Košarka 74

Nedelja, 30.09.2018.

17:17

"Divac nije nacionalista, da je meni neko došao sa srpskom zastavom..."

Dino Rađa, legendarni hrvatski košarkaš, rekao je da Vlade Divac nije nacionalista i da bi isto uradio sa srpskom zastavom, ono što je Divac sa hrvatskom.

"Divac nije nacionalista, da je meni neko došao sa srpskom zastavom..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Goran

pre 5 godina

"prvi grb komunističke hrvatske je bio sa bijelim poljem"

Da, ali grb je takodje imao petokraku na vrhu i more u pozadini a zastava koju je bacio Divac nije imala ni petokraku ni more. Znaci, to nije bio grb Hrvatske nego zastava NDH. Ta zastava nije imala sta traziti u dvorani.

...

pre 5 godina

"Radilo se o zastavi NDH na kojoj je prvo polje bele boje."

prvi grb komunističke hrvatske je bio sa bijelim poljem, i pod mađarskom krunom bijelo polje je bilo prvo i da dalje ne nabrajam. na crkvi svetoga marka u zagrebu prvo je bijelo polje...


badava vam isprike...

Goran

pre 5 godina

U tom trenutku je zastave Hrvatske bila crveno, belo, plava trobojka sa crvenom zvezdom u sredini, potpuno ista kao zastava SFRJ samo okrenuta za 180 stepeni jer je pocinjala crvenom bojom. Zastava koju je bacio Divac nije bila zastava Hrvatske nego NDH, drzave koja je prestala da postoji 1945. Da je neko zaista dosao sa Hrvatskom zastavom Divac ne bi ni primetio razliku u odnosu na zastavu SFRJ.

Raca

pre 5 godina

Radilo se o zastavi NDH na kojoj je prvo polje bele boje.
To Divac tada nije ni znao niti je to bio razlog njegove reakcije, ali su svakako znali oni koji su tu zastavu doneli.To je jako bitna činjenica koja govori o smišljenoj provokaciji proustaša.
Tu zastavu je svakako trebalo pocepati.
Ali zašto je Divac reagovao kako je reagovao ?
Jedino racionalno objašnjenje jeste ostrašćenost jugoslovenstvom, bratstvom i jedinstvom i sličnim, a ne činjenica da je on prepoznao ustašku zastavu.
Ta ostrašćenosti je bila slepa i nije pravila nikakve razlike između istorijski pozitivnih nacionalnih simbola i onih sa negativnom konotacijom.
Znači, i Rađa bi tada isto pocepao recimo zastavu slobodarske Srbije iz vremena prvog svetskog rata, samo zato što nije jugoslovenska, a blage veze nemajući o tome šta je i šta tačno predstavlja.Samo ga u tom trenutku asocira na nešto što je nacionalno obeležje koje po njemu ne treba da bude iznad onog jugoslovenskog .
O tome da zastava NDH i pomenuta Srbije nisu niti ikada mogu predstavljati iste vrednosti ne treba ni trošiti reči.
U celoj toj banalnoj priči najveći gubitnici su oni koji su taj Divčev potez doživeli kao reakciju na ustaštvo i zbog toga ga okovali u zvezde.
Ne videvši opčinjenost jugoslovenstvom kao jedini motiv.
Takođe, vrhunsko je licemerje svih u Hrvatskoj, pa i samog Rađe, da ni do dan danas ne pominju činjenicu da se radilo o zastavi NDH.
Već su taj događaj vešto predstavili kao gest mržnje prema Hrvatskoj a kasnije i kao deo svopšte hajke na sve što je srpsko.
Vrhunska zamena teza i manipulacija, sve do dana današnjeg.

apokalipsa

pre 5 godina

sada su svi jugosloveni i demokrate, dabogdom nije nikada bilo tog jugoslovenstva i da nikad skupa nismo živeli, zbog svega što se dešavalo u prošlosti.

croata

pre 5 godina

Plus na klupi Bodiroga, Danilovic, Djordjevic, Savic, Sretenovic, Perasovic... Duda Ivkovic je i danas uveren da bi pobedili Dream Team.
I mala ispravka, nije to najjaca ekipa u zadnjih 40 godina, vec
sigurno najmocniji beli tim ikada. Polovina ovih igraca je otvorilo vrata NBA lige Evropljanima i menjalo svetsku kosarku.
(Četnik druga Krcuna, 30. septembar 2018 )

Komazec, vrankovic.. Ok, bodiroga je isto kao stojakovic bio mladji, al za njega mi je jedino zao sto nije bio u to vrijeme u naponu snage, on bi jedini od svih igraca nakon raspada bivse drzave imao mjesta u toj pa cak i u prvoj petorci. Cudo od igraca.
Ovo za zadnjih 40 godina sam namjerno naveo jer imam veliko postovanje i prema generaciji cosica i kicanovica koji su takodjer bili debelo ispred svog vremena. Pa jedan zarko varajic u finalu kupa sampiona za bosnu da 44 kosa, a bio je samo povremeni jugoslavenski reprezentativac. Mocna generacija, uz bok dudinoj.

артиљерац

pre 5 godina

@ trol levell Одгледао сам документарац,оне СТЕПЕНИЦЕ,бар 5 пута и Рађа
НИГДЕ не спомиње сточне вагоне.Каже неки стари,као сточни вагони.А пре пар
дана је причао како су он и Дивац на те припреме ишли дивчевим Југом 45.Ја
тврдим,зато што сам тад имао 30 година,а ти ниси био рођен,да 1987 НИКО није
возио људе у сточним,теретним вагонима.Можда су се од Ниша до Пирота возили
локалним возом,па су били они стари вагони без купеа,3.класа.То,да.

Harwy

pre 5 godina

Ne veruj hrvatu sto god da govori. S njima samo hladno, na distanci...
(Radasin, 30. septembar 2018 18:07)

Može i ovako: Ne vjeruj srbinu što god da govori. S njima samo hladno, na distanci... I kuda to vodi???

troll level 100

pre 5 godina

yutopia Ма какви сточни вагони.То је рађина алегорија.Вероватно су некад 
путовали неким лошим,неудобним вагонима па он то тако представља.Сточни вагони 
су теретни вагони,нема теорије да су њима путовали.Ја сам од Рађе старији тачно 10 година,играо сам клупски ватерполо,па смо код "сланих"(на Јадран)

Nije uopšte alegorija. Jednom su se vozili tako na pripreme. Imas u dokumentarcu. To što imas godina ne znači da si najpametniji.

Četnik druga Krcuna

pre 5 godina

@croata
Plus na klupi Bodiroga, Danilovic, Djordjevic, Savic, Sretenovic, Perasovic... Duda Ivkovic je i danas uveren da bi pobedili Dream Team.
I mala ispravka, nije to najjaca ekipa u zadnjih 40 godina, vec
sigurno najmocniji beli tim ikada. Polovina ovih igraca je otvorilo vrata NBA lige Evropljanima i menjalo svetsku kosarku.

Joimontenegro

pre 5 godina

Dino,svaka ti cast ljudino ti si Dalmos od glave do pete.A Divac je nesto sto bi svaka nacija pozeljela.Kad se sjetim tih ljudi, Drazena,Saleta,Tonija,Zdovca,Perasovica,...Danasnje generacije ih i nepoznaju i brkaju babe i zabe.Gledao sam i Dalipagica,Kicu,Cosica,Slavnica,a sjecam se i Knega,Nakica,nebeskog skakaca Cuturu,maestralnog Grbovica,tada mladjanog Pecarskog,Rebracu ej ljudi mi smo uzivali.Jugoplastika,Partizan,Cibona...Ma idi covjece drugu ligu jugoslovensku smo pratili u bilo kojem sportu i nidje crnaca i uvozne robe..Manite politiku volite sport i familiju.

my way

pre 5 godina

Jel ovo onaj što je sa Tuđmanom pio kafu u taze od srpskog življa proteranom, Kninu? Ima nas koji pamtimo...
(Učiteljica života, 30. septembar 2018 17:44)

Онај који је сишао са постоља да не слуша химну "Хеј Словени" и не гледа југословенску заставу. Да, то је тај "велики Југословен", "велики човек који није националиста" и каквим га све хвалоспевним етикетама не величају овдашње креатуре које појма немају ни о чему причају нити шта знају, али су умислили да су много толерантни и морално узвишени. Причати таквима да је Дивац заставу узео и бацио зато што је била усташка и да је зато Рађина паралела срамна... да је Дивац сматрао Југославију својом државом, да је ствари из те перспективе, а не из антихрватства гледао... да би Дино како и сам каже српској застави у то време из антисрпства исто урадио, а да је то време ПРЕ РАТА, још једном ПРЕ РАТА... излишно. Њима остаје да сами за себе мисле да су велики људи отвореног ума јер величају великог Дину. То је њихов ниво, џаба што је реалност потпуно супротна.

Šojić

pre 5 godina

Stocni vagon, aluzija na put '87 od Beograda do Pirota kod Karija na pripreme na Staru Planinu.
Petorka na mestu. Djordjevic i Danilovic su ipak malo kasnije dosli u fokus.
'95 kompletna za zaboravljanje.
Radja inace jedan od najboljih centara u Evropi ikada. Razbijao je.
E sad se vratite u 90-u pa alternativnim putem do 92 i SFRJ finala sa Dream Team i '94 u Beogradu spektakl. A Vukovar, Knin, Srebrenica, Sarajevo čitavi. ...Ali ne, ucite opet svoju decu istim sr...ima pa se iscudjavajte posle.

maxmaxo

pre 5 godina

Zdovc je jedan od najboljih ako ne i najbolji odbrambeni igrac.
Ko ima oko 50 god. kao ja dobro se sjeća fenomenalnog Zdovca.
Nije košarka samo pucačina.
Dobar odbrambeni igrač je bio i Perasović.

SV

pre 5 godina

Zdovc u prvoj petorci, a nema Djordjevica!? Jugoslavija je tada imala dva tima koja bi oba igrala u finalima svih evropskih i jedan od njih u finalima svetskih prvenstava tog vremena.

артиљерац

pre 5 godina

@ yutopia Не плаћате ви никакве моје дугове.Код распада СФРЈ,држава је била
задужена 22 милијарде$.Данас је збир дугова бивших југословенских република,
данас независних држава,прешао 210 милијарди$.Скоро пута 10.А списак,само
српских фабрика које су радиле,па угашене и уништене био би дужи од допуштених 1500 карактера.И то само имена,без места у коме су биле.О фабрикама по другим
државама,да не причамо.Имадосмо,не знадосмо.Изгубисмо,сазнадосмо.

peca

pre 5 godina

Po meni najbolja petorka Dražen, Toni, Žarko, Dino i Vlade. Nijanse su u pitanju a da sam uživao u vašoj košarci uživao sam. Takva generacija se više nikad neće ponoviti.

Panac

pre 5 godina

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...
(Piksel, 30. septembar 2018 17:57)

Pitanje je za petorku u kojoj je i on igrao!!!
A dobro je rekao...tko je gledao košarku 80-tih,zna !!!

alcale

pre 5 godina

molim da zaobidju ovu vest sa komentarima oni koji istresaju i pokusavaju da lece bilo kakve frustracije i komplekse.Covek NIJE nacionalsta, valiki je sportista i uvek ce biti dobrodosao u srbiji kao PRIJATELJ !

Jedan od najboljih kosarkasa u istoriji i jedan od najvecih ljudi.

Legendo pozdrav i sve najbolje!

yutopia

pre 5 godina

@артиљерац

Za to vaše "živelo se lepo" račun plaćaju današnji "klinci"

@..

ej putovanje "stočnim" vagonima je loše planiranje što je jedan od znakova raspalog sistema

Panac

pre 5 godina

Djordjevic, Danilovic, Paspalj, Divac i Savic...a na klupi Radja, Kukoc, Petrovic itd, mislim realno:):)
(Djordje Stanojevic, 30. septembar 2018 18:03)

Ha ha ha
Baš si objektivan
Dražen i Rađa su u kući slavnih... a uskoro će i Kukoč!!!
Vjerojatno nisi bio ni rođen kada su ovi igrači igrali,pa....

Saša

pre 5 godina

Zdovc? Ok, kad ti kažeš... ali za neprikosnovenost dovoljna ste bili i vas četvorica, mogao je peti biti i Svetislav Pešić u igri, lično...

..

pre 5 godina

Eto koliko je Jugoslavija bila napredna kad su reprezentativci putovali stočnim vagonima
(yutopia, 30. septembar 2018 17:47)
Upravo je to dokaz da je bila napredna..ako je voz pun znači ti bi izbacio druge putnike samo jer su ovi važniji od njih..a drugo Bornio je u Italiji i tad se održavali prvenstvo sveta za mlade u kome Yugoslavia bila šampion odravsi amere u finalu

croata

pre 5 godina

Na pitanje koja mu je najbolja petorka do 1992. godine Rađa je odgovorio: "Toni (Kukoč), Dražen (Petrović), Divac (Vlade), Zdovc (Jure) i ja".

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...
(Piksel, 30. septembar 2018 17:57)

Koliko me sjecanje sluzi, do te 92 stojakovic je mogao igrat samo u pionirima il kadetima. A realno, i da je bio u najboljim godinama tadasnjoj petorki ne bi mogao ni prismrdit. Borio bi se za klupu i to zestoko.
Sto se tice radjine idealne petorke, paspalj umjesto zdovca, drazen il kukoc na jedinici i po meni to je najjaca evropska kosarkaska momcad zadnjih 40 godina.

eurosport

pre 5 godina

Ne zameram ja Rađi silazak sa postolja u Atini 1995, već kninsku tvrđavu zajedno sa Tuđmanom i Gotovinom početkom avgusta iste te 1995.god

артиљерац

pre 5 godina

@ yutopia Ма какви сточни вагони.То је рађина алегорија.Вероватно су некад
путовали неким лошим,неудобним вагонима па он то тако представља.Сточни вагони
су теретни вагони,нема теорије да су њима путовали.Ја сам од Рађе старији тачно 10 година,играо сам клупски ватерполо,па смо код "сланих"(на Јадран)
ишли углавном авионом.Ретко возом.Тако да,немој да се пецаш.СФРЈ можда није
била баш напредна али није била лоша,како данас неки представљају.Лепо се дало
живети.Много лепше него што ви,данашњи "клинци",то можете.Опрости за "клинци",
али ја имам 62 године,па ми је то нормално.

kentaur

pre 5 godina

Na pitanje koja mu je najbolja petorka do 1992. godine Rađa je odgovorio: "Toni (Kukoč), Dražen (Petrović), Divac (Vlade), Zdovc (Jure) i ja".

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...
(Piksel, 30. septembar 2018 17:57)

Nemoj bolan nikad ništa komentarisati!

dejan s

pre 5 godina

prvo pedja stojak8vic je mladji I nije mogao da igra I drugo pedja je odlican klupski igrac ali nije igrac odlucujucih velikih utakmica kada je ptreban x faktor I nije nikako za gorenavedeno drustvo I da jeste vrsnjak bormio generacije sumjam da bi za njega bilo mesta

serb_alien

pre 5 godina

Na pitanje koja mu je najbolja petorka do 1992. godine Rađa je odgovorio: "Toni (Kukoč), Dražen (Petrović), Divac (Vlade), Zdovc (Jure) i ja". 

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...
(Piksel, 30. septembar 2018 17:57)

Druže, Stojaković je 1992. imao 15 godina. O čemu ti pričaš?

Roki

pre 5 godina

Radja vec godinama o Srbiji i srbima prica u najlepsem svetlu.Naravno ovde ima 50% onih koji mu nece zaboraviti silazak sa postolja... kao da se on tu nesto pitao.Meni deluje dobar covek,jedan od retkih u lijepoj njihovoj koji se uopste usudi pozitivno da prica o nama.

volim proleće i leto

pre 5 godina

Dino Radja...Hrvat ???
Čovek ima čisto ali čisto italijansko ime i prezime i nikako nije moguće da je Hrvat kao ni Petrović što nije bio...takodje ni Modric ali oni se "osećaju" Hrvatima i veći su nacionalisti od pravih Hrvata.
Dakle nacija nije krvna pripadnost već osećanje pripadnosti nekoj grupi.

горан

pre 5 godina

Na pitanje koja mu je najbolja petorka do 1992. godine Rađa je odgovorio: "Toni (Kukoč), Dražen (Petrović), Divac (Vlade), Zdovc (Jure) i ja".

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...
(Piksel, 30. septembar 2018 17:57)

Пеђа Стојаковић је 1992. имао 15 година.

xaxa

pre 5 godina

kako vi volite sve zasluge sebi uzimat i prisvajat u svemu, tako i mi na tom SP-u...ukratko da nije bilo nas ne bi osvojili vi medalju...vi,jer ste vi nasljednici...eto da se zna...

Realan

pre 5 godina

Hvala sto si tek sada to izjavio, ali bolje da nisi. Ako nisi rekao (jer nisi smeo) onda kada je trebalo da ga zastitis, sada je iluzorno pricati

John Terry

pre 5 godina

Što tada nisi rekao? Šta šta si čekao 28 godina?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cvele, 30. septembar 2018 17:21)

Dino je ovo izjavio nekoliko puta do sada. Prvi put jos pre 20 godina i vise, kada su Hrvati otisli sa podijuma u Grckoj, rekao je da mu je zao sto se to tako desilo i da ne treba mesati politiku i sport kao i da ne zamera nista Divcu jer bi isto uradio sa srpskom zastavom da je takva situacija bila. Druga stvar je sto se to tada nije objavilo jer u opstem ludilu nikome nije odgovaralo. Ostavite coveka na miru, on je jedna dobra ljudska velicina i legenda kosarke.

Ante

pre 5 godina

Reagirao bi Dino vjerovatno i gore od Divca, u ono zapaljivo vrijeme, vruća Dalmatinska krv se lako zapali..
Čak i na ovoj izrazito "cool" osobi, odigrao je jednu sezonu za naš Zadar, i još je tu legenda..
Bio i ostati će..
Velik!

Piksel

pre 5 godina

Na pitanje koja mu je najbolja petorka do 1992. godine Rađa je odgovorio: "Toni (Kukoč), Dražen (Petrović), Divac (Vlade), Zdovc (Jure) i ja".

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Ono kada tako nesto smes da kazes tek posle 28 godina.
Srbija kakva takva je u samom vrhu slobode govora. Moze da prica ko sta hoce i kad hoce,bukvalno. Ne mozes mnoge druge stvati da radis u zivotu,ne mozes da zivis kao covek,ali da pricas i baljezgas mozes koliko hoces i kad hoces.

Dusan

pre 5 godina

Veoma vazna cinjenica je da se to sve odigravalo u Argentini. Vrlo se dobro zna odakle hrvatska emigracija tamo tj. iz kog konteksta se ta zastava tamo pojavila.

E svasta

pre 5 godina

@ Samo je kod nas sramota biti nacionalista, tako nas naucili preko tv-a... pa moramo jadni da se iz petnih zla napinjemo da dokazemo kako nismo negativci. Divac je hvala Bogu nacionalista, voli svoju zemlju i bori se za nju, postuje ostale... a ti sa italijanskim imenom i prezimenom sad si se setio da branis Divca, pricaj o kosarci i uzivaj u zivotu (Zlatko, 30. septembar 2018 17:34)
Radja je Srbin katoličke veroispovesti a to sto ima Italijansko ime meni je isto kao da ima rusko.

onako

pre 5 godina

Postoji detalj koji se u ovim raspravama ne pominje, a veoma je bitan: da je tada neko došao sa srpskom zastavom, Divac bi i nju izbacio. Velika razlika, velika. Ako čemo pošteno, Rađa je tada trebalo da izbaci hrvatsku zastavu, on ili neko od ekipe iz Hrvatske, to bi bilo fer.

ha

pre 5 godina

Slazem se da bi... A sto nisi sa hrvatskom, i tako pokazao da tii nisi nacionalista?! Divac je tu pogresio, ali ne zato sto je zastavu oteo nego zato sto nije pustio nekog od vas deckija da to uradi!!!

my way

pre 5 godina

С'тим што је Дивац заставу узео и бацио зато што је била усташка, тако да је паралела срамна. Но, чињеница да би ти то урадио са српском заставом, као и све остало што јеси радио у оно време, то довољно говори о теби Рађа. Дивца немој да браниш, ни тако, ни никако... озбиљно...

yutopia

pre 5 godina

"Prošli smo sve, delili smo sobu, nekad nismo ništa imali, delili smo stočni vagon na putovanjima jer nije bilo mesta u vagonima"

Eto koliko je Jugoslavija bila napredna kad su reprezentativci putovali stočnim vagonima

Zlatko

pre 5 godina

Samo je kod nas sramota biti nacionalista, tako nas naucili preko tv-a... pa moramo jadni da se iz petnih zla napinjemo da dokazemo kako nismo negativci. Divac je hvala Bogu nacionalista, voli svoju zemlju i bori se za nju, postuje ostale... a ti sa italijanskim imenom i prezimenom sad si se setio da branis Divca, pricaj o kosarci i uzivaj u zivotu

Realan

pre 5 godina

Hvala sto si tek sada to izjavio, ali bolje da nisi. Ako nisi rekao (jer nisi smeo) onda kada je trebalo da ga zastitis, sada je iluzorno pricati

John Terry

pre 5 godina

Što tada nisi rekao? Šta šta si čekao 28 godina?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cvele, 30. septembar 2018 17:21)

Dino je ovo izjavio nekoliko puta do sada. Prvi put jos pre 20 godina i vise, kada su Hrvati otisli sa podijuma u Grckoj, rekao je da mu je zao sto se to tako desilo i da ne treba mesati politiku i sport kao i da ne zamera nista Divcu jer bi isto uradio sa srpskom zastavom da je takva situacija bila. Druga stvar je sto se to tada nije objavilo jer u opstem ludilu nikome nije odgovaralo. Ostavite coveka na miru, on je jedna dobra ljudska velicina i legenda kosarke.

Dusan

pre 5 godina

Veoma vazna cinjenica je da se to sve odigravalo u Argentini. Vrlo se dobro zna odakle hrvatska emigracija tamo tj. iz kog konteksta se ta zastava tamo pojavila.

serb_alien

pre 5 godina

Na pitanje koja mu je najbolja petorka do 1992. godine Rađa je odgovorio: "Toni (Kukoč), Dražen (Petrović), Divac (Vlade), Zdovc (Jure) i ja". 

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...
(Piksel, 30. septembar 2018 17:57)

Druže, Stojaković je 1992. imao 15 godina. O čemu ti pričaš?

onako

pre 5 godina

Postoji detalj koji se u ovim raspravama ne pominje, a veoma je bitan: da je tada neko došao sa srpskom zastavom, Divac bi i nju izbacio. Velika razlika, velika. Ako čemo pošteno, Rađa je tada trebalo da izbaci hrvatsku zastavu, on ili neko od ekipe iz Hrvatske, to bi bilo fer.

горан

pre 5 godina

Na pitanje koja mu je najbolja petorka do 1992. godine Rađa je odgovorio: "Toni (Kukoč), Dražen (Petrović), Divac (Vlade), Zdovc (Jure) i ja".

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...
(Piksel, 30. septembar 2018 17:57)

Пеђа Стојаковић је 1992. имао 15 година.

kentaur

pre 5 godina

Na pitanje koja mu je najbolja petorka do 1992. godine Rađa je odgovorio: "Toni (Kukoč), Dražen (Petrović), Divac (Vlade), Zdovc (Jure) i ja".

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...
(Piksel, 30. septembar 2018 17:57)

Nemoj bolan nikad ništa komentarisati!

croata

pre 5 godina

Na pitanje koja mu je najbolja petorka do 1992. godine Rađa je odgovorio: "Toni (Kukoč), Dražen (Petrović), Divac (Vlade), Zdovc (Jure) i ja".

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...
(Piksel, 30. septembar 2018 17:57)

Koliko me sjecanje sluzi, do te 92 stojakovic je mogao igrat samo u pionirima il kadetima. A realno, i da je bio u najboljim godinama tadasnjoj petorki ne bi mogao ni prismrdit. Borio bi se za klupu i to zestoko.
Sto se tice radjine idealne petorke, paspalj umjesto zdovca, drazen il kukoc na jedinici i po meni to je najjaca evropska kosarkaska momcad zadnjih 40 godina.

eurosport

pre 5 godina

Ne zameram ja Rađi silazak sa postolja u Atini 1995, već kninsku tvrđavu zajedno sa Tuđmanom i Gotovinom početkom avgusta iste te 1995.god

Roki

pre 5 godina

Radja vec godinama o Srbiji i srbima prica u najlepsem svetlu.Naravno ovde ima 50% onih koji mu nece zaboraviti silazak sa postolja... kao da se on tu nesto pitao.Meni deluje dobar covek,jedan od retkih u lijepoj njihovoj koji se uopste usudi pozitivno da prica o nama.

my way

pre 5 godina

С'тим што је Дивац заставу узео и бацио зато што је била усташка, тако да је паралела срамна. Но, чињеница да би ти то урадио са српском заставом, као и све остало што јеси радио у оно време, то довољно говори о теби Рађа. Дивца немој да браниш, ни тако, ни никако... озбиљно...

артиљерац

pre 5 godina

@ yutopia Ма какви сточни вагони.То је рађина алегорија.Вероватно су некад
путовали неким лошим,неудобним вагонима па он то тако представља.Сточни вагони
су теретни вагони,нема теорије да су њима путовали.Ја сам од Рађе старији тачно 10 година,играо сам клупски ватерполо,па смо код "сланих"(на Јадран)
ишли углавном авионом.Ретко возом.Тако да,немој да се пецаш.СФРЈ можда није
била баш напредна али није била лоша,како данас неки представљају.Лепо се дало
живети.Много лепше него што ви,данашњи "клинци",то можете.Опрости за "клинци",
али ја имам 62 године,па ми је то нормално.

Goran

pre 5 godina

U tom trenutku je zastave Hrvatske bila crveno, belo, plava trobojka sa crvenom zvezdom u sredini, potpuno ista kao zastava SFRJ samo okrenuta za 180 stepeni jer je pocinjala crvenom bojom. Zastava koju je bacio Divac nije bila zastava Hrvatske nego NDH, drzave koja je prestala da postoji 1945. Da je neko zaista dosao sa Hrvatskom zastavom Divac ne bi ni primetio razliku u odnosu na zastavu SFRJ.

ha

pre 5 godina

Slazem se da bi... A sto nisi sa hrvatskom, i tako pokazao da tii nisi nacionalista?! Divac je tu pogresio, ali ne zato sto je zastavu oteo nego zato sto nije pustio nekog od vas deckija da to uradi!!!

..

pre 5 godina

Eto koliko je Jugoslavija bila napredna kad su reprezentativci putovali stočnim vagonima
(yutopia, 30. septembar 2018 17:47)
Upravo je to dokaz da je bila napredna..ako je voz pun znači ti bi izbacio druge putnike samo jer su ovi važniji od njih..a drugo Bornio je u Italiji i tad se održavali prvenstvo sveta za mlade u kome Yugoslavia bila šampion odravsi amere u finalu

артиљерац

pre 5 godina

@ yutopia Не плаћате ви никакве моје дугове.Код распада СФРЈ,држава је била
задужена 22 милијарде$.Данас је збир дугова бивших југословенских република,
данас независних држава,прешао 210 милијарди$.Скоро пута 10.А списак,само
српских фабрика које су радиле,па угашене и уништене био би дужи од допуштених 1500 карактера.И то само имена,без места у коме су биле.О фабрикама по другим
државама,да не причамо.Имадосмо,не знадосмо.Изгубисмо,сазнадосмо.

peca

pre 5 godina

Po meni najbolja petorka Dražen, Toni, Žarko, Dino i Vlade. Nijanse su u pitanju a da sam uživao u vašoj košarci uživao sam. Takva generacija se više nikad neće ponoviti.

Raca

pre 5 godina

Radilo se o zastavi NDH na kojoj je prvo polje bele boje.
To Divac tada nije ni znao niti je to bio razlog njegove reakcije, ali su svakako znali oni koji su tu zastavu doneli.To je jako bitna činjenica koja govori o smišljenoj provokaciji proustaša.
Tu zastavu je svakako trebalo pocepati.
Ali zašto je Divac reagovao kako je reagovao ?
Jedino racionalno objašnjenje jeste ostrašćenost jugoslovenstvom, bratstvom i jedinstvom i sličnim, a ne činjenica da je on prepoznao ustašku zastavu.
Ta ostrašćenosti je bila slepa i nije pravila nikakve razlike između istorijski pozitivnih nacionalnih simbola i onih sa negativnom konotacijom.
Znači, i Rađa bi tada isto pocepao recimo zastavu slobodarske Srbije iz vremena prvog svetskog rata, samo zato što nije jugoslovenska, a blage veze nemajući o tome šta je i šta tačno predstavlja.Samo ga u tom trenutku asocira na nešto što je nacionalno obeležje koje po njemu ne treba da bude iznad onog jugoslovenskog .
O tome da zastava NDH i pomenuta Srbije nisu niti ikada mogu predstavljati iste vrednosti ne treba ni trošiti reči.
U celoj toj banalnoj priči najveći gubitnici su oni koji su taj Divčev potez doživeli kao reakciju na ustaštvo i zbog toga ga okovali u zvezde.
Ne videvši opčinjenost jugoslovenstvom kao jedini motiv.
Takođe, vrhunsko je licemerje svih u Hrvatskoj, pa i samog Rađe, da ni do dan danas ne pominju činjenicu da se radilo o zastavi NDH.
Već su taj događaj vešto predstavili kao gest mržnje prema Hrvatskoj a kasnije i kao deo svopšte hajke na sve što je srpsko.
Vrhunska zamena teza i manipulacija, sve do dana današnjeg.

alcale

pre 5 godina

molim da zaobidju ovu vest sa komentarima oni koji istresaju i pokusavaju da lece bilo kakve frustracije i komplekse.Covek NIJE nacionalsta, valiki je sportista i uvek ce biti dobrodosao u srbiji kao PRIJATELJ !

Jedan od najboljih kosarkasa u istoriji i jedan od najvecih ljudi.

Legendo pozdrav i sve najbolje!

Joimontenegro

pre 5 godina

Dino,svaka ti cast ljudino ti si Dalmos od glave do pete.A Divac je nesto sto bi svaka nacija pozeljela.Kad se sjetim tih ljudi, Drazena,Saleta,Tonija,Zdovca,Perasovica,...Danasnje generacije ih i nepoznaju i brkaju babe i zabe.Gledao sam i Dalipagica,Kicu,Cosica,Slavnica,a sjecam se i Knega,Nakica,nebeskog skakaca Cuturu,maestralnog Grbovica,tada mladjanog Pecarskog,Rebracu ej ljudi mi smo uzivali.Jugoplastika,Partizan,Cibona...Ma idi covjece drugu ligu jugoslovensku smo pratili u bilo kojem sportu i nidje crnaca i uvozne robe..Manite politiku volite sport i familiju.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Ono kada tako nesto smes da kazes tek posle 28 godina.
Srbija kakva takva je u samom vrhu slobode govora. Moze da prica ko sta hoce i kad hoce,bukvalno. Ne mozes mnoge druge stvati da radis u zivotu,ne mozes da zivis kao covek,ali da pricas i baljezgas mozes koliko hoces i kad hoces.

Ante

pre 5 godina

Reagirao bi Dino vjerovatno i gore od Divca, u ono zapaljivo vrijeme, vruća Dalmatinska krv se lako zapali..
Čak i na ovoj izrazito "cool" osobi, odigrao je jednu sezonu za naš Zadar, i još je tu legenda..
Bio i ostati će..
Velik!

Panac

pre 5 godina

Djordjevic, Danilovic, Paspalj, Divac i Savic...a na klupi Radja, Kukoc, Petrovic itd, mislim realno:):)
(Djordje Stanojevic, 30. septembar 2018 18:03)

Ha ha ha
Baš si objektivan
Dražen i Rađa su u kući slavnih... a uskoro će i Kukoč!!!
Vjerojatno nisi bio ni rođen kada su ovi igrači igrali,pa....

my way

pre 5 godina

Jel ovo onaj što je sa Tuđmanom pio kafu u taze od srpskog življa proteranom, Kninu? Ima nas koji pamtimo...
(Učiteljica života, 30. septembar 2018 17:44)

Онај који је сишао са постоља да не слуша химну "Хеј Словени" и не гледа југословенску заставу. Да, то је тај "велики Југословен", "велики човек који није националиста" и каквим га све хвалоспевним етикетама не величају овдашње креатуре које појма немају ни о чему причају нити шта знају, али су умислили да су много толерантни и морално узвишени. Причати таквима да је Дивац заставу узео и бацио зато што је била усташка и да је зато Рађина паралела срамна... да је Дивац сматрао Југославију својом државом, да је ствари из те перспективе, а не из антихрватства гледао... да би Дино како и сам каже српској застави у то време из антисрпства исто урадио, а да је то време ПРЕ РАТА, још једном ПРЕ РАТА... излишно. Њима остаје да сами за себе мисле да су велики људи отвореног ума јер величају великог Дину. То је њихов ниво, џаба што је реалност потпуно супротна.

volim proleće i leto

pre 5 godina

Dino Radja...Hrvat ???
Čovek ima čisto ali čisto italijansko ime i prezime i nikako nije moguće da je Hrvat kao ni Petrović što nije bio...takodje ni Modric ali oni se "osećaju" Hrvatima i veći su nacionalisti od pravih Hrvata.
Dakle nacija nije krvna pripadnost već osećanje pripadnosti nekoj grupi.

Harwy

pre 5 godina

Ne veruj hrvatu sto god da govori. S njima samo hladno, na distanci...
(Radasin, 30. septembar 2018 18:07)

Može i ovako: Ne vjeruj srbinu što god da govori. S njima samo hladno, na distanci... I kuda to vodi???

Panac

pre 5 godina

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...
(Piksel, 30. septembar 2018 17:57)

Pitanje je za petorku u kojoj je i on igrao!!!
A dobro je rekao...tko je gledao košarku 80-tih,zna !!!

croata

pre 5 godina

Plus na klupi Bodiroga, Danilovic, Djordjevic, Savic, Sretenovic, Perasovic... Duda Ivkovic je i danas uveren da bi pobedili Dream Team.
I mala ispravka, nije to najjaca ekipa u zadnjih 40 godina, vec
sigurno najmocniji beli tim ikada. Polovina ovih igraca je otvorilo vrata NBA lige Evropljanima i menjalo svetsku kosarku.
(Četnik druga Krcuna, 30. septembar 2018 )

Komazec, vrankovic.. Ok, bodiroga je isto kao stojakovic bio mladji, al za njega mi je jedino zao sto nije bio u to vrijeme u naponu snage, on bi jedini od svih igraca nakon raspada bivse drzave imao mjesta u toj pa cak i u prvoj petorci. Cudo od igraca.
Ovo za zadnjih 40 godina sam namjerno naveo jer imam veliko postovanje i prema generaciji cosica i kicanovica koji su takodjer bili debelo ispred svog vremena. Pa jedan zarko varajic u finalu kupa sampiona za bosnu da 44 kosa, a bio je samo povremeni jugoslavenski reprezentativac. Mocna generacija, uz bok dudinoj.

Zlatko

pre 5 godina

Samo je kod nas sramota biti nacionalista, tako nas naucili preko tv-a... pa moramo jadni da se iz petnih zla napinjemo da dokazemo kako nismo negativci. Divac je hvala Bogu nacionalista, voli svoju zemlju i bori se za nju, postuje ostale... a ti sa italijanskim imenom i prezimenom sad si se setio da branis Divca, pricaj o kosarci i uzivaj u zivotu

Šojić

pre 5 godina

Stocni vagon, aluzija na put '87 od Beograda do Pirota kod Karija na pripreme na Staru Planinu.
Petorka na mestu. Djordjevic i Danilovic su ipak malo kasnije dosli u fokus.
'95 kompletna za zaboravljanje.
Radja inace jedan od najboljih centara u Evropi ikada. Razbijao je.
E sad se vratite u 90-u pa alternativnim putem do 92 i SFRJ finala sa Dream Team i '94 u Beogradu spektakl. A Vukovar, Knin, Srebrenica, Sarajevo čitavi. ...Ali ne, ucite opet svoju decu istim sr...ima pa se iscudjavajte posle.

maxmaxo

pre 5 godina

Zdovc je jedan od najboljih ako ne i najbolji odbrambeni igrac.
Ko ima oko 50 god. kao ja dobro se sjeća fenomenalnog Zdovca.
Nije košarka samo pucačina.
Dobar odbrambeni igrač je bio i Perasović.

E svasta

pre 5 godina

@ Samo je kod nas sramota biti nacionalista, tako nas naucili preko tv-a... pa moramo jadni da se iz petnih zla napinjemo da dokazemo kako nismo negativci. Divac je hvala Bogu nacionalista, voli svoju zemlju i bori se za nju, postuje ostale... a ti sa italijanskim imenom i prezimenom sad si se setio da branis Divca, pricaj o kosarci i uzivaj u zivotu (Zlatko, 30. septembar 2018 17:34)
Radja je Srbin katoličke veroispovesti a to sto ima Italijansko ime meni je isto kao da ima rusko.

dejan s

pre 5 godina

prvo pedja stojak8vic je mladji I nije mogao da igra I drugo pedja je odlican klupski igrac ali nije igrac odlucujucih velikih utakmica kada je ptreban x faktor I nije nikako za gorenavedeno drustvo I da jeste vrsnjak bormio generacije sumjam da bi za njega bilo mesta

артиљерац

pre 5 godina

@ trol levell Одгледао сам документарац,оне СТЕПЕНИЦЕ,бар 5 пута и Рађа
НИГДЕ не спомиње сточне вагоне.Каже неки стари,као сточни вагони.А пре пар
дана је причао како су он и Дивац на те припреме ишли дивчевим Југом 45.Ја
тврдим,зато што сам тад имао 30 година,а ти ниси био рођен,да 1987 НИКО није
возио људе у сточним,теретним вагонима.Можда су се од Ниша до Пирота возили
локалним возом,па су били они стари вагони без купеа,3.класа.То,да.

Četnik druga Krcuna

pre 5 godina

@croata
Plus na klupi Bodiroga, Danilovic, Djordjevic, Savic, Sretenovic, Perasovic... Duda Ivkovic je i danas uveren da bi pobedili Dream Team.
I mala ispravka, nije to najjaca ekipa u zadnjih 40 godina, vec
sigurno najmocniji beli tim ikada. Polovina ovih igraca je otvorilo vrata NBA lige Evropljanima i menjalo svetsku kosarku.

apokalipsa

pre 5 godina

sada su svi jugosloveni i demokrate, dabogdom nije nikada bilo tog jugoslovenstva i da nikad skupa nismo živeli, zbog svega što se dešavalo u prošlosti.

yutopia

pre 5 godina

"Prošli smo sve, delili smo sobu, nekad nismo ništa imali, delili smo stočni vagon na putovanjima jer nije bilo mesta u vagonima"

Eto koliko je Jugoslavija bila napredna kad su reprezentativci putovali stočnim vagonima

Saša

pre 5 godina

Zdovc? Ok, kad ti kažeš... ali za neprikosnovenost dovoljna ste bili i vas četvorica, mogao je peti biti i Svetislav Pešić u igri, lično...

SV

pre 5 godina

Zdovc u prvoj petorci, a nema Djordjevica!? Jugoslavija je tada imala dva tima koja bi oba igrala u finalima svih evropskih i jedan od njih u finalima svetskih prvenstava tog vremena.

troll level 100

pre 5 godina

yutopia Ма какви сточни вагони.То је рађина алегорија.Вероватно су некад 
путовали неким лошим,неудобним вагонима па он то тако представља.Сточни вагони 
су теретни вагони,нема теорије да су њима путовали.Ја сам од Рађе старији тачно 10 година,играо сам клупски ватерполо,па смо код "сланих"(на Јадран)

Nije uopšte alegorija. Jednom su se vozili tako na pripreme. Imas u dokumentarcu. To što imas godina ne znači da si najpametniji.

yutopia

pre 5 godina

@артиљерац

Za to vaše "živelo se lepo" račun plaćaju današnji "klinci"

@..

ej putovanje "stočnim" vagonima je loše planiranje što je jedan od znakova raspalog sistema

Piksel

pre 5 godina

Na pitanje koja mu je najbolja petorka do 1992. godine Rađa je odgovorio: "Toni (Kukoč), Dražen (Petrović), Divac (Vlade), Zdovc (Jure) i ja".

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...

xaxa

pre 5 godina

kako vi volite sve zasluge sebi uzimat i prisvajat u svemu, tako i mi na tom SP-u...ukratko da nije bilo nas ne bi osvojili vi medalju...vi,jer ste vi nasljednici...eto da se zna...

Goran

pre 5 godina

"prvi grb komunističke hrvatske je bio sa bijelim poljem"

Da, ali grb je takodje imao petokraku na vrhu i more u pozadini a zastava koju je bacio Divac nije imala ni petokraku ni more. Znaci, to nije bio grb Hrvatske nego zastava NDH. Ta zastava nije imala sta traziti u dvorani.

...

pre 5 godina

"Radilo se o zastavi NDH na kojoj je prvo polje bele boje."

prvi grb komunističke hrvatske je bio sa bijelim poljem, i pod mađarskom krunom bijelo polje je bilo prvo i da dalje ne nabrajam. na crkvi svetoga marka u zagrebu prvo je bijelo polje...


badava vam isprike...

Piksel

pre 5 godina

Na pitanje koja mu je najbolja petorka do 1992. godine Rađa je odgovorio: "Toni (Kukoč), Dražen (Petrović), Divac (Vlade), Zdovc (Jure) i ja".

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...

yutopia

pre 5 godina

"Prošli smo sve, delili smo sobu, nekad nismo ništa imali, delili smo stočni vagon na putovanjima jer nije bilo mesta u vagonima"

Eto koliko je Jugoslavija bila napredna kad su reprezentativci putovali stočnim vagonima

Zlatko

pre 5 godina

Samo je kod nas sramota biti nacionalista, tako nas naucili preko tv-a... pa moramo jadni da se iz petnih zla napinjemo da dokazemo kako nismo negativci. Divac je hvala Bogu nacionalista, voli svoju zemlju i bori se za nju, postuje ostale... a ti sa italijanskim imenom i prezimenom sad si se setio da branis Divca, pricaj o kosarci i uzivaj u zivotu

Realan

pre 5 godina

Hvala sto si tek sada to izjavio, ali bolje da nisi. Ako nisi rekao (jer nisi smeo) onda kada je trebalo da ga zastitis, sada je iluzorno pricati

xaxa

pre 5 godina

kako vi volite sve zasluge sebi uzimat i prisvajat u svemu, tako i mi na tom SP-u...ukratko da nije bilo nas ne bi osvojili vi medalju...vi,jer ste vi nasljednici...eto da se zna...

my way

pre 5 godina

С'тим што је Дивац заставу узео и бацио зато што је била усташка, тако да је паралела срамна. Но, чињеница да би ти то урадио са српском заставом, као и све остало што јеси радио у оно време, то довољно говори о теби Рађа. Дивца немој да браниш, ни тако, ни никако... озбиљно...

volim proleće i leto

pre 5 godina

Dino Radja...Hrvat ???
Čovek ima čisto ali čisto italijansko ime i prezime i nikako nije moguće da je Hrvat kao ni Petrović što nije bio...takodje ni Modric ali oni se "osećaju" Hrvatima i veći su nacionalisti od pravih Hrvata.
Dakle nacija nije krvna pripadnost već osećanje pripadnosti nekoj grupi.

E svasta

pre 5 godina

@ Samo je kod nas sramota biti nacionalista, tako nas naucili preko tv-a... pa moramo jadni da se iz petnih zla napinjemo da dokazemo kako nismo negativci. Divac je hvala Bogu nacionalista, voli svoju zemlju i bori se za nju, postuje ostale... a ti sa italijanskim imenom i prezimenom sad si se setio da branis Divca, pricaj o kosarci i uzivaj u zivotu (Zlatko, 30. septembar 2018 17:34)
Radja je Srbin katoličke veroispovesti a to sto ima Italijansko ime meni je isto kao da ima rusko.

my way

pre 5 godina

Jel ovo onaj što je sa Tuđmanom pio kafu u taze od srpskog življa proteranom, Kninu? Ima nas koji pamtimo...
(Učiteljica života, 30. septembar 2018 17:44)

Онај који је сишао са постоља да не слуша химну "Хеј Словени" и не гледа југословенску заставу. Да, то је тај "велики Југословен", "велики човек који није националиста" и каквим га све хвалоспевним етикетама не величају овдашње креатуре које појма немају ни о чему причају нити шта знају, али су умислили да су много толерантни и морално узвишени. Причати таквима да је Дивац заставу узео и бацио зато што је била усташка и да је зато Рађина паралела срамна... да је Дивац сматрао Југославију својом државом, да је ствари из те перспективе, а не из антихрватства гледао... да би Дино како и сам каже српској застави у то време из антисрпства исто урадио, а да је то време ПРЕ РАТА, још једном ПРЕ РАТА... излишно. Њима остаје да сами за себе мисле да су велики људи отвореног ума јер величају великог Дину. То је њихов ниво, џаба што је реалност потпуно супротна.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Ono kada tako nesto smes da kazes tek posle 28 godina.
Srbija kakva takva je u samom vrhu slobode govora. Moze da prica ko sta hoce i kad hoce,bukvalno. Ne mozes mnoge druge stvati da radis u zivotu,ne mozes da zivis kao covek,ali da pricas i baljezgas mozes koliko hoces i kad hoces.

eurosport

pre 5 godina

Ne zameram ja Rađi silazak sa postolja u Atini 1995, već kninsku tvrđavu zajedno sa Tuđmanom i Gotovinom početkom avgusta iste te 1995.god

Panac

pre 5 godina

Djordjevic, Danilovic, Paspalj, Divac i Savic...a na klupi Radja, Kukoc, Petrovic itd, mislim realno:):)
(Djordje Stanojevic, 30. septembar 2018 18:03)

Ha ha ha
Baš si objektivan
Dražen i Rađa su u kući slavnih... a uskoro će i Kukoč!!!
Vjerojatno nisi bio ni rođen kada su ovi igrači igrali,pa....

alcale

pre 5 godina

molim da zaobidju ovu vest sa komentarima oni koji istresaju i pokusavaju da lece bilo kakve frustracije i komplekse.Covek NIJE nacionalsta, valiki je sportista i uvek ce biti dobrodosao u srbiji kao PRIJATELJ !

Jedan od najboljih kosarkasa u istoriji i jedan od najvecih ljudi.

Legendo pozdrav i sve najbolje!

yutopia

pre 5 godina

@артиљерац

Za to vaše "živelo se lepo" račun plaćaju današnji "klinci"

@..

ej putovanje "stočnim" vagonima je loše planiranje što je jedan od znakova raspalog sistema

Harwy

pre 5 godina

Ne veruj hrvatu sto god da govori. S njima samo hladno, na distanci...
(Radasin, 30. septembar 2018 18:07)

Može i ovako: Ne vjeruj srbinu što god da govori. S njima samo hladno, na distanci... I kuda to vodi???

dejan s

pre 5 godina

prvo pedja stojak8vic je mladji I nije mogao da igra I drugo pedja je odlican klupski igrac ali nije igrac odlucujucih velikih utakmica kada je ptreban x faktor I nije nikako za gorenavedeno drustvo I da jeste vrsnjak bormio generacije sumjam da bi za njega bilo mesta

Ante

pre 5 godina

Reagirao bi Dino vjerovatno i gore od Divca, u ono zapaljivo vrijeme, vruća Dalmatinska krv se lako zapali..
Čak i na ovoj izrazito "cool" osobi, odigrao je jednu sezonu za naš Zadar, i još je tu legenda..
Bio i ostati će..
Velik!

ha

pre 5 godina

Slazem se da bi... A sto nisi sa hrvatskom, i tako pokazao da tii nisi nacionalista?! Divac je tu pogresio, ali ne zato sto je zastavu oteo nego zato sto nije pustio nekog od vas deckija da to uradi!!!

Raca

pre 5 godina

Radilo se o zastavi NDH na kojoj je prvo polje bele boje.
To Divac tada nije ni znao niti je to bio razlog njegove reakcije, ali su svakako znali oni koji su tu zastavu doneli.To je jako bitna činjenica koja govori o smišljenoj provokaciji proustaša.
Tu zastavu je svakako trebalo pocepati.
Ali zašto je Divac reagovao kako je reagovao ?
Jedino racionalno objašnjenje jeste ostrašćenost jugoslovenstvom, bratstvom i jedinstvom i sličnim, a ne činjenica da je on prepoznao ustašku zastavu.
Ta ostrašćenosti je bila slepa i nije pravila nikakve razlike između istorijski pozitivnih nacionalnih simbola i onih sa negativnom konotacijom.
Znači, i Rađa bi tada isto pocepao recimo zastavu slobodarske Srbije iz vremena prvog svetskog rata, samo zato što nije jugoslovenska, a blage veze nemajući o tome šta je i šta tačno predstavlja.Samo ga u tom trenutku asocira na nešto što je nacionalno obeležje koje po njemu ne treba da bude iznad onog jugoslovenskog .
O tome da zastava NDH i pomenuta Srbije nisu niti ikada mogu predstavljati iste vrednosti ne treba ni trošiti reči.
U celoj toj banalnoj priči najveći gubitnici su oni koji su taj Divčev potez doživeli kao reakciju na ustaštvo i zbog toga ga okovali u zvezde.
Ne videvši opčinjenost jugoslovenstvom kao jedini motiv.
Takođe, vrhunsko je licemerje svih u Hrvatskoj, pa i samog Rađe, da ni do dan danas ne pominju činjenicu da se radilo o zastavi NDH.
Već su taj događaj vešto predstavili kao gest mržnje prema Hrvatskoj a kasnije i kao deo svopšte hajke na sve što je srpsko.
Vrhunska zamena teza i manipulacija, sve do dana današnjeg.

apokalipsa

pre 5 godina

sada su svi jugosloveni i demokrate, dabogdom nije nikada bilo tog jugoslovenstva i da nikad skupa nismo živeli, zbog svega što se dešavalo u prošlosti.

Roki

pre 5 godina

Radja vec godinama o Srbiji i srbima prica u najlepsem svetlu.Naravno ovde ima 50% onih koji mu nece zaboraviti silazak sa postolja... kao da se on tu nesto pitao.Meni deluje dobar covek,jedan od retkih u lijepoj njihovoj koji se uopste usudi pozitivno da prica o nama.

onako

pre 5 godina

Postoji detalj koji se u ovim raspravama ne pominje, a veoma je bitan: da je tada neko došao sa srpskom zastavom, Divac bi i nju izbacio. Velika razlika, velika. Ako čemo pošteno, Rađa je tada trebalo da izbaci hrvatsku zastavu, on ili neko od ekipe iz Hrvatske, to bi bilo fer.

troll level 100

pre 5 godina

yutopia Ма какви сточни вагони.То је рађина алегорија.Вероватно су некад 
путовали неким лошим,неудобним вагонима па он то тако представља.Сточни вагони 
су теретни вагони,нема теорије да су њима путовали.Ја сам од Рађе старији тачно 10 година,играо сам клупски ватерполо,па смо код "сланих"(на Јадран)

Nije uopšte alegorija. Jednom su se vozili tako na pripreme. Imas u dokumentarcu. To što imas godina ne znači da si najpametniji.

croata

pre 5 godina

Na pitanje koja mu je najbolja petorka do 1992. godine Rađa je odgovorio: "Toni (Kukoč), Dražen (Petrović), Divac (Vlade), Zdovc (Jure) i ja".

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...
(Piksel, 30. septembar 2018 17:57)

Koliko me sjecanje sluzi, do te 92 stojakovic je mogao igrat samo u pionirima il kadetima. A realno, i da je bio u najboljim godinama tadasnjoj petorki ne bi mogao ni prismrdit. Borio bi se za klupu i to zestoko.
Sto se tice radjine idealne petorke, paspalj umjesto zdovca, drazen il kukoc na jedinici i po meni to je najjaca evropska kosarkaska momcad zadnjih 40 godina.

John Terry

pre 5 godina

Što tada nisi rekao? Šta šta si čekao 28 godina?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Cvele, 30. septembar 2018 17:21)

Dino je ovo izjavio nekoliko puta do sada. Prvi put jos pre 20 godina i vise, kada su Hrvati otisli sa podijuma u Grckoj, rekao je da mu je zao sto se to tako desilo i da ne treba mesati politiku i sport kao i da ne zamera nista Divcu jer bi isto uradio sa srpskom zastavom da je takva situacija bila. Druga stvar je sto se to tada nije objavilo jer u opstem ludilu nikome nije odgovaralo. Ostavite coveka na miru, on je jedna dobra ljudska velicina i legenda kosarke.

Dusan

pre 5 godina

Veoma vazna cinjenica je da se to sve odigravalo u Argentini. Vrlo se dobro zna odakle hrvatska emigracija tamo tj. iz kog konteksta se ta zastava tamo pojavila.

SV

pre 5 godina

Zdovc u prvoj petorci, a nema Djordjevica!? Jugoslavija je tada imala dva tima koja bi oba igrala u finalima svih evropskih i jedan od njih u finalima svetskih prvenstava tog vremena.

Saša

pre 5 godina

Zdovc? Ok, kad ti kažeš... ali za neprikosnovenost dovoljna ste bili i vas četvorica, mogao je peti biti i Svetislav Pešić u igri, lično...

kentaur

pre 5 godina

Na pitanje koja mu je najbolja petorka do 1992. godine Rađa je odgovorio: "Toni (Kukoč), Dražen (Petrović), Divac (Vlade), Zdovc (Jure) i ja".

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...
(Piksel, 30. septembar 2018 17:57)

Nemoj bolan nikad ništa komentarisati!

Joimontenegro

pre 5 godina

Dino,svaka ti cast ljudino ti si Dalmos od glave do pete.A Divac je nesto sto bi svaka nacija pozeljela.Kad se sjetim tih ljudi, Drazena,Saleta,Tonija,Zdovca,Perasovica,...Danasnje generacije ih i nepoznaju i brkaju babe i zabe.Gledao sam i Dalipagica,Kicu,Cosica,Slavnica,a sjecam se i Knega,Nakica,nebeskog skakaca Cuturu,maestralnog Grbovica,tada mladjanog Pecarskog,Rebracu ej ljudi mi smo uzivali.Jugoplastika,Partizan,Cibona...Ma idi covjece drugu ligu jugoslovensku smo pratili u bilo kojem sportu i nidje crnaca i uvozne robe..Manite politiku volite sport i familiju.

Goran

pre 5 godina

U tom trenutku je zastave Hrvatske bila crveno, belo, plava trobojka sa crvenom zvezdom u sredini, potpuno ista kao zastava SFRJ samo okrenuta za 180 stepeni jer je pocinjala crvenom bojom. Zastava koju je bacio Divac nije bila zastava Hrvatske nego NDH, drzave koja je prestala da postoji 1945. Da je neko zaista dosao sa Hrvatskom zastavom Divac ne bi ni primetio razliku u odnosu na zastavu SFRJ.

артиљерац

pre 5 godina

@ yutopia Ма какви сточни вагони.То је рађина алегорија.Вероватно су некад
путовали неким лошим,неудобним вагонима па он то тако представља.Сточни вагони
су теретни вагони,нема теорије да су њима путовали.Ја сам од Рађе старији тачно 10 година,играо сам клупски ватерполо,па смо код "сланих"(на Јадран)
ишли углавном авионом.Ретко возом.Тако да,немој да се пецаш.СФРЈ можда није
била баш напредна али није била лоша,како данас неки представљају.Лепо се дало
живети.Много лепше него што ви,данашњи "клинци",то можете.Опрости за "клинци",
али ја имам 62 године,па ми је то нормално.

..

pre 5 godina

Eto koliko je Jugoslavija bila napredna kad su reprezentativci putovali stočnim vagonima
(yutopia, 30. septembar 2018 17:47)
Upravo je to dokaz da je bila napredna..ako je voz pun znači ti bi izbacio druge putnike samo jer su ovi važniji od njih..a drugo Bornio je u Italiji i tad se održavali prvenstvo sveta za mlade u kome Yugoslavia bila šampion odravsi amere u finalu

артиљерац

pre 5 godina

@ yutopia Не плаћате ви никакве моје дугове.Код распада СФРЈ,држава је била
задужена 22 милијарде$.Данас је збир дугова бивших југословенских република,
данас независних држава,прешао 210 милијарди$.Скоро пута 10.А списак,само
српских фабрика које су радиле,па угашене и уништене био би дужи од допуштених 1500 карактера.И то само имена,без места у коме су биле.О фабрикама по другим
државама,да не причамо.Имадосмо,не знадосмо.Изгубисмо,сазнадосмо.

peca

pre 5 godina

Po meni najbolja petorka Dražen, Toni, Žarko, Dino i Vlade. Nijanse su u pitanju a da sam uživao u vašoj košarci uživao sam. Takva generacija se više nikad neće ponoviti.

Panac

pre 5 godina

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...
(Piksel, 30. septembar 2018 17:57)

Pitanje je za petorku u kojoj je i on igrao!!!
A dobro je rekao...tko je gledao košarku 80-tih,zna !!!

артиљерац

pre 5 godina

@ trol levell Одгледао сам документарац,оне СТЕПЕНИЦЕ,бар 5 пута и Рађа
НИГДЕ не спомиње сточне вагоне.Каже неки стари,као сточни вагони.А пре пар
дана је причао како су он и Дивац на те припреме ишли дивчевим Југом 45.Ја
тврдим,зато што сам тад имао 30 година,а ти ниси био рођен,да 1987 НИКО није
возио људе у сточним,теретним вагонима.Можда су се од Ниша до Пирота возили
локалним возом,па су били они стари вагони без купеа,3.класа.То,да.

maxmaxo

pre 5 godina

Zdovc je jedan od najboljih ako ne i najbolji odbrambeni igrac.
Ko ima oko 50 god. kao ja dobro se sjeća fenomenalnog Zdovca.
Nije košarka samo pucačina.
Dobar odbrambeni igrač je bio i Perasović.

Šojić

pre 5 godina

Stocni vagon, aluzija na put '87 od Beograda do Pirota kod Karija na pripreme na Staru Planinu.
Petorka na mestu. Djordjevic i Danilovic su ipak malo kasnije dosli u fokus.
'95 kompletna za zaboravljanje.
Radja inace jedan od najboljih centara u Evropi ikada. Razbijao je.
E sad se vratite u 90-u pa alternativnim putem do 92 i SFRJ finala sa Dream Team i '94 u Beogradu spektakl. A Vukovar, Knin, Srebrenica, Sarajevo čitavi. ...Ali ne, ucite opet svoju decu istim sr...ima pa se iscudjavajte posle.

Četnik druga Krcuna

pre 5 godina

@croata
Plus na klupi Bodiroga, Danilovic, Djordjevic, Savic, Sretenovic, Perasovic... Duda Ivkovic je i danas uveren da bi pobedili Dream Team.
I mala ispravka, nije to najjaca ekipa u zadnjih 40 godina, vec
sigurno najmocniji beli tim ikada. Polovina ovih igraca je otvorilo vrata NBA lige Evropljanima i menjalo svetsku kosarku.

...

pre 5 godina

"Radilo se o zastavi NDH na kojoj je prvo polje bele boje."

prvi grb komunističke hrvatske je bio sa bijelim poljem, i pod mađarskom krunom bijelo polje je bilo prvo i da dalje ne nabrajam. na crkvi svetoga marka u zagrebu prvo je bijelo polje...


badava vam isprike...

serb_alien

pre 5 godina

Na pitanje koja mu je najbolja petorka do 1992. godine Rađa je odgovorio: "Toni (Kukoč), Dražen (Petrović), Divac (Vlade), Zdovc (Jure) i ja". 

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...
(Piksel, 30. septembar 2018 17:57)

Druže, Stojaković je 1992. imao 15 godina. O čemu ti pričaš?

горан

pre 5 godina

Na pitanje koja mu je najbolja petorka do 1992. godine Rađa je odgovorio: "Toni (Kukoč), Dražen (Petrović), Divac (Vlade), Zdovc (Jure) i ja".

Pedja Stojakovic nista !? Najbolji od najboljih ...
(Piksel, 30. septembar 2018 17:57)

Пеђа Стојаковић је 1992. имао 15 година.

croata

pre 5 godina

Plus na klupi Bodiroga, Danilovic, Djordjevic, Savic, Sretenovic, Perasovic... Duda Ivkovic je i danas uveren da bi pobedili Dream Team.
I mala ispravka, nije to najjaca ekipa u zadnjih 40 godina, vec
sigurno najmocniji beli tim ikada. Polovina ovih igraca je otvorilo vrata NBA lige Evropljanima i menjalo svetsku kosarku.
(Četnik druga Krcuna, 30. septembar 2018 )

Komazec, vrankovic.. Ok, bodiroga je isto kao stojakovic bio mladji, al za njega mi je jedino zao sto nije bio u to vrijeme u naponu snage, on bi jedini od svih igraca nakon raspada bivse drzave imao mjesta u toj pa cak i u prvoj petorci. Cudo od igraca.
Ovo za zadnjih 40 godina sam namjerno naveo jer imam veliko postovanje i prema generaciji cosica i kicanovica koji su takodjer bili debelo ispred svog vremena. Pa jedan zarko varajic u finalu kupa sampiona za bosnu da 44 kosa, a bio je samo povremeni jugoslavenski reprezentativac. Mocna generacija, uz bok dudinoj.

Goran

pre 5 godina

"prvi grb komunističke hrvatske je bio sa bijelim poljem"

Da, ali grb je takodje imao petokraku na vrhu i more u pozadini a zastava koju je bacio Divac nije imala ni petokraku ni more. Znaci, to nije bio grb Hrvatske nego zastava NDH. Ta zastava nije imala sta traziti u dvorani.