Nova vest
Košarka 48

3.4.2024.

8:50

Vukčević rekao Janisu da je Grk: "Razmišlja da igra za Grčku"

Srpski košarkaš Tristan Vukčević navodno razmatra mogućnost da igra za repezentaciju Grčke.

Izvor: B92.Sport

Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

To je otkrio Janis Adetokumbo nakon duela njihovih timova Vašingtona i Milvokija u NBA ligi.

Vukčević je u pobedi Vizardsa nad Baksima zabeležio rekord karijere sa 14 poena (5/11 iz ige) uz sedam skokova i tri asistencije.

A posle meča je prišao upravo najvećoj zvezdi selekcije Grčke koji mu je bio direktan rival na parketu.


"Prišao mi je i rekao da je Grk. To me je iznenadilo jer je pričao grčki... Pogledam njegovo prezime i nije mi jasno. Objasnio mi je da je igrao u Grčkoj i razmišlja da igra za našu reprezentaciju. Bio bi baš dobar dodatak našem timu, pogađa trojke, ima dribling. Igrao je dobro, ima iskustva, igrao je u Partizanu, Grčkoj... Značio bi nam!", rekao je Adetokumbo posle meča.

Tristan Vukčević Calikis, inače, može da konkuriše za sportsko državljanstvo čak pet zemalja – Srbije, Italije, Bosne i Hercegovine, Švedske, Grčke i Španije.

Rođen je u Italiji dok mu je otac Dušan, Srbin iz BiH, igrao tamo. Majka mu je Grkinja sa švedskim državljanstvom, a on ima i španski pasoš.

Dušan Vukčević je odavno najavio da će Tristan igrati za Srbiju, ali zbog protokola FIBA nije mogao da konkuriše za reprezentaciju "orlova" dok ne napuni 21 godinu.

Razlog je taj što je pre 18. rođendana kao Grk postao igrač Reala, čime se vanično obavezao da će do 21. godine igrati za njihovu reprezentaciju.

Sofascore

Ukoliko se predomisli, može da promeni sportsko državljanstvo posle 21. rođendana.

Selektor Srbije Svetislav Pešić je želeo u februaru da zove Vukčević za kvalifikacije za Evrobasket 2025, ali je on tek u martu napunio 21.

Sledeća prilika da Vukčević postane reprezentativac Srbije su Olimpijske igre, ukoliko prethodno ne izabere Grčku koju u julu čekaju kvalifikacije za Pariz.

Podeli:

Komentari 48

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 48

Podeli:

Odbojka

Poraz Srbije na startu Lige nacija

Odbojkašice Srbije izgubile su prošle noći u Rio de Žaneiru od Dominikanske Republike sa 1:3 (18:25, 17:25, 25:21, 20:25) u prvom meču ovogodišnjeg izdanja Lige nacija.

Beta

8:10

38 min

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu