Novi Sad kandidat za EP veterana

Novi Sad jedan je od najozbiljnijih kandidata za organizaciju Evropskog prvenstva u košarci za veterane u ženskoj i muškoj konkurenciji 2016 godine.

SKIzvor: B92, Tanjug
Podeli

Istovremeno, najavljen je memorijalni turnir košarkaških veterana "Nemanja Danolović", koji će se održati 13. i 14. aprila i na kome će nastupiti devet ekipa sa prostora bivše SFRJ.

Predsednik Sportske organizacije Vojvodina – Novi Sad, Miodrag Hadžibabić rekao je da će na Evropskom prvenstvu veterana nastupiti po 16 reprezentacija u muškoj i ženskoj konkurenciji, u nekoliko starosnih kategorija koje se razlikuju po pet godina, odnosno kod dama to su kategorije 30+, 35+, 40+, 45+, a kod muškaraca 35+, 40+, 45+, itd.

"Prema prvim procenama grad domaćin Evropskog prvenstva 2016 godine ugostiće oko 150 ekipa ili oko 2.000 sportista, a računamo da će se u Novi Sad, ukoliko dobijemo organizaciju, sliti izmedju milion i po i dva miliona evra", rekao je Hadžibabić, dodajući da se pored Novog Sada u konkurenciji za organizaciju tog takmičenja nalaze italijanska Bolonja, španski Vigo i ukrajinski Dnjepropetrovsk.

Promoter Novog Sada kao organizatora tog Evropskog prvenstva je bivši državni reprezentativac Milenko Topić.

"Imamo 90 odsto šansi da dobijemo organizaciju prvenstva Evrope, a sva naredna takmičenja u konkurenciji veterana, od turnira do Evropskih i Svetskih prvenstava iskoristićemo za promociju Novog Sada", rekao je Topić.

Odluka o domaćinu prvenstva Evrope 2016. godine biti doneta na Evropskom prvenstvu u Češkoj koje je na programu naredne godine.

Nekadašsnji košarkaš Vojvodine i Crvene zvezde i bivši reprezentatiovac, Zlatko Bolić je promoter Memorijalnog turnira, u znak sećanja na igrača i trenera Nemanju Danilovića, koji je pre tri godine izgubio život u saobraćajnoj nesreći.

"Osim sećanja na Nemanju ovaj turnir će biti u funkciji promocije Novog Sada za organizaciju Evropskog prvenstva veterana. Verujem da će ljubitelji košarke u Novom Sadu narednog vikenda uživati u igri bivših majstora košarke poznatih sirom bivše SFRJ", rekoa je Bolić, dodajući da će na turniru nastupiti bivši reprezentativci Mavrenski, Čanak, Ivanović, Topić, Vukčević...

Tokom turnira nekadašnji košarkaši pokušaće da animiraju privredne subjekte kako bi putem stipendiranja pomogli školovanje Une i Nikole Danilović, ćerke i sina pokojnog Nemanje.

Učesnici turnira (KK Laško, KK Valjevo, KK Zenica, KK Pula, KK Kraljevo, KK Montenegro, KK Subotica, KK Nemanja Danilović prijatelji i KK Vojvodina - Novi Sad) biće podeljeni u tri grupe po tri ekipe, a pobednici grupa će u medjusobnim susretima odlučiti o pobedniku turnira.

Prema propozicijama utakmice po grupama trajaće četiri puta po sedam minuta, dok će se dueli prvoplasiranih timova igrati dva puta po deset minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.