Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 03.08.2008.

22:07

Nadja Komaneči

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Iako je možda bilo boljih od nje, kada kažete gimnastika – pomislite na Nadju Komaneči. Rumunka rodjena 12.novembra 1961.godine u mestu Georgi Georgiju Dež osvojila je 5 zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Montrealu i Moskvi. Takodje je osvojila i dve zlatne medalje na Svetskim prvenstvima krajem 70-tih godina prošlog veka, ali i čak 9 zlatnih medalja na Evropskim šampionatima u Skienu 1975, Pragu 1977 i Kopenhagenu 1979.godine.

Osim po brojnim medaljama , ostala je upamćena i po prvom perfektnom rezultatu istoriji gimnastike – dobila je desetku u Montrealu 1976.godine.

U periodu od 14-te do 20-te godine ostavila neizbrisiv trag u istoriji ovog sporta i uz legendarnu Olgu Korbut najzaslužnija je za veliku popularizaciju gimnastike.

Medjutim, osim medju spravama, život Nadje Komaneči bio je gotovo filmski i van njega.



Njeni treneri bračni par Bela i Marta Karolji, prebegli su u SAD tokom jedne egzibicije 1981.godine. Tada je načinila grešku, vratila se u Rumuniju i do 1989.godine živela gotovo u kavezu uz konstantnu kontrolu države, odnosno bračnog para Čaušesku. Govorilo se čak da je bila i primorana da bude u vezi sa bahatim sinom Nikom Čaušeskuom.

Ipak, nekoliko nedelja pre revolucije 1989.godine beži iz Rumunije. Neko vreme provela je u Montrealu, a posle kontakta sa nekadašnjim gimnastičarom Bartom Konerom seli se u SAD. Venčali su se 1994.godine, a po prvi put vratila se u Rumuniju 1996.godine. Trenutno sa suprugom vodi gimnastičku akademiju u Oklahomi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve