Nova vest
Olimpizam 0

13.3.2024.

23:18

"Rusija ne planira da bojkotuje Olimpijske igre"

Uprkos ograničenjima koja su nametnuta njenim sportistima zbog napada na Ukrajinu, Rusija ne sme da bojkotuje Olimpijske igre u Parizu, izjavio je danas ruski ministar sporta Oleg Maticin.

Izvor: Beta, B92

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

"Ne smemo da se okrenemo, da se zatvorimo, da bojkotujemo ovaj pokret", rekao je Maticin, misleći na Olimpijske igre koje se od 26. jula do 11. avgusta održavaju u Parizu, prenosi agencija Tass.

On je tom izjavom odbacio višemesečne spekulacije o ruskom odgovoru na drastične uslove koje je Međunarodni olimpijski komitet nametnuo početkom decembra za učešće Rusa i Belorusa na Igrama u Parizu.

MOK ne samo da zahteva od sportista iz obe zemlje da se takmiče po neutralnom zastavom, već dodaje i niz kriterijuma bez presedana.

Ti sportisti će moći da se takmiče samo kao pojedinci i pri tom ne smeju aktivno da podržavaju rusku ofanzivu u Ukrajini. Osim toga, moraće da prođu i kroz kvalifikacije.

Rusija je takav tretman rezervisan za njene sportiste smatrala "ponižavajućim" i "diskriminatorkim", a njen predsednik Vladimir Putin je već nekoliko meseci suzdržan što se tiče njihovog učešća na Olimpijskim igrama.

"Ići ili ne? Uslovi moraju biti pažljivo analizirani", rekao je Putin u decembru kada je samo osam Rusa i tri Belorusa ispunilo kriterijume MOK-a.

Dok su glasine o ruskom bojkotu uznemirile sportski svet, Maticin je smatrao da je potrebno, "što je više moguće, sačuvati mogućnost dijaloga i učešća na takmičenjima".

Ministar sporta je, međutim, rekao da čeka naredni sastanak Izvršnog odbora MOK-a, koji će se održati od 19. do 21. marta.

"Videćemo kakva će biti konačna odluka MOK-a, ali zasad je stav da neće biti novih preporuka i propisa", rekao je on.

MOK je svoju decembarsku odluku uvek predstavljao kao konačnu, ali ipak mora da odluči o jednoj tački - prisustvo Rusa i Belorusa na svečanoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara.

Međunarodni paraolimpijski komitet je zabranio ruskim i beloruskim sportistima učešće na otvaranju Igara 28. avgusta.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve