Odbojka 176

Ponedeljak, 06.01.2020.

13:30

Srbija razbila Nizozemsku i ostala u igri za Olimpijske igre!

Odbojkaši Srbije su pobedili Nizozemsku rezultatom 3-0 u drugom kolu kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre.

Srbija razbila Nizozemsku i ostala u igri za Olimpijske igre! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

176 Komentari

Sortiraj po:

asd

pre 4 godine

Poruka za urednike ove vesti, molim vas prosledite:

Odbor za standardizaciju srpskog jezika zauzeo je u petak 10. januara zvaničan stav da se u Srbiji i dalje upotrebljava naziv Holandija, iako je ta evropska kraljevina odlučila da od 1. januara koristi isključivo svoje pravo ime Nizozemska.U prilog preporuci Odbora ide i stav ambasade ove države, čiji su zvaničnici istakli da se “izmena naziva odnosi na brending, a ne na promenu imena“.

“Ovo je interna odluka Holandije o tome kako će se predstavljati i ne bi trebalo da utiče na to kako će se zemlja zvati na kojem jeziku“, navodi se u odgovoru koji je iz diplomatskog predstavništva Holandije dostavljen dnevnom listu Politika.

pardon, ali zaista su užasni

pre 4 godine

Dragi Boze,oprosti im!Ovo se odnosi na vecinu komentara koji raspravljaju o imenu jedne drzave a ne o mecu koji su doboili nasi odbojkasi!

(bmiles, 8. januar 2020 04:33)


Izvinite, molim Vas,
ali mene više žalosti što mi

novokomponovani turbofolk lektori

skrnave jezik,

nego što mi donosi radost pobeda u jednoj utakmici,
ili čak i sam plasman na OI.

Desilo se da pomenuti lektori to čine na sportskoj temi,
pa Vas molim da nam oprostite što na istoj temi to komentarišemo.

bmiles

pre 4 godine

Dragi Boze,oprosti im!Ovo se odnosi na vecinu komentara koji raspravljaju o imenu jedne drzave a ne o mecu koji su doboili nasi odbojkasi!Vo ime oca ....i to na najveci Pravoslavni Praznik - Bozic,Gde ce vam dusa dragi zemljaci,Pobedili smo bivseg Holandjane ili Bizozemce,svejedno ali smo pobedili to je vaznije,Sledeci put ako pobedimo Severnu Makedoniju onda napisite Seveno Makedonce,mada jos uvek neznam gde je Juzna,ali svejedno,Ali da se vratim na temu,nasi odbojkasi su odigrali sjajno i posle onog poraza od Francuza kad su doziveli pljuvanje nevidjenih razmera sad se svi prave Tose i hvayaju se za besmislenu polemiku oko imena reprezentacije koju smo pobedili!Bravo nasi,bravo selektore Kovac,uzivao sam gledati kako ste sjajno odigrali!Napred i u pobedu protiv Bugarske!

Milan

pre 4 godine

Vidim da cak ni ovaj koji zivi u Nizozemskoj ne shvata. Njemu se ne menja nista, jer drzavu nikad nije ni zvao Holandija, vec Netherlands, odnosno Nizozemska. Sad su poceli da insistiraju da se ne upotrebljava naziv Holand (Na srpskom Holandija) jer je to netacan naziv, naziv samo jedne oblasti u Nizozemskoj. Kao kad bi Srbiju zvali Sumadija, ili Banat. I ono poslednje, Nizozemska nije hrvatska rec. Ko je ucio istoriju u osnovnoj skoli, mislim da je bio 7. razred, se seca da se koristio taj naziv u nasim udzbenicima. Koristio se polovinom devedesetih kad su tenzije sa Hrvatskom bile na najvisem nivou, i da je to hrvatska rec, sigurno bi bila zamenjena u udzbenicima.

Mantis

pre 4 godine

Ali koliko su ljudi samo neuki...
Pa rec Nizozemska nije hrvatska rec!
(Klaxxon, 6. januar 2020 18:05)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ne znam čija je, no Hrvati su je
na ovim prostorima prvi rabili.
Ipak, nije mi jasno, zašto su se uopće Srbi
toliko uzbudili zbog imena neke države?
Zovite države kako vam volja i ne uvlačite
Hrvatsku u tu priču. Uostalom, prevelika je
razlika između hrvatskog i srpskog jezika,
da bi se vodila rasprava na B92.

Torrente

pre 4 godine

Tako da, mozete makar da pokusate da se edukujete kada procitate nesto sto vam nije jasno a ne da se pravite pametni, kao sto to volimo mi Srbi da radimo. Po vasoj logici, Beograd nije Beograd, vec Singidunum i dalje..
(baraka, 6. januar 2020 13:48)

Onda i ti pokušaj da se edukuješ pa nemoj Beč da zoveš po mađarskom nazivu koji smo usvojili, već onako kako ga Austrijanci i zovu - Viena.
...
Probaj da izgovoriš ime mitskog broda kao Leteći Nizozemac.

Ostaće Holandija, a oni nek' se zovu kako hoće.

Jesi ti sa dorcola ili karaburme ili bulbuldera

pre 4 godine

Опет морају све Хрвати да буду криви када су у ствари покрали пола старих српских речи!
(

Kao npr,: džada, filidžan, sikter, ekser da ne nabrajam...

Konfučije

pre 4 godine

Da ne govorim o Holandiji uopšte ovom prilikom. Evo recimo Nemačka je ime koje rado i jelte, logično piše u svim vestima. Oblik tog imena koriste samo slovenske zemlje i to je zapravo pogrdan naziv te zemlje koji ama baš nikakve veze nema sa pravim imenom Deutschland (dojčland). Englesko govorno područje koristi drugi naziv, francusko treći itd. Zaboga u čemu je problem sa Holandijom. Manite se pomodarstva i silovanja jezika. Svojevremeno ste više bili u pravu sa žalosnim Šavijem iz Barselone pa nije išlo.

slobinator

pre 4 godine

(Lupatenje neznalica, 6. januar 2020 21:51)
potpuno se slažem sa komentarom u vezi sa novim službenim nazivom holandije.dakle ako nećemo da je zovemo nederland,onda je trebamo zvati 'niska zemlja' ili niža zemlja. međutim kako to ovde neko reče ako već grenland ne zovemo zelena zemlja,zašto bi nederland zvali niska zemlja,a naročito zašto bi uzimali hrvatske izraze i umetali u svoj srpski jezik.još preostaje da španiju prekrstimo u španjolsku,švajcarsku u švicarsku i eto miline

Preža

pre 4 godine

Mali dodatak jezičkoj raspravi, na italijanskim sajtovima danas nisam primetio promenu imena. Oni pomenutu zemlju i dalje zovu Olanda.

Ovaj

pre 4 godine

Oliver
Ako su rekli Nizozemska,onda je Nizozemska. Ne vidim nikakav problem u tome. Koristimo, recimo, dzada, fildzan, lajk, tagovati, da ne nabrajam, ali je sada najveci problem da se koristi Nizozemska. Zasto? Zato sto Hrvati tako kazu. Zovi kako hoces, oni nisu vise Holandija, sami su to promenili, a ti prevedi kako mislis da treba,ili govori u originalu, tvoja stvar.

Lupatenje neznalica

pre 4 godine

Jedan lik u komnetarima pise da novokomponovani veliki vernici ne shvataju da je julijanski kalendar los. Dilejo, patrijarh Pavle i svi patrijarsi pre njega nisu znali to sto ti znas. Brukas se. Plus, nije Nizozemska, vec je pravilno Niskozemlja, ako cemo vec da teramo mak na konac. Nizozemska je potpuna jezicka besmislica jednog srpskog plemena sa zapada koje je izmislilo sebi posebnu naciju i poseban jezik. Nizozemska... sta je niz'o? Ko je niz'o? Zemska? U kojoj konotaciji se koristi ovo "zemska"? Novogovor nastao u vreme ndh je sprrrrdnja.
Usput, ljudi, bravo za rezultat protiv Holandije!

Violeta Markovic Ljubicica

pre 4 godine

Nije problem ovde sto je Nizozemska kao hrvatski izraz, vec sto mi Srbi svaku promenu, i onu najbanalniju, dozivljavamo kao smak sveta... Okostanim mozgovima sve smeta...

Oliver

pre 4 godine

@Flying Dutchman

Hvala za odlican komentar i doprinos razjasnjenju. Ako je to sve tacno kao sto kazes,onda nema nikakve potrebe da menjamo nas naziv Holandija. Samo kad drzava zvanicno menja ime,onda moramo i mi(Burma u Mjanmar,Rodezija u Zimbabve,Zair u Kongo,Kampucija u Kambodza,Portugalija u Portugal itd.) Posto ovde nema zvanicne promene,onda ostaje Holandija.

nn

pre 4 godine

Bugari dobili Francusku 3:2, gadno. Mi ih moramo dobiti 3:0 ili 3:1 da bismo imali više bodova od njih i prošli dalje. A s obzirom kako su Bugari igrali danas, neće biti nimalo lako...

činjenica

pre 4 godine

Holandske vlasti odlučile su da se prestane sa korišćenjem naziva Holandija i da se za tu državu od sada koristi samo Nizozemska.
(baraka, 6. januar 2020 13:48)

To nije tačno,
oni svoju zemlju zovu Nederland, a ne Nizozemska.

Grenland je na danskom jeziku Zelena zemlja,
pa ga ipak zovemo Grenland,

ako ćemo da koristimo logiku,
onda će Holandija da bude Nederland.

Ako je Grenland, onda je i Nederland, po istom principu.

Radojicin Dr. Mali

pre 4 godine

Ajde i ja kao drzavljanin drzave o kojoj se raspravlja da napisem koju rec.

1. Ime drzave nije promenjeno. Ime je bilo i ostalo Nederland. Ta drzava je deo kraljevstva koje se zove Koninkrijk der Nederlanden.
2. Ministarstvo turizma je odlucilo da promeni marketinski pristup jer smatraju da su samo dve provincije prominentno zastupljene ako sa nastavi sa upotrebom imena Holland u brosurama, prezentacijama itd. Holland je do sad korisceno zbog siroke prepoznatljivosti u svetu.
3. Jezik se sluzbeno zove Nederlands a ne Dutch kako neki ovde tvrde. Postoji i Flamanska varijanta istog koja se razlikuje otprilike kao Srpski i Hrvatski. Sluzbeno se ta varijanta naziva Belgisch- ili Vlaams Nederlands a cesto i samo Vlaams.

Uglavnom sve se svodi na (izvinite sto ne znam srpsku rec) rebranding zvanicnog marketinga a ne na promenu imena drzave tako da ce Nederland za Francuze i dalje biti Pays-Bas, za Spance i Turke Olanda, Anglo-Saksonci ce vam reci da se u Holland govori Dutch i to je to. Nista se ne menja ni u jednom jeziku sem kod pokondirenih tikvi.

Moje tvrdnje mozete proveriti na internetu pogotovo ako govorite Holandski.

I da ne zaboravim "Hollandaise sauce" nije holandski nego francuski mada se tako zove.
(Flying Dutchman, 06. januar 2020 15:52)

Živija Zoran Milanović novi srbski preCednik Kroacije... ???

Oliver

pre 4 godine

Ne moze nikako Nizozemska. To je hrvatski izraz,a mi govorimo srpski jezik. Mi kazemo Spanija,a Hrvati Spanjolska,mi kazemo Obala Slonovace,a Hrvati Obala bjelokosti. Dakle,nema govora o Nizozemskoj. Mi mozemo da imamo 2 resenja: Ili original Nederland ili prevod na srpski Niska Zemlja. Postoje drzave koje imaju 2 reci u imenu:Obala Slonovace,Burkina Faso ili cak tri reci:Papua Nova Gvineja tako da ne bi bio problem Niska Zemlja. Dakle,ili Nederland ili NIska Zemlja.

Da

pre 4 godine

Bugari su pobedili... Ocigledno mec Srbija- Bugarska odlucuje ko ide dalje. Mada bi mi bilo drago da Francuzi izgube, ne zato sto su jaci, vec zato sto igraju igrice. Ne verujem da Nizozemska (Holandija😁) ima snage da tu nesto promeni. Bar danas nije delovalo da mogu nesto vise...

slobinator

pre 4 godine

samo da javim, Francuzi su nas vec izbacili, Bugari dobili sa 3:2
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maki, 6. januar 2020 19:27)
nemaš pojma

Pera

pre 4 godine

(Mrtvac, 6. januar 2020 17:59) 

# Link komentara

Preporučujem (+4)

Ne preporučujem (0)

Da li sigurno idemo u polufinale ako dobijemo Bugarsku?
(Ivan M, 6. januar 2020 17:59) 

Pa naravno. Cak mozemo biti i prvi ako Francuska ne bude ubedljiva protiv Holandije. Protiv Bugarske je biti ili ne biti. Prosli put kad je bilo tako izgubili smo od Italije, a koliko se secam i od Nemacke pred proslu Olimpijadu isto.

zverka

pre 4 godine

Ljudi ne kapiraju da ime Holandija vise ne postoji i da je sama drzava se odrekla tog imena i da se iskljucivo sad zovu Nederland odnosno Nizozemska .

Kaiser

pre 4 godine

Sada je sve moguće. Bugarska dobila Francusku sa 3:2 što nama kvari planove. Znači mora da se pobedi Bugarska sa 3:0 ili 3:1 jer onda bugari ostaju na 2 boda i da pobede Holandiju imaće 5 bodova a naši 6

Petar Pan

pre 4 godine

Nizozemska se nikada nije ni zvala Holandija, oduvek se zvala Nizozemska a ime Holandija je koristila kao neku vrstu nadimka, inace deo te drzave se zove Holandija i sada su ljudi odlucili da prestanu da koriste taj nadimak kako bi rasteretili turisticki pritisak na taj deo zemlje i eventualno rasporedili turizam u druge delove zemlje... Nama mozda neshvatljivo, ali nama je i reciklaza neshvatljiva, sloboda medija, demokratija, postovanke sopstvenog ustava i zakona i jos neke sitnice, tako da sacekajmo da vidimo da li ce taj njihov potez imati efekta... Ako nekog interesuje...

Tina

pre 4 godine

Nije ni Holandija ni Nizozemska vec The Netherlands ili jednostavno, po holandskom jeziku Nederland. Ali dobro, mi (i puno ostalih) volimo da prevodimo nazive drzava, gradova, reka, planina... Cisto da samo mi znamo o cemu se prica a niko drugi da nas ne razume.

vaske

pre 4 godine

Ma biće gadno ako Bugarska dobije Francusku na pragu je da povede 2-1 a naziv da batalimo mi.

najzad jedan normalan komentar

nisam gleao utakmicu ali iz rezultata mogu da zaklucim da su francuzi pustili bugare da ih pobede...možda grešim, ali nešto mi tu ne štima

nadam se samo da će se to francuzima, ako su stvarno namerno izgubili, obiti o glavu

Марко

pre 4 godine

Prosto je neverovatno. Svi komentarisu mec, a niko da se seti da nije vise Holandija vec Nizozemska. Nema ni jednog komentara o tome. Stvarno bitna stvar i uopste mi nije jasno kako ste to preskocili, prosto je zabrinjavajuce.
(Pa...., 6. januar 2020 17:55)

Правилно се пише "ниједног", а не "ни једног".

Pa....

pre 4 godine

Prosto je neverovatno. Svi komentarisu mec, a niko da se seti da nije vise Holandija vec Nizozemska. Nema ni jednog komentara o tome. Stvarno bitna stvar i uopste mi nije jasno kako ste to preskocili, prosto je zabrinjavajuce.

Moje ime

pre 4 godine

Nizozemlje je bolji naziv.
Svazilend je postao Esvatini, Ceska (Czech Republic) je postala Czechia, vecina ljudi izgovara/pise Wien/Vienna, mi i Madjari Bec.

Saruman

pre 4 godine

Da li je realno da se na sportskoj vesti od 120 komentara, njih 115 odnosi na jezičko prepucavanje???
Sportski gledano, momci su odigrali ovo bez stresa, uz dosta grešaka na servisu, koje su oprostive zbog nedostatka treninga, uigravaju se u hodu i to je prihvatljivo. Sad nam ostaju Bugari, ako i to prođe bez stresa, puna snaga za polufinale u kome nas, verovatno čekaju Nemci (osim ako ih Slovenci ne šokiraju na njihovom bunjištu), s kojima mora punom snagom. U finalu, realno, opet Francuzi i tu zavisimo bukvalno od raspoloženja u kom će momci izaći na teren.

Беч

pre 4 godine

Није Беч него Дунавск, Словенци објаснили како се чувају стари (српски) топоними...

Sale

pre 4 godine

Ja ne verujem da pojedini komentarisu utakmicu a ignorisu to sto je u naslovu napisano Nizozemska umesto Holandija. Mislim da ste pozurili i da treba sacekati misljenje i potvrdu SANU o tome kako ce srpski narod nazivati ovu zemlju.

Sale

pre 4 godine

Sve sami kreteni komentare ostavljaju... Dajte podršku našim sjajnim momcima da naprave još jedan vrhunski rezultat i da se plasiraju na olimpijske igre.

Pored skca prolazim i vidim neku gomilu

pre 4 godine

Kakve veze ima to što su oni promenili ime, kad mi imamo svoju reč za njihovu državu a ta reč je ustaljena u srpskom jeziku vekovima - Holandija.
Kao što imamo i za Dojčland, Germaniju ili Alemanju svoju reč - Nemačka, kao što nam severni sused nije ni Ugarska ni Hungarija već po naški - Madjarska.
Uostalom ako nas Turci nazivaju Srbistan, a mi se ne bunimo, šta ima ko da se buni kako ćemo mi zvati Nederlandiju.

prva liga komentator

pre 4 godine

@Posto je jezik stvar dogovora, a ne prirodna nauka, ja cu i dalje da govorim Holandija, i da pravilno, na trećem slogu, naglašavam reči kao što su "televizija", "Portugalija", "Aleksandar". Smetaju mi, kao i svakom školovanom Srbinu, ova novogovorna pravila koja su izmislili neki lektori sa govornim manama
(Joao, 06. januar 2020 14:33)

Žalosno je ako svaki školovani Srbin razmišlja i sagledava ovu situaciju isto kao i ti. Kakvo god da nam je školstvo, vrlo plitko razmišljanje i ozbiljna neobaveštenost.
A količina pluseva koje si dobio pokazuje da imamo i veliki broj "školovanih“.

Srbenda

pre 4 godine

Godpodo lingvisti ispravno ne ako već nije Nederland onda je Nizozemska. Zašto bi to bilo hrvatski. Hrrvati nešto pravilnije izgovaraju nego mi srbi. Tisuća je stari slovenski naziv kao i imena meseca. Oni za fudbal imaju svoju reč a to je nogomet. I zašto mi kažemo Nemačka, Beč, a ako već kažemo Madjarska jer madjari svoju zemlju zovu Magyaorszag može i Nizozemska. Zašto mi i madjari zovemo glavni grad Austrije zovemo Beč

Big Al

pre 4 godine

Ajd ovi pametni, nek nadju gde se to zvanicno ova zemlja zove "Nizozemska". Evo da se ne mucite, ja cu vam reci: naci cete samo "Netherlands", a Nizozemsku cete sretati samo u Hrvata... Zasto bi je mi zvali Nizozemska? Kako zovemo Germany/Deutchland? Sta je sa zemljom leda? Zelenom zemljom? Moze ostati Holandija ili postati Nederlands, a Nizozemska je potpuno van duha naseg jezika, i van rezona kojima nazivamo druge svetske zemlje...
Sportski pozdrav!

Dachazvezda

pre 4 godine

Hehehhehe :)))

Kakva visokoumna, lingvisticko-geografsko-socioloska rasprava povodom imena :))
I posle kazu mi ne znamo sve!??? Nemaju Nizozemci pojma!!! Da pitaju nas da im mi objasnimo kako se ONI zovu :))))

Cisto da dam "doprinos" raspravi. Sto se mene tice, mogu da se zovu i Petropanija, isti mi... Kliker :)))) sretno im sa imenom

Angst

pre 4 godine

Nizozemska jeste pravilno. Nije prepisivanje od Hrvata. Holandijom se nazivaju samo dve provincije u republici sastavljenoj od 12 upravnih jedinica.

Нена

pre 4 godine

Низоземци нису забранили коришћење имена, већ су дефинисали како се зову. Наше је да то поштујемо, не да инсистирамо да их идаље зовемо погрешним именом.
(my way, 6. januar 2020 15:53)

Има их и што певаху Дојче ибер алес па их ми зовемо и Немцима и Швабама, а не Дојчландцима. Ако не "поштујемо" Германце зашто бисмо поштовали Холанђане или како год. Они сами себе могу да зову како им се хоће, а то можемо и ми. И Грчка у коју тако радо идемо је Елада а ми користимо то што користимо. На нама је да одлучимо како ћемо их звати, а не на њима. За мене, то је била Холандија и остаће Холандија.

Deksi

pre 4 godine

Smesno mi kad na srpskom portalu pročitam Nizozemska, a do jučer smo ismejavali Hrvate i rugali se oko tog naziva
(marinko, 06. januar 2020 16:06)

Niko vas Hrvate nije ismevao zbog Nizozemske, jer to i jeste naziv te zemlje, kada se prevede sa originala. Ismevali smo vas zbog “klokana” (koje ostatak planete naziva kengurima), “zrakomlata” i sličnih stvari.

Roćevac

pre 4 godine

Molio bih vas da mi prevede na srpski jezik protiv koje zemlje smo igrali. Na srpskom je verovatno Holandija ili drugi naziv Donja Zemlja ( Nizozemska na hrvatskom dijalektu )

my way

pre 4 godine

Resetovali smo ih na Holandiju!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Vojvoda Momčilo, 6. januar 2020 15:27)

Хаха, најбољи коментар. Вратили смо их на фабричка подешавања :)

koča

pre 4 godine

Ja bih voleo da vidim da li je bilo koja druga zemlja pomenula naziv kako su vekovima zvali Holandiju. Dokle cemo se savijati kako drugi kazu?

aleksandar v

pre 4 godine

Holandija a ne “Nizozemska”.(pedja Dorcolac, 06. januar 2020 13:38)Holandske vlasti odlučile su da se prestane sa korišćenjem naziva Holandija i da se za tu državu od sada koristi samo Nizozemska.Tako da, mozete makar da pokusate da se edukujete kada procitate nesto sto vam nije jasno a ne da se pravite pametni, kao sto to volimo mi Srbi da radimo. Po vasoj logici, Beograd nije Beograd, vec Singidunum i dalje..
(baraka, 06. januar 2020 13:48)zvači Viena, Hungarija ajde avi da se edukujemo

Pera realno

pre 4 godine

Niskazemlja, Niskozemska, Nižazemlja , kad već ukidaju naziv Holandija. Hrvatski naziv Nizozemska tek ne znači ništa. Možda zadržati njihov original "Niderland".

Сатник без стројнице

pre 4 godine

Ако за Беч кажемо Беч а не Вин (Wien), зашто Холандија не би остала Холандија?

Vojvoda Momčilo

pre 4 godine

Gde su one narikače od juče što odmah poskakaše da ćemo sve izgubiti? Ovako će proći svi do finala, a onda sa kamatom vraćamo Frankofonom Kameruncu i Rusu.

Bari1991

pre 4 godine

Holandske vlasti odlučile su da se prestane sa korišćenjem naziva Holandija i da se za tu državu od sada koristi samo Nizozemska.
Tako da, mozete makar da pokusate da se edukujete kada procitate nesto sto vam nije jasno a ne da se pravite pametni, kao sto to volimo mi Srbi da radimo. Po vasoj logici, Beograd nije Beograd, vec Singidunum i dalje..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (baraka, 6. januar 2020 13:48)


I grcke vlasti svoju zemlju nazivaju Helas,Finske Suomi i da ne nabrajam dalje.Kao prvo,doneli su zakon u svojoj zemlji a ne nasoj!I onaj Uzbekistanac je promenio nazive meseci,pa je kod nas ipak januar.Vise ste smesni sa svojim pomodarstvom vi koji bi da se prikazete kao vise inteligentni i obrazovani od drugih a ne shvatate da ispadate smesni,da ne kazem nesto drugo.Po tvovjo logici i "nacitanosti" odavno bi trebalo da Grenland nazivamo Zelena Zemlja,a Island Ledena Zemlja.

Dr. Arslanagic

pre 4 godine

Gledam ove komentare (kvazilingvističke prirode) te razmišljam koliko su uspeli samo da nas pretvore u amebe...eto nisu nastale amebe pa Srbi ipak su prvi Srbi!

p.s Nizozemska se zove država i tačka!

Hahahaha

pre 4 godine

Koliko ljudi u stvari ne prate odbojku. Do juce svi su se zalili zasto evropski prvaci ne idu direktno. Danas svi raspravljaju zasto Nizozemska, a ne Holandija. Ipak, odlicno su odigrali. Posto nemaju priliku da imaju normalan trening, moze to i ovako. Svi oni koji se zale na broj gresaka iz servisa, u normalnim okolnostima ekipa ima trening pre meca, u ovim, ekipa to radi na mecu. Bez obzira na broj gresaka, ipak su dobro igrali. Mogu oni... Sada, posle ovoga i dalje ostaje zal, sto ovako nisu igrali protiv Italije, sada bi odmarali...

Max

pre 4 godine

Iako je Holandija zvanično pre nekoliko dana promenila ime u The Netherlands, u srpskom narodu je ostala Holandija i ostaće dugo u našem jeziku, sada makar kolokvijalno. Za mene je Holandija takođe. Pozdrav.

ProkopijeElGrande

pre 4 godine

Ovi nasi lektori se ubise da izmene dugogodisnje prirodne akcente u vestacke, a nisu se uopste potrudili da smisle ime za Holandiju, nego prepisuju od Hrvata... valjda su i oni skolu zavrsavali tamo.
(Mik, 6. januar 2020 14:40)

Nije tako, nego je (sada vec bivsa) Holandija od 1.1.2020. i zvanicno izbacila Holland iz upotrebe. Sad su Netherlands, odnosno Nizozemska.

Flying Dutchman

pre 4 godine

Ajde i ja kao drzavljanin drzave o kojoj se raspravlja da napisem koju rec.

1. Ime drzave nije promenjeno. Ime je bilo i ostalo Nederland. Ta drzava je deo kraljevstva koje se zove Koninkrijk der Nederlanden.
2. Ministarstvo turizma je odlucilo da promeni marketinski pristup jer smatraju da su samo dve provincije prominentno zastupljene ako sa nastavi sa upotrebom imena Holland u brosurama, prezentacijama itd. Holland je do sad korisceno zbog siroke prepoznatljivosti u svetu.
3. Jezik se sluzbeno zove Nederlands a ne Dutch kako neki ovde tvrde. Postoji i Flamanska varijanta istog koja se razlikuje otprilike kao Srpski i Hrvatski. Sluzbeno se ta varijanta naziva Belgisch- ili Vlaams Nederlands a cesto i samo Vlaams.

Uglavnom sve se svodi na (izvinite sto ne znam srpsku rec) rebranding zvanicnog marketinga a ne na promenu imena drzave tako da ce Nederland za Francuze i dalje biti Pays-Bas, za Spance i Turke Olanda, Anglo-Saksonci ce vam reci da se u Holland govori Dutch i to je to. Nista se ne menja ni u jednom jeziku sem kod pokondirenih tikvi.

Moje tvrdnje mozete proveriti na internetu pogotovo ako govorite Holandski.

I da ne zaboravim "Hollandaise sauce" nije holandski nego francuski mada se tako zove.

my way

pre 4 godine

ВАЉДА ПРОТИВ ХОЛАНДИЈЕ ? Или смо и ми постали део државе Nederland која је забранила коришћење назива Holland на својој територији. Ово је једнако томе као да сте нпр. написали да је гужва на хунгаријској граници. Изгледа и смешно и неписмено. Мада, ко зна, код вас ће и Шпанија да постане Шпањолска. Очас посла.
(Нена, 6. januar 2020 14:37)

Термин "Мађарска" смо узели из мађарског језика. Ако мене питаш, то нам и као њиховим суседима приличи, не мора све како Англи кажу. Низоземци нису забранили коришћење имена, већ су дефинисали како се зову. Наше је да то поштујемо, не да инсистирамо да их идаље зовемо погрешним именом. "Низоземска" није никаква хрватска ни било чија страна реч, већ наша, баш као што су то и "тисућа", "крух" и многе друге. Ми за разлику од њих не морамо ништа ни да отимамо ни да присвајамо, нити да измишљамо нови језик и речи, пошто имамо своје.

blob

pre 4 godine

Kako zvuči sad ovo čudno:”Nizozemska”...Kao da sam uš’o na Hrvatski sajt i listam vesti hahahahahha
(dnevna doza prosecnog Srbende, 06. januar 2020 13:34)

Idi kod njih i nemoj da se vraćaš.

amater

pre 4 godine

Vlada Nizozemske je zabranila da je bilo ko u svetu zove Holandija. Ta odluka stupila je na snagu 1. januara. Tako da svi mediji moraju da je zovu Nederland ili da nađu naziv prikladan svoj jeziku koji nije Holand.

Vojin

pre 4 godine

Jeste tačno da je Nizozemska ok, ali možemo i mi da damo svoj prevod.
Npr. Niskozemlje :) Meni je simpatično i kao iz igre prestola.

kesi

pre 4 godine

Bruka i sramota!!!!Jutros na rts-u najavljuju duel sa “nizozemskom” sad na ovom sajtu isto.Izvinite,ima li po koji Srbin u vašim redakcijama????!!!Pokvariše mi praznik idioti...

Diaz

pre 4 godine

Ono kad se potrudiš da budeš veći katolik od Pape. Inače ako je naziv “Holandija” izbačen iz upotrebe to znači da je sad slobodan da može da ga uzme ko god hoće? Mislim ako ga Makedonci nisu već rezervisali lol

Gde ja živim

pre 4 godine

Danas je bilo bolje. Bez glupih grešaka i sa malo većom koncentracijom. Blok i servis dosta bolji. Nisu više Holanđani (ja ne mogu ovo Nizozemska valjda neće da mi zamere) neka sila, ali opet mogu da naprave probleme tako da raduje ozbiljan pristup. Nadam se da dižemo formu iz meča u meč pa da u završnici bude najbolje. Idemo momci, samo jako i koncentrisano. Neka se spreme Bugari.

Bari1991

pre 4 godine

(Marko, 6. januar 2020 14:20)

Znaci Jari Litmanen je najbolji fudbaler u istoriji Suomija,dok je bivsi Zvezdin kapiten Marin drzavljanin Dojclanda.Mislim da se danas igra prijateljska utakmica Rapid Viena-Poli Timisoara.A sinoc bili neredi na utakmici u Tesalonikiju.Trenutno nas dubl protiv Frans dubla igra.Posto svi sebe tako nazivaju pravilno onda i mi tako da kazemo.Samo da nas ne udari Ibra iz Sverigea!

nn

pre 4 godine

Ne znam da li je ovaj komentar da se mučimo ironičan ili ne, ali mi smo ih blago rečeno odrali danas i bilo je uživanje gledati. Vidi se da su momci danas bili spremniji i raspoloženiji nego juče, neka tako bude i protiv Bugara. Još samo servis da ustalimo i biće dobro.

Markoni

pre 4 godine

Holandija je naziv regije u zemlji klompi , lala i fudbala. Kao kada bi neko Srbiju zvao Podrinje a ne Srbija. Ova nasa bivša zapadna braća je zovu Nizozemska od davnina.

doktor srpskog jezika

pre 4 godine

(Нена, 6. januar 2020 14:37)
Drzava se zove Netherlands (tj. Nederland u originalu) sto je u prevodu na srpski donja tj. niza zemlja. Da ih ne bi zvali Nizazemlja, Nizozemska je i prijatnije za uho i gramaticki ispravno.

WillyWonka

pre 4 godine

Dok se bavite Holandijom i Nizozemskom, htio sam da kažem da mi nikad neće biti jasno kako kontinentalni prvak u nekom sportu (kao što je Srbija u odbojci) nema direktan plasman na olimpijadu. Daleko od toga da sam neki navijač Srbije, ali zaista je glupo, može se desiti da olimpijski turnir prođe bez prvaka kontinenata.

Prosecni basketas

pre 4 godine

Zasto ne Nederland?
Kad igramo protiv Zelene zemlje?
Cudi me da dnevna doza, nije procitao clanak od pre par dana. Zna se da on sve cita, ili ovo nije pava dnevna doza.

Лепи Цане

pre 4 godine

Низоземска је раније била велесила у одбојци, сада је на нивоу Ледоземске.

gremlin

pre 4 godine

Vice Koistra i Rajan Numerdor posle da me ne pitate koje sam godište...i Peter Blanže...eh i Miodrag Jergic komentator i Korać...

JPR24

pre 4 godine

Obe ekipe su skupile toliko servis grešaka za tri utakmice!! Hehe... No kako god, naši su svakako mnogo više fokusirani, i igraju samim tim i bolje nego protiv Francuza.

*profesor*

pre 4 godine

(gremlin, 06. januar 2020 13:38)

Taj mec kada je Mijat pogodio precku svakako se nije dogodio jer ga je po tvojoj logici igrala neka Jugoslavija. :)

Marko

pre 4 godine

Nizozemska je uvek bio ispravan naziv, to će vam reći svaki student istorijeHolandija je bio uži dodatak, a sada više ni toga neće biti.Dakle, proverite malo koji se naziv poodavno koristi na filozofskim fakultetima u Srbiji, na katedrama za istoriju.Sami Nizozemci za sebe kažu da su "Nederlanders", dakle stanovnici Niske zemlje.I to je sasvim normalan prevod na srpski, toliko jasan da ne može biti jasniji.A ko nam je kriv što je naš srpski jezik sve više pun stranih reči i izraza da nam recimo smeta ono što Hrvati recimo dobro koriste kao nazive (na primer nazivi meseci u godini), a u suštini potiče još od staroslovenskog jezika.Čudo jedno kako nam samo ne smetaju engleske poštapalice ili cele rečenice što je moderno u današnjem izgovoru, a smeta nam ovo.Klasično pomodarstvo i kvazipatriotizam, nešto slično poput svih novopečenih velikih vernika koji ne shvataju da je julijanski kalendar loš i da je relikt prošlosti i da ga nije izmislio Srbin već Rimljanin.Inače, Nizozemci ne govore ni nizozemskim ni holandskim jezikom nego se njihov jezik naziva Dutch i recimo istim tim jezikom govore Flamanci u Belgiji, nema tu razlike.Ali verovatno ovdašnji "stručnjaci" misle da se u Nizozemskoj govori Holandski, a u Belgiji (bez valonskog dela) - Belgijski, a oni koji misle da su im doskočili po pametri da se u flamanskom delu Belgije govori Flamanski.Nemate vi ljudi pojma o toliko toga, ne bi škodilo da se uzmu neke knjige u ruke.

Нена

pre 4 godine

ВАЉДА ПРОТИВ ХОЛАНДИЈЕ ? Или смо и ми постали део државе Nederland која је забранила коришћење назива Holland на својој територији. Ово је једнако томе као да сте нпр. написали да је гужва на хунгаријској граници. Изгледа и смешно и неписмено. Мада, ко зна, код вас ће и Шпанија да постане Шпањолска. Очас посла.

Живчани_неки_лик

pre 4 godine

Како се пише Низоземска на енглеском? Гледам утакмицу и даље пише Nederlands...

JPR24

pre 4 godine

ВАЉДА ПРОТИВ ХОЛАНДИЈЕ ? Или смо и ми постали део државе Nederland која је забранила коришћење назива Holland на својој територији. Ово је једнако томе као да сте нпр. написали да је гужва на хунгаријској граници. Изгледа и смешно и неписмено. Мада, ко зна, код вас ће и Шпанија да постане Шпањолска. Очас посла.
(Нена, 06. januar 2020 14:37)

Holandija je koristena za Holland. Nije u pitanju neka zabrana nego službena izmena i ne koriste više Holland. Tako imaju pravo da zatraže da se službeno više ne koristi nigde. A za termin Nizozemska, hajd’ malo prolistajte rečnike...

rus

pre 4 godine

А кад играмо са Германијом?
(Марко, 6. januar 2020 13:49)

Prvo da odigramo sa Niderlanđanima. To su ovi koji su rešili da ne žive u Holandiji nego u Niderlandiji jer je njihovom kralju dojadilo da ga zovu Holandskim kraljem kada samo dve od 12 provincija u svom nazivu sadrže reč Holland, a on, Villem-Alexander, je kralj svih Niderlanđana.

А чему оволки минуси за "Низоземска"

pre 4 godine

Опет морају све Хрвати да буду криви када су у ствари покрали пола старих српских речи!

bane

pre 4 godine

Bilo je samo pitanje vremena kada će do ove rasprave doći. Eto, odbojkaška vest je bila povod, a B92 malo trči pred rudu. Da, Holandija je objavila da se od sada zove samo The Nederlands. Malo ko je uzoe da analizira šta to znači, pre svega za druge zemlje koje ovu zemlju nazivaju na razne načine. Pa, baš ništa. Svaki jezik ima neke svoje specifične topološke nazive, nama najpoznatiji primer je prestonica Austrije, koja se matično zove Vien, u svetu poznata kao Viena, a na jezicima bivšeg srpskohrvatskog i mađarskog od koga smo i preuzeli - Beč, na slovenačkom Dunaj. S obzirom na to da naše jezičke institucije nisu izdale nikakvo zvanično novo pravilo, kod nas se ova zemlja zove i dalje Holandija, bez obzira što to možda nikada nije bilo ispravno. Svi mi koji smo imali peticu iz geografije, znamo odavno da Holandija nije adekvatno ime za tu državu.

Damke

pre 4 godine

Ni nemačke vlasti nisu odlučile da se zovu Germany ili Nemačka, već Deutschland ali ih svet i mi tako zovemo. Ok je da Holandiju zovemo kako smo je zvali ili Nizozemska, jer su oba geografska naziva ustaljena na našim prostorima. Bitnije od svega je da ih mi ipak pobedimo i prođemo dalje, a na kraju i plasiramo na OI, pa da NAS tamo zovu kakvim god imenima kad ih sve pobedimo i odnesemo zlato.

Markos

pre 4 godine

Udjem na vest i vidim 46 komentara.Prvo sto pomislim "Ne zanima srbende toliko odbojka,oni su se garant uhvatili neke trivijalne budalastine kao sto je rec Nizozemska i sad raspredaju o tome a ne o utakmici" i gle cuda,budem u pravu.Napred momci,mi pravi ljubitelji odbojke vas podrzavamo

Mik

pre 4 godine

Ovi nasi lektori se ubise da izmene dugogodisnje prirodne akcente u vestacke, a nisu se uopste potrudili da smisle ime za Holandiju, nego prepisuju od Hrvata... valjda su i oni skolu zavrsavali tamo.

gari

pre 4 godine

Ako su oni izbacili ne znači da i mi moramo, a pogotovo da koristimo hrvatsku reč. Ni Nemačku ne zovemo Dojčland ili Germanija, a ako već hoćemo da govorimo u duhu srpskog jezika, tu državu treba da zovemo Nederland kad već kažemo Island, Grenland i Novi Zeland, a ne Ledozemska, Zelenozemska ili šta već za ovo treće.

Joao

pre 4 godine

Posto je jezik stvar dogovora, a ne prirodna nauka, ja cu i dalje da govorim Holandija, i da pravilno, na trećem slogu, naglašavam reči kao što su "televizija", "Portugalija", "Aleksandar". Smetaju mi, kao i svakom školovanom Srbinu, ova novogovorna pravila koja su izmislili neki lektori sa govornim manama

gremlin

pre 4 godine

Nizozemske...dobro je onda onaj meč sa Holandijom i Mijatovom prečkom nije nikad ni bio jer smo ga igrali sa “nekom”Holandijom...p.s.Nizozemska je bezveze!!!

Pa....

pre 4 godine

Od 2.1.2020. Holandija vise ne postoji, sada se zvanicno zove Nizozemska. Nije lose obavestiti se, pre nego sto pocnete sa pljuvanjem. Nije greska, stvarno je sada Nizozemska, a ne Holandija.

Zero_Cool

pre 4 godine

Bio je pre par dana clanak na B92 o tome kako Holandija vise ne postoji, odnosno da su izbacili iz imena i imena svih institucija ime Holandija. Jer zemlja ima 12 provincija, ali samo dve u sebi sadrže reč Holandija. U pitanju su Severna Holandija, u kojoj se nalaze Amsterdam i Harlem, dok je druga Južna Holandija, u kojoj su smešteni Hag i Roterdam.

Прле

pre 4 godine

1.Низоземска је сама тај закон изгласала, све државе које користе име Холандија да промене у Низоземска!
2.Лепо је то што наша држава то поштује.
3.Требали би такође престати користи име Грчка, што је Турска варијанта те државе. Они себе називају Хеленима.

sryugos

pre 4 godine

Odgovor svima dole, od 1. januara 2020. kaze se Nizozemska. Holandija zvanicno svuda menja ime u Nederland a ime Holland odlazi u istoriju.

baraka

pre 4 godine

Holandija a ne “Nizozemska”.
(pedja Dorcolac, 06. januar 2020 13:38)

Holandske vlasti odlučile su da se prestane sa korišćenjem naziva Holandija i da se za tu državu od sada koristi samo Nizozemska.
Tako da, mozete makar da pokusate da se edukujete kada procitate nesto sto vam nije jasno a ne da se pravite pametni, kao sto to volimo mi Srbi da radimo. Po vasoj logici, Beograd nije Beograd, vec Singidunum i dalje..

Borko

pre 4 godine

A sad o odbojci. Sta se brinete. Grupu bar prolazimo, za dalje ne znam. Nema ni promila sanse da nam i jedan set otkinu Holandija ili Bugarska. Sad gledam kvote, favoriti smo ko da igramo protiv neke africke reprezentacije. Doduse bili smo favoriti i protiv Francuske prema svim kladionicama, ali ne tako veliki ipak.

Nikola

pre 4 godine

Kako zvuči sad ovo čudno:”Nizozemska”...Kao da sam uš’o na Hrvatski sajt i listam vesti hahahahahha
(dnevna doza prosecnog Srbende, 6. januar 2020 13:34)

Mislis vijesti? :)

Нена

pre 4 godine

ВАЉДА ПРОТИВ ХОЛАНДИЈЕ ? Или смо и ми постали део државе Nederland која је забранила коришћење назива Holland на својој територији. Ово је једнако томе као да сте нпр. написали да је гужва на хунгаријској граници. Изгледа и смешно и неписмено. Мада, ко зна, код вас ће и Шпанија да постане Шпањолска. Очас посла.

Pa....

pre 4 godine

Od 2.1.2020. Holandija vise ne postoji, sada se zvanicno zove Nizozemska. Nije lose obavestiti se, pre nego sto pocnete sa pljuvanjem. Nije greska, stvarno je sada Nizozemska, a ne Holandija.

my way

pre 4 godine

Resetovali smo ih na Holandiju!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Vojvoda Momčilo, 6. januar 2020 15:27)

Хаха, најбољи коментар. Вратили смо их на фабричка подешавања :)

gremlin

pre 4 godine

Nizozemske...dobro je onda onaj meč sa Holandijom i Mijatovom prečkom nije nikad ni bio jer smo ga igrali sa “nekom”Holandijom...p.s.Nizozemska je bezveze!!!

Big Al

pre 4 godine

Ajd ovi pametni, nek nadju gde se to zvanicno ova zemlja zove "Nizozemska". Evo da se ne mucite, ja cu vam reci: naci cete samo "Netherlands", a Nizozemsku cete sretati samo u Hrvata... Zasto bi je mi zvali Nizozemska? Kako zovemo Germany/Deutchland? Sta je sa zemljom leda? Zelenom zemljom? Moze ostati Holandija ili postati Nederlands, a Nizozemska je potpuno van duha naseg jezika, i van rezona kojima nazivamo druge svetske zemlje...
Sportski pozdrav!

Markos

pre 4 godine

Udjem na vest i vidim 46 komentara.Prvo sto pomislim "Ne zanima srbende toliko odbojka,oni su se garant uhvatili neke trivijalne budalastine kao sto je rec Nizozemska i sad raspredaju o tome a ne o utakmici" i gle cuda,budem u pravu.Napred momci,mi pravi ljubitelji odbojke vas podrzavamo

Joao

pre 4 godine

Posto je jezik stvar dogovora, a ne prirodna nauka, ja cu i dalje da govorim Holandija, i da pravilno, na trećem slogu, naglašavam reči kao što su "televizija", "Portugalija", "Aleksandar". Smetaju mi, kao i svakom školovanom Srbinu, ova novogovorna pravila koja su izmislili neki lektori sa govornim manama

Лепи Цане

pre 4 godine

Низоземска је раније била велесила у одбојци, сада је на нивоу Ледоземске.

Pored skca prolazim i vidim neku gomilu

pre 4 godine

Kakve veze ima to što su oni promenili ime, kad mi imamo svoju reč za njihovu državu a ta reč je ustaljena u srpskom jeziku vekovima - Holandija.
Kao što imamo i za Dojčland, Germaniju ili Alemanju svoju reč - Nemačka, kao što nam severni sused nije ni Ugarska ni Hungarija već po naški - Madjarska.
Uostalom ako nas Turci nazivaju Srbistan, a mi se ne bunimo, šta ima ko da se buni kako ćemo mi zvati Nederlandiju.

Mik

pre 4 godine

Ovi nasi lektori se ubise da izmene dugogodisnje prirodne akcente u vestacke, a nisu se uopste potrudili da smisle ime za Holandiju, nego prepisuju od Hrvata... valjda su i oni skolu zavrsavali tamo.

Flying Dutchman

pre 4 godine

Ajde i ja kao drzavljanin drzave o kojoj se raspravlja da napisem koju rec.

1. Ime drzave nije promenjeno. Ime je bilo i ostalo Nederland. Ta drzava je deo kraljevstva koje se zove Koninkrijk der Nederlanden.
2. Ministarstvo turizma je odlucilo da promeni marketinski pristup jer smatraju da su samo dve provincije prominentno zastupljene ako sa nastavi sa upotrebom imena Holland u brosurama, prezentacijama itd. Holland je do sad korisceno zbog siroke prepoznatljivosti u svetu.
3. Jezik se sluzbeno zove Nederlands a ne Dutch kako neki ovde tvrde. Postoji i Flamanska varijanta istog koja se razlikuje otprilike kao Srpski i Hrvatski. Sluzbeno se ta varijanta naziva Belgisch- ili Vlaams Nederlands a cesto i samo Vlaams.

Uglavnom sve se svodi na (izvinite sto ne znam srpsku rec) rebranding zvanicnog marketinga a ne na promenu imena drzave tako da ce Nederland za Francuze i dalje biti Pays-Bas, za Spance i Turke Olanda, Anglo-Saksonci ce vam reci da se u Holland govori Dutch i to je to. Nista se ne menja ni u jednom jeziku sem kod pokondirenih tikvi.

Moje tvrdnje mozete proveriti na internetu pogotovo ako govorite Holandski.

I da ne zaboravim "Hollandaise sauce" nije holandski nego francuski mada se tako zove.

Нена

pre 4 godine

Низоземци нису забранили коришћење имена, већ су дефинисали како се зову. Наше је да то поштујемо, не да инсистирамо да их идаље зовемо погрешним именом.
(my way, 6. januar 2020 15:53)

Има их и што певаху Дојче ибер алес па их ми зовемо и Немцима и Швабама, а не Дојчландцима. Ако не "поштујемо" Германце зашто бисмо поштовали Холанђане или како год. Они сами себе могу да зову како им се хоће, а то можемо и ми. И Грчка у коју тако радо идемо је Елада а ми користимо то што користимо. На нама је да одлучимо како ћемо их звати, а не на њима. За мене, то је била Холандија и остаће Холандија.

Sale

pre 4 godine

Ja ne verujem da pojedini komentarisu utakmicu a ignorisu to sto je u naslovu napisano Nizozemska umesto Holandija. Mislim da ste pozurili i da treba sacekati misljenje i potvrdu SANU o tome kako ce srpski narod nazivati ovu zemlju.

Deksi

pre 4 godine

Smesno mi kad na srpskom portalu pročitam Nizozemska, a do jučer smo ismejavali Hrvate i rugali se oko tog naziva
(marinko, 06. januar 2020 16:06)

Niko vas Hrvate nije ismevao zbog Nizozemske, jer to i jeste naziv te zemlje, kada se prevede sa originala. Ismevali smo vas zbog “klokana” (koje ostatak planete naziva kengurima), “zrakomlata” i sličnih stvari.

WillyWonka

pre 4 godine

Dok se bavite Holandijom i Nizozemskom, htio sam da kažem da mi nikad neće biti jasno kako kontinentalni prvak u nekom sportu (kao što je Srbija u odbojci) nema direktan plasman na olimpijadu. Daleko od toga da sam neki navijač Srbije, ali zaista je glupo, može se desiti da olimpijski turnir prođe bez prvaka kontinenata.

Zero_Cool

pre 4 godine

Bio je pre par dana clanak na B92 o tome kako Holandija vise ne postoji, odnosno da su izbacili iz imena i imena svih institucija ime Holandija. Jer zemlja ima 12 provincija, ali samo dve u sebi sadrže reč Holandija. U pitanju su Severna Holandija, u kojoj se nalaze Amsterdam i Harlem, dok je druga Južna Holandija, u kojoj su smešteni Hag i Roterdam.

baraka

pre 4 godine

Holandija a ne “Nizozemska”.
(pedja Dorcolac, 06. januar 2020 13:38)

Holandske vlasti odlučile su da se prestane sa korišćenjem naziva Holandija i da se za tu državu od sada koristi samo Nizozemska.
Tako da, mozete makar da pokusate da se edukujete kada procitate nesto sto vam nije jasno a ne da se pravite pametni, kao sto to volimo mi Srbi da radimo. Po vasoj logici, Beograd nije Beograd, vec Singidunum i dalje..

gari

pre 4 godine

Ako su oni izbacili ne znači da i mi moramo, a pogotovo da koristimo hrvatsku reč. Ni Nemačku ne zovemo Dojčland ili Germanija, a ako već hoćemo da govorimo u duhu srpskog jezika, tu državu treba da zovemo Nederland kad već kažemo Island, Grenland i Novi Zeland, a ne Ledozemska, Zelenozemska ili šta već za ovo treće.

Marko

pre 4 godine

Nizozemska je uvek bio ispravan naziv, to će vam reći svaki student istorijeHolandija je bio uži dodatak, a sada više ni toga neće biti.Dakle, proverite malo koji se naziv poodavno koristi na filozofskim fakultetima u Srbiji, na katedrama za istoriju.Sami Nizozemci za sebe kažu da su "Nederlanders", dakle stanovnici Niske zemlje.I to je sasvim normalan prevod na srpski, toliko jasan da ne može biti jasniji.A ko nam je kriv što je naš srpski jezik sve više pun stranih reči i izraza da nam recimo smeta ono što Hrvati recimo dobro koriste kao nazive (na primer nazivi meseci u godini), a u suštini potiče još od staroslovenskog jezika.Čudo jedno kako nam samo ne smetaju engleske poštapalice ili cele rečenice što je moderno u današnjem izgovoru, a smeta nam ovo.Klasično pomodarstvo i kvazipatriotizam, nešto slično poput svih novopečenih velikih vernika koji ne shvataju da je julijanski kalendar loš i da je relikt prošlosti i da ga nije izmislio Srbin već Rimljanin.Inače, Nizozemci ne govore ni nizozemskim ni holandskim jezikom nego se njihov jezik naziva Dutch i recimo istim tim jezikom govore Flamanci u Belgiji, nema tu razlike.Ali verovatno ovdašnji "stručnjaci" misle da se u Nizozemskoj govori Holandski, a u Belgiji (bez valonskog dela) - Belgijski, a oni koji misle da su im doskočili po pametri da se u flamanskom delu Belgije govori Flamanski.Nemate vi ljudi pojma o toliko toga, ne bi škodilo da se uzmu neke knjige u ruke.

bane

pre 4 godine

Bilo je samo pitanje vremena kada će do ove rasprave doći. Eto, odbojkaška vest je bila povod, a B92 malo trči pred rudu. Da, Holandija je objavila da se od sada zove samo The Nederlands. Malo ko je uzoe da analizira šta to znači, pre svega za druge zemlje koje ovu zemlju nazivaju na razne načine. Pa, baš ništa. Svaki jezik ima neke svoje specifične topološke nazive, nama najpoznatiji primer je prestonica Austrije, koja se matično zove Vien, u svetu poznata kao Viena, a na jezicima bivšeg srpskohrvatskog i mađarskog od koga smo i preuzeli - Beč, na slovenačkom Dunaj. S obzirom na to da naše jezičke institucije nisu izdale nikakvo zvanično novo pravilo, kod nas se ova zemlja zove i dalje Holandija, bez obzira što to možda nikada nije bilo ispravno. Svi mi koji smo imali peticu iz geografije, znamo odavno da Holandija nije adekvatno ime za tu državu.

Nikola

pre 4 godine

Kako zvuči sad ovo čudno:”Nizozemska”...Kao da sam uš’o na Hrvatski sajt i listam vesti hahahahahha
(dnevna doza prosecnog Srbende, 6. januar 2020 13:34)

Mislis vijesti? :)

kesi

pre 4 godine

Bruka i sramota!!!!Jutros na rts-u najavljuju duel sa “nizozemskom” sad na ovom sajtu isto.Izvinite,ima li po koji Srbin u vašim redakcijama????!!!Pokvariše mi praznik idioti...

rus

pre 4 godine

А кад играмо са Германијом?
(Марко, 6. januar 2020 13:49)

Prvo da odigramo sa Niderlanđanima. To su ovi koji su rešili da ne žive u Holandiji nego u Niderlandiji jer je njihovom kralju dojadilo da ga zovu Holandskim kraljem kada samo dve od 12 provincija u svom nazivu sadrže reč Holland, a on, Villem-Alexander, je kralj svih Niderlanđana.

činjenica

pre 4 godine

Holandske vlasti odlučile su da se prestane sa korišćenjem naziva Holandija i da se za tu državu od sada koristi samo Nizozemska.
(baraka, 6. januar 2020 13:48)

To nije tačno,
oni svoju zemlju zovu Nederland, a ne Nizozemska.

Grenland je na danskom jeziku Zelena zemlja,
pa ga ipak zovemo Grenland,

ako ćemo da koristimo logiku,
onda će Holandija da bude Nederland.

Ako je Grenland, onda je i Nederland, po istom principu.

Oliver

pre 4 godine

Ne moze nikako Nizozemska. To je hrvatski izraz,a mi govorimo srpski jezik. Mi kazemo Spanija,a Hrvati Spanjolska,mi kazemo Obala Slonovace,a Hrvati Obala bjelokosti. Dakle,nema govora o Nizozemskoj. Mi mozemo da imamo 2 resenja: Ili original Nederland ili prevod na srpski Niska Zemlja. Postoje drzave koje imaju 2 reci u imenu:Obala Slonovace,Burkina Faso ili cak tri reci:Papua Nova Gvineja tako da ne bi bio problem Niska Zemlja. Dakle,ili Nederland ili NIska Zemlja.

Roćevac

pre 4 godine

Molio bih vas da mi prevede na srpski jezik protiv koje zemlje smo igrali. Na srpskom je verovatno Holandija ili drugi naziv Donja Zemlja ( Nizozemska na hrvatskom dijalektu )

Сатник без стројнице

pre 4 godine

Ако за Беч кажемо Беч а не Вин (Wien), зашто Холандија не би остала Холандија?

Prosecni basketas

pre 4 godine

Zasto ne Nederland?
Kad igramo protiv Zelene zemlje?
Cudi me da dnevna doza, nije procitao clanak od pre par dana. Zna se da on sve cita, ili ovo nije pava dnevna doza.

Moje ime

pre 4 godine

Nizozemlje je bolji naziv.
Svazilend je postao Esvatini, Ceska (Czech Republic) je postala Czechia, vecina ljudi izgovara/pise Wien/Vienna, mi i Madjari Bec.

my way

pre 4 godine

ВАЉДА ПРОТИВ ХОЛАНДИЈЕ ? Или смо и ми постали део државе Nederland која је забранила коришћење назива Holland на својој територији. Ово је једнако томе као да сте нпр. написали да је гужва на хунгаријској граници. Изгледа и смешно и неписмено. Мада, ко зна, код вас ће и Шпанија да постане Шпањолска. Очас посла.
(Нена, 6. januar 2020 14:37)

Термин "Мађарска" смо узели из мађарског језика. Ако мене питаш, то нам и као њиховим суседима приличи, не мора све како Англи кажу. Низоземци нису забранили коришћење имена, већ су дефинисали како се зову. Наше је да то поштујемо, не да инсистирамо да их идаље зовемо погрешним именом. "Низоземска" није никаква хрватска ни било чија страна реч, већ наша, баш као што су то и "тисућа", "крух" и многе друге. Ми за разлику од њих не морамо ништа ни да отимамо ни да присвајамо, нити да измишљамо нови језик и речи, пошто имамо своје.

Preža

pre 4 godine

Mali dodatak jezičkoj raspravi, na italijanskim sajtovima danas nisam primetio promenu imena. Oni pomenutu zemlju i dalje zovu Olanda.

Damke

pre 4 godine

Ni nemačke vlasti nisu odlučile da se zovu Germany ili Nemačka, već Deutschland ali ih svet i mi tako zovemo. Ok je da Holandiju zovemo kako smo je zvali ili Nizozemska, jer su oba geografska naziva ustaljena na našim prostorima. Bitnije od svega je da ih mi ipak pobedimo i prođemo dalje, a na kraju i plasiramo na OI, pa da NAS tamo zovu kakvim god imenima kad ih sve pobedimo i odnesemo zlato.

Sale

pre 4 godine

Sve sami kreteni komentare ostavljaju... Dajte podršku našim sjajnim momcima da naprave još jedan vrhunski rezultat i da se plasiraju na olimpijske igre.

Прле

pre 4 godine

1.Низоземска је сама тај закон изгласала, све државе које користе име Холандија да промене у Низоземска!
2.Лепо је то што наша држава то поштује.
3.Требали би такође престати користи име Грчка, што је Турска варијанта те државе. Они себе називају Хеленима.

Bari1991

pre 4 godine

Holandske vlasti odlučile su da se prestane sa korišćenjem naziva Holandija i da se za tu državu od sada koristi samo Nizozemska.
Tako da, mozete makar da pokusate da se edukujete kada procitate nesto sto vam nije jasno a ne da se pravite pametni, kao sto to volimo mi Srbi da radimo. Po vasoj logici, Beograd nije Beograd, vec Singidunum i dalje..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (baraka, 6. januar 2020 13:48)


I grcke vlasti svoju zemlju nazivaju Helas,Finske Suomi i da ne nabrajam dalje.Kao prvo,doneli su zakon u svojoj zemlji a ne nasoj!I onaj Uzbekistanac je promenio nazive meseci,pa je kod nas ipak januar.Vise ste smesni sa svojim pomodarstvom vi koji bi da se prikazete kao vise inteligentni i obrazovani od drugih a ne shvatate da ispadate smesni,da ne kazem nesto drugo.Po tvovjo logici i "nacitanosti" odavno bi trebalo da Grenland nazivamo Zelena Zemlja,a Island Ledena Zemlja.

Diaz

pre 4 godine

Ono kad se potrudiš da budeš veći katolik od Pape. Inače ako je naziv “Holandija” izbačen iz upotrebe to znači da je sad slobodan da može da ga uzme ko god hoće? Mislim ako ga Makedonci nisu već rezervisali lol

Konfučije

pre 4 godine

Da ne govorim o Holandiji uopšte ovom prilikom. Evo recimo Nemačka je ime koje rado i jelte, logično piše u svim vestima. Oblik tog imena koriste samo slovenske zemlje i to je zapravo pogrdan naziv te zemlje koji ama baš nikakve veze nema sa pravim imenom Deutschland (dojčland). Englesko govorno područje koristi drugi naziv, francusko treći itd. Zaboga u čemu je problem sa Holandijom. Manite se pomodarstva i silovanja jezika. Svojevremeno ste više bili u pravu sa žalosnim Šavijem iz Barselone pa nije išlo.

*profesor*

pre 4 godine

(gremlin, 06. januar 2020 13:38)

Taj mec kada je Mijat pogodio precku svakako se nije dogodio jer ga je po tvojoj logici igrala neka Jugoslavija. :)

Bari1991

pre 4 godine

(Marko, 6. januar 2020 14:20)

Znaci Jari Litmanen je najbolji fudbaler u istoriji Suomija,dok je bivsi Zvezdin kapiten Marin drzavljanin Dojclanda.Mislim da se danas igra prijateljska utakmica Rapid Viena-Poli Timisoara.A sinoc bili neredi na utakmici u Tesalonikiju.Trenutno nas dubl protiv Frans dubla igra.Posto svi sebe tako nazivaju pravilno onda i mi tako da kazemo.Samo da nas ne udari Ibra iz Sverigea!

sryugos

pre 4 godine

Odgovor svima dole, od 1. januara 2020. kaze se Nizozemska. Holandija zvanicno svuda menja ime u Nederland a ime Holland odlazi u istoriju.

Живчани_неки_лик

pre 4 godine

Како се пише Низоземска на енглеском? Гледам утакмицу и даље пише Nederlands...

Lupatenje neznalica

pre 4 godine

Jedan lik u komnetarima pise da novokomponovani veliki vernici ne shvataju da je julijanski kalendar los. Dilejo, patrijarh Pavle i svi patrijarsi pre njega nisu znali to sto ti znas. Brukas se. Plus, nije Nizozemska, vec je pravilno Niskozemlja, ako cemo vec da teramo mak na konac. Nizozemska je potpuna jezicka besmislica jednog srpskog plemena sa zapada koje je izmislilo sebi posebnu naciju i poseban jezik. Nizozemska... sta je niz'o? Ko je niz'o? Zemska? U kojoj konotaciji se koristi ovo "zemska"? Novogovor nastao u vreme ndh je sprrrrdnja.
Usput, ljudi, bravo za rezultat protiv Holandije!

Borko

pre 4 godine

A sad o odbojci. Sta se brinete. Grupu bar prolazimo, za dalje ne znam. Nema ni promila sanse da nam i jedan set otkinu Holandija ili Bugarska. Sad gledam kvote, favoriti smo ko da igramo protiv neke africke reprezentacije. Doduse bili smo favoriti i protiv Francuske prema svim kladionicama, ali ne tako veliki ipak.

koča

pre 4 godine

Ja bih voleo da vidim da li je bilo koja druga zemlja pomenula naziv kako su vekovima zvali Holandiju. Dokle cemo se savijati kako drugi kazu?

Марко

pre 4 godine

Prosto je neverovatno. Svi komentarisu mec, a niko da se seti da nije vise Holandija vec Nizozemska. Nema ni jednog komentara o tome. Stvarno bitna stvar i uopste mi nije jasno kako ste to preskocili, prosto je zabrinjavajuce.
(Pa...., 6. januar 2020 17:55)

Правилно се пише "ниједног", а не "ни једног".

slobinator

pre 4 godine

(Lupatenje neznalica, 6. januar 2020 21:51)
potpuno se slažem sa komentarom u vezi sa novim službenim nazivom holandije.dakle ako nećemo da je zovemo nederland,onda je trebamo zvati 'niska zemlja' ili niža zemlja. međutim kako to ovde neko reče ako već grenland ne zovemo zelena zemlja,zašto bi nederland zvali niska zemlja,a naročito zašto bi uzimali hrvatske izraze i umetali u svoj srpski jezik.još preostaje da španiju prekrstimo u španjolsku,švajcarsku u švicarsku i eto miline

aleksandar v

pre 4 godine

Holandija a ne “Nizozemska”.(pedja Dorcolac, 06. januar 2020 13:38)Holandske vlasti odlučile su da se prestane sa korišćenjem naziva Holandija i da se za tu državu od sada koristi samo Nizozemska.Tako da, mozete makar da pokusate da se edukujete kada procitate nesto sto vam nije jasno a ne da se pravite pametni, kao sto to volimo mi Srbi da radimo. Po vasoj logici, Beograd nije Beograd, vec Singidunum i dalje..
(baraka, 06. januar 2020 13:48)zvači Viena, Hungarija ajde avi da se edukujemo

А чему оволки минуси за "Низоземска"

pre 4 godine

Опет морају све Хрвати да буду криви када су у ствари покрали пола старих српских речи!

Saruman

pre 4 godine

Da li je realno da se na sportskoj vesti od 120 komentara, njih 115 odnosi na jezičko prepucavanje???
Sportski gledano, momci su odigrali ovo bez stresa, uz dosta grešaka na servisu, koje su oprostive zbog nedostatka treninga, uigravaju se u hodu i to je prihvatljivo. Sad nam ostaju Bugari, ako i to prođe bez stresa, puna snaga za polufinale u kome nas, verovatno čekaju Nemci (osim ako ih Slovenci ne šokiraju na njihovom bunjištu), s kojima mora punom snagom. U finalu, realno, opet Francuzi i tu zavisimo bukvalno od raspoloženja u kom će momci izaći na teren.

Max

pre 4 godine

Iako je Holandija zvanično pre nekoliko dana promenila ime u The Netherlands, u srpskom narodu je ostala Holandija i ostaće dugo u našem jeziku, sada makar kolokvijalno. Za mene je Holandija takođe. Pozdrav.

Oliver

pre 4 godine

@Flying Dutchman

Hvala za odlican komentar i doprinos razjasnjenju. Ako je to sve tacno kao sto kazes,onda nema nikakve potrebe da menjamo nas naziv Holandija. Samo kad drzava zvanicno menja ime,onda moramo i mi(Burma u Mjanmar,Rodezija u Zimbabve,Zair u Kongo,Kampucija u Kambodza,Portugalija u Portugal itd.) Posto ovde nema zvanicne promene,onda ostaje Holandija.

Dachazvezda

pre 4 godine

Hehehhehe :)))

Kakva visokoumna, lingvisticko-geografsko-socioloska rasprava povodom imena :))
I posle kazu mi ne znamo sve!??? Nemaju Nizozemci pojma!!! Da pitaju nas da im mi objasnimo kako se ONI zovu :))))

Cisto da dam "doprinos" raspravi. Sto se mene tice, mogu da se zovu i Petropanija, isti mi... Kliker :)))) sretno im sa imenom

slobinator

pre 4 godine

samo da javim, Francuzi su nas vec izbacili, Bugari dobili sa 3:2
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maki, 6. januar 2020 19:27)
nemaš pojma

Tina

pre 4 godine

Nije ni Holandija ni Nizozemska vec The Netherlands ili jednostavno, po holandskom jeziku Nederland. Ali dobro, mi (i puno ostalih) volimo da prevodimo nazive drzava, gradova, reka, planina... Cisto da samo mi znamo o cemu se prica a niko drugi da nas ne razume.

gremlin

pre 4 godine

Vice Koistra i Rajan Numerdor posle da me ne pitate koje sam godište...i Peter Blanže...eh i Miodrag Jergic komentator i Korać...

Angst

pre 4 godine

Nizozemska jeste pravilno. Nije prepisivanje od Hrvata. Holandijom se nazivaju samo dve provincije u republici sastavljenoj od 12 upravnih jedinica.

Radojicin Dr. Mali

pre 4 godine

Ajde i ja kao drzavljanin drzave o kojoj se raspravlja da napisem koju rec.

1. Ime drzave nije promenjeno. Ime je bilo i ostalo Nederland. Ta drzava je deo kraljevstva koje se zove Koninkrijk der Nederlanden.
2. Ministarstvo turizma je odlucilo da promeni marketinski pristup jer smatraju da su samo dve provincije prominentno zastupljene ako sa nastavi sa upotrebom imena Holland u brosurama, prezentacijama itd. Holland je do sad korisceno zbog siroke prepoznatljivosti u svetu.
3. Jezik se sluzbeno zove Nederlands a ne Dutch kako neki ovde tvrde. Postoji i Flamanska varijanta istog koja se razlikuje otprilike kao Srpski i Hrvatski. Sluzbeno se ta varijanta naziva Belgisch- ili Vlaams Nederlands a cesto i samo Vlaams.

Uglavnom sve se svodi na (izvinite sto ne znam srpsku rec) rebranding zvanicnog marketinga a ne na promenu imena drzave tako da ce Nederland za Francuze i dalje biti Pays-Bas, za Spance i Turke Olanda, Anglo-Saksonci ce vam reci da se u Holland govori Dutch i to je to. Nista se ne menja ni u jednom jeziku sem kod pokondirenih tikvi.

Moje tvrdnje mozete proveriti na internetu pogotovo ako govorite Holandski.

I da ne zaboravim "Hollandaise sauce" nije holandski nego francuski mada se tako zove.
(Flying Dutchman, 06. januar 2020 15:52)

Živija Zoran Milanović novi srbski preCednik Kroacije... ???

Pera realno

pre 4 godine

Niskazemlja, Niskozemska, Nižazemlja , kad već ukidaju naziv Holandija. Hrvatski naziv Nizozemska tek ne znači ništa. Možda zadržati njihov original "Niderland".

Srbenda

pre 4 godine

Godpodo lingvisti ispravno ne ako već nije Nederland onda je Nizozemska. Zašto bi to bilo hrvatski. Hrrvati nešto pravilnije izgovaraju nego mi srbi. Tisuća je stari slovenski naziv kao i imena meseca. Oni za fudbal imaju svoju reč a to je nogomet. I zašto mi kažemo Nemačka, Beč, a ako već kažemo Madjarska jer madjari svoju zemlju zovu Magyaorszag može i Nizozemska. Zašto mi i madjari zovemo glavni grad Austrije zovemo Beč

Беч

pre 4 godine

Није Беч него Дунавск, Словенци објаснили како се чувају стари (српски) топоними...

Torrente

pre 4 godine

Tako da, mozete makar da pokusate da se edukujete kada procitate nesto sto vam nije jasno a ne da se pravite pametni, kao sto to volimo mi Srbi da radimo. Po vasoj logici, Beograd nije Beograd, vec Singidunum i dalje..
(baraka, 6. januar 2020 13:48)

Onda i ti pokušaj da se edukuješ pa nemoj Beč da zoveš po mađarskom nazivu koji smo usvojili, već onako kako ga Austrijanci i zovu - Viena.
...
Probaj da izgovoriš ime mitskog broda kao Leteći Nizozemac.

Ostaće Holandija, a oni nek' se zovu kako hoće.

nn

pre 4 godine

Ne znam da li je ovaj komentar da se mučimo ironičan ili ne, ali mi smo ih blago rečeno odrali danas i bilo je uživanje gledati. Vidi se da su momci danas bili spremniji i raspoloženiji nego juče, neka tako bude i protiv Bugara. Još samo servis da ustalimo i biće dobro.

Petar Pan

pre 4 godine

Nizozemska se nikada nije ni zvala Holandija, oduvek se zvala Nizozemska a ime Holandija je koristila kao neku vrstu nadimka, inace deo te drzave se zove Holandija i sada su ljudi odlucili da prestanu da koriste taj nadimak kako bi rasteretili turisticki pritisak na taj deo zemlje i eventualno rasporedili turizam u druge delove zemlje... Nama mozda neshvatljivo, ali nama je i reciklaza neshvatljiva, sloboda medija, demokratija, postovanke sopstvenog ustava i zakona i jos neke sitnice, tako da sacekajmo da vidimo da li ce taj njihov potez imati efekta... Ako nekog interesuje...

Violeta Markovic Ljubicica

pre 4 godine

Nije problem ovde sto je Nizozemska kao hrvatski izraz, vec sto mi Srbi svaku promenu, i onu najbanalniju, dozivljavamo kao smak sveta... Okostanim mozgovima sve smeta...

Pa....

pre 4 godine

Prosto je neverovatno. Svi komentarisu mec, a niko da se seti da nije vise Holandija vec Nizozemska. Nema ni jednog komentara o tome. Stvarno bitna stvar i uopste mi nije jasno kako ste to preskocili, prosto je zabrinjavajuce.

Vojin

pre 4 godine

Jeste tačno da je Nizozemska ok, ali možemo i mi da damo svoj prevod.
Npr. Niskozemlje :) Meni je simpatično i kao iz igre prestola.

Hahahaha

pre 4 godine

Koliko ljudi u stvari ne prate odbojku. Do juce svi su se zalili zasto evropski prvaci ne idu direktno. Danas svi raspravljaju zasto Nizozemska, a ne Holandija. Ipak, odlicno su odigrali. Posto nemaju priliku da imaju normalan trening, moze to i ovako. Svi oni koji se zale na broj gresaka iz servisa, u normalnim okolnostima ekipa ima trening pre meca, u ovim, ekipa to radi na mecu. Bez obzira na broj gresaka, ipak su dobro igrali. Mogu oni... Sada, posle ovoga i dalje ostaje zal, sto ovako nisu igrali protiv Italije, sada bi odmarali...

prva liga komentator

pre 4 godine

@Posto je jezik stvar dogovora, a ne prirodna nauka, ja cu i dalje da govorim Holandija, i da pravilno, na trećem slogu, naglašavam reči kao što su "televizija", "Portugalija", "Aleksandar". Smetaju mi, kao i svakom školovanom Srbinu, ova novogovorna pravila koja su izmislili neki lektori sa govornim manama
(Joao, 06. januar 2020 14:33)

Žalosno je ako svaki školovani Srbin razmišlja i sagledava ovu situaciju isto kao i ti. Kakvo god da nam je školstvo, vrlo plitko razmišljanje i ozbiljna neobaveštenost.
A količina pluseva koje si dobio pokazuje da imamo i veliki broj "školovanih“.

vaske

pre 4 godine

Ma biće gadno ako Bugarska dobije Francusku na pragu je da povede 2-1 a naziv da batalimo mi.

najzad jedan normalan komentar

nisam gleao utakmicu ali iz rezultata mogu da zaklucim da su francuzi pustili bugare da ih pobede...možda grešim, ali nešto mi tu ne štima

nadam se samo da će se to francuzima, ako su stvarno namerno izgubili, obiti o glavu

nn

pre 4 godine

Bugari dobili Francusku 3:2, gadno. Mi ih moramo dobiti 3:0 ili 3:1 da bismo imali više bodova od njih i prošli dalje. A s obzirom kako su Bugari igrali danas, neće biti nimalo lako...

Gde ja živim

pre 4 godine

Danas je bilo bolje. Bez glupih grešaka i sa malo većom koncentracijom. Blok i servis dosta bolji. Nisu više Holanđani (ja ne mogu ovo Nizozemska valjda neće da mi zamere) neka sila, ali opet mogu da naprave probleme tako da raduje ozbiljan pristup. Nadam se da dižemo formu iz meča u meč pa da u završnici bude najbolje. Idemo momci, samo jako i koncentrisano. Neka se spreme Bugari.

zverka

pre 4 godine

Ljudi ne kapiraju da ime Holandija vise ne postoji i da je sama drzava se odrekla tog imena i da se iskljucivo sad zovu Nederland odnosno Nizozemska .

Vojvoda Momčilo

pre 4 godine

Gde su one narikače od juče što odmah poskakaše da ćemo sve izgubiti? Ovako će proći svi do finala, a onda sa kamatom vraćamo Frankofonom Kameruncu i Rusu.

Markoni

pre 4 godine

Holandija je naziv regije u zemlji klompi , lala i fudbala. Kao kada bi neko Srbiju zvao Podrinje a ne Srbija. Ova nasa bivša zapadna braća je zovu Nizozemska od davnina.

Jesi ti sa dorcola ili karaburme ili bulbuldera

pre 4 godine

Опет морају све Хрвати да буду криви када су у ствари покрали пола старих српских речи!
(

Kao npr,: džada, filidžan, sikter, ekser da ne nabrajam...

blob

pre 4 godine

Kako zvuči sad ovo čudno:”Nizozemska”...Kao da sam uš’o na Hrvatski sajt i listam vesti hahahahahha
(dnevna doza prosecnog Srbende, 06. januar 2020 13:34)

Idi kod njih i nemoj da se vraćaš.

Pera

pre 4 godine

(Mrtvac, 6. januar 2020 17:59) 

# Link komentara

Preporučujem (+4)

Ne preporučujem (0)

Da li sigurno idemo u polufinale ako dobijemo Bugarsku?
(Ivan M, 6. januar 2020 17:59) 

Pa naravno. Cak mozemo biti i prvi ako Francuska ne bude ubedljiva protiv Holandije. Protiv Bugarske je biti ili ne biti. Prosli put kad je bilo tako izgubili smo od Italije, a koliko se secam i od Nemacke pred proslu Olimpijadu isto.

amater

pre 4 godine

Vlada Nizozemske je zabranila da je bilo ko u svetu zove Holandija. Ta odluka stupila je na snagu 1. januara. Tako da svi mediji moraju da je zovu Nederland ili da nađu naziv prikladan svoj jeziku koji nije Holand.

Dr. Arslanagic

pre 4 godine

Gledam ove komentare (kvazilingvističke prirode) te razmišljam koliko su uspeli samo da nas pretvore u amebe...eto nisu nastale amebe pa Srbi ipak su prvi Srbi!

p.s Nizozemska se zove država i tačka!

Milan

pre 4 godine

Vidim da cak ni ovaj koji zivi u Nizozemskoj ne shvata. Njemu se ne menja nista, jer drzavu nikad nije ni zvao Holandija, vec Netherlands, odnosno Nizozemska. Sad su poceli da insistiraju da se ne upotrebljava naziv Holand (Na srpskom Holandija) jer je to netacan naziv, naziv samo jedne oblasti u Nizozemskoj. Kao kad bi Srbiju zvali Sumadija, ili Banat. I ono poslednje, Nizozemska nije hrvatska rec. Ko je ucio istoriju u osnovnoj skoli, mislim da je bio 7. razred, se seca da se koristio taj naziv u nasim udzbenicima. Koristio se polovinom devedesetih kad su tenzije sa Hrvatskom bile na najvisem nivou, i da je to hrvatska rec, sigurno bi bila zamenjena u udzbenicima.

JPR24

pre 4 godine

ВАЉДА ПРОТИВ ХОЛАНДИЈЕ ? Или смо и ми постали део државе Nederland која је забранила коришћење назива Holland на својој територији. Ово је једнако томе као да сте нпр. написали да је гужва на хунгаријској граници. Изгледа и смешно и неписмено. Мада, ко зна, код вас ће и Шпанија да постане Шпањолска. Очас посла.
(Нена, 06. januar 2020 14:37)

Holandija je koristena za Holland. Nije u pitanju neka zabrana nego službena izmena i ne koriste više Holland. Tako imaju pravo da zatraže da se službeno više ne koristi nigde. A za termin Nizozemska, hajd’ malo prolistajte rečnike...

JPR24

pre 4 godine

Obe ekipe su skupile toliko servis grešaka za tri utakmice!! Hehe... No kako god, naši su svakako mnogo više fokusirani, i igraju samim tim i bolje nego protiv Francuza.

Kaiser

pre 4 godine

Sada je sve moguće. Bugarska dobila Francusku sa 3:2 što nama kvari planove. Znači mora da se pobedi Bugarska sa 3:0 ili 3:1 jer onda bugari ostaju na 2 boda i da pobede Holandiju imaće 5 bodova a naši 6

Da

pre 4 godine

Bugari su pobedili... Ocigledno mec Srbija- Bugarska odlucuje ko ide dalje. Mada bi mi bilo drago da Francuzi izgube, ne zato sto su jaci, vec zato sto igraju igrice. Ne verujem da Nizozemska (Holandija😁) ima snage da tu nesto promeni. Bar danas nije delovalo da mogu nesto vise...

Ovaj

pre 4 godine

Oliver
Ako su rekli Nizozemska,onda je Nizozemska. Ne vidim nikakav problem u tome. Koristimo, recimo, dzada, fildzan, lajk, tagovati, da ne nabrajam, ali je sada najveci problem da se koristi Nizozemska. Zasto? Zato sto Hrvati tako kazu. Zovi kako hoces, oni nisu vise Holandija, sami su to promenili, a ti prevedi kako mislis da treba,ili govori u originalu, tvoja stvar.

pardon, ali zaista su užasni

pre 4 godine

Dragi Boze,oprosti im!Ovo se odnosi na vecinu komentara koji raspravljaju o imenu jedne drzave a ne o mecu koji su doboili nasi odbojkasi!

(bmiles, 8. januar 2020 04:33)


Izvinite, molim Vas,
ali mene više žalosti što mi

novokomponovani turbofolk lektori

skrnave jezik,

nego što mi donosi radost pobeda u jednoj utakmici,
ili čak i sam plasman na OI.

Desilo se da pomenuti lektori to čine na sportskoj temi,
pa Vas molim da nam oprostite što na istoj temi to komentarišemo.

doktor srpskog jezika

pre 4 godine

(Нена, 6. januar 2020 14:37)
Drzava se zove Netherlands (tj. Nederland u originalu) sto je u prevodu na srpski donja tj. niza zemlja. Da ih ne bi zvali Nizazemlja, Nizozemska je i prijatnije za uho i gramaticki ispravno.

ProkopijeElGrande

pre 4 godine

Ovi nasi lektori se ubise da izmene dugogodisnje prirodne akcente u vestacke, a nisu se uopste potrudili da smisle ime za Holandiju, nego prepisuju od Hrvata... valjda su i oni skolu zavrsavali tamo.
(Mik, 6. januar 2020 14:40)

Nije tako, nego je (sada vec bivsa) Holandija od 1.1.2020. i zvanicno izbacila Holland iz upotrebe. Sad su Netherlands, odnosno Nizozemska.

Mantis

pre 4 godine

Ali koliko su ljudi samo neuki...
Pa rec Nizozemska nije hrvatska rec!
(Klaxxon, 6. januar 2020 18:05)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ne znam čija je, no Hrvati su je
na ovim prostorima prvi rabili.
Ipak, nije mi jasno, zašto su se uopće Srbi
toliko uzbudili zbog imena neke države?
Zovite države kako vam volja i ne uvlačite
Hrvatsku u tu priču. Uostalom, prevelika je
razlika između hrvatskog i srpskog jezika,
da bi se vodila rasprava na B92.

bmiles

pre 4 godine

Dragi Boze,oprosti im!Ovo se odnosi na vecinu komentara koji raspravljaju o imenu jedne drzave a ne o mecu koji su doboili nasi odbojkasi!Vo ime oca ....i to na najveci Pravoslavni Praznik - Bozic,Gde ce vam dusa dragi zemljaci,Pobedili smo bivseg Holandjane ili Bizozemce,svejedno ali smo pobedili to je vaznije,Sledeci put ako pobedimo Severnu Makedoniju onda napisite Seveno Makedonce,mada jos uvek neznam gde je Juzna,ali svejedno,Ali da se vratim na temu,nasi odbojkasi su odigrali sjajno i posle onog poraza od Francuza kad su doziveli pljuvanje nevidjenih razmera sad se svi prave Tose i hvayaju se za besmislenu polemiku oko imena reprezentacije koju smo pobedili!Bravo nasi,bravo selektore Kovac,uzivao sam gledati kako ste sjajno odigrali!Napred i u pobedu protiv Bugarske!

asd

pre 4 godine

Poruka za urednike ove vesti, molim vas prosledite:

Odbor za standardizaciju srpskog jezika zauzeo je u petak 10. januara zvaničan stav da se u Srbiji i dalje upotrebljava naziv Holandija, iako je ta evropska kraljevina odlučila da od 1. januara koristi isključivo svoje pravo ime Nizozemska.U prilog preporuci Odbora ide i stav ambasade ove države, čiji su zvaničnici istakli da se “izmena naziva odnosi na brending, a ne na promenu imena“.

“Ovo je interna odluka Holandije o tome kako će se predstavljati i ne bi trebalo da utiče na to kako će se zemlja zvati na kojem jeziku“, navodi se u odgovoru koji je iz diplomatskog predstavništva Holandije dostavljen dnevnom listu Politika.

Pa....

pre 4 godine

Od 2.1.2020. Holandija vise ne postoji, sada se zvanicno zove Nizozemska. Nije lose obavestiti se, pre nego sto pocnete sa pljuvanjem. Nije greska, stvarno je sada Nizozemska, a ne Holandija.

Нена

pre 4 godine

ВАЉДА ПРОТИВ ХОЛАНДИЈЕ ? Или смо и ми постали део државе Nederland која је забранила коришћење назива Holland на својој територији. Ово је једнако томе као да сте нпр. написали да је гужва на хунгаријској граници. Изгледа и смешно и неписмено. Мада, ко зна, код вас ће и Шпанија да постане Шпањолска. Очас посла.

baraka

pre 4 godine

Holandija a ne “Nizozemska”.
(pedja Dorcolac, 06. januar 2020 13:38)

Holandske vlasti odlučile su da se prestane sa korišćenjem naziva Holandija i da se za tu državu od sada koristi samo Nizozemska.
Tako da, mozete makar da pokusate da se edukujete kada procitate nesto sto vam nije jasno a ne da se pravite pametni, kao sto to volimo mi Srbi da radimo. Po vasoj logici, Beograd nije Beograd, vec Singidunum i dalje..

Marko

pre 4 godine

Nizozemska je uvek bio ispravan naziv, to će vam reći svaki student istorijeHolandija je bio uži dodatak, a sada više ni toga neće biti.Dakle, proverite malo koji se naziv poodavno koristi na filozofskim fakultetima u Srbiji, na katedrama za istoriju.Sami Nizozemci za sebe kažu da su "Nederlanders", dakle stanovnici Niske zemlje.I to je sasvim normalan prevod na srpski, toliko jasan da ne može biti jasniji.A ko nam je kriv što je naš srpski jezik sve više pun stranih reči i izraza da nam recimo smeta ono što Hrvati recimo dobro koriste kao nazive (na primer nazivi meseci u godini), a u suštini potiče još od staroslovenskog jezika.Čudo jedno kako nam samo ne smetaju engleske poštapalice ili cele rečenice što je moderno u današnjem izgovoru, a smeta nam ovo.Klasično pomodarstvo i kvazipatriotizam, nešto slično poput svih novopečenih velikih vernika koji ne shvataju da je julijanski kalendar loš i da je relikt prošlosti i da ga nije izmislio Srbin već Rimljanin.Inače, Nizozemci ne govore ni nizozemskim ni holandskim jezikom nego se njihov jezik naziva Dutch i recimo istim tim jezikom govore Flamanci u Belgiji, nema tu razlike.Ali verovatno ovdašnji "stručnjaci" misle da se u Nizozemskoj govori Holandski, a u Belgiji (bez valonskog dela) - Belgijski, a oni koji misle da su im doskočili po pametri da se u flamanskom delu Belgije govori Flamanski.Nemate vi ljudi pojma o toliko toga, ne bi škodilo da se uzmu neke knjige u ruke.

Markos

pre 4 godine

Udjem na vest i vidim 46 komentara.Prvo sto pomislim "Ne zanima srbende toliko odbojka,oni su se garant uhvatili neke trivijalne budalastine kao sto je rec Nizozemska i sad raspredaju o tome a ne o utakmici" i gle cuda,budem u pravu.Napred momci,mi pravi ljubitelji odbojke vas podrzavamo

prva liga komentator

pre 4 godine

@Posto je jezik stvar dogovora, a ne prirodna nauka, ja cu i dalje da govorim Holandija, i da pravilno, na trećem slogu, naglašavam reči kao što su "televizija", "Portugalija", "Aleksandar". Smetaju mi, kao i svakom školovanom Srbinu, ova novogovorna pravila koja su izmislili neki lektori sa govornim manama
(Joao, 06. januar 2020 14:33)

Žalosno je ako svaki školovani Srbin razmišlja i sagledava ovu situaciju isto kao i ti. Kakvo god da nam je školstvo, vrlo plitko razmišljanje i ozbiljna neobaveštenost.
A količina pluseva koje si dobio pokazuje da imamo i veliki broj "školovanih“.

Angst

pre 4 godine

Nizozemska jeste pravilno. Nije prepisivanje od Hrvata. Holandijom se nazivaju samo dve provincije u republici sastavljenoj od 12 upravnih jedinica.

Mik

pre 4 godine

Ovi nasi lektori se ubise da izmene dugogodisnje prirodne akcente u vestacke, a nisu se uopste potrudili da smisle ime za Holandiju, nego prepisuju od Hrvata... valjda su i oni skolu zavrsavali tamo.

amater

pre 4 godine

Vlada Nizozemske je zabranila da je bilo ko u svetu zove Holandija. Ta odluka stupila je na snagu 1. januara. Tako da svi mediji moraju da je zovu Nederland ili da nađu naziv prikladan svoj jeziku koji nije Holand.

Ovaj

pre 4 godine

Oliver
Ako su rekli Nizozemska,onda je Nizozemska. Ne vidim nikakav problem u tome. Koristimo, recimo, dzada, fildzan, lajk, tagovati, da ne nabrajam, ali je sada najveci problem da se koristi Nizozemska. Zasto? Zato sto Hrvati tako kazu. Zovi kako hoces, oni nisu vise Holandija, sami su to promenili, a ti prevedi kako mislis da treba,ili govori u originalu, tvoja stvar.

gremlin

pre 4 godine

Nizozemske...dobro je onda onaj meč sa Holandijom i Mijatovom prečkom nije nikad ni bio jer smo ga igrali sa “nekom”Holandijom...p.s.Nizozemska je bezveze!!!

Dr. Arslanagic

pre 4 godine

Gledam ove komentare (kvazilingvističke prirode) te razmišljam koliko su uspeli samo da nas pretvore u amebe...eto nisu nastale amebe pa Srbi ipak su prvi Srbi!

p.s Nizozemska se zove država i tačka!

Pa....

pre 4 godine

Prosto je neverovatno. Svi komentarisu mec, a niko da se seti da nije vise Holandija vec Nizozemska. Nema ni jednog komentara o tome. Stvarno bitna stvar i uopste mi nije jasno kako ste to preskocili, prosto je zabrinjavajuce.

Violeta Markovic Ljubicica

pre 4 godine

Nije problem ovde sto je Nizozemska kao hrvatski izraz, vec sto mi Srbi svaku promenu, i onu najbanalniju, dozivljavamo kao smak sveta... Okostanim mozgovima sve smeta...

sryugos

pre 4 godine

Odgovor svima dole, od 1. januara 2020. kaze se Nizozemska. Holandija zvanicno svuda menja ime u Nederland a ime Holland odlazi u istoriju.

Srbenda

pre 4 godine

Godpodo lingvisti ispravno ne ako već nije Nederland onda je Nizozemska. Zašto bi to bilo hrvatski. Hrrvati nešto pravilnije izgovaraju nego mi srbi. Tisuća je stari slovenski naziv kao i imena meseca. Oni za fudbal imaju svoju reč a to je nogomet. I zašto mi kažemo Nemačka, Beč, a ako već kažemo Madjarska jer madjari svoju zemlju zovu Magyaorszag može i Nizozemska. Zašto mi i madjari zovemo glavni grad Austrije zovemo Beč

ProkopijeElGrande

pre 4 godine

Ovi nasi lektori se ubise da izmene dugogodisnje prirodne akcente u vestacke, a nisu se uopste potrudili da smisle ime za Holandiju, nego prepisuju od Hrvata... valjda su i oni skolu zavrsavali tamo.
(Mik, 6. januar 2020 14:40)

Nije tako, nego je (sada vec bivsa) Holandija od 1.1.2020. i zvanicno izbacila Holland iz upotrebe. Sad su Netherlands, odnosno Nizozemska.

zverka

pre 4 godine

Ljudi ne kapiraju da ime Holandija vise ne postoji i da je sama drzava se odrekla tog imena i da se iskljucivo sad zovu Nederland odnosno Nizozemska .

Прле

pre 4 godine

1.Низоземска је сама тај закон изгласала, све државе које користе име Холандија да промене у Низоземска!
2.Лепо је то што наша држава то поштује.
3.Требали би такође престати користи име Грчка, што је Турска варијанта те државе. Они себе називају Хеленима.

Sale

pre 4 godine

Ja ne verujem da pojedini komentarisu utakmicu a ignorisu to sto je u naslovu napisano Nizozemska umesto Holandija. Mislim da ste pozurili i da treba sacekati misljenje i potvrdu SANU o tome kako ce srpski narod nazivati ovu zemlju.

gari

pre 4 godine

Ako su oni izbacili ne znači da i mi moramo, a pogotovo da koristimo hrvatsku reč. Ni Nemačku ne zovemo Dojčland ili Germanija, a ako već hoćemo da govorimo u duhu srpskog jezika, tu državu treba da zovemo Nederland kad već kažemo Island, Grenland i Novi Zeland, a ne Ledozemska, Zelenozemska ili šta već za ovo treće.

Sale

pre 4 godine

Sve sami kreteni komentare ostavljaju... Dajte podršku našim sjajnim momcima da naprave još jedan vrhunski rezultat i da se plasiraju na olimpijske igre.

Roćevac

pre 4 godine

Molio bih vas da mi prevede na srpski jezik protiv koje zemlje smo igrali. Na srpskom je verovatno Holandija ili drugi naziv Donja Zemlja ( Nizozemska na hrvatskom dijalektu )

Petar Pan

pre 4 godine

Nizozemska se nikada nije ni zvala Holandija, oduvek se zvala Nizozemska a ime Holandija je koristila kao neku vrstu nadimka, inace deo te drzave se zove Holandija i sada su ljudi odlucili da prestanu da koriste taj nadimak kako bi rasteretili turisticki pritisak na taj deo zemlje i eventualno rasporedili turizam u druge delove zemlje... Nama mozda neshvatljivo, ali nama je i reciklaza neshvatljiva, sloboda medija, demokratija, postovanke sopstvenog ustava i zakona i jos neke sitnice, tako da sacekajmo da vidimo da li ce taj njihov potez imati efekta... Ako nekog interesuje...

my way

pre 4 godine

ВАЉДА ПРОТИВ ХОЛАНДИЈЕ ? Или смо и ми постали део државе Nederland која је забранила коришћење назива Holland на својој територији. Ово је једнако томе као да сте нпр. написали да је гужва на хунгаријској граници. Изгледа и смешно и неписмено. Мада, ко зна, код вас ће и Шпанија да постане Шпањолска. Очас посла.
(Нена, 6. januar 2020 14:37)

Термин "Мађарска" смо узели из мађарског језика. Ако мене питаш, то нам и као њиховим суседима приличи, не мора све како Англи кажу. Низоземци нису забранили коришћење имена, већ су дефинисали како се зову. Наше је да то поштујемо, не да инсистирамо да их идаље зовемо погрешним именом. "Низоземска" није никаква хрватска ни било чија страна реч, већ наша, баш као што су то и "тисућа", "крух" и многе друге. Ми за разлику од њих не морамо ништа ни да отимамо ни да присвајамо, нити да измишљамо нови језик и речи, пошто имамо своје.

Jesi ti sa dorcola ili karaburme ili bulbuldera

pre 4 godine

Опет морају све Хрвати да буду криви када су у ствари покрали пола старих српских речи!
(

Kao npr,: džada, filidžan, sikter, ekser da ne nabrajam...

doktor srpskog jezika

pre 4 godine

(Нена, 6. januar 2020 14:37)
Drzava se zove Netherlands (tj. Nederland u originalu) sto je u prevodu na srpski donja tj. niza zemlja. Da ih ne bi zvali Nizazemlja, Nizozemska je i prijatnije za uho i gramaticki ispravno.

Lupatenje neznalica

pre 4 godine

Jedan lik u komnetarima pise da novokomponovani veliki vernici ne shvataju da je julijanski kalendar los. Dilejo, patrijarh Pavle i svi patrijarsi pre njega nisu znali to sto ti znas. Brukas se. Plus, nije Nizozemska, vec je pravilno Niskozemlja, ako cemo vec da teramo mak na konac. Nizozemska je potpuna jezicka besmislica jednog srpskog plemena sa zapada koje je izmislilo sebi posebnu naciju i poseban jezik. Nizozemska... sta je niz'o? Ko je niz'o? Zemska? U kojoj konotaciji se koristi ovo "zemska"? Novogovor nastao u vreme ndh je sprrrrdnja.
Usput, ljudi, bravo za rezultat protiv Holandije!

Dachazvezda

pre 4 godine

Hehehhehe :)))

Kakva visokoumna, lingvisticko-geografsko-socioloska rasprava povodom imena :))
I posle kazu mi ne znamo sve!??? Nemaju Nizozemci pojma!!! Da pitaju nas da im mi objasnimo kako se ONI zovu :))))

Cisto da dam "doprinos" raspravi. Sto se mene tice, mogu da se zovu i Petropanija, isti mi... Kliker :)))) sretno im sa imenom

Big Al

pre 4 godine

Ajd ovi pametni, nek nadju gde se to zvanicno ova zemlja zove "Nizozemska". Evo da se ne mucite, ja cu vam reci: naci cete samo "Netherlands", a Nizozemsku cete sretati samo u Hrvata... Zasto bi je mi zvali Nizozemska? Kako zovemo Germany/Deutchland? Sta je sa zemljom leda? Zelenom zemljom? Moze ostati Holandija ili postati Nederlands, a Nizozemska je potpuno van duha naseg jezika, i van rezona kojima nazivamo druge svetske zemlje...
Sportski pozdrav!

Oliver

pre 4 godine

Ne moze nikako Nizozemska. To je hrvatski izraz,a mi govorimo srpski jezik. Mi kazemo Spanija,a Hrvati Spanjolska,mi kazemo Obala Slonovace,a Hrvati Obala bjelokosti. Dakle,nema govora o Nizozemskoj. Mi mozemo da imamo 2 resenja: Ili original Nederland ili prevod na srpski Niska Zemlja. Postoje drzave koje imaju 2 reci u imenu:Obala Slonovace,Burkina Faso ili cak tri reci:Papua Nova Gvineja tako da ne bi bio problem Niska Zemlja. Dakle,ili Nederland ili NIska Zemlja.

Mantis

pre 4 godine

Ali koliko su ljudi samo neuki...
Pa rec Nizozemska nije hrvatska rec!
(Klaxxon, 6. januar 2020 18:05)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ne znam čija je, no Hrvati su je
na ovim prostorima prvi rabili.
Ipak, nije mi jasno, zašto su se uopće Srbi
toliko uzbudili zbog imena neke države?
Zovite države kako vam volja i ne uvlačite
Hrvatsku u tu priču. Uostalom, prevelika je
razlika između hrvatskog i srpskog jezika,
da bi se vodila rasprava na B92.

kesi

pre 4 godine

Bruka i sramota!!!!Jutros na rts-u najavljuju duel sa “nizozemskom” sad na ovom sajtu isto.Izvinite,ima li po koji Srbin u vašim redakcijama????!!!Pokvariše mi praznik idioti...

JPR24

pre 4 godine

ВАЉДА ПРОТИВ ХОЛАНДИЈЕ ? Или смо и ми постали део државе Nederland која је забранила коришћење назива Holland на својој територији. Ово је једнако томе као да сте нпр. написали да је гужва на хунгаријској граници. Изгледа и смешно и неписмено. Мада, ко зна, код вас ће и Шпанија да постане Шпањолска. Очас посла.
(Нена, 06. januar 2020 14:37)

Holandija je koristena za Holland. Nije u pitanju neka zabrana nego službena izmena i ne koriste više Holland. Tako imaju pravo da zatraže da se službeno više ne koristi nigde. A za termin Nizozemska, hajd’ malo prolistajte rečnike...

Нена

pre 4 godine

Низоземци нису забранили коришћење имена, већ су дефинисали како се зову. Наше је да то поштујемо, не да инсистирамо да их идаље зовемо погрешним именом.
(my way, 6. januar 2020 15:53)

Има их и што певаху Дојче ибер алес па их ми зовемо и Немцима и Швабама, а не Дојчландцима. Ако не "поштујемо" Германце зашто бисмо поштовали Холанђане или како год. Они сами себе могу да зову како им се хоће, а то можемо и ми. И Грчка у коју тако радо идемо је Елада а ми користимо то што користимо. На нама је да одлучимо како ћемо их звати, а не на њима. За мене, то је била Холандија и остаће Холандија.

Joao

pre 4 godine

Posto je jezik stvar dogovora, a ne prirodna nauka, ja cu i dalje da govorim Holandija, i da pravilno, na trećem slogu, naglašavam reči kao što su "televizija", "Portugalija", "Aleksandar". Smetaju mi, kao i svakom školovanom Srbinu, ova novogovorna pravila koja su izmislili neki lektori sa govornim manama

Prosecni basketas

pre 4 godine

Zasto ne Nederland?
Kad igramo protiv Zelene zemlje?
Cudi me da dnevna doza, nije procitao clanak od pre par dana. Zna se da on sve cita, ili ovo nije pava dnevna doza.

Pored skca prolazim i vidim neku gomilu

pre 4 godine

Kakve veze ima to što su oni promenili ime, kad mi imamo svoju reč za njihovu državu a ta reč je ustaljena u srpskom jeziku vekovima - Holandija.
Kao što imamo i za Dojčland, Germaniju ili Alemanju svoju reč - Nemačka, kao što nam severni sused nije ni Ugarska ni Hungarija već po naški - Madjarska.
Uostalom ako nas Turci nazivaju Srbistan, a mi se ne bunimo, šta ima ko da se buni kako ćemo mi zvati Nederlandiju.

Zero_Cool

pre 4 godine

Bio je pre par dana clanak na B92 o tome kako Holandija vise ne postoji, odnosno da su izbacili iz imena i imena svih institucija ime Holandija. Jer zemlja ima 12 provincija, ali samo dve u sebi sadrže reč Holandija. U pitanju su Severna Holandija, u kojoj se nalaze Amsterdam i Harlem, dok je druga Južna Holandija, u kojoj su smešteni Hag i Roterdam.

Milan

pre 4 godine

Vidim da cak ni ovaj koji zivi u Nizozemskoj ne shvata. Njemu se ne menja nista, jer drzavu nikad nije ni zvao Holandija, vec Netherlands, odnosno Nizozemska. Sad su poceli da insistiraju da se ne upotrebljava naziv Holand (Na srpskom Holandija) jer je to netacan naziv, naziv samo jedne oblasti u Nizozemskoj. Kao kad bi Srbiju zvali Sumadija, ili Banat. I ono poslednje, Nizozemska nije hrvatska rec. Ko je ucio istoriju u osnovnoj skoli, mislim da je bio 7. razred, se seca da se koristio taj naziv u nasim udzbenicima. Koristio se polovinom devedesetih kad su tenzije sa Hrvatskom bile na najvisem nivou, i da je to hrvatska rec, sigurno bi bila zamenjena u udzbenicima.

blob

pre 4 godine

Kako zvuči sad ovo čudno:”Nizozemska”...Kao da sam uš’o na Hrvatski sajt i listam vesti hahahahahha
(dnevna doza prosecnog Srbende, 06. januar 2020 13:34)

Idi kod njih i nemoj da se vraćaš.

Saruman

pre 4 godine

Da li je realno da se na sportskoj vesti od 120 komentara, njih 115 odnosi na jezičko prepucavanje???
Sportski gledano, momci su odigrali ovo bez stresa, uz dosta grešaka na servisu, koje su oprostive zbog nedostatka treninga, uigravaju se u hodu i to je prihvatljivo. Sad nam ostaju Bugari, ako i to prođe bez stresa, puna snaga za polufinale u kome nas, verovatno čekaju Nemci (osim ako ih Slovenci ne šokiraju na njihovom bunjištu), s kojima mora punom snagom. U finalu, realno, opet Francuzi i tu zavisimo bukvalno od raspoloženja u kom će momci izaći na teren.

А чему оволки минуси за "Низоземска"

pre 4 godine

Опет морају све Хрвати да буду криви када су у ствари покрали пола старих српских речи!

Deksi

pre 4 godine

Smesno mi kad na srpskom portalu pročitam Nizozemska, a do jučer smo ismejavali Hrvate i rugali se oko tog naziva
(marinko, 06. januar 2020 16:06)

Niko vas Hrvate nije ismevao zbog Nizozemske, jer to i jeste naziv te zemlje, kada se prevede sa originala. Ismevali smo vas zbog “klokana” (koje ostatak planete naziva kengurima), “zrakomlata” i sličnih stvari.

aleksandar v

pre 4 godine

Holandija a ne “Nizozemska”.(pedja Dorcolac, 06. januar 2020 13:38)Holandske vlasti odlučile su da se prestane sa korišćenjem naziva Holandija i da se za tu državu od sada koristi samo Nizozemska.Tako da, mozete makar da pokusate da se edukujete kada procitate nesto sto vam nije jasno a ne da se pravite pametni, kao sto to volimo mi Srbi da radimo. Po vasoj logici, Beograd nije Beograd, vec Singidunum i dalje..
(baraka, 06. januar 2020 13:48)zvači Viena, Hungarija ajde avi da se edukujemo

Лепи Цане

pre 4 godine

Низоземска је раније била велесила у одбојци, сада је на нивоу Ледоземске.

Markoni

pre 4 godine

Holandija je naziv regije u zemlji klompi , lala i fudbala. Kao kada bi neko Srbiju zvao Podrinje a ne Srbija. Ova nasa bivša zapadna braća je zovu Nizozemska od davnina.

Moje ime

pre 4 godine

Nizozemlje je bolji naziv.
Svazilend je postao Esvatini, Ceska (Czech Republic) je postala Czechia, vecina ljudi izgovara/pise Wien/Vienna, mi i Madjari Bec.

Марко

pre 4 godine

Prosto je neverovatno. Svi komentarisu mec, a niko da se seti da nije vise Holandija vec Nizozemska. Nema ni jednog komentara o tome. Stvarno bitna stvar i uopste mi nije jasno kako ste to preskocili, prosto je zabrinjavajuce.
(Pa...., 6. januar 2020 17:55)

Правилно се пише "ниједног", а не "ни једног".

slobinator

pre 4 godine

(Lupatenje neznalica, 6. januar 2020 21:51)
potpuno se slažem sa komentarom u vezi sa novim službenim nazivom holandije.dakle ako nećemo da je zovemo nederland,onda je trebamo zvati 'niska zemlja' ili niža zemlja. međutim kako to ovde neko reče ako već grenland ne zovemo zelena zemlja,zašto bi nederland zvali niska zemlja,a naročito zašto bi uzimali hrvatske izraze i umetali u svoj srpski jezik.još preostaje da španiju prekrstimo u španjolsku,švajcarsku u švicarsku i eto miline

rus

pre 4 godine

А кад играмо са Германијом?
(Марко, 6. januar 2020 13:49)

Prvo da odigramo sa Niderlanđanima. To su ovi koji su rešili da ne žive u Holandiji nego u Niderlandiji jer je njihovom kralju dojadilo da ga zovu Holandskim kraljem kada samo dve od 12 provincija u svom nazivu sadrže reč Holland, a on, Villem-Alexander, je kralj svih Niderlanđana.

my way

pre 4 godine

Resetovali smo ih na Holandiju!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Vojvoda Momčilo, 6. januar 2020 15:27)

Хаха, најбољи коментар. Вратили смо их на фабричка подешавања :)

Живчани_неки_лик

pre 4 godine

Како се пише Низоземска на енглеском? Гледам утакмицу и даље пише Nederlands...

Сатник без стројнице

pre 4 godine

Ако за Беч кажемо Беч а не Вин (Wien), зашто Холандија не би остала Холандија?

Radojicin Dr. Mali

pre 4 godine

Ajde i ja kao drzavljanin drzave o kojoj se raspravlja da napisem koju rec.

1. Ime drzave nije promenjeno. Ime je bilo i ostalo Nederland. Ta drzava je deo kraljevstva koje se zove Koninkrijk der Nederlanden.
2. Ministarstvo turizma je odlucilo da promeni marketinski pristup jer smatraju da su samo dve provincije prominentno zastupljene ako sa nastavi sa upotrebom imena Holland u brosurama, prezentacijama itd. Holland je do sad korisceno zbog siroke prepoznatljivosti u svetu.
3. Jezik se sluzbeno zove Nederlands a ne Dutch kako neki ovde tvrde. Postoji i Flamanska varijanta istog koja se razlikuje otprilike kao Srpski i Hrvatski. Sluzbeno se ta varijanta naziva Belgisch- ili Vlaams Nederlands a cesto i samo Vlaams.

Uglavnom sve se svodi na (izvinite sto ne znam srpsku rec) rebranding zvanicnog marketinga a ne na promenu imena drzave tako da ce Nederland za Francuze i dalje biti Pays-Bas, za Spance i Turke Olanda, Anglo-Saksonci ce vam reci da se u Holland govori Dutch i to je to. Nista se ne menja ni u jednom jeziku sem kod pokondirenih tikvi.

Moje tvrdnje mozete proveriti na internetu pogotovo ako govorite Holandski.

I da ne zaboravim "Hollandaise sauce" nije holandski nego francuski mada se tako zove.
(Flying Dutchman, 06. januar 2020 15:52)

Živija Zoran Milanović novi srbski preCednik Kroacije... ???

Nikola

pre 4 godine

Kako zvuči sad ovo čudno:”Nizozemska”...Kao da sam uš’o na Hrvatski sajt i listam vesti hahahahahha
(dnevna doza prosecnog Srbende, 6. januar 2020 13:34)

Mislis vijesti? :)

WillyWonka

pre 4 godine

Dok se bavite Holandijom i Nizozemskom, htio sam da kažem da mi nikad neće biti jasno kako kontinentalni prvak u nekom sportu (kao što je Srbija u odbojci) nema direktan plasman na olimpijadu. Daleko od toga da sam neki navijač Srbije, ali zaista je glupo, može se desiti da olimpijski turnir prođe bez prvaka kontinenata.

*profesor*

pre 4 godine

(gremlin, 06. januar 2020 13:38)

Taj mec kada je Mijat pogodio precku svakako se nije dogodio jer ga je po tvojoj logici igrala neka Jugoslavija. :)

Pera realno

pre 4 godine

Niskazemlja, Niskozemska, Nižazemlja , kad već ukidaju naziv Holandija. Hrvatski naziv Nizozemska tek ne znači ništa. Možda zadržati njihov original "Niderland".

Max

pre 4 godine

Iako je Holandija zvanično pre nekoliko dana promenila ime u The Netherlands, u srpskom narodu je ostala Holandija i ostaće dugo u našem jeziku, sada makar kolokvijalno. Za mene je Holandija takođe. Pozdrav.

koča

pre 4 godine

Ja bih voleo da vidim da li je bilo koja druga zemlja pomenula naziv kako su vekovima zvali Holandiju. Dokle cemo se savijati kako drugi kazu?

Flying Dutchman

pre 4 godine

Ajde i ja kao drzavljanin drzave o kojoj se raspravlja da napisem koju rec.

1. Ime drzave nije promenjeno. Ime je bilo i ostalo Nederland. Ta drzava je deo kraljevstva koje se zove Koninkrijk der Nederlanden.
2. Ministarstvo turizma je odlucilo da promeni marketinski pristup jer smatraju da su samo dve provincije prominentno zastupljene ako sa nastavi sa upotrebom imena Holland u brosurama, prezentacijama itd. Holland je do sad korisceno zbog siroke prepoznatljivosti u svetu.
3. Jezik se sluzbeno zove Nederlands a ne Dutch kako neki ovde tvrde. Postoji i Flamanska varijanta istog koja se razlikuje otprilike kao Srpski i Hrvatski. Sluzbeno se ta varijanta naziva Belgisch- ili Vlaams Nederlands a cesto i samo Vlaams.

Uglavnom sve se svodi na (izvinite sto ne znam srpsku rec) rebranding zvanicnog marketinga a ne na promenu imena drzave tako da ce Nederland za Francuze i dalje biti Pays-Bas, za Spance i Turke Olanda, Anglo-Saksonci ce vam reci da se u Holland govori Dutch i to je to. Nista se ne menja ni u jednom jeziku sem kod pokondirenih tikvi.

Moje tvrdnje mozete proveriti na internetu pogotovo ako govorite Holandski.

I da ne zaboravim "Hollandaise sauce" nije holandski nego francuski mada se tako zove.

Borko

pre 4 godine

A sad o odbojci. Sta se brinete. Grupu bar prolazimo, za dalje ne znam. Nema ni promila sanse da nam i jedan set otkinu Holandija ili Bugarska. Sad gledam kvote, favoriti smo ko da igramo protiv neke africke reprezentacije. Doduse bili smo favoriti i protiv Francuske prema svim kladionicama, ali ne tako veliki ipak.

bane

pre 4 godine

Bilo je samo pitanje vremena kada će do ove rasprave doći. Eto, odbojkaška vest je bila povod, a B92 malo trči pred rudu. Da, Holandija je objavila da se od sada zove samo The Nederlands. Malo ko je uzoe da analizira šta to znači, pre svega za druge zemlje koje ovu zemlju nazivaju na razne načine. Pa, baš ništa. Svaki jezik ima neke svoje specifične topološke nazive, nama najpoznatiji primer je prestonica Austrije, koja se matično zove Vien, u svetu poznata kao Viena, a na jezicima bivšeg srpskohrvatskog i mađarskog od koga smo i preuzeli - Beč, na slovenačkom Dunaj. S obzirom na to da naše jezičke institucije nisu izdale nikakvo zvanično novo pravilo, kod nas se ova zemlja zove i dalje Holandija, bez obzira što to možda nikada nije bilo ispravno. Svi mi koji smo imali peticu iz geografije, znamo odavno da Holandija nije adekvatno ime za tu državu.

Bari1991

pre 4 godine

Holandske vlasti odlučile su da se prestane sa korišćenjem naziva Holandija i da se za tu državu od sada koristi samo Nizozemska.
Tako da, mozete makar da pokusate da se edukujete kada procitate nesto sto vam nije jasno a ne da se pravite pametni, kao sto to volimo mi Srbi da radimo. Po vasoj logici, Beograd nije Beograd, vec Singidunum i dalje..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (baraka, 6. januar 2020 13:48)


I grcke vlasti svoju zemlju nazivaju Helas,Finske Suomi i da ne nabrajam dalje.Kao prvo,doneli su zakon u svojoj zemlji a ne nasoj!I onaj Uzbekistanac je promenio nazive meseci,pa je kod nas ipak januar.Vise ste smesni sa svojim pomodarstvom vi koji bi da se prikazete kao vise inteligentni i obrazovani od drugih a ne shvatate da ispadate smesni,da ne kazem nesto drugo.Po tvovjo logici i "nacitanosti" odavno bi trebalo da Grenland nazivamo Zelena Zemlja,a Island Ledena Zemlja.

Konfučije

pre 4 godine

Da ne govorim o Holandiji uopšte ovom prilikom. Evo recimo Nemačka je ime koje rado i jelte, logično piše u svim vestima. Oblik tog imena koriste samo slovenske zemlje i to je zapravo pogrdan naziv te zemlje koji ama baš nikakve veze nema sa pravim imenom Deutschland (dojčland). Englesko govorno područje koristi drugi naziv, francusko treći itd. Zaboga u čemu je problem sa Holandijom. Manite se pomodarstva i silovanja jezika. Svojevremeno ste više bili u pravu sa žalosnim Šavijem iz Barselone pa nije išlo.

činjenica

pre 4 godine

Holandske vlasti odlučile su da se prestane sa korišćenjem naziva Holandija i da se za tu državu od sada koristi samo Nizozemska.
(baraka, 6. januar 2020 13:48)

To nije tačno,
oni svoju zemlju zovu Nederland, a ne Nizozemska.

Grenland je na danskom jeziku Zelena zemlja,
pa ga ipak zovemo Grenland,

ako ćemo da koristimo logiku,
onda će Holandija da bude Nederland.

Ako je Grenland, onda je i Nederland, po istom principu.

bmiles

pre 4 godine

Dragi Boze,oprosti im!Ovo se odnosi na vecinu komentara koji raspravljaju o imenu jedne drzave a ne o mecu koji su doboili nasi odbojkasi!Vo ime oca ....i to na najveci Pravoslavni Praznik - Bozic,Gde ce vam dusa dragi zemljaci,Pobedili smo bivseg Holandjane ili Bizozemce,svejedno ali smo pobedili to je vaznije,Sledeci put ako pobedimo Severnu Makedoniju onda napisite Seveno Makedonce,mada jos uvek neznam gde je Juzna,ali svejedno,Ali da se vratim na temu,nasi odbojkasi su odigrali sjajno i posle onog poraza od Francuza kad su doziveli pljuvanje nevidjenih razmera sad se svi prave Tose i hvayaju se za besmislenu polemiku oko imena reprezentacije koju smo pobedili!Bravo nasi,bravo selektore Kovac,uzivao sam gledati kako ste sjajno odigrali!Napred i u pobedu protiv Bugarske!

Damke

pre 4 godine

Ni nemačke vlasti nisu odlučile da se zovu Germany ili Nemačka, već Deutschland ali ih svet i mi tako zovemo. Ok je da Holandiju zovemo kako smo je zvali ili Nizozemska, jer su oba geografska naziva ustaljena na našim prostorima. Bitnije od svega je da ih mi ipak pobedimo i prođemo dalje, a na kraju i plasiramo na OI, pa da NAS tamo zovu kakvim god imenima kad ih sve pobedimo i odnesemo zlato.

Vojin

pre 4 godine

Jeste tačno da je Nizozemska ok, ali možemo i mi da damo svoj prevod.
Npr. Niskozemlje :) Meni je simpatično i kao iz igre prestola.

Bari1991

pre 4 godine

(Marko, 6. januar 2020 14:20)

Znaci Jari Litmanen je najbolji fudbaler u istoriji Suomija,dok je bivsi Zvezdin kapiten Marin drzavljanin Dojclanda.Mislim da se danas igra prijateljska utakmica Rapid Viena-Poli Timisoara.A sinoc bili neredi na utakmici u Tesalonikiju.Trenutno nas dubl protiv Frans dubla igra.Posto svi sebe tako nazivaju pravilno onda i mi tako da kazemo.Samo da nas ne udari Ibra iz Sverigea!

Tina

pre 4 godine

Nije ni Holandija ni Nizozemska vec The Netherlands ili jednostavno, po holandskom jeziku Nederland. Ali dobro, mi (i puno ostalih) volimo da prevodimo nazive drzava, gradova, reka, planina... Cisto da samo mi znamo o cemu se prica a niko drugi da nas ne razume.

Da

pre 4 godine

Bugari su pobedili... Ocigledno mec Srbija- Bugarska odlucuje ko ide dalje. Mada bi mi bilo drago da Francuzi izgube, ne zato sto su jaci, vec zato sto igraju igrice. Ne verujem da Nizozemska (Holandija😁) ima snage da tu nesto promeni. Bar danas nije delovalo da mogu nesto vise...

Hahahaha

pre 4 godine

Koliko ljudi u stvari ne prate odbojku. Do juce svi su se zalili zasto evropski prvaci ne idu direktno. Danas svi raspravljaju zasto Nizozemska, a ne Holandija. Ipak, odlicno su odigrali. Posto nemaju priliku da imaju normalan trening, moze to i ovako. Svi oni koji se zale na broj gresaka iz servisa, u normalnim okolnostima ekipa ima trening pre meca, u ovim, ekipa to radi na mecu. Bez obzira na broj gresaka, ipak su dobro igrali. Mogu oni... Sada, posle ovoga i dalje ostaje zal, sto ovako nisu igrali protiv Italije, sada bi odmarali...

slobinator

pre 4 godine

samo da javim, Francuzi su nas vec izbacili, Bugari dobili sa 3:2
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maki, 6. januar 2020 19:27)
nemaš pojma

Oliver

pre 4 godine

@Flying Dutchman

Hvala za odlican komentar i doprinos razjasnjenju. Ako je to sve tacno kao sto kazes,onda nema nikakve potrebe da menjamo nas naziv Holandija. Samo kad drzava zvanicno menja ime,onda moramo i mi(Burma u Mjanmar,Rodezija u Zimbabve,Zair u Kongo,Kampucija u Kambodza,Portugalija u Portugal itd.) Posto ovde nema zvanicne promene,onda ostaje Holandija.

Diaz

pre 4 godine

Ono kad se potrudiš da budeš veći katolik od Pape. Inače ako je naziv “Holandija” izbačen iz upotrebe to znači da je sad slobodan da može da ga uzme ko god hoće? Mislim ako ga Makedonci nisu već rezervisali lol

Беч

pre 4 godine

Није Беч него Дунавск, Словенци објаснили како се чувају стари (српски) топоними...

Torrente

pre 4 godine

Tako da, mozete makar da pokusate da se edukujete kada procitate nesto sto vam nije jasno a ne da se pravite pametni, kao sto to volimo mi Srbi da radimo. Po vasoj logici, Beograd nije Beograd, vec Singidunum i dalje..
(baraka, 6. januar 2020 13:48)

Onda i ti pokušaj da se edukuješ pa nemoj Beč da zoveš po mađarskom nazivu koji smo usvojili, već onako kako ga Austrijanci i zovu - Viena.
...
Probaj da izgovoriš ime mitskog broda kao Leteći Nizozemac.

Ostaće Holandija, a oni nek' se zovu kako hoće.

pardon, ali zaista su užasni

pre 4 godine

Dragi Boze,oprosti im!Ovo se odnosi na vecinu komentara koji raspravljaju o imenu jedne drzave a ne o mecu koji su doboili nasi odbojkasi!

(bmiles, 8. januar 2020 04:33)


Izvinite, molim Vas,
ali mene više žalosti što mi

novokomponovani turbofolk lektori

skrnave jezik,

nego što mi donosi radost pobeda u jednoj utakmici,
ili čak i sam plasman na OI.

Desilo se da pomenuti lektori to čine na sportskoj temi,
pa Vas molim da nam oprostite što na istoj temi to komentarišemo.

Gde ja živim

pre 4 godine

Danas je bilo bolje. Bez glupih grešaka i sa malo većom koncentracijom. Blok i servis dosta bolji. Nisu više Holanđani (ja ne mogu ovo Nizozemska valjda neće da mi zamere) neka sila, ali opet mogu da naprave probleme tako da raduje ozbiljan pristup. Nadam se da dižemo formu iz meča u meč pa da u završnici bude najbolje. Idemo momci, samo jako i koncentrisano. Neka se spreme Bugari.

Preža

pre 4 godine

Mali dodatak jezičkoj raspravi, na italijanskim sajtovima danas nisam primetio promenu imena. Oni pomenutu zemlju i dalje zovu Olanda.

gremlin

pre 4 godine

Vice Koistra i Rajan Numerdor posle da me ne pitate koje sam godište...i Peter Blanže...eh i Miodrag Jergic komentator i Korać...

Vojvoda Momčilo

pre 4 godine

Gde su one narikače od juče što odmah poskakaše da ćemo sve izgubiti? Ovako će proći svi do finala, a onda sa kamatom vraćamo Frankofonom Kameruncu i Rusu.

vaske

pre 4 godine

Ma biće gadno ako Bugarska dobije Francusku na pragu je da povede 2-1 a naziv da batalimo mi.

najzad jedan normalan komentar

nisam gleao utakmicu ali iz rezultata mogu da zaklucim da su francuzi pustili bugare da ih pobede...možda grešim, ali nešto mi tu ne štima

nadam se samo da će se to francuzima, ako su stvarno namerno izgubili, obiti o glavu

Pera

pre 4 godine

(Mrtvac, 6. januar 2020 17:59) 

# Link komentara

Preporučujem (+4)

Ne preporučujem (0)

Da li sigurno idemo u polufinale ako dobijemo Bugarsku?
(Ivan M, 6. januar 2020 17:59) 

Pa naravno. Cak mozemo biti i prvi ako Francuska ne bude ubedljiva protiv Holandije. Protiv Bugarske je biti ili ne biti. Prosli put kad je bilo tako izgubili smo od Italije, a koliko se secam i od Nemacke pred proslu Olimpijadu isto.

Kaiser

pre 4 godine

Sada je sve moguće. Bugarska dobila Francusku sa 3:2 što nama kvari planove. Znači mora da se pobedi Bugarska sa 3:0 ili 3:1 jer onda bugari ostaju na 2 boda i da pobede Holandiju imaće 5 bodova a naši 6

nn

pre 4 godine

Bugari dobili Francusku 3:2, gadno. Mi ih moramo dobiti 3:0 ili 3:1 da bismo imali više bodova od njih i prošli dalje. A s obzirom kako su Bugari igrali danas, neće biti nimalo lako...

JPR24

pre 4 godine

Obe ekipe su skupile toliko servis grešaka za tri utakmice!! Hehe... No kako god, naši su svakako mnogo više fokusirani, i igraju samim tim i bolje nego protiv Francuza.

nn

pre 4 godine

Ne znam da li je ovaj komentar da se mučimo ironičan ili ne, ali mi smo ih blago rečeno odrali danas i bilo je uživanje gledati. Vidi se da su momci danas bili spremniji i raspoloženiji nego juče, neka tako bude i protiv Bugara. Još samo servis da ustalimo i biće dobro.

asd

pre 4 godine

Poruka za urednike ove vesti, molim vas prosledite:

Odbor za standardizaciju srpskog jezika zauzeo je u petak 10. januara zvaničan stav da se u Srbiji i dalje upotrebljava naziv Holandija, iako je ta evropska kraljevina odlučila da od 1. januara koristi isključivo svoje pravo ime Nizozemska.U prilog preporuci Odbora ide i stav ambasade ove države, čiji su zvaničnici istakli da se “izmena naziva odnosi na brending, a ne na promenu imena“.

“Ovo je interna odluka Holandije o tome kako će se predstavljati i ne bi trebalo da utiče na to kako će se zemlja zvati na kojem jeziku“, navodi se u odgovoru koji je iz diplomatskog predstavništva Holandije dostavljen dnevnom listu Politika.