Fudbal 102

Ponedeljak, 13.06.2022.

13:11

Stižu promene u fudbalu – izmene, pozicija golmana, ofsajd...

IFAB, najviše sudijsko telo na svetu, sastaje se u ponedeljak kako bi odobrilo promene u pravilima.

Stižu promene u fudbalu – izmene, pozicija golmana, ofsajd... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

102 Komentari

Sortiraj po:

One must fall

pre 1 godinu

Neresen rezultat je najslabia tacka fudbala kao i podla bodova. Mislim da bi bilo ok da razmotre da se ili igraju penali odmah nakon regularnog dela pa pobednik odnese 1 bod ili da se igraju produzeci koji nose 2 boda pa ako ni tu nema pobednika onda se ide na penale koji nose 1 bod.

Englbert Hamperdink

pre 1 godinu

Nepotrebne tričarije. Pravi benefit za fudbal bio bi da se za 0:0 ne dodeljuju bodovi. Ako je cilj igre (goal) postići pogodak, izvolite zaraditi taj bod. Nije fer da ovi što su se polomili na terenu i odigrali, lupam, 3:3 dobiju isto što i ovi 0:0 kalkulanti. Osim toga, ukoliko izostanu golovi, poslednjih bi se deset minuta prašilo iz svih oružja. Zagarantovan spektakl za gledaoce. Druga korisna izmena bila bi da zaostavno vreme postane efektivno (da se stopira prilikom prekida), pa da vidimo ko će onda valjanjem i foliranjem čuvati rezultat.

opsajd

pre 1 godinu

svaka čast na ofsajdu, dosta višeponištavanja gola jer je napadač bio malim prstom ispred zadnjeg igrača obrane... samo ako je cijelim tijelom ispred, onda ok. pagledamo nogomet da vidimo što više golova, a ne da ih uopće ne vidimo!

Gol Man

pre 1 godinu

Penal da se puca sa peterca a golman mora da stoji na jednoj nozi, jednu ruku da drži na nosu a drugom da pridržava nogu na kojoj ne stoji. Naravno nema pravo na paradu već mora da ostane ne nogama. A sviđa mi se i predlog kolege da bude vezan za stativu ili barem okrenut leđima.

Blaza

pre 1 godinu

Ovo za golmana je teska glupost,fudbaler koji sutira penal je u ogrmonoj prednosti i mislim da bas zato golmanu treba dati potpunu slobodu kod penala

Spenadla Vitomir

pre 1 godinu

Naime, golmanima ce biti zabranjeno da odbrane penal, a ako se to dogodi, penal ce se ponavljati dok igrac ne postigne pogodak.

Dobro Informisan

pre 1 godinu

2a. (ili ovako) ako lopta ode u aut, da se automatski izvodi korner. Mnogo interesantnije jer se igra pred golom a i ta jedina legalna upotreba ruku na utakmici se izbacuje.

Vrana

pre 1 godinu

Kad cete da zabranite da igrac koji puca penal zastajkuje pri izvodjenju istog. A ove sudije vi nemojte vise ni da svirate penal vec odma upisite gol.

Rimtuti

pre 1 godinu

1. Neko već napisao - tri korne penal
2. Golman mora da žmuri dok brani penal
3. Ofsajd se ne svira ako lopta ima top spin. Ako je slajsovana i igrač u ofsajdu - omda' penal na drugoj strani
4. Ako igrač zgazi liniju prilikom izvođenja auta - skida gaće i četvrti sudija ga kaišem šiba po zadnjici na centru
5. Ako lopta pogodi nekog u publici - taj dobija pet litara piva da nosi kući
Eto, moji predlozi gosn Kolina. Hvala

оће то

pre 1 godinu

Димензије гола су 7,32х2,44 метара, или 17,86 квадратних метара! Е сад, ови манекени треба да погоде гарсоњеру, стан треба да погоде са 11 метара! Некима је то велика наука, а цео живот само то раде…

Александар

pre 1 godinu

Ја предлажем да се уведе мешовити фудбал,као у тенису,па да видим ко ће да шутира моју или твоју,одмах му јурим његову,па ко кога стигне нека опали.Публика би уживала а ми би ишли радо на тренинг и сат раније и после тренинга би радо остали да пуцамо,пенале,а о туширање и да не причам.Толико од мене,као искусног тренера и спортисте.

Peđa

pre 1 godinu

Uvesti pravilo da ako golman odbrani penal,dobija žuti karton i mora da stoji u ćošku kod korner zastavice narednih deset minuta i naravno dobija žuti karton.Ako kojim slučajem odbrani dva penala i bude isključen,sa njim teren napušta i jedan štoper ,a na mesto golmana ulazi fizioterapeut.

mich

pre 1 godinu

Uvedite da golžan ne sme da se pomeri, pre nego sto lopta dodirne mrezu gols, tako cete podici atraktivnost i veci broj golova... Vi ste bre debili...

crni

pre 1 godinu

Još jedna bitna propozicija koja će biti usvojena na ovom sastanku je i to da golman tokom izvođenja penala mora biti na liniji sa obe noge! Dakle, golman ne sme stajati ispred ili iza gol linije.
To nevazi za Borjana !!!

Bivši igrač

pre 1 godinu

Ovo sa izvođenjem penala je surovo, za golmane. Treba da se uvede neko pravilo kao u košarci, golovi iza 16 metara da se računaju duplo, a ne ova gvardiolina smarac igra

Goran

pre 1 godinu

Znate kad se svira aut u tenisu? Loptica mora celim obimom da bude van linije da bi bio out. Ako dodiruje cak i milimetarski - onda je IN. E mislim da bi isto tako trebalo da se tretira i offside. Ako je ceo igrac sa svim svojim delovima tela ispred odbrane - samo to je offside. Ako se delovi tela podudaraju i preklapaju, nije offside. Na taj nacin ne bi dolazilo do kontraverznih odluka. Mislim da zaista nije fer da se svira offside kad je samo nos ili šaka ispred. Pa nećeš nosom ili rukom da daš gol.

Zeolit

pre 1 godinu

Samo fali jos da golmanu vezu ruke Kad brani penal
(M85, 13. jun 2022 17:31)

I leđima da se okrene, naravno sa vezanim očima. Idiotarije.

posve_nepodoban

pre 1 godinu

Meni nije jasno kako fizički izvesti da se baciš u stranu ako su ti obe noge na liniji? Mislim možeš nešto traljavo da izvedeš, ali doseg će ti biti koliko, par desetina cm?

Jedino što mi pada na pamet je da golman stane malo iza linije, tj da mu samo vrhovi prstiju dodiruju liniju i da onda može malo iskoračiti da bi se efektivno bacio, ali mora paziti da se baci malo ukoso da bi izašao ispred linije.

Back in black

pre 1 godinu

A da se prilikom izvođenja penala dozvoli golmanu da stoji unutar peterca. Nešto slično kao u rukometu gde golman stoji gde on hoće. Može da stoji i da se kreće unutar peterca gde on hoće samo da ne izađe preko linije.
Pozdrav.

FK Leotar

pre 1 godinu

Kad sam vidio naslov pomislio sam konačno ukidaju glupavo pravilo da golman stoji na liniji kad ono oni još pooštrili da mora sa obje noge, ne znam sta je sledeće možda da ne smije uopšte da se pomjera pa ako ga pogodi pogodi.
Penal je ionako teško odbraniti a ovako su šanse svedene na minimum, samo neki prebačaj preko gola ili stativa može da spriječi pogodak ako se ovo uvede. Ne razumijem zašto golman ne bi smio da koristi prostor peterca pri izvođenju penala, nešto kao u rukometu, pa da onda izvođenje penala stvatno bude majstorija izvođača.

BOBA ZVEZDA

pre 1 godinu

Nemojte izmišljati gluposti! Najbolje da golman okrene leđa dok se šuta penal. Udaljenost je mala, golman je svakako ograničen jer je to šansa 1 na 1. Onemogućavanjem da bude jednom nogom na liniji pri šutu mu se smanjuje mogućnost za odbranom. Pa nije samo cilj trpati golove. To ne fudbal a ne neki drugi ekipni sport i kom ima mnogo više golova.
Što se tiče izmena, ajde navikli smo se već a i pri ovolikom broju utakmica olakšava timovima da imaju svežije igrače i zadovoljnije sa minutažom.
Ofsajd mora da bude striktno određen, pa i ako bude tako da jedan deo tela da se svi toga strogo drže, odnosno da tako uz asistenciju vara svi dosuđuju.
Kao što neko u komentarima predlaže, da bude ofsajd kao u hokeju. Ako se dobro sećam kako je to u hokeju, gde ti postaviti ti liniju, na trećinu terena, na šesnaesterac, gde? To je loše.
A i ovo za ruku na bilo kom delu terena da se da automatski crveni. Ne treba preterivati. Kako ti uvek tačno odrediti šta je namera a šta nije? Žuti je dovoljan i pravedan.
I naravno nikad ne menjati dužinu trajanja utakmice. Sve to i sa nadoknadom. Jeste da se tu krađe vreme i tim koji ima rezultat manipuliše sa situacijom ali to su sve čari fudbala, koje kad su protiv našeg tima nas nerviraju ali kad su u korist onda i sami želimo da ne žure.
Menjati samo ono što ne valja i ima smisla, bez fantaziranja jer je fudbal ovakav kakav je, najbolji i najpopularniji sport.

Savić

pre 1 godinu

10 izmena na utakmici?
Pošto su izmene uglavnom u drugom poluvremenu, i to negde od 60.minuta, znaci za 30 minuta 10 izmena.
To je jedna izmena ma svaka 3 minuta.
Pa to ubija u pojam svakog gledaoca.

WotS

pre 1 godinu

Izmišljaju gomilu apsurdnih i bizarnih stvari koje nikakvu korist ne donose fudbalu, a uporno ostaju pri stvarima koje najviše iritiraju sve gledaoce. Prvo, onemogućiti degutantno valjanje po terenu i sve druge vrste odugovlačenja - znači, uvesti takozvano "čisto vreme" kao u rukometu i košarci, što će loše "glumce" zanavek oterati sa terena. Drugo, dozvoliti da aut bude izvođen nogom, što će veoma unaprediti dinamiku igre i broj golova. Treće, uvesti pravilo o oduzimanju lopte u slučaju tzv "neaktivne igre" (kao u rukometu) – što će sprečiti igrače da namerno umrtvljuju igru beskrajnom dodavanjima kako bi sačuvali rezultat i čekali da istekne vreme. Četvrto, ukinuti ofsajd za dodavanja unutar šesnaesterca, što će doneti mnogo atraktivniju igru i znatno više golova. Peto, ofsajd računati isključivo po položaju nogu – jer, to je NOGOmet, a ne RUKOmet ili GLAVOmet (odnosno dupemet, kako ispade po ovim novim rešenjima). Šesto, sviranje penala uvesti i za druge grube prekršaje osnovnih pravila igre – recimo, za ponovljenu neaktivnu igru, broj žutih ili crvenih kartona zbog opasne igre, upad trenera ili publike, nesportske provokacije na terenu, itd. Sedmo (a ovo naročito na kontinentalnim i svetskim prvenstvima), uvesti dodatnu VAR instancu koja tokom utakmice može opozvati neku kontradiktornu odluku sudija i sprečiti njihove očigledno tendenciozne i pristrasne odluke.

gadni

pre 1 godinu

10 izmena na utakmici?
Pošto su izmene uglavnom u drugom poluvremenu, i to negde od 60.minuta, znaci za 30 minuta 10 izmena.
To je jedna izmena ma svaka 3 minuta.
Pa to ubija u pojam svakog gledaoca.
(Savić, 13. jun 2022 16:06)

I dalje se smiju izvrsiti samo tri izmjene. Sad sto u te tri izmjene moze biti jedna trostruka izmjena ili dvije dvostruke ne mijenja nista.

Ljubo

pre 1 godinu

Jedine 2 stvari koje treba promeniti su ukidanje ofsajda i zaustavljanje vremena kod izmena i valjanje igrača tima koji vodi a još kada je to bez razloga dati mu žuti karton,a za simuliranje dati direktan crveni karton.

Брада

pre 1 godinu

Пре свега променити начин мерења времена,и применити модификовано мерење по узору на рукомет.
На пример,ако судија оцени да ће указивање помоћи повређеном фудбалеру потрајати мало дуже,прекине мерење времена и настави када дâ знак за наставак игре.
Променити начин извођења аута,уместо руком то радити ногом.
Проширити расправу о Правилима и укључити и друге субјекте,рецимо омогућити и најширој популацији,навијачима широм света, да на сајту Фифе или њеним локалним чланицама организације дају своја мишљења о реформи Правила ове глобално најпопуларније колективне игре.

sve više pravila za robote

pre 1 godinu

Što lepo ne sklone golmana kad se šutira penal, pa da igrač natenane može da pogodi gol? Valjda bi penal trebalo da daje podjednake šanse i izvođaču i golmanu, a ovo toliko favorizuje izvođača da to postaje preočigledno. Ovo je u rangu kao kad bi se izvođaču zabranilo da se zatrči pred šut, nego da mora da šutne iz mesta.

A verovatno ćemo to i da doživimo da gledamo uskoro...

pacman007

pre 1 godinu

Ne znam kako niko ne vidi kao goruci problem efektivno vreme u kojem se stvarno igra fudbal. Sta cemo sa kraduckanjem vremena kroz beskonacne izmene, naprasne grceve, valjanjima po terenu itd. To je nemoguce pokriti sa produzetkom od maks. 5 min. narocito sto i u tom zaustavnom vremenu se po pravilu igra 50% vremena. Besmisleno je gledati takvo prenemaganje svaki put, tu mora da se nadje neko bolje resenje.

Fudbalski Mesi(ja)

pre 1 godinu

Fudbal definitivno mora da se prilagodi XXI veku, Uveli su VAR tehnologiju, a još uvek nema preciznog merenja vremena kao u svim ostalim sporotvima. Zašto? Neka se samo stručnjaci slože oko trajanja poluvremena , 20,25,30min...
Drugo tajm aut. Sa uvođenjem preciznog merenja vremena, mogu se uvesti mogućnosti trenera da traži tajm aut, zašto ne?
A oko VAR tehnolgije, treba uvesti kao u tenisu pravo na Čelendž, taok što bi svaki tim imao npr 2 puta da traži da se proveri snimak.
Ima tu još mnogo što je nekako nelogično a u svim drugim sportovima fukcioniše besprekorno.

robby

pre 1 godinu

Što se ofsajda tiče njega bi trebalo da bude samo od 16- terca.Jedna deblja linija koja spaja dve aut linije bilo bi golova na prete za uzivamje na utakmicama.

Vlada

pre 1 godinu

@Vasa

Penal je upravo to - kazna. Za prekrsaj u zoni oko protivnickog gola. Ako si vec sprecio protivnika da dodje u sansu i eventualno postigne gol zasto nagradjivati tvoj tim dozvoljenim iskakanjem golmana koji smanjuje ugao time i dalje obara sanse protivnickom timu. Ali bi bilo fer da kad izvodjac penala krene vise nema da zastajkuje vec kad krene istim tempom mora da sutne. Ako se golman baci u pravu stranu odbranice verovatno, ako ne bice gol verovatno. Kao sto golman moze da propusti loptu kroz prste, tako isto izvodjac penala moze da promasi ceo gol.

Perakojotsupergenije

pre 1 godinu

Super...jedva čekam da odem uživo da gledam 10 izmena na utakmici..
Sa verom u što više auta...
A golmane ukinuti pri šutu penala..

MAKSIM i DIVIZIJA

pre 1 godinu

Što se ofsajda tiče njega bi trebalo da bude samo od 16- terca.Jedna deblja linija koja spaja dve aut linije bilo bi golova na prete za uzivamje na utakmicama.
(robby, 13. jun 2022 15:30)

Ja ne volim utakmice koje se završe rezultatom 6:4. Ja volim one stare, lepe, naelektrisane utakmice gde se čeka gol do 83.min, a onda delirijum i slavlje, bakljade i haos deset minuta dok ponovo ne krene lopta s centra. Ti golovi se posle godinama sanjaju i prepricavi, a kad je 6:4, ne mogu ni sutradan da sse setim svih golova sa utakmice. To dovodi do ravnodušnosti. Kao u rukometu, skače od sreće navijač samo ako je jedan razlike na kraju. U međuvremenu, opušteno gleda. golovi kao na traci i nema tog uzbuđenja kao kad Milan da gol Torinu pred kraj, a ovi igrali bunker. Meni je dosadna engleska liga , ja volim katanac italijanski. Tu gol vredi, a u engleskoj nekako kao mali fudbal da igraju, nema ni atletskih staza, ni dimnih zaveza ni velikih zastava....

Boža vampir

pre 1 godinu

zabraniti golmanu da trčkara po gol liniji i da glumi albatrosa mlatarenjem ruku dok se izvodi penal.
Interesantno je ovo sa pozadinom fudbalera...očekujem da će treneri sada birati napadače po veličini pozadine..da ne kažem zadnjice....što je veća to je šansa da se izbegne ofsajd zamka veća

Vlada

pre 1 godinu

Vreme je da ukinu ofsajd, večno se spori oko pravila, igra je sada mnogo brža, često ni VAR nije u mogućnosti da pravilno utvrdi. Apsurdnih situacija je sve više, otezanja i prekida igre po nekoliko minuta. Najbolje je ukinuti ofsajd, igra će se ubrzati i biti efikasnija.

Beograđanin

pre 1 godinu

Što se tiče efektivnog vremena, valjanja po terenu i sl., ne mora zbog toga da se skraćuje poluvreme na 30 minuta. Može da ostane 45 minuta, ali da se vreme zaustavi prilikom svakog prekida, izmene, ulaska lekarske ekipe zbog povrede, upada navijača na teren, i sl. Da se vreme počne računa od trenutka kada igrač krene da izvede slobodan udarac... A da se nadoknadno vreme ukine.

zvezdale

pre 1 godinu

Ovo za golmana i obe noge na liniji je apsolutni skandal. Tačno da se svi golmani ujedine u neki sindikat i traže svoja prava.

Pazi obe noge na liniji, pa nije kengur da se odrazi i poskoči sa obe noge. Prirodno je da se odrazi tj. odbaci sa stajne noge i da druga uvek bude ispred. Kolina bolje da čuva unuke.

el diablo

pre 1 godinu

ovo pravilo za golmane je nesto najgluplje u fudbalu, 1 noga ok ali obje noge nikako, s obziromkad ti naidju oni kao zorzinjo i nejmar skakavci...
kad ukucate u google -filipo pipo inzagi- iskoci vam -did you mean offside-
😂😂😂

МАЛИ ЧОВЕК

pre 1 godinu

Ја да се питам, голмана бих сместио у публику, а пенал да изводи главни судија. ВАР да ми од куће оцењујемо. Капитен и тренер да седе испред стадиона и гледају на биму. ... ??? фудбал... укините га луђаци.

Mare

pre 1 godinu

@MAKSIM i DIVIZIJA

Koga briga sta ti volis il ne volis,fudbal se igra zbog golova,a ne da bi ti cekao 83 minut itd idi gledaj podvodni hokej pa cekaj zadnji sekund za gol.

Vladan

pre 1 godinu

Golmanu jos i vezati levu ruku iza ledja i ometati laserom tokom izvodjenja penala. Igrac naravno moze da poskakuje, zastajkuje dok prilazi lopti...

ctrl

pre 1 godinu

Sve promene su usmerene ka vecem broju golova, valjda zato sto to jedino moze da drzi paznju tiktok generaciji.
Meni ce uvek biti draze da gledam italijanski katanaco na 1:0, nego kako Siti i Pariz igraju 7:7

2CRAZY

pre 1 godinu

Sad kad po pravilima moze da se menja 5,6 igraca, dosta njih to zloupotrebljava, igraju prljavo, pa odma menjaju sve igrace sa zutim kartonima.

Mislim da bi sad moralo da se uvede pravilo, da ako izlazi iz igre igrac sa zutim kartonom, da onaj igrac koji ga menja isto ima vec zuti karton.

Dax

pre 1 godinu

Ionako golmani retko odbrane penal-sada ce biti jos teze. Koliko volim da vidim lep gol, toliko volim i dobru odbranu. Jos ako su odlucujuci penali, onda je sa odbranom neizvesnost jos veca.

СОС

pre 1 godinu

А онај ко изводи пенал може да цима голмана?! Нај боље да се забрани голману да се уопште помера било где.

Рајко

pre 1 godinu

@epp
Потпуно сам сагласан са тим да се после одбрањеног пенала зауставља игра и да судија свира индиректан ударац за екипу чији је голман одбранио пенал. То би било најпоштеније.

rofl

pre 1 godinu

Ja bih uveo dva pravila (ili jedno ili drugo)

Prvo pravilo je da kad je igrač povrijeđen i ne može da nastavi utakmicu, igrač koji ga zamijeni - da se to ne računa kao izmjena. Sve drugo bi se računalo kao izmjena.

Drugo pravilo da igrač koji je povrijedio drugog i povrijeđeni igrač ne može nastaviti igru, igru napušta i onaj igrač koji ga je i povrijedio.

Za penale se slažem sa komentatorima, golman bi trebalo da prilikom šuta iskoči, iskorači naprijed… ako ne može, onda izvođač penala mora iz prve da šutira i to bez glupiranja prije izvođenja (zastajkivanje, usporavanje i te gluposti..)

Super bi bilo da se mjeri vrijeme aktivne igre.

epp

pre 1 godinu

non stop neko sankcionisanje golmana pri penali, a kada ce da ukinu igru posle penala, a ne izvodjac promasi i posle je opet sam u kaznenom, to nije fer, dobija drugu sansu bez razloga.

Frank Zappa

pre 1 godinu

Prosto je nevjerovatno da niko me konta kako je izgledao fudbal prije uvođenja ofsajda i da bi ukidanje istog momentalno uništilo fudbal. Proguglajte malo kako i šta je bilo i zašto je uveden.

Dobro Informisan

pre 1 godinu

1. Bataliti ofsajd. Umesto ofsajda uvesti dva golmana.

2. Aut da se izvodi nogom. Koji je to genije uveo pravilo da se izvodi rukom, meni nije jasno. Ceo svet se primio na to i garant bi bilo više ljudi protiv ovoge nego za.

3. Zabraniti igru glavom. Kakve to veze ima sa nogom (foot). Još iostavlja posledice (Alchajmer) kad igrači ostare.

4. Tri kornera penal.

Stefan

pre 1 godinu

Ovi koji se bune za golmana prilikom izvodjenja penala(kaznenog udarca) susta toga jeste da se ekipa protiv koje je sviran penal ,,kazni" za nesto sto je pravilima igre zabranjeno,zato se onome ko izvodi kazneni udarac olaksava mogucnost postizanja gola a onome ko brani oduzuma mogucnost lakse odbrane kaznenoh udarca...E sad da li neke stvarintreba promeniti u pravilima igre po meni treba,kao na primer ne namerna igra rukom i jos neke stvari ...

Kole

pre 1 godinu

Ovo za penale i golmane nema smisla. Golman ako mora da stoji na liniji, drastično mu se smanjuju šanse, nije ni stajanje na liniji problem, nego što je onima koji pucaju dozvoljeno da usporavaju, cimaju, jedino što ne mogu da se skroz zaustave, to je kao zabranjeno. Izvođačima penala bi trebalo zabraniti bilo kakvo značajnije usporavanje pri prilasku lopti i onda bi bilo fer za obe strane. Ovo se mora uvesti pogotovo zbog toga što se mnogo više penala sudi nego ranije i treba nekako kompenzovati to, da obe strane imaju iste uslove, a ne da penali odlučuju na 1:0 utakmicama. Za izmene bih lično dozvolio da svi koji su u protokolu na klupi, mogu da uđu, jedino što zamenjeni igrač ne bi mogao da se vraća. Ovo sa igranjem rukom i isključenjem i ofsajdom možda i ne bi bile loše odluke u cilju stvaranja igra tečnijom i sa više golova, ali mislim da ne može da se sprovede, prvo što je podložno tumačenju, drugo što bi to bilo neuočljivo kod ofsajda. Što se tiče auta, ja sam za to da se izvodi nogom, stvaralo bi više gol situacija i odvraćalo bi timove od besomučnog ispucavanja lopte i usporavanja igre. Možda bi trebalo uvesti i 2x30 aktivnog vremena, u cilju otklanjanja izležavanja i antifudbala, ali bi to već bila radikalna promena.

ofsajd

pre 1 godinu

ofsajd je uveden jer su u jednom trenutku utakmice dosle do toga ( a narocito u engleskoj) da se 90% golova postize preciznim ubacivanjem duboke lopte pre protivnicki gol, dok neki klon panceva ili skilacija kampuje kod protivnickog gola i samo umulja neki budjav gol samom golmanu i unezverenom zadnjem beku. veci deo taktike se sveo na to da imas tezak bunker i dugi pas do isturenog kampera i to je to. sva taktika nije imala nikakvog smisla, jednom kad napipas kako da ubacujes golove. Ofsajd je cesto smaracki, trazi koordinaciju zamke za odbrambene, i gledanje gde je prednji kamper i nadmudrivanje koje nijedan gledalac ne prati. Cesto je i nepravedan jer sudije ne vide da je bio/nije bio ofsajd. Ali sigurno jeste da je uveo mnogo vise potrebe za inovativnom taktikom i pasovima na centralnom delu terena

lennox

pre 1 godinu

Ofsajd bi trebao biti samo ako je napadacki igrac komplet knap iza odbrane protivnika, a ne da se ukljucuje VAR da bi se videlo koji delovi tela (nos, uho, kosa, prst, deo prsta ili 1/3 kopacke) se nalaze u ofsajdu. Ali, covek se ne treba vise nicemu cuditi kad vidi kakve specije bez mozga sede u nekim gremijima i odlucuju o tome sta i kako.

billy

pre 1 godinu

Ma nist, ovo su nikakve promjene. Treba uvesti promjene da se igra sto vise ubrza, da nema onih izležavanja i valjanja po terenu a da nema sankcija za to. Realno kad krenu da se valjaju po terenu, kontam da 90% ljudi prebaci na drugi kanal.

Пантелија

pre 1 godinu

Зашто избегавају ефективно време, као у кошарци? Два пута по пола сата. Не би било више ваљања по терену, извођења аута, корнера и фаула по 30 секунди.

@Dobro Informisan

pre 1 godinu

1. Bataliti ofsajd. Umesto ofsajda uvesti dva golmana.

2. Aut da se izvodi nogom. Koji je to genije uveo pravilo da se izvodi rukom, meni nije jasno. Ceo svet se primio na to i garant bi bilo više ljudi protiv ovoge nego za.

3. Zabraniti igru glavom. Kakve to veze ima sa nogom (foot). Još iostavlja posledice (Alchajmer) kad igrači ostare.

4. Tri kornera penal.
(Dobro Informisan, 13. jun 2022 14:22)


Hahahaha tri kornera penal, vec sam i zaboravio na fucu posle skole u osnovnoj i to cuveno pravilo.

Marko

pre 1 godinu

A kad će uvesti pravilo da se krene štopati vreme kada se igrači jedne ekipe ocigledno svjesno valjaju i izležavaju po terenu nebi li opstruisali igru i krali vreme. To bi po meni bilo najbolje od svih pravila.

Vasa

pre 1 godinu

Najbolje je da se golmanu prilikom sutiranja penala vezuju oci, ili da stoji okrenut ledjima, tako bi bilo najpostenije. Golman mora da bude ukopan, a onaj koji sutira moze da trci deset metara, da ubrzava, usporava, poskakuje, ceka koliko hoce pre suta, trci levo desno pre suta i to je to. Malo mu je sto je lopta kod njega i ima toliku prednost nego jos i vezati golmana za stativu recimo, ne bi bilo lose resenje

Vasa

pre 1 godinu

Najbolje je da se golmanu prilikom sutiranja penala vezuju oci, ili da stoji okrenut ledjima, tako bi bilo najpostenije. Golman mora da bude ukopan, a onaj koji sutira moze da trci deset metara, da ubrzava, usporava, poskakuje, ceka koliko hoce pre suta, trci levo desno pre suta i to je to. Malo mu je sto je lopta kod njega i ima toliku prednost nego jos i vezati golmana za stativu recimo, ne bi bilo lose resenje

@Dobro Informisan

pre 1 godinu

1. Bataliti ofsajd. Umesto ofsajda uvesti dva golmana.

2. Aut da se izvodi nogom. Koji je to genije uveo pravilo da se izvodi rukom, meni nije jasno. Ceo svet se primio na to i garant bi bilo više ljudi protiv ovoge nego za.

3. Zabraniti igru glavom. Kakve to veze ima sa nogom (foot). Još iostavlja posledice (Alchajmer) kad igrači ostare.

4. Tri kornera penal.
(Dobro Informisan, 13. jun 2022 14:22)


Hahahaha tri kornera penal, vec sam i zaboravio na fucu posle skole u osnovnoj i to cuveno pravilo.

epp

pre 1 godinu

non stop neko sankcionisanje golmana pri penali, a kada ce da ukinu igru posle penala, a ne izvodjac promasi i posle je opet sam u kaznenom, to nije fer, dobija drugu sansu bez razloga.

Marko

pre 1 godinu

A kad će uvesti pravilo da se krene štopati vreme kada se igrači jedne ekipe ocigledno svjesno valjaju i izležavaju po terenu nebi li opstruisali igru i krali vreme. To bi po meni bilo najbolje od svih pravila.

Пантелија

pre 1 godinu

Зашто избегавају ефективно време, као у кошарци? Два пута по пола сата. Не би било више ваљања по терену, извођења аута, корнера и фаула по 30 секунди.

СОС

pre 1 godinu

А онај ко изводи пенал може да цима голмана?! Нај боље да се забрани голману да се уопште помера било где.

billy

pre 1 godinu

Ma nist, ovo su nikakve promjene. Treba uvesti promjene da se igra sto vise ubrza, da nema onih izležavanja i valjanja po terenu a da nema sankcija za to. Realno kad krenu da se valjaju po terenu, kontam da 90% ljudi prebaci na drugi kanal.

Dobro Informisan

pre 1 godinu

1. Bataliti ofsajd. Umesto ofsajda uvesti dva golmana.

2. Aut da se izvodi nogom. Koji je to genije uveo pravilo da se izvodi rukom, meni nije jasno. Ceo svet se primio na to i garant bi bilo više ljudi protiv ovoge nego za.

3. Zabraniti igru glavom. Kakve to veze ima sa nogom (foot). Još iostavlja posledice (Alchajmer) kad igrači ostare.

4. Tri kornera penal.

Рајко

pre 1 godinu

@epp
Потпуно сам сагласан са тим да се после одбрањеног пенала зауставља игра и да судија свира индиректан ударац за екипу чији је голман одбранио пенал. То би било најпоштеније.

FK Leotar

pre 1 godinu

Kad sam vidio naslov pomislio sam konačno ukidaju glupavo pravilo da golman stoji na liniji kad ono oni još pooštrili da mora sa obje noge, ne znam sta je sledeće možda da ne smije uopšte da se pomjera pa ako ga pogodi pogodi.
Penal je ionako teško odbraniti a ovako su šanse svedene na minimum, samo neki prebačaj preko gola ili stativa može da spriječi pogodak ako se ovo uvede. Ne razumijem zašto golman ne bi smio da koristi prostor peterca pri izvođenju penala, nešto kao u rukometu, pa da onda izvođenje penala stvatno bude majstorija izvođača.

lennox

pre 1 godinu

Ofsajd bi trebao biti samo ako je napadacki igrac komplet knap iza odbrane protivnika, a ne da se ukljucuje VAR da bi se videlo koji delovi tela (nos, uho, kosa, prst, deo prsta ili 1/3 kopacke) se nalaze u ofsajdu. Ali, covek se ne treba vise nicemu cuditi kad vidi kakve specije bez mozga sede u nekim gremijima i odlucuju o tome sta i kako.

Peđa

pre 1 godinu

Uvesti pravilo da ako golman odbrani penal,dobija žuti karton i mora da stoji u ćošku kod korner zastavice narednih deset minuta i naravno dobija žuti karton.Ako kojim slučajem odbrani dva penala i bude isključen,sa njim teren napušta i jedan štoper ,a na mesto golmana ulazi fizioterapeut.

Rimtuti

pre 1 godinu

1. Neko već napisao - tri korne penal
2. Golman mora da žmuri dok brani penal
3. Ofsajd se ne svira ako lopta ima top spin. Ako je slajsovana i igrač u ofsajdu - omda' penal na drugoj strani
4. Ako igrač zgazi liniju prilikom izvođenja auta - skida gaće i četvrti sudija ga kaišem šiba po zadnjici na centru
5. Ako lopta pogodi nekog u publici - taj dobija pet litara piva da nosi kući
Eto, moji predlozi gosn Kolina. Hvala

оће то

pre 1 godinu

Димензије гола су 7,32х2,44 метара, или 17,86 квадратних метара! Е сад, ови манекени треба да погоде гарсоњеру, стан треба да погоде са 11 метара! Некима је то велика наука, а цео живот само то раде…

pacman007

pre 1 godinu

Ne znam kako niko ne vidi kao goruci problem efektivno vreme u kojem se stvarno igra fudbal. Sta cemo sa kraduckanjem vremena kroz beskonacne izmene, naprasne grceve, valjanjima po terenu itd. To je nemoguce pokriti sa produzetkom od maks. 5 min. narocito sto i u tom zaustavnom vremenu se po pravilu igra 50% vremena. Besmisleno je gledati takvo prenemaganje svaki put, tu mora da se nadje neko bolje resenje.

zvezdale

pre 1 godinu

Ovo za golmana i obe noge na liniji je apsolutni skandal. Tačno da se svi golmani ujedine u neki sindikat i traže svoja prava.

Pazi obe noge na liniji, pa nije kengur da se odrazi i poskoči sa obe noge. Prirodno je da se odrazi tj. odbaci sa stajne noge i da druga uvek bude ispred. Kolina bolje da čuva unuke.

mich

pre 1 godinu

Uvedite da golžan ne sme da se pomeri, pre nego sto lopta dodirne mrezu gols, tako cete podici atraktivnost i veci broj golova... Vi ste bre debili...

Blaza

pre 1 godinu

Ovo za golmana je teska glupost,fudbaler koji sutira penal je u ogrmonoj prednosti i mislim da bas zato golmanu treba dati potpunu slobodu kod penala

Perakojotsupergenije

pre 1 godinu

Super...jedva čekam da odem uživo da gledam 10 izmena na utakmici..
Sa verom u što više auta...
A golmane ukinuti pri šutu penala..

Vrana

pre 1 godinu

Kad cete da zabranite da igrac koji puca penal zastajkuje pri izvodjenju istog. A ove sudije vi nemojte vise ni da svirate penal vec odma upisite gol.

Goran

pre 1 godinu

Znate kad se svira aut u tenisu? Loptica mora celim obimom da bude van linije da bi bio out. Ako dodiruje cak i milimetarski - onda je IN. E mislim da bi isto tako trebalo da se tretira i offside. Ako je ceo igrac sa svim svojim delovima tela ispred odbrane - samo to je offside. Ako se delovi tela podudaraju i preklapaju, nije offside. Na taj nacin ne bi dolazilo do kontraverznih odluka. Mislim da zaista nije fer da se svira offside kad je samo nos ili šaka ispred. Pa nećeš nosom ili rukom da daš gol.

ofsajd

pre 1 godinu

ofsajd je uveden jer su u jednom trenutku utakmice dosle do toga ( a narocito u engleskoj) da se 90% golova postize preciznim ubacivanjem duboke lopte pre protivnicki gol, dok neki klon panceva ili skilacija kampuje kod protivnickog gola i samo umulja neki budjav gol samom golmanu i unezverenom zadnjem beku. veci deo taktike se sveo na to da imas tezak bunker i dugi pas do isturenog kampera i to je to. sva taktika nije imala nikakvog smisla, jednom kad napipas kako da ubacujes golove. Ofsajd je cesto smaracki, trazi koordinaciju zamke za odbrambene, i gledanje gde je prednji kamper i nadmudrivanje koje nijedan gledalac ne prati. Cesto je i nepravedan jer sudije ne vide da je bio/nije bio ofsajd. Ali sigurno jeste da je uveo mnogo vise potrebe za inovativnom taktikom i pasovima na centralnom delu terena

Spenadla Vitomir

pre 1 godinu

Naime, golmanima ce biti zabranjeno da odbrane penal, a ako se to dogodi, penal ce se ponavljati dok igrac ne postigne pogodak.

Vladan

pre 1 godinu

Golmanu jos i vezati levu ruku iza ledja i ometati laserom tokom izvodjenja penala. Igrac naravno moze da poskakuje, zastajkuje dok prilazi lopti...

Back in black

pre 1 godinu

A da se prilikom izvođenja penala dozvoli golmanu da stoji unutar peterca. Nešto slično kao u rukometu gde golman stoji gde on hoće. Može da stoji i da se kreće unutar peterca gde on hoće samo da ne izađe preko linije.
Pozdrav.

Fudbalski Mesi(ja)

pre 1 godinu

Fudbal definitivno mora da se prilagodi XXI veku, Uveli su VAR tehnologiju, a još uvek nema preciznog merenja vremena kao u svim ostalim sporotvima. Zašto? Neka se samo stručnjaci slože oko trajanja poluvremena , 20,25,30min...
Drugo tajm aut. Sa uvođenjem preciznog merenja vremena, mogu se uvesti mogućnosti trenera da traži tajm aut, zašto ne?
A oko VAR tehnolgije, treba uvesti kao u tenisu pravo na Čelendž, taok što bi svaki tim imao npr 2 puta da traži da se proveri snimak.
Ima tu još mnogo što je nekako nelogično a u svim drugim sportovima fukcioniše besprekorno.

Dax

pre 1 godinu

Ionako golmani retko odbrane penal-sada ce biti jos teze. Koliko volim da vidim lep gol, toliko volim i dobru odbranu. Jos ako su odlucujuci penali, onda je sa odbranom neizvesnost jos veca.

Ljubo

pre 1 godinu

Jedine 2 stvari koje treba promeniti su ukidanje ofsajda i zaustavljanje vremena kod izmena i valjanje igrača tima koji vodi a još kada je to bez razloga dati mu žuti karton,a za simuliranje dati direktan crveni karton.

Bivši igrač

pre 1 godinu

Ovo sa izvođenjem penala je surovo, za golmane. Treba da se uvede neko pravilo kao u košarci, golovi iza 16 metara da se računaju duplo, a ne ova gvardiolina smarac igra

Beograđanin

pre 1 godinu

Što se tiče efektivnog vremena, valjanja po terenu i sl., ne mora zbog toga da se skraćuje poluvreme na 30 minuta. Može da ostane 45 minuta, ali da se vreme zaustavi prilikom svakog prekida, izmene, ulaska lekarske ekipe zbog povrede, upada navijača na teren, i sl. Da se vreme počne računa od trenutka kada igrač krene da izvede slobodan udarac... A da se nadoknadno vreme ukine.

WotS

pre 1 godinu

Izmišljaju gomilu apsurdnih i bizarnih stvari koje nikakvu korist ne donose fudbalu, a uporno ostaju pri stvarima koje najviše iritiraju sve gledaoce. Prvo, onemogućiti degutantno valjanje po terenu i sve druge vrste odugovlačenja - znači, uvesti takozvano "čisto vreme" kao u rukometu i košarci, što će loše "glumce" zanavek oterati sa terena. Drugo, dozvoliti da aut bude izvođen nogom, što će veoma unaprediti dinamiku igre i broj golova. Treće, uvesti pravilo o oduzimanju lopte u slučaju tzv "neaktivne igre" (kao u rukometu) – što će sprečiti igrače da namerno umrtvljuju igru beskrajnom dodavanjima kako bi sačuvali rezultat i čekali da istekne vreme. Četvrto, ukinuti ofsajd za dodavanja unutar šesnaesterca, što će doneti mnogo atraktivniju igru i znatno više golova. Peto, ofsajd računati isključivo po položaju nogu – jer, to je NOGOmet, a ne RUKOmet ili GLAVOmet (odnosno dupemet, kako ispade po ovim novim rešenjima). Šesto, sviranje penala uvesti i za druge grube prekršaje osnovnih pravila igre – recimo, za ponovljenu neaktivnu igru, broj žutih ili crvenih kartona zbog opasne igre, upad trenera ili publike, nesportske provokacije na terenu, itd. Sedmo (a ovo naročito na kontinentalnim i svetskim prvenstvima), uvesti dodatnu VAR instancu koja tokom utakmice može opozvati neku kontradiktornu odluku sudija i sprečiti njihove očigledno tendenciozne i pristrasne odluke.

posve_nepodoban

pre 1 godinu

Meni nije jasno kako fizički izvesti da se baciš u stranu ako su ti obe noge na liniji? Mislim možeš nešto traljavo da izvedeš, ali doseg će ti biti koliko, par desetina cm?

Jedino što mi pada na pamet je da golman stane malo iza linije, tj da mu samo vrhovi prstiju dodiruju liniju i da onda može malo iskoračiti da bi se efektivno bacio, ali mora paziti da se baci malo ukoso da bi izašao ispred linije.

gadni

pre 1 godinu

10 izmena na utakmici?
Pošto su izmene uglavnom u drugom poluvremenu, i to negde od 60.minuta, znaci za 30 minuta 10 izmena.
To je jedna izmena ma svaka 3 minuta.
Pa to ubija u pojam svakog gledaoca.
(Savić, 13. jun 2022 16:06)

I dalje se smiju izvrsiti samo tri izmjene. Sad sto u te tri izmjene moze biti jedna trostruka izmjena ili dvije dvostruke ne mijenja nista.

Zeolit

pre 1 godinu

Samo fali jos da golmanu vezu ruke Kad brani penal
(M85, 13. jun 2022 17:31)

I leđima da se okrene, naravno sa vezanim očima. Idiotarije.

Frank Zappa

pre 1 godinu

Prosto je nevjerovatno da niko me konta kako je izgledao fudbal prije uvođenja ofsajda i da bi ukidanje istog momentalno uništilo fudbal. Proguglajte malo kako i šta je bilo i zašto je uveden.

Englbert Hamperdink

pre 1 godinu

Nepotrebne tričarije. Pravi benefit za fudbal bio bi da se za 0:0 ne dodeljuju bodovi. Ako je cilj igre (goal) postići pogodak, izvolite zaraditi taj bod. Nije fer da ovi što su se polomili na terenu i odigrali, lupam, 3:3 dobiju isto što i ovi 0:0 kalkulanti. Osim toga, ukoliko izostanu golovi, poslednjih bi se deset minuta prašilo iz svih oružja. Zagarantovan spektakl za gledaoce. Druga korisna izmena bila bi da zaostavno vreme postane efektivno (da se stopira prilikom prekida), pa da vidimo ko će onda valjanjem i foliranjem čuvati rezultat.

crni

pre 1 godinu

Još jedna bitna propozicija koja će biti usvojena na ovom sastanku je i to da golman tokom izvođenja penala mora biti na liniji sa obe noge! Dakle, golman ne sme stajati ispred ili iza gol linije.
To nevazi za Borjana !!!

Gol Man

pre 1 godinu

Penal da se puca sa peterca a golman mora da stoji na jednoj nozi, jednu ruku da drži na nosu a drugom da pridržava nogu na kojoj ne stoji. Naravno nema pravo na paradu već mora da ostane ne nogama. A sviđa mi se i predlog kolege da bude vezan za stativu ili barem okrenut leđima.

Boža vampir

pre 1 godinu

zabraniti golmanu da trčkara po gol liniji i da glumi albatrosa mlatarenjem ruku dok se izvodi penal.
Interesantno je ovo sa pozadinom fudbalera...očekujem da će treneri sada birati napadače po veličini pozadine..da ne kažem zadnjice....što je veća to je šansa da se izbegne ofsajd zamka veća

sve više pravila za robote

pre 1 godinu

Što lepo ne sklone golmana kad se šutira penal, pa da igrač natenane može da pogodi gol? Valjda bi penal trebalo da daje podjednake šanse i izvođaču i golmanu, a ovo toliko favorizuje izvođača da to postaje preočigledno. Ovo je u rangu kao kad bi se izvođaču zabranilo da se zatrči pred šut, nego da mora da šutne iz mesta.

A verovatno ćemo to i da doživimo da gledamo uskoro...

MAKSIM i DIVIZIJA

pre 1 godinu

Što se ofsajda tiče njega bi trebalo da bude samo od 16- terca.Jedna deblja linija koja spaja dve aut linije bilo bi golova na prete za uzivamje na utakmicama.
(robby, 13. jun 2022 15:30)

Ja ne volim utakmice koje se završe rezultatom 6:4. Ja volim one stare, lepe, naelektrisane utakmice gde se čeka gol do 83.min, a onda delirijum i slavlje, bakljade i haos deset minuta dok ponovo ne krene lopta s centra. Ti golovi se posle godinama sanjaju i prepricavi, a kad je 6:4, ne mogu ni sutradan da sse setim svih golova sa utakmice. To dovodi do ravnodušnosti. Kao u rukometu, skače od sreće navijač samo ako je jedan razlike na kraju. U međuvremenu, opušteno gleda. golovi kao na traci i nema tog uzbuđenja kao kad Milan da gol Torinu pred kraj, a ovi igrali bunker. Meni je dosadna engleska liga , ja volim katanac italijanski. Tu gol vredi, a u engleskoj nekako kao mali fudbal da igraju, nema ni atletskih staza, ni dimnih zaveza ni velikih zastava....

МАЛИ ЧОВЕК

pre 1 godinu

Ја да се питам, голмана бих сместио у публику, а пенал да изводи главни судија. ВАР да ми од куће оцењујемо. Капитен и тренер да седе испред стадиона и гледају на биму. ... ??? фудбал... укините га луђаци.

2CRAZY

pre 1 godinu

Sad kad po pravilima moze da se menja 5,6 igraca, dosta njih to zloupotrebljava, igraju prljavo, pa odma menjaju sve igrace sa zutim kartonima.

Mislim da bi sad moralo da se uvede pravilo, da ako izlazi iz igre igrac sa zutim kartonom, da onaj igrac koji ga menja isto ima vec zuti karton.

Savić

pre 1 godinu

10 izmena na utakmici?
Pošto su izmene uglavnom u drugom poluvremenu, i to negde od 60.minuta, znaci za 30 minuta 10 izmena.
To je jedna izmena ma svaka 3 minuta.
Pa to ubija u pojam svakog gledaoca.

BOBA ZVEZDA

pre 1 godinu

Nemojte izmišljati gluposti! Najbolje da golman okrene leđa dok se šuta penal. Udaljenost je mala, golman je svakako ograničen jer je to šansa 1 na 1. Onemogućavanjem da bude jednom nogom na liniji pri šutu mu se smanjuje mogućnost za odbranom. Pa nije samo cilj trpati golove. To ne fudbal a ne neki drugi ekipni sport i kom ima mnogo više golova.
Što se tiče izmena, ajde navikli smo se već a i pri ovolikom broju utakmica olakšava timovima da imaju svežije igrače i zadovoljnije sa minutažom.
Ofsajd mora da bude striktno određen, pa i ako bude tako da jedan deo tela da se svi toga strogo drže, odnosno da tako uz asistenciju vara svi dosuđuju.
Kao što neko u komentarima predlaže, da bude ofsajd kao u hokeju. Ako se dobro sećam kako je to u hokeju, gde ti postaviti ti liniju, na trećinu terena, na šesnaesterac, gde? To je loše.
A i ovo za ruku na bilo kom delu terena da se da automatski crveni. Ne treba preterivati. Kako ti uvek tačno odrediti šta je namera a šta nije? Žuti je dovoljan i pravedan.
I naravno nikad ne menjati dužinu trajanja utakmice. Sve to i sa nadoknadom. Jeste da se tu krađe vreme i tim koji ima rezultat manipuliše sa situacijom ali to su sve čari fudbala, koje kad su protiv našeg tima nas nerviraju ali kad su u korist onda i sami želimo da ne žure.
Menjati samo ono što ne valja i ima smisla, bez fantaziranja jer je fudbal ovakav kakav je, najbolji i najpopularniji sport.

Брада

pre 1 godinu

Пре свега променити начин мерења времена,и применити модификовано мерење по узору на рукомет.
На пример,ако судија оцени да ће указивање помоћи повређеном фудбалеру потрајати мало дуже,прекине мерење времена и настави када дâ знак за наставак игре.
Променити начин извођења аута,уместо руком то радити ногом.
Проширити расправу о Правилима и укључити и друге субјекте,рецимо омогућити и најширој популацији,навијачима широм света, да на сајту Фифе или њеним локалним чланицама организације дају своја мишљења о реформи Правила ове глобално најпопуларније колективне игре.

Александар

pre 1 godinu

Ја предлажем да се уведе мешовити фудбал,као у тенису,па да видим ко ће да шутира моју или твоју,одмах му јурим његову,па ко кога стигне нека опали.Публика би уживала а ми би ишли радо на тренинг и сат раније и после тренинга би радо остали да пуцамо,пенале,а о туширање и да не причам.Толико од мене,као искусног тренера и спортисте.

ctrl

pre 1 godinu

Sve promene su usmerene ka vecem broju golova, valjda zato sto to jedino moze da drzi paznju tiktok generaciji.
Meni ce uvek biti draze da gledam italijanski katanaco na 1:0, nego kako Siti i Pariz igraju 7:7

el diablo

pre 1 godinu

ovo pravilo za golmane je nesto najgluplje u fudbalu, 1 noga ok ali obje noge nikako, s obziromkad ti naidju oni kao zorzinjo i nejmar skakavci...
kad ukucate u google -filipo pipo inzagi- iskoci vam -did you mean offside-
😂😂😂

robby

pre 1 godinu

Što se ofsajda tiče njega bi trebalo da bude samo od 16- terca.Jedna deblja linija koja spaja dve aut linije bilo bi golova na prete za uzivamje na utakmicama.

Vlada

pre 1 godinu

@Vasa

Penal je upravo to - kazna. Za prekrsaj u zoni oko protivnickog gola. Ako si vec sprecio protivnika da dodje u sansu i eventualno postigne gol zasto nagradjivati tvoj tim dozvoljenim iskakanjem golmana koji smanjuje ugao time i dalje obara sanse protivnickom timu. Ali bi bilo fer da kad izvodjac penala krene vise nema da zastajkuje vec kad krene istim tempom mora da sutne. Ako se golman baci u pravu stranu odbranice verovatno, ako ne bice gol verovatno. Kao sto golman moze da propusti loptu kroz prste, tako isto izvodjac penala moze da promasi ceo gol.

Vlada

pre 1 godinu

Vreme je da ukinu ofsajd, večno se spori oko pravila, igra je sada mnogo brža, često ni VAR nije u mogućnosti da pravilno utvrdi. Apsurdnih situacija je sve više, otezanja i prekida igre po nekoliko minuta. Najbolje je ukinuti ofsajd, igra će se ubrzati i biti efikasnija.

opsajd

pre 1 godinu

svaka čast na ofsajdu, dosta višeponištavanja gola jer je napadač bio malim prstom ispred zadnjeg igrača obrane... samo ako je cijelim tijelom ispred, onda ok. pagledamo nogomet da vidimo što više golova, a ne da ih uopće ne vidimo!

Kole

pre 1 godinu

Ovo za penale i golmane nema smisla. Golman ako mora da stoji na liniji, drastično mu se smanjuju šanse, nije ni stajanje na liniji problem, nego što je onima koji pucaju dozvoljeno da usporavaju, cimaju, jedino što ne mogu da se skroz zaustave, to je kao zabranjeno. Izvođačima penala bi trebalo zabraniti bilo kakvo značajnije usporavanje pri prilasku lopti i onda bi bilo fer za obe strane. Ovo se mora uvesti pogotovo zbog toga što se mnogo više penala sudi nego ranije i treba nekako kompenzovati to, da obe strane imaju iste uslove, a ne da penali odlučuju na 1:0 utakmicama. Za izmene bih lično dozvolio da svi koji su u protokolu na klupi, mogu da uđu, jedino što zamenjeni igrač ne bi mogao da se vraća. Ovo sa igranjem rukom i isključenjem i ofsajdom možda i ne bi bile loše odluke u cilju stvaranja igra tečnijom i sa više golova, ali mislim da ne može da se sprovede, prvo što je podložno tumačenju, drugo što bi to bilo neuočljivo kod ofsajda. Što se tiče auta, ja sam za to da se izvodi nogom, stvaralo bi više gol situacija i odvraćalo bi timove od besomučnog ispucavanja lopte i usporavanja igre. Možda bi trebalo uvesti i 2x30 aktivnog vremena, u cilju otklanjanja izležavanja i antifudbala, ali bi to već bila radikalna promena.

rofl

pre 1 godinu

Ja bih uveo dva pravila (ili jedno ili drugo)

Prvo pravilo je da kad je igrač povrijeđen i ne može da nastavi utakmicu, igrač koji ga zamijeni - da se to ne računa kao izmjena. Sve drugo bi se računalo kao izmjena.

Drugo pravilo da igrač koji je povrijedio drugog i povrijeđeni igrač ne može nastaviti igru, igru napušta i onaj igrač koji ga je i povrijedio.

Za penale se slažem sa komentatorima, golman bi trebalo da prilikom šuta iskoči, iskorači naprijed… ako ne može, onda izvođač penala mora iz prve da šutira i to bez glupiranja prije izvođenja (zastajkivanje, usporavanje i te gluposti..)

Super bi bilo da se mjeri vrijeme aktivne igre.

Mare

pre 1 godinu

@MAKSIM i DIVIZIJA

Koga briga sta ti volis il ne volis,fudbal se igra zbog golova,a ne da bi ti cekao 83 minut itd idi gledaj podvodni hokej pa cekaj zadnji sekund za gol.

Stefan

pre 1 godinu

Ovi koji se bune za golmana prilikom izvodjenja penala(kaznenog udarca) susta toga jeste da se ekipa protiv koje je sviran penal ,,kazni" za nesto sto je pravilima igre zabranjeno,zato se onome ko izvodi kazneni udarac olaksava mogucnost postizanja gola a onome ko brani oduzuma mogucnost lakse odbrane kaznenoh udarca...E sad da li neke stvarintreba promeniti u pravilima igre po meni treba,kao na primer ne namerna igra rukom i jos neke stvari ...

Dobro Informisan

pre 1 godinu

2a. (ili ovako) ako lopta ode u aut, da se automatski izvodi korner. Mnogo interesantnije jer se igra pred golom a i ta jedina legalna upotreba ruku na utakmici se izbacuje.

One must fall

pre 1 godinu

Neresen rezultat je najslabia tacka fudbala kao i podla bodova. Mislim da bi bilo ok da razmotre da se ili igraju penali odmah nakon regularnog dela pa pobednik odnese 1 bod ili da se igraju produzeci koji nose 2 boda pa ako ni tu nema pobednika onda se ide na penale koji nose 1 bod.

Dobro Informisan

pre 1 godinu

1. Bataliti ofsajd. Umesto ofsajda uvesti dva golmana.

2. Aut da se izvodi nogom. Koji je to genije uveo pravilo da se izvodi rukom, meni nije jasno. Ceo svet se primio na to i garant bi bilo više ljudi protiv ovoge nego za.

3. Zabraniti igru glavom. Kakve to veze ima sa nogom (foot). Još iostavlja posledice (Alchajmer) kad igrači ostare.

4. Tri kornera penal.

MAKSIM i DIVIZIJA

pre 1 godinu

Što se ofsajda tiče njega bi trebalo da bude samo od 16- terca.Jedna deblja linija koja spaja dve aut linije bilo bi golova na prete za uzivamje na utakmicama.
(robby, 13. jun 2022 15:30)

Ja ne volim utakmice koje se završe rezultatom 6:4. Ja volim one stare, lepe, naelektrisane utakmice gde se čeka gol do 83.min, a onda delirijum i slavlje, bakljade i haos deset minuta dok ponovo ne krene lopta s centra. Ti golovi se posle godinama sanjaju i prepricavi, a kad je 6:4, ne mogu ni sutradan da sse setim svih golova sa utakmice. To dovodi do ravnodušnosti. Kao u rukometu, skače od sreće navijač samo ako je jedan razlike na kraju. U međuvremenu, opušteno gleda. golovi kao na traci i nema tog uzbuđenja kao kad Milan da gol Torinu pred kraj, a ovi igrali bunker. Meni je dosadna engleska liga , ja volim katanac italijanski. Tu gol vredi, a u engleskoj nekako kao mali fudbal da igraju, nema ni atletskih staza, ni dimnih zaveza ni velikih zastava....

Vlada

pre 1 godinu

Vreme je da ukinu ofsajd, večno se spori oko pravila, igra je sada mnogo brža, često ni VAR nije u mogućnosti da pravilno utvrdi. Apsurdnih situacija je sve više, otezanja i prekida igre po nekoliko minuta. Najbolje je ukinuti ofsajd, igra će se ubrzati i biti efikasnija.

WotS

pre 1 godinu

Izmišljaju gomilu apsurdnih i bizarnih stvari koje nikakvu korist ne donose fudbalu, a uporno ostaju pri stvarima koje najviše iritiraju sve gledaoce. Prvo, onemogućiti degutantno valjanje po terenu i sve druge vrste odugovlačenja - znači, uvesti takozvano "čisto vreme" kao u rukometu i košarci, što će loše "glumce" zanavek oterati sa terena. Drugo, dozvoliti da aut bude izvođen nogom, što će veoma unaprediti dinamiku igre i broj golova. Treće, uvesti pravilo o oduzimanju lopte u slučaju tzv "neaktivne igre" (kao u rukometu) – što će sprečiti igrače da namerno umrtvljuju igru beskrajnom dodavanjima kako bi sačuvali rezultat i čekali da istekne vreme. Četvrto, ukinuti ofsajd za dodavanja unutar šesnaesterca, što će doneti mnogo atraktivniju igru i znatno više golova. Peto, ofsajd računati isključivo po položaju nogu – jer, to je NOGOmet, a ne RUKOmet ili GLAVOmet (odnosno dupemet, kako ispade po ovim novim rešenjima). Šesto, sviranje penala uvesti i za druge grube prekršaje osnovnih pravila igre – recimo, za ponovljenu neaktivnu igru, broj žutih ili crvenih kartona zbog opasne igre, upad trenera ili publike, nesportske provokacije na terenu, itd. Sedmo (a ovo naročito na kontinentalnim i svetskim prvenstvima), uvesti dodatnu VAR instancu koja tokom utakmice može opozvati neku kontradiktornu odluku sudija i sprečiti njihove očigledno tendenciozne i pristrasne odluke.

Mare

pre 1 godinu

@MAKSIM i DIVIZIJA

Koga briga sta ti volis il ne volis,fudbal se igra zbog golova,a ne da bi ti cekao 83 minut itd idi gledaj podvodni hokej pa cekaj zadnji sekund za gol.

crni

pre 1 godinu

Još jedna bitna propozicija koja će biti usvojena na ovom sastanku je i to da golman tokom izvođenja penala mora biti na liniji sa obe noge! Dakle, golman ne sme stajati ispred ili iza gol linije.
To nevazi za Borjana !!!

2CRAZY

pre 1 godinu

Sad kad po pravilima moze da se menja 5,6 igraca, dosta njih to zloupotrebljava, igraju prljavo, pa odma menjaju sve igrace sa zutim kartonima.

Mislim da bi sad moralo da se uvede pravilo, da ako izlazi iz igre igrac sa zutim kartonom, da onaj igrac koji ga menja isto ima vec zuti karton.

Ljubo

pre 1 godinu

Jedine 2 stvari koje treba promeniti su ukidanje ofsajda i zaustavljanje vremena kod izmena i valjanje igrača tima koji vodi a još kada je to bez razloga dati mu žuti karton,a za simuliranje dati direktan crveni karton.

Dobro Informisan

pre 1 godinu

2a. (ili ovako) ako lopta ode u aut, da se automatski izvodi korner. Mnogo interesantnije jer se igra pred golom a i ta jedina legalna upotreba ruku na utakmici se izbacuje.

Stefan

pre 1 godinu

Ovi koji se bune za golmana prilikom izvodjenja penala(kaznenog udarca) susta toga jeste da se ekipa protiv koje je sviran penal ,,kazni" za nesto sto je pravilima igre zabranjeno,zato se onome ko izvodi kazneni udarac olaksava mogucnost postizanja gola a onome ko brani oduzuma mogucnost lakse odbrane kaznenoh udarca...E sad da li neke stvarintreba promeniti u pravilima igre po meni treba,kao na primer ne namerna igra rukom i jos neke stvari ...

Vasa

pre 1 godinu

Najbolje je da se golmanu prilikom sutiranja penala vezuju oci, ili da stoji okrenut ledjima, tako bi bilo najpostenije. Golman mora da bude ukopan, a onaj koji sutira moze da trci deset metara, da ubrzava, usporava, poskakuje, ceka koliko hoce pre suta, trci levo desno pre suta i to je to. Malo mu je sto je lopta kod njega i ima toliku prednost nego jos i vezati golmana za stativu recimo, ne bi bilo lose resenje

lennox

pre 1 godinu

Ofsajd bi trebao biti samo ako je napadacki igrac komplet knap iza odbrane protivnika, a ne da se ukljucuje VAR da bi se videlo koji delovi tela (nos, uho, kosa, prst, deo prsta ili 1/3 kopacke) se nalaze u ofsajdu. Ali, covek se ne treba vise nicemu cuditi kad vidi kakve specije bez mozga sede u nekim gremijima i odlucuju o tome sta i kako.

Александар

pre 1 godinu

Ја предлажем да се уведе мешовити фудбал,као у тенису,па да видим ко ће да шутира моју или твоју,одмах му јурим његову,па ко кога стигне нека опали.Публика би уживала а ми би ишли радо на тренинг и сат раније и после тренинга би радо остали да пуцамо,пенале,а о туширање и да не причам.Толико од мене,као искусног тренера и спортисте.

rofl

pre 1 godinu

Ja bih uveo dva pravila (ili jedno ili drugo)

Prvo pravilo je da kad je igrač povrijeđen i ne može da nastavi utakmicu, igrač koji ga zamijeni - da se to ne računa kao izmjena. Sve drugo bi se računalo kao izmjena.

Drugo pravilo da igrač koji je povrijedio drugog i povrijeđeni igrač ne može nastaviti igru, igru napušta i onaj igrač koji ga je i povrijedio.

Za penale se slažem sa komentatorima, golman bi trebalo da prilikom šuta iskoči, iskorači naprijed… ako ne može, onda izvođač penala mora iz prve da šutira i to bez glupiranja prije izvođenja (zastajkivanje, usporavanje i te gluposti..)

Super bi bilo da se mjeri vrijeme aktivne igre.

BOBA ZVEZDA

pre 1 godinu

Nemojte izmišljati gluposti! Najbolje da golman okrene leđa dok se šuta penal. Udaljenost je mala, golman je svakako ograničen jer je to šansa 1 na 1. Onemogućavanjem da bude jednom nogom na liniji pri šutu mu se smanjuje mogućnost za odbranom. Pa nije samo cilj trpati golove. To ne fudbal a ne neki drugi ekipni sport i kom ima mnogo više golova.
Što se tiče izmena, ajde navikli smo se već a i pri ovolikom broju utakmica olakšava timovima da imaju svežije igrače i zadovoljnije sa minutažom.
Ofsajd mora da bude striktno određen, pa i ako bude tako da jedan deo tela da se svi toga strogo drže, odnosno da tako uz asistenciju vara svi dosuđuju.
Kao što neko u komentarima predlaže, da bude ofsajd kao u hokeju. Ako se dobro sećam kako je to u hokeju, gde ti postaviti ti liniju, na trećinu terena, na šesnaesterac, gde? To je loše.
A i ovo za ruku na bilo kom delu terena da se da automatski crveni. Ne treba preterivati. Kako ti uvek tačno odrediti šta je namera a šta nije? Žuti je dovoljan i pravedan.
I naravno nikad ne menjati dužinu trajanja utakmice. Sve to i sa nadoknadom. Jeste da se tu krađe vreme i tim koji ima rezultat manipuliše sa situacijom ali to su sve čari fudbala, koje kad su protiv našeg tima nas nerviraju ali kad su u korist onda i sami želimo da ne žure.
Menjati samo ono što ne valja i ima smisla, bez fantaziranja jer je fudbal ovakav kakav je, najbolji i najpopularniji sport.

Bivši igrač

pre 1 godinu

Ovo sa izvođenjem penala je surovo, za golmane. Treba da se uvede neko pravilo kao u košarci, golovi iza 16 metara da se računaju duplo, a ne ova gvardiolina smarac igra

Rimtuti

pre 1 godinu

1. Neko već napisao - tri korne penal
2. Golman mora da žmuri dok brani penal
3. Ofsajd se ne svira ako lopta ima top spin. Ako je slajsovana i igrač u ofsajdu - omda' penal na drugoj strani
4. Ako igrač zgazi liniju prilikom izvođenja auta - skida gaće i četvrti sudija ga kaišem šiba po zadnjici na centru
5. Ako lopta pogodi nekog u publici - taj dobija pet litara piva da nosi kući
Eto, moji predlozi gosn Kolina. Hvala

Рајко

pre 1 godinu

@epp
Потпуно сам сагласан са тим да се после одбрањеног пенала зауставља игра и да судија свира индиректан ударац за екипу чији је голман одбранио пенал. То би било најпоштеније.

Boža vampir

pre 1 godinu

zabraniti golmanu da trčkara po gol liniji i da glumi albatrosa mlatarenjem ruku dok se izvodi penal.
Interesantno je ovo sa pozadinom fudbalera...očekujem da će treneri sada birati napadače po veličini pozadine..da ne kažem zadnjice....što je veća to je šansa da se izbegne ofsajd zamka veća

robby

pre 1 godinu

Što se ofsajda tiče njega bi trebalo da bude samo od 16- terca.Jedna deblja linija koja spaja dve aut linije bilo bi golova na prete za uzivamje na utakmicama.

оће то

pre 1 godinu

Димензије гола су 7,32х2,44 метара, или 17,86 квадратних метара! Е сад, ови манекени треба да погоде гарсоњеру, стан треба да погоде са 11 метара! Некима је то велика наука, а цео живот само то раде…

Spenadla Vitomir

pre 1 godinu

Naime, golmanima ce biti zabranjeno da odbrane penal, a ako se to dogodi, penal ce se ponavljati dok igrac ne postigne pogodak.

ctrl

pre 1 godinu

Sve promene su usmerene ka vecem broju golova, valjda zato sto to jedino moze da drzi paznju tiktok generaciji.
Meni ce uvek biti draze da gledam italijanski katanaco na 1:0, nego kako Siti i Pariz igraju 7:7

Брада

pre 1 godinu

Пре свега променити начин мерења времена,и применити модификовано мерење по узору на рукомет.
На пример,ако судија оцени да ће указивање помоћи повређеном фудбалеру потрајати мало дуже,прекине мерење времена и настави када дâ знак за наставак игре.
Променити начин извођења аута,уместо руком то радити ногом.
Проширити расправу о Правилима и укључити и друге субјекте,рецимо омогућити и најширој популацији,навијачима широм света, да на сајту Фифе или њеним локалним чланицама организације дају своја мишљења о реформи Правила ове глобално најпопуларније колективне игре.

gadni

pre 1 godinu

10 izmena na utakmici?
Pošto su izmene uglavnom u drugom poluvremenu, i to negde od 60.minuta, znaci za 30 minuta 10 izmena.
To je jedna izmena ma svaka 3 minuta.
Pa to ubija u pojam svakog gledaoca.
(Savić, 13. jun 2022 16:06)

I dalje se smiju izvrsiti samo tri izmjene. Sad sto u te tri izmjene moze biti jedna trostruka izmjena ili dvije dvostruke ne mijenja nista.

billy

pre 1 godinu

Ma nist, ovo su nikakve promjene. Treba uvesti promjene da se igra sto vise ubrza, da nema onih izležavanja i valjanja po terenu a da nema sankcija za to. Realno kad krenu da se valjaju po terenu, kontam da 90% ljudi prebaci na drugi kanal.

СОС

pre 1 godinu

А онај ко изводи пенал може да цима голмана?! Нај боље да се забрани голману да се уопште помера било где.

Fudbalski Mesi(ja)

pre 1 godinu

Fudbal definitivno mora da se prilagodi XXI veku, Uveli su VAR tehnologiju, a još uvek nema preciznog merenja vremena kao u svim ostalim sporotvima. Zašto? Neka se samo stručnjaci slože oko trajanja poluvremena , 20,25,30min...
Drugo tajm aut. Sa uvođenjem preciznog merenja vremena, mogu se uvesti mogućnosti trenera da traži tajm aut, zašto ne?
A oko VAR tehnolgije, treba uvesti kao u tenisu pravo na Čelendž, taok što bi svaki tim imao npr 2 puta da traži da se proveri snimak.
Ima tu još mnogo što je nekako nelogično a u svim drugim sportovima fukcioniše besprekorno.

МАЛИ ЧОВЕК

pre 1 godinu

Ја да се питам, голмана бих сместио у публику, а пенал да изводи главни судија. ВАР да ми од куће оцењујемо. Капитен и тренер да седе испред стадиона и гледају на биму. ... ??? фудбал... укините га луђаци.

Vlada

pre 1 godinu

@Vasa

Penal je upravo to - kazna. Za prekrsaj u zoni oko protivnickog gola. Ako si vec sprecio protivnika da dodje u sansu i eventualno postigne gol zasto nagradjivati tvoj tim dozvoljenim iskakanjem golmana koji smanjuje ugao time i dalje obara sanse protivnickom timu. Ali bi bilo fer da kad izvodjac penala krene vise nema da zastajkuje vec kad krene istim tempom mora da sutne. Ako se golman baci u pravu stranu odbranice verovatno, ako ne bice gol verovatno. Kao sto golman moze da propusti loptu kroz prste, tako isto izvodjac penala moze da promasi ceo gol.

opsajd

pre 1 godinu

svaka čast na ofsajdu, dosta višeponištavanja gola jer je napadač bio malim prstom ispred zadnjeg igrača obrane... samo ako je cijelim tijelom ispred, onda ok. pagledamo nogomet da vidimo što više golova, a ne da ih uopće ne vidimo!

Marko

pre 1 godinu

A kad će uvesti pravilo da se krene štopati vreme kada se igrači jedne ekipe ocigledno svjesno valjaju i izležavaju po terenu nebi li opstruisali igru i krali vreme. To bi po meni bilo najbolje od svih pravila.

Пантелија

pre 1 godinu

Зашто избегавају ефективно време, као у кошарци? Два пута по пола сата. Не би било више ваљања по терену, извођења аута, корнера и фаула по 30 секунди.

Frank Zappa

pre 1 godinu

Prosto je nevjerovatno da niko me konta kako je izgledao fudbal prije uvođenja ofsajda i da bi ukidanje istog momentalno uništilo fudbal. Proguglajte malo kako i šta je bilo i zašto je uveden.

epp

pre 1 godinu

non stop neko sankcionisanje golmana pri penali, a kada ce da ukinu igru posle penala, a ne izvodjac promasi i posle je opet sam u kaznenom, to nije fer, dobija drugu sansu bez razloga.

Perakojotsupergenije

pre 1 godinu

Super...jedva čekam da odem uživo da gledam 10 izmena na utakmici..
Sa verom u što više auta...
A golmane ukinuti pri šutu penala..

Goran

pre 1 godinu

Znate kad se svira aut u tenisu? Loptica mora celim obimom da bude van linije da bi bio out. Ako dodiruje cak i milimetarski - onda je IN. E mislim da bi isto tako trebalo da se tretira i offside. Ako je ceo igrac sa svim svojim delovima tela ispred odbrane - samo to je offside. Ako se delovi tela podudaraju i preklapaju, nije offside. Na taj nacin ne bi dolazilo do kontraverznih odluka. Mislim da zaista nije fer da se svira offside kad je samo nos ili šaka ispred. Pa nećeš nosom ili rukom da daš gol.

Peđa

pre 1 godinu

Uvesti pravilo da ako golman odbrani penal,dobija žuti karton i mora da stoji u ćošku kod korner zastavice narednih deset minuta i naravno dobija žuti karton.Ako kojim slučajem odbrani dva penala i bude isključen,sa njim teren napušta i jedan štoper ,a na mesto golmana ulazi fizioterapeut.

Blaza

pre 1 godinu

Ovo za golmana je teska glupost,fudbaler koji sutira penal je u ogrmonoj prednosti i mislim da bas zato golmanu treba dati potpunu slobodu kod penala

Englbert Hamperdink

pre 1 godinu

Nepotrebne tričarije. Pravi benefit za fudbal bio bi da se za 0:0 ne dodeljuju bodovi. Ako je cilj igre (goal) postići pogodak, izvolite zaraditi taj bod. Nije fer da ovi što su se polomili na terenu i odigrali, lupam, 3:3 dobiju isto što i ovi 0:0 kalkulanti. Osim toga, ukoliko izostanu golovi, poslednjih bi se deset minuta prašilo iz svih oružja. Zagarantovan spektakl za gledaoce. Druga korisna izmena bila bi da zaostavno vreme postane efektivno (da se stopira prilikom prekida), pa da vidimo ko će onda valjanjem i foliranjem čuvati rezultat.

One must fall

pre 1 godinu

Neresen rezultat je najslabia tacka fudbala kao i podla bodova. Mislim da bi bilo ok da razmotre da se ili igraju penali odmah nakon regularnog dela pa pobednik odnese 1 bod ili da se igraju produzeci koji nose 2 boda pa ako ni tu nema pobednika onda se ide na penale koji nose 1 bod.

@Dobro Informisan

pre 1 godinu

1. Bataliti ofsajd. Umesto ofsajda uvesti dva golmana.

2. Aut da se izvodi nogom. Koji je to genije uveo pravilo da se izvodi rukom, meni nije jasno. Ceo svet se primio na to i garant bi bilo više ljudi protiv ovoge nego za.

3. Zabraniti igru glavom. Kakve to veze ima sa nogom (foot). Još iostavlja posledice (Alchajmer) kad igrači ostare.

4. Tri kornera penal.
(Dobro Informisan, 13. jun 2022 14:22)


Hahahaha tri kornera penal, vec sam i zaboravio na fucu posle skole u osnovnoj i to cuveno pravilo.

Savić

pre 1 godinu

10 izmena na utakmici?
Pošto su izmene uglavnom u drugom poluvremenu, i to negde od 60.minuta, znaci za 30 minuta 10 izmena.
To je jedna izmena ma svaka 3 minuta.
Pa to ubija u pojam svakog gledaoca.

posve_nepodoban

pre 1 godinu

Meni nije jasno kako fizički izvesti da se baciš u stranu ako su ti obe noge na liniji? Mislim možeš nešto traljavo da izvedeš, ali doseg će ti biti koliko, par desetina cm?

Jedino što mi pada na pamet je da golman stane malo iza linije, tj da mu samo vrhovi prstiju dodiruju liniju i da onda može malo iskoračiti da bi se efektivno bacio, ali mora paziti da se baci malo ukoso da bi izašao ispred linije.

Vrana

pre 1 godinu

Kad cete da zabranite da igrac koji puca penal zastajkuje pri izvodjenju istog. A ove sudije vi nemojte vise ni da svirate penal vec odma upisite gol.

Kole

pre 1 godinu

Ovo za penale i golmane nema smisla. Golman ako mora da stoji na liniji, drastično mu se smanjuju šanse, nije ni stajanje na liniji problem, nego što je onima koji pucaju dozvoljeno da usporavaju, cimaju, jedino što ne mogu da se skroz zaustave, to je kao zabranjeno. Izvođačima penala bi trebalo zabraniti bilo kakvo značajnije usporavanje pri prilasku lopti i onda bi bilo fer za obe strane. Ovo se mora uvesti pogotovo zbog toga što se mnogo više penala sudi nego ranije i treba nekako kompenzovati to, da obe strane imaju iste uslove, a ne da penali odlučuju na 1:0 utakmicama. Za izmene bih lično dozvolio da svi koji su u protokolu na klupi, mogu da uđu, jedino što zamenjeni igrač ne bi mogao da se vraća. Ovo sa igranjem rukom i isključenjem i ofsajdom možda i ne bi bile loše odluke u cilju stvaranja igra tečnijom i sa više golova, ali mislim da ne može da se sprovede, prvo što je podložno tumačenju, drugo što bi to bilo neuočljivo kod ofsajda. Što se tiče auta, ja sam za to da se izvodi nogom, stvaralo bi više gol situacija i odvraćalo bi timove od besomučnog ispucavanja lopte i usporavanja igre. Možda bi trebalo uvesti i 2x30 aktivnog vremena, u cilju otklanjanja izležavanja i antifudbala, ali bi to već bila radikalna promena.

el diablo

pre 1 godinu

ovo pravilo za golmane je nesto najgluplje u fudbalu, 1 noga ok ali obje noge nikako, s obziromkad ti naidju oni kao zorzinjo i nejmar skakavci...
kad ukucate u google -filipo pipo inzagi- iskoci vam -did you mean offside-
😂😂😂

FK Leotar

pre 1 godinu

Kad sam vidio naslov pomislio sam konačno ukidaju glupavo pravilo da golman stoji na liniji kad ono oni još pooštrili da mora sa obje noge, ne znam sta je sledeće možda da ne smije uopšte da se pomjera pa ako ga pogodi pogodi.
Penal je ionako teško odbraniti a ovako su šanse svedene na minimum, samo neki prebačaj preko gola ili stativa može da spriječi pogodak ako se ovo uvede. Ne razumijem zašto golman ne bi smio da koristi prostor peterca pri izvođenju penala, nešto kao u rukometu, pa da onda izvođenje penala stvatno bude majstorija izvođača.

Zeolit

pre 1 godinu

Samo fali jos da golmanu vezu ruke Kad brani penal
(M85, 13. jun 2022 17:31)

I leđima da se okrene, naravno sa vezanim očima. Idiotarije.

zvezdale

pre 1 godinu

Ovo za golmana i obe noge na liniji je apsolutni skandal. Tačno da se svi golmani ujedine u neki sindikat i traže svoja prava.

Pazi obe noge na liniji, pa nije kengur da se odrazi i poskoči sa obe noge. Prirodno je da se odrazi tj. odbaci sa stajne noge i da druga uvek bude ispred. Kolina bolje da čuva unuke.

Gol Man

pre 1 godinu

Penal da se puca sa peterca a golman mora da stoji na jednoj nozi, jednu ruku da drži na nosu a drugom da pridržava nogu na kojoj ne stoji. Naravno nema pravo na paradu već mora da ostane ne nogama. A sviđa mi se i predlog kolege da bude vezan za stativu ili barem okrenut leđima.

Vladan

pre 1 godinu

Golmanu jos i vezati levu ruku iza ledja i ometati laserom tokom izvodjenja penala. Igrac naravno moze da poskakuje, zastajkuje dok prilazi lopti...

pacman007

pre 1 godinu

Ne znam kako niko ne vidi kao goruci problem efektivno vreme u kojem se stvarno igra fudbal. Sta cemo sa kraduckanjem vremena kroz beskonacne izmene, naprasne grceve, valjanjima po terenu itd. To je nemoguce pokriti sa produzetkom od maks. 5 min. narocito sto i u tom zaustavnom vremenu se po pravilu igra 50% vremena. Besmisleno je gledati takvo prenemaganje svaki put, tu mora da se nadje neko bolje resenje.

Beograđanin

pre 1 godinu

Što se tiče efektivnog vremena, valjanja po terenu i sl., ne mora zbog toga da se skraćuje poluvreme na 30 minuta. Može da ostane 45 minuta, ali da se vreme zaustavi prilikom svakog prekida, izmene, ulaska lekarske ekipe zbog povrede, upada navijača na teren, i sl. Da se vreme počne računa od trenutka kada igrač krene da izvede slobodan udarac... A da se nadoknadno vreme ukine.

ofsajd

pre 1 godinu

ofsajd je uveden jer su u jednom trenutku utakmice dosle do toga ( a narocito u engleskoj) da se 90% golova postize preciznim ubacivanjem duboke lopte pre protivnicki gol, dok neki klon panceva ili skilacija kampuje kod protivnickog gola i samo umulja neki budjav gol samom golmanu i unezverenom zadnjem beku. veci deo taktike se sveo na to da imas tezak bunker i dugi pas do isturenog kampera i to je to. sva taktika nije imala nikakvog smisla, jednom kad napipas kako da ubacujes golove. Ofsajd je cesto smaracki, trazi koordinaciju zamke za odbrambene, i gledanje gde je prednji kamper i nadmudrivanje koje nijedan gledalac ne prati. Cesto je i nepravedan jer sudije ne vide da je bio/nije bio ofsajd. Ali sigurno jeste da je uveo mnogo vise potrebe za inovativnom taktikom i pasovima na centralnom delu terena

Dax

pre 1 godinu

Ionako golmani retko odbrane penal-sada ce biti jos teze. Koliko volim da vidim lep gol, toliko volim i dobru odbranu. Jos ako su odlucujuci penali, onda je sa odbranom neizvesnost jos veca.

Back in black

pre 1 godinu

A da se prilikom izvođenja penala dozvoli golmanu da stoji unutar peterca. Nešto slično kao u rukometu gde golman stoji gde on hoće. Može da stoji i da se kreće unutar peterca gde on hoće samo da ne izađe preko linije.
Pozdrav.

mich

pre 1 godinu

Uvedite da golžan ne sme da se pomeri, pre nego sto lopta dodirne mrezu gols, tako cete podici atraktivnost i veci broj golova... Vi ste bre debili...

sve više pravila za robote

pre 1 godinu

Što lepo ne sklone golmana kad se šutira penal, pa da igrač natenane može da pogodi gol? Valjda bi penal trebalo da daje podjednake šanse i izvođaču i golmanu, a ovo toliko favorizuje izvođača da to postaje preočigledno. Ovo je u rangu kao kad bi se izvođaču zabranilo da se zatrči pred šut, nego da mora da šutne iz mesta.

A verovatno ćemo to i da doživimo da gledamo uskoro...