Tenis 14

Subota, 09.05.2009.

18:17

Safina osvojila titulu u Rimu

Ruskinja Dinara Safina pobednica je turnira u Rimu, pošto je u finalu savladala zemljakinju Svetlanu Kuznjecovu 6:3, 6:2.

Safina osvojila titulu u Rimu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

14 Komentari

Sortiraj po:

lista

pre 14 godina

@Mirela
Potpuno je nezhvalno bilo sta prognozitati ove godine u zenskom tenisu.
Evo jedan zanimljiv podatak vezan za ovogodisnje vece turnire i ko je na tim turnirima osvajao titule:

Australia Open - Serena
Dubai - Venus
Indian Wels - Zvonareva
Majami - Azarenka
Rim - Safina
Finalisti su bili: Safina, Razano, Ivanovic, Serena, Kuznjecova.
Kao sto vidis svaki turnir osvaja druga igracica i na svakom turniru je neka druga u finalu.
Uglavnom su to sve igracice iz prvih 10, ali jednostavno nema favorita, kao na primer u msukom tenisu gde skoro sve titule ili finala igraju 3-4 igraca.
Trenutno skoro sve iz prvih 10 imaju sansu da do kraja godine budu prve.

Ne bih sada pisao sta koja od igracica brani do kraja godine.
Mozda je bolje pogledati ovogodisnju race listu. To je lista sa bodovima osvojenim ove godine, a na kraju godine ta lista ce biti identicna i ovoj glavnoj.

Trenutno stanje na toj listi je:
1. Serena 3450
2. Safina 3170
...
10. Ana 1320
11. Jelena 1200

Kao sto vidis razlika izmedju 1. Serene i 11. Jelene je malo vise od 2000 poena, a toliko vredi jedna GS titula.

Od vecih turnira preostala su jos 3 gren slema, 2 turnira Premier Mandatory (Madrid koji se upravo igra i Peking) i 3 turnira Premier-5 (Sinsinati, Toronto i Tokio).
Svi ostali su mnogo manji turniri koji donose 2 do 3 puta manje bodova i ne mogu puno uticati na poredak na listi.
Medjutim titule na ovih 8 turnira ukupno donose 10400 bodova, a finalisti dobijaju ukupno 7250 bodova.

Dakle jos puno bodova je u igri i svaka od ogracica koje su u prvih 10 moze da zavrsi i kao 1. i kao 10.
Nezahvalno je praviti prognoze. Serena i Venus vec nekoliko turnira kiksaju i ispadaju rano, ali od njih smo vec navikli da na gren slemovima prave najbolje rezultate. Safina i Dementijeva igraju dobro sa nekim manjim oscilacijama.
Kuznjecova se posle duzeg vremena vratila u formu sto je potvrdila sa 2 uzastopna finala i osvojenom titulom posle skoro 2 godine.
Zvonareva po meni nije neki kalibar za svetski vrh. Stvarno u njenoj igri ne primecujem nista narocito.
Igrala je prosle godine puno nekih malih turnira, usla u finale na zavrsnom turniru i ove godine osvojila ono smesno finale Indian Welsa i samo zahvaljujuci tome je uopste u prvih 10.
Ana cini mi se igra sve bolje, medjutim igra jako mali broj turnira, evo propusta i ovaj najveci turnir u Madridu i prosto nema ni priliku da se malo uigra za naredne turnire.
Sto se Jelene tice, ja kod nje vidim samo jedan problem, a to je primetno veca kilaza, zbog koje se sada skoro duplo sporije krece.
Do sada je osnova njene igre bilo dobro i brzo kretanje, a sada to nema. Sa ovakvim kretanjem ima jako male sanse da pobedi bilo koju tezu protivnicu.
Jedini nacin je da vrati nekadasnju pokretljivost, to jest da smrsa, ali mislim da ce joj za tako nesto trebati minimum par meseci.
U medjuvremenu jedino sto moze je da se potrudi da stize bar do cetvrtfinala ili polufinala na narednih nekoliko turnira.
Mozda bi tek na Wimbldonu ili posle njega mogli od Jelene ocekivati bolje uspehe.

Naredna 3 turnira donose skoro polovinu bodova koji se mogu osvojiti do kraja godine i posle ta 3 turnira cemo videti da li ce se na listi izdvojiti neka igracica ili ce situacija biti jos zamrsenija nego sada.

Na glavnoj listi prva Safina ima skoro 4000 bodova vise od Ane, medjutim od te 4000 svega 1800 bodova je ovogodisnja Safinina prednost, a 2300 bodova prednost iz prosle godine.
Uzmi na primer da Ana osvoji RG, a Safina ispadne u cetvrtfinalu. Ana bi joj prisla na svega 300 bodova i imala jednake sanse da zavrsi godinu na prvom mestu kao i Safina.
Uostalom ne vazi to samo za Anu vec i za bilo koju drugu igracicu iz prvih 10.

Pravo pitanje je koliko stvarno vredi svaka od ovih igracica iz prvih 10, a to bi tek trebali saznati na ova preostala 3 gren slema.

Na kraju da ne zaboravim i Sharapovu. Ni nju ne treba otpisivati. Iako ce od sledeceg ponedeljka biti negde 120. na listi iskljucivo zbog pauze u igranju od 10 meseci - ima i ona teorijske sanse da na kraju godine bude prva.
U najgorem slucaju ce bar zagorcati zivot svim igracicama iz vrha, koje njenim povratkom dobijaju jos jednu ozbijnu konkurentkinju.

Mirela

pre 14 godina

@Lista
Sve je tačno, ali samo do RG-a. Posle toga, Ana brani malo, a Jelena prilično bodova. Zato bih rado pročitala tvoju analizu do kraja sezone. Bila bih ti zahvalna, jer ja toliko detaljno tenis ne pratim. Ali, i pored toga nisam tolika neznalica da Jeleni prognoziram No1, ako osvoji RG, jer je ona prošle godine igrala polufinale, a ne ide od nule. Da li ona može ponovo do polufinala? Dinara će i u Madridu (slutim) osvojiti više bodova od Jelene, jer igra vrlo jako. Hvala unapred.

Draganche

pre 14 godina

@lala

Szia bazmeg!
Al' extra je,mozes kasti dosta stvari,a ovi nemaju pojma...
Al' ja ipak to necu iskoristavati.
Cuj,ne koristim ja samo madjarske,vec koje god mi padnu napamet.U pitanju je trenutak,inspiracija...
Hat,mislim kaj da ti velim.Me gusta to da radim...

Milana

pre 14 godina

Nisam gledala finale ali polufinalni mec izmedju Dinare i Venus mnogo govori o apetitima "male" Maratove sestrice. Na trenutke mi je izgledalo da Venus nije mogla da shvati sta ju je snaslo:-) Posle izgubljenog 1. seta je mec potpuno preokrenula i nastavivsi ubitacnim tempom trijumfovala nad, takodje, dobrom Venus. Nesto mi govori da uopste ne misli da se zaustavi u dogledno vreme.

lista

pre 14 godina

@Милена
U pravu si sto se tice Safine. Napokon da neki broj jedan u zenskom tenisu opravda to mesto.
U poslednjih godinu dana su sve igracice koje su dolazile na prvo mesto, odmah posle toga padale. Prvo Ana, pa Jelena i sada Serena.

Sto se tice Jeleninog prvog mesta posle RG sanse za tako nesto su ravne nuli.
Od ponedeljka ce lista izgledati ovako:
1. Safina 9011 (1400)
2. Serena 8053 (400)
3. Venus 7452 (400)
4. Jelena 7330 (1760)
5. Dementieva 6991 (500)
6. Zvonareva 6040 (280)
7. Kuznjecova 5206 (1020)
8. Ana 4894 (2000)
9. Azarenko 4506 (400)

Dakle Venus dolazi na 3. mesto, a Dementieva pada na 5. Jelena ostaje na 4. mestu bar za sada. Ana pada na 8. mesto jer je prestize Kuznjecova.
Ovi bodovi u zagradi su bodovi koji se skidaaju u sledecem periodu. Prvo se skidaju za 8 dana bodovi iz proslogodisnjeg Rima pa zatim iz Rolan Garrosa.
Kao sto vidis Jelena brani skoro 400 bodova vise od Safine. Trenutna razlika izmedju nje i Safine je 1681 bod.
U medjuvremenu se igra turnir u Madridu pa zatim RG.
Titule u Madridu i na RG ukupno donose 3000 bodova, sto znaci da bi se Jelena sa obe titule maksimalno mogla popraviti na listi za 1240 bodova.
U prevodu Safina bi trebala na oba ta turnira da ispadne u prvim kolima i da izgubi svih 1400 bodova da bi je Jelena prestigla sto je gotovo nemoguce.
Mnogo vece sanse za dolazak na prvo mesto imaju Serena, Venus i Dementieva jer brane malo bodova u narednom periodu.
Ana je takodje u losoj situaciji. Ne igra u Madridu,a na RG brani titulu.
Cak i da odbrani titulu, moze pasti za jos jedno mesto, ako Azarenko recimo stigne do polufinala. Isto ce se desiti i ako Ana dodje do finala,a sa ispadanjem pre finala na RG Ana gotovo sigurno ispada iz prvih 10.
Jelena takodje sa losim rezultatima na naredna 2 turnira moze da padne na 7-8 mesto, a sa 2 uzastopne titule bi verovatno samo uspela da zadrzi ovo 4. mesto ili eventuano dodje na 3. pod uslovom da Venus na ta 2 turnira ne uradi nista znacajno.

S obzirom na trenutno situaciju pravi bi uspeh bio da posle RG Jelena bude 5., a Ana 10.

Da me ne razumes pogresno, ne pricam ovde o Jeleninoj i Aninoj igri, vec samo o situaciji sa bodovima na rang listi.

ja

pre 14 godina

@pero
Pa ima necg u tome sto si rekao.
Pogledaj ovo.
http://www.youtube.com/watch?v=t-WX3Xxhh8w

Hehe izgleda da ju je ovaj hrvatski trener svasta naucio.

Милена

pre 14 godina

Ето како треба да игра светски број 1...2 пута за редом финала. Мада се искрено надам да ће после Роланд Гароса да ЈЈ дође на место бр1 или да ће Ана да одбрани титулу (јесте да јој до сад није ишло нешто али ни прошле године није била добра на шљаци а онда је освојила РГ)

Draganche

pre 14 godina

A ja mislio da ce Kuznetsova pobediti.Ma mindedj...
U ovom trenutku su Safina i Kuznetsova u najboljoj formi ali za mene to i dalje nista ne predstavlja kad je u pitanju Roland Garros.I pred australian open je Dementieva osvojila dva turnira pa na kraju nista,tako da mere bit,a i ne mora.Ova sezona je do sada najneizvesnija po pitanju ko ce osvojiti RG kod zena,a ja se i dalje nadam da ce to biti Jelena...

zaki93

pre 14 godina

Safina je juce oko 19:30 zavrsila svoj mec koji je igrala preko 3 sata, dok se Kuznetsova nije ni oznojila dok je igrala svoj mec polufinala...
I Kuznetsova, umesto da iskoristi tu cinjenicu, ona izgubi...
Previse je opusteno usla u ovaj duel...
Ko zna kako ce sada proci na RG-u posle ovog poraza...
On moze puno uticati na nju, kao sto je uticao i proslogodisnji poraz na pomenutom French Openu...
Od tada je potpuno stala...
Videcemo sta ce biti...
Bio sam potpuno siguran da ce Kuznetsova dobiti ovaj duel, ali u tenisu nista nije sigurno...

Miki

pre 14 godina

nema veze,, nashe prolaze kao i nole. Novak nije uspeo da odbrani AO, ni IW, pa se opustio chovek :D TAKO CE I JELENA i ANA !!! NAPRED NASHE!!!

bice puno radosta 2010 zapamtite to

Милена

pre 14 godina

Ето како треба да игра светски број 1...2 пута за редом финала. Мада се искрено надам да ће после Роланд Гароса да ЈЈ дође на место бр1 или да ће Ана да одбрани титулу (јесте да јој до сад није ишло нешто али ни прошле године није била добра на шљаци а онда је освојила РГ)

Miki

pre 14 godina

nema veze,, nashe prolaze kao i nole. Novak nije uspeo da odbrani AO, ni IW, pa se opustio chovek :D TAKO CE I JELENA i ANA !!! NAPRED NASHE!!!

bice puno radosta 2010 zapamtite to

Draganche

pre 14 godina

A ja mislio da ce Kuznetsova pobediti.Ma mindedj...
U ovom trenutku su Safina i Kuznetsova u najboljoj formi ali za mene to i dalje nista ne predstavlja kad je u pitanju Roland Garros.I pred australian open je Dementieva osvojila dva turnira pa na kraju nista,tako da mere bit,a i ne mora.Ova sezona je do sada najneizvesnija po pitanju ko ce osvojiti RG kod zena,a ja se i dalje nadam da ce to biti Jelena...

ja

pre 14 godina

@pero
Pa ima necg u tome sto si rekao.
Pogledaj ovo.
http://www.youtube.com/watch?v=t-WX3Xxhh8w

Hehe izgleda da ju je ovaj hrvatski trener svasta naucio.

Draganche

pre 14 godina

@lala

Szia bazmeg!
Al' extra je,mozes kasti dosta stvari,a ovi nemaju pojma...
Al' ja ipak to necu iskoristavati.
Cuj,ne koristim ja samo madjarske,vec koje god mi padnu napamet.U pitanju je trenutak,inspiracija...
Hat,mislim kaj da ti velim.Me gusta to da radim...

lista

pre 14 godina

@Милена
U pravu si sto se tice Safine. Napokon da neki broj jedan u zenskom tenisu opravda to mesto.
U poslednjih godinu dana su sve igracice koje su dolazile na prvo mesto, odmah posle toga padale. Prvo Ana, pa Jelena i sada Serena.

Sto se tice Jeleninog prvog mesta posle RG sanse za tako nesto su ravne nuli.
Od ponedeljka ce lista izgledati ovako:
1. Safina 9011 (1400)
2. Serena 8053 (400)
3. Venus 7452 (400)
4. Jelena 7330 (1760)
5. Dementieva 6991 (500)
6. Zvonareva 6040 (280)
7. Kuznjecova 5206 (1020)
8. Ana 4894 (2000)
9. Azarenko 4506 (400)

Dakle Venus dolazi na 3. mesto, a Dementieva pada na 5. Jelena ostaje na 4. mestu bar za sada. Ana pada na 8. mesto jer je prestize Kuznjecova.
Ovi bodovi u zagradi su bodovi koji se skidaaju u sledecem periodu. Prvo se skidaju za 8 dana bodovi iz proslogodisnjeg Rima pa zatim iz Rolan Garrosa.
Kao sto vidis Jelena brani skoro 400 bodova vise od Safine. Trenutna razlika izmedju nje i Safine je 1681 bod.
U medjuvremenu se igra turnir u Madridu pa zatim RG.
Titule u Madridu i na RG ukupno donose 3000 bodova, sto znaci da bi se Jelena sa obe titule maksimalno mogla popraviti na listi za 1240 bodova.
U prevodu Safina bi trebala na oba ta turnira da ispadne u prvim kolima i da izgubi svih 1400 bodova da bi je Jelena prestigla sto je gotovo nemoguce.
Mnogo vece sanse za dolazak na prvo mesto imaju Serena, Venus i Dementieva jer brane malo bodova u narednom periodu.
Ana je takodje u losoj situaciji. Ne igra u Madridu,a na RG brani titulu.
Cak i da odbrani titulu, moze pasti za jos jedno mesto, ako Azarenko recimo stigne do polufinala. Isto ce se desiti i ako Ana dodje do finala,a sa ispadanjem pre finala na RG Ana gotovo sigurno ispada iz prvih 10.
Jelena takodje sa losim rezultatima na naredna 2 turnira moze da padne na 7-8 mesto, a sa 2 uzastopne titule bi verovatno samo uspela da zadrzi ovo 4. mesto ili eventuano dodje na 3. pod uslovom da Venus na ta 2 turnira ne uradi nista znacajno.

S obzirom na trenutno situaciju pravi bi uspeh bio da posle RG Jelena bude 5., a Ana 10.

Da me ne razumes pogresno, ne pricam ovde o Jeleninoj i Aninoj igri, vec samo o situaciji sa bodovima na rang listi.

zaki93

pre 14 godina

Safina je juce oko 19:30 zavrsila svoj mec koji je igrala preko 3 sata, dok se Kuznetsova nije ni oznojila dok je igrala svoj mec polufinala...
I Kuznetsova, umesto da iskoristi tu cinjenicu, ona izgubi...
Previse je opusteno usla u ovaj duel...
Ko zna kako ce sada proci na RG-u posle ovog poraza...
On moze puno uticati na nju, kao sto je uticao i proslogodisnji poraz na pomenutom French Openu...
Od tada je potpuno stala...
Videcemo sta ce biti...
Bio sam potpuno siguran da ce Kuznetsova dobiti ovaj duel, ali u tenisu nista nije sigurno...

Milana

pre 14 godina

Nisam gledala finale ali polufinalni mec izmedju Dinare i Venus mnogo govori o apetitima "male" Maratove sestrice. Na trenutke mi je izgledalo da Venus nije mogla da shvati sta ju je snaslo:-) Posle izgubljenog 1. seta je mec potpuno preokrenula i nastavivsi ubitacnim tempom trijumfovala nad, takodje, dobrom Venus. Nesto mi govori da uopste ne misli da se zaustavi u dogledno vreme.

Mirela

pre 14 godina

@Lista
Sve je tačno, ali samo do RG-a. Posle toga, Ana brani malo, a Jelena prilično bodova. Zato bih rado pročitala tvoju analizu do kraja sezone. Bila bih ti zahvalna, jer ja toliko detaljno tenis ne pratim. Ali, i pored toga nisam tolika neznalica da Jeleni prognoziram No1, ako osvoji RG, jer je ona prošle godine igrala polufinale, a ne ide od nule. Da li ona može ponovo do polufinala? Dinara će i u Madridu (slutim) osvojiti više bodova od Jelene, jer igra vrlo jako. Hvala unapred.

lista

pre 14 godina

@Mirela
Potpuno je nezhvalno bilo sta prognozitati ove godine u zenskom tenisu.
Evo jedan zanimljiv podatak vezan za ovogodisnje vece turnire i ko je na tim turnirima osvajao titule:

Australia Open - Serena
Dubai - Venus
Indian Wels - Zvonareva
Majami - Azarenka
Rim - Safina
Finalisti su bili: Safina, Razano, Ivanovic, Serena, Kuznjecova.
Kao sto vidis svaki turnir osvaja druga igracica i na svakom turniru je neka druga u finalu.
Uglavnom su to sve igracice iz prvih 10, ali jednostavno nema favorita, kao na primer u msukom tenisu gde skoro sve titule ili finala igraju 3-4 igraca.
Trenutno skoro sve iz prvih 10 imaju sansu da do kraja godine budu prve.

Ne bih sada pisao sta koja od igracica brani do kraja godine.
Mozda je bolje pogledati ovogodisnju race listu. To je lista sa bodovima osvojenim ove godine, a na kraju godine ta lista ce biti identicna i ovoj glavnoj.

Trenutno stanje na toj listi je:
1. Serena 3450
2. Safina 3170
...
10. Ana 1320
11. Jelena 1200

Kao sto vidis razlika izmedju 1. Serene i 11. Jelene je malo vise od 2000 poena, a toliko vredi jedna GS titula.

Od vecih turnira preostala su jos 3 gren slema, 2 turnira Premier Mandatory (Madrid koji se upravo igra i Peking) i 3 turnira Premier-5 (Sinsinati, Toronto i Tokio).
Svi ostali su mnogo manji turniri koji donose 2 do 3 puta manje bodova i ne mogu puno uticati na poredak na listi.
Medjutim titule na ovih 8 turnira ukupno donose 10400 bodova, a finalisti dobijaju ukupno 7250 bodova.

Dakle jos puno bodova je u igri i svaka od ogracica koje su u prvih 10 moze da zavrsi i kao 1. i kao 10.
Nezahvalno je praviti prognoze. Serena i Venus vec nekoliko turnira kiksaju i ispadaju rano, ali od njih smo vec navikli da na gren slemovima prave najbolje rezultate. Safina i Dementijeva igraju dobro sa nekim manjim oscilacijama.
Kuznjecova se posle duzeg vremena vratila u formu sto je potvrdila sa 2 uzastopna finala i osvojenom titulom posle skoro 2 godine.
Zvonareva po meni nije neki kalibar za svetski vrh. Stvarno u njenoj igri ne primecujem nista narocito.
Igrala je prosle godine puno nekih malih turnira, usla u finale na zavrsnom turniru i ove godine osvojila ono smesno finale Indian Welsa i samo zahvaljujuci tome je uopste u prvih 10.
Ana cini mi se igra sve bolje, medjutim igra jako mali broj turnira, evo propusta i ovaj najveci turnir u Madridu i prosto nema ni priliku da se malo uigra za naredne turnire.
Sto se Jelene tice, ja kod nje vidim samo jedan problem, a to je primetno veca kilaza, zbog koje se sada skoro duplo sporije krece.
Do sada je osnova njene igre bilo dobro i brzo kretanje, a sada to nema. Sa ovakvim kretanjem ima jako male sanse da pobedi bilo koju tezu protivnicu.
Jedini nacin je da vrati nekadasnju pokretljivost, to jest da smrsa, ali mislim da ce joj za tako nesto trebati minimum par meseci.
U medjuvremenu jedino sto moze je da se potrudi da stize bar do cetvrtfinala ili polufinala na narednih nekoliko turnira.
Mozda bi tek na Wimbldonu ili posle njega mogli od Jelene ocekivati bolje uspehe.

Naredna 3 turnira donose skoro polovinu bodova koji se mogu osvojiti do kraja godine i posle ta 3 turnira cemo videti da li ce se na listi izdvojiti neka igracica ili ce situacija biti jos zamrsenija nego sada.

Na glavnoj listi prva Safina ima skoro 4000 bodova vise od Ane, medjutim od te 4000 svega 1800 bodova je ovogodisnja Safinina prednost, a 2300 bodova prednost iz prosle godine.
Uzmi na primer da Ana osvoji RG, a Safina ispadne u cetvrtfinalu. Ana bi joj prisla na svega 300 bodova i imala jednake sanse da zavrsi godinu na prvom mestu kao i Safina.
Uostalom ne vazi to samo za Anu vec i za bilo koju drugu igracicu iz prvih 10.

Pravo pitanje je koliko stvarno vredi svaka od ovih igracica iz prvih 10, a to bi tek trebali saznati na ova preostala 3 gren slema.

Na kraju da ne zaboravim i Sharapovu. Ni nju ne treba otpisivati. Iako ce od sledeceg ponedeljka biti negde 120. na listi iskljucivo zbog pauze u igranju od 10 meseci - ima i ona teorijske sanse da na kraju godine bude prva.
U najgorem slucaju ce bar zagorcati zivot svim igracicama iz vrha, koje njenim povratkom dobijaju jos jednu ozbijnu konkurentkinju.

Draganche

pre 14 godina

A ja mislio da ce Kuznetsova pobediti.Ma mindedj...
U ovom trenutku su Safina i Kuznetsova u najboljoj formi ali za mene to i dalje nista ne predstavlja kad je u pitanju Roland Garros.I pred australian open je Dementieva osvojila dva turnira pa na kraju nista,tako da mere bit,a i ne mora.Ova sezona je do sada najneizvesnija po pitanju ko ce osvojiti RG kod zena,a ja se i dalje nadam da ce to biti Jelena...

zaki93

pre 14 godina

Safina je juce oko 19:30 zavrsila svoj mec koji je igrala preko 3 sata, dok se Kuznetsova nije ni oznojila dok je igrala svoj mec polufinala...
I Kuznetsova, umesto da iskoristi tu cinjenicu, ona izgubi...
Previse je opusteno usla u ovaj duel...
Ko zna kako ce sada proci na RG-u posle ovog poraza...
On moze puno uticati na nju, kao sto je uticao i proslogodisnji poraz na pomenutom French Openu...
Od tada je potpuno stala...
Videcemo sta ce biti...
Bio sam potpuno siguran da ce Kuznetsova dobiti ovaj duel, ali u tenisu nista nije sigurno...

Милена

pre 14 godina

Ето како треба да игра светски број 1...2 пута за редом финала. Мада се искрено надам да ће после Роланд Гароса да ЈЈ дође на место бр1 или да ће Ана да одбрани титулу (јесте да јој до сад није ишло нешто али ни прошле године није била добра на шљаци а онда је освојила РГ)

Miki

pre 14 godina

nema veze,, nashe prolaze kao i nole. Novak nije uspeo da odbrani AO, ni IW, pa se opustio chovek :D TAKO CE I JELENA i ANA !!! NAPRED NASHE!!!

bice puno radosta 2010 zapamtite to

lista

pre 14 godina

@Милена
U pravu si sto se tice Safine. Napokon da neki broj jedan u zenskom tenisu opravda to mesto.
U poslednjih godinu dana su sve igracice koje su dolazile na prvo mesto, odmah posle toga padale. Prvo Ana, pa Jelena i sada Serena.

Sto se tice Jeleninog prvog mesta posle RG sanse za tako nesto su ravne nuli.
Od ponedeljka ce lista izgledati ovako:
1. Safina 9011 (1400)
2. Serena 8053 (400)
3. Venus 7452 (400)
4. Jelena 7330 (1760)
5. Dementieva 6991 (500)
6. Zvonareva 6040 (280)
7. Kuznjecova 5206 (1020)
8. Ana 4894 (2000)
9. Azarenko 4506 (400)

Dakle Venus dolazi na 3. mesto, a Dementieva pada na 5. Jelena ostaje na 4. mestu bar za sada. Ana pada na 8. mesto jer je prestize Kuznjecova.
Ovi bodovi u zagradi su bodovi koji se skidaaju u sledecem periodu. Prvo se skidaju za 8 dana bodovi iz proslogodisnjeg Rima pa zatim iz Rolan Garrosa.
Kao sto vidis Jelena brani skoro 400 bodova vise od Safine. Trenutna razlika izmedju nje i Safine je 1681 bod.
U medjuvremenu se igra turnir u Madridu pa zatim RG.
Titule u Madridu i na RG ukupno donose 3000 bodova, sto znaci da bi se Jelena sa obe titule maksimalno mogla popraviti na listi za 1240 bodova.
U prevodu Safina bi trebala na oba ta turnira da ispadne u prvim kolima i da izgubi svih 1400 bodova da bi je Jelena prestigla sto je gotovo nemoguce.
Mnogo vece sanse za dolazak na prvo mesto imaju Serena, Venus i Dementieva jer brane malo bodova u narednom periodu.
Ana je takodje u losoj situaciji. Ne igra u Madridu,a na RG brani titulu.
Cak i da odbrani titulu, moze pasti za jos jedno mesto, ako Azarenko recimo stigne do polufinala. Isto ce se desiti i ako Ana dodje do finala,a sa ispadanjem pre finala na RG Ana gotovo sigurno ispada iz prvih 10.
Jelena takodje sa losim rezultatima na naredna 2 turnira moze da padne na 7-8 mesto, a sa 2 uzastopne titule bi verovatno samo uspela da zadrzi ovo 4. mesto ili eventuano dodje na 3. pod uslovom da Venus na ta 2 turnira ne uradi nista znacajno.

S obzirom na trenutno situaciju pravi bi uspeh bio da posle RG Jelena bude 5., a Ana 10.

Da me ne razumes pogresno, ne pricam ovde o Jeleninoj i Aninoj igri, vec samo o situaciji sa bodovima na rang listi.

ja

pre 14 godina

@pero
Pa ima necg u tome sto si rekao.
Pogledaj ovo.
http://www.youtube.com/watch?v=t-WX3Xxhh8w

Hehe izgleda da ju je ovaj hrvatski trener svasta naucio.

Milana

pre 14 godina

Nisam gledala finale ali polufinalni mec izmedju Dinare i Venus mnogo govori o apetitima "male" Maratove sestrice. Na trenutke mi je izgledalo da Venus nije mogla da shvati sta ju je snaslo:-) Posle izgubljenog 1. seta je mec potpuno preokrenula i nastavivsi ubitacnim tempom trijumfovala nad, takodje, dobrom Venus. Nesto mi govori da uopste ne misli da se zaustavi u dogledno vreme.

Draganche

pre 14 godina

@lala

Szia bazmeg!
Al' extra je,mozes kasti dosta stvari,a ovi nemaju pojma...
Al' ja ipak to necu iskoristavati.
Cuj,ne koristim ja samo madjarske,vec koje god mi padnu napamet.U pitanju je trenutak,inspiracija...
Hat,mislim kaj da ti velim.Me gusta to da radim...

Mirela

pre 14 godina

@Lista
Sve je tačno, ali samo do RG-a. Posle toga, Ana brani malo, a Jelena prilično bodova. Zato bih rado pročitala tvoju analizu do kraja sezone. Bila bih ti zahvalna, jer ja toliko detaljno tenis ne pratim. Ali, i pored toga nisam tolika neznalica da Jeleni prognoziram No1, ako osvoji RG, jer je ona prošle godine igrala polufinale, a ne ide od nule. Da li ona može ponovo do polufinala? Dinara će i u Madridu (slutim) osvojiti više bodova od Jelene, jer igra vrlo jako. Hvala unapred.

lista

pre 14 godina

@Mirela
Potpuno je nezhvalno bilo sta prognozitati ove godine u zenskom tenisu.
Evo jedan zanimljiv podatak vezan za ovogodisnje vece turnire i ko je na tim turnirima osvajao titule:

Australia Open - Serena
Dubai - Venus
Indian Wels - Zvonareva
Majami - Azarenka
Rim - Safina
Finalisti su bili: Safina, Razano, Ivanovic, Serena, Kuznjecova.
Kao sto vidis svaki turnir osvaja druga igracica i na svakom turniru je neka druga u finalu.
Uglavnom su to sve igracice iz prvih 10, ali jednostavno nema favorita, kao na primer u msukom tenisu gde skoro sve titule ili finala igraju 3-4 igraca.
Trenutno skoro sve iz prvih 10 imaju sansu da do kraja godine budu prve.

Ne bih sada pisao sta koja od igracica brani do kraja godine.
Mozda je bolje pogledati ovogodisnju race listu. To je lista sa bodovima osvojenim ove godine, a na kraju godine ta lista ce biti identicna i ovoj glavnoj.

Trenutno stanje na toj listi je:
1. Serena 3450
2. Safina 3170
...
10. Ana 1320
11. Jelena 1200

Kao sto vidis razlika izmedju 1. Serene i 11. Jelene je malo vise od 2000 poena, a toliko vredi jedna GS titula.

Od vecih turnira preostala su jos 3 gren slema, 2 turnira Premier Mandatory (Madrid koji se upravo igra i Peking) i 3 turnira Premier-5 (Sinsinati, Toronto i Tokio).
Svi ostali su mnogo manji turniri koji donose 2 do 3 puta manje bodova i ne mogu puno uticati na poredak na listi.
Medjutim titule na ovih 8 turnira ukupno donose 10400 bodova, a finalisti dobijaju ukupno 7250 bodova.

Dakle jos puno bodova je u igri i svaka od ogracica koje su u prvih 10 moze da zavrsi i kao 1. i kao 10.
Nezahvalno je praviti prognoze. Serena i Venus vec nekoliko turnira kiksaju i ispadaju rano, ali od njih smo vec navikli da na gren slemovima prave najbolje rezultate. Safina i Dementijeva igraju dobro sa nekim manjim oscilacijama.
Kuznjecova se posle duzeg vremena vratila u formu sto je potvrdila sa 2 uzastopna finala i osvojenom titulom posle skoro 2 godine.
Zvonareva po meni nije neki kalibar za svetski vrh. Stvarno u njenoj igri ne primecujem nista narocito.
Igrala je prosle godine puno nekih malih turnira, usla u finale na zavrsnom turniru i ove godine osvojila ono smesno finale Indian Welsa i samo zahvaljujuci tome je uopste u prvih 10.
Ana cini mi se igra sve bolje, medjutim igra jako mali broj turnira, evo propusta i ovaj najveci turnir u Madridu i prosto nema ni priliku da se malo uigra za naredne turnire.
Sto se Jelene tice, ja kod nje vidim samo jedan problem, a to je primetno veca kilaza, zbog koje se sada skoro duplo sporije krece.
Do sada je osnova njene igre bilo dobro i brzo kretanje, a sada to nema. Sa ovakvim kretanjem ima jako male sanse da pobedi bilo koju tezu protivnicu.
Jedini nacin je da vrati nekadasnju pokretljivost, to jest da smrsa, ali mislim da ce joj za tako nesto trebati minimum par meseci.
U medjuvremenu jedino sto moze je da se potrudi da stize bar do cetvrtfinala ili polufinala na narednih nekoliko turnira.
Mozda bi tek na Wimbldonu ili posle njega mogli od Jelene ocekivati bolje uspehe.

Naredna 3 turnira donose skoro polovinu bodova koji se mogu osvojiti do kraja godine i posle ta 3 turnira cemo videti da li ce se na listi izdvojiti neka igracica ili ce situacija biti jos zamrsenija nego sada.

Na glavnoj listi prva Safina ima skoro 4000 bodova vise od Ane, medjutim od te 4000 svega 1800 bodova je ovogodisnja Safinina prednost, a 2300 bodova prednost iz prosle godine.
Uzmi na primer da Ana osvoji RG, a Safina ispadne u cetvrtfinalu. Ana bi joj prisla na svega 300 bodova i imala jednake sanse da zavrsi godinu na prvom mestu kao i Safina.
Uostalom ne vazi to samo za Anu vec i za bilo koju drugu igracicu iz prvih 10.

Pravo pitanje je koliko stvarno vredi svaka od ovih igracica iz prvih 10, a to bi tek trebali saznati na ova preostala 3 gren slema.

Na kraju da ne zaboravim i Sharapovu. Ni nju ne treba otpisivati. Iako ce od sledeceg ponedeljka biti negde 120. na listi iskljucivo zbog pauze u igranju od 10 meseci - ima i ona teorijske sanse da na kraju godine bude prva.
U najgorem slucaju ce bar zagorcati zivot svim igracicama iz vrha, koje njenim povratkom dobijaju jos jednu ozbijnu konkurentkinju.