UN pozvala na "olimpijsko primirje"

Generalna skupština UN pozvala je sve zemlje sveta da poštuju tradicionalno "Olimpijsko primirje" tokom sledećih Letnjih igara dogodine u Parizu.

Izvor: B92, Beta
Podeli
EPA-EFE/JUSTIN LANE
EPA-EFE/JUSTIN LANE

Iako je to simbolična je rezolucija, Rusija ju je ocenila kao "političko mešanje" u sport.

Rezolucija usvojena sa 118 glasova "Za", nijedan "Protiv" i dva uzdržana (Rusija i Sirija) poziva zemlje članice da "olimpijsko primirje poštuju pojedinačno i kolektivno" od sedmog dana pre početka Olimpijskih igara u Parizu (26. jula - 11. avgusta 2024), do sedmog dana po završetku Paraolimpijskih igara (28. avgusta do 8. septembra).

U tekstu koji je pripremila Francuska se ističe "važnost saradnje država članica (UN) u primeni vrednosti Olimpijskog primirja širom sveta".

"Ne sećam se kada se svet suočavao s toliko konfrontacija, podela, polarizacije kao sada", rekao je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah u UN.

On je rekao da treba poslati "nedvosmislenu poruku svetu: Da, moguće je okupljanje čak i u vremenima ratova i kriza".

"Igre imaju izuzetno inspirativnu vrednost kao primer jer pokazuju šta nam je zajedničko, a ne ono što nas deli", dodao je Toni Estange, šef organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Parizu.

Inspirisano drevnom grčkom tradicijom koja je zahtevala prekid svakog neprijateljstva tokom antičkih igara u Olimpiji, ovo "primirje" su ponovo uvele UN 1993. godine, na inicijativu MOK-a.

Generalno se usvaja konsenzusom svake dve godine pre Zimskih i Letnjih Igara, ali se ne poštuje uvek.

Rusija je osudila rezoluciju o tome koju smatra diskriminacijom.

"Postoji opasna tendencija ka političkom mešanju u sport i njegovom korišćenju kao instrumentu političkog pritiska", rekla je zamenica ruskog ambasadora pri UN Marija Zabolotskaja, nazvavši ograničenje učešća ruskih sportista na međunarodnim takmičenjima "skupom licemerja i cinizma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.