Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 07.11.2016.

20:30

Zvezda odbranom "slomila" Partizan

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan 83:72 u 252. večitom derbiju i zadržali maksimalan učinak posle osam kola u ABA ligi.

Izvor: AK

Autor: AK

Zvezda odbranom
Foto: StarSport

Nakon egala u prvih 12 minuta igre i vođstva crno-belih 26:22, crveno-beli preuzimaju kontrolu, predvođeni Čarlsom Dženkinsom, uz dominaciju u skoku (35-28) i brojna slobodna bacanja (49-17) preokreću serijom 9:0, a potom neprobojnom odbranom prelamaju meč sredinom trećeg perioda sa nedostižnih 23 poena prednosti (69:46).

Partizan serijom trojki u poslednjem periodu smanjuje na 12 poena zaostatka, ali tim Aleksandra Džikića nije imao snagem ali realno ni kvaliteta da konkretnije odgovori najećem rivalu, pa je doživeo drugi poraz ove sezone u regionalnom takmičenju.

Zvezda je 109. put nadigrala najvećeg rivala, koji i dalje imao prednost u međusobnih duelima sa 138 trijumfa.

Meč u Pioniru je počeo šuterskim obračunom, ulazio je skoro svaki pokušaj, Partizan je vezao i dve trojke, prva tri minuta donela su 17 poena, nakon čega su usledili brojni faulovi, dve tehničke i jedna namerna, a to je bolje iskoristio Partizan za blagu prednost 23:20.

Crno-beli solidno otvaraju drugo poluvreme i povećavaju na 26:22, ali tada Zvezda preuzima kontrolu. Koristi seriju grešaka i promašaja rivala koji je više šutirao za tri nego za dva, te koševima Dangubića, Mitrovića i Bjelice pravi seriju 9:0 za preokret na 29:26.
Veličković konačno pogađa trojki i smanjuje nalet rivala, ali Zvezda nastavlja da dominira u skoku, posebno u napadu, Simonović zakucava posle ukradene lopte, crveno-beli retko greše sa penala (18/20), Dženkins "veže" nekoliko koševa i domaćin stiže do +12.

Ipak, crno-beli uspevaju da se oporave u samom finišu poluvremena pa preko Vrapca i Hečera smanjuju na 48:39.

Zvezda je u trećem periodu definitivno prelomila meč, sjajnom odbranom crveno-beli su potpuno uništili napad Partizana, crno-beli su jedva stizali do poena, osim povremenih koševa Hečera niko nije uspevao da pogodi, a ređale su se greške i izgubljene lopte.

To Radonjićev tim koristi, postepeno povećava prednost poenima sa slobodnih bacanja kojih su crveno-beli imali dvostruko više od rivala u tom periodu meča (32-15), pa uz nekoliko trojki lako stižu do čak 23 poena razlike (69:46).

Crno-beli trojkama Birčevića i Marinkovića pokreću seriju 8:3 za smanjenje razlike na 12 poena, ali Zvezda prekida nalet rivala poenima Dženkinsa sa penala sredinom poslednjeg perioda.

Pokušao je Džikićev tim da unese neizvesnost u finiš, novom trojkom Birčević je najavio mogući povratak Partizana, ali je Zvezda lako odbila i ovaj napad te rutinski privela meč kraju za konačnih 83:72.

Tok meča:

Meč je počeo na idealan način, oba tima su pogađala skoro svaki šut, crno-beli su ubacili dve trojke u nizu, crveno-beli jednu uz nekoliko laganih koševa, pa su vodili 9:8 posle prva tri minuta. Veličković promašuje dva šuta za tri u nizu, Hečer pravi nesportski faul, pa Zvezda posle penala i lopte sa strane, te nova dva faula gostiju do +5 (13:8), na sredini prvog perioda.

Usledila je serija promašaja i faulova na obe strane, ali su se bolje snašli crno-beli gde se istakao raspoloženi Koprivica koji vraća Partizan u egal (13:12), tri minuta pre kraja meča.

Džikićev tim je delovao bolje u tom periodu igre, Veličković je postigao prvi koš, trojku je ubacio i Ratkovica, pa su gosti krizu u napadu Zvezde iskoristili za preokret na 19:18.

Simonović sa penala nastavlja rezultatsku klackalicu, nakon čega Volters pravi faul, Gurudić dobija nesportsku, pa Partizan seriju grešaka crveno-belih koristi da povede 23:20 posle prvih deset minuta. S obe klupe su burno reagovali na brojne poteze sudijske trojke, pre svega na realno preoštro dosuđene dve nesportske greške za oba tima.

Zvezdini bekovi imaju po dva faula posle svega desetak minuta igre, tehničku je dobio i Dangubić, ali Partizan nije uspeo da to iskoristi i poveća razliku. Suviše su promašivali crno-beli, bespotrebno su forsirali trojke, pa Zvezda koševima Dangubića i Mitrovića preokreće na 29:26.

Seriju crveno-belih od 9:0 konačno prekida Robinson, ali Partizan ne uspeva da opet nametne svoj ritam, Bjelica osvaja lopte u napadu, a onda trojkom uz zvuk sirene odvodi domaćina na 34:28.

Akcijom Hečera i Majstorovića 2+1 Partizan se vraća, ali Zvezda bez većih problema održava prednost u nastavku meča, Simonović posle ukradene lopte zakucava za 37:31.

Veličković trojkom usporava nalet Zvezde, ali ga ne zaustavlja. Crno-beli nasavljaju da gube lopte i forsiraju trojke (4/14), što iskosniji tim rivala kažnjava poenima Bjelice i Dženkinsa za prvu dvocifrenu prednost +12. Partizan u finišu poluvremena uspeva da smanji na 48:39 trojkom Hečera uz zvuk sirene.

Partizan loše otvara drugo poluvreme, greše Hečer i Luković, pa Zvezda lako povećava razliku na 52:39. Crveno-beli stižu ubrzo do +15, da bi posle skoro tri minuta igre u trećem periodu prvi koš za crno-bele postigao Hečer (54:41) i postao prvi igrač gostiju sa dvocifrenim učinkom.

Međutim, Džikićev tim nastavlja da "poklanja" slobodna bacanja rivalu, pa Zvezda bez problema diktira tempo i održava razliku. Razigrao se Hečer i vezao nekoliko dobih napada za Partizan, ali nisu crno-beli uspevali da naprave osetnu seriju i brzo se vrate u egal (60:46).

Bez prave podrške saigrača Hečer nije mogao sam da vrati goste u igru, nije pomogao ni taj-aut Džikića, Zvezda je igrala sjajnu odbranu potpuno zatvorivši visoke igrače Partizana, koji su teško stizali do poena, pa su crveno-beli koševima sa penala (25/32) nastavili da povećavaju razliku (64:46).

Posle dosta vremena usledio je koš iz igre, sjajni Mitrović pogađa trojku za 21 razlike, na dva i po minuta pre kraja treće četvrtine, a maksimalnih 69:46 donosi Dangubić sa penala. U samom finišu perioda Partizan uspeva da "veže" nekoliko uspešnih napada, prvi koš postiže Birčević, pa crno-beli smanjuju na 70:53, posle 30 minuta igre.

Birčević pogađa trojku na otvaranju poslednjeg perioda, usledilo je nekoliko minuta sa dosta grešaka na obe strane, da bi crno-beli novom trojkom, ovaj put Marinkovića, smanjili na 14 poena zaostatka (73:59), što tera Radonjića da traži tajm-aut.

Usledila je teška povreda Majstorovića i kratka pauza u Pioniru, a igrač Partizana je sa parketa isprećen velikim aplauzom svih navijača. Nakon toga Partizan stiže na +12, ali Zvezda novim penalima (30 više od rivala) odbija ovaj napad i održava prednost (77:63).

Birčević novom trojkom opet preti rivalu, ali to je bilo sve od crno-belih na ovom meču. Zvezda je rutinski privela meč kraju i na kraju slavila sa 83:72.

Zvezda deli prvu poziciju sa Budućnošću sa perfektnim učinkom 8-0, dok je Partizan na deobi treće pozicije sa Cibonom sa 6-2. Beogradske velikane u sledećem kolu očekuje duel sa rivalima iz Zagreba, crveno-beli gostuju Ciboni, dok Partizan čeka Cedevitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

433 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve