Nova vest
Košarka 105

6.4.2024.

13:15

U Partizanu rezerva, u NBA starter – da li se Vukčević zaista promenio?

Doskorašnji košarkaš Partizan Tristan Vukčević blista u dresu Vašington Vizardsa, bar kada su poslednje tri utakmice u pitanju.

Aleksandar Stajkovac
Profimedia

S obzirom na to da su Vizardsi izgubili svaku šansu da obezbede plej-of, odlučili su se da "testiraju" igrače kako bi "sklopili kockice" za sledeću sezonu, gde bi mogli da pokušaju da napadnu plej-in mesto ili nešto više.

Pre mesec dana bili smo svedoci neobičnog transfera u sred sezone, kada je mladi 21-godišnji Vukčević napustio Partizan kako bi se pridružio franšizi koja polaže prava na njega.

To nije bio tako loš potez za crno-bele, s obzirom da su dobili solidno obeštećenje za njegov odlazak.

Malo su izgubili na rotaciji, ali svakako ne mnogo. Izražen je njegov dobar napadački potencijal, ali takođe i loša odbrana, zbog koje Željko Obradović nije želeo preterano da računa na njega u bitnim mečevima.

O tome govori podatak da je u Evroligi skupio svega 12 nastupa, odnosno 9,3 minuta u proseku uz 4,2 poena i 2,3 skoka.

David Damnjanovic/Starsport

Svakako, veću šasnu je dobio u ABA ligi, sa 14,7 minuta u proseku na ukupno 18 mečeva, prosečno je postizao 8,5 poena uz 2,8 skokova.

Ipak i tu je dolazila njegova lošija odbrana do izražaja, bio je poenterski jedan od najboljih protiv Zadra sa 16 poena, ali crno-beli su izgubili.

Većina trenera zna njegov deficit u odbrani, zbog čega su direktno napadali njega svaki put kada se našao u igri. Primera radi kada je Partizan izgubio od Igokee, na jednom tajm-autu se čuo Vlada Jovanović kako insistira napade na Tristana.

Sa druge strane,  NBA liga je nešto sasvim drugo, igra se brza košarka, a do plej-ofa ni odbrana nije toliko čvrsta.

Vukčević je dobio šansu od dolaska, na prvih pet utakmica minutaža mu je bila limitirana, pa je zbog toga i nešto skromniji učinak, ali je počeo da pruža sve bolje partije sa većom minutažom.

To možemo da vidimo na poslednja tri meča, gde je ubacio Baksima 14 poena, Lejkersima 15, a u poslednjem duelu sa Trejl Blejzersima 17 poena uz sedam skokova.

Zanimljivo, na dve od poslednje tri utakmice dobio je poverenje da počne utakmicu, što je i opravdao.

Protiv Trejl Blejzersa je postavio i rekord karijere sa 17 poena i sedam skokova.

Nije dobijao šansu samo kada je sve bilo rešeno, već je uticao na igru i u poslednjoj četvrtini kada se lomio meč bio konstantno na terenu.

Uspeo je da pogodi bacanje za izjednačenje (102:102), ali je usledio krah Vizardsa i mini-serija Trejl Blejzersa za pobedu – 108:102.

Vukčevića su Vizardsi izabrali kao 52. pika na prošlogodišnjem draftu, ostavili ga da se razvija u Partizanu.

Budući da nije bio u prvom planu, a Vizardsi su odavno ispali iz trke za plej-in. Posvetili su se razvoju mladih igrača.

Tristan se za sada dokazuje, prosečno ima 6,9 poena u proseku za 13,5 minuta na parketu u NBA ligi uz 3,3 skoka i jednu asistenciju.

Dobri su mu procenti za dva poena (59%), ali i nešto lošije procente za tri poena, svega 29%.

Mogli bi najbolje da uporedimo njegov slučaj sa bivšim centrom Cedevita Olimpije Karlom Matkovićem.

On je takođe na pola sezone otišao iz Ljubljane i preselio se u Nju Orleans Pelikanse.

Odličan je igrač, ali još uvek nije dobio šansu NBA ligi, razlog tome je što se njegove ekipa još uvek bori za plej-of i ne žele da rizikuju, uprkos tome što postiće 17 poena uz 7,8 skokova i dve asistencije po meču za Birmingem Skvadron u NBA Dži ligi.

Najbolji reper biće sledeća sezona kada ćemo moći da vidimo koliku će šansu dobiti Vukčević i koliko na njega računaju u Vašingtonu.

Sofascore

Podeli:

Komentari 105

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 105

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu