Košarka 36

Sreda, 02.02.2022.

10:30

Šta se dešava u evropskoj košarci?

Da li će se vratiti Suproliga ili će novi rat u evropskoj košarci iznedriti nešto drugačije?

Šta se dešava u evropskoj košarci? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Милан

pre 2 godine

Просто невероватно,сем једног провокаторског коментара,остали су били усредсређени на тему.А то се ретко дешава.Са већином коментара се слажем.Али нико није навео основни проблем регуларности досадашње ЕЛ,суђење.Ретко коју утакмицу су одсудили поштено,неутрално,без навлачења за најбогатије.Реченица да кошарка у Европи не доноси профит је релативна.Нико од клубова са простора бивше СФРЈ који је у било ком формату играо,није остварио ни тзв позитивну 0 а камо ли профит.И неће никад ни убудуће ако остане све по старом.Али је истина да су се многи појединци из богатих ЕЛ клубова екстремно обогатили.Неки ЕЛ клубови се дофинансирају из истоимених фудбалских клубова.А у многим клубовима има огромног прања новца од кладионица и криминала.Говорим за време без гороне,као док је није било.ЕЛ је био покушај да имитирају НБА.Чак је уназад неколико година САД компанија са неколико М у називу власник,промотер,командант циркуса.Садашња ЕЛ је направљена од богатих клубова,са неспортским тзв лиценцама,затвореног типа.У капитализму је све на продају па и тзв лиценца.Циљ је био да се теоретски спречи да неки клуб изван њихове геополитичке сфере (попут Партизана,Босне,Југопластике,Цибоне итд) постане првак Европе.Сличне промене са истим циљем су спроведене и у другим спортовима.Пошто АБА више нема место у ЕЛ,Еврокуп се распушта или препушта,играње ЕЛ доноси огромне милионске губитке.Код нас то покрива држава.За нас најбоље,изаћи из АБА лиге,појачати нашу лигу,ограничити макс 3 странца и под ФИБА.

Roki

pre 2 godine

Provlači se kroz komentare da košarka nije više popularna u Evropi, čista glupost. Jeste popularna i dalje, ali se baza navijača osipa jer su ubili kvalitet. Zato što ne igraju klubovi na osnovu kvaliteta nego odlučuju drugi faktori koji nemaju veze sa sportom. Liga više nije u stanju da privuče zvezde kao nekada. To se dobije kad na silu guras timove pod izgovorom popularizacije.

SrbEUin

pre 2 godine

EL je u stvarnosti druga košarkaška liga. Svi igrači koji iole vrede idu u NBA. Pošto u EL para ne može biti ni 20% od NBA, u EL neće biti ni najboljih igrača.
Pare znači ne mogu biti motiv. Jedini motiv je tamičarski, sportski. EL sada nema takmičarskog značaja. Stalno se jedni isti vrte u krug, a rezultati 30% utakmica nikome nisu bitni, nema ispadanja, a za većinu nema ni f4. I da se uđe u top8, (za mizernu nagradu) za f4 ne postoje šanse protiv bogatih i uticajnih.
El sa 4 grupe po 6 ekipa je bila mnogo gledanija jer je svaka utakmice bila bitna za prolaz. Bogatim klubovima to nije odgovaralo jer su morali da se kidaju i protiv "malih" ekipa, koje igraju punim srcem protiv favorita. Poslednje sezone Real se u poslednjem meču čupao za prolaz...

KEŠ u fudbalu je bilo mnogo interesantnije I neizvesnije takmičenje od LŠ. Svi klubovi su imali šanse za osvajanje. Svi mečevi su bili na ispadanje. Ali bogatim klubovima to nije odgovaralo. Želeli su sigurna mesta i siguran prihod. Tako su bogati postali još bogatiji pa su pokupovali najbolje igrače a ostali klubovi su osiromašeni i poslati u treću ligu da prave i razigravaju igrače za najbogatije.

Roki

pre 2 godine

Provlači se kroz komentare da košarka nije više popularna u Evropi, čista glupost. Jeste popularna i dalje, ali se baza navijača osipa jer su ubili kvalitet. Zato što ne igraju klubovi na osnovu kvaliteta nego odlučuju drugi faktori koji nemaju veze sa sportom. Liga više nije u stanju da privuče zvezde kao nekada. To se dobije kad na silu guras timove pod izgovorom popularizacije.

Djordje

pre 2 godine

Pročitao sam podatak da je rukometa LŠ gledanija tj najgledanije takmičenje u Evropi posle fudbala. Igra se u Skandinaviji, Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Balkanu, Francuskoj, Španiji.. Svi imaju šansu da igraju. Košarka se ukanalila sa A licencama i ligom koju kontrolišu klubovi, zatvorila je vrata da se igra u više zemalja i postane popularnija.Za NBA format moraš da imaš i NBA budžete a to nema niko. Nek vide klubovi šta će, njihov problem

centar

pre 2 godine

Smrt za kosarku su A licence. Koja svrha takmicenja ako budes 20 i ne ispadas jel imas A licencu ( Žalgiris ove godine) ili budes napr.prvak Grcke, Spanije, Rusije... ne mozes u EL jer tvoja zemlja ima ispunjenu kvotu. Devalvirana nacionalna prvenstva. Sve to gubi na takmicarskoj drazi, gledanosti, sponzorima itd... predlog: Evroliga , poslednjeplasirani ispada, prvi u EK ulazi , predzadnji baraz sa 2 iz Ek( koje ustrojiti kao ligu) . Uvesti kvalifikacije za EK. Isto u Ek napr 4 poslednja ispadaju i zamenjuju ih kvalifikanti. podiglo bi draz takmicenja i svima dati šansu.

Starina

pre 2 godine

20 klubova podeljenih u 2 grupe po 10, prva 4 idu dalje a poslednji iz obe grupe ispadaju u evrokup i menjaju ih finalisti evrokupa.
Cetvrtfinala i polufinala do 3 pobede (best of 5)
Veliko finale staje u jednu utakmicu koja se igra 48 minuta (4 x 12) kao u NBA i to na stadionu!

basketaš

pre 2 godine

Dešava se neminovno. Zakoni tržišta. Fudbal je broj jedan sport u Evropi ubedljivo i svi ostali sportovi samo kupe mrvice. Više od pola Evrope i ne prati košarku, tržišta poput Švajcarske, Austrije, Belgije, Holandije, 70% zapadne i cela centralna Evropa. EL je samo ogolila stvari, na kraju ti plaćaš milionima da bi dobio - ništa. Košarka nije profitabilna i nažalost nikad neće biti. Pa jedan Jokić nikad nije igrao ništa osim ove naše Aba lige, o čemu pričamo. Najbolji košarkaš na svetu.

Zamislimo da Mesi nikad nije igrao LŠ ili LE i postao to što jeste. Nemoguće ni na filmu.

Mile

pre 2 godine

@Losmi... Zalgiris , Turci, Grci ,Makabi to nije istočna Evropa. Istočna konferencija EL može biti ali teško da bi pristali da putuju po Rusiji sem Zenita i CSKA.. Naporno je mnogo.

Ms

pre 2 godine

Nema kvalitet evropska košarka,niko neće da gleda utakmicu sa rezultatom 50-60.Spor tempo,igrači neutrenirani ili netalentovani promašuju prazne šuteve pa čak i polaganja.Sistem takmičenja gde su utakmice nebitne i nepostojanje profesionalne etike da se mora igra zbog publike.Ugledajući se po svaku cenu na NBA stvorili su neki hibrid koji ni na šta ne liči a nestala je autentična evropska košarka.

NY

pre 2 godine

Bora Stanković dok je bio na čelu FIBA uspeo je da sa Šternom napravi dogovor sa NBA pa je tako prvi put američki dream team učestvovao na OI u Barceloni 1992. Ode Bora i FIBA preuzimaju Česi, Nemci, Islandjani. To koristi Bartomeu i pravi svoju privatnu ligu na osnovu novca. Neko klubovi se naslanjaju na fudbalske klubove. Pokušaj da se napravi evropski NBA. Tu se gubi smisao košarke. Barcelona je pre pandemije imala budžet 44 miliona evra a Zvezda 8,5.. Mirotić u Barsi po ugovoru zaradjuju 12 miliona po sezoni.. Klubovi teško mogu da se nose sa time. Dolaze ne ostvareni ili isluženi igrači iz NBA. Dvorane prazne ili polupune. Nema tu zarade. Nije to NBA gde su dvorane od 20+ hiljada gledalaca gde je najjeftinija karta 50 Usd gde su veliki sponzori, tv prava, marketing. Evropa je zaludjena za futbalom a ne za košarkom

mile disko

pre 2 godine

neka puste špance da idu i igraju sami sa sobom. može i nadal sa njima. real i barca tu onda mogu da zadrže svoje A licence. a mi ovamo da napravimo normalno takmičenje sa grupama, pa posle kući i tamo, na ispadanje. i da se učestvuje na osnovu rezultata iz prvenstva. kao nekad.

Paja

pre 2 godine

El se bliži kraju. Neki Evroligaši više neće da plaćaju veliku kotizaciju (10 mil evra za tri godine) a od toga nemaju ništa. Dvorane poluprazne ( u Grčkoj) a ni u ostalim zemljama nisu pune. FIBA treba da nadje velike sponzore i da kroz nagradni fond privuče timove. EC u Fiba a da se ugasi FIBA čelendž i da se naprave pred kfalifikacije za FIBA Chamions league

Aragorn

pre 2 godine

Evroliga prelazi na format 2 grupe po 10 timova. To što probaju u EK ove godine. U deo vlasništva EK vrv ulazi FIBA i čak se spominje spajanje LŠ i EK u najmasovnijem košarkaškom formatu dosad viđenom... pričalo se i o uvođenju ispadanja iz EL za tim sa najlošijim skorom bez obzira na licencu i to u EK+LŠ takmičenje, dok bi finalisti EK+LŠ išli u EL. To su samo neki od predloga za budućnost evropske košarke.

mr

pre 2 godine

И још једном долазимо до суштине пљачкашког капитализма. Дајте нама то што је добро и штоп доноси новац. А ако не буде више доносило новац, онда ево вам анзад. Исто важи и за све ресурсе друштва, дајте нама ресурсе, а кад нешто буде кренуло наопако, онда то није до нас, па морате нама да помогнете са стотинама милијарди нечега, јер смо ми сувише велики да би пропали. А ко сте ви? Па ми смо управљачи ваших ресурса? Па ако су ресурси наши, и ако сте ви ти ресурси, зашто би онда би ми вама дали ресурсе? Одоговор прост, па да би се то само одређенима расподелило. Дакле суштина све је у расподели тј контроли ресурса. И тако дођемо да једна Норвешка са нафтом омогућава свима да живе екстра. Док једна Арабија са истом том нафтом омогућава некима да купују чуке од милион нечега, и великој већини социјалну помоћ.

PP PP

pre 2 godine

Problem sa evropskom kosarkom je sto je u rukama interesnih grupa koje sira slika uopste ne zanima. Nema publike, nije profitabilna i tako decenijama. A sta su uradili, cime animiraju publiku da dolazi, 57-63 rezultatom?!?, koga to zanima. Gde su zvezde u timovima, gde su mladi igraci koji to mogu postati i zbog kojih ce deo publike da dolazi, nigde ih ali zato svi znaju u pola noci da nabroje pet sudija koji sude, trenere a igraci, koga oni uopste zanimaju. I treba da propadnu sve dok se redosled ne promeni u uspostave prave vrednosti a to znaci kosarkasi su broj jedan, i to je nepromenjivo, a ne sudije treneri menadzeri i kojekakvi likovi u odelima. Gospodo u nba i da ih zamolite da Vam pomognu i objasne sta treba da radite, ako zele jer od ovakvih kakvi ste nakaradni imaju vec dovoljno koristi

kxk

pre 2 godine

Uništili su evropsku košarku pokušajima da je naprave da liči na NBA. Ni Evroliga nije profitabilna. 34 utakmice se igraju samo u ligaškom delu, retko kada su hale zapravo pune jer su utakmice izgubile značaj. Makar meni je mnogo interesantniji bio prethodni kup sistem sa grupama pa kasnije top16 fazom od ovoga što smo dobili. Tada je svaka utakmica bila važna i mogla je da presudi. Sada je neosporno kvalitetnije takmičenje, kvalitetniji timove su sigurniji da će proći u narednu fazu... Ali sama liga je izgubila draž nekako, nije zanimljivo da svake sezone gledaš minimalno 2 utakmice npr CSKA-Real, a ako se sretnu i kasnije još koju. Plus dodajmo na to da košarka u Evropi i nije baš toliko popularna kao u Americi koju pokušavaju da kopiraju.

Gossa placa Zeljko 29

pre 2 godine

Problem je nedostatak para. To moze da se maskira jos koju godinu dok ne istekne ugovor sa sponzorima. Posle toga, nema vise. Sam sistem EL gde su klubovi sa budzetima od 35-45 miliona u ogromnoj prednosti je bez ikakvog smisla. Bukvalno znas ko ce na F4 pre pocetka sezone. Real, Barsa, jedan od timova iz Turske i jos jedan da li Armani ili neko drugi. Desi se neka iznenadjenja jednom u 10 godina tipa Partizan ili Zalgiris, ali to je manje vise to. Ove sezone Evrokup sistem je tek smesan. Od 10 ekipa u dve grupe 8 ide dalje. Pa cak i taj smesan sistem je bolji od sistema Evrolige. Dalje ce opet sve zavisiti od para. Ako FIBA bude u stanju da klubovima ponudi vise para, privucice sve klubove. Ako ne, ostace kao sto jeste.

zdravko

pre 2 godine

Kod nas kaze kad kuca nema domacina onda od te kuce nema nista. Tako I fiba koja je pustila kosarku u private ruke e zato je kosarka dosla deje dosla. Ako evro kup u gubitku pa I evro liga je tu blizu bankrota. Takodje evro liga treba da promeni sistem takmicenje da I'ma dvadeset klubova I da podeli se u dve grupe Po deset klubova. Onda prvi cetri ekipe idu iz jedne grupe I cetri ekipe iz druge grupe I cetvrt finale elminacije onda se odrzi cetri naj bojii fajn for za titulu prvaka evrope

Suština

pre 2 godine

Mislim da bi bilo najbolje da se napravi klupsko takmičenje pod okriljem FIBA:

- koje bi bilo znatno isplativije za klubove

- u koje se makar teoretski može plasirati šampion svake evropske zemlje (+ Izrael, ABA, VTB)

- u kojem neće biti nikakvih višegodišnjih licenci

- koje će u potpunosti imati usklađen kalendar s reprezentativnim takmičenjima

Apex

pre 2 godine

Smatram da je premalo 18 ekipa za elitni a 20 za drugi turnir. Idealno bi bilo 32 za Elitni turnir (16 A licenci, 8 mesta iz Evrokupa i 8 mesta iz kvalifikacija, maksimalno 5 ekipa iz jednog saveza), u Evrokupu maksimalno 6 ekipa iz jednog saveza, svaki savez prijavljuje po rejtingu određeni broj klubova. Naravno spojiti Evroligu i Ligu Šampiona u jedno.

rt

pre 2 godine

Problem sa evropskom košarkom je to što nema profita, bilo koji format je osudjen na propast...Samo par rečenica, Real, Barsa se naslanjaju na fudbalske klubove, ruski klubovi su pranje para nekih tajkuna, Makabi "ponos Izraela" tu se sipa, Pao-Oly bogate gazde neki grčki bogataši.
Nema profita iz proste činjenice da se najbolja svetska košarka igra u NBA kao što se najbolji svetski fudbal igra u Evropi.
Oni mogu do sutra ovako samo prosipaju iz šupljeg u prazno to je što je bolje ne može.
Možda da naprave neki dil sa NBA ali teško.

Lošmi

pre 2 godine

Realno Istočna Evropa ima jače timove od Zapada. Fener, Efes, Pao, Oly, Cska, Zenit, Uniks, Žalgiris, Zvezda, Makabi.
Sa druge strane Španci, Armani, Lion, Alba...

CZ99

pre 2 godine

Zvezda, Partizan i ostali klubovi da prate ovo. Pričam kao Zvezdaš kome se smučila odvratna bogataša EL. Hoćemo LŠ u košarci kakvu gledamo u fudbalu. Svako zaslužuje šansu da igra, pa i KK Dubočica ako mogu ubaciti u koš više nego Real...

Ddd

pre 2 godine

Mislim da je kvalitet trenutno na nivou G-League ili skoro. Jedino sto je na strani EL su veci ugovori. Ako tamo skoce cifre, gasi slobodno.

GM

pre 2 godine

Sta se desava...

Desava se to da kukaju timovi koji imaju budzet od 30, 40, 50 miliona evra i po 15 top igraca u rotaciji.

Sta da kazu klubovi koji nisu u tolikim parama i mogucnostima?

Zvezdinho

pre 2 godine

Resenje kao i i NBA. Podeliti Evropu na 4 konferencije i u svakoj konferenciji po 12 do 16 timova. Na kraju se plasiraju 4 u plej of iz svake konferencije i igraju na ispadanje na nekoliko dobijenih utakmica. A igra se i plej aut gde zadnja 4 iz svake konferencije ispadaju a ulaze nova 4. I tako bi bilo i dobro rasporedjeno po snagama. Jedna konferencija Srbija,Hrvatska, Grcka, Italija, Crna Gora , BIH i okolne zemlje. Druga Rusija,Turska, Izrael, Litvanija, Letonia …
Treca I cetvrta podela izmedju Nemacke, Spanije, Francuske, mozda i deo Italije, Belgija.. Tako bi svuda bilo interesantno, bilo bi zainteresovane publike i velikog rivalstva. Zamislite Zvezda,Partizan,Olimpijakos,Panata, Virtus, Olimpija Milano. Ili CSKA, Zalgiris, Makabi, Fener, Efes…
E to bi bila kosarka…

aca

pre 2 godine

klubovi iz istocne Evrope da su pametni pa da se ujedine i naprave ligu bez Spanskih klubova. Turski, Grcki, Ruski i Izraelski i eventualno jedan ili dva tima iz aba. A Spanci neka igraju sa Francuzima, Italijanima, Englezima i Nemcima pa da vidimo gde ce se igrati bolja kosarka i gde ce biti bolja atmosfera. Sad ispade da su Real i Barsa vazniji od cele evropske kosarke. Spanci prenapumpavaju sami sebe samo zbog imena te dve ekipe,treba im okrenuti ledja.

Uross

pre 2 godine

Unistili su evropsku kosarku. Unistili se car i tekovine SPORTA. Istog momenta kad jedna ekipa ima negde zagarantovano mesto to vise nije sport. Sistem u kom igraci vise igraju nego sto treniraju NIJE DOBAR.
35 meceva u evroligi. Raniji sistem sa 4 grupe po 6 ekipa gde je SVAKI mec bitan je bio savrsen. Nazalost kosarka nema toliko religijoznu publiku sirom Evrope da bi se odbranila od halavih zvanicnika. Fudbal je, hvala Bogu, od toga uspeo da se odbrani.

Evrokup sa 10 ekipa u grupi od kojih prolazi 8, koga vi zezate???

Ime

pre 2 godine

6 hiljada miliona utakmica za sezoni nikom nije zanimljivo. Ispade da nema pripreme utakmica, samo se igra realizacija. Na sve to dodaj i te sukobe ili kako već...

Uross

pre 2 godine

Unistili su evropsku kosarku. Unistili se car i tekovine SPORTA. Istog momenta kad jedna ekipa ima negde zagarantovano mesto to vise nije sport. Sistem u kom igraci vise igraju nego sto treniraju NIJE DOBAR.
35 meceva u evroligi. Raniji sistem sa 4 grupe po 6 ekipa gde je SVAKI mec bitan je bio savrsen. Nazalost kosarka nema toliko religijoznu publiku sirom Evrope da bi se odbranila od halavih zvanicnika. Fudbal je, hvala Bogu, od toga uspeo da se odbrani.

Evrokup sa 10 ekipa u grupi od kojih prolazi 8, koga vi zezate???

aca

pre 2 godine

klubovi iz istocne Evrope da su pametni pa da se ujedine i naprave ligu bez Spanskih klubova. Turski, Grcki, Ruski i Izraelski i eventualno jedan ili dva tima iz aba. A Spanci neka igraju sa Francuzima, Italijanima, Englezima i Nemcima pa da vidimo gde ce se igrati bolja kosarka i gde ce biti bolja atmosfera. Sad ispade da su Real i Barsa vazniji od cele evropske kosarke. Spanci prenapumpavaju sami sebe samo zbog imena te dve ekipe,treba im okrenuti ledja.

Ime

pre 2 godine

6 hiljada miliona utakmica za sezoni nikom nije zanimljivo. Ispade da nema pripreme utakmica, samo se igra realizacija. Na sve to dodaj i te sukobe ili kako već...

Zvezdinho

pre 2 godine

Resenje kao i i NBA. Podeliti Evropu na 4 konferencije i u svakoj konferenciji po 12 do 16 timova. Na kraju se plasiraju 4 u plej of iz svake konferencije i igraju na ispadanje na nekoliko dobijenih utakmica. A igra se i plej aut gde zadnja 4 iz svake konferencije ispadaju a ulaze nova 4. I tako bi bilo i dobro rasporedjeno po snagama. Jedna konferencija Srbija,Hrvatska, Grcka, Italija, Crna Gora , BIH i okolne zemlje. Druga Rusija,Turska, Izrael, Litvanija, Letonia …
Treca I cetvrta podela izmedju Nemacke, Spanije, Francuske, mozda i deo Italije, Belgija.. Tako bi svuda bilo interesantno, bilo bi zainteresovane publike i velikog rivalstva. Zamislite Zvezda,Partizan,Olimpijakos,Panata, Virtus, Olimpija Milano. Ili CSKA, Zalgiris, Makabi, Fener, Efes…
E to bi bila kosarka…

kxk

pre 2 godine

Uništili su evropsku košarku pokušajima da je naprave da liči na NBA. Ni Evroliga nije profitabilna. 34 utakmice se igraju samo u ligaškom delu, retko kada su hale zapravo pune jer su utakmice izgubile značaj. Makar meni je mnogo interesantniji bio prethodni kup sistem sa grupama pa kasnije top16 fazom od ovoga što smo dobili. Tada je svaka utakmica bila važna i mogla je da presudi. Sada je neosporno kvalitetnije takmičenje, kvalitetniji timove su sigurniji da će proći u narednu fazu... Ali sama liga je izgubila draž nekako, nije zanimljivo da svake sezone gledaš minimalno 2 utakmice npr CSKA-Real, a ako se sretnu i kasnije još koju. Plus dodajmo na to da košarka u Evropi i nije baš toliko popularna kao u Americi koju pokušavaju da kopiraju.

CZ99

pre 2 godine

Zvezda, Partizan i ostali klubovi da prate ovo. Pričam kao Zvezdaš kome se smučila odvratna bogataša EL. Hoćemo LŠ u košarci kakvu gledamo u fudbalu. Svako zaslužuje šansu da igra, pa i KK Dubočica ako mogu ubaciti u koš više nego Real...

GM

pre 2 godine

Sta se desava...

Desava se to da kukaju timovi koji imaju budzet od 30, 40, 50 miliona evra i po 15 top igraca u rotaciji.

Sta da kazu klubovi koji nisu u tolikim parama i mogucnostima?

Suština

pre 2 godine

Mislim da bi bilo najbolje da se napravi klupsko takmičenje pod okriljem FIBA:

- koje bi bilo znatno isplativije za klubove

- u koje se makar teoretski može plasirati šampion svake evropske zemlje (+ Izrael, ABA, VTB)

- u kojem neće biti nikakvih višegodišnjih licenci

- koje će u potpunosti imati usklađen kalendar s reprezentativnim takmičenjima

rt

pre 2 godine

Problem sa evropskom košarkom je to što nema profita, bilo koji format je osudjen na propast...Samo par rečenica, Real, Barsa se naslanjaju na fudbalske klubove, ruski klubovi su pranje para nekih tajkuna, Makabi "ponos Izraela" tu se sipa, Pao-Oly bogate gazde neki grčki bogataši.
Nema profita iz proste činjenice da se najbolja svetska košarka igra u NBA kao što se najbolji svetski fudbal igra u Evropi.
Oni mogu do sutra ovako samo prosipaju iz šupljeg u prazno to je što je bolje ne može.
Možda da naprave neki dil sa NBA ali teško.

mr

pre 2 godine

И још једном долазимо до суштине пљачкашког капитализма. Дајте нама то што је добро и штоп доноси новац. А ако не буде више доносило новац, онда ево вам анзад. Исто важи и за све ресурсе друштва, дајте нама ресурсе, а кад нешто буде кренуло наопако, онда то није до нас, па морате нама да помогнете са стотинама милијарди нечега, јер смо ми сувише велики да би пропали. А ко сте ви? Па ми смо управљачи ваших ресурса? Па ако су ресурси наши, и ако сте ви ти ресурси, зашто би онда би ми вама дали ресурсе? Одоговор прост, па да би се то само одређенима расподелило. Дакле суштина све је у расподели тј контроли ресурса. И тако дођемо да једна Норвешка са нафтом омогућава свима да живе екстра. Док једна Арабија са истом том нафтом омогућава некима да купују чуке од милион нечега, и великој већини социјалну помоћ.

Gossa placa Zeljko 29

pre 2 godine

Problem je nedostatak para. To moze da se maskira jos koju godinu dok ne istekne ugovor sa sponzorima. Posle toga, nema vise. Sam sistem EL gde su klubovi sa budzetima od 35-45 miliona u ogromnoj prednosti je bez ikakvog smisla. Bukvalno znas ko ce na F4 pre pocetka sezone. Real, Barsa, jedan od timova iz Turske i jos jedan da li Armani ili neko drugi. Desi se neka iznenadjenja jednom u 10 godina tipa Partizan ili Zalgiris, ali to je manje vise to. Ove sezone Evrokup sistem je tek smesan. Od 10 ekipa u dve grupe 8 ide dalje. Pa cak i taj smesan sistem je bolji od sistema Evrolige. Dalje ce opet sve zavisiti od para. Ako FIBA bude u stanju da klubovima ponudi vise para, privucice sve klubove. Ako ne, ostace kao sto jeste.

Lošmi

pre 2 godine

Realno Istočna Evropa ima jače timove od Zapada. Fener, Efes, Pao, Oly, Cska, Zenit, Uniks, Žalgiris, Zvezda, Makabi.
Sa druge strane Španci, Armani, Lion, Alba...

mile disko

pre 2 godine

neka puste špance da idu i igraju sami sa sobom. može i nadal sa njima. real i barca tu onda mogu da zadrže svoje A licence. a mi ovamo da napravimo normalno takmičenje sa grupama, pa posle kući i tamo, na ispadanje. i da se učestvuje na osnovu rezultata iz prvenstva. kao nekad.

centar

pre 2 godine

Smrt za kosarku su A licence. Koja svrha takmicenja ako budes 20 i ne ispadas jel imas A licencu ( Žalgiris ove godine) ili budes napr.prvak Grcke, Spanije, Rusije... ne mozes u EL jer tvoja zemlja ima ispunjenu kvotu. Devalvirana nacionalna prvenstva. Sve to gubi na takmicarskoj drazi, gledanosti, sponzorima itd... predlog: Evroliga , poslednjeplasirani ispada, prvi u EK ulazi , predzadnji baraz sa 2 iz Ek( koje ustrojiti kao ligu) . Uvesti kvalifikacije za EK. Isto u Ek napr 4 poslednja ispadaju i zamenjuju ih kvalifikanti. podiglo bi draz takmicenja i svima dati šansu.

Ddd

pre 2 godine

Mislim da je kvalitet trenutno na nivou G-League ili skoro. Jedino sto je na strani EL su veci ugovori. Ako tamo skoce cifre, gasi slobodno.

PP PP

pre 2 godine

Problem sa evropskom kosarkom je sto je u rukama interesnih grupa koje sira slika uopste ne zanima. Nema publike, nije profitabilna i tako decenijama. A sta su uradili, cime animiraju publiku da dolazi, 57-63 rezultatom?!?, koga to zanima. Gde su zvezde u timovima, gde su mladi igraci koji to mogu postati i zbog kojih ce deo publike da dolazi, nigde ih ali zato svi znaju u pola noci da nabroje pet sudija koji sude, trenere a igraci, koga oni uopste zanimaju. I treba da propadnu sve dok se redosled ne promeni u uspostave prave vrednosti a to znaci kosarkasi su broj jedan, i to je nepromenjivo, a ne sudije treneri menadzeri i kojekakvi likovi u odelima. Gospodo u nba i da ih zamolite da Vam pomognu i objasne sta treba da radite, ako zele jer od ovakvih kakvi ste nakaradni imaju vec dovoljno koristi

Aragorn

pre 2 godine

Evroliga prelazi na format 2 grupe po 10 timova. To što probaju u EK ove godine. U deo vlasništva EK vrv ulazi FIBA i čak se spominje spajanje LŠ i EK u najmasovnijem košarkaškom formatu dosad viđenom... pričalo se i o uvođenju ispadanja iz EL za tim sa najlošijim skorom bez obzira na licencu i to u EK+LŠ takmičenje, dok bi finalisti EK+LŠ išli u EL. To su samo neki od predloga za budućnost evropske košarke.

zdravko

pre 2 godine

Kod nas kaze kad kuca nema domacina onda od te kuce nema nista. Tako I fiba koja je pustila kosarku u private ruke e zato je kosarka dosla deje dosla. Ako evro kup u gubitku pa I evro liga je tu blizu bankrota. Takodje evro liga treba da promeni sistem takmicenje da I'ma dvadeset klubova I da podeli se u dve grupe Po deset klubova. Onda prvi cetri ekipe idu iz jedne grupe I cetri ekipe iz druge grupe I cetvrt finale elminacije onda se odrzi cetri naj bojii fajn for za titulu prvaka evrope

SrbEUin

pre 2 godine

EL je u stvarnosti druga košarkaška liga. Svi igrači koji iole vrede idu u NBA. Pošto u EL para ne može biti ni 20% od NBA, u EL neće biti ni najboljih igrača.
Pare znači ne mogu biti motiv. Jedini motiv je tamičarski, sportski. EL sada nema takmičarskog značaja. Stalno se jedni isti vrte u krug, a rezultati 30% utakmica nikome nisu bitni, nema ispadanja, a za većinu nema ni f4. I da se uđe u top8, (za mizernu nagradu) za f4 ne postoje šanse protiv bogatih i uticajnih.
El sa 4 grupe po 6 ekipa je bila mnogo gledanija jer je svaka utakmice bila bitna za prolaz. Bogatim klubovima to nije odgovaralo jer su morali da se kidaju i protiv "malih" ekipa, koje igraju punim srcem protiv favorita. Poslednje sezone Real se u poslednjem meču čupao za prolaz...

KEŠ u fudbalu je bilo mnogo interesantnije I neizvesnije takmičenje od LŠ. Svi klubovi su imali šanse za osvajanje. Svi mečevi su bili na ispadanje. Ali bogatim klubovima to nije odgovaralo. Želeli su sigurna mesta i siguran prihod. Tako su bogati postali još bogatiji pa su pokupovali najbolje igrače a ostali klubovi su osiromašeni i poslati u treću ligu da prave i razigravaju igrače za najbogatije.

Ms

pre 2 godine

Nema kvalitet evropska košarka,niko neće da gleda utakmicu sa rezultatom 50-60.Spor tempo,igrači neutrenirani ili netalentovani promašuju prazne šuteve pa čak i polaganja.Sistem takmičenja gde su utakmice nebitne i nepostojanje profesionalne etike da se mora igra zbog publike.Ugledajući se po svaku cenu na NBA stvorili su neki hibrid koji ni na šta ne liči a nestala je autentična evropska košarka.

Djordje

pre 2 godine

Pročitao sam podatak da je rukometa LŠ gledanija tj najgledanije takmičenje u Evropi posle fudbala. Igra se u Skandinaviji, Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Balkanu, Francuskoj, Španiji.. Svi imaju šansu da igraju. Košarka se ukanalila sa A licencama i ligom koju kontrolišu klubovi, zatvorila je vrata da se igra u više zemalja i postane popularnija.Za NBA format moraš da imaš i NBA budžete a to nema niko. Nek vide klubovi šta će, njihov problem

Roki

pre 2 godine

Provlači se kroz komentare da košarka nije više popularna u Evropi, čista glupost. Jeste popularna i dalje, ali se baza navijača osipa jer su ubili kvalitet. Zato što ne igraju klubovi na osnovu kvaliteta nego odlučuju drugi faktori koji nemaju veze sa sportom. Liga više nije u stanju da privuče zvezde kao nekada. To se dobije kad na silu guras timove pod izgovorom popularizacije.

Paja

pre 2 godine

El se bliži kraju. Neki Evroligaši više neće da plaćaju veliku kotizaciju (10 mil evra za tri godine) a od toga nemaju ništa. Dvorane poluprazne ( u Grčkoj) a ni u ostalim zemljama nisu pune. FIBA treba da nadje velike sponzore i da kroz nagradni fond privuče timove. EC u Fiba a da se ugasi FIBA čelendž i da se naprave pred kfalifikacije za FIBA Chamions league

Apex

pre 2 godine

Smatram da je premalo 18 ekipa za elitni a 20 za drugi turnir. Idealno bi bilo 32 za Elitni turnir (16 A licenci, 8 mesta iz Evrokupa i 8 mesta iz kvalifikacija, maksimalno 5 ekipa iz jednog saveza), u Evrokupu maksimalno 6 ekipa iz jednog saveza, svaki savez prijavljuje po rejtingu određeni broj klubova. Naravno spojiti Evroligu i Ligu Šampiona u jedno.

NY

pre 2 godine

Bora Stanković dok je bio na čelu FIBA uspeo je da sa Šternom napravi dogovor sa NBA pa je tako prvi put američki dream team učestvovao na OI u Barceloni 1992. Ode Bora i FIBA preuzimaju Česi, Nemci, Islandjani. To koristi Bartomeu i pravi svoju privatnu ligu na osnovu novca. Neko klubovi se naslanjaju na fudbalske klubove. Pokušaj da se napravi evropski NBA. Tu se gubi smisao košarke. Barcelona je pre pandemije imala budžet 44 miliona evra a Zvezda 8,5.. Mirotić u Barsi po ugovoru zaradjuju 12 miliona po sezoni.. Klubovi teško mogu da se nose sa time. Dolaze ne ostvareni ili isluženi igrači iz NBA. Dvorane prazne ili polupune. Nema tu zarade. Nije to NBA gde su dvorane od 20+ hiljada gledalaca gde je najjeftinija karta 50 Usd gde su veliki sponzori, tv prava, marketing. Evropa je zaludjena za futbalom a ne za košarkom

Starina

pre 2 godine

20 klubova podeljenih u 2 grupe po 10, prva 4 idu dalje a poslednji iz obe grupe ispadaju u evrokup i menjaju ih finalisti evrokupa.
Cetvrtfinala i polufinala do 3 pobede (best of 5)
Veliko finale staje u jednu utakmicu koja se igra 48 minuta (4 x 12) kao u NBA i to na stadionu!

Милан

pre 2 godine

Просто невероватно,сем једног провокаторског коментара,остали су били усредсређени на тему.А то се ретко дешава.Са већином коментара се слажем.Али нико није навео основни проблем регуларности досадашње ЕЛ,суђење.Ретко коју утакмицу су одсудили поштено,неутрално,без навлачења за најбогатије.Реченица да кошарка у Европи не доноси профит је релативна.Нико од клубова са простора бивше СФРЈ који је у било ком формату играо,није остварио ни тзв позитивну 0 а камо ли профит.И неће никад ни убудуће ако остане све по старом.Али је истина да су се многи појединци из богатих ЕЛ клубова екстремно обогатили.Неки ЕЛ клубови се дофинансирају из истоимених фудбалских клубова.А у многим клубовима има огромног прања новца од кладионица и криминала.Говорим за време без гороне,као док је није било.ЕЛ је био покушај да имитирају НБА.Чак је уназад неколико година САД компанија са неколико М у називу власник,промотер,командант циркуса.Садашња ЕЛ је направљена од богатих клубова,са неспортским тзв лиценцама,затвореног типа.У капитализму је све на продају па и тзв лиценца.Циљ је био да се теоретски спречи да неки клуб изван њихове геополитичке сфере (попут Партизана,Босне,Југопластике,Цибоне итд) постане првак Европе.Сличне промене са истим циљем су спроведене и у другим спортовима.Пошто АБА више нема место у ЕЛ,Еврокуп се распушта или препушта,играње ЕЛ доноси огромне милионске губитке.Код нас то покрива држава.За нас најбоље,изаћи из АБА лиге,појачати нашу лигу,ограничити макс 3 странца и под ФИБА.

basketaš

pre 2 godine

Dešava se neminovno. Zakoni tržišta. Fudbal je broj jedan sport u Evropi ubedljivo i svi ostali sportovi samo kupe mrvice. Više od pola Evrope i ne prati košarku, tržišta poput Švajcarske, Austrije, Belgije, Holandije, 70% zapadne i cela centralna Evropa. EL je samo ogolila stvari, na kraju ti plaćaš milionima da bi dobio - ništa. Košarka nije profitabilna i nažalost nikad neće biti. Pa jedan Jokić nikad nije igrao ništa osim ove naše Aba lige, o čemu pričamo. Najbolji košarkaš na svetu.

Zamislimo da Mesi nikad nije igrao LŠ ili LE i postao to što jeste. Nemoguće ni na filmu.

Mile

pre 2 godine

@Losmi... Zalgiris , Turci, Grci ,Makabi to nije istočna Evropa. Istočna konferencija EL može biti ali teško da bi pristali da putuju po Rusiji sem Zenita i CSKA.. Naporno je mnogo.

Roki

pre 2 godine

Provlači se kroz komentare da košarka nije više popularna u Evropi, čista glupost. Jeste popularna i dalje, ali se baza navijača osipa jer su ubili kvalitet. Zato što ne igraju klubovi na osnovu kvaliteta nego odlučuju drugi faktori koji nemaju veze sa sportom. Liga više nije u stanju da privuče zvezde kao nekada. To se dobije kad na silu guras timove pod izgovorom popularizacije.

Apex

pre 2 godine

Smatram da je premalo 18 ekipa za elitni a 20 za drugi turnir. Idealno bi bilo 32 za Elitni turnir (16 A licenci, 8 mesta iz Evrokupa i 8 mesta iz kvalifikacija, maksimalno 5 ekipa iz jednog saveza), u Evrokupu maksimalno 6 ekipa iz jednog saveza, svaki savez prijavljuje po rejtingu određeni broj klubova. Naravno spojiti Evroligu i Ligu Šampiona u jedno.

Zvezdinho

pre 2 godine

Resenje kao i i NBA. Podeliti Evropu na 4 konferencije i u svakoj konferenciji po 12 do 16 timova. Na kraju se plasiraju 4 u plej of iz svake konferencije i igraju na ispadanje na nekoliko dobijenih utakmica. A igra se i plej aut gde zadnja 4 iz svake konferencije ispadaju a ulaze nova 4. I tako bi bilo i dobro rasporedjeno po snagama. Jedna konferencija Srbija,Hrvatska, Grcka, Italija, Crna Gora , BIH i okolne zemlje. Druga Rusija,Turska, Izrael, Litvanija, Letonia …
Treca I cetvrta podela izmedju Nemacke, Spanije, Francuske, mozda i deo Italije, Belgija.. Tako bi svuda bilo interesantno, bilo bi zainteresovane publike i velikog rivalstva. Zamislite Zvezda,Partizan,Olimpijakos,Panata, Virtus, Olimpija Milano. Ili CSKA, Zalgiris, Makabi, Fener, Efes…
E to bi bila kosarka…

Lošmi

pre 2 godine

Realno Istočna Evropa ima jače timove od Zapada. Fener, Efes, Pao, Oly, Cska, Zenit, Uniks, Žalgiris, Zvezda, Makabi.
Sa druge strane Španci, Armani, Lion, Alba...

Uross

pre 2 godine

Unistili su evropsku kosarku. Unistili se car i tekovine SPORTA. Istog momenta kad jedna ekipa ima negde zagarantovano mesto to vise nije sport. Sistem u kom igraci vise igraju nego sto treniraju NIJE DOBAR.
35 meceva u evroligi. Raniji sistem sa 4 grupe po 6 ekipa gde je SVAKI mec bitan je bio savrsen. Nazalost kosarka nema toliko religijoznu publiku sirom Evrope da bi se odbranila od halavih zvanicnika. Fudbal je, hvala Bogu, od toga uspeo da se odbrani.

Evrokup sa 10 ekipa u grupi od kojih prolazi 8, koga vi zezate???

aca

pre 2 godine

klubovi iz istocne Evrope da su pametni pa da se ujedine i naprave ligu bez Spanskih klubova. Turski, Grcki, Ruski i Izraelski i eventualno jedan ili dva tima iz aba. A Spanci neka igraju sa Francuzima, Italijanima, Englezima i Nemcima pa da vidimo gde ce se igrati bolja kosarka i gde ce biti bolja atmosfera. Sad ispade da su Real i Barsa vazniji od cele evropske kosarke. Spanci prenapumpavaju sami sebe samo zbog imena te dve ekipe,treba im okrenuti ledja.

Ddd

pre 2 godine

Mislim da je kvalitet trenutno na nivou G-League ili skoro. Jedino sto je na strani EL su veci ugovori. Ako tamo skoce cifre, gasi slobodno.

Gossa placa Zeljko 29

pre 2 godine

Problem je nedostatak para. To moze da se maskira jos koju godinu dok ne istekne ugovor sa sponzorima. Posle toga, nema vise. Sam sistem EL gde su klubovi sa budzetima od 35-45 miliona u ogromnoj prednosti je bez ikakvog smisla. Bukvalno znas ko ce na F4 pre pocetka sezone. Real, Barsa, jedan od timova iz Turske i jos jedan da li Armani ili neko drugi. Desi se neka iznenadjenja jednom u 10 godina tipa Partizan ili Zalgiris, ali to je manje vise to. Ove sezone Evrokup sistem je tek smesan. Od 10 ekipa u dve grupe 8 ide dalje. Pa cak i taj smesan sistem je bolji od sistema Evrolige. Dalje ce opet sve zavisiti od para. Ako FIBA bude u stanju da klubovima ponudi vise para, privucice sve klubove. Ako ne, ostace kao sto jeste.

CZ99

pre 2 godine

Zvezda, Partizan i ostali klubovi da prate ovo. Pričam kao Zvezdaš kome se smučila odvratna bogataša EL. Hoćemo LŠ u košarci kakvu gledamo u fudbalu. Svako zaslužuje šansu da igra, pa i KK Dubočica ako mogu ubaciti u koš više nego Real...

zdravko

pre 2 godine

Kod nas kaze kad kuca nema domacina onda od te kuce nema nista. Tako I fiba koja je pustila kosarku u private ruke e zato je kosarka dosla deje dosla. Ako evro kup u gubitku pa I evro liga je tu blizu bankrota. Takodje evro liga treba da promeni sistem takmicenje da I'ma dvadeset klubova I da podeli se u dve grupe Po deset klubova. Onda prvi cetri ekipe idu iz jedne grupe I cetri ekipe iz druge grupe I cetvrt finale elminacije onda se odrzi cetri naj bojii fajn for za titulu prvaka evrope

mr

pre 2 godine

И још једном долазимо до суштине пљачкашког капитализма. Дајте нама то што је добро и штоп доноси новац. А ако не буде више доносило новац, онда ево вам анзад. Исто важи и за све ресурсе друштва, дајте нама ресурсе, а кад нешто буде кренуло наопако, онда то није до нас, па морате нама да помогнете са стотинама милијарди нечега, јер смо ми сувише велики да би пропали. А ко сте ви? Па ми смо управљачи ваших ресурса? Па ако су ресурси наши, и ако сте ви ти ресурси, зашто би онда би ми вама дали ресурсе? Одоговор прост, па да би се то само одређенима расподелило. Дакле суштина све је у расподели тј контроли ресурса. И тако дођемо да једна Норвешка са нафтом омогућава свима да живе екстра. Док једна Арабија са истом том нафтом омогућава некима да купују чуке од милион нечега, и великој већини социјалну помоћ.

NY

pre 2 godine

Bora Stanković dok je bio na čelu FIBA uspeo je da sa Šternom napravi dogovor sa NBA pa je tako prvi put američki dream team učestvovao na OI u Barceloni 1992. Ode Bora i FIBA preuzimaju Česi, Nemci, Islandjani. To koristi Bartomeu i pravi svoju privatnu ligu na osnovu novca. Neko klubovi se naslanjaju na fudbalske klubove. Pokušaj da se napravi evropski NBA. Tu se gubi smisao košarke. Barcelona je pre pandemije imala budžet 44 miliona evra a Zvezda 8,5.. Mirotić u Barsi po ugovoru zaradjuju 12 miliona po sezoni.. Klubovi teško mogu da se nose sa time. Dolaze ne ostvareni ili isluženi igrači iz NBA. Dvorane prazne ili polupune. Nema tu zarade. Nije to NBA gde su dvorane od 20+ hiljada gledalaca gde je najjeftinija karta 50 Usd gde su veliki sponzori, tv prava, marketing. Evropa je zaludjena za futbalom a ne za košarkom

Ms

pre 2 godine

Nema kvalitet evropska košarka,niko neće da gleda utakmicu sa rezultatom 50-60.Spor tempo,igrači neutrenirani ili netalentovani promašuju prazne šuteve pa čak i polaganja.Sistem takmičenja gde su utakmice nebitne i nepostojanje profesionalne etike da se mora igra zbog publike.Ugledajući se po svaku cenu na NBA stvorili su neki hibrid koji ni na šta ne liči a nestala je autentična evropska košarka.

basketaš

pre 2 godine

Dešava se neminovno. Zakoni tržišta. Fudbal je broj jedan sport u Evropi ubedljivo i svi ostali sportovi samo kupe mrvice. Više od pola Evrope i ne prati košarku, tržišta poput Švajcarske, Austrije, Belgije, Holandije, 70% zapadne i cela centralna Evropa. EL je samo ogolila stvari, na kraju ti plaćaš milionima da bi dobio - ništa. Košarka nije profitabilna i nažalost nikad neće biti. Pa jedan Jokić nikad nije igrao ništa osim ove naše Aba lige, o čemu pričamo. Najbolji košarkaš na svetu.

Zamislimo da Mesi nikad nije igrao LŠ ili LE i postao to što jeste. Nemoguće ni na filmu.

rt

pre 2 godine

Problem sa evropskom košarkom je to što nema profita, bilo koji format je osudjen na propast...Samo par rečenica, Real, Barsa se naslanjaju na fudbalske klubove, ruski klubovi su pranje para nekih tajkuna, Makabi "ponos Izraela" tu se sipa, Pao-Oly bogate gazde neki grčki bogataši.
Nema profita iz proste činjenice da se najbolja svetska košarka igra u NBA kao što se najbolji svetski fudbal igra u Evropi.
Oni mogu do sutra ovako samo prosipaju iz šupljeg u prazno to je što je bolje ne može.
Možda da naprave neki dil sa NBA ali teško.

Ime

pre 2 godine

6 hiljada miliona utakmica za sezoni nikom nije zanimljivo. Ispade da nema pripreme utakmica, samo se igra realizacija. Na sve to dodaj i te sukobe ili kako već...

Starina

pre 2 godine

20 klubova podeljenih u 2 grupe po 10, prva 4 idu dalje a poslednji iz obe grupe ispadaju u evrokup i menjaju ih finalisti evrokupa.
Cetvrtfinala i polufinala do 3 pobede (best of 5)
Veliko finale staje u jednu utakmicu koja se igra 48 minuta (4 x 12) kao u NBA i to na stadionu!

Милан

pre 2 godine

Просто невероватно,сем једног провокаторског коментара,остали су били усредсређени на тему.А то се ретко дешава.Са већином коментара се слажем.Али нико није навео основни проблем регуларности досадашње ЕЛ,суђење.Ретко коју утакмицу су одсудили поштено,неутрално,без навлачења за најбогатије.Реченица да кошарка у Европи не доноси профит је релативна.Нико од клубова са простора бивше СФРЈ који је у било ком формату играо,није остварио ни тзв позитивну 0 а камо ли профит.И неће никад ни убудуће ако остане све по старом.Али је истина да су се многи појединци из богатих ЕЛ клубова екстремно обогатили.Неки ЕЛ клубови се дофинансирају из истоимених фудбалских клубова.А у многим клубовима има огромног прања новца од кладионица и криминала.Говорим за време без гороне,као док је није било.ЕЛ је био покушај да имитирају НБА.Чак је уназад неколико година САД компанија са неколико М у називу власник,промотер,командант циркуса.Садашња ЕЛ је направљена од богатих клубова,са неспортским тзв лиценцама,затвореног типа.У капитализму је све на продају па и тзв лиценца.Циљ је био да се теоретски спречи да неки клуб изван њихове геополитичке сфере (попут Партизана,Босне,Југопластике,Цибоне итд) постане првак Европе.Сличне промене са истим циљем су спроведене и у другим спортовима.Пошто АБА више нема место у ЕЛ,Еврокуп се распушта или препушта,играње ЕЛ доноси огромне милионске губитке.Код нас то покрива држава.За нас најбоље,изаћи из АБА лиге,појачати нашу лигу,ограничити макс 3 странца и под ФИБА.

GM

pre 2 godine

Sta se desava...

Desava se to da kukaju timovi koji imaju budzet od 30, 40, 50 miliona evra i po 15 top igraca u rotaciji.

Sta da kazu klubovi koji nisu u tolikim parama i mogucnostima?

kxk

pre 2 godine

Uništili su evropsku košarku pokušajima da je naprave da liči na NBA. Ni Evroliga nije profitabilna. 34 utakmice se igraju samo u ligaškom delu, retko kada su hale zapravo pune jer su utakmice izgubile značaj. Makar meni je mnogo interesantniji bio prethodni kup sistem sa grupama pa kasnije top16 fazom od ovoga što smo dobili. Tada je svaka utakmica bila važna i mogla je da presudi. Sada je neosporno kvalitetnije takmičenje, kvalitetniji timove su sigurniji da će proći u narednu fazu... Ali sama liga je izgubila draž nekako, nije zanimljivo da svake sezone gledaš minimalno 2 utakmice npr CSKA-Real, a ako se sretnu i kasnije još koju. Plus dodajmo na to da košarka u Evropi i nije baš toliko popularna kao u Americi koju pokušavaju da kopiraju.

Aragorn

pre 2 godine

Evroliga prelazi na format 2 grupe po 10 timova. To što probaju u EK ove godine. U deo vlasništva EK vrv ulazi FIBA i čak se spominje spajanje LŠ i EK u najmasovnijem košarkaškom formatu dosad viđenom... pričalo se i o uvođenju ispadanja iz EL za tim sa najlošijim skorom bez obzira na licencu i to u EK+LŠ takmičenje, dok bi finalisti EK+LŠ išli u EL. To su samo neki od predloga za budućnost evropske košarke.

PP PP

pre 2 godine

Problem sa evropskom kosarkom je sto je u rukama interesnih grupa koje sira slika uopste ne zanima. Nema publike, nije profitabilna i tako decenijama. A sta su uradili, cime animiraju publiku da dolazi, 57-63 rezultatom?!?, koga to zanima. Gde su zvezde u timovima, gde su mladi igraci koji to mogu postati i zbog kojih ce deo publike da dolazi, nigde ih ali zato svi znaju u pola noci da nabroje pet sudija koji sude, trenere a igraci, koga oni uopste zanimaju. I treba da propadnu sve dok se redosled ne promeni u uspostave prave vrednosti a to znaci kosarkasi su broj jedan, i to je nepromenjivo, a ne sudije treneri menadzeri i kojekakvi likovi u odelima. Gospodo u nba i da ih zamolite da Vam pomognu i objasne sta treba da radite, ako zele jer od ovakvih kakvi ste nakaradni imaju vec dovoljno koristi

Suština

pre 2 godine

Mislim da bi bilo najbolje da se napravi klupsko takmičenje pod okriljem FIBA:

- koje bi bilo znatno isplativije za klubove

- u koje se makar teoretski može plasirati šampion svake evropske zemlje (+ Izrael, ABA, VTB)

- u kojem neće biti nikakvih višegodišnjih licenci

- koje će u potpunosti imati usklađen kalendar s reprezentativnim takmičenjima

Mile

pre 2 godine

@Losmi... Zalgiris , Turci, Grci ,Makabi to nije istočna Evropa. Istočna konferencija EL može biti ali teško da bi pristali da putuju po Rusiji sem Zenita i CSKA.. Naporno je mnogo.

mile disko

pre 2 godine

neka puste špance da idu i igraju sami sa sobom. može i nadal sa njima. real i barca tu onda mogu da zadrže svoje A licence. a mi ovamo da napravimo normalno takmičenje sa grupama, pa posle kući i tamo, na ispadanje. i da se učestvuje na osnovu rezultata iz prvenstva. kao nekad.

centar

pre 2 godine

Smrt za kosarku su A licence. Koja svrha takmicenja ako budes 20 i ne ispadas jel imas A licencu ( Žalgiris ove godine) ili budes napr.prvak Grcke, Spanije, Rusije... ne mozes u EL jer tvoja zemlja ima ispunjenu kvotu. Devalvirana nacionalna prvenstva. Sve to gubi na takmicarskoj drazi, gledanosti, sponzorima itd... predlog: Evroliga , poslednjeplasirani ispada, prvi u EK ulazi , predzadnji baraz sa 2 iz Ek( koje ustrojiti kao ligu) . Uvesti kvalifikacije za EK. Isto u Ek napr 4 poslednja ispadaju i zamenjuju ih kvalifikanti. podiglo bi draz takmicenja i svima dati šansu.

Djordje

pre 2 godine

Pročitao sam podatak da je rukometa LŠ gledanija tj najgledanije takmičenje u Evropi posle fudbala. Igra se u Skandinaviji, Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Balkanu, Francuskoj, Španiji.. Svi imaju šansu da igraju. Košarka se ukanalila sa A licencama i ligom koju kontrolišu klubovi, zatvorila je vrata da se igra u više zemalja i postane popularnija.Za NBA format moraš da imaš i NBA budžete a to nema niko. Nek vide klubovi šta će, njihov problem

Roki

pre 2 godine

Provlači se kroz komentare da košarka nije više popularna u Evropi, čista glupost. Jeste popularna i dalje, ali se baza navijača osipa jer su ubili kvalitet. Zato što ne igraju klubovi na osnovu kvaliteta nego odlučuju drugi faktori koji nemaju veze sa sportom. Liga više nije u stanju da privuče zvezde kao nekada. To se dobije kad na silu guras timove pod izgovorom popularizacije.

Paja

pre 2 godine

El se bliži kraju. Neki Evroligaši više neće da plaćaju veliku kotizaciju (10 mil evra za tri godine) a od toga nemaju ništa. Dvorane poluprazne ( u Grčkoj) a ni u ostalim zemljama nisu pune. FIBA treba da nadje velike sponzore i da kroz nagradni fond privuče timove. EC u Fiba a da se ugasi FIBA čelendž i da se naprave pred kfalifikacije za FIBA Chamions league

SrbEUin

pre 2 godine

EL je u stvarnosti druga košarkaška liga. Svi igrači koji iole vrede idu u NBA. Pošto u EL para ne može biti ni 20% od NBA, u EL neće biti ni najboljih igrača.
Pare znači ne mogu biti motiv. Jedini motiv je tamičarski, sportski. EL sada nema takmičarskog značaja. Stalno se jedni isti vrte u krug, a rezultati 30% utakmica nikome nisu bitni, nema ispadanja, a za većinu nema ni f4. I da se uđe u top8, (za mizernu nagradu) za f4 ne postoje šanse protiv bogatih i uticajnih.
El sa 4 grupe po 6 ekipa je bila mnogo gledanija jer je svaka utakmice bila bitna za prolaz. Bogatim klubovima to nije odgovaralo jer su morali da se kidaju i protiv "malih" ekipa, koje igraju punim srcem protiv favorita. Poslednje sezone Real se u poslednjem meču čupao za prolaz...

KEŠ u fudbalu je bilo mnogo interesantnije I neizvesnije takmičenje od LŠ. Svi klubovi su imali šanse za osvajanje. Svi mečevi su bili na ispadanje. Ali bogatim klubovima to nije odgovaralo. Želeli su sigurna mesta i siguran prihod. Tako su bogati postali još bogatiji pa su pokupovali najbolje igrače a ostali klubovi su osiromašeni i poslati u treću ligu da prave i razigravaju igrače za najbogatije.

Roki

pre 2 godine

Provlači se kroz komentare da košarka nije više popularna u Evropi, čista glupost. Jeste popularna i dalje, ali se baza navijača osipa jer su ubili kvalitet. Zato što ne igraju klubovi na osnovu kvaliteta nego odlučuju drugi faktori koji nemaju veze sa sportom. Liga više nije u stanju da privuče zvezde kao nekada. To se dobije kad na silu guras timove pod izgovorom popularizacije.