Nova vest
Košarka 0

4.3.2024.

14:25

Košarkašica nadmašila NCAA rekord Pita Maraviča VIDEO

Košarkašica Univerziteta Ajova Kejtlin Klark postala je najbolji strelac u istoriji NCAA košarke, računajući i mušku i žensku konkurenciju.

Izvor: Arena sport

Profimedia

Klark je sa linije za slobodna bacanja nadmašila dosadašnji rekord legendarnog Pita Maraviča sa 3.667 poena.


"Nisam uopšte razmišljala o tome kad sam izvodila slobodna bacaja, ali kad sam pogodila drugo i kada sam videla da je publika u dvorani 'puludela' shvatila sam o čemu se radi", rekla je samo nekoliko trenutaka nakon obaranja rekorda Klark.

"Hvala svima koji su me podržavali, jer ništa od ovoga ne bih uspela bez saigračica koje su bile uz mene. Hvala i publici koja nas bodri sve ovo vreme i hvala im za sve što rade, ne samo za ženku košarku, već za ženski sport uopšte. Oni ni ne znaju koliko nam njihova podrška znači", dodala je košarkašica Ajove.

Nova rekoderka je meč protiv Ohaja na kraju završila sa 35 poena, a uz to je upisala i devet asistencija, šest uhvaćenih i tri ukradene lopte, a njen tim je pobedio 93:83.

Iako su brojke na strani Kejtlin Klark ima veliki broj onih koji negiraju da je ona oborila više od pola veka star rekord legendarnog Maraviča.

Ima li smisla porediti ih?

Jednostavno – košarka koja se igrala između 1967. ii 1970. godine, u vreme kad je "Pistol Pit" bio dominantan u NCAA ligi i ova koja se igra danas gotovo da nisu isti sport.

U Maravičevo vreme nije bilo šuteva za tri poena, koji su uvednei tek 1986. godine, a ni napad ekipama nije bio vremenski ograničen.

Maravič je svoj rekord postigao na svega 83 odigrana meča i prosečno je beležio 44,2 poena po meču i po tom parametru teško da će mu iko biti i blizu.

Legendarni košarkaš kasnije, kao član Atlante, Nju Orleansa, Jute i Bostona, napravio i sjajnu karijeru u NBA ligi, a preminuo je 5. januara 1988. godine u 40. godini dok je sa prijateljima kao košarkaški penzioner igao igru koju je najviše voleo i u kojoj je bio jedan od najboljih.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Apel za sve: "Vozite kao žene!"

Francusko udruženje za bezbednost na putevima pozvalo je ljude da "voze kao žene" kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama.

Business Insider

14:39

6 h

Novo Sport Video Menu