Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 04.08.2008.

15:08

Džesi Ovens

Džejms Klivlend Ovens, SAD
Lorens Kaunti, 12. septembar 1913.
Atletika
4 zlatne olimpijske medalje

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Džesi Ovens bio je američki atletičar koji je 1936. godine učestvovao na Olimpijskim igrama u Berlinu, gde je osvojio četiri zlatne medalje: na 100 metara, 200 metara, štafeti 4 x 100 metara i skoku u dalj.

Te Igre, Adolf Hitler je želeo da iskoristi da pokaže svetu veliku nadmoć nacističke Nemačke. On i ostali predstavnici Vlade imali su veliku nadu u nemačke sportiste, koji su na kraju i osvojili najviše medalja. U isto vreme nacistička propaganda promovisala je koncept „arijevske superiornosti“ i „inferiornosti etničkih Afrikanaca“.



Sve pobede Ovensa velikim aplauzom pozdravilo je 110.000 gledalaca na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Ovens je 3. avgusta pobedio Ralfa Metkalfa na 100 metara, naredni dan uz pomoć nemačkog atletičara Luca Longa stigao je do trijumfa u skoku u dalj, potom je petog avgusta slavio na 200 metara, a 9. je dodao zlato u štafeti. Sve do 1984. godine taj rekord je stajao dok Karl Luis nije ponovio isti uspeh.

Džesi Ovens je svoje mesto u istoriji sporta obezbedio godinu dana pre Igara kada je za samo 45 minuta oborio pet svetskih rekorda i izjednačio šesti. Jedan od tih je bio u skoku u dalj 8.13 m, koji je stajao neoboren narednih 25 godina.

I pored velikog uspeha, Ovensa nisu odlikovali stanovnici Bele kupe Frenklin Rozevelt i Hari Truman za vreme svog mandata. Tek je 1955. godine Dvajt Ajzenhauer imenovao Ovensa za „ambasadora sporta“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve