Ivković odlazi: Vreme je za mlađe

Dušan Ivković saopštio je da se povlači sa mesta selektora Srbije, nakon što je sa reprezentacijom ostvario cilj i plasirao se na Svetsko prvenstvo 2014.

AKIzvor: B92
Podeli

Ivković je od 2008. bio selektor "Orlova", vodio ih je na tri Evropska i jednom Svetskom prvenstvu, a najveći uspeh bilo je srebro sa Evrobasketa 2009. u Poljskoj.

"Dogovor je bio do kraja EP, moj deo sam ispunio. Biću uvek tu ako zatrebam, ali došlo je vreme da se preuzme neko mlađi. Ako me neko bude pitao, imaću kvalitetne predloge", rekao je Ivković.

Pre dve godine u Litvaniji Srbija je bila sedma, dok je na Mundobasketu u Turskoj 2010. zauzela četvrto mesto. Srbija je u Sloveniji bila takođe sedma, čime je izborila mesto na SP u Španiji sledeće godine.

"Zadovoljan sam što su igrači u dobrom raspoloženju otišli iz Ljubljane. Ovo Evropsko prvenstvo je iskustvo koje će im mnogo koristiti. Naš mladi tim je imao strahovito mnogo oscilacija. Prvi pad bio protiv Makedonije, prouzrokovan euforijom i teškim prijemom informacija, dok je Španija mogla da nas samelje da je htela, verovatno jer smo je jedini pobeđivali ranije", istakao je Ivković o Evrobasketu u Sloveniji.

Što se tiče igrača, Ivković je pohvalio učinak mladih Bogdana Bogdanovića i Nikole Kalinića, te požrtvovanje Stefana Markovića i naravno kapitena Nenada Krstića.

"Marković mi je rekao da nikakav ugovor (još nema klub) ne može da bude veći od zadovoljstva igranja za Srbiju. Kalinić i Bogdanović su nadoknadili naš najveći nedostatak iz 2012, manjak vrhunskih atletskih sposobnosti. Kalinić je beskompromisan igrač. Krstić se ponašao kapitenski, nije propustio ni jedan trening, a na utakmicama je preuzimao najveći teret, boreći se sa suženim odbranama", istakao je Ivković koji je blagu kritiku imao samo na račun dva igrača.

"Katić je na startu bio najveće iznenadjenje. Njegova sportska kultura je bila za primer. Ipak, imao je previše grešaka. Isto tako i Štimac. Katić nije bio dominantan igrač u skoku. Njemu fali i visina. Nažalost protiv Italije, on i Štimac su imali po četiri greške u dva minuta", dodao je Ivković.

Pre EP Ivković je imao mnogo problema sa otkazima igrača, pa smtra da bi se pre objaviljvanja spiska svaki igrač trebalo izjasni da li želi da igra za reprezentaciju.

"Moj savet bi bio da se pre objavivanja spiska svaki igrač izjasni da li želi da igra. Meni sem (Milana) Mačvana nijedan igrač nije rekao da ne želi da igra. Potrebno je da to bude na vreme, da se ne dođe u situaciju da postane problem", rekao je on.

Prethodno, tokom izuzetno uspešne karijere Ivković je kao selektor Jugoslavije osvojio tri titule prvaka Evrope (1989, 1991, 1995), titulu prvaka sveta (1990) i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

Ko će naslediti Dušana Dudu Ivkovića na mestu selektora Srbije? Koga bi vi želeli da vidite na kormilu košarkaške reprezentacije, koja je bila najmlađa selekcija na Evrobasketu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.