Tenis 101

Sreda, 02.10.2019.

19:07

Federer: Mislim da GOAT ne postoji

Švajcarski teniser Rodžer Federer govorio je o "najvećem teniseru svih vremena".

Federer: Mislim da GOAT ne postoji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

101 Komentari

Sortiraj po:

Zdenko

pre 4 godine

Evo da budem saglasan sa tvrdnjom Federera. U pravu je u potpunosti, jer se ne zna ko će biti GOAT, niti sada postoji. Po broju GS će biti uskoro prvi Nadal, po broju nedelja na prvom mestu će biti Novak, tako da ispada da ne postoji najbolji. Eto, nevoljno ali ipak, priznade čovek ono što neće da vide srbi koji za njega navijaju. Više neće biti bitan, kao ni njegovi rezultati. Ostaje da ova dvojica to reše između sebe.

oberin martel

pre 4 godine

Ovako, Nadal NA RG osvaja dvadeseti GS i osvojiće još po koji do kraja karijere. Dakle, prestiže Rođu po broju osvojenih GS i postaje GOAT. Možda(nadam se) Đokvić nadmaši i Nadala. Zanimljivo da je GOAT postojao dok je po broju GS prvi bio Federer (iako ima negativan skor sa obojicom) a sada ga više nema... Nadal ili Novak pitanje je jedino.

Milena

pre 4 godine

@zemlja gruva
Naravno, Federerova izjava je umjerena i korektna, jer je to, zaboga, Federer. To što vidi da mu se tron opasno ljulja i pokušava negirati postojanje i, uopšte, mogućnost određivanja najboljeg od najboljih, to je po Vama korektnost!? A pljujete po onima koji žele i to otvoreno kažu da Đoković ( ili Nadal) sruši sve rekorde i bude , bar u tom u nekom periodu najbolji na svijetu. Napisali ste još nešto ružno- da ti ljudi nemaju svoj život. Ne znam da li je ovome potreban ikakav kpmentar, osim da sa Vama, možda, nešto nije kako treba. Pobogu, to su samo sportski navijači.

Poštovalac igre

pre 4 godine

Njegov zemljak Mark Roset je doneo zlatnu u singlu za švajcarsku što ne bi mogao on. Tako da igraj Rodžer za svoju zemlju toliko si zadužio da si zaslužio medalju da im doneseš zlatnu u singlu nema šta puno da se predomišljaš..

slaviša šmigič

pre 4 godine

da je bar jednom to rekao u vreme kad su njemu pripadala ta priznanja ali tada sve ok čuti a sad kad je video,da ga nadal sigurno prolazi a mozebiti i novak poceo je pricati sasvim druge price.

zemlja gruva

pre 4 godine

Na svaku Federerovu izjavu, cak i ovako umerenu i korektnu, sledi predvidiva reakcija, ne Nolovih navijaca, vec onih kojo zive kroz njega: ili je izjava pokvarena i licemerna, ili se trese u strahu od Dzokera koji je u svemu bolji. E sad, to sto Novak jos nije, (niti se zna da li ce) sustigao ni Nadala, a kamo li Federera, to ih ne dotice. Braco Troter, vi mora da ste nasi!

Iggy

pre 4 godine

Volim ove anti-federerovce, kao i anti-nolovce ili anti-rafe. To si takve sportske i teniske velicine da bi kad objektivno pogledamo njihova dostignuca, trebalo sa strahopostovanjem izgovarati i pisati njihova imena a ne razvlaciti ih po blatu. Vecina foteljasa ovde koji sportovima se bave samo iz fotelje ne bi bila dostojna ni u patike da ih ljubi!

DIMITRIJE

pre 4 godine

ima smisla sto je rekao samo pod uslovom da su rekordi na kraju karijera svih iz vodecih 3 rasporedjni na vise mesta. jedan je vlasnik nedelja, drugi GS, treci mastersa itd... Nadala ce oboriti kolko na RG slemove, a Br nedelja ako bude zdrav kolko sled godine novak i sad to donekle ima smisla ali...
... na kraju ce biti samo jedan vladar svih vaznih rekorda i zna se ko je, kad se svima zavrse karijere.

Dragana

pre 4 godine

Moje mišljenje je slično, ima dosta parametara za odredjivanje, mnoge rekorde koje neki igrači trenutno drže nikad neće niko oboriti. Igrači iz različitih epoha nisu igrali jedni protiv drugih. Tenis će se i dalje igrati. Pojedini komentatori preteruju sa ružnim rečima koje upućuju Rodžeru. U redu je da volite Novaka ali nije u redu da mrzite Rodžera više nego što volite Novaka. Ako ga vi vidite kao GOAT-a to je vaše pravo ali je i pravo drugih da vide Rodžera, Rafu, Lejvera, Samprasa itd. kao GOAT-a. Ili da ,kao što ja mislim, to nije toliko važno.

Lik

pre 4 godine

"Mislim da GOAT kao takav ne postoji. On bi mogao da se odredi gledajući nedelje provedene na prvom mestu, Grend slem titule, ukupan broj titula, dužinu igranja... ", istakao je Federer.

Interesantno, Jumko i ostali obožavaoci lika i dela (sad, dal ih je više ili su svi u jedan...nebitno) tvrde da broj nedelja nije bitan a F je to stavio na prvo mesto.

Milena

pre 4 godine

Da li sam samo ja primjetila da nema Fed cluba? Lakše se diše.
Neko je već spomenuo da je do dolaska Đokovića bio Federerov navijač. I ja sam. I dalje se divim njegoboj igri. U tenisu sve izgleda lako, kad on to radi.
Ali- njegov dugogodišnji ružan odnos prema Đokoviću mi ga je potpuno ogadio.
Ova priča sa najboljim svih vremena mi je samo potvrdila da sam u pravu sto ga već odavno uopšte ne poštujem.

kaligula

pre 4 godine

Ja mislim da su boja džempera i vrsta veza a posebno kvalitet vune najbitni faktori za određivanje GOAT-a. E moj fekula, bolje da ćutiš. Ovako samo pokazuješ koliko ne možeš da prihvatiš da su čak dvojica već sad ispred tebe po gomili stavki.

Andy h2h GOAT

pre 4 godine

Sve si nabrojao, osim onoga gde si rupa. H2H
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Srdjan, 3. oktobar 2019 14:39)

To i Rodik kaže Nolu, svaki put kad se sretnu.

čitam i ne vjerujem

pre 4 godine

Čovik rekao nekoliko normalnih stvari o tzv goat-u , kad ono cijela Srbija na noge.Ma nije vama problem što je Fed goat nego je još gospodin i normalan lik.Da se razumimo veliki su Rafa i Novak,ali iza Federera.

Cvrle

pre 4 godine

Za svajcarskog poreznika: kao sto dole pise Federer trenutno zivi i
prijavljen u Rapperswil-Jona. Tako kaze moj rodjak GOOGLE.

Had a residence in Dubai since 2006
Moved from his birthplace of Basel to Wollerau in March 2008
Lived in Bäch but sold in February 2014 to move into the “The Residence”
More recently owned Studenbühlstrasse 65 which he sold in 2018
Bought a 5,800 square metre plot of land in Herrliberg in 2011 (it went unused and is expected to be sold soon)
Built a holiday home in Valbella in 2015, currently his official residence
Purchased 16,000 square meter plot in Rapperswil-Jona in 2018

tralala

pre 4 godine

Ja ću izneti neke činjenice, a svako će da donese svoj zaključak.

- Federer rodjen 1981. Pro od 1998. (17 gž). Prvi GS 2003. (22 gž)
- Nadal je rođen 1986. Pro od 2001. (15 gž). Prvi GS 2005. (19 gž)
- Djoković rođen 1987. Pro od 2003. (16 gž). Prvi GS 2008. (21 gž)

- Federer 20 GS: 16 u periodu od 22.-30. godine života (1,78/g), 4 od 31.-38. (0,5/god)
- Nadal 19 GS: 14 u periodu 19.-30. gž (1,17/god), 5 od 31.-33. (1,67/god)
- Djoković 16 GS: 12 21.-30. gž (1,2/god), a 4 od 31.-32. (2/god)

Da se još primeti da su, od tih GS posle svoje 30. gž, Federer i Nadal osvojili po 3 u periodu 2017 do prva polovina 2018, kada je Djoković bio odsutan zbog povrede lakta, a pre toga osvajali poslednji put 2012. (31. godina života) i 2014. (28. godina života) respektivno.

H2H odnose znate i sami.

Zoki

pre 4 godine

Da bi Rodžer bio GOAT morao bi da pobedi Noleta u nekom velikom finalu. A to godinama ne može. Od 14 velikih turnira tokom godine pobedio je Noleta samo u finalu US Opena pre 12 godina i 3 puta u finalu Sinsinatia. Uz pobede u finalima Dubaia i Bazela to je to što se tiče Rodžerovih trijumfa. I Nole je pobedjivao Rodžera u finalima ovih turnira a uz to i 3 puta u finalima Vimbldona, 3 puta u finalima završnih Mastersa, 2 puta u finalima Kanade i po jednom u finalima Rima i IW.

maconii

pre 4 godine

pa u pojedinacnim sportovima se moze odrediti ko je najbolji,prosto i jednostavno,onaj koji je rekorder u datom trenutku je trenutno GOAT u tom sportu...u tenisu to su trofeji i ostali parametri koje je naborajao...GOAT je trenutno Federer i bice sve do momenta dok ga Djokovic ne prestigne po broju slemova i po broju nedelja na prvom mestu,sto je izvesno da ce se desiti,ako Djokovic bude maksimalno posvecen tome....u ekipnim to mogu biti samo timovi,a ne igraci.

Dusanovo carstvo!

pre 4 godine

Sta tu ima da se razmislja kasa Nole bude najduze na prvom mestu, najveci broj GS titula, osvojene sve profi turnire i jos u eri najvecih rivala????? Mogu misljenja da se razlikuju ali ce prvi na listi u svim kategorijama biti on. Dasvidanija!!

westernLows

pre 4 godine

Polako se moje reči obistinjuju. Rodžer Federer je tek 3. najbolji teniser svih vremena, a i to je pod znakom pitanja. Za 2 do 3 godine će tako biti i na "papiru".

Gorki

pre 4 godine

Naravno da ne postoji. Ne postoji zato sto se svaki sport pa tako i tenis, menja. Menja se sportska oprema. Menja se nacin treniranja. Menja se medicina koja pomaze sportistima da budu jaci, brzi bolji. Tako da mozda moze da se prica o nekakvim najboljim spprtistima ali samo u nekim kracim vremenskim periodima. Moze se reci da je neko nakbolji u neko svoje vreme igranja.

samo jako

pre 4 godine

Car je nabrojao sve gde je prvi,samo još Konorsa po broju titula da stigne a to je još 7-8 ...ali on ipak misli da nema Goat-a,jednostavno car..gotovo sam si guran da ga Nadal prestize a verovatno i Nole i po gs i po broju nedelja

Goran

pre 4 godine

"Kako je veca konkurencija kad 4 igraca osvoje 58 od konkurencije kad 4 igraca osvoje 34 grand slama?" Za grand slem titule je bitna samo konkurencija na samom vrhu, znaci nekoliko najvecih rivala a ostatak tura je nebitan. Recimo, ako su ti najvece prepreke za grand slem titule Lejton Hjuit, Filipusis i Safin imas daleko slabiju konkurenciju nego ako su to Federer, Nadal i Marej.

ljubomilko

pre 4 godine

Novak će biti najbolji ne samo međusobno, nedelja na listi, svi mastersi, možda i najviše GS.
Ono po čemu će biti upamćen je to da u eri Federera i Nadala je uskočio niodkuda i bez podrške sponzora, država i još mnogo čega što imaju ova dvojica
Pokazao i dokazao svim malim narodima i siromašnim sportistima da samo veliki trud i zalaganje uz podršku porodice je presudan faktor uz neizostavan talenat za određeni sport.

švajcarski poreznik

pre 4 godine

....

Takvih stvari ima samo kod primitivnog Srblja. Prosto je nemoguće da Federer priča o nekakvom oduženju državi, a da ne misli na porez.
(neka neka, 3. oktobar 2019 14:12)

Imam neku rodbinu u Švajcarskoj koji su mi pričali o razlikama poreskog sistema u toj zemlji, pa su mi objasnili da to zavisi od mesta do mesta, ne od kantona. Pa su mi rekli da u njihovom kantonu Basel-Landschaft postoji velika razlika da li živite u Hemmikenu ili u Bottmingenu. U ovom zadnjem je navodno najniži porez u Švajcarskoj. Takođe su mi rekli da u Bottmingenu je prijavljen Rodžer Federer kao poreski obveznik...

slaviša šmigič

pre 4 godine

što se tiče olimpiskih lepo je imati ali znamo,da u tenisu olimpisko zlato nevredi ništa kad ga usporedi sa grand slamom,ko bi menjao olimpisko zlato za naprimer osvojen wimbledon nepostoji taj teniser ali iz moje perspšektive zlato je zlato svakako vredi.

neka neka

pre 4 godine

"Možda (ću igrat), razmišljam o tome. Nadam se da ću odluku doneti uskoro. Imam dužnost da se odužim svojoj zemlji koliko je to moguće", dodao je Rodžer.

Ovo o "oduživanju zemlji koliko je moguće" mora da je pogrešno prevedeno ili izvučeno iz kontesta priče o plaćanju poreza, pošto je opšte poznato da racionalni i protestantsko-etični Švajcarci ne zarezuju uspehe Federera za suvu šljivu, jer znate to je tako emancipovano društvo, operisano od bilo kakvog primitivnog tribalnog osećaja kolektivizma, gde je ljudima jasno da su titule Federera samo njegovo lično ostvarenje koje nema nikakve veze sa Švajcarskom ili Švajcarcima.

Takvih stvari ima samo kod primitivnog Srblja. Prosto je nemoguće da Federer priča o nekakvom oduženju državi, a da ne misli na porez.

Daki

pre 4 godine

Kako je veca konkurencija kad 4 igraca osvoje 58 od konkurencije kad 4 igraca osvoje 34 grand slama? Ocito je da je konkurencija igraca jaca kod ovih od 34 kad su manje osvojili, znaci vise su gubili od ostalih protivnika.

...

pre 4 godine

Samo sto Rodzer nije igrao u eri bez ove dvojice, i u toj eri nije osvojio skoro nista. Cim su mu bili. konkuretni Rafa i Novak, on se presaltao da sakuplja turnire 500.
Treba sagledati i konkurenciju prilikom osvajanja GS, Rodzer do GS stizao preko igraca iz top hiljadu hhahaha, dok nisu dosla ova dvojica.

Maca

pre 4 godine

Federer je veliki teniser, neosporno, ali pre svega je marketinska ikona. To ce se tesko promeniti jer su pare u pitanju. Ali za 20, 30 godina obicno sledi revizija i objektivnija slika. Nole ce tek postati lik o kome ce se pisati i pricati, naravno u pozitivnom kontekstu

pesadinac

pre 4 godine

Izraz GOAT ili ti Greatest Of All Time je obicna glupost.
Sve je podlezno promenama, u zavisnosti od vremena o kojem se raspravlja, konkureciji u datom vremenskom periodu i subjektivnim merilima onoga ko bira GOAT-a.
Primer ko je Fudbalski GOAT : Messi, Maradona ili Pele.
Messi je za sadasnju generaciju najveci svih vremena medjutim ako gledamo sta je taj isti Messi pokazao na svetskim prvenstvima najvecem fudbalskom podijumu onda je on mali mis u odnosu na ovu drugu dvojicu.

Goran

pre 4 godine

"Moje mišljenje je da osim statističkih, komponenta koja bi bila presudna u ovoj priči, bila bi dominacija nad ostalim takmičarima te ere, odnosno, da je takmičar ubjedljivo bolji od ostalih." Apsolutno se ne slazem sa ovim. Takmicar moze biti ubedljivo bolji od ostalih ako je konkurencija slaba sto se moze videti po tome koliko je slemova podeljeno izmedju 4 najdominantnija igraca u nekoj eri. U eri Samprasa 34 slema su osvojili Sampras, Agasi, Beker i Edberg. U Novakovoj eri 58 slemova su osvojili Federer, Nadal, Novak i Mari. To je neuporedivo veca konkurencija. Ako se vratimo na vreme Borga, Mekindroa, Konorsa i Lendla oni su osvojili ukupno 34 slema, opet daleko manje od 58. To znaci da je u sadasnjoj eri bila daleko najveca konkurencija u Open eri i da svaki grand slem vredi vise nego ranije.

Ostin A

pre 4 godine

"Ali, mislim da svako ima svoje viđenje i da se mišljenja razlikuju"

Ovo je dobro rekao. Ali volim ove naše statističare. Što misle da je Bil Rasel najbolji košarkaš, a Paco Gento i Dani Alves najbolji fudbaleri svih vremena.

DRAMAQUEEN

pre 4 godine

Да, да, грожђе је сада високо, па је постало кисело. Господин Федерер може само да гледа Ђоковића и Надала како се међусобно такмиче за место најбољег свих времена, јер ће у наредних годину-две сви Федерерови рекорди бити оборени. У то име, живели! Ух, добра берба 2020/21! Попиј нешто, биће Ти још теже!

Majkl Džondar

pre 4 godine

@neka neka zašto je po tebi kolektivizam primitivan? I čisto da te obavestim da su sportisti ambasadori jedne zemlje, pa tako je i on ambasador Švajcarske a Novak Srbije. Ti bi recimo, bio loš ambasador.

Ono

pre 4 godine

Realno gledano ostaju samo rekordi. Velikim delom su u rukama Novaka, Rafe i Federera gde će neki rekordi Federera verovatno biti preuzeti od dvojice prvo spomenutih. Novak kada završi karijeru verovatno će imati pet do deset rekorda u svojoj kolekciji koje će drugi juriti, Federeru ostane možda dva tri i Rafa će ih imati slično kao Novak. To su titule, nedelje na vrhu, pojedinačni turniri, GS, skor protiv top 10, broj finala/polufinala za redom, broj osvojenih razlicitih turnira iz top serije i slično...

RG

pre 4 godine

Stosone, a je li to Nadal prestigao Federera? Je li 19 više od 20? Hoće li nadalu boti lako osvojit još neki slem? Može li iko garantovat da Federer neće još osvajat? Smešan si.

Milan_PT

pre 4 godine

Da je to izjavio prošle godine u januaru kad je na AO uzeo svoj 20. GS (u tom trenutku Rafa je bio na broju 16, a Novak na broju 12), ja bih mu skinuo kapu i rekao: "Svaka čast, majstore, na poštenju."
Ali u trenutku kad se približava 2020, kad će ga Rafa stići, a možda i prestići u broju GS-ova, a Novak prestići u broju nedelja na prvom mestu, a poznato je da ima slabiju H2H sa obojicom, što dovodi do činjenice da će u sve 3 glavne kategorije (GS, H2H i nedelje na prvom mestu) biti prevaziđen, on se odjednom seća da titula najboljeg više ne postoji, te da je od H2H važnija dužina igranja ?!?
Ja bih dodao da je od broja GS-ova očigledno važnije ko je osvojio titulu u Istambulu. Nadam se, Rođo, da si sad srećan. Tutula GOATa je postojala sve dok si ti bio taj, a onog trenutka kad neko drugi bude postao najbolji, automatski se ukida...

Nole legenda

pre 4 godine

Kao rekao da GOAT ne postoji a naveo sve po cemu je on trenutno najbolji... Voleo bih da ga i Nole i Nadal prestignu po broju gren slem titula, a da ga Nole prestigne po broju nedelja na prvom mestu. Ima samo srecu sto su mu na pocetku bili protivnici Safin, Rodik i ostali pa je osvojio dosta gren slem titula. Takodje, veliki broj titula su mu iz serije 250, a Nole i Nadal imaju daleko vise mastersa od njega. Naravno on je jedan od najboljih svih vremena, ali da li je najbolji to ce se videti kada i Nadal i Nole zavrse karijere i onda moze o tome da se prica.

miodrag

pre 4 godine

Rođa što je stariji, to je objektivniji. Ranije je bilo samo ja pa ja. Sada već zrelije razmišlja...
(železničar, 3. oktobar 2019 12:54)
Nije Zeljo to , ne razmislja on zrelije nego je proracunat kao sav zapadni svet I vidi da nece uskoro biti ni po jednom parmetru najbolji pa sada GOAT ne postoji, ma nema veze, ma ko je to uopste smislio, ma to nije nikad njemu bilo vazno, ma.....itd itd.....a sto je stariji to je sve stariji, to si lepo primetio.

drmr

pre 4 godine

Ljudi, ja naravno da navijam za Noleta, da uzme sve rekorde koje postoje a da su vredni u tenisu. Ali isto tako mislim da niko nikad nece biti kao Federer u tenisu. Covek je jednostavno sinonim ovog sporta i niko nikad nije imao bas toliko podrsku. Mozda jedini uz Dzordana u svim sportovima koji je i veci od sporta kojim se bavi. Mozemo mi da procamo ovo ili ono, ali to je jednostavno tako

Petar

pre 4 godine

Sad već shvata da neće ostati prvi ni po broju gren slemova, ni po broju mastersa (tu ni sad nije prvi), ni po broju nedelja kao br. 1 ... pa ajde sad da promenimo priču, to sve nije bitno, bitno je nešto drugo ... čekaj da smislim šta ... možda lepršavi stil igre?

alex

pre 4 godine

To je rekao znajuci da ce ga Nadal (mozda i Djokovic), ali Nadal sigurno, dostici i prestici. Inace da sú ova dvojica daleko iza njega rekao bí :Tko, pa zna se, ja sam GOAT, pogledajte rezultate molim. Ovako kao, ma GOAT ne postoji, svi smo mi GOAT itd.itd.

mile

pre 4 godine

dok se nole nije pojavio navijao sam za njega jer igra najlepsi tenis,ali kako je vreme odmicalo pokazao je pravo lice,najlogicnije je da ga i nole i nadal preteknu,a goat bi postojao da je bas daleko od njih,a posto mu disu za vratom a on pred penzijom onda me ova licemerna izjava nije iznenadila

drvobradi

pre 4 godine

@Air
Kad vec razmisljas o NBA u vreme Bil Rasela, da li bi NBA liga bila jaca ako bi u njoj bilo 15 ili 30 timova? I dalje igras 82 utakmice, ali sa koncentrisanim kvalitetom (tzv plejof kosarka).

Goran

pre 4 godine

Uvek skromni Federer... neće da kaže, ali sve je jasno... ni Džordan za sebe nikad nije rekao "da, ja sam najbolji svih vremena", nego su to rekli oni koji poznaju košarku kao sport, a i obični gledaoci.

Жеља

pre 4 godine

Па за мене ГОАТ је Новак, мање Роџер а најмање Рафа због доминације само на шљаци.

Djed Gavrilo

pre 4 godine

Mislim da je ispravno rezonovao.Naprimer:Da je Rodzer odmah u startu imao konkurenciju trojke,ni blizu titula Nebi imao.U konkurenciji njega,Rafe i Novaka,opet je nerealno meriti,jer su godine u pitanju.Rodzer stariji od Rafe 5 a od Novaka 6 godina.Vrh fizicke snage je do 29,ali i to zavisi od genetike.Tehnika se stalno može unapredjivati,ali refleksi slabe.Rafa i Novak su dobri za poredjenje.Samo je godina razlike izmedju njih i Rafa ima dva GS više,ali manje vreme kao prvi i nisam gledao ostale titule.Imali su i iste uslove.
Generacijski porediti je nezahvalno i to niko ne može sracunati.
Sve u svemu,Rodzer je dao jedan ispravan rezon.

@Laki

pre 4 godine

Nije i pravu, postoji, dobra stara koza. A ovi što traže najboljeg svih vremena su dokoni i prazni tipovi, koji krpe svoje rupe tuđim uspesima.

Lazni inženjer

pre 4 godine

Da li je Napoleon GOAT medju vojskovodjama ili je to Aleksandar Veliki?
Moze samo da se pretpostavi jer se nikada nisu sreli. Za razliku od njih, Novak je "oduvao" par konkurenata u direktnom duelu cesce nego oni njega. Pa opet, fali mu gren slemova...

John Terry

pre 4 godine

On bi mogao da se odredi gledajući nedelje provedene na prvom mestu, Grend slem titule, ukupan broj titula, dužinu igranja... Ali nikako ne zavisi od konkurencije u tom trenutku...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (?!?, 3. oktobar 2019 12:32)

Kapiram te, malo je smesno sto je istakao kriterijume koji idu njemu u prilog. Medjutim, i ja mislim da to ne postoji. Postoji grupa tenisera koji su postigli fantasticne rezultate i dominirali u svojoj eri. Ali uslovi nikad nisu isti pa ni poredjenje ne moze da se vrsi sa nekim razumim kriterijumom.

slaviša šmigič

pre 4 godine

kad su tebe birali nesečam se,da si ikad pomenuo,da si nezasluženo gout vidim koliko ti smeta jer,če nadal sigurno,da te povozi a postoji i šansa,da novak skupa sa nadalom preturi tebe i budeš tek treči zato odjednom ta priča bolje je kad čutiš rodjo poslednju godinu,kad ste si razdelili ti 2 i nadal 2 slama dok je nole bio povredjen ili vreme kad si osvajao grand slamove sve dok nisu došli nadal i novak a onda se sve promenulo i odjednom nisi mogao više,da uzmeš ništa ako kojim slučajem nije bilo novaka ili nadala teg tad si uspeo,da uzmeš nešto,a to da igraš možda najlepši tenis to ti niko neusporava pa tako uostalom mislim i sam ali,da si kvalitetom tenisa iza nadala i novaka jasno je svakome.

pozer

pre 4 godine

I sta razlikuje foliranta sa "holistickim pristupom" od gospodina i vrhunskog sportiste? Bas ta recenica: "Imam duznost da se oduzim svojoj zemlji, koliko je to moguce". I da svi znaju da stvarno tako misli dok je izgovara.

S moravu

pre 4 godine

U pravu je Rodzer, medjutim jasno je da ja trenutno on GOAT. Najduže je prvi na listi u istoriji i ima najviše slemova. Nole će ga na istorijskoj listi preteći verovatno sledeće godine. Ako Nole osvoji 1 više slem od Rodzera, uzimajući u obzir zaokruzene masterse, mesto GOAT-a mu niko neće moći osporiti. Ali ako ne stigne rodzera u slemovima, GOAT će biti zabetoniran između Rodzera, Noleta i Rafe, sto je možda najpravednije, jer su sva trojica zaslužili.

Miljan

pre 4 godine

Buahahahahahahahagaha

A dok je ceo svet svih ovih silnih godina govorio da je on goat onda mu je bilo sve ok. A sad kad ce da izgubi sve kljucne rekorde sad goat ne postoji. Koliko je tesko priznati i reci ovaj covek je bolji od mene, uspesniji, trofejniji (kad za to dodje vreme)

?!?

pre 4 godine

On bi mogao da se odredi gledajući nedelje provedene na prvom mestu, Grend slem titule, ukupan broj titula, dužinu igranja... Ali nikako ne zavisi od konkurencije u tom trenutku...

Stosone

pre 4 godine

Kod njega je sve smisljeno i unapred proracunato. Ovakve izjave nije davao kada je bio daleko najtrofejniji po GS i ostalim titulama. Kako je Nadal osvojio 19 GS i zapretio da ga prestigne i preotme titulu GOAT, odjednom GOAT ne postoji. Toliko o "gospodinu".

Stosone

pre 4 godine

Kod njega je sve smisljeno i unapred proracunato. Ovakve izjave nije davao kada je bio daleko najtrofejniji po GS i ostalim titulama. Kako je Nadal osvojio 19 GS i zapretio da ga prestigne i preotme titulu GOAT, odjednom GOAT ne postoji. Toliko o "gospodinu".

Milan_PT

pre 4 godine

Da je to izjavio prošle godine u januaru kad je na AO uzeo svoj 20. GS (u tom trenutku Rafa je bio na broju 16, a Novak na broju 12), ja bih mu skinuo kapu i rekao: "Svaka čast, majstore, na poštenju."
Ali u trenutku kad se približava 2020, kad će ga Rafa stići, a možda i prestići u broju GS-ova, a Novak prestići u broju nedelja na prvom mestu, a poznato je da ima slabiju H2H sa obojicom, što dovodi do činjenice da će u sve 3 glavne kategorije (GS, H2H i nedelje na prvom mestu) biti prevaziđen, on se odjednom seća da titula najboljeg više ne postoji, te da je od H2H važnija dužina igranja ?!?
Ja bih dodao da je od broja GS-ova očigledno važnije ko je osvojio titulu u Istambulu. Nadam se, Rođo, da si sad srećan. Tutula GOATa je postojala sve dok si ti bio taj, a onog trenutka kad neko drugi bude postao najbolji, automatski se ukida...

?!?

pre 4 godine

On bi mogao da se odredi gledajući nedelje provedene na prvom mestu, Grend slem titule, ukupan broj titula, dužinu igranja... Ali nikako ne zavisi od konkurencije u tom trenutku...

Miljan

pre 4 godine

Buahahahahahahahagaha

A dok je ceo svet svih ovih silnih godina govorio da je on goat onda mu je bilo sve ok. A sad kad ce da izgubi sve kljucne rekorde sad goat ne postoji. Koliko je tesko priznati i reci ovaj covek je bolji od mene, uspesniji, trofejniji (kad za to dodje vreme)

miodrag

pre 4 godine

Rođa što je stariji, to je objektivniji. Ranije je bilo samo ja pa ja. Sada već zrelije razmišlja...
(železničar, 3. oktobar 2019 12:54)
Nije Zeljo to , ne razmislja on zrelije nego je proracunat kao sav zapadni svet I vidi da nece uskoro biti ni po jednom parmetru najbolji pa sada GOAT ne postoji, ma nema veze, ma ko je to uopste smislio, ma to nije nikad njemu bilo vazno, ma.....itd itd.....a sto je stariji to je sve stariji, to si lepo primetio.

S moravu

pre 4 godine

U pravu je Rodzer, medjutim jasno je da ja trenutno on GOAT. Najduže je prvi na listi u istoriji i ima najviše slemova. Nole će ga na istorijskoj listi preteći verovatno sledeće godine. Ako Nole osvoji 1 više slem od Rodzera, uzimajući u obzir zaokruzene masterse, mesto GOAT-a mu niko neće moći osporiti. Ali ako ne stigne rodzera u slemovima, GOAT će biti zabetoniran između Rodzera, Noleta i Rafe, sto je možda najpravednije, jer su sva trojica zaslužili.

Nole legenda

pre 4 godine

Kao rekao da GOAT ne postoji a naveo sve po cemu je on trenutno najbolji... Voleo bih da ga i Nole i Nadal prestignu po broju gren slem titula, a da ga Nole prestigne po broju nedelja na prvom mestu. Ima samo srecu sto su mu na pocetku bili protivnici Safin, Rodik i ostali pa je osvojio dosta gren slem titula. Takodje, veliki broj titula su mu iz serije 250, a Nole i Nadal imaju daleko vise mastersa od njega. Naravno on je jedan od najboljih svih vremena, ali da li je najbolji to ce se videti kada i Nadal i Nole zavrse karijere i onda moze o tome da se prica.

Petar

pre 4 godine

Sad već shvata da neće ostati prvi ni po broju gren slemova, ni po broju mastersa (tu ni sad nije prvi), ni po broju nedelja kao br. 1 ... pa ajde sad da promenimo priču, to sve nije bitno, bitno je nešto drugo ... čekaj da smislim šta ... možda lepršavi stil igre?

Lazni inženjer

pre 4 godine

Da li je Napoleon GOAT medju vojskovodjama ili je to Aleksandar Veliki?
Moze samo da se pretpostavi jer se nikada nisu sreli. Za razliku od njih, Novak je "oduvao" par konkurenata u direktnom duelu cesce nego oni njega. Pa opet, fali mu gren slemova...

alex

pre 4 godine

To je rekao znajuci da ce ga Nadal (mozda i Djokovic), ali Nadal sigurno, dostici i prestici. Inace da sú ova dvojica daleko iza njega rekao bí :Tko, pa zna se, ja sam GOAT, pogledajte rezultate molim. Ovako kao, ma GOAT ne postoji, svi smo mi GOAT itd.itd.

Maca

pre 4 godine

Federer je veliki teniser, neosporno, ali pre svega je marketinska ikona. To ce se tesko promeniti jer su pare u pitanju. Ali za 20, 30 godina obicno sledi revizija i objektivnija slika. Nole ce tek postati lik o kome ce se pisati i pricati, naravno u pozitivnom kontekstu

Жеља

pre 4 godine

Па за мене ГОАТ је Новак, мање Роџер а најмање Рафа због доминације само на шљаци.

ljubomilko

pre 4 godine

Novak će biti najbolji ne samo međusobno, nedelja na listi, svi mastersi, možda i najviše GS.
Ono po čemu će biti upamćen je to da u eri Federera i Nadala je uskočio niodkuda i bez podrške sponzora, država i još mnogo čega što imaju ova dvojica
Pokazao i dokazao svim malim narodima i siromašnim sportistima da samo veliki trud i zalaganje uz podršku porodice je presudan faktor uz neizostavan talenat za određeni sport.

pozer

pre 4 godine

I sta razlikuje foliranta sa "holistickim pristupom" od gospodina i vrhunskog sportiste? Bas ta recenica: "Imam duznost da se oduzim svojoj zemlji, koliko je to moguce". I da svi znaju da stvarno tako misli dok je izgovara.

mile

pre 4 godine

dok se nole nije pojavio navijao sam za njega jer igra najlepsi tenis,ali kako je vreme odmicalo pokazao je pravo lice,najlogicnije je da ga i nole i nadal preteknu,a goat bi postojao da je bas daleko od njih,a posto mu disu za vratom a on pred penzijom onda me ova licemerna izjava nije iznenadila

DRAMAQUEEN

pre 4 godine

Да, да, грожђе је сада високо, па је постало кисело. Господин Федерер може само да гледа Ђоковића и Надала како се међусобно такмиче за место најбољег свих времена, јер ће у наредних годину-две сви Федерерови рекорди бити оборени. У то име, живели! Ух, добра берба 2020/21! Попиј нешто, биће Ти још теже!

...

pre 4 godine

Samo sto Rodzer nije igrao u eri bez ove dvojice, i u toj eri nije osvojio skoro nista. Cim su mu bili. konkuretni Rafa i Novak, on se presaltao da sakuplja turnire 500.
Treba sagledati i konkurenciju prilikom osvajanja GS, Rodzer do GS stizao preko igraca iz top hiljadu hhahaha, dok nisu dosla ova dvojica.

pesadinac

pre 4 godine

Izraz GOAT ili ti Greatest Of All Time je obicna glupost.
Sve je podlezno promenama, u zavisnosti od vremena o kojem se raspravlja, konkureciji u datom vremenskom periodu i subjektivnim merilima onoga ko bira GOAT-a.
Primer ko je Fudbalski GOAT : Messi, Maradona ili Pele.
Messi je za sadasnju generaciju najveci svih vremena medjutim ako gledamo sta je taj isti Messi pokazao na svetskim prvenstvima najvecem fudbalskom podijumu onda je on mali mis u odnosu na ovu drugu dvojicu.

John Terry

pre 4 godine

On bi mogao da se odredi gledajući nedelje provedene na prvom mestu, Grend slem titule, ukupan broj titula, dužinu igranja... Ali nikako ne zavisi od konkurencije u tom trenutku...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (?!?, 3. oktobar 2019 12:32)

Kapiram te, malo je smesno sto je istakao kriterijume koji idu njemu u prilog. Medjutim, i ja mislim da to ne postoji. Postoji grupa tenisera koji su postigli fantasticne rezultate i dominirali u svojoj eri. Ali uslovi nikad nisu isti pa ni poredjenje ne moze da se vrsi sa nekim razumim kriterijumom.

Goran

pre 4 godine

"Moje mišljenje je da osim statističkih, komponenta koja bi bila presudna u ovoj priči, bila bi dominacija nad ostalim takmičarima te ere, odnosno, da je takmičar ubjedljivo bolji od ostalih." Apsolutno se ne slazem sa ovim. Takmicar moze biti ubedljivo bolji od ostalih ako je konkurencija slaba sto se moze videti po tome koliko je slemova podeljeno izmedju 4 najdominantnija igraca u nekoj eri. U eri Samprasa 34 slema su osvojili Sampras, Agasi, Beker i Edberg. U Novakovoj eri 58 slemova su osvojili Federer, Nadal, Novak i Mari. To je neuporedivo veca konkurencija. Ako se vratimo na vreme Borga, Mekindroa, Konorsa i Lendla oni su osvojili ukupno 34 slema, opet daleko manje od 58. To znaci da je u sadasnjoj eri bila daleko najveca konkurencija u Open eri i da svaki grand slem vredi vise nego ranije.

Ono

pre 4 godine

Realno gledano ostaju samo rekordi. Velikim delom su u rukama Novaka, Rafe i Federera gde će neki rekordi Federera verovatno biti preuzeti od dvojice prvo spomenutih. Novak kada završi karijeru verovatno će imati pet do deset rekorda u svojoj kolekciji koje će drugi juriti, Federeru ostane možda dva tri i Rafa će ih imati slično kao Novak. To su titule, nedelje na vrhu, pojedinačni turniri, GS, skor protiv top 10, broj finala/polufinala za redom, broj osvojenih razlicitih turnira iz top serije i slično...

samo jako

pre 4 godine

Car je nabrojao sve gde je prvi,samo još Konorsa po broju titula da stigne a to je još 7-8 ...ali on ipak misli da nema Goat-a,jednostavno car..gotovo sam si guran da ga Nadal prestize a verovatno i Nole i po gs i po broju nedelja

westernLows

pre 4 godine

Polako se moje reči obistinjuju. Rodžer Federer je tek 3. najbolji teniser svih vremena, a i to je pod znakom pitanja. Za 2 do 3 godine će tako biti i na "papiru".

tralala

pre 4 godine

Ja ću izneti neke činjenice, a svako će da donese svoj zaključak.

- Federer rodjen 1981. Pro od 1998. (17 gž). Prvi GS 2003. (22 gž)
- Nadal je rođen 1986. Pro od 2001. (15 gž). Prvi GS 2005. (19 gž)
- Djoković rođen 1987. Pro od 2003. (16 gž). Prvi GS 2008. (21 gž)

- Federer 20 GS: 16 u periodu od 22.-30. godine života (1,78/g), 4 od 31.-38. (0,5/god)
- Nadal 19 GS: 14 u periodu 19.-30. gž (1,17/god), 5 od 31.-33. (1,67/god)
- Djoković 16 GS: 12 21.-30. gž (1,2/god), a 4 od 31.-32. (2/god)

Da se još primeti da su, od tih GS posle svoje 30. gž, Federer i Nadal osvojili po 3 u periodu 2017 do prva polovina 2018, kada je Djoković bio odsutan zbog povrede lakta, a pre toga osvajali poslednji put 2012. (31. godina života) i 2014. (28. godina života) respektivno.

H2H odnose znate i sami.

slaviša šmigič

pre 4 godine

kad su tebe birali nesečam se,da si ikad pomenuo,da si nezasluženo gout vidim koliko ti smeta jer,če nadal sigurno,da te povozi a postoji i šansa,da novak skupa sa nadalom preturi tebe i budeš tek treči zato odjednom ta priča bolje je kad čutiš rodjo poslednju godinu,kad ste si razdelili ti 2 i nadal 2 slama dok je nole bio povredjen ili vreme kad si osvajao grand slamove sve dok nisu došli nadal i novak a onda se sve promenulo i odjednom nisi mogao više,da uzmeš ništa ako kojim slučajem nije bilo novaka ili nadala teg tad si uspeo,da uzmeš nešto,a to da igraš možda najlepši tenis to ti niko neusporava pa tako uostalom mislim i sam ali,da si kvalitetom tenisa iza nadala i novaka jasno je svakome.

drmr

pre 4 godine

Ljudi, ja naravno da navijam za Noleta, da uzme sve rekorde koje postoje a da su vredni u tenisu. Ali isto tako mislim da niko nikad nece biti kao Federer u tenisu. Covek je jednostavno sinonim ovog sporta i niko nikad nije imao bas toliko podrsku. Mozda jedini uz Dzordana u svim sportovima koji je i veci od sporta kojim se bavi. Mozemo mi da procamo ovo ili ono, ali to je jednostavno tako

oberin martel

pre 4 godine

Ovako, Nadal NA RG osvaja dvadeseti GS i osvojiće još po koji do kraja karijere. Dakle, prestiže Rođu po broju osvojenih GS i postaje GOAT. Možda(nadam se) Đokvić nadmaši i Nadala. Zanimljivo da je GOAT postojao dok je po broju GS prvi bio Federer (iako ima negativan skor sa obojicom) a sada ga više nema... Nadal ili Novak pitanje je jedino.

neka neka

pre 4 godine

"Možda (ću igrat), razmišljam o tome. Nadam se da ću odluku doneti uskoro. Imam dužnost da se odužim svojoj zemlji koliko je to moguće", dodao je Rodžer.

Ovo o "oduživanju zemlji koliko je moguće" mora da je pogrešno prevedeno ili izvučeno iz kontesta priče o plaćanju poreza, pošto je opšte poznato da racionalni i protestantsko-etični Švajcarci ne zarezuju uspehe Federera za suvu šljivu, jer znate to je tako emancipovano društvo, operisano od bilo kakvog primitivnog tribalnog osećaja kolektivizma, gde je ljudima jasno da su titule Federera samo njegovo lično ostvarenje koje nema nikakve veze sa Švajcarskom ili Švajcarcima.

Takvih stvari ima samo kod primitivnog Srblja. Prosto je nemoguće da Federer priča o nekakvom oduženju državi, a da ne misli na porez.

švajcarski poreznik

pre 4 godine

....

Takvih stvari ima samo kod primitivnog Srblja. Prosto je nemoguće da Federer priča o nekakvom oduženju državi, a da ne misli na porez.
(neka neka, 3. oktobar 2019 14:12)

Imam neku rodbinu u Švajcarskoj koji su mi pričali o razlikama poreskog sistema u toj zemlji, pa su mi objasnili da to zavisi od mesta do mesta, ne od kantona. Pa su mi rekli da u njihovom kantonu Basel-Landschaft postoji velika razlika da li živite u Hemmikenu ili u Bottmingenu. U ovom zadnjem je navodno najniži porez u Švajcarskoj. Takođe su mi rekli da u Bottmingenu je prijavljen Rodžer Federer kao poreski obveznik...

Goran

pre 4 godine

Uvek skromni Federer... neće da kaže, ali sve je jasno... ni Džordan za sebe nikad nije rekao "da, ja sam najbolji svih vremena", nego su to rekli oni koji poznaju košarku kao sport, a i obični gledaoci.

Dusanovo carstvo!

pre 4 godine

Sta tu ima da se razmislja kasa Nole bude najduze na prvom mestu, najveci broj GS titula, osvojene sve profi turnire i jos u eri najvecih rivala????? Mogu misljenja da se razlikuju ali ce prvi na listi u svim kategorijama biti on. Dasvidanija!!

Milena

pre 4 godine

Da li sam samo ja primjetila da nema Fed cluba? Lakše se diše.
Neko je već spomenuo da je do dolaska Đokovića bio Federerov navijač. I ja sam. I dalje se divim njegoboj igri. U tenisu sve izgleda lako, kad on to radi.
Ali- njegov dugogodišnji ružan odnos prema Đokoviću mi ga je potpuno ogadio.
Ova priča sa najboljim svih vremena mi je samo potvrdila da sam u pravu sto ga već odavno uopšte ne poštujem.

slaviša šmigič

pre 4 godine

da je bar jednom to rekao u vreme kad su njemu pripadala ta priznanja ali tada sve ok čuti a sad kad je video,da ga nadal sigurno prolazi a mozebiti i novak poceo je pricati sasvim druge price.

slaviša šmigič

pre 4 godine

što se tiče olimpiskih lepo je imati ali znamo,da u tenisu olimpisko zlato nevredi ništa kad ga usporedi sa grand slamom,ko bi menjao olimpisko zlato za naprimer osvojen wimbledon nepostoji taj teniser ali iz moje perspšektive zlato je zlato svakako vredi.

Zoki

pre 4 godine

Da bi Rodžer bio GOAT morao bi da pobedi Noleta u nekom velikom finalu. A to godinama ne može. Od 14 velikih turnira tokom godine pobedio je Noleta samo u finalu US Opena pre 12 godina i 3 puta u finalu Sinsinatia. Uz pobede u finalima Dubaia i Bazela to je to što se tiče Rodžerovih trijumfa. I Nole je pobedjivao Rodžera u finalima ovih turnira a uz to i 3 puta u finalima Vimbldona, 3 puta u finalima završnih Mastersa, 2 puta u finalima Kanade i po jednom u finalima Rima i IW.

kaligula

pre 4 godine

Ja mislim da su boja džempera i vrsta veza a posebno kvalitet vune najbitni faktori za određivanje GOAT-a. E moj fekula, bolje da ćutiš. Ovako samo pokazuješ koliko ne možeš da prihvatiš da su čak dvojica već sad ispred tebe po gomili stavki.

drvobradi

pre 4 godine

@Air
Kad vec razmisljas o NBA u vreme Bil Rasela, da li bi NBA liga bila jaca ako bi u njoj bilo 15 ili 30 timova? I dalje igras 82 utakmice, ali sa koncentrisanim kvalitetom (tzv plejof kosarka).

Djed Gavrilo

pre 4 godine

Mislim da je ispravno rezonovao.Naprimer:Da je Rodzer odmah u startu imao konkurenciju trojke,ni blizu titula Nebi imao.U konkurenciji njega,Rafe i Novaka,opet je nerealno meriti,jer su godine u pitanju.Rodzer stariji od Rafe 5 a od Novaka 6 godina.Vrh fizicke snage je do 29,ali i to zavisi od genetike.Tehnika se stalno može unapredjivati,ali refleksi slabe.Rafa i Novak su dobri za poredjenje.Samo je godina razlike izmedju njih i Rafa ima dva GS više,ali manje vreme kao prvi i nisam gledao ostale titule.Imali su i iste uslove.
Generacijski porediti je nezahvalno i to niko ne može sracunati.
Sve u svemu,Rodzer je dao jedan ispravan rezon.

Milena

pre 4 godine

@zemlja gruva
Naravno, Federerova izjava je umjerena i korektna, jer je to, zaboga, Federer. To što vidi da mu se tron opasno ljulja i pokušava negirati postojanje i, uopšte, mogućnost određivanja najboljeg od najboljih, to je po Vama korektnost!? A pljujete po onima koji žele i to otvoreno kažu da Đoković ( ili Nadal) sruši sve rekorde i bude , bar u tom u nekom periodu najbolji na svijetu. Napisali ste još nešto ružno- da ti ljudi nemaju svoj život. Ne znam da li je ovome potreban ikakav kpmentar, osim da sa Vama, možda, nešto nije kako treba. Pobogu, to su samo sportski navijači.

Majkl Džondar

pre 4 godine

@neka neka zašto je po tebi kolektivizam primitivan? I čisto da te obavestim da su sportisti ambasadori jedne zemlje, pa tako je i on ambasador Švajcarske a Novak Srbije. Ti bi recimo, bio loš ambasador.

Goran

pre 4 godine

"Kako je veca konkurencija kad 4 igraca osvoje 58 od konkurencije kad 4 igraca osvoje 34 grand slama?" Za grand slem titule je bitna samo konkurencija na samom vrhu, znaci nekoliko najvecih rivala a ostatak tura je nebitan. Recimo, ako su ti najvece prepreke za grand slem titule Lejton Hjuit, Filipusis i Safin imas daleko slabiju konkurenciju nego ako su to Federer, Nadal i Marej.

maconii

pre 4 godine

pa u pojedinacnim sportovima se moze odrediti ko je najbolji,prosto i jednostavno,onaj koji je rekorder u datom trenutku je trenutno GOAT u tom sportu...u tenisu to su trofeji i ostali parametri koje je naborajao...GOAT je trenutno Federer i bice sve do momenta dok ga Djokovic ne prestigne po broju slemova i po broju nedelja na prvom mestu,sto je izvesno da ce se desiti,ako Djokovic bude maksimalno posvecen tome....u ekipnim to mogu biti samo timovi,a ne igraci.

Iggy

pre 4 godine

Volim ove anti-federerovce, kao i anti-nolovce ili anti-rafe. To si takve sportske i teniske velicine da bi kad objektivno pogledamo njihova dostignuca, trebalo sa strahopostovanjem izgovarati i pisati njihova imena a ne razvlaciti ih po blatu. Vecina foteljasa ovde koji sportovima se bave samo iz fotelje ne bi bila dostojna ni u patike da ih ljubi!

čitam i ne vjerujem

pre 4 godine

Čovik rekao nekoliko normalnih stvari o tzv goat-u , kad ono cijela Srbija na noge.Ma nije vama problem što je Fed goat nego je još gospodin i normalan lik.Da se razumimo veliki su Rafa i Novak,ali iza Federera.

Andy h2h GOAT

pre 4 godine

Sve si nabrojao, osim onoga gde si rupa. H2H
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Srdjan, 3. oktobar 2019 14:39)

To i Rodik kaže Nolu, svaki put kad se sretnu.

Lik

pre 4 godine

"Mislim da GOAT kao takav ne postoji. On bi mogao da se odredi gledajući nedelje provedene na prvom mestu, Grend slem titule, ukupan broj titula, dužinu igranja... ", istakao je Federer.

Interesantno, Jumko i ostali obožavaoci lika i dela (sad, dal ih je više ili su svi u jedan...nebitno) tvrde da broj nedelja nije bitan a F je to stavio na prvo mesto.

@Laki

pre 4 godine

Nije i pravu, postoji, dobra stara koza. A ovi što traže najboljeg svih vremena su dokoni i prazni tipovi, koji krpe svoje rupe tuđim uspesima.

DIMITRIJE

pre 4 godine

ima smisla sto je rekao samo pod uslovom da su rekordi na kraju karijera svih iz vodecih 3 rasporedjni na vise mesta. jedan je vlasnik nedelja, drugi GS, treci mastersa itd... Nadala ce oboriti kolko na RG slemove, a Br nedelja ako bude zdrav kolko sled godine novak i sad to donekle ima smisla ali...
... na kraju ce biti samo jedan vladar svih vaznih rekorda i zna se ko je, kad se svima zavrse karijere.

zemlja gruva

pre 4 godine

Na svaku Federerovu izjavu, cak i ovako umerenu i korektnu, sledi predvidiva reakcija, ne Nolovih navijaca, vec onih kojo zive kroz njega: ili je izjava pokvarena i licemerna, ili se trese u strahu od Dzokera koji je u svemu bolji. E sad, to sto Novak jos nije, (niti se zna da li ce) sustigao ni Nadala, a kamo li Federera, to ih ne dotice. Braco Troter, vi mora da ste nasi!

Ostin A

pre 4 godine

"Ali, mislim da svako ima svoje viđenje i da se mišljenja razlikuju"

Ovo je dobro rekao. Ali volim ove naše statističare. Što misle da je Bil Rasel najbolji košarkaš, a Paco Gento i Dani Alves najbolji fudbaleri svih vremena.

Gorki

pre 4 godine

Naravno da ne postoji. Ne postoji zato sto se svaki sport pa tako i tenis, menja. Menja se sportska oprema. Menja se nacin treniranja. Menja se medicina koja pomaze sportistima da budu jaci, brzi bolji. Tako da mozda moze da se prica o nekakvim najboljim spprtistima ali samo u nekim kracim vremenskim periodima. Moze se reci da je neko nakbolji u neko svoje vreme igranja.

Dragana

pre 4 godine

Moje mišljenje je slično, ima dosta parametara za odredjivanje, mnoge rekorde koje neki igrači trenutno drže nikad neće niko oboriti. Igrači iz različitih epoha nisu igrali jedni protiv drugih. Tenis će se i dalje igrati. Pojedini komentatori preteruju sa ružnim rečima koje upućuju Rodžeru. U redu je da volite Novaka ali nije u redu da mrzite Rodžera više nego što volite Novaka. Ako ga vi vidite kao GOAT-a to je vaše pravo ali je i pravo drugih da vide Rodžera, Rafu, Lejvera, Samprasa itd. kao GOAT-a. Ili da ,kao što ja mislim, to nije toliko važno.

RG

pre 4 godine

Stosone, a je li to Nadal prestigao Federera? Je li 19 više od 20? Hoće li nadalu boti lako osvojit još neki slem? Može li iko garantovat da Federer neće još osvajat? Smešan si.

Daki

pre 4 godine

Kako je veca konkurencija kad 4 igraca osvoje 58 od konkurencije kad 4 igraca osvoje 34 grand slama? Ocito je da je konkurencija igraca jaca kod ovih od 34 kad su manje osvojili, znaci vise su gubili od ostalih protivnika.

Poštovalac igre

pre 4 godine

Njegov zemljak Mark Roset je doneo zlatnu u singlu za švajcarsku što ne bi mogao on. Tako da igraj Rodžer za svoju zemlju toliko si zadužio da si zaslužio medalju da im doneseš zlatnu u singlu nema šta puno da se predomišljaš..

Cvrle

pre 4 godine

Za svajcarskog poreznika: kao sto dole pise Federer trenutno zivi i
prijavljen u Rapperswil-Jona. Tako kaze moj rodjak GOOGLE.

Had a residence in Dubai since 2006
Moved from his birthplace of Basel to Wollerau in March 2008
Lived in Bäch but sold in February 2014 to move into the “The Residence”
More recently owned Studenbühlstrasse 65 which he sold in 2018
Bought a 5,800 square metre plot of land in Herrliberg in 2011 (it went unused and is expected to be sold soon)
Built a holiday home in Valbella in 2015, currently his official residence
Purchased 16,000 square meter plot in Rapperswil-Jona in 2018

Zdenko

pre 4 godine

Evo da budem saglasan sa tvrdnjom Federera. U pravu je u potpunosti, jer se ne zna ko će biti GOAT, niti sada postoji. Po broju GS će biti uskoro prvi Nadal, po broju nedelja na prvom mestu će biti Novak, tako da ispada da ne postoji najbolji. Eto, nevoljno ali ipak, priznade čovek ono što neće da vide srbi koji za njega navijaju. Više neće biti bitan, kao ni njegovi rezultati. Ostaje da ova dvojica to reše između sebe.

pozer

pre 4 godine

I sta razlikuje foliranta sa "holistickim pristupom" od gospodina i vrhunskog sportiste? Bas ta recenica: "Imam duznost da se oduzim svojoj zemlji, koliko je to moguce". I da svi znaju da stvarno tako misli dok je izgovara.

Stosone

pre 4 godine

Kod njega je sve smisljeno i unapred proracunato. Ovakve izjave nije davao kada je bio daleko najtrofejniji po GS i ostalim titulama. Kako je Nadal osvojio 19 GS i zapretio da ga prestigne i preotme titulu GOAT, odjednom GOAT ne postoji. Toliko o "gospodinu".

drmr

pre 4 godine

Ljudi, ja naravno da navijam za Noleta, da uzme sve rekorde koje postoje a da su vredni u tenisu. Ali isto tako mislim da niko nikad nece biti kao Federer u tenisu. Covek je jednostavno sinonim ovog sporta i niko nikad nije imao bas toliko podrsku. Mozda jedini uz Dzordana u svim sportovima koji je i veci od sporta kojim se bavi. Mozemo mi da procamo ovo ili ono, ali to je jednostavno tako

Goran

pre 4 godine

Uvek skromni Federer... neće da kaže, ali sve je jasno... ni Džordan za sebe nikad nije rekao "da, ja sam najbolji svih vremena", nego su to rekli oni koji poznaju košarku kao sport, a i obični gledaoci.

neka neka

pre 4 godine

"Možda (ću igrat), razmišljam o tome. Nadam se da ću odluku doneti uskoro. Imam dužnost da se odužim svojoj zemlji koliko je to moguće", dodao je Rodžer.

Ovo o "oduživanju zemlji koliko je moguće" mora da je pogrešno prevedeno ili izvučeno iz kontesta priče o plaćanju poreza, pošto je opšte poznato da racionalni i protestantsko-etični Švajcarci ne zarezuju uspehe Federera za suvu šljivu, jer znate to je tako emancipovano društvo, operisano od bilo kakvog primitivnog tribalnog osećaja kolektivizma, gde je ljudima jasno da su titule Federera samo njegovo lično ostvarenje koje nema nikakve veze sa Švajcarskom ili Švajcarcima.

Takvih stvari ima samo kod primitivnog Srblja. Prosto je nemoguće da Federer priča o nekakvom oduženju državi, a da ne misli na porez.

Жеља

pre 4 godine

Па за мене ГОАТ је Новак, мање Роџер а најмање Рафа због доминације само на шљаци.

čitam i ne vjerujem

pre 4 godine

Čovik rekao nekoliko normalnih stvari o tzv goat-u , kad ono cijela Srbija na noge.Ma nije vama problem što je Fed goat nego je još gospodin i normalan lik.Da se razumimo veliki su Rafa i Novak,ali iza Federera.

?!?

pre 4 godine

On bi mogao da se odredi gledajući nedelje provedene na prvom mestu, Grend slem titule, ukupan broj titula, dužinu igranja... Ali nikako ne zavisi od konkurencije u tom trenutku...

RG

pre 4 godine

Stosone, a je li to Nadal prestigao Federera? Je li 19 više od 20? Hoće li nadalu boti lako osvojit još neki slem? Može li iko garantovat da Federer neće još osvajat? Smešan si.

Miljan

pre 4 godine

Buahahahahahahahagaha

A dok je ceo svet svih ovih silnih godina govorio da je on goat onda mu je bilo sve ok. A sad kad ce da izgubi sve kljucne rekorde sad goat ne postoji. Koliko je tesko priznati i reci ovaj covek je bolji od mene, uspesniji, trofejniji (kad za to dodje vreme)

Djed Gavrilo

pre 4 godine

Mislim da je ispravno rezonovao.Naprimer:Da je Rodzer odmah u startu imao konkurenciju trojke,ni blizu titula Nebi imao.U konkurenciji njega,Rafe i Novaka,opet je nerealno meriti,jer su godine u pitanju.Rodzer stariji od Rafe 5 a od Novaka 6 godina.Vrh fizicke snage je do 29,ali i to zavisi od genetike.Tehnika se stalno može unapredjivati,ali refleksi slabe.Rafa i Novak su dobri za poredjenje.Samo je godina razlike izmedju njih i Rafa ima dva GS više,ali manje vreme kao prvi i nisam gledao ostale titule.Imali su i iste uslove.
Generacijski porediti je nezahvalno i to niko ne može sracunati.
Sve u svemu,Rodzer je dao jedan ispravan rezon.

Andy h2h GOAT

pre 4 godine

Sve si nabrojao, osim onoga gde si rupa. H2H
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Srdjan, 3. oktobar 2019 14:39)

To i Rodik kaže Nolu, svaki put kad se sretnu.

Milan_PT

pre 4 godine

Da je to izjavio prošle godine u januaru kad je na AO uzeo svoj 20. GS (u tom trenutku Rafa je bio na broju 16, a Novak na broju 12), ja bih mu skinuo kapu i rekao: "Svaka čast, majstore, na poštenju."
Ali u trenutku kad se približava 2020, kad će ga Rafa stići, a možda i prestići u broju GS-ova, a Novak prestići u broju nedelja na prvom mestu, a poznato je da ima slabiju H2H sa obojicom, što dovodi do činjenice da će u sve 3 glavne kategorije (GS, H2H i nedelje na prvom mestu) biti prevaziđen, on se odjednom seća da titula najboljeg više ne postoji, te da je od H2H važnija dužina igranja ?!?
Ja bih dodao da je od broja GS-ova očigledno važnije ko je osvojio titulu u Istambulu. Nadam se, Rođo, da si sad srećan. Tutula GOATa je postojala sve dok si ti bio taj, a onog trenutka kad neko drugi bude postao najbolji, automatski se ukida...

zemlja gruva

pre 4 godine

Na svaku Federerovu izjavu, cak i ovako umerenu i korektnu, sledi predvidiva reakcija, ne Nolovih navijaca, vec onih kojo zive kroz njega: ili je izjava pokvarena i licemerna, ili se trese u strahu od Dzokera koji je u svemu bolji. E sad, to sto Novak jos nije, (niti se zna da li ce) sustigao ni Nadala, a kamo li Federera, to ih ne dotice. Braco Troter, vi mora da ste nasi!

Poštovalac igre

pre 4 godine

Njegov zemljak Mark Roset je doneo zlatnu u singlu za švajcarsku što ne bi mogao on. Tako da igraj Rodžer za svoju zemlju toliko si zadužio da si zaslužio medalju da im doneseš zlatnu u singlu nema šta puno da se predomišljaš..

Daki

pre 4 godine

Kako je veca konkurencija kad 4 igraca osvoje 58 od konkurencije kad 4 igraca osvoje 34 grand slama? Ocito je da je konkurencija igraca jaca kod ovih od 34 kad su manje osvojili, znaci vise su gubili od ostalih protivnika.

S moravu

pre 4 godine

U pravu je Rodzer, medjutim jasno je da ja trenutno on GOAT. Najduže je prvi na listi u istoriji i ima najviše slemova. Nole će ga na istorijskoj listi preteći verovatno sledeće godine. Ako Nole osvoji 1 više slem od Rodzera, uzimajući u obzir zaokruzene masterse, mesto GOAT-a mu niko neće moći osporiti. Ali ako ne stigne rodzera u slemovima, GOAT će biti zabetoniran između Rodzera, Noleta i Rafe, sto je možda najpravednije, jer su sva trojica zaslužili.

DRAMAQUEEN

pre 4 godine

Да, да, грожђе је сада високо, па је постало кисело. Господин Федерер може само да гледа Ђоковића и Надала како се међусобно такмиче за место најбољег свих времена, јер ће у наредних годину-две сви Федерерови рекорди бити оборени. У то име, живели! Ух, добра берба 2020/21! Попиј нешто, биће Ти још теже!

Nole legenda

pre 4 godine

Kao rekao da GOAT ne postoji a naveo sve po cemu je on trenutno najbolji... Voleo bih da ga i Nole i Nadal prestignu po broju gren slem titula, a da ga Nole prestigne po broju nedelja na prvom mestu. Ima samo srecu sto su mu na pocetku bili protivnici Safin, Rodik i ostali pa je osvojio dosta gren slem titula. Takodje, veliki broj titula su mu iz serije 250, a Nole i Nadal imaju daleko vise mastersa od njega. Naravno on je jedan od najboljih svih vremena, ali da li je najbolji to ce se videti kada i Nadal i Nole zavrse karijere i onda moze o tome da se prica.

westernLows

pre 4 godine

Polako se moje reči obistinjuju. Rodžer Federer je tek 3. najbolji teniser svih vremena, a i to je pod znakom pitanja. Za 2 do 3 godine će tako biti i na "papiru".

kaligula

pre 4 godine

Ja mislim da su boja džempera i vrsta veza a posebno kvalitet vune najbitni faktori za određivanje GOAT-a. E moj fekula, bolje da ćutiš. Ovako samo pokazuješ koliko ne možeš da prihvatiš da su čak dvojica već sad ispred tebe po gomili stavki.

Lazni inženjer

pre 4 godine

Da li je Napoleon GOAT medju vojskovodjama ili je to Aleksandar Veliki?
Moze samo da se pretpostavi jer se nikada nisu sreli. Za razliku od njih, Novak je "oduvao" par konkurenata u direktnom duelu cesce nego oni njega. Pa opet, fali mu gren slemova...

miodrag

pre 4 godine

Rođa što je stariji, to je objektivniji. Ranije je bilo samo ja pa ja. Sada već zrelije razmišlja...
(železničar, 3. oktobar 2019 12:54)
Nije Zeljo to , ne razmislja on zrelije nego je proracunat kao sav zapadni svet I vidi da nece uskoro biti ni po jednom parmetru najbolji pa sada GOAT ne postoji, ma nema veze, ma ko je to uopste smislio, ma to nije nikad njemu bilo vazno, ma.....itd itd.....a sto je stariji to je sve stariji, to si lepo primetio.

samo jako

pre 4 godine

Car je nabrojao sve gde je prvi,samo još Konorsa po broju titula da stigne a to je još 7-8 ...ali on ipak misli da nema Goat-a,jednostavno car..gotovo sam si guran da ga Nadal prestize a verovatno i Nole i po gs i po broju nedelja

alex

pre 4 godine

To je rekao znajuci da ce ga Nadal (mozda i Djokovic), ali Nadal sigurno, dostici i prestici. Inace da sú ova dvojica daleko iza njega rekao bí :Tko, pa zna se, ja sam GOAT, pogledajte rezultate molim. Ovako kao, ma GOAT ne postoji, svi smo mi GOAT itd.itd.

slaviša šmigič

pre 4 godine

kad su tebe birali nesečam se,da si ikad pomenuo,da si nezasluženo gout vidim koliko ti smeta jer,če nadal sigurno,da te povozi a postoji i šansa,da novak skupa sa nadalom preturi tebe i budeš tek treči zato odjednom ta priča bolje je kad čutiš rodjo poslednju godinu,kad ste si razdelili ti 2 i nadal 2 slama dok je nole bio povredjen ili vreme kad si osvajao grand slamove sve dok nisu došli nadal i novak a onda se sve promenulo i odjednom nisi mogao više,da uzmeš ništa ako kojim slučajem nije bilo novaka ili nadala teg tad si uspeo,da uzmeš nešto,a to da igraš možda najlepši tenis to ti niko neusporava pa tako uostalom mislim i sam ali,da si kvalitetom tenisa iza nadala i novaka jasno je svakome.

...

pre 4 godine

Samo sto Rodzer nije igrao u eri bez ove dvojice, i u toj eri nije osvojio skoro nista. Cim su mu bili. konkuretni Rafa i Novak, on se presaltao da sakuplja turnire 500.
Treba sagledati i konkurenciju prilikom osvajanja GS, Rodzer do GS stizao preko igraca iz top hiljadu hhahaha, dok nisu dosla ova dvojica.

Milena

pre 4 godine

Da li sam samo ja primjetila da nema Fed cluba? Lakše se diše.
Neko je već spomenuo da je do dolaska Đokovića bio Federerov navijač. I ja sam. I dalje se divim njegoboj igri. U tenisu sve izgleda lako, kad on to radi.
Ali- njegov dugogodišnji ružan odnos prema Đokoviću mi ga je potpuno ogadio.
Ova priča sa najboljim svih vremena mi je samo potvrdila da sam u pravu sto ga već odavno uopšte ne poštujem.

Petar

pre 4 godine

Sad već shvata da neće ostati prvi ni po broju gren slemova, ni po broju mastersa (tu ni sad nije prvi), ni po broju nedelja kao br. 1 ... pa ajde sad da promenimo priču, to sve nije bitno, bitno je nešto drugo ... čekaj da smislim šta ... možda lepršavi stil igre?

tralala

pre 4 godine

Ja ću izneti neke činjenice, a svako će da donese svoj zaključak.

- Federer rodjen 1981. Pro od 1998. (17 gž). Prvi GS 2003. (22 gž)
- Nadal je rođen 1986. Pro od 2001. (15 gž). Prvi GS 2005. (19 gž)
- Djoković rođen 1987. Pro od 2003. (16 gž). Prvi GS 2008. (21 gž)

- Federer 20 GS: 16 u periodu od 22.-30. godine života (1,78/g), 4 od 31.-38. (0,5/god)
- Nadal 19 GS: 14 u periodu 19.-30. gž (1,17/god), 5 od 31.-33. (1,67/god)
- Djoković 16 GS: 12 21.-30. gž (1,2/god), a 4 od 31.-32. (2/god)

Da se još primeti da su, od tih GS posle svoje 30. gž, Federer i Nadal osvojili po 3 u periodu 2017 do prva polovina 2018, kada je Djoković bio odsutan zbog povrede lakta, a pre toga osvajali poslednji put 2012. (31. godina života) i 2014. (28. godina života) respektivno.

H2H odnose znate i sami.

slaviša šmigič

pre 4 godine

da je bar jednom to rekao u vreme kad su njemu pripadala ta priznanja ali tada sve ok čuti a sad kad je video,da ga nadal sigurno prolazi a mozebiti i novak poceo je pricati sasvim druge price.

Dusanovo carstvo!

pre 4 godine

Sta tu ima da se razmislja kasa Nole bude najduze na prvom mestu, najveci broj GS titula, osvojene sve profi turnire i jos u eri najvecih rivala????? Mogu misljenja da se razlikuju ali ce prvi na listi u svim kategorijama biti on. Dasvidanija!!

Zoki

pre 4 godine

Da bi Rodžer bio GOAT morao bi da pobedi Noleta u nekom velikom finalu. A to godinama ne može. Od 14 velikih turnira tokom godine pobedio je Noleta samo u finalu US Opena pre 12 godina i 3 puta u finalu Sinsinatia. Uz pobede u finalima Dubaia i Bazela to je to što se tiče Rodžerovih trijumfa. I Nole je pobedjivao Rodžera u finalima ovih turnira a uz to i 3 puta u finalima Vimbldona, 3 puta u finalima završnih Mastersa, 2 puta u finalima Kanade i po jednom u finalima Rima i IW.

slaviša šmigič

pre 4 godine

što se tiče olimpiskih lepo je imati ali znamo,da u tenisu olimpisko zlato nevredi ništa kad ga usporedi sa grand slamom,ko bi menjao olimpisko zlato za naprimer osvojen wimbledon nepostoji taj teniser ali iz moje perspšektive zlato je zlato svakako vredi.

Goran

pre 4 godine

"Moje mišljenje je da osim statističkih, komponenta koja bi bila presudna u ovoj priči, bila bi dominacija nad ostalim takmičarima te ere, odnosno, da je takmičar ubjedljivo bolji od ostalih." Apsolutno se ne slazem sa ovim. Takmicar moze biti ubedljivo bolji od ostalih ako je konkurencija slaba sto se moze videti po tome koliko je slemova podeljeno izmedju 4 najdominantnija igraca u nekoj eri. U eri Samprasa 34 slema su osvojili Sampras, Agasi, Beker i Edberg. U Novakovoj eri 58 slemova su osvojili Federer, Nadal, Novak i Mari. To je neuporedivo veca konkurencija. Ako se vratimo na vreme Borga, Mekindroa, Konorsa i Lendla oni su osvojili ukupno 34 slema, opet daleko manje od 58. To znaci da je u sadasnjoj eri bila daleko najveca konkurencija u Open eri i da svaki grand slem vredi vise nego ranije.

mile

pre 4 godine

dok se nole nije pojavio navijao sam za njega jer igra najlepsi tenis,ali kako je vreme odmicalo pokazao je pravo lice,najlogicnije je da ga i nole i nadal preteknu,a goat bi postojao da je bas daleko od njih,a posto mu disu za vratom a on pred penzijom onda me ova licemerna izjava nije iznenadila

ljubomilko

pre 4 godine

Novak će biti najbolji ne samo međusobno, nedelja na listi, svi mastersi, možda i najviše GS.
Ono po čemu će biti upamćen je to da u eri Federera i Nadala je uskočio niodkuda i bez podrške sponzora, država i još mnogo čega što imaju ova dvojica
Pokazao i dokazao svim malim narodima i siromašnim sportistima da samo veliki trud i zalaganje uz podršku porodice je presudan faktor uz neizostavan talenat za određeni sport.

DIMITRIJE

pre 4 godine

ima smisla sto je rekao samo pod uslovom da su rekordi na kraju karijera svih iz vodecih 3 rasporedjni na vise mesta. jedan je vlasnik nedelja, drugi GS, treci mastersa itd... Nadala ce oboriti kolko na RG slemove, a Br nedelja ako bude zdrav kolko sled godine novak i sad to donekle ima smisla ali...
... na kraju ce biti samo jedan vladar svih vaznih rekorda i zna se ko je, kad se svima zavrse karijere.

@Laki

pre 4 godine

Nije i pravu, postoji, dobra stara koza. A ovi što traže najboljeg svih vremena su dokoni i prazni tipovi, koji krpe svoje rupe tuđim uspesima.

Maca

pre 4 godine

Federer je veliki teniser, neosporno, ali pre svega je marketinska ikona. To ce se tesko promeniti jer su pare u pitanju. Ali za 20, 30 godina obicno sledi revizija i objektivnija slika. Nole ce tek postati lik o kome ce se pisati i pricati, naravno u pozitivnom kontekstu

pesadinac

pre 4 godine

Izraz GOAT ili ti Greatest Of All Time je obicna glupost.
Sve je podlezno promenama, u zavisnosti od vremena o kojem se raspravlja, konkureciji u datom vremenskom periodu i subjektivnim merilima onoga ko bira GOAT-a.
Primer ko je Fudbalski GOAT : Messi, Maradona ili Pele.
Messi je za sadasnju generaciju najveci svih vremena medjutim ako gledamo sta je taj isti Messi pokazao na svetskim prvenstvima najvecem fudbalskom podijumu onda je on mali mis u odnosu na ovu drugu dvojicu.

švajcarski poreznik

pre 4 godine

....

Takvih stvari ima samo kod primitivnog Srblja. Prosto je nemoguće da Federer priča o nekakvom oduženju državi, a da ne misli na porez.
(neka neka, 3. oktobar 2019 14:12)

Imam neku rodbinu u Švajcarskoj koji su mi pričali o razlikama poreskog sistema u toj zemlji, pa su mi objasnili da to zavisi od mesta do mesta, ne od kantona. Pa su mi rekli da u njihovom kantonu Basel-Landschaft postoji velika razlika da li živite u Hemmikenu ili u Bottmingenu. U ovom zadnjem je navodno najniži porez u Švajcarskoj. Takođe su mi rekli da u Bottmingenu je prijavljen Rodžer Federer kao poreski obveznik...

Majkl Džondar

pre 4 godine

@neka neka zašto je po tebi kolektivizam primitivan? I čisto da te obavestim da su sportisti ambasadori jedne zemlje, pa tako je i on ambasador Švajcarske a Novak Srbije. Ti bi recimo, bio loš ambasador.

Lik

pre 4 godine

"Mislim da GOAT kao takav ne postoji. On bi mogao da se odredi gledajući nedelje provedene na prvom mestu, Grend slem titule, ukupan broj titula, dužinu igranja... ", istakao je Federer.

Interesantno, Jumko i ostali obožavaoci lika i dela (sad, dal ih je više ili su svi u jedan...nebitno) tvrde da broj nedelja nije bitan a F je to stavio na prvo mesto.

John Terry

pre 4 godine

On bi mogao da se odredi gledajući nedelje provedene na prvom mestu, Grend slem titule, ukupan broj titula, dužinu igranja... Ali nikako ne zavisi od konkurencije u tom trenutku...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (?!?, 3. oktobar 2019 12:32)

Kapiram te, malo je smesno sto je istakao kriterijume koji idu njemu u prilog. Medjutim, i ja mislim da to ne postoji. Postoji grupa tenisera koji su postigli fantasticne rezultate i dominirali u svojoj eri. Ali uslovi nikad nisu isti pa ni poredjenje ne moze da se vrsi sa nekim razumim kriterijumom.

Ono

pre 4 godine

Realno gledano ostaju samo rekordi. Velikim delom su u rukama Novaka, Rafe i Federera gde će neki rekordi Federera verovatno biti preuzeti od dvojice prvo spomenutih. Novak kada završi karijeru verovatno će imati pet do deset rekorda u svojoj kolekciji koje će drugi juriti, Federeru ostane možda dva tri i Rafa će ih imati slično kao Novak. To su titule, nedelje na vrhu, pojedinačni turniri, GS, skor protiv top 10, broj finala/polufinala za redom, broj osvojenih razlicitih turnira iz top serije i slično...

Goran

pre 4 godine

"Kako je veca konkurencija kad 4 igraca osvoje 58 od konkurencije kad 4 igraca osvoje 34 grand slama?" Za grand slem titule je bitna samo konkurencija na samom vrhu, znaci nekoliko najvecih rivala a ostatak tura je nebitan. Recimo, ako su ti najvece prepreke za grand slem titule Lejton Hjuit, Filipusis i Safin imas daleko slabiju konkurenciju nego ako su to Federer, Nadal i Marej.

maconii

pre 4 godine

pa u pojedinacnim sportovima se moze odrediti ko je najbolji,prosto i jednostavno,onaj koji je rekorder u datom trenutku je trenutno GOAT u tom sportu...u tenisu to su trofeji i ostali parametri koje je naborajao...GOAT je trenutno Federer i bice sve do momenta dok ga Djokovic ne prestigne po broju slemova i po broju nedelja na prvom mestu,sto je izvesno da ce se desiti,ako Djokovic bude maksimalno posvecen tome....u ekipnim to mogu biti samo timovi,a ne igraci.

Cvrle

pre 4 godine

Za svajcarskog poreznika: kao sto dole pise Federer trenutno zivi i
prijavljen u Rapperswil-Jona. Tako kaze moj rodjak GOOGLE.

Had a residence in Dubai since 2006
Moved from his birthplace of Basel to Wollerau in March 2008
Lived in Bäch but sold in February 2014 to move into the “The Residence”
More recently owned Studenbühlstrasse 65 which he sold in 2018
Bought a 5,800 square metre plot of land in Herrliberg in 2011 (it went unused and is expected to be sold soon)
Built a holiday home in Valbella in 2015, currently his official residence
Purchased 16,000 square meter plot in Rapperswil-Jona in 2018

Ostin A

pre 4 godine

"Ali, mislim da svako ima svoje viđenje i da se mišljenja razlikuju"

Ovo je dobro rekao. Ali volim ove naše statističare. Što misle da je Bil Rasel najbolji košarkaš, a Paco Gento i Dani Alves najbolji fudbaleri svih vremena.

Iggy

pre 4 godine

Volim ove anti-federerovce, kao i anti-nolovce ili anti-rafe. To si takve sportske i teniske velicine da bi kad objektivno pogledamo njihova dostignuca, trebalo sa strahopostovanjem izgovarati i pisati njihova imena a ne razvlaciti ih po blatu. Vecina foteljasa ovde koji sportovima se bave samo iz fotelje ne bi bila dostojna ni u patike da ih ljubi!

Milena

pre 4 godine

@zemlja gruva
Naravno, Federerova izjava je umjerena i korektna, jer je to, zaboga, Federer. To što vidi da mu se tron opasno ljulja i pokušava negirati postojanje i, uopšte, mogućnost određivanja najboljeg od najboljih, to je po Vama korektnost!? A pljujete po onima koji žele i to otvoreno kažu da Đoković ( ili Nadal) sruši sve rekorde i bude , bar u tom u nekom periodu najbolji na svijetu. Napisali ste još nešto ružno- da ti ljudi nemaju svoj život. Ne znam da li je ovome potreban ikakav kpmentar, osim da sa Vama, možda, nešto nije kako treba. Pobogu, to su samo sportski navijači.

drvobradi

pre 4 godine

@Air
Kad vec razmisljas o NBA u vreme Bil Rasela, da li bi NBA liga bila jaca ako bi u njoj bilo 15 ili 30 timova? I dalje igras 82 utakmice, ali sa koncentrisanim kvalitetom (tzv plejof kosarka).

Dragana

pre 4 godine

Moje mišljenje je slično, ima dosta parametara za odredjivanje, mnoge rekorde koje neki igrači trenutno drže nikad neće niko oboriti. Igrači iz različitih epoha nisu igrali jedni protiv drugih. Tenis će se i dalje igrati. Pojedini komentatori preteruju sa ružnim rečima koje upućuju Rodžeru. U redu je da volite Novaka ali nije u redu da mrzite Rodžera više nego što volite Novaka. Ako ga vi vidite kao GOAT-a to je vaše pravo ali je i pravo drugih da vide Rodžera, Rafu, Lejvera, Samprasa itd. kao GOAT-a. Ili da ,kao što ja mislim, to nije toliko važno.

oberin martel

pre 4 godine

Ovako, Nadal NA RG osvaja dvadeseti GS i osvojiće još po koji do kraja karijere. Dakle, prestiže Rođu po broju osvojenih GS i postaje GOAT. Možda(nadam se) Đokvić nadmaši i Nadala. Zanimljivo da je GOAT postojao dok je po broju GS prvi bio Federer (iako ima negativan skor sa obojicom) a sada ga više nema... Nadal ili Novak pitanje je jedino.

Gorki

pre 4 godine

Naravno da ne postoji. Ne postoji zato sto se svaki sport pa tako i tenis, menja. Menja se sportska oprema. Menja se nacin treniranja. Menja se medicina koja pomaze sportistima da budu jaci, brzi bolji. Tako da mozda moze da se prica o nekakvim najboljim spprtistima ali samo u nekim kracim vremenskim periodima. Moze se reci da je neko nakbolji u neko svoje vreme igranja.

Zdenko

pre 4 godine

Evo da budem saglasan sa tvrdnjom Federera. U pravu je u potpunosti, jer se ne zna ko će biti GOAT, niti sada postoji. Po broju GS će biti uskoro prvi Nadal, po broju nedelja na prvom mestu će biti Novak, tako da ispada da ne postoji najbolji. Eto, nevoljno ali ipak, priznade čovek ono što neće da vide srbi koji za njega navijaju. Više neće biti bitan, kao ni njegovi rezultati. Ostaje da ova dvojica to reše između sebe.