Nova vest
Košarka

Subota, 10.02.2024.

23:00

Srbija pobedila Brazil i promašila bacanje za OI vizu – Pariz i dalje blizu

Košarkašice Srbije pobedile su Brazil 72:65 (23:20, 16:18, 17:16, 16:11) u drugom meču olimpijskog kvalifikacionog turnira, koji se održava u Belemu.

Izvor: B92

Autor:B92

Srbija pobedila Brazil i promašila bacanje za OI vizu – Pariz i dalje blizu
Foto: FIBA

Mogla je Srbija već posle ovog trijumfa da čekira kartu za Pariz, bila joj je potrebna pobeda sa osam poena prednosti, ali je Ivana Raca u finišu promašila jedno bacanje, pa je sedam poena viška bilo nedovoljno da za potvrdu olimpijske vize.

Srbija će poslednji meč na turniru u Belemu igrati u nedelju od 21 sat protiv Australije, koja sa dve pobede već obezbedila učešće na OI u Parizu.

Poslednji kvalifikacioni meč odigraće Brazil i Nemačka u nedelju u ponoć, a teoretski je moguće da tri tima imaju identičan skor 1-2.

Srbija i dalje ima sve u svojim rukama i veliku šansu da se nađe na Olimpijskim igrama treći put u nizu.

Ako naše košarkašice pobede Australiju, sigurno idu u Pariz. U suprotnom, čekamo rezultat duela Brazil – Nemačka.

U slučaju da Nemačka pobedi, ili izgubi sa manje od sedam poena razlike, Srbija ide na OI, kao i u slučaju da Brazil pobedi sa osam ili više poena razlike, jer u tom slučaju Nemačka ostaje bez plasmana na OI.

Meč se igrao u dvorani "Giljerme Paraense“ u Belemu, a ekipa Marine Maljlković posle poraza od Nemačke uspela je da si izbori sa domaćinom, koji ju je mučio tokom celog meča.

Najbolja u redovima Srbije bila je Ivon Anderson sa 30 poena, osam skokova i dve asistencije.

Velika podrška bila je Dragana Stanković sa dabl-dabl učinkom od 19 koševa i 10 skokova, Jovana Nogić ubacila je 10 poena, a Ivana Raca šest.

Kod Brazilki najbolja je bila Damiris Dantas sa 17 poena, dok je Kamila Soareš dodala jedan poen manje.

Slično kao i protiv Nemačke, Srbija je veoma loše i nervozno otvorila duel sa Brazilka, koje su imale 10:0 i gotovo tri minuta nisu dozvolile košarkašicama Srbije da postignu poene.

U finišu prvog dela košarkašice Srbije su mnogo bolje zaigrale u odbrani, odgovorile su na nalet Braziliki i uspela da posle 10 minuta igre budu u prednosti.

Nastavak je doneo igru punu oscilacija, svaki put kada bi se Srbija odlepila na pristojnu razliku, usledile bi greške, koje su rivalke kažnjavale i iznova se vraće u egal.

Imala je ekipa Marine Maljković plus šest u drugoj deonici, ali je brozopletost u igri dovela do toga da Srbija na odmor ode sa minimalnom prednošću (39:38).

Veliki teret podnela je Ivon Anderson, na na krilima njene igre Srbija je ostala konkurentna, a veliku pomoć u drugom poluvremenu imala je od Dragane Stanković, koja samo utabala put pobede.

Na kraju je Srbija uspela da odbije i poslenji nalet Brazilki na 66:62 i poenima Stanković uspela je da overi trijumf koji je ostavio u igri za olimpijsku vizu.

Sva dešavanja iz Brazila mogli ste da dpratite u LIVE BLOG-u na B92.net:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu