Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 04.08.2008.

13:10

Mark Špic

Mark Endru Špic, SAD
Modesto, 10. februar 1950
Plivanje
11 olimpijskih medalja (9 zlatnih, 1 srebrna, 1 bronzana)

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Mark Špic je ostao rekorder po broju osvojenih zlatnih medalja na jednom olimpijskom takmičenju. To se dogodilo 1972. godine u Minhenu, kada je stigao do čak sedam pobeda. On ostaje jedini sportista koji je na jednim igrama osvojio zlatne medalje u svim disciplinama u kojima je učestvovao i postavljao svetske rekorde u svim tim disciplinama.

Između 1965. i 1972. godine Špic pored olimpijskih odličja ima i 5 zlata na PanAmeričkim igrama, 31 na Nacionalnim prvenstvima i 8 na koledž takmičenjima. U tom periodu postavio je ukupno 33 svetska rekorda.

Najuspešniji nastup na Igrama u Minhenu on je pospešio sa brkovima, pošto se većina plivača već u to vreme trudila da odstrani svaku dlaku sa svog tela. Mnogo kasnije je rešio da se oslobodi takvog imidža, jer su brkovi potpuno posedeli.

Iako je bio kandidat za veći broj medalja, na Igrama u Meksiko Sitiju 1968. godine stigao je do zlata u štafetama 4 x 100 metara slobodno i 4 x 200 metara mešovito. Špic je bio drugi na 100 metara leptir i bio je treći na 100 metara slobodno.

Na Igrama u Minhenu sa sedam zlatnih odličja upisao se u istoriju. On je trijumfovao na 100 i 200 metara slobodno, na 100 i 200 metara leptir i u štafetama 4 x 100 slobodno, 4 x 200 slobodno i 4 x 100 metara mešovito.



Špicov neverovatan uspeh ipak je pao u drugi plan posle terorističkog napada Palestinaca u kome je 11 sportista iz Izraela izgubilo život. Špic, Jevrejin po poreklu, napustio je Minhen, a situacija sa taocima ga je posebno pogodila jer je bio veliki prijatelj mnogih ubijenih sportista, čak je bio i gost Moše Veinberga, prve žrtve, koji je bio izraelski trener rvača. Zbog svega toga, prekinuo je svoju plivačku karijeru u 22. godini života.

Posle plivačke pokušavao je da uđe u glumačke vode. Bio je jedan od kandidata za vođenje ceremonije dodele Oskara, a čak je bio i glavni protivkandidat Rodžeru Muru za dobijanje uloge Džejmsa Bonda.

1992. godine dobio je ponudu vrednu milion dolara od producenta Bada Grinspena ukoliko se kvalifikuje na Olimpijske igre u Barseloni. Tada je imao 41 godinu. Grinspen je pravio film o tome, a Špic nije uspeo da dostigne kvalifikacionu normu, iako je plivao na nivou najboljih dana.

Proglašen je za najboljeg plivača na svetu 1969, 1971. i 1972. godine. Njegove klupske kolege dale su mu nadimak Mark ajkula „Mark the Shark“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve