Tenis 38

Utorak, 12.03.2019.

17:30

"Rafa, Rodžer i Novak su znali kako da podnesu mnoge žrtve"

Toni Nadal smatra da će se teško ponoviti takva generacije poput onih koje predstavljaju Rafael Nadal, Rodžer Federer i Novak Đoković.

"Rafa, Rodžer i Novak su znali kako da podnesu mnoge žrtve" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Five

pre 5 godina

@samo cinjenice

Sudeci po tvom komentaru, kao i po plusevima koje si dobio, ogleda se nivo poznavanja tenisa ljudi na ovom portalu.

Kako Federer i Nadal nisu osvojili sve slemove? Naravno da jesu.

Kako Federer nije osvojio zavrsni masters? Jeste, i to vise puta od Novaka (6 prema 5).

Kazes nemaju kvalitet za to? Koristis nadimak "samo cinjenice". Ala su ti cinjenice, samo nastavi.

petar

pre 5 godina

@petar 
Govorim o pocetku godine, dakle 2005 je Federer imao 4 GS. Tacnije, u trenutku u kojem je Nadal 
osvojio prvu titulu, Federer ih je imao 4, sto znaci da su u istoj konkurenciji osvojili vecinu svojih trofeja. 
Ta prica o ishrani moze da vazi za nekoliko meseci, ali za “pola karijere” vec malo teze. Cudno da neko odjednom izleci “milion” zdravstvenih problema. Tacnije, nemoguce. Pre ce biti da Nkvak oduvek za svaki poraz izmislja opravdanje. Jednostavno, Novak je dugo bio treci, iza Federera i Nadala ali nije uspevao da osvaja GS i da bude prvi jer nije bio dovoljno kvalitetan. Dobro, od 2011 do danas Novakvs RFRN 14-12, a do 2011 1-25. Sta je upecatljivije? Gde je bio do 2011? 
Kako je Nadal do 2011 osvojio 9 GS, a Novak samo 1? Jasno je da je Novak poceo da osvaja tek kada su Federer i Nadal popustili usled starosti i povreda.
(haha, 12. mart 2019 21:51)
Koliko ja znam, on se sve vreme do 2011 hranio na jedan nacin, a posle toga je korigovao ishranu. Po meni je to mnogo meseci do jednog trenutka i posle. Koliko ja znam, nije imao "milion" problema vec nekoliko problema, gde je prednjacila astma i alergijske reakcije na gluten. I to je prakticno odgovor na vecinu postavljenih pitanja. 1:25 je veoma upecatljiv, ali mislim da je skor jos upecatljiviji u odnosu bilo koga zdravog u odnosu onoga koji nije zdrav.

nono

pre 5 godina

@samo činjenice
Isto tako je on osvojio manje titula od njih jer nije bio dovoljno kvalitetan. Jasno k’o dan.
I naravno, osvojio RG 2016 kada ni Nadal ni Federer nisu ucestvovali. Federer i Nadal nisu imali tu privilegiju da glavni rivali ne ucestvuju.

nono

pre 5 godina

@he he
Skroz netacno. Nadal se 2011 povredio na pocetku sezone, igrajuci AO. I cele sezone nije igrao u vrhunskoj formi. Cinjenice su jasne, Nadal je najbolje sezone u karijeri odigrao sve pre 2011. Jedino 2013 moze da se ubroji medju nekoliko najboljih za njega, ostale ni blizu. A i te 2013 je dominirao u odnosu na Novaka. Ti pises gluposti, dolazak do finala ne znaci da bi osvojio te titule, osvesti se covece.
Sto se Federera tice, da, Novak je njega pobedio nekoliko puta pre 2011, isto kao sto su Novaka pobedili Kirijos, Cung, Zverev itd. Ali titule su se mogle na prstima jedne ruke izbrojati. Znaci da je ipak cekao da ovaj ostari pa da pocne da osvaja. Kao sto ce Zverev mozda osvojiti nekoliko GS titula kada Novak ostari i ne bude na vrhuncu. Jednostavno.
Uostalom, Novak je u svojoj najboljoj godini u zivotu, 2015, cak 3 puta porazen od Federera koji je tada imao 34 godine! Od starca izgubio 3 puta na samom vrhuncu karijere i snage!? E sad zamisli da je taj starac imao 28 godina, a ne 34. Novak ne bi nikada uspeo da osvoji vise od 1 ili 2 GS titule.

nono

pre 5 godina

@he he
Opet gresis.
Stavljas i isti kos Nadala i Novaka, a to ne ide tako. Nadal je GS osvojio 2005, u trenutku kada je Federer imao samo 4 GS titule. Znaci, samo je Nadal mogao da osvaja GS redovno dok je RF bio na vrhuncu. Novak je morao da ceka 2011 i da Federer udje u tridesete godine. To je jasno. Pre toga ga je Federer redovno ponizavao na najvecim turnirma, kao i Nadal, i to je bilo ocekivano jer su Novaka ponizavali i drugi, narocito Rodik, Safin, Kolsrajber, Melcer itd.
Pa te 2008, Novak treci igrac sveta i ponizi ga Safin na Vimbldonu i to Safin koji se naredne godine penzionisao. O Rodiku da ne pricamo, ubijao ga u pojam. E onda, dolazi do smene generacija, Federer usao u tridesete, Safin u penziji, Rodik takodje, Nadala stizu povrede, Soderling pred penzijom zbog bolesti, Del Potro povredjen... i u toj i takvoj situaciji Novak, Marej, Vavrinka i Cilici isplivavaju. Iskoristili okolnosti. Jednostavno je tako, cinjenice to pokazuju.
Pre 2011 Nadal je imao 9 GS, Federer 16, Novak i Del Potro po 1! A posle, kada je RF usao u tridesete, Nadal se povredio, Del Potro, Soderling takodje... oni koji su igrali sporedne uloge poceli da osvajaju titule. Sve jasno.
Da je Novak bio kvalitetniji, i on bi kao Nadal osvajao GS jos od 2005.

nono

pre 5 godina

@realno
Pa realno, jedini pokazatelj toga ko je bolji su osvojene titule i duzina boravka na prvom
mestu. Kakvu vrednost imaju pobede, ako je taj rival osvojio vise titula i duze bio najbolji na svetu. Nikakvu realnu vrednost. Medjusobni skor zavisi od mnogo stvari (trenutna forma, starost, povrede, podloga, itd), a titule su vec nesto drugo. Odraz kvaliteta i konstantnosti. Da se gleda H2H, a ne titule, Rodik bi vazio za boljeg tenisera od Djokovica. A nije.
Prema tome, Nadal je bolji od Novaka. Ima vise titula, vise GS titula, vise masters titula, zlato na OI, vise Dejvis Kup titula... dakle uspesniji od Novaka MNOGO. Ima manje nedelja na prvom mestu, ali vise GS i ukupno titula, tako da je ipak uspesniji i bolji od Novaka.
Sta Novak ima? Samo H2H i to je to. A Nadal sve ostalo, sve najvaznije u tenisu.
I dalje niko ozbiljan u svetu tenisa nije ni pokusao da Novaka postavi ispred Nadala na vecnoj listi, jer nema osnova za to. Novak nije i ne moze biti kandidat za GOAT-a kada je u karijeri postigao manje od Federera i Nadala. A ni Samprasa nije jos definitivno pretekao. Ipak je Samoras svoje titule osvajao u tezoj konkurenciji, dok je Djokovic cak 9 GS osvojio u konkurenciji Federera od 33+ godine i povredjenog Nadala, a cak 6 je osvojio u periodu u kojem ni Nadal ni Federer nisu igrali mesecima zbog povreda. Sampras nije imao takvu privilegiju, da mu glavni konkurent budu povredjeni starac i samo povredjeni “vrsnjak”.

realno

pre 5 godina

Djokovic nije bolji od Nadala 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Forrealdough, 12. mart 2019 18:35) 

Kako nije bre. Đoković ima 17 GS od toga 11 RG jedan od najprstižnijoh turnira!! Ipak Nadal ima tek 15 GS! Pa da.
(Banjica, 12. mart 2019 20:21)

Novak je bolji od Nadala na 3 od 4 slema. Nema Rafa kvalitet osim na šljaci da bude bolji od Novaka. Po svim relevantnim statističkim kategorijama (osim na šljaci) Novak je bolji od Nadala. H2H je najbolji pokazatelj odnosa kvaliteta igrača koji su direktna konkurencija jedan drugom celu karijeru. Nije Kirjos Novakov direktni karijerni konkurent niti rival, kao što to Davidenko nije Nadalu. Kada Kirjos u kontinuitetu godinama bude igrao sa Novakom polufinala i finala velikih turnira, onda će mu biti konkurencija i rival, do tada jedan, dva meča u prvim, drugim kolima pripremnih turnira ništa ne predatavljaju. Na suprot tome, dva rivalstva sa najviše međusobnih mečeva u istoriji tenisa (Nole-Rafa, Nole-Fed) ukupno 100 (slovima STO!) mečeva, je itekako relevantan pokazatelj kvaliteta. Ne poredimo ovde tenisere iz različitih epoha, (npr Lejvera i Federera) pa da nam broj slemova bude pokazatelj ko je bolji. Ako teniseri skoro 15 godina igraju jedan protiv drugog, 40, 50 mečeva i to sve finala i polufinala, zdrav razum kaže da je bolji onaj ko ima više pobeda. Ja sam gledao svih 100 mečeva Novaka sa Rafom i Federerom i video sam ko je najbolji teniser. Oči i zdrav razum mi govore ko je najbolji. Kakve veze imaju Bagdatis, Gonzales i Filipusis sa tim da li je Federer bolji od Novaka ili Rafe?

Marko

pre 5 godina

20,100,310, sve jasno! I to protiv velikih igrača, Samprasa, Agasija, Safina, a ne protiv Andersona, Conge, Delpotra, jadnog Mareja...

he he

pre 5 godina

Jasno je da je Novak poceo da osvaja tek kada su Federer i Nadal popustili usled starosti i povreda.
(haha, 12. mart 2019 21:51)

Izvini, ali ne lupaj! Novak je kao klinac od 20 godina mlatio Federera i na slemu (AO 2008.) i na mastersu (Mont. 2007.) kada je Federer imao samo 26 godina, dakle nije bio star. Zatim 2009. koju je Federer završio kao broj 1 (čisto da te podsetim), klinac Nole ga mlati na dva mastersa (Miami, Roma), dakle beton, šljaka, svuda, i da radost bude veća, mlati ga i u rodnom Bazelu (indoor he he), a Federer je imao tada 28 godina, dakle nije bio star. I onda se nađe neki pametnjaković poput tebe da trubi kako je Novak čekao da Federer ostari.
Za Nadala je tek nebuloza da ga je Nole čekao da se povređuje. Nadal je bio u najboljoj formi života 2011. jer nikada u karijeri kao tada nije glatko dolazio do finala gde god da je igrao, bez obzira na podlogu. Dakle evo Nadalove serije života: finale IW, MI, MC, BAR, RO, MA, RG, WIM, USO. Znači DEVET FINALA ZA REDOM NA SVIM PODLOGAMA. Gubio je ta finala SAMO od Novaka! Tamo gde nije igrao sa Novakom je sve glatko osvojio (MC, BAR, RG). Da nije bilo Novaka te godine, Rafa bi imao najbolju sezonu u istoriji tenisa, bolju čak i od Novakove legendarne 2015. Imao bi 5 masters titula za redom (IW, MI, MC, RO, MA), i 5 slemova za redom (RG11, W11, USO11, AO12, RG12). Toliko o tome. Prijatno, doviđenja.

samo činjenice

pre 5 godina

Ako su po nekima Federer i Nadal bolji od Novaka, zašto onda oni nisu osvojili sve slemove, sve masterse i završni top8 masters? Pa prosto, oni nemaju kvalitet za to. Jasno kao dan.

he he

pre 5 godina

. Novak i Marej su cekali da Federer ostari. 
(haha, 12. mart 2019 20:12)

Federer je izgubio dominaciju kada je imao 26 i po godina, daleko je to od starosti. Početkom 2008. prvo mu je Nole preoteo AO pregazivši ga u polufinalu sa 3:0. Zatim mu Rafa na leto preuzima Vimbldon, i Federer pada sa trona (zajedno su ga srušili, jer bi Rodžer dobio Congu u finalu AO da nije bilo Novaka, i sačuvao bi prvo mesto). Od tog trenutka iako u najboljim igračkim godinama Federer je samo sporadično osvajao po neki slem, i nikada više nije ponovio one serije vezanih sezona sa po 3 slema i dominaciju po više uzastopnih sezona koju je (gle čuda!) imao kada je bio u mladim godinama (od 20. do 25.). To je bilo moguće u srećna vremena kada se za titule borio sa Bagdatisima, Rodicima, Gonzalesima, Filipusosima, Hjuitima itd, ali kada su klinci Rafa i Nole napunili 20, 21 godinu, Federer se pozdravio sa dominacijom. Počeo je da gubi na slemovima od talentovane dece (Rafa, Nole, Delpo), koji su pokazali svu slabost Federerove dugogodišnje konkurencije - Rodik, Hjuit, Gonzales, Filipusis, Nalbandijan, Bagdatis, Davidenko, Ljubičić, Moja, Ferero. Svi nabrojani zajedno za celu karijeru nemaju NI JEDNU JEDINU pobedu na slemu protiv Federera. A pojavi se klinac Rafa i odvali ga na Garosu. Zatim se pojavi klinac Novak i pregazi ga u Melburnu. Onda se pojavi klinac Delpo i otrese ga na USO. Ceo svet zna da je Federer Rafino ili Novakovo godište, skupljao bi mrvice od ova dva velikana, skoro kao Endi ili Sten, možda bi koji slem više uzeo od njih, i nešto više mastersa. Pa Federer je već natovario 12 slemova dok Rafa i Nole nisu napunili ni 20 godina. To valjda sve govori.

hahahaha

pre 5 godina

@Uros Federer je do 2007 imao 42 titule a posle je osvojio jos 58. Cus imao preko 60 titula prije pojave Djokovica hahahah jos ljudi lajkuju, misle tacno

haha

pre 5 godina

@petar
Govorim o pocetku godine, dakle 2005 je Federer imao 4 GS. Tacnije, u trenutku u kojem je Nadal
osvojio prvu titulu, Federer ih je imao 4, sto znaci da su u istoj konkurenciji osvojili vecinu svojih trofeja.
Ta prica o ishrani moze da vazi za nekoliko meseci, ali za “pola karijere” vec malo teze. Cudno da neko odjednom izleci “milion” zdravstvenih problema. Tacnije, nemoguce. Pre ce biti da Nkvak oduvek za svaki poraz izmislja opravdanje. Jednostavno, Novak je dugo bio treci, iza Federera i Nadala ali nije uspevao da osvaja GS i da bude prvi jer nije bio dovoljno kvalitetan. Dobro, od 2011 do danas Novakvs RFRN 14-12, a do 2011 1-25. Sta je upecatljivije? Gde je bio do 2011?
Kako je Nadal do 2011 osvojio 9 GS, a Novak samo 1? Jasno je da je Novak poceo da osvaja tek kada su Federer i Nadal popustili usled starosti i povreda.

petar

pre 5 godina

Vidis li sta ne valja u toj tvojoj prici? 
Novak se nije “pojavio ni 2011 ni 2008 ni 2015... Pojavio se malo posle Nadala. Bio svo vreme tu, ali nije bio dovoljno kvalitetan da u konkurenciji koja je bila osvoji nesto. 
Nadal prvi GS osvojio 2005, Federer 2003 (2005 imao samo 4), a Novak tek 2008. Nadal pocetkom 2011 imao 9 GS a Novak samo jedan jedini. Znaci, do Novaka je. On, Nadal i Marej su priblizno iste starosti, a Nadal je pokazao da je najkvalitetniji jer je od 2005 medju 2 najbolja na svetu i GS sampion. JEDINI koji je uspeo da redovno osvaja Gs titule u eri najmocnijeg Federera i u svim konkurencijama. Novak i Marej su cekali da Federer ostari.
(haha, 12. mart 2019 20:12)
Ne bih rekao da nije bio kvalitetan vec je jednostavno konstantno imao problema sa zdravljem zbog neadekvatne ishrane. Cim je to regulisao i poceo zdrav da igra odmah su 2011. stigli rezultati, dok su kod drugih poprilicno kaskali. Federer je 2005. imao 6GS, a 2007. je imao 12 GS. Od pocetka 2011. do danas su Federer i Nadal zajedno osvojili 12 GS, a Djokovic 14 GS.

haha

pre 5 godina

@Uros
Vidis li sta ne valja u toj tvojoj prici?
Novak se nije “pojavio ni 2011 ni 2008 ni 2015... Pojavio se malo posle Nadala. Bio svo vreme tu, ali nije bio dovoljno kvalitetan da u konkurenciji koja je bila osvoji nesto.
Nadal prvi GS osvojio 2005, Federer 2003 (2005 imao samo 4), a Novak tek 2008. Nadal pocetkom 2011 imao 9 GS a Novak samo jedan jedini. Znaci, do Novaka je. On, Nadal i Marej su priblizno iste starosti, a Nadal je pokazao da je najkvalitetniji jer je od 2005 medju 2 najbolja na svetu i GS sampion. JEDINI koji je uspeo da redovno osvaja Gs titule u eri najmocnijeg Federera i u svim konkurencijama. Novak i Marej su cekali da Federer ostari.

haha

pre 5 godina

@Tzar bomba
Porede se titule, finala, prvo mesto, GS. Tu se vidi ko je uspesniji. Ne nekakav skor po kojem ispada da je Kirjos bolji od Djokovica, Davidenko od Nadala itd. Zna se sta je vazno.

Uros

pre 5 godina

. Novak i Marej su cekali da Federer ostari.
(haha, 12. mart 2019 20:12)

Federer se naosvajao titula dok nije imao konkurenciju, zato ga Novak mlati od 2010. :D

Banjica

pre 5 godina

Djokovic nije bolji od Nadala
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Forrealdough, 12. mart 2019 18:35)

Kako nije bre. Đoković ima 17 GS od toga 11 RG jedan od najprstižnijoh turnira!! Ipak Nadal ima tek 15 GS! Pa da.

reflektor

pre 5 godina

Zato sto su unikatni.Zato sto grizu i hoce pobede.Izjave koje se nekad lose tumace ili prevode su nebitne.Ova era(epoha) tenisa je toliko dominantna da je more drugih igraca "potopljeno".Osim Mareja koji ima sve sa tehnicke strane da se nosi sa njima, dobijao ih ali je nivo ispod suma sumarum i zbog toga sto su njih trojica mentalno mnogo jaci od svih i kad je gusto ne popustaju.I Vavrinke i Delpa koji zbog svojih razloga nemaju konstantnost.Svi ostali zadnjih 15 god. su gledali njih trojicu to je poenta.Za kraj,najbitnije gde su oni lomili jedan drugog,a gde su sveee ostale dobijali..najbitniji momentum u mecu!!!I tu preokrenu.To je odlika.

King Roger

pre 5 godina

Ne moze Nolo i Kralj Federer da se porede.Kralj Federer u mnogome bolji trofejniji ljudi ga vise vole i sve je naj u odnosu na Nola.

Marko99

pre 5 godina

Meni je drago da sa svojih 39 mogu reci da sam gledao njih trojicu pa i Messia i Ronalda. Znam ja da ce sad mnogi reci pa doci ce opet neko drugi. Hoce...al u isto vrijeme, pa ne znam bas. A vi se prepucavajte dalje. Ja tako ne bih mogao uzivati u sportu. Uzdravlje

Tzar bomba

pre 5 godina

Svasta. Djokovic ne moze da se poredi s Nadalom i Federerom. On je sve sto je osvojio osvojio tek posto je Federer usao u tridesete, a Nadal poceo po pola sezone da propusta zbog povreda. Pogledajte samo, 14 od 15 svojih Gs titula osvojio je od 2011, dakle od kada je Federer usao u tridesete, a Nadal u probleme s povredama. Pre 2011 Nadal je osvojio cak 9 GS, a Novak jedan jedini. Znaci da je Nadal jedini koji je mogao da osvaja najvece turnire u eri najmocnijeg Federera. Novak, Marej, Vavrinka i Cilic su dosli tek kasnije i iskoristili slabiju konkurenciju da osvoje GS.
(haha, 12. mart 2019 18:35)

Moze da se poredi, imas medjusobni skor za to.

haha

pre 5 godina

Svasta. Djokovic ne moze da se poredi s Nadalom i Federerom. On je sve sto je osvojio osvojio tek posto je Federer usao u tridesete, a Nadal poceo po pola sezone da propusta zbog povreda. Pogledajte samo, 14 od 15 svojih Gs titula osvojio je od 2011, dakle od kada je Federer usao u tridesete, a Nadal u probleme s povredama. Pre 2011 Nadal je osvojio cak 9 GS, a Novak jedan jedini. Znaci da je Nadal jedini koji je mogao da osvaja najvece turnire u eri najmocnijeg Federera.
Novak, Marej, Vavrinka i Cilic su dosli tek kasnije i iskoristili slabiju konkurenciju da osvoje GS.

1835

pre 5 godina

Čovek je čvrsto na zemlji, oduvek, i ima zdrave stavove. Najveći majstori su najveći posvećenici. Stvar uspeha je stvar koncentracije na uspeh. Ništa manje od celokupne usredsređenosti nije dovoljno za najveće uspehe.

Aki

pre 5 godina

Teško je upoređivati generacije, ali dominacija ove trojice traje već petnaest godina. Bolji od Safina, Nalbandijana, Davidenka, Hjuita, Rodika, bolji od Mareja, Vavrinke, Nišikorija, Ćilića, Gofana, Tima, a bolji i od treće generacije mladih koji dolaze, Cicipas, Zverev, Kačanov, Borna. Da niko ni ne primiriše ovoj trojici gladijatora godinama. To će se teško ponoviti u ovom veku. Uživajmo još malo dok traje.

Goran

pre 5 godina

"Nadal, Đoković i Federer su zajedno osvojili 52 Grend slem titule". Ubo je u centar. Pojavice se sigurno neko ko ce osvojiti 22-23 grand slem titule, jer je tako u zenskoj konkurenciji. Ali nece se verovatno nikada pojaviti trojka koja ce u istoj epohi zajedno osvojiti 60 grand slem titula koliko ce ova trojka ubedjen sam osvojiti. Ako uzmete bilo koju drugu epohu, ne mozete naci 3 igraca sa vise od 30-tak grand slem titula. Posle njih, na drugom mestu su Lejver, Emerson i Njukomb koji imaju ako se ne varam 31 titulu.

Uros

pre 5 godina

Federer ne moze nikako da se poredi sa Djokovicem jer sve sto je osvojio, osvojio je pre pojavljivanja Djokovica.

Lako je bilo igrati sa Hjuitom i Bagdatisom.

12GS je osvojio Federer pre pojavljivanja Djokovica i preko 60 titula.

A zanimljiva stvar od 2011.god:

Djokovic 14GS
Federer+Nadal 12GS

Djokovic G.O.A.T.

m

pre 5 godina

Sve su to i sticaji okolnosti i razdoblje u kome je neko igrao i još mnogo, mnogo faktora! Mora se priznati da nikada i, ni u jednom sportu nisu toliko pravljena poređenja sportista iz različitih dekada igranja! (Možda zbog toga što je ovo najskuplji sport!) A čemu sve to! Svako vreme je imalo svoje favorite i one iz drugog niza... U ovo vreme ovi drugi ne postoje, ili ipak postoje???!!!

Aki

pre 5 godina

Teško je upoređivati generacije, ali dominacija ove trojice traje već petnaest godina. Bolji od Safina, Nalbandijana, Davidenka, Hjuita, Rodika, bolji od Mareja, Vavrinke, Nišikorija, Ćilića, Gofana, Tima, a bolji i od treće generacije mladih koji dolaze, Cicipas, Zverev, Kačanov, Borna. Da niko ni ne primiriše ovoj trojici gladijatora godinama. To će se teško ponoviti u ovom veku. Uživajmo još malo dok traje.

1835

pre 5 godina

Čovek je čvrsto na zemlji, oduvek, i ima zdrave stavove. Najveći majstori su najveći posvećenici. Stvar uspeha je stvar koncentracije na uspeh. Ništa manje od celokupne usredsređenosti nije dovoljno za najveće uspehe.

Uros

pre 5 godina

Federer ne moze nikako da se poredi sa Djokovicem jer sve sto je osvojio, osvojio je pre pojavljivanja Djokovica.

Lako je bilo igrati sa Hjuitom i Bagdatisom.

12GS je osvojio Federer pre pojavljivanja Djokovica i preko 60 titula.

A zanimljiva stvar od 2011.god:

Djokovic 14GS
Federer+Nadal 12GS

Djokovic G.O.A.T.

Marko99

pre 5 godina

Meni je drago da sa svojih 39 mogu reci da sam gledao njih trojicu pa i Messia i Ronalda. Znam ja da ce sad mnogi reci pa doci ce opet neko drugi. Hoce...al u isto vrijeme, pa ne znam bas. A vi se prepucavajte dalje. Ja tako ne bih mogao uzivati u sportu. Uzdravlje

Tzar bomba

pre 5 godina

Svasta. Djokovic ne moze da se poredi s Nadalom i Federerom. On je sve sto je osvojio osvojio tek posto je Federer usao u tridesete, a Nadal poceo po pola sezone da propusta zbog povreda. Pogledajte samo, 14 od 15 svojih Gs titula osvojio je od 2011, dakle od kada je Federer usao u tridesete, a Nadal u probleme s povredama. Pre 2011 Nadal je osvojio cak 9 GS, a Novak jedan jedini. Znaci da je Nadal jedini koji je mogao da osvaja najvece turnire u eri najmocnijeg Federera. Novak, Marej, Vavrinka i Cilic su dosli tek kasnije i iskoristili slabiju konkurenciju da osvoje GS.
(haha, 12. mart 2019 18:35)

Moze da se poredi, imas medjusobni skor za to.

Goran

pre 5 godina

"Nadal, Đoković i Federer su zajedno osvojili 52 Grend slem titule". Ubo je u centar. Pojavice se sigurno neko ko ce osvojiti 22-23 grand slem titule, jer je tako u zenskoj konkurenciji. Ali nece se verovatno nikada pojaviti trojka koja ce u istoj epohi zajedno osvojiti 60 grand slem titula koliko ce ova trojka ubedjen sam osvojiti. Ako uzmete bilo koju drugu epohu, ne mozete naci 3 igraca sa vise od 30-tak grand slem titula. Posle njih, na drugom mestu su Lejver, Emerson i Njukomb koji imaju ako se ne varam 31 titulu.

reflektor

pre 5 godina

Zato sto su unikatni.Zato sto grizu i hoce pobede.Izjave koje se nekad lose tumace ili prevode su nebitne.Ova era(epoha) tenisa je toliko dominantna da je more drugih igraca "potopljeno".Osim Mareja koji ima sve sa tehnicke strane da se nosi sa njima, dobijao ih ali je nivo ispod suma sumarum i zbog toga sto su njih trojica mentalno mnogo jaci od svih i kad je gusto ne popustaju.I Vavrinke i Delpa koji zbog svojih razloga nemaju konstantnost.Svi ostali zadnjih 15 god. su gledali njih trojicu to je poenta.Za kraj,najbitnije gde su oni lomili jedan drugog,a gde su sveee ostale dobijali..najbitniji momentum u mecu!!!I tu preokrenu.To je odlika.

he he

pre 5 godina

Jasno je da je Novak poceo da osvaja tek kada su Federer i Nadal popustili usled starosti i povreda.
(haha, 12. mart 2019 21:51)

Izvini, ali ne lupaj! Novak je kao klinac od 20 godina mlatio Federera i na slemu (AO 2008.) i na mastersu (Mont. 2007.) kada je Federer imao samo 26 godina, dakle nije bio star. Zatim 2009. koju je Federer završio kao broj 1 (čisto da te podsetim), klinac Nole ga mlati na dva mastersa (Miami, Roma), dakle beton, šljaka, svuda, i da radost bude veća, mlati ga i u rodnom Bazelu (indoor he he), a Federer je imao tada 28 godina, dakle nije bio star. I onda se nađe neki pametnjaković poput tebe da trubi kako je Novak čekao da Federer ostari.
Za Nadala je tek nebuloza da ga je Nole čekao da se povređuje. Nadal je bio u najboljoj formi života 2011. jer nikada u karijeri kao tada nije glatko dolazio do finala gde god da je igrao, bez obzira na podlogu. Dakle evo Nadalove serije života: finale IW, MI, MC, BAR, RO, MA, RG, WIM, USO. Znači DEVET FINALA ZA REDOM NA SVIM PODLOGAMA. Gubio je ta finala SAMO od Novaka! Tamo gde nije igrao sa Novakom je sve glatko osvojio (MC, BAR, RG). Da nije bilo Novaka te godine, Rafa bi imao najbolju sezonu u istoriji tenisa, bolju čak i od Novakove legendarne 2015. Imao bi 5 masters titula za redom (IW, MI, MC, RO, MA), i 5 slemova za redom (RG11, W11, USO11, AO12, RG12). Toliko o tome. Prijatno, doviđenja.

Uros

pre 5 godina

. Novak i Marej su cekali da Federer ostari.
(haha, 12. mart 2019 20:12)

Federer se naosvajao titula dok nije imao konkurenciju, zato ga Novak mlati od 2010. :D

he he

pre 5 godina

. Novak i Marej su cekali da Federer ostari. 
(haha, 12. mart 2019 20:12)

Federer je izgubio dominaciju kada je imao 26 i po godina, daleko je to od starosti. Početkom 2008. prvo mu je Nole preoteo AO pregazivši ga u polufinalu sa 3:0. Zatim mu Rafa na leto preuzima Vimbldon, i Federer pada sa trona (zajedno su ga srušili, jer bi Rodžer dobio Congu u finalu AO da nije bilo Novaka, i sačuvao bi prvo mesto). Od tog trenutka iako u najboljim igračkim godinama Federer je samo sporadično osvajao po neki slem, i nikada više nije ponovio one serije vezanih sezona sa po 3 slema i dominaciju po više uzastopnih sezona koju je (gle čuda!) imao kada je bio u mladim godinama (od 20. do 25.). To je bilo moguće u srećna vremena kada se za titule borio sa Bagdatisima, Rodicima, Gonzalesima, Filipusosima, Hjuitima itd, ali kada su klinci Rafa i Nole napunili 20, 21 godinu, Federer se pozdravio sa dominacijom. Počeo je da gubi na slemovima od talentovane dece (Rafa, Nole, Delpo), koji su pokazali svu slabost Federerove dugogodišnje konkurencije - Rodik, Hjuit, Gonzales, Filipusis, Nalbandijan, Bagdatis, Davidenko, Ljubičić, Moja, Ferero. Svi nabrojani zajedno za celu karijeru nemaju NI JEDNU JEDINU pobedu na slemu protiv Federera. A pojavi se klinac Rafa i odvali ga na Garosu. Zatim se pojavi klinac Novak i pregazi ga u Melburnu. Onda se pojavi klinac Delpo i otrese ga na USO. Ceo svet zna da je Federer Rafino ili Novakovo godište, skupljao bi mrvice od ova dva velikana, skoro kao Endi ili Sten, možda bi koji slem više uzeo od njih, i nešto više mastersa. Pa Federer je već natovario 12 slemova dok Rafa i Nole nisu napunili ni 20 godina. To valjda sve govori.

haha

pre 5 godina

Svasta. Djokovic ne moze da se poredi s Nadalom i Federerom. On je sve sto je osvojio osvojio tek posto je Federer usao u tridesete, a Nadal poceo po pola sezone da propusta zbog povreda. Pogledajte samo, 14 od 15 svojih Gs titula osvojio je od 2011, dakle od kada je Federer usao u tridesete, a Nadal u probleme s povredama. Pre 2011 Nadal je osvojio cak 9 GS, a Novak jedan jedini. Znaci da je Nadal jedini koji je mogao da osvaja najvece turnire u eri najmocnijeg Federera.
Novak, Marej, Vavrinka i Cilic su dosli tek kasnije i iskoristili slabiju konkurenciju da osvoje GS.

haha

pre 5 godina

@Tzar bomba
Porede se titule, finala, prvo mesto, GS. Tu se vidi ko je uspesniji. Ne nekakav skor po kojem ispada da je Kirjos bolji od Djokovica, Davidenko od Nadala itd. Zna se sta je vazno.

realno

pre 5 godina

Djokovic nije bolji od Nadala 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Forrealdough, 12. mart 2019 18:35) 

Kako nije bre. Đoković ima 17 GS od toga 11 RG jedan od najprstižnijoh turnira!! Ipak Nadal ima tek 15 GS! Pa da.
(Banjica, 12. mart 2019 20:21)

Novak je bolji od Nadala na 3 od 4 slema. Nema Rafa kvalitet osim na šljaci da bude bolji od Novaka. Po svim relevantnim statističkim kategorijama (osim na šljaci) Novak je bolji od Nadala. H2H je najbolji pokazatelj odnosa kvaliteta igrača koji su direktna konkurencija jedan drugom celu karijeru. Nije Kirjos Novakov direktni karijerni konkurent niti rival, kao što to Davidenko nije Nadalu. Kada Kirjos u kontinuitetu godinama bude igrao sa Novakom polufinala i finala velikih turnira, onda će mu biti konkurencija i rival, do tada jedan, dva meča u prvim, drugim kolima pripremnih turnira ništa ne predatavljaju. Na suprot tome, dva rivalstva sa najviše međusobnih mečeva u istoriji tenisa (Nole-Rafa, Nole-Fed) ukupno 100 (slovima STO!) mečeva, je itekako relevantan pokazatelj kvaliteta. Ne poredimo ovde tenisere iz različitih epoha, (npr Lejvera i Federera) pa da nam broj slemova bude pokazatelj ko je bolji. Ako teniseri skoro 15 godina igraju jedan protiv drugog, 40, 50 mečeva i to sve finala i polufinala, zdrav razum kaže da je bolji onaj ko ima više pobeda. Ja sam gledao svih 100 mečeva Novaka sa Rafom i Federerom i video sam ko je najbolji teniser. Oči i zdrav razum mi govore ko je najbolji. Kakve veze imaju Bagdatis, Gonzales i Filipusis sa tim da li je Federer bolji od Novaka ili Rafe?

petar

pre 5 godina

Vidis li sta ne valja u toj tvojoj prici? 
Novak se nije “pojavio ni 2011 ni 2008 ni 2015... Pojavio se malo posle Nadala. Bio svo vreme tu, ali nije bio dovoljno kvalitetan da u konkurenciji koja je bila osvoji nesto. 
Nadal prvi GS osvojio 2005, Federer 2003 (2005 imao samo 4), a Novak tek 2008. Nadal pocetkom 2011 imao 9 GS a Novak samo jedan jedini. Znaci, do Novaka je. On, Nadal i Marej su priblizno iste starosti, a Nadal je pokazao da je najkvalitetniji jer je od 2005 medju 2 najbolja na svetu i GS sampion. JEDINI koji je uspeo da redovno osvaja Gs titule u eri najmocnijeg Federera i u svim konkurencijama. Novak i Marej su cekali da Federer ostari.
(haha, 12. mart 2019 20:12)
Ne bih rekao da nije bio kvalitetan vec je jednostavno konstantno imao problema sa zdravljem zbog neadekvatne ishrane. Cim je to regulisao i poceo zdrav da igra odmah su 2011. stigli rezultati, dok su kod drugih poprilicno kaskali. Federer je 2005. imao 6GS, a 2007. je imao 12 GS. Od pocetka 2011. do danas su Federer i Nadal zajedno osvojili 12 GS, a Djokovic 14 GS.

samo činjenice

pre 5 godina

Ako su po nekima Federer i Nadal bolji od Novaka, zašto onda oni nisu osvojili sve slemove, sve masterse i završni top8 masters? Pa prosto, oni nemaju kvalitet za to. Jasno kao dan.

m

pre 5 godina

Sve su to i sticaji okolnosti i razdoblje u kome je neko igrao i još mnogo, mnogo faktora! Mora se priznati da nikada i, ni u jednom sportu nisu toliko pravljena poređenja sportista iz različitih dekada igranja! (Možda zbog toga što je ovo najskuplji sport!) A čemu sve to! Svako vreme je imalo svoje favorite i one iz drugog niza... U ovo vreme ovi drugi ne postoje, ili ipak postoje???!!!

King Roger

pre 5 godina

Ne moze Nolo i Kralj Federer da se porede.Kralj Federer u mnogome bolji trofejniji ljudi ga vise vole i sve je naj u odnosu na Nola.

hahahaha

pre 5 godina

@Uros Federer je do 2007 imao 42 titule a posle je osvojio jos 58. Cus imao preko 60 titula prije pojave Djokovica hahahah jos ljudi lajkuju, misle tacno

Marko

pre 5 godina

20,100,310, sve jasno! I to protiv velikih igrača, Samprasa, Agasija, Safina, a ne protiv Andersona, Conge, Delpotra, jadnog Mareja...

Banjica

pre 5 godina

Djokovic nije bolji od Nadala
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Forrealdough, 12. mart 2019 18:35)

Kako nije bre. Đoković ima 17 GS od toga 11 RG jedan od najprstižnijoh turnira!! Ipak Nadal ima tek 15 GS! Pa da.

haha

pre 5 godina

@petar
Govorim o pocetku godine, dakle 2005 je Federer imao 4 GS. Tacnije, u trenutku u kojem je Nadal
osvojio prvu titulu, Federer ih je imao 4, sto znaci da su u istoj konkurenciji osvojili vecinu svojih trofeja.
Ta prica o ishrani moze da vazi za nekoliko meseci, ali za “pola karijere” vec malo teze. Cudno da neko odjednom izleci “milion” zdravstvenih problema. Tacnije, nemoguce. Pre ce biti da Nkvak oduvek za svaki poraz izmislja opravdanje. Jednostavno, Novak je dugo bio treci, iza Federera i Nadala ali nije uspevao da osvaja GS i da bude prvi jer nije bio dovoljno kvalitetan. Dobro, od 2011 do danas Novakvs RFRN 14-12, a do 2011 1-25. Sta je upecatljivije? Gde je bio do 2011?
Kako je Nadal do 2011 osvojio 9 GS, a Novak samo 1? Jasno je da je Novak poceo da osvaja tek kada su Federer i Nadal popustili usled starosti i povreda.

haha

pre 5 godina

@Uros
Vidis li sta ne valja u toj tvojoj prici?
Novak se nije “pojavio ni 2011 ni 2008 ni 2015... Pojavio se malo posle Nadala. Bio svo vreme tu, ali nije bio dovoljno kvalitetan da u konkurenciji koja je bila osvoji nesto.
Nadal prvi GS osvojio 2005, Federer 2003 (2005 imao samo 4), a Novak tek 2008. Nadal pocetkom 2011 imao 9 GS a Novak samo jedan jedini. Znaci, do Novaka je. On, Nadal i Marej su priblizno iste starosti, a Nadal je pokazao da je najkvalitetniji jer je od 2005 medju 2 najbolja na svetu i GS sampion. JEDINI koji je uspeo da redovno osvaja Gs titule u eri najmocnijeg Federera i u svim konkurencijama. Novak i Marej su cekali da Federer ostari.

nono

pre 5 godina

@he he
Opet gresis.
Stavljas i isti kos Nadala i Novaka, a to ne ide tako. Nadal je GS osvojio 2005, u trenutku kada je Federer imao samo 4 GS titule. Znaci, samo je Nadal mogao da osvaja GS redovno dok je RF bio na vrhuncu. Novak je morao da ceka 2011 i da Federer udje u tridesete godine. To je jasno. Pre toga ga je Federer redovno ponizavao na najvecim turnirma, kao i Nadal, i to je bilo ocekivano jer su Novaka ponizavali i drugi, narocito Rodik, Safin, Kolsrajber, Melcer itd.
Pa te 2008, Novak treci igrac sveta i ponizi ga Safin na Vimbldonu i to Safin koji se naredne godine penzionisao. O Rodiku da ne pricamo, ubijao ga u pojam. E onda, dolazi do smene generacija, Federer usao u tridesete, Safin u penziji, Rodik takodje, Nadala stizu povrede, Soderling pred penzijom zbog bolesti, Del Potro povredjen... i u toj i takvoj situaciji Novak, Marej, Vavrinka i Cilici isplivavaju. Iskoristili okolnosti. Jednostavno je tako, cinjenice to pokazuju.
Pre 2011 Nadal je imao 9 GS, Federer 16, Novak i Del Potro po 1! A posle, kada je RF usao u tridesete, Nadal se povredio, Del Potro, Soderling takodje... oni koji su igrali sporedne uloge poceli da osvajaju titule. Sve jasno.
Da je Novak bio kvalitetniji, i on bi kao Nadal osvajao GS jos od 2005.

petar

pre 5 godina

@petar 
Govorim o pocetku godine, dakle 2005 je Federer imao 4 GS. Tacnije, u trenutku u kojem je Nadal 
osvojio prvu titulu, Federer ih je imao 4, sto znaci da su u istoj konkurenciji osvojili vecinu svojih trofeja. 
Ta prica o ishrani moze da vazi za nekoliko meseci, ali za “pola karijere” vec malo teze. Cudno da neko odjednom izleci “milion” zdravstvenih problema. Tacnije, nemoguce. Pre ce biti da Nkvak oduvek za svaki poraz izmislja opravdanje. Jednostavno, Novak je dugo bio treci, iza Federera i Nadala ali nije uspevao da osvaja GS i da bude prvi jer nije bio dovoljno kvalitetan. Dobro, od 2011 do danas Novakvs RFRN 14-12, a do 2011 1-25. Sta je upecatljivije? Gde je bio do 2011? 
Kako je Nadal do 2011 osvojio 9 GS, a Novak samo 1? Jasno je da je Novak poceo da osvaja tek kada su Federer i Nadal popustili usled starosti i povreda.
(haha, 12. mart 2019 21:51)
Koliko ja znam, on se sve vreme do 2011 hranio na jedan nacin, a posle toga je korigovao ishranu. Po meni je to mnogo meseci do jednog trenutka i posle. Koliko ja znam, nije imao "milion" problema vec nekoliko problema, gde je prednjacila astma i alergijske reakcije na gluten. I to je prakticno odgovor na vecinu postavljenih pitanja. 1:25 je veoma upecatljiv, ali mislim da je skor jos upecatljiviji u odnosu bilo koga zdravog u odnosu onoga koji nije zdrav.

nono

pre 5 godina

@realno
Pa realno, jedini pokazatelj toga ko je bolji su osvojene titule i duzina boravka na prvom
mestu. Kakvu vrednost imaju pobede, ako je taj rival osvojio vise titula i duze bio najbolji na svetu. Nikakvu realnu vrednost. Medjusobni skor zavisi od mnogo stvari (trenutna forma, starost, povrede, podloga, itd), a titule su vec nesto drugo. Odraz kvaliteta i konstantnosti. Da se gleda H2H, a ne titule, Rodik bi vazio za boljeg tenisera od Djokovica. A nije.
Prema tome, Nadal je bolji od Novaka. Ima vise titula, vise GS titula, vise masters titula, zlato na OI, vise Dejvis Kup titula... dakle uspesniji od Novaka MNOGO. Ima manje nedelja na prvom mestu, ali vise GS i ukupno titula, tako da je ipak uspesniji i bolji od Novaka.
Sta Novak ima? Samo H2H i to je to. A Nadal sve ostalo, sve najvaznije u tenisu.
I dalje niko ozbiljan u svetu tenisa nije ni pokusao da Novaka postavi ispred Nadala na vecnoj listi, jer nema osnova za to. Novak nije i ne moze biti kandidat za GOAT-a kada je u karijeri postigao manje od Federera i Nadala. A ni Samprasa nije jos definitivno pretekao. Ipak je Samoras svoje titule osvajao u tezoj konkurenciji, dok je Djokovic cak 9 GS osvojio u konkurenciji Federera od 33+ godine i povredjenog Nadala, a cak 6 je osvojio u periodu u kojem ni Nadal ni Federer nisu igrali mesecima zbog povreda. Sampras nije imao takvu privilegiju, da mu glavni konkurent budu povredjeni starac i samo povredjeni “vrsnjak”.

nono

pre 5 godina

@samo činjenice
Isto tako je on osvojio manje titula od njih jer nije bio dovoljno kvalitetan. Jasno k’o dan.
I naravno, osvojio RG 2016 kada ni Nadal ni Federer nisu ucestvovali. Federer i Nadal nisu imali tu privilegiju da glavni rivali ne ucestvuju.

nono

pre 5 godina

@he he
Skroz netacno. Nadal se 2011 povredio na pocetku sezone, igrajuci AO. I cele sezone nije igrao u vrhunskoj formi. Cinjenice su jasne, Nadal je najbolje sezone u karijeri odigrao sve pre 2011. Jedino 2013 moze da se ubroji medju nekoliko najboljih za njega, ostale ni blizu. A i te 2013 je dominirao u odnosu na Novaka. Ti pises gluposti, dolazak do finala ne znaci da bi osvojio te titule, osvesti se covece.
Sto se Federera tice, da, Novak je njega pobedio nekoliko puta pre 2011, isto kao sto su Novaka pobedili Kirijos, Cung, Zverev itd. Ali titule su se mogle na prstima jedne ruke izbrojati. Znaci da je ipak cekao da ovaj ostari pa da pocne da osvaja. Kao sto ce Zverev mozda osvojiti nekoliko GS titula kada Novak ostari i ne bude na vrhuncu. Jednostavno.
Uostalom, Novak je u svojoj najboljoj godini u zivotu, 2015, cak 3 puta porazen od Federera koji je tada imao 34 godine! Od starca izgubio 3 puta na samom vrhuncu karijere i snage!? E sad zamisli da je taj starac imao 28 godina, a ne 34. Novak ne bi nikada uspeo da osvoji vise od 1 ili 2 GS titule.

Five

pre 5 godina

@samo cinjenice

Sudeci po tvom komentaru, kao i po plusevima koje si dobio, ogleda se nivo poznavanja tenisa ljudi na ovom portalu.

Kako Federer i Nadal nisu osvojili sve slemove? Naravno da jesu.

Kako Federer nije osvojio zavrsni masters? Jeste, i to vise puta od Novaka (6 prema 5).

Kazes nemaju kvalitet za to? Koristis nadimak "samo cinjenice". Ala su ti cinjenice, samo nastavi.

haha

pre 5 godina

Svasta. Djokovic ne moze da se poredi s Nadalom i Federerom. On je sve sto je osvojio osvojio tek posto je Federer usao u tridesete, a Nadal poceo po pola sezone da propusta zbog povreda. Pogledajte samo, 14 od 15 svojih Gs titula osvojio je od 2011, dakle od kada je Federer usao u tridesete, a Nadal u probleme s povredama. Pre 2011 Nadal je osvojio cak 9 GS, a Novak jedan jedini. Znaci da je Nadal jedini koji je mogao da osvaja najvece turnire u eri najmocnijeg Federera.
Novak, Marej, Vavrinka i Cilic su dosli tek kasnije i iskoristili slabiju konkurenciju da osvoje GS.

King Roger

pre 5 godina

Ne moze Nolo i Kralj Federer da se porede.Kralj Federer u mnogome bolji trofejniji ljudi ga vise vole i sve je naj u odnosu na Nola.

Uros

pre 5 godina

Federer ne moze nikako da se poredi sa Djokovicem jer sve sto je osvojio, osvojio je pre pojavljivanja Djokovica.

Lako je bilo igrati sa Hjuitom i Bagdatisom.

12GS je osvojio Federer pre pojavljivanja Djokovica i preko 60 titula.

A zanimljiva stvar od 2011.god:

Djokovic 14GS
Federer+Nadal 12GS

Djokovic G.O.A.T.

haha

pre 5 godina

@Uros
Vidis li sta ne valja u toj tvojoj prici?
Novak se nije “pojavio ni 2011 ni 2008 ni 2015... Pojavio se malo posle Nadala. Bio svo vreme tu, ali nije bio dovoljno kvalitetan da u konkurenciji koja je bila osvoji nesto.
Nadal prvi GS osvojio 2005, Federer 2003 (2005 imao samo 4), a Novak tek 2008. Nadal pocetkom 2011 imao 9 GS a Novak samo jedan jedini. Znaci, do Novaka je. On, Nadal i Marej su priblizno iste starosti, a Nadal je pokazao da je najkvalitetniji jer je od 2005 medju 2 najbolja na svetu i GS sampion. JEDINI koji je uspeo da redovno osvaja Gs titule u eri najmocnijeg Federera i u svim konkurencijama. Novak i Marej su cekali da Federer ostari.

Banjica

pre 5 godina

Djokovic nije bolji od Nadala
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Forrealdough, 12. mart 2019 18:35)

Kako nije bre. Đoković ima 17 GS od toga 11 RG jedan od najprstižnijoh turnira!! Ipak Nadal ima tek 15 GS! Pa da.

haha

pre 5 godina

@petar
Govorim o pocetku godine, dakle 2005 je Federer imao 4 GS. Tacnije, u trenutku u kojem je Nadal
osvojio prvu titulu, Federer ih je imao 4, sto znaci da su u istoj konkurenciji osvojili vecinu svojih trofeja.
Ta prica o ishrani moze da vazi za nekoliko meseci, ali za “pola karijere” vec malo teze. Cudno da neko odjednom izleci “milion” zdravstvenih problema. Tacnije, nemoguce. Pre ce biti da Nkvak oduvek za svaki poraz izmislja opravdanje. Jednostavno, Novak je dugo bio treci, iza Federera i Nadala ali nije uspevao da osvaja GS i da bude prvi jer nije bio dovoljno kvalitetan. Dobro, od 2011 do danas Novakvs RFRN 14-12, a do 2011 1-25. Sta je upecatljivije? Gde je bio do 2011?
Kako je Nadal do 2011 osvojio 9 GS, a Novak samo 1? Jasno je da je Novak poceo da osvaja tek kada su Federer i Nadal popustili usled starosti i povreda.

Marko

pre 5 godina

20,100,310, sve jasno! I to protiv velikih igrača, Samprasa, Agasija, Safina, a ne protiv Andersona, Conge, Delpotra, jadnog Mareja...

samo činjenice

pre 5 godina

Ako su po nekima Federer i Nadal bolji od Novaka, zašto onda oni nisu osvojili sve slemove, sve masterse i završni top8 masters? Pa prosto, oni nemaju kvalitet za to. Jasno kao dan.

Tzar bomba

pre 5 godina

Svasta. Djokovic ne moze da se poredi s Nadalom i Federerom. On je sve sto je osvojio osvojio tek posto je Federer usao u tridesete, a Nadal poceo po pola sezone da propusta zbog povreda. Pogledajte samo, 14 od 15 svojih Gs titula osvojio je od 2011, dakle od kada je Federer usao u tridesete, a Nadal u probleme s povredama. Pre 2011 Nadal je osvojio cak 9 GS, a Novak jedan jedini. Znaci da je Nadal jedini koji je mogao da osvaja najvece turnire u eri najmocnijeg Federera. Novak, Marej, Vavrinka i Cilic su dosli tek kasnije i iskoristili slabiju konkurenciju da osvoje GS.
(haha, 12. mart 2019 18:35)

Moze da se poredi, imas medjusobni skor za to.

Uros

pre 5 godina

. Novak i Marej su cekali da Federer ostari.
(haha, 12. mart 2019 20:12)

Federer se naosvajao titula dok nije imao konkurenciju, zato ga Novak mlati od 2010. :D

he he

pre 5 godina

. Novak i Marej su cekali da Federer ostari. 
(haha, 12. mart 2019 20:12)

Federer je izgubio dominaciju kada je imao 26 i po godina, daleko je to od starosti. Početkom 2008. prvo mu je Nole preoteo AO pregazivši ga u polufinalu sa 3:0. Zatim mu Rafa na leto preuzima Vimbldon, i Federer pada sa trona (zajedno su ga srušili, jer bi Rodžer dobio Congu u finalu AO da nije bilo Novaka, i sačuvao bi prvo mesto). Od tog trenutka iako u najboljim igračkim godinama Federer je samo sporadično osvajao po neki slem, i nikada više nije ponovio one serije vezanih sezona sa po 3 slema i dominaciju po više uzastopnih sezona koju je (gle čuda!) imao kada je bio u mladim godinama (od 20. do 25.). To je bilo moguće u srećna vremena kada se za titule borio sa Bagdatisima, Rodicima, Gonzalesima, Filipusosima, Hjuitima itd, ali kada su klinci Rafa i Nole napunili 20, 21 godinu, Federer se pozdravio sa dominacijom. Počeo je da gubi na slemovima od talentovane dece (Rafa, Nole, Delpo), koji su pokazali svu slabost Federerove dugogodišnje konkurencije - Rodik, Hjuit, Gonzales, Filipusis, Nalbandijan, Bagdatis, Davidenko, Ljubičić, Moja, Ferero. Svi nabrojani zajedno za celu karijeru nemaju NI JEDNU JEDINU pobedu na slemu protiv Federera. A pojavi se klinac Rafa i odvali ga na Garosu. Zatim se pojavi klinac Novak i pregazi ga u Melburnu. Onda se pojavi klinac Delpo i otrese ga na USO. Ceo svet zna da je Federer Rafino ili Novakovo godište, skupljao bi mrvice od ova dva velikana, skoro kao Endi ili Sten, možda bi koji slem više uzeo od njih, i nešto više mastersa. Pa Federer je već natovario 12 slemova dok Rafa i Nole nisu napunili ni 20 godina. To valjda sve govori.

he he

pre 5 godina

Jasno je da je Novak poceo da osvaja tek kada su Federer i Nadal popustili usled starosti i povreda.
(haha, 12. mart 2019 21:51)

Izvini, ali ne lupaj! Novak je kao klinac od 20 godina mlatio Federera i na slemu (AO 2008.) i na mastersu (Mont. 2007.) kada je Federer imao samo 26 godina, dakle nije bio star. Zatim 2009. koju je Federer završio kao broj 1 (čisto da te podsetim), klinac Nole ga mlati na dva mastersa (Miami, Roma), dakle beton, šljaka, svuda, i da radost bude veća, mlati ga i u rodnom Bazelu (indoor he he), a Federer je imao tada 28 godina, dakle nije bio star. I onda se nađe neki pametnjaković poput tebe da trubi kako je Novak čekao da Federer ostari.
Za Nadala je tek nebuloza da ga je Nole čekao da se povređuje. Nadal je bio u najboljoj formi života 2011. jer nikada u karijeri kao tada nije glatko dolazio do finala gde god da je igrao, bez obzira na podlogu. Dakle evo Nadalove serije života: finale IW, MI, MC, BAR, RO, MA, RG, WIM, USO. Znači DEVET FINALA ZA REDOM NA SVIM PODLOGAMA. Gubio je ta finala SAMO od Novaka! Tamo gde nije igrao sa Novakom je sve glatko osvojio (MC, BAR, RG). Da nije bilo Novaka te godine, Rafa bi imao najbolju sezonu u istoriji tenisa, bolju čak i od Novakove legendarne 2015. Imao bi 5 masters titula za redom (IW, MI, MC, RO, MA), i 5 slemova za redom (RG11, W11, USO11, AO12, RG12). Toliko o tome. Prijatno, doviđenja.

haha

pre 5 godina

@Tzar bomba
Porede se titule, finala, prvo mesto, GS. Tu se vidi ko je uspesniji. Ne nekakav skor po kojem ispada da je Kirjos bolji od Djokovica, Davidenko od Nadala itd. Zna se sta je vazno.

realno

pre 5 godina

Djokovic nije bolji od Nadala 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Forrealdough, 12. mart 2019 18:35) 

Kako nije bre. Đoković ima 17 GS od toga 11 RG jedan od najprstižnijoh turnira!! Ipak Nadal ima tek 15 GS! Pa da.
(Banjica, 12. mart 2019 20:21)

Novak je bolji od Nadala na 3 od 4 slema. Nema Rafa kvalitet osim na šljaci da bude bolji od Novaka. Po svim relevantnim statističkim kategorijama (osim na šljaci) Novak je bolji od Nadala. H2H je najbolji pokazatelj odnosa kvaliteta igrača koji su direktna konkurencija jedan drugom celu karijeru. Nije Kirjos Novakov direktni karijerni konkurent niti rival, kao što to Davidenko nije Nadalu. Kada Kirjos u kontinuitetu godinama bude igrao sa Novakom polufinala i finala velikih turnira, onda će mu biti konkurencija i rival, do tada jedan, dva meča u prvim, drugim kolima pripremnih turnira ništa ne predatavljaju. Na suprot tome, dva rivalstva sa najviše međusobnih mečeva u istoriji tenisa (Nole-Rafa, Nole-Fed) ukupno 100 (slovima STO!) mečeva, je itekako relevantan pokazatelj kvaliteta. Ne poredimo ovde tenisere iz različitih epoha, (npr Lejvera i Federera) pa da nam broj slemova bude pokazatelj ko je bolji. Ako teniseri skoro 15 godina igraju jedan protiv drugog, 40, 50 mečeva i to sve finala i polufinala, zdrav razum kaže da je bolji onaj ko ima više pobeda. Ja sam gledao svih 100 mečeva Novaka sa Rafom i Federerom i video sam ko je najbolji teniser. Oči i zdrav razum mi govore ko je najbolji. Kakve veze imaju Bagdatis, Gonzales i Filipusis sa tim da li je Federer bolji od Novaka ili Rafe?

Marko99

pre 5 godina

Meni je drago da sa svojih 39 mogu reci da sam gledao njih trojicu pa i Messia i Ronalda. Znam ja da ce sad mnogi reci pa doci ce opet neko drugi. Hoce...al u isto vrijeme, pa ne znam bas. A vi se prepucavajte dalje. Ja tako ne bih mogao uzivati u sportu. Uzdravlje

Goran

pre 5 godina

"Nadal, Đoković i Federer su zajedno osvojili 52 Grend slem titule". Ubo je u centar. Pojavice se sigurno neko ko ce osvojiti 22-23 grand slem titule, jer je tako u zenskoj konkurenciji. Ali nece se verovatno nikada pojaviti trojka koja ce u istoj epohi zajedno osvojiti 60 grand slem titula koliko ce ova trojka ubedjen sam osvojiti. Ako uzmete bilo koju drugu epohu, ne mozete naci 3 igraca sa vise od 30-tak grand slem titula. Posle njih, na drugom mestu su Lejver, Emerson i Njukomb koji imaju ako se ne varam 31 titulu.

hahahaha

pre 5 godina

@Uros Federer je do 2007 imao 42 titule a posle je osvojio jos 58. Cus imao preko 60 titula prije pojave Djokovica hahahah jos ljudi lajkuju, misle tacno

nono

pre 5 godina

@he he
Skroz netacno. Nadal se 2011 povredio na pocetku sezone, igrajuci AO. I cele sezone nije igrao u vrhunskoj formi. Cinjenice su jasne, Nadal je najbolje sezone u karijeri odigrao sve pre 2011. Jedino 2013 moze da se ubroji medju nekoliko najboljih za njega, ostale ni blizu. A i te 2013 je dominirao u odnosu na Novaka. Ti pises gluposti, dolazak do finala ne znaci da bi osvojio te titule, osvesti se covece.
Sto se Federera tice, da, Novak je njega pobedio nekoliko puta pre 2011, isto kao sto su Novaka pobedili Kirijos, Cung, Zverev itd. Ali titule su se mogle na prstima jedne ruke izbrojati. Znaci da je ipak cekao da ovaj ostari pa da pocne da osvaja. Kao sto ce Zverev mozda osvojiti nekoliko GS titula kada Novak ostari i ne bude na vrhuncu. Jednostavno.
Uostalom, Novak je u svojoj najboljoj godini u zivotu, 2015, cak 3 puta porazen od Federera koji je tada imao 34 godine! Od starca izgubio 3 puta na samom vrhuncu karijere i snage!? E sad zamisli da je taj starac imao 28 godina, a ne 34. Novak ne bi nikada uspeo da osvoji vise od 1 ili 2 GS titule.

m

pre 5 godina

Sve su to i sticaji okolnosti i razdoblje u kome je neko igrao i još mnogo, mnogo faktora! Mora se priznati da nikada i, ni u jednom sportu nisu toliko pravljena poređenja sportista iz različitih dekada igranja! (Možda zbog toga što je ovo najskuplji sport!) A čemu sve to! Svako vreme je imalo svoje favorite i one iz drugog niza... U ovo vreme ovi drugi ne postoje, ili ipak postoje???!!!

petar

pre 5 godina

Vidis li sta ne valja u toj tvojoj prici? 
Novak se nije “pojavio ni 2011 ni 2008 ni 2015... Pojavio se malo posle Nadala. Bio svo vreme tu, ali nije bio dovoljno kvalitetan da u konkurenciji koja je bila osvoji nesto. 
Nadal prvi GS osvojio 2005, Federer 2003 (2005 imao samo 4), a Novak tek 2008. Nadal pocetkom 2011 imao 9 GS a Novak samo jedan jedini. Znaci, do Novaka je. On, Nadal i Marej su priblizno iste starosti, a Nadal je pokazao da je najkvalitetniji jer je od 2005 medju 2 najbolja na svetu i GS sampion. JEDINI koji je uspeo da redovno osvaja Gs titule u eri najmocnijeg Federera i u svim konkurencijama. Novak i Marej su cekali da Federer ostari.
(haha, 12. mart 2019 20:12)
Ne bih rekao da nije bio kvalitetan vec je jednostavno konstantno imao problema sa zdravljem zbog neadekvatne ishrane. Cim je to regulisao i poceo zdrav da igra odmah su 2011. stigli rezultati, dok su kod drugih poprilicno kaskali. Federer je 2005. imao 6GS, a 2007. je imao 12 GS. Od pocetka 2011. do danas su Federer i Nadal zajedno osvojili 12 GS, a Djokovic 14 GS.

nono

pre 5 godina

@realno
Pa realno, jedini pokazatelj toga ko je bolji su osvojene titule i duzina boravka na prvom
mestu. Kakvu vrednost imaju pobede, ako je taj rival osvojio vise titula i duze bio najbolji na svetu. Nikakvu realnu vrednost. Medjusobni skor zavisi od mnogo stvari (trenutna forma, starost, povrede, podloga, itd), a titule su vec nesto drugo. Odraz kvaliteta i konstantnosti. Da se gleda H2H, a ne titule, Rodik bi vazio za boljeg tenisera od Djokovica. A nije.
Prema tome, Nadal je bolji od Novaka. Ima vise titula, vise GS titula, vise masters titula, zlato na OI, vise Dejvis Kup titula... dakle uspesniji od Novaka MNOGO. Ima manje nedelja na prvom mestu, ali vise GS i ukupno titula, tako da je ipak uspesniji i bolji od Novaka.
Sta Novak ima? Samo H2H i to je to. A Nadal sve ostalo, sve najvaznije u tenisu.
I dalje niko ozbiljan u svetu tenisa nije ni pokusao da Novaka postavi ispred Nadala na vecnoj listi, jer nema osnova za to. Novak nije i ne moze biti kandidat za GOAT-a kada je u karijeri postigao manje od Federera i Nadala. A ni Samprasa nije jos definitivno pretekao. Ipak je Samoras svoje titule osvajao u tezoj konkurenciji, dok je Djokovic cak 9 GS osvojio u konkurenciji Federera od 33+ godine i povredjenog Nadala, a cak 6 je osvojio u periodu u kojem ni Nadal ni Federer nisu igrali mesecima zbog povreda. Sampras nije imao takvu privilegiju, da mu glavni konkurent budu povredjeni starac i samo povredjeni “vrsnjak”.

nono

pre 5 godina

@samo činjenice
Isto tako je on osvojio manje titula od njih jer nije bio dovoljno kvalitetan. Jasno k’o dan.
I naravno, osvojio RG 2016 kada ni Nadal ni Federer nisu ucestvovali. Federer i Nadal nisu imali tu privilegiju da glavni rivali ne ucestvuju.

1835

pre 5 godina

Čovek je čvrsto na zemlji, oduvek, i ima zdrave stavove. Najveći majstori su najveći posvećenici. Stvar uspeha je stvar koncentracije na uspeh. Ništa manje od celokupne usredsređenosti nije dovoljno za najveće uspehe.

nono

pre 5 godina

@he he
Opet gresis.
Stavljas i isti kos Nadala i Novaka, a to ne ide tako. Nadal je GS osvojio 2005, u trenutku kada je Federer imao samo 4 GS titule. Znaci, samo je Nadal mogao da osvaja GS redovno dok je RF bio na vrhuncu. Novak je morao da ceka 2011 i da Federer udje u tridesete godine. To je jasno. Pre toga ga je Federer redovno ponizavao na najvecim turnirma, kao i Nadal, i to je bilo ocekivano jer su Novaka ponizavali i drugi, narocito Rodik, Safin, Kolsrajber, Melcer itd.
Pa te 2008, Novak treci igrac sveta i ponizi ga Safin na Vimbldonu i to Safin koji se naredne godine penzionisao. O Rodiku da ne pricamo, ubijao ga u pojam. E onda, dolazi do smene generacija, Federer usao u tridesete, Safin u penziji, Rodik takodje, Nadala stizu povrede, Soderling pred penzijom zbog bolesti, Del Potro povredjen... i u toj i takvoj situaciji Novak, Marej, Vavrinka i Cilici isplivavaju. Iskoristili okolnosti. Jednostavno je tako, cinjenice to pokazuju.
Pre 2011 Nadal je imao 9 GS, Federer 16, Novak i Del Potro po 1! A posle, kada je RF usao u tridesete, Nadal se povredio, Del Potro, Soderling takodje... oni koji su igrali sporedne uloge poceli da osvajaju titule. Sve jasno.
Da je Novak bio kvalitetniji, i on bi kao Nadal osvajao GS jos od 2005.

Aki

pre 5 godina

Teško je upoređivati generacije, ali dominacija ove trojice traje već petnaest godina. Bolji od Safina, Nalbandijana, Davidenka, Hjuita, Rodika, bolji od Mareja, Vavrinke, Nišikorija, Ćilića, Gofana, Tima, a bolji i od treće generacije mladih koji dolaze, Cicipas, Zverev, Kačanov, Borna. Da niko ni ne primiriše ovoj trojici gladijatora godinama. To će se teško ponoviti u ovom veku. Uživajmo još malo dok traje.

Five

pre 5 godina

@samo cinjenice

Sudeci po tvom komentaru, kao i po plusevima koje si dobio, ogleda se nivo poznavanja tenisa ljudi na ovom portalu.

Kako Federer i Nadal nisu osvojili sve slemove? Naravno da jesu.

Kako Federer nije osvojio zavrsni masters? Jeste, i to vise puta od Novaka (6 prema 5).

Kazes nemaju kvalitet za to? Koristis nadimak "samo cinjenice". Ala su ti cinjenice, samo nastavi.

reflektor

pre 5 godina

Zato sto su unikatni.Zato sto grizu i hoce pobede.Izjave koje se nekad lose tumace ili prevode su nebitne.Ova era(epoha) tenisa je toliko dominantna da je more drugih igraca "potopljeno".Osim Mareja koji ima sve sa tehnicke strane da se nosi sa njima, dobijao ih ali je nivo ispod suma sumarum i zbog toga sto su njih trojica mentalno mnogo jaci od svih i kad je gusto ne popustaju.I Vavrinke i Delpa koji zbog svojih razloga nemaju konstantnost.Svi ostali zadnjih 15 god. su gledali njih trojicu to je poenta.Za kraj,najbitnije gde su oni lomili jedan drugog,a gde su sveee ostale dobijali..najbitniji momentum u mecu!!!I tu preokrenu.To je odlika.

petar

pre 5 godina

@petar 
Govorim o pocetku godine, dakle 2005 je Federer imao 4 GS. Tacnije, u trenutku u kojem je Nadal 
osvojio prvu titulu, Federer ih je imao 4, sto znaci da su u istoj konkurenciji osvojili vecinu svojih trofeja. 
Ta prica o ishrani moze da vazi za nekoliko meseci, ali za “pola karijere” vec malo teze. Cudno da neko odjednom izleci “milion” zdravstvenih problema. Tacnije, nemoguce. Pre ce biti da Nkvak oduvek za svaki poraz izmislja opravdanje. Jednostavno, Novak je dugo bio treci, iza Federera i Nadala ali nije uspevao da osvaja GS i da bude prvi jer nije bio dovoljno kvalitetan. Dobro, od 2011 do danas Novakvs RFRN 14-12, a do 2011 1-25. Sta je upecatljivije? Gde je bio do 2011? 
Kako je Nadal do 2011 osvojio 9 GS, a Novak samo 1? Jasno je da je Novak poceo da osvaja tek kada su Federer i Nadal popustili usled starosti i povreda.
(haha, 12. mart 2019 21:51)
Koliko ja znam, on se sve vreme do 2011 hranio na jedan nacin, a posle toga je korigovao ishranu. Po meni je to mnogo meseci do jednog trenutka i posle. Koliko ja znam, nije imao "milion" problema vec nekoliko problema, gde je prednjacila astma i alergijske reakcije na gluten. I to je prakticno odgovor na vecinu postavljenih pitanja. 1:25 je veoma upecatljiv, ali mislim da je skor jos upecatljiviji u odnosu bilo koga zdravog u odnosu onoga koji nije zdrav.