Formula 1 162

Četvrtak, 13.09.2007.

19:01

MekLarenu oduzeti bodovi

MekLarenu oduzeti bodovi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

162 Komentari

Sortiraj po:

LS

pre 16 godina

Ovo samo pokazuje da su u Ferariju vestiji u prikrivanju tragova, a ne da su manji lopovi. Godinama je kruzilo toliko spekulacija o njihovim mutnim radnjama, da ja prosto ne mogu da poverujem da su bili cisti svih ovih godina. Verovatno ni ostale ekipe nisu mnogo bolje, ali lopov je samo onaj koga uhvate.

RAIN MAN

pre 16 godina

@Tamara "...nabedjeni Spanac" ??!! a, da Sumaher je uvek bio taaako skroman i sve je bilo podredjeno malom Sumiju...

@ducca i Memorija pamcenja - tako je !

A pojedinci bi pre nego sto pocnu sa komentarima trebalo da se malo pozabave istorijatom F1 ! Ne pocinje F1 Sumaherom i Ferarijem !
Ja sam za McLaren pocela da navijam jos kao klinka dok je Senna vozio! To je bilo vreme velikana F1, bilo je i tada naravno rivalstva, afera (Senna-Prost)... ali ovo danas vise nema veze sa sportom samo sa $ ! Nakon Hakinenovog odlaska za mene je F1 postala dosadna sve do Alonsovog dolaska u Reno 2003. a onda i odusevljenje njegovim prelaskom u "moj tim"... Bilo kako bilo NAPRED Alonso !!!

Ilaj

pre 16 godina

Mislim da je ochigledno da je meclaren preko noci namestio electronicu i reshio ostale poteshkoce koje su imali godinama u nazad...znachi da ako su krivi treba biti i kazhnjeni, a ochigledno je da su muckali...
Napred ACEMAN, daj osvoji tu titulu vec jedanput...

Lepi Milance NV

pre 16 godina

Ako se nevaram,
celu aferu je poceo mehanicar Ferarija ponudom intelektualne svojine na slobodnom trzistu, e sad i Honda i Toyota i Meklaren su imali isti materijal u rukama kao ponudu da ga kupe i niko ziv ga nije pazario, a samo je na kraju Meklaren kaznjen.

Nece ovo izaci na dobro uopste po ceo projekat F-1.

Do kraja godine ce sigurno biti izglasano jos jedno takmicenje, sa Ferarijem i FIA na jednoj strani i ostatkom sveta na drugoj , pa da vidimo od koga ce tad lopuze iz Maranela da strahuju i kome ce i koga da tuze?
Ja bih licno posle ovoga povukao tim iz takmicenja do dalnjeg i pustio vozace da idu slobodno gde oce.
Zanima me samo sad da cujem reakciju ostalih timova na ovu odluku, a pre svega Favija Brijatorea!

Dragan,BGD

pre 16 godina

Nemam komentar,napisao sam ga pre nekoliko dana.
*
I kako te Ferarijeve tajne mogu da pomognu McLarenu a ne Ferariju.
Moze da se kazni,onaj koji je prodao tajne,i eventualno onaj koji je kupio(kazem eventualno) i da se suspenduje neko iz McLarena ko je to eventualno naredio.
Ali kakve veze s tim imaju Hamilton i Alonso? Ako vec FIA trazi krivca,moze,eventualno,da kazni McLaren,kao tim,ali ne i vozace.Vozacima mora da ostanu bodovi,a u najgorem slucaju da se oduzmu timu.Mada i dalje ne znam zasto?
U industrijskoj spijunazi neko se kaznjava,ako je kupio tajne i primenio ih.Ako ih nije primenio,moze da se kazni samo lopov.Ovaj slucaj moze da se resava samo pred redovnim sudom,iako FIA pokusava da bude iznad svih sudova.
(Dragan,BGD, 10. septembar 2007 17:08)

Dragan-F2007

pre 16 godina

Ovo je zaista skandalozno, pa FIA je praktično ponovo nagradila McLaren... :((
A još nebulozniji komentari su ovde...
Ferrari nikada nie imao protekcije kod FIA-e, već samo štete...
2003. je izmišljen nakaradni sistem bodovanja, promenjene kvalifikacije... Sve samo da sruše kralja Šumahera...
Nije im pošlo za rukom, pa su nastavili sa uništavanjem Ferrarija 2005. godine izmišljajući nova pravila - jedan motor > dve trke, pa jedan set pneumatika za ceo trkački vikend... Znali su da Bridgestone pneumatici nisu pripremljeni za tako besmislen sistem, i tu je Renault uzeo prednost jer su se spremali za to bar 3 godine...
2006. poznato je koliko je štete naneto Ferrariju besmislenim kažnjavanjem Šumahera u Monaku i Mađarskoj... :((

Nanina

pre 16 godina

Ako bi se bodovi oduzimali za glupost,onda bi ih sigurno trebalo oduzeti Ferariju.Razlog je jasan.Ako neko u rukama ima tvoja poverljiva dokumenta i pri tome te dere na stazi ,znaci da ona i nisu imala svrhu sto su bila kod tebe.Ko vam je kriv ferarijevci sto ste nepismeni.Napred Mercedes.Napred Alonso care.

allonso_sa

pre 16 godina

ma samo nek kaznavaju ovi iz fie(ferarija),mclaren evo i danas naj brzi u spa
ako je fia kaznila mclaren sa 100 000 000$(mislim da ce ta cifra na kraju biti puno manja),
ferari je sebe finansiski jos vise kaznio potpisavsi astronomski visegodisnji ugovor sa onim razbijacem bolida iz finske
a sto se tice konstruktorke titult
pa zar se to negdje i racuna
koga jos briga za to
go McLAREN
go ALNSO
go HAMILTON

Pero

pre 16 godina

"SRAMOTA". Najbolje da izbacimo sve ekipe ili da sve vozace placa Ferari pa cemo onda imati intersantno prvenstvo formule 1. Moglibi u toku celog zimskog perioda da se kladimo koga ce ferari proglasiti za prvog vozaca i sampiona. Prvo su 10 godina bili niko i nista, aoda su 10 zadnjih godina bavili se samo muvanjem. U dve sezone su rezirali titule prvaka ( hvala Barikelu). Ispade da je ferari najpostenija ekipa, kako su onda imali informaciju pre otprilike 7 god. da Mclaren tj. Mercedes ima neku vrstu radioaktivnog materijala u leguri za blokove motora. Upropastili su FORMULU 1.

hakkinen

pre 16 godina

mene je jedino iznerviralo to sto je ta afera pocela kad je bila 5. trka sampionata sto im tada nisu oduzeli bodove nego sada pa nemaju teoretske sanse da osvoje?? massa? svi navijate za massu? ko je taj decko on neki dobar? pokazao se on na poslednjoj trci... a pokazala se i pouzdanost ferarijevog automobila i MCLAREN NIJE IMAO STA DA UKRADE OD FERARIJA JER JE SAMO SUMAHER BIO DOBAR VOZAC A FERARI NIKADA NECE IMATI BRZI BOLID OD MCLARENA. ove godine ce mozda biti sampioni zbog ovoga ali posle toga jedino ako budu imali novog sumahera a mi to necemo doziveti jer pocinje era hamiltona i MCLARENA! a vi ferarijevci pocnite da se navikavate na to!

Milan

pre 16 godina

I McLaren i Ferrari imaju sjajnih inzinjerskih resenja na bolidima. Kada jedan tim (McLaren) ukrade ove stvari od drugog i ukombinuje sa svojim najboljim resenjima dobija se Mclarenov aktuelni bolid. Ako dodamo jos podatke o taktici i sat-upu jasno je odakle srebrnima 0.5 sec + po krugu. Mclarenov bolid je prljav a njega su vozili i Luis i Alonso, pravedna odluka bi bila oduzeti i njima bodove. Naravno ovo bi lose uticalo na sezonu... Sto neko pomenu gore bitno je onih 100 miliona dosta za sezonu 2008

MR@V-F1

pre 16 godina

Ma da Meklaren do prosle godine nije ni mogo da zavrsi ni jednu trku zbog pregrevanja motora i lose odradjene formule (zbog cega su i otisli svi dobri vozaci) a od ove sezone ko grom iz vedra neba sve trke zavrsili. pa nece da moze zapitajte se gospodo koja navija za meklaren kako je to moguce, jeste moguce je ako uzmete podatke od FERARIJA kako se pravi motor i ceo bolid pa zavrsavate trke normalno i ja bi je zavrsio.a sto se tice alonsa to je obican slepac nabedjen covek koi misli da zna da vozi formulu a u stvari nema blage veze smozgom, treba da ide na casove kod SUMAHERA da mu pokaze kako se vozi, a hamiltom ima jos da vozi i da vozi dok dodje do perioda kako je vozio sumi a o obaranju sumaherovih fantasticnih rekorda moze da sanja. samo kad vam dodje srpski as PAVLOVIC videcete ko najbolje vozi samo polako.
P.S. FERRARI je najaci bio i ostao

sneskica

pre 16 godina

od 02.05.1994 god. sampionat formule 1 nije ono sto je bio.
poginuo je airton senna.zavrsila je era zdrave konkurencije i ljepote koju ovaj sport nosi sa sobom.a pocela je era schumachera i svih zakulisanih radnji i ... novac je,kao i svugdje pobjedio nad ljepotom.
pozdrav za sve vjecne navijace lika i djela a. senne iz kotora

milance

pre 16 godina

Koliko ja znam sporni su bili podaci o bridzstonovim gumama, a svi znamo da je ferari povlascen kod bridzstona. I ja bi da sam na mestu Rona Denisa ukrao te podatke posto bi oni trebali da pripadaju svima.

komsija

pre 16 godina

Naneo vetar komsinicin donji ves sa zice u moje dvoriste i ja da ga vratim kao posteni nalazac,odem na vrata,komsija grmalj mi otvori,pogleda,i taman da mu objasnim situaciju,on me podbra,podeli mi 2-3 dobra aplauza po facu...a ja nikako da mu objasnim da mu nisam iskoristio zenu!!!Apriori:ako u restoranu uzmem da pogledam "menu",ne znaci da moram jesti!!!
Za posedovanje dokumenata i njihovu kradju , ovo je prejaka kazna.Konstr.poeni se trebaju oduzimati ukoliko se informacije iz dokumenata iskoriste za poboljsanje bolida,za kradju kazniti novcano, sto je ovde i slucaj i naravno da se treba buniti za oduzimanje poena!!!

formula

pre 16 godina

AKo i treba da ih izbace i iz takmicenja kad tako nesto rade...a i ovom Alonsu i Hamiltonu da se oduzmu bodovi...pa da vide oni sami da od Meklarena nema nista jer je to lopovska ekipa uvek i bila...sve na mucke uzimali titule...ali ima boga ima...A Alonso ti predji u Fereri da vidis sta je tim i sta je formula...

Miloš

pre 16 godina

Ne interesuju me ni jedni ni drugi. Čekam da Reno sledeće godine napravi pravu mašinu pa da Heiki i Nelsinjo pokažu koliko vrede!

The_Night_Hawk

pre 16 godina

Kao i uvijek,pravu cijenu će
(nažalost)platiti takozvani
mali čovjek!
Kazna Meklarenu znaći kresanje
budžeta,dakle,otpuštanje mnogo
ljudi,i smanjivanje plate oni
ma koji ostanu...
Tu će biti i povećanje cijene suvenira sa Mercedesovim znakom,možda i ulaznica u Njemačkoj i Engleskoj.
Što se tiče izjave Hamiltona
od prije par dana"ostaću bez posla",to je klasičan primjer nezrelog(ali ekstra spretnog za volanom) klinca!!!
Prvo,zaštićen je ugovorom.
Drugo,sve i da ga šutnu,što je nemoguće,i da onda niko neće(što je takođe nemoguće),
ostaje mu novac iz ove sezone.
Sa tim parama ladno može da živi 20 godina i da ne NIŠTA ne radi!!!
Rado bih se mijenjao sa njim.

aandjela

pre 16 godina

sta da se zali...dobro su i prosli... kada bi i hamiltonu i alonsu oduzeti bodovi...sta bi se desilo sa vim sportom... jer bi fanovi alonsa i hamiltona i dalje pratili ovaj sport sa onim uzitkom sa kojim su pratili nekad ?? i sta bi bilo sa sponzorima... jednostavno trebalo bi puno sezona da se formula 1 vrati u normalu... sve se dobro zavrsilo... a ovo ce mo da zaboravimo... i nadamo se da se nikad nece ponoviti...

Zeljko

pre 16 godina

@Raikka
Najjaci si brate... ako je McLaren uzeo neke informacije o Ferarijevom bolidu, odmah su zbog toga brzi? PA I FERARI IMA TE INFORMACIJE!!!!

Trifun

pre 16 godina

Pa ovo nije kazna. Zabole njih za konstruktorske bodove i 100 miliona, kada su ostali u takmicenju. Njima je glavno da Hami ili Alonso bude prvak i da nisu izbaceni. Nikakva kazna.

Drugi Goran

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da ima komentara u kojima se praktično okrivljuje Ferari. Slepilo pojedinaca je bezgranično! Meklaren je imao dokumentaciju koju nisu smeli da imaju, krađa, jasno kao dan, samo je pitanje koliko im treba odrezati.

Ali, ne pišem da bih komentarisao kokošije slepilo...

Videh juče Džekija Stjuarta (Škot, dakle, ne voli Engleze, ali ne verujem da nešto "miriše" Ferari) na CNN-u, kako komentariše da mu nije jasno po kojem osnovu je kažnjen tim, a ne i vozači. I čovek je verovatno u pravu!

Kažnjavanje tima oduzimanjem timskih bodova je OK, ali uspeh vozača je itekako uspeh tima. Na kraju krajeva, šampionat je prvo među vozačima, tek onda među timovima, nije to fudbal! Dakle, tim će se "šlepati" uz eventualnu titulu vozača, jer će pisati ili biti rečeno "Šampion za 2007 je A ili H u Meklarenu". Iz te perspektive, kazna deluje kao truli kompromis.

Ono što je tu najtrulije, je naravno pitanje "šta bi bilo da je na optuženičkoj klupi bio npr. Spajker? Prilično sam ubeđen da bi se i npr. Ferariju, ili nekom drugom velikom timu malo gledalo kroz prste, kao Meklarenu, a to nije fer.

Drogba-girl

pre 16 godina

Ludi kako ne kapirate?! Da je Mclaren koristuo ferarijevu dokumentaciju, on bi se swaki cas kwario!!!

Fernando Alonso Sampion!!!

Axl

pre 16 godina

Ja ne shvatam navijace McL zasto kukaju!!! Pa ovo je dobra vest za McL. Trebalo je oduzeti bodove i vozacima. I, ne znam zasto se cudite sto je Ferrari tuzio McL. Pa, vi niste normalni. Zar vi ne bi ste tuzili nekoga, koji vam je nesto ukrao???!!!

FIA & FERARI MAFIJA

pre 16 godina

Pa sta mislite,zbog cega je Hakinen otisao iz formule 1,a sada vozi u DTM sampionatu,gde je zarada smesna u odnosu na formulu 1?? Mislite o tome

Eh

pre 16 godina

A kao Ferari nikada nije dosao do podataka od Meklarena ?!?! Mo's si misliti. Ajde sto su ih odalamili za pare, ali uzeti sve konstruktorske bodove to je kretenizam na kvadrat. Gdje je u svemu tome sada neko takmicenje kada znamo tko ce biti konstruktorski prvak, osim, ako meklareni ne budu onesposobljavali ferarijeve vozace pa da niti jedni niti drugi ne dobiju niti boda, pa da uskoci eventualno neko treci 'na konstr. titulu'.
Ako su vec mislili maknuti neke bodove, onda su ih trebali izjednaciti s Ferrariem po bodovima, pa ovo sto ima da se odvozi i da utrke imaju neku draz i neka bolji dobije, no 'zabari' ne bi bili 'zabari' da titulu ne izvuku pa taman i po cijenu da se drugome oduzmu svi bodovi. Jedino 'zabari' mogu biti toliko niski da ce prihvatiti konstruktorsku pobjedu na ovakav nacin i da ce je proslaviti kao da su izmislili 'gorivo koje ne zagadjuje'.

Ove godine me vise f1 ne zanima i bojkotirati cu je do kraja...

domestos

pre 16 godina

@Tamara
"..Konacno necu vise da gledam dosadnog i nabedjenog Spanca Alonsa! prljavo je osvojio i proslu titulu mnogo bi mu bila i ova!..napred Sumi!"
Gomila bisera.ovo treba uramiti.

attila

pre 16 godina

Bolid McLaren je konstruisan tokom zime i izasao u februaru a nacrti su ukradeni 4 meseca kasnije. Prijavio ih je decko iz lokalne fotokopirnice jer je bio navijac Ferrarija. McLaren je mnogo bolji od Ferrarija i to nema veze sa ovim planovima. Jos jednom bolid McLaren 2007 je izasao 4 meseca PRE navodne kradje nacrta. Ne znam kako mozete da odmah sudite a nemate ni pojma o cemu se radi? Glavni mehanicar Ferrarija Nigel Stepney je hteo da da otkaz i predje u neku drugu ekipu (pregovarao je sa Hondom) i hteo je sa sobom da dovede prijatelja iz McLarena (tehnickog direktora) Mikea Coughan-a koji takodje nije bio zadovoljan tretmanom koji je imao. Nabavio je nacrte bolida i hteo da tako pomogne Hondi te dodje kao veliki spasilac ekipe u 2008. Nadam se da ce zalbeno vece FIE odbaciti ovu suludu odluku, jer je dokazano da su ovo privatne kradje i nikad ovi nacrti nisu niti usli u McLaren. No žabari, pokusavaju da od muve naprave slona. Da li primetite neku slicnost bolida Ferrari 2007 i McLaren MP4-22. Ni nalik...
(detaljan tekst hrvatski AutoBlic broj 17 od 16 avg 2007 "krimic u F1)

Misa

pre 16 godina

Potpuno neverovatno.....
Namesti ih Ferari kao malu decu, bez da su trepnuli.... Mada, šta očekivati od tima kome zviždi publika posle pobede ( Šumaher/Barikelo )
Smesno, tužno, jadno gotovo gadno... U nedelju se vozi ponovo, bice veselo...

spirala

pre 16 godina

Prvo da se razjasni. Da li su spijunirali ili im je tehnicar (citaj Ferrari) dostavio podatke?. Da li je nelegalno kopirati, ako je uopste kopirano, i kakve to ima veze sa automobilskom federacijom. Kakve veze ima situacija u box-u jedne ekipe sa konkurentima (ne pustanjem Hamiltona od strane Alonsa da izvrsi servis, odn. ugrozavanjem njihove (konkurenata) pozicije na stazi. I ovde su McL. otkinuti poeni u konstruktorima i opet nije vredelo. Casu je prelila kap sa debaklom u Monzi.
Pa vi sada komentarisite

Zoran Kovacevic

pre 16 godina

Da su ukrali tehnologiju od Ferarija to bi značilo da mogu da budu po kvalitetu bolida u rangu sa Ferarijem, a nikako bolji od njega, jer ako od nekog nešto prepišeš ne možeš biti bolji od njega već isti ili lošiji. Meklarenov bolid je za dve generacije bolji od tog famoznog Ferarija čiju su navodno tehnologiju ukrali (dokazao Hamilton obilaženjem Rajkonena koje da nije bilo žalosno bilo bi smešno). Po razlici u bolidima to vam je isto kao kada bi Zastava Kragujevac tužila BMW da koristi tehnologiju JUGA In za proizvodnju najnovijeg modela BMW. SMEŠNO. Ovo je po hiljaditi put u istoriji da Italijani ( kompletno svi sportovi uključujući i formulu ) pokušavaju da na mala vrata (Materaci i ostali drugari) naprave samo njihovim dušama i na njihov način zadovoljavajući uspeh. Svima je jasno da je Ferari na početku sezone, sumnjajući u kvalitet svojih bolida, jednog svog inženjera pred otkazom poslao u Meklaren sa kompletnom dokumentacijom o izradi novog Ferarija, kako bi ako kojim sliučajem Meklaren bude daleko bolji časkom napravili špijunsku aferu izbacili Meklaren i kao i većinu poslednjih titula osvojili nezaslužano. Ovo je još jedna u nizu baljezgarija Italijana i nije mi jasno kako jos uvek ostatak sveta ne zna sa kim ima posla. Nadam se da će u bliskoj budućnosti FIA, FIBA, UEFA, FIFA i ostale organizacije koje se bave sportom ili bi trebalo da se bave sportom izbaciti Italijane iz svih sportskih takmičenja jer italijani se nikada nisu i nikada neće baviti sportom već manipulacijama ,mahinacijama, spletkarenjem, aferama, prevarama, politikom i svime onim što sport nije i čega bi sport trebao da se kloni.

galita

pre 16 godina

Ja zaista nisam siguran da ovi ljudi znaju da čitaju!
Kao prvo niko nije diskvalifikovan već su im oduzeti bodovi u konkurenciji konstruktora,a samim vozačima nisu, što u prevodu za ove "pismene" znači da su oni još uvek u takmičenju.

Za sledeću sezonu situacija je čista, sart sezone kao i do sada svi od nule...niko iz minusa.

Tako da više ne objašnjavam ono što jasno piše....Ovo možemo slobodno i bez one čuvene teorije zavere smatrati tajnim dogovorom izmedju Ferraria i Meclaren-a ,jer i ako sam navijač Ferrari-a i to passionirani, priznajem da bi sledeća sezona bez Meclarena bila izgubljena sezona za sve koji vole i uživaju u F1.Da ne pričam o finansiskom aspektu na koji su gospoda iz iste najosetljiviji,tako da takav do kraja brutalan ishod po Meclaren nikada nije ni bio u planu čelnika Ferrari-a.

Jednostavno pravda je morala biti zadovoljena sa jedne strane, a sa druge ne biti obesan u svemu tome već ostaviti i sebe i sport u kom se takmičite u životu.
Meclarenu je dovoljna kazna ,bilo kakva kazna jer baca ozbiljnu ljagu na ceo tim radi onoga što su uradili ,a naročito radi ponašanja koje su pokazali nakon svega..Mamne jmapo.
Tako da ostavimo vozače da se trkaju do kraja za titulu ,a čike iz Pitvola da malo razmilse sledeći put kada im ponestane sopstvenih rešenja i ideja.

Nikolica

pre 16 godina

Malo je ljudi! Jeste da spanac i crnac nisu direktno krivi, ali su bas zbog lopovluka svog tima i stekli tu presudnu prednost u odnosu na nikad tuzniji i smesniji ferrari. Schumi, jos samo cu te jednom pozvati da se vratis, a onda...

Nikola P4

pre 16 godina

Ne razumem zasto povika na Ferrari izuzev sto ima patoloskih mrzitelja. Mnogo puta Ferrari nije bio prvi bez obzira na pare, bez obzira sto je bio nadomak titule, bez obzira na prljavo ponasanje njegovih ali i drugih vozaca, pa ko bas hocete, bog da mu dusu prosti i Sene.

Procitajte malo i neku vest na Engleskom:

Vozaci su dobili imunitet od kazne da bi otvoreno svedocili. Oni su svedocili i McLaren je kaznjen. Da li mislite da vozaci nisu znali sta pricaju ili da bi priclai nesto sto nije istina?

Vazno je da su rekli istinu, kazna je primerena. Daj boze da ovo bude presedan posle koga ce svi (pa i Ferrari) dobro razmisliti o tome sta rade.

Dado

pre 16 godina

Ferari i nije mogao drugacije do titule! McLaren podatke koje je posedovao nije koristio u razvoju ovog bolida, to je dokazano, tako da mi nije jasna kazna o oduzimanju bodova. Novcana kazna je logicna jer su ipak posedovali tudje dokumente, ali je ipak previsoka! Sampanjac za Ferari ce biti gorak a ne zaboravimo da je Kimi na prvoj trci sezone pobedio sa bolidom koji je u sebi imao nedozvoljeni deo, ili sta vec!

Zeka

pre 16 godina

Ne budite naivni, ne moze ceo Meklaren da bude diskvalifikovan sve sa vozacima. Ovo je nagodba kojom ferari mora da bude zadovoljan (i verovatno minimum na koji oni pristaju) jer sve preko toga bi finansijski ostetilo i samo takmicenje F1. Gubitak interesovanja publike, iako je jos malo ostalo, bi se, moguce, preneo i na sledecu sezonu. U takvoj situaciji svi gube lovu. Ovo je ipak show, a on mora da ima aktere.

ducca

pre 16 godina

Rece neko Alonso osvojio 2. titulu zahvaljujuci kvaru motora na Ferariju, prvom u 15 godina. Daleko od toga da volim Spanca, naprotiv, ali koliko se secam, i da je Shumaher zavrsio tu trku bez kvara, u poretku koji je bio na stazi Alonso bi i dalje bio prvi u generalnom plasmanu. Znaci, cista glupost.
Opet, neko drugi je dao podsetnik a ja da ga PODVUCEM. Sezone 94, toliko je bivalo nepravilnosti i mahinacija u Benetonu sa Briatoreom licemerom koji se sada kao bori za dobrobit formule 1 kao sporta, i Shumijem, pa kaznjavanja, i na kraju slag ono KUKAVICKO, podmuklo udaranje u Hillov bolid kada ga je ovaj vec obisao i uputio se ka tituli. Ko nije gledao tu trku siguran sam da je veliki navijac "legende" Schumahere, ali isto tako i da nema vise od 15 godina!

Sto se tice ove kazne, cela frka je izbila zbog toga sto je McLarenu dospela u ruke fascikla sa podacima o NEDOZVOLJENOM uredjaju na Ferarijevom uredjaju koji je sluzio da se na pravcu bolid dodatno spusti i bolje prijanja samim tim izvlaceci vecu brzinu! Pominjano je to pre par trka i cak su i prikazali krupan kadar toga kad je Babic rekao kako taj deo kosta par desetina dolara! Ipak, to NIJE DOZVOLJENO i eto odakle je dolazila prednost Ferarija. Sada je to raskrinkano i oni vise nemaju tu prednost. Rezultat je vise nego ocigledan! Kazna za Ferari? Aha, secam se! McLaren je kaznjen ne zato sto je iskoristio te podatke za pravljenje boljeg bolida, Ne! Vec jer je neovlasceno bio u posedu tih dokumenata i to je nesto kao povreda nekakve sportske etike! Uz to, nista nije ni dokazano, ni danas, sto bi nedvosmisleno potvrdilo da je McLaren koristio te podatke za nesto, tj da Ron Dennis nije u pravu kada kaze da je imao mogucnost da prouci ta dokumenta ali da je to odbio i otpustio gospodina koji je celu aferu i izazvao!

Ovom prilikom necu o tempiranjima pobeda za Shumija prethodnih godina, timskim naredjenjima (zbog kojih je McLaren kaznjen u Madjarskoj, iako gle cuda ponovo nije dokazano da je tim dao bilo kakvu naredbu i izazvao to sto se desilo u boxu), propustanjima u zadnjim metrima i slicno...

Bruka i sramorta!

"Nesto je trulo u drzavi Danskoj!"

vaske

pre 16 godina

Ljudi, ja sam dugogodisnji navijac McLarena, jos dok je Sena vozio za njih...Trenutno navijam za Raikonena (zato sto je vozio u Mclarenu...) al nemoguce je da je odjednom McLaren procvetao!!! Jednostavno nemoguce da su toliko dobri odkad je Raikonen napustio tim!!! Sta mislite o tome!!! Gde je sad ta taktika Ferarija koja je toliko poznata u svetu jos iz doba Shumahera?!!!

simke

pre 16 godina

zelim samo da podsetim sve koje nazivaju mclaren lopovima da je zaposleni u Ferrariju njima dao podatke i da mclaren nista nije ukrao.

alonso

pre 16 godina

sta pricate ... ferrari samo lukavi, da je Meclaren koristio podatke odavno bi bio sampion, i sad ALONSO osvaja titulu ... napred MCLAREN MERCEDES VODAFONE... SAljte zalbu za ovu glupu odluku ,,,,,, ,M,c,l,a,r,e,n,

Tvrtko Milicevic

pre 16 godina

Mislim da su svojevremeno ovako nesto uradili Ferrari-u (a sigurno su imali zasto) Schumacher nikada ne bi bio toliko veliki sampion kakav je danas a mozda bi nam u takvim okolnostima i danas bio ziv Airton Senna!
Svasta mi se mota po glavi sve ove godine.

mertur

pre 16 godina

Ako Meklaren je ukrao nesto od ferarija znaci i ferari ima pa to koristi ako je nesto dobro u svakom slucaju sad oba tima su istom nivou, to sro stoji ferari iza meklarena u poenima mozda su i vozaci krivi. Kimi nema ratobornost jednog Schumachera a Felipe nije bas tako lukav.Alonso je sanjao da ce u meklarenu biti prva violina ali kad se probudio Hamilton je vec bio dosta daleko.Sad on ima i najbolje sanse a decko je crnac ali ne glup.To sto meklarena kaznjavaju a vozace ne na kraju ako Alonso i Hamilton skupljaju dovoljno poena kazace da je meklaren de fakto ponovo pobednik.

zola

pre 16 godina

Ako je ova kazna za McLaren bruka za F1 i nije fer plej, ako FIA ne zeli da crnac osvoji titulu, sta je onda ono zadrzavanje Hamiltona od strane Alonsa u boksu na treningu pre dve trke?! A oni su ta ekipa McLaren Mercedes, timske kolege i oni predstavljaju svoju ekipu na stazi u "najboljem svetlu" i njihov rad. Ja sam verovatno lud kad pored svih vas vidim da je McLaren taj koji je ocajan za osvajanjem titule kad poseze za svim raspolozivim oruzjima! P.S. Gde je McLaren bio prosle godine?

Pop

pre 16 godina

Navijac sam ferarija,ali ovo je trebalo resiti ranije.Ipak su ove godine Alonso i Hamilton vise pokazali i dobro je da ih nisu kaznili.

Kavurma

pre 16 godina

Da li postoji neko ko nije prepisivao na casu? Da li je neko izbacen iz skole zbog prepisivanja? Toliko o postenju!!!
P.S. Nisem cuo za slucaj da bolji ucenik prepisuje od losijeg.

milos g

pre 16 godina

Vidim da se vest lose primila kod auditorijuma,neki pokusavaju da objasne,ali mnogo je vise zaslepljenih pravdom.Ja takodje smatram da je odluka u najmanju ruku ispravna,medjutim brisu se SAMO konstruktorski bodovi.Na sledecoj trci MCL osvaja,nadam se,prvih deset bodova ukupno,dok se trenutno vodecim vozacima i dalje samo dodaje jel pakuje,kao da niceg nije bilo.A ti vozaci,ako imaju imalo savesti,obzirom da je dokazano da voze tudje bolide,tudje vlasnistvo i ideje trebalo bi da se oglase nekim viteskim gestom.Zaista su se zbog Michaela Schunahera menjala pravila,samim tim i zbog ferarija kako ne bi toliko dominirali.I to je dalo rezultata.Alonso je prvu titulu osvojio pravedno,drugu srecom(kvar fereri motora na stazi nakon 15-est godina,u odlucujucoj trci).Ove godine MCLren vozaci su na podijumu zahvaljujuci konstantnim zavrsavanjem trka ili sigurnoscu motora,sto zasluzuje pohvalu mehanik teamu.Sa druge strane Kimi kao da je uneo nesto iz ,ne tako davnogMeclaren perioda,u pogledu krseva i lomova na stazi ,sto njegovih sto Massinih.Kao sto je bio bolji od mase pre dve godine tako i sada,po istom receptu...
Jos jednom:ako su ljudi Alonso i Hamilton bi trebalo da zavijore belu zastavicu,ili da voze bolid iz prosle godine sta god....samo da skinu ljagu
sa dokazanog vozenja ukradenog automobila.Istina je da svi gube.Rivalstvo izmedju Alonsa i LH nestaje(bar u ovim momentima,kada se izadje na stazu sve nestaje),dok Kimi i Massa imaju omcu poklonjene prednosti.
Dakle FIA je najzad uspela da zauzda konjica,a glavni dobitnici procerdavaju taj poklon i takodje omcu na ovako sraman nacin.Ako je dokazano da Alonso u svom laptopu ima sve o konkurenciji,ne znam na koji nacin i odakle crpe entuzijazama u stilu "sta?nista..." i izadje na sledecu stazu.Aktivnije sam F1 poceo pratiti bas kada se on pojavio kao izazivac,i naravno da sam forsiro M.Schumahera.Tek ove sezone je sa moje strane zaradio simpatije zbog hrabre voznje po bili kojoj podlozi i takta koji ima da kada napadne grize dok ne uspe.Ali zao mi je Gonzo vrati to sto vozis tamo odakle su tvoji puleni to uzeli.Luisa smatram kolateralom,ali i on i nazalost partner nastavljaju tamo gde su stali ove sesone.Mnogi su prognozirali "krajformule 1","ostanak bez posla...",ne,diplomatskim resenjem ferari i dalje ostaje na zemlji prinudno.A citava afera je samo pokazala ko je kakav tim i osobe koje cine taj tim.Ruzni portreti,bezobrazni argumenti na prvom sudjenju.Ferari je imao svoju deceniju.McLaren je svoju zapoceo sramno.
P.S. raduje me svaki komentar koji se odnosi na "konjica" :ako ne mogu na stazi,onda za stolom.LjudiFakte u ruke i glavu pa prosudjujte po savesti.(kad god je spomenem vidim sliku F.Alonsa za svojim kokpitom za koji misli da je njegov,ili da ostali te sitne detalje nece uzimati u obzir.i dramatticne suze nevinog Rona Denisa nakon Monze). Formula o(p)staje.

kiki

pre 16 godina

alo,ljudi zapamtite ferari je zakon!!!! jedini problem sto je sad ferari slab, jesto to da je michael schumacher napustio formulu 1, formula 1 nije vise zanimljiva kao sto je nekad bila........

Pera Lastic

pre 16 godina

ferari moze da se sada raduje, kao osvojice titulu jer su prvoplasiranoj ekipi oduzeli bodove, ali sve je to nekako "plasticno". Ja bih vas sve zamolio da upamtite moje reci sada: Ferari nece osvojiti sampionsku titulu ni u jednoj konkurenciji naredne tri godine, vec ce to biti viliams, meklaren i mozda reno ako se alonso vrati!!!
pozdrav svim tifosima i cestitke na osvojenoj tituli u konstruktorskoj konkurenciji.

Dejan

pre 16 godina

Da li se neko seca kada je BarHonda bila kaznjena.Tada su joj bodovi bili oduzeti svi do jednog,ali nesto se nesecam dali su Baton i Sato ostali bez njih!
Kako ce ova dvojica regovati na ovu kaznu.

rayban70

pre 16 godina

Navijac sam Ferarija, da odmah to razjasnimo. Da su u italijanskoj ekipi skloni mutljavini, to svi znamo, ali komentari tipa "Ferari ne moze drugacije da osvoji konstruktorsku titulu" nemaju VEZE SA MOZGOM!!!!!
McLaren je bio u posedu Ferarijeve tehnicke dokumentacije(a ne obrnuto), i kako su veoma "posteni" odlucili su da to precute.
Kada su uhvaceni, malcice su lagili kako je samo JEDAN covek znao za to, imao te podatke, i gle cuda, nikome nije rekao za to, sve i da su ga mucili on ne bi rekao svom sefu Ronu sta to pise u tim "papiricima, tricavih 780 stranica"!!!! Ma hajte molim vas!!! Naivni ko francuska sobarica ovi iz Meklarena. Kao nisu znali da se to ne sme!
Mada, cudi me kako se niko od onih koji Ferari nikako ne vole i kojima je Sumaher nabio komplekse za sva vremena nije dosetio da je sve ovo u stvari Ferarijevo maslo: lukavo su im podvalili, upotrebivsi pri tome crnu magiju da neutralisu Meklarenovo postenje, jer u suprotnom Meklaren ne bi nikako uzeo te dokumente nego bi pomenuti pokusaj odmah prijavio, pa bi ovi iz Ferarija nagrajisali zbog pokusaja namerne diskreditacije protivnika! Ali ne lezi vraze: jedan od celnih ljudi Meklarena je uzeo papire, fotokopirao iste(sic!), ali to niko drugi nije znao!!! Ahhhhhhhhaaaaaa
Uhvaceni su sa rukama u vreci, treba da budu kaznjeni!!! I na to nikako ne moze da utice cinjenica da i drugi to rade. Lopova pred sudom ne amnestira cinjenica da nije on nije jedini!

Memorija Pamcenja

pre 16 godina

Nije to nista.
1994.godine, jedan tim je cele sezone varao(jacim gorivom, nizim bolidom, nedozvoljenom aerodinamikom)da bi na poslednjoj trci sezone, njihov vozac udarcem u bolid glavnog konkurenta-osvojio titulu!
KO JE TE GODINE OSTECEN?
DA LI JE FIA REAGOVALA NA ZALBU OSTECENIH?
Mnogo vise je tu prljavog vesa nego sto se moze zamisliti!

Lala

pre 16 godina

Mene F1 sve manje zanima, to je postalo dosadno takmičenje, ali ono što me brine jest da mnogi naši ljudi opravdavaju nezapamćenu krađu dokumentacije. Srbija je retka zemlja u Evropi gde se tuča i krađa smatraju kao nešto normalno i prirodno.

Srđan

pre 16 godina

@ Silobad:
Ni meni nije jasno kako neko može da navija za Ferari. Uvek kada su konstruktorski slabiji od konkurenata pokreću tužbe. Nadam se da se nije zaboravila Ferarijeva tužba protiv Meklarena iz sezone kada je Hakinen osvojio titulu. Meklaren je tada koristio magnezijumske menjače i bio razvojno daleko ispred Ferarija po tom pitanju. Naravno, usledila je tužba, i Mg menjači su zabranjeni, i počela je dominacija Ferarija.

Naravno kada Ferari krši propise, "testiranja u vazdušnom tunelu" pokazuju da oni time nisu stekli nikakvu korist.

katarza

pre 16 godina

Da ne ulazim u to jesu li ili nisu krivi. FIA ih je proglasila krivim - sto znaci da su spijuniranjem dosli do superiornog bolida. E sad ako su ih vec kaznili zar ne bi bilo logicno da i vozace izbace. A oni im daju da voze i dalje sa tim bolidom... to mi nikako nije logicno.

mclaren

pre 16 godina

Joj sto se ja slazem sa Zoranom. Mozda se neko seca 99' godine kada je Ferari na 2-3 trke pred kraj nesto mutio pa su zavrsili na prve dve pozicije. Posle trke je bilo price da su bili mnogo laksi i nizi nego sto je propisano. Secam se da je posle te trke Mika Hakinen plakao na podijumu. Ali to Ferariju nije pomoglo da osvoji titulu, sto u konstrujktorima, sto u konkurenciji vozaca. Edi Irvajn je sezonu zavrsio iza legende (Hakinena).

JVL

pre 16 godina

Ma ovo je šlag na torti. Šta mislite kome ide najveća svota novca od tih 100.000.000. Odkad je LEGENDA Ayrton Senna nastradao, F-1 je postao "nazovimo auto sport". Tu se radi o tome ko će koga da zavrne za koji milion. Maks Mozli i Berni Ekleston (IQ zajedno=20) samo gledaju svoje interese a baš im boli uvo za timove, vozače a kamoli za navijače. A da o blago rečeno glupim pravilima i ne pričamo.

filip

pre 16 godina

The full statement from the FIA:

In an extraordinary meeting of the World Motor Sport Council was held in Paris on the 12th of September 2007, The following decision was taken:

"The WMSC has stripped Vodafone McLaren Mercedes of all constructors' points in the 2007 FIA Formula One World Championshiop an the team can score no point for the remainder of the season *.

"Furthermore, the team will pay a fine equal to 100 million dollar, less the FOM income lost as a result of the points deduction.

"However, due to the exceptional circumstances in which the FIA gave the team's drivers an immunity in return for providing evidence, there is no penalty in regards to drivers' points **.

"The WMSC will receive a full technical report on the 2008 McLaren car and will take a decision at its December 2007 meeting as to what sanction, if any, will be imposed on the team for the 2008 season."

The full reasons for this decision will be issued on the 14th September 2007.

* Points gained by other teams so far this season will not be affected.

** No McLaren representative will be allowed on the podium should a McLaren driver win any of the remaining races of the 2007 season.
To vam je zvanicno saopstenje fia-e. I tamo pise da nemaju pravo zalbe

sudnji dan

pre 16 godina

Onaj ko malo duze prati F1 zna da je Meklaren, preciznije Ron Denis, otac svih prevara i nemorala u ovom sportu. Ovaj sport je bio cist do sredine 80-ih kada su pocele afere i odluke za zelenim stolom u koje je uvijek bio umijesan Meklaren. Prekid trke u Monaku 1984. da bi pobijedio Prost u Meklarenu; diskvalifikacija Prosta zbog laganog bolida 1985. u San Marinu; zalijetanje Sene sa Meklarenom u Prostov Ferari i osvajanje titule 1990. godine; tehnicki neregularan "sampionski" bolid 1998. koji im je davao nedostiznu prednost na izlasku iz krivina... Da se ne spominju Denisovi "nemoralni" potezi kao sto su prekid ugovora sa Pezoom 1994. i Gudjirom 1997. I umjesto da tog smutljivca jednom za sva vremena izbace iz F1 da bi F1 opet bila sport, FIA mu daje mogucnost da s ukradenim bolidom dodje do vozacke titule. Da nije zalosno bilo bi smijesno.

mika sumikinen

pre 16 godina

Zeleo bih samo nesto da objasnim prisutnima koji vredjaju Ferari: ako ja znam nesto dobro i ti znas nesto dobro, pod odredjenim okolnostima mozemo biti egal. Ako ti meni ukrades ono moje onda ti znas oba a ja samo moje. To znaci da Meklaren vozi hibrid svog vozila i dobrih strana Ferarija. U ovom sportu dovoljna je jedna sitnica (kako Flavio kaze: da smo mi samo znali balans Ferarija na Bridzstonu...). A posto su ukrali veliku dokumentaciju to ce verovatno uticati i na izgradnju sledeceg bolida i tako ce Meklaren ostati u prednosti i sledecih godina. Zbog toga se ja ne slazem sa Ferarijem i nisam zadovoljan odlukom jar je ona, kako sam u predhodnom komentaru rekao, koncipirana samo u korist FIA-e. Toliko o tome da FIA podrzava Ferari. S druge strane da su diskvalifikovali "lopove" to bi mogao biti kraj za F1.
P.S. samo jos Masa da nauci da vozi kroz sikane...i eto nama novih poznavaoca!

vlada, luis

pre 16 godina

Pre neki dan sam bas napisao komentar kako ce se timu oduzeti bodovi ali ce vozaci zbog saradnje ipak biti postedjeni.
Upravo se to i desilo, sto je i bilo za ocekivati obzirom kako su tekle stvari.
Evo jednog dela, inace jako kratke za ovako krupnu odluku, izjave FIA-e:
""However, due to the exceptional circumstances in which the FIA gave the team's drivers an immunity in return for providing evidence, there is no penalty in regards to drivers' points **.
Ostaje znak pitanja, ipak, a to je da, vozaci su bodove osvojili nelegalnim sredstvima i da li su trebali biti kaznjeni? Ko to zna sada, videcemo sta ce se desiti u buducnosti. Jedno je sigurno, istina je isplivala na videlo i svi ce, od sad, dva puta da razmisle pre nego li im i padne na pamet da ukradu neke podatke.
Pozdrav svim ljubiteljima brzine, sa veoma gorkim ukusom u ustima od danas.
Nista od ovoga nije trwebalo Formuli 1, definitivno ce ovaj sport zbog ovoga da izgubi na ionako poljuljanoj popularnosti.

JA

pre 16 godina

Kazete da je McLaren brzi jer je koristio Ferarijeve podatke? :D Nije mi samo jasno zasto bar onda Ferrari nije koristio svoje podatke pa da i oni budu tako brzi...

Dr Nick Riviera

pre 16 godina

Pravda je spora ali dostizna!!!
Samo mi jedna stvar nije jasna oduzeti bodove u konkuranciji konstruktora a Alonso i Hamilton su zarzali svoje bodove... Pa z koju su ekipu oni to vozili?

Adrenalin

pre 16 godina

Ljudi...
Da li vas ova vest toliko raduje!? Ja sam Ferrarijevac i drago mi je sto ce biti prvaci jer to i za zasluzuju. Uostalom zar nikom nije bio sumnjim toliki skok u performansama McLarena!? Da nije mozda Alonso dodao pola sekunde bolidu posto je u zimskoj pauzi kada nije mogao da testira doktorirao na fakultetu za dizajnere bolida:-)
No to sto su McLarenu oduzeti bodovi me uopste ne raduje. Nije lepo radovati se tudjoj nesreci:-) Sala na stranu ali mislim da svi imamo mnogo veci razlog za radovanje nego sto je oduzimanje poena McLarenu.
Ljudi Spa je ovog vikenda posle dve godine. Jedva cekam. Toliko volim tu stazu da cu uzivati ma ko pobedio. SPA, SPA, SPA, SPA, SPA, SPA, SPA, SPA

Silobad

pre 16 godina

Stvarno ne razumem kako neko normalan može da bude na strani MekLarena u ovoj priči.
Pa prošle godine su bili teški luzeri, koliko je puta Kimiju grunuo motor, a vidi ih sada ne mogu da ne završe trku.

Hamilton je sjajan, ali nemoguće je da neki debitant toliko odskače. Skoro svaki put je bio na podijumu, a uvek je bio bodovima.

Nije mi jasno zašto ne oduzmu bodove i vozačima. Pa oni su vozili te bolide koji su napravljeni na bazi Ferarija.
Prava stvar bi bila da su i njima oduzeti bodovi.

Sava Savic

pre 16 godina

Potpuno ocekivano engleski tim je prosao bolje nego sto je iko ocekivao. Da je ovakav prekrsaj napravila Honda ili Toyota ili Red Bul leteli bi iz formule ne na jednu nego deset godina. Prljavstina kojom ce biti presvucena ovogodisnja vozacka titula ako je uzmu vozaci MekLarena nece sluziti na ponos nego na sramotu tog istog.Nadam se da ce to vozaci znati (a znaju ) . Takodje , ovo je definitivno pocetak kraja F1 i nece mnogo vremena proci kad ce neko drugo takmicenje smeniti ovo a koje ce biti mnogo vise sportsko a mnogo manje sponzorsko. Ne treba zaboraviti da je Ferari jos uvek JEDINA EKIPA koja je samostalna u razvoju ( jedan motor , jedna sasija )i u takmicenju sto veoma , veoma bode oci velikim tatama FIA. Sa zaljenjem vidim da je novac opet pobedio. Sramota za jednog Ron Denisa i ostale koji su obrukali i bacili senku na sve sto je MekLaren u F1 uradio. Inace na sajtovima F1 za diskvalifikaciju MekLarena glasalo je preko 76% citalaca.Ljubitelji F1 i te kako znaju ko je i sta radio .Samo se FIA pravi luda.

veljko

pre 16 godina

Danasnja odluka je cista BRUKA i SRAMOTA!!!! Ferrari je uvek igrao prljavo i uvek ce igrati na isti podmukli nacin na koji su dobili ovogodisnji konstruktorski sampionat.Sva sreca pa McLaren ima 2 vanserijska vozaca koji su klasa za sebe,i koji ce dominirati narednih sezona voznjom,a ne podmuklim kukavickim namestaljkama kojima se sluze ferrarijevi vozaci i sefovi!!!

Milena

pre 16 godina

Dobro ljudi, svi mi gledamo na ovu frku kao navijaci jedne od ekipa, pa zbog toga mi se cini da niko realno ne sagledava novonastalu situaciju. Navijaci Meklarena, zar vi stvarno ne mislite da ekipa nije kriva za ovakav skandal. Sta zasluzis, to i dobijes. Ni Ferari nije "zlato" ali opravdano je izvukao deblji kraj. NEKA BOLJI POBIJEDI! p.s. Po mogucnosti Kimi. :)

jako

pre 16 godina

Sramotna odluka FIA-e. Pretvorili su se u tajnu sluzbu, prisluskuju razgovore i e-mail poruke, zaisljaju da su vrhovni sud. Ferari je kriv isto kao i Meklaren jer je njihov covek prodao planove koje Meklaren (nije) koristio. Sta sad to znaci, meklaren sledece godine napravi namestaljuku ferariju i uzme titulu za stolom? U svakom slucaju, sumrak Formule 1 kojem ce se radovati samo kratkovidi ferarijevi fanovi. FIA-in bezobraluk unavijanju za ferari je prevrsio svaku meru, i mislim daj e ovo prekretnica na kojoj formula 1 gubi svoju popularnost, gde svi gube, samo ferari dobija nesto, i gde ce sad vie ekipa d ase bave smicalicama nego takmicenjem, i gledace kako da sto vise tuzakju jedna druge ne bi li se onoj drugoj oduzeli poeni.

Jovke

pre 16 godina

Ako im je kad hoce na prevaru da pobede. Sve se kad tad otkrije pa cak i to. Evo zapisa...
http://s4.bitefight.ba/c.php?uid=18792

Profa Milan

pre 16 godina

Ako sam ja lepo shvatio Meklaren je kažnjen zbog toga što je dobio podatke o onom delu koji je zabranjen a Ferari ga koristi već tri godine!? Taj se deo koristi za bolje prijanjanje automobila za podlogu. Veoma sportski!
Sve za pobedu FIArarija!

Aleksandra

pre 16 godina

Ja ne znam sto sad vredjate ferari,jer vam on kriv za kaznu???A ja se cudim sto je Mclaren brzi sad se vidi ko ima koliko morala.Mclaren je potopljen brukom i sramotom ne znam kako mogu nastaviti da voze!
FORZA FERARI

pancevac

pre 16 godina

Ljudi ovo je smesno! Za koju godinu nece biti trka na stazama nego ce se verovatno voziti video igre!!!!! Slazem se sa Dejanom da pol pozicija u 90% slucajeva garantuje i najvisi stepenik na podijumu ali bolje je i tako nego diskvalifikovati, realno, najbolju ekipu! Ako meclaren bude stvarno diskvalifikovan ove i sledece sezone F1 karavan ce izgubiti na zanimljivosti skroz. Obe ekipe imaje velikog udela ali odakle su se sada pojavili i audio snimci? Moje misljenje je da je sve ovo velika namestaljka i da je cela sezona izrezirana i pre njenog starta! Sve pocinje da biva na neki nacin smesno.

ŽAN TOD

pre 16 godina

Ukoliko je ova vest tačna više nikada neću pratiti trke formule1 jer je očigledno da je formula1=FERARI očigledno da italijani mogu da rade šta hoće i kako hoće.U dosadašnjoj istoriji Ferari je ne jednom već više puta izigravao pravila i koristio nedozvoljene stvari i nikada nije kažnjen,a sada će kazniti McLaren iako nisu imali nikakve koristi od tih dokumenata.Samo bih podsetio i na prošlu sezonu kada je upravo po nalogu Ferarija zabranjeno Renou da koristi uredjaj "MASDAMPER" po nalogu Ferarija ne bi li Šumi došao do titule no hvala bogu to im nije pošlo za rukom,pa zatim Ferari nije kažnjen čak ni kada je utvrđeno da je koristio pokretni pod,ali će naravno sada McLaren paltiti za sve!Jednom rečju BRUKA!!!!!!!

aaaaa

pre 16 godina

Ljudi, sta je vama... citate li kompletan tekst...
kaze se da vozacima ostaju bodovi, tako da ne vidim kako kimi moze da bude prvi, i zasto vam je zao hamiltona i slicno ?! Mada generalno trebali su i vozacima da oduzmu bodove... ipak su i oni deo tog tima koji su se bavili prljavim radnjama.....
heheheh pa sumaher je glupa beba za ovaj meklaren ! !!

ALEKSANDRA

pre 16 godina

Hvala bogu,na trenutak sam pomislila da ce proci nekaznjeno.Zasluzili su ovu kaznu ali nije pravedno sto i vozaci nisu kaznjeni.I oni su te bodove stekli na nezakonit nacin.
Prava kazna bi bila diskvalifikovanje,bar ov godine pa da im sledeci put ne padne na pamet da ponovo kradu.
Nije mi drago sto ce Ferari na ovaj nacin uzeti konstruktorsku titulu,ali sta cemo sad.Sta je,tu je.

kobayashi

pre 16 godina

Ne znam da li ste dobro prochitali vest, ali vozachi su zadrzhali osvojene bodove, tako da su i dalje u trci za titulom.
Znachi, lapo-lapo.

Milena

pre 16 godina

Ova vijest mi je uljepsala dan, pored nasih odbojkasa!!! Jos da su Hamilton i Alonso kaznjeni, gdje bi nam (navijacima Ferarija) bio kraj. NAPRIJED KIMI!!!!!!

Blejk

pre 16 godina

Svašta! Lopovi uopšte nisu kažnjenji. Kakva budalaština, bodovi ostaju vozačima!!! Pa nisu ih osvojili u kuglanju, nego u prljavim i mutnim bolidima. Nećemo to čudo više gledati, ionako trke ne liče ni na šta. Bitne su kvalifikacije. Užas jedan!

Simke

pre 16 godina

meni nije jasno sledece, ako su mclarenu oduzeti bodovi zato sto ih mozda nebi osbojili da nisu imali ferarijeve podatke, zar to ne znaci da su i hamilton i alonso osvojili bodove koje mozda nebi? Zasto onda zadrzavaju svoje bodove? Neverovatni dupli standardi, mogli su i da voze sa v12, mclaren nebi dobio bodove jel nisu imali regularan auto, ali po ovoj logici vozaci bi mogli da ih zadrze.
Moram da kazem da je ovo fantasticna odluka WMSC jer je max uspeo da kazni mclaren bez da izgubi previse fanova koji i dalje mogu da gledaju bitku izmedju alonsa i hamiltona. cak je i lepo zaradio, koliko ce od tih 100miliona otici ferariju?

Banac

pre 16 godina

McLaren diskvalifikovan za 2007 godinu,i kažnjen sa 100000$ ali vozači nastavljaju sezonu bez gubljenja bodova. Bila bi najveća glupost da ih izbace, pa ko bi gledao onda f1?

Jovan

pre 16 godina

Da li treba svi da se kazne ili "proteraju" da bi Ferari nešto osvojio? Najbolje je da osnuju svoj šampionat gde će samo oni da voze, samo u Italiji i bilo bi sve u redu. A ostale neka puste da voze svoju trku.

Ferari je još jednom dokazao da je nesposoban, mene bi bilo sramota da kažem da sam nešto konstruisao i da nije bilo dobro a da je posle moj komšija ukravši od mene nacrt napravio isto to ali mnogo bolje. Treba Ferariju suditi za opstrukciju i nepotizam.

Nebojsa

pre 16 godina

'Наравно да ће да их избаце јер FIA значи Ferrari International Association'

E ovo je glupost stvarno. Da je tako zashto je onda Ferrari chekao 16 odnosno 21 godinu da osvoji ponovo titule u konstruktorima i vozachke? I zashto je FIA posle 2godine dominacije Ferrarija stalno menjala pravila da taj isti Ferrari izjednachi sa ostalima koliko god mozhe?
Mislim da sude Ferraiju, ja bi pljuvao po McLarenu, jednostavno kad navijash za nekog naravno da ces da ga branish. Ali ne treba bash preterivati. Ako je McLaren kriv nek onda snose posledice....

sloba

pre 16 godina

Bilo bi skandalozno da ih izbace.To znaci da ferari i Italijani imaju monopol.Pa sta ako su ih spijunirali.Od kada se spijuniranje protivnika kaznjava.Sto nisu cuvali podatke ako je i bilo spijunaze. Nego ove godine ih Mclaren rasturio. Alonso i Hamilton beze po dvadeseset bodova.Konstruktori takodje.Nema Sumahera i misle i dalje da treba da budu prvi.kao da samo oni znaju da naprave bolid.Sramota.Lupice im se to o glavu jer ce interesovanje drasticno da opadne.Cinjenica je da nemaju bolje bolide i nemaju bolje vozace.Dosta je bilo monopola Ferarija

Lepoyer

pre 16 godina

Prvo da kazem da sam veliki Ferrarist-a. Kao navijac nisam u potpunosti zadovoljan odlukom jer najverovatnije titula vozaca ide jednom od dvojice iz McLarena, jer, iskreno, ipak je 18 bodova velika razlika a ostalo je samo jos cetiri trke. Monza je dokazala da u F1 ne mozemo deliti staze na one koje pripadaju McLarenu ili Ferrari-ju.
Mozda je i odluka da se kazni tim a ne i vozaci i najrealnija u datom trenutku. Mislim, velike se nebuloze iznose u ovim komentarima, pune navijacke strasti i svega i svacega, ali na kraju krajeva treba biti realan. Za mene kao Tiffosi-ja veci znacaj ima ona kazna od ni manje ni vise nego celih 100000000 USD, sto je, priznacete, ipak zaista velika suma, i ako se ne varm iznosi 1/4 budzeta McLarena, a mozda cak i vise. To ce se najvise odraziti na sledecu sezonu. A takodje uticaj ce imati i sada narusena reputacija jednog od najuspesnijih timova u F1. Pa zatim da ne redjam sponzore, vlasnike itd. itd.
Znaci, imamo situaciju gde konstruktorska titula ide sigurno u ruke Ferrari-ja (ma koliko bili losi ove sezone, ipak imaju najvise bodova posle McLarena), nenadano BMW Sauber od 3. postaje druga snaga u F1 (treba se i to imati u vidu), a po svoj prilici titula u konkurenciji vozaca ide ili Hamiltonu ili Alonsu. Na kraju, svi dobijaju po parce kolaca.
Usput, raduje me vest da se na danasnjem sudjenju u Ferrari-jevoj delegaciji pojavi Ros Brawn. To moze biti vazna indikacija za sledecu sezonu. Ne zaboravite, ipak je on jedan od najvecih umova u F1 ikada.

SPIDI BOB

pre 16 godina

BESE JEDNOM F 1 !
Diskvalifikacija MCL> je jedini nacin da ove godine Ferari osvoji titulu.Ovo je necuveno a postavljam pitanje navijacima Ferarija i celnicima iste ekipe sta bi u protekle dve sezone kada ih je oduvao Reno i Alonso,dali su i oni imali njihovu dokumentaciju pri cemu je jos uvek vozio veliki Sumaher?Razmislite malo... ako bi ove godine titulu uzeo Mclaren to bi bila vec treca susna godina skuderije a ko zna sta donosi buducnost.
Nista novo,tako su Italijani uzeli i svetsko prvenstvo u fudbalu a plus jos velika lova ... sve je u njihovom stilu .Ovo je sumrak F1.

Aleksandar

pre 16 godina

Mozda je ovo i namesteno, ali je velika sramota za ceo sport. Ipak, tako velika ekipa ne sme sebi da to dozvoli...Dodao bih Zoranu da smanji dozivljaj i da gleda malo i DTM, jer je tamo sve podredjeno ekipi i dogovoru unutar nje. Tako bi trebalo i da je u F1. Ipak je F1 timski sport, a ne sport pojedinaca...

Bojan Trkulja

pre 16 godina

...a mozda je bilo i za ocekivati da FIA napravi ovakav truli kompromis, i iskljuci McL, a ostavi vozace?! Pa ce tako titulu osvojiti LH (odnosno ipak pre FA) iz tima... hm, iz tima koji je diskvalifikovan iz sampionata?! Cini mi se da je formula 1 uspela da jos jednom nadjaca zakone fizike, zar ne? Jer nije li Sofronije jos davno zakljucio da dva puta nista cini nista, i da crva nije ni bilo! A ipak ce vozac iz NISTA biti sampion F1!!!
Ko razume, shvatice...

f1

pre 16 godina

neeeeeeeeeeeeeee!!!!!!
ovo je jedini nacin na koji ferrari moze pobjedit hahahaahaha, ko italijani, neznaju drugacije. Ali nema veze bodovi ili ne maclaren ce opet tuci ferrari,alonso napolje, hamilton the KING!!!

RaVeN

pre 16 godina

Uspeli crveni traktorasi da isprose konstruktorsku titulu...a onu vredniju ce gledati u rukama Lewisa ili Fernanda !!

Jos jednom su pokazali da su spremni na sve...sramota !!

GOOOOOOOO MCLAREN !!

Nelson

pre 16 godina

Nista od ovog nije potvrdjeno tako da se neradujete brebrzo.Po meni nebih volio da se McLaren izbaci jer se sada sve zakuvalo.I sledece trka u Belgiji bez McLarena i Alonsa ako bude kise a bice,zalosno ako se izbaci.

Bruce_Mclaren

pre 16 godina

Nemoj slucajno ovo da je istina jer cu licno stopirat` ovaj glupi sampionat, Mclaren da osvoji titulu ili niko cekam je 9 godina, gledam onog svabu kako ih je uzimao e nece vise ferrari, nego se kimi zeznuo sto je presao tamo, i onog alonsa treba skinut, pa da hamilton osvoji, ferrariju sve na tanjir, a Mclarenu ni titula, i neka ne lazu Mclaren ima najbolje inzenjere, sto bi krali od ikoga, Berni ubih te ako ih izbacis, potplati celnike FIA kao kad je ferrari osvajao titule, jooooooooooooojjjjjjjjjjjjjjjjjjjoooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ubih vas!!!!

nebojsa

pre 16 godina

Ovo za USA 2005 nema veze sa zivotom. To shto su oni timovi odluchili da povuku bolide je bilo vezano za chinjenicu da je Michelin napravio ogroman previd u izboru guma, a to se smatralo 'mehanichkim kvarom' to bi bilo isto kao kad bi na 10 bolida crkao neki deo koji ne mogu da poprave do trke i kao aj sad ne vozimo trku nama ne radi to i to mislim smeshno. Shto se pushtanja Shumahera u austriji tiche ni ja se nisam odushevio potezom, ali u tom trenutku FIA nie imala pravilo protiv toga, a i ako cemo tako Herez 1997 Coultard 3 kruga pre kraja pushta Hakinena koko bi Hakinen po prvi put pobedio. Ron Denis je bash bio poznat po tim timskim naredbama i forama 1vog i 2god vozacha isto kao i Frank Viliams, onaj Vilnev je bio smejurija od vozacha naspram Frencena, al je na kraju onaj kreten osovjio titulu (zahvaljujuci Franku koji ga je odredio za 1og vozacha i chinjenici da ni tenk nije mogao da zaustavi Viliams onda), dok od Frencena na kraju nije bilo nishta, a bio je mnogo bolji vozach.

Raikka

pre 16 godina

Kako nelogicna odluka !?!?!? Poslednja vest:McLaren izbacen iz konstruktorske borbe,vozaci se i dalje bore,Mclarenov bolid za sledecu godinu ce prvo ispitati FIA! Ja ne mogu da verujem...Pa ili oboje ili nista!! Vozaci su vozili te bolide koji su toliko jaki zahvaljuci Ferariju.Ne mogu da verujem stvaruno...I sada ce Alonso i Hamilton voziti ravnopravno u bolidima koji su za pola sekunde brzi zahvaljujuci spijunazi.FIA je ovim otvoreno podrzala McLaren.Bruka!

mika sumikinen

pre 16 godina

Ovo je najobicnija farsa. Isto funkcionisu kao i ovde kod nas. FIA je donela odluku kako ne bi ostetila sebe i jedino sebe diskvalifikacijom Meklarena, procenila da moze da ih ustine za gomilu para i sacuvala sampionat. Pa kako onda: cim su kaznjeni znaci da su krivi. Ako su krivi znaci da imaju nelegalan bolid. Kako je onda moguce da mogu da nastave da se takmice sa nelegalnim bolidom? Uostalom, da li bi Spajker ili Toro Roso bio kaznjen sa 100 m$? NARAVNO DA NE BI JER NEMAJU PARA DA PLATE.
Naravoucenije: slobodno kradi ako hoces da osvois titulu, malo ce vise da te kosta ali ako imas da platis boli te...
Bolje bi bilo da ih nisu uopste ni kaznjavali. Bas me interesuje Ferarijev komentar.
P.S. Mozda ce Masa morati da nauci da prodje kroz sikanu, a kojote, sta kazes ti kao veliki poznavalac?

CheXy

pre 16 godina

I jos nesto bolid za 2008 godinu Mc-ov bice detaljno pregledan, u prevodu sad ce ferari pa posten nacin moci da dodje do detaljnih informacija o novom bolidu Mc-a. Dokle vise taj ferari i ti cigani zabari zar za njih nema pravila??????

Goxy

pre 16 godina

dans je F1 prestala da postoji!!!

PS. Najbolje bi bilo da Ferarri sam vozi u svom sampionatu pod kotrolom FIA-e, i da stalno budu prvaci u oba naslova. To je najpostenije ;)

Pop

pre 16 godina

Ljudi, ne uzbudjujte se toliko, informacija demantovana:
McLaren-u su oduzeti konstruktorski bodovi, pritom su jos kaznjeni sa 100 miliona evra (ili dolara, nisam siguran)
Hamilton i Alonso zadrzavaju svoje bodove i mogu da voze za McLaren!

marko

pre 16 godina

Ne znam zasto su reakcije takve, pa ljudi bilo je za ocekivati da ce se ovo desiti, nadam se samo da je odluka zvanicna, i da nece biti osporena.

Jer ako pricamo o ikakvom fer-pleju onda ovo je svakako prikaz kako se to ne radi

Ono sto je sada zaista dobro pitanje je sta ce biti sa vozacima... i da li ce oni samo biti pomereni u PRO drajv ekipu - marionetu meklarena za sledecu godinu...

markone

Scuderia Ferrari Marlboro

pre 16 godina

Ocekivano. Mada jos nije zvanicno ali bio bih u cudu ako ne budu diskvalifikovani.

U zvakom slucaju ne bih zeleo da sam u kozi nekog od vlasnika deonica u Meklarenu.
Sta li sad oni arapi misle?

Alfasud

pre 16 godina

Navijam za Ferari ali mi se ova vest nimalo ne dopada! Te bitke za zelenim stolom nikada nisam voleo. A i siguran sam da je i Ferari mnogo puta mutio. Sve u svemu tužan kraj sjajne sezone...

Bojan Trkulja

pre 16 godina

Blago Dave-u Richardsu! Dogodine Prodrive sa McL sasijom i Mercedes motorom, ali ne kao B tim, vec kao jedini tim iza koga ce stajati masinerija iz Vokinga! A posto jos nisu potpisali vozace za dogodine, eto im i L. Hamiltona na godinu dana... Pa nece decko valjda da pauzira, ili ne daj boze ode kod nekog drugog. Lepo.
A sto se tice presude? McL je jos pre 2 meseca proglasen krivim, ali nije kaznjen zato sto nije bilo dokaza da je to zbog cega je proglasen krivim i koristio. Sada kada su stigli dokazi... Velika steta za jedan od uzbudljivijih sampionata, ali ipak je reputacija sporta bila u pitanju, a kad je neko ovoliko stvari pogresno uradio kao McL, bilo je neminovno. Pogotovo sto su se na proslom saslusanju branili tvrdeci da niko osim Coughlana nije znao za dokumentaciju, a sada se ispostavlja da nije tako. Pri tome je samo Coughlan bio suspendovan, a ostali nisu. Ono sto me je najvise razocaralo je da je prica stigla do Martina Whitemarsha, a samim tim morala je stici i do Rona, a sve vreme McL tvrdi da je cist.
Za nauk drugima za ubuduce, a nama ostaje da po prvi put od 1982. godine uzivamo u borbi za titulu izmedju 2 Ferarijeva vozaca. Poslednji put kada se to dogodilo (recene 1982.) jedan je poginuo pre kraja sezone (Giles), a drugi posle par trka doziveo nesrecu koja mu je zavrsila karijeru (Didier)... Ko zna, mozda je to razlog zasto Ferari svojim vozacima nije dozvoljavao da se trkaju jedan protiv drugog. :) O, da, i titulu je osvojio (sa samo 2 pobede u sezoni) otac izvesnog mladog vozaca koji trenutno vozi u F1.
Ali od sutra smo na Frankorsampu, i bice interesantno videti da li ce se McL rezultati od pocetka sezone do sada brisati, u kojem slucaju Kimi ima (cini mi se) +4 u odnosu na Felipea, ili ce ostati zamrznuti, u kojem slucaju Kimi ima +5. Mada, sumnjam da ce se odluciti za opciju 2, posto bi to ostavilo teoretsku verovatnocu da u naredne 4 trke niko ne pretekne Luisa, i on postane prvi diskvalifikovani sampion F1… E, to bi vec bio skandal!

Bagg

pre 16 godina

Prema poslednjim informacijama, na današnjem suđenju Meklaren je proglašen krivnim za špijunažu i korišćenje Ferarijeve tehnologije. Kazna je stroga i znači izbacivanje iz ovogodišnjeg takmičenja. Pored ovoga Meklaren je obavezan da plati kaznu od 100 miliona dolara. Kazna se odnosi na tim ali ne i na vozače, što znači da će Luis Hamilton i Fernando Alonso moći da se takmiče za titulu u sferi vozača. Meklaren će sledeće sezone moći da se takmiči i u sferi konstruktora, ali će razvoj njihovog bolida za 2008. godinu biti pod strogom kontrolom FIA-e.

Tamara

pre 16 godina

Ovo je najlepsa vest koju sam cula u poslednje vreme! Konacno necu vise da gledam dosadnog i nabedjenog Spanca Alonsa! prljavo je osvojio i proslu titulu mnogo bi mu bila i ova! Ferari je najbolji i Sumi je broj 1 u svetu formule 1! napred Sumi!

Archie

pre 16 godina

Ma nema sanse da ih diskvalifikuju. Pa spijunaza je prisutna svuda pa i u sportu. Suvise bi to bio radikalan potez a i sezona bi bila "ubijena".

mg85

pre 16 godina

Sad sam video na Eurosport-u, tamo pise da su McLaren kaznili sa 100 miliona dolara, i oduzeli im bodove za ovu sezonu...

Na zalost ne spominju diskvalifikaciju... :(

Po meni ako odluka bude ovako blaga to nije fer, jer se vozacima daje sansa da sa ukradenim autom osvoje titulu... Trebalo bi nekako vratiti McLaren na proslogodisnji bolid, jer je to legalan, a ovaj nije, pa sa poslednjim legalnim i LEGITIMNIM bolid da osvajaju bodove... Ti bodovi bi bili njihovi, jer bi i bolid bio njihov...

Milos

pre 16 godina

Nema sanse da se tako nesto desi. pa sta se taj ferari zamislja. ako ne mogu da ih pobede na stazi da ce ovako da ih uniste. malo sutra

Nebojsa

pre 16 godina

Iako sam Ferarijevac, ako nisu krivi ne treba da budu kazhnjeni, ako jesu onda kud koji mili moji. Hamiltona mi je malo zhao, malo me nervira ta njegova prepotantnost poslednjih par trka, mislim svi mi znamo da si ti novo chudo formule, ali ipak si ti debitant daj smiri se malo :)

BTW ako je neko igrao igru Grand Prix Manager (2) onda zna da ako bi te uhvatili u pokushaju shpijunazhe, bio bi kazhnjen ili novchano ili oduzimanjem bodova........tako da to nije nishta novo.

Slavko

pre 16 godina

McLaren loses all constructors' points
Thursday, 13, September, 2007, 18:38


The FIA World Motor Sport Council has disqualified McLaren from the 2007 constructors' championship and fined the team $100 million, but Lewis Hamilton and Fernando Alonso can continue to battle for the drivers' crown.

After a day of deliberations at the hearing in Paris, the governing body decided to punish the team for breaking the sporting regulations by possessing confidential Ferrari data.

But while the decision to exclude McLaren from the constructors' contest hands that title to Ferrari, McLaren's drivers have not received any penalty.

Hamilton and Alonso's battle for the world championship will therefore continue unaffected in the remaining four rounds.

The team's $100 million fine is the largest in motorsport history.

McLaren will also have to present its 2008 car for examination by the FIA before the start of next season.

The team is due to address the media in Paris within the next hour.

Vule

pre 16 godina

Zao mi je Hamiltona jer mu je ovo debitanska sezona i mogao je da udje u istoriju kao prvi debitant koji je osvojio titulu. Ali ako je sve tako kako kazu onda je ovo ispravna odluka. Napred Kimi,sada mozes do titule.

SF

pre 16 godina

i krajnje je vreme bilo..... ja ne znam sta su cekali do sada , jer je bilo ocigledno da na pocetku sezone nisu mogli nista, a onda od jednom oni ko fol brzi..... jedino mi zao hamiltona- dobar je vozac!

Cosa

pre 16 godina

Prvo juventus pa Mclaren sledeci su mancester i real zar ne mogu ostali da se bore na terenu nego muckama na sudu. Kuda plovi (tone) ovaj brod? zar su svuda pare najjace?!?!?!?!?!?!?!?!?

Jexy

pre 16 godina

ma kakvi diskvalifikovani, oduzimaju im se bodovi za konstruktore, a vozacima ostaju njihovi i bice debelo novcano kaznjeni! Tako je i fer! Ferari je hteo da ih diskvalifikuju jer drugacije i ne mogu da dodju do titule, a i to bi znacilo pocetak kraja F1!

dejan

pre 16 godina

auuuuuu bila bi steta i izgubila se draz ove sezone, mada su trke sve neinteresantnije u poslednje vreme, jerbo startne pozicije najcesce na kraju trke budu i finalne...

зоран

pre 16 godina

Наравно да ће да их избаце јер FIA значи Ferrari International Association увек је било све намештено да би Ферари био први. На ВН Бразила се чекало неколико сати да би стала киша и асфалт био сув јер ферари није имао кишне куме а на ВН САД 2005 FIA није могла да чека да Мишелин достави специјане гуме екипама које користе њихове гуме а користило их је 8 екипа које су касније процениле да је без тих гума безбедност њихови возача угрожена после инциндента који је на слободном тренингу имао Ралф Шумахер, екипе су тражиле да FIA постави додатне шикане на једној кривини како би се избегла опасност по возаче наравно FIA по налогу Жана Тода није то урадила и 8 екипе је одустало од трке јер су сматрали да је безбедност њихових возача на првом месту: Рено, Мекларен, Тојата, БАР Хонда, Ред Бул, БМВ Вилијамс и Саубер, победио је Михаел Шумахер али му и то није помогло да постане Светски првак те године. Па се сви сећамо ВН Аустрије и заустављања Барикела пред циљ да би га прешао Шумахер FIA их је због овог морала казнити , избацити али није у сваком се спорту актери који направе договор (наместе) резултат бивају дисквалификовани али тако није у ФОРМУЛИ 1

зоран

pre 16 godina

Наравно да ће да их избаце јер FIA значи Ferrari International Association увек је било све намештено да би Ферари био први. На ВН Бразила се чекало неколико сати да би стала киша и асфалт био сув јер ферари није имао кишне куме а на ВН САД 2005 FIA није могла да чека да Мишелин достави специјане гуме екипама које користе њихове гуме а користило их је 8 екипа које су касније процениле да је без тих гума безбедност њихови возача угрожена после инциндента који је на слободном тренингу имао Ралф Шумахер, екипе су тражиле да FIA постави додатне шикане на једној кривини како би се избегла опасност по возаче наравно FIA по налогу Жана Тода није то урадила и 8 екипе је одустало од трке јер су сматрали да је безбедност њихових возача на првом месту: Рено, Мекларен, Тојата, БАР Хонда, Ред Бул, БМВ Вилијамс и Саубер, победио је Михаел Шумахер али му и то није помогло да постане Светски првак те године. Па се сви сећамо ВН Аустрије и заустављања Барикела пред циљ да би га прешао Шумахер FIA их је због овог морала казнити , избацити али није у сваком се спорту актери који направе договор (наместе) резултат бивају дисквалификовани али тако није у ФОРМУЛИ 1

Alfasud

pre 16 godina

Navijam za Ferari ali mi se ova vest nimalo ne dopada! Te bitke za zelenim stolom nikada nisam voleo. A i siguran sam da je i Ferari mnogo puta mutio. Sve u svemu tužan kraj sjajne sezone...

Nebojsa

pre 16 godina

'Наравно да ће да их избаце јер FIA значи Ferrari International Association'

E ovo je glupost stvarno. Da je tako zashto je onda Ferrari chekao 16 odnosno 21 godinu da osvoji ponovo titule u konstruktorima i vozachke? I zashto je FIA posle 2godine dominacije Ferrarija stalno menjala pravila da taj isti Ferrari izjednachi sa ostalima koliko god mozhe?
Mislim da sude Ferraiju, ja bi pljuvao po McLarenu, jednostavno kad navijash za nekog naravno da ces da ga branish. Ali ne treba bash preterivati. Ako je McLaren kriv nek onda snose posledice....

JA

pre 16 godina

Kazete da je McLaren brzi jer je koristio Ferarijeve podatke? :D Nije mi samo jasno zasto bar onda Ferrari nije koristio svoje podatke pa da i oni budu tako brzi...

Tamara

pre 16 godina

Ovo je najlepsa vest koju sam cula u poslednje vreme! Konacno necu vise da gledam dosadnog i nabedjenog Spanca Alonsa! prljavo je osvojio i proslu titulu mnogo bi mu bila i ova! Ferari je najbolji i Sumi je broj 1 u svetu formule 1! napred Sumi!

Raikka

pre 16 godina

Kako nelogicna odluka !?!?!? Poslednja vest:McLaren izbacen iz konstruktorske borbe,vozaci se i dalje bore,Mclarenov bolid za sledecu godinu ce prvo ispitati FIA! Ja ne mogu da verujem...Pa ili oboje ili nista!! Vozaci su vozili te bolide koji su toliko jaki zahvaljuci Ferariju.Ne mogu da verujem stvaruno...I sada ce Alonso i Hamilton voziti ravnopravno u bolidima koji su za pola sekunde brzi zahvaljujuci spijunazi.FIA je ovim otvoreno podrzala McLaren.Bruka!

CheXy

pre 16 godina

I jos nesto bolid za 2008 godinu Mc-ov bice detaljno pregledan, u prevodu sad ce ferari pa posten nacin moci da dodje do detaljnih informacija o novom bolidu Mc-a. Dokle vise taj ferari i ti cigani zabari zar za njih nema pravila??????

Jexy

pre 16 godina

ma kakvi diskvalifikovani, oduzimaju im se bodovi za konstruktore, a vozacima ostaju njihovi i bice debelo novcano kaznjeni! Tako je i fer! Ferari je hteo da ih diskvalifikuju jer drugacije i ne mogu da dodju do titule, a i to bi znacilo pocetak kraja F1!

SPIDI BOB

pre 16 godina

BESE JEDNOM F 1 !
Diskvalifikacija MCL> je jedini nacin da ove godine Ferari osvoji titulu.Ovo je necuveno a postavljam pitanje navijacima Ferarija i celnicima iste ekipe sta bi u protekle dve sezone kada ih je oduvao Reno i Alonso,dali su i oni imali njihovu dokumentaciju pri cemu je jos uvek vozio veliki Sumaher?Razmislite malo... ako bi ove godine titulu uzeo Mclaren to bi bila vec treca susna godina skuderije a ko zna sta donosi buducnost.
Nista novo,tako su Italijani uzeli i svetsko prvenstvo u fudbalu a plus jos velika lova ... sve je u njihovom stilu .Ovo je sumrak F1.

RaVeN

pre 16 godina

Uspeli crveni traktorasi da isprose konstruktorsku titulu...a onu vredniju ce gledati u rukama Lewisa ili Fernanda !!

Jos jednom su pokazali da su spremni na sve...sramota !!

GOOOOOOOO MCLAREN !!

mg85

pre 16 godina

Sad sam video na Eurosport-u, tamo pise da su McLaren kaznili sa 100 miliona dolara, i oduzeli im bodove za ovu sezonu...

Na zalost ne spominju diskvalifikaciju... :(

Po meni ako odluka bude ovako blaga to nije fer, jer se vozacima daje sansa da sa ukradenim autom osvoje titulu... Trebalo bi nekako vratiti McLaren na proslogodisnji bolid, jer je to legalan, a ovaj nije, pa sa poslednjim legalnim i LEGITIMNIM bolid da osvajaju bodove... Ti bodovi bi bili njihovi, jer bi i bolid bio njihov...

sudnji dan

pre 16 godina

Onaj ko malo duze prati F1 zna da je Meklaren, preciznije Ron Denis, otac svih prevara i nemorala u ovom sportu. Ovaj sport je bio cist do sredine 80-ih kada su pocele afere i odluke za zelenim stolom u koje je uvijek bio umijesan Meklaren. Prekid trke u Monaku 1984. da bi pobijedio Prost u Meklarenu; diskvalifikacija Prosta zbog laganog bolida 1985. u San Marinu; zalijetanje Sene sa Meklarenom u Prostov Ferari i osvajanje titule 1990. godine; tehnicki neregularan "sampionski" bolid 1998. koji im je davao nedostiznu prednost na izlasku iz krivina... Da se ne spominju Denisovi "nemoralni" potezi kao sto su prekid ugovora sa Pezoom 1994. i Gudjirom 1997. I umjesto da tog smutljivca jednom za sva vremena izbace iz F1 da bi F1 opet bila sport, FIA mu daje mogucnost da s ukradenim bolidom dodje do vozacke titule. Da nije zalosno bilo bi smijesno.

ŽAN TOD

pre 16 godina

Ukoliko je ova vest tačna više nikada neću pratiti trke formule1 jer je očigledno da je formula1=FERARI očigledno da italijani mogu da rade šta hoće i kako hoće.U dosadašnjoj istoriji Ferari je ne jednom već više puta izigravao pravila i koristio nedozvoljene stvari i nikada nije kažnjen,a sada će kazniti McLaren iako nisu imali nikakve koristi od tih dokumenata.Samo bih podsetio i na prošlu sezonu kada je upravo po nalogu Ferarija zabranjeno Renou da koristi uredjaj "MASDAMPER" po nalogu Ferarija ne bi li Šumi došao do titule no hvala bogu to im nije pošlo za rukom,pa zatim Ferari nije kažnjen čak ni kada je utvrđeno da je koristio pokretni pod,ali će naravno sada McLaren paltiti za sve!Jednom rečju BRUKA!!!!!!!

Goxy

pre 16 godina

dans je F1 prestala da postoji!!!

PS. Najbolje bi bilo da Ferarri sam vozi u svom sampionatu pod kotrolom FIA-e, i da stalno budu prvaci u oba naslova. To je najpostenije ;)

dejan

pre 16 godina

auuuuuu bila bi steta i izgubila se draz ove sezone, mada su trke sve neinteresantnije u poslednje vreme, jerbo startne pozicije najcesce na kraju trke budu i finalne...

Milos

pre 16 godina

Nema sanse da se tako nesto desi. pa sta se taj ferari zamislja. ako ne mogu da ih pobede na stazi da ce ovako da ih uniste. malo sutra

sloba

pre 16 godina

Bilo bi skandalozno da ih izbace.To znaci da ferari i Italijani imaju monopol.Pa sta ako su ih spijunirali.Od kada se spijuniranje protivnika kaznjava.Sto nisu cuvali podatke ako je i bilo spijunaze. Nego ove godine ih Mclaren rasturio. Alonso i Hamilton beze po dvadeseset bodova.Konstruktori takodje.Nema Sumahera i misle i dalje da treba da budu prvi.kao da samo oni znaju da naprave bolid.Sramota.Lupice im se to o glavu jer ce interesovanje drasticno da opadne.Cinjenica je da nemaju bolje bolide i nemaju bolje vozace.Dosta je bilo monopola Ferarija

veljko

pre 16 godina

Danasnja odluka je cista BRUKA i SRAMOTA!!!! Ferrari je uvek igrao prljavo i uvek ce igrati na isti podmukli nacin na koji su dobili ovogodisnji konstruktorski sampionat.Sva sreca pa McLaren ima 2 vanserijska vozaca koji su klasa za sebe,i koji ce dominirati narednih sezona voznjom,a ne podmuklim kukavickim namestaljkama kojima se sluze ferrarijevi vozaci i sefovi!!!

mika sumikinen

pre 16 godina

Zeleo bih samo nesto da objasnim prisutnima koji vredjaju Ferari: ako ja znam nesto dobro i ti znas nesto dobro, pod odredjenim okolnostima mozemo biti egal. Ako ti meni ukrades ono moje onda ti znas oba a ja samo moje. To znaci da Meklaren vozi hibrid svog vozila i dobrih strana Ferarija. U ovom sportu dovoljna je jedna sitnica (kako Flavio kaze: da smo mi samo znali balans Ferarija na Bridzstonu...). A posto su ukrali veliku dokumentaciju to ce verovatno uticati i na izgradnju sledeceg bolida i tako ce Meklaren ostati u prednosti i sledecih godina. Zbog toga se ja ne slazem sa Ferarijem i nisam zadovoljan odlukom jar je ona, kako sam u predhodnom komentaru rekao, koncipirana samo u korist FIA-e. Toliko o tome da FIA podrzava Ferari. S druge strane da su diskvalifikovali "lopove" to bi mogao biti kraj za F1.
P.S. samo jos Masa da nauci da vozi kroz sikane...i eto nama novih poznavaoca!

alonso

pre 16 godina

sta pricate ... ferrari samo lukavi, da je Meclaren koristio podatke odavno bi bio sampion, i sad ALONSO osvaja titulu ... napred MCLAREN MERCEDES VODAFONE... SAljte zalbu za ovu glupu odluku ,,,,,, ,M,c,l,a,r,e,n,

Blejk

pre 16 godina

Svašta! Lopovi uopšte nisu kažnjenji. Kakva budalaština, bodovi ostaju vozačima!!! Pa nisu ih osvojili u kuglanju, nego u prljavim i mutnim bolidima. Nećemo to čudo više gledati, ionako trke ne liče ni na šta. Bitne su kvalifikacije. Užas jedan!

Memorija Pamcenja

pre 16 godina

Nije to nista.
1994.godine, jedan tim je cele sezone varao(jacim gorivom, nizim bolidom, nedozvoljenom aerodinamikom)da bi na poslednjoj trci sezone, njihov vozac udarcem u bolid glavnog konkurenta-osvojio titulu!
KO JE TE GODINE OSTECEN?
DA LI JE FIA REAGOVALA NA ZALBU OSTECENIH?
Mnogo vise je tu prljavog vesa nego sto se moze zamisliti!

Lepoyer

pre 16 godina

Prvo da kazem da sam veliki Ferrarist-a. Kao navijac nisam u potpunosti zadovoljan odlukom jer najverovatnije titula vozaca ide jednom od dvojice iz McLarena, jer, iskreno, ipak je 18 bodova velika razlika a ostalo je samo jos cetiri trke. Monza je dokazala da u F1 ne mozemo deliti staze na one koje pripadaju McLarenu ili Ferrari-ju.
Mozda je i odluka da se kazni tim a ne i vozaci i najrealnija u datom trenutku. Mislim, velike se nebuloze iznose u ovim komentarima, pune navijacke strasti i svega i svacega, ali na kraju krajeva treba biti realan. Za mene kao Tiffosi-ja veci znacaj ima ona kazna od ni manje ni vise nego celih 100000000 USD, sto je, priznacete, ipak zaista velika suma, i ako se ne varm iznosi 1/4 budzeta McLarena, a mozda cak i vise. To ce se najvise odraziti na sledecu sezonu. A takodje uticaj ce imati i sada narusena reputacija jednog od najuspesnijih timova u F1. Pa zatim da ne redjam sponzore, vlasnike itd. itd.
Znaci, imamo situaciju gde konstruktorska titula ide sigurno u ruke Ferrari-ja (ma koliko bili losi ove sezone, ipak imaju najvise bodova posle McLarena), nenadano BMW Sauber od 3. postaje druga snaga u F1 (treba se i to imati u vidu), a po svoj prilici titula u konkurenciji vozaca ide ili Hamiltonu ili Alonsu. Na kraju, svi dobijaju po parce kolaca.
Usput, raduje me vest da se na danasnjem sudjenju u Ferrari-jevoj delegaciji pojavi Ros Brawn. To moze biti vazna indikacija za sledecu sezonu. Ne zaboravite, ipak je on jedan od najvecih umova u F1 ikada.

Silobad

pre 16 godina

Stvarno ne razumem kako neko normalan može da bude na strani MekLarena u ovoj priči.
Pa prošle godine su bili teški luzeri, koliko je puta Kimiju grunuo motor, a vidi ih sada ne mogu da ne završe trku.

Hamilton je sjajan, ali nemoguće je da neki debitant toliko odskače. Skoro svaki put je bio na podijumu, a uvek je bio bodovima.

Nije mi jasno zašto ne oduzmu bodove i vozačima. Pa oni su vozili te bolide koji su napravljeni na bazi Ferarija.
Prava stvar bi bila da su i njima oduzeti bodovi.

Bojan Trkulja

pre 16 godina

...a mozda je bilo i za ocekivati da FIA napravi ovakav truli kompromis, i iskljuci McL, a ostavi vozace?! Pa ce tako titulu osvojiti LH (odnosno ipak pre FA) iz tima... hm, iz tima koji je diskvalifikovan iz sampionata?! Cini mi se da je formula 1 uspela da jos jednom nadjaca zakone fizike, zar ne? Jer nije li Sofronije jos davno zakljucio da dva puta nista cini nista, i da crva nije ni bilo! A ipak ce vozac iz NISTA biti sampion F1!!!
Ko razume, shvatice...

mika sumikinen

pre 16 godina

Ovo je najobicnija farsa. Isto funkcionisu kao i ovde kod nas. FIA je donela odluku kako ne bi ostetila sebe i jedino sebe diskvalifikacijom Meklarena, procenila da moze da ih ustine za gomilu para i sacuvala sampionat. Pa kako onda: cim su kaznjeni znaci da su krivi. Ako su krivi znaci da imaju nelegalan bolid. Kako je onda moguce da mogu da nastave da se takmice sa nelegalnim bolidom? Uostalom, da li bi Spajker ili Toro Roso bio kaznjen sa 100 m$? NARAVNO DA NE BI JER NEMAJU PARA DA PLATE.
Naravoucenije: slobodno kradi ako hoces da osvois titulu, malo ce vise da te kosta ali ako imas da platis boli te...
Bolje bi bilo da ih nisu uopste ni kaznjavali. Bas me interesuje Ferarijev komentar.
P.S. Mozda ce Masa morati da nauci da prodje kroz sikanu, a kojote, sta kazes ti kao veliki poznavalac?

milos g

pre 16 godina

Vidim da se vest lose primila kod auditorijuma,neki pokusavaju da objasne,ali mnogo je vise zaslepljenih pravdom.Ja takodje smatram da je odluka u najmanju ruku ispravna,medjutim brisu se SAMO konstruktorski bodovi.Na sledecoj trci MCL osvaja,nadam se,prvih deset bodova ukupno,dok se trenutno vodecim vozacima i dalje samo dodaje jel pakuje,kao da niceg nije bilo.A ti vozaci,ako imaju imalo savesti,obzirom da je dokazano da voze tudje bolide,tudje vlasnistvo i ideje trebalo bi da se oglase nekim viteskim gestom.Zaista su se zbog Michaela Schunahera menjala pravila,samim tim i zbog ferarija kako ne bi toliko dominirali.I to je dalo rezultata.Alonso je prvu titulu osvojio pravedno,drugu srecom(kvar fereri motora na stazi nakon 15-est godina,u odlucujucoj trci).Ove godine MCLren vozaci su na podijumu zahvaljujuci konstantnim zavrsavanjem trka ili sigurnoscu motora,sto zasluzuje pohvalu mehanik teamu.Sa druge strane Kimi kao da je uneo nesto iz ,ne tako davnogMeclaren perioda,u pogledu krseva i lomova na stazi ,sto njegovih sto Massinih.Kao sto je bio bolji od mase pre dve godine tako i sada,po istom receptu...
Jos jednom:ako su ljudi Alonso i Hamilton bi trebalo da zavijore belu zastavicu,ili da voze bolid iz prosle godine sta god....samo da skinu ljagu
sa dokazanog vozenja ukradenog automobila.Istina je da svi gube.Rivalstvo izmedju Alonsa i LH nestaje(bar u ovim momentima,kada se izadje na stazu sve nestaje),dok Kimi i Massa imaju omcu poklonjene prednosti.
Dakle FIA je najzad uspela da zauzda konjica,a glavni dobitnici procerdavaju taj poklon i takodje omcu na ovako sraman nacin.Ako je dokazano da Alonso u svom laptopu ima sve o konkurenciji,ne znam na koji nacin i odakle crpe entuzijazama u stilu "sta?nista..." i izadje na sledecu stazu.Aktivnije sam F1 poceo pratiti bas kada se on pojavio kao izazivac,i naravno da sam forsiro M.Schumahera.Tek ove sezone je sa moje strane zaradio simpatije zbog hrabre voznje po bili kojoj podlozi i takta koji ima da kada napadne grize dok ne uspe.Ali zao mi je Gonzo vrati to sto vozis tamo odakle su tvoji puleni to uzeli.Luisa smatram kolateralom,ali i on i nazalost partner nastavljaju tamo gde su stali ove sesone.Mnogi su prognozirali "krajformule 1","ostanak bez posla...",ne,diplomatskim resenjem ferari i dalje ostaje na zemlji prinudno.A citava afera je samo pokazala ko je kakav tim i osobe koje cine taj tim.Ruzni portreti,bezobrazni argumenti na prvom sudjenju.Ferari je imao svoju deceniju.McLaren je svoju zapoceo sramno.
P.S. raduje me svaki komentar koji se odnosi na "konjica" :ako ne mogu na stazi,onda za stolom.LjudiFakte u ruke i glavu pa prosudjujte po savesti.(kad god je spomenem vidim sliku F.Alonsa za svojim kokpitom za koji misli da je njegov,ili da ostali te sitne detalje nece uzimati u obzir.i dramatticne suze nevinog Rona Denisa nakon Monze). Formula o(p)staje.

simke

pre 16 godina

zelim samo da podsetim sve koje nazivaju mclaren lopovima da je zaposleni u Ferrariju njima dao podatke i da mclaren nista nije ukrao.

ducca

pre 16 godina

Rece neko Alonso osvojio 2. titulu zahvaljujuci kvaru motora na Ferariju, prvom u 15 godina. Daleko od toga da volim Spanca, naprotiv, ali koliko se secam, i da je Shumaher zavrsio tu trku bez kvara, u poretku koji je bio na stazi Alonso bi i dalje bio prvi u generalnom plasmanu. Znaci, cista glupost.
Opet, neko drugi je dao podsetnik a ja da ga PODVUCEM. Sezone 94, toliko je bivalo nepravilnosti i mahinacija u Benetonu sa Briatoreom licemerom koji se sada kao bori za dobrobit formule 1 kao sporta, i Shumijem, pa kaznjavanja, i na kraju slag ono KUKAVICKO, podmuklo udaranje u Hillov bolid kada ga je ovaj vec obisao i uputio se ka tituli. Ko nije gledao tu trku siguran sam da je veliki navijac "legende" Schumahere, ali isto tako i da nema vise od 15 godina!

Sto se tice ove kazne, cela frka je izbila zbog toga sto je McLarenu dospela u ruke fascikla sa podacima o NEDOZVOLJENOM uredjaju na Ferarijevom uredjaju koji je sluzio da se na pravcu bolid dodatno spusti i bolje prijanja samim tim izvlaceci vecu brzinu! Pominjano je to pre par trka i cak su i prikazali krupan kadar toga kad je Babic rekao kako taj deo kosta par desetina dolara! Ipak, to NIJE DOZVOLJENO i eto odakle je dolazila prednost Ferarija. Sada je to raskrinkano i oni vise nemaju tu prednost. Rezultat je vise nego ocigledan! Kazna za Ferari? Aha, secam se! McLaren je kaznjen ne zato sto je iskoristio te podatke za pravljenje boljeg bolida, Ne! Vec jer je neovlasceno bio u posedu tih dokumenata i to je nesto kao povreda nekakve sportske etike! Uz to, nista nije ni dokazano, ni danas, sto bi nedvosmisleno potvrdilo da je McLaren koristio te podatke za nesto, tj da Ron Dennis nije u pravu kada kaze da je imao mogucnost da prouci ta dokumenta ali da je to odbio i otpustio gospodina koji je celu aferu i izazvao!

Ovom prilikom necu o tempiranjima pobeda za Shumija prethodnih godina, timskim naredjenjima (zbog kojih je McLaren kaznjen u Madjarskoj, iako gle cuda ponovo nije dokazano da je tim dao bilo kakvu naredbu i izazvao to sto se desilo u boxu), propustanjima u zadnjim metrima i slicno...

Bruka i sramorta!

"Nesto je trulo u drzavi Danskoj!"

domestos

pre 16 godina

@Tamara
"..Konacno necu vise da gledam dosadnog i nabedjenog Spanca Alonsa! prljavo je osvojio i proslu titulu mnogo bi mu bila i ova!..napred Sumi!"
Gomila bisera.ovo treba uramiti.

Drogba-girl

pre 16 godina

Ludi kako ne kapirate?! Da je Mclaren koristuo ferarijevu dokumentaciju, on bi se swaki cas kwario!!!

Fernando Alonso Sampion!!!

hakkinen

pre 16 godina

mene je jedino iznerviralo to sto je ta afera pocela kad je bila 5. trka sampionata sto im tada nisu oduzeli bodove nego sada pa nemaju teoretske sanse da osvoje?? massa? svi navijate za massu? ko je taj decko on neki dobar? pokazao se on na poslednjoj trci... a pokazala se i pouzdanost ferarijevog automobila i MCLAREN NIJE IMAO STA DA UKRADE OD FERARIJA JER JE SAMO SUMAHER BIO DOBAR VOZAC A FERARI NIKADA NECE IMATI BRZI BOLID OD MCLARENA. ove godine ce mozda biti sampioni zbog ovoga ali posle toga jedino ako budu imali novog sumahera a mi to necemo doziveti jer pocinje era hamiltona i MCLARENA! a vi ferarijevci pocnite da se navikavate na to!

Archie

pre 16 godina

Ma nema sanse da ih diskvalifikuju. Pa spijunaza je prisutna svuda pa i u sportu. Suvise bi to bio radikalan potez a i sezona bi bila "ubijena".

Nelson

pre 16 godina

Nista od ovog nije potvrdjeno tako da se neradujete brebrzo.Po meni nebih volio da se McLaren izbaci jer se sada sve zakuvalo.I sledece trka u Belgiji bez McLarena i Alonsa ako bude kise a bice,zalosno ako se izbaci.

Banac

pre 16 godina

McLaren diskvalifikovan za 2007 godinu,i kažnjen sa 100000$ ali vozači nastavljaju sezonu bez gubljenja bodova. Bila bi najveća glupost da ih izbace, pa ko bi gledao onda f1?

Simke

pre 16 godina

meni nije jasno sledece, ako su mclarenu oduzeti bodovi zato sto ih mozda nebi osbojili da nisu imali ferarijeve podatke, zar to ne znaci da su i hamilton i alonso osvojili bodove koje mozda nebi? Zasto onda zadrzavaju svoje bodove? Neverovatni dupli standardi, mogli su i da voze sa v12, mclaren nebi dobio bodove jel nisu imali regularan auto, ali po ovoj logici vozaci bi mogli da ih zadrze.
Moram da kazem da je ovo fantasticna odluka WMSC jer je max uspeo da kazni mclaren bez da izgubi previse fanova koji i dalje mogu da gledaju bitku izmedju alonsa i hamiltona. cak je i lepo zaradio, koliko ce od tih 100miliona otici ferariju?

Adrenalin

pre 16 godina

Ljudi...
Da li vas ova vest toliko raduje!? Ja sam Ferrarijevac i drago mi je sto ce biti prvaci jer to i za zasluzuju. Uostalom zar nikom nije bio sumnjim toliki skok u performansama McLarena!? Da nije mozda Alonso dodao pola sekunde bolidu posto je u zimskoj pauzi kada nije mogao da testira doktorirao na fakultetu za dizajnere bolida:-)
No to sto su McLarenu oduzeti bodovi me uopste ne raduje. Nije lepo radovati se tudjoj nesreci:-) Sala na stranu ali mislim da svi imamo mnogo veci razlog za radovanje nego sto je oduzimanje poena McLarenu.
Ljudi Spa je ovog vikenda posle dve godine. Jedva cekam. Toliko volim tu stazu da cu uzivati ma ko pobedio. SPA, SPA, SPA, SPA, SPA, SPA, SPA, SPA

Sava Savic

pre 16 godina

Potpuno ocekivano engleski tim je prosao bolje nego sto je iko ocekivao. Da je ovakav prekrsaj napravila Honda ili Toyota ili Red Bul leteli bi iz formule ne na jednu nego deset godina. Prljavstina kojom ce biti presvucena ovogodisnja vozacka titula ako je uzmu vozaci MekLarena nece sluziti na ponos nego na sramotu tog istog.Nadam se da ce to vozaci znati (a znaju ) . Takodje , ovo je definitivno pocetak kraja F1 i nece mnogo vremena proci kad ce neko drugo takmicenje smeniti ovo a koje ce biti mnogo vise sportsko a mnogo manje sponzorsko. Ne treba zaboraviti da je Ferari jos uvek JEDINA EKIPA koja je samostalna u razvoju ( jedan motor , jedna sasija )i u takmicenju sto veoma , veoma bode oci velikim tatama FIA. Sa zaljenjem vidim da je novac opet pobedio. Sramota za jednog Ron Denisa i ostale koji su obrukali i bacili senku na sve sto je MekLaren u F1 uradio. Inace na sajtovima F1 za diskvalifikaciju MekLarena glasalo je preko 76% citalaca.Ljubitelji F1 i te kako znaju ko je i sta radio .Samo se FIA pravi luda.

rayban70

pre 16 godina

Navijac sam Ferarija, da odmah to razjasnimo. Da su u italijanskoj ekipi skloni mutljavini, to svi znamo, ali komentari tipa "Ferari ne moze drugacije da osvoji konstruktorsku titulu" nemaju VEZE SA MOZGOM!!!!!
McLaren je bio u posedu Ferarijeve tehnicke dokumentacije(a ne obrnuto), i kako su veoma "posteni" odlucili su da to precute.
Kada su uhvaceni, malcice su lagili kako je samo JEDAN covek znao za to, imao te podatke, i gle cuda, nikome nije rekao za to, sve i da su ga mucili on ne bi rekao svom sefu Ronu sta to pise u tim "papiricima, tricavih 780 stranica"!!!! Ma hajte molim vas!!! Naivni ko francuska sobarica ovi iz Meklarena. Kao nisu znali da se to ne sme!
Mada, cudi me kako se niko od onih koji Ferari nikako ne vole i kojima je Sumaher nabio komplekse za sva vremena nije dosetio da je sve ovo u stvari Ferarijevo maslo: lukavo su im podvalili, upotrebivsi pri tome crnu magiju da neutralisu Meklarenovo postenje, jer u suprotnom Meklaren ne bi nikako uzeo te dokumente nego bi pomenuti pokusaj odmah prijavio, pa bi ovi iz Ferarija nagrajisali zbog pokusaja namerne diskreditacije protivnika! Ali ne lezi vraze: jedan od celnih ljudi Meklarena je uzeo papire, fotokopirao iste(sic!), ali to niko drugi nije znao!!! Ahhhhhhhhaaaaaa
Uhvaceni su sa rukama u vreci, treba da budu kaznjeni!!! I na to nikako ne moze da utice cinjenica da i drugi to rade. Lopova pred sudom ne amnestira cinjenica da nije on nije jedini!

Vule

pre 16 godina

Zao mi je Hamiltona jer mu je ovo debitanska sezona i mogao je da udje u istoriju kao prvi debitant koji je osvojio titulu. Ali ako je sve tako kako kazu onda je ovo ispravna odluka. Napred Kimi,sada mozes do titule.

Scuderia Ferrari Marlboro

pre 16 godina

Ocekivano. Mada jos nije zvanicno ali bio bih u cudu ako ne budu diskvalifikovani.

U zvakom slucaju ne bih zeleo da sam u kozi nekog od vlasnika deonica u Meklarenu.
Sta li sad oni arapi misle?

Bagg

pre 16 godina

Prema poslednjim informacijama, na današnjem suđenju Meklaren je proglašen krivnim za špijunažu i korišćenje Ferarijeve tehnologije. Kazna je stroga i znači izbacivanje iz ovogodišnjeg takmičenja. Pored ovoga Meklaren je obavezan da plati kaznu od 100 miliona dolara. Kazna se odnosi na tim ali ne i na vozače, što znači da će Luis Hamilton i Fernando Alonso moći da se takmiče za titulu u sferi vozača. Meklaren će sledeće sezone moći da se takmiči i u sferi konstruktora, ali će razvoj njihovog bolida za 2008. godinu biti pod strogom kontrolom FIA-e.

nebojsa

pre 16 godina

Ovo za USA 2005 nema veze sa zivotom. To shto su oni timovi odluchili da povuku bolide je bilo vezano za chinjenicu da je Michelin napravio ogroman previd u izboru guma, a to se smatralo 'mehanichkim kvarom' to bi bilo isto kao kad bi na 10 bolida crkao neki deo koji ne mogu da poprave do trke i kao aj sad ne vozimo trku nama ne radi to i to mislim smeshno. Shto se pushtanja Shumahera u austriji tiche ni ja se nisam odushevio potezom, ali u tom trenutku FIA nie imala pravilo protiv toga, a i ako cemo tako Herez 1997 Coultard 3 kruga pre kraja pushta Hakinena koko bi Hakinen po prvi put pobedio. Ron Denis je bash bio poznat po tim timskim naredbama i forama 1vog i 2god vozacha isto kao i Frank Viliams, onaj Vilnev je bio smejurija od vozacha naspram Frencena, al je na kraju onaj kreten osovjio titulu (zahvaljujuci Franku koji ga je odredio za 1og vozacha i chinjenici da ni tenk nije mogao da zaustavi Viliams onda), dok od Frencena na kraju nije bilo nishta, a bio je mnogo bolji vozach.

f1

pre 16 godina

neeeeeeeeeeeeeee!!!!!!
ovo je jedini nacin na koji ferrari moze pobjedit hahahaahaha, ko italijani, neznaju drugacije. Ali nema veze bodovi ili ne maclaren ce opet tuci ferrari,alonso napolje, hamilton the KING!!!

Jovan

pre 16 godina

Da li treba svi da se kazne ili "proteraju" da bi Ferari nešto osvojio? Najbolje je da osnuju svoj šampionat gde će samo oni da voze, samo u Italiji i bilo bi sve u redu. A ostale neka puste da voze svoju trku.

Ferari je još jednom dokazao da je nesposoban, mene bi bilo sramota da kažem da sam nešto konstruisao i da nije bilo dobro a da je posle moj komšija ukravši od mene nacrt napravio isto to ali mnogo bolje. Treba Ferariju suditi za opstrukciju i nepotizam.

Aleksandra

pre 16 godina

Ja ne znam sto sad vredjate ferari,jer vam on kriv za kaznu???A ja se cudim sto je Mclaren brzi sad se vidi ko ima koliko morala.Mclaren je potopljen brukom i sramotom ne znam kako mogu nastaviti da voze!
FORZA FERARI

Srđan

pre 16 godina

@ Silobad:
Ni meni nije jasno kako neko može da navija za Ferari. Uvek kada su konstruktorski slabiji od konkurenata pokreću tužbe. Nadam se da se nije zaboravila Ferarijeva tužba protiv Meklarena iz sezone kada je Hakinen osvojio titulu. Meklaren je tada koristio magnezijumske menjače i bio razvojno daleko ispred Ferarija po tom pitanju. Naravno, usledila je tužba, i Mg menjači su zabranjeni, i počela je dominacija Ferarija.

Naravno kada Ferari krši propise, "testiranja u vazdušnom tunelu" pokazuju da oni time nisu stekli nikakvu korist.

mclaren

pre 16 godina

Joj sto se ja slazem sa Zoranom. Mozda se neko seca 99' godine kada je Ferari na 2-3 trke pred kraj nesto mutio pa su zavrsili na prve dve pozicije. Posle trke je bilo price da su bili mnogo laksi i nizi nego sto je propisano. Secam se da je posle te trke Mika Hakinen plakao na podijumu. Ali to Ferariju nije pomoglo da osvoji titulu, sto u konstrujktorima, sto u konkurenciji vozaca. Edi Irvajn je sezonu zavrsio iza legende (Hakinena).

Misa

pre 16 godina

Potpuno neverovatno.....
Namesti ih Ferari kao malu decu, bez da su trepnuli.... Mada, šta očekivati od tima kome zviždi publika posle pobede ( Šumaher/Barikelo )
Smesno, tužno, jadno gotovo gadno... U nedelju se vozi ponovo, bice veselo...

komsija

pre 16 godina

Naneo vetar komsinicin donji ves sa zice u moje dvoriste i ja da ga vratim kao posteni nalazac,odem na vrata,komsija grmalj mi otvori,pogleda,i taman da mu objasnim situaciju,on me podbra,podeli mi 2-3 dobra aplauza po facu...a ja nikako da mu objasnim da mu nisam iskoristio zenu!!!Apriori:ako u restoranu uzmem da pogledam "menu",ne znaci da moram jesti!!!
Za posedovanje dokumenata i njihovu kradju , ovo je prejaka kazna.Konstr.poeni se trebaju oduzimati ukoliko se informacije iz dokumenata iskoriste za poboljsanje bolida,za kradju kazniti novcano, sto je ovde i slucaj i naravno da se treba buniti za oduzimanje poena!!!

Nanina

pre 16 godina

Ako bi se bodovi oduzimali za glupost,onda bi ih sigurno trebalo oduzeti Ferariju.Razlog je jasan.Ako neko u rukama ima tvoja poverljiva dokumenta i pri tome te dere na stazi ,znaci da ona i nisu imala svrhu sto su bila kod tebe.Ko vam je kriv ferarijevci sto ste nepismeni.Napred Mercedes.Napred Alonso care.

allonso_sa

pre 16 godina

ma samo nek kaznavaju ovi iz fie(ferarija),mclaren evo i danas naj brzi u spa
ako je fia kaznila mclaren sa 100 000 000$(mislim da ce ta cifra na kraju biti puno manja),
ferari je sebe finansiski jos vise kaznio potpisavsi astronomski visegodisnji ugovor sa onim razbijacem bolida iz finske
a sto se tice konstruktorke titult
pa zar se to negdje i racuna
koga jos briga za to
go McLAREN
go ALNSO
go HAMILTON

Cosa

pre 16 godina

Prvo juventus pa Mclaren sledeci su mancester i real zar ne mogu ostali da se bore na terenu nego muckama na sudu. Kuda plovi (tone) ovaj brod? zar su svuda pare najjace?!?!?!?!?!?!?!?!?

Pop

pre 16 godina

Ljudi, ne uzbudjujte se toliko, informacija demantovana:
McLaren-u su oduzeti konstruktorski bodovi, pritom su jos kaznjeni sa 100 miliona evra (ili dolara, nisam siguran)
Hamilton i Alonso zadrzavaju svoje bodove i mogu da voze za McLaren!

pancevac

pre 16 godina

Ljudi ovo je smesno! Za koju godinu nece biti trka na stazama nego ce se verovatno voziti video igre!!!!! Slazem se sa Dejanom da pol pozicija u 90% slucajeva garantuje i najvisi stepenik na podijumu ali bolje je i tako nego diskvalifikovati, realno, najbolju ekipu! Ako meclaren bude stvarno diskvalifikovan ove i sledece sezone F1 karavan ce izgubiti na zanimljivosti skroz. Obe ekipe imaje velikog udela ali odakle su se sada pojavili i audio snimci? Moje misljenje je da je sve ovo velika namestaljka i da je cela sezona izrezirana i pre njenog starta! Sve pocinje da biva na neki nacin smesno.

Aleksandar

pre 16 godina

Mozda je ovo i namesteno, ali je velika sramota za ceo sport. Ipak, tako velika ekipa ne sme sebi da to dozvoli...Dodao bih Zoranu da smanji dozivljaj i da gleda malo i DTM, jer je tamo sve podredjeno ekipi i dogovoru unutar nje. Tako bi trebalo i da je u F1. Ipak je F1 timski sport, a ne sport pojedinaca...

Profa Milan

pre 16 godina

Ako sam ja lepo shvatio Meklaren je kažnjen zbog toga što je dobio podatke o onom delu koji je zabranjen a Ferari ga koristi već tri godine!? Taj se deo koristi za bolje prijanjanje automobila za podlogu. Veoma sportski!
Sve za pobedu FIArarija!

jako

pre 16 godina

Sramotna odluka FIA-e. Pretvorili su se u tajnu sluzbu, prisluskuju razgovore i e-mail poruke, zaisljaju da su vrhovni sud. Ferari je kriv isto kao i Meklaren jer je njihov covek prodao planove koje Meklaren (nije) koristio. Sta sad to znaci, meklaren sledece godine napravi namestaljuku ferariju i uzme titulu za stolom? U svakom slucaju, sumrak Formule 1 kojem ce se radovati samo kratkovidi ferarijevi fanovi. FIA-in bezobraluk unavijanju za ferari je prevrsio svaku meru, i mislim daj e ovo prekretnica na kojoj formula 1 gubi svoju popularnost, gde svi gube, samo ferari dobija nesto, i gde ce sad vie ekipa d ase bave smicalicama nego takmicenjem, i gledace kako da sto vise tuzakju jedna druge ne bi li se onoj drugoj oduzeli poeni.

Milena

pre 16 godina

Dobro ljudi, svi mi gledamo na ovu frku kao navijaci jedne od ekipa, pa zbog toga mi se cini da niko realno ne sagledava novonastalu situaciju. Navijaci Meklarena, zar vi stvarno ne mislite da ekipa nije kriva za ovakav skandal. Sta zasluzis, to i dobijes. Ni Ferari nije "zlato" ali opravdano je izvukao deblji kraj. NEKA BOLJI POBIJEDI! p.s. Po mogucnosti Kimi. :)

Pera Lastic

pre 16 godina

ferari moze da se sada raduje, kao osvojice titulu jer su prvoplasiranoj ekipi oduzeli bodove, ali sve je to nekako "plasticno". Ja bih vas sve zamolio da upamtite moje reci sada: Ferari nece osvojiti sampionsku titulu ni u jednoj konkurenciji naredne tri godine, vec ce to biti viliams, meklaren i mozda reno ako se alonso vrati!!!
pozdrav svim tifosima i cestitke na osvojenoj tituli u konstruktorskoj konkurenciji.

Kavurma

pre 16 godina

Da li postoji neko ko nije prepisivao na casu? Da li je neko izbacen iz skole zbog prepisivanja? Toliko o postenju!!!
P.S. Nisem cuo za slucaj da bolji ucenik prepisuje od losijeg.

Nikolica

pre 16 godina

Malo je ljudi! Jeste da spanac i crnac nisu direktno krivi, ali su bas zbog lopovluka svog tima i stekli tu presudnu prednost u odnosu na nikad tuzniji i smesniji ferrari. Schumi, jos samo cu te jednom pozvati da se vratis, a onda...

attila

pre 16 godina

Bolid McLaren je konstruisan tokom zime i izasao u februaru a nacrti su ukradeni 4 meseca kasnije. Prijavio ih je decko iz lokalne fotokopirnice jer je bio navijac Ferrarija. McLaren je mnogo bolji od Ferrarija i to nema veze sa ovim planovima. Jos jednom bolid McLaren 2007 je izasao 4 meseca PRE navodne kradje nacrta. Ne znam kako mozete da odmah sudite a nemate ni pojma o cemu se radi? Glavni mehanicar Ferrarija Nigel Stepney je hteo da da otkaz i predje u neku drugu ekipu (pregovarao je sa Hondom) i hteo je sa sobom da dovede prijatelja iz McLarena (tehnickog direktora) Mikea Coughan-a koji takodje nije bio zadovoljan tretmanom koji je imao. Nabavio je nacrte bolida i hteo da tako pomogne Hondi te dodje kao veliki spasilac ekipe u 2008. Nadam se da ce zalbeno vece FIE odbaciti ovu suludu odluku, jer je dokazano da su ovo privatne kradje i nikad ovi nacrti nisu niti usli u McLaren. No žabari, pokusavaju da od muve naprave slona. Da li primetite neku slicnost bolida Ferrari 2007 i McLaren MP4-22. Ni nalik...
(detaljan tekst hrvatski AutoBlic broj 17 od 16 avg 2007 "krimic u F1)

Zoran Kovacevic

pre 16 godina

Da su ukrali tehnologiju od Ferarija to bi značilo da mogu da budu po kvalitetu bolida u rangu sa Ferarijem, a nikako bolji od njega, jer ako od nekog nešto prepišeš ne možeš biti bolji od njega već isti ili lošiji. Meklarenov bolid je za dve generacije bolji od tog famoznog Ferarija čiju su navodno tehnologiju ukrali (dokazao Hamilton obilaženjem Rajkonena koje da nije bilo žalosno bilo bi smešno). Po razlici u bolidima to vam je isto kao kada bi Zastava Kragujevac tužila BMW da koristi tehnologiju JUGA In za proizvodnju najnovijeg modela BMW. SMEŠNO. Ovo je po hiljaditi put u istoriji da Italijani ( kompletno svi sportovi uključujući i formulu ) pokušavaju da na mala vrata (Materaci i ostali drugari) naprave samo njihovim dušama i na njihov način zadovoljavajući uspeh. Svima je jasno da je Ferari na početku sezone, sumnjajući u kvalitet svojih bolida, jednog svog inženjera pred otkazom poslao u Meklaren sa kompletnom dokumentacijom o izradi novog Ferarija, kako bi ako kojim sliučajem Meklaren bude daleko bolji časkom napravili špijunsku aferu izbacili Meklaren i kao i većinu poslednjih titula osvojili nezaslužano. Ovo je još jedna u nizu baljezgarija Italijana i nije mi jasno kako jos uvek ostatak sveta ne zna sa kim ima posla. Nadam se da će u bliskoj budućnosti FIA, FIBA, UEFA, FIFA i ostale organizacije koje se bave sportom ili bi trebalo da se bave sportom izbaciti Italijane iz svih sportskih takmičenja jer italijani se nikada nisu i nikada neće baviti sportom već manipulacijama ,mahinacijama, spletkarenjem, aferama, prevarama, politikom i svime onim što sport nije i čega bi sport trebao da se kloni.

Drugi Goran

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da ima komentara u kojima se praktično okrivljuje Ferari. Slepilo pojedinaca je bezgranično! Meklaren je imao dokumentaciju koju nisu smeli da imaju, krađa, jasno kao dan, samo je pitanje koliko im treba odrezati.

Ali, ne pišem da bih komentarisao kokošije slepilo...

Videh juče Džekija Stjuarta (Škot, dakle, ne voli Engleze, ali ne verujem da nešto "miriše" Ferari) na CNN-u, kako komentariše da mu nije jasno po kojem osnovu je kažnjen tim, a ne i vozači. I čovek je verovatno u pravu!

Kažnjavanje tima oduzimanjem timskih bodova je OK, ali uspeh vozača je itekako uspeh tima. Na kraju krajeva, šampionat je prvo među vozačima, tek onda među timovima, nije to fudbal! Dakle, tim će se "šlepati" uz eventualnu titulu vozača, jer će pisati ili biti rečeno "Šampion za 2007 je A ili H u Meklarenu". Iz te perspektive, kazna deluje kao truli kompromis.

Ono što je tu najtrulije, je naravno pitanje "šta bi bilo da je na optuženičkoj klupi bio npr. Spajker? Prilično sam ubeđen da bi se i npr. Ferariju, ili nekom drugom velikom timu malo gledalo kroz prste, kao Meklarenu, a to nije fer.

Nebojsa

pre 16 godina

Iako sam Ferarijevac, ako nisu krivi ne treba da budu kazhnjeni, ako jesu onda kud koji mili moji. Hamiltona mi je malo zhao, malo me nervira ta njegova prepotantnost poslednjih par trka, mislim svi mi znamo da si ti novo chudo formule, ali ipak si ti debitant daj smiri se malo :)

BTW ako je neko igrao igru Grand Prix Manager (2) onda zna da ako bi te uhvatili u pokushaju shpijunazhe, bio bi kazhnjen ili novchano ili oduzimanjem bodova........tako da to nije nishta novo.

Milena

pre 16 godina

Ova vijest mi je uljepsala dan, pored nasih odbojkasa!!! Jos da su Hamilton i Alonso kaznjeni, gdje bi nam (navijacima Ferarija) bio kraj. NAPRIJED KIMI!!!!!!

aaaaa

pre 16 godina

Ljudi, sta je vama... citate li kompletan tekst...
kaze se da vozacima ostaju bodovi, tako da ne vidim kako kimi moze da bude prvi, i zasto vam je zao hamiltona i slicno ?! Mada generalno trebali su i vozacima da oduzmu bodove... ipak su i oni deo tog tima koji su se bavili prljavim radnjama.....
heheheh pa sumaher je glupa beba za ovaj meklaren ! !!

ALEKSANDRA

pre 16 godina

Hvala bogu,na trenutak sam pomislila da ce proci nekaznjeno.Zasluzili su ovu kaznu ali nije pravedno sto i vozaci nisu kaznjeni.I oni su te bodove stekli na nezakonit nacin.
Prava kazna bi bila diskvalifikovanje,bar ov godine pa da im sledeci put ne padne na pamet da ponovo kradu.
Nije mi drago sto ce Ferari na ovaj nacin uzeti konstruktorsku titulu,ali sta cemo sad.Sta je,tu je.

katarza

pre 16 godina

Da ne ulazim u to jesu li ili nisu krivi. FIA ih je proglasila krivim - sto znaci da su spijuniranjem dosli do superiornog bolida. E sad ako su ih vec kaznili zar ne bi bilo logicno da i vozace izbace. A oni im daju da voze i dalje sa tim bolidom... to mi nikako nije logicno.

kiki

pre 16 godina

alo,ljudi zapamtite ferari je zakon!!!! jedini problem sto je sad ferari slab, jesto to da je michael schumacher napustio formulu 1, formula 1 nije vise zanimljiva kao sto je nekad bila........

Lala

pre 16 godina

Mene F1 sve manje zanima, to je postalo dosadno takmičenje, ali ono što me brine jest da mnogi naši ljudi opravdavaju nezapamćenu krađu dokumentacije. Srbija je retka zemlja u Evropi gde se tuča i krađa smatraju kao nešto normalno i prirodno.

Pop

pre 16 godina

Navijac sam ferarija,ali ovo je trebalo resiti ranije.Ipak su ove godine Alonso i Hamilton vise pokazali i dobro je da ih nisu kaznili.

galita

pre 16 godina

Ja zaista nisam siguran da ovi ljudi znaju da čitaju!
Kao prvo niko nije diskvalifikovan već su im oduzeti bodovi u konkurenciji konstruktora,a samim vozačima nisu, što u prevodu za ove "pismene" znači da su oni još uvek u takmičenju.

Za sledeću sezonu situacija je čista, sart sezone kao i do sada svi od nule...niko iz minusa.

Tako da više ne objašnjavam ono što jasno piše....Ovo možemo slobodno i bez one čuvene teorije zavere smatrati tajnim dogovorom izmedju Ferraria i Meclaren-a ,jer i ako sam navijač Ferrari-a i to passionirani, priznajem da bi sledeća sezona bez Meclarena bila izgubljena sezona za sve koji vole i uživaju u F1.Da ne pričam o finansiskom aspektu na koji su gospoda iz iste najosetljiviji,tako da takav do kraja brutalan ishod po Meclaren nikada nije ni bio u planu čelnika Ferrari-a.

Jednostavno pravda je morala biti zadovoljena sa jedne strane, a sa druge ne biti obesan u svemu tome već ostaviti i sebe i sport u kom se takmičite u životu.
Meclarenu je dovoljna kazna ,bilo kakva kazna jer baca ozbiljnu ljagu na ceo tim radi onoga što su uradili ,a naročito radi ponašanja koje su pokazali nakon svega..Mamne jmapo.
Tako da ostavimo vozače da se trkaju do kraja za titulu ,a čike iz Pitvola da malo razmilse sledeći put kada im ponestane sopstvenih rešenja i ideja.

Trifun

pre 16 godina

Pa ovo nije kazna. Zabole njih za konstruktorske bodove i 100 miliona, kada su ostali u takmicenju. Njima je glavno da Hami ili Alonso bude prvak i da nisu izbaceni. Nikakva kazna.

Axl

pre 16 godina

Ja ne shvatam navijace McL zasto kukaju!!! Pa ovo je dobra vest za McL. Trebalo je oduzeti bodove i vozacima. I, ne znam zasto se cudite sto je Ferrari tuzio McL. Pa, vi niste normalni. Zar vi ne bi ste tuzili nekoga, koji vam je nesto ukrao???!!!

aandjela

pre 16 godina

sta da se zali...dobro su i prosli... kada bi i hamiltonu i alonsu oduzeti bodovi...sta bi se desilo sa vim sportom... jer bi fanovi alonsa i hamiltona i dalje pratili ovaj sport sa onim uzitkom sa kojim su pratili nekad ?? i sta bi bilo sa sponzorima... jednostavno trebalo bi puno sezona da se formula 1 vrati u normalu... sve se dobro zavrsilo... a ovo ce mo da zaboravimo... i nadamo se da se nikad nece ponoviti...

sneskica

pre 16 godina

od 02.05.1994 god. sampionat formule 1 nije ono sto je bio.
poginuo je airton senna.zavrsila je era zdrave konkurencije i ljepote koju ovaj sport nosi sa sobom.a pocela je era schumachera i svih zakulisanih radnji i ... novac je,kao i svugdje pobjedio nad ljepotom.
pozdrav za sve vjecne navijace lika i djela a. senne iz kotora

Milan

pre 16 godina

I McLaren i Ferrari imaju sjajnih inzinjerskih resenja na bolidima. Kada jedan tim (McLaren) ukrade ove stvari od drugog i ukombinuje sa svojim najboljim resenjima dobija se Mclarenov aktuelni bolid. Ako dodamo jos podatke o taktici i sat-upu jasno je odakle srebrnima 0.5 sec + po krugu. Mclarenov bolid je prljav a njega su vozili i Luis i Alonso, pravedna odluka bi bila oduzeti i njima bodove. Naravno ovo bi lose uticalo na sezonu... Sto neko pomenu gore bitno je onih 100 miliona dosta za sezonu 2008

Pero

pre 16 godina

"SRAMOTA". Najbolje da izbacimo sve ekipe ili da sve vozace placa Ferari pa cemo onda imati intersantno prvenstvo formule 1. Moglibi u toku celog zimskog perioda da se kladimo koga ce ferari proglasiti za prvog vozaca i sampiona. Prvo su 10 godina bili niko i nista, aoda su 10 zadnjih godina bavili se samo muvanjem. U dve sezone su rezirali titule prvaka ( hvala Barikelu). Ispade da je ferari najpostenija ekipa, kako su onda imali informaciju pre otprilike 7 god. da Mclaren tj. Mercedes ima neku vrstu radioaktivnog materijala u leguri za blokove motora. Upropastili su FORMULU 1.

RAIN MAN

pre 16 godina

@Tamara "...nabedjeni Spanac" ??!! a, da Sumaher je uvek bio taaako skroman i sve je bilo podredjeno malom Sumiju...

@ducca i Memorija pamcenja - tako je !

A pojedinci bi pre nego sto pocnu sa komentarima trebalo da se malo pozabave istorijatom F1 ! Ne pocinje F1 Sumaherom i Ferarijem !
Ja sam za McLaren pocela da navijam jos kao klinka dok je Senna vozio! To je bilo vreme velikana F1, bilo je i tada naravno rivalstva, afera (Senna-Prost)... ali ovo danas vise nema veze sa sportom samo sa $ ! Nakon Hakinenovog odlaska za mene je F1 postala dosadna sve do Alonsovog dolaska u Reno 2003. a onda i odusevljenje njegovim prelaskom u "moj tim"... Bilo kako bilo NAPRED Alonso !!!

Slavko

pre 16 godina

McLaren loses all constructors' points
Thursday, 13, September, 2007, 18:38


The FIA World Motor Sport Council has disqualified McLaren from the 2007 constructors' championship and fined the team $100 million, but Lewis Hamilton and Fernando Alonso can continue to battle for the drivers' crown.

After a day of deliberations at the hearing in Paris, the governing body decided to punish the team for breaking the sporting regulations by possessing confidential Ferrari data.

But while the decision to exclude McLaren from the constructors' contest hands that title to Ferrari, McLaren's drivers have not received any penalty.

Hamilton and Alonso's battle for the world championship will therefore continue unaffected in the remaining four rounds.

The team's $100 million fine is the largest in motorsport history.

McLaren will also have to present its 2008 car for examination by the FIA before the start of next season.

The team is due to address the media in Paris within the next hour.

SF

pre 16 godina

i krajnje je vreme bilo..... ja ne znam sta su cekali do sada , jer je bilo ocigledno da na pocetku sezone nisu mogli nista, a onda od jednom oni ko fol brzi..... jedino mi zao hamiltona- dobar je vozac!

Bojan Trkulja

pre 16 godina

Blago Dave-u Richardsu! Dogodine Prodrive sa McL sasijom i Mercedes motorom, ali ne kao B tim, vec kao jedini tim iza koga ce stajati masinerija iz Vokinga! A posto jos nisu potpisali vozace za dogodine, eto im i L. Hamiltona na godinu dana... Pa nece decko valjda da pauzira, ili ne daj boze ode kod nekog drugog. Lepo.
A sto se tice presude? McL je jos pre 2 meseca proglasen krivim, ali nije kaznjen zato sto nije bilo dokaza da je to zbog cega je proglasen krivim i koristio. Sada kada su stigli dokazi... Velika steta za jedan od uzbudljivijih sampionata, ali ipak je reputacija sporta bila u pitanju, a kad je neko ovoliko stvari pogresno uradio kao McL, bilo je neminovno. Pogotovo sto su se na proslom saslusanju branili tvrdeci da niko osim Coughlana nije znao za dokumentaciju, a sada se ispostavlja da nije tako. Pri tome je samo Coughlan bio suspendovan, a ostali nisu. Ono sto me je najvise razocaralo je da je prica stigla do Martina Whitemarsha, a samim tim morala je stici i do Rona, a sve vreme McL tvrdi da je cist.
Za nauk drugima za ubuduce, a nama ostaje da po prvi put od 1982. godine uzivamo u borbi za titulu izmedju 2 Ferarijeva vozaca. Poslednji put kada se to dogodilo (recene 1982.) jedan je poginuo pre kraja sezone (Giles), a drugi posle par trka doziveo nesrecu koja mu je zavrsila karijeru (Didier)... Ko zna, mozda je to razlog zasto Ferari svojim vozacima nije dozvoljavao da se trkaju jedan protiv drugog. :) O, da, i titulu je osvojio (sa samo 2 pobede u sezoni) otac izvesnog mladog vozaca koji trenutno vozi u F1.
Ali od sutra smo na Frankorsampu, i bice interesantno videti da li ce se McL rezultati od pocetka sezone do sada brisati, u kojem slucaju Kimi ima (cini mi se) +4 u odnosu na Felipea, ili ce ostati zamrznuti, u kojem slucaju Kimi ima +5. Mada, sumnjam da ce se odluciti za opciju 2, posto bi to ostavilo teoretsku verovatnocu da u naredne 4 trke niko ne pretekne Luisa, i on postane prvi diskvalifikovani sampion F1… E, to bi vec bio skandal!

kobayashi

pre 16 godina

Ne znam da li ste dobro prochitali vest, ali vozachi su zadrzhali osvojene bodove, tako da su i dalje u trci za titulom.
Znachi, lapo-lapo.

Dr Nick Riviera

pre 16 godina

Pravda je spora ali dostizna!!!
Samo mi jedna stvar nije jasna oduzeti bodove u konkuranciji konstruktora a Alonso i Hamilton su zarzali svoje bodove... Pa z koju su ekipu oni to vozili?

JVL

pre 16 godina

Ma ovo je šlag na torti. Šta mislite kome ide najveća svota novca od tih 100.000.000. Odkad je LEGENDA Ayrton Senna nastradao, F-1 je postao "nazovimo auto sport". Tu se radi o tome ko će koga da zavrne za koji milion. Maks Mozli i Berni Ekleston (IQ zajedno=20) samo gledaju svoje interese a baš im boli uvo za timove, vozače a kamoli za navijače. A da o blago rečeno glupim pravilima i ne pričamo.

Tvrtko Milicevic

pre 16 godina

Mislim da su svojevremeno ovako nesto uradili Ferrari-u (a sigurno su imali zasto) Schumacher nikada ne bi bio toliko veliki sampion kakav je danas a mozda bi nam u takvim okolnostima i danas bio ziv Airton Senna!
Svasta mi se mota po glavi sve ove godine.

Zeka

pre 16 godina

Ne budite naivni, ne moze ceo Meklaren da bude diskvalifikovan sve sa vozacima. Ovo je nagodba kojom ferari mora da bude zadovoljan (i verovatno minimum na koji oni pristaju) jer sve preko toga bi finansijski ostetilo i samo takmicenje F1. Gubitak interesovanja publike, iako je jos malo ostalo, bi se, moguce, preneo i na sledecu sezonu. U takvoj situaciji svi gube lovu. Ovo je ipak show, a on mora da ima aktere.

Dado

pre 16 godina

Ferari i nije mogao drugacije do titule! McLaren podatke koje je posedovao nije koristio u razvoju ovog bolida, to je dokazano, tako da mi nije jasna kazna o oduzimanju bodova. Novcana kazna je logicna jer su ipak posedovali tudje dokumente, ali je ipak previsoka! Sampanjac za Ferari ce biti gorak a ne zaboravimo da je Kimi na prvoj trci sezone pobedio sa bolidom koji je u sebi imao nedozvoljeni deo, ili sta vec!

spirala

pre 16 godina

Prvo da se razjasni. Da li su spijunirali ili im je tehnicar (citaj Ferrari) dostavio podatke?. Da li je nelegalno kopirati, ako je uopste kopirano, i kakve to ima veze sa automobilskom federacijom. Kakve veze ima situacija u box-u jedne ekipe sa konkurentima (ne pustanjem Hamiltona od strane Alonsa da izvrsi servis, odn. ugrozavanjem njihove (konkurenata) pozicije na stazi. I ovde su McL. otkinuti poeni u konstruktorima i opet nije vredelo. Casu je prelila kap sa debaklom u Monzi.
Pa vi sada komentarisite

Zeljko

pre 16 godina

@Raikka
Najjaci si brate... ako je McLaren uzeo neke informacije o Ferarijevom bolidu, odmah su zbog toga brzi? PA I FERARI IMA TE INFORMACIJE!!!!

FIA & FERARI MAFIJA

pre 16 godina

Pa sta mislite,zbog cega je Hakinen otisao iz formule 1,a sada vozi u DTM sampionatu,gde je zarada smesna u odnosu na formulu 1?? Mislite o tome

The_Night_Hawk

pre 16 godina

Kao i uvijek,pravu cijenu će
(nažalost)platiti takozvani
mali čovjek!
Kazna Meklarenu znaći kresanje
budžeta,dakle,otpuštanje mnogo
ljudi,i smanjivanje plate oni
ma koji ostanu...
Tu će biti i povećanje cijene suvenira sa Mercedesovim znakom,možda i ulaznica u Njemačkoj i Engleskoj.
Što se tiče izjave Hamiltona
od prije par dana"ostaću bez posla",to je klasičan primjer nezrelog(ali ekstra spretnog za volanom) klinca!!!
Prvo,zaštićen je ugovorom.
Drugo,sve i da ga šutnu,što je nemoguće,i da onda niko neće(što je takođe nemoguće),
ostaje mu novac iz ove sezone.
Sa tim parama ladno može da živi 20 godina i da ne NIŠTA ne radi!!!
Rado bih se mijenjao sa njim.

Miloš

pre 16 godina

Ne interesuju me ni jedni ni drugi. Čekam da Reno sledeće godine napravi pravu mašinu pa da Heiki i Nelsinjo pokažu koliko vrede!

formula

pre 16 godina

AKo i treba da ih izbace i iz takmicenja kad tako nesto rade...a i ovom Alonsu i Hamiltonu da se oduzmu bodovi...pa da vide oni sami da od Meklarena nema nista jer je to lopovska ekipa uvek i bila...sve na mucke uzimali titule...ali ima boga ima...A Alonso ti predji u Fereri da vidis sta je tim i sta je formula...

milance

pre 16 godina

Koliko ja znam sporni su bili podaci o bridzstonovim gumama, a svi znamo da je ferari povlascen kod bridzstona. I ja bi da sam na mestu Rona Denisa ukrao te podatke posto bi oni trebali da pripadaju svima.

MR@V-F1

pre 16 godina

Ma da Meklaren do prosle godine nije ni mogo da zavrsi ni jednu trku zbog pregrevanja motora i lose odradjene formule (zbog cega su i otisli svi dobri vozaci) a od ove sezone ko grom iz vedra neba sve trke zavrsili. pa nece da moze zapitajte se gospodo koja navija za meklaren kako je to moguce, jeste moguce je ako uzmete podatke od FERARIJA kako se pravi motor i ceo bolid pa zavrsavate trke normalno i ja bi je zavrsio.a sto se tice alonsa to je obican slepac nabedjen covek koi misli da zna da vozi formulu a u stvari nema blage veze smozgom, treba da ide na casove kod SUMAHERA da mu pokaze kako se vozi, a hamiltom ima jos da vozi i da vozi dok dodje do perioda kako je vozio sumi a o obaranju sumaherovih fantasticnih rekorda moze da sanja. samo kad vam dodje srpski as PAVLOVIC videcete ko najbolje vozi samo polako.
P.S. FERRARI je najaci bio i ostao

Dragan-F2007

pre 16 godina

Ovo je zaista skandalozno, pa FIA je praktično ponovo nagradila McLaren... :((
A još nebulozniji komentari su ovde...
Ferrari nikada nie imao protekcije kod FIA-e, već samo štete...
2003. je izmišljen nakaradni sistem bodovanja, promenjene kvalifikacije... Sve samo da sruše kralja Šumahera...
Nije im pošlo za rukom, pa su nastavili sa uništavanjem Ferrarija 2005. godine izmišljajući nova pravila - jedan motor > dve trke, pa jedan set pneumatika za ceo trkački vikend... Znali su da Bridgestone pneumatici nisu pripremljeni za tako besmislen sistem, i tu je Renault uzeo prednost jer su se spremali za to bar 3 godine...
2006. poznato je koliko je štete naneto Ferrariju besmislenim kažnjavanjem Šumahera u Monaku i Mađarskoj... :((

Lepi Milance NV

pre 16 godina

Ako se nevaram,
celu aferu je poceo mehanicar Ferarija ponudom intelektualne svojine na slobodnom trzistu, e sad i Honda i Toyota i Meklaren su imali isti materijal u rukama kao ponudu da ga kupe i niko ziv ga nije pazario, a samo je na kraju Meklaren kaznjen.

Nece ovo izaci na dobro uopste po ceo projekat F-1.

Do kraja godine ce sigurno biti izglasano jos jedno takmicenje, sa Ferarijem i FIA na jednoj strani i ostatkom sveta na drugoj , pa da vidimo od koga ce tad lopuze iz Maranela da strahuju i kome ce i koga da tuze?
Ja bih licno posle ovoga povukao tim iz takmicenja do dalnjeg i pustio vozace da idu slobodno gde oce.
Zanima me samo sad da cujem reakciju ostalih timova na ovu odluku, a pre svega Favija Brijatorea!

marko

pre 16 godina

Ne znam zasto su reakcije takve, pa ljudi bilo je za ocekivati da ce se ovo desiti, nadam se samo da je odluka zvanicna, i da nece biti osporena.

Jer ako pricamo o ikakvom fer-pleju onda ovo je svakako prikaz kako se to ne radi

Ono sto je sada zaista dobro pitanje je sta ce biti sa vozacima... i da li ce oni samo biti pomereni u PRO drajv ekipu - marionetu meklarena za sledecu godinu...

markone

Bruce_Mclaren

pre 16 godina

Nemoj slucajno ovo da je istina jer cu licno stopirat` ovaj glupi sampionat, Mclaren da osvoji titulu ili niko cekam je 9 godina, gledam onog svabu kako ih je uzimao e nece vise ferrari, nego se kimi zeznuo sto je presao tamo, i onog alonsa treba skinut, pa da hamilton osvoji, ferrariju sve na tanjir, a Mclarenu ni titula, i neka ne lazu Mclaren ima najbolje inzenjere, sto bi krali od ikoga, Berni ubih te ako ih izbacis, potplati celnike FIA kao kad je ferrari osvajao titule, jooooooooooooojjjjjjjjjjjjjjjjjjjoooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ubih vas!!!!

Jovke

pre 16 godina

Ako im je kad hoce na prevaru da pobede. Sve se kad tad otkrije pa cak i to. Evo zapisa...
http://s4.bitefight.ba/c.php?uid=18792

vlada, luis

pre 16 godina

Pre neki dan sam bas napisao komentar kako ce se timu oduzeti bodovi ali ce vozaci zbog saradnje ipak biti postedjeni.
Upravo se to i desilo, sto je i bilo za ocekivati obzirom kako su tekle stvari.
Evo jednog dela, inace jako kratke za ovako krupnu odluku, izjave FIA-e:
""However, due to the exceptional circumstances in which the FIA gave the team's drivers an immunity in return for providing evidence, there is no penalty in regards to drivers' points **.
Ostaje znak pitanja, ipak, a to je da, vozaci su bodove osvojili nelegalnim sredstvima i da li su trebali biti kaznjeni? Ko to zna sada, videcemo sta ce se desiti u buducnosti. Jedno je sigurno, istina je isplivala na videlo i svi ce, od sad, dva puta da razmisle pre nego li im i padne na pamet da ukradu neke podatke.
Pozdrav svim ljubiteljima brzine, sa veoma gorkim ukusom u ustima od danas.
Nista od ovoga nije trwebalo Formuli 1, definitivno ce ovaj sport zbog ovoga da izgubi na ionako poljuljanoj popularnosti.

filip

pre 16 godina

The full statement from the FIA:

In an extraordinary meeting of the World Motor Sport Council was held in Paris on the 12th of September 2007, The following decision was taken:

"The WMSC has stripped Vodafone McLaren Mercedes of all constructors' points in the 2007 FIA Formula One World Championshiop an the team can score no point for the remainder of the season *.

"Furthermore, the team will pay a fine equal to 100 million dollar, less the FOM income lost as a result of the points deduction.

"However, due to the exceptional circumstances in which the FIA gave the team's drivers an immunity in return for providing evidence, there is no penalty in regards to drivers' points **.

"The WMSC will receive a full technical report on the 2008 McLaren car and will take a decision at its December 2007 meeting as to what sanction, if any, will be imposed on the team for the 2008 season."

The full reasons for this decision will be issued on the 14th September 2007.

* Points gained by other teams so far this season will not be affected.

** No McLaren representative will be allowed on the podium should a McLaren driver win any of the remaining races of the 2007 season.
To vam je zvanicno saopstenje fia-e. I tamo pise da nemaju pravo zalbe

Dejan

pre 16 godina

Da li se neko seca kada je BarHonda bila kaznjena.Tada su joj bodovi bili oduzeti svi do jednog,ali nesto se nesecam dali su Baton i Sato ostali bez njih!
Kako ce ova dvojica regovati na ovu kaznu.

zola

pre 16 godina

Ako je ova kazna za McLaren bruka za F1 i nije fer plej, ako FIA ne zeli da crnac osvoji titulu, sta je onda ono zadrzavanje Hamiltona od strane Alonsa u boksu na treningu pre dve trke?! A oni su ta ekipa McLaren Mercedes, timske kolege i oni predstavljaju svoju ekipu na stazi u "najboljem svetlu" i njihov rad. Ja sam verovatno lud kad pored svih vas vidim da je McLaren taj koji je ocajan za osvajanjem titule kad poseze za svim raspolozivim oruzjima! P.S. Gde je McLaren bio prosle godine?

mertur

pre 16 godina

Ako Meklaren je ukrao nesto od ferarija znaci i ferari ima pa to koristi ako je nesto dobro u svakom slucaju sad oba tima su istom nivou, to sro stoji ferari iza meklarena u poenima mozda su i vozaci krivi. Kimi nema ratobornost jednog Schumachera a Felipe nije bas tako lukav.Alonso je sanjao da ce u meklarenu biti prva violina ali kad se probudio Hamilton je vec bio dosta daleko.Sad on ima i najbolje sanse a decko je crnac ali ne glup.To sto meklarena kaznjavaju a vozace ne na kraju ako Alonso i Hamilton skupljaju dovoljno poena kazace da je meklaren de fakto ponovo pobednik.

vaske

pre 16 godina

Ljudi, ja sam dugogodisnji navijac McLarena, jos dok je Sena vozio za njih...Trenutno navijam za Raikonena (zato sto je vozio u Mclarenu...) al nemoguce je da je odjednom McLaren procvetao!!! Jednostavno nemoguce da su toliko dobri odkad je Raikonen napustio tim!!! Sta mislite o tome!!! Gde je sad ta taktika Ferarija koja je toliko poznata u svetu jos iz doba Shumahera?!!!

Nikola P4

pre 16 godina

Ne razumem zasto povika na Ferrari izuzev sto ima patoloskih mrzitelja. Mnogo puta Ferrari nije bio prvi bez obzira na pare, bez obzira sto je bio nadomak titule, bez obzira na prljavo ponasanje njegovih ali i drugih vozaca, pa ko bas hocete, bog da mu dusu prosti i Sene.

Procitajte malo i neku vest na Engleskom:

Vozaci su dobili imunitet od kazne da bi otvoreno svedocili. Oni su svedocili i McLaren je kaznjen. Da li mislite da vozaci nisu znali sta pricaju ili da bi priclai nesto sto nije istina?

Vazno je da su rekli istinu, kazna je primerena. Daj boze da ovo bude presedan posle koga ce svi (pa i Ferrari) dobro razmisliti o tome sta rade.

Eh

pre 16 godina

A kao Ferari nikada nije dosao do podataka od Meklarena ?!?! Mo's si misliti. Ajde sto su ih odalamili za pare, ali uzeti sve konstruktorske bodove to je kretenizam na kvadrat. Gdje je u svemu tome sada neko takmicenje kada znamo tko ce biti konstruktorski prvak, osim, ako meklareni ne budu onesposobljavali ferarijeve vozace pa da niti jedni niti drugi ne dobiju niti boda, pa da uskoci eventualno neko treci 'na konstr. titulu'.
Ako su vec mislili maknuti neke bodove, onda su ih trebali izjednaciti s Ferrariem po bodovima, pa ovo sto ima da se odvozi i da utrke imaju neku draz i neka bolji dobije, no 'zabari' ne bi bili 'zabari' da titulu ne izvuku pa taman i po cijenu da se drugome oduzmu svi bodovi. Jedino 'zabari' mogu biti toliko niski da ce prihvatiti konstruktorsku pobjedu na ovakav nacin i da ce je proslaviti kao da su izmislili 'gorivo koje ne zagadjuje'.

Ove godine me vise f1 ne zanima i bojkotirati cu je do kraja...

Dragan,BGD

pre 16 godina

Nemam komentar,napisao sam ga pre nekoliko dana.
*
I kako te Ferarijeve tajne mogu da pomognu McLarenu a ne Ferariju.
Moze da se kazni,onaj koji je prodao tajne,i eventualno onaj koji je kupio(kazem eventualno) i da se suspenduje neko iz McLarena ko je to eventualno naredio.
Ali kakve veze s tim imaju Hamilton i Alonso? Ako vec FIA trazi krivca,moze,eventualno,da kazni McLaren,kao tim,ali ne i vozace.Vozacima mora da ostanu bodovi,a u najgorem slucaju da se oduzmu timu.Mada i dalje ne znam zasto?
U industrijskoj spijunazi neko se kaznjava,ako je kupio tajne i primenio ih.Ako ih nije primenio,moze da se kazni samo lopov.Ovaj slucaj moze da se resava samo pred redovnim sudom,iako FIA pokusava da bude iznad svih sudova.
(Dragan,BGD, 10. septembar 2007 17:08)

Ilaj

pre 16 godina

Mislim da je ochigledno da je meclaren preko noci namestio electronicu i reshio ostale poteshkoce koje su imali godinama u nazad...znachi da ako su krivi treba biti i kazhnjeni, a ochigledno je da su muckali...
Napred ACEMAN, daj osvoji tu titulu vec jedanput...

LS

pre 16 godina

Ovo samo pokazuje da su u Ferariju vestiji u prikrivanju tragova, a ne da su manji lopovi. Godinama je kruzilo toliko spekulacija o njihovim mutnim radnjama, da ja prosto ne mogu da poverujem da su bili cisti svih ovih godina. Verovatno ni ostale ekipe nisu mnogo bolje, ali lopov je samo onaj koga uhvate.

Tamara

pre 16 godina

Ovo je najlepsa vest koju sam cula u poslednje vreme! Konacno necu vise da gledam dosadnog i nabedjenog Spanca Alonsa! prljavo je osvojio i proslu titulu mnogo bi mu bila i ova! Ferari je najbolji i Sumi je broj 1 u svetu formule 1! napred Sumi!

зоран

pre 16 godina

Наравно да ће да их избаце јер FIA значи Ferrari International Association увек је било све намештено да би Ферари био први. На ВН Бразила се чекало неколико сати да би стала киша и асфалт био сув јер ферари није имао кишне куме а на ВН САД 2005 FIA није могла да чека да Мишелин достави специјане гуме екипама које користе њихове гуме а користило их је 8 екипа које су касније процениле да је без тих гума безбедност њихови возача угрожена после инциндента који је на слободном тренингу имао Ралф Шумахер, екипе су тражиле да FIA постави додатне шикане на једној кривини како би се избегла опасност по возаче наравно FIA по налогу Жана Тода није то урадила и 8 екипе је одустало од трке јер су сматрали да је безбедност њихових возача на првом месту: Рено, Мекларен, Тојата, БАР Хонда, Ред Бул, БМВ Вилијамс и Саубер, победио је Михаел Шумахер али му и то није помогло да постане Светски првак те године. Па се сви сећамо ВН Аустрије и заустављања Барикела пред циљ да би га прешао Шумахер FIA их је због овог морала казнити , избацити али није у сваком се спорту актери који направе договор (наместе) резултат бивају дисквалификовани али тако није у ФОРМУЛИ 1

Raikka

pre 16 godina

Kako nelogicna odluka !?!?!? Poslednja vest:McLaren izbacen iz konstruktorske borbe,vozaci se i dalje bore,Mclarenov bolid za sledecu godinu ce prvo ispitati FIA! Ja ne mogu da verujem...Pa ili oboje ili nista!! Vozaci su vozili te bolide koji su toliko jaki zahvaljuci Ferariju.Ne mogu da verujem stvaruno...I sada ce Alonso i Hamilton voziti ravnopravno u bolidima koji su za pola sekunde brzi zahvaljujuci spijunazi.FIA je ovim otvoreno podrzala McLaren.Bruka!

Vule

pre 16 godina

Zao mi je Hamiltona jer mu je ovo debitanska sezona i mogao je da udje u istoriju kao prvi debitant koji je osvojio titulu. Ali ako je sve tako kako kazu onda je ovo ispravna odluka. Napred Kimi,sada mozes do titule.

mg85

pre 16 godina

Sad sam video na Eurosport-u, tamo pise da su McLaren kaznili sa 100 miliona dolara, i oduzeli im bodove za ovu sezonu...

Na zalost ne spominju diskvalifikaciju... :(

Po meni ako odluka bude ovako blaga to nije fer, jer se vozacima daje sansa da sa ukradenim autom osvoje titulu... Trebalo bi nekako vratiti McLaren na proslogodisnji bolid, jer je to legalan, a ovaj nije, pa sa poslednjim legalnim i LEGITIMNIM bolid da osvajaju bodove... Ti bodovi bi bili njihovi, jer bi i bolid bio njihov...

sudnji dan

pre 16 godina

Onaj ko malo duze prati F1 zna da je Meklaren, preciznije Ron Denis, otac svih prevara i nemorala u ovom sportu. Ovaj sport je bio cist do sredine 80-ih kada su pocele afere i odluke za zelenim stolom u koje je uvijek bio umijesan Meklaren. Prekid trke u Monaku 1984. da bi pobijedio Prost u Meklarenu; diskvalifikacija Prosta zbog laganog bolida 1985. u San Marinu; zalijetanje Sene sa Meklarenom u Prostov Ferari i osvajanje titule 1990. godine; tehnicki neregularan "sampionski" bolid 1998. koji im je davao nedostiznu prednost na izlasku iz krivina... Da se ne spominju Denisovi "nemoralni" potezi kao sto su prekid ugovora sa Pezoom 1994. i Gudjirom 1997. I umjesto da tog smutljivca jednom za sva vremena izbace iz F1 da bi F1 opet bila sport, FIA mu daje mogucnost da s ukradenim bolidom dodje do vozacke titule. Da nije zalosno bilo bi smijesno.

Scuderia Ferrari Marlboro

pre 16 godina

Ocekivano. Mada jos nije zvanicno ali bio bih u cudu ako ne budu diskvalifikovani.

U zvakom slucaju ne bih zeleo da sam u kozi nekog od vlasnika deonica u Meklarenu.
Sta li sad oni arapi misle?

Alfasud

pre 16 godina

Navijam za Ferari ali mi se ova vest nimalo ne dopada! Te bitke za zelenim stolom nikada nisam voleo. A i siguran sam da je i Ferari mnogo puta mutio. Sve u svemu tužan kraj sjajne sezone...

Milena

pre 16 godina

Ova vijest mi je uljepsala dan, pored nasih odbojkasa!!! Jos da su Hamilton i Alonso kaznjeni, gdje bi nam (navijacima Ferarija) bio kraj. NAPRIJED KIMI!!!!!!

kiki

pre 16 godina

alo,ljudi zapamtite ferari je zakon!!!! jedini problem sto je sad ferari slab, jesto to da je michael schumacher napustio formulu 1, formula 1 nije vise zanimljiva kao sto je nekad bila........

SF

pre 16 godina

i krajnje je vreme bilo..... ja ne znam sta su cekali do sada , jer je bilo ocigledno da na pocetku sezone nisu mogli nista, a onda od jednom oni ko fol brzi..... jedino mi zao hamiltona- dobar je vozac!

Nebojsa

pre 16 godina

'Наравно да ће да их избаце јер FIA значи Ferrari International Association'

E ovo je glupost stvarno. Da je tako zashto je onda Ferrari chekao 16 odnosno 21 godinu da osvoji ponovo titule u konstruktorima i vozachke? I zashto je FIA posle 2godine dominacije Ferrarija stalno menjala pravila da taj isti Ferrari izjednachi sa ostalima koliko god mozhe?
Mislim da sude Ferraiju, ja bi pljuvao po McLarenu, jednostavno kad navijash za nekog naravno da ces da ga branish. Ali ne treba bash preterivati. Ako je McLaren kriv nek onda snose posledice....

CheXy

pre 16 godina

I jos nesto bolid za 2008 godinu Mc-ov bice detaljno pregledan, u prevodu sad ce ferari pa posten nacin moci da dodje do detaljnih informacija o novom bolidu Mc-a. Dokle vise taj ferari i ti cigani zabari zar za njih nema pravila??????

Aleksandra

pre 16 godina

Ja ne znam sto sad vredjate ferari,jer vam on kriv za kaznu???A ja se cudim sto je Mclaren brzi sad se vidi ko ima koliko morala.Mclaren je potopljen brukom i sramotom ne znam kako mogu nastaviti da voze!
FORZA FERARI

milos g

pre 16 godina

Vidim da se vest lose primila kod auditorijuma,neki pokusavaju da objasne,ali mnogo je vise zaslepljenih pravdom.Ja takodje smatram da je odluka u najmanju ruku ispravna,medjutim brisu se SAMO konstruktorski bodovi.Na sledecoj trci MCL osvaja,nadam se,prvih deset bodova ukupno,dok se trenutno vodecim vozacima i dalje samo dodaje jel pakuje,kao da niceg nije bilo.A ti vozaci,ako imaju imalo savesti,obzirom da je dokazano da voze tudje bolide,tudje vlasnistvo i ideje trebalo bi da se oglase nekim viteskim gestom.Zaista su se zbog Michaela Schunahera menjala pravila,samim tim i zbog ferarija kako ne bi toliko dominirali.I to je dalo rezultata.Alonso je prvu titulu osvojio pravedno,drugu srecom(kvar fereri motora na stazi nakon 15-est godina,u odlucujucoj trci).Ove godine MCLren vozaci su na podijumu zahvaljujuci konstantnim zavrsavanjem trka ili sigurnoscu motora,sto zasluzuje pohvalu mehanik teamu.Sa druge strane Kimi kao da je uneo nesto iz ,ne tako davnogMeclaren perioda,u pogledu krseva i lomova na stazi ,sto njegovih sto Massinih.Kao sto je bio bolji od mase pre dve godine tako i sada,po istom receptu...
Jos jednom:ako su ljudi Alonso i Hamilton bi trebalo da zavijore belu zastavicu,ili da voze bolid iz prosle godine sta god....samo da skinu ljagu
sa dokazanog vozenja ukradenog automobila.Istina je da svi gube.Rivalstvo izmedju Alonsa i LH nestaje(bar u ovim momentima,kada se izadje na stazu sve nestaje),dok Kimi i Massa imaju omcu poklonjene prednosti.
Dakle FIA je najzad uspela da zauzda konjica,a glavni dobitnici procerdavaju taj poklon i takodje omcu na ovako sraman nacin.Ako je dokazano da Alonso u svom laptopu ima sve o konkurenciji,ne znam na koji nacin i odakle crpe entuzijazama u stilu "sta?nista..." i izadje na sledecu stazu.Aktivnije sam F1 poceo pratiti bas kada se on pojavio kao izazivac,i naravno da sam forsiro M.Schumahera.Tek ove sezone je sa moje strane zaradio simpatije zbog hrabre voznje po bili kojoj podlozi i takta koji ima da kada napadne grize dok ne uspe.Ali zao mi je Gonzo vrati to sto vozis tamo odakle su tvoji puleni to uzeli.Luisa smatram kolateralom,ali i on i nazalost partner nastavljaju tamo gde su stali ove sesone.Mnogi su prognozirali "krajformule 1","ostanak bez posla...",ne,diplomatskim resenjem ferari i dalje ostaje na zemlji prinudno.A citava afera je samo pokazala ko je kakav tim i osobe koje cine taj tim.Ruzni portreti,bezobrazni argumenti na prvom sudjenju.Ferari je imao svoju deceniju.McLaren je svoju zapoceo sramno.
P.S. raduje me svaki komentar koji se odnosi na "konjica" :ako ne mogu na stazi,onda za stolom.LjudiFakte u ruke i glavu pa prosudjujte po savesti.(kad god je spomenem vidim sliku F.Alonsa za svojim kokpitom za koji misli da je njegov,ili da ostali te sitne detalje nece uzimati u obzir.i dramatticne suze nevinog Rona Denisa nakon Monze). Formula o(p)staje.

rayban70

pre 16 godina

Navijac sam Ferarija, da odmah to razjasnimo. Da su u italijanskoj ekipi skloni mutljavini, to svi znamo, ali komentari tipa "Ferari ne moze drugacije da osvoji konstruktorsku titulu" nemaju VEZE SA MOZGOM!!!!!
McLaren je bio u posedu Ferarijeve tehnicke dokumentacije(a ne obrnuto), i kako su veoma "posteni" odlucili su da to precute.
Kada su uhvaceni, malcice su lagili kako je samo JEDAN covek znao za to, imao te podatke, i gle cuda, nikome nije rekao za to, sve i da su ga mucili on ne bi rekao svom sefu Ronu sta to pise u tim "papiricima, tricavih 780 stranica"!!!! Ma hajte molim vas!!! Naivni ko francuska sobarica ovi iz Meklarena. Kao nisu znali da se to ne sme!
Mada, cudi me kako se niko od onih koji Ferari nikako ne vole i kojima je Sumaher nabio komplekse za sva vremena nije dosetio da je sve ovo u stvari Ferarijevo maslo: lukavo su im podvalili, upotrebivsi pri tome crnu magiju da neutralisu Meklarenovo postenje, jer u suprotnom Meklaren ne bi nikako uzeo te dokumente nego bi pomenuti pokusaj odmah prijavio, pa bi ovi iz Ferarija nagrajisali zbog pokusaja namerne diskreditacije protivnika! Ali ne lezi vraze: jedan od celnih ljudi Meklarena je uzeo papire, fotokopirao iste(sic!), ali to niko drugi nije znao!!! Ahhhhhhhhaaaaaa
Uhvaceni su sa rukama u vreci, treba da budu kaznjeni!!! I na to nikako ne moze da utice cinjenica da i drugi to rade. Lopova pred sudom ne amnestira cinjenica da nije on nije jedini!

formula

pre 16 godina

AKo i treba da ih izbace i iz takmicenja kad tako nesto rade...a i ovom Alonsu i Hamiltonu da se oduzmu bodovi...pa da vide oni sami da od Meklarena nema nista jer je to lopovska ekipa uvek i bila...sve na mucke uzimali titule...ali ima boga ima...A Alonso ti predji u Fereri da vidis sta je tim i sta je formula...

dejan

pre 16 godina

auuuuuu bila bi steta i izgubila se draz ove sezone, mada su trke sve neinteresantnije u poslednje vreme, jerbo startne pozicije najcesce na kraju trke budu i finalne...

SPIDI BOB

pre 16 godina

BESE JEDNOM F 1 !
Diskvalifikacija MCL> je jedini nacin da ove godine Ferari osvoji titulu.Ovo je necuveno a postavljam pitanje navijacima Ferarija i celnicima iste ekipe sta bi u protekle dve sezone kada ih je oduvao Reno i Alonso,dali su i oni imali njihovu dokumentaciju pri cemu je jos uvek vozio veliki Sumaher?Razmislite malo... ako bi ove godine titulu uzeo Mclaren to bi bila vec treca susna godina skuderije a ko zna sta donosi buducnost.
Nista novo,tako su Italijani uzeli i svetsko prvenstvo u fudbalu a plus jos velika lova ... sve je u njihovom stilu .Ovo je sumrak F1.

f1

pre 16 godina

neeeeeeeeeeeeeee!!!!!!
ovo je jedini nacin na koji ferrari moze pobjedit hahahaahaha, ko italijani, neznaju drugacije. Ali nema veze bodovi ili ne maclaren ce opet tuci ferrari,alonso napolje, hamilton the KING!!!

ALEKSANDRA

pre 16 godina

Hvala bogu,na trenutak sam pomislila da ce proci nekaznjeno.Zasluzili su ovu kaznu ali nije pravedno sto i vozaci nisu kaznjeni.I oni su te bodove stekli na nezakonit nacin.
Prava kazna bi bila diskvalifikovanje,bar ov godine pa da im sledeci put ne padne na pamet da ponovo kradu.
Nije mi drago sto ce Ferari na ovaj nacin uzeti konstruktorsku titulu,ali sta cemo sad.Sta je,tu je.

Jovke

pre 16 godina

Ako im je kad hoce na prevaru da pobede. Sve se kad tad otkrije pa cak i to. Evo zapisa...
http://s4.bitefight.ba/c.php?uid=18792

Silobad

pre 16 godina

Stvarno ne razumem kako neko normalan može da bude na strani MekLarena u ovoj priči.
Pa prošle godine su bili teški luzeri, koliko je puta Kimiju grunuo motor, a vidi ih sada ne mogu da ne završe trku.

Hamilton je sjajan, ali nemoguće je da neki debitant toliko odskače. Skoro svaki put je bio na podijumu, a uvek je bio bodovima.

Nije mi jasno zašto ne oduzmu bodove i vozačima. Pa oni su vozili te bolide koji su napravljeni na bazi Ferarija.
Prava stvar bi bila da su i njima oduzeti bodovi.

Sava Savic

pre 16 godina

Potpuno ocekivano engleski tim je prosao bolje nego sto je iko ocekivao. Da je ovakav prekrsaj napravila Honda ili Toyota ili Red Bul leteli bi iz formule ne na jednu nego deset godina. Prljavstina kojom ce biti presvucena ovogodisnja vozacka titula ako je uzmu vozaci MekLarena nece sluziti na ponos nego na sramotu tog istog.Nadam se da ce to vozaci znati (a znaju ) . Takodje , ovo je definitivno pocetak kraja F1 i nece mnogo vremena proci kad ce neko drugo takmicenje smeniti ovo a koje ce biti mnogo vise sportsko a mnogo manje sponzorsko. Ne treba zaboraviti da je Ferari jos uvek JEDINA EKIPA koja je samostalna u razvoju ( jedan motor , jedna sasija )i u takmicenju sto veoma , veoma bode oci velikim tatama FIA. Sa zaljenjem vidim da je novac opet pobedio. Sramota za jednog Ron Denisa i ostale koji su obrukali i bacili senku na sve sto je MekLaren u F1 uradio. Inace na sajtovima F1 za diskvalifikaciju MekLarena glasalo je preko 76% citalaca.Ljubitelji F1 i te kako znaju ko je i sta radio .Samo se FIA pravi luda.

Jexy

pre 16 godina

ma kakvi diskvalifikovani, oduzimaju im se bodovi za konstruktore, a vozacima ostaju njihovi i bice debelo novcano kaznjeni! Tako je i fer! Ferari je hteo da ih diskvalifikuju jer drugacije i ne mogu da dodju do titule, a i to bi znacilo pocetak kraja F1!

Milos

pre 16 godina

Nema sanse da se tako nesto desi. pa sta se taj ferari zamislja. ako ne mogu da ih pobede na stazi da ce ovako da ih uniste. malo sutra

Bojan Trkulja

pre 16 godina

Blago Dave-u Richardsu! Dogodine Prodrive sa McL sasijom i Mercedes motorom, ali ne kao B tim, vec kao jedini tim iza koga ce stajati masinerija iz Vokinga! A posto jos nisu potpisali vozace za dogodine, eto im i L. Hamiltona na godinu dana... Pa nece decko valjda da pauzira, ili ne daj boze ode kod nekog drugog. Lepo.
A sto se tice presude? McL je jos pre 2 meseca proglasen krivim, ali nije kaznjen zato sto nije bilo dokaza da je to zbog cega je proglasen krivim i koristio. Sada kada su stigli dokazi... Velika steta za jedan od uzbudljivijih sampionata, ali ipak je reputacija sporta bila u pitanju, a kad je neko ovoliko stvari pogresno uradio kao McL, bilo je neminovno. Pogotovo sto su se na proslom saslusanju branili tvrdeci da niko osim Coughlana nije znao za dokumentaciju, a sada se ispostavlja da nije tako. Pri tome je samo Coughlan bio suspendovan, a ostali nisu. Ono sto me je najvise razocaralo je da je prica stigla do Martina Whitemarsha, a samim tim morala je stici i do Rona, a sve vreme McL tvrdi da je cist.
Za nauk drugima za ubuduce, a nama ostaje da po prvi put od 1982. godine uzivamo u borbi za titulu izmedju 2 Ferarijeva vozaca. Poslednji put kada se to dogodilo (recene 1982.) jedan je poginuo pre kraja sezone (Giles), a drugi posle par trka doziveo nesrecu koja mu je zavrsila karijeru (Didier)... Ko zna, mozda je to razlog zasto Ferari svojim vozacima nije dozvoljavao da se trkaju jedan protiv drugog. :) O, da, i titulu je osvojio (sa samo 2 pobede u sezoni) otac izvesnog mladog vozaca koji trenutno vozi u F1.
Ali od sutra smo na Frankorsampu, i bice interesantno videti da li ce se McL rezultati od pocetka sezone do sada brisati, u kojem slucaju Kimi ima (cini mi se) +4 u odnosu na Felipea, ili ce ostati zamrznuti, u kojem slucaju Kimi ima +5. Mada, sumnjam da ce se odluciti za opciju 2, posto bi to ostavilo teoretsku verovatnocu da u naredne 4 trke niko ne pretekne Luisa, i on postane prvi diskvalifikovani sampion F1… E, to bi vec bio skandal!

ŽAN TOD

pre 16 godina

Ukoliko je ova vest tačna više nikada neću pratiti trke formule1 jer je očigledno da je formula1=FERARI očigledno da italijani mogu da rade šta hoće i kako hoće.U dosadašnjoj istoriji Ferari je ne jednom već više puta izigravao pravila i koristio nedozvoljene stvari i nikada nije kažnjen,a sada će kazniti McLaren iako nisu imali nikakve koristi od tih dokumenata.Samo bih podsetio i na prošlu sezonu kada je upravo po nalogu Ferarija zabranjeno Renou da koristi uredjaj "MASDAMPER" po nalogu Ferarija ne bi li Šumi došao do titule no hvala bogu to im nije pošlo za rukom,pa zatim Ferari nije kažnjen čak ni kada je utvrđeno da je koristio pokretni pod,ali će naravno sada McLaren paltiti za sve!Jednom rečju BRUKA!!!!!!!

Bruce_Mclaren

pre 16 godina

Nemoj slucajno ovo da je istina jer cu licno stopirat` ovaj glupi sampionat, Mclaren da osvoji titulu ili niko cekam je 9 godina, gledam onog svabu kako ih je uzimao e nece vise ferrari, nego se kimi zeznuo sto je presao tamo, i onog alonsa treba skinut, pa da hamilton osvoji, ferrariju sve na tanjir, a Mclarenu ni titula, i neka ne lazu Mclaren ima najbolje inzenjere, sto bi krali od ikoga, Berni ubih te ako ih izbacis, potplati celnike FIA kao kad je ferrari osvajao titule, jooooooooooooojjjjjjjjjjjjjjjjjjjoooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ubih vas!!!!

RaVeN

pre 16 godina

Uspeli crveni traktorasi da isprose konstruktorsku titulu...a onu vredniju ce gledati u rukama Lewisa ili Fernanda !!

Jos jednom su pokazali da su spremni na sve...sramota !!

GOOOOOOOO MCLAREN !!

JA

pre 16 godina

Kazete da je McLaren brzi jer je koristio Ferarijeve podatke? :D Nije mi samo jasno zasto bar onda Ferrari nije koristio svoje podatke pa da i oni budu tako brzi...

Milena

pre 16 godina

Dobro ljudi, svi mi gledamo na ovu frku kao navijaci jedne od ekipa, pa zbog toga mi se cini da niko realno ne sagledava novonastalu situaciju. Navijaci Meklarena, zar vi stvarno ne mislite da ekipa nije kriva za ovakav skandal. Sta zasluzis, to i dobijes. Ni Ferari nije "zlato" ali opravdano je izvukao deblji kraj. NEKA BOLJI POBIJEDI! p.s. Po mogucnosti Kimi. :)

Srđan

pre 16 godina

@ Silobad:
Ni meni nije jasno kako neko može da navija za Ferari. Uvek kada su konstruktorski slabiji od konkurenata pokreću tužbe. Nadam se da se nije zaboravila Ferarijeva tužba protiv Meklarena iz sezone kada je Hakinen osvojio titulu. Meklaren je tada koristio magnezijumske menjače i bio razvojno daleko ispred Ferarija po tom pitanju. Naravno, usledila je tužba, i Mg menjači su zabranjeni, i počela je dominacija Ferarija.

Naravno kada Ferari krši propise, "testiranja u vazdušnom tunelu" pokazuju da oni time nisu stekli nikakvu korist.

Lala

pre 16 godina

Mene F1 sve manje zanima, to je postalo dosadno takmičenje, ali ono što me brine jest da mnogi naši ljudi opravdavaju nezapamćenu krađu dokumentacije. Srbija je retka zemlja u Evropi gde se tuča i krađa smatraju kao nešto normalno i prirodno.

Dragan-F2007

pre 16 godina

Ovo je zaista skandalozno, pa FIA je praktično ponovo nagradila McLaren... :((
A još nebulozniji komentari su ovde...
Ferrari nikada nie imao protekcije kod FIA-e, već samo štete...
2003. je izmišljen nakaradni sistem bodovanja, promenjene kvalifikacije... Sve samo da sruše kralja Šumahera...
Nije im pošlo za rukom, pa su nastavili sa uništavanjem Ferrarija 2005. godine izmišljajući nova pravila - jedan motor > dve trke, pa jedan set pneumatika za ceo trkački vikend... Znali su da Bridgestone pneumatici nisu pripremljeni za tako besmislen sistem, i tu je Renault uzeo prednost jer su se spremali za to bar 3 godine...
2006. poznato je koliko je štete naneto Ferrariju besmislenim kažnjavanjem Šumahera u Monaku i Mađarskoj... :((

nebojsa

pre 16 godina

Ovo za USA 2005 nema veze sa zivotom. To shto su oni timovi odluchili da povuku bolide je bilo vezano za chinjenicu da je Michelin napravio ogroman previd u izboru guma, a to se smatralo 'mehanichkim kvarom' to bi bilo isto kao kad bi na 10 bolida crkao neki deo koji ne mogu da poprave do trke i kao aj sad ne vozimo trku nama ne radi to i to mislim smeshno. Shto se pushtanja Shumahera u austriji tiche ni ja se nisam odushevio potezom, ali u tom trenutku FIA nie imala pravilo protiv toga, a i ako cemo tako Herez 1997 Coultard 3 kruga pre kraja pushta Hakinena koko bi Hakinen po prvi put pobedio. Ron Denis je bash bio poznat po tim timskim naredbama i forama 1vog i 2god vozacha isto kao i Frank Viliams, onaj Vilnev je bio smejurija od vozacha naspram Frencena, al je na kraju onaj kreten osovjio titulu (zahvaljujuci Franku koji ga je odredio za 1og vozacha i chinjenici da ni tenk nije mogao da zaustavi Viliams onda), dok od Frencena na kraju nije bilo nishta, a bio je mnogo bolji vozach.

Lepoyer

pre 16 godina

Prvo da kazem da sam veliki Ferrarist-a. Kao navijac nisam u potpunosti zadovoljan odlukom jer najverovatnije titula vozaca ide jednom od dvojice iz McLarena, jer, iskreno, ipak je 18 bodova velika razlika a ostalo je samo jos cetiri trke. Monza je dokazala da u F1 ne mozemo deliti staze na one koje pripadaju McLarenu ili Ferrari-ju.
Mozda je i odluka da se kazni tim a ne i vozaci i najrealnija u datom trenutku. Mislim, velike se nebuloze iznose u ovim komentarima, pune navijacke strasti i svega i svacega, ali na kraju krajeva treba biti realan. Za mene kao Tiffosi-ja veci znacaj ima ona kazna od ni manje ni vise nego celih 100000000 USD, sto je, priznacete, ipak zaista velika suma, i ako se ne varm iznosi 1/4 budzeta McLarena, a mozda cak i vise. To ce se najvise odraziti na sledecu sezonu. A takodje uticaj ce imati i sada narusena reputacija jednog od najuspesnijih timova u F1. Pa zatim da ne redjam sponzore, vlasnike itd. itd.
Znaci, imamo situaciju gde konstruktorska titula ide sigurno u ruke Ferrari-ja (ma koliko bili losi ove sezone, ipak imaju najvise bodova posle McLarena), nenadano BMW Sauber od 3. postaje druga snaga u F1 (treba se i to imati u vidu), a po svoj prilici titula u konkurenciji vozaca ide ili Hamiltonu ili Alonsu. Na kraju, svi dobijaju po parce kolaca.
Usput, raduje me vest da se na danasnjem sudjenju u Ferrari-jevoj delegaciji pojavi Ros Brawn. To moze biti vazna indikacija za sledecu sezonu. Ne zaboravite, ipak je on jedan od najvecih umova u F1 ikada.

aaaaa

pre 16 godina

Ljudi, sta je vama... citate li kompletan tekst...
kaze se da vozacima ostaju bodovi, tako da ne vidim kako kimi moze da bude prvi, i zasto vam je zao hamiltona i slicno ?! Mada generalno trebali su i vozacima da oduzmu bodove... ipak su i oni deo tog tima koji su se bavili prljavim radnjama.....
heheheh pa sumaher je glupa beba za ovaj meklaren ! !!

Jovan

pre 16 godina

Da li treba svi da se kazne ili "proteraju" da bi Ferari nešto osvojio? Najbolje je da osnuju svoj šampionat gde će samo oni da voze, samo u Italiji i bilo bi sve u redu. A ostale neka puste da voze svoju trku.

Ferari je još jednom dokazao da je nesposoban, mene bi bilo sramota da kažem da sam nešto konstruisao i da nije bilo dobro a da je posle moj komšija ukravši od mene nacrt napravio isto to ali mnogo bolje. Treba Ferariju suditi za opstrukciju i nepotizam.

Blejk

pre 16 godina

Svašta! Lopovi uopšte nisu kažnjenji. Kakva budalaština, bodovi ostaju vozačima!!! Pa nisu ih osvojili u kuglanju, nego u prljavim i mutnim bolidima. Nećemo to čudo više gledati, ionako trke ne liče ni na šta. Bitne su kvalifikacije. Užas jedan!

Dr Nick Riviera

pre 16 godina

Pravda je spora ali dostizna!!!
Samo mi jedna stvar nije jasna oduzeti bodove u konkuranciji konstruktora a Alonso i Hamilton su zarzali svoje bodove... Pa z koju su ekipu oni to vozili?

Adrenalin

pre 16 godina

Ljudi...
Da li vas ova vest toliko raduje!? Ja sam Ferrarijevac i drago mi je sto ce biti prvaci jer to i za zasluzuju. Uostalom zar nikom nije bio sumnjim toliki skok u performansama McLarena!? Da nije mozda Alonso dodao pola sekunde bolidu posto je u zimskoj pauzi kada nije mogao da testira doktorirao na fakultetu za dizajnere bolida:-)
No to sto su McLarenu oduzeti bodovi me uopste ne raduje. Nije lepo radovati se tudjoj nesreci:-) Sala na stranu ali mislim da svi imamo mnogo veci razlog za radovanje nego sto je oduzimanje poena McLarenu.
Ljudi Spa je ovog vikenda posle dve godine. Jedva cekam. Toliko volim tu stazu da cu uzivati ma ko pobedio. SPA, SPA, SPA, SPA, SPA, SPA, SPA, SPA

katarza

pre 16 godina

Da ne ulazim u to jesu li ili nisu krivi. FIA ih je proglasila krivim - sto znaci da su spijuniranjem dosli do superiornog bolida. E sad ako su ih vec kaznili zar ne bi bilo logicno da i vozace izbace. A oni im daju da voze i dalje sa tim bolidom... to mi nikako nije logicno.

mika sumikinen

pre 16 godina

Zeleo bih samo nesto da objasnim prisutnima koji vredjaju Ferari: ako ja znam nesto dobro i ti znas nesto dobro, pod odredjenim okolnostima mozemo biti egal. Ako ti meni ukrades ono moje onda ti znas oba a ja samo moje. To znaci da Meklaren vozi hibrid svog vozila i dobrih strana Ferarija. U ovom sportu dovoljna je jedna sitnica (kako Flavio kaze: da smo mi samo znali balans Ferarija na Bridzstonu...). A posto su ukrali veliku dokumentaciju to ce verovatno uticati i na izgradnju sledeceg bolida i tako ce Meklaren ostati u prednosti i sledecih godina. Zbog toga se ja ne slazem sa Ferarijem i nisam zadovoljan odlukom jar je ona, kako sam u predhodnom komentaru rekao, koncipirana samo u korist FIA-e. Toliko o tome da FIA podrzava Ferari. S druge strane da su diskvalifikovali "lopove" to bi mogao biti kraj za F1.
P.S. samo jos Masa da nauci da vozi kroz sikane...i eto nama novih poznavaoca!

Kavurma

pre 16 godina

Da li postoji neko ko nije prepisivao na casu? Da li je neko izbacen iz skole zbog prepisivanja? Toliko o postenju!!!
P.S. Nisem cuo za slucaj da bolji ucenik prepisuje od losijeg.

Nikolica

pre 16 godina

Malo je ljudi! Jeste da spanac i crnac nisu direktno krivi, ali su bas zbog lopovluka svog tima i stekli tu presudnu prednost u odnosu na nikad tuzniji i smesniji ferrari. Schumi, jos samo cu te jednom pozvati da se vratis, a onda...

Axl

pre 16 godina

Ja ne shvatam navijace McL zasto kukaju!!! Pa ovo je dobra vest za McL. Trebalo je oduzeti bodove i vozacima. I, ne znam zasto se cudite sto je Ferrari tuzio McL. Pa, vi niste normalni. Zar vi ne bi ste tuzili nekoga, koji vam je nesto ukrao???!!!

Cosa

pre 16 godina

Prvo juventus pa Mclaren sledeci su mancester i real zar ne mogu ostali da se bore na terenu nego muckama na sudu. Kuda plovi (tone) ovaj brod? zar su svuda pare najjace?!?!?!?!?!?!?!?!?

Archie

pre 16 godina

Ma nema sanse da ih diskvalifikuju. Pa spijunaza je prisutna svuda pa i u sportu. Suvise bi to bio radikalan potez a i sezona bi bila "ubijena".

Slavko

pre 16 godina

McLaren loses all constructors' points
Thursday, 13, September, 2007, 18:38


The FIA World Motor Sport Council has disqualified McLaren from the 2007 constructors' championship and fined the team $100 million, but Lewis Hamilton and Fernando Alonso can continue to battle for the drivers' crown.

After a day of deliberations at the hearing in Paris, the governing body decided to punish the team for breaking the sporting regulations by possessing confidential Ferrari data.

But while the decision to exclude McLaren from the constructors' contest hands that title to Ferrari, McLaren's drivers have not received any penalty.

Hamilton and Alonso's battle for the world championship will therefore continue unaffected in the remaining four rounds.

The team's $100 million fine is the largest in motorsport history.

McLaren will also have to present its 2008 car for examination by the FIA before the start of next season.

The team is due to address the media in Paris within the next hour.

Nebojsa

pre 16 godina

Iako sam Ferarijevac, ako nisu krivi ne treba da budu kazhnjeni, ako jesu onda kud koji mili moji. Hamiltona mi je malo zhao, malo me nervira ta njegova prepotantnost poslednjih par trka, mislim svi mi znamo da si ti novo chudo formule, ali ipak si ti debitant daj smiri se malo :)

BTW ako je neko igrao igru Grand Prix Manager (2) onda zna da ako bi te uhvatili u pokushaju shpijunazhe, bio bi kazhnjen ili novchano ili oduzimanjem bodova........tako da to nije nishta novo.

Banac

pre 16 godina

McLaren diskvalifikovan za 2007 godinu,i kažnjen sa 100000$ ali vozači nastavljaju sezonu bez gubljenja bodova. Bila bi najveća glupost da ih izbace, pa ko bi gledao onda f1?

Bojan Trkulja

pre 16 godina

...a mozda je bilo i za ocekivati da FIA napravi ovakav truli kompromis, i iskljuci McL, a ostavi vozace?! Pa ce tako titulu osvojiti LH (odnosno ipak pre FA) iz tima... hm, iz tima koji je diskvalifikovan iz sampionata?! Cini mi se da je formula 1 uspela da jos jednom nadjaca zakone fizike, zar ne? Jer nije li Sofronije jos davno zakljucio da dva puta nista cini nista, i da crva nije ni bilo! A ipak ce vozac iz NISTA biti sampion F1!!!
Ko razume, shvatice...

pancevac

pre 16 godina

Ljudi ovo je smesno! Za koju godinu nece biti trka na stazama nego ce se verovatno voziti video igre!!!!! Slazem se sa Dejanom da pol pozicija u 90% slucajeva garantuje i najvisi stepenik na podijumu ali bolje je i tako nego diskvalifikovati, realno, najbolju ekipu! Ako meclaren bude stvarno diskvalifikovan ove i sledece sezone F1 karavan ce izgubiti na zanimljivosti skroz. Obe ekipe imaje velikog udela ali odakle su se sada pojavili i audio snimci? Moje misljenje je da je sve ovo velika namestaljka i da je cela sezona izrezirana i pre njenog starta! Sve pocinje da biva na neki nacin smesno.

mika sumikinen

pre 16 godina

Ovo je najobicnija farsa. Isto funkcionisu kao i ovde kod nas. FIA je donela odluku kako ne bi ostetila sebe i jedino sebe diskvalifikacijom Meklarena, procenila da moze da ih ustine za gomilu para i sacuvala sampionat. Pa kako onda: cim su kaznjeni znaci da su krivi. Ako su krivi znaci da imaju nelegalan bolid. Kako je onda moguce da mogu da nastave da se takmice sa nelegalnim bolidom? Uostalom, da li bi Spajker ili Toro Roso bio kaznjen sa 100 m$? NARAVNO DA NE BI JER NEMAJU PARA DA PLATE.
Naravoucenije: slobodno kradi ako hoces da osvois titulu, malo ce vise da te kosta ali ako imas da platis boli te...
Bolje bi bilo da ih nisu uopste ni kaznjavali. Bas me interesuje Ferarijev komentar.
P.S. Mozda ce Masa morati da nauci da prodje kroz sikanu, a kojote, sta kazes ti kao veliki poznavalac?

Goxy

pre 16 godina

dans je F1 prestala da postoji!!!

PS. Najbolje bi bilo da Ferarri sam vozi u svom sampionatu pod kotrolom FIA-e, i da stalno budu prvaci u oba naslova. To je najpostenije ;)

JVL

pre 16 godina

Ma ovo je šlag na torti. Šta mislite kome ide najveća svota novca od tih 100.000.000. Odkad je LEGENDA Ayrton Senna nastradao, F-1 je postao "nazovimo auto sport". Tu se radi o tome ko će koga da zavrne za koji milion. Maks Mozli i Berni Ekleston (IQ zajedno=20) samo gledaju svoje interese a baš im boli uvo za timove, vozače a kamoli za navijače. A da o blago rečeno glupim pravilima i ne pričamo.

mclaren

pre 16 godina

Joj sto se ja slazem sa Zoranom. Mozda se neko seca 99' godine kada je Ferari na 2-3 trke pred kraj nesto mutio pa su zavrsili na prve dve pozicije. Posle trke je bilo price da su bili mnogo laksi i nizi nego sto je propisano. Secam se da je posle te trke Mika Hakinen plakao na podijumu. Ali to Ferariju nije pomoglo da osvoji titulu, sto u konstrujktorima, sto u konkurenciji vozaca. Edi Irvajn je sezonu zavrsio iza legende (Hakinena).

Memorija Pamcenja

pre 16 godina

Nije to nista.
1994.godine, jedan tim je cele sezone varao(jacim gorivom, nizim bolidom, nedozvoljenom aerodinamikom)da bi na poslednjoj trci sezone, njihov vozac udarcem u bolid glavnog konkurenta-osvojio titulu!
KO JE TE GODINE OSTECEN?
DA LI JE FIA REAGOVALA NA ZALBU OSTECENIH?
Mnogo vise je tu prljavog vesa nego sto se moze zamisliti!

simke

pre 16 godina

zelim samo da podsetim sve koje nazivaju mclaren lopovima da je zaposleni u Ferrariju njima dao podatke i da mclaren nista nije ukrao.

zola

pre 16 godina

Ako je ova kazna za McLaren bruka za F1 i nije fer plej, ako FIA ne zeli da crnac osvoji titulu, sta je onda ono zadrzavanje Hamiltona od strane Alonsa u boksu na treningu pre dve trke?! A oni su ta ekipa McLaren Mercedes, timske kolege i oni predstavljaju svoju ekipu na stazi u "najboljem svetlu" i njihov rad. Ja sam verovatno lud kad pored svih vas vidim da je McLaren taj koji je ocajan za osvajanjem titule kad poseze za svim raspolozivim oruzjima! P.S. Gde je McLaren bio prosle godine?

ducca

pre 16 godina

Rece neko Alonso osvojio 2. titulu zahvaljujuci kvaru motora na Ferariju, prvom u 15 godina. Daleko od toga da volim Spanca, naprotiv, ali koliko se secam, i da je Shumaher zavrsio tu trku bez kvara, u poretku koji je bio na stazi Alonso bi i dalje bio prvi u generalnom plasmanu. Znaci, cista glupost.
Opet, neko drugi je dao podsetnik a ja da ga PODVUCEM. Sezone 94, toliko je bivalo nepravilnosti i mahinacija u Benetonu sa Briatoreom licemerom koji se sada kao bori za dobrobit formule 1 kao sporta, i Shumijem, pa kaznjavanja, i na kraju slag ono KUKAVICKO, podmuklo udaranje u Hillov bolid kada ga je ovaj vec obisao i uputio se ka tituli. Ko nije gledao tu trku siguran sam da je veliki navijac "legende" Schumahere, ali isto tako i da nema vise od 15 godina!

Sto se tice ove kazne, cela frka je izbila zbog toga sto je McLarenu dospela u ruke fascikla sa podacima o NEDOZVOLJENOM uredjaju na Ferarijevom uredjaju koji je sluzio da se na pravcu bolid dodatno spusti i bolje prijanja samim tim izvlaceci vecu brzinu! Pominjano je to pre par trka i cak su i prikazali krupan kadar toga kad je Babic rekao kako taj deo kosta par desetina dolara! Ipak, to NIJE DOZVOLJENO i eto odakle je dolazila prednost Ferarija. Sada je to raskrinkano i oni vise nemaju tu prednost. Rezultat je vise nego ocigledan! Kazna za Ferari? Aha, secam se! McLaren je kaznjen ne zato sto je iskoristio te podatke za pravljenje boljeg bolida, Ne! Vec jer je neovlasceno bio u posedu tih dokumenata i to je nesto kao povreda nekakve sportske etike! Uz to, nista nije ni dokazano, ni danas, sto bi nedvosmisleno potvrdilo da je McLaren koristio te podatke za nesto, tj da Ron Dennis nije u pravu kada kaze da je imao mogucnost da prouci ta dokumenta ali da je to odbio i otpustio gospodina koji je celu aferu i izazvao!

Ovom prilikom necu o tempiranjima pobeda za Shumija prethodnih godina, timskim naredjenjima (zbog kojih je McLaren kaznjen u Madjarskoj, iako gle cuda ponovo nije dokazano da je tim dao bilo kakvu naredbu i izazvao to sto se desilo u boxu), propustanjima u zadnjim metrima i slicno...

Bruka i sramorta!

"Nesto je trulo u drzavi Danskoj!"

Nikola P4

pre 16 godina

Ne razumem zasto povika na Ferrari izuzev sto ima patoloskih mrzitelja. Mnogo puta Ferrari nije bio prvi bez obzira na pare, bez obzira sto je bio nadomak titule, bez obzira na prljavo ponasanje njegovih ali i drugih vozaca, pa ko bas hocete, bog da mu dusu prosti i Sene.

Procitajte malo i neku vest na Engleskom:

Vozaci su dobili imunitet od kazne da bi otvoreno svedocili. Oni su svedocili i McLaren je kaznjen. Da li mislite da vozaci nisu znali sta pricaju ili da bi priclai nesto sto nije istina?

Vazno je da su rekli istinu, kazna je primerena. Daj boze da ovo bude presedan posle koga ce svi (pa i Ferrari) dobro razmisliti o tome sta rade.

Misa

pre 16 godina

Potpuno neverovatno.....
Namesti ih Ferari kao malu decu, bez da su trepnuli.... Mada, šta očekivati od tima kome zviždi publika posle pobede ( Šumaher/Barikelo )
Smesno, tužno, jadno gotovo gadno... U nedelju se vozi ponovo, bice veselo...

domestos

pre 16 godina

@Tamara
"..Konacno necu vise da gledam dosadnog i nabedjenog Spanca Alonsa! prljavo je osvojio i proslu titulu mnogo bi mu bila i ova!..napred Sumi!"
Gomila bisera.ovo treba uramiti.

Eh

pre 16 godina

A kao Ferari nikada nije dosao do podataka od Meklarena ?!?! Mo's si misliti. Ajde sto su ih odalamili za pare, ali uzeti sve konstruktorske bodove to je kretenizam na kvadrat. Gdje je u svemu tome sada neko takmicenje kada znamo tko ce biti konstruktorski prvak, osim, ako meklareni ne budu onesposobljavali ferarijeve vozace pa da niti jedni niti drugi ne dobiju niti boda, pa da uskoci eventualno neko treci 'na konstr. titulu'.
Ako su vec mislili maknuti neke bodove, onda su ih trebali izjednaciti s Ferrariem po bodovima, pa ovo sto ima da se odvozi i da utrke imaju neku draz i neka bolji dobije, no 'zabari' ne bi bili 'zabari' da titulu ne izvuku pa taman i po cijenu da se drugome oduzmu svi bodovi. Jedino 'zabari' mogu biti toliko niski da ce prihvatiti konstruktorsku pobjedu na ovakav nacin i da ce je proslaviti kao da su izmislili 'gorivo koje ne zagadjuje'.

Ove godine me vise f1 ne zanima i bojkotirati cu je do kraja...

Trifun

pre 16 godina

Pa ovo nije kazna. Zabole njih za konstruktorske bodove i 100 miliona, kada su ostali u takmicenju. Njima je glavno da Hami ili Alonso bude prvak i da nisu izbaceni. Nikakva kazna.

Drugi Goran

pre 16 godina

Ne mogu da verujem da ima komentara u kojima se praktično okrivljuje Ferari. Slepilo pojedinaca je bezgranično! Meklaren je imao dokumentaciju koju nisu smeli da imaju, krađa, jasno kao dan, samo je pitanje koliko im treba odrezati.

Ali, ne pišem da bih komentarisao kokošije slepilo...

Videh juče Džekija Stjuarta (Škot, dakle, ne voli Engleze, ali ne verujem da nešto "miriše" Ferari) na CNN-u, kako komentariše da mu nije jasno po kojem osnovu je kažnjen tim, a ne i vozači. I čovek je verovatno u pravu!

Kažnjavanje tima oduzimanjem timskih bodova je OK, ali uspeh vozača je itekako uspeh tima. Na kraju krajeva, šampionat je prvo među vozačima, tek onda među timovima, nije to fudbal! Dakle, tim će se "šlepati" uz eventualnu titulu vozača, jer će pisati ili biti rečeno "Šampion za 2007 je A ili H u Meklarenu". Iz te perspektive, kazna deluje kao truli kompromis.

Ono što je tu najtrulije, je naravno pitanje "šta bi bilo da je na optuženičkoj klupi bio npr. Spajker? Prilično sam ubeđen da bi se i npr. Ferariju, ili nekom drugom velikom timu malo gledalo kroz prste, kao Meklarenu, a to nije fer.

komsija

pre 16 godina

Naneo vetar komsinicin donji ves sa zice u moje dvoriste i ja da ga vratim kao posteni nalazac,odem na vrata,komsija grmalj mi otvori,pogleda,i taman da mu objasnim situaciju,on me podbra,podeli mi 2-3 dobra aplauza po facu...a ja nikako da mu objasnim da mu nisam iskoristio zenu!!!Apriori:ako u restoranu uzmem da pogledam "menu",ne znaci da moram jesti!!!
Za posedovanje dokumenata i njihovu kradju , ovo je prejaka kazna.Konstr.poeni se trebaju oduzimati ukoliko se informacije iz dokumenata iskoriste za poboljsanje bolida,za kradju kazniti novcano, sto je ovde i slucaj i naravno da se treba buniti za oduzimanje poena!!!

Milan

pre 16 godina

I McLaren i Ferrari imaju sjajnih inzinjerskih resenja na bolidima. Kada jedan tim (McLaren) ukrade ove stvari od drugog i ukombinuje sa svojim najboljim resenjima dobija se Mclarenov aktuelni bolid. Ako dodamo jos podatke o taktici i sat-upu jasno je odakle srebrnima 0.5 sec + po krugu. Mclarenov bolid je prljav a njega su vozili i Luis i Alonso, pravedna odluka bi bila oduzeti i njima bodove. Naravno ovo bi lose uticalo na sezonu... Sto neko pomenu gore bitno je onih 100 miliona dosta za sezonu 2008

MR@V-F1

pre 16 godina

Ma da Meklaren do prosle godine nije ni mogo da zavrsi ni jednu trku zbog pregrevanja motora i lose odradjene formule (zbog cega su i otisli svi dobri vozaci) a od ove sezone ko grom iz vedra neba sve trke zavrsili. pa nece da moze zapitajte se gospodo koja navija za meklaren kako je to moguce, jeste moguce je ako uzmete podatke od FERARIJA kako se pravi motor i ceo bolid pa zavrsavate trke normalno i ja bi je zavrsio.a sto se tice alonsa to je obican slepac nabedjen covek koi misli da zna da vozi formulu a u stvari nema blage veze smozgom, treba da ide na casove kod SUMAHERA da mu pokaze kako se vozi, a hamiltom ima jos da vozi i da vozi dok dodje do perioda kako je vozio sumi a o obaranju sumaherovih fantasticnih rekorda moze da sanja. samo kad vam dodje srpski as PAVLOVIC videcete ko najbolje vozi samo polako.
P.S. FERRARI je najaci bio i ostao

Ilaj

pre 16 godina

Mislim da je ochigledno da je meclaren preko noci namestio electronicu i reshio ostale poteshkoce koje su imali godinama u nazad...znachi da ako su krivi treba biti i kazhnjeni, a ochigledno je da su muckali...
Napred ACEMAN, daj osvoji tu titulu vec jedanput...

Bagg

pre 16 godina

Prema poslednjim informacijama, na današnjem suđenju Meklaren je proglašen krivnim za špijunažu i korišćenje Ferarijeve tehnologije. Kazna je stroga i znači izbacivanje iz ovogodišnjeg takmičenja. Pored ovoga Meklaren je obavezan da plati kaznu od 100 miliona dolara. Kazna se odnosi na tim ali ne i na vozače, što znači da će Luis Hamilton i Fernando Alonso moći da se takmiče za titulu u sferi vozača. Meklaren će sledeće sezone moći da se takmiči i u sferi konstruktora, ali će razvoj njihovog bolida za 2008. godinu biti pod strogom kontrolom FIA-e.

Nelson

pre 16 godina

Nista od ovog nije potvrdjeno tako da se neradujete brebrzo.Po meni nebih volio da se McLaren izbaci jer se sada sve zakuvalo.I sledece trka u Belgiji bez McLarena i Alonsa ako bude kise a bice,zalosno ako se izbaci.

Pop

pre 16 godina

Ljudi, ne uzbudjujte se toliko, informacija demantovana:
McLaren-u su oduzeti konstruktorski bodovi, pritom su jos kaznjeni sa 100 miliona evra (ili dolara, nisam siguran)
Hamilton i Alonso zadrzavaju svoje bodove i mogu da voze za McLaren!

marko

pre 16 godina

Ne znam zasto su reakcije takve, pa ljudi bilo je za ocekivati da ce se ovo desiti, nadam se samo da je odluka zvanicna, i da nece biti osporena.

Jer ako pricamo o ikakvom fer-pleju onda ovo je svakako prikaz kako se to ne radi

Ono sto je sada zaista dobro pitanje je sta ce biti sa vozacima... i da li ce oni samo biti pomereni u PRO drajv ekipu - marionetu meklarena za sledecu godinu...

markone

sloba

pre 16 godina

Bilo bi skandalozno da ih izbace.To znaci da ferari i Italijani imaju monopol.Pa sta ako su ih spijunirali.Od kada se spijuniranje protivnika kaznjava.Sto nisu cuvali podatke ako je i bilo spijunaze. Nego ove godine ih Mclaren rasturio. Alonso i Hamilton beze po dvadeseset bodova.Konstruktori takodje.Nema Sumahera i misle i dalje da treba da budu prvi.kao da samo oni znaju da naprave bolid.Sramota.Lupice im se to o glavu jer ce interesovanje drasticno da opadne.Cinjenica je da nemaju bolje bolide i nemaju bolje vozace.Dosta je bilo monopola Ferarija

Aleksandar

pre 16 godina

Mozda je ovo i namesteno, ali je velika sramota za ceo sport. Ipak, tako velika ekipa ne sme sebi da to dozvoli...Dodao bih Zoranu da smanji dozivljaj i da gleda malo i DTM, jer je tamo sve podredjeno ekipi i dogovoru unutar nje. Tako bi trebalo i da je u F1. Ipak je F1 timski sport, a ne sport pojedinaca...

kobayashi

pre 16 godina

Ne znam da li ste dobro prochitali vest, ali vozachi su zadrzhali osvojene bodove, tako da su i dalje u trci za titulom.
Znachi, lapo-lapo.

Simke

pre 16 godina

meni nije jasno sledece, ako su mclarenu oduzeti bodovi zato sto ih mozda nebi osbojili da nisu imali ferarijeve podatke, zar to ne znaci da su i hamilton i alonso osvojili bodove koje mozda nebi? Zasto onda zadrzavaju svoje bodove? Neverovatni dupli standardi, mogli su i da voze sa v12, mclaren nebi dobio bodove jel nisu imali regularan auto, ali po ovoj logici vozaci bi mogli da ih zadrze.
Moram da kazem da je ovo fantasticna odluka WMSC jer je max uspeo da kazni mclaren bez da izgubi previse fanova koji i dalje mogu da gledaju bitku izmedju alonsa i hamiltona. cak je i lepo zaradio, koliko ce od tih 100miliona otici ferariju?

veljko

pre 16 godina

Danasnja odluka je cista BRUKA i SRAMOTA!!!! Ferrari je uvek igrao prljavo i uvek ce igrati na isti podmukli nacin na koji su dobili ovogodisnji konstruktorski sampionat.Sva sreca pa McLaren ima 2 vanserijska vozaca koji su klasa za sebe,i koji ce dominirati narednih sezona voznjom,a ne podmuklim kukavickim namestaljkama kojima se sluze ferrarijevi vozaci i sefovi!!!

Profa Milan

pre 16 godina

Ako sam ja lepo shvatio Meklaren je kažnjen zbog toga što je dobio podatke o onom delu koji je zabranjen a Ferari ga koristi već tri godine!? Taj se deo koristi za bolje prijanjanje automobila za podlogu. Veoma sportski!
Sve za pobedu FIArarija!

jako

pre 16 godina

Sramotna odluka FIA-e. Pretvorili su se u tajnu sluzbu, prisluskuju razgovore i e-mail poruke, zaisljaju da su vrhovni sud. Ferari je kriv isto kao i Meklaren jer je njihov covek prodao planove koje Meklaren (nije) koristio. Sta sad to znaci, meklaren sledece godine napravi namestaljuku ferariju i uzme titulu za stolom? U svakom slucaju, sumrak Formule 1 kojem ce se radovati samo kratkovidi ferarijevi fanovi. FIA-in bezobraluk unavijanju za ferari je prevrsio svaku meru, i mislim daj e ovo prekretnica na kojoj formula 1 gubi svoju popularnost, gde svi gube, samo ferari dobija nesto, i gde ce sad vie ekipa d ase bave smicalicama nego takmicenjem, i gledace kako da sto vise tuzakju jedna druge ne bi li se onoj drugoj oduzeli poeni.

vlada, luis

pre 16 godina

Pre neki dan sam bas napisao komentar kako ce se timu oduzeti bodovi ali ce vozaci zbog saradnje ipak biti postedjeni.
Upravo se to i desilo, sto je i bilo za ocekivati obzirom kako su tekle stvari.
Evo jednog dela, inace jako kratke za ovako krupnu odluku, izjave FIA-e:
""However, due to the exceptional circumstances in which the FIA gave the team's drivers an immunity in return for providing evidence, there is no penalty in regards to drivers' points **.
Ostaje znak pitanja, ipak, a to je da, vozaci su bodove osvojili nelegalnim sredstvima i da li su trebali biti kaznjeni? Ko to zna sada, videcemo sta ce se desiti u buducnosti. Jedno je sigurno, istina je isplivala na videlo i svi ce, od sad, dva puta da razmisle pre nego li im i padne na pamet da ukradu neke podatke.
Pozdrav svim ljubiteljima brzine, sa veoma gorkim ukusom u ustima od danas.
Nista od ovoga nije trwebalo Formuli 1, definitivno ce ovaj sport zbog ovoga da izgubi na ionako poljuljanoj popularnosti.

filip

pre 16 godina

The full statement from the FIA:

In an extraordinary meeting of the World Motor Sport Council was held in Paris on the 12th of September 2007, The following decision was taken:

"The WMSC has stripped Vodafone McLaren Mercedes of all constructors' points in the 2007 FIA Formula One World Championshiop an the team can score no point for the remainder of the season *.

"Furthermore, the team will pay a fine equal to 100 million dollar, less the FOM income lost as a result of the points deduction.

"However, due to the exceptional circumstances in which the FIA gave the team's drivers an immunity in return for providing evidence, there is no penalty in regards to drivers' points **.

"The WMSC will receive a full technical report on the 2008 McLaren car and will take a decision at its December 2007 meeting as to what sanction, if any, will be imposed on the team for the 2008 season."

The full reasons for this decision will be issued on the 14th September 2007.

* Points gained by other teams so far this season will not be affected.

** No McLaren representative will be allowed on the podium should a McLaren driver win any of the remaining races of the 2007 season.
To vam je zvanicno saopstenje fia-e. I tamo pise da nemaju pravo zalbe

Pera Lastic

pre 16 godina

ferari moze da se sada raduje, kao osvojice titulu jer su prvoplasiranoj ekipi oduzeli bodove, ali sve je to nekako "plasticno". Ja bih vas sve zamolio da upamtite moje reci sada: Ferari nece osvojiti sampionsku titulu ni u jednoj konkurenciji naredne tri godine, vec ce to biti viliams, meklaren i mozda reno ako se alonso vrati!!!
pozdrav svim tifosima i cestitke na osvojenoj tituli u konstruktorskoj konkurenciji.

Dejan

pre 16 godina

Da li se neko seca kada je BarHonda bila kaznjena.Tada su joj bodovi bili oduzeti svi do jednog,ali nesto se nesecam dali su Baton i Sato ostali bez njih!
Kako ce ova dvojica regovati na ovu kaznu.

alonso

pre 16 godina

sta pricate ... ferrari samo lukavi, da je Meclaren koristio podatke odavno bi bio sampion, i sad ALONSO osvaja titulu ... napred MCLAREN MERCEDES VODAFONE... SAljte zalbu za ovu glupu odluku ,,,,,, ,M,c,l,a,r,e,n,

Tvrtko Milicevic

pre 16 godina

Mislim da su svojevremeno ovako nesto uradili Ferrari-u (a sigurno su imali zasto) Schumacher nikada ne bi bio toliko veliki sampion kakav je danas a mozda bi nam u takvim okolnostima i danas bio ziv Airton Senna!
Svasta mi se mota po glavi sve ove godine.

Pop

pre 16 godina

Navijac sam ferarija,ali ovo je trebalo resiti ranije.Ipak su ove godine Alonso i Hamilton vise pokazali i dobro je da ih nisu kaznili.

mertur

pre 16 godina

Ako Meklaren je ukrao nesto od ferarija znaci i ferari ima pa to koristi ako je nesto dobro u svakom slucaju sad oba tima su istom nivou, to sro stoji ferari iza meklarena u poenima mozda su i vozaci krivi. Kimi nema ratobornost jednog Schumachera a Felipe nije bas tako lukav.Alonso je sanjao da ce u meklarenu biti prva violina ali kad se probudio Hamilton je vec bio dosta daleko.Sad on ima i najbolje sanse a decko je crnac ali ne glup.To sto meklarena kaznjavaju a vozace ne na kraju ako Alonso i Hamilton skupljaju dovoljno poena kazace da je meklaren de fakto ponovo pobednik.

vaske

pre 16 godina

Ljudi, ja sam dugogodisnji navijac McLarena, jos dok je Sena vozio za njih...Trenutno navijam za Raikonena (zato sto je vozio u Mclarenu...) al nemoguce je da je odjednom McLaren procvetao!!! Jednostavno nemoguce da su toliko dobri odkad je Raikonen napustio tim!!! Sta mislite o tome!!! Gde je sad ta taktika Ferarija koja je toliko poznata u svetu jos iz doba Shumahera?!!!

Zeka

pre 16 godina

Ne budite naivni, ne moze ceo Meklaren da bude diskvalifikovan sve sa vozacima. Ovo je nagodba kojom ferari mora da bude zadovoljan (i verovatno minimum na koji oni pristaju) jer sve preko toga bi finansijski ostetilo i samo takmicenje F1. Gubitak interesovanja publike, iako je jos malo ostalo, bi se, moguce, preneo i na sledecu sezonu. U takvoj situaciji svi gube lovu. Ovo je ipak show, a on mora da ima aktere.

Dado

pre 16 godina

Ferari i nije mogao drugacije do titule! McLaren podatke koje je posedovao nije koristio u razvoju ovog bolida, to je dokazano, tako da mi nije jasna kazna o oduzimanju bodova. Novcana kazna je logicna jer su ipak posedovali tudje dokumente, ali je ipak previsoka! Sampanjac za Ferari ce biti gorak a ne zaboravimo da je Kimi na prvoj trci sezone pobedio sa bolidom koji je u sebi imao nedozvoljeni deo, ili sta vec!

attila

pre 16 godina

Bolid McLaren je konstruisan tokom zime i izasao u februaru a nacrti su ukradeni 4 meseca kasnije. Prijavio ih je decko iz lokalne fotokopirnice jer je bio navijac Ferrarija. McLaren je mnogo bolji od Ferrarija i to nema veze sa ovim planovima. Jos jednom bolid McLaren 2007 je izasao 4 meseca PRE navodne kradje nacrta. Ne znam kako mozete da odmah sudite a nemate ni pojma o cemu se radi? Glavni mehanicar Ferrarija Nigel Stepney je hteo da da otkaz i predje u neku drugu ekipu (pregovarao je sa Hondom) i hteo je sa sobom da dovede prijatelja iz McLarena (tehnickog direktora) Mikea Coughan-a koji takodje nije bio zadovoljan tretmanom koji je imao. Nabavio je nacrte bolida i hteo da tako pomogne Hondi te dodje kao veliki spasilac ekipe u 2008. Nadam se da ce zalbeno vece FIE odbaciti ovu suludu odluku, jer je dokazano da su ovo privatne kradje i nikad ovi nacrti nisu niti usli u McLaren. No žabari, pokusavaju da od muve naprave slona. Da li primetite neku slicnost bolida Ferrari 2007 i McLaren MP4-22. Ni nalik...
(detaljan tekst hrvatski AutoBlic broj 17 od 16 avg 2007 "krimic u F1)

galita

pre 16 godina

Ja zaista nisam siguran da ovi ljudi znaju da čitaju!
Kao prvo niko nije diskvalifikovan već su im oduzeti bodovi u konkurenciji konstruktora,a samim vozačima nisu, što u prevodu za ove "pismene" znači da su oni još uvek u takmičenju.

Za sledeću sezonu situacija je čista, sart sezone kao i do sada svi od nule...niko iz minusa.

Tako da više ne objašnjavam ono što jasno piše....Ovo možemo slobodno i bez one čuvene teorije zavere smatrati tajnim dogovorom izmedju Ferraria i Meclaren-a ,jer i ako sam navijač Ferrari-a i to passionirani, priznajem da bi sledeća sezona bez Meclarena bila izgubljena sezona za sve koji vole i uživaju u F1.Da ne pričam o finansiskom aspektu na koji su gospoda iz iste najosetljiviji,tako da takav do kraja brutalan ishod po Meclaren nikada nije ni bio u planu čelnika Ferrari-a.

Jednostavno pravda je morala biti zadovoljena sa jedne strane, a sa druge ne biti obesan u svemu tome već ostaviti i sebe i sport u kom se takmičite u životu.
Meclarenu je dovoljna kazna ,bilo kakva kazna jer baca ozbiljnu ljagu na ceo tim radi onoga što su uradili ,a naročito radi ponašanja koje su pokazali nakon svega..Mamne jmapo.
Tako da ostavimo vozače da se trkaju do kraja za titulu ,a čike iz Pitvola da malo razmilse sledeći put kada im ponestane sopstvenih rešenja i ideja.

spirala

pre 16 godina

Prvo da se razjasni. Da li su spijunirali ili im je tehnicar (citaj Ferrari) dostavio podatke?. Da li je nelegalno kopirati, ako je uopste kopirano, i kakve to ima veze sa automobilskom federacijom. Kakve veze ima situacija u box-u jedne ekipe sa konkurentima (ne pustanjem Hamiltona od strane Alonsa da izvrsi servis, odn. ugrozavanjem njihove (konkurenata) pozicije na stazi. I ovde su McL. otkinuti poeni u konstruktorima i opet nije vredelo. Casu je prelila kap sa debaklom u Monzi.
Pa vi sada komentarisite

Zoran Kovacevic

pre 16 godina

Da su ukrali tehnologiju od Ferarija to bi značilo da mogu da budu po kvalitetu bolida u rangu sa Ferarijem, a nikako bolji od njega, jer ako od nekog nešto prepišeš ne možeš biti bolji od njega već isti ili lošiji. Meklarenov bolid je za dve generacije bolji od tog famoznog Ferarija čiju su navodno tehnologiju ukrali (dokazao Hamilton obilaženjem Rajkonena koje da nije bilo žalosno bilo bi smešno). Po razlici u bolidima to vam je isto kao kada bi Zastava Kragujevac tužila BMW da koristi tehnologiju JUGA In za proizvodnju najnovijeg modela BMW. SMEŠNO. Ovo je po hiljaditi put u istoriji da Italijani ( kompletno svi sportovi uključujući i formulu ) pokušavaju da na mala vrata (Materaci i ostali drugari) naprave samo njihovim dušama i na njihov način zadovoljavajući uspeh. Svima je jasno da je Ferari na početku sezone, sumnjajući u kvalitet svojih bolida, jednog svog inženjera pred otkazom poslao u Meklaren sa kompletnom dokumentacijom o izradi novog Ferarija, kako bi ako kojim sliučajem Meklaren bude daleko bolji časkom napravili špijunsku aferu izbacili Meklaren i kao i većinu poslednjih titula osvojili nezaslužano. Ovo je još jedna u nizu baljezgarija Italijana i nije mi jasno kako jos uvek ostatak sveta ne zna sa kim ima posla. Nadam se da će u bliskoj budućnosti FIA, FIBA, UEFA, FIFA i ostale organizacije koje se bave sportom ili bi trebalo da se bave sportom izbaciti Italijane iz svih sportskih takmičenja jer italijani se nikada nisu i nikada neće baviti sportom već manipulacijama ,mahinacijama, spletkarenjem, aferama, prevarama, politikom i svime onim što sport nije i čega bi sport trebao da se kloni.

Drogba-girl

pre 16 godina

Ludi kako ne kapirate?! Da je Mclaren koristuo ferarijevu dokumentaciju, on bi se swaki cas kwario!!!

Fernando Alonso Sampion!!!

Zeljko

pre 16 godina

@Raikka
Najjaci si brate... ako je McLaren uzeo neke informacije o Ferarijevom bolidu, odmah su zbog toga brzi? PA I FERARI IMA TE INFORMACIJE!!!!

FIA & FERARI MAFIJA

pre 16 godina

Pa sta mislite,zbog cega je Hakinen otisao iz formule 1,a sada vozi u DTM sampionatu,gde je zarada smesna u odnosu na formulu 1?? Mislite o tome

The_Night_Hawk

pre 16 godina

Kao i uvijek,pravu cijenu će
(nažalost)platiti takozvani
mali čovjek!
Kazna Meklarenu znaći kresanje
budžeta,dakle,otpuštanje mnogo
ljudi,i smanjivanje plate oni
ma koji ostanu...
Tu će biti i povećanje cijene suvenira sa Mercedesovim znakom,možda i ulaznica u Njemačkoj i Engleskoj.
Što se tiče izjave Hamiltona
od prije par dana"ostaću bez posla",to je klasičan primjer nezrelog(ali ekstra spretnog za volanom) klinca!!!
Prvo,zaštićen je ugovorom.
Drugo,sve i da ga šutnu,što je nemoguće,i da onda niko neće(što je takođe nemoguće),
ostaje mu novac iz ove sezone.
Sa tim parama ladno može da živi 20 godina i da ne NIŠTA ne radi!!!
Rado bih se mijenjao sa njim.

Miloš

pre 16 godina

Ne interesuju me ni jedni ni drugi. Čekam da Reno sledeće godine napravi pravu mašinu pa da Heiki i Nelsinjo pokažu koliko vrede!

aandjela

pre 16 godina

sta da se zali...dobro su i prosli... kada bi i hamiltonu i alonsu oduzeti bodovi...sta bi se desilo sa vim sportom... jer bi fanovi alonsa i hamiltona i dalje pratili ovaj sport sa onim uzitkom sa kojim su pratili nekad ?? i sta bi bilo sa sponzorima... jednostavno trebalo bi puno sezona da se formula 1 vrati u normalu... sve se dobro zavrsilo... a ovo ce mo da zaboravimo... i nadamo se da se nikad nece ponoviti...

sneskica

pre 16 godina

od 02.05.1994 god. sampionat formule 1 nije ono sto je bio.
poginuo je airton senna.zavrsila je era zdrave konkurencije i ljepote koju ovaj sport nosi sa sobom.a pocela je era schumachera i svih zakulisanih radnji i ... novac je,kao i svugdje pobjedio nad ljepotom.
pozdrav za sve vjecne navijace lika i djela a. senne iz kotora

milance

pre 16 godina

Koliko ja znam sporni su bili podaci o bridzstonovim gumama, a svi znamo da je ferari povlascen kod bridzstona. I ja bi da sam na mestu Rona Denisa ukrao te podatke posto bi oni trebali da pripadaju svima.

hakkinen

pre 16 godina

mene je jedino iznerviralo to sto je ta afera pocela kad je bila 5. trka sampionata sto im tada nisu oduzeli bodove nego sada pa nemaju teoretske sanse da osvoje?? massa? svi navijate za massu? ko je taj decko on neki dobar? pokazao se on na poslednjoj trci... a pokazala se i pouzdanost ferarijevog automobila i MCLAREN NIJE IMAO STA DA UKRADE OD FERARIJA JER JE SAMO SUMAHER BIO DOBAR VOZAC A FERARI NIKADA NECE IMATI BRZI BOLID OD MCLARENA. ove godine ce mozda biti sampioni zbog ovoga ali posle toga jedino ako budu imali novog sumahera a mi to necemo doziveti jer pocinje era hamiltona i MCLARENA! a vi ferarijevci pocnite da se navikavate na to!

Pero

pre 16 godina

"SRAMOTA". Najbolje da izbacimo sve ekipe ili da sve vozace placa Ferari pa cemo onda imati intersantno prvenstvo formule 1. Moglibi u toku celog zimskog perioda da se kladimo koga ce ferari proglasiti za prvog vozaca i sampiona. Prvo su 10 godina bili niko i nista, aoda su 10 zadnjih godina bavili se samo muvanjem. U dve sezone su rezirali titule prvaka ( hvala Barikelu). Ispade da je ferari najpostenija ekipa, kako su onda imali informaciju pre otprilike 7 god. da Mclaren tj. Mercedes ima neku vrstu radioaktivnog materijala u leguri za blokove motora. Upropastili su FORMULU 1.

Nanina

pre 16 godina

Ako bi se bodovi oduzimali za glupost,onda bi ih sigurno trebalo oduzeti Ferariju.Razlog je jasan.Ako neko u rukama ima tvoja poverljiva dokumenta i pri tome te dere na stazi ,znaci da ona i nisu imala svrhu sto su bila kod tebe.Ko vam je kriv ferarijevci sto ste nepismeni.Napred Mercedes.Napred Alonso care.

allonso_sa

pre 16 godina

ma samo nek kaznavaju ovi iz fie(ferarija),mclaren evo i danas naj brzi u spa
ako je fia kaznila mclaren sa 100 000 000$(mislim da ce ta cifra na kraju biti puno manja),
ferari je sebe finansiski jos vise kaznio potpisavsi astronomski visegodisnji ugovor sa onim razbijacem bolida iz finske
a sto se tice konstruktorke titult
pa zar se to negdje i racuna
koga jos briga za to
go McLAREN
go ALNSO
go HAMILTON

Dragan,BGD

pre 16 godina

Nemam komentar,napisao sam ga pre nekoliko dana.
*
I kako te Ferarijeve tajne mogu da pomognu McLarenu a ne Ferariju.
Moze da se kazni,onaj koji je prodao tajne,i eventualno onaj koji je kupio(kazem eventualno) i da se suspenduje neko iz McLarena ko je to eventualno naredio.
Ali kakve veze s tim imaju Hamilton i Alonso? Ako vec FIA trazi krivca,moze,eventualno,da kazni McLaren,kao tim,ali ne i vozace.Vozacima mora da ostanu bodovi,a u najgorem slucaju da se oduzmu timu.Mada i dalje ne znam zasto?
U industrijskoj spijunazi neko se kaznjava,ako je kupio tajne i primenio ih.Ako ih nije primenio,moze da se kazni samo lopov.Ovaj slucaj moze da se resava samo pred redovnim sudom,iako FIA pokusava da bude iznad svih sudova.
(Dragan,BGD, 10. septembar 2007 17:08)

Lepi Milance NV

pre 16 godina

Ako se nevaram,
celu aferu je poceo mehanicar Ferarija ponudom intelektualne svojine na slobodnom trzistu, e sad i Honda i Toyota i Meklaren su imali isti materijal u rukama kao ponudu da ga kupe i niko ziv ga nije pazario, a samo je na kraju Meklaren kaznjen.

Nece ovo izaci na dobro uopste po ceo projekat F-1.

Do kraja godine ce sigurno biti izglasano jos jedno takmicenje, sa Ferarijem i FIA na jednoj strani i ostatkom sveta na drugoj , pa da vidimo od koga ce tad lopuze iz Maranela da strahuju i kome ce i koga da tuze?
Ja bih licno posle ovoga povukao tim iz takmicenja do dalnjeg i pustio vozace da idu slobodno gde oce.
Zanima me samo sad da cujem reakciju ostalih timova na ovu odluku, a pre svega Favija Brijatorea!

RAIN MAN

pre 16 godina

@Tamara "...nabedjeni Spanac" ??!! a, da Sumaher je uvek bio taaako skroman i sve je bilo podredjeno malom Sumiju...

@ducca i Memorija pamcenja - tako je !

A pojedinci bi pre nego sto pocnu sa komentarima trebalo da se malo pozabave istorijatom F1 ! Ne pocinje F1 Sumaherom i Ferarijem !
Ja sam za McLaren pocela da navijam jos kao klinka dok je Senna vozio! To je bilo vreme velikana F1, bilo je i tada naravno rivalstva, afera (Senna-Prost)... ali ovo danas vise nema veze sa sportom samo sa $ ! Nakon Hakinenovog odlaska za mene je F1 postala dosadna sve do Alonsovog dolaska u Reno 2003. a onda i odusevljenje njegovim prelaskom u "moj tim"... Bilo kako bilo NAPRED Alonso !!!

LS

pre 16 godina

Ovo samo pokazuje da su u Ferariju vestiji u prikrivanju tragova, a ne da su manji lopovi. Godinama je kruzilo toliko spekulacija o njihovim mutnim radnjama, da ja prosto ne mogu da poverujem da su bili cisti svih ovih godina. Verovatno ni ostale ekipe nisu mnogo bolje, ali lopov je samo onaj koga uhvate.