Nova vest
Olimpizam 8

3.4.2024.

14:25

Sve više ruskih sportista odustaje od Olimpijskih igara u Parizu

Ruski sportisti koji još uvek mogu da se kvalifikuju za Olimpijske igre u Parizu, i neki koji su to već uradili, odustaju zbog nametnutih uslova od strane MOK-a, koji su im neprihvatljivi.

Autor: B92

B92
B92
EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Zbog invazije Rusije na Ukrajinu sportisti iz najprostranije zemlje sveta su pod sakcijama, svim kolektivima je zabranjeno učešćena takmičenjima pod okriljem evropskih federacija, a oni koji se takmiče individualno, poput tenisera, to rade pod neutralnom zastavom.

Takav tretman čeka sve ruske sportiste koji budu učestvovali na Olimpijskim igrama koje se na leto održavaju u Parizu.

Iz dana u dan je, ipak, sve manji broj onih koji žele da predstavljaju svoju državu u nametnutim uslovima Međunarodnog olimpijskog komiteta.

"Trenutna situacija je u suprotnosti sa svim sportskim normama i zakonima. Sportisti veoma osetljivo i bolno reaguju na sve izjave zvaničnika MOK-a i dodatne uslove koji im se nameću. Potvrđujemo našu želju da učestvujemo na međunarodnim takmičenjima na opštoj i zakonskoj osnovi, ali kada nam se ponudi učešće pod diskriminatornim uslovima sa nepoznatim posledicama i uz to su vezane i finansijske obaveze, u ovakvoj formulaciji ne može biti pozitivnog rešenja", stav je prvog čoveka ruskog veslačkog Saveza Alekseja Svirina.

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Većina takmičara koja je odustala ili to planira da uradi, takvu odluku temelji na činjenici da će se u Parizu takmičiti pod neutralnim znamenjima.

Od Pariza su pre nekoliko dana odustala i dvojica streličara koji su, uzgred, osvojili medalje u Tokiju 2021, upravo zbog toga što ne žele da se takmiče ukoliko im je zabranjeno da to čine pod ruskom zastavom.

Slično raspoloženje vlada i u drugim ruskim sportskim savezima.

Najbolji ruski veslači takođe odustaju od namere da idu za Pariz ovog leta, jer to ne žele pod uslovima za koji kažu da su diskriminatorski od strane organizatora. 

Bokseri Rusije se, na primer, u okviru Međunarodne bokserske federacije takmiče pod svojim znamenjima, grbom i zastavom, ali to u Parizu neće moći - za njih važe ista pravila kao i za ostale ruske sportiste.

"Ruski bokseri nikada neće ići na takmičenja u neutralnom statusu. Ne možemo da promenimo svoju otadžbinu! Ne osuđujemo nikoga, ali imamo jasno formiran stav. Ovo je mišljenje cele bokserske porodice", ponosno je izjavila Tatjana Krilienko, generalni sekretar Bokserskog saveza Rusije.

EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN

Još ranije, rukovodstva ruske umetničke i ritmičke gimnastike, plivanja, skakanja u vodu i dizanja tegova objavilo je da nije spremno da nastupa na međunarodnim takmičenjima, a posebno na Igrama u Parizu, usled diskriminatorskog statusa.

Tako da je već sada očigledno da će u Parizu, ako vidimo neutralne Ruse, to biti na minimumu.

Iako je MOK pre nekoliko nedelja najavio da će na Igrama 2024. nastupiti najviše 55 sportista iz Rusije taj broj biće daleko manji.

Podeli:

Komentari 8

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu