Košarka 103

Petak, 29.11.2019.

22:12

"Šampion ABA neće igrati Evroligu i šta ćemo onda da radimo?"

Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, govorio je o promenama Evrolige i njihovom uticaju na srpske klubove.

"Šampion ABA neæe igrati Evroligu i šta æemo onda da radimo?" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

103 Komentari

Sortiraj po:

Co21

pre 4 godine

Evropska kosarka je toliko jadna i koristoljubiva od onih dana kad se sve to podelilo na EL, EK, FIBA LS... Klasicna podela na bogate i siromasne. Jeste da su tamo pare u EL, pare koje su bogati sponzori investirali, ali kakav je smisao takmicenja u kom 16-17 klubova od 18 ima stalnu licencu i nebitno je sta ce se desiti jer oni i sledece godine igraju u nekom "elitnom" takmicenju zvanom Euroliga. Dok FIBA ponovo ne postane apsolutni gazda evropske kosarke, sa elitnom ligom sampiona, ova kosarka nece imati smisla. Ako cemo realno pobednik ABA lige bi u normalnoj ligi sampiona morao imati minimum dva direktna i jedan predstabnik kroz kvalifikacije. Liga sampiona sa 32 kluba. Nista mnogo razlicito dabasnje fudbalske LS.

Kisnjak

pre 4 godine

@najbolje bi bilo da igramo nasu domacu ligu i da ulazemo na FIBA LS! Stim bi mozda dosli i do trofeja i smanjili bi broj stranaca. Nasu domacu ligu igrat sa 12 klubova i igrat dva prvetnstva godisnje i dva kupa apertura i klasura!
(Beoman, 29. novembar 2019 22:51)
Beomane, Beomane, ti si bez mane! Mnogo znacajno da nase lige u svim sportovima se smanje na deset klubova i da se igraju dupla prvenstva i kupovi Apartura/opning/otvoreno i Clasura/Closing/zatvoreno i cak duple super kupove. Apartura bi bio samo trofej a klasura trofej i mesta za evro-kupove i zadnji ispada direktno u drugu ligu a deveti igra kvalifikacie. Tako nesto igraju u brazili, argentini i u vecini latinske amerike. Manje lige i vise trofeja daje kvalitet.

Aleksandar

pre 4 godine

Tako ste pričali kako će Srbija glat uzeti svjetsko prvenstvomisti bi vrhunski poznavaoci košarke..i što se desilo,debakak od Španije i šamar od Argentine..

ValterNBG

pre 4 godine

Prepucavamo se bez ikakvog razloga.Ono sto Boza prica je spsolutno tacno.Prvo sto sam rekao mojim kosarkaskim zaludjenicima je da mi je zao sto je Zvezda ovako slabo startovala jer nam je ovo poslednja EL koju ce ovi prostori videti.Kada Djordi to obelodani,desava se sledece.Hrvati izlaze iz ABA momentalno(to pricaju vec godinu dana) a za nas ne znam sta cemo uraditi.Jedino sto preostaje je da drzava da silne pare Zvezdi I Partizanu(po 15 svakome),da se to obelodani I bude transparentno I onda nece biti vazno gde igramo(primer OLY).Sigurno nam sleduje KLS(kakav takav),mozda nam se Bosanci I Makedonci pridruze I to je to.

Аспера

pre 4 godine

Ajde manite se navijackih prepucavanja. Mogao je Partizan i tada da ne igra Aba, medjutim ruku na sece videli su svi da male sredine lagano gube firme koje su drzale te neke domace klubove pa je Aba morala da se prihvati. Da ne pricam o prohodnosti u EL koja je valjala i Partizanu i Zvezdi. Sad ako ne bude EL treba razmialiti i o Aba ali domaca liga nece biti nikada bolja jer male sredine nemaju novca.
(Nez navijackih bolesnih prepucavanja, 30. novembar 2019 07:52)

Partizan nije igrao Jadransku ligu sve dok nije uslovljen Evroligom, tj nastupanjem u njoj.

koala

pre 4 godine

@Aleksandar
Domaca liga je bila ocajna, preslaba. Tri godine je Buducnost bila jaka jer je bila drzavni projekat CG i imala tim koji je bio medju 4-5 u Evropi po imenima, jedne godine Partizan bio jak,ostatak ocajan. Zvezda dovodila Divca iz NBA da uzme jednu pobedu kako ne bi zavrsila kao najgora u Evropi, u EL se izivljavali nad Partizanom, Buducnost imala poraz od 50 razlike u zadnjoj sezoni u EL, 2003 mislim, nije se znalo ko je gori. Bili derbiji u domacoj ligi, kao sto je danas u fudbalu derbi izmedju Rada i Partizana, ali u Evropi nula.
I onda zahvaljujuci Jadranskoj (ABA) ligi ojacali najvise Partizan, pa FMP i Zvezda.
Srpski klubovi su jedini imali koristi od ABA.
Hrvatsku su propali, nekad mocna Cibona, standardni Evroligas propala, Olimpija koja je bila najjaci ex YU klub takodje pukla, samo Srbi profitirali. I opet se mi nesto bunimo.

King in The North

pre 4 godine

ABA Liga je najbolje sto ovo područje može ponuditi. Kakva srpska liga i to bez stranaca, koji ionako ne bi došli?! Zašto bi dobri stranci, jaka konkurencija bili prepreka razvoju domaćih igrača? Pa valjda onaj ko je stvarno dobar u jačoj konkurenciji može samo još više napredovati i naučiti, ko nije dobar svejedno mu je, vrlo jednostavno.

koala

pre 4 godine

@Aleksandar
Ta liga nikada nije ni bila jaka. Sampion je imao maksimum po 2 pobede u EL, osim one Buducnosti koja je imala strasan tim, ostali nula. Pa jel se ovde slavila jedna pobeda Zvezde sa Divcem, da bude druga najgora ekipa EL? Nula od lige, igrale se utakmice po selendrama, namestalo se na sve strane, sampion sluzio za izivljavanje u EL... nesto kao fudbalska liga. Ali patriJote su za izolaciju uvek bile, cudi me kako niste poceli da predlazete zajednicku ligu sa Rusijom i Belorusijom.

Иду дани...

pre 4 godine

(Иду дани..., 29. novembar 2019 22:43)


Sviđa mi se ovakav način razmišljanja.. Demonstrativno bojkotovati Evrokup.... Hahaha, u fazonu hajde da ih zeznemo. Čoveče, klubovi stoje u redu da bi igrali EL ili EK, a ti misliš da ćeš nekoga da uplašiš ako Zvezda i Partizan bojkotuju nešto. Megalomanija u punom sjaju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (NoName, 30. novembar 2019 09:28)
Мислим да не схваташ поенту...ФИБА ЛШ је за наше клубове чист губитак,то је и малом дјетету јасно.Али постоји нешто што се зове достојанство и принципи...Неби имало сврхе да након свега што је овај простор дао светској кошарци било који клуб из бивше Југославије заигра у такмичењу којим руководи Бертомеу ако се црне слутње остваре...Можда јесте алав на новац али му сигурно неби било свеједно ако би читава ЈУГ бојкотовала његова такмичења.Сигурно би био под одређеним притиском да нам учини неки уступак.Свакако би тај вид бојкота имао више шанси да уроди плодом него да прихватимо утјешну награду ЕК...Ту би са ЕЛ угасили дуги низ година јер шансе да неки наш тим буде финалиста ЕК су готово минималне...Увијек ће бити супер богатих клубова из Русије,Турске и Шпаније које ће нам ускатити нешто тако...

my way

pre 4 godine

Хвалим те Боже да коначно неко каже нешто о овом погубном систему и изрази потребу да се нешто промени. Видим већ га неки абини ботови напали, али небитни су. Важно је да ипак постоји неко ко жели да уради нешто за спас српске кошарке и сада би још људи из кошаркашке јавности морало да подржи Маљковића.
(my way, 29. novembar 2019 23:01) Zasto niste podrzali Partizan kad nije hteo da igra tu ligu. Cekam odgovor pametnjakovicu.
(Sima, 29. novembar 2019 23:45)

Cekas odgovor??? Od koga? Ja sam uvek govorio da se domaca liga ne sme unistiti i to ponavljam stalno.

koala

pre 4 godine

Ako sampion ABA lige ne bude isao u EL, nece ni bilo koji drugi klub iz ABA, nego neko iz Nemacke, Rusije, Italije, Spanije, Francuske...
Za sada ce ici ABA sampion u EL, ovo je ostalo kao opcija.
Sto se Maljkovica tice, on bi da pravi neku svoju ligu. E pa ne moze.
Sto se srpskih klubova tice, gde ce ako ne u ABA? Da igraju patriotsku srpsku ligu? Da nece mozda srpska liga imati garantovano mesto u EL? Nece.
Ima nas koji se secamo na sta je licila domaca liga pre ABA lige.
Opste rasulo, sampion nije mogao 2 pobede da sastavi u EL (osim Buducnosti u nekoliko sezona), liga bila ocajna, igralo se po selima, a klubove osnivali razni “biznismeni”.

koala

pre 4 godine

@Aleksandar
I evo ga... tipicni objasnjenje i “plan” onih koji bi da rasturaju: “naslo bi se”, “naci ce se neko”! Bez ikakvog plana i organizacije, oni bi da rasturaju nesto sto funkcionise!
Odakle tebi ideja da bi liga Srbije imala prolaz u EL, kada velika ABA liga nema? Da li si normalan?
Pa ABA bi i dalje imala sponzore, trziste, samo sto vi sponzori otisli u Cibonu, Olimpiju, Buducnost, Zadar, Krku... sigurno nece u lokalnu ligu. Jos bi ABA uvek mogla da doda nekoga, a mi izolovani.
Jeste, Partizan je ‘98 igrao F4, a sta je bilo ‘96, ‘97, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004... Kako su igrali srBski klubovi u EL?

Viktor

pre 4 godine

U celoj ovoj priči komentatori zaboravljaju na najbitniju stvar - tržište i protok novca. Budget EL možda ne izgleda veliki ali se ogroman novac odigrava na infrastrukturi EL - prodaja tv prava, prodaja trenera i igrača, prodaja rekvizita. Zato je stotine menadžera i lobista uključeno u celu priču koja se bilduje.

Metropola

pre 4 godine

Kome postavljaš to pitanje? Što nešto ne preduzmete ako imate uticaja u Fiba? Ako sa Đordijem ne može lepim onda mora "đonom"! Izborite se da Fiba zabrani igračima koji nastupaju za EL klubove da igraju za svoje reprezentacije! Pa da vidimo ko je spreman od igrača da izgubi nacionalnu selekciju! Nemoj samo da razmišljaš u fotelji OKS, uradi nešto konkretno!
(Komentator, 30. novembar 2019 08:53)... a hocemo da pricamo o tome ko je presudio nasoj ligi? Ili ce ti ljudi sad da sede i cekaju da najbolji iz struke vade kestenje iz vatre?

NoName

pre 4 godine

Мислим да би Бертомеу једва чекао да се распане АБА лига па би напокон имао оправдање да позове неки клуб из Западне Европе са "богатом" кошакашком традицијом,рецимо Лондон Тауерсе...Ако треба да једне године изостави АБА лигу из ЕЛ како би изазвао њен распад,сигуран сам да ће то учинити без да трепне... 
Али мислим да се то ипак неће десити у наредне двије сезоне ако прваци АБА лиге буду Звезда или Партизан.Намјерно је ово све смислио како Будућност више никад неби заиграла у том такмичењу...За ОлиЦед-у нисам сигуран.Можда би је толерисали.Имају одличну дворану и још битније јаког спонзора. 
Шта да раде српски клубови ако Бертомеу испали АБА лигу? Напустити исту и нек се игра само српска.Демонстративно бојкотовати и Еврокуп и играти ФИБА Лигу Шампиона.Не давати легитимитет Бертомеуу и његовом срозавању кошарке на овим просторима.Ако ништа било би много више простора за младе кошаркаше да се развијају.Тренутно превише странаца и у Звезди и у Партизану... 
Навијачи Будућности и Партизана прижељкују Звезди дебакл ове сезоне а нису ни свесни колико би се нешто тако негативно одразило и на њихову позицију.Партизану нарочито !
(Иду дани..., 29. novembar 2019 22:43)


Sviđa mi se ovakav način razmišljanja.. Demonstrativno bojkotovati Evrokup.... Hahaha, u fazonu hajde da ih zeznemo. Čoveče, klubovi stoje u redu da bi igrali EL ili EK, a ti misliš da ćeš nekoga da uplašiš ako Zvezda i Partizan bojkotuju nešto. Megalomanija u punom sjaju.

Fatherland

pre 4 godine

Ovo je odlična vijest koja znači gašenje ABA lige,a nakon toga i svih ostalih regionalnih natjecanja. Da je bilo pameti ne bi ih ni pravili,ali eto došao je kraj. Hrvatski klubovi su već najavili moguće napuštanje lige i već rade u tom pravcu. Svako sebi i to je naj bolje rješenje. Neće biti incidenata,prepucavanja i sl.

Luke Babbitt gravedigger

pre 4 godine

Evropska košarka je upokojena pojavom karikature kao što je Đordi Bartomeu. Koliko je bedna budućnost ovog sporta kad se dozvoljava jednom čoveku da utiče na celu evropu i da zavrće sve sa svega 40 miliona eura. Inače budžet fiba je 100 miliona eura. Ovaj klovn hoće da pravi evropski NBA sa 40 miliona budžetom i još zavrće svima uši, umesto da ga svi oduvaju i naprave Ligu Šampiona da pršti kao u fudbalu. Nekad kad su bile grupe slavila se pobeda kao titula, sad zvezda dobije Valensiju u zadnjoj sekundi i koga briga ionako 8 neće biti za tri života. Do 15. kola 70% ove propale lige igraće bez takmičarskog značaja.

Luke Babbitt gravedigger

pre 4 godine

Dobro i sta sad? Da Maljkovic napravi predlog za novu EL? Jedino ako nadje velike finansijere da stanu iza toga, inace nema nista od te price. Takvu ligu moraju da podrze klubovi poput Reala, Barselone, CSKA, Oly, Pao, Fenera... Oni su obezbedjeni sa A licencama i tesko da ce ih nesto pokrenuti na promene. Bartomeu je mozda unistitelj kosarke ali jako je vest biznismen i njegove apsudne vizije sa Londonom, Parizom i slicnim gradovima sa EL klubom deluju privlacno velikim igracima da uloze novac. Bas ih briga za neki Beograd, Zagreb, Split. FIBA je pre 20 godina zestoko zaj... stvar i prepustivsi EL ULEBu i sad je kasno da vadi kestenje iz vatre.
(Koalitic, 29. novembar 2019 22:46)

Hahahaha vešt biznismen, a već 20 godina mu je liga neprofitabilna. Vešt biznismen sa budžetom lige od 40 miliona eura (fibin 100). To je manipulator težak i ništa više. Nije taj prošao pored biznismena.

Fatherland

pre 4 godine

Ovo je odlična vijest koja znači gašenje ABA lige,a nakon toga i svih ostalih regionalnih natjecanja. Da je bilo pameti ne bi ih ni pravili,ali eto došao je kraj. Hrvatski klubovi su već najavili moguće napuštanje lige i već rade u tom pravcu. Svako sebi i to je naj bolje rješenje. Neće biti incidenata,prepucavanja i sl.

danguba

pre 4 godine

Uz sve svoje nedostatke, ABA liga je najuspjesniji sportski projekat na ovim prostorima od ratova '90-ih, jer vec 2 decenije uspjesno prkosi politici i sitnim lokalnim interesima. Rekao bih da imamo srecu da igramo ABA ligu, gdje nasi klinci imaju priliku da se nadmecu sa najboljim klincima iz regiona, sazrijevaju, razmjenjuju iskustva, sticu znanja... Problem je selekcija klinica, odnosno, forsiranje stranaca posljednjih sezona i na tome treba raditi. Zatvaranje u tor, definitivno nije rjesenje i dugorocno ne moze donijeti rezultat.
Imamo najbolji primjer u fudbalu, gdje ne mozes iz Sudulice ici na noge Bajernu i ocekivati pozitivan ishod, ne ide... Da imas u nogama 10-15 pravih derbija po sezoni, uz nepristrasno sudjenje, igraci bi u evropske meceve ulazili daleko spremniji mentalno i fizicki. Srpska liga ne moze ponuditi tu kompetitivnost, dokle god imamo 2 rezimska i partijska projekta, oko kojih se vrti sva lova i gdje je ishod unaprijed poznat. Ali ima ona nasa, bolje prvi u selu, nego drugi....

Loši zakoni + Stipsići

pre 4 godine

@ Aleksandar

" ...našli bi se sponzori " domaćih klubova ili domaće košarkaške lige !
Kakva zabluda ! Gde su ti sponzori da pomognu reprezentaciju ? Nema ni jedne " domaće " firme da je bila sponzor REPREZENTACIJE !!
Triglav , Laško + kineski sp.brend i to je to ! Gde su privatizovane i prodate cementare , farmaceuti , prehrambena industrija ? Nema - stranci neće ni dinara da daju - to je realnost ( nema poreskog oslobadjanja i kraj ) .
Naši ( privatnici ) takodje - ništa .
Kraj priče o sponzorstvu.

Miroslav

pre 4 godine

Samo ti nemoj nista da smisljas.Onda ce se utakmice zavrsavati rezultatom 54:51.Unistio je svojom kosarkaskom filosofijom,stvaranje individualno jakih igraca,i dobrih sutera.On je prvi poceo da forsira igru,koju su kasnije prihvatili drugi nasi treneri(Ruso,Vujosevic,Stepandic,Radonjic).A to je prespora kosarka sa ne prekidnim bunarenjem u reketu.

Bg Boy

pre 4 godine

Covek koji je popljuvao legendu Dudu Ivkovica nema kredibilitet da prica o bilo cemu, Maljkovic i Grbovic stoj- Zoc, Duda i Kari napred!

danguba

pre 4 godine

Uz sve svoje nedostatke, ABA liga je najuspjesniji sportski projekat na ovim prostorima od ratova '90-ih, jer vec 2 decenije uspjesno prkosi politici i sitnim lokalnim interesima. Rekao bih da imamo srecu da igramo ABA ligu, gdje nasi klinci imaju priliku da se nadmecu sa najboljim klincima iz regiona, sazrijevaju, razmjenjuju iskustva, sticu znanja... Problem je selekcija klinica, odnosno, forsiranje stranaca posljednjih sezona i na tome treba raditi. Zatvaranje u tor, definitivno nije rjesenje i dugorocno ne moze donijeti rezultat.
Imamo najbolji primjer u fudbalu, gdje ne mozes iz Sudulice ici na noge Bajernu i ocekivati pozitivan ishod, ne ide... Da imas u nogama 10-15 pravih derbija po sezoni, uz nepristrasno sudjenje, igraci bi u evropske meceve ulazili daleko spremniji mentalno i fizicki. Srpska liga ne moze ponuditi tu kompetitivnost, dokle god imamo 2 rezimska i partijska projekta, oko kojih se vrti sva lova i gdje je ishod unaprijed poznat. Ali ima ona nasa, bolje prvi u selu, nego drugi....

Miroslav

pre 4 godine

Ajd samo jednu stvar da pitam, udju dva preki evrokupa, svi ostali imaju zagarantovano mjesto, jel to znaci da bez nekih Djordijevih carolija ta dva sigurno ispadaju naredne godine i da ne mogu igrati dvije godine EL?
(Guya, 29. novembar 2019 23:25) # Link komentara
Odgovor na tvoje pitanje ne zna ni Bartomeo.

Komentator

pre 4 godine

Kome postavljaš to pitanje? Što nešto ne preduzmete ako imate uticaja u Fiba? Ako sa Đordijem ne može lepim onda mora "đonom"! Izborite se da Fiba zabrani igračima koji nastupaju za EL klubove da igraju za svoje reprezentacije! Pa da vidimo ko je spreman od igrača da izgubi nacionalnu selekciju! Nemoj samo da razmišljaš u fotelji OKS, uradi nešto konkretno!

Nez navijackih bolesnih prepucavanja

pre 4 godine

U ABA ligu je naše klubove sa uslovom evrolige “uterao” Nebojša Čović....
(Josarian, 29. novembar 2019 23:14)

Ajde manite se navijackih prepucavanja. Mogao je Partizan i tada da ne igra Aba, medjutim ruku na sece videli su svi da male sredine lagano gube firme koje su drzale te neke domace klubove pa je Aba morala da se prihvati. Da ne pricam o prohodnosti u EL koja je valjala i Partizanu i Zvezdi. Sad ako ne bude EL treba razmialiti i o Aba ali domaca liga nece biti nikada bolja jer male sredine nemaju novca.

Saboniss

pre 4 godine

Velika vecina nasih klubova u ABA ligi je godinama legija stranaca i mesto gde se razigravaju bosanski , crnogorski i poneki slovenacki igraci. Zvezda i Partizan su perionice novca raznoraznih menadzera i likova poput sadasnjeg celnika Zvezde koji otvoreno prica u jednom intervjuu o prilivu novca van zakonskih i javnih tokova ...Sa druge strane mladi kosarkasi nemaju gde da igraju i gube se u periodu od 18 do 20 godine. Ni sada evroligasi ne mogu da napune ni Pionir, i Evrokup je pravi nivo za nase ekipe. Smanjiti broj stranaca na 2, gurati svoje kosarkase, jacati domacu ligu.. to je put

činjenica

pre 4 godine

Pogrešna percepcija. Naša liga je u stvari propala zbog Jadranske lige. Da pojedini klubovi nisu odmah potrčali, ta liga bi i danas bila jaka.
(Aleksandar, 29. novembar 2019 23:16)

Pa ko joj brani da bude jaka?

Ljudi jedva napune halu za EL, a vi ovde pričate o domaćoj ligi, koju niko ne bi gledao, osim skauta i trenera.

Naša liga je propala zajedno sa SFRJ,
posle toga nikada nije bila ozbiljna liga.

Sasha

pre 4 godine

Ajd samo jednu stvar da pitam, udju dva preki evrokupa, svi ostali imaju zagarantovano mjesto, jel to znaci da bez nekih Djordijevih carolija ta dva sigurno ispadaju naredne godine i da ne mogu igrati dvije godine EL?
(Guya, 29. novembar 2019 23:25)

Naravno da ta dva kluba ispadaju. Dakle, na pr. u sezoni 2022/23 igraju finalisti Evrokupa iz sezone 2021/22, i cak da neki od ta dva Evrokupaska kluba i osvoji Evroligu, u sezoni 2023/24 ce da ispadne iz Evrolige, i umjesto njih ulaze finalisti Evrokupa 2022/23. Sa druge strane, neki od garantovanih Evroligasa moze i da 10 godina zaredom zavrsi na posljednjem mjestu, opet ce imati zagarantovano mjesto u Evroligi. Ako se vec pravi ovakva poluzatvorena liga, posteno bi bilo da oba finalista Evrokupa udju u Evroligu ali da iz nje ispadnu dva posljednjeplasirana, bez obzira da li su proslosezonski Evrokupasi ili A-licencirane ekipe. Sve u svemu, ABALigaske ekipe ce se moci plasirati jedino preko Evrokupa, a dosad su tu pokazale i vise nego ocajne rezultate

mantra o ABA ligi

pre 4 godine

Liga je odlaskom Partizana, Zvezde, Fmp-a i Hemofarma izgubila na značaju. Takođe, oduzet joj je evropski kredibilitet i pravo da šampion učestvuje u EL. Sve se to ne bi desilo da su naši klubovi ignorisali Jadransku ligu.
(Aleksandar, 30. novembar 2019 00:10)

Glupost.

Nije "evropski kredibilitet" lige oduzet zbog ABA lige,
kao što ni ABA ligi nije "oduzet evropski kredibilitet"
zbog odlaska klubova u neku treću ligu.

U pitanju je zakon tržišta.

A osvojicete k....

pre 4 godine

@Evroligo pravde ti što spase od propasti do sad nas
Ako se to desi ode tebi i limar do đavola, ko bre da pokrije ovoliku lovu u ovaj tim ahahaha

Maljković promašio temu

pre 4 godine

Gomila nelogičnosti.

Domaći igrači igraju u domaćim klubovima,
ukoliko su dovoljno kvalitetni za takmičenje u kojem klub nastupa.

Potpuna je nebuloza
da bi se mladi igrači bolje razvijali u domaćoj ligi,
kada bi igrali među sobom,
u slabijoj konkurenciji.

Ništa od onoga što je Maljković naveo
NIJE TAČNO!

Čovek živi u 80-tim godinama prošlog veka,
kada se svako mlado ljudsko stvorenje bavilo sportom.

Danas to više nije slučaj, tereni zvrje prazni,
potpuno je drugi stil života,
a to nikakve veze nema sa brojem stranaca
u domaćim klubovima.

Miljan

pre 4 godine

Formiramo našu ligu Zvezda, Partizan, Vojvodina, Hemofarm, Spartak Subotica, OKK Beograd, Sloboda Užice, Borac Čačak, Niš, Leskovac, Tamiš i Kragujevac. Država im da budžet svima po milion za ostalo da se snađu i max, tri stranca i kreće dizanje naše košarke.

SAŠA FRANKFURT

pre 4 godine

st: koji domaći igrači?? Ti bi prvi potrčao da gledaš, Mladost VS Crnokosa i slične derbije!! Kad pričaš već šta publika voli, piši u svoje ime!!

Mare

pre 4 godine

I sta ce mo?? Pa nista, u Ponedeljak opet svi na posao. Dajte bre ljudi, oko cega vi nas zamajavate.Sport je sporedna stvar u zivotu ljudi koji se time ne bave.

grad_evropskog_šampiona

pre 4 godine

@nesa80
Sve je kao što si napisao, ali u evrokupu nema novca kao što ga ima u evroligi, samim tim i vrednost igrača je veća... Isto tako je i u fudbalu sa ligom šampiona i ligom evrope...

Dulence

pre 4 godine

Sve što rade Crvena Zvezda i Partizan rade ljudi koji ih vode... Bilo loše ili dobro, pominjite njihova imena a ne Zvezdu i Partizan i ne delite ionako podeljen i jadan narod... To mora da počne od običnih ljudi, istih nas koji pišemo ovde, neko manje, neko više...

Svetozar

pre 4 godine

Jedna je stvar da će ABA liga propasti, možda i hoće.
Druga je stvar da li je manja liga bolja od veće. Tu nema nikakve dileme, to je matematika. Čak ni liga Srbije ne može da se meri sa ABA ligom. ABA liga jeste srpska liga, proširena klubovima koji su (osim povremeno jednog, najviše dva izuzetka) bolji od onih srpskih klubova koji nisu u prvoj ABA ligi. Nije tačno da ABA ne razigrava domaće igrače. Sistem je prilično dobar: mladi igraju u Megi i FMP-u, poneko pređe u Partizan ili Zvezdu. Poneko, zaista, bude ugušen konkurencijom u tom trenutku boljih košarkaša iz Amerike. Ceh koji se mora platiti. Nije mnogo takvih, kvalitet se probije. Mnogo domaćih igrača igra, nisu samo Zvezda i Partizan srpski timovi. Shvatite, povratka na YU vremena nema. Stariji treneri, i poneko mlad koji ne razmišlja organom koji služi za razmišljanje žive u toj zabludi “jakih nacionalnih liga”. Neće nikad postojati kvalitetna liga sastavljena isključivo od domaćih igrača, druga su ovo vremena. Daleko gore je za razvoj košarkaša da igra u slaboj ligi, nego da ima manju minutažu u jačoj - pri tom ne zaboravimo ponavljam na Megu i FMP, dva tima koja prave igrače a igraju u jakoj ligi. A nije da u Zvezdi i Partizanu uopšte ne igraju domaći igrači. Uostalom, praksa je pokazala da je ovo što govorim tačno.

Иван

pre 4 godine

Наравно да нећемо имати место у Евролиги. Шта ћемо ми њој? То је фирма која послује као и свака друга на тржишту. Ми смо од почетка били за њу само база јефтиних сировина (талентованих кошаркаша), одакле су богати европски клубови могли да довлаче јефтино те сировине, обрађују их и продају потом по вишеструко скупљој цени. Тако је било предвиђено, али тај систем је одавно негде забаговао. Два наша човека која у Евролиги сигурно најмање воле зову се Дарко Миличић и Мишко Ражнатовић. Први је почетком миленијума започео моду директног одласка у НБА тј. прескакања Евролиге, а од пре неколико година то много успешније ради и Мишко. Сад постоји канал којим се заобилазе и Евролига и њени интереси, а њој остаје само оно што су богати европски клубови поотимали у јуниорском узрасту, типа Дончић, што ипак успева врло ретко да досегне жељене висине. Шта ћемо ми Евролиги такви? Али то не мора нужно бити лоше по нас. Битно је да смо ми (тј Божа) препознали проблем.
А опет, нисам сигуран да је будућност Евролиге светла: без дотока талената са Балкана, са све слабијим Американцима због јачања Г НБА лиге, остаће ту Спанулиси и Фернандези да играју до 45. као некада Брунамонти, Рива и Дино Менегин. Лако могу да замислим да се све врати под окриље ФИБА Европе за мање од деценије.

borivoje surdilovic

pre 4 godine

Sa kojim novcem bi ta liga bila jaka? Da gledamo poluamaterske klubove sa istim takvim igračima kako gube od Zvezde i Partizana sa 40 razlike. Da li je to domaća liga koja bi bila bolje rešenje od ABA.
(Ne živi se u oblacima, 29. novembar 2019 23:42)

ti si vidovit pa znas.....trenutno je tako....wunston yuba liga bi bila jaca od jadranske da je postojala u tom trenutku....kako je vreme prolazilo jadranska je svake godine jace...i yuba bi bila....tako da lupetas.

B@t@

pre 4 godine

Jaka ABA liga je ono sto nama treba vise od eurolige! Zamislite ABA ligu koja je jos jaca i kvalitetnija. Privlacenje sponzora i jaca mediska propracenost. Da vidite kroz godinu dve kako ce euroliga moliti da timovi sa ovih prostora zaigraju u euroligi.

kad

pre 4 godine

Ajde pametni objasni koji bi to jaki klubovi bili? Koji sponzori, koji igrači bi igrali tu ligu bez sponzora. a kad nema sponzora znaci nema ni plata, a i sad zvezda i partizan kubure s platama , poznato je da se kasni.
Radnicki KG propa, Hemofarm propao, Vojvodina propala, ko bi igrao jaku srpsku ligu?? Fmp privatan klub za razvoj kao i Mega, imas Zvezdu i partizan... i koji bi to nak klub bio ...
(NebaCar, 29. novembar 2019 23:39)

kolubara, dinamik, tamis....e kakva bi to liga srece bila :)

Evroligo pravde ti što spase od propasti do sad nas

pre 4 godine

Nadam se tome. Jer, naši Titovi blizanci tj. Crvena petokraka, je ulaskom u Jadransku ligu pokrenula proces umiranja ostalih klubova koji nisu ona i njen brat, što je danas postalo i faktičko stanje. A oni ne umiru nikada jer im je državna kasa na izvolite dok ostalima nije.
Tako da ponavljam, nadam se da će biti istina da ABA liga nema prolaz u Evroligu, to bi bila ipak mala doza pravde.

Gossa placa Zeljko

pre 4 godine

Aleksandar, a da podsetimo javnost koji je to klub jedini potrcao da igra sa Panatinaikosom FIBA ligu sampiona dok su svi ostali evropski klubovi igrali ULEB takmicenje? To nam Djordi nije nikad oprostio. Kako bi bilo ko dobio bilo sta od ULEBA da nije ABA lige?

Aleksandar

pre 4 godine

Sa kojim novcem bi ta liga bila jaka? Da gledamo poluamaterske klubove sa istim takvim igračima kako gube od Zvezde i Partizana sa 40 razlike. Da li je to domaća liga koja bi bila bolje rešenje od ABA.
(Ne živi se u oblacima, 29. novembar 2019 23:42)

Našli bi se sponzori, kao što su postojali i ranije. Pronađu se sponzori kad je liga atraktivna i kada daje predstavnike za evro takmičenja.
Druga stvar, sppnzori su napustili klubove koji su ostali u domaćoj ligi. Što je i logično. Liga je odlaskom Partizana, Zvezde, Fmp-a i Hemofarma izgubila na značaju. Takođe, oduzet joj je evropski kredibilitet i pravo da šampion učestvuje u EL. Sve se to ne bi desilo da su naši klubovi ignorisali Jadransku ligu.
A, podsetio bih da je Partizan '98-me učestvovao na Final Four-u kao predstavnik te "slabe" lige.
E, sad... Ne tvrdim da bi domaća liga bila jača od aba lige, ali svakako ne bi bila ni mnogo slabija.

nesa80

pre 4 godine

vala dosadni ste sa tom kuknjavom oko evrolige,sto se mene tice neka partizan igra evrokup doveka,evroliga i ovako nije nista kad se formirala 1 grupa sa svim timovima,nema tu vise niti interesovanja,niti uzbudjenja ko ono kad je partizan igrao,sad igras maltene 3 utakmice nedeljno,svako sa svakim,i tako svake godine.kome je to vise zanimljivo.ko malo primeti hale su sve praznije.oni u donjem delu tabele ce uvek biti u dnu,oni bogati u vrhu.evrokup je zanimljiviji i logicniji.pa neka partizan ojaca,osvoji evrokup i onda ce ovaj kvisko djordi da kaze eeee to se nevazi,osvojio je srpski klub,igrace novoformirani indijski klub pun bogate istorije.netrzam se vise ni oko lige sampiona niti evrolige.radije bih gledao neko jednako i regularnije takmicenje nego to forsiranje istih vestackih ekipa a i to ce da pukne ko balon od sapunice.koliko ima dobrih ekipa mimo tih evroliga i liga sampiona da je to za nas,a ne ono torpedodovanje zvezde od bajerna i totenhema-guras se gde ti nije mesto i dobijes po usima

ja

pre 4 godine

Sve dok klub iz ABA lige dobija priliku da igra u Evroligi, treba igrati ABA ligu. Onog momenta kad Đordi uskrati poziv, pustiti ABA ligu niz vodu i napraviti domaću, zatvorenu ligu sa 12-14 klubova i dozvoliti da samo naši igrači igraju. Para bi bilo sigurno. Neće političari dozvoliti da narod bude bez igara - sipali bi i šakom i kapom...

st

pre 4 godine

Kosarka se moze sacuvati samo sirenjem baze domacih igraca. Baza se formira najvecim delom na osnovu uspeha reprezentacije. Publika dolazi prevashodno da gleda domace igrace. Ukoliko ABA izgubi mesto u EL, treba ograniciti broj stranaca u klubovima na max 2, i.mozda je zadzati u formi finalnog turnira, a prednost dati domacoj ligi sa max 8 klubova.

Ziveo Partizan i majka Srbija!

pre 4 godine

Koja je poenta ABA lige ukoliko nema prohodnost ka Evroligi? Da jacamo kosarku Hrvatima i Slovencima? Nece moci! Ukoliko ABA izgubi mesto u Evroligi svi nasi klubovi bi trebali da napuste istu! Uostalom svi se dobro secamo ko nas je uvukao u tu ABA ligu...

цз

pre 4 godine

Хвалим те Боже да коначно неко каже нешто о овом погубном систему и изрази потребу да се нешто промени. Видим већ га неки абини ботови напали, али небитни су. Важно је да ипак постоји неко ко жели да уради нешто за спас српске кошарке и сада би још људи из кошаркашке јавности морало да подржи Маљковића.
(my way, 29. novembar 2019 23:01)

Каже се ”Хвалим те Божо ...”

Аспера

pre 4 godine

Nema veze onda ce Zvezda stalno da igra a ona bi i onako i ovako bila sampion 
(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 22:12) 
Neume da sastavi dve prosto-proširene rečenice a pokušava hejtovati.... 
(hejterimajebesekepravadnevnadoza, 29. novembar 2019 22:22) Joj, ko mu kaže?! Onaj koji "ne ume" piše "neume". Kakva ispala, ti stvarno neumeš :)))
(vs, 29. novembar 2019 22:54)

Kada se nekome kaze da ne ume sastaviti recenicu, misli se da njegove recenice nemaju smisla, a ne da su gramaticki netacne. Ipak si se ti "ispalio".

Ne živi se u oblacima

pre 4 godine

Najbolje da igramo našu ligu i da skroz propadnemo, kao u fudbalu.
(Kupac diplome, 29. novembar 2019 22:50)

Pogrešna percepcija. Naša liga je u stvari propala zbog Jadranske lige. Da pojedini klubovi nisu odmah potrčali, ta liga bi i danas bila jaka.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Aleksandar, 29. novembar 2019 23:16)

Sa kojim novcem bi ta liga bila jaka? Da gledamo poluamaterske klubove sa istim takvim igračima kako gube od Zvezde i Partizana sa 40 razlike. Da li je to domaća liga koja bi bila bolje rešenje od ABA.

Guya

pre 4 godine

Ajd samo jednu stvar da pitam, udju dva preki evrokupa, svi ostali imaju zagarantovano mjesto, jel to znaci da bez nekih Djordijevih carolija ta dva sigurno ispadaju naredne godine i da ne mogu igrati dvije godine EL?

my way

pre 4 godine

"I pored garancija EL i predsednika Đordija Bertomeua, Maljković ne veruje da će šampion ABA ići u to takmičenje.

"Hajde da to mislimo ako znamo da neće. Ja bar mislim da neće. I mi treba već sada da razmišljamo o novim modelima takmičenja. Ako nekoga zanima, lično mogu da uradim neki projekat na moj način. Ako ne zanima nikoga, neka ostane tako. Igraćemo, biće puno stranaca, a dobit naše košarke neće biti nikakva", zaključio je Maljković."

Хвалим те Боже да коначно неко каже нешто о овом погубном систему и изрази потребу да се нешто промени. Видим већ га неки абини ботови напали, али небитни су. Важно је да ипак постоји неко ко жели да уради нешто за спас српске кошарке и сада би још људи из кошаркашке јавности морало да подржи Маљковића.

Henry Chinasky

pre 4 godine

Lepo je igrati EL, ali nije realno. Trenutno nijedan ABA ligaš nema dovoljno kvalitetnih domaćih igrača, dovode se stranci sumnjivog kvaliteta, budžeti su mali i države doniraju(Srbija, C. Gora). Realnost je Euro kup, prilika da se razigraju naši mladi igrači, da se promovišu mladi domaći treneri, pa onda ako se ukaže prilika igrati EL. Pre svega treba smanjiti broj stranaca jer za manje od 10 godina nećemo imati ni kvalitetne igrače za reprezentaciju.

Mr X

pre 4 godine

Najgeneralnije - tako je to kad je u pitanju privatna firma a ne svetska Kosarkaska organizacija (koja ubacuje 30+ timova na SP radi popularizacije Košarke). Očigledno je da privatna firma gleda samo svoje interese (profit) i tu je i kraj i pocetak. Koga briga sto ex YU zemlje imaju najviše NBA igrača nego bilo ko drugi itd.

Tome treba stati na put i vratiti se u, dobro organizovanu, FIBU a ovima zabraniti rad, čitaj monopol vrhunske evropske Košarke za dobrobit same Košarke.

dado

pre 4 godine

a problem je siri. napustis aba ligu i imas veliko nista.
ta nece onda oni uzeti prvaka srbije, nego i oni u neki sporedni kupic.
euroliga ide u smjeru lige nba, koja je zakljucana, pa se i desavaju sezone gdje ekipa tankira i ne sekira se zbog poraza....a sezona traje 82 utakmice.
zamisli ekipu sa 60 poraza u sezoni.....ja ne znam kako je tim igracima, ali meni ne bi bilo svejedno.
novac sve vodi, uvesti ce na silu i ekipu iz englekse, jer ce sakupiti novac (kao sky, sada ineos, biciklisticka ekipa) napraviti jaku ekipu punu amera i ostalih zvijezda i to je to....i to ce im biti vaznije od ambienta beograda npr-

Sima

pre 4 godine

Хвалим те Боже да коначно неко каже нешто о овом погубном систему и изрази потребу да се нешто промени. Видим већ га неки абини ботови напали, али небитни су. Важно је да ипак постоји неко ко жели да уради нешто за спас српске кошарке и сада би још људи из кошаркашке јавности морало да подржи Маљковића.
(my way, 29. novembar 2019 23:01) Zasto niste podrzali Partizan kad nije hteo da igra tu ligu. Cekam odgovor pametnjakovicu.

Roy Orbison

pre 4 godine

Joj, ko mu kaže?! Onaj koji "ne ume" piše "neume". Kakva ispala, ti stvarno neumeš :)))
(vs, 29. novembar 2019 22:54)a mozda je namerno napisano “neume”?

gremlin

pre 4 godine

@myway
Aha igramo lš i LE jednom u 30 god i kad udjemo u grupe padaju rekordi u NEGATIVNOM SMISLU,to za fudbal a za kosarku....ko ce da dodje da igra poluamatersku ligu ko KLS????niko!!!Odakle novac nema ga a finale bi bili sigurno CZ-Partizan...

SrbEUin

pre 4 godine

Povratkom Zvezde i Partizana u našu ligu bi verovatno motivisalo neke lokalne samouprave, a mozda i pojedine privatne sponzore da ulože malo više u svoje gradske ekipe kako bi bili konkurentniji. (Veljoni, 29. novembar 2019 22:49)

El misliš nešto kao u fudbalu...?
Koliko godina ti imaš?
Lokalne samouprave (stranke na vlasti) da peru pare kroz sport? Koji je interes da se budžetskim parama plaćaju preskupi profesionalci, sa ugovorima po 500 000 e? Profi sport može da se finansira samo iz biznisa, sopstvenih prihoda od reklama i sponzora, sve drugo je pljačka naroda.
U Srbiji ne postoji loklana samouprava koja nije pred stečajem i koja ne funcioniše samo iz kredita i prenetih budžetskih sredstava Republike. Ni jedna jedina se ne izdržava od svojih sredstava.
Lokalna samouprava može da finasira samo amaterski sport, i masovno sportsko rekreativno bavljenje sportom svojih građana.
Znači FIBA LŠ.

Džabe se batrgate. sve neminovno ide tim tokom. I fudbal SFRY je bio u top 5 Evrope. Postojala su dva sistema, socijalizam i kapitalizam. U soc je država ulagalau sport da bi parirala zapadu. A onda je soc sistem propao. Više nema države da ulaže u klubove.
Zatim su ušle velike pare u fudbal. I kladionice. U vrhunskom (profi) sportu su samo pare bitne.

Aleksandar

pre 4 godine

Najbolje da igramo našu ligu i da skroz propadnemo, kao u fudbalu.
(Kupac diplome, 29. novembar 2019 22:50)

Pogrešna percepcija. Naša liga je u stvari propala zbog Jadranske lige. Da pojedini klubovi nisu odmah potrčali, ta liga bi i danas bila jaka.

Kukatilo

pre 4 godine

Maljković nije ostavio trag u košarci?? Auuu...
(Aleksandar, 29. novembar 2019 22:50)

Covek je napisao da nije ostavio traga u srpskoj kosarci sto i jeste istina.

Ajde@

pre 4 godine

Euroliga nema budućnost, jer se drži na veštačkim nogama. Čovek uporno pokušava da implementira američki način, što je nemoguce.
NBA se crpi sa koledža, u poslednje vreme i iz Evrope, klubovi su privatni, ulaganja i zarada ogromna, da ne nabrajam.
Evropa se crpi iz svojih redova, mada i Ameri naviru sve više, ali oni slabiji, košarka je daleko ispod fudbala, u glavnim evropskim ekonomijama tek ne igra glavnu ulogu i sve to znači da ne može parirati NBA. Barsu, Real, Cska sad i Efes, drže fudbalski klubovi ili moćni sponzori, a koji nemaju nikakvu zaradu od toga.
NBA ima rotaciju kvaliteta timova, Euroligu ne. Kome se to dopada?
Kopija koja je osuđena na propast i ne treba da igra.

my way

pre 4 godine

@myway
Imamo u fubalu domacu ligu i vidimo NA ŠTA LIČI I KVALITET ISTE...
(gremlin, 29. novembar 2019 23:08)
Vidim, igramo grupnu fazu Lige Sampiona i Lige Evrope. Generacije talentovanih klinaca izasle iz nje, sampioni Evrope, sveta... A znas gde bi bili da nemamo ligu i sta bi sa samim Zvezdom i Partizanom bilo bez ostalih klubova nase lige koji ih snabdevaju najboljim sto Srbija ima. Kakav procvat ti fudbalski predvidjas ako ukinemo fudbalsko prvenstvo? Prosvetli nas, molim te, posto vise nasih klubova iz njega Evropu igra nego sto bi regionalnu ligu. Na kraju, domacu ligu u kosarci imaju Hrvati, Slovenci, BiH, Makedonci, svi samo Srbija ne. Ne da nekome ko uopste poredi fudbal i kosarku i pravi besmislene paralele vredi objasnjavati.

Aleksandar

pre 4 godine

Domaća liga nije uopšte bila slaba krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih, dok je zvezda i fmp nisu rasturili istupanjem u jadransku ligu. Treba podsetiti javnost koji su to domaći klubovi prvi potrčali ka jadranskoj ligi, a koji klub je bio ucenjen od strane evrolige..

coach

pre 4 godine

aba liga nam je svima podigla kvalitet kosarke. i nama i svim ostalim drzavama. bez nje bi kosarka joa vise propala u regionu. nasa reprezentacija je jos harala krajem 90itih kad su okusnicu tima cibili igraci koji su stasali u SFRJ ligi. Takodje, 2001. i 2002 kad smo uzeli zlato glavni igraci su bili oni iz SFRJ ( npr. Bodiroga, Divac...) ili oni koji su kao juniori otisli u inostranstvo ( Stojakovic, Gurovic, Jaric...)... nakon toga nista nismo osvojili jer su igrali igraci stasali u domacoj Yuba ligi... tek od 2009. ponovo uzimamo medalje kad su dosli igraci koji su igrali ABA ligu

Buca

pre 4 godine

Kome je namenjeno ovo pitanje? Ako neko ne zeli da te primi u svoje takmicenje sta tu bilo ko moze da uradi? Ako ste vi, koji ste toliko dobri sa Jordijem, nemocni da uticete na njega, onda od koga trazite odgovor.
Igrace se takmicenje koje se bude moglo igrati.

NebaCar

pre 4 godine

B92

Najbolje da igramo našu ligu i da skroz propadnemo, kao u fudbalu.
(Kupac diplome, 29. novembar 2019 22:50)

Pogrešna percepcija. Naša liga je u stvari propala zbog Jadranske lige. Da pojedini klubovi nisu odmah potrčali, ta liga bi i danas bila jaka.
(Aleksandar, 29. novembar 2019 23:16)

Ajde pametni objasni koji bi to jaki klubovi bili? Koji sponzori, koji igrači bi igrali tu ligu bez sponzora. a kad nema sponzora znaci nema ni plata, a i sad zvezda i partizan kubure s platama , poznato je da se kasni.
Radnicki KG propa, Hemofarm propao, Vojvodina propala, ko bi igrao jaku srpsku ligu?? Fmp privatan klub za razvoj kao i Mega, imas Zvezdu i partizan... i koji bi to nak klub bio ...

Aleksandar

pre 4 godine

Profesionalni sport funkcioniše po pravilima kapitala.
Pošto ga kod nas nema polako ispadamo iz vrhunskih takmičenja.
Izmisliće valjda neku ligu i za nas.

FMP 2011

pre 4 godine

Kroz ABA ligu ce se izboriti pravo nastupa u evrokupu, kroz koji ce se jedino moci izboriti evroliga! Zato znacaj ABA ostaje isti, jer ako izadjemo iz ABA necemo moći ni u evrokup. Tako je, kako je. Gospodin Maljkovic to vrlo dobro zna, ali malo reklame i za uši lepih reci, nikad nije na odmet.

Koalitic

pre 4 godine

Dobro i sta sad? Da Maljkovic napravi predlog za novu EL? Jedino ako nadje velike finansijere da stanu iza toga, inace nema nista od te price. Takvu ligu moraju da podrze klubovi poput Reala, Barselone, CSKA, Oly, Pao, Fenera... Oni su obezbedjeni sa A licencama i tesko da ce ih nesto pokrenuti na promene. Bartomeu je mozda unistitelj kosarke ali jako je vest biznismen i njegove apsudne vizije sa Londonom, Parizom i slicnim gradovima sa EL klubom deluju privlacno velikim igracima da uloze novac. Bas ih briga za neki Beograd, Zagreb, Split. FIBA je pre 20 godina zestoko zaj... stvar i prepustivsi EL ULEBu i sad je kasno da vadi kestenje iz vatre.

kecatisestru

pre 4 godine

Nema veze onda ce Zvezda stalno da igra a ona bi i onako i ovako bila sampion
(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 22:12)prava dnevna doza...

Beoman

pre 4 godine

najbolje bi bilo da igramo nasu domacu ligu i da ulazemo na FIBA LS! Stim bi mozda dosli i do trofeja i smanjili bi broj stranaca. Nasu domacu ligu igrat sa 12 klubova i igrat dva prvetnstva godisnje i dva kupa apertura i klasura!

vs

pre 4 godine

Nema veze onda ce Zvezda stalno da igra a ona bi i onako i ovako bila sampion
(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 22:12)
Neume da sastavi dve prosto-proširene rečenice a pokušava hejtovati....
(hejterimajebesekepravadnevnadoza, 29. novembar 2019 22:22) Joj, ko mu kaže?! Onaj koji "ne ume" piše "neume". Kakva ispala, ti stvarno neumeš :)))

Неумекиња

pre 4 godine

"Neume da sastavi dve prosto-proširene rečenice a pokušava hejtovati....
(hejterimajebesekepravadnevnadoza)
/////////

Битно је да ти умеш, али замало.

Hando

pre 4 godine

Baš me briga za njegove naprednjačko-apokaliptične najave.

Vi što potencirate domaću ligu i "našu decu" očigledno u ovom veku niste videli nijednu utakmicu KLS.

Non-stop slušam priče kako su regionalne lige spas, a u isto vreme, verovatno ista ta ekipa grakće da Srbija treba istupi iz ABA lige.

Sačekajmo konačan stav EL, pustite kafanske priče.

Ako nas ne budu želeli, u redu, igrala se ovde košarka i pre Bertomeua, a igraće se i posle njega.

bakaprase

pre 4 godine

Neverovatno koliko ljudi ima potrebu da izlupetara ovde na komentarima..a ja jos veca budala pa izasao da vidim dal ima neko nesto pametno da napise...

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Nema veze onda ce Zvezda stalno da igra a ona bi i onako i ovako bila sampion(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 22:12)Neume da sastavi dve prosto-proširene rečenice a pokušava hejtovati....
(hejterimajebesekepravadnevnadoza, 29. novembar 2019 22:22)

Иду дани...

pre 4 godine

Мислим да би Бертомеу једва чекао да се распане АБА лига па би напокон имао оправдање да позове неки клуб из Западне Европе са "богатом" кошакашком традицијом,рецимо Лондон Тауерсе...Ако треба да једне године изостави АБА лигу из ЕЛ како би изазвао њен распад,сигуран сам да ће то учинити без да трепне...
Али мислим да се то ипак неће десити у наредне двије сезоне ако прваци АБА лиге буду Звезда или Партизан.Намјерно је ово све смислио како Будућност више никад неби заиграла у том такмичењу...За ОлиЦед-у нисам сигуран.Можда би је толерисали.Имају одличну дворану и још битније јаког спонзора.
Шта да раде српски клубови ако Бертомеу испали АБА лигу? Напустити исту и нек се игра само српска.Демонстративно бојкотовати и Еврокуп и играти ФИБА Лигу Шампиона.Не давати легитимитет Бертомеуу и његовом срозавању кошарке на овим просторима.Ако ништа било би много више простора за младе кошаркаше да се развијају.Тренутно превише странаца и у Звезди и у Партизану...
Навијачи Будућности и Партизана прижељкују Звезди дебакл ове сезоне а нису ни свесни колико би се нешто тако негативно одразило и на њихову позицију.Партизану нарочито !

gremlin

pre 4 godine

Mi bez ABA smo gotovi,LIGA KLS JE SLABIJA OD ABA 2...bila je nekad YUBA liga al su bili FIRMINI KLUBOVI HF i Zdravlje sad ti klubovi bi gubili 50 razlike,ABA mora da ostane kroz neki dogovor sa EL makar za šampiona i biće sve super...realno bez EL ni Aba nema puno smisla a opet jača 10x od Kls

hejterimajebesekepravadnevnadoza

pre 4 godine

Nema veze onda ce Zvezda stalno da igra a ona bi i onako i ovako bila sampion
(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 22:12)
Neume da sastavi dve prosto-proširene rečenice a pokušava hejtovati....

Oskar Smit

pre 4 godine

Gospodine Maljkoviću, vi ama baš nikakav trag u srpskoj košarci niste ostavili i sada bi malo da pod stare dane filozofirate. Sedite u OK, odlično Vam je tu, pustite vi košarku sada, ima ko da rešava probleme. Kada ste bili u punoj snazi i moći naša košarka Vam je bila pod DŽ. Ne morate ni sada.

Veljoni

pre 4 godine

Mi bez ABA smo gotovi,LIGA KLS JE SLABIJA OD ABA 2...bila je nekad YUBA liga al su bili FIRMINI KLUBOVI HF i Zdravlje sad ti klubovi bi gubili 50 razlike,ABA mora da ostane kroz neki dogovor sa EL makar za šampiona i biće sve super...realno bez EL ni Aba nema puno smisla a opet jača 10x od Kls
(gremlin, 29. novembar 2019 22:24)
Moralo bi da se istrpi sezonu, dve, ali već u trećoj mislim da bi se znacajno podigao kvalitet. Povratkom Zvezde i Partizana u našu ligu bi verovatno motivisalo neke lokalne samouprave, a mozda i pojedine privatne sponzore da ulože malo više u svoje gradske ekipe kako bi bili konkurentniji. Ne kažem bi to bio kvalitet lige kakvu smo imali od kraja devedesetih pa do neke 2005/2006 god, ali bi sigurno bilo mnogo bolje od ovoga sto sad imamo. Takodje obavezno smanjiti tj ograniciti broj stranaca na 2,3 max...

Aleksandar

pre 4 godine

Gospodine Maljkoviću, vi ama baš nikakav trag u srpskoj košarci niste ostavili i sada bi malo da pod stare dane filozofirate. Sedite u OK, odlično Vam je tu, pustite vi košarku sada, ima ko da rešava probleme. Kada ste bili u punoj snazi i moći naša košarka Vam je bila pod DŽ. Ne morate ni sada.
(Oskar Smit, 29. novembar 2019 22:24)

Maljković nije ostavio trag u košarci?? Auuu...

Oskar Smit

pre 4 godine

Gospodine Maljkoviću, vi ama baš nikakav trag u srpskoj košarci niste ostavili i sada bi malo da pod stare dane filozofirate. Sedite u OK, odlično Vam je tu, pustite vi košarku sada, ima ko da rešava probleme. Kada ste bili u punoj snazi i moći naša košarka Vam je bila pod DŽ. Ne morate ni sada.

gremlin

pre 4 godine

Mi bez ABA smo gotovi,LIGA KLS JE SLABIJA OD ABA 2...bila je nekad YUBA liga al su bili FIRMINI KLUBOVI HF i Zdravlje sad ti klubovi bi gubili 50 razlike,ABA mora da ostane kroz neki dogovor sa EL makar za šampiona i biće sve super...realno bez EL ni Aba nema puno smisla a opet jača 10x od Kls

Hando

pre 4 godine

Baš me briga za njegove naprednjačko-apokaliptične najave.

Vi što potencirate domaću ligu i "našu decu" očigledno u ovom veku niste videli nijednu utakmicu KLS.

Non-stop slušam priče kako su regionalne lige spas, a u isto vreme, verovatno ista ta ekipa grakće da Srbija treba istupi iz ABA lige.

Sačekajmo konačan stav EL, pustite kafanske priče.

Ako nas ne budu želeli, u redu, igrala se ovde košarka i pre Bertomeua, a igraće se i posle njega.

nesa80

pre 4 godine

vala dosadni ste sa tom kuknjavom oko evrolige,sto se mene tice neka partizan igra evrokup doveka,evroliga i ovako nije nista kad se formirala 1 grupa sa svim timovima,nema tu vise niti interesovanja,niti uzbudjenja ko ono kad je partizan igrao,sad igras maltene 3 utakmice nedeljno,svako sa svakim,i tako svake godine.kome je to vise zanimljivo.ko malo primeti hale su sve praznije.oni u donjem delu tabele ce uvek biti u dnu,oni bogati u vrhu.evrokup je zanimljiviji i logicniji.pa neka partizan ojaca,osvoji evrokup i onda ce ovaj kvisko djordi da kaze eeee to se nevazi,osvojio je srpski klub,igrace novoformirani indijski klub pun bogate istorije.netrzam se vise ni oko lige sampiona niti evrolige.radije bih gledao neko jednako i regularnije takmicenje nego to forsiranje istih vestackih ekipa a i to ce da pukne ko balon od sapunice.koliko ima dobrih ekipa mimo tih evroliga i liga sampiona da je to za nas,a ne ono torpedodovanje zvezde od bajerna i totenhema-guras se gde ti nije mesto i dobijes po usima

Ne živi se u oblacima

pre 4 godine

Najbolje da igramo našu ligu i da skroz propadnemo, kao u fudbalu.
(Kupac diplome, 29. novembar 2019 22:50)

Pogrešna percepcija. Naša liga je u stvari propala zbog Jadranske lige. Da pojedini klubovi nisu odmah potrčali, ta liga bi i danas bila jaka.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Aleksandar, 29. novembar 2019 23:16)

Sa kojim novcem bi ta liga bila jaka? Da gledamo poluamaterske klubove sa istim takvim igračima kako gube od Zvezde i Partizana sa 40 razlike. Da li je to domaća liga koja bi bila bolje rešenje od ABA.

Aleksandar

pre 4 godine

Domaća liga nije uopšte bila slaba krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih, dok je zvezda i fmp nisu rasturili istupanjem u jadransku ligu. Treba podsetiti javnost koji su to domaći klubovi prvi potrčali ka jadranskoj ligi, a koji klub je bio ucenjen od strane evrolige..

hejterimajebesekepravadnevnadoza

pre 4 godine

Nema veze onda ce Zvezda stalno da igra a ona bi i onako i ovako bila sampion
(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 22:12)
Neume da sastavi dve prosto-proširene rečenice a pokušava hejtovati....

Koalitic

pre 4 godine

Dobro i sta sad? Da Maljkovic napravi predlog za novu EL? Jedino ako nadje velike finansijere da stanu iza toga, inace nema nista od te price. Takvu ligu moraju da podrze klubovi poput Reala, Barselone, CSKA, Oly, Pao, Fenera... Oni su obezbedjeni sa A licencama i tesko da ce ih nesto pokrenuti na promene. Bartomeu je mozda unistitelj kosarke ali jako je vest biznismen i njegove apsudne vizije sa Londonom, Parizom i slicnim gradovima sa EL klubom deluju privlacno velikim igracima da uloze novac. Bas ih briga za neki Beograd, Zagreb, Split. FIBA je pre 20 godina zestoko zaj... stvar i prepustivsi EL ULEBu i sad je kasno da vadi kestenje iz vatre.

Ajde@

pre 4 godine

Euroliga nema budućnost, jer se drži na veštačkim nogama. Čovek uporno pokušava da implementira američki način, što je nemoguce.
NBA se crpi sa koledža, u poslednje vreme i iz Evrope, klubovi su privatni, ulaganja i zarada ogromna, da ne nabrajam.
Evropa se crpi iz svojih redova, mada i Ameri naviru sve više, ali oni slabiji, košarka je daleko ispod fudbala, u glavnim evropskim ekonomijama tek ne igra glavnu ulogu i sve to znači da ne može parirati NBA. Barsu, Real, Cska sad i Efes, drže fudbalski klubovi ili moćni sponzori, a koji nemaju nikakvu zaradu od toga.
NBA ima rotaciju kvaliteta timova, Euroligu ne. Kome se to dopada?
Kopija koja je osuđena na propast i ne treba da igra.

Aleksandar

pre 4 godine

Sa kojim novcem bi ta liga bila jaka? Da gledamo poluamaterske klubove sa istim takvim igračima kako gube od Zvezde i Partizana sa 40 razlike. Da li je to domaća liga koja bi bila bolje rešenje od ABA.
(Ne živi se u oblacima, 29. novembar 2019 23:42)

Našli bi se sponzori, kao što su postojali i ranije. Pronađu se sponzori kad je liga atraktivna i kada daje predstavnike za evro takmičenja.
Druga stvar, sppnzori su napustili klubove koji su ostali u domaćoj ligi. Što je i logično. Liga je odlaskom Partizana, Zvezde, Fmp-a i Hemofarma izgubila na značaju. Takođe, oduzet joj je evropski kredibilitet i pravo da šampion učestvuje u EL. Sve se to ne bi desilo da su naši klubovi ignorisali Jadransku ligu.
A, podsetio bih da je Partizan '98-me učestvovao na Final Four-u kao predstavnik te "slabe" lige.
E, sad... Ne tvrdim da bi domaća liga bila jača od aba lige, ali svakako ne bi bila ni mnogo slabija.

Ziveo Partizan i majka Srbija!

pre 4 godine

Koja je poenta ABA lige ukoliko nema prohodnost ka Evroligi? Da jacamo kosarku Hrvatima i Slovencima? Nece moci! Ukoliko ABA izgubi mesto u Evroligi svi nasi klubovi bi trebali da napuste istu! Uostalom svi se dobro secamo ko nas je uvukao u tu ABA ligu...

kecatisestru

pre 4 godine

Nema veze onda ce Zvezda stalno da igra a ona bi i onako i ovako bila sampion
(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 22:12)prava dnevna doza...

dado

pre 4 godine

a problem je siri. napustis aba ligu i imas veliko nista.
ta nece onda oni uzeti prvaka srbije, nego i oni u neki sporedni kupic.
euroliga ide u smjeru lige nba, koja je zakljucana, pa se i desavaju sezone gdje ekipa tankira i ne sekira se zbog poraza....a sezona traje 82 utakmice.
zamisli ekipu sa 60 poraza u sezoni.....ja ne znam kako je tim igracima, ali meni ne bi bilo svejedno.
novac sve vodi, uvesti ce na silu i ekipu iz englekse, jer ce sakupiti novac (kao sky, sada ineos, biciklisticka ekipa) napraviti jaku ekipu punu amera i ostalih zvijezda i to je to....i to ce im biti vaznije od ambienta beograda npr-

Evroligo pravde ti što spase od propasti do sad nas

pre 4 godine

Nadam se tome. Jer, naši Titovi blizanci tj. Crvena petokraka, je ulaskom u Jadransku ligu pokrenula proces umiranja ostalih klubova koji nisu ona i njen brat, što je danas postalo i faktičko stanje. A oni ne umiru nikada jer im je državna kasa na izvolite dok ostalima nije.
Tako da ponavljam, nadam se da će biti istina da ABA liga nema prolaz u Evroligu, to bi bila ipak mala doza pravde.

st

pre 4 godine

Kosarka se moze sacuvati samo sirenjem baze domacih igraca. Baza se formira najvecim delom na osnovu uspeha reprezentacije. Publika dolazi prevashodno da gleda domace igrace. Ukoliko ABA izgubi mesto u EL, treba ograniciti broj stranaca u klubovima na max 2, i.mozda je zadzati u formi finalnog turnira, a prednost dati domacoj ligi sa max 8 klubova.

Guya

pre 4 godine

Ajd samo jednu stvar da pitam, udju dva preki evrokupa, svi ostali imaju zagarantovano mjesto, jel to znaci da bez nekih Djordijevih carolija ta dva sigurno ispadaju naredne godine i da ne mogu igrati dvije godine EL?

danguba

pre 4 godine

Uz sve svoje nedostatke, ABA liga je najuspjesniji sportski projekat na ovim prostorima od ratova '90-ih, jer vec 2 decenije uspjesno prkosi politici i sitnim lokalnim interesima. Rekao bih da imamo srecu da igramo ABA ligu, gdje nasi klinci imaju priliku da se nadmecu sa najboljim klincima iz regiona, sazrijevaju, razmjenjuju iskustva, sticu znanja... Problem je selekcija klinica, odnosno, forsiranje stranaca posljednjih sezona i na tome treba raditi. Zatvaranje u tor, definitivno nije rjesenje i dugorocno ne moze donijeti rezultat.
Imamo najbolji primjer u fudbalu, gdje ne mozes iz Sudulice ici na noge Bajernu i ocekivati pozitivan ishod, ne ide... Da imas u nogama 10-15 pravih derbija po sezoni, uz nepristrasno sudjenje, igraci bi u evropske meceve ulazili daleko spremniji mentalno i fizicki. Srpska liga ne moze ponuditi tu kompetitivnost, dokle god imamo 2 rezimska i partijska projekta, oko kojih se vrti sva lova i gdje je ishod unaprijed poznat. Ali ima ona nasa, bolje prvi u selu, nego drugi....

Kukatilo

pre 4 godine

Maljković nije ostavio trag u košarci?? Auuu...
(Aleksandar, 29. novembar 2019 22:50)

Covek je napisao da nije ostavio traga u srpskoj kosarci sto i jeste istina.

NebaCar

pre 4 godine

B92

Najbolje da igramo našu ligu i da skroz propadnemo, kao u fudbalu.
(Kupac diplome, 29. novembar 2019 22:50)

Pogrešna percepcija. Naša liga je u stvari propala zbog Jadranske lige. Da pojedini klubovi nisu odmah potrčali, ta liga bi i danas bila jaka.
(Aleksandar, 29. novembar 2019 23:16)

Ajde pametni objasni koji bi to jaki klubovi bili? Koji sponzori, koji igrači bi igrali tu ligu bez sponzora. a kad nema sponzora znaci nema ni plata, a i sad zvezda i partizan kubure s platama , poznato je da se kasni.
Radnicki KG propa, Hemofarm propao, Vojvodina propala, ko bi igrao jaku srpsku ligu?? Fmp privatan klub za razvoj kao i Mega, imas Zvezdu i partizan... i koji bi to nak klub bio ...

Aleksandar

pre 4 godine

Najbolje da igramo našu ligu i da skroz propadnemo, kao u fudbalu.
(Kupac diplome, 29. novembar 2019 22:50)

Pogrešna percepcija. Naša liga je u stvari propala zbog Jadranske lige. Da pojedini klubovi nisu odmah potrčali, ta liga bi i danas bila jaka.

Veljoni

pre 4 godine

Mi bez ABA smo gotovi,LIGA KLS JE SLABIJA OD ABA 2...bila je nekad YUBA liga al su bili FIRMINI KLUBOVI HF i Zdravlje sad ti klubovi bi gubili 50 razlike,ABA mora da ostane kroz neki dogovor sa EL makar za šampiona i biće sve super...realno bez EL ni Aba nema puno smisla a opet jača 10x od Kls
(gremlin, 29. novembar 2019 22:24)
Moralo bi da se istrpi sezonu, dve, ali već u trećoj mislim da bi se znacajno podigao kvalitet. Povratkom Zvezde i Partizana u našu ligu bi verovatno motivisalo neke lokalne samouprave, a mozda i pojedine privatne sponzore da ulože malo više u svoje gradske ekipe kako bi bili konkurentniji. Ne kažem bi to bio kvalitet lige kakvu smo imali od kraja devedesetih pa do neke 2005/2006 god, ali bi sigurno bilo mnogo bolje od ovoga sto sad imamo. Takodje obavezno smanjiti tj ograniciti broj stranaca na 2,3 max...

coach

pre 4 godine

aba liga nam je svima podigla kvalitet kosarke. i nama i svim ostalim drzavama. bez nje bi kosarka joa vise propala u regionu. nasa reprezentacija je jos harala krajem 90itih kad su okusnicu tima cibili igraci koji su stasali u SFRJ ligi. Takodje, 2001. i 2002 kad smo uzeli zlato glavni igraci su bili oni iz SFRJ ( npr. Bodiroga, Divac...) ili oni koji su kao juniori otisli u inostranstvo ( Stojakovic, Gurovic, Jaric...)... nakon toga nista nismo osvojili jer su igrali igraci stasali u domacoj Yuba ligi... tek od 2009. ponovo uzimamo medalje kad su dosli igraci koji su igrali ABA ligu

Mr X

pre 4 godine

Najgeneralnije - tako je to kad je u pitanju privatna firma a ne svetska Kosarkaska organizacija (koja ubacuje 30+ timova na SP radi popularizacije Košarke). Očigledno je da privatna firma gleda samo svoje interese (profit) i tu je i kraj i pocetak. Koga briga sto ex YU zemlje imaju najviše NBA igrača nego bilo ko drugi itd.

Tome treba stati na put i vratiti se u, dobro organizovanu, FIBU a ovima zabraniti rad, čitaj monopol vrhunske evropske Košarke za dobrobit same Košarke.

Иду дани...

pre 4 godine

Мислим да би Бертомеу једва чекао да се распане АБА лига па би напокон имао оправдање да позове неки клуб из Западне Европе са "богатом" кошакашком традицијом,рецимо Лондон Тауерсе...Ако треба да једне године изостави АБА лигу из ЕЛ како би изазвао њен распад,сигуран сам да ће то учинити без да трепне...
Али мислим да се то ипак неће десити у наредне двије сезоне ако прваци АБА лиге буду Звезда или Партизан.Намјерно је ово све смислио како Будућност више никад неби заиграла у том такмичењу...За ОлиЦед-у нисам сигуран.Можда би је толерисали.Имају одличну дворану и још битније јаког спонзора.
Шта да раде српски клубови ако Бертомеу испали АБА лигу? Напустити исту и нек се игра само српска.Демонстративно бојкотовати и Еврокуп и играти ФИБА Лигу Шампиона.Не давати легитимитет Бертомеуу и његовом срозавању кошарке на овим просторима.Ако ништа било би много више простора за младе кошаркаше да се развијају.Тренутно превише странаца и у Звезди и у Партизану...
Навијачи Будућности и Партизана прижељкују Звезди дебакл ове сезоне а нису ни свесни колико би се нешто тако негативно одразило и на њихову позицију.Партизану нарочито !

Aleksandar

pre 4 godine

Profesionalni sport funkcioniše po pravilima kapitala.
Pošto ga kod nas nema polako ispadamo iz vrhunskih takmičenja.
Izmisliće valjda neku ligu i za nas.

my way

pre 4 godine

"I pored garancija EL i predsednika Đordija Bertomeua, Maljković ne veruje da će šampion ABA ići u to takmičenje.

"Hajde da to mislimo ako znamo da neće. Ja bar mislim da neće. I mi treba već sada da razmišljamo o novim modelima takmičenja. Ako nekoga zanima, lično mogu da uradim neki projekat na moj način. Ako ne zanima nikoga, neka ostane tako. Igraćemo, biće puno stranaca, a dobit naše košarke neće biti nikakva", zaključio je Maljković."

Хвалим те Боже да коначно неко каже нешто о овом погубном систему и изрази потребу да се нешто промени. Видим већ га неки абини ботови напали, али небитни су. Важно је да ипак постоји неко ко жели да уради нешто за спас српске кошарке и сада би још људи из кошаркашке јавности морало да подржи Маљковића.

FMP 2011

pre 4 godine

Kroz ABA ligu ce se izboriti pravo nastupa u evrokupu, kroz koji ce se jedino moci izboriti evroliga! Zato znacaj ABA ostaje isti, jer ako izadjemo iz ABA necemo moći ni u evrokup. Tako je, kako je. Gospodin Maljkovic to vrlo dobro zna, ali malo reklame i za uši lepih reci, nikad nije na odmet.

kad

pre 4 godine

Ajde pametni objasni koji bi to jaki klubovi bili? Koji sponzori, koji igrači bi igrali tu ligu bez sponzora. a kad nema sponzora znaci nema ni plata, a i sad zvezda i partizan kubure s platama , poznato je da se kasni.
Radnicki KG propa, Hemofarm propao, Vojvodina propala, ko bi igrao jaku srpsku ligu?? Fmp privatan klub za razvoj kao i Mega, imas Zvezdu i partizan... i koji bi to nak klub bio ...
(NebaCar, 29. novembar 2019 23:39)

kolubara, dinamik, tamis....e kakva bi to liga srece bila :)

Bg Boy

pre 4 godine

Covek koji je popljuvao legendu Dudu Ivkovica nema kredibilitet da prica o bilo cemu, Maljkovic i Grbovic stoj- Zoc, Duda i Kari napred!

цз

pre 4 godine

Хвалим те Боже да коначно неко каже нешто о овом погубном систему и изрази потребу да се нешто промени. Видим већ га неки абини ботови напали, али небитни су. Важно је да ипак постоји неко ко жели да уради нешто за спас српске кошарке и сада би још људи из кошаркашке јавности морало да подржи Маљковића.
(my way, 29. novembar 2019 23:01)

Каже се ”Хвалим те Божо ...”

Buca

pre 4 godine

Kome je namenjeno ovo pitanje? Ako neko ne zeli da te primi u svoje takmicenje sta tu bilo ko moze da uradi? Ako ste vi, koji ste toliko dobri sa Jordijem, nemocni da uticete na njega, onda od koga trazite odgovor.
Igrace se takmicenje koje se bude moglo igrati.

bakaprase

pre 4 godine

Neverovatno koliko ljudi ima potrebu da izlupetara ovde na komentarima..a ja jos veca budala pa izasao da vidim dal ima neko nesto pametno da napise...

Aleksandar

pre 4 godine

Gospodine Maljkoviću, vi ama baš nikakav trag u srpskoj košarci niste ostavili i sada bi malo da pod stare dane filozofirate. Sedite u OK, odlično Vam je tu, pustite vi košarku sada, ima ko da rešava probleme. Kada ste bili u punoj snazi i moći naša košarka Vam je bila pod DŽ. Ne morate ni sada.
(Oskar Smit, 29. novembar 2019 22:24)

Maljković nije ostavio trag u košarci?? Auuu...

danguba

pre 4 godine

Uz sve svoje nedostatke, ABA liga je najuspjesniji sportski projekat na ovim prostorima od ratova '90-ih, jer vec 2 decenije uspjesno prkosi politici i sitnim lokalnim interesima. Rekao bih da imamo srecu da igramo ABA ligu, gdje nasi klinci imaju priliku da se nadmecu sa najboljim klincima iz regiona, sazrijevaju, razmjenjuju iskustva, sticu znanja... Problem je selekcija klinica, odnosno, forsiranje stranaca posljednjih sezona i na tome treba raditi. Zatvaranje u tor, definitivno nije rjesenje i dugorocno ne moze donijeti rezultat.
Imamo najbolji primjer u fudbalu, gdje ne mozes iz Sudulice ici na noge Bajernu i ocekivati pozitivan ishod, ne ide... Da imas u nogama 10-15 pravih derbija po sezoni, uz nepristrasno sudjenje, igraci bi u evropske meceve ulazili daleko spremniji mentalno i fizicki. Srpska liga ne moze ponuditi tu kompetitivnost, dokle god imamo 2 rezimska i partijska projekta, oko kojih se vrti sva lova i gdje je ishod unaprijed poznat. Ali ima ona nasa, bolje prvi u selu, nego drugi....

Beoman

pre 4 godine

najbolje bi bilo da igramo nasu domacu ligu i da ulazemo na FIBA LS! Stim bi mozda dosli i do trofeja i smanjili bi broj stranaca. Nasu domacu ligu igrat sa 12 klubova i igrat dva prvetnstva godisnje i dva kupa apertura i klasura!

Неумекиња

pre 4 godine

"Neume da sastavi dve prosto-proširene rečenice a pokušava hejtovati....
(hejterimajebesekepravadnevnadoza)
/////////

Битно је да ти умеш, али замало.

Gossa placa Zeljko

pre 4 godine

Aleksandar, a da podsetimo javnost koji je to klub jedini potrcao da igra sa Panatinaikosom FIBA ligu sampiona dok su svi ostali evropski klubovi igrali ULEB takmicenje? To nam Djordi nije nikad oprostio. Kako bi bilo ko dobio bilo sta od ULEBA da nije ABA lige?

Miroslav

pre 4 godine

Ajd samo jednu stvar da pitam, udju dva preki evrokupa, svi ostali imaju zagarantovano mjesto, jel to znaci da bez nekih Djordijevih carolija ta dva sigurno ispadaju naredne godine i da ne mogu igrati dvije godine EL?
(Guya, 29. novembar 2019 23:25) # Link komentara
Odgovor na tvoje pitanje ne zna ni Bartomeo.

Luke Babbitt gravedigger

pre 4 godine

Evropska košarka je upokojena pojavom karikature kao što je Đordi Bartomeu. Koliko je bedna budućnost ovog sporta kad se dozvoljava jednom čoveku da utiče na celu evropu i da zavrće sve sa svega 40 miliona eura. Inače budžet fiba je 100 miliona eura. Ovaj klovn hoće da pravi evropski NBA sa 40 miliona budžetom i još zavrće svima uši, umesto da ga svi oduvaju i naprave Ligu Šampiona da pršti kao u fudbalu. Nekad kad su bile grupe slavila se pobeda kao titula, sad zvezda dobije Valensiju u zadnjoj sekundi i koga briga ionako 8 neće biti za tri života. Do 15. kola 70% ove propale lige igraće bez takmičarskog značaja.

my way

pre 4 godine

@myway
Imamo u fubalu domacu ligu i vidimo NA ŠTA LIČI I KVALITET ISTE...
(gremlin, 29. novembar 2019 23:08)
Vidim, igramo grupnu fazu Lige Sampiona i Lige Evrope. Generacije talentovanih klinaca izasle iz nje, sampioni Evrope, sveta... A znas gde bi bili da nemamo ligu i sta bi sa samim Zvezdom i Partizanom bilo bez ostalih klubova nase lige koji ih snabdevaju najboljim sto Srbija ima. Kakav procvat ti fudbalski predvidjas ako ukinemo fudbalsko prvenstvo? Prosvetli nas, molim te, posto vise nasih klubova iz njega Evropu igra nego sto bi regionalnu ligu. Na kraju, domacu ligu u kosarci imaju Hrvati, Slovenci, BiH, Makedonci, svi samo Srbija ne. Ne da nekome ko uopste poredi fudbal i kosarku i pravi besmislene paralele vredi objasnjavati.

Saboniss

pre 4 godine

Velika vecina nasih klubova u ABA ligi je godinama legija stranaca i mesto gde se razigravaju bosanski , crnogorski i poneki slovenacki igraci. Zvezda i Partizan su perionice novca raznoraznih menadzera i likova poput sadasnjeg celnika Zvezde koji otvoreno prica u jednom intervjuu o prilivu novca van zakonskih i javnih tokova ...Sa druge strane mladi kosarkasi nemaju gde da igraju i gube se u periodu od 18 do 20 godine. Ni sada evroligasi ne mogu da napune ni Pionir, i Evrokup je pravi nivo za nase ekipe. Smanjiti broj stranaca na 2, gurati svoje kosarkase, jacati domacu ligu.. to je put

koala

pre 4 godine

@Aleksandar
Domaca liga je bila ocajna, preslaba. Tri godine je Buducnost bila jaka jer je bila drzavni projekat CG i imala tim koji je bio medju 4-5 u Evropi po imenima, jedne godine Partizan bio jak,ostatak ocajan. Zvezda dovodila Divca iz NBA da uzme jednu pobedu kako ne bi zavrsila kao najgora u Evropi, u EL se izivljavali nad Partizanom, Buducnost imala poraz od 50 razlike u zadnjoj sezoni u EL, 2003 mislim, nije se znalo ko je gori. Bili derbiji u domacoj ligi, kao sto je danas u fudbalu derbi izmedju Rada i Partizana, ali u Evropi nula.
I onda zahvaljujuci Jadranskoj (ABA) ligi ojacali najvise Partizan, pa FMP i Zvezda.
Srpski klubovi su jedini imali koristi od ABA.
Hrvatsku su propali, nekad mocna Cibona, standardni Evroligas propala, Olimpija koja je bila najjaci ex YU klub takodje pukla, samo Srbi profitirali. I opet se mi nesto bunimo.

Nez navijackih bolesnih prepucavanja

pre 4 godine

U ABA ligu je naše klubove sa uslovom evrolige “uterao” Nebojša Čović....
(Josarian, 29. novembar 2019 23:14)

Ajde manite se navijackih prepucavanja. Mogao je Partizan i tada da ne igra Aba, medjutim ruku na sece videli su svi da male sredine lagano gube firme koje su drzale te neke domace klubove pa je Aba morala da se prihvati. Da ne pricam o prohodnosti u EL koja je valjala i Partizanu i Zvezdi. Sad ako ne bude EL treba razmialiti i o Aba ali domaca liga nece biti nikada bolja jer male sredine nemaju novca.

NoName

pre 4 godine

Мислим да би Бертомеу једва чекао да се распане АБА лига па би напокон имао оправдање да позове неки клуб из Западне Европе са "богатом" кошакашком традицијом,рецимо Лондон Тауерсе...Ако треба да једне године изостави АБА лигу из ЕЛ како би изазвао њен распад,сигуран сам да ће то учинити без да трепне... 
Али мислим да се то ипак неће десити у наредне двије сезоне ако прваци АБА лиге буду Звезда или Партизан.Намјерно је ово све смислио како Будућност више никад неби заиграла у том такмичењу...За ОлиЦед-у нисам сигуран.Можда би је толерисали.Имају одличну дворану и још битније јаког спонзора. 
Шта да раде српски клубови ако Бертомеу испали АБА лигу? Напустити исту и нек се игра само српска.Демонстративно бојкотовати и Еврокуп и играти ФИБА Лигу Шампиона.Не давати легитимитет Бертомеуу и његовом срозавању кошарке на овим просторима.Ако ништа било би много више простора за младе кошаркаше да се развијају.Тренутно превише странаца и у Звезди и у Партизану... 
Навијачи Будућности и Партизана прижељкују Звезди дебакл ове сезоне а нису ни свесни колико би се нешто тако негативно одразило и на њихову позицију.Партизану нарочито !
(Иду дани..., 29. novembar 2019 22:43)


Sviđa mi se ovakav način razmišljanja.. Demonstrativno bojkotovati Evrokup.... Hahaha, u fazonu hajde da ih zeznemo. Čoveče, klubovi stoje u redu da bi igrali EL ili EK, a ti misliš da ćeš nekoga da uplašiš ako Zvezda i Partizan bojkotuju nešto. Megalomanija u punom sjaju.

vs

pre 4 godine

Nema veze onda ce Zvezda stalno da igra a ona bi i onako i ovako bila sampion
(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 22:12)
Neume da sastavi dve prosto-proširene rečenice a pokušava hejtovati....
(hejterimajebesekepravadnevnadoza, 29. novembar 2019 22:22) Joj, ko mu kaže?! Onaj koji "ne ume" piše "neume". Kakva ispala, ti stvarno neumeš :)))

Loši zakoni + Stipsići

pre 4 godine

@ Aleksandar

" ...našli bi se sponzori " domaćih klubova ili domaće košarkaške lige !
Kakva zabluda ! Gde su ti sponzori da pomognu reprezentaciju ? Nema ni jedne " domaće " firme da je bila sponzor REPREZENTACIJE !!
Triglav , Laško + kineski sp.brend i to je to ! Gde su privatizovane i prodate cementare , farmaceuti , prehrambena industrija ? Nema - stranci neće ni dinara da daju - to je realnost ( nema poreskog oslobadjanja i kraj ) .
Naši ( privatnici ) takodje - ništa .
Kraj priče o sponzorstvu.

koala

pre 4 godine

@Aleksandar
I evo ga... tipicni objasnjenje i “plan” onih koji bi da rasturaju: “naslo bi se”, “naci ce se neko”! Bez ikakvog plana i organizacije, oni bi da rasturaju nesto sto funkcionise!
Odakle tebi ideja da bi liga Srbije imala prolaz u EL, kada velika ABA liga nema? Da li si normalan?
Pa ABA bi i dalje imala sponzore, trziste, samo sto vi sponzori otisli u Cibonu, Olimpiju, Buducnost, Zadar, Krku... sigurno nece u lokalnu ligu. Jos bi ABA uvek mogla da doda nekoga, a mi izolovani.
Jeste, Partizan je ‘98 igrao F4, a sta je bilo ‘96, ‘97, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004... Kako su igrali srBski klubovi u EL?

Luke Babbitt gravedigger

pre 4 godine

Dobro i sta sad? Da Maljkovic napravi predlog za novu EL? Jedino ako nadje velike finansijere da stanu iza toga, inace nema nista od te price. Takvu ligu moraju da podrze klubovi poput Reala, Barselone, CSKA, Oly, Pao, Fenera... Oni su obezbedjeni sa A licencama i tesko da ce ih nesto pokrenuti na promene. Bartomeu je mozda unistitelj kosarke ali jako je vest biznismen i njegove apsudne vizije sa Londonom, Parizom i slicnim gradovima sa EL klubom deluju privlacno velikim igracima da uloze novac. Bas ih briga za neki Beograd, Zagreb, Split. FIBA je pre 20 godina zestoko zaj... stvar i prepustivsi EL ULEBu i sad je kasno da vadi kestenje iz vatre.
(Koalitic, 29. novembar 2019 22:46)

Hahahaha vešt biznismen, a već 20 godina mu je liga neprofitabilna. Vešt biznismen sa budžetom lige od 40 miliona eura (fibin 100). To je manipulator težak i ništa više. Nije taj prošao pored biznismena.

Roy Orbison

pre 4 godine

Joj, ko mu kaže?! Onaj koji "ne ume" piše "neume". Kakva ispala, ti stvarno neumeš :)))
(vs, 29. novembar 2019 22:54)a mozda je namerno napisano “neume”?

SrbEUin

pre 4 godine

Povratkom Zvezde i Partizana u našu ligu bi verovatno motivisalo neke lokalne samouprave, a mozda i pojedine privatne sponzore da ulože malo više u svoje gradske ekipe kako bi bili konkurentniji. (Veljoni, 29. novembar 2019 22:49)

El misliš nešto kao u fudbalu...?
Koliko godina ti imaš?
Lokalne samouprave (stranke na vlasti) da peru pare kroz sport? Koji je interes da se budžetskim parama plaćaju preskupi profesionalci, sa ugovorima po 500 000 e? Profi sport može da se finansira samo iz biznisa, sopstvenih prihoda od reklama i sponzora, sve drugo je pljačka naroda.
U Srbiji ne postoji loklana samouprava koja nije pred stečajem i koja ne funcioniše samo iz kredita i prenetih budžetskih sredstava Republike. Ni jedna jedina se ne izdržava od svojih sredstava.
Lokalna samouprava može da finasira samo amaterski sport, i masovno sportsko rekreativno bavljenje sportom svojih građana.
Znači FIBA LŠ.

Džabe se batrgate. sve neminovno ide tim tokom. I fudbal SFRY je bio u top 5 Evrope. Postojala su dva sistema, socijalizam i kapitalizam. U soc je država ulagalau sport da bi parirala zapadu. A onda je soc sistem propao. Više nema države da ulaže u klubove.
Zatim su ušle velike pare u fudbal. I kladionice. U vrhunskom (profi) sportu su samo pare bitne.

koala

pre 4 godine

Ako sampion ABA lige ne bude isao u EL, nece ni bilo koji drugi klub iz ABA, nego neko iz Nemacke, Rusije, Italije, Spanije, Francuske...
Za sada ce ici ABA sampion u EL, ovo je ostalo kao opcija.
Sto se Maljkovica tice, on bi da pravi neku svoju ligu. E pa ne moze.
Sto se srpskih klubova tice, gde ce ako ne u ABA? Da igraju patriotsku srpsku ligu? Da nece mozda srpska liga imati garantovano mesto u EL? Nece.
Ima nas koji se secamo na sta je licila domaca liga pre ABA lige.
Opste rasulo, sampion nije mogao 2 pobede da sastavi u EL (osim Buducnosti u nekoliko sezona), liga bila ocajna, igralo se po selima, a klubove osnivali razni “biznismeni”.

koala

pre 4 godine

@Aleksandar
Ta liga nikada nije ni bila jaka. Sampion je imao maksimum po 2 pobede u EL, osim one Buducnosti koja je imala strasan tim, ostali nula. Pa jel se ovde slavila jedna pobeda Zvezde sa Divcem, da bude druga najgora ekipa EL? Nula od lige, igrale se utakmice po selendrama, namestalo se na sve strane, sampion sluzio za izivljavanje u EL... nesto kao fudbalska liga. Ali patriJote su za izolaciju uvek bile, cudi me kako niste poceli da predlazete zajednicku ligu sa Rusijom i Belorusijom.

King in The North

pre 4 godine

ABA Liga je najbolje sto ovo područje može ponuditi. Kakva srpska liga i to bez stranaca, koji ionako ne bi došli?! Zašto bi dobri stranci, jaka konkurencija bili prepreka razvoju domaćih igrača? Pa valjda onaj ko je stvarno dobar u jačoj konkurenciji može samo još više napredovati i naučiti, ko nije dobar svejedno mu je, vrlo jednostavno.

Аспера

pre 4 godine

Ajde manite se navijackih prepucavanja. Mogao je Partizan i tada da ne igra Aba, medjutim ruku na sece videli su svi da male sredine lagano gube firme koje su drzale te neke domace klubove pa je Aba morala da se prihvati. Da ne pricam o prohodnosti u EL koja je valjala i Partizanu i Zvezdi. Sad ako ne bude EL treba razmialiti i o Aba ali domaca liga nece biti nikada bolja jer male sredine nemaju novca.
(Nez navijackih bolesnih prepucavanja, 30. novembar 2019 07:52)

Partizan nije igrao Jadransku ligu sve dok nije uslovljen Evroligom, tj nastupanjem u njoj.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Nema veze onda ce Zvezda stalno da igra a ona bi i onako i ovako bila sampion(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 22:12)Neume da sastavi dve prosto-proširene rečenice a pokušava hejtovati....
(hejterimajebesekepravadnevnadoza, 29. novembar 2019 22:22)

Аспера

pre 4 godine

Nema veze onda ce Zvezda stalno da igra a ona bi i onako i ovako bila sampion 
(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 22:12) 
Neume da sastavi dve prosto-proširene rečenice a pokušava hejtovati.... 
(hejterimajebesekepravadnevnadoza, 29. novembar 2019 22:22) Joj, ko mu kaže?! Onaj koji "ne ume" piše "neume". Kakva ispala, ti stvarno neumeš :)))
(vs, 29. novembar 2019 22:54)

Kada se nekome kaze da ne ume sastaviti recenicu, misli se da njegove recenice nemaju smisla, a ne da su gramaticki netacne. Ipak si se ti "ispalio".

Aleksandar

pre 4 godine

Tako ste pričali kako će Srbija glat uzeti svjetsko prvenstvomisti bi vrhunski poznavaoci košarke..i što se desilo,debakak od Španije i šamar od Argentine..

Иван

pre 4 godine

Наравно да нећемо имати место у Евролиги. Шта ћемо ми њој? То је фирма која послује као и свака друга на тржишту. Ми смо од почетка били за њу само база јефтиних сировина (талентованих кошаркаша), одакле су богати европски клубови могли да довлаче јефтино те сировине, обрађују их и продају потом по вишеструко скупљој цени. Тако је било предвиђено, али тај систем је одавно негде забаговао. Два наша човека која у Евролиги сигурно најмање воле зову се Дарко Миличић и Мишко Ражнатовић. Први је почетком миленијума започео моду директног одласка у НБА тј. прескакања Евролиге, а од пре неколико година то много успешније ради и Мишко. Сад постоји канал којим се заобилазе и Евролига и њени интереси, а њој остаје само оно што су богати европски клубови поотимали у јуниорском узрасту, типа Дончић, што ипак успева врло ретко да досегне жељене висине. Шта ћемо ми Евролиги такви? Али то не мора нужно бити лоше по нас. Битно је да смо ми (тј Божа) препознали проблем.
А опет, нисам сигуран да је будућност Евролиге светла: без дотока талената са Балкана, са све слабијим Американцима због јачања Г НБА лиге, остаће ту Спанулиси и Фернандези да играју до 45. као некада Брунамонти, Рива и Дино Менегин. Лако могу да замислим да се све врати под окриље ФИБА Европе за мање од деценије.

Sasha

pre 4 godine

Ajd samo jednu stvar da pitam, udju dva preki evrokupa, svi ostali imaju zagarantovano mjesto, jel to znaci da bez nekih Djordijevih carolija ta dva sigurno ispadaju naredne godine i da ne mogu igrati dvije godine EL?
(Guya, 29. novembar 2019 23:25)

Naravno da ta dva kluba ispadaju. Dakle, na pr. u sezoni 2022/23 igraju finalisti Evrokupa iz sezone 2021/22, i cak da neki od ta dva Evrokupaska kluba i osvoji Evroligu, u sezoni 2023/24 ce da ispadne iz Evrolige, i umjesto njih ulaze finalisti Evrokupa 2022/23. Sa druge strane, neki od garantovanih Evroligasa moze i da 10 godina zaredom zavrsi na posljednjem mjestu, opet ce imati zagarantovano mjesto u Evroligi. Ako se vec pravi ovakva poluzatvorena liga, posteno bi bilo da oba finalista Evrokupa udju u Evroligu ali da iz nje ispadnu dva posljednjeplasirana, bez obzira da li su proslosezonski Evrokupasi ili A-licencirane ekipe. Sve u svemu, ABALigaske ekipe ce se moci plasirati jedino preko Evrokupa, a dosad su tu pokazale i vise nego ocajne rezultate

Sima

pre 4 godine

Хвалим те Боже да коначно неко каже нешто о овом погубном систему и изрази потребу да се нешто промени. Видим већ га неки абини ботови напали, али небитни су. Важно је да ипак постоји неко ко жели да уради нешто за спас српске кошарке и сада би још људи из кошаркашке јавности морало да подржи Маљковића.
(my way, 29. novembar 2019 23:01) Zasto niste podrzali Partizan kad nije hteo da igra tu ligu. Cekam odgovor pametnjakovicu.

gremlin

pre 4 godine

@myway
Aha igramo lš i LE jednom u 30 god i kad udjemo u grupe padaju rekordi u NEGATIVNOM SMISLU,to za fudbal a za kosarku....ko ce da dodje da igra poluamatersku ligu ko KLS????niko!!!Odakle novac nema ga a finale bi bili sigurno CZ-Partizan...

Miljan

pre 4 godine

Formiramo našu ligu Zvezda, Partizan, Vojvodina, Hemofarm, Spartak Subotica, OKK Beograd, Sloboda Užice, Borac Čačak, Niš, Leskovac, Tamiš i Kragujevac. Država im da budžet svima po milion za ostalo da se snađu i max, tri stranca i kreće dizanje naše košarke.

Komentator

pre 4 godine

Kome postavljaš to pitanje? Što nešto ne preduzmete ako imate uticaja u Fiba? Ako sa Đordijem ne može lepim onda mora "đonom"! Izborite se da Fiba zabrani igračima koji nastupaju za EL klubove da igraju za svoje reprezentacije! Pa da vidimo ko je spreman od igrača da izgubi nacionalnu selekciju! Nemoj samo da razmišljaš u fotelji OKS, uradi nešto konkretno!

Fatherland

pre 4 godine

Ovo je odlična vijest koja znači gašenje ABA lige,a nakon toga i svih ostalih regionalnih natjecanja. Da je bilo pameti ne bi ih ni pravili,ali eto došao je kraj. Hrvatski klubovi su već najavili moguće napuštanje lige i već rade u tom pravcu. Svako sebi i to je naj bolje rješenje. Neće biti incidenata,prepucavanja i sl.

Fatherland

pre 4 godine

Ovo je odlična vijest koja znači gašenje ABA lige,a nakon toga i svih ostalih regionalnih natjecanja. Da je bilo pameti ne bi ih ni pravili,ali eto došao je kraj. Hrvatski klubovi su već najavili moguće napuštanje lige i već rade u tom pravcu. Svako sebi i to je naj bolje rješenje. Neće biti incidenata,prepucavanja i sl.

ValterNBG

pre 4 godine

Prepucavamo se bez ikakvog razloga.Ono sto Boza prica je spsolutno tacno.Prvo sto sam rekao mojim kosarkaskim zaludjenicima je da mi je zao sto je Zvezda ovako slabo startovala jer nam je ovo poslednja EL koju ce ovi prostori videti.Kada Djordi to obelodani,desava se sledece.Hrvati izlaze iz ABA momentalno(to pricaju vec godinu dana) a za nas ne znam sta cemo uraditi.Jedino sto preostaje je da drzava da silne pare Zvezdi I Partizanu(po 15 svakome),da se to obelodani I bude transparentno I onda nece biti vazno gde igramo(primer OLY).Sigurno nam sleduje KLS(kakav takav),mozda nam se Bosanci I Makedonci pridruze I to je to.

Henry Chinasky

pre 4 godine

Lepo je igrati EL, ali nije realno. Trenutno nijedan ABA ligaš nema dovoljno kvalitetnih domaćih igrača, dovode se stranci sumnjivog kvaliteta, budžeti su mali i države doniraju(Srbija, C. Gora). Realnost je Euro kup, prilika da se razigraju naši mladi igrači, da se promovišu mladi domaći treneri, pa onda ako se ukaže prilika igrati EL. Pre svega treba smanjiti broj stranaca jer za manje od 10 godina nećemo imati ni kvalitetne igrače za reprezentaciju.

Maljković promašio temu

pre 4 godine

Gomila nelogičnosti.

Domaći igrači igraju u domaćim klubovima,
ukoliko su dovoljno kvalitetni za takmičenje u kojem klub nastupa.

Potpuna je nebuloza
da bi se mladi igrači bolje razvijali u domaćoj ligi,
kada bi igrali među sobom,
u slabijoj konkurenciji.

Ništa od onoga što je Maljković naveo
NIJE TAČNO!

Čovek živi u 80-tim godinama prošlog veka,
kada se svako mlado ljudsko stvorenje bavilo sportom.

Danas to više nije slučaj, tereni zvrje prazni,
potpuno je drugi stil života,
a to nikakve veze nema sa brojem stranaca
u domaćim klubovima.

činjenica

pre 4 godine

Pogrešna percepcija. Naša liga je u stvari propala zbog Jadranske lige. Da pojedini klubovi nisu odmah potrčali, ta liga bi i danas bila jaka.
(Aleksandar, 29. novembar 2019 23:16)

Pa ko joj brani da bude jaka?

Ljudi jedva napune halu za EL, a vi ovde pričate o domaćoj ligi, koju niko ne bi gledao, osim skauta i trenera.

Naša liga je propala zajedno sa SFRJ,
posle toga nikada nije bila ozbiljna liga.

Mare

pre 4 godine

I sta ce mo?? Pa nista, u Ponedeljak opet svi na posao. Dajte bre ljudi, oko cega vi nas zamajavate.Sport je sporedna stvar u zivotu ljudi koji se time ne bave.

mantra o ABA ligi

pre 4 godine

Liga je odlaskom Partizana, Zvezde, Fmp-a i Hemofarma izgubila na značaju. Takođe, oduzet joj je evropski kredibilitet i pravo da šampion učestvuje u EL. Sve se to ne bi desilo da su naši klubovi ignorisali Jadransku ligu.
(Aleksandar, 30. novembar 2019 00:10)

Glupost.

Nije "evropski kredibilitet" lige oduzet zbog ABA lige,
kao što ni ABA ligi nije "oduzet evropski kredibilitet"
zbog odlaska klubova u neku treću ligu.

U pitanju je zakon tržišta.

Miroslav

pre 4 godine

Samo ti nemoj nista da smisljas.Onda ce se utakmice zavrsavati rezultatom 54:51.Unistio je svojom kosarkaskom filosofijom,stvaranje individualno jakih igraca,i dobrih sutera.On je prvi poceo da forsira igru,koju su kasnije prihvatili drugi nasi treneri(Ruso,Vujosevic,Stepandic,Radonjic).A to je prespora kosarka sa ne prekidnim bunarenjem u reketu.

Viktor

pre 4 godine

U celoj ovoj priči komentatori zaboravljaju na najbitniju stvar - tržište i protok novca. Budget EL možda ne izgleda veliki ali se ogroman novac odigrava na infrastrukturi EL - prodaja tv prava, prodaja trenera i igrača, prodaja rekvizita. Zato je stotine menadžera i lobista uključeno u celu priču koja se bilduje.

Иду дани...

pre 4 godine

(Иду дани..., 29. novembar 2019 22:43)


Sviđa mi se ovakav način razmišljanja.. Demonstrativno bojkotovati Evrokup.... Hahaha, u fazonu hajde da ih zeznemo. Čoveče, klubovi stoje u redu da bi igrali EL ili EK, a ti misliš da ćeš nekoga da uplašiš ako Zvezda i Partizan bojkotuju nešto. Megalomanija u punom sjaju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (NoName, 30. novembar 2019 09:28)
Мислим да не схваташ поенту...ФИБА ЛШ је за наше клубове чист губитак,то је и малом дјетету јасно.Али постоји нешто што се зове достојанство и принципи...Неби имало сврхе да након свега што је овај простор дао светској кошарци било који клуб из бивше Југославије заигра у такмичењу којим руководи Бертомеу ако се црне слутње остваре...Можда јесте алав на новац али му сигурно неби било свеједно ако би читава ЈУГ бојкотовала његова такмичења.Сигурно би био под одређеним притиском да нам учини неки уступак.Свакако би тај вид бојкота имао више шанси да уроди плодом него да прихватимо утјешну награду ЕК...Ту би са ЕЛ угасили дуги низ година јер шансе да неки наш тим буде финалиста ЕК су готово минималне...Увијек ће бити супер богатих клубова из Русије,Турске и Шпаније које ће нам ускатити нешто тако...

my way

pre 4 godine

Хвалим те Боже да коначно неко каже нешто о овом погубном систему и изрази потребу да се нешто промени. Видим већ га неки абини ботови напали, али небитни су. Важно је да ипак постоји неко ко жели да уради нешто за спас српске кошарке и сада би још људи из кошаркашке јавности морало да подржи Маљковића.
(my way, 29. novembar 2019 23:01) Zasto niste podrzali Partizan kad nije hteo da igra tu ligu. Cekam odgovor pametnjakovicu.
(Sima, 29. novembar 2019 23:45)

Cekas odgovor??? Od koga? Ja sam uvek govorio da se domaca liga ne sme unistiti i to ponavljam stalno.

Svetozar

pre 4 godine

Jedna je stvar da će ABA liga propasti, možda i hoće.
Druga je stvar da li je manja liga bolja od veće. Tu nema nikakve dileme, to je matematika. Čak ni liga Srbije ne može da se meri sa ABA ligom. ABA liga jeste srpska liga, proširena klubovima koji su (osim povremeno jednog, najviše dva izuzetka) bolji od onih srpskih klubova koji nisu u prvoj ABA ligi. Nije tačno da ABA ne razigrava domaće igrače. Sistem je prilično dobar: mladi igraju u Megi i FMP-u, poneko pređe u Partizan ili Zvezdu. Poneko, zaista, bude ugušen konkurencijom u tom trenutku boljih košarkaša iz Amerike. Ceh koji se mora platiti. Nije mnogo takvih, kvalitet se probije. Mnogo domaćih igrača igra, nisu samo Zvezda i Partizan srpski timovi. Shvatite, povratka na YU vremena nema. Stariji treneri, i poneko mlad koji ne razmišlja organom koji služi za razmišljanje žive u toj zabludi “jakih nacionalnih liga”. Neće nikad postojati kvalitetna liga sastavljena isključivo od domaćih igrača, druga su ovo vremena. Daleko gore je za razvoj košarkaša da igra u slaboj ligi, nego da ima manju minutažu u jačoj - pri tom ne zaboravimo ponavljam na Megu i FMP, dva tima koja prave igrače a igraju u jakoj ligi. A nije da u Zvezdi i Partizanu uopšte ne igraju domaći igrači. Uostalom, praksa je pokazala da je ovo što govorim tačno.

SAŠA FRANKFURT

pre 4 godine

st: koji domaći igrači?? Ti bi prvi potrčao da gledaš, Mladost VS Crnokosa i slične derbije!! Kad pričaš već šta publika voli, piši u svoje ime!!

ja

pre 4 godine

Sve dok klub iz ABA lige dobija priliku da igra u Evroligi, treba igrati ABA ligu. Onog momenta kad Đordi uskrati poziv, pustiti ABA ligu niz vodu i napraviti domaću, zatvorenu ligu sa 12-14 klubova i dozvoliti da samo naši igrači igraju. Para bi bilo sigurno. Neće političari dozvoliti da narod bude bez igara - sipali bi i šakom i kapom...

borivoje surdilovic

pre 4 godine

Sa kojim novcem bi ta liga bila jaka? Da gledamo poluamaterske klubove sa istim takvim igračima kako gube od Zvezde i Partizana sa 40 razlike. Da li je to domaća liga koja bi bila bolje rešenje od ABA.
(Ne živi se u oblacima, 29. novembar 2019 23:42)

ti si vidovit pa znas.....trenutno je tako....wunston yuba liga bi bila jaca od jadranske da je postojala u tom trenutku....kako je vreme prolazilo jadranska je svake godine jace...i yuba bi bila....tako da lupetas.

B@t@

pre 4 godine

Jaka ABA liga je ono sto nama treba vise od eurolige! Zamislite ABA ligu koja je jos jaca i kvalitetnija. Privlacenje sponzora i jaca mediska propracenost. Da vidite kroz godinu dve kako ce euroliga moliti da timovi sa ovih prostora zaigraju u euroligi.

grad_evropskog_šampiona

pre 4 godine

@nesa80
Sve je kao što si napisao, ali u evrokupu nema novca kao što ga ima u evroligi, samim tim i vrednost igrača je veća... Isto tako je i u fudbalu sa ligom šampiona i ligom evrope...

Metropola

pre 4 godine

Kome postavljaš to pitanje? Što nešto ne preduzmete ako imate uticaja u Fiba? Ako sa Đordijem ne može lepim onda mora "đonom"! Izborite se da Fiba zabrani igračima koji nastupaju za EL klubove da igraju za svoje reprezentacije! Pa da vidimo ko je spreman od igrača da izgubi nacionalnu selekciju! Nemoj samo da razmišljaš u fotelji OKS, uradi nešto konkretno!
(Komentator, 30. novembar 2019 08:53)... a hocemo da pricamo o tome ko je presudio nasoj ligi? Ili ce ti ljudi sad da sede i cekaju da najbolji iz struke vade kestenje iz vatre?

Kisnjak

pre 4 godine

@najbolje bi bilo da igramo nasu domacu ligu i da ulazemo na FIBA LS! Stim bi mozda dosli i do trofeja i smanjili bi broj stranaca. Nasu domacu ligu igrat sa 12 klubova i igrat dva prvetnstva godisnje i dva kupa apertura i klasura!
(Beoman, 29. novembar 2019 22:51)
Beomane, Beomane, ti si bez mane! Mnogo znacajno da nase lige u svim sportovima se smanje na deset klubova i da se igraju dupla prvenstva i kupovi Apartura/opning/otvoreno i Clasura/Closing/zatvoreno i cak duple super kupove. Apartura bi bio samo trofej a klasura trofej i mesta za evro-kupove i zadnji ispada direktno u drugu ligu a deveti igra kvalifikacie. Tako nesto igraju u brazili, argentini i u vecini latinske amerike. Manje lige i vise trofeja daje kvalitet.

A osvojicete k....

pre 4 godine

@Evroligo pravde ti što spase od propasti do sad nas
Ako se to desi ode tebi i limar do đavola, ko bre da pokrije ovoliku lovu u ovaj tim ahahaha

Co21

pre 4 godine

Evropska kosarka je toliko jadna i koristoljubiva od onih dana kad se sve to podelilo na EL, EK, FIBA LS... Klasicna podela na bogate i siromasne. Jeste da su tamo pare u EL, pare koje su bogati sponzori investirali, ali kakav je smisao takmicenja u kom 16-17 klubova od 18 ima stalnu licencu i nebitno je sta ce se desiti jer oni i sledece godine igraju u nekom "elitnom" takmicenju zvanom Euroliga. Dok FIBA ponovo ne postane apsolutni gazda evropske kosarke, sa elitnom ligom sampiona, ova kosarka nece imati smisla. Ako cemo realno pobednik ABA lige bi u normalnoj ligi sampiona morao imati minimum dva direktna i jedan predstabnik kroz kvalifikacije. Liga sampiona sa 32 kluba. Nista mnogo razlicito dabasnje fudbalske LS.

Dulence

pre 4 godine

Sve što rade Crvena Zvezda i Partizan rade ljudi koji ih vode... Bilo loše ili dobro, pominjite njihova imena a ne Zvezdu i Partizan i ne delite ionako podeljen i jadan narod... To mora da počne od običnih ljudi, istih nas koji pišemo ovde, neko manje, neko više...

Oskar Smit

pre 4 godine

Gospodine Maljkoviću, vi ama baš nikakav trag u srpskoj košarci niste ostavili i sada bi malo da pod stare dane filozofirate. Sedite u OK, odlično Vam je tu, pustite vi košarku sada, ima ko da rešava probleme. Kada ste bili u punoj snazi i moći naša košarka Vam je bila pod DŽ. Ne morate ni sada.

hejterimajebesekepravadnevnadoza

pre 4 godine

Nema veze onda ce Zvezda stalno da igra a ona bi i onako i ovako bila sampion
(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 22:12)
Neume da sastavi dve prosto-proširene rečenice a pokušava hejtovati....

Ziveo Partizan i majka Srbija!

pre 4 godine

Koja je poenta ABA lige ukoliko nema prohodnost ka Evroligi? Da jacamo kosarku Hrvatima i Slovencima? Nece moci! Ukoliko ABA izgubi mesto u Evroligi svi nasi klubovi bi trebali da napuste istu! Uostalom svi se dobro secamo ko nas je uvukao u tu ABA ligu...

Gossa placa Zeljko

pre 4 godine

Aleksandar, a da podsetimo javnost koji je to klub jedini potrcao da igra sa Panatinaikosom FIBA ligu sampiona dok su svi ostali evropski klubovi igrali ULEB takmicenje? To nam Djordi nije nikad oprostio. Kako bi bilo ko dobio bilo sta od ULEBA da nije ABA lige?

Aleksandar

pre 4 godine

Domaća liga nije uopšte bila slaba krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih, dok je zvezda i fmp nisu rasturili istupanjem u jadransku ligu. Treba podsetiti javnost koji su to domaći klubovi prvi potrčali ka jadranskoj ligi, a koji klub je bio ucenjen od strane evrolige..

Aleksandar

pre 4 godine

Najbolje da igramo našu ligu i da skroz propadnemo, kao u fudbalu.
(Kupac diplome, 29. novembar 2019 22:50)

Pogrešna percepcija. Naša liga je u stvari propala zbog Jadranske lige. Da pojedini klubovi nisu odmah potrčali, ta liga bi i danas bila jaka.

Aleksandar

pre 4 godine

Gospodine Maljkoviću, vi ama baš nikakav trag u srpskoj košarci niste ostavili i sada bi malo da pod stare dane filozofirate. Sedite u OK, odlično Vam je tu, pustite vi košarku sada, ima ko da rešava probleme. Kada ste bili u punoj snazi i moći naša košarka Vam je bila pod DŽ. Ne morate ni sada.
(Oskar Smit, 29. novembar 2019 22:24)

Maljković nije ostavio trag u košarci?? Auuu...

Evroligo pravde ti što spase od propasti do sad nas

pre 4 godine

Nadam se tome. Jer, naši Titovi blizanci tj. Crvena petokraka, je ulaskom u Jadransku ligu pokrenula proces umiranja ostalih klubova koji nisu ona i njen brat, što je danas postalo i faktičko stanje. A oni ne umiru nikada jer im je državna kasa na izvolite dok ostalima nije.
Tako da ponavljam, nadam se da će biti istina da ABA liga nema prolaz u Evroligu, to bi bila ipak mala doza pravde.

gremlin

pre 4 godine

Mi bez ABA smo gotovi,LIGA KLS JE SLABIJA OD ABA 2...bila je nekad YUBA liga al su bili FIRMINI KLUBOVI HF i Zdravlje sad ti klubovi bi gubili 50 razlike,ABA mora da ostane kroz neki dogovor sa EL makar za šampiona i biće sve super...realno bez EL ni Aba nema puno smisla a opet jača 10x od Kls

Aleksandar

pre 4 godine

Sa kojim novcem bi ta liga bila jaka? Da gledamo poluamaterske klubove sa istim takvim igračima kako gube od Zvezde i Partizana sa 40 razlike. Da li je to domaća liga koja bi bila bolje rešenje od ABA.
(Ne živi se u oblacima, 29. novembar 2019 23:42)

Našli bi se sponzori, kao što su postojali i ranije. Pronađu se sponzori kad je liga atraktivna i kada daje predstavnike za evro takmičenja.
Druga stvar, sppnzori su napustili klubove koji su ostali u domaćoj ligi. Što je i logično. Liga je odlaskom Partizana, Zvezde, Fmp-a i Hemofarma izgubila na značaju. Takođe, oduzet joj je evropski kredibilitet i pravo da šampion učestvuje u EL. Sve se to ne bi desilo da su naši klubovi ignorisali Jadransku ligu.
A, podsetio bih da je Partizan '98-me učestvovao na Final Four-u kao predstavnik te "slabe" lige.
E, sad... Ne tvrdim da bi domaća liga bila jača od aba lige, ali svakako ne bi bila ni mnogo slabija.

kecatisestru

pre 4 godine

Nema veze onda ce Zvezda stalno da igra a ona bi i onako i ovako bila sampion
(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 22:12)prava dnevna doza...

my way

pre 4 godine

"I pored garancija EL i predsednika Đordija Bertomeua, Maljković ne veruje da će šampion ABA ići u to takmičenje.

"Hajde da to mislimo ako znamo da neće. Ja bar mislim da neće. I mi treba već sada da razmišljamo o novim modelima takmičenja. Ako nekoga zanima, lično mogu da uradim neki projekat na moj način. Ako ne zanima nikoga, neka ostane tako. Igraćemo, biće puno stranaca, a dobit naše košarke neće biti nikakva", zaključio je Maljković."

Хвалим те Боже да коначно неко каже нешто о овом погубном систему и изрази потребу да се нешто промени. Видим већ га неки абини ботови напали, али небитни су. Важно је да ипак постоји неко ко жели да уради нешто за спас српске кошарке и сада би још људи из кошаркашке јавности морало да подржи Маљковића.

Veljoni

pre 4 godine

Mi bez ABA smo gotovi,LIGA KLS JE SLABIJA OD ABA 2...bila je nekad YUBA liga al su bili FIRMINI KLUBOVI HF i Zdravlje sad ti klubovi bi gubili 50 razlike,ABA mora da ostane kroz neki dogovor sa EL makar za šampiona i biće sve super...realno bez EL ni Aba nema puno smisla a opet jača 10x od Kls
(gremlin, 29. novembar 2019 22:24)
Moralo bi da se istrpi sezonu, dve, ali već u trećoj mislim da bi se znacajno podigao kvalitet. Povratkom Zvezde i Partizana u našu ligu bi verovatno motivisalo neke lokalne samouprave, a mozda i pojedine privatne sponzore da ulože malo više u svoje gradske ekipe kako bi bili konkurentniji. Ne kažem bi to bio kvalitet lige kakvu smo imali od kraja devedesetih pa do neke 2005/2006 god, ali bi sigurno bilo mnogo bolje od ovoga sto sad imamo. Takodje obavezno smanjiti tj ograniciti broj stranaca na 2,3 max...

my way

pre 4 godine

@myway
Imamo u fubalu domacu ligu i vidimo NA ŠTA LIČI I KVALITET ISTE...
(gremlin, 29. novembar 2019 23:08)
Vidim, igramo grupnu fazu Lige Sampiona i Lige Evrope. Generacije talentovanih klinaca izasle iz nje, sampioni Evrope, sveta... A znas gde bi bili da nemamo ligu i sta bi sa samim Zvezdom i Partizanom bilo bez ostalih klubova nase lige koji ih snabdevaju najboljim sto Srbija ima. Kakav procvat ti fudbalski predvidjas ako ukinemo fudbalsko prvenstvo? Prosvetli nas, molim te, posto vise nasih klubova iz njega Evropu igra nego sto bi regionalnu ligu. Na kraju, domacu ligu u kosarci imaju Hrvati, Slovenci, BiH, Makedonci, svi samo Srbija ne. Ne da nekome ko uopste poredi fudbal i kosarku i pravi besmislene paralele vredi objasnjavati.

FMP 2011

pre 4 godine

Kroz ABA ligu ce se izboriti pravo nastupa u evrokupu, kroz koji ce se jedino moci izboriti evroliga! Zato znacaj ABA ostaje isti, jer ako izadjemo iz ABA necemo moći ni u evrokup. Tako je, kako je. Gospodin Maljkovic to vrlo dobro zna, ali malo reklame i za uši lepih reci, nikad nije na odmet.

st

pre 4 godine

Kosarka se moze sacuvati samo sirenjem baze domacih igraca. Baza se formira najvecim delom na osnovu uspeha reprezentacije. Publika dolazi prevashodno da gleda domace igrace. Ukoliko ABA izgubi mesto u EL, treba ograniciti broj stranaca u klubovima na max 2, i.mozda je zadzati u formi finalnog turnira, a prednost dati domacoj ligi sa max 8 klubova.

Ne živi se u oblacima

pre 4 godine

Najbolje da igramo našu ligu i da skroz propadnemo, kao u fudbalu.
(Kupac diplome, 29. novembar 2019 22:50)

Pogrešna percepcija. Naša liga je u stvari propala zbog Jadranske lige. Da pojedini klubovi nisu odmah potrčali, ta liga bi i danas bila jaka.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Aleksandar, 29. novembar 2019 23:16)

Sa kojim novcem bi ta liga bila jaka? Da gledamo poluamaterske klubove sa istim takvim igračima kako gube od Zvezde i Partizana sa 40 razlike. Da li je to domaća liga koja bi bila bolje rešenje od ABA.

Beoman

pre 4 godine

najbolje bi bilo da igramo nasu domacu ligu i da ulazemo na FIBA LS! Stim bi mozda dosli i do trofeja i smanjili bi broj stranaca. Nasu domacu ligu igrat sa 12 klubova i igrat dva prvetnstva godisnje i dva kupa apertura i klasura!

coach

pre 4 godine

aba liga nam je svima podigla kvalitet kosarke. i nama i svim ostalim drzavama. bez nje bi kosarka joa vise propala u regionu. nasa reprezentacija je jos harala krajem 90itih kad su okusnicu tima cibili igraci koji su stasali u SFRJ ligi. Takodje, 2001. i 2002 kad smo uzeli zlato glavni igraci su bili oni iz SFRJ ( npr. Bodiroga, Divac...) ili oni koji su kao juniori otisli u inostranstvo ( Stojakovic, Gurovic, Jaric...)... nakon toga nista nismo osvojili jer su igrali igraci stasali u domacoj Yuba ligi... tek od 2009. ponovo uzimamo medalje kad su dosli igraci koji su igrali ABA ligu

Иду дани...

pre 4 godine

Мислим да би Бертомеу једва чекао да се распане АБА лига па би напокон имао оправдање да позове неки клуб из Западне Европе са "богатом" кошакашком традицијом,рецимо Лондон Тауерсе...Ако треба да једне године изостави АБА лигу из ЕЛ како би изазвао њен распад,сигуран сам да ће то учинити без да трепне...
Али мислим да се то ипак неће десити у наредне двије сезоне ако прваци АБА лиге буду Звезда или Партизан.Намјерно је ово све смислио како Будућност више никад неби заиграла у том такмичењу...За ОлиЦед-у нисам сигуран.Можда би је толерисали.Имају одличну дворану и још битније јаког спонзора.
Шта да раде српски клубови ако Бертомеу испали АБА лигу? Напустити исту и нек се игра само српска.Демонстративно бојкотовати и Еврокуп и играти ФИБА Лигу Шампиона.Не давати легитимитет Бертомеуу и његовом срозавању кошарке на овим просторима.Ако ништа било би много више простора за младе кошаркаше да се развијају.Тренутно превише странаца и у Звезди и у Партизану...
Навијачи Будућности и Партизана прижељкују Звезди дебакл ове сезоне а нису ни свесни колико би се нешто тако негативно одразило и на њихову позицију.Партизану нарочито !

nesa80

pre 4 godine

vala dosadni ste sa tom kuknjavom oko evrolige,sto se mene tice neka partizan igra evrokup doveka,evroliga i ovako nije nista kad se formirala 1 grupa sa svim timovima,nema tu vise niti interesovanja,niti uzbudjenja ko ono kad je partizan igrao,sad igras maltene 3 utakmice nedeljno,svako sa svakim,i tako svake godine.kome je to vise zanimljivo.ko malo primeti hale su sve praznije.oni u donjem delu tabele ce uvek biti u dnu,oni bogati u vrhu.evrokup je zanimljiviji i logicniji.pa neka partizan ojaca,osvoji evrokup i onda ce ovaj kvisko djordi da kaze eeee to se nevazi,osvojio je srpski klub,igrace novoformirani indijski klub pun bogate istorije.netrzam se vise ni oko lige sampiona niti evrolige.radije bih gledao neko jednako i regularnije takmicenje nego to forsiranje istih vestackih ekipa a i to ce da pukne ko balon od sapunice.koliko ima dobrih ekipa mimo tih evroliga i liga sampiona da je to za nas,a ne ono torpedodovanje zvezde od bajerna i totenhema-guras se gde ti nije mesto i dobijes po usima

NebaCar

pre 4 godine

B92

Najbolje da igramo našu ligu i da skroz propadnemo, kao u fudbalu.
(Kupac diplome, 29. novembar 2019 22:50)

Pogrešna percepcija. Naša liga je u stvari propala zbog Jadranske lige. Da pojedini klubovi nisu odmah potrčali, ta liga bi i danas bila jaka.
(Aleksandar, 29. novembar 2019 23:16)

Ajde pametni objasni koji bi to jaki klubovi bili? Koji sponzori, koji igrači bi igrali tu ligu bez sponzora. a kad nema sponzora znaci nema ni plata, a i sad zvezda i partizan kubure s platama , poznato je da se kasni.
Radnicki KG propa, Hemofarm propao, Vojvodina propala, ko bi igrao jaku srpsku ligu?? Fmp privatan klub za razvoj kao i Mega, imas Zvezdu i partizan... i koji bi to nak klub bio ...

Аспера

pre 4 godine

Nema veze onda ce Zvezda stalno da igra a ona bi i onako i ovako bila sampion 
(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 22:12) 
Neume da sastavi dve prosto-proširene rečenice a pokušava hejtovati.... 
(hejterimajebesekepravadnevnadoza, 29. novembar 2019 22:22) Joj, ko mu kaže?! Onaj koji "ne ume" piše "neume". Kakva ispala, ti stvarno neumeš :)))
(vs, 29. novembar 2019 22:54)

Kada se nekome kaze da ne ume sastaviti recenicu, misli se da njegove recenice nemaju smisla, a ne da su gramaticki netacne. Ipak si se ti "ispalio".

vs

pre 4 godine

Nema veze onda ce Zvezda stalno da igra a ona bi i onako i ovako bila sampion
(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 22:12)
Neume da sastavi dve prosto-proširene rečenice a pokušava hejtovati....
(hejterimajebesekepravadnevnadoza, 29. novembar 2019 22:22) Joj, ko mu kaže?! Onaj koji "ne ume" piše "neume". Kakva ispala, ti stvarno neumeš :)))

Hando

pre 4 godine

Baš me briga za njegove naprednjačko-apokaliptične najave.

Vi što potencirate domaću ligu i "našu decu" očigledno u ovom veku niste videli nijednu utakmicu KLS.

Non-stop slušam priče kako su regionalne lige spas, a u isto vreme, verovatno ista ta ekipa grakće da Srbija treba istupi iz ABA lige.

Sačekajmo konačan stav EL, pustite kafanske priče.

Ako nas ne budu želeli, u redu, igrala se ovde košarka i pre Bertomeua, a igraće se i posle njega.

Неумекиња

pre 4 godine

"Neume da sastavi dve prosto-proširene rečenice a pokušava hejtovati....
(hejterimajebesekepravadnevnadoza)
/////////

Битно је да ти умеш, али замало.

Nez navijackih bolesnih prepucavanja

pre 4 godine

U ABA ligu je naše klubove sa uslovom evrolige “uterao” Nebojša Čović....
(Josarian, 29. novembar 2019 23:14)

Ajde manite se navijackih prepucavanja. Mogao je Partizan i tada da ne igra Aba, medjutim ruku na sece videli su svi da male sredine lagano gube firme koje su drzale te neke domace klubove pa je Aba morala da se prihvati. Da ne pricam o prohodnosti u EL koja je valjala i Partizanu i Zvezdi. Sad ako ne bude EL treba razmialiti i o Aba ali domaca liga nece biti nikada bolja jer male sredine nemaju novca.

kad

pre 4 godine

Ajde pametni objasni koji bi to jaki klubovi bili? Koji sponzori, koji igrači bi igrali tu ligu bez sponzora. a kad nema sponzora znaci nema ni plata, a i sad zvezda i partizan kubure s platama , poznato je da se kasni.
Radnicki KG propa, Hemofarm propao, Vojvodina propala, ko bi igrao jaku srpsku ligu?? Fmp privatan klub za razvoj kao i Mega, imas Zvezdu i partizan... i koji bi to nak klub bio ...
(NebaCar, 29. novembar 2019 23:39)

kolubara, dinamik, tamis....e kakva bi to liga srece bila :)

цз

pre 4 godine

Хвалим те Боже да коначно неко каже нешто о овом погубном систему и изрази потребу да се нешто промени. Видим већ га неки абини ботови напали, али небитни су. Важно је да ипак постоји неко ко жели да уради нешто за спас српске кошарке и сада би још људи из кошаркашке јавности морало да подржи Маљковића.
(my way, 29. novembar 2019 23:01)

Каже се ”Хвалим те Божо ...”

Ajde@

pre 4 godine

Euroliga nema budućnost, jer se drži na veštačkim nogama. Čovek uporno pokušava da implementira američki način, što je nemoguce.
NBA se crpi sa koledža, u poslednje vreme i iz Evrope, klubovi su privatni, ulaganja i zarada ogromna, da ne nabrajam.
Evropa se crpi iz svojih redova, mada i Ameri naviru sve više, ali oni slabiji, košarka je daleko ispod fudbala, u glavnim evropskim ekonomijama tek ne igra glavnu ulogu i sve to znači da ne može parirati NBA. Barsu, Real, Cska sad i Efes, drže fudbalski klubovi ili moćni sponzori, a koji nemaju nikakvu zaradu od toga.
NBA ima rotaciju kvaliteta timova, Euroligu ne. Kome se to dopada?
Kopija koja je osuđena na propast i ne treba da igra.

Kukatilo

pre 4 godine

Maljković nije ostavio trag u košarci?? Auuu...
(Aleksandar, 29. novembar 2019 22:50)

Covek je napisao da nije ostavio traga u srpskoj kosarci sto i jeste istina.

Roy Orbison

pre 4 godine

Joj, ko mu kaže?! Onaj koji "ne ume" piše "neume". Kakva ispala, ti stvarno neumeš :)))
(vs, 29. novembar 2019 22:54)a mozda je namerno napisano “neume”?

Saboniss

pre 4 godine

Velika vecina nasih klubova u ABA ligi je godinama legija stranaca i mesto gde se razigravaju bosanski , crnogorski i poneki slovenacki igraci. Zvezda i Partizan su perionice novca raznoraznih menadzera i likova poput sadasnjeg celnika Zvezde koji otvoreno prica u jednom intervjuu o prilivu novca van zakonskih i javnih tokova ...Sa druge strane mladi kosarkasi nemaju gde da igraju i gube se u periodu od 18 do 20 godine. Ni sada evroligasi ne mogu da napune ni Pionir, i Evrokup je pravi nivo za nase ekipe. Smanjiti broj stranaca na 2, gurati svoje kosarkase, jacati domacu ligu.. to je put

koala

pre 4 godine

@Aleksandar
Domaca liga je bila ocajna, preslaba. Tri godine je Buducnost bila jaka jer je bila drzavni projekat CG i imala tim koji je bio medju 4-5 u Evropi po imenima, jedne godine Partizan bio jak,ostatak ocajan. Zvezda dovodila Divca iz NBA da uzme jednu pobedu kako ne bi zavrsila kao najgora u Evropi, u EL se izivljavali nad Partizanom, Buducnost imala poraz od 50 razlike u zadnjoj sezoni u EL, 2003 mislim, nije se znalo ko je gori. Bili derbiji u domacoj ligi, kao sto je danas u fudbalu derbi izmedju Rada i Partizana, ali u Evropi nula.
I onda zahvaljujuci Jadranskoj (ABA) ligi ojacali najvise Partizan, pa FMP i Zvezda.
Srpski klubovi su jedini imali koristi od ABA.
Hrvatsku su propali, nekad mocna Cibona, standardni Evroligas propala, Olimpija koja je bila najjaci ex YU klub takodje pukla, samo Srbi profitirali. I opet se mi nesto bunimo.

Fatherland

pre 4 godine

Ovo je odlična vijest koja znači gašenje ABA lige,a nakon toga i svih ostalih regionalnih natjecanja. Da je bilo pameti ne bi ih ni pravili,ali eto došao je kraj. Hrvatski klubovi su već najavili moguće napuštanje lige i već rade u tom pravcu. Svako sebi i to je naj bolje rješenje. Neće biti incidenata,prepucavanja i sl.

danguba

pre 4 godine

Uz sve svoje nedostatke, ABA liga je najuspjesniji sportski projekat na ovim prostorima od ratova '90-ih, jer vec 2 decenije uspjesno prkosi politici i sitnim lokalnim interesima. Rekao bih da imamo srecu da igramo ABA ligu, gdje nasi klinci imaju priliku da se nadmecu sa najboljim klincima iz regiona, sazrijevaju, razmjenjuju iskustva, sticu znanja... Problem je selekcija klinica, odnosno, forsiranje stranaca posljednjih sezona i na tome treba raditi. Zatvaranje u tor, definitivno nije rjesenje i dugorocno ne moze donijeti rezultat.
Imamo najbolji primjer u fudbalu, gdje ne mozes iz Sudulice ici na noge Bajernu i ocekivati pozitivan ishod, ne ide... Da imas u nogama 10-15 pravih derbija po sezoni, uz nepristrasno sudjenje, igraci bi u evropske meceve ulazili daleko spremniji mentalno i fizicki. Srpska liga ne moze ponuditi tu kompetitivnost, dokle god imamo 2 rezimska i partijska projekta, oko kojih se vrti sva lova i gdje je ishod unaprijed poznat. Ali ima ona nasa, bolje prvi u selu, nego drugi....

koala

pre 4 godine

@Aleksandar
Ta liga nikada nije ni bila jaka. Sampion je imao maksimum po 2 pobede u EL, osim one Buducnosti koja je imala strasan tim, ostali nula. Pa jel se ovde slavila jedna pobeda Zvezde sa Divcem, da bude druga najgora ekipa EL? Nula od lige, igrale se utakmice po selendrama, namestalo se na sve strane, sampion sluzio za izivljavanje u EL... nesto kao fudbalska liga. Ali patriJote su za izolaciju uvek bile, cudi me kako niste poceli da predlazete zajednicku ligu sa Rusijom i Belorusijom.

ValterNBG

pre 4 godine

Prepucavamo se bez ikakvog razloga.Ono sto Boza prica je spsolutno tacno.Prvo sto sam rekao mojim kosarkaskim zaludjenicima je da mi je zao sto je Zvezda ovako slabo startovala jer nam je ovo poslednja EL koju ce ovi prostori videti.Kada Djordi to obelodani,desava se sledece.Hrvati izlaze iz ABA momentalno(to pricaju vec godinu dana) a za nas ne znam sta cemo uraditi.Jedino sto preostaje je da drzava da silne pare Zvezdi I Partizanu(po 15 svakome),da se to obelodani I bude transparentno I onda nece biti vazno gde igramo(primer OLY).Sigurno nam sleduje KLS(kakav takav),mozda nam se Bosanci I Makedonci pridruze I to je to.

bakaprase

pre 4 godine

Neverovatno koliko ljudi ima potrebu da izlupetara ovde na komentarima..a ja jos veca budala pa izasao da vidim dal ima neko nesto pametno da napise...

Koalitic

pre 4 godine

Dobro i sta sad? Da Maljkovic napravi predlog za novu EL? Jedino ako nadje velike finansijere da stanu iza toga, inace nema nista od te price. Takvu ligu moraju da podrze klubovi poput Reala, Barselone, CSKA, Oly, Pao, Fenera... Oni su obezbedjeni sa A licencama i tesko da ce ih nesto pokrenuti na promene. Bartomeu je mozda unistitelj kosarke ali jako je vest biznismen i njegove apsudne vizije sa Londonom, Parizom i slicnim gradovima sa EL klubom deluju privlacno velikim igracima da uloze novac. Bas ih briga za neki Beograd, Zagreb, Split. FIBA je pre 20 godina zestoko zaj... stvar i prepustivsi EL ULEBu i sad je kasno da vadi kestenje iz vatre.

Mr X

pre 4 godine

Najgeneralnije - tako je to kad je u pitanju privatna firma a ne svetska Kosarkaska organizacija (koja ubacuje 30+ timova na SP radi popularizacije Košarke). Očigledno je da privatna firma gleda samo svoje interese (profit) i tu je i kraj i pocetak. Koga briga sto ex YU zemlje imaju najviše NBA igrača nego bilo ko drugi itd.

Tome treba stati na put i vratiti se u, dobro organizovanu, FIBU a ovima zabraniti rad, čitaj monopol vrhunske evropske Košarke za dobrobit same Košarke.

Sima

pre 4 godine

Хвалим те Боже да коначно неко каже нешто о овом погубном систему и изрази потребу да се нешто промени. Видим већ га неки абини ботови напали, али небитни су. Важно је да ипак постоји неко ко жели да уради нешто за спас српске кошарке и сада би још људи из кошаркашке јавности морало да подржи Маљковића.
(my way, 29. novembar 2019 23:01) Zasto niste podrzali Partizan kad nije hteo da igra tu ligu. Cekam odgovor pametnjakovicu.

danguba

pre 4 godine

Uz sve svoje nedostatke, ABA liga je najuspjesniji sportski projekat na ovim prostorima od ratova '90-ih, jer vec 2 decenije uspjesno prkosi politici i sitnim lokalnim interesima. Rekao bih da imamo srecu da igramo ABA ligu, gdje nasi klinci imaju priliku da se nadmecu sa najboljim klincima iz regiona, sazrijevaju, razmjenjuju iskustva, sticu znanja... Problem je selekcija klinica, odnosno, forsiranje stranaca posljednjih sezona i na tome treba raditi. Zatvaranje u tor, definitivno nije rjesenje i dugorocno ne moze donijeti rezultat.
Imamo najbolji primjer u fudbalu, gdje ne mozes iz Sudulice ici na noge Bajernu i ocekivati pozitivan ishod, ne ide... Da imas u nogama 10-15 pravih derbija po sezoni, uz nepristrasno sudjenje, igraci bi u evropske meceve ulazili daleko spremniji mentalno i fizicki. Srpska liga ne moze ponuditi tu kompetitivnost, dokle god imamo 2 rezimska i partijska projekta, oko kojih se vrti sva lova i gdje je ishod unaprijed poznat. Ali ima ona nasa, bolje prvi u selu, nego drugi....

Bg Boy

pre 4 godine

Covek koji je popljuvao legendu Dudu Ivkovica nema kredibilitet da prica o bilo cemu, Maljkovic i Grbovic stoj- Zoc, Duda i Kari napred!

Miroslav

pre 4 godine

Samo ti nemoj nista da smisljas.Onda ce se utakmice zavrsavati rezultatom 54:51.Unistio je svojom kosarkaskom filosofijom,stvaranje individualno jakih igraca,i dobrih sutera.On je prvi poceo da forsira igru,koju su kasnije prihvatili drugi nasi treneri(Ruso,Vujosevic,Stepandic,Radonjic).A to je prespora kosarka sa ne prekidnim bunarenjem u reketu.

Fatherland

pre 4 godine

Ovo je odlična vijest koja znači gašenje ABA lige,a nakon toga i svih ostalih regionalnih natjecanja. Da je bilo pameti ne bi ih ni pravili,ali eto došao je kraj. Hrvatski klubovi su već najavili moguće napuštanje lige i već rade u tom pravcu. Svako sebi i to je naj bolje rješenje. Neće biti incidenata,prepucavanja i sl.

Buca

pre 4 godine

Kome je namenjeno ovo pitanje? Ako neko ne zeli da te primi u svoje takmicenje sta tu bilo ko moze da uradi? Ako ste vi, koji ste toliko dobri sa Jordijem, nemocni da uticete na njega, onda od koga trazite odgovor.
Igrace se takmicenje koje se bude moglo igrati.

Metropola

pre 4 godine

Kome postavljaš to pitanje? Što nešto ne preduzmete ako imate uticaja u Fiba? Ako sa Đordijem ne može lepim onda mora "đonom"! Izborite se da Fiba zabrani igračima koji nastupaju za EL klubove da igraju za svoje reprezentacije! Pa da vidimo ko je spreman od igrača da izgubi nacionalnu selekciju! Nemoj samo da razmišljaš u fotelji OKS, uradi nešto konkretno!
(Komentator, 30. novembar 2019 08:53)... a hocemo da pricamo o tome ko je presudio nasoj ligi? Ili ce ti ljudi sad da sede i cekaju da najbolji iz struke vade kestenje iz vatre?

Guya

pre 4 godine

Ajd samo jednu stvar da pitam, udju dva preki evrokupa, svi ostali imaju zagarantovano mjesto, jel to znaci da bez nekih Djordijevih carolija ta dva sigurno ispadaju naredne godine i da ne mogu igrati dvije godine EL?

King in The North

pre 4 godine

ABA Liga je najbolje sto ovo područje može ponuditi. Kakva srpska liga i to bez stranaca, koji ionako ne bi došli?! Zašto bi dobri stranci, jaka konkurencija bili prepreka razvoju domaćih igrača? Pa valjda onaj ko je stvarno dobar u jačoj konkurenciji može samo još više napredovati i naučiti, ko nije dobar svejedno mu je, vrlo jednostavno.

my way

pre 4 godine

Хвалим те Боже да коначно неко каже нешто о овом погубном систему и изрази потребу да се нешто промени. Видим већ га неки абини ботови напали, али небитни су. Важно је да ипак постоји неко ко жели да уради нешто за спас српске кошарке и сада би још људи из кошаркашке јавности морало да подржи Маљковића.
(my way, 29. novembar 2019 23:01) Zasto niste podrzali Partizan kad nije hteo da igra tu ligu. Cekam odgovor pametnjakovicu.
(Sima, 29. novembar 2019 23:45)

Cekas odgovor??? Od koga? Ja sam uvek govorio da se domaca liga ne sme unistiti i to ponavljam stalno.

koala

pre 4 godine

@Aleksandar
I evo ga... tipicni objasnjenje i “plan” onih koji bi da rasturaju: “naslo bi se”, “naci ce se neko”! Bez ikakvog plana i organizacije, oni bi da rasturaju nesto sto funkcionise!
Odakle tebi ideja da bi liga Srbije imala prolaz u EL, kada velika ABA liga nema? Da li si normalan?
Pa ABA bi i dalje imala sponzore, trziste, samo sto vi sponzori otisli u Cibonu, Olimpiju, Buducnost, Zadar, Krku... sigurno nece u lokalnu ligu. Jos bi ABA uvek mogla da doda nekoga, a mi izolovani.
Jeste, Partizan je ‘98 igrao F4, a sta je bilo ‘96, ‘97, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004... Kako su igrali srBski klubovi u EL?

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Nema veze onda ce Zvezda stalno da igra a ona bi i onako i ovako bila sampion(dnevna doza prosecnog Srbende, 29. novembar 2019 22:12)Neume da sastavi dve prosto-proširene rečenice a pokušava hejtovati....
(hejterimajebesekepravadnevnadoza, 29. novembar 2019 22:22)

Henry Chinasky

pre 4 godine

Lepo je igrati EL, ali nije realno. Trenutno nijedan ABA ligaš nema dovoljno kvalitetnih domaćih igrača, dovode se stranci sumnjivog kvaliteta, budžeti su mali i države doniraju(Srbija, C. Gora). Realnost je Euro kup, prilika da se razigraju naši mladi igrači, da se promovišu mladi domaći treneri, pa onda ako se ukaže prilika igrati EL. Pre svega treba smanjiti broj stranaca jer za manje od 10 godina nećemo imati ni kvalitetne igrače za reprezentaciju.

Miljan

pre 4 godine

Formiramo našu ligu Zvezda, Partizan, Vojvodina, Hemofarm, Spartak Subotica, OKK Beograd, Sloboda Užice, Borac Čačak, Niš, Leskovac, Tamiš i Kragujevac. Država im da budžet svima po milion za ostalo da se snađu i max, tri stranca i kreće dizanje naše košarke.

Аспера

pre 4 godine

Ajde manite se navijackih prepucavanja. Mogao je Partizan i tada da ne igra Aba, medjutim ruku na sece videli su svi da male sredine lagano gube firme koje su drzale te neke domace klubove pa je Aba morala da se prihvati. Da ne pricam o prohodnosti u EL koja je valjala i Partizanu i Zvezdi. Sad ako ne bude EL treba razmialiti i o Aba ali domaca liga nece biti nikada bolja jer male sredine nemaju novca.
(Nez navijackih bolesnih prepucavanja, 30. novembar 2019 07:52)

Partizan nije igrao Jadransku ligu sve dok nije uslovljen Evroligom, tj nastupanjem u njoj.

Иду дани...

pre 4 godine

(Иду дани..., 29. novembar 2019 22:43)


Sviđa mi se ovakav način razmišljanja.. Demonstrativno bojkotovati Evrokup.... Hahaha, u fazonu hajde da ih zeznemo. Čoveče, klubovi stoje u redu da bi igrali EL ili EK, a ti misliš da ćeš nekoga da uplašiš ako Zvezda i Partizan bojkotuju nešto. Megalomanija u punom sjaju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (NoName, 30. novembar 2019 09:28)
Мислим да не схваташ поенту...ФИБА ЛШ је за наше клубове чист губитак,то је и малом дјетету јасно.Али постоји нешто што се зове достојанство и принципи...Неби имало сврхе да након свега што је овај простор дао светској кошарци било који клуб из бивше Југославије заигра у такмичењу којим руководи Бертомеу ако се црне слутње остваре...Можда јесте алав на новац али му сигурно неби било свеједно ако би читава ЈУГ бојкотовала његова такмичења.Сигурно би био под одређеним притиском да нам учини неки уступак.Свакако би тај вид бојкота имао више шанси да уроди плодом него да прихватимо утјешну награду ЕК...Ту би са ЕЛ угасили дуги низ година јер шансе да неки наш тим буде финалиста ЕК су готово минималне...Увијек ће бити супер богатих клубова из Русије,Турске и Шпаније које ће нам ускатити нешто тако...

dado

pre 4 godine

a problem je siri. napustis aba ligu i imas veliko nista.
ta nece onda oni uzeti prvaka srbije, nego i oni u neki sporedni kupic.
euroliga ide u smjeru lige nba, koja je zakljucana, pa se i desavaju sezone gdje ekipa tankira i ne sekira se zbog poraza....a sezona traje 82 utakmice.
zamisli ekipu sa 60 poraza u sezoni.....ja ne znam kako je tim igracima, ali meni ne bi bilo svejedno.
novac sve vodi, uvesti ce na silu i ekipu iz englekse, jer ce sakupiti novac (kao sky, sada ineos, biciklisticka ekipa) napraviti jaku ekipu punu amera i ostalih zvijezda i to je to....i to ce im biti vaznije od ambienta beograda npr-

ja

pre 4 godine

Sve dok klub iz ABA lige dobija priliku da igra u Evroligi, treba igrati ABA ligu. Onog momenta kad Đordi uskrati poziv, pustiti ABA ligu niz vodu i napraviti domaću, zatvorenu ligu sa 12-14 klubova i dozvoliti da samo naši igrači igraju. Para bi bilo sigurno. Neće političari dozvoliti da narod bude bez igara - sipali bi i šakom i kapom...

Kisnjak

pre 4 godine

@najbolje bi bilo da igramo nasu domacu ligu i da ulazemo na FIBA LS! Stim bi mozda dosli i do trofeja i smanjili bi broj stranaca. Nasu domacu ligu igrat sa 12 klubova i igrat dva prvetnstva godisnje i dva kupa apertura i klasura!
(Beoman, 29. novembar 2019 22:51)
Beomane, Beomane, ti si bez mane! Mnogo znacajno da nase lige u svim sportovima se smanje na deset klubova i da se igraju dupla prvenstva i kupovi Apartura/opning/otvoreno i Clasura/Closing/zatvoreno i cak duple super kupove. Apartura bi bio samo trofej a klasura trofej i mesta za evro-kupove i zadnji ispada direktno u drugu ligu a deveti igra kvalifikacie. Tako nesto igraju u brazili, argentini i u vecini latinske amerike. Manje lige i vise trofeja daje kvalitet.

Aleksandar

pre 4 godine

Profesionalni sport funkcioniše po pravilima kapitala.
Pošto ga kod nas nema polako ispadamo iz vrhunskih takmičenja.
Izmisliće valjda neku ligu i za nas.

B@t@

pre 4 godine

Jaka ABA liga je ono sto nama treba vise od eurolige! Zamislite ABA ligu koja je jos jaca i kvalitetnija. Privlacenje sponzora i jaca mediska propracenost. Da vidite kroz godinu dve kako ce euroliga moliti da timovi sa ovih prostora zaigraju u euroligi.

mantra o ABA ligi

pre 4 godine

Liga je odlaskom Partizana, Zvezde, Fmp-a i Hemofarma izgubila na značaju. Takođe, oduzet joj je evropski kredibilitet i pravo da šampion učestvuje u EL. Sve se to ne bi desilo da su naši klubovi ignorisali Jadransku ligu.
(Aleksandar, 30. novembar 2019 00:10)

Glupost.

Nije "evropski kredibilitet" lige oduzet zbog ABA lige,
kao što ni ABA ligi nije "oduzet evropski kredibilitet"
zbog odlaska klubova u neku treću ligu.

U pitanju je zakon tržišta.

A osvojicete k....

pre 4 godine

@Evroligo pravde ti što spase od propasti do sad nas
Ako se to desi ode tebi i limar do đavola, ko bre da pokrije ovoliku lovu u ovaj tim ahahaha

NoName

pre 4 godine

Мислим да би Бертомеу једва чекао да се распане АБА лига па би напокон имао оправдање да позове неки клуб из Западне Европе са "богатом" кошакашком традицијом,рецимо Лондон Тауерсе...Ако треба да једне године изостави АБА лигу из ЕЛ како би изазвао њен распад,сигуран сам да ће то учинити без да трепне... 
Али мислим да се то ипак неће десити у наредне двије сезоне ако прваци АБА лиге буду Звезда или Партизан.Намјерно је ово све смислио како Будућност више никад неби заиграла у том такмичењу...За ОлиЦед-у нисам сигуран.Можда би је толерисали.Имају одличну дворану и још битније јаког спонзора. 
Шта да раде српски клубови ако Бертомеу испали АБА лигу? Напустити исту и нек се игра само српска.Демонстративно бојкотовати и Еврокуп и играти ФИБА Лигу Шампиона.Не давати легитимитет Бертомеуу и његовом срозавању кошарке на овим просторима.Ако ништа било би много више простора за младе кошаркаше да се развијају.Тренутно превише странаца и у Звезди и у Партизану... 
Навијачи Будућности и Партизана прижељкују Звезди дебакл ове сезоне а нису ни свесни колико би се нешто тако негативно одразило и на њихову позицију.Партизану нарочито !
(Иду дани..., 29. novembar 2019 22:43)


Sviđa mi se ovakav način razmišljanja.. Demonstrativno bojkotovati Evrokup.... Hahaha, u fazonu hajde da ih zeznemo. Čoveče, klubovi stoje u redu da bi igrali EL ili EK, a ti misliš da ćeš nekoga da uplašiš ako Zvezda i Partizan bojkotuju nešto. Megalomanija u punom sjaju.

Viktor

pre 4 godine

U celoj ovoj priči komentatori zaboravljaju na najbitniju stvar - tržište i protok novca. Budget EL možda ne izgleda veliki ali se ogroman novac odigrava na infrastrukturi EL - prodaja tv prava, prodaja trenera i igrača, prodaja rekvizita. Zato je stotine menadžera i lobista uključeno u celu priču koja se bilduje.

koala

pre 4 godine

Ako sampion ABA lige ne bude isao u EL, nece ni bilo koji drugi klub iz ABA, nego neko iz Nemacke, Rusije, Italije, Spanije, Francuske...
Za sada ce ici ABA sampion u EL, ovo je ostalo kao opcija.
Sto se Maljkovica tice, on bi da pravi neku svoju ligu. E pa ne moze.
Sto se srpskih klubova tice, gde ce ako ne u ABA? Da igraju patriotsku srpsku ligu? Da nece mozda srpska liga imati garantovano mesto u EL? Nece.
Ima nas koji se secamo na sta je licila domaca liga pre ABA lige.
Opste rasulo, sampion nije mogao 2 pobede da sastavi u EL (osim Buducnosti u nekoliko sezona), liga bila ocajna, igralo se po selima, a klubove osnivali razni “biznismeni”.

gremlin

pre 4 godine

@myway
Aha igramo lš i LE jednom u 30 god i kad udjemo u grupe padaju rekordi u NEGATIVNOM SMISLU,to za fudbal a za kosarku....ko ce da dodje da igra poluamatersku ligu ko KLS????niko!!!Odakle novac nema ga a finale bi bili sigurno CZ-Partizan...

grad_evropskog_šampiona

pre 4 godine

@nesa80
Sve je kao što si napisao, ali u evrokupu nema novca kao što ga ima u evroligi, samim tim i vrednost igrača je veća... Isto tako je i u fudbalu sa ligom šampiona i ligom evrope...

Dulence

pre 4 godine

Sve što rade Crvena Zvezda i Partizan rade ljudi koji ih vode... Bilo loše ili dobro, pominjite njihova imena a ne Zvezdu i Partizan i ne delite ionako podeljen i jadan narod... To mora da počne od običnih ljudi, istih nas koji pišemo ovde, neko manje, neko više...

Svetozar

pre 4 godine

Jedna je stvar da će ABA liga propasti, možda i hoće.
Druga je stvar da li je manja liga bolja od veće. Tu nema nikakve dileme, to je matematika. Čak ni liga Srbije ne može da se meri sa ABA ligom. ABA liga jeste srpska liga, proširena klubovima koji su (osim povremeno jednog, najviše dva izuzetka) bolji od onih srpskih klubova koji nisu u prvoj ABA ligi. Nije tačno da ABA ne razigrava domaće igrače. Sistem je prilično dobar: mladi igraju u Megi i FMP-u, poneko pređe u Partizan ili Zvezdu. Poneko, zaista, bude ugušen konkurencijom u tom trenutku boljih košarkaša iz Amerike. Ceh koji se mora platiti. Nije mnogo takvih, kvalitet se probije. Mnogo domaćih igrača igra, nisu samo Zvezda i Partizan srpski timovi. Shvatite, povratka na YU vremena nema. Stariji treneri, i poneko mlad koji ne razmišlja organom koji služi za razmišljanje žive u toj zabludi “jakih nacionalnih liga”. Neće nikad postojati kvalitetna liga sastavljena isključivo od domaćih igrača, druga su ovo vremena. Daleko gore je za razvoj košarkaša da igra u slaboj ligi, nego da ima manju minutažu u jačoj - pri tom ne zaboravimo ponavljam na Megu i FMP, dva tima koja prave igrače a igraju u jakoj ligi. A nije da u Zvezdi i Partizanu uopšte ne igraju domaći igrači. Uostalom, praksa je pokazala da je ovo što govorim tačno.

Mare

pre 4 godine

I sta ce mo?? Pa nista, u Ponedeljak opet svi na posao. Dajte bre ljudi, oko cega vi nas zamajavate.Sport je sporedna stvar u zivotu ljudi koji se time ne bave.

SAŠA FRANKFURT

pre 4 godine

st: koji domaći igrači?? Ti bi prvi potrčao da gledaš, Mladost VS Crnokosa i slične derbije!! Kad pričaš već šta publika voli, piši u svoje ime!!

Maljković promašio temu

pre 4 godine

Gomila nelogičnosti.

Domaći igrači igraju u domaćim klubovima,
ukoliko su dovoljno kvalitetni za takmičenje u kojem klub nastupa.

Potpuna je nebuloza
da bi se mladi igrači bolje razvijali u domaćoj ligi,
kada bi igrali među sobom,
u slabijoj konkurenciji.

Ništa od onoga što je Maljković naveo
NIJE TAČNO!

Čovek živi u 80-tim godinama prošlog veka,
kada se svako mlado ljudsko stvorenje bavilo sportom.

Danas to više nije slučaj, tereni zvrje prazni,
potpuno je drugi stil života,
a to nikakve veze nema sa brojem stranaca
u domaćim klubovima.

činjenica

pre 4 godine

Pogrešna percepcija. Naša liga je u stvari propala zbog Jadranske lige. Da pojedini klubovi nisu odmah potrčali, ta liga bi i danas bila jaka.
(Aleksandar, 29. novembar 2019 23:16)

Pa ko joj brani da bude jaka?

Ljudi jedva napune halu za EL, a vi ovde pričate o domaćoj ligi, koju niko ne bi gledao, osim skauta i trenera.

Naša liga je propala zajedno sa SFRJ,
posle toga nikada nije bila ozbiljna liga.

Miroslav

pre 4 godine

Ajd samo jednu stvar da pitam, udju dva preki evrokupa, svi ostali imaju zagarantovano mjesto, jel to znaci da bez nekih Djordijevih carolija ta dva sigurno ispadaju naredne godine i da ne mogu igrati dvije godine EL?
(Guya, 29. novembar 2019 23:25) # Link komentara
Odgovor na tvoje pitanje ne zna ni Bartomeo.

Luke Babbitt gravedigger

pre 4 godine

Evropska košarka je upokojena pojavom karikature kao što je Đordi Bartomeu. Koliko je bedna budućnost ovog sporta kad se dozvoljava jednom čoveku da utiče na celu evropu i da zavrće sve sa svega 40 miliona eura. Inače budžet fiba je 100 miliona eura. Ovaj klovn hoće da pravi evropski NBA sa 40 miliona budžetom i još zavrće svima uši, umesto da ga svi oduvaju i naprave Ligu Šampiona da pršti kao u fudbalu. Nekad kad su bile grupe slavila se pobeda kao titula, sad zvezda dobije Valensiju u zadnjoj sekundi i koga briga ionako 8 neće biti za tri života. Do 15. kola 70% ove propale lige igraće bez takmičarskog značaja.

Luke Babbitt gravedigger

pre 4 godine

Dobro i sta sad? Da Maljkovic napravi predlog za novu EL? Jedino ako nadje velike finansijere da stanu iza toga, inace nema nista od te price. Takvu ligu moraju da podrze klubovi poput Reala, Barselone, CSKA, Oly, Pao, Fenera... Oni su obezbedjeni sa A licencama i tesko da ce ih nesto pokrenuti na promene. Bartomeu je mozda unistitelj kosarke ali jako je vest biznismen i njegove apsudne vizije sa Londonom, Parizom i slicnim gradovima sa EL klubom deluju privlacno velikim igracima da uloze novac. Bas ih briga za neki Beograd, Zagreb, Split. FIBA je pre 20 godina zestoko zaj... stvar i prepustivsi EL ULEBu i sad je kasno da vadi kestenje iz vatre.
(Koalitic, 29. novembar 2019 22:46)

Hahahaha vešt biznismen, a već 20 godina mu je liga neprofitabilna. Vešt biznismen sa budžetom lige od 40 miliona eura (fibin 100). To je manipulator težak i ništa više. Nije taj prošao pored biznismena.

Aleksandar

pre 4 godine

Tako ste pričali kako će Srbija glat uzeti svjetsko prvenstvomisti bi vrhunski poznavaoci košarke..i što se desilo,debakak od Španije i šamar od Argentine..

SrbEUin

pre 4 godine

Povratkom Zvezde i Partizana u našu ligu bi verovatno motivisalo neke lokalne samouprave, a mozda i pojedine privatne sponzore da ulože malo više u svoje gradske ekipe kako bi bili konkurentniji. (Veljoni, 29. novembar 2019 22:49)

El misliš nešto kao u fudbalu...?
Koliko godina ti imaš?
Lokalne samouprave (stranke na vlasti) da peru pare kroz sport? Koji je interes da se budžetskim parama plaćaju preskupi profesionalci, sa ugovorima po 500 000 e? Profi sport može da se finansira samo iz biznisa, sopstvenih prihoda od reklama i sponzora, sve drugo je pljačka naroda.
U Srbiji ne postoji loklana samouprava koja nije pred stečajem i koja ne funcioniše samo iz kredita i prenetih budžetskih sredstava Republike. Ni jedna jedina se ne izdržava od svojih sredstava.
Lokalna samouprava može da finasira samo amaterski sport, i masovno sportsko rekreativno bavljenje sportom svojih građana.
Znači FIBA LŠ.

Džabe se batrgate. sve neminovno ide tim tokom. I fudbal SFRY je bio u top 5 Evrope. Postojala su dva sistema, socijalizam i kapitalizam. U soc je država ulagalau sport da bi parirala zapadu. A onda je soc sistem propao. Više nema države da ulaže u klubove.
Zatim su ušle velike pare u fudbal. I kladionice. U vrhunskom (profi) sportu su samo pare bitne.

Иван

pre 4 godine

Наравно да нећемо имати место у Евролиги. Шта ћемо ми њој? То је фирма која послује као и свака друга на тржишту. Ми смо од почетка били за њу само база јефтиних сировина (талентованих кошаркаша), одакле су богати европски клубови могли да довлаче јефтино те сировине, обрађују их и продају потом по вишеструко скупљој цени. Тако је било предвиђено, али тај систем је одавно негде забаговао. Два наша човека која у Евролиги сигурно најмање воле зову се Дарко Миличић и Мишко Ражнатовић. Први је почетком миленијума започео моду директног одласка у НБА тј. прескакања Евролиге, а од пре неколико година то много успешније ради и Мишко. Сад постоји канал којим се заобилазе и Евролига и њени интереси, а њој остаје само оно што су богати европски клубови поотимали у јуниорском узрасту, типа Дончић, што ипак успева врло ретко да досегне жељене висине. Шта ћемо ми Евролиги такви? Али то не мора нужно бити лоше по нас. Битно је да смо ми (тј Божа) препознали проблем.
А опет, нисам сигуран да је будућност Евролиге светла: без дотока талената са Балкана, са све слабијим Американцима због јачања Г НБА лиге, остаће ту Спанулиси и Фернандези да играју до 45. као некада Брунамонти, Рива и Дино Менегин. Лако могу да замислим да се све врати под окриље ФИБА Европе за мање од деценије.

borivoje surdilovic

pre 4 godine

Sa kojim novcem bi ta liga bila jaka? Da gledamo poluamaterske klubove sa istim takvim igračima kako gube od Zvezde i Partizana sa 40 razlike. Da li je to domaća liga koja bi bila bolje rešenje od ABA.
(Ne živi se u oblacima, 29. novembar 2019 23:42)

ti si vidovit pa znas.....trenutno je tako....wunston yuba liga bi bila jaca od jadranske da je postojala u tom trenutku....kako je vreme prolazilo jadranska je svake godine jace...i yuba bi bila....tako da lupetas.

Sasha

pre 4 godine

Ajd samo jednu stvar da pitam, udju dva preki evrokupa, svi ostali imaju zagarantovano mjesto, jel to znaci da bez nekih Djordijevih carolija ta dva sigurno ispadaju naredne godine i da ne mogu igrati dvije godine EL?
(Guya, 29. novembar 2019 23:25)

Naravno da ta dva kluba ispadaju. Dakle, na pr. u sezoni 2022/23 igraju finalisti Evrokupa iz sezone 2021/22, i cak da neki od ta dva Evrokupaska kluba i osvoji Evroligu, u sezoni 2023/24 ce da ispadne iz Evrolige, i umjesto njih ulaze finalisti Evrokupa 2022/23. Sa druge strane, neki od garantovanih Evroligasa moze i da 10 godina zaredom zavrsi na posljednjem mjestu, opet ce imati zagarantovano mjesto u Evroligi. Ako se vec pravi ovakva poluzatvorena liga, posteno bi bilo da oba finalista Evrokupa udju u Evroligu ali da iz nje ispadnu dva posljednjeplasirana, bez obzira da li su proslosezonski Evrokupasi ili A-licencirane ekipe. Sve u svemu, ABALigaske ekipe ce se moci plasirati jedino preko Evrokupa, a dosad su tu pokazale i vise nego ocajne rezultate

Komentator

pre 4 godine

Kome postavljaš to pitanje? Što nešto ne preduzmete ako imate uticaja u Fiba? Ako sa Đordijem ne može lepim onda mora "đonom"! Izborite se da Fiba zabrani igračima koji nastupaju za EL klubove da igraju za svoje reprezentacije! Pa da vidimo ko je spreman od igrača da izgubi nacionalnu selekciju! Nemoj samo da razmišljaš u fotelji OKS, uradi nešto konkretno!

Loši zakoni + Stipsići

pre 4 godine

@ Aleksandar

" ...našli bi se sponzori " domaćih klubova ili domaće košarkaške lige !
Kakva zabluda ! Gde su ti sponzori da pomognu reprezentaciju ? Nema ni jedne " domaće " firme da je bila sponzor REPREZENTACIJE !!
Triglav , Laško + kineski sp.brend i to je to ! Gde su privatizovane i prodate cementare , farmaceuti , prehrambena industrija ? Nema - stranci neće ni dinara da daju - to je realnost ( nema poreskog oslobadjanja i kraj ) .
Naši ( privatnici ) takodje - ništa .
Kraj priče o sponzorstvu.

Co21

pre 4 godine

Evropska kosarka je toliko jadna i koristoljubiva od onih dana kad se sve to podelilo na EL, EK, FIBA LS... Klasicna podela na bogate i siromasne. Jeste da su tamo pare u EL, pare koje su bogati sponzori investirali, ali kakav je smisao takmicenja u kom 16-17 klubova od 18 ima stalnu licencu i nebitno je sta ce se desiti jer oni i sledece godine igraju u nekom "elitnom" takmicenju zvanom Euroliga. Dok FIBA ponovo ne postane apsolutni gazda evropske kosarke, sa elitnom ligom sampiona, ova kosarka nece imati smisla. Ako cemo realno pobednik ABA lige bi u normalnoj ligi sampiona morao imati minimum dva direktna i jedan predstabnik kroz kvalifikacije. Liga sampiona sa 32 kluba. Nista mnogo razlicito dabasnje fudbalske LS.