Nova vest
Košarka 1

27.3.2024.

13:05

Pretnja koja se nadvila nad NBA ligom – klađenje

Proteklih dana dva slučaja usko vezana za klađenje na utakmice NBA lige aktuelizovala su ovaj problem koji, polako ali sigurno, sve više uzima maha i u SAD.

Izvor: B92.net

Autor: B92

B92
B92
Profimedia

Sve je veći broj navijača koji, odavno, utakmice prate ne zarad uzbuđenja koje ona donose i navijačke strasti, već isključivo zbog potencijalnog dobitka na kladionici.

Pojedini tvrdokorni kladioničari, i dalje je to mali broj, ali nikako zanemarljiv, čak idu dotle da prete igračima i trenerima koji ih "iznevere".

Nedavno je trener Klivlenda Džon-Bler Bikerstaf pred novinarima izneo takvo, nimalo prijatno iskustvo, koje je imao sa tim ljudima.

"Nabavili su moj broj telefona i slali su mi uznemirujuće poruke o tome gde živimo moja deca i ja, i takve stvari. To su opasne stvari i linija koja se ne prelazi, o tome ovde pričamo".

Pretnje je prijavio.

"Nisam ih tužio, ali su locirani, pronašli su ko je slao poruke".


Bikertsaf je nastavio o problemu klađenja, kaže da sa uplivom klađenja od skoro i u NBA, i njihov posao postaje daleko izazovniji.

"To nam donosi dodatni pritisak. Skreće nam fokus od igre što može biti veoma teško po igrače, trenere, sudije, za sve koji su uključeni u ovu igru. Mislim da zaista moramo da vodimo računa o tome koliko smemo da dozvolimo da to bude blizu nas. Jer, na kraju, to opterećuje. Mnogo puta ljudi koji se klade tim novcem i čekaju da dobiju, plaćaju sebi račune, kirije, kredite, i možete da zamislite njihove emocije kada izgube. Tako da zaista mislim da hodamo po tankoj liniji i zato moramo da zaštitimo sve koji su uključeni u ovu igru.

U međuvremenu situacija sa klađenjem je eskalirala - NBA je pokrenula istragu protiv košarkaša za kojeg se sumnja da se ilegalno kladio.  

Kako je preneo poznati američki novinar Adrijan Vojnarovski, igrač Toronta Džontej Porter nalazi se pod sumnjom da se ilegalno kladio.

Profimedia

Američki mediji prenose da se moguće optužbe odnose na period od nekoliko meseci. Posebno su pod lupom utakmice od 26. januara sa LA Klipersima i 20. marta sa Finiks Sansima, preneo je ESPN.  

U obe utakmice Porter je ranije nego što se očekivalo završio utakmice, prvo zbog navodne povrede, a potom i zbog bolesti, te je na obe "došao minus" poene, skokove, asistencije. Ispostavi li se da su sumnje bile opravdane, Porter bi mogao da propusti veliki broj utakmica.

Pre ovoga, bio je u timu Reptorsa na šest uzastopnih utakmica i u proseku beležio 5,8 poena, 4,3 asistencije, četiri skoka te po 1,3 ukradenih lopti i blokada.

U proseku je imao 19,3 minuta po utakmici.

Ukupno je ove sezone igrao na 26 utakmica, imao 14 minuta u proseku uz 4,4 poena, 3,2 skoka i 2,3 asistencije.

Inače, igračima i svim zaposlenima u NBA indisutriji je strogo zabranjen bilo koji vid klađenja.

Mlađi brat Majkla Portera, košarkaša Denvera, debitovao je u NBA u dresu Memfisa.

Pitanje svih pitanja koje se postavlja nakon otkrića o Porterovim nečasnim radnjama glasi - da li je on jedini koji na ovaj način ostvaruje dodatnu zaradu?

Aktuelni skandal u čijem je centru Porter mnoge je podsetio na sličan koji je potresao NBA 2009. godine - sa sudijom kao grešnikom.

Tada je poznati arbitar sa 13 - godišnjim NBA stažom Tim Donahju optužen, kasnije i osuđen na 15 meseci zatvora, zbog toga što se dugi vremenski period kladio na utakmice koje je sudio. 

Donahju je na sudu priznao da se kladio na utakmice koje je sudio u periodu od 2003-2007. godine.

Profimedia

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve