Nova vest
Fudbal

Petak, 04.11.2022.

12:11

Saudijska Arabija – kratak put za autsajdera

Fudbaleri Saudijske Arabije neće prevaliti dug put kako bi u Katar stigli, ali je pitanje koliko mogu kada do njega dođu.

Izvor:

Autor:

Saudijska Arabija – kratak put za autsajdera
Foto: Profimedia

Činjenica je da su kvalifikacije završili bez poraza, ali malo će im to značiti u grupi C sa Argentinom, Poljskom i Meksimom gde imaju status apsolutnog autsajdera.

Zapravo, najveći adut im je selektor. Reč je o Erv Renaru, francuskom stručnjaku koji je dobro poznato ime u afričkom fudbalu. Od 2008. je gotovo bez prekida bio selektor jedne od država na tom kontinentu, a najveći uspeh je zabeležio sa Obalom Slonovače i još više Zambijom sa kojima je osvajao Kup afričkih nacija.

Pre tri godine je odlučio da se preseli na Bliski Istok i od tada je selektor Saudijske Arabije sa naglaskom da pažnju posvećuje omladinskim selekcijama, čiji je tim do 23 godine letos postao šampion Azije.

Pitanje je koliko će Renar moći da im pomogne u izuzetno teškoj grupi, ali su Saudijci pokazali pre četiri godine u Rusiji da mogu da iznenade. Tada su savladali Egipat rezultatom 2:1, dok su prošle godine na Olimpijskim igrama pokazali naznake da mogu da se nadmeću. Videćemo i u kojoj meri.

Većina igrača dolazi iz Al Hilala, aktuelnog osvajača azijske Lige šampiona, a među njima se izdvaja ime Salema Al Davsarija. Levo krilo će sa "desetkom" na leđima pokušavati da u kombinaciji sa kapitenom i saigračem na klupskom nivou Salmanom Al Faradžom donese makar jedan "skalp".

Renar preferira 4-2-3-1 formaciju, sa tendencijom da se transformiše u 4-3-3. Ne boji se da igra ofanzivno protiv ravnopravnih protivnika, ali je za očekivati da će iz kontre vrebati priliku protiv onih jačih.

Raspored:
22. novembar, 11.00 Argentina – Saudijska Arabija
26. novembar 14.00 Poljska – Saudijska Arabija
30. novembar, 20.00 Saudijska Arabija – Meksiko

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve