Košarka 116

Četvrtak, 28.04.2022.

15:05

Preminuo Zoran Sretenović

Zoran Sretenović, proslavljeni košarkaški reprezentativac, preminuo je u 58. godini života, potvrđeno je za B92.net.

Preminuo Zoran Sretenoviæ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

116 Komentari

Sortiraj po:

cinober

pre 2 godine

Bio je odličan igrač, ja ga pamtim ko skromnog, samozatajnog i krajnje pouzdanog tipa koji radi i radi i nikad ne iznevjeri...
Počivao u miru.

Srećnik sa velikim ''S''

pre 2 godine

Svi tuguju
Od Vardara pa do Triglava
od Djerdapa pa do Jadrana
Suze su mi krenule kad sam ugledao vest.

Zorane dok je nas, umreti ne možeš.
Čuvamo te u našim srcima.

Bilo je čast gledati te i biti tvoj savremenik.

89'-91' Dvorana na Gripama.

pre 2 godine

Sreteeeeenovic! Jako tuzna vijest, jako tuzna. Kako je proletilo ovih 35' godina, od vremena na Gripama do ovog tuznog dana. Saucesce familiji!

Dag Kristi

pre 2 godine

Sa mojim prvim sećanjem na košarku , idoli su mi bili Saša Obradović, Zoran Sretenović i Dragoljub Vidačić. Čini mi se kao da je juče bilo, a ono 30 god prođe. Tuga za Sretenovića , mlad čovek veliki sportista.

реално

pre 2 godine

zbog ovakvih veličina uvedena je evroliga i dovode se nba igrači da nikad više klub sa istoka evrope nemoće da dođe do vrha. počivaj u miru, saučešće porodici. prerano ode čovek

Trener

pre 2 godine

Sinonim za plejmejkera.Igrao odlicno za Jugoplastiku
Uleteo na ep 1991.zasluzeno.Zalosno je da ovako rano ljudi njegove dobi odlaze.

Gde ja živim

pre 2 godine

Neka mu je večna slava i hvala za sve što je dao najlepšoj igri na ovim prostorima. Počivajte u miru gospodine Sretenoviću.

Sok od zove orla

pre 2 godine

Negde u leto'95, Zlatibor, on i pokojni Haris Brkić trče krugove na fudbalskom stadionu. Ja dete, kao da sam bogove lično ugledao. Šta ti je život.

zo

pre 2 godine

Počivaj u miru legendo!
Bilo te je čast gledati u petorci Jugoplastike iz Splita zajedno sa Perasovićem,Duškom Ivanovićem,Sobinom,Kukočom,Rađom,Zoranom Savićem!
Bili ste nepobjedivi i neponovljivi!
Kad se samo sjetim kakve ste ovacije dobijali u hali Sportova na Novom Beogradu od navijača Partizana,to više niko neće ponoviti!
Saučešće porodici Sretenović!

Zuba

pre 2 godine

(PimPong, 28. april 2022 17:25)

Tadasnja kosarkaska liga stare Juge je bila u to doba mozda ako ne i najjaca liga u Evropi. Kakvu je ekipu samo imala Jugoplastika. Zvezdas sam ali voleo sam da ih gledam protiv nas i stranih ekipa kao i Drazenovu Cibonu i Partizanovu ekipu sa Djordjevicem i kompanijom.

Pilot bezpilotne letelice

pre 2 godine

Šteta, mlad čovek. Kakva karijera ljudi. Za 5 sezona Sretenović osvojio 3 titule klupskog prvaka Evrope, 4 titule prvaka Jugoslavije, i 2 trofeja u kupu. To je za nepoverovati. To govori kakva je igračina bio, ali i pokazuje kakva institucija je Splitski klub bio u Jugoslaviji i Evropi. Tri puta za redom prvak Evrope, i četri puta prvak one jake Juge. Slava majstoru.
(Filip.N., 28. april 2022 16:34)

+ 2 puta šampion Evrope sa svojom zemljom od kojih je titula iz Atine nezaboravna i vredi kao ni jedna pre a ni posle.

Veliki Zorane Sretenoviću hvala ti za sve!

Zuba

pre 2 godine

(PimPong, 28. april 2022 17:25)

Tadasnja kosarkaska liga stare Juge je bila u to doba mozda ako ne i najjaca liga u Evropi. Kakvu je ekipu samo imala Jugoplastika. Zvezdas sam ali voleo sam da ih gledam protiv nas i stranih ekipa kao i Drazenovu Cibonu i Partizanovu ekipu sa Djordjevicem i kompanijom.

Tom Starin

pre 2 godine

Kad god sam pomislio na njega, ništa drugo, osim SVE NAJBOLJE, nije mi palo na pamet.
Čovek, košarkaš, bar za mene - POJAM inteligencije na terenu.

Vječna ti slava, g. Sretenoviću!

Stanco

pre 2 godine

RIP
Legendo!!!
Miiran,tih,bistar igrac,kao dete sam nekako se uvek zeleo da licim na takve ljude i postanem Zoran Sretenovic.
UZOR u sportu i van terena.

pantelija

pre 2 godine

Vođenje lopte toliko stabilno da se ona lepi za ruke. Sledi lažno dodavanje udesno. Protivnik se trzne, a Sreta ostane sam na 6,25, namesti se i ladno zabije trojku bez koske. Imao je strašan izbacaj i dodavanje lopte što je bilo odlika jugoslovenske škole košarke koju je negovao Aca Nikolić. Da postoji live demonstracija osnovnih pokreta i dodavanja u košarci Sreta bi bio taj koji bi ih pokazivaojer je toliko to radio perfektno. Počivao u miru Sreto.

Ivan Livno CRO

pre 2 godine

Veliki čovjek, veliki košarkaš, hvala ti za sve sto si napravio za Jugoplastiku, bila je to najveća ekipa sto je Evropa ikad imala i teško ce je iko ponoviti! Sretenovic, Perasović, Sobin, Kukoč, Rada, Savić, Tabak, Ivanović, Pavicevic, Naglic! Počivaj u miru Bozijem Zorane sa svojim prijateljem Sobinom! A mi koji smo voljeli i volimo Split i košarku nećemo vas nikad zaboraviti!

Chris Mullin

pre 2 godine

Kakav je samo Sreta bio igrac kada se 1993. vratio u Partizan. Sedam derbija u sezoni, sedam pobeda Partizana. Nije niko mogao da ga zaustavi. Sreta izvodi bacanja, a Zvezdini navijaci skandiraju Sreto ustaso. Sreta zastane, pogleda, digne kaziprst i mahne njime levo-desno. Ne, ne, nije Sreta ustasa. Doduse u finalu je Zvezda konacno nasla lek za Partizan, zahvaljujuci i Sasi Obradovicu koji se vratio. Nakon toga u Borovici, i konacno u Zvezdi. Ali Zvezda nije te godine imala para da ga zadrzi do kraja sezone. Ono sto jos pamtim sem Jugoplastike naravno, Rim 1991. Drazen nije dosao, ali nije bio ni neophodan. Toniju, Dinu i Divcu, Sreta je legao kao kec na 11. 1995. Sreta nije mnogo igrao, ali je mogao bez problema i u najvece meceve. Veliki covek, veliki sportista. Ode u vecnost.

Nikola MNE

pre 2 godine

Kao djecak, iako Partizanovac, imao sam neku zuto-crnu pidzamu i oblacio je kad je Jugoplastika igrala svoja cuvena finala. Cesto nisam ni docekivao kraj jer bih zaspao i budili su me tata ( Hajduk ) i stariji brat ( Partizan ) skakanjem po kuci. Vjecna ti slava i hvala Zorane Sretenovicu.

Oliver

pre 2 godine

Sta ti je zivot. Upravo sam sad u Slobodnoj Dalmaciji citao izjavu Sretenovica u decembru povodom smrti Gorana Sobina. Obojica su imali 58 godina! Neverovatno. Ostadoše Kukoc,Radja i Dusko Ivanović iz legendarne petorke.

Žuti

pre 2 godine

Teška vijest za mene kao navijača Jugoplastike.
Dve legende otišle jedna za drugom na isti način. Prvo Sobin, sada Sretenović.
Sućut obitelji, a majstoru Sretenoviću hvala za sve. Počivao u miru.
Nek mu je laka zemlja.

Миле

pre 2 godine

Нака му је вечни помен и да му Бог подари рајско насеље.
Један од последњих "старинских" плејева, што ће рећи да је више мислио на добро позиционираног саиграча него на шут.

zemunski kej

pre 2 godine

Saucesce porodici. Zoran Sretenovic je primer za sportistu i covek kakav treba da bude. Odlican u sportu,zivotu bez i jedne mrlje ili intrige.

malibubalo

pre 2 godine

Ode dobri naš Sreto:( Kakva igračka a još veća ljudska veličina...Danas plače cili Split.... Nikad te nećemo zaboravit dobri naš Sreto...Neka ti je laka zemlja, počiva u miru...

Bocko

pre 2 godine

Sreta- momak iz beogradskog naselja Kumodraž je bio jugoplastikin " Pekson i Ker ". Ko se seća Džordanovog Čikaga, zna našta mislim. Još su mi u sećanju njegove " clutch" trojke u 1/2 plej ofa protiv Draženove Cibone u Zagrebu 1988!. Tada je Jugoplastika krenula, da bi stigla do zvanično najboljeg K.K. u Evropi 20 veka. Jedan od najzaslužnijih je bio Sretenović. Žao mi je što nije dobio veću šansu u Zvezdi. Neka mu je laka zemlja i nek počiva u miru.

Limar neće doći

pre 2 godine

Veliki čovek i Veliki košarkaš.
Igrao je u tri od četiri najveća kluba na ovim prostorima.
Sa njim odlazi i jedan zlatan period klupske i reprezentativne košarke, kada se ulazilo u sportske hale i arene samo ako si imao sreću da dodješ do karte tj ulaznice.
Večna slava i neka mu je laka zemlja.

Dominique Wilkins

pre 2 godine

Kako, zašto?

Baš teška i tužna vest.
Jedan od onih "pravih" plejmejkera, koji su poštovali loptu.
Da objasnim ovim mlađima - sve suprotno od Treja Janga iz Atlante.
Dodaje uvek kad treba, maksimalno razograva saigrače, šutira samo kad je siguran, krade lopte, igra odbranu, organizuje igru ... jednom rečju izuzetno koristan igrač.
a umeo je da pošalje po cigare i Solozabala i San Epifanija iako nije puno polagao na atraktivnost.
Šteta i tuga, ode naš Sreta ...

PimPong

pre 2 godine

Fenomenalan kosarkas, pocivaj u miru! :(

Kao navijac Partizana, imao sam tu nesrecu da je mozda druga ili realno treca najbolja ekipa svih vremena iz Jugoslavije (uz Drazenovum Cibonu) osvojila mnogo manje titula nego sto bi bio slucaj da nisu igrali istovremeno sa njegovom Jugoplastikom (samo 86-87 i onda 91-92, kad nisu svi igrali). A osim Partizana i Jugoplastike, Zvezda, Zadar, Cibona i ostali su imali veoma solidne ekipe. Kao da je bila jedna mini Evro-Liga, a sve u Jugoslaviji.

A Sretenovic je bio jedan pribran i stalozen bek. Sad kad razmisljam o njemu, cini mi se da nikad nije promasio otvoren sut (jeste, naravno, ali to mi je utisak, isto kao i Ivanovic i Perasovic, jer se odbrana bazirala na tome kako da se zaustave Toni i Dino). Po meni je jedan od najpouzdanijih igraca kojeg sam imao zadovoljstvo gledati. Bas mi je zao...

goransrb

pre 2 godine

Proveli smo mnogo letnjih i zimskih raspusta zajedno u selu Vica, Sreta i nas desetak drugara iz sela. To su bila vremena i to je bilo druzenje.
Saucesce porodici i neka ti je laka crna zemlja Sreto.

wer

pre 2 godine

:(((((
zavoleo sam ga kao klinac gledajuci jugoplastiku,
koliko je to bio pametan i stabilan kosarkas,
najmanje isto koliko je bio i dobar covek...

rip sreto

Demar Derozan

pre 2 godine

Kapa dole Sreti, plej velike kosarkaske inteligencije, kad je Kukoc jednom rekao da kad god sam sam i pomislim da lopta treba da je kod mene, okrenem se i vidim da ide od Srete prema meni, kao da ima oci. E to je bio on, uvek pouzdan, vredan za tim, bez trosenja lopti ... velika tuga, saucesce porodici koja moze biti ponosna na njega

Oliver

pre 2 godine

@g.m.

Kako mislis od cega? Umiru i mnogo mladji muskarci od infarkta. Nesto je genetika,a nesto faktori rizika-pusenje,masna hrana,fizicka neaktivnost,visok pritisak,dijabetes. Pogledaj Minu Rajolu,pogledaj mu vrat i stomak i sta je onda cudno sto ga opalio infarkt? Pogledaj Paspalja koji ne gasi cigaru cak ni posle infarkta. Nema tu neke velike misterije.

Slipknot

pre 2 godine

Sjajan čovek...upoznali smo se na moru1980. on na pripremama sa omladincima Zvezde, čiji je trener tada bio Dule Vujošević, ja klinac od 11 g. koji se zaljubio jednu malu gimnastičarku a Srele kao iskusniji pravio mi prolaz kod nje...počivaj u miru legendo!

Max/Dugi

pre 2 godine

Legenda.

Uvek ga se setim sa basketa ranih 80-ih u Brace Jerkovicu (gde su svi negde trenirali), primi loptu daleko van trojke i sa masimalno 2 driblinga sve zavrsava sutem ili ulzazom kao da nikog nema.....

Filip.N.

pre 2 godine

Šteta, mlad čovek. Kakva karijera ljudi. Za 5 sezona Sretenović osvojio 3 titule klupskog prvaka Evrope, 4 titule prvaka Jugoslavije, i 2 trofeja u kupu. To je za nepoverovati. To govori kakva je igračina bio, ali i pokazuje kakva institucija je Splitski klub bio u Jugoslaviji i Evropi. Tri puta za redom prvak Evrope, i četri puta prvak one jake Juge. Slava majstoru.

goran...

pre 2 godine

pocivaj u miru legendo...kako mocan tim je tada imala jugoplastika...sad se klinci loze na zvezdu,partizan(i sam sam partizanovac),ali po kvalitetu sada su miljama iza tadasnje jugoplastike...

Mige

pre 2 godine

Iznenada nas je napustio nezamenljiv "sraf" jednog sjajnog tima sa Kukocem i Radjom kao mladim vedetama, Zoranom Savicem, Perasovicem, iskusnim Duskom Ivanovicem, a na celu sa Bozom Maljkovicem.
Gubitak za domacu kosarku - namerno ne kazem ni srpsku, ni hrvatsku, ni jugoslovensku jer je on jedan od onih koji se ne mere samo tim arsinima - je ogroman. Saucesce porodici i prijateljima i neka mu je vecna slava!

Mile1970

pre 2 godine

Kakva igračina i još veća ljudina.Jedan od onih sportista za koje počneš da veruješ da je neko tvoj.Pamtim njegove trojke kada je igrao za žute iz Splita koji su bili verovatno najbolji tim ikada u bivšoj državi.Laka ti zemlja legendo.

zvezdale

pre 2 godine

Kakva je ovo legenda od igrača, Bože dragi. Bio tih i srčan kao igrač, tako nas i napustio. Nije fer zaista. Počivaj u miru majstorčino!

Milorad

pre 2 godine

Poštovanje za Okk Beko gde je počeo igrao je i za Zvezdu malo Partizan ali on je bio veliki šraf u motoru Jugoplastike gde je došao zajedno sa Maljkovićem. U toj šampionskoj ekipi žutih osvojio je 3 titule prvaka Evrope bio član prve petorke sa Perasovićem i umnogome doprineo uspesima tada najboljeg tima Evrope. Tako da je ime Zorana Sretenovića zauvek ispisano zlatnim slovima u gradu Splitu a tamo dobro znaju da cene sportske velikane kakav je bio Sretenović.

Nikola

pre 2 godine

Veliki broj sportista napušta ovaj svet prerano.
Ne znam da li je i od čega bolovao, ali neka mu je laka zemlja.
Uvek mi se dopadala lakoća sa kojom je vodio loptu.
Hvala za sve!

Aleksandar

pre 2 godine

Jedan od omiljenih igrača iz dečačkih dana. Jeste da je skoro redovno pobeđovao moj Partizan sa Jugoplastikom, ali sam ga izuzetno voleo. Šteta što je prerano otišao.

Milorad

pre 2 godine

Poštovanje za Okk Beko gde je počeo igrao je i za Zvezdu malo Partizan ali on je bio veliki šraf u motoru Jugoplastike gde je došao zajedno sa Maljkovićem. U toj šampionskoj ekipi žutih osvojio je 3 titule prvaka Evrope bio član prve petorke sa Perasovićem i umnogome doprineo uspesima tada najboljeg tima Evrope. Tako da je ime Zorana Sretenovića zauvek ispisano zlatnim slovima u gradu Splitu a tamo dobro znaju da cene sportske velikane kakav je bio Sretenović.

Aleksandar

pre 2 godine

Jedan od omiljenih igrača iz dečačkih dana. Jeste da je skoro redovno pobeđovao moj Partizan sa Jugoplastikom, ali sam ga izuzetno voleo. Šteta što je prerano otišao.

zvezdale

pre 2 godine

Kakva je ovo legenda od igrača, Bože dragi. Bio tih i srčan kao igrač, tako nas i napustio. Nije fer zaista. Počivaj u miru majstorčino!

Mige

pre 2 godine

Iznenada nas je napustio nezamenljiv "sraf" jednog sjajnog tima sa Kukocem i Radjom kao mladim vedetama, Zoranom Savicem, Perasovicem, iskusnim Duskom Ivanovicem, a na celu sa Bozom Maljkovicem.
Gubitak za domacu kosarku - namerno ne kazem ni srpsku, ni hrvatsku, ni jugoslovensku jer je on jedan od onih koji se ne mere samo tim arsinima - je ogroman. Saucesce porodici i prijateljima i neka mu je vecna slava!

Slipknot

pre 2 godine

Sjajan čovek...upoznali smo se na moru1980. on na pripremama sa omladincima Zvezde, čiji je trener tada bio Dule Vujošević, ja klinac od 11 g. koji se zaljubio jednu malu gimnastičarku a Srele kao iskusniji pravio mi prolaz kod nje...počivaj u miru legendo!

Mile1970

pre 2 godine

Kakva igračina i još veća ljudina.Jedan od onih sportista za koje počneš da veruješ da je neko tvoj.Pamtim njegove trojke kada je igrao za žute iz Splita koji su bili verovatno najbolji tim ikada u bivšoj državi.Laka ti zemlja legendo.

Nikola

pre 2 godine

Veliki broj sportista napušta ovaj svet prerano.
Ne znam da li je i od čega bolovao, ali neka mu je laka zemlja.
Uvek mi se dopadala lakoća sa kojom je vodio loptu.
Hvala za sve!

Dominique Wilkins

pre 2 godine

Kako, zašto?

Baš teška i tužna vest.
Jedan od onih "pravih" plejmejkera, koji su poštovali loptu.
Da objasnim ovim mlađima - sve suprotno od Treja Janga iz Atlante.
Dodaje uvek kad treba, maksimalno razograva saigrače, šutira samo kad je siguran, krade lopte, igra odbranu, organizuje igru ... jednom rečju izuzetno koristan igrač.
a umeo je da pošalje po cigare i Solozabala i San Epifanija iako nije puno polagao na atraktivnost.
Šteta i tuga, ode naš Sreta ...

Demar Derozan

pre 2 godine

Kapa dole Sreti, plej velike kosarkaske inteligencije, kad je Kukoc jednom rekao da kad god sam sam i pomislim da lopta treba da je kod mene, okrenem se i vidim da ide od Srete prema meni, kao da ima oci. E to je bio on, uvek pouzdan, vredan za tim, bez trosenja lopti ... velika tuga, saucesce porodici koja moze biti ponosna na njega

malibubalo

pre 2 godine

Ode dobri naš Sreto:( Kakva igračka a još veća ljudska veličina...Danas plače cili Split.... Nikad te nećemo zaboravit dobri naš Sreto...Neka ti je laka zemlja, počiva u miru...

Max/Dugi

pre 2 godine

Legenda.

Uvek ga se setim sa basketa ranih 80-ih u Brace Jerkovicu (gde su svi negde trenirali), primi loptu daleko van trojke i sa masimalno 2 driblinga sve zavrsava sutem ili ulzazom kao da nikog nema.....

Chris Mullin

pre 2 godine

Kakav je samo Sreta bio igrac kada se 1993. vratio u Partizan. Sedam derbija u sezoni, sedam pobeda Partizana. Nije niko mogao da ga zaustavi. Sreta izvodi bacanja, a Zvezdini navijaci skandiraju Sreto ustaso. Sreta zastane, pogleda, digne kaziprst i mahne njime levo-desno. Ne, ne, nije Sreta ustasa. Doduse u finalu je Zvezda konacno nasla lek za Partizan, zahvaljujuci i Sasi Obradovicu koji se vratio. Nakon toga u Borovici, i konacno u Zvezdi. Ali Zvezda nije te godine imala para da ga zadrzi do kraja sezone. Ono sto jos pamtim sem Jugoplastike naravno, Rim 1991. Drazen nije dosao, ali nije bio ni neophodan. Toniju, Dinu i Divcu, Sreta je legao kao kec na 11. 1995. Sreta nije mnogo igrao, ali je mogao bez problema i u najvece meceve. Veliki covek, veliki sportista. Ode u vecnost.

PimPong

pre 2 godine

Fenomenalan kosarkas, pocivaj u miru! :(

Kao navijac Partizana, imao sam tu nesrecu da je mozda druga ili realno treca najbolja ekipa svih vremena iz Jugoslavije (uz Drazenovum Cibonu) osvojila mnogo manje titula nego sto bi bio slucaj da nisu igrali istovremeno sa njegovom Jugoplastikom (samo 86-87 i onda 91-92, kad nisu svi igrali). A osim Partizana i Jugoplastike, Zvezda, Zadar, Cibona i ostali su imali veoma solidne ekipe. Kao da je bila jedna mini Evro-Liga, a sve u Jugoslaviji.

A Sretenovic je bio jedan pribran i stalozen bek. Sad kad razmisljam o njemu, cini mi se da nikad nije promasio otvoren sut (jeste, naravno, ali to mi je utisak, isto kao i Ivanovic i Perasovic, jer se odbrana bazirala na tome kako da se zaustave Toni i Dino). Po meni je jedan od najpouzdanijih igraca kojeg sam imao zadovoljstvo gledati. Bas mi je zao...

goran...

pre 2 godine

pocivaj u miru legendo...kako mocan tim je tada imala jugoplastika...sad se klinci loze na zvezdu,partizan(i sam sam partizanovac),ali po kvalitetu sada su miljama iza tadasnje jugoplastike...

Nikola MNE

pre 2 godine

Kao djecak, iako Partizanovac, imao sam neku zuto-crnu pidzamu i oblacio je kad je Jugoplastika igrala svoja cuvena finala. Cesto nisam ni docekivao kraj jer bih zaspao i budili su me tata ( Hajduk ) i stariji brat ( Partizan ) skakanjem po kuci. Vjecna ti slava i hvala Zorane Sretenovicu.

goransrb

pre 2 godine

Proveli smo mnogo letnjih i zimskih raspusta zajedno u selu Vica, Sreta i nas desetak drugara iz sela. To su bila vremena i to je bilo druzenje.
Saucesce porodici i neka ti je laka crna zemlja Sreto.

Sok od zove orla

pre 2 godine

Negde u leto'95, Zlatibor, on i pokojni Haris Brkić trče krugove na fudbalskom stadionu. Ja dete, kao da sam bogove lično ugledao. Šta ti je život.

Filip.N.

pre 2 godine

Šteta, mlad čovek. Kakva karijera ljudi. Za 5 sezona Sretenović osvojio 3 titule klupskog prvaka Evrope, 4 titule prvaka Jugoslavije, i 2 trofeja u kupu. To je za nepoverovati. To govori kakva je igračina bio, ali i pokazuje kakva institucija je Splitski klub bio u Jugoslaviji i Evropi. Tri puta za redom prvak Evrope, i četri puta prvak one jake Juge. Slava majstoru.

Žuti

pre 2 godine

Teška vijest za mene kao navijača Jugoplastike.
Dve legende otišle jedna za drugom na isti način. Prvo Sobin, sada Sretenović.
Sućut obitelji, a majstoru Sretenoviću hvala za sve. Počivao u miru.
Nek mu je laka zemlja.

Bocko

pre 2 godine

Sreta- momak iz beogradskog naselja Kumodraž je bio jugoplastikin " Pekson i Ker ". Ko se seća Džordanovog Čikaga, zna našta mislim. Još su mi u sećanju njegove " clutch" trojke u 1/2 plej ofa protiv Draženove Cibone u Zagrebu 1988!. Tada je Jugoplastika krenula, da bi stigla do zvanično najboljeg K.K. u Evropi 20 veka. Jedan od najzaslužnijih je bio Sretenović. Žao mi je što nije dobio veću šansu u Zvezdi. Neka mu je laka zemlja i nek počiva u miru.

Ivan Livno CRO

pre 2 godine

Veliki čovjek, veliki košarkaš, hvala ti za sve sto si napravio za Jugoplastiku, bila je to najveća ekipa sto je Evropa ikad imala i teško ce je iko ponoviti! Sretenovic, Perasović, Sobin, Kukoč, Rada, Savić, Tabak, Ivanović, Pavicevic, Naglic! Počivaj u miru Bozijem Zorane sa svojim prijateljem Sobinom! A mi koji smo voljeli i volimo Split i košarku nećemo vas nikad zaboraviti!

zo

pre 2 godine

Počivaj u miru legendo!
Bilo te je čast gledati u petorci Jugoplastike iz Splita zajedno sa Perasovićem,Duškom Ivanovićem,Sobinom,Kukočom,Rađom,Zoranom Savićem!
Bili ste nepobjedivi i neponovljivi!
Kad se samo sjetim kakve ste ovacije dobijali u hali Sportova na Novom Beogradu od navijača Partizana,to više niko neće ponoviti!
Saučešće porodici Sretenović!

Oliver

pre 2 godine

Sta ti je zivot. Upravo sam sad u Slobodnoj Dalmaciji citao izjavu Sretenovica u decembru povodom smrti Gorana Sobina. Obojica su imali 58 godina! Neverovatno. Ostadoše Kukoc,Radja i Dusko Ivanović iz legendarne petorke.

Zuba

pre 2 godine

(PimPong, 28. april 2022 17:25)

Tadasnja kosarkaska liga stare Juge je bila u to doba mozda ako ne i najjaca liga u Evropi. Kakvu je ekipu samo imala Jugoplastika. Zvezdas sam ali voleo sam da ih gledam protiv nas i stranih ekipa kao i Drazenovu Cibonu i Partizanovu ekipu sa Djordjevicem i kompanijom.

pantelija

pre 2 godine

Vođenje lopte toliko stabilno da se ona lepi za ruke. Sledi lažno dodavanje udesno. Protivnik se trzne, a Sreta ostane sam na 6,25, namesti se i ladno zabije trojku bez koske. Imao je strašan izbacaj i dodavanje lopte što je bilo odlika jugoslovenske škole košarke koju je negovao Aca Nikolić. Da postoji live demonstracija osnovnih pokreta i dodavanja u košarci Sreta bi bio taj koji bi ih pokazivaojer je toliko to radio perfektno. Počivao u miru Sreto.

Pilot bezpilotne letelice

pre 2 godine

Šteta, mlad čovek. Kakva karijera ljudi. Za 5 sezona Sretenović osvojio 3 titule klupskog prvaka Evrope, 4 titule prvaka Jugoslavije, i 2 trofeja u kupu. To je za nepoverovati. To govori kakva je igračina bio, ali i pokazuje kakva institucija je Splitski klub bio u Jugoslaviji i Evropi. Tri puta za redom prvak Evrope, i četri puta prvak one jake Juge. Slava majstoru.
(Filip.N., 28. april 2022 16:34)

+ 2 puta šampion Evrope sa svojom zemljom od kojih je titula iz Atine nezaboravna i vredi kao ni jedna pre a ni posle.

Veliki Zorane Sretenoviću hvala ti za sve!

zemunski kej

pre 2 godine

Saucesce porodici. Zoran Sretenovic je primer za sportistu i covek kakav treba da bude. Odlican u sportu,zivotu bez i jedne mrlje ili intrige.

Oliver

pre 2 godine

@g.m.

Kako mislis od cega? Umiru i mnogo mladji muskarci od infarkta. Nesto je genetika,a nesto faktori rizika-pusenje,masna hrana,fizicka neaktivnost,visok pritisak,dijabetes. Pogledaj Minu Rajolu,pogledaj mu vrat i stomak i sta je onda cudno sto ga opalio infarkt? Pogledaj Paspalja koji ne gasi cigaru cak ni posle infarkta. Nema tu neke velike misterije.

wer

pre 2 godine

:(((((
zavoleo sam ga kao klinac gledajuci jugoplastiku,
koliko je to bio pametan i stabilan kosarkas,
najmanje isto koliko je bio i dobar covek...

rip sreto

Tom Starin

pre 2 godine

Kad god sam pomislio na njega, ništa drugo, osim SVE NAJBOLJE, nije mi palo na pamet.
Čovek, košarkaš, bar za mene - POJAM inteligencije na terenu.

Vječna ti slava, g. Sretenoviću!

Gde ja živim

pre 2 godine

Neka mu je večna slava i hvala za sve što je dao najlepšoj igri na ovim prostorima. Počivajte u miru gospodine Sretenoviću.

Limar neće doći

pre 2 godine

Veliki čovek i Veliki košarkaš.
Igrao je u tri od četiri najveća kluba na ovim prostorima.
Sa njim odlazi i jedan zlatan period klupske i reprezentativne košarke, kada se ulazilo u sportske hale i arene samo ako si imao sreću da dodješ do karte tj ulaznice.
Večna slava i neka mu je laka zemlja.

Миле

pre 2 godine

Нака му је вечни помен и да му Бог подари рајско насеље.
Један од последњих "старинских" плејева, што ће рећи да је више мислио на добро позиционираног саиграча него на шут.

Stanco

pre 2 godine

RIP
Legendo!!!
Miiran,tih,bistar igrac,kao dete sam nekako se uvek zeleo da licim na takve ljude i postanem Zoran Sretenovic.
UZOR u sportu i van terena.

Zuba

pre 2 godine

(PimPong, 28. april 2022 17:25)

Tadasnja kosarkaska liga stare Juge je bila u to doba mozda ako ne i najjaca liga u Evropi. Kakvu je ekipu samo imala Jugoplastika. Zvezdas sam ali voleo sam da ih gledam protiv nas i stranih ekipa kao i Drazenovu Cibonu i Partizanovu ekipu sa Djordjevicem i kompanijom.

89'-91' Dvorana na Gripama.

pre 2 godine

Sreteeeeenovic! Jako tuzna vijest, jako tuzna. Kako je proletilo ovih 35' godina, od vremena na Gripama do ovog tuznog dana. Saucesce familiji!

Trener

pre 2 godine

Sinonim za plejmejkera.Igrao odlicno za Jugoplastiku
Uleteo na ep 1991.zasluzeno.Zalosno je da ovako rano ljudi njegove dobi odlaze.

Dag Kristi

pre 2 godine

Sa mojim prvim sećanjem na košarku , idoli su mi bili Saša Obradović, Zoran Sretenović i Dragoljub Vidačić. Čini mi se kao da je juče bilo, a ono 30 god prođe. Tuga za Sretenovića , mlad čovek veliki sportista.

реално

pre 2 godine

zbog ovakvih veličina uvedena je evroliga i dovode se nba igrači da nikad više klub sa istoka evrope nemoće da dođe do vrha. počivaj u miru, saučešće porodici. prerano ode čovek

Srećnik sa velikim ''S''

pre 2 godine

Svi tuguju
Od Vardara pa do Triglava
od Djerdapa pa do Jadrana
Suze su mi krenule kad sam ugledao vest.

Zorane dok je nas, umreti ne možeš.
Čuvamo te u našim srcima.

Bilo je čast gledati te i biti tvoj savremenik.

cinober

pre 2 godine

Bio je odličan igrač, ja ga pamtim ko skromnog, samozatajnog i krajnje pouzdanog tipa koji radi i radi i nikad ne iznevjeri...
Počivao u miru.

Oliver

pre 2 godine

@g.m.

Kako mislis od cega? Umiru i mnogo mladji muskarci od infarkta. Nesto je genetika,a nesto faktori rizika-pusenje,masna hrana,fizicka neaktivnost,visok pritisak,dijabetes. Pogledaj Minu Rajolu,pogledaj mu vrat i stomak i sta je onda cudno sto ga opalio infarkt? Pogledaj Paspalja koji ne gasi cigaru cak ni posle infarkta. Nema tu neke velike misterije.

Aleksandar

pre 2 godine

Jedan od omiljenih igrača iz dečačkih dana. Jeste da je skoro redovno pobeđovao moj Partizan sa Jugoplastikom, ali sam ga izuzetno voleo. Šteta što je prerano otišao.

Slipknot

pre 2 godine

Sjajan čovek...upoznali smo se na moru1980. on na pripremama sa omladincima Zvezde, čiji je trener tada bio Dule Vujošević, ja klinac od 11 g. koji se zaljubio jednu malu gimnastičarku a Srele kao iskusniji pravio mi prolaz kod nje...počivaj u miru legendo!

Nikola

pre 2 godine

Veliki broj sportista napušta ovaj svet prerano.
Ne znam da li je i od čega bolovao, ali neka mu je laka zemlja.
Uvek mi se dopadala lakoća sa kojom je vodio loptu.
Hvala za sve!

Milorad

pre 2 godine

Poštovanje za Okk Beko gde je počeo igrao je i za Zvezdu malo Partizan ali on je bio veliki šraf u motoru Jugoplastike gde je došao zajedno sa Maljkovićem. U toj šampionskoj ekipi žutih osvojio je 3 titule prvaka Evrope bio član prve petorke sa Perasovićem i umnogome doprineo uspesima tada najboljeg tima Evrope. Tako da je ime Zorana Sretenovića zauvek ispisano zlatnim slovima u gradu Splitu a tamo dobro znaju da cene sportske velikane kakav je bio Sretenović.

Mige

pre 2 godine

Iznenada nas je napustio nezamenljiv "sraf" jednog sjajnog tima sa Kukocem i Radjom kao mladim vedetama, Zoranom Savicem, Perasovicem, iskusnim Duskom Ivanovicem, a na celu sa Bozom Maljkovicem.
Gubitak za domacu kosarku - namerno ne kazem ni srpsku, ni hrvatsku, ni jugoslovensku jer je on jedan od onih koji se ne mere samo tim arsinima - je ogroman. Saucesce porodici i prijateljima i neka mu je vecna slava!

goran...

pre 2 godine

pocivaj u miru legendo...kako mocan tim je tada imala jugoplastika...sad se klinci loze na zvezdu,partizan(i sam sam partizanovac),ali po kvalitetu sada su miljama iza tadasnje jugoplastike...

Limar neće doći

pre 2 godine

Veliki čovek i Veliki košarkaš.
Igrao je u tri od četiri najveća kluba na ovim prostorima.
Sa njim odlazi i jedan zlatan period klupske i reprezentativne košarke, kada se ulazilo u sportske hale i arene samo ako si imao sreću da dodješ do karte tj ulaznice.
Večna slava i neka mu je laka zemlja.

реално

pre 2 godine

zbog ovakvih veličina uvedena je evroliga i dovode se nba igrači da nikad više klub sa istoka evrope nemoće da dođe do vrha. počivaj u miru, saučešće porodici. prerano ode čovek

zvezdale

pre 2 godine

Kakva je ovo legenda od igrača, Bože dragi. Bio tih i srčan kao igrač, tako nas i napustio. Nije fer zaista. Počivaj u miru majstorčino!

Bocko

pre 2 godine

Sreta- momak iz beogradskog naselja Kumodraž je bio jugoplastikin " Pekson i Ker ". Ko se seća Džordanovog Čikaga, zna našta mislim. Još su mi u sećanju njegove " clutch" trojke u 1/2 plej ofa protiv Draženove Cibone u Zagrebu 1988!. Tada je Jugoplastika krenula, da bi stigla do zvanično najboljeg K.K. u Evropi 20 veka. Jedan od najzaslužnijih je bio Sretenović. Žao mi je što nije dobio veću šansu u Zvezdi. Neka mu je laka zemlja i nek počiva u miru.

Chris Mullin

pre 2 godine

Kakav je samo Sreta bio igrac kada se 1993. vratio u Partizan. Sedam derbija u sezoni, sedam pobeda Partizana. Nije niko mogao da ga zaustavi. Sreta izvodi bacanja, a Zvezdini navijaci skandiraju Sreto ustaso. Sreta zastane, pogleda, digne kaziprst i mahne njime levo-desno. Ne, ne, nije Sreta ustasa. Doduse u finalu je Zvezda konacno nasla lek za Partizan, zahvaljujuci i Sasi Obradovicu koji se vratio. Nakon toga u Borovici, i konacno u Zvezdi. Ali Zvezda nije te godine imala para da ga zadrzi do kraja sezone. Ono sto jos pamtim sem Jugoplastike naravno, Rim 1991. Drazen nije dosao, ali nije bio ni neophodan. Toniju, Dinu i Divcu, Sreta je legao kao kec na 11. 1995. Sreta nije mnogo igrao, ali je mogao bez problema i u najvece meceve. Veliki covek, veliki sportista. Ode u vecnost.

Žuti

pre 2 godine

Teška vijest za mene kao navijača Jugoplastike.
Dve legende otišle jedna za drugom na isti način. Prvo Sobin, sada Sretenović.
Sućut obitelji, a majstoru Sretenoviću hvala za sve. Počivao u miru.
Nek mu je laka zemlja.

Миле

pre 2 godine

Нака му је вечни помен и да му Бог подари рајско насеље.
Један од последњих "старинских" плејева, што ће рећи да је више мислио на добро позиционираног саиграча него на шут.

zo

pre 2 godine

Počivaj u miru legendo!
Bilo te je čast gledati u petorci Jugoplastike iz Splita zajedno sa Perasovićem,Duškom Ivanovićem,Sobinom,Kukočom,Rađom,Zoranom Savićem!
Bili ste nepobjedivi i neponovljivi!
Kad se samo sjetim kakve ste ovacije dobijali u hali Sportova na Novom Beogradu od navijača Partizana,to više niko neće ponoviti!
Saučešće porodici Sretenović!

Pilot bezpilotne letelice

pre 2 godine

Šteta, mlad čovek. Kakva karijera ljudi. Za 5 sezona Sretenović osvojio 3 titule klupskog prvaka Evrope, 4 titule prvaka Jugoslavije, i 2 trofeja u kupu. To je za nepoverovati. To govori kakva je igračina bio, ali i pokazuje kakva institucija je Splitski klub bio u Jugoslaviji i Evropi. Tri puta za redom prvak Evrope, i četri puta prvak one jake Juge. Slava majstoru.
(Filip.N., 28. april 2022 16:34)

+ 2 puta šampion Evrope sa svojom zemljom od kojih je titula iz Atine nezaboravna i vredi kao ni jedna pre a ni posle.

Veliki Zorane Sretenoviću hvala ti za sve!

89'-91' Dvorana na Gripama.

pre 2 godine

Sreteeeeenovic! Jako tuzna vijest, jako tuzna. Kako je proletilo ovih 35' godina, od vremena na Gripama do ovog tuznog dana. Saucesce familiji!

Demar Derozan

pre 2 godine

Kapa dole Sreti, plej velike kosarkaske inteligencije, kad je Kukoc jednom rekao da kad god sam sam i pomislim da lopta treba da je kod mene, okrenem se i vidim da ide od Srete prema meni, kao da ima oci. E to je bio on, uvek pouzdan, vredan za tim, bez trosenja lopti ... velika tuga, saucesce porodici koja moze biti ponosna na njega

Max/Dugi

pre 2 godine

Legenda.

Uvek ga se setim sa basketa ranih 80-ih u Brace Jerkovicu (gde su svi negde trenirali), primi loptu daleko van trojke i sa masimalno 2 driblinga sve zavrsava sutem ili ulzazom kao da nikog nema.....

Filip.N.

pre 2 godine

Šteta, mlad čovek. Kakva karijera ljudi. Za 5 sezona Sretenović osvojio 3 titule klupskog prvaka Evrope, 4 titule prvaka Jugoslavije, i 2 trofeja u kupu. To je za nepoverovati. To govori kakva je igračina bio, ali i pokazuje kakva institucija je Splitski klub bio u Jugoslaviji i Evropi. Tri puta za redom prvak Evrope, i četri puta prvak one jake Juge. Slava majstoru.

Dominique Wilkins

pre 2 godine

Kako, zašto?

Baš teška i tužna vest.
Jedan od onih "pravih" plejmejkera, koji su poštovali loptu.
Da objasnim ovim mlađima - sve suprotno od Treja Janga iz Atlante.
Dodaje uvek kad treba, maksimalno razograva saigrače, šutira samo kad je siguran, krade lopte, igra odbranu, organizuje igru ... jednom rečju izuzetno koristan igrač.
a umeo je da pošalje po cigare i Solozabala i San Epifanija iako nije puno polagao na atraktivnost.
Šteta i tuga, ode naš Sreta ...

malibubalo

pre 2 godine

Ode dobri naš Sreto:( Kakva igračka a još veća ljudska veličina...Danas plače cili Split.... Nikad te nećemo zaboravit dobri naš Sreto...Neka ti je laka zemlja, počiva u miru...

Nikola MNE

pre 2 godine

Kao djecak, iako Partizanovac, imao sam neku zuto-crnu pidzamu i oblacio je kad je Jugoplastika igrala svoja cuvena finala. Cesto nisam ni docekivao kraj jer bih zaspao i budili su me tata ( Hajduk ) i stariji brat ( Partizan ) skakanjem po kuci. Vjecna ti slava i hvala Zorane Sretenovicu.

Ivan Livno CRO

pre 2 godine

Veliki čovjek, veliki košarkaš, hvala ti za sve sto si napravio za Jugoplastiku, bila je to najveća ekipa sto je Evropa ikad imala i teško ce je iko ponoviti! Sretenovic, Perasović, Sobin, Kukoč, Rada, Savić, Tabak, Ivanović, Pavicevic, Naglic! Počivaj u miru Bozijem Zorane sa svojim prijateljem Sobinom! A mi koji smo voljeli i volimo Split i košarku nećemo vas nikad zaboraviti!

Zuba

pre 2 godine

(PimPong, 28. april 2022 17:25)

Tadasnja kosarkaska liga stare Juge je bila u to doba mozda ako ne i najjaca liga u Evropi. Kakvu je ekipu samo imala Jugoplastika. Zvezdas sam ali voleo sam da ih gledam protiv nas i stranih ekipa kao i Drazenovu Cibonu i Partizanovu ekipu sa Djordjevicem i kompanijom.

Sok od zove orla

pre 2 godine

Negde u leto'95, Zlatibor, on i pokojni Haris Brkić trče krugove na fudbalskom stadionu. Ja dete, kao da sam bogove lično ugledao. Šta ti je život.

Dag Kristi

pre 2 godine

Sa mojim prvim sećanjem na košarku , idoli su mi bili Saša Obradović, Zoran Sretenović i Dragoljub Vidačić. Čini mi se kao da je juče bilo, a ono 30 god prođe. Tuga za Sretenovića , mlad čovek veliki sportista.

Srećnik sa velikim ''S''

pre 2 godine

Svi tuguju
Od Vardara pa do Triglava
od Djerdapa pa do Jadrana
Suze su mi krenule kad sam ugledao vest.

Zorane dok je nas, umreti ne možeš.
Čuvamo te u našim srcima.

Bilo je čast gledati te i biti tvoj savremenik.

Mile1970

pre 2 godine

Kakva igračina i još veća ljudina.Jedan od onih sportista za koje počneš da veruješ da je neko tvoj.Pamtim njegove trojke kada je igrao za žute iz Splita koji su bili verovatno najbolji tim ikada u bivšoj državi.Laka ti zemlja legendo.

goransrb

pre 2 godine

Proveli smo mnogo letnjih i zimskih raspusta zajedno u selu Vica, Sreta i nas desetak drugara iz sela. To su bila vremena i to je bilo druzenje.
Saucesce porodici i neka ti je laka crna zemlja Sreto.

PimPong

pre 2 godine

Fenomenalan kosarkas, pocivaj u miru! :(

Kao navijac Partizana, imao sam tu nesrecu da je mozda druga ili realno treca najbolja ekipa svih vremena iz Jugoslavije (uz Drazenovum Cibonu) osvojila mnogo manje titula nego sto bi bio slucaj da nisu igrali istovremeno sa njegovom Jugoplastikom (samo 86-87 i onda 91-92, kad nisu svi igrali). A osim Partizana i Jugoplastike, Zvezda, Zadar, Cibona i ostali su imali veoma solidne ekipe. Kao da je bila jedna mini Evro-Liga, a sve u Jugoslaviji.

A Sretenovic je bio jedan pribran i stalozen bek. Sad kad razmisljam o njemu, cini mi se da nikad nije promasio otvoren sut (jeste, naravno, ali to mi je utisak, isto kao i Ivanovic i Perasovic, jer se odbrana bazirala na tome kako da se zaustave Toni i Dino). Po meni je jedan od najpouzdanijih igraca kojeg sam imao zadovoljstvo gledati. Bas mi je zao...

wer

pre 2 godine

:(((((
zavoleo sam ga kao klinac gledajuci jugoplastiku,
koliko je to bio pametan i stabilan kosarkas,
najmanje isto koliko je bio i dobar covek...

rip sreto

zemunski kej

pre 2 godine

Saucesce porodici. Zoran Sretenovic je primer za sportistu i covek kakav treba da bude. Odlican u sportu,zivotu bez i jedne mrlje ili intrige.

Oliver

pre 2 godine

Sta ti je zivot. Upravo sam sad u Slobodnoj Dalmaciji citao izjavu Sretenovica u decembru povodom smrti Gorana Sobina. Obojica su imali 58 godina! Neverovatno. Ostadoše Kukoc,Radja i Dusko Ivanović iz legendarne petorke.

Tom Starin

pre 2 godine

Kad god sam pomislio na njega, ništa drugo, osim SVE NAJBOLJE, nije mi palo na pamet.
Čovek, košarkaš, bar za mene - POJAM inteligencije na terenu.

Vječna ti slava, g. Sretenoviću!

pantelija

pre 2 godine

Vođenje lopte toliko stabilno da se ona lepi za ruke. Sledi lažno dodavanje udesno. Protivnik se trzne, a Sreta ostane sam na 6,25, namesti se i ladno zabije trojku bez koske. Imao je strašan izbacaj i dodavanje lopte što je bilo odlika jugoslovenske škole košarke koju je negovao Aca Nikolić. Da postoji live demonstracija osnovnih pokreta i dodavanja u košarci Sreta bi bio taj koji bi ih pokazivaojer je toliko to radio perfektno. Počivao u miru Sreto.

Stanco

pre 2 godine

RIP
Legendo!!!
Miiran,tih,bistar igrac,kao dete sam nekako se uvek zeleo da licim na takve ljude i postanem Zoran Sretenovic.
UZOR u sportu i van terena.

Zuba

pre 2 godine

(PimPong, 28. april 2022 17:25)

Tadasnja kosarkaska liga stare Juge je bila u to doba mozda ako ne i najjaca liga u Evropi. Kakvu je ekipu samo imala Jugoplastika. Zvezdas sam ali voleo sam da ih gledam protiv nas i stranih ekipa kao i Drazenovu Cibonu i Partizanovu ekipu sa Djordjevicem i kompanijom.

Gde ja živim

pre 2 godine

Neka mu je večna slava i hvala za sve što je dao najlepšoj igri na ovim prostorima. Počivajte u miru gospodine Sretenoviću.

Trener

pre 2 godine

Sinonim za plejmejkera.Igrao odlicno za Jugoplastiku
Uleteo na ep 1991.zasluzeno.Zalosno je da ovako rano ljudi njegove dobi odlaze.

cinober

pre 2 godine

Bio je odličan igrač, ja ga pamtim ko skromnog, samozatajnog i krajnje pouzdanog tipa koji radi i radi i nikad ne iznevjeri...
Počivao u miru.