Skijaški skokovi 129

Subota, 14.02.2015.

18:10

Svetski rekord: Prevc leteo do 250m

Slovenački ski skakač Peter Prevc postavio je novi svetski rekord letom od čak 250 metara u norveškom Vikersundu.

Svetski rekord: Prevc leteo do 250m IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

129 Komentari

Sortiraj po:

hrvoje

pre 9 godina

pa ta slovenija je unistila jugoslaviju. u kakvu zajednicu jadnice, pa kuces preko hrvatske slovence kad vas mozemo pojesti za veceru. o kakom mentalitetu pricaju slovenci, pa za sloveniju je samo znacajan queer i ljubicaste ili ruzicaste skije.

miki

pre 9 godina

Svaka cast Peteru Prevcu i Tini Maze.Sve njihove letove,skokove i trke gleda.Danas ce biti ponovo Prevc imati sansu da unapredi rekord.

Pion

pre 9 godina

Bio na Planici 2005 kad je postavljen sada već prastari svetski rekord. Nista me nece sprečiti da prisustvujem i ove godine. Ništa se brate uživo ne vidi ali je raspoloženje u publici kao u Guči!

Borko

pre 9 godina

Prevcu je otac Muharem poreklom iz Bosne Olovo a majka Slovenka inače Peteru je zabranjeno skakati u Sloveniji jer često doskoči u Austriju

xm

pre 9 godina

Svaka cast Prevcu, ali bih zamerio B92 sto uopste ne izvestava o Svetskom prvenstvu u alpskom skijanju. Po komentarima se vidi da ovde ljudi uzivaju u ski sportovima

s55

pre 9 godina

Uživajte!!! :)
(Sofia, 14. februar 2015 22:01)

Po linku koji si ostavila uocljivo je da je od 93. godine krece stil letenja sa rasirenim prednjim delom skija a skoro sastavljenim zadnjim delom. Licno mi se vise svidja, vizuelno, stil koji je bio do tada. Potpuno paralelne skije. Laik sam za skokove ali sigurno je postojao razlog za promenu stila letenja ali i dalje mislim da je raniji nacin letenja bio lepsi na oko. Pozzz...

Logen

pre 9 godina

To su ocjene za stil. A bile su niske jer nije imao telemark. A imati telemark kad se slijece na ravno je veoma opasno, a odje ravno samoubistvu, tako da je zrtvovao stil za rekord.

Matori iz Novog pazara

pre 9 godina

Služio sam vojni rok u Ljubljani, a kasnije poslovno vezan za Sloveniju i mnogo toga lepog me za nju vezuje. Svaka čast i za Tinu i za velikog Petera. Gremo Slovenci.
Uspeh svakog sportiste iz bivše nam Juge i dalje izaziva onaj osećaj kada sam se radovao uspesima Parlova, Sušnja, Stekića, Križaja, Šabana Trstene, Aca Rusevskog .....

Rhyzm

pre 9 godina

Nisu uslovi bili tako losi, samo nek je vetar u prsa, to je najbitnije za skokove-letove, sreca je pa nisu skratili zaletiste posle skoka Fanemela. Naravno bravo po sto puta!!!

Šavija Alonso

pre 9 godina

ispravka za maloprije,mjeri li se od starta ili mjesta odraza?
(KLM, 14. februar 2015 22:54)

Od mesta odraza, naravno. Još ne mogu da verujem da je leteo 250 metara... Bravo!

Mirko Kojotovski

pre 9 godina

Jednom sam se popeo u Oberstdorfu na letaonici i kad nisam u nesvest pao.Nesto slično kao da gledaš u bunar kome nema kraja....Rekoh sebi aj ti nazad nije to za tebe.Treba imati j..a pa se popeti stati i sesti na onu letvu a dalje samo sa srcem ko Rusija veliko

IQ=0

pre 9 godina

ispravka za maloprije,mjeri li se od starta ili mjesta odraza?
(KLM, 14. februar 2015 22:54)

Zavisi od IQ-a,onog koji gleda letove.
Smaras!

Dejan

pre 9 godina

Air Slovenija! Prvi kapetan Peter Prevc! Četvrt kilometra bez krila! Zamisli još njih da mu daju! Svaka čast Peter! I vrati rekord na Planicu! Tamo mu je mesto uvek bilo!

авијација

pre 9 godina

Браво, људино!
Да није било магле, сигуран сам да би био први човек који је на скијама облетео Земљу.

Mirko

pre 9 godina

Pa bravo! Ovo je fantastično! Fantastičan uspeh, sve čestitke!
Naravno ne bih bio tako oduševljen da je neko drugi u pitanju, ipak slovence doživljavam i dalje kao jugoslovene, ex-yu, što oni i jesu.
E sad, da je hrvat, opet ne bih bio oduševljen.. žao mi je, ali tako osećam.

Nikola

pre 9 godina

Bravo majstore !

Pratim te od pocetka i znao sam da ces kad tad pokazati ko je najbolji ovima koji te svaki put ostecuju losim ocenama. Nemacka, Austrija i Svajcarska se drze zajedno kada su u pitanju sudije i ostecuju te na svakom takmicenju. Na jednom od prethodnih si imao prvi skok 3 metra duzi a ipak si bio drugoplasirani sto je uticalo na tvoj drugi skok.

Ovim si pokazao da si trenutno najbolji skakac na svetu i samo hrabro do kraja sezone jer ce sve pokusati da ti oduzmu ono sto zasluzujes a to je 1 mesto u svetskom kupu !

Prvo Tina Maze a sada ti. Imate zaista mnogo talentovanih skijasa i skakaca. Slovenci drze primat u alpskim disciplinama a njamanja su zemlja. Sve cestitke i postovanje Slovenackom timu.

Puno srece zeli Vam jedan Srbin !

elvis

pre 9 godina

Pratim skokove od Olipijade Sarajevo 1984. kada su me roditelji vodili na Igman! Pobijedio Nikenen na velikoj i Weislog na maloj! Pamtim Pjotora Fijasa 87. kada je skocio 194 m na Planici! Austrijanci nakon Feldera, Goldbergera, Kutina nemaju skakace, Finci nakon Nikenena, Nieminena, Ari Peke Nikole i Ahonena nemaju skakace, Nijemci nemaju nakon Weisloga i Ditera Tome nemaju skakaca ali zato Slovenci imaju Prevca!

Hoću 158 pluseva botova

pre 9 godina

Zvuči apsurdno, ali što je duži let, tim je bezbedniji, jer u finalnoj fazi leta skije su gotovo paralelne sa podlogom i skijaš samo spusti skije da bi prizemljio. Ako bi se dobro projektovala skakaonica, potpuno bezbedan bi bio let i do 300 metara, više bi se tu radilo o razbijanju mentalne blokade ...

Svaka čast Slovencu, šteta samo što je "oteo" rekord svojoj Planici na kojoj je oboreno ubedljivo najviše svetskih rekorda. Da je još malo produžio let, mogao je da sleti u hotel u kojem borave takmičari, uštedeo bi na benzinu ...

Sale Jagodina

pre 9 godina

Sećam se kada je Bojana Križaja pitao jedan reporter da li bi smeo da skoči sa skakaonice.Odgovor je glasio: Ne bi smeo ni da se popnem gore.Pozdrav za Križaja i Pevca.

jugos u izgnanstvu

pre 9 godina

Bravo momce! Ja sam pratio skokove i letove od djetinjstva i sjecam se cak vremena kad je Marijan Mesec skakao.
Tuzan sam bio kao klinac kad Norcicu nisu priznali rekord(MareNS, skakao je tad 181metar i bjese to 1977 godine) I evo docekasmo da jedan nas covjek stane na vrh liste! Bravo braco Slovenci sto niste zapostavili ovaj sport, sto ga jos drzite tako visoko! Hvala za sve divne momente i Tepesu i Ulagi( znate li da su ga u Bosni od milja zvali Djulaga?) i ostalim momcima!

Bane

pre 9 godina

Ne znam pravila oko ocenjivanja, ali mi nesto premalo da se ovakav let oceni sa ocenama koje se krecu izmedju 16 i 17.
Kako god - SVAKA CAST MAJSTORE!!
(Zoran, 14. februar 2015 19:26)

Ocene se daju za stil,a tu se najvise gleda doskok,bitno je da skakac ima "telemark" na doskoku,ne znam kako da objasnim sta je telemark,evo pogledaj ovu sliku http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Telemark_landing_Miyanomori.jpg bitno je da se na ovaj nacin doskoci,gleda se tu i koliko je takmicar miran u letu,vazno je da se ne mrda mnogo i ne koriguje rukama,ali telemark je najbitniji, e sad, kad neko skoci daleko kao Prevc danas, onda je gotovo neizvodljivo napraviti telemark jer je doskok na maltene ravnom delu skakaonice,a ne na kosini (kao sto je na slici),ali sobzirom da se generalno najvise poena dobija na duzinu skoka,sto je skok duzi i poeni su veci,a onda ocene za stil uticu na plasman samo kad su takmicari priblizno isto skakali.Inace 5 sudija ocenjuje stil skoka,stim sto se najvisa i najniza ocena brisu,kako sudije ne bi takmicarima iz svojih zemalja davali najvise ocene.Japanci prednjace po ocenama za stil,jednostavno tako su nauceni.

Dado

pre 9 godina

"Pero mišica" kako ga zovu u Sloveniji (Pero mišić-bukvalni prevod na srpski), svaka ti čast! Ovo je zaista neverovatno, pisanje istorije! Neko rece, kako obicno na prvom mestu u letenju nisu iste osobe kao u skakanju na manjim skakaonicama. To je sasvim normalno, jer tehnika na vecim i manjim skakonicama se dosta razlikuje a puno je skakaca, koji su vrhunski u letenju a malo su losiji u skakanju...sta se tice Planice, ona je konacno rekonstruisana i u idealnim uslovima (a to se u Planici zna kada je-pre 12 casova uz suncano vreme, gde do izrazaja dolazi "termika", koji pravi vetar preko potreban za obaranje rekorda) moze se ici do 255. Otac skakonice u Planici kaze kako on licno smatra da se u Planici uz rekonstrukciju bez problema moze leteti i do 300 metara a preko toga on se vise nebi usudio ici...sa vremenom ce sigurno pasti i tih 300.

trboye

pre 9 godina

Pošto sam u Norveškoj, i sutra uživo pratim takmičenje iz Vikersunda, nadam se novom rekordu i makar 251m od Prevca!
Samo da ne bude magla kao danas i biće svašta!

Zoki

pre 9 godina

Dragom prijatelju iz Srbije koji je napisau da gradijo u Planici za 275 nemaš pravu informaciju,moći će se leteti najviše 255 a i to u uslovima dobrim.Kod nas su Tina i Prevc ko kod vas Nole,mi ovde navijamo za Noleta a vidim da i vi za naše šampijone.Tako je tud treba.Slovenci i Srbi nemamo razloga da budemo u slabim odnosima,znam da smo mi dobrodošli kod vas a i vi ste kod nas.Jesmo različitog mentaliteta ali suprotnosti se privlače.Lepo bi bilo če bi bili još uvek jedna država.

Langus

pre 9 godina

Malo sale: lako je sad leteti kad su skije razmaknute, kao da si avion!

Iskreno, ne secam se vise kad je promenjeno ovo sa skijama ali ma koliko mi ono pre bilo lepo ovaj novi nacin prosto osecam da bolje nosi i bezbednije je za skakaca. Stvarno kao krila aviona nekako.

Nisam bio na nekoj velikoj skakaonici ali sam bio u Mostecu, Ljubljana, gde takodje imaju neku manju i pogled sa vrha je zaista zastrajuci.

Naravno, Prevcu sve cestitke za ovaj uspeh.

vazduhoplovni avijaticar

pre 9 godina

Virkola je imao rekord 165 ja otad pratim :-) Petar Prevc je car zelim mu da rekord vrati na Planicu jer tamo i pripada

Narcis

pre 9 godina

Ja tolko skocim bez skija, iz mesta. Eto, juce sam bio sa drugarima na basket u sali u obliznjoj skoli, pa sam za zagrevanje skocio 272,37 metara.

gorchilo

pre 9 godina

@Mare NS
Postoje neka pravila u gradnji skakaonica i ako se ona u potpunosti ispostuju bezbednost nece biti ugrozena ni pri skoku od 300 metara. Progugluj malo pa ces videti koji su to parametri. Inace ako niste znali i Vikersund je rekonstruisao isti slovenac koji gradi i novu Planicu.

axo

pre 9 godina

Čestitke Prevcu, ali je za mene heroj i dalje Kasai. Neverovatan majstor, lik je skakao kad je moj ćale bio mlad, skače i dalje sad dok sam ja mladić, verovatno će skakati kad i ja budem imao tinejdžera. :-D

Rade

pre 9 godina

Mare NS u pravu si,tada je svetski rekord bio 161 ili 164 metara i pokojni Norčič je tada dotakao dno letaonice,zato je rukama dodirnuo sneg i naravno Austrijanci i Svabe nisu teli da priznaju rekord.A u Planici ce za mesec dana pasti novi rekord,u to sam ubedjen.Video sam letaonicu,izgleda strašljivo,pozdrav iz Slovenije.

drž' se lopte

pre 9 godina

Obzirom da su 4 najvise skakaonice, takmicenje 4 HillS odavno zavrsene(pocetak januara) ovo je itekako bajata vest...
(Bardel, 14. februar 2015 18:40)
Brate što se javljaš na vijesti o kojima nemaš pojma.

Sofia

pre 9 godina

Obzirom da su 4 najvise skakaonice, takmicenje 4 HillS odavno zavrsene(pocetak januara) ovo je itekako bajata vest...
(Bardel, 14. februar 2015 18:40)

Obersdorf, Garmišpartenkirhen, Insbruk i Bišeshofen su mesta u kojima se održava takmičenje 4 skakaonice. Izvinjavam se, nisam znala da napišem nazive mesta u originalu, ali obožavam skokove, pratim ih i ovo je jedan od najboljih ikad viđenih skokova. Bravo!!! Uzgred, vest je nova. :)

Radozano

pre 9 godina

Gledao sam kad je skocio , ali se oduzilo pa sam odustao. Jel' ovaj sleteo ? Trebalo je po redu letenja da sleti jos pre 20-30 metara.

Zoran

pre 9 godina

Ne znam pravila oko ocenjivanja, ali mi nesto premalo da se ovakav let oceni sa ocenama koje se krecu izmedju 16 i 17.
Kako god - SVAKA CAST MAJSTORE!!

Radogost

pre 9 godina

Jednom sam kao klinac stao na vrh skakaonice na Igmanu i nije mi bilo svejedno kad sam pogledao dole, a ne plasim se nesto visine.
Svaka tebi brate cast!

LjutaKrajina- Mogu da pisem sta hocu i onako mi nece objaviti komentar

pre 9 godina

Cestitke za rekord. A cestitke i za Kasaia,jer u tim godinam na pobjednickom postolju...,svak cast majstore.

Mare,NS

pre 9 godina

Bravo,majstore!
Uvek navijam za tebe i Kranjeca.
Ne mogu da se tacno setim,jer sam bio dete,ali secam se da je Bogdan Norcic,leteo na Planici tada neverovatnih 184 m(neka me neko ispravi,ako sam pogresio) i `preleteo` tadasnji svetski rekord.
Nazalost,dodirnuo je sneg pri doskoku,pa mu nije priznat.
Koliko sam upoznat Slovenci grade novu mega-letaonicu,cija ce velicina biti 275 m.
Moram priznati,da sam ipak malo uplasen i mislim da ne bi trebalo stalno pokusavati sa obaranjima rekorda,jer bi bezbednost trebala biti na prvom mestu,ma koliko ja voleo skokove,a pogotovo letove!!!
P.S.Prevc je `rodjeni letac`,bas kao i Kranjec!

hiavata

pre 9 godina

Slovenci definitivno imaju odlicnu novu postavu i u buducim takmicenjima ce mo ih vise gledati na postolju.

Interesantno je da ski letenjem su uvek dominirali sasvim drugi takmicari u odnosu na ski skokove.

Radogost

pre 9 godina

Jednom sam kao klinac stao na vrh skakaonice na Igmanu i nije mi bilo svejedno kad sam pogledao dole, a ne plasim se nesto visine.
Svaka tebi brate cast!

LjutaKrajina- Mogu da pisem sta hocu i onako mi nece objaviti komentar

pre 9 godina

Cestitke za rekord. A cestitke i za Kasaia,jer u tim godinam na pobjednickom postolju...,svak cast majstore.

Zoki

pre 9 godina

Dragom prijatelju iz Srbije koji je napisau da gradijo u Planici za 275 nemaš pravu informaciju,moći će se leteti najviše 255 a i to u uslovima dobrim.Kod nas su Tina i Prevc ko kod vas Nole,mi ovde navijamo za Noleta a vidim da i vi za naše šampijone.Tako je tud treba.Slovenci i Srbi nemamo razloga da budemo u slabim odnosima,znam da smo mi dobrodošli kod vas a i vi ste kod nas.Jesmo različitog mentaliteta ali suprotnosti se privlače.Lepo bi bilo če bi bili još uvek jedna država.

Mare,NS

pre 9 godina

Bravo,majstore!
Uvek navijam za tebe i Kranjeca.
Ne mogu da se tacno setim,jer sam bio dete,ali secam se da je Bogdan Norcic,leteo na Planici tada neverovatnih 184 m(neka me neko ispravi,ako sam pogresio) i `preleteo` tadasnji svetski rekord.
Nazalost,dodirnuo je sneg pri doskoku,pa mu nije priznat.
Koliko sam upoznat Slovenci grade novu mega-letaonicu,cija ce velicina biti 275 m.
Moram priznati,da sam ipak malo uplasen i mislim da ne bi trebalo stalno pokusavati sa obaranjima rekorda,jer bi bezbednost trebala biti na prvom mestu,ma koliko ja voleo skokove,a pogotovo letove!!!
P.S.Prevc je `rodjeni letac`,bas kao i Kranjec!

drž' se lopte

pre 9 godina

Obzirom da su 4 najvise skakaonice, takmicenje 4 HillS odavno zavrsene(pocetak januara) ovo je itekako bajata vest...
(Bardel, 14. februar 2015 18:40)
Brate što se javljaš na vijesti o kojima nemaš pojma.

axo

pre 9 godina

Čestitke Prevcu, ali je za mene heroj i dalje Kasai. Neverovatan majstor, lik je skakao kad je moj ćale bio mlad, skače i dalje sad dok sam ja mladić, verovatno će skakati kad i ja budem imao tinejdžera. :-D

Radozano

pre 9 godina

Gledao sam kad je skocio , ali se oduzilo pa sam odustao. Jel' ovaj sleteo ? Trebalo je po redu letenja da sleti jos pre 20-30 metara.

hiavata

pre 9 godina

Slovenci definitivno imaju odlicnu novu postavu i u buducim takmicenjima ce mo ih vise gledati na postolju.

Interesantno je da ski letenjem su uvek dominirali sasvim drugi takmicari u odnosu na ski skokove.

Nikola

pre 9 godina

Bravo majstore !

Pratim te od pocetka i znao sam da ces kad tad pokazati ko je najbolji ovima koji te svaki put ostecuju losim ocenama. Nemacka, Austrija i Svajcarska se drze zajedno kada su u pitanju sudije i ostecuju te na svakom takmicenju. Na jednom od prethodnih si imao prvi skok 3 metra duzi a ipak si bio drugoplasirani sto je uticalo na tvoj drugi skok.

Ovim si pokazao da si trenutno najbolji skakac na svetu i samo hrabro do kraja sezone jer ce sve pokusati da ti oduzmu ono sto zasluzujes a to je 1 mesto u svetskom kupu !

Prvo Tina Maze a sada ti. Imate zaista mnogo talentovanih skijasa i skakaca. Slovenci drze primat u alpskim disciplinama a njamanja su zemlja. Sve cestitke i postovanje Slovenackom timu.

Puno srece zeli Vam jedan Srbin !

Sale Jagodina

pre 9 godina

Sećam se kada je Bojana Križaja pitao jedan reporter da li bi smeo da skoči sa skakaonice.Odgovor je glasio: Ne bi smeo ni da se popnem gore.Pozdrav za Križaja i Pevca.

Matori iz Novog pazara

pre 9 godina

Služio sam vojni rok u Ljubljani, a kasnije poslovno vezan za Sloveniju i mnogo toga lepog me za nju vezuje. Svaka čast i za Tinu i za velikog Petera. Gremo Slovenci.
Uspeh svakog sportiste iz bivše nam Juge i dalje izaziva onaj osećaj kada sam se radovao uspesima Parlova, Sušnja, Stekića, Križaja, Šabana Trstene, Aca Rusevskog .....

Rade

pre 9 godina

Mare NS u pravu si,tada je svetski rekord bio 161 ili 164 metara i pokojni Norčič je tada dotakao dno letaonice,zato je rukama dodirnuo sneg i naravno Austrijanci i Svabe nisu teli da priznaju rekord.A u Planici ce za mesec dana pasti novi rekord,u to sam ubedjen.Video sam letaonicu,izgleda strašljivo,pozdrav iz Slovenije.

gorchilo

pre 9 godina

@Mare NS
Postoje neka pravila u gradnji skakaonica i ako se ona u potpunosti ispostuju bezbednost nece biti ugrozena ni pri skoku od 300 metara. Progugluj malo pa ces videti koji su to parametri. Inace ako niste znali i Vikersund je rekonstruisao isti slovenac koji gradi i novu Planicu.

Dejan

pre 9 godina

Air Slovenija! Prvi kapetan Peter Prevc! Četvrt kilometra bez krila! Zamisli još njih da mu daju! Svaka čast Peter! I vrati rekord na Planicu! Tamo mu je mesto uvek bilo!

Hoću 158 pluseva botova

pre 9 godina

Zvuči apsurdno, ali što je duži let, tim je bezbedniji, jer u finalnoj fazi leta skije su gotovo paralelne sa podlogom i skijaš samo spusti skije da bi prizemljio. Ako bi se dobro projektovala skakaonica, potpuno bezbedan bi bio let i do 300 metara, više bi se tu radilo o razbijanju mentalne blokade ...

Svaka čast Slovencu, šteta samo što je "oteo" rekord svojoj Planici na kojoj je oboreno ubedljivo najviše svetskih rekorda. Da je još malo produžio let, mogao je da sleti u hotel u kojem borave takmičari, uštedeo bi na benzinu ...

jugos u izgnanstvu

pre 9 godina

Bravo momce! Ja sam pratio skokove i letove od djetinjstva i sjecam se cak vremena kad je Marijan Mesec skakao.
Tuzan sam bio kao klinac kad Norcicu nisu priznali rekord(MareNS, skakao je tad 181metar i bjese to 1977 godine) I evo docekasmo da jedan nas covjek stane na vrh liste! Bravo braco Slovenci sto niste zapostavili ovaj sport, sto ga jos drzite tako visoko! Hvala za sve divne momente i Tepesu i Ulagi( znate li da su ga u Bosni od milja zvali Djulaga?) i ostalim momcima!

trboye

pre 9 godina

Pošto sam u Norveškoj, i sutra uživo pratim takmičenje iz Vikersunda, nadam se novom rekordu i makar 251m od Prevca!
Samo da ne bude magla kao danas i biće svašta!

vazduhoplovni avijaticar

pre 9 godina

Virkola je imao rekord 165 ja otad pratim :-) Petar Prevc je car zelim mu da rekord vrati na Planicu jer tamo i pripada

Sofia

pre 9 godina

Obzirom da su 4 najvise skakaonice, takmicenje 4 HillS odavno zavrsene(pocetak januara) ovo je itekako bajata vest...
(Bardel, 14. februar 2015 18:40)

Obersdorf, Garmišpartenkirhen, Insbruk i Bišeshofen su mesta u kojima se održava takmičenje 4 skakaonice. Izvinjavam se, nisam znala da napišem nazive mesta u originalu, ali obožavam skokove, pratim ih i ovo je jedan od najboljih ikad viđenih skokova. Bravo!!! Uzgred, vest je nova. :)

Dado

pre 9 godina

"Pero mišica" kako ga zovu u Sloveniji (Pero mišić-bukvalni prevod na srpski), svaka ti čast! Ovo je zaista neverovatno, pisanje istorije! Neko rece, kako obicno na prvom mestu u letenju nisu iste osobe kao u skakanju na manjim skakaonicama. To je sasvim normalno, jer tehnika na vecim i manjim skakonicama se dosta razlikuje a puno je skakaca, koji su vrhunski u letenju a malo su losiji u skakanju...sta se tice Planice, ona je konacno rekonstruisana i u idealnim uslovima (a to se u Planici zna kada je-pre 12 casova uz suncano vreme, gde do izrazaja dolazi "termika", koji pravi vetar preko potreban za obaranje rekorda) moze se ici do 255. Otac skakonice u Planici kaze kako on licno smatra da se u Planici uz rekonstrukciju bez problema moze leteti i do 300 metara a preko toga on se vise nebi usudio ici...sa vremenom ce sigurno pasti i tih 300.

xm

pre 9 godina

Svaka cast Prevcu, ali bih zamerio B92 sto uopste ne izvestava o Svetskom prvenstvu u alpskom skijanju. Po komentarima se vidi da ovde ljudi uzivaju u ski sportovima

Bane

pre 9 godina

Ne znam pravila oko ocenjivanja, ali mi nesto premalo da se ovakav let oceni sa ocenama koje se krecu izmedju 16 i 17.
Kako god - SVAKA CAST MAJSTORE!!
(Zoran, 14. februar 2015 19:26)

Ocene se daju za stil,a tu se najvise gleda doskok,bitno je da skakac ima "telemark" na doskoku,ne znam kako da objasnim sta je telemark,evo pogledaj ovu sliku http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Telemark_landing_Miyanomori.jpg bitno je da se na ovaj nacin doskoci,gleda se tu i koliko je takmicar miran u letu,vazno je da se ne mrda mnogo i ne koriguje rukama,ali telemark je najbitniji, e sad, kad neko skoci daleko kao Prevc danas, onda je gotovo neizvodljivo napraviti telemark jer je doskok na maltene ravnom delu skakaonice,a ne na kosini (kao sto je na slici),ali sobzirom da se generalno najvise poena dobija na duzinu skoka,sto je skok duzi i poeni su veci,a onda ocene za stil uticu na plasman samo kad su takmicari priblizno isto skakali.Inace 5 sudija ocenjuje stil skoka,stim sto se najvisa i najniza ocena brisu,kako sudije ne bi takmicarima iz svojih zemalja davali najvise ocene.Japanci prednjace po ocenama za stil,jednostavno tako su nauceni.

elvis

pre 9 godina

Pratim skokove od Olipijade Sarajevo 1984. kada su me roditelji vodili na Igman! Pobijedio Nikenen na velikoj i Weislog na maloj! Pamtim Pjotora Fijasa 87. kada je skocio 194 m na Planici! Austrijanci nakon Feldera, Goldbergera, Kutina nemaju skakace, Finci nakon Nikenena, Nieminena, Ari Peke Nikole i Ahonena nemaju skakace, Nijemci nemaju nakon Weisloga i Ditera Tome nemaju skakaca ali zato Slovenci imaju Prevca!

Mirko Kojotovski

pre 9 godina

Jednom sam se popeo u Oberstdorfu na letaonici i kad nisam u nesvest pao.Nesto slično kao da gledaš u bunar kome nema kraja....Rekoh sebi aj ti nazad nije to za tebe.Treba imati j..a pa se popeti stati i sesti na onu letvu a dalje samo sa srcem ko Rusija veliko

Zoran

pre 9 godina

Ne znam pravila oko ocenjivanja, ali mi nesto premalo da se ovakav let oceni sa ocenama koje se krecu izmedju 16 i 17.
Kako god - SVAKA CAST MAJSTORE!!

авијација

pre 9 godina

Браво, људино!
Да није било магле, сигуран сам да би био први човек који је на скијама облетео Земљу.

Mirko

pre 9 godina

Pa bravo! Ovo je fantastično! Fantastičan uspeh, sve čestitke!
Naravno ne bih bio tako oduševljen da je neko drugi u pitanju, ipak slovence doživljavam i dalje kao jugoslovene, ex-yu, što oni i jesu.
E sad, da je hrvat, opet ne bih bio oduševljen.. žao mi je, ali tako osećam.

Borko

pre 9 godina

Prevcu je otac Muharem poreklom iz Bosne Olovo a majka Slovenka inače Peteru je zabranjeno skakati u Sloveniji jer često doskoči u Austriju

Langus

pre 9 godina

Malo sale: lako je sad leteti kad su skije razmaknute, kao da si avion!

Iskreno, ne secam se vise kad je promenjeno ovo sa skijama ali ma koliko mi ono pre bilo lepo ovaj novi nacin prosto osecam da bolje nosi i bezbednije je za skakaca. Stvarno kao krila aviona nekako.

Nisam bio na nekoj velikoj skakaonici ali sam bio u Mostecu, Ljubljana, gde takodje imaju neku manju i pogled sa vrha je zaista zastrajuci.

Naravno, Prevcu sve cestitke za ovaj uspeh.

Logen

pre 9 godina

To su ocjene za stil. A bile su niske jer nije imao telemark. A imati telemark kad se slijece na ravno je veoma opasno, a odje ravno samoubistvu, tako da je zrtvovao stil za rekord.

IQ=0

pre 9 godina

ispravka za maloprije,mjeri li se od starta ili mjesta odraza?
(KLM, 14. februar 2015 22:54)

Zavisi od IQ-a,onog koji gleda letove.
Smaras!

Šavija Alonso

pre 9 godina

ispravka za maloprije,mjeri li se od starta ili mjesta odraza?
(KLM, 14. februar 2015 22:54)

Od mesta odraza, naravno. Još ne mogu da verujem da je leteo 250 metara... Bravo!

Rhyzm

pre 9 godina

Nisu uslovi bili tako losi, samo nek je vetar u prsa, to je najbitnije za skokove-letove, sreca je pa nisu skratili zaletiste posle skoka Fanemela. Naravno bravo po sto puta!!!

s55

pre 9 godina

Uživajte!!! :)
(Sofia, 14. februar 2015 22:01)

Po linku koji si ostavila uocljivo je da je od 93. godine krece stil letenja sa rasirenim prednjim delom skija a skoro sastavljenim zadnjim delom. Licno mi se vise svidja, vizuelno, stil koji je bio do tada. Potpuno paralelne skije. Laik sam za skokove ali sigurno je postojao razlog za promenu stila letenja ali i dalje mislim da je raniji nacin letenja bio lepsi na oko. Pozzz...

Pion

pre 9 godina

Bio na Planici 2005 kad je postavljen sada već prastari svetski rekord. Nista me nece sprečiti da prisustvujem i ove godine. Ništa se brate uživo ne vidi ali je raspoloženje u publici kao u Guči!

Narcis

pre 9 godina

Ja tolko skocim bez skija, iz mesta. Eto, juce sam bio sa drugarima na basket u sali u obliznjoj skoli, pa sam za zagrevanje skocio 272,37 metara.

miki

pre 9 godina

Svaka cast Peteru Prevcu i Tini Maze.Sve njihove letove,skokove i trke gleda.Danas ce biti ponovo Prevc imati sansu da unapredi rekord.

hrvoje

pre 9 godina

pa ta slovenija je unistila jugoslaviju. u kakvu zajednicu jadnice, pa kuces preko hrvatske slovence kad vas mozemo pojesti za veceru. o kakom mentalitetu pricaju slovenci, pa za sloveniju je samo znacajan queer i ljubicaste ili ruzicaste skije.

Narcis

pre 9 godina

Ja tolko skocim bez skija, iz mesta. Eto, juce sam bio sa drugarima na basket u sali u obliznjoj skoli, pa sam za zagrevanje skocio 272,37 metara.

Mirko

pre 9 godina

Pa bravo! Ovo je fantastično! Fantastičan uspeh, sve čestitke!
Naravno ne bih bio tako oduševljen da je neko drugi u pitanju, ipak slovence doživljavam i dalje kao jugoslovene, ex-yu, što oni i jesu.
E sad, da je hrvat, opet ne bih bio oduševljen.. žao mi je, ali tako osećam.

Borko

pre 9 godina

Prevcu je otac Muharem poreklom iz Bosne Olovo a majka Slovenka inače Peteru je zabranjeno skakati u Sloveniji jer često doskoči u Austriju

hrvoje

pre 9 godina

pa ta slovenija je unistila jugoslaviju. u kakvu zajednicu jadnice, pa kuces preko hrvatske slovence kad vas mozemo pojesti za veceru. o kakom mentalitetu pricaju slovenci, pa za sloveniju je samo znacajan queer i ljubicaste ili ruzicaste skije.

Zoran

pre 9 godina

Ne znam pravila oko ocenjivanja, ali mi nesto premalo da se ovakav let oceni sa ocenama koje se krecu izmedju 16 i 17.
Kako god - SVAKA CAST MAJSTORE!!

elvis

pre 9 godina

Pratim skokove od Olipijade Sarajevo 1984. kada su me roditelji vodili na Igman! Pobijedio Nikenen na velikoj i Weislog na maloj! Pamtim Pjotora Fijasa 87. kada je skocio 194 m na Planici! Austrijanci nakon Feldera, Goldbergera, Kutina nemaju skakace, Finci nakon Nikenena, Nieminena, Ari Peke Nikole i Ahonena nemaju skakace, Nijemci nemaju nakon Weisloga i Ditera Tome nemaju skakaca ali zato Slovenci imaju Prevca!

Matori iz Novog pazara

pre 9 godina

Služio sam vojni rok u Ljubljani, a kasnije poslovno vezan za Sloveniju i mnogo toga lepog me za nju vezuje. Svaka čast i za Tinu i za velikog Petera. Gremo Slovenci.
Uspeh svakog sportiste iz bivše nam Juge i dalje izaziva onaj osećaj kada sam se radovao uspesima Parlova, Sušnja, Stekića, Križaja, Šabana Trstene, Aca Rusevskog .....

s55

pre 9 godina

Uživajte!!! :)
(Sofia, 14. februar 2015 22:01)

Po linku koji si ostavila uocljivo je da je od 93. godine krece stil letenja sa rasirenim prednjim delom skija a skoro sastavljenim zadnjim delom. Licno mi se vise svidja, vizuelno, stil koji je bio do tada. Potpuno paralelne skije. Laik sam za skokove ali sigurno je postojao razlog za promenu stila letenja ali i dalje mislim da je raniji nacin letenja bio lepsi na oko. Pozzz...

Hoću 158 pluseva botova

pre 9 godina

Zvuči apsurdno, ali što je duži let, tim je bezbedniji, jer u finalnoj fazi leta skije su gotovo paralelne sa podlogom i skijaš samo spusti skije da bi prizemljio. Ako bi se dobro projektovala skakaonica, potpuno bezbedan bi bio let i do 300 metara, više bi se tu radilo o razbijanju mentalne blokade ...

Svaka čast Slovencu, šteta samo što je "oteo" rekord svojoj Planici na kojoj je oboreno ubedljivo najviše svetskih rekorda. Da je još malo produžio let, mogao je da sleti u hotel u kojem borave takmičari, uštedeo bi na benzinu ...

hiavata

pre 9 godina

Slovenci definitivno imaju odlicnu novu postavu i u buducim takmicenjima ce mo ih vise gledati na postolju.

Interesantno je da ski letenjem su uvek dominirali sasvim drugi takmicari u odnosu na ski skokove.

Zoki

pre 9 godina

Dragom prijatelju iz Srbije koji je napisau da gradijo u Planici za 275 nemaš pravu informaciju,moći će se leteti najviše 255 a i to u uslovima dobrim.Kod nas su Tina i Prevc ko kod vas Nole,mi ovde navijamo za Noleta a vidim da i vi za naše šampijone.Tako je tud treba.Slovenci i Srbi nemamo razloga da budemo u slabim odnosima,znam da smo mi dobrodošli kod vas a i vi ste kod nas.Jesmo različitog mentaliteta ali suprotnosti se privlače.Lepo bi bilo če bi bili još uvek jedna država.

авијација

pre 9 godina

Браво, људино!
Да није било магле, сигуран сам да би био први човек који је на скијама облетео Земљу.

Mare,NS

pre 9 godina

Bravo,majstore!
Uvek navijam za tebe i Kranjeca.
Ne mogu da se tacno setim,jer sam bio dete,ali secam se da je Bogdan Norcic,leteo na Planici tada neverovatnih 184 m(neka me neko ispravi,ako sam pogresio) i `preleteo` tadasnji svetski rekord.
Nazalost,dodirnuo je sneg pri doskoku,pa mu nije priznat.
Koliko sam upoznat Slovenci grade novu mega-letaonicu,cija ce velicina biti 275 m.
Moram priznati,da sam ipak malo uplasen i mislim da ne bi trebalo stalno pokusavati sa obaranjima rekorda,jer bi bezbednost trebala biti na prvom mestu,ma koliko ja voleo skokove,a pogotovo letove!!!
P.S.Prevc je `rodjeni letac`,bas kao i Kranjec!

Radogost

pre 9 godina

Jednom sam kao klinac stao na vrh skakaonice na Igmanu i nije mi bilo svejedno kad sam pogledao dole, a ne plasim se nesto visine.
Svaka tebi brate cast!

axo

pre 9 godina

Čestitke Prevcu, ali je za mene heroj i dalje Kasai. Neverovatan majstor, lik je skakao kad je moj ćale bio mlad, skače i dalje sad dok sam ja mladić, verovatno će skakati kad i ja budem imao tinejdžera. :-D

IQ=0

pre 9 godina

ispravka za maloprije,mjeri li se od starta ili mjesta odraza?
(KLM, 14. februar 2015 22:54)

Zavisi od IQ-a,onog koji gleda letove.
Smaras!

Radozano

pre 9 godina

Gledao sam kad je skocio , ali se oduzilo pa sam odustao. Jel' ovaj sleteo ? Trebalo je po redu letenja da sleti jos pre 20-30 metara.

Nikola

pre 9 godina

Bravo majstore !

Pratim te od pocetka i znao sam da ces kad tad pokazati ko je najbolji ovima koji te svaki put ostecuju losim ocenama. Nemacka, Austrija i Svajcarska se drze zajedno kada su u pitanju sudije i ostecuju te na svakom takmicenju. Na jednom od prethodnih si imao prvi skok 3 metra duzi a ipak si bio drugoplasirani sto je uticalo na tvoj drugi skok.

Ovim si pokazao da si trenutno najbolji skakac na svetu i samo hrabro do kraja sezone jer ce sve pokusati da ti oduzmu ono sto zasluzujes a to je 1 mesto u svetskom kupu !

Prvo Tina Maze a sada ti. Imate zaista mnogo talentovanih skijasa i skakaca. Slovenci drze primat u alpskim disciplinama a njamanja su zemlja. Sve cestitke i postovanje Slovenackom timu.

Puno srece zeli Vam jedan Srbin !

LjutaKrajina- Mogu da pisem sta hocu i onako mi nece objaviti komentar

pre 9 godina

Cestitke za rekord. A cestitke i za Kasaia,jer u tim godinam na pobjednickom postolju...,svak cast majstore.

drž' se lopte

pre 9 godina

Obzirom da su 4 najvise skakaonice, takmicenje 4 HillS odavno zavrsene(pocetak januara) ovo je itekako bajata vest...
(Bardel, 14. februar 2015 18:40)
Brate što se javljaš na vijesti o kojima nemaš pojma.

Rade

pre 9 godina

Mare NS u pravu si,tada je svetski rekord bio 161 ili 164 metara i pokojni Norčič je tada dotakao dno letaonice,zato je rukama dodirnuo sneg i naravno Austrijanci i Svabe nisu teli da priznaju rekord.A u Planici ce za mesec dana pasti novi rekord,u to sam ubedjen.Video sam letaonicu,izgleda strašljivo,pozdrav iz Slovenije.

Sofia

pre 9 godina

Obzirom da su 4 najvise skakaonice, takmicenje 4 HillS odavno zavrsene(pocetak januara) ovo je itekako bajata vest...
(Bardel, 14. februar 2015 18:40)

Obersdorf, Garmišpartenkirhen, Insbruk i Bišeshofen su mesta u kojima se održava takmičenje 4 skakaonice. Izvinjavam se, nisam znala da napišem nazive mesta u originalu, ali obožavam skokove, pratim ih i ovo je jedan od najboljih ikad viđenih skokova. Bravo!!! Uzgred, vest je nova. :)

jugos u izgnanstvu

pre 9 godina

Bravo momce! Ja sam pratio skokove i letove od djetinjstva i sjecam se cak vremena kad je Marijan Mesec skakao.
Tuzan sam bio kao klinac kad Norcicu nisu priznali rekord(MareNS, skakao je tad 181metar i bjese to 1977 godine) I evo docekasmo da jedan nas covjek stane na vrh liste! Bravo braco Slovenci sto niste zapostavili ovaj sport, sto ga jos drzite tako visoko! Hvala za sve divne momente i Tepesu i Ulagi( znate li da su ga u Bosni od milja zvali Djulaga?) i ostalim momcima!

Mirko Kojotovski

pre 9 godina

Jednom sam se popeo u Oberstdorfu na letaonici i kad nisam u nesvest pao.Nesto slično kao da gledaš u bunar kome nema kraja....Rekoh sebi aj ti nazad nije to za tebe.Treba imati j..a pa se popeti stati i sesti na onu letvu a dalje samo sa srcem ko Rusija veliko

xm

pre 9 godina

Svaka cast Prevcu, ali bih zamerio B92 sto uopste ne izvestava o Svetskom prvenstvu u alpskom skijanju. Po komentarima se vidi da ovde ljudi uzivaju u ski sportovima

Sale Jagodina

pre 9 godina

Sećam se kada je Bojana Križaja pitao jedan reporter da li bi smeo da skoči sa skakaonice.Odgovor je glasio: Ne bi smeo ni da se popnem gore.Pozdrav za Križaja i Pevca.

gorchilo

pre 9 godina

@Mare NS
Postoje neka pravila u gradnji skakaonica i ako se ona u potpunosti ispostuju bezbednost nece biti ugrozena ni pri skoku od 300 metara. Progugluj malo pa ces videti koji su to parametri. Inace ako niste znali i Vikersund je rekonstruisao isti slovenac koji gradi i novu Planicu.

trboye

pre 9 godina

Pošto sam u Norveškoj, i sutra uživo pratim takmičenje iz Vikersunda, nadam se novom rekordu i makar 251m od Prevca!
Samo da ne bude magla kao danas i biće svašta!

Rhyzm

pre 9 godina

Nisu uslovi bili tako losi, samo nek je vetar u prsa, to je najbitnije za skokove-letove, sreca je pa nisu skratili zaletiste posle skoka Fanemela. Naravno bravo po sto puta!!!

Logen

pre 9 godina

To su ocjene za stil. A bile su niske jer nije imao telemark. A imati telemark kad se slijece na ravno je veoma opasno, a odje ravno samoubistvu, tako da je zrtvovao stil za rekord.

Pion

pre 9 godina

Bio na Planici 2005 kad je postavljen sada već prastari svetski rekord. Nista me nece sprečiti da prisustvujem i ove godine. Ništa se brate uživo ne vidi ali je raspoloženje u publici kao u Guči!

vazduhoplovni avijaticar

pre 9 godina

Virkola je imao rekord 165 ja otad pratim :-) Petar Prevc je car zelim mu da rekord vrati na Planicu jer tamo i pripada

Langus

pre 9 godina

Malo sale: lako je sad leteti kad su skije razmaknute, kao da si avion!

Iskreno, ne secam se vise kad je promenjeno ovo sa skijama ali ma koliko mi ono pre bilo lepo ovaj novi nacin prosto osecam da bolje nosi i bezbednije je za skakaca. Stvarno kao krila aviona nekako.

Nisam bio na nekoj velikoj skakaonici ali sam bio u Mostecu, Ljubljana, gde takodje imaju neku manju i pogled sa vrha je zaista zastrajuci.

Naravno, Prevcu sve cestitke za ovaj uspeh.

Dejan

pre 9 godina

Air Slovenija! Prvi kapetan Peter Prevc! Četvrt kilometra bez krila! Zamisli još njih da mu daju! Svaka čast Peter! I vrati rekord na Planicu! Tamo mu je mesto uvek bilo!

miki

pre 9 godina

Svaka cast Peteru Prevcu i Tini Maze.Sve njihove letove,skokove i trke gleda.Danas ce biti ponovo Prevc imati sansu da unapredi rekord.

Dado

pre 9 godina

"Pero mišica" kako ga zovu u Sloveniji (Pero mišić-bukvalni prevod na srpski), svaka ti čast! Ovo je zaista neverovatno, pisanje istorije! Neko rece, kako obicno na prvom mestu u letenju nisu iste osobe kao u skakanju na manjim skakaonicama. To je sasvim normalno, jer tehnika na vecim i manjim skakonicama se dosta razlikuje a puno je skakaca, koji su vrhunski u letenju a malo su losiji u skakanju...sta se tice Planice, ona je konacno rekonstruisana i u idealnim uslovima (a to se u Planici zna kada je-pre 12 casova uz suncano vreme, gde do izrazaja dolazi "termika", koji pravi vetar preko potreban za obaranje rekorda) moze se ici do 255. Otac skakonice u Planici kaze kako on licno smatra da se u Planici uz rekonstrukciju bez problema moze leteti i do 300 metara a preko toga on se vise nebi usudio ici...sa vremenom ce sigurno pasti i tih 300.

Šavija Alonso

pre 9 godina

ispravka za maloprije,mjeri li se od starta ili mjesta odraza?
(KLM, 14. februar 2015 22:54)

Od mesta odraza, naravno. Još ne mogu da verujem da je leteo 250 metara... Bravo!

Bane

pre 9 godina

Ne znam pravila oko ocenjivanja, ali mi nesto premalo da se ovakav let oceni sa ocenama koje se krecu izmedju 16 i 17.
Kako god - SVAKA CAST MAJSTORE!!
(Zoran, 14. februar 2015 19:26)

Ocene se daju za stil,a tu se najvise gleda doskok,bitno je da skakac ima "telemark" na doskoku,ne znam kako da objasnim sta je telemark,evo pogledaj ovu sliku http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Telemark_landing_Miyanomori.jpg bitno je da se na ovaj nacin doskoci,gleda se tu i koliko je takmicar miran u letu,vazno je da se ne mrda mnogo i ne koriguje rukama,ali telemark je najbitniji, e sad, kad neko skoci daleko kao Prevc danas, onda je gotovo neizvodljivo napraviti telemark jer je doskok na maltene ravnom delu skakaonice,a ne na kosini (kao sto je na slici),ali sobzirom da se generalno najvise poena dobija na duzinu skoka,sto je skok duzi i poeni su veci,a onda ocene za stil uticu na plasman samo kad su takmicari priblizno isto skakali.Inace 5 sudija ocenjuje stil skoka,stim sto se najvisa i najniza ocena brisu,kako sudije ne bi takmicarima iz svojih zemalja davali najvise ocene.Japanci prednjace po ocenama za stil,jednostavno tako su nauceni.