Formula 1 66

Subota, 15.09.2018.

08:30

"Hoćemo F1 koju će klinci hteti da kače na zid – ova sad nije dobra"

Formula 1 radi na promenama bolida i menadžment "najbržeg cirkusa" na svetu se nada da će F1 od 2021. godine biti bolja i za trkanje i za gledanje.

"Hoæemo F1 koju æe klinci hteti da kaèe na zid – ova sad nije dobra" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Mile S' Prasici

pre 5 godina

Pratim F1 od 1452. Tada su bolide vukli konji. Sto vise sena pojede to brze ide. Ako tim ostane bez sena, gubi trku. Najbogatiji timovi su nabavljali ovas i ostale zitarice pa su im bolidi isli brze od ovoh pogonjenih senom. Najveci problem za vozace bio je ako konj pocne da ispusta gasove.
To je bilo uzbudjenje, a ne ovo danas. Vrte onaj kotur, pritiskaju neke dugmice, okrecu neke termostate po kolima, cangrljaju nesto u radio.

Vlada

pre 5 godina

@ ID, 15. septembar 2018 12:16

Da pratiš F1 znao bi da su neke staze izbačene zbog manjka publike, tj manjka profita. A to da su bolidi nikada brži. Samo par Mercedes, Ferari i donekle Red Bul. Ostatak je tu samo da popuni mesta. Svaka čast ako uživaš u ovakvoj F1 gde je preticanje na stazi misaona imenica osim ako neko od vodećih ne pogreši pa krene sa začelja. Ovo je sada trka u tehnologiji a ne u brzini vozača. Pa jedna DTM trka je deset puta uzbudljivija i zanimljivija od bilo bilo koje F1 trke u poslednjih 5-6 godina. Da ne pričam o MotoGP. Ali pošto je velika lova u pitanju teško će se veliki odreći svoje moći i pozicije.

banderaš

pre 5 godina

svaki drugi komentar: ne gledam i znam da ništa ne valja, i nekad bilo bolje. E pa da vam kažem da su trke F1 i sad dobre i da ima i te kako puno uzbuđenja. A gledam F1 već 30-tak godina.

ID

pre 5 godina

Pratim F1 od 1981. F1 je oduvek bila simbol tehnološkog napretka i tako treba da bude. Vraćanje na devedesete je smešno. A, tada su formule imale rešenja koja imate u kolima danas. Aktivno vešanje je nastalo pre više od 25 godina, šasija od ugljeničnih vlakana pre više od 30, da ne pričam o telemetriji, mapiranju motora. Kome nije zanimljivo, neka ne gleda. Većina gleda start da li će biti sudara.
Gluposti u F1 su napravljene zbog alavosti i dodvoravanja ekolozima i sličnim. F1 treba da bude bučna i ne treba da ima norme emisije gasova. Neka to uvedu za vojna vozila, više ih je. Treba samo vratiti stari zvuk, ko je gledao u živo zna o čemu pričam. I izbaciti glupe staze koje nemaju mesta za preticanje, Soči, Bahrein, Mađarska, Barselona(za testiranje je ok, za trke je smor). Vratiti Sepang, Tursku dobre široke staze. Inače F1 nikada nije bila brža. Uvesti zabranu velikih promena pravila par god,da manje ekipe imaju šansu. I pustiti ih da se trkaju, a sankcionisati opasne vozače i to je to.

Marko

pre 5 godina

Najveci problem su prevazidjene staze i to je razlog zasto nema preticanja. Stare staze ne mogu da se prilagode novim automobilima a nove koje je pravio Tilke su pravljenje u oldskul varijanti da imaju sve moguce specifikacije od s sikana, 90 stepeni krivina, promene elevacije ali ni one kao takve ne dozvoljavaju preticanje sem na startnom pravcu i jednoj do dve krivine od 15 krivina.

eheh

pre 5 godina

Danas ja sve u funkciji bezbednosti. Dakle, prvo da nema ljudskih zrtava, pa onda materijalne stete sto manje... Pa tek onda sport i trkanje. Ta F1 vrti para kao neka manja drzava. Sada jedan bolid po trci kosta nekoliko miliona, a kvrcnes ga i gazda ti sve po spisku...dakle...rizik trkanja sto manji uz sto veci profit, odnosno daj vise love (para), a manje love (ljubavi)

Gatsby

pre 5 godina

Nekada je nedelja od 2 uvek bila vreme za F1. Koliko sam uživao gledajući trke. Već 7-8 godina ne pratim, evo u komentarima sam saznao da nema više točenja goriva.
Ubili su draž 100%. Nema preticanja, vozači kao da uključe bolid i on sam ide. Kažnjavaju ih ako agresivno voze, motori mi liče na neke dečje igračke, a kada slučajno čujem zvuk motora formule, deluje mi kao motokultivator.
Mnogo je razloga, ali mene najviše iritira što je sve staze od 90 i neke projektovao neki Nemac(mrzi me da tražim ime)kao da je jedini u svetu, i sve su iste, i sve imaju po par mesta za preticanje, i zato gledamo vrtenje vozila u krug bez prave borbe. Pre sam samo jednim pogledom na stazu mogao da provalim koja se Velika nagrada vozi.

smoren

pre 5 godina

Najbolji su ovi sto su kao gledali dok je sve zavisilo od vozaca i to je kao bilo dok je Sumaher vozio. Da ste stvarno gledali u to vreme, znali biste da ni u njegovo vreme nije bilo mnogo prericanja, i da je za vreme dok je on bio u Ferrariju F1 postao toliko monoton da su tad poceli da uvode pravila u nadi da ce to nesto znacajno da promeni. I tako sad imamo sva moguca ogranicenja za motore, menjace, gume i gorivo. Ostalo je jos samo da ogranice kolicinu tecnosti koju vozac sme da popije.
A ja i dalje gledam svaku trku.

Bard Živa

pre 5 godina

F1 je bila zanimljiva ranije, ja sam počeo da je pratim 1995, i do negde 2004 sam gledao sve trke, treninge... Sada pogledam samo par trka, Monako, Moncu, Španiju, staze koje volim, Australiju zato što je prva u sezoni i to je to...

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Poceo sam sa formulom zbog Sene. Cudotvorca za volanom.Ali tu su bili i Lauda,Pike,Keke Rozberg,Fitipaldi,Prost,Mensel... A bolidi,divlji,nekontrolisani,sa turbo motorima bez ikakve elektronike.Proklizavali si,zanosili se,palili gume..Otac me je kao klinca vodio u Austriju na trku F1 '85.Eh ta zlatna vremena.

mik

pre 5 godina

Pored mnogih komentara sa kojima se slazem,dodao bih da je pad formule takodje uzrokovan selekcijom novih vozača,slabo se ku....e..nije to dobro za trkanje,adrenalin...omerta vlada

Mr M

pre 5 godina

Izbacite svu elektroniku, vratite rucno menjanje brzina i motore sa puno kubika i da pocne trka da zavisi od znanja vozaca. Takodje prestanite da birate nove vozace prema tome kakve sponzore imaju iza sebe. To ce da pomogne. Ne moze formula da bude zanimljiva kada niko ne sme da rizikuje.

1Beogradjanin

pre 5 godina

Ljudi, nemojte pricati kojesta. Manuelni menjac nema sanse da bude vracen! Era klasicnih motora SUS je prosla, pomirite se sa tim! Od sada ce biti hibridi. To je buducnost, a F1 je uvek bila opitni poligon za nove tehnologije u auto industriji! Kako ne shvatate da motori nisu problem! Problem su ogranicenja koja FIA stavlja pred timove. Da, treba pojednostaviti aerodinamiku, ali mislim da je to jedini "korak u nazad" koji treba napraviti. Treba dati odresene ruke timovima da rade na razvoju motora, da smanje potrosnju npr., samim tim i mogu da ugradjuju manje rezervoare, mogli bi da se igraju tezinom bolida, sa kombinacijom dolivanja goriva na trci ti automobili bi leteli po stazi! Klasicni V12, V10 i sl su proslost. Nikada se nece vratiti jer se ide na to da automobili jednog dana budu skroz elektricni, a F1 kao vrhunac auto sporta mora to da prati i rekao bih predvodi.

Pefi

pre 5 godina

Koliko sam ja voleo formulu 1 ljudi moji. Pa gledao sam i one kvalifikacije za startne pozicije. Hil protiv Šumahera, pa Hakinen protiv Šumahera. Gledaš trku 2 sata, navijaš, cimaš se, brojiš vreme u pit stopu pa se nadaš da će mehaničari biti brži od mehaničara konkurenta. Obožavao sam vatrenog Šumahera i mrzeo hladnog Hakinena, ali ruku na srce bio je paklen vozač. Neverovatan vozač. Šumaher je bio namazan, a ovaj kao špricer. To vreme se ne može vratiti i ko nije gledao ne može ni da razume šta pričam.

Финци најбољи возачи

pre 5 godina

Koliko sam samo ja bio lud za formulom. od '96. do 2010. mislim da sam propustio samo pet trka. a u ono vrijeme kad je sumaher bio go*no na stazi, navijalo se protiv njega. prvo za hila pa vilneva i onda za meklaren i miku hakinena. mislim da je to najljepse vrijeme od ovog novijeg, gdje je toliko pogodovanje pravilima ferariju mogao koliko toliko da ispravi mikin talenat na stazi. istina, nakon sto je fia zabranila upotrebu berilija za izrqdu motora 2000. bio je to kraj konkurentnosti meklarena i pocinje "slavna" era njemackog smrada. opet, uz svo guranje od fia-e uspijevali su poneki poput viliamsa i montoje da budi blizu ali nikad dovoljno da ga prestignu. poslije se krenulo sa ovim smanjivanjem kubikaze i smanjenju brzina kao zasluge motora, a pocela je aerodinamika preuzimat dominantnu ulogu. steta, jer od 2010. vise nikako je ne pratim. a u ono vrijeme, stariji pamte, kolicina uzbudjenja u 4 ujutro kad je pocinjala sezona u australiji je nesto sto vjerovatno vise necu dozivjet. daj Boze da se varam.
(zoka_mip, 15. septembar 2018 09:16)

Браво брате, ни ја се не бих боље изразио, рекао си све оно што мислим и што већина мисли! Мика Хакинен је заправо легенда и најбољи возач. Никад ова данашња формула неће донети узбуђење као тадашња, никад нећу заборавити претицање Шумахера у Белгији 2000.год. Нека врате мишленке, бриџстонке, точење горива, замене гума..

Gagula

pre 5 godina

Svaka čast svima...ali ja najvise pamtim čiču...Najdžela Mensela... nijedna trka sa njim nije bila dosadna ..nijedna...lik je bio jednostavno jedinstven...a vozio je u vreme nekih najvecih protagonista ovog sporta...jedna titula mu izmakla za dlaku zbog lose sreće.., jednu uzeo...danas bi se sa ovim bebama jednostavno prošetao do titule...

Metropola

pre 5 godina

Pogledajte malo sta je Formula E.Za lep primer, trazite 'Buemi Overtaking'.A po pravilima svi imaju istu snagu, dakle pobeda zavisi samo od umeca.
(Mladen, 15. septembar 2018 09:47)... kakva bre formula E covece!!! Uostalom F1 nije samo takmicenje vozaca, nego i proizvodjaca i tehnologije! I nikakvo pimpovanje nece pomoci samo ce delovati klinacki ako stavite nesto samo zarad izgleda! Vise slobode timovima ce doneti nove ideje i resenja. Naravno podrazumeva se izbacivanje ove politicke korektnosti kod vozaca. Deluje neiskreno a ako vas neko pri 200 zabije u ogradu naravno da cete odlepiti i to treba da se vidi. Razmislite zasto je Kimi jedan od najpopularnijih a pritom lose vozi u Ferrariju.

var

pre 5 godina

Pa naravno da se ne gleda formula. Nema draži. Hamilton će za par meseci biti najbolji vozač svih vremena. Eto dovoljan razlog da ti se sve smuči. Ona tetkica. Samo kalkulacije timova, loš zvuk motora.... pa jedna Honda ne može da uzme bod već tri godine. Užas
(sale, 15. septembar 2018 09:47)

Dečko tebi očigledno nije dobro! Hamilton je jako daleko od najboljeg svih vremena, ni po titulama, ni po broju pobeda, ni ... sam nastavi niz kada budeš gledao istoriju F1!

Mmm

pre 5 godina

@sale

Kako to misliš "najbolji vozač svih vremena".
Koliko ima titula? Koliko ima podujuma?

O čemu bre pričaš???
Ili si to bezveze rekao, samo da sebi napraviš lepši dan?

Druže, tebi je najbolje da pratiš neki drugi sport... recimo boćanje.

Paja

pre 5 godina

Zabiravih malopre da napišem, seća li se neko Nelsona Pike na Brabhamu, pa Andretija, pa pogibije Ronija Petersona u Monci,pa Regazonija, Džodi Šektera, pa Mensela, Prosta,...ludo vreme.

spinDoctor

pre 5 godina

Sve dok u F1 budu vozili ovi roboti, sa istim intervjuima i nacinom ponasanja nece biti te strasti kod publike. Samo zamislite da se sad u F1 pojavi lik kao sto Dzejms Hant! Prosto je nezamislivo.
Zato je Moto GP sad jedino pravo trkanje, sa zivopisnim likovima medju vozacima.

Blake

pre 5 godina

Vratite pravila od pre 15-20 godina i eto resenja. Kakve su borbe bile izmedju Ferarija i Meklarena, pa zamene guma, ma uzivanje za gledanje.

preferisco dirti addio

pre 5 godina

Jednostavno vratite motore i bolide iz ere Sumahera.. nazalost vozaci se ne mogu vratiti.. trku f1 sam zadnji put pogledao prije 7-8 godina

cartmanx

pre 5 godina

Kako ne shvatate da je F1, jos od pocetka 90 tih u sluzi auto industrije, npr, tada se prvi put culo o elektronici u bolidima ima, sistemu protiv proklizavanja, sto danas ima skoro svaki auto zapadnih proizvodnjaca a i to star vise od 20 godina, sada je akcenat na hibride, a uvela ih je prvo F1 postepeno prvo preko KERS/a, a sada i jace elektro pogonske jedinice, koja ako otkaze nema trkanja, u tom smislu ce morati da traze bolja resena, mada je i tekuca sezona bolja od prethodne,

Mladen

pre 5 godina

Pogledajte malo sta je Formula E.

Za lep primer, trazite 'Buemi Overtaking'.

A po pravilima svi imaju istu snagu, dakle pobeda zavisi samo od umeca.

Strahinja

pre 5 godina

Nije problem kako bolidi izgledaju, problem je sto vise nema monstruoznih motora, koji su uz protototipe Le Mana bili sam vrh trkacke elite. Sve nekako deluje prisiljeno i priguseno, uz neke lazne obrise ekoloske svesti. Nema potrebe za tim. Vise ne postoje vozaci koji su sami po sebi pojava i licnost, vec je sve oblikovano... ne znam kako bih definisao, korporativnom kulturom? i zahtevima sponzora. Iako znam da je to postojalo kroz istoriju, imam osecaj da je danas, vise nego ikad, pobednik definisan tehnicki najnaprednijim bolidom. Licno, vec dve-tri godine ne pratim aktivno Formulu 1, vise nije ono sto je bila i slazem se sa gospodinom Bronom. Dajte nam jos sest cilindara, neka vriste motori kao sto su nekada.

bozza

pre 5 godina

Ja zaista ne mogu da shvatim kako neko moze da voli ovaj "sport". Ali opet kad bklje razmislim ima ljudi koji se loze i na americki fudbal.
(Quint, 15. septembar 2018 08:51)

ima raznih ljudi kojima su interesantni razni sportovi, i to je ok... bitno je samo da nisu ograniceni i da misle da je samo sport koji se njima svidja, interesantan. Meni su interesantni i F1 i AF, fudbal bas i ne volim ali ga kao sport jako postujem, pogotovo na najvisem nivou. Sportski pozdrav

Stari

pre 5 godina

Ali najbolje je što se pitaju zašto im pada popularnost?!Pa nekad smo ko klinci svi čekali nedelju u 2 da počne,imao si sat i po dva vrhunskog programa.Zato sad ne mogu da gledam duže od 10 minuta.
mnogo ste ga zakomplikovali sa pravilima....timovi kalkulišu sa svim i svačim...koliko motora,koliko guma.Imaju motore od zoljice,menjač sa dvaes' brzina,vozač se pita koliko i ja....vratite V12,manuelca sa 5 brzina i udri.

sale

pre 5 godina

Pa naravno da se ne gleda formula. Nema draži. Hamilton će za par meseci biti najbolji vozač svih vremena. Eto dovoljan razlog da ti se sve smuči. Ona tetkica. Samo kalkulacije timova, loš zvuk motora.... pa jedna Honda ne može da uzme bod već tri godine. Užas

struja napolje

pre 5 godina

Da F1 prestane da bude šizofren bolid. Ili ima SUS motor ili ima motor na struju. Ne ide dva u jednom jer to može jedino u nes kafi.

Djordje P

pre 5 godina

Kad sam ja bio klinac, bodovanje je islo: 10 poena, 6, 4, za preve tri pozicije, pa su se vozaci "ubijali" da pobede. Sada sampionat osvaja najkonstantniji motor.

Novosadjanin

pre 5 godina

F1 je odavno postao taktički umesto trkačkog sporta. Promene od 2000 do sad su samo unazadile tzv.. “najbrži cirkus”. F1 više nije ni najbrži, ni cirkus. Ko je pratio F1 u vreme Sene, Hila, Hakinena i Šumahera (pre ferarija) znaju dobro o čemu pričam (12 krugova za kvalifikacije, dolivanje goriva, značajno različite taktike, nema obaveze korišćenja dva tipa guma...)

NR

pre 5 godina

Uzasna je. Fetel i Hamilton su sekaperse u odnosu na npr Sumahera i Hakinena. Sumahera cu obozavati do kraja svog zivota. Najjaci vozac svih vremena!

kaokakao

pre 5 godina

Sta ljudi vole? Ljudi vole opasnost, buku motora, da namirisu krv. Eto to im dajte. Nazalost, tako je, ljudi se najvise pale na sportove gdje se rizikuje zivot. A Formula 1 je sve sigurnija, sve tisa, sve manje zavisi od vjestine vozaca. Pola vozaca je tu jer dolaze iz jakih zemalja i imaju jake sponzore. Voznja je postala kao igranje na PS konzoli ili odlazak u pozoriste.

Jedan od razloga

pre 5 godina

Kako mnogi vozači tvrde, rezultati u F1 su predvidljivi. Postoje dve klase, Mercedes, Ferari i donekle Red Bul, pa zatim svi ostali. Nema šanse da neko iz druge klase pobedi, a ovi iz prve, pretiču ostale kao da su igračke. Do izražaja dolazi bolid, a ne veština vozača. Otuda dominacija, u svoje vreme, Šumahera pa Fetela, danas Hamiltona i Fetela. Trebalo bi da skoro svi vozači dobiju podjednake šanse za pobedu. Pa, neka pobedi stvarno najbolji.

manga

pre 5 godina

Meni je soba bila izljepljena Schumacherovim posterima, a vratite tocenje goriva jer to sve mjenja. Schumi je bio bog taktike lakseg bolida i i dodatnog odlaska u boks.

Gastgeber

pre 5 godina

Pa šta će vam vozači kad će bolidi još malo, zbog sve te elektronike, voziti sami po stazi držeći bezbedno odstojanje. Vratite mašine iz '90-tih sa manuelnim menjačem, punjenje goriva, izbacite radare senzore i računare, pa da vidimo ko je bolji vozač. Ovako mi se više gleda Tur de France.

1Beogradjanin

pre 5 godina

Bilo kakvo prekrivanje točkova i postavljanje neki aerodinamičkih panela ispred, iza ili iznad bi obesmislilio formulu, jer je definicija takvog automobila "otvoreni točkovi". Indi ima neka takva rešenja i ne svidjaju mi se! Dalje, ako hoće da učine F1 zanimljivom neka vrate dolivanje goriva tokom trke i slobodan izbor guma. Pa neka se "igraju" težinom bolida i komponentom gume. Dalje, obavezno više od tri motora po sezoni. Minimum 7 , tako da u većini trka mogu da stsnu gas "do daske", a ne da se štede pola sezone.

zoka_mip

pre 5 godina

Koliko sam samo ja bio lud za formulom. od '96. do 2010. mislim da sam propustio samo pet trka. a u ono vrijeme kad je sumaher bio go*no na stazi, navijalo se protiv njega. prvo za hila pa vilneva i onda za meklaren i miku hakinena. mislim da je to najljepse vrijeme od ovog novijeg, gdje je toliko pogodovanje pravilima ferariju mogao koliko toliko da ispravi mikin talenat na stazi. istina, nakon sto je fia zabranila upotrebu berilija za izrqdu motora 2000. bio je to kraj konkurentnosti meklarena i pocinje "slavna" era njemackog smrada. opet, uz svo guranje od fia-e uspijevali su poneki poput viliamsa i montoje da budi blizu ali nikad dovoljno da ga prestignu. poslije se krenulo sa ovim smanjivanjem kubikaze i smanjenju brzina kao zasluge motora, a pocela je aerodinamika preuzimat dominantnu ulogu. steta, jer od 2010. vise nikako je ne pratim. a u ono vrijeme, stariji pamte, kolicina uzbudjenja u 4 ujutro kad je pocinjala sezona u australiji je nesto sto vjerovatno vise necu dozivjet. daj Boze da se varam.

impeRAtor

pre 5 godina

Kad bi ukinuli ogranicenje brzine pri ulasku u boks, forsiranje promena pneumatika i izlazenje sigurnosnog vozila na stazu zbog svega i svacega, trke bi postale mnogo zanimljivije.

Major

pre 5 godina

Ukinite ograni?enjs i inovacije koje timovi uhrađuju. Neću da gledam 22 iste formule i na kraju kad je sve do vozačs, brži voza? mora da propusti klupskog kolegu jer se kolega zaboga bori za titulu???

Nikola 13

pre 5 godina

Zaiasta je vreme da se uvedu promene u F1. Pasionirani sam ljubitelj sporta, ali zaista postaje veoma monotono. Jako malo prave borbe, nema žara, nema dobrih manevara. Moraju nešto da promene inače će se trend gubitka gledalaca nastaviti. Lično bih vratio sipanje goriva i manuelni menjač.. Pa da vidimo onda ko su pravi vozači.

kaboom

pre 5 godina

Treba samo da ukinu gomilu elektronike i promene da pobeda be zavisi 3 posto od vozača a 97 od inžinjera već da bude barem 70:30 u korist veštine vozača kao što je bilo u pojedinim periodima nekada

nikad nikome izvini

pre 5 godina

...Moto GP!!!
Nije mi uopste bitno kako izgleda F1 i da li gubi snagu ili ne ili da li je aerodinamican...u F1 nema strasti...zato nema ni publike...to je cela pamet...

Nikola 13

pre 5 godina

Zaiasta je vreme da se uvedu promene u F1. Pasionirani sam ljubitelj sporta, ali zaista postaje veoma monotono. Jako malo prave borbe, nema žara, nema dobrih manevara. Moraju nešto da promene inače će se trend gubitka gledalaca nastaviti. Lično bih vratio sipanje goriva i manuelni menjač.. Pa da vidimo onda ko su pravi vozači.

nikad nikome izvini

pre 5 godina

...Moto GP!!!
Nije mi uopste bitno kako izgleda F1 i da li gubi snagu ili ne ili da li je aerodinamican...u F1 nema strasti...zato nema ni publike...to je cela pamet...

kaboom

pre 5 godina

Treba samo da ukinu gomilu elektronike i promene da pobeda be zavisi 3 posto od vozača a 97 od inžinjera već da bude barem 70:30 u korist veštine vozača kao što je bilo u pojedinim periodima nekada

Gastgeber

pre 5 godina

Pa šta će vam vozači kad će bolidi još malo, zbog sve te elektronike, voziti sami po stazi držeći bezbedno odstojanje. Vratite mašine iz '90-tih sa manuelnim menjačem, punjenje goriva, izbacite radare senzore i računare, pa da vidimo ko je bolji vozač. Ovako mi se više gleda Tur de France.

kaokakao

pre 5 godina

Sta ljudi vole? Ljudi vole opasnost, buku motora, da namirisu krv. Eto to im dajte. Nazalost, tako je, ljudi se najvise pale na sportove gdje se rizikuje zivot. A Formula 1 je sve sigurnija, sve tisa, sve manje zavisi od vjestine vozaca. Pola vozaca je tu jer dolaze iz jakih zemalja i imaju jake sponzore. Voznja je postala kao igranje na PS konzoli ili odlazak u pozoriste.

Stari

pre 5 godina

Ali najbolje je što se pitaju zašto im pada popularnost?!Pa nekad smo ko klinci svi čekali nedelju u 2 da počne,imao si sat i po dva vrhunskog programa.Zato sad ne mogu da gledam duže od 10 minuta.
mnogo ste ga zakomplikovali sa pravilima....timovi kalkulišu sa svim i svačim...koliko motora,koliko guma.Imaju motore od zoljice,menjač sa dvaes' brzina,vozač se pita koliko i ja....vratite V12,manuelca sa 5 brzina i udri.

Djordje P

pre 5 godina

Kad sam ja bio klinac, bodovanje je islo: 10 poena, 6, 4, za preve tri pozicije, pa su se vozaci "ubijali" da pobede. Sada sampionat osvaja najkonstantniji motor.

1Beogradjanin

pre 5 godina

Bilo kakvo prekrivanje točkova i postavljanje neki aerodinamičkih panela ispred, iza ili iznad bi obesmislilio formulu, jer je definicija takvog automobila "otvoreni točkovi". Indi ima neka takva rešenja i ne svidjaju mi se! Dalje, ako hoće da učine F1 zanimljivom neka vrate dolivanje goriva tokom trke i slobodan izbor guma. Pa neka se "igraju" težinom bolida i komponentom gume. Dalje, obavezno više od tri motora po sezoni. Minimum 7 , tako da u većini trka mogu da stsnu gas "do daske", a ne da se štede pola sezone.

zoka_mip

pre 5 godina

Koliko sam samo ja bio lud za formulom. od '96. do 2010. mislim da sam propustio samo pet trka. a u ono vrijeme kad je sumaher bio go*no na stazi, navijalo se protiv njega. prvo za hila pa vilneva i onda za meklaren i miku hakinena. mislim da je to najljepse vrijeme od ovog novijeg, gdje je toliko pogodovanje pravilima ferariju mogao koliko toliko da ispravi mikin talenat na stazi. istina, nakon sto je fia zabranila upotrebu berilija za izrqdu motora 2000. bio je to kraj konkurentnosti meklarena i pocinje "slavna" era njemackog smrada. opet, uz svo guranje od fia-e uspijevali su poneki poput viliamsa i montoje da budi blizu ali nikad dovoljno da ga prestignu. poslije se krenulo sa ovim smanjivanjem kubikaze i smanjenju brzina kao zasluge motora, a pocela je aerodinamika preuzimat dominantnu ulogu. steta, jer od 2010. vise nikako je ne pratim. a u ono vrijeme, stariji pamte, kolicina uzbudjenja u 4 ujutro kad je pocinjala sezona u australiji je nesto sto vjerovatno vise necu dozivjet. daj Boze da se varam.

Major

pre 5 godina

Ukinite ograni?enjs i inovacije koje timovi uhrađuju. Neću da gledam 22 iste formule i na kraju kad je sve do vozačs, brži voza? mora da propusti klupskog kolegu jer se kolega zaboga bori za titulu???

bozza

pre 5 godina

Ja zaista ne mogu da shvatim kako neko moze da voli ovaj "sport". Ali opet kad bklje razmislim ima ljudi koji se loze i na americki fudbal.
(Quint, 15. septembar 2018 08:51)

ima raznih ljudi kojima su interesantni razni sportovi, i to je ok... bitno je samo da nisu ograniceni i da misle da je samo sport koji se njima svidja, interesantan. Meni su interesantni i F1 i AF, fudbal bas i ne volim ali ga kao sport jako postujem, pogotovo na najvisem nivou. Sportski pozdrav

Novosadjanin

pre 5 godina

F1 je odavno postao taktički umesto trkačkog sporta. Promene od 2000 do sad su samo unazadile tzv.. “najbrži cirkus”. F1 više nije ni najbrži, ni cirkus. Ko je pratio F1 u vreme Sene, Hila, Hakinena i Šumahera (pre ferarija) znaju dobro o čemu pričam (12 krugova za kvalifikacije, dolivanje goriva, značajno različite taktike, nema obaveze korišćenja dva tipa guma...)

Strahinja

pre 5 godina

Nije problem kako bolidi izgledaju, problem je sto vise nema monstruoznih motora, koji su uz protototipe Le Mana bili sam vrh trkacke elite. Sve nekako deluje prisiljeno i priguseno, uz neke lazne obrise ekoloske svesti. Nema potrebe za tim. Vise ne postoje vozaci koji su sami po sebi pojava i licnost, vec je sve oblikovano... ne znam kako bih definisao, korporativnom kulturom? i zahtevima sponzora. Iako znam da je to postojalo kroz istoriju, imam osecaj da je danas, vise nego ikad, pobednik definisan tehnicki najnaprednijim bolidom. Licno, vec dve-tri godine ne pratim aktivno Formulu 1, vise nije ono sto je bila i slazem se sa gospodinom Bronom. Dajte nam jos sest cilindara, neka vriste motori kao sto su nekada.

Jedan od razloga

pre 5 godina

Kako mnogi vozači tvrde, rezultati u F1 su predvidljivi. Postoje dve klase, Mercedes, Ferari i donekle Red Bul, pa zatim svi ostali. Nema šanse da neko iz druge klase pobedi, a ovi iz prve, pretiču ostale kao da su igračke. Do izražaja dolazi bolid, a ne veština vozača. Otuda dominacija, u svoje vreme, Šumahera pa Fetela, danas Hamiltona i Fetela. Trebalo bi da skoro svi vozači dobiju podjednake šanse za pobedu. Pa, neka pobedi stvarno najbolji.

struja napolje

pre 5 godina

Da F1 prestane da bude šizofren bolid. Ili ima SUS motor ili ima motor na struju. Ne ide dva u jednom jer to može jedino u nes kafi.

impeRAtor

pre 5 godina

Kad bi ukinuli ogranicenje brzine pri ulasku u boks, forsiranje promena pneumatika i izlazenje sigurnosnog vozila na stazu zbog svega i svacega, trke bi postale mnogo zanimljivije.

manga

pre 5 godina

Meni je soba bila izljepljena Schumacherovim posterima, a vratite tocenje goriva jer to sve mjenja. Schumi je bio bog taktike lakseg bolida i i dodatnog odlaska u boks.

NR

pre 5 godina

Uzasna je. Fetel i Hamilton su sekaperse u odnosu na npr Sumahera i Hakinena. Sumahera cu obozavati do kraja svog zivota. Najjaci vozac svih vremena!

spinDoctor

pre 5 godina

Sve dok u F1 budu vozili ovi roboti, sa istim intervjuima i nacinom ponasanja nece biti te strasti kod publike. Samo zamislite da se sad u F1 pojavi lik kao sto Dzejms Hant! Prosto je nezamislivo.
Zato je Moto GP sad jedino pravo trkanje, sa zivopisnim likovima medju vozacima.

Blake

pre 5 godina

Vratite pravila od pre 15-20 godina i eto resenja. Kakve su borbe bile izmedju Ferarija i Meklarena, pa zamene guma, ma uzivanje za gledanje.

Paja

pre 5 godina

Zabiravih malopre da napišem, seća li se neko Nelsona Pike na Brabhamu, pa Andretija, pa pogibije Ronija Petersona u Monci,pa Regazonija, Džodi Šektera, pa Mensela, Prosta,...ludo vreme.

sale

pre 5 godina

Pa naravno da se ne gleda formula. Nema draži. Hamilton će za par meseci biti najbolji vozač svih vremena. Eto dovoljan razlog da ti se sve smuči. Ona tetkica. Samo kalkulacije timova, loš zvuk motora.... pa jedna Honda ne može da uzme bod već tri godine. Užas

preferisco dirti addio

pre 5 godina

Jednostavno vratite motore i bolide iz ere Sumahera.. nazalost vozaci se ne mogu vratiti.. trku f1 sam zadnji put pogledao prije 7-8 godina

cartmanx

pre 5 godina

Kako ne shvatate da je F1, jos od pocetka 90 tih u sluzi auto industrije, npr, tada se prvi put culo o elektronici u bolidima ima, sistemu protiv proklizavanja, sto danas ima skoro svaki auto zapadnih proizvodnjaca a i to star vise od 20 godina, sada je akcenat na hibride, a uvela ih je prvo F1 postepeno prvo preko KERS/a, a sada i jace elektro pogonske jedinice, koja ako otkaze nema trkanja, u tom smislu ce morati da traze bolja resena, mada je i tekuca sezona bolja od prethodne,

var

pre 5 godina

Pa naravno da se ne gleda formula. Nema draži. Hamilton će za par meseci biti najbolji vozač svih vremena. Eto dovoljan razlog da ti se sve smuči. Ona tetkica. Samo kalkulacije timova, loš zvuk motora.... pa jedna Honda ne može da uzme bod već tri godine. Užas
(sale, 15. septembar 2018 09:47)

Dečko tebi očigledno nije dobro! Hamilton je jako daleko od najboljeg svih vremena, ni po titulama, ni po broju pobeda, ni ... sam nastavi niz kada budeš gledao istoriju F1!

Metropola

pre 5 godina

Pogledajte malo sta je Formula E.Za lep primer, trazite 'Buemi Overtaking'.A po pravilima svi imaju istu snagu, dakle pobeda zavisi samo od umeca.
(Mladen, 15. septembar 2018 09:47)... kakva bre formula E covece!!! Uostalom F1 nije samo takmicenje vozaca, nego i proizvodjaca i tehnologije! I nikakvo pimpovanje nece pomoci samo ce delovati klinacki ako stavite nesto samo zarad izgleda! Vise slobode timovima ce doneti nove ideje i resenja. Naravno podrazumeva se izbacivanje ove politicke korektnosti kod vozaca. Deluje neiskreno a ako vas neko pri 200 zabije u ogradu naravno da cete odlepiti i to treba da se vidi. Razmislite zasto je Kimi jedan od najpopularnijih a pritom lose vozi u Ferrariju.

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Poceo sam sa formulom zbog Sene. Cudotvorca za volanom.Ali tu su bili i Lauda,Pike,Keke Rozberg,Fitipaldi,Prost,Mensel... A bolidi,divlji,nekontrolisani,sa turbo motorima bez ikakve elektronike.Proklizavali si,zanosili se,palili gume..Otac me je kao klinca vodio u Austriju na trku F1 '85.Eh ta zlatna vremena.

Pefi

pre 5 godina

Koliko sam ja voleo formulu 1 ljudi moji. Pa gledao sam i one kvalifikacije za startne pozicije. Hil protiv Šumahera, pa Hakinen protiv Šumahera. Gledaš trku 2 sata, navijaš, cimaš se, brojiš vreme u pit stopu pa se nadaš da će mehaničari biti brži od mehaničara konkurenta. Obožavao sam vatrenog Šumahera i mrzeo hladnog Hakinena, ali ruku na srce bio je paklen vozač. Neverovatan vozač. Šumaher je bio namazan, a ovaj kao špricer. To vreme se ne može vratiti i ko nije gledao ne može ni da razume šta pričam.

Финци најбољи возачи

pre 5 godina

Koliko sam samo ja bio lud za formulom. od '96. do 2010. mislim da sam propustio samo pet trka. a u ono vrijeme kad je sumaher bio go*no na stazi, navijalo se protiv njega. prvo za hila pa vilneva i onda za meklaren i miku hakinena. mislim da je to najljepse vrijeme od ovog novijeg, gdje je toliko pogodovanje pravilima ferariju mogao koliko toliko da ispravi mikin talenat na stazi. istina, nakon sto je fia zabranila upotrebu berilija za izrqdu motora 2000. bio je to kraj konkurentnosti meklarena i pocinje "slavna" era njemackog smrada. opet, uz svo guranje od fia-e uspijevali su poneki poput viliamsa i montoje da budi blizu ali nikad dovoljno da ga prestignu. poslije se krenulo sa ovim smanjivanjem kubikaze i smanjenju brzina kao zasluge motora, a pocela je aerodinamika preuzimat dominantnu ulogu. steta, jer od 2010. vise nikako je ne pratim. a u ono vrijeme, stariji pamte, kolicina uzbudjenja u 4 ujutro kad je pocinjala sezona u australiji je nesto sto vjerovatno vise necu dozivjet. daj Boze da se varam.
(zoka_mip, 15. septembar 2018 09:16)

Браво брате, ни ја се не бих боље изразио, рекао си све оно што мислим и што већина мисли! Мика Хакинен је заправо легенда и најбољи возач. Никад ова данашња формула неће донети узбуђење као тадашња, никад нећу заборавити претицање Шумахера у Белгији 2000.год. Нека врате мишленке, бриџстонке, точење горива, замене гума..

ID

pre 5 godina

Pratim F1 od 1981. F1 je oduvek bila simbol tehnološkog napretka i tako treba da bude. Vraćanje na devedesete je smešno. A, tada su formule imale rešenja koja imate u kolima danas. Aktivno vešanje je nastalo pre više od 25 godina, šasija od ugljeničnih vlakana pre više od 30, da ne pričam o telemetriji, mapiranju motora. Kome nije zanimljivo, neka ne gleda. Većina gleda start da li će biti sudara.
Gluposti u F1 su napravljene zbog alavosti i dodvoravanja ekolozima i sličnim. F1 treba da bude bučna i ne treba da ima norme emisije gasova. Neka to uvedu za vojna vozila, više ih je. Treba samo vratiti stari zvuk, ko je gledao u živo zna o čemu pričam. I izbaciti glupe staze koje nemaju mesta za preticanje, Soči, Bahrein, Mađarska, Barselona(za testiranje je ok, za trke je smor). Vratiti Sepang, Tursku dobre široke staze. Inače F1 nikada nije bila brža. Uvesti zabranu velikih promena pravila par god,da manje ekipe imaju šansu. I pustiti ih da se trkaju, a sankcionisati opasne vozače i to je to.

Mladen

pre 5 godina

Pogledajte malo sta je Formula E.

Za lep primer, trazite 'Buemi Overtaking'.

A po pravilima svi imaju istu snagu, dakle pobeda zavisi samo od umeca.

Gatsby

pre 5 godina

Nekada je nedelja od 2 uvek bila vreme za F1. Koliko sam uživao gledajući trke. Već 7-8 godina ne pratim, evo u komentarima sam saznao da nema više točenja goriva.
Ubili su draž 100%. Nema preticanja, vozači kao da uključe bolid i on sam ide. Kažnjavaju ih ako agresivno voze, motori mi liče na neke dečje igračke, a kada slučajno čujem zvuk motora formule, deluje mi kao motokultivator.
Mnogo je razloga, ali mene najviše iritira što je sve staze od 90 i neke projektovao neki Nemac(mrzi me da tražim ime)kao da je jedini u svetu, i sve su iste, i sve imaju po par mesta za preticanje, i zato gledamo vrtenje vozila u krug bez prave borbe. Pre sam samo jednim pogledom na stazu mogao da provalim koja se Velika nagrada vozi.

Mmm

pre 5 godina

@sale

Kako to misliš "najbolji vozač svih vremena".
Koliko ima titula? Koliko ima podujuma?

O čemu bre pričaš???
Ili si to bezveze rekao, samo da sebi napraviš lepši dan?

Druže, tebi je najbolje da pratiš neki drugi sport... recimo boćanje.

Mr M

pre 5 godina

Izbacite svu elektroniku, vratite rucno menjanje brzina i motore sa puno kubika i da pocne trka da zavisi od znanja vozaca. Takodje prestanite da birate nove vozace prema tome kakve sponzore imaju iza sebe. To ce da pomogne. Ne moze formula da bude zanimljiva kada niko ne sme da rizikuje.

smoren

pre 5 godina

Najbolji su ovi sto su kao gledali dok je sve zavisilo od vozaca i to je kao bilo dok je Sumaher vozio. Da ste stvarno gledali u to vreme, znali biste da ni u njegovo vreme nije bilo mnogo prericanja, i da je za vreme dok je on bio u Ferrariju F1 postao toliko monoton da su tad poceli da uvode pravila u nadi da ce to nesto znacajno da promeni. I tako sad imamo sva moguca ogranicenja za motore, menjace, gume i gorivo. Ostalo je jos samo da ogranice kolicinu tecnosti koju vozac sme da popije.
A ja i dalje gledam svaku trku.

Mile S' Prasici

pre 5 godina

Pratim F1 od 1452. Tada su bolide vukli konji. Sto vise sena pojede to brze ide. Ako tim ostane bez sena, gubi trku. Najbogatiji timovi su nabavljali ovas i ostale zitarice pa su im bolidi isli brze od ovoh pogonjenih senom. Najveci problem za vozace bio je ako konj pocne da ispusta gasove.
To je bilo uzbudjenje, a ne ovo danas. Vrte onaj kotur, pritiskaju neke dugmice, okrecu neke termostate po kolima, cangrljaju nesto u radio.

mik

pre 5 godina

Pored mnogih komentara sa kojima se slazem,dodao bih da je pad formule takodje uzrokovan selekcijom novih vozača,slabo se ku....e..nije to dobro za trkanje,adrenalin...omerta vlada

eheh

pre 5 godina

Danas ja sve u funkciji bezbednosti. Dakle, prvo da nema ljudskih zrtava, pa onda materijalne stete sto manje... Pa tek onda sport i trkanje. Ta F1 vrti para kao neka manja drzava. Sada jedan bolid po trci kosta nekoliko miliona, a kvrcnes ga i gazda ti sve po spisku...dakle...rizik trkanja sto manji uz sto veci profit, odnosno daj vise love (para), a manje love (ljubavi)

Vlada

pre 5 godina

@ ID, 15. septembar 2018 12:16

Da pratiš F1 znao bi da su neke staze izbačene zbog manjka publike, tj manjka profita. A to da su bolidi nikada brži. Samo par Mercedes, Ferari i donekle Red Bul. Ostatak je tu samo da popuni mesta. Svaka čast ako uživaš u ovakvoj F1 gde je preticanje na stazi misaona imenica osim ako neko od vodećih ne pogreši pa krene sa začelja. Ovo je sada trka u tehnologiji a ne u brzini vozača. Pa jedna DTM trka je deset puta uzbudljivija i zanimljivija od bilo bilo koje F1 trke u poslednjih 5-6 godina. Da ne pričam o MotoGP. Ali pošto je velika lova u pitanju teško će se veliki odreći svoje moći i pozicije.

1Beogradjanin

pre 5 godina

Ljudi, nemojte pricati kojesta. Manuelni menjac nema sanse da bude vracen! Era klasicnih motora SUS je prosla, pomirite se sa tim! Od sada ce biti hibridi. To je buducnost, a F1 je uvek bila opitni poligon za nove tehnologije u auto industriji! Kako ne shvatate da motori nisu problem! Problem su ogranicenja koja FIA stavlja pred timove. Da, treba pojednostaviti aerodinamiku, ali mislim da je to jedini "korak u nazad" koji treba napraviti. Treba dati odresene ruke timovima da rade na razvoju motora, da smanje potrosnju npr., samim tim i mogu da ugradjuju manje rezervoare, mogli bi da se igraju tezinom bolida, sa kombinacijom dolivanja goriva na trci ti automobili bi leteli po stazi! Klasicni V12, V10 i sl su proslost. Nikada se nece vratiti jer se ide na to da automobili jednog dana budu skroz elektricni, a F1 kao vrhunac auto sporta mora to da prati i rekao bih predvodi.

Gagula

pre 5 godina

Svaka čast svima...ali ja najvise pamtim čiču...Najdžela Mensela... nijedna trka sa njim nije bila dosadna ..nijedna...lik je bio jednostavno jedinstven...a vozio je u vreme nekih najvecih protagonista ovog sporta...jedna titula mu izmakla za dlaku zbog lose sreće.., jednu uzeo...danas bi se sa ovim bebama jednostavno prošetao do titule...

Marko

pre 5 godina

Najveci problem su prevazidjene staze i to je razlog zasto nema preticanja. Stare staze ne mogu da se prilagode novim automobilima a nove koje je pravio Tilke su pravljenje u oldskul varijanti da imaju sve moguce specifikacije od s sikana, 90 stepeni krivina, promene elevacije ali ni one kao takve ne dozvoljavaju preticanje sem na startnom pravcu i jednoj do dve krivine od 15 krivina.

Bard Živa

pre 5 godina

F1 je bila zanimljiva ranije, ja sam počeo da je pratim 1995, i do negde 2004 sam gledao sve trke, treninge... Sada pogledam samo par trka, Monako, Moncu, Španiju, staze koje volim, Australiju zato što je prva u sezoni i to je to...

banderaš

pre 5 godina

svaki drugi komentar: ne gledam i znam da ništa ne valja, i nekad bilo bolje. E pa da vam kažem da su trke F1 i sad dobre i da ima i te kako puno uzbuđenja. A gledam F1 već 30-tak godina.

nikad nikome izvini

pre 5 godina

...Moto GP!!!
Nije mi uopste bitno kako izgleda F1 i da li gubi snagu ili ne ili da li je aerodinamican...u F1 nema strasti...zato nema ni publike...to je cela pamet...

NR

pre 5 godina

Uzasna je. Fetel i Hamilton su sekaperse u odnosu na npr Sumahera i Hakinena. Sumahera cu obozavati do kraja svog zivota. Najjaci vozac svih vremena!

zoka_mip

pre 5 godina

Koliko sam samo ja bio lud za formulom. od '96. do 2010. mislim da sam propustio samo pet trka. a u ono vrijeme kad je sumaher bio go*no na stazi, navijalo se protiv njega. prvo za hila pa vilneva i onda za meklaren i miku hakinena. mislim da je to najljepse vrijeme od ovog novijeg, gdje je toliko pogodovanje pravilima ferariju mogao koliko toliko da ispravi mikin talenat na stazi. istina, nakon sto je fia zabranila upotrebu berilija za izrqdu motora 2000. bio je to kraj konkurentnosti meklarena i pocinje "slavna" era njemackog smrada. opet, uz svo guranje od fia-e uspijevali su poneki poput viliamsa i montoje da budi blizu ali nikad dovoljno da ga prestignu. poslije se krenulo sa ovim smanjivanjem kubikaze i smanjenju brzina kao zasluge motora, a pocela je aerodinamika preuzimat dominantnu ulogu. steta, jer od 2010. vise nikako je ne pratim. a u ono vrijeme, stariji pamte, kolicina uzbudjenja u 4 ujutro kad je pocinjala sezona u australiji je nesto sto vjerovatno vise necu dozivjet. daj Boze da se varam.

sale

pre 5 godina

Pa naravno da se ne gleda formula. Nema draži. Hamilton će za par meseci biti najbolji vozač svih vremena. Eto dovoljan razlog da ti se sve smuči. Ona tetkica. Samo kalkulacije timova, loš zvuk motora.... pa jedna Honda ne može da uzme bod već tri godine. Užas

impeRAtor

pre 5 godina

Kad bi ukinuli ogranicenje brzine pri ulasku u boks, forsiranje promena pneumatika i izlazenje sigurnosnog vozila na stazu zbog svega i svacega, trke bi postale mnogo zanimljivije.

Nikola 13

pre 5 godina

Zaiasta je vreme da se uvedu promene u F1. Pasionirani sam ljubitelj sporta, ali zaista postaje veoma monotono. Jako malo prave borbe, nema žara, nema dobrih manevara. Moraju nešto da promene inače će se trend gubitka gledalaca nastaviti. Lično bih vratio sipanje goriva i manuelni menjač.. Pa da vidimo onda ko su pravi vozači.

manga

pre 5 godina

Meni je soba bila izljepljena Schumacherovim posterima, a vratite tocenje goriva jer to sve mjenja. Schumi je bio bog taktike lakseg bolida i i dodatnog odlaska u boks.

Major

pre 5 godina

Ukinite ograni?enjs i inovacije koje timovi uhrađuju. Neću da gledam 22 iste formule i na kraju kad je sve do vozačs, brži voza? mora da propusti klupskog kolegu jer se kolega zaboga bori za titulu???

Mladen

pre 5 godina

Pogledajte malo sta je Formula E.

Za lep primer, trazite 'Buemi Overtaking'.

A po pravilima svi imaju istu snagu, dakle pobeda zavisi samo od umeca.

Mmm

pre 5 godina

@sale

Kako to misliš "najbolji vozač svih vremena".
Koliko ima titula? Koliko ima podujuma?

O čemu bre pričaš???
Ili si to bezveze rekao, samo da sebi napraviš lepši dan?

Druže, tebi je najbolje da pratiš neki drugi sport... recimo boćanje.

var

pre 5 godina

Pa naravno da se ne gleda formula. Nema draži. Hamilton će za par meseci biti najbolji vozač svih vremena. Eto dovoljan razlog da ti se sve smuči. Ona tetkica. Samo kalkulacije timova, loš zvuk motora.... pa jedna Honda ne može da uzme bod već tri godine. Užas
(sale, 15. septembar 2018 09:47)

Dečko tebi očigledno nije dobro! Hamilton je jako daleko od najboljeg svih vremena, ni po titulama, ni po broju pobeda, ni ... sam nastavi niz kada budeš gledao istoriju F1!

banderaš

pre 5 godina

svaki drugi komentar: ne gledam i znam da ništa ne valja, i nekad bilo bolje. E pa da vam kažem da su trke F1 i sad dobre i da ima i te kako puno uzbuđenja. A gledam F1 već 30-tak godina.

struja napolje

pre 5 godina

Da F1 prestane da bude šizofren bolid. Ili ima SUS motor ili ima motor na struju. Ne ide dva u jednom jer to može jedino u nes kafi.

Metropola

pre 5 godina

Pogledajte malo sta je Formula E.Za lep primer, trazite 'Buemi Overtaking'.A po pravilima svi imaju istu snagu, dakle pobeda zavisi samo od umeca.
(Mladen, 15. septembar 2018 09:47)... kakva bre formula E covece!!! Uostalom F1 nije samo takmicenje vozaca, nego i proizvodjaca i tehnologije! I nikakvo pimpovanje nece pomoci samo ce delovati klinacki ako stavite nesto samo zarad izgleda! Vise slobode timovima ce doneti nove ideje i resenja. Naravno podrazumeva se izbacivanje ove politicke korektnosti kod vozaca. Deluje neiskreno a ako vas neko pri 200 zabije u ogradu naravno da cete odlepiti i to treba da se vidi. Razmislite zasto je Kimi jedan od najpopularnijih a pritom lose vozi u Ferrariju.

kaboom

pre 5 godina

Treba samo da ukinu gomilu elektronike i promene da pobeda be zavisi 3 posto od vozača a 97 od inžinjera već da bude barem 70:30 u korist veštine vozača kao što je bilo u pojedinim periodima nekada

kaokakao

pre 5 godina

Sta ljudi vole? Ljudi vole opasnost, buku motora, da namirisu krv. Eto to im dajte. Nazalost, tako je, ljudi se najvise pale na sportove gdje se rizikuje zivot. A Formula 1 je sve sigurnija, sve tisa, sve manje zavisi od vjestine vozaca. Pola vozaca je tu jer dolaze iz jakih zemalja i imaju jake sponzore. Voznja je postala kao igranje na PS konzoli ili odlazak u pozoriste.

bozza

pre 5 godina

Ja zaista ne mogu da shvatim kako neko moze da voli ovaj "sport". Ali opet kad bklje razmislim ima ljudi koji se loze i na americki fudbal.
(Quint, 15. septembar 2018 08:51)

ima raznih ljudi kojima su interesantni razni sportovi, i to je ok... bitno je samo da nisu ograniceni i da misle da je samo sport koji se njima svidja, interesantan. Meni su interesantni i F1 i AF, fudbal bas i ne volim ali ga kao sport jako postujem, pogotovo na najvisem nivou. Sportski pozdrav

spinDoctor

pre 5 godina

Sve dok u F1 budu vozili ovi roboti, sa istim intervjuima i nacinom ponasanja nece biti te strasti kod publike. Samo zamislite da se sad u F1 pojavi lik kao sto Dzejms Hant! Prosto je nezamislivo.
Zato je Moto GP sad jedino pravo trkanje, sa zivopisnim likovima medju vozacima.

1Beogradjanin

pre 5 godina

Ljudi, nemojte pricati kojesta. Manuelni menjac nema sanse da bude vracen! Era klasicnih motora SUS je prosla, pomirite se sa tim! Od sada ce biti hibridi. To je buducnost, a F1 je uvek bila opitni poligon za nove tehnologije u auto industriji! Kako ne shvatate da motori nisu problem! Problem su ogranicenja koja FIA stavlja pred timove. Da, treba pojednostaviti aerodinamiku, ali mislim da je to jedini "korak u nazad" koji treba napraviti. Treba dati odresene ruke timovima da rade na razvoju motora, da smanje potrosnju npr., samim tim i mogu da ugradjuju manje rezervoare, mogli bi da se igraju tezinom bolida, sa kombinacijom dolivanja goriva na trci ti automobili bi leteli po stazi! Klasicni V12, V10 i sl su proslost. Nikada se nece vratiti jer se ide na to da automobili jednog dana budu skroz elektricni, a F1 kao vrhunac auto sporta mora to da prati i rekao bih predvodi.

Novosadjanin

pre 5 godina

F1 je odavno postao taktički umesto trkačkog sporta. Promene od 2000 do sad su samo unazadile tzv.. “najbrži cirkus”. F1 više nije ni najbrži, ni cirkus. Ko je pratio F1 u vreme Sene, Hila, Hakinena i Šumahera (pre ferarija) znaju dobro o čemu pričam (12 krugova za kvalifikacije, dolivanje goriva, značajno različite taktike, nema obaveze korišćenja dva tipa guma...)

Strahinja

pre 5 godina

Nije problem kako bolidi izgledaju, problem je sto vise nema monstruoznih motora, koji su uz protototipe Le Mana bili sam vrh trkacke elite. Sve nekako deluje prisiljeno i priguseno, uz neke lazne obrise ekoloske svesti. Nema potrebe za tim. Vise ne postoje vozaci koji su sami po sebi pojava i licnost, vec je sve oblikovano... ne znam kako bih definisao, korporativnom kulturom? i zahtevima sponzora. Iako znam da je to postojalo kroz istoriju, imam osecaj da je danas, vise nego ikad, pobednik definisan tehnicki najnaprednijim bolidom. Licno, vec dve-tri godine ne pratim aktivno Formulu 1, vise nije ono sto je bila i slazem se sa gospodinom Bronom. Dajte nam jos sest cilindara, neka vriste motori kao sto su nekada.

1Beogradjanin

pre 5 godina

Bilo kakvo prekrivanje točkova i postavljanje neki aerodinamičkih panela ispred, iza ili iznad bi obesmislilio formulu, jer je definicija takvog automobila "otvoreni točkovi". Indi ima neka takva rešenja i ne svidjaju mi se! Dalje, ako hoće da učine F1 zanimljivom neka vrate dolivanje goriva tokom trke i slobodan izbor guma. Pa neka se "igraju" težinom bolida i komponentom gume. Dalje, obavezno više od tri motora po sezoni. Minimum 7 , tako da u većini trka mogu da stsnu gas "do daske", a ne da se štede pola sezone.

Gastgeber

pre 5 godina

Pa šta će vam vozači kad će bolidi još malo, zbog sve te elektronike, voziti sami po stazi držeći bezbedno odstojanje. Vratite mašine iz '90-tih sa manuelnim menjačem, punjenje goriva, izbacite radare senzore i računare, pa da vidimo ko je bolji vozač. Ovako mi se više gleda Tur de France.

Djordje P

pre 5 godina

Kad sam ja bio klinac, bodovanje je islo: 10 poena, 6, 4, za preve tri pozicije, pa su se vozaci "ubijali" da pobede. Sada sampionat osvaja najkonstantniji motor.

Финци најбољи возачи

pre 5 godina

Koliko sam samo ja bio lud za formulom. od '96. do 2010. mislim da sam propustio samo pet trka. a u ono vrijeme kad je sumaher bio go*no na stazi, navijalo se protiv njega. prvo za hila pa vilneva i onda za meklaren i miku hakinena. mislim da je to najljepse vrijeme od ovog novijeg, gdje je toliko pogodovanje pravilima ferariju mogao koliko toliko da ispravi mikin talenat na stazi. istina, nakon sto je fia zabranila upotrebu berilija za izrqdu motora 2000. bio je to kraj konkurentnosti meklarena i pocinje "slavna" era njemackog smrada. opet, uz svo guranje od fia-e uspijevali su poneki poput viliamsa i montoje da budi blizu ali nikad dovoljno da ga prestignu. poslije se krenulo sa ovim smanjivanjem kubikaze i smanjenju brzina kao zasluge motora, a pocela je aerodinamika preuzimat dominantnu ulogu. steta, jer od 2010. vise nikako je ne pratim. a u ono vrijeme, stariji pamte, kolicina uzbudjenja u 4 ujutro kad je pocinjala sezona u australiji je nesto sto vjerovatno vise necu dozivjet. daj Boze da se varam.
(zoka_mip, 15. septembar 2018 09:16)

Браво брате, ни ја се не бих боље изразио, рекао си све оно што мислим и што већина мисли! Мика Хакинен је заправо легенда и најбољи возач. Никад ова данашња формула неће донети узбуђење као тадашња, никад нећу заборавити претицање Шумахера у Белгији 2000.год. Нека врате мишленке, бриџстонке, точење горива, замене гума..

preferisco dirti addio

pre 5 godina

Jednostavno vratite motore i bolide iz ere Sumahera.. nazalost vozaci se ne mogu vratiti.. trku f1 sam zadnji put pogledao prije 7-8 godina

smoren

pre 5 godina

Najbolji su ovi sto su kao gledali dok je sve zavisilo od vozaca i to je kao bilo dok je Sumaher vozio. Da ste stvarno gledali u to vreme, znali biste da ni u njegovo vreme nije bilo mnogo prericanja, i da je za vreme dok je on bio u Ferrariju F1 postao toliko monoton da su tad poceli da uvode pravila u nadi da ce to nesto znacajno da promeni. I tako sad imamo sva moguca ogranicenja za motore, menjace, gume i gorivo. Ostalo je jos samo da ogranice kolicinu tecnosti koju vozac sme da popije.
A ja i dalje gledam svaku trku.

Vlada

pre 5 godina

@ ID, 15. septembar 2018 12:16

Da pratiš F1 znao bi da su neke staze izbačene zbog manjka publike, tj manjka profita. A to da su bolidi nikada brži. Samo par Mercedes, Ferari i donekle Red Bul. Ostatak je tu samo da popuni mesta. Svaka čast ako uživaš u ovakvoj F1 gde je preticanje na stazi misaona imenica osim ako neko od vodećih ne pogreši pa krene sa začelja. Ovo je sada trka u tehnologiji a ne u brzini vozača. Pa jedna DTM trka je deset puta uzbudljivija i zanimljivija od bilo bilo koje F1 trke u poslednjih 5-6 godina. Da ne pričam o MotoGP. Ali pošto je velika lova u pitanju teško će se veliki odreći svoje moći i pozicije.

Stari

pre 5 godina

Ali najbolje je što se pitaju zašto im pada popularnost?!Pa nekad smo ko klinci svi čekali nedelju u 2 da počne,imao si sat i po dva vrhunskog programa.Zato sad ne mogu da gledam duže od 10 minuta.
mnogo ste ga zakomplikovali sa pravilima....timovi kalkulišu sa svim i svačim...koliko motora,koliko guma.Imaju motore od zoljice,menjač sa dvaes' brzina,vozač se pita koliko i ja....vratite V12,manuelca sa 5 brzina i udri.

ID

pre 5 godina

Pratim F1 od 1981. F1 je oduvek bila simbol tehnološkog napretka i tako treba da bude. Vraćanje na devedesete je smešno. A, tada su formule imale rešenja koja imate u kolima danas. Aktivno vešanje je nastalo pre više od 25 godina, šasija od ugljeničnih vlakana pre više od 30, da ne pričam o telemetriji, mapiranju motora. Kome nije zanimljivo, neka ne gleda. Većina gleda start da li će biti sudara.
Gluposti u F1 su napravljene zbog alavosti i dodvoravanja ekolozima i sličnim. F1 treba da bude bučna i ne treba da ima norme emisije gasova. Neka to uvedu za vojna vozila, više ih je. Treba samo vratiti stari zvuk, ko je gledao u živo zna o čemu pričam. I izbaciti glupe staze koje nemaju mesta za preticanje, Soči, Bahrein, Mađarska, Barselona(za testiranje je ok, za trke je smor). Vratiti Sepang, Tursku dobre široke staze. Inače F1 nikada nije bila brža. Uvesti zabranu velikih promena pravila par god,da manje ekipe imaju šansu. I pustiti ih da se trkaju, a sankcionisati opasne vozače i to je to.

Mile S' Prasici

pre 5 godina

Pratim F1 od 1452. Tada su bolide vukli konji. Sto vise sena pojede to brze ide. Ako tim ostane bez sena, gubi trku. Najbogatiji timovi su nabavljali ovas i ostale zitarice pa su im bolidi isli brze od ovoh pogonjenih senom. Najveci problem za vozace bio je ako konj pocne da ispusta gasove.
To je bilo uzbudjenje, a ne ovo danas. Vrte onaj kotur, pritiskaju neke dugmice, okrecu neke termostate po kolima, cangrljaju nesto u radio.

mik

pre 5 godina

Pored mnogih komentara sa kojima se slazem,dodao bih da je pad formule takodje uzrokovan selekcijom novih vozača,slabo se ku....e..nije to dobro za trkanje,adrenalin...omerta vlada

Paja

pre 5 godina

Zabiravih malopre da napišem, seća li se neko Nelsona Pike na Brabhamu, pa Andretija, pa pogibije Ronija Petersona u Monci,pa Regazonija, Džodi Šektera, pa Mensela, Prosta,...ludo vreme.

Blake

pre 5 godina

Vratite pravila od pre 15-20 godina i eto resenja. Kakve su borbe bile izmedju Ferarija i Meklarena, pa zamene guma, ma uzivanje za gledanje.

Marko

pre 5 godina

Najveci problem su prevazidjene staze i to je razlog zasto nema preticanja. Stare staze ne mogu da se prilagode novim automobilima a nove koje je pravio Tilke su pravljenje u oldskul varijanti da imaju sve moguce specifikacije od s sikana, 90 stepeni krivina, promene elevacije ali ni one kao takve ne dozvoljavaju preticanje sem na startnom pravcu i jednoj do dve krivine od 15 krivina.

Jedan od razloga

pre 5 godina

Kako mnogi vozači tvrde, rezultati u F1 su predvidljivi. Postoje dve klase, Mercedes, Ferari i donekle Red Bul, pa zatim svi ostali. Nema šanse da neko iz druge klase pobedi, a ovi iz prve, pretiču ostale kao da su igračke. Do izražaja dolazi bolid, a ne veština vozača. Otuda dominacija, u svoje vreme, Šumahera pa Fetela, danas Hamiltona i Fetela. Trebalo bi da skoro svi vozači dobiju podjednake šanse za pobedu. Pa, neka pobedi stvarno najbolji.

cartmanx

pre 5 godina

Kako ne shvatate da je F1, jos od pocetka 90 tih u sluzi auto industrije, npr, tada se prvi put culo o elektronici u bolidima ima, sistemu protiv proklizavanja, sto danas ima skoro svaki auto zapadnih proizvodnjaca a i to star vise od 20 godina, sada je akcenat na hibride, a uvela ih je prvo F1 postepeno prvo preko KERS/a, a sada i jace elektro pogonske jedinice, koja ako otkaze nema trkanja, u tom smislu ce morati da traze bolja resena, mada je i tekuca sezona bolja od prethodne,

Gagula

pre 5 godina

Svaka čast svima...ali ja najvise pamtim čiču...Najdžela Mensela... nijedna trka sa njim nije bila dosadna ..nijedna...lik je bio jednostavno jedinstven...a vozio je u vreme nekih najvecih protagonista ovog sporta...jedna titula mu izmakla za dlaku zbog lose sreće.., jednu uzeo...danas bi se sa ovim bebama jednostavno prošetao do titule...

Gatsby

pre 5 godina

Nekada je nedelja od 2 uvek bila vreme za F1. Koliko sam uživao gledajući trke. Već 7-8 godina ne pratim, evo u komentarima sam saznao da nema više točenja goriva.
Ubili su draž 100%. Nema preticanja, vozači kao da uključe bolid i on sam ide. Kažnjavaju ih ako agresivno voze, motori mi liče na neke dečje igračke, a kada slučajno čujem zvuk motora formule, deluje mi kao motokultivator.
Mnogo je razloga, ali mene najviše iritira što je sve staze od 90 i neke projektovao neki Nemac(mrzi me da tražim ime)kao da je jedini u svetu, i sve su iste, i sve imaju po par mesta za preticanje, i zato gledamo vrtenje vozila u krug bez prave borbe. Pre sam samo jednim pogledom na stazu mogao da provalim koja se Velika nagrada vozi.

Mr M

pre 5 godina

Izbacite svu elektroniku, vratite rucno menjanje brzina i motore sa puno kubika i da pocne trka da zavisi od znanja vozaca. Takodje prestanite da birate nove vozace prema tome kakve sponzore imaju iza sebe. To ce da pomogne. Ne moze formula da bude zanimljiva kada niko ne sme da rizikuje.

Pefi

pre 5 godina

Koliko sam ja voleo formulu 1 ljudi moji. Pa gledao sam i one kvalifikacije za startne pozicije. Hil protiv Šumahera, pa Hakinen protiv Šumahera. Gledaš trku 2 sata, navijaš, cimaš se, brojiš vreme u pit stopu pa se nadaš da će mehaničari biti brži od mehaničara konkurenta. Obožavao sam vatrenog Šumahera i mrzeo hladnog Hakinena, ali ruku na srce bio je paklen vozač. Neverovatan vozač. Šumaher je bio namazan, a ovaj kao špricer. To vreme se ne može vratiti i ko nije gledao ne može ni da razume šta pričam.

eheh

pre 5 godina

Danas ja sve u funkciji bezbednosti. Dakle, prvo da nema ljudskih zrtava, pa onda materijalne stete sto manje... Pa tek onda sport i trkanje. Ta F1 vrti para kao neka manja drzava. Sada jedan bolid po trci kosta nekoliko miliona, a kvrcnes ga i gazda ti sve po spisku...dakle...rizik trkanja sto manji uz sto veci profit, odnosno daj vise love (para), a manje love (ljubavi)

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Poceo sam sa formulom zbog Sene. Cudotvorca za volanom.Ali tu su bili i Lauda,Pike,Keke Rozberg,Fitipaldi,Prost,Mensel... A bolidi,divlji,nekontrolisani,sa turbo motorima bez ikakve elektronike.Proklizavali si,zanosili se,palili gume..Otac me je kao klinca vodio u Austriju na trku F1 '85.Eh ta zlatna vremena.

Bard Živa

pre 5 godina

F1 je bila zanimljiva ranije, ja sam počeo da je pratim 1995, i do negde 2004 sam gledao sve trke, treninge... Sada pogledam samo par trka, Monako, Moncu, Španiju, staze koje volim, Australiju zato što je prva u sezoni i to je to...