Sportski tereni još uvek nisu jednaki za devojčice i dečake

Institut za ženski sport, organizacije koja radi sa ciljem da se devojčicama i ženama omogući jednak pristup i tretman u svim sportovima, slavi drugi rođendan.

Izvor: B92, Institut za ženski sport
Podeli
Foto: Institut za ženski sport
Foto: Institut za ženski sport

Rođendan je obeležen porukom da uz proslavu uspeha Instituta i postignut napredak u protekle dve godine, još mnogo toga ostaje da se uradi za devojčice, devojke i žene u našoj zemlji.

"Sportski tereni još uvek nisu jednaki za žene i muškarce, za devojčice i dečake. Napredak u poslednje dve godine je značajan, ali i ipak nije dovoljan. Dok proslavljamo naš drugi rođendan, pozdravljamo sportske stručnjake, instuticije, organizacije i pojedince koji su uz nas, ali pozivamo i sve ostale da se zajedno posvetimo ispunjenju obećanja – da su mogućnosti za devojke i žene, na terenu i van njega, neograničene", izjavila je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport i selektorka ženske košarkaške reprezentacije.

Institut za ženski sport vodeća je organizacija za ženski rekreativni i prosfesionalni sport u jugoistočnoj Evropi, koju vode vrhunski sportski stručnjaci. Institut je neprofitna organizacija osnovana sa ciljem da omogući devojčicama i ženama da budu fizički aktivne i pomogne im da ostvare svoj pun potencijal u životu. Institut radi na brojnim projektima, od kojih se ističe organizacija besplatnih škola sportova i radionica za devojčice uzrasta od 7 do 14 godina. Stručno vođene treninge za 16 sportova na 33 lokacija i sa preko 30 aktivnih trenera u 19 gradova širom Srbije, dva puta nedeljno, trenutno pohađa više od 2.000 devojčica. Institut je osnovala Marina Maljković, košarkaški trener i selektorka ženske košarkaške reprezentacije. Svakom sportu potrebno je više devojčica – igraj sa nama.

Uoči obeležavanja drugog rođendana, održane su dve radionice za devojčice.

"Naša kičma naš je stub", predavanje na temu pravilnog razvoja kičme, održao je Stevan Filipović, strukovni fizioterapeut i član medicinskog tima Instituta za ženski sport, a radionicu "Kad nerviram sebe ne tolerišem ni druge", na kojoj su devojčice učile pojam frustracije i osećaja nezadovoljstva i kako da dođu do najboljeg rešenja za toleranciju i prevazilaženja prepreka, održala je Irena Anđelković, psiholog i član medicinskog tima Instituta za ženski sport.

Edukativno-zabavne radionice su održane u saradnji sa Pokretom za žensku košarku Marina Maljković, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Bavljenje sportom od ogromnog je značaja za razvoj devojčica. Prednosti su dalekosežne i doživotne, uključujući poboljšano fizičko, socijalno i emocionalno zdravlje, samopouzdanje, akademski uspeh, liderstvo i još mnogo toga.

Foto: Institut za ženski sport
Foto: Institut za ženski sport

Institut je osnovan kako bi se omogućilo da sve devojčice i žene imaju jednak pristup sportu i priku da napreduju.

Pa ipak, ostaje još mnogo posla da se postigne jednakost u sportu, ali i u obrazovanju i na radnom mestu. Na žalost, još uvek je mnogo učenica kojima su uskraćene jednake mogućnosti i resursi, uključujući devojčice iz ruralnih područja, devojčice sa invaliditetom, ili onih koje su iz siromašnih porodica.

Više od 60% devojčica osnovnoškolskog uzrasta nema redovnu fizičku aktivnost. Institut za ženski sport uspostavio je sistem besplatnih škola sportova za devojčice u 19 gradova širom Srbije, u kojima na čak 33 lokacija, dva puta nedeljno, radi više od 30 iskusnih trenera.

Za sve informacije i uspis možete pozvati broj telefona Instituta 063238204, posetiti websajt Instituta ili putem Instagram i Facebook profila. Upis u besplatne škole sportova vrši se dolaskom na prvi trening.

"Svakom sportu potrebno je više devojčica, priključi nam se!"
, poručuju iz Instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.