Nova vest
Košarka

Utorak, 16.05.2023.

11:49

Ko će birati prvog pika – najiščekivanija lutrija od Lebrona Džejmsa

U sredu ujutru od 2 časa po našem vremenu na programu je NBA draft lutrija.

Izvor: B92, Index

Autor:B92, Index

Ko će birati prvog pika – najiščekivanija lutrija od Lebrona Džejmsa
Foto: Profimedia

Lutrija će odrediti redosled izbora na ovogodišnjem draftu, koji je najiščekivaniji u poslednjih 20 godina.

Te 2003. svet je čekao da vidi ko će imati pravo da bira prvog pika i tako u svoje redove dovede Lebrona Džejmsa, koji je u međuvremenu postao najbolji strelac u istoriji lige.

Ove godine je jasno da će prvi pik biti francusko čudo od deteta Viktor Vembanjama, centar od 220 centimetara koji se kreće i šutira kao Kevin Durent u napadu, a u odbrani blokira i kontroliše reket kao Rudi Gober.

A otkako je pre tačno 20 godina LBJ odlučio da preskoči koledž i ode direktno u NBA iz srednje škole, nijedan igrač nije iščekivan s toliko pompe kao 19-godišnji Francuz.

Još od prošle jeseni, kad se predstavio američkoj javnosti egzibicionim utakmicama u Las Vegasu, bilo je jasno da će on biti prvi izbor drafta 2023. godine i neke su franšize celu tekuću sezonu posvetile "tankovanju" i dobijanju što većih šansi za dovođenje ovog generacijskog talenta, najboljeg strelca (21,8 poena), skakača (10,3) i blokera (3) francuske lige.

A koliko je Vembanjama zaludeo NBA najbolje pokazuje činjenica da su tokom sezone u Americi prenošene utakmice njegovog tima Metropolitana.

A najveće šanse na lutriji imaće Detroit, Hjuston i San Antonio, za koji mnogi ističu kao možda savršenu sredinu za Vembanjamu, naravno zbog Grega Popoviča, nadajući se tako povratku Sparsa u vrh lige.

Pomenute tri franšize, koje su sezonu završile s najlošijim učincima, imaće po 14% šanse za prvog pika, a slede ih Šarlot sa 12,5%) i Portland sa 10,5%.

U konkurenciji je 14 ekipa koje se nisu plasirale u plej-of, a najmanje šanse među njima ima Nju Orleans – samo 0,5%.

Na lutriji će biti izvučena četiri kluba koja će birati s prve četiri pozicije, a ostali će se nizati u skladu s ovosezonskim učinkom i šansama koje imaju za prvog pika.

Ako neka od ekipa s manjim šansama upadne u top 4, samo će potisnuti za jedno mesto sve koje je preskočila.

Blizanci Tompson pišu istoriju

Osim Vembanjame, ovogodišnji draft nudi mnoštvo igrača kojima se prognozira dugačka, ako već ne zvezdana NBA karijera.

Skoot Henderson, 190cm visoki bek vanserijskih atletskih sposobnosti koji je igrao za u Razvojnoj ligi, na glasu je kao najbolji među njima, ali ne i kao igrač koji će menjati istoriju.

Krilni igrač sa univerzizeta Alabama Brendon Miler takođe je u konkurenciji za drugog pika, ali njega prati užasni događaj iz januara kad ga je prijatelj tražio da mu donese pištolj u noćni klub, a nedugo nakon njegovog dolaska došlo je do pucnjave u kojoj je ubijena jedna devojka.

Velike šanse za visoki izbor daju se i blizancima Amenu i Ausaru Tompsonu, koji će biti prvi igrači izabrani iz "Overtime Elitea", lige za mlade igrače koji žele alternativu univerzitetu, a u njen su rad uključene NBA legende poput Paua Gasola i Karmela Entonija.

NBA draft je 22. juna u Bruklinu.

Šanse za prvog pika:

Detroit Pistons 14%
Hjuston Rokets 14%
San Antonio Spars 14%
Šarlot Hornets 12,5%
Portland Trejl-blejzers 10,5%
Orlando Medžik 9%
Indijana Pejsers 7,5%
Vašington Vizards 6%
Juta Džez 4,5%
Dalas Meveriks 3%
Orlando Medžik (od Čikago Bulsa) 2%
Oklahoma Siti Tander 1,5%
Toronto Reptors 1%
Nju Orleans Pelikans 0,5%

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu