Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 13.03.2023.

18:00

Madar arhitekta Partizanovog preokreta za pamćenje – od minus 20 do razbijanja Zvezde

Košarkaši Partizana savladali su Zvezdu u derbiju 21. kola ABA lige rezultatom 92:81.

Izvor:

Autor:

Madar arhitekta Partizanovog preokreta za pamćenje – od minus 20 do razbijanja Zvezde
Foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs

Tako su se revanširali timu sa Malog Kalemegdana za poraz u prvom ovosezonskom „večitom“ derbiju, ali nisu uspeli da slave sa većom razlikom i tako ostvare dvostruku pobedu (90:74).

Partizan je do pobede predvodio sa 27 poena od čega je do čak 15 stigao preko linije za slobodna bacanja.

Na istu je izašao 21 put, samo tri manje od rekorda koji je postavio Igor Rakočević u dresu Crvene zvezde. Pored toga je imao i osam skokova i dve asistencije.

Pratio ga je Zek Ledej sa 17 poena, a dvocifren je bio još samo Dante Egzum sa 15 poena i četiri asistencije. Kevin Panter je stao na devet, a Jam Madar na sedam poena.

Na drugoj strani se istakao Fakundo Kampaco koji je sve svoje poene (21) postigao u prvom poluvremenu. Imao je i pet asistencija, četiri skoka, dve ukradene, ali i četiri izgubljene lopte.

Dvocifren je bio i Luka Mitrović sa 17 poena i tri skoka, odnosno Ben Bentil sa 10 poena i pet skokova.

Nešto tvrđi start nije nagovestio toliko poenterski plodno prvo poluvreme za igrače Duška Ivanovića.

Zapravo su crno-beli prvi stigli do prednosti, ali odnos snaga se menja sredinom prve deonice kada poeni Kampaca sa linije za slobodna bacanja donose prvu prednost Zvezdi.

Tim bacanjima se može sumirati sve ono što je viđeno u uvodnih 20 minuta. Kampaco je pogodio svih 10 koji je izveo, Alen Smailagić koji ga je tom prilikom faulirao je ubrzo ušao u probleme sa faulovima, a posledično tome i problem u rotaciji na poziciji centra i skoku u kojem je Zvezda dominirala.

Obradovićevi igrači su u tim trenucima forsirali šut za tri koji im nikako nije išao i bili su čak pet minuta bez poena iz igre.

Time su omogućili protivniku da se u ranoj fazi meča odvoje na dvocifrenu razliku (6:17), predvođeni neverovatnim Kampacom koji je u prvom poluvremenu imao 21 poen.

Zvezda je u istom ritmu nastavila i u drugoj deonici u kojoj se Partizan još jednom mučio da dođe do poena iz igre.

To koriste gosti na ovom meču i na liniju za slobodna bacanja konstantno šalu Matijasa Leosora koji je odatle imao razočaravajućih 5/11 u trenucima kada je polovina (pa čak i više od polovine) poena domaćina dolazilo odatle.

Do kraja poluvremena se konsolidovao sa penala, a donekle i Partizan koji okončava taj deo igre serijom 6:0 i tako smanjuje prednost „večitog“ rivala koja je u jednom trenutku iznosila i ogromnih 20 poena

Na nesreću Zvezde, u drugom poluvremenu je viđena repriza finala Kupa Radivoja Koraća. Samo su ovog puta uloge bile obrnute.

Zvezda je u prvoj polovini uspevala da održi dvocifrenu prednost, ali onda Panter pogađa jednu trojku na šta se nadovezao Lesor zakucavanjem. Zaostatak je u tim trenucima postao jednocifren.

Uspela je Zvezda još jednom da vrati svoju prednost na dvocifrene brojke, ali je usledio novi nalet Partizana.

Na kraju treće deonice je Luka Vildosa pogodio neverovatnu trojku na isteku napada, ali je poslednju reč imao Partizan.

Gosti su imali 10 sekundi za poslednji napad, ali se Vildosa spetljao i tako omogućio Madaru da se okuša na šutu za tri. Izraelac to koristi i uz zvuk sirene pogađa za 63:66. To je bio ujedno šut koji je prelomio meč.

U poslednjoj deonici smo gledali samo jedan tim. Zvezda nije imala koš sve do polovine deonice, a i tada ih je postizao isključivo Luka Mitrović.

Na osam minuta do kraja je isključen i Fakundo Kampaco koji je napravio peti prekršaj i sigurno da je to bio veliki udarac za crveno-bele iako je on do tog trenutka bio bez poena u drugom poluvremenu.

Na drugoj strani je sve polazilo od ruke igračima Željka Obradovića koji su je priveli kraju bez bilo kakve neizvesnosti u finišu.

Zvezda je ovo bio treći poraz u sezoni posle nesupeha protiv Zadra i Cibone. Partizanu, koji ima meč više, je ovo 19. pobeda u regionalnom takmičenju.

U narednom kolu, nakon meča u Barseloni u okviru Evrolige, Zvezda dočekuje Studentski centar u Beogradu, dok će Partizan nakon puta u Istanbul i meča sa Efesom na još jedno gostovanje u Podgoricu gde će igrati derbi 22. kola protiv Budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

746 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve