Nova vest
Košarka 0

26.3.2024.

10:30

Četiri tima, jedan cilj – Alimpijević i Božić u borbi za finale Evrokupa

Završnica Evrokupa je uhvatila zamah, ostalo je još samo korak do finala. Veliku borbu vodiće dva srpska trenera, čije su ekipe na korak od velikog cilja.

Aleksandar Stajkovac
Profimedia

Ulog je veliki, pobednik Evrokupa bi mogao da dobije "vizu" za Evroligu sledeće sezone.

Polufinalna serija počinje u utorak, a snage će odmeriti Burg i Bešiktaš, odnosno Pariz i London Lajonsi.

Dva srpska trenera, Petar Božić (London) i Dušan Alipijević (Bešiktaš) mogu da odmere snage tek u finalu, ako se plasiraju.

To bi bilo drugo finale za Alimpijevića, dok bi Božić bio debitant u tom delu takmičenja.

Format takmičenja je takav da se igraju dve utakmice u polufinalu. Ukoliko bude izjednačen rezultat 1:1 u pobedama, odigraće se "majstorica".

Burg – Bešiktaš

Burg je odličan bio u prvoj fazi takmičenja, odnosno grupi B. Završio je kao prvoplasirana ekipa sa 14 pobeda i četiri poraza.

Ovo je prvi put u istoriji da se sastaje sa ekipom Bešiktaša u nekom takmičenju.

Sa prve pozicije u grupi, Burg je preskočio osminu finala Evrokupa, a da bi zakazao duel sa ekipom iz Istanbula, u četvrtfinalu je savladao ukrajinski Prometej sa 95:82.

Sa druge strane, ekipa Dušana Alimpijevića je uspela da dođe do polufinala težim putem.

Završila je kao šesta u Grupi A sa devet pobeda i isto toliko poraza. Samo jednu pobedu je zaostajala Venecija, koja je mogla da ih ostavi bez šansi za plej-of, s obzirom da je iz grupe samo šest ekipa moglo da obezbedi plasman u narednu fazu.

Bešiktaš je u osmini finala imao težak zadatak protiv aktuelnog šampiona Gran Kanarije u gostima, kojeg je uspeo da pobedi u samoj završnici meča, poenima Dereka Nidama i Marka Simonovića, pozajmljenog košarkaša iz Crvene zvezde.

S obzirom da su sa poslednjeg mesta obezbedili plej-of i utakmicu u četvrtfinalu su igrali u gostima, odmerili su snagu sa Hapoelom iz Tel Aviva, koji su takođe savladali posle neizvesne završnice sa 94:89.

Sada pred sobom imaju ni malo lak zadatak, s obzirom da Burg ove sezone igra odličnu košarku.

Prva utakmica je na programu od 19 časova u Burgu, dok je revanš u Istanbulu u petak, 29. marta od 18 časova i 45 minuta. Termin "majstorice" ukoliko do nje dođe, još uvek nije odlučen.

Pariz – London Lajons

U drugom polufinalu imamo ekipu Pariza, koja je skoro besprekorno završila na prvom mestu Grupe A sa 17 pobeda i samo jednim porazom.

Trenutno su u seriji od 13 uzastopnih pobeda u svim takmičenjima. Jedini poraz u evropskom takmičenju im je nanela upravo ekipa Bešiktaša, koja je uspela da slavi u Parizu sa 68:63.

Kao prvoplasirana ekipa preskočili su osminu finala, a u četvrtfinalu su se sastali Huventudom (86:70), kojeg su rutinski savladali sa 86:70 i lako došli do polufinala.

Veoma težak zadatak pred sobom ima bivši strateg Partizana Petar Božić, koji pred sobom ove sezone možda ima i najteži zadatak.

S obzirom da su bili u istoj grupi prve faze takmičenja, već dva puta su odmeravali snage, a oba puta je Pariz dolazio do pobede. Ubedljivo na domaćem terenu, dok su u Londonu odlučili produžeci.

Lajonsi su u Grupi A završili na trećem mestu sa 12 pobeda i šest poraza. U osmini finala su se sastali sa Turk Telekomom, protiv koga su lako došli do pobede (100:77), a isti slučaj je bio u četvrtfinalu, gde ih je dočekala ekipa Kluža, koja je ove sezone bila velika senzacija.

U Rumuniji su takođe upisali laku pobedu (91:79) i zakazali duel sa Parizom.

Utakmica između Pariza i Lajonsa je na programu od 20:45, a revanš meč u Londonu, u petak 29. marta od 20:30. Termin "majstorice" ukoliko do nje dođe, još uvek nije odlučen.

Termin finalne serije takođe nije određen, ali takmičenje se prema programu najkasnije završava 17. aprila.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu