Fudbal 105

Nedelja, 01.05.2022.

15:17

Preminuo Ivica Osim

Bivši trener Partizana Ivica Osim preminuo je u 81. godini života.

Preminuo Ivica Osim IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

Hvala Svabo!

pre 2 godine

Osim je citav zivot proveo po savjesti, tako da ga nemam sta blagosiljati, zasigurno je na boljem mjestu i dobro mu je. Na stranu igracke i trenerske kvalitete, u moje srce se usetao za sva vremena kada je preuzeo Partizan na pocetku rata. Mogao je tada prakticno gdje hoce, a izaabrao je trnoviti put Hrvata koji ipak ide u Beograd da trenira JSD Partizan. To sam tada dozivio isto kao i sada, da je kao prije sbega Jugosloven uradio ono sto je maksimalno mogao. I ne pricam ovo kao Partizamovac, mada je, izmedju ostalog udario temelje Partizana za narednu deceniju-dvije. Fudbal je tu, sada, ipak sporedan.

Joksim

pre 2 godine

Vidim da pišu neki klinci koji se ne sječaju SP 1990 u Italiji... Pa pišu igrao Bazdarević, nije jer pljucao suca, Mijatovića nije bilo, a Šuker i Bokšić nisu dobili ni sekundu... I tad sa ekipom boli glava odlučujući gol kontra Kolumbije daje defenzivni Jozić... U Italiji smo igrali loše i to je Osim kriv... Piksi, Dejo, Robi mogli u Zvezdi, ali u reprezentaciji ne mogu...Jarni,Šuker,Bokšić na klupi, a Pape i Vujović 100godina...a kvaleifikacije za EP 88,0-4 nakon pola sata od Engleza.. Na Poljudu mu vikali Željo, Željo, jer pola momčadi bilo sa Grbavice... Vrhunski igrač, sjajan trener, ali kao izbornik s igračima koje je imao, malo napravio. Laka ti zemlja

Pera

pre 2 godine

Počivaj u miru treneru jedne divne zemlje...
(Really good, 1. maj 2022 15:24)

Saučešće za Osima,divan čovek i trener,jednom je izjavio,da smo bili prvaci 1990te Jugoslavija se nikada ne bi raspala...elem,sa ovom drugom konstatatcijom se ne bih složio da je to bila divna zemlja,mnogo je tu bilo nepravde,obespravljenih,nepotizma,kredida zarad mira,nestašica itd...kao i danas,da makar promil toga znaš ne bi nikada napisao da je tada bilo divno..

Ivan

pre 2 godine

Neka je večna slava velikom Ivici Osimu koji je ostavio neizbrisiv trag u bivšem jugo fudbalu, jugo ligi, svim postjugoslovenskim ligama, evropskom i svetskom fudbalu! Bio je pravi gospodin i na terenu i van njega, velikan fudbala, veliki čovek. Bio je pravi fudbalski majstor i predivan čovek, veliki džentlmen. Neka je pokoj duši Ivici Osimu i hvala mu na svemu, neka ga anđeli na nebesima čuvaju!

mule

pre 2 godine

Ovi što pišu kako je trebalo da igraju zvezde i mladi u Italija bi trebalo stvari da gledaju šire. Pre tog sp 7,8 godina su igrale zvezde, često neodgovorno, vrteli loptu na sredini, sudarali se, solirali, zapostavljali odbranu. Pucali smo od Engleza, Bugara, pre toga sramno ep 84, pa i sp 82. Zato je Osim uveo disciplinu na sp90, žrtvovao zvezde za radnike. Sećam se da sam tada psovao što ne igraju neki drugi više, ali sam brzo shvatio da je Osim u pravu. Novinari su ga satirali, iz svih republika, ali on je terao svoje, nije imao sreće, pa jedan Piksi mu promašio penal, nema dalje, tu prečku zaboravljate. Kako smo osvojili Bari, zar to nije bila ista taktika kao Osimova protiv Španaca godinu ranije?

velibor

pre 2 godine

i dalje se nekad probudim sa idejom da mozda nebi bilo rata da Faruk i Piksi nisu promasili penale te 90te u Italiji. Ivica je bio srce Sarajeva, bas kao i Davorin,Mirza D, Pape a Sarajevo je bilo Juga u malom. Sto se mene tice samo Hej Sloveni mi srcu ritam daje. Hvala Svabo za bezbrizno i srecno djetinstvo...

Mime

pre 2 godine

(Zastava101Specijal, 1. maj 2022 21:08)
Vidi druže,Srbin sam i Partizanovac poreklom iz Bosne. Ja razumem šta si hteo da kažeš ali ti je uvod uvredljiv. Nema veze,tema je bio Ivica Osim koji je bio naš trener 1992 god. Verovatno si u pravu za drugi deo komentara,ali si loš čovek za prvi deo.

Zastava101Specijal

pre 2 godine

Partizanovac sam i trudim se da budem čovek. Saučešče porodici Osim , on je govorio da nas puno više stvari spaja nego razdvaja. Neka svako ima svoju državu i da se poštujemo.
(Mime, 01. maj 2022 20:38)
Teško da Partizanovac bude i čovek, to da svako ima svoju državi ne prija baš svakom Srbinu recimo u R. Srpskoj, nas i neke tamo je nešto spajalo nekada i mi smo Srbi verovali u to više od ostalih, sada, sada nas baš ništa ne spaja i treba osvojiti žito o kukolja što pre, Srbe i muslimane mislim pa bilo ko da je kukolj a ko žito, Osimu nek mu Bog da mira i laka mu zemlja bila.

Bane

pre 2 godine

Secam se intervjua u tadasnjem Tempu.Pita ga novinar sta misli na sastav mijatovic boksic prosinecki savicevic stojkovic pancev boban a on njemu odlican sastav samo kako cemo da se branimo i ja sam tad mislio kao taj novinar bio sam klinac nervirali su me susic bazdarevic baljic spasic zoran vujovic...u Italiji smo mogli do titule

Mime

pre 2 godine

Partizanovac sam i trudim se da budem čovek. Saučešče porodici Osim , on je govorio da nas puno više stvari spaja nego razdvaja. Neka svako ima svoju državu i da se poštujemo.

X=iks

pre 2 godine

Da je imao malo vise hrabrosti na SP u Italiji i protiv Argentine, zapoceo utakmicu sa tada jos uvek mladim Pancevim, Sukerom, Jarnijem, koji bi one neverovatne Piksijeve prodore i asistencije, verovatno realizovali u golove, tadasnja SFRJ bi prosla Argentinu i verovatno posle igrala i u finalu. (Docent dr, 1. maj 2022 15:45)

Pa Argentinu smo u toj utakmici nadigrali! (Argentinu, za koju je igrao Maradona, na vrhunci karijere, i koja je tada postala prvak Sveta.) Jesu oni mnogo vise napadali, ali je bilo jasno da mogu tako tri dana i da nece dati gol, ni za trenutak nas nisu zabrinuli, dok su nasi napadi bili opasni, samo srece nije bilo... i naravno, kod penala nije bilo srece. A skoro celu utakmici s igracem manje (opet nesretno).

Lovac Luka

pre 2 godine

Čovek koji je mogao da dribla dvojicu na metru kvadratnom letnji dan do podne.
Pokoj mu duši!
(život počinje u 50-im!, 1. maj 2022 15:29)

Zavrsna utakmica kvalifikacija za finalni turnir Kupa Nacija (Evropsko prvenstvo) 1968. (onaj gde smo bili drugi). Jugoslavija-Francuska 5:1. Na toj utakmici su Osim i debitant Ilija Petkovic u svim novinama dobili zasluzene desetke. Osim, ne da je driblao po dvojicu na kvadratnom metru, nego po petoricu. Publika se pola utakmice valjala od smeha zbog toga sta im je radio. Francuzi se sudarali medju sobom, padali jedan preko drugog, po petorica lezali oko Osima, a on im, onako krakat, sakrio loptu. Ne jednom, dva put, nego celu utakmicu tako.

Perin Pelen

pre 2 godine

Samo da dodam na komentare koje sam procitao. Kada ga je zvao Real, rekao je "Sta ce Bosanac u Realu". Obozavao je Piksija, a za vreme njegovog selektorskog poziva, nikad nismo igrali tako dobar fudbal. Hvala Ti na svemu Ivice Osime!

Zuba

pre 2 godine

(Mensur - NP, 1. maj 2022 15:44)

Secam se te utakmice sa Videotonom. I ako sam zvezdas plakao sam kao malo dete.

Poslednji pozdrav Strausu sa Miljacke.

Dux

pre 2 godine

Mi smo znali sta srbi zapravo hoce i kud ce to sve odvesti. Osim je anacionalna jugoslavencina i kao takav nije bio svjestan povijesnog trenutka u kojem se nalazi i s kim ima posla.
Medjutim, shvatio je to 2 godine kasnije pa je odjednom nestao cinican osmijeh s lica... kme kme 'sjetite se da sam i ja rodjen u sarajevu' kme kme kme.
Srbi su se strasno 'potresli' na te rijeci pa su nastavili rokat po osimovom gradu iduce 3 godine.
Osim je- jbg, ruzno zvuci jer je umro covjek- bio budala a mi smo cijelo vrijeme ne samo bili u pravu, nego bih cak rekao da smo prorocki vidjeli sto se valja iza brda.
(Pijani zlotvor, 01. maj 2022 17:30) Ko ti trese kavez, proroku?! Čovek umro a ti pričaš o Srbima? “Vi” ste znali šta smo mi hteli i gde će to odvesti? Pa zašto onda cmizdris 30 godina kasnije? Drago mi je kada šizofreni poltroni kao TI, dodju na naše sajtove da lece komplekse. To nam daje motivaciju da vas tetkice tovarimo kada vam vec “država” ne plaća lecenje.

MKD-4

pre 2 godine

Pratili smo fudbal uz radio i tranzistore..i morao si znati obavezno sastave"velike četvorke" i kasnije"Osimov Željo".Gledao sam pre nekoliko dana dokumentarac o Osimu gdje priča kako je odbio Real Madrid i zašto je potpisao za maleni Šturm...meni će ostati u pamćenju anegdota na radiu..(iz Sarajeva-reporter Mirko Kamenjašević).."dok Osim dribla protivničke igrače malo muzike iz našeg studija"..(ponovno uključenje)...OSIM...HVALA TI NA PREDIVNE TRENUTKE-LEGENDO

Bocko

pre 2 godine

Stariji su pričali da je bio neverovatan tehničar kao fudbaler. Pogotovo s' obzirom na visinu ! Mnogo nam je falio u finalu PE 1968, protiv Italije. Kao trener legenda Želje i Partizana. Ja ne znam da li je postojao neki ljubitelj fudbala u SFRJ koji nije navijao za Želju u onom nesrećnom meču protiv Videotona. Kao selektor...... , o mrtvima sve najbolje. Saučešće porodici i neka mu je laka crna zemlja. Otišao je jedan od najvećih intelektualaca u fudbalu regiona i kako kažu oni koji su ga poznavali - dobar čovek !

Nedelja kad je otiš'o Hase

pre 2 godine

Ljudi su išli u kolonama
Nikom nije smet'o vjetar što je dun'o
Te majske nedelje je došao Osijek
Al' opet je Koševo bilo puno

Bio sam tad još sasma mali
I nisam znao zašto neki plaču
Rekoh sebi provuću se džaba
Sjesti negdje i navijaću

Sjedoh negdje, u gužvu, u raju
I čuh samo guranje mase
Danas nam odlazi Asim Ferhatović
Danas nam odlazi naš Hase

Okrenu se Hase posljednji put
Uzdignutih pesnica i ozarena lica
Kao da veli: "Mene više nema"
Al' imate još mnogo važnih utakmica

Koja Bg

pre 2 godine

Najveći šmeker svih vremena!Zbog njega je Željo bio svima omiljeni klub širom Jugoslavije.Sportista sa stavom,stilom,manguplukom,inteligencijom i dobrotom.Posledji pozdrav od Partizanovca!

Pipara

pre 2 godine

Uz nesrećan splet okolnosti ispadosmo te 90te, uprkos najlepšem i najdražem piksijevom golu- lažnjaku ikada u ranijoj fazi... eh,... ostaje nam da se nadamo da će nam se ove godine sreća vratiti na mundijalu uz piksija u novoj ulozi i simbolično u čast ovom čoveku.

pilot bespilotne letelice

pre 2 godine

Bio je vrlo specifična i neobična ličnost. Ali, što je jako čudno za Balkan gde svakom ko drugačije izgleda, ponaša se i priča ljudi mnogo vole da se rugaju, bio je veoma poštovan i cenjen. I to sa velikim razlogom! Teško da ćemo mi ikad imati trenera sa toliko zvezda u timu a gde će on imati autoritet kao što je imao Ivica Osim. Neka ti je večna slava i hvala!
(Djoksa, 01. maj 2022 16:05)

Baš suprotno,to je bio tim sastavljen od radnika na terenu ,zvezde su bili tada već vremešni Safet Sušić i Piksi.Od mlađih je jedino standardan bio Prosinečki .Sastavio je tim od onih kojima je najviše verovao pa tako u to vreme u reprezentaciji je bilo najviše fudbalera Željezničara i Sarajeva.Mnogi su mu na tome zamerali ali on je uprkos svemu tome ostao veran svojoj fudbalskoj filozofiji do kraja. prkos utisku da i tada nisu igrali najbolji i mbogi poput tebe misle da bi smo osvojili svetsko a zaboravljmo da je u tom finalu igrala Nemačka koja nas je pocepala na početku prvenstva.

PimPong

pre 2 godine

I dan danas, bez obzira na poraz na penale, mislim da je ona utakmica protiv Argentine bila jedna od najbolje odigranih utakmica bilo koje od ex-Yu ekipa, pogotovo ako se uzme u obzir da smo napadali i nadigrali Argentinu igrajuci sa 10 igraca. I nije se plasio da stavi tada mladog Robija u prvu ekipu u tako vaznoj utakmici.

Igor

pre 2 godine

Za Osima sjajnog trenera nas vezuje najviše veliki uspeh 1990 i mundijal u Italiji. Sa odličnom generacijom odveo je Jugu do 1/4 finala gde smo na penale ispali od Maradone. Ivković Vulić Hadžibegić Spasić Jozić Zlatko Vujović Pančev Baždarević Piksi. Na tom SP su zaigrali budući majstori Robi Dejo Jarni Šuker i ostali ali je rat prekinuo sve i od tada nemamo nikakav rezultat.

miljan

pre 2 godine

Poslednji pozdrav legendi jugoslovenskog fudbala i velikom čoveku! Ostaje žal za Jugoslavijom u finalu Svetskog prvenstva u Italiji. Tada je sve bilo tako blizu, a onda se srušila zemlja kao kula od karata. Osim to nikada nije prežalio. Zbogom Štrausu sa Grbavice!

Mare

pre 2 godine

Vjerovatno mnogi ne znaju da je Ivica Osim išao u sarajevsku matematicku gimnaziju, i da jos uvijek važi za jednog od najboljih matematicara koji su pohadjali tu gimnaziju.

Pilot bezpilotne letelice

pre 2 godine

Njegova filozofija fudbala je u to vreme spojila već uveliko zavađene narode bivše države.
Veliki trener koji nikada nije bio rob novca ,protiv nametanja tuđeg mišljenja, uvek i do kraja veran svojim principima.

Slava legendi.

Joksim

pre 2 godine

Švabi svaka čast, kao igraču i treneru, tu dvojbe nema, ali njegovo glorificiranje za SP u Italiji je ipak previše... Imali smo sjajne igrače iz Zvezde prije Barija i mlade iz Čilea.... I njemu u prvih 11 ne u svim sastavima Stanojković, Baljić, Spasić, Faruk, Brnović, Sušić sa 35 i Vujović koju godinu mlađi...Švabe nas ubiju, jedva dobijemo Kolumbiju, oba gola Jozić, Emirati ala Sloboda Tuzla, na Piksijev genije dobijemo Španjolsku.. I meč protiv Diega i 10konobara izgubimo jer Šabanađović misli da igra Yu ligu i dva žuta odma... Odlučujuće penale pucaju stoperi, a na klupi, Šuker, Bokšić bez minute, a nedovoljno Jarni, Dejo i Robi... Mijatovića nije ni zvao...

štraus sa grbavice

pre 2 godine

Tuzan dan. Bio sam tvoj veliki postovalac. Veliki fudbaler, trener i gospodin pre svega. Izuzetni ljudski kvaliteti su me opredelili da za svoj nik uzmem tvoj nadimak. Hvala na svemu i vecna Ti slava.

Baki

pre 2 godine

Veliki trener i još veći čovek.Niko nikada nije ružnu reč izrekao za Ivicu,nebitno na kom stadionu se igralo.Bilo gde u staroj Jugi,nema veze ko za koga navija.Rajsko naselje i svetlost želi ti stari Zvezdaš

Prometeus

pre 2 godine

Ostala mi kao klincu urezana scena sa utakmica sa Holandijom u Zagrebu pred SP u Italiji. Ta kolicina mrznje sa tribina je sokirala ne samo Holandjane koji nisu imale pojma sta se desava vec samog Osima koji je izlazeci sa terena se samo onako gospodski cinicno nasmejao i mahnuo rukom. Godinu pre bilo kakvih sukoba u SFRJ.RIP

Dorotej

pre 2 godine

Mlađi navijači ne mogu da sanjaju kakva je bio igračina i trenerčina Ivica Osim. Čovek intelektualac zaljubljen u fudbalsku igru. Izgledao je tromo na terenu, onako visok, pas mu je bio brz, mađioničar sa loptom. Sećam se 1968, bio sam klinac, povreïen, igrao je na jednoj nozi, engleski mesar ga skršio. I takav dobije loptu, napravi fintu telom i dvojicu Engleza položi na travu. Sa Džajom je bio strašan tandem, on 10, Džaja broj 11.
Kao selektor je neprevaziđen. Zato je znao da oceni ko je Piksi i da mu poveri broj 10. Piksi nije mogao da ima boljeg učitelja.
Kao Zvezdaš mogu da kažem da je postavio temelj modernom Partizanu (pred njim je Partizan imao još jednog velikog hrvatskog trenera Biće Mladinića). Partizan je tada igrao dobro organizovan, moderan fudbal. Tada su bili Zvezda i Partizan nešto sasvim drugo što se tiče kvaliteta fudbala.
Počivaj u miru legendo.

Djoksa

pre 2 godine

Bio je vrlo specifična i neobična ličnost. Ali, što je jako čudno za Balkan gde svakom ko drugačije izgleda, ponaša se i priča ljudi mnogo vole da se rugaju, bio je veoma poštovan i cenjen. I to sa velikim razlogom! Teško da ćemo mi ikad imati trenera sa toliko zvezda u timu a gde će on imati autoritet kao što je imao Ivica Osim. Neka ti je večna slava i hvala!

Mrki

pre 2 godine

Sta je ovo zadnjih dana samo umiru poznate licnosti iz sveta sporta. Ivica Osim je bio dobar trener ali pre svega fenomenalan covek koji mrava ne bi zgazio,veoma emotivan pre svega prema narodima iz bivse Jugoslavije.Hvala ti Ivice na svemu i slava ti!

Mensur - NP

pre 2 godine

Ostaće upamćen kao neko ko je unapredio najbolju sporednu stvar (fudbalsku igru). Njegova taktika se ogledala u jednostavnosti fudbalske igre, kratkih pasova od noge do noge i brzine. Mnogi je nazivaju pretečom Barselonine taktike TIKA-TAKA, jer je tadašnji Željezničar (kojeg je trenirao) na čelu sa Mehmedom Baždarevićem igrao baš tako Tika-Taka.
Svi koji su pratili fudbal u bivšoj nam državi, sećaju se nesretno primljenog gola u 87-oj min od Videotona gde je Željezničar za klasu bio bolji i samo par minuta ga je delilo od odlaska u finale Kupa UEFA gde ga je čekao slavni Real Madrid.
Nakon toga veliki uspeh sa reprezentacijom Jugoslavije 5.mesto na svetskom prvenstvu u Italiji.
Gde je u četvrtfinalu poražen na penale od Argenitne na čelu sa slavnim Maradonom, iako je veći deo utakmice Jugoslavija odigrala sa igračem manje.

Docent dr

pre 2 godine

Odlican trener. Njegov najveci kvalitet je sto je bio realan u svakom segmentu, kako po pitanju fudbala, tako i u odnosu na rat i raspad SFRJ. Selektor SFRJ koji je i pored velikog broja tadasnjih velikih imena i "zvezda" u tadasnjoj reprezentaciji, veoma postovao svetski kvalitet Piksija i prepustio mu da bude vođa reprezentacije u kojoj je u to vreme bio jedan Safet Susic, Zlatko Vujovic, Hadzibegic... Da je imao malo vise hrabrosti na SP u Italiji i protiv Argentine, zapoceo utakmicu sa tada jos uvek mladim Pancevim, Sukerom, Jarnijem, koji bi one neverovatne Piksijeve prodore i asistencije, verovatno realizovali u golove, tadasnja SFRJ bi prosla Argentinu i verovatno posle igrala i u finalu. Mnogi su misljenja da se tada SFRJ ne bi raspala u tolikoj krvi i sukobu. Svakako, covek koji je i na terenu i van njega bio, pre svega, veliki gospodin. Slava mu.

hm

pre 2 godine

Tuzna vest! Covek koji je ostavio iza sebe karijeru kakvu ce retko ko moci da ponovo. Jedan penal ga je 1990. godine na SP delio od vecne slave i najveceg uspeha, iako se reprezentacija raspala, pa nije uspeo 1992. na EP da uzme titulu, stvorio je osnovu za dve jake reprezentacije koje su igrale devedesetih.

voja

pre 2 godine

Uvek cu se secati svetskog prvenstva 90te u Italiji i meca/penala sa Argentinom i Maradonom, kakav je to tim bio vodjen Ivicom, kakvo je to bilo detinjstvo…Laka ti zemlja dobri covece.

Legolas

pre 2 godine

Legenda i genije.
Najnormalniji čovek sporta u poslednjim danima velike drzave, Jugoslavije.
Štraus sa Grbavice je oličenje ljudskosti i dobrote.
Trener koji me je mozda i najviše obradovao vodivši reprezentaciju devedesete u Italiji!
Neka mu je pokoj dušu i večna slava!
Njegove reči svetom u ovom trenutku treba svima da odzvanjaju. " Igra je iznad rata"!!!!

Pall Mall

pre 2 godine

Tužna vest. Za Balkansku gromadu. Straus sa Grbavice.Legenda Zelje i Jugoslovenskog fudbala. I kao igrac i kao trener neprevazidjen.Laka ti crna zemlja i hvala za sve sto si uradio u fudbalu.

nenad

pre 2 godine

RIP.

Pokoj duši.

Trener koji je igrao fudbal "u gol". Trener koji sa juniorima FK Zeljeznicar i igracima nizeg republickog i gradskog ranga igrao polufinale Kupa UEFA. Trener koji je fudbalska ikona u Japanu i Austriji. Ljudina.

Trener i Partizana, Panatinaikosa i Sturma, kog je dva puta uvodio u Ligu sampiona Evrope.

I nekadasnji igrac Zeljeznicara, reprezentacije Jugoslavije i Stazbura.

Poslednji pozdrav Osimu od predratnog navijča Želje.

Roćevac

pre 2 godine

Bio je u Strazburu, izvadio ih je iz druge lige i biloiviša puta šampioni francuske i osvojili kup francuske. Najpoštovaniji trener u Strazburu.

Pedja,Cacak

pre 2 godine

ovo je bas tuzna vest...
veliki ivica osim...
neizbrisiv trag, je ostavio na prostorima bivše drzave...
mozda i najveća legenda zelje i Grbavice...
1/2 finale kupa UEFA i par minuta,do legendarnog finala sa Real Madridom,ga je delilo...
kako je vodio voljeni zeljeznicar...
tako je vodio i reprezentaciju, Partizan, Sturm i ekipe u Japanu...
osim izvanrednog fudbalskog znanja,kao i sjajnoga fudbalera i Jos boljega trenera, pre svega,krasilo ga je izuzetno vaspitanje, karakter, moral i fer plej i na prvome mestu, veliki jugonostalgicar...
ono sto je on napravio u mom Partizanu, je za vjek i vjekova i nikada se nece zaboraviti...
da ne bi rata i sankcija,bila bi to strasna Prica u to nesumnjam...
otišao je jedan dobar i veliki covek, svedok nekih mocnijih, lepsih i nezaboravnih vremena...
raspadom bivše države,kao da je umro i deo njega...
pocivaj u miru legendo,nesumnjam koja ti je buduca stanica...
a porodici i svim prijateljima,koje je Sticao ,gde god se pojavio i radio,iskreno saucesce...

Demar Derozan

pre 2 godine

Izvanredan trener, imao je ideju igre. E oni penali protiv Argentine 1990. su nas kostali polufinala SP. Bio je neobican i gotivan lik, inteligentan, saucesce porodici.

Legolas

pre 2 godine

Legenda i genije.
Najnormalniji čovek sporta u poslednjim danima velike drzave, Jugoslavije.
Štraus sa Grbavice je oličenje ljudskosti i dobrote.
Trener koji me je mozda i najviše obradovao vodivši reprezentaciju devedesete u Italiji!
Neka mu je pokoj dušu i večna slava!
Njegove reči svetom u ovom trenutku treba svima da odzvanjaju. " Igra je iznad rata"!!!!

voja

pre 2 godine

Uvek cu se secati svetskog prvenstva 90te u Italiji i meca/penala sa Argentinom i Maradonom, kakav je to tim bio vodjen Ivicom, kakvo je to bilo detinjstvo…Laka ti zemlja dobri covece.

nenad

pre 2 godine

RIP.

Pokoj duši.

Trener koji je igrao fudbal "u gol". Trener koji sa juniorima FK Zeljeznicar i igracima nizeg republickog i gradskog ranga igrao polufinale Kupa UEFA. Trener koji je fudbalska ikona u Japanu i Austriji. Ljudina.

Trener i Partizana, Panatinaikosa i Sturma, kog je dva puta uvodio u Ligu sampiona Evrope.

I nekadasnji igrac Zeljeznicara, reprezentacije Jugoslavije i Stazbura.

Poslednji pozdrav Osimu od predratnog navijča Želje.

Docent dr

pre 2 godine

Odlican trener. Njegov najveci kvalitet je sto je bio realan u svakom segmentu, kako po pitanju fudbala, tako i u odnosu na rat i raspad SFRJ. Selektor SFRJ koji je i pored velikog broja tadasnjih velikih imena i "zvezda" u tadasnjoj reprezentaciji, veoma postovao svetski kvalitet Piksija i prepustio mu da bude vođa reprezentacije u kojoj je u to vreme bio jedan Safet Susic, Zlatko Vujovic, Hadzibegic... Da je imao malo vise hrabrosti na SP u Italiji i protiv Argentine, zapoceo utakmicu sa tada jos uvek mladim Pancevim, Sukerom, Jarnijem, koji bi one neverovatne Piksijeve prodore i asistencije, verovatno realizovali u golove, tadasnja SFRJ bi prosla Argentinu i verovatno posle igrala i u finalu. Mnogi su misljenja da se tada SFRJ ne bi raspala u tolikoj krvi i sukobu. Svakako, covek koji je i na terenu i van njega bio, pre svega, veliki gospodin. Slava mu.

Pedja,Cacak

pre 2 godine

ovo je bas tuzna vest...
veliki ivica osim...
neizbrisiv trag, je ostavio na prostorima bivše drzave...
mozda i najveća legenda zelje i Grbavice...
1/2 finale kupa UEFA i par minuta,do legendarnog finala sa Real Madridom,ga je delilo...
kako je vodio voljeni zeljeznicar...
tako je vodio i reprezentaciju, Partizan, Sturm i ekipe u Japanu...
osim izvanrednog fudbalskog znanja,kao i sjajnoga fudbalera i Jos boljega trenera, pre svega,krasilo ga je izuzetno vaspitanje, karakter, moral i fer plej i na prvome mestu, veliki jugonostalgicar...
ono sto je on napravio u mom Partizanu, je za vjek i vjekova i nikada se nece zaboraviti...
da ne bi rata i sankcija,bila bi to strasna Prica u to nesumnjam...
otišao je jedan dobar i veliki covek, svedok nekih mocnijih, lepsih i nezaboravnih vremena...
raspadom bivše države,kao da je umro i deo njega...
pocivaj u miru legendo,nesumnjam koja ti je buduca stanica...
a porodici i svim prijateljima,koje je Sticao ,gde god se pojavio i radio,iskreno saucesce...

Mensur - NP

pre 2 godine

Ostaće upamćen kao neko ko je unapredio najbolju sporednu stvar (fudbalsku igru). Njegova taktika se ogledala u jednostavnosti fudbalske igre, kratkih pasova od noge do noge i brzine. Mnogi je nazivaju pretečom Barselonine taktike TIKA-TAKA, jer je tadašnji Željezničar (kojeg je trenirao) na čelu sa Mehmedom Baždarevićem igrao baš tako Tika-Taka.
Svi koji su pratili fudbal u bivšoj nam državi, sećaju se nesretno primljenog gola u 87-oj min od Videotona gde je Željezničar za klasu bio bolji i samo par minuta ga je delilo od odlaska u finale Kupa UEFA gde ga je čekao slavni Real Madrid.
Nakon toga veliki uspeh sa reprezentacijom Jugoslavije 5.mesto na svetskom prvenstvu u Italiji.
Gde je u četvrtfinalu poražen na penale od Argenitne na čelu sa slavnim Maradonom, iako je veći deo utakmice Jugoslavija odigrala sa igračem manje.

Roćevac

pre 2 godine

Bio je u Strazburu, izvadio ih je iz druge lige i biloiviša puta šampioni francuske i osvojili kup francuske. Najpoštovaniji trener u Strazburu.

Mrki

pre 2 godine

Sta je ovo zadnjih dana samo umiru poznate licnosti iz sveta sporta. Ivica Osim je bio dobar trener ali pre svega fenomenalan covek koji mrava ne bi zgazio,veoma emotivan pre svega prema narodima iz bivse Jugoslavije.Hvala ti Ivice na svemu i slava ti!

Mare

pre 2 godine

Vjerovatno mnogi ne znaju da je Ivica Osim išao u sarajevsku matematicku gimnaziju, i da jos uvijek važi za jednog od najboljih matematicara koji su pohadjali tu gimnaziju.

hm

pre 2 godine

Tuzna vest! Covek koji je ostavio iza sebe karijeru kakvu ce retko ko moci da ponovo. Jedan penal ga je 1990. godine na SP delio od vecne slave i najveceg uspeha, iako se reprezentacija raspala, pa nije uspeo 1992. na EP da uzme titulu, stvorio je osnovu za dve jake reprezentacije koje su igrale devedesetih.

Baki

pre 2 godine

Veliki trener i još veći čovek.Niko nikada nije ružnu reč izrekao za Ivicu,nebitno na kom stadionu se igralo.Bilo gde u staroj Jugi,nema veze ko za koga navija.Rajsko naselje i svetlost želi ti stari Zvezdaš

Demar Derozan

pre 2 godine

Izvanredan trener, imao je ideju igre. E oni penali protiv Argentine 1990. su nas kostali polufinala SP. Bio je neobican i gotivan lik, inteligentan, saucesce porodici.

Koja Bg

pre 2 godine

Najveći šmeker svih vremena!Zbog njega je Željo bio svima omiljeni klub širom Jugoslavije.Sportista sa stavom,stilom,manguplukom,inteligencijom i dobrotom.Posledji pozdrav od Partizanovca!

Dorotej

pre 2 godine

Mlađi navijači ne mogu da sanjaju kakva je bio igračina i trenerčina Ivica Osim. Čovek intelektualac zaljubljen u fudbalsku igru. Izgledao je tromo na terenu, onako visok, pas mu je bio brz, mađioničar sa loptom. Sećam se 1968, bio sam klinac, povreïen, igrao je na jednoj nozi, engleski mesar ga skršio. I takav dobije loptu, napravi fintu telom i dvojicu Engleza položi na travu. Sa Džajom je bio strašan tandem, on 10, Džaja broj 11.
Kao selektor je neprevaziđen. Zato je znao da oceni ko je Piksi i da mu poveri broj 10. Piksi nije mogao da ima boljeg učitelja.
Kao Zvezdaš mogu da kažem da je postavio temelj modernom Partizanu (pred njim je Partizan imao još jednog velikog hrvatskog trenera Biće Mladinića). Partizan je tada igrao dobro organizovan, moderan fudbal. Tada su bili Zvezda i Partizan nešto sasvim drugo što se tiče kvaliteta fudbala.
Počivaj u miru legendo.

Prometeus

pre 2 godine

Ostala mi kao klincu urezana scena sa utakmica sa Holandijom u Zagrebu pred SP u Italiji. Ta kolicina mrznje sa tribina je sokirala ne samo Holandjane koji nisu imale pojma sta se desava vec samog Osima koji je izlazeci sa terena se samo onako gospodski cinicno nasmejao i mahnuo rukom. Godinu pre bilo kakvih sukoba u SFRJ.RIP

Pall Mall

pre 2 godine

Tužna vest. Za Balkansku gromadu. Straus sa Grbavice.Legenda Zelje i Jugoslovenskog fudbala. I kao igrac i kao trener neprevazidjen.Laka ti crna zemlja i hvala za sve sto si uradio u fudbalu.

Joksim

pre 2 godine

Švabi svaka čast, kao igraču i treneru, tu dvojbe nema, ali njegovo glorificiranje za SP u Italiji je ipak previše... Imali smo sjajne igrače iz Zvezde prije Barija i mlade iz Čilea.... I njemu u prvih 11 ne u svim sastavima Stanojković, Baljić, Spasić, Faruk, Brnović, Sušić sa 35 i Vujović koju godinu mlađi...Švabe nas ubiju, jedva dobijemo Kolumbiju, oba gola Jozić, Emirati ala Sloboda Tuzla, na Piksijev genije dobijemo Španjolsku.. I meč protiv Diega i 10konobara izgubimo jer Šabanađović misli da igra Yu ligu i dva žuta odma... Odlučujuće penale pucaju stoperi, a na klupi, Šuker, Bokšić bez minute, a nedovoljno Jarni, Dejo i Robi... Mijatovića nije ni zvao...

Djoksa

pre 2 godine

Bio je vrlo specifična i neobična ličnost. Ali, što je jako čudno za Balkan gde svakom ko drugačije izgleda, ponaša se i priča ljudi mnogo vole da se rugaju, bio je veoma poštovan i cenjen. I to sa velikim razlogom! Teško da ćemo mi ikad imati trenera sa toliko zvezda u timu a gde će on imati autoritet kao što je imao Ivica Osim. Neka ti je večna slava i hvala!

miljan

pre 2 godine

Poslednji pozdrav legendi jugoslovenskog fudbala i velikom čoveku! Ostaje žal za Jugoslavijom u finalu Svetskog prvenstva u Italiji. Tada je sve bilo tako blizu, a onda se srušila zemlja kao kula od karata. Osim to nikada nije prežalio. Zbogom Štrausu sa Grbavice!

Nedelja kad je otiš'o Hase

pre 2 godine

Ljudi su išli u kolonama
Nikom nije smet'o vjetar što je dun'o
Te majske nedelje je došao Osijek
Al' opet je Koševo bilo puno

Bio sam tad još sasma mali
I nisam znao zašto neki plaču
Rekoh sebi provuću se džaba
Sjesti negdje i navijaću

Sjedoh negdje, u gužvu, u raju
I čuh samo guranje mase
Danas nam odlazi Asim Ferhatović
Danas nam odlazi naš Hase

Okrenu se Hase posljednji put
Uzdignutih pesnica i ozarena lica
Kao da veli: "Mene više nema"
Al' imate još mnogo važnih utakmica

Zuba

pre 2 godine

(Mensur - NP, 1. maj 2022 15:44)

Secam se te utakmice sa Videotonom. I ako sam zvezdas plakao sam kao malo dete.

Poslednji pozdrav Strausu sa Miljacke.

štraus sa grbavice

pre 2 godine

Tuzan dan. Bio sam tvoj veliki postovalac. Veliki fudbaler, trener i gospodin pre svega. Izuzetni ljudski kvaliteti su me opredelili da za svoj nik uzmem tvoj nadimak. Hvala na svemu i vecna Ti slava.

Pilot bezpilotne letelice

pre 2 godine

Njegova filozofija fudbala je u to vreme spojila već uveliko zavađene narode bivše države.
Veliki trener koji nikada nije bio rob novca ,protiv nametanja tuđeg mišljenja, uvek i do kraja veran svojim principima.

Slava legendi.

PimPong

pre 2 godine

I dan danas, bez obzira na poraz na penale, mislim da je ona utakmica protiv Argentine bila jedna od najbolje odigranih utakmica bilo koje od ex-Yu ekipa, pogotovo ako se uzme u obzir da smo napadali i nadigrali Argentinu igrajuci sa 10 igraca. I nije se plasio da stavi tada mladog Robija u prvu ekipu u tako vaznoj utakmici.

Lovac Luka

pre 2 godine

Čovek koji je mogao da dribla dvojicu na metru kvadratnom letnji dan do podne.
Pokoj mu duši!
(život počinje u 50-im!, 1. maj 2022 15:29)

Zavrsna utakmica kvalifikacija za finalni turnir Kupa Nacija (Evropsko prvenstvo) 1968. (onaj gde smo bili drugi). Jugoslavija-Francuska 5:1. Na toj utakmici su Osim i debitant Ilija Petkovic u svim novinama dobili zasluzene desetke. Osim, ne da je driblao po dvojicu na kvadratnom metru, nego po petoricu. Publika se pola utakmice valjala od smeha zbog toga sta im je radio. Francuzi se sudarali medju sobom, padali jedan preko drugog, po petorica lezali oko Osima, a on im, onako krakat, sakrio loptu. Ne jednom, dva put, nego celu utakmicu tako.

Dux

pre 2 godine

Mi smo znali sta srbi zapravo hoce i kud ce to sve odvesti. Osim je anacionalna jugoslavencina i kao takav nije bio svjestan povijesnog trenutka u kojem se nalazi i s kim ima posla.
Medjutim, shvatio je to 2 godine kasnije pa je odjednom nestao cinican osmijeh s lica... kme kme 'sjetite se da sam i ja rodjen u sarajevu' kme kme kme.
Srbi su se strasno 'potresli' na te rijeci pa su nastavili rokat po osimovom gradu iduce 3 godine.
Osim je- jbg, ruzno zvuci jer je umro covjek- bio budala a mi smo cijelo vrijeme ne samo bili u pravu, nego bih cak rekao da smo prorocki vidjeli sto se valja iza brda.
(Pijani zlotvor, 01. maj 2022 17:30) Ko ti trese kavez, proroku?! Čovek umro a ti pričaš o Srbima? “Vi” ste znali šta smo mi hteli i gde će to odvesti? Pa zašto onda cmizdris 30 godina kasnije? Drago mi je kada šizofreni poltroni kao TI, dodju na naše sajtove da lece komplekse. To nam daje motivaciju da vas tetkice tovarimo kada vam vec “država” ne plaća lecenje.

velibor

pre 2 godine

i dalje se nekad probudim sa idejom da mozda nebi bilo rata da Faruk i Piksi nisu promasili penale te 90te u Italiji. Ivica je bio srce Sarajeva, bas kao i Davorin,Mirza D, Pape a Sarajevo je bilo Juga u malom. Sto se mene tice samo Hej Sloveni mi srcu ritam daje. Hvala Svabo za bezbrizno i srecno djetinstvo...

Perin Pelen

pre 2 godine

Samo da dodam na komentare koje sam procitao. Kada ga je zvao Real, rekao je "Sta ce Bosanac u Realu". Obozavao je Piksija, a za vreme njegovog selektorskog poziva, nikad nismo igrali tako dobar fudbal. Hvala Ti na svemu Ivice Osime!

Igor

pre 2 godine

Za Osima sjajnog trenera nas vezuje najviše veliki uspeh 1990 i mundijal u Italiji. Sa odličnom generacijom odveo je Jugu do 1/4 finala gde smo na penale ispali od Maradone. Ivković Vulić Hadžibegić Spasić Jozić Zlatko Vujović Pančev Baždarević Piksi. Na tom SP su zaigrali budući majstori Robi Dejo Jarni Šuker i ostali ali je rat prekinuo sve i od tada nemamo nikakav rezultat.

Bocko

pre 2 godine

Stariji su pričali da je bio neverovatan tehničar kao fudbaler. Pogotovo s' obzirom na visinu ! Mnogo nam je falio u finalu PE 1968, protiv Italije. Kao trener legenda Želje i Partizana. Ja ne znam da li je postojao neki ljubitelj fudbala u SFRJ koji nije navijao za Želju u onom nesrećnom meču protiv Videotona. Kao selektor...... , o mrtvima sve najbolje. Saučešće porodici i neka mu je laka crna zemlja. Otišao je jedan od najvećih intelektualaca u fudbalu regiona i kako kažu oni koji su ga poznavali - dobar čovek !

MKD-4

pre 2 godine

Pratili smo fudbal uz radio i tranzistore..i morao si znati obavezno sastave"velike četvorke" i kasnije"Osimov Željo".Gledao sam pre nekoliko dana dokumentarac o Osimu gdje priča kako je odbio Real Madrid i zašto je potpisao za maleni Šturm...meni će ostati u pamćenju anegdota na radiu..(iz Sarajeva-reporter Mirko Kamenjašević).."dok Osim dribla protivničke igrače malo muzike iz našeg studija"..(ponovno uključenje)...OSIM...HVALA TI NA PREDIVNE TRENUTKE-LEGENDO

Pipara

pre 2 godine

Uz nesrećan splet okolnosti ispadosmo te 90te, uprkos najlepšem i najdražem piksijevom golu- lažnjaku ikada u ranijoj fazi... eh,... ostaje nam da se nadamo da će nam se ove godine sreća vratiti na mundijalu uz piksija u novoj ulozi i simbolično u čast ovom čoveku.

X=iks

pre 2 godine

Da je imao malo vise hrabrosti na SP u Italiji i protiv Argentine, zapoceo utakmicu sa tada jos uvek mladim Pancevim, Sukerom, Jarnijem, koji bi one neverovatne Piksijeve prodore i asistencije, verovatno realizovali u golove, tadasnja SFRJ bi prosla Argentinu i verovatno posle igrala i u finalu. (Docent dr, 1. maj 2022 15:45)

Pa Argentinu smo u toj utakmici nadigrali! (Argentinu, za koju je igrao Maradona, na vrhunci karijere, i koja je tada postala prvak Sveta.) Jesu oni mnogo vise napadali, ali je bilo jasno da mogu tako tri dana i da nece dati gol, ni za trenutak nas nisu zabrinuli, dok su nasi napadi bili opasni, samo srece nije bilo... i naravno, kod penala nije bilo srece. A skoro celu utakmici s igracem manje (opet nesretno).

Bane

pre 2 godine

Secam se intervjua u tadasnjem Tempu.Pita ga novinar sta misli na sastav mijatovic boksic prosinecki savicevic stojkovic pancev boban a on njemu odlican sastav samo kako cemo da se branimo i ja sam tad mislio kao taj novinar bio sam klinac nervirali su me susic bazdarevic baljic spasic zoran vujovic...u Italiji smo mogli do titule

pilot bespilotne letelice

pre 2 godine

Bio je vrlo specifična i neobična ličnost. Ali, što je jako čudno za Balkan gde svakom ko drugačije izgleda, ponaša se i priča ljudi mnogo vole da se rugaju, bio je veoma poštovan i cenjen. I to sa velikim razlogom! Teško da ćemo mi ikad imati trenera sa toliko zvezda u timu a gde će on imati autoritet kao što je imao Ivica Osim. Neka ti je večna slava i hvala!
(Djoksa, 01. maj 2022 16:05)

Baš suprotno,to je bio tim sastavljen od radnika na terenu ,zvezde su bili tada već vremešni Safet Sušić i Piksi.Od mlađih je jedino standardan bio Prosinečki .Sastavio je tim od onih kojima je najviše verovao pa tako u to vreme u reprezentaciji je bilo najviše fudbalera Željezničara i Sarajeva.Mnogi su mu na tome zamerali ali on je uprkos svemu tome ostao veran svojoj fudbalskoj filozofiji do kraja. prkos utisku da i tada nisu igrali najbolji i mbogi poput tebe misle da bi smo osvojili svetsko a zaboravljmo da je u tom finalu igrala Nemačka koja nas je pocepala na početku prvenstva.

Ivan

pre 2 godine

Neka je večna slava velikom Ivici Osimu koji je ostavio neizbrisiv trag u bivšem jugo fudbalu, jugo ligi, svim postjugoslovenskim ligama, evropskom i svetskom fudbalu! Bio je pravi gospodin i na terenu i van njega, velikan fudbala, veliki čovek. Bio je pravi fudbalski majstor i predivan čovek, veliki džentlmen. Neka je pokoj duši Ivici Osimu i hvala mu na svemu, neka ga anđeli na nebesima čuvaju!

Mime

pre 2 godine

Partizanovac sam i trudim se da budem čovek. Saučešče porodici Osim , on je govorio da nas puno više stvari spaja nego razdvaja. Neka svako ima svoju državu i da se poštujemo.

mule

pre 2 godine

Ovi što pišu kako je trebalo da igraju zvezde i mladi u Italija bi trebalo stvari da gledaju šire. Pre tog sp 7,8 godina su igrale zvezde, često neodgovorno, vrteli loptu na sredini, sudarali se, solirali, zapostavljali odbranu. Pucali smo od Engleza, Bugara, pre toga sramno ep 84, pa i sp 82. Zato je Osim uveo disciplinu na sp90, žrtvovao zvezde za radnike. Sećam se da sam tada psovao što ne igraju neki drugi više, ali sam brzo shvatio da je Osim u pravu. Novinari su ga satirali, iz svih republika, ali on je terao svoje, nije imao sreće, pa jedan Piksi mu promašio penal, nema dalje, tu prečku zaboravljate. Kako smo osvojili Bari, zar to nije bila ista taktika kao Osimova protiv Španaca godinu ranije?

Mime

pre 2 godine

(Zastava101Specijal, 1. maj 2022 21:08)
Vidi druže,Srbin sam i Partizanovac poreklom iz Bosne. Ja razumem šta si hteo da kažeš ali ti je uvod uvredljiv. Nema veze,tema je bio Ivica Osim koji je bio naš trener 1992 god. Verovatno si u pravu za drugi deo komentara,ali si loš čovek za prvi deo.

Hvala Svabo!

pre 2 godine

Osim je citav zivot proveo po savjesti, tako da ga nemam sta blagosiljati, zasigurno je na boljem mjestu i dobro mu je. Na stranu igracke i trenerske kvalitete, u moje srce se usetao za sva vremena kada je preuzeo Partizan na pocetku rata. Mogao je tada prakticno gdje hoce, a izaabrao je trnoviti put Hrvata koji ipak ide u Beograd da trenira JSD Partizan. To sam tada dozivio isto kao i sada, da je kao prije sbega Jugosloven uradio ono sto je maksimalno mogao. I ne pricam ovo kao Partizamovac, mada je, izmedju ostalog udario temelje Partizana za narednu deceniju-dvije. Fudbal je tu, sada, ipak sporedan.

Joksim

pre 2 godine

Vidim da pišu neki klinci koji se ne sječaju SP 1990 u Italiji... Pa pišu igrao Bazdarević, nije jer pljucao suca, Mijatovića nije bilo, a Šuker i Bokšić nisu dobili ni sekundu... I tad sa ekipom boli glava odlučujući gol kontra Kolumbije daje defenzivni Jozić... U Italiji smo igrali loše i to je Osim kriv... Piksi, Dejo, Robi mogli u Zvezdi, ali u reprezentaciji ne mogu...Jarni,Šuker,Bokšić na klupi, a Pape i Vujović 100godina...a kvaleifikacije za EP 88,0-4 nakon pola sata od Engleza.. Na Poljudu mu vikali Željo, Željo, jer pola momčadi bilo sa Grbavice... Vrhunski igrač, sjajan trener, ali kao izbornik s igračima koje je imao, malo napravio. Laka ti zemlja

Zastava101Specijal

pre 2 godine

Partizanovac sam i trudim se da budem čovek. Saučešče porodici Osim , on je govorio da nas puno više stvari spaja nego razdvaja. Neka svako ima svoju državu i da se poštujemo.
(Mime, 01. maj 2022 20:38)
Teško da Partizanovac bude i čovek, to da svako ima svoju državi ne prija baš svakom Srbinu recimo u R. Srpskoj, nas i neke tamo je nešto spajalo nekada i mi smo Srbi verovali u to više od ostalih, sada, sada nas baš ništa ne spaja i treba osvojiti žito o kukolja što pre, Srbe i muslimane mislim pa bilo ko da je kukolj a ko žito, Osimu nek mu Bog da mira i laka mu zemlja bila.

Pera

pre 2 godine

Počivaj u miru treneru jedne divne zemlje...
(Really good, 1. maj 2022 15:24)

Saučešće za Osima,divan čovek i trener,jednom je izjavio,da smo bili prvaci 1990te Jugoslavija se nikada ne bi raspala...elem,sa ovom drugom konstatatcijom se ne bih složio da je to bila divna zemlja,mnogo je tu bilo nepravde,obespravljenih,nepotizma,kredida zarad mira,nestašica itd...kao i danas,da makar promil toga znaš ne bi nikada napisao da je tada bilo divno..

Zastava101Specijal

pre 2 godine

Partizanovac sam i trudim se da budem čovek. Saučešče porodici Osim , on je govorio da nas puno više stvari spaja nego razdvaja. Neka svako ima svoju državu i da se poštujemo.
(Mime, 01. maj 2022 20:38)
Teško da Partizanovac bude i čovek, to da svako ima svoju državi ne prija baš svakom Srbinu recimo u R. Srpskoj, nas i neke tamo je nešto spajalo nekada i mi smo Srbi verovali u to više od ostalih, sada, sada nas baš ništa ne spaja i treba osvojiti žito o kukolja što pre, Srbe i muslimane mislim pa bilo ko da je kukolj a ko žito, Osimu nek mu Bog da mira i laka mu zemlja bila.

Joksim

pre 2 godine

Švabi svaka čast, kao igraču i treneru, tu dvojbe nema, ali njegovo glorificiranje za SP u Italiji je ipak previše... Imali smo sjajne igrače iz Zvezde prije Barija i mlade iz Čilea.... I njemu u prvih 11 ne u svim sastavima Stanojković, Baljić, Spasić, Faruk, Brnović, Sušić sa 35 i Vujović koju godinu mlađi...Švabe nas ubiju, jedva dobijemo Kolumbiju, oba gola Jozić, Emirati ala Sloboda Tuzla, na Piksijev genije dobijemo Španjolsku.. I meč protiv Diega i 10konobara izgubimo jer Šabanađović misli da igra Yu ligu i dva žuta odma... Odlučujuće penale pucaju stoperi, a na klupi, Šuker, Bokšić bez minute, a nedovoljno Jarni, Dejo i Robi... Mijatovića nije ni zvao...

Docent dr

pre 2 godine

Odlican trener. Njegov najveci kvalitet je sto je bio realan u svakom segmentu, kako po pitanju fudbala, tako i u odnosu na rat i raspad SFRJ. Selektor SFRJ koji je i pored velikog broja tadasnjih velikih imena i "zvezda" u tadasnjoj reprezentaciji, veoma postovao svetski kvalitet Piksija i prepustio mu da bude vođa reprezentacije u kojoj je u to vreme bio jedan Safet Susic, Zlatko Vujovic, Hadzibegic... Da je imao malo vise hrabrosti na SP u Italiji i protiv Argentine, zapoceo utakmicu sa tada jos uvek mladim Pancevim, Sukerom, Jarnijem, koji bi one neverovatne Piksijeve prodore i asistencije, verovatno realizovali u golove, tadasnja SFRJ bi prosla Argentinu i verovatno posle igrala i u finalu. Mnogi su misljenja da se tada SFRJ ne bi raspala u tolikoj krvi i sukobu. Svakako, covek koji je i na terenu i van njega bio, pre svega, veliki gospodin. Slava mu.

Legolas

pre 2 godine

Legenda i genije.
Najnormalniji čovek sporta u poslednjim danima velike drzave, Jugoslavije.
Štraus sa Grbavice je oličenje ljudskosti i dobrote.
Trener koji me je mozda i najviše obradovao vodivši reprezentaciju devedesete u Italiji!
Neka mu je pokoj dušu i večna slava!
Njegove reči svetom u ovom trenutku treba svima da odzvanjaju. " Igra je iznad rata"!!!!

Prometeus

pre 2 godine

Ostala mi kao klincu urezana scena sa utakmica sa Holandijom u Zagrebu pred SP u Italiji. Ta kolicina mrznje sa tribina je sokirala ne samo Holandjane koji nisu imale pojma sta se desava vec samog Osima koji je izlazeci sa terena se samo onako gospodski cinicno nasmejao i mahnuo rukom. Godinu pre bilo kakvih sukoba u SFRJ.RIP

X=iks

pre 2 godine

Da je imao malo vise hrabrosti na SP u Italiji i protiv Argentine, zapoceo utakmicu sa tada jos uvek mladim Pancevim, Sukerom, Jarnijem, koji bi one neverovatne Piksijeve prodore i asistencije, verovatno realizovali u golove, tadasnja SFRJ bi prosla Argentinu i verovatno posle igrala i u finalu. (Docent dr, 1. maj 2022 15:45)

Pa Argentinu smo u toj utakmici nadigrali! (Argentinu, za koju je igrao Maradona, na vrhunci karijere, i koja je tada postala prvak Sveta.) Jesu oni mnogo vise napadali, ali je bilo jasno da mogu tako tri dana i da nece dati gol, ni za trenutak nas nisu zabrinuli, dok su nasi napadi bili opasni, samo srece nije bilo... i naravno, kod penala nije bilo srece. A skoro celu utakmici s igracem manje (opet nesretno).

Dux

pre 2 godine

Mi smo znali sta srbi zapravo hoce i kud ce to sve odvesti. Osim je anacionalna jugoslavencina i kao takav nije bio svjestan povijesnog trenutka u kojem se nalazi i s kim ima posla.
Medjutim, shvatio je to 2 godine kasnije pa je odjednom nestao cinican osmijeh s lica... kme kme 'sjetite se da sam i ja rodjen u sarajevu' kme kme kme.
Srbi su se strasno 'potresli' na te rijeci pa su nastavili rokat po osimovom gradu iduce 3 godine.
Osim je- jbg, ruzno zvuci jer je umro covjek- bio budala a mi smo cijelo vrijeme ne samo bili u pravu, nego bih cak rekao da smo prorocki vidjeli sto se valja iza brda.
(Pijani zlotvor, 01. maj 2022 17:30) Ko ti trese kavez, proroku?! Čovek umro a ti pričaš o Srbima? “Vi” ste znali šta smo mi hteli i gde će to odvesti? Pa zašto onda cmizdris 30 godina kasnije? Drago mi je kada šizofreni poltroni kao TI, dodju na naše sajtove da lece komplekse. To nam daje motivaciju da vas tetkice tovarimo kada vam vec “država” ne plaća lecenje.

Joksim

pre 2 godine

Vidim da pišu neki klinci koji se ne sječaju SP 1990 u Italiji... Pa pišu igrao Bazdarević, nije jer pljucao suca, Mijatovića nije bilo, a Šuker i Bokšić nisu dobili ni sekundu... I tad sa ekipom boli glava odlučujući gol kontra Kolumbije daje defenzivni Jozić... U Italiji smo igrali loše i to je Osim kriv... Piksi, Dejo, Robi mogli u Zvezdi, ali u reprezentaciji ne mogu...Jarni,Šuker,Bokšić na klupi, a Pape i Vujović 100godina...a kvaleifikacije za EP 88,0-4 nakon pola sata od Engleza.. Na Poljudu mu vikali Željo, Željo, jer pola momčadi bilo sa Grbavice... Vrhunski igrač, sjajan trener, ali kao izbornik s igračima koje je imao, malo napravio. Laka ti zemlja

Igor

pre 2 godine

Za Osima sjajnog trenera nas vezuje najviše veliki uspeh 1990 i mundijal u Italiji. Sa odličnom generacijom odveo je Jugu do 1/4 finala gde smo na penale ispali od Maradone. Ivković Vulić Hadžibegić Spasić Jozić Zlatko Vujović Pančev Baždarević Piksi. Na tom SP su zaigrali budući majstori Robi Dejo Jarni Šuker i ostali ali je rat prekinuo sve i od tada nemamo nikakav rezultat.

velibor

pre 2 godine

i dalje se nekad probudim sa idejom da mozda nebi bilo rata da Faruk i Piksi nisu promasili penale te 90te u Italiji. Ivica je bio srce Sarajeva, bas kao i Davorin,Mirza D, Pape a Sarajevo je bilo Juga u malom. Sto se mene tice samo Hej Sloveni mi srcu ritam daje. Hvala Svabo za bezbrizno i srecno djetinstvo...

nenad

pre 2 godine

RIP.

Pokoj duši.

Trener koji je igrao fudbal "u gol". Trener koji sa juniorima FK Zeljeznicar i igracima nizeg republickog i gradskog ranga igrao polufinale Kupa UEFA. Trener koji je fudbalska ikona u Japanu i Austriji. Ljudina.

Trener i Partizana, Panatinaikosa i Sturma, kog je dva puta uvodio u Ligu sampiona Evrope.

I nekadasnji igrac Zeljeznicara, reprezentacije Jugoslavije i Stazbura.

Poslednji pozdrav Osimu od predratnog navijča Želje.

hm

pre 2 godine

Tuzna vest! Covek koji je ostavio iza sebe karijeru kakvu ce retko ko moci da ponovo. Jedan penal ga je 1990. godine na SP delio od vecne slave i najveceg uspeha, iako se reprezentacija raspala, pa nije uspeo 1992. na EP da uzme titulu, stvorio je osnovu za dve jake reprezentacije koje su igrale devedesetih.

Demar Derozan

pre 2 godine

Izvanredan trener, imao je ideju igre. E oni penali protiv Argentine 1990. su nas kostali polufinala SP. Bio je neobican i gotivan lik, inteligentan, saucesce porodici.

Perin Pelen

pre 2 godine

Samo da dodam na komentare koje sam procitao. Kada ga je zvao Real, rekao je "Sta ce Bosanac u Realu". Obozavao je Piksija, a za vreme njegovog selektorskog poziva, nikad nismo igrali tako dobar fudbal. Hvala Ti na svemu Ivice Osime!

Pera

pre 2 godine

Počivaj u miru treneru jedne divne zemlje...
(Really good, 1. maj 2022 15:24)

Saučešće za Osima,divan čovek i trener,jednom je izjavio,da smo bili prvaci 1990te Jugoslavija se nikada ne bi raspala...elem,sa ovom drugom konstatatcijom se ne bih složio da je to bila divna zemlja,mnogo je tu bilo nepravde,obespravljenih,nepotizma,kredida zarad mira,nestašica itd...kao i danas,da makar promil toga znaš ne bi nikada napisao da je tada bilo divno..

Pedja,Cacak

pre 2 godine

ovo je bas tuzna vest...
veliki ivica osim...
neizbrisiv trag, je ostavio na prostorima bivše drzave...
mozda i najveća legenda zelje i Grbavice...
1/2 finale kupa UEFA i par minuta,do legendarnog finala sa Real Madridom,ga je delilo...
kako je vodio voljeni zeljeznicar...
tako je vodio i reprezentaciju, Partizan, Sturm i ekipe u Japanu...
osim izvanrednog fudbalskog znanja,kao i sjajnoga fudbalera i Jos boljega trenera, pre svega,krasilo ga je izuzetno vaspitanje, karakter, moral i fer plej i na prvome mestu, veliki jugonostalgicar...
ono sto je on napravio u mom Partizanu, je za vjek i vjekova i nikada se nece zaboraviti...
da ne bi rata i sankcija,bila bi to strasna Prica u to nesumnjam...
otišao je jedan dobar i veliki covek, svedok nekih mocnijih, lepsih i nezaboravnih vremena...
raspadom bivše države,kao da je umro i deo njega...
pocivaj u miru legendo,nesumnjam koja ti je buduca stanica...
a porodici i svim prijateljima,koje je Sticao ,gde god se pojavio i radio,iskreno saucesce...

Pipara

pre 2 godine

Uz nesrećan splet okolnosti ispadosmo te 90te, uprkos najlepšem i najdražem piksijevom golu- lažnjaku ikada u ranijoj fazi... eh,... ostaje nam da se nadamo da će nam se ove godine sreća vratiti na mundijalu uz piksija u novoj ulozi i simbolično u čast ovom čoveku.

Mensur - NP

pre 2 godine

Ostaće upamćen kao neko ko je unapredio najbolju sporednu stvar (fudbalsku igru). Njegova taktika se ogledala u jednostavnosti fudbalske igre, kratkih pasova od noge do noge i brzine. Mnogi je nazivaju pretečom Barselonine taktike TIKA-TAKA, jer je tadašnji Željezničar (kojeg je trenirao) na čelu sa Mehmedom Baždarevićem igrao baš tako Tika-Taka.
Svi koji su pratili fudbal u bivšoj nam državi, sećaju se nesretno primljenog gola u 87-oj min od Videotona gde je Željezničar za klasu bio bolji i samo par minuta ga je delilo od odlaska u finale Kupa UEFA gde ga je čekao slavni Real Madrid.
Nakon toga veliki uspeh sa reprezentacijom Jugoslavije 5.mesto na svetskom prvenstvu u Italiji.
Gde je u četvrtfinalu poražen na penale od Argenitne na čelu sa slavnim Maradonom, iako je veći deo utakmice Jugoslavija odigrala sa igračem manje.

PimPong

pre 2 godine

I dan danas, bez obzira na poraz na penale, mislim da je ona utakmica protiv Argentine bila jedna od najbolje odigranih utakmica bilo koje od ex-Yu ekipa, pogotovo ako se uzme u obzir da smo napadali i nadigrali Argentinu igrajuci sa 10 igraca. I nije se plasio da stavi tada mladog Robija u prvu ekipu u tako vaznoj utakmici.

pilot bespilotne letelice

pre 2 godine

Bio je vrlo specifična i neobična ličnost. Ali, što je jako čudno za Balkan gde svakom ko drugačije izgleda, ponaša se i priča ljudi mnogo vole da se rugaju, bio je veoma poštovan i cenjen. I to sa velikim razlogom! Teško da ćemo mi ikad imati trenera sa toliko zvezda u timu a gde će on imati autoritet kao što je imao Ivica Osim. Neka ti je večna slava i hvala!
(Djoksa, 01. maj 2022 16:05)

Baš suprotno,to je bio tim sastavljen od radnika na terenu ,zvezde su bili tada već vremešni Safet Sušić i Piksi.Od mlađih je jedino standardan bio Prosinečki .Sastavio je tim od onih kojima je najviše verovao pa tako u to vreme u reprezentaciji je bilo najviše fudbalera Željezničara i Sarajeva.Mnogi su mu na tome zamerali ali on je uprkos svemu tome ostao veran svojoj fudbalskoj filozofiji do kraja. prkos utisku da i tada nisu igrali najbolji i mbogi poput tebe misle da bi smo osvojili svetsko a zaboravljmo da je u tom finalu igrala Nemačka koja nas je pocepala na početku prvenstva.

mule

pre 2 godine

Ovi što pišu kako je trebalo da igraju zvezde i mladi u Italija bi trebalo stvari da gledaju šire. Pre tog sp 7,8 godina su igrale zvezde, često neodgovorno, vrteli loptu na sredini, sudarali se, solirali, zapostavljali odbranu. Pucali smo od Engleza, Bugara, pre toga sramno ep 84, pa i sp 82. Zato je Osim uveo disciplinu na sp90, žrtvovao zvezde za radnike. Sećam se da sam tada psovao što ne igraju neki drugi više, ali sam brzo shvatio da je Osim u pravu. Novinari su ga satirali, iz svih republika, ali on je terao svoje, nije imao sreće, pa jedan Piksi mu promašio penal, nema dalje, tu prečku zaboravljate. Kako smo osvojili Bari, zar to nije bila ista taktika kao Osimova protiv Španaca godinu ranije?

Roćevac

pre 2 godine

Bio je u Strazburu, izvadio ih je iz druge lige i biloiviša puta šampioni francuske i osvojili kup francuske. Najpoštovaniji trener u Strazburu.

Mrki

pre 2 godine

Sta je ovo zadnjih dana samo umiru poznate licnosti iz sveta sporta. Ivica Osim je bio dobar trener ali pre svega fenomenalan covek koji mrava ne bi zgazio,veoma emotivan pre svega prema narodima iz bivse Jugoslavije.Hvala ti Ivice na svemu i slava ti!

voja

pre 2 godine

Uvek cu se secati svetskog prvenstva 90te u Italiji i meca/penala sa Argentinom i Maradonom, kakav je to tim bio vodjen Ivicom, kakvo je to bilo detinjstvo…Laka ti zemlja dobri covece.

štraus sa grbavice

pre 2 godine

Tuzan dan. Bio sam tvoj veliki postovalac. Veliki fudbaler, trener i gospodin pre svega. Izuzetni ljudski kvaliteti su me opredelili da za svoj nik uzmem tvoj nadimak. Hvala na svemu i vecna Ti slava.

Nedelja kad je otiš'o Hase

pre 2 godine

Ljudi su išli u kolonama
Nikom nije smet'o vjetar što je dun'o
Te majske nedelje je došao Osijek
Al' opet je Koševo bilo puno

Bio sam tad još sasma mali
I nisam znao zašto neki plaču
Rekoh sebi provuću se džaba
Sjesti negdje i navijaću

Sjedoh negdje, u gužvu, u raju
I čuh samo guranje mase
Danas nam odlazi Asim Ferhatović
Danas nam odlazi naš Hase

Okrenu se Hase posljednji put
Uzdignutih pesnica i ozarena lica
Kao da veli: "Mene više nema"
Al' imate još mnogo važnih utakmica

miljan

pre 2 godine

Poslednji pozdrav legendi jugoslovenskog fudbala i velikom čoveku! Ostaje žal za Jugoslavijom u finalu Svetskog prvenstva u Italiji. Tada je sve bilo tako blizu, a onda se srušila zemlja kao kula od karata. Osim to nikada nije prežalio. Zbogom Štrausu sa Grbavice!

Baki

pre 2 godine

Veliki trener i još veći čovek.Niko nikada nije ružnu reč izrekao za Ivicu,nebitno na kom stadionu se igralo.Bilo gde u staroj Jugi,nema veze ko za koga navija.Rajsko naselje i svetlost želi ti stari Zvezdaš

Dorotej

pre 2 godine

Mlađi navijači ne mogu da sanjaju kakva je bio igračina i trenerčina Ivica Osim. Čovek intelektualac zaljubljen u fudbalsku igru. Izgledao je tromo na terenu, onako visok, pas mu je bio brz, mađioničar sa loptom. Sećam se 1968, bio sam klinac, povreïen, igrao je na jednoj nozi, engleski mesar ga skršio. I takav dobije loptu, napravi fintu telom i dvojicu Engleza položi na travu. Sa Džajom je bio strašan tandem, on 10, Džaja broj 11.
Kao selektor je neprevaziđen. Zato je znao da oceni ko je Piksi i da mu poveri broj 10. Piksi nije mogao da ima boljeg učitelja.
Kao Zvezdaš mogu da kažem da je postavio temelj modernom Partizanu (pred njim je Partizan imao još jednog velikog hrvatskog trenera Biće Mladinića). Partizan je tada igrao dobro organizovan, moderan fudbal. Tada su bili Zvezda i Partizan nešto sasvim drugo što se tiče kvaliteta fudbala.
Počivaj u miru legendo.

Zuba

pre 2 godine

(Mensur - NP, 1. maj 2022 15:44)

Secam se te utakmice sa Videotonom. I ako sam zvezdas plakao sam kao malo dete.

Poslednji pozdrav Strausu sa Miljacke.

Bocko

pre 2 godine

Stariji su pričali da je bio neverovatan tehničar kao fudbaler. Pogotovo s' obzirom na visinu ! Mnogo nam je falio u finalu PE 1968, protiv Italije. Kao trener legenda Želje i Partizana. Ja ne znam da li je postojao neki ljubitelj fudbala u SFRJ koji nije navijao za Želju u onom nesrećnom meču protiv Videotona. Kao selektor...... , o mrtvima sve najbolje. Saučešće porodici i neka mu je laka crna zemlja. Otišao je jedan od najvećih intelektualaca u fudbalu regiona i kako kažu oni koji su ga poznavali - dobar čovek !

Mime

pre 2 godine

Partizanovac sam i trudim se da budem čovek. Saučešče porodici Osim , on je govorio da nas puno više stvari spaja nego razdvaja. Neka svako ima svoju državu i da se poštujemo.

Ivan

pre 2 godine

Neka je večna slava velikom Ivici Osimu koji je ostavio neizbrisiv trag u bivšem jugo fudbalu, jugo ligi, svim postjugoslovenskim ligama, evropskom i svetskom fudbalu! Bio je pravi gospodin i na terenu i van njega, velikan fudbala, veliki čovek. Bio je pravi fudbalski majstor i predivan čovek, veliki džentlmen. Neka je pokoj duši Ivici Osimu i hvala mu na svemu, neka ga anđeli na nebesima čuvaju!

Djoksa

pre 2 godine

Bio je vrlo specifična i neobična ličnost. Ali, što je jako čudno za Balkan gde svakom ko drugačije izgleda, ponaša se i priča ljudi mnogo vole da se rugaju, bio je veoma poštovan i cenjen. I to sa velikim razlogom! Teško da ćemo mi ikad imati trenera sa toliko zvezda u timu a gde će on imati autoritet kao što je imao Ivica Osim. Neka ti je večna slava i hvala!

Koja Bg

pre 2 godine

Najveći šmeker svih vremena!Zbog njega je Željo bio svima omiljeni klub širom Jugoslavije.Sportista sa stavom,stilom,manguplukom,inteligencijom i dobrotom.Posledji pozdrav od Partizanovca!

MKD-4

pre 2 godine

Pratili smo fudbal uz radio i tranzistore..i morao si znati obavezno sastave"velike četvorke" i kasnije"Osimov Željo".Gledao sam pre nekoliko dana dokumentarac o Osimu gdje priča kako je odbio Real Madrid i zašto je potpisao za maleni Šturm...meni će ostati u pamćenju anegdota na radiu..(iz Sarajeva-reporter Mirko Kamenjašević).."dok Osim dribla protivničke igrače malo muzike iz našeg studija"..(ponovno uključenje)...OSIM...HVALA TI NA PREDIVNE TRENUTKE-LEGENDO

Mime

pre 2 godine

(Zastava101Specijal, 1. maj 2022 21:08)
Vidi druže,Srbin sam i Partizanovac poreklom iz Bosne. Ja razumem šta si hteo da kažeš ali ti je uvod uvredljiv. Nema veze,tema je bio Ivica Osim koji je bio naš trener 1992 god. Verovatno si u pravu za drugi deo komentara,ali si loš čovek za prvi deo.

Pall Mall

pre 2 godine

Tužna vest. Za Balkansku gromadu. Straus sa Grbavice.Legenda Zelje i Jugoslovenskog fudbala. I kao igrac i kao trener neprevazidjen.Laka ti crna zemlja i hvala za sve sto si uradio u fudbalu.

Pilot bezpilotne letelice

pre 2 godine

Njegova filozofija fudbala je u to vreme spojila već uveliko zavađene narode bivše države.
Veliki trener koji nikada nije bio rob novca ,protiv nametanja tuđeg mišljenja, uvek i do kraja veran svojim principima.

Slava legendi.

Bane

pre 2 godine

Secam se intervjua u tadasnjem Tempu.Pita ga novinar sta misli na sastav mijatovic boksic prosinecki savicevic stojkovic pancev boban a on njemu odlican sastav samo kako cemo da se branimo i ja sam tad mislio kao taj novinar bio sam klinac nervirali su me susic bazdarevic baljic spasic zoran vujovic...u Italiji smo mogli do titule

Lovac Luka

pre 2 godine

Čovek koji je mogao da dribla dvojicu na metru kvadratnom letnji dan do podne.
Pokoj mu duši!
(život počinje u 50-im!, 1. maj 2022 15:29)

Zavrsna utakmica kvalifikacija za finalni turnir Kupa Nacija (Evropsko prvenstvo) 1968. (onaj gde smo bili drugi). Jugoslavija-Francuska 5:1. Na toj utakmici su Osim i debitant Ilija Petkovic u svim novinama dobili zasluzene desetke. Osim, ne da je driblao po dvojicu na kvadratnom metru, nego po petoricu. Publika se pola utakmice valjala od smeha zbog toga sta im je radio. Francuzi se sudarali medju sobom, padali jedan preko drugog, po petorica lezali oko Osima, a on im, onako krakat, sakrio loptu. Ne jednom, dva put, nego celu utakmicu tako.

Mare

pre 2 godine

Vjerovatno mnogi ne znaju da je Ivica Osim išao u sarajevsku matematicku gimnaziju, i da jos uvijek važi za jednog od najboljih matematicara koji su pohadjali tu gimnaziju.

Hvala Svabo!

pre 2 godine

Osim je citav zivot proveo po savjesti, tako da ga nemam sta blagosiljati, zasigurno je na boljem mjestu i dobro mu je. Na stranu igracke i trenerske kvalitete, u moje srce se usetao za sva vremena kada je preuzeo Partizan na pocetku rata. Mogao je tada prakticno gdje hoce, a izaabrao je trnoviti put Hrvata koji ipak ide u Beograd da trenira JSD Partizan. To sam tada dozivio isto kao i sada, da je kao prije sbega Jugosloven uradio ono sto je maksimalno mogao. I ne pricam ovo kao Partizamovac, mada je, izmedju ostalog udario temelje Partizana za narednu deceniju-dvije. Fudbal je tu, sada, ipak sporedan.