"Jokić je kombinacija Durenta, Medžika, Dankana, Karija i Janisa"

Ričard Džeferson uporedio Jokićeve brojke u prvom finalu sa statistikom najvećih imena košarke i došao do zaključka koji niko ne može da ospori.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Ap/Jack Dempsey
Foto: Tanjug/Ap/Jack Dempsey

Nekadašnji košarkaš brojnih NBA timova sumirao je učinak Nikole Jokića u finalu kroz brojke i paralelu sa nekim od najvećih imena ove igre i statistiku njihovih glavnih napadačkih oružja u prvim finalima koje su igrali.

Džeferson je na osnovu svih iznetih brojki izneo zaključak da je Nikola Jokić kombinacija Kevina Durenta, Irvina "Medžika" Džonsona, Stefa Karija i Janisa Adetokumba.

Evo kako je to raščlanio i došao do ovakve konstatacije.

"Pogledajte kako to izgleda kada se ovako sagledaju stvari. Pogledajte Kevina Durenta. On je poznat po tome - četvrti je svih vremena po proseku poena u plej-ofu, postizao je u proseku 28. 5 poena. Da li znate koji je prosek Nikole Jokića? 30! Kevin Durent je poznat kao sjajan poenter, jedan od najboljih svih vremena, ali uz svo poštovanje njemu, Nikola Jokić nema taj prostor, nema prostor koji imaju Stef Kari, Klej Tompson i tih 30 poena koje beleži, to su zaista impresivnih 30 poena".

Nastavio je Džeferson analizu.

"Da pirčamo o njegovim asistencijama? On je Kevin Durent po poenima, ali hajde da pričamo o njegovim dodavanjima. Medžik Džonson je u svom prvom finalu imao 9.4 asistencije, a Jokić 9.5. Dakle, Jokić je Durent kao poenter, a kao asistent je Medžik - prestigao je i Merdžika u njegovom najjačem oružju. Kada pogledamo Jokića kako dodaje, kako pronalazi saigrače, kako ih čini boljim - kao Medžik što je radio sa Džabarom".

Džeferson je u dahu sipao činjenice. Sagovornici, među kojima je bio i Kendrik Perkins, su se "pretvorili i uvo" dok su slušali još neverovatnih činjenica o Srbinu.

"Da pričamo o skokovima? Ok, Tim Dankan. Kada je osvojio svoj prvu MVP titulu, u svom prvom finalu, imao je prosek uhvaćenih lopti 11.5. Bio je mlađi od Jokića, da, ali na kraju dana Jokić je taj koji je u svom prvom finalu beležio 13.5 skokova u proseku po utakmici. Stariji je, ali je imao više skokova. Dakle, Nikola Jokić je Tim Dankan za skokove. Šta imamo do sada: Jokić je Durent za poene, Medžik za dodavanja i Dankan za skokove".

Možda je i najfrapantniji podatak poređenje Nikole sa Stefom Karijem. I tu su brojke na Jokićevoj strani, kada je reč o prvom finalu.

"Šta imamo još? Hajde da pričamo i o procentima šuta za tri poena. Stefu Kariju je to naravno primarno oružje i svoju igru zasniva na tome. Istina, broj pokušaja je neuporedivo veći nego Jokićev, ali hajde da pričamo o procentima šuta. Kada lopta uđe. Jokić ima 46.1% što je skoro pola ubačenih trojki tokom finalne serije od broja pokušaja. A znamo da šutira često. Šta smo do sada zaključili: Jokić poentira kao Dankan, asistira kao Medžik, hvata lopte kao Dankan, šutira u boljim procentima od Stefa Karija".

Najveće iznenađenje bio je naredni podatak koji je izneo džeferson – Nikolina odbrana.

"Da idemo dalje, da pričamo o odbrani? To je glavni argument koji su mnogi koristili u MVP raspravi kao najlošiji segment Jokićeve igre. Ali pogledajte ovo. Prvo NBA finale: Janis, najbolji defanzivac godine, direktnog rivala sveo je na 39.7% uspešnosti, Jokić na 39.8%! Ne kažem da Jokić kao Janis udara rampe i radi ono što radi Janis, ali, ljudi, brojke ne lažu. Na kraju, kada ljudi pitaju koliko je dobar Jokić, odgovor je - on je kombinacija Kevina Durenta, Medžika Džonsona, Tima Dankana, Stefa Karija i Janisa Adetokumba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 56 sledeca idi na stranu