"Vunderkind" iz Rumunije pokorio svet VIDEO

Sedamnaestogodišnji David Popovići postao je najmlađi plivač koji je oborio svetski rekord na 100 metara slobodnim stilom.

LNIzvor: B92
Podeli
EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI
EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Srpski plivač Andrej Barna je na 100 metara slobodnim stilom bio poslednji u finalu EP.

Popovići je oborio rekord star 13 godina na Evropskom prvenstvu u Rimu, sa vremenom od 46,86 sekundi.

Rekord je dosad držao Brazilac Cezar Sijelo, koji je 2009. godine na Svetskom prvenstvu otplivao 100 metara za 46,91 sekundu.

Sijelo je taj rekord postavio na poslednjem međunarodnom prvenstvu na kojem su bila dozvoljena gumena plivačka odela.

Popovići je prvu dužinu isplivao za 22,74 sekunde, a onda je u povratku pomalo usporio, ali i sa 24,12 sekundi uspeo da dođe do najboljeg rezultata svih vremena.

"Nisam žurio, znao sam da moram da budem veoma strpljiv što se tiče svetskog rekorda. Bilo je bolno, ali sam znao da će vredeti i sada se dobro osećam. Sjajan je bio osećaj, veoma je neobično oboriti ovaj rekord", rekao je Popovići.

Iza Rumuna su se naši Mađar Krištof Milak koji je kasnio 0,61 sekundi i Italijan Alesandro Mirezi koji je isplivao za 47,63 sekunde.

"Ovo je bila briljantna trka, uživanje je plivati pored Davida. David je fantstičan plivač i mislim da ima istu ludu genijalnost u slobodnom stilu koju imam ja u leptiru. Sjajno je što će njegovo ime biti u samom vrhu još mnogo, mnogo godina", rekao je pomenuti Milak.

Ovakav plivački rasplet mogao bi da kulminira na Olimpijskim igrama u Tokiju 2024. godine, gde će se Popovići takmičiti sa Kejlebom Dreselom, koji je u Tokiju 2021. osvojio pet zlatnih medalja i aktuelni je šampion na 100 metara slobodno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.