Nova vest
Košarka 2

26.2.2024.

10:50

Čović: Zvezda po trofeju potroši 5,7 miliona, a Partizan 59

Predsednik Košarkaškog kluba Zvezde Nebojša Čović bio je gost jutarnjeg programa na Prvoj televiziji.

Izvor: Prva TV

Dušan Đukanović
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Razgovor je počeo od prethodnog gostovanja predsednika Partizana Ostoje Mijailovića.

"Šta je on prokomentarisao, to je nebitno. Ja nisam imao predstavu da mi treba da pričamo o košarci, šta da pričamo? Ko se sa kim prepucava. Zvezda završila kup, pobedila, reč nije rekla. Trener Partizana rekao šta je rekao. I sad se Crvena zvezda prepucava? Ili to možda neko želi da se mi prepucavamo? Zvezda unazad godinama objavljuje finansijsko poslovanje. Apsolutno ništa nije sakriveno. Na svakoj pari koje nam daje država smo zahvalni. To je naša država, ne stidimo se tome. Mi predstavljamo naš grad i državu. Naši navijači nisu nikada pevali onu pesmu, ne znam da je ponovim pošto je glupa. Sam predsednik je rekao da je duguju šest miliona evra na porez. Mi dugujemo nešto manje od milion evra zbog nesporazuma, koji ćemo uskoro rešiti. Neko nije blokiran zbog duga od 10 miliona evra. Što se mi tu ubacujemo? Kada država daje pare, ona je u obavezi da kontroliše kako je dala pare i kako su one potrošene? Zašto je to problem što je ušla budžetska inspekcija? Nama nije", rekao je Čović i dodao:

"Nijedna isplata u Zvezdi ne ide bez isplate poreza i doprinosa. Vi ste dužni da su vam svi u radnom odnosu, odnosno da imaju ugovor o radu, kao i ugovor o naknadama. Nikada nije bilo da nismo platili neke od tih obaveza. Ono što mi dugujemo je porez na doprinos. Nas su svi počeli da povezuju da smo mi ispostava ove ili one stranke. Pravi se ambijent da je Partizan opoziciona avangarda. Tamo izvređaše sve živo. Od predsednika države, do porodica. Vređaš, vređaš, pa dobijaš pare. Navijači Zvezde su vređali Miloševića i Tadića, ali to je bilo ideološko neslaganje."

Potom se vratio i konkretno pričao o novcu koje je "večitim" dala država.

"Mi smo od države dobili nekih 39 miliona evra. U periodu od juna 2011. godine, pa nadalje. To je u ukupnim našim prihodima 41 odsto. Mi nismo u ovim parama imali ni jedno preduzeće koje je indirektno ubacivalo pare u naš klub. Mi smo za 13 trenera potrošili 4,3 miliona evra. Gospodin Sferopulos je u ovoj sezoni za 320.000 evra. Ni za jednog nismo bili blizu milion evra. Koliko su oni potrošili, ne znam. Od dolaska Obradovića, zbirni budžeti Zvezde i Partizana za prethodne tri sezone – 59.800.000 Partizan, 34.300.000 – Zvezda. I baš me briga. Neka imaju i 100, nemam ništa protiv. Prosečno su imali 19,9, a mi 11,4. Ako bih išao po trofejima, mi smo ih osvojili šest i imamo znatno manja ulaganja. Po svakom trofeju smo utrošili 5,7 miliona, a Partizan ima jedan trofej ili ne znam već koliko, 59", nastavio je Čović.


"Zvezda samo što nije uništena"

Odakle prepucavanja oko toga ko je od "večitih" državni projekat?

"Zato što je to nivo, na neki način, prostitucije. Da vi stalno optužujete nekog drugog. Gledajte svoja posla. Status Zvezde od 2007. godine niko nije hteo da prouči kakav je bio. Zvezda samo što nije bila uništena u tom periodu. Do 2012. godine, to je živa istina. Ja znam, radio sam i finansijsku konsolidaciju fudbalskog kluba. Skoro uništen. Zabranjeno je bilo da date pare. Pritisci, napadi... Sada niko ništa ne zna, niko ne poznaje od tih funkcionera po Partizanu. Mi vodimo našu politiku, naše podatke", smatra Čović.

Problem sa Partizanom je i oko male sale u "Beogradskoj areni".

"Mi još ne možemo da uđemo u malu salu Arene. Treniramo kako se snađemo. Treniramo u Pioniru, u velikoj sali Arene kad je slobodna, u Basketlendu na Čukaričkoj padini. Nažalost, još ništa nije rešeno. Nemamo potpisane ugovore i bez toga ne možemo da plaćamo Arenu", kaže Čović.

Govoreći o isključivo sportskim temama, Čović je kratko prokomentarisao dobijanje Evroligine licence.

"Ove sezone nije realno, videćemo šta će se dešavati dalje", rekao je Čović.

Sumirao je dosadašnji deo sezone.

"Vrlo sam zadovoljan sa onim što smo uradili do sada. Možda je mogao biti bolji rezultat u Evroligi, ali kakva saplitanja imamo... Mi smo u Niš otišli sa Tedosićem koji nije imao trening, Lazićem koji je imao jedan. Nema igrača koji ove sezone nije povređen. I to nam se odrazilo na neke utakmice u Evroligi gde su očekivanja bila veća. Igraćemo dalje ova kola što su nam ostala, još ništa nije završeno. U ABA ligi držimo čvrsto prvo mesto, tu moramo da budemo jako oprezni. Samo naivni mogu da budu opušteni. Što se tiče domaće lige, mi je poštujemo, nemamo tu povlasticu da je bojkotujemo kao neki dve godine. Ambicije koje smo izrekli na početku sezone o Evroligi, pokušaćemo i to da ostvarimo", zaključio je Čović.

Podeli:

Komentari 2

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu