Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 03.08.2008.

19:32

Feliks Savon

Felix Savon
22. septembar 1967, Kuba
Boks, teška kategorija
3 zlatne medalje

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Momak iz San Visentea počeo je da boksuje 1980. godine. Tokom svoje izuzetne karijere nikada nije prešao u profesionalce a ima fantastičan skor od 362-21.

Prvu veliku titulu osvojio je posle pet godina bavljenja boksom kada je bio prvak Kube i juniorski šampion sveta. Tada je krenuo niz od šest svetskih titula i tri olipmijske, 1992, 1996 i 2000. Samo još dva boksera imaju isti broj titula sa Igara, Laslo Pap i Teofilo Stivenson. Do povlačenja iz boksa samo dva puta nije bio prvak svoje zemlje i to pred sam kraj karijere 1999 i 2000. godine. Posle osvajanja zlata u Sidneju objavio je kraj karijere u 33. godini života.

Zanimljivo je da mu je prvi “zapadnjački” bend koji je nastupio na Kubi The Manic Street Preachers posvetio pesmu "You Love Us".

Dominirao je u amaterskom boksu od 1986. godine sa šest svetski tiutla. Iako je u finalu 1997. godine izgubio od Rustama Čagajeva iz Uzbekistana, naknadno je proglašen pobednikom, jer je Čagajev prekršio status amatera. Dve godine kasnije je imao priliku da po sedmi put osvoji titulu, ali je odbio da se bori u finalu u znak protesta što je jedan njegov sunarodnik prethodno oštećen odlukom sudija.

Da nije bilo bojkota OI u Seulu od strane kubanskog komiteta, Savon bi, najverovatnije, bio jedini bokser sa četri zlata, jer je kao zvanični svetski šampion bio glavni kandidat za prvo mesto.

“Ne volim profi boks. Ogromna je razlika između olimpijskog i stila u profesionalnom boksu. Profesionalci nemaju nikakvu zaštitu, manje se računa vodi o njima, najvažnije je da donose novac. To je veoma prljav sport. Amaterski sport je čist i to je prava stvar za sportiste”, rekao je Savon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve