Nova vest
Košarka 14

16.4.2024.

10:30

Partizanovo "crveno slovo" – 32 godine od Istanbula

Košarkaški klub Partizan osvojio je na današnji dan pre 32 godine titulu evropskog šampiona.

Izvor: B92.Sport

KK Partizan

Crno-beli su do titule došli pbedom protiv španskog Huventuda čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjim trenucima utakmice.

Partizan je 16. aprila 1992. godine u Istanbulu u finalu prvog izdanja Evrolige savladao Huventud rezultatom 71:70.

Finale je odlučeno u poslednjem napadu. Košarkaš Partizana Slaviša Koprivica izveo je loptu ispod koša, pošto je Huventud došao u vođstvo 70:68 poenima Rafaela Đofrese.

Koprivica je dodao loptu Đorđeviću koji je brzo pretrčao na protivničku polovinu terena i sa oko sedam metara pogodio kultnu trojku, koja je donela trofej Partizanu.

To je ujedno najveći uspeh u istoriji srpske klupske košarke.

Za najkorisnijeg igrača "Fajnal-fora" u Istanbulu proglašen je košarkaš Partizana Predrag Danilović.

Ekipu Partizana, koja je u proseku bila stara 21,7 godina, predvodio je sa klupe Željko Obradović, a njegov asistent je bio legendarni Aleksandar Nikolić.

Partizan je priliku da igra protiv najboljih evropskih klubova te sezone dobio zahvaljujući promenjenom sistemu Kupa šampiona, koji je postao FIBA Evropska liga ili skraćeno FIBA Evroliga, pošto su "crno-beli" bili viceprvaci Jugoslavije.

Partizan je u drugom kolu kvalifikacija za KŠ eliminisao mađarski Solnok.

FIBA je donela odluku da crno-beli zbog sankcija u sezoni 1991/1992. sve utakmice u grupnoj fazi igraju van Srbije.

Partizan je mečeve kao domaćin igrao u predgrađu Madrida, Fuenlabradi, gde je cela lokalna zajednica zavolela crno-bele.

Partizan je igrao u Grupi B sa Huventudom, Estudijantesom, Filipsom (Olimpijom) iz Milana, Bajerom iz Nemačke, grčkim Arisom predvođenim prvim strelcem EL Nikosom Galisom, holandskim Komodorom i belgijskim Mehelenom.

Crno-beli su osvojili četvrto mesto u grupi sa deset pobeda i četiri poraza, a u četvrtfinalu su igrali sa Knorom (Virtusom) iz Bolonje, koji je bio prvi u grupi A.

Četvrtfinale KŠ se igralo na dve pobede, a Knor je imao prednost domaćeg terena.

FIBA je dozvolila Partizanu da bude domaćin u beogradskom "Pioniru", a crno-beli su u prvom meču slavili 78:65.

Knor je u drugoj utakmici na svom terenu pobedio 61:60, a u majstorici, koja je takođe igrana u Bolonji, trijumfovao je Partizan rezultatom 69:65.

Partizan je na "F4" u Istanbulu u polufinalu pobedio Filips 82:75, a potom u finalu i Huventud 71:70.

Za Partizan su u finalu Kupa šampiona 1992. godine igrali: Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Podeli:

Komentari 14

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 14

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu