Nova vest
Košarka

Petak, 08.09.2023.

17:30

Zemlja košarke: Srbija ima istorijsku šansu

Košarkaši Srbije će se u nedelju boriti za titulu šampiona sveta.

Izvor: SN

Autor: SN

Zemlja košarke: Srbija ima istorijsku šansu
Foto: FIBA

Srbija je u prvom polufinalu eliminisala Kanadu i otišla u finale Svetskog prvenstva.

Orlovi će tamo igrati sa Nemcima koji su senzacionalnim trijumfom nad Sjedinjenim Američkim Državama ostvarili plasman u finale.

Srbija će u nedelju od 14 časova i 40 minuta moći da podigne trofej šampiona sveta po šesti put u svojoj istoriji (računa se i Jugoslavija) i tako postane najtrofejnija reprezentacija na svetu.

Da li će se zlato vratiti kući, saznaćemo posle duela Srbije i Nemačke koji će biti "paklen".

Ovo je sedmi put u istoriji FIBA Mundobasketa da dve evropske selekcije igraju za svetsku titulu, a prvi put se dogodilo 1967. godine u Urugvaju kada je Jugoslavija izgubila od Sovjetskog saveza.

Potom je Jugoslavija osvojila prvu titulu pobedom nad Brazilom na narednom Mundobasketu, a onda sledi poraz od USSR 1974. godine i čuvena Manila 1978. godine kada je Jugoslavija bez poraza osvojila trofej.

Opet ta Manila i opet se igralo u čuvenoj Araneti (druga faza u Mall of Asia) i sada Srbija može da po šesti put podigne titulu jer trenutno SAD i Srbija imaju po pet trofeja svetskog šampiona.

Srbija, za sada, ima 11 medalja i sigurno će uzeti 12. samo ćemo videti kog odličja, dok su Amerikanci već na brojci od 12 medalja i čeka ih 13. ukoliko pobede Kanadu u borbi za bronzu.

Deset medalja imaju i Rusi, dok Brazilci imaju šest po dve zlatne, srebrne i bronzane. Poslednje zlato je Srbija osvojila 2002. godine kada je selektor bio upravo Svetislav Pešić, čovek koji je i sada na klupi Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu