Fudbal 21

Sreda, 06.09.2017.

17:45

U PSŽ bezbrižni: UEFA dobrodošla, ništa ne krijemo

Čelnici Pari Sen Žermena nimalo nisu zabrinuti zbog pokrenute istrage Evropske fudbalske unije (UEFA) oko mogućnosti kršenja finansijskog fer-pleja.

U PSŽ bezbrižni: UEFA dobrodošla, ništa ne krijemo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

igor

pre 6 godina

kakav bre ffp,to nikad nije ni postojalo pa cekaj real je 2009 potrosio 250 mil,i nikom nista oni su platili ronalda 95 mil a bejla 100 mil, barca nejmara 85, suareza 82 mil,hhaha barsa i real se kriju iza to boze spanske lige koja se brine da sve bude po ffp, da se brinu toliko nebi igraci betisa strajkovali prve dve godine jel im se ne ispacuju plate,pa messi i ronaldo imaju godisnje vece plate nego 70 posto klubova u spanije budzete,toliko o ffp u spaniji ,gde dve ekipe uzmu 60 posto novca od odkupa tv prava a ovi 18 ekipa dele 40 posto,hahhaha ajde i to da se shvati nego jos i sudijsku pomoc imaju i to sve po ffp hahah da nije smesno bilo bi zalosno

inter45

pre 6 godina

koliko sam ja razumeo oni su mu dali pare da otkupi ugovor i tako da je slobodan igrac ....a za mbape ce dati pare tek sledece godine tako da je ffp pokriven ...e sad to su te rupe u ffp i morace to da poprave inace ffp je onda totalna glupost...

neutralni felsh

pre 6 godina

@neutralni felsh 
I da si napisao "Jorgancevic",ne bi se proslavio.
(Dag Kristi, 07. septembar 2017 00:27)


hahaha kako god okrenes, jorgan je uvek otpozadi :)

neutralni felsh

pre 6 godina

(sasa, 06. septembar 2017 23:58)


kad vec pricamo (hvala na dobrom drustvu), zasto bi arapi ulagali u obnovljive izvore energije i pucali sebi u nogu? ne pricamo o tome "sta treba" (etika) nego sta se dugorocno isplati, makar uz trenutne gubitke, tzv. auto-damping poslovanje :)
fudbal je danas najpovoljniji za globalnu promociju i dugorocno samoodrzivo poslovanje, top klubovi su globalni brendovi ko apple i mercedes.
arapi jesu rasipni ali ne iz hira nego iz investicije.... kad je beg bio cicija? dok nije postao beg, a sad ne rasipa nego upadljivo plasira kapital. samo sirotinja je rasipna, kad primi platu.
kazes engleska bolja investicija? think twice. najveci klubovi su vec zauzeti i bore se za vrh (celzi, utd, city, arsenal, totenhem a pridruzio se i liverpul) za izlaz u ligu sampiona a kamoli za titulu. jeste bara velika ali je prepuna krokodila, da kupe neki drugi klub i krenu od nule, treba im brdo love uz neizvestan ishod.
vec sam rekao, oni gledaju unapred, konsalting je nauka hladne glave a ne strasti i afiniteta - francuska liga jeste slabija i manje gledana, danas, ali ima veci potencijal za prekosutra: klubovi nisu skupi jer operisu manjim ciframa, sam kazes da ih je pola u minusu. dakle, mogu da kupe olimpik marsej, lion, nant... i da za manje novce za ukupne troskove naprave bum koji vodi u ligu sampiona, u pravu im globalnu promociju. ulaganja u klubove i ligu ce posredno povecati gledanost francuske lige, veci uspesi ce povecati kvotu za LS i uefa ligu i eto ti boljeg dugorocnijeg prosperiteta za male pare, klunbovi postaju konkurentni i zaradjuju kao i ostali na trzistu...
arapi rasipni? njihovi djedovi se secaju pustinje i kamiljeg mleka za veceru, sav onaj raskos po dubaima je za buduci turizam i poslovno cvoriste, za vreme kad svetu nece toliko trebati njihova nafta... boje se da ne ispadnu iz ferarija nazad na kamilu, ali to ne zele da pokazu. zato ovoliko trose :)

p.s. na kraju krajeva, arapskim investitorima je idealno da kupe francuske klubove, u francuskoj odavno zive milioni arapskih emigranata, gde ce naci bolju i vecu bazu navijaca? ;)

Boyan

pre 6 godina

Banat@,u potpunosti delim isto mišljenje PSŽ,SITI i ČELSI su osveženje za današnji fudbal,bez njih ni ostali klubovi nebi se uzdigli na viši nivo,a najsmešniji su mi komentari tipa "plastika", za Čelsi koji je osnovan još 1905,pa svi zaboravljaju kroz istoriju megalomanska ulaganja Milana,Intera,Reala,Barse,Junajteda,bez ozbiljnih ulaganja nema ni trofeja,bitno je samo istrajati u tome i imati stalni decenijski progres,a kome je do istorije neka navija za Notingem Forest,Lids,Aston Vilu...?

sasa

pre 6 godina

(neutralni felsh, 6. septembar 2017 21:34)
Ako nafta nece trajati vecno onda treba ulagati u obnovljive izvore energije. A nafte oni imaju za jako dugo vremena, tako kazemo da ih ovo bacanje para nece puno kostati, a inace su poznati kao veliki rasipnici, tako da je ovo jedan od njihovih mnogobrojnih hirova. Problem oko psg-a je francuska liga koja je slaba i gde su skoro svi klubovi u minusu, a oni koji imaju profit, taj profit je mali tipa 10m eu. Engleska je bolja investicija, tamo je odlazak na stadion deo porodicne tradicije, njihova druga liga je jedna od jacih u evropi. U engleskoj mnogi klubovi imaju veliki profit, MUTD ima profit ove godine oko 200m eu, a psg je tu oko nule. S tim da MUTD nema namestenih prihoda, sve su posteno zaradili, dok psg ima sigurno preko 50% prihoda od sponzorstava koja su prakticno subvencija cerke firme. MUTD ima oko 700m eu prihoda i vredi 3,5bln eu, psg ima oko 500mln eu prihoda i vredi 600mln eu. Arapi nikad nece moci da vrate ulaganja u psg i mislim kad odluce da izadju iz vlasnistva da ce se desiti propadanje psg-a i potres na trzistu.
NBA je jedna druga prica, tu je jako tesko uci. Imas text o kupcu hjusotna na kosarci i pomenuto je kako je steve balmer sticajem okolnosti dobio priliku da kupi nba klub.

neutralni felsh

pre 6 godina

(neutralni felsh, 06. septembar 2017 21:34) 

Vlasnici PSGa su iz Katara, ne Emirata. To su vlasnici Sitija.
(Adriano_Galliani, 06. septembar 2017 22:22)


hvala na ispravci. ne znam sta mi je s lapsusima, ponekad kad vidim ili me opomenu, dodje mi telefon da pojedem od muke. sinoc umesto jorgancevic kucam disljenkovic, pre neko vreme, umesto raula napisem morijentes... premlad za sah u parkicu, ali spreman za alchajmera ;)
da, arapski novac nije jedan jedinstveni entitet: u iskrskom medjusobnom sukobu katara i emirata, i kao drzava i kao fondova i kao sponzora, treba traziti razloge ovolike zurbe i rata transferima - jer se medjusobno bore za supremaciju i na bliskom istoku kao dve uticajne drzave, i na fudbalskom trzistu kao sponzori mnogih klubova.
uzgred, pola barsinih nevolja sa psg i nejmarom su pocele kad su dali shut kartu katarskim sponzorima i presli na bese li japanski rakuten, uticajni pike i mesi su svakih mesec dana isli u japan i vodili nasmejanog i naivnog nejmara da zonglira nogice i prave zurkice. i to u doba pred mondijal u kataru! oni razmisljaju unapred, za takve je rusija 2018 fakticki proslost, uz priliku da pokupe koju foru... nejmar je bio projektovan kao promoter, a ovi ga odvedose da potpisuje autograme po japanu i kini? plus ih potisnuse iz medijski fantasticne barselone... sve to su shvatili kao provokaciju i odlucili da reaguju, da "vrate" nejmara - da je klauzula bila 300, pa i 350, i to bi platili!
a barsini, u zelji da se otarase arapskog novca dobili su direktan kontraudar iz psg-a, koji je totalno u sakama istog. dobili su arapskog neprijatelja. mozda spremnog na sve.
ne bih da zvucim kao paranoik, uvek sam izbegavao suvise smele pretpostavke, ali da sam detektiv, trazio bih neke veze cak i usred barsinih, onoga iz pravnog ofisa koji je pristao na smesnu klauzulu... a bogami, da sam pandur, potrazio bih neku vezu izmedju seika i talasa kombi terorizma po barseloni. da ih malo prodrmaju i dodatno uzdrmaju.
sledeca izborna skupstina u barsi ce biti vrlo burna i zanimljiva.

neutralni felsh

pre 6 godina

Ali sta kada arapima dosadi fudbal, kad osvoje ligu sampiona i prestanu da ulazu i povuku se iz kluba. Onda psg-u ne gine bankrot.
(sasa)


1, ne ulazu arapi zbog zanimacije nego zbog buduce zarade. konsultanti ih odavno savetuju da nafta nece trajati vecno. nije to nista novo, svako pametan ulaze u nove poslove dok mu je trenutni na zenitu, nista ne traje vecno. tako su japanski elektronski divovi devedesetih ulagali kapital u usa, na kraju je sony kupio columbia studio. formalno nidje veze, ali su osetili da ce japanska elektro-mehanicka industrija stagnirati jer ide vreme potpune digitalizacije i jeftinih proizvoda bez dovoljno zarade pri izradi... da ne duzim pricu. elem, ko hoce da zaradi taj prvo ulaze, posledice rastucih fudbalskih ulaganja vidimo svi. danas bi jedan kranjoti licio na lokalnog tajkuna, njegova silna ulaganja danas ne bi zakrpila jedan totenhem.
2. prica o arapskom novcu je duga u zamrsena, i zato sada na prvi pogled izgleda da se razbacuju novcem... takvi se ne razbacuju, taj ulaze i onda kad svima pusti turu pica i kaze ziveli.
drugo, ne jure seici ligu sampiona toliko zbog fudbalske strasti vec zbog popularnosti svog kluba tj. zbog boljeg pozicioniranja investicije na global-trzistu.
3. emiratski psg je letos silno uvredio i naljutio barsu, ali su im se ubrzo prokljucile kolege trenutno top10 najmocnijih klubova: real, bajern, united... vec sam pisao da vrana vrani oci ne vadi, ali pridoslice konkurenti mogu da stradaju.
4. svi oni su se zbirno uplasili posledica i otimanja igraca za ogromne novce koje cak ni oni ne mogu da isprate - njihovi lobisti ceo avgust zbirno urgiraju da ih uefa pritisne za papire i tapije. ako si pametan, cak i posle neke besplatne terevenke pocnes da se pitas koliko si je vec platio onom ko te pozvao i koliko ce uskoro da te kosta. barsini su to videli letos, a sledece leto ce svi ostali na koje se psg nameraci u nameri da pravi supertim, razlozi iz tacke 2.
5. "slucaj psg" ce pokazati dalju buducnost euro fudbala, dalekosezno. taman kao povod za vec odavno spremanu "sablju". prvo ce gledati da pacifikuju psg pre letnjeg transfer roka, da ne mazne jos nekog nejmara ostalima iz top liste, a onda ce se obrusiti na ojacale mega-menadzere i njihove paralelne imperije koje su preuzele fudbalske akademije i pretvorile ih u trgovinu decijim talentima dok uzimaju mastan kajmak za lepe reci i prezentacije.
6. seleri kap? e da mi je 5 minuta u mozgu ovih romanticara koji bi nba-pravilo da primene na euro-fudbal, pa da se najzad posteno odmorim ;)

Banat

pre 6 godina

@aca86
Zasto bi UEFA sprecavala klubove da propadnu. Svaki vlasnik ima prava da uzme kredita koliko mu banka dozvoli da uzme. Ako ulaganje propadne njegov problem. Uskoro bi ostali samo pouzdani vlasnici na sceni, a oni koji se raspaju bi propadali. Sto bi sprecavao Arape i Ruse da ulazu svoje milione u fudbal. Njihove su, mogu da ih trose na sta zele. Ako ce da ih spale na ulici to je takodje njihovo pravo. Da se FPP primenjuje u drugim granama industrije imali bi ovakve situacije. Apple ne moze da razvije Iphone zato sto nema dovoljno prihoda na trzistu telefona, mora Nokia jer oni imaju prihode iz mobilne telefonije. Ne moze neki Rus da dodje u Srbiju da otvori lanac super marketa zato sto nema prihode u toj oblasti. Mogu jedino Maxi i Idea to da urade. Poenta priče je da FPP samo stiti vec bogate klubove kao sto su Real, Barsa, Bajern, Juventus. Jako je tesko bez inicijalnih ulaganja da se napravi uspesan klub. Totenhemu je to uspelo, ali je proslo 10 godina i usput su prodali Bejla i Modrica . Borusiju bukvalno ocerupaju svake godine. Kada bi ti klubovi sad ulozili pare i kupili dobre igrace, dosla bi Uefa, lupila po usima i rekla no no. Nemate dovoljne prihode. Kako da steknu dovoljne prihode bez ulaganja. Celzi, Siti i PSG su spasli fudbal na neki nacin posto postoje tri dodatna kluba koja se takmice.

Adriano_Galliani

pre 6 godina

Novac je uplatio Nejmar, jer samo igrac moze da otkupi ugovor, odnosno da plati klauzulu. Te pare je Nejmar dobio kao promoter Svetskog prvenstva u Kataru, koje sponzorise firma koja je vlasnik PSG-a. Dok bi to u Srbiji i advokat Zora mogla da odbrani, u Evropi stvari stoje malo drugacije.

Da ne pominjem da bi, u slucaju da PSG ne bude kaznjen, to promenilo fudbalske transfere za sva vremena.
(Sale, 06. septembar 2017 19:53)

Klauzulu moze da plati ko hoce, tako je Real kupio Figa npr pa i Inter Ronalda ako se ne varam. Inace "firma vlasnik PSGa" je malo sirok pojam, vlasnici PSGa su vlasnici desetina firmi i firma koja je vlasnik PSGa je osnovna posebno da bi bila vlasnik PSGa. Po FFPu, firme u kojoj vlasnici imaju 30% ili vise vlasnistva, ne mogu da budu sponzori kluba a ovde govorimo o kraljevskoj porodici jedne bogate zemlje.. Lagano ce to oni srediti.

sasa

pre 6 godina

Sve je to super sto psg toliko ulaze u fudbal i zeli da ostvari dobre rezultate. Ali sta kada arapima dosadi fudbal, kad osvoje ligu sampiona i prestanu da ulazu i povuku se iz kluba. Onda psg-u ne gine bankrot.

Sale

pre 6 godina

@Zile
PSZ nije otkupio Nejmara vec ga je potpisao kao slobodnog igraca, ne znam ko je uplatio novac Barsi, nije ni bitno. Mbape nije placen vec pozajmljen. Tako da, finansijski fer plej pravno gledano vise krsi FK Loznica u odnosu na PSZ

Novac je uplatio Nejmar, jer samo igrac moze da otkupi ugovor, odnosno da plati klauzulu. Te pare je Nejmar dobio kao promoter Svetskog prvenstva u Kataru, koje sponzorise firma koja je vlasnik PSG-a. Dok bi to u Srbiji i advokat Zora mogla da odbrani, u Evropi stvari stoje malo drugacije.

Da ne pominjem da bi, u slucaju da PSG ne bude kaznjen, to promenilo fudbalske transfere za sva vremena.

Aca86

pre 6 godina

FFP je uveden zbog bankrota Fiorentine I Parme I sl. klubova. Nije sustina spreciti trosenje, vec spreciti trosenje bez pokrica. Ako drzava Katar da pare Nejmaru, PSZ nece bankrotirati, nije uzeo kredit.

Zile

pre 6 godina

PSZ nije otkupio Nejmara vec ga je potpisao kao slobodnog igraca, ne znam ko je uplatio novac Barsi, nije ni bitno. Mbape nije placen vec pozajmljen. Tako da, finansijski fer plej pravno gledano vise krsi FK Loznica u odnosu na PSZ

Opa djurdjo

pre 6 godina

Namestili su tako da je Nejmar sam platio otkupnu klauzulu a Mbape je pozajmljen, tako su lepo zaobisli pravila, ko zna koliko su oni pravnika angazovali da udese sve i budu cisti pred uefom. Taj fer plej je jedna obicna glupost koja ima milion rupa. Neka uvedu seleri kep kao u nba i cao zdravo.

Zile

pre 6 godina

PSZ nije otkupio Nejmara vec ga je potpisao kao slobodnog igraca, ne znam ko je uplatio novac Barsi, nije ni bitno. Mbape nije placen vec pozajmljen. Tako da, finansijski fer plej pravno gledano vise krsi FK Loznica u odnosu na PSZ

Opa djurdjo

pre 6 godina

Namestili su tako da je Nejmar sam platio otkupnu klauzulu a Mbape je pozajmljen, tako su lepo zaobisli pravila, ko zna koliko su oni pravnika angazovali da udese sve i budu cisti pred uefom. Taj fer plej je jedna obicna glupost koja ima milion rupa. Neka uvedu seleri kep kao u nba i cao zdravo.

Aca86

pre 6 godina

FFP je uveden zbog bankrota Fiorentine I Parme I sl. klubova. Nije sustina spreciti trosenje, vec spreciti trosenje bez pokrica. Ako drzava Katar da pare Nejmaru, PSZ nece bankrotirati, nije uzeo kredit.

Sale

pre 6 godina

@Zile
PSZ nije otkupio Nejmara vec ga je potpisao kao slobodnog igraca, ne znam ko je uplatio novac Barsi, nije ni bitno. Mbape nije placen vec pozajmljen. Tako da, finansijski fer plej pravno gledano vise krsi FK Loznica u odnosu na PSZ

Novac je uplatio Nejmar, jer samo igrac moze da otkupi ugovor, odnosno da plati klauzulu. Te pare je Nejmar dobio kao promoter Svetskog prvenstva u Kataru, koje sponzorise firma koja je vlasnik PSG-a. Dok bi to u Srbiji i advokat Zora mogla da odbrani, u Evropi stvari stoje malo drugacije.

Da ne pominjem da bi, u slucaju da PSG ne bude kaznjen, to promenilo fudbalske transfere za sva vremena.

Banat

pre 6 godina

@aca86
Zasto bi UEFA sprecavala klubove da propadnu. Svaki vlasnik ima prava da uzme kredita koliko mu banka dozvoli da uzme. Ako ulaganje propadne njegov problem. Uskoro bi ostali samo pouzdani vlasnici na sceni, a oni koji se raspaju bi propadali. Sto bi sprecavao Arape i Ruse da ulazu svoje milione u fudbal. Njihove su, mogu da ih trose na sta zele. Ako ce da ih spale na ulici to je takodje njihovo pravo. Da se FPP primenjuje u drugim granama industrije imali bi ovakve situacije. Apple ne moze da razvije Iphone zato sto nema dovoljno prihoda na trzistu telefona, mora Nokia jer oni imaju prihode iz mobilne telefonije. Ne moze neki Rus da dodje u Srbiju da otvori lanac super marketa zato sto nema prihode u toj oblasti. Mogu jedino Maxi i Idea to da urade. Poenta priče je da FPP samo stiti vec bogate klubove kao sto su Real, Barsa, Bajern, Juventus. Jako je tesko bez inicijalnih ulaganja da se napravi uspesan klub. Totenhemu je to uspelo, ali je proslo 10 godina i usput su prodali Bejla i Modrica . Borusiju bukvalno ocerupaju svake godine. Kada bi ti klubovi sad ulozili pare i kupili dobre igrace, dosla bi Uefa, lupila po usima i rekla no no. Nemate dovoljne prihode. Kako da steknu dovoljne prihode bez ulaganja. Celzi, Siti i PSG su spasli fudbal na neki nacin posto postoje tri dodatna kluba koja se takmice.

Boyan

pre 6 godina

Banat@,u potpunosti delim isto mišljenje PSŽ,SITI i ČELSI su osveženje za današnji fudbal,bez njih ni ostali klubovi nebi se uzdigli na viši nivo,a najsmešniji su mi komentari tipa "plastika", za Čelsi koji je osnovan još 1905,pa svi zaboravljaju kroz istoriju megalomanska ulaganja Milana,Intera,Reala,Barse,Junajteda,bez ozbiljnih ulaganja nema ni trofeja,bitno je samo istrajati u tome i imati stalni decenijski progres,a kome je do istorije neka navija za Notingem Forest,Lids,Aston Vilu...?

neutralni felsh

pre 6 godina

Ali sta kada arapima dosadi fudbal, kad osvoje ligu sampiona i prestanu da ulazu i povuku se iz kluba. Onda psg-u ne gine bankrot.
(sasa)


1, ne ulazu arapi zbog zanimacije nego zbog buduce zarade. konsultanti ih odavno savetuju da nafta nece trajati vecno. nije to nista novo, svako pametan ulaze u nove poslove dok mu je trenutni na zenitu, nista ne traje vecno. tako su japanski elektronski divovi devedesetih ulagali kapital u usa, na kraju je sony kupio columbia studio. formalno nidje veze, ali su osetili da ce japanska elektro-mehanicka industrija stagnirati jer ide vreme potpune digitalizacije i jeftinih proizvoda bez dovoljno zarade pri izradi... da ne duzim pricu. elem, ko hoce da zaradi taj prvo ulaze, posledice rastucih fudbalskih ulaganja vidimo svi. danas bi jedan kranjoti licio na lokalnog tajkuna, njegova silna ulaganja danas ne bi zakrpila jedan totenhem.
2. prica o arapskom novcu je duga u zamrsena, i zato sada na prvi pogled izgleda da se razbacuju novcem... takvi se ne razbacuju, taj ulaze i onda kad svima pusti turu pica i kaze ziveli.
drugo, ne jure seici ligu sampiona toliko zbog fudbalske strasti vec zbog popularnosti svog kluba tj. zbog boljeg pozicioniranja investicije na global-trzistu.
3. emiratski psg je letos silno uvredio i naljutio barsu, ali su im se ubrzo prokljucile kolege trenutno top10 najmocnijih klubova: real, bajern, united... vec sam pisao da vrana vrani oci ne vadi, ali pridoslice konkurenti mogu da stradaju.
4. svi oni su se zbirno uplasili posledica i otimanja igraca za ogromne novce koje cak ni oni ne mogu da isprate - njihovi lobisti ceo avgust zbirno urgiraju da ih uefa pritisne za papire i tapije. ako si pametan, cak i posle neke besplatne terevenke pocnes da se pitas koliko si je vec platio onom ko te pozvao i koliko ce uskoro da te kosta. barsini su to videli letos, a sledece leto ce svi ostali na koje se psg nameraci u nameri da pravi supertim, razlozi iz tacke 2.
5. "slucaj psg" ce pokazati dalju buducnost euro fudbala, dalekosezno. taman kao povod za vec odavno spremanu "sablju". prvo ce gledati da pacifikuju psg pre letnjeg transfer roka, da ne mazne jos nekog nejmara ostalima iz top liste, a onda ce se obrusiti na ojacale mega-menadzere i njihove paralelne imperije koje su preuzele fudbalske akademije i pretvorile ih u trgovinu decijim talentima dok uzimaju mastan kajmak za lepe reci i prezentacije.
6. seleri kap? e da mi je 5 minuta u mozgu ovih romanticara koji bi nba-pravilo da primene na euro-fudbal, pa da se najzad posteno odmorim ;)

Adriano_Galliani

pre 6 godina

Novac je uplatio Nejmar, jer samo igrac moze da otkupi ugovor, odnosno da plati klauzulu. Te pare je Nejmar dobio kao promoter Svetskog prvenstva u Kataru, koje sponzorise firma koja je vlasnik PSG-a. Dok bi to u Srbiji i advokat Zora mogla da odbrani, u Evropi stvari stoje malo drugacije.

Da ne pominjem da bi, u slucaju da PSG ne bude kaznjen, to promenilo fudbalske transfere za sva vremena.
(Sale, 06. septembar 2017 19:53)

Klauzulu moze da plati ko hoce, tako je Real kupio Figa npr pa i Inter Ronalda ako se ne varam. Inace "firma vlasnik PSGa" je malo sirok pojam, vlasnici PSGa su vlasnici desetina firmi i firma koja je vlasnik PSGa je osnovna posebno da bi bila vlasnik PSGa. Po FFPu, firme u kojoj vlasnici imaju 30% ili vise vlasnistva, ne mogu da budu sponzori kluba a ovde govorimo o kraljevskoj porodici jedne bogate zemlje.. Lagano ce to oni srediti.

sasa

pre 6 godina

Sve je to super sto psg toliko ulaze u fudbal i zeli da ostvari dobre rezultate. Ali sta kada arapima dosadi fudbal, kad osvoje ligu sampiona i prestanu da ulazu i povuku se iz kluba. Onda psg-u ne gine bankrot.

sasa

pre 6 godina

(neutralni felsh, 6. septembar 2017 21:34)
Ako nafta nece trajati vecno onda treba ulagati u obnovljive izvore energije. A nafte oni imaju za jako dugo vremena, tako kazemo da ih ovo bacanje para nece puno kostati, a inace su poznati kao veliki rasipnici, tako da je ovo jedan od njihovih mnogobrojnih hirova. Problem oko psg-a je francuska liga koja je slaba i gde su skoro svi klubovi u minusu, a oni koji imaju profit, taj profit je mali tipa 10m eu. Engleska je bolja investicija, tamo je odlazak na stadion deo porodicne tradicije, njihova druga liga je jedna od jacih u evropi. U engleskoj mnogi klubovi imaju veliki profit, MUTD ima profit ove godine oko 200m eu, a psg je tu oko nule. S tim da MUTD nema namestenih prihoda, sve su posteno zaradili, dok psg ima sigurno preko 50% prihoda od sponzorstava koja su prakticno subvencija cerke firme. MUTD ima oko 700m eu prihoda i vredi 3,5bln eu, psg ima oko 500mln eu prihoda i vredi 600mln eu. Arapi nikad nece moci da vrate ulaganja u psg i mislim kad odluce da izadju iz vlasnistva da ce se desiti propadanje psg-a i potres na trzistu.
NBA je jedna druga prica, tu je jako tesko uci. Imas text o kupcu hjusotna na kosarci i pomenuto je kako je steve balmer sticajem okolnosti dobio priliku da kupi nba klub.

neutralni felsh

pre 6 godina

(neutralni felsh, 06. septembar 2017 21:34) 

Vlasnici PSGa su iz Katara, ne Emirata. To su vlasnici Sitija.
(Adriano_Galliani, 06. septembar 2017 22:22)


hvala na ispravci. ne znam sta mi je s lapsusima, ponekad kad vidim ili me opomenu, dodje mi telefon da pojedem od muke. sinoc umesto jorgancevic kucam disljenkovic, pre neko vreme, umesto raula napisem morijentes... premlad za sah u parkicu, ali spreman za alchajmera ;)
da, arapski novac nije jedan jedinstveni entitet: u iskrskom medjusobnom sukobu katara i emirata, i kao drzava i kao fondova i kao sponzora, treba traziti razloge ovolike zurbe i rata transferima - jer se medjusobno bore za supremaciju i na bliskom istoku kao dve uticajne drzave, i na fudbalskom trzistu kao sponzori mnogih klubova.
uzgred, pola barsinih nevolja sa psg i nejmarom su pocele kad su dali shut kartu katarskim sponzorima i presli na bese li japanski rakuten, uticajni pike i mesi su svakih mesec dana isli u japan i vodili nasmejanog i naivnog nejmara da zonglira nogice i prave zurkice. i to u doba pred mondijal u kataru! oni razmisljaju unapred, za takve je rusija 2018 fakticki proslost, uz priliku da pokupe koju foru... nejmar je bio projektovan kao promoter, a ovi ga odvedose da potpisuje autograme po japanu i kini? plus ih potisnuse iz medijski fantasticne barselone... sve to su shvatili kao provokaciju i odlucili da reaguju, da "vrate" nejmara - da je klauzula bila 300, pa i 350, i to bi platili!
a barsini, u zelji da se otarase arapskog novca dobili su direktan kontraudar iz psg-a, koji je totalno u sakama istog. dobili su arapskog neprijatelja. mozda spremnog na sve.
ne bih da zvucim kao paranoik, uvek sam izbegavao suvise smele pretpostavke, ali da sam detektiv, trazio bih neke veze cak i usred barsinih, onoga iz pravnog ofisa koji je pristao na smesnu klauzulu... a bogami, da sam pandur, potrazio bih neku vezu izmedju seika i talasa kombi terorizma po barseloni. da ih malo prodrmaju i dodatno uzdrmaju.
sledeca izborna skupstina u barsi ce biti vrlo burna i zanimljiva.

neutralni felsh

pre 6 godina

(sasa, 06. septembar 2017 23:58)


kad vec pricamo (hvala na dobrom drustvu), zasto bi arapi ulagali u obnovljive izvore energije i pucali sebi u nogu? ne pricamo o tome "sta treba" (etika) nego sta se dugorocno isplati, makar uz trenutne gubitke, tzv. auto-damping poslovanje :)
fudbal je danas najpovoljniji za globalnu promociju i dugorocno samoodrzivo poslovanje, top klubovi su globalni brendovi ko apple i mercedes.
arapi jesu rasipni ali ne iz hira nego iz investicije.... kad je beg bio cicija? dok nije postao beg, a sad ne rasipa nego upadljivo plasira kapital. samo sirotinja je rasipna, kad primi platu.
kazes engleska bolja investicija? think twice. najveci klubovi su vec zauzeti i bore se za vrh (celzi, utd, city, arsenal, totenhem a pridruzio se i liverpul) za izlaz u ligu sampiona a kamoli za titulu. jeste bara velika ali je prepuna krokodila, da kupe neki drugi klub i krenu od nule, treba im brdo love uz neizvestan ishod.
vec sam rekao, oni gledaju unapred, konsalting je nauka hladne glave a ne strasti i afiniteta - francuska liga jeste slabija i manje gledana, danas, ali ima veci potencijal za prekosutra: klubovi nisu skupi jer operisu manjim ciframa, sam kazes da ih je pola u minusu. dakle, mogu da kupe olimpik marsej, lion, nant... i da za manje novce za ukupne troskove naprave bum koji vodi u ligu sampiona, u pravu im globalnu promociju. ulaganja u klubove i ligu ce posredno povecati gledanost francuske lige, veci uspesi ce povecati kvotu za LS i uefa ligu i eto ti boljeg dugorocnijeg prosperiteta za male pare, klunbovi postaju konkurentni i zaradjuju kao i ostali na trzistu...
arapi rasipni? njihovi djedovi se secaju pustinje i kamiljeg mleka za veceru, sav onaj raskos po dubaima je za buduci turizam i poslovno cvoriste, za vreme kad svetu nece toliko trebati njihova nafta... boje se da ne ispadnu iz ferarija nazad na kamilu, ali to ne zele da pokazu. zato ovoliko trose :)

p.s. na kraju krajeva, arapskim investitorima je idealno da kupe francuske klubove, u francuskoj odavno zive milioni arapskih emigranata, gde ce naci bolju i vecu bazu navijaca? ;)

inter45

pre 6 godina

koliko sam ja razumeo oni su mu dali pare da otkupi ugovor i tako da je slobodan igrac ....a za mbape ce dati pare tek sledece godine tako da je ffp pokriven ...e sad to su te rupe u ffp i morace to da poprave inace ffp je onda totalna glupost...

neutralni felsh

pre 6 godina

@neutralni felsh 
I da si napisao "Jorgancevic",ne bi se proslavio.
(Dag Kristi, 07. septembar 2017 00:27)


hahaha kako god okrenes, jorgan je uvek otpozadi :)

igor

pre 6 godina

kakav bre ffp,to nikad nije ni postojalo pa cekaj real je 2009 potrosio 250 mil,i nikom nista oni su platili ronalda 95 mil a bejla 100 mil, barca nejmara 85, suareza 82 mil,hhaha barsa i real se kriju iza to boze spanske lige koja se brine da sve bude po ffp, da se brinu toliko nebi igraci betisa strajkovali prve dve godine jel im se ne ispacuju plate,pa messi i ronaldo imaju godisnje vece plate nego 70 posto klubova u spanije budzete,toliko o ffp u spaniji ,gde dve ekipe uzmu 60 posto novca od odkupa tv prava a ovi 18 ekipa dele 40 posto,hahhaha ajde i to da se shvati nego jos i sudijsku pomoc imaju i to sve po ffp hahah da nije smesno bilo bi zalosno

sasa

pre 6 godina

Sve je to super sto psg toliko ulaze u fudbal i zeli da ostvari dobre rezultate. Ali sta kada arapima dosadi fudbal, kad osvoje ligu sampiona i prestanu da ulazu i povuku se iz kluba. Onda psg-u ne gine bankrot.

Zile

pre 6 godina

PSZ nije otkupio Nejmara vec ga je potpisao kao slobodnog igraca, ne znam ko je uplatio novac Barsi, nije ni bitno. Mbape nije placen vec pozajmljen. Tako da, finansijski fer plej pravno gledano vise krsi FK Loznica u odnosu na PSZ

Sale

pre 6 godina

@Zile
PSZ nije otkupio Nejmara vec ga je potpisao kao slobodnog igraca, ne znam ko je uplatio novac Barsi, nije ni bitno. Mbape nije placen vec pozajmljen. Tako da, finansijski fer plej pravno gledano vise krsi FK Loznica u odnosu na PSZ

Novac je uplatio Nejmar, jer samo igrac moze da otkupi ugovor, odnosno da plati klauzulu. Te pare je Nejmar dobio kao promoter Svetskog prvenstva u Kataru, koje sponzorise firma koja je vlasnik PSG-a. Dok bi to u Srbiji i advokat Zora mogla da odbrani, u Evropi stvari stoje malo drugacije.

Da ne pominjem da bi, u slucaju da PSG ne bude kaznjen, to promenilo fudbalske transfere za sva vremena.

Opa djurdjo

pre 6 godina

Namestili su tako da je Nejmar sam platio otkupnu klauzulu a Mbape je pozajmljen, tako su lepo zaobisli pravila, ko zna koliko su oni pravnika angazovali da udese sve i budu cisti pred uefom. Taj fer plej je jedna obicna glupost koja ima milion rupa. Neka uvedu seleri kep kao u nba i cao zdravo.

neutralni felsh

pre 6 godina

Ali sta kada arapima dosadi fudbal, kad osvoje ligu sampiona i prestanu da ulazu i povuku se iz kluba. Onda psg-u ne gine bankrot.
(sasa)


1, ne ulazu arapi zbog zanimacije nego zbog buduce zarade. konsultanti ih odavno savetuju da nafta nece trajati vecno. nije to nista novo, svako pametan ulaze u nove poslove dok mu je trenutni na zenitu, nista ne traje vecno. tako su japanski elektronski divovi devedesetih ulagali kapital u usa, na kraju je sony kupio columbia studio. formalno nidje veze, ali su osetili da ce japanska elektro-mehanicka industrija stagnirati jer ide vreme potpune digitalizacije i jeftinih proizvoda bez dovoljno zarade pri izradi... da ne duzim pricu. elem, ko hoce da zaradi taj prvo ulaze, posledice rastucih fudbalskih ulaganja vidimo svi. danas bi jedan kranjoti licio na lokalnog tajkuna, njegova silna ulaganja danas ne bi zakrpila jedan totenhem.
2. prica o arapskom novcu je duga u zamrsena, i zato sada na prvi pogled izgleda da se razbacuju novcem... takvi se ne razbacuju, taj ulaze i onda kad svima pusti turu pica i kaze ziveli.
drugo, ne jure seici ligu sampiona toliko zbog fudbalske strasti vec zbog popularnosti svog kluba tj. zbog boljeg pozicioniranja investicije na global-trzistu.
3. emiratski psg je letos silno uvredio i naljutio barsu, ali su im se ubrzo prokljucile kolege trenutno top10 najmocnijih klubova: real, bajern, united... vec sam pisao da vrana vrani oci ne vadi, ali pridoslice konkurenti mogu da stradaju.
4. svi oni su se zbirno uplasili posledica i otimanja igraca za ogromne novce koje cak ni oni ne mogu da isprate - njihovi lobisti ceo avgust zbirno urgiraju da ih uefa pritisne za papire i tapije. ako si pametan, cak i posle neke besplatne terevenke pocnes da se pitas koliko si je vec platio onom ko te pozvao i koliko ce uskoro da te kosta. barsini su to videli letos, a sledece leto ce svi ostali na koje se psg nameraci u nameri da pravi supertim, razlozi iz tacke 2.
5. "slucaj psg" ce pokazati dalju buducnost euro fudbala, dalekosezno. taman kao povod za vec odavno spremanu "sablju". prvo ce gledati da pacifikuju psg pre letnjeg transfer roka, da ne mazne jos nekog nejmara ostalima iz top liste, a onda ce se obrusiti na ojacale mega-menadzere i njihove paralelne imperije koje su preuzele fudbalske akademije i pretvorile ih u trgovinu decijim talentima dok uzimaju mastan kajmak za lepe reci i prezentacije.
6. seleri kap? e da mi je 5 minuta u mozgu ovih romanticara koji bi nba-pravilo da primene na euro-fudbal, pa da se najzad posteno odmorim ;)

Aca86

pre 6 godina

FFP je uveden zbog bankrota Fiorentine I Parme I sl. klubova. Nije sustina spreciti trosenje, vec spreciti trosenje bez pokrica. Ako drzava Katar da pare Nejmaru, PSZ nece bankrotirati, nije uzeo kredit.

Boyan

pre 6 godina

Banat@,u potpunosti delim isto mišljenje PSŽ,SITI i ČELSI su osveženje za današnji fudbal,bez njih ni ostali klubovi nebi se uzdigli na viši nivo,a najsmešniji su mi komentari tipa "plastika", za Čelsi koji je osnovan još 1905,pa svi zaboravljaju kroz istoriju megalomanska ulaganja Milana,Intera,Reala,Barse,Junajteda,bez ozbiljnih ulaganja nema ni trofeja,bitno je samo istrajati u tome i imati stalni decenijski progres,a kome je do istorije neka navija za Notingem Forest,Lids,Aston Vilu...?

sasa

pre 6 godina

(neutralni felsh, 6. septembar 2017 21:34)
Ako nafta nece trajati vecno onda treba ulagati u obnovljive izvore energije. A nafte oni imaju za jako dugo vremena, tako kazemo da ih ovo bacanje para nece puno kostati, a inace su poznati kao veliki rasipnici, tako da je ovo jedan od njihovih mnogobrojnih hirova. Problem oko psg-a je francuska liga koja je slaba i gde su skoro svi klubovi u minusu, a oni koji imaju profit, taj profit je mali tipa 10m eu. Engleska je bolja investicija, tamo je odlazak na stadion deo porodicne tradicije, njihova druga liga je jedna od jacih u evropi. U engleskoj mnogi klubovi imaju veliki profit, MUTD ima profit ove godine oko 200m eu, a psg je tu oko nule. S tim da MUTD nema namestenih prihoda, sve su posteno zaradili, dok psg ima sigurno preko 50% prihoda od sponzorstava koja su prakticno subvencija cerke firme. MUTD ima oko 700m eu prihoda i vredi 3,5bln eu, psg ima oko 500mln eu prihoda i vredi 600mln eu. Arapi nikad nece moci da vrate ulaganja u psg i mislim kad odluce da izadju iz vlasnistva da ce se desiti propadanje psg-a i potres na trzistu.
NBA je jedna druga prica, tu je jako tesko uci. Imas text o kupcu hjusotna na kosarci i pomenuto je kako je steve balmer sticajem okolnosti dobio priliku da kupi nba klub.

Banat

pre 6 godina

@aca86
Zasto bi UEFA sprecavala klubove da propadnu. Svaki vlasnik ima prava da uzme kredita koliko mu banka dozvoli da uzme. Ako ulaganje propadne njegov problem. Uskoro bi ostali samo pouzdani vlasnici na sceni, a oni koji se raspaju bi propadali. Sto bi sprecavao Arape i Ruse da ulazu svoje milione u fudbal. Njihove su, mogu da ih trose na sta zele. Ako ce da ih spale na ulici to je takodje njihovo pravo. Da se FPP primenjuje u drugim granama industrije imali bi ovakve situacije. Apple ne moze da razvije Iphone zato sto nema dovoljno prihoda na trzistu telefona, mora Nokia jer oni imaju prihode iz mobilne telefonije. Ne moze neki Rus da dodje u Srbiju da otvori lanac super marketa zato sto nema prihode u toj oblasti. Mogu jedino Maxi i Idea to da urade. Poenta priče je da FPP samo stiti vec bogate klubove kao sto su Real, Barsa, Bajern, Juventus. Jako je tesko bez inicijalnih ulaganja da se napravi uspesan klub. Totenhemu je to uspelo, ali je proslo 10 godina i usput su prodali Bejla i Modrica . Borusiju bukvalno ocerupaju svake godine. Kada bi ti klubovi sad ulozili pare i kupili dobre igrace, dosla bi Uefa, lupila po usima i rekla no no. Nemate dovoljne prihode. Kako da steknu dovoljne prihode bez ulaganja. Celzi, Siti i PSG su spasli fudbal na neki nacin posto postoje tri dodatna kluba koja se takmice.

neutralni felsh

pre 6 godina

(neutralni felsh, 06. septembar 2017 21:34) 

Vlasnici PSGa su iz Katara, ne Emirata. To su vlasnici Sitija.
(Adriano_Galliani, 06. septembar 2017 22:22)


hvala na ispravci. ne znam sta mi je s lapsusima, ponekad kad vidim ili me opomenu, dodje mi telefon da pojedem od muke. sinoc umesto jorgancevic kucam disljenkovic, pre neko vreme, umesto raula napisem morijentes... premlad za sah u parkicu, ali spreman za alchajmera ;)
da, arapski novac nije jedan jedinstveni entitet: u iskrskom medjusobnom sukobu katara i emirata, i kao drzava i kao fondova i kao sponzora, treba traziti razloge ovolike zurbe i rata transferima - jer se medjusobno bore za supremaciju i na bliskom istoku kao dve uticajne drzave, i na fudbalskom trzistu kao sponzori mnogih klubova.
uzgred, pola barsinih nevolja sa psg i nejmarom su pocele kad su dali shut kartu katarskim sponzorima i presli na bese li japanski rakuten, uticajni pike i mesi su svakih mesec dana isli u japan i vodili nasmejanog i naivnog nejmara da zonglira nogice i prave zurkice. i to u doba pred mondijal u kataru! oni razmisljaju unapred, za takve je rusija 2018 fakticki proslost, uz priliku da pokupe koju foru... nejmar je bio projektovan kao promoter, a ovi ga odvedose da potpisuje autograme po japanu i kini? plus ih potisnuse iz medijski fantasticne barselone... sve to su shvatili kao provokaciju i odlucili da reaguju, da "vrate" nejmara - da je klauzula bila 300, pa i 350, i to bi platili!
a barsini, u zelji da se otarase arapskog novca dobili su direktan kontraudar iz psg-a, koji je totalno u sakama istog. dobili su arapskog neprijatelja. mozda spremnog na sve.
ne bih da zvucim kao paranoik, uvek sam izbegavao suvise smele pretpostavke, ali da sam detektiv, trazio bih neke veze cak i usred barsinih, onoga iz pravnog ofisa koji je pristao na smesnu klauzulu... a bogami, da sam pandur, potrazio bih neku vezu izmedju seika i talasa kombi terorizma po barseloni. da ih malo prodrmaju i dodatno uzdrmaju.
sledeca izborna skupstina u barsi ce biti vrlo burna i zanimljiva.

Adriano_Galliani

pre 6 godina

Novac je uplatio Nejmar, jer samo igrac moze da otkupi ugovor, odnosno da plati klauzulu. Te pare je Nejmar dobio kao promoter Svetskog prvenstva u Kataru, koje sponzorise firma koja je vlasnik PSG-a. Dok bi to u Srbiji i advokat Zora mogla da odbrani, u Evropi stvari stoje malo drugacije.

Da ne pominjem da bi, u slucaju da PSG ne bude kaznjen, to promenilo fudbalske transfere za sva vremena.
(Sale, 06. septembar 2017 19:53)

Klauzulu moze da plati ko hoce, tako je Real kupio Figa npr pa i Inter Ronalda ako se ne varam. Inace "firma vlasnik PSGa" je malo sirok pojam, vlasnici PSGa su vlasnici desetina firmi i firma koja je vlasnik PSGa je osnovna posebno da bi bila vlasnik PSGa. Po FFPu, firme u kojoj vlasnici imaju 30% ili vise vlasnistva, ne mogu da budu sponzori kluba a ovde govorimo o kraljevskoj porodici jedne bogate zemlje.. Lagano ce to oni srediti.

neutralni felsh

pre 6 godina

(sasa, 06. septembar 2017 23:58)


kad vec pricamo (hvala na dobrom drustvu), zasto bi arapi ulagali u obnovljive izvore energije i pucali sebi u nogu? ne pricamo o tome "sta treba" (etika) nego sta se dugorocno isplati, makar uz trenutne gubitke, tzv. auto-damping poslovanje :)
fudbal je danas najpovoljniji za globalnu promociju i dugorocno samoodrzivo poslovanje, top klubovi su globalni brendovi ko apple i mercedes.
arapi jesu rasipni ali ne iz hira nego iz investicije.... kad je beg bio cicija? dok nije postao beg, a sad ne rasipa nego upadljivo plasira kapital. samo sirotinja je rasipna, kad primi platu.
kazes engleska bolja investicija? think twice. najveci klubovi su vec zauzeti i bore se za vrh (celzi, utd, city, arsenal, totenhem a pridruzio se i liverpul) za izlaz u ligu sampiona a kamoli za titulu. jeste bara velika ali je prepuna krokodila, da kupe neki drugi klub i krenu od nule, treba im brdo love uz neizvestan ishod.
vec sam rekao, oni gledaju unapred, konsalting je nauka hladne glave a ne strasti i afiniteta - francuska liga jeste slabija i manje gledana, danas, ali ima veci potencijal za prekosutra: klubovi nisu skupi jer operisu manjim ciframa, sam kazes da ih je pola u minusu. dakle, mogu da kupe olimpik marsej, lion, nant... i da za manje novce za ukupne troskove naprave bum koji vodi u ligu sampiona, u pravu im globalnu promociju. ulaganja u klubove i ligu ce posredno povecati gledanost francuske lige, veci uspesi ce povecati kvotu za LS i uefa ligu i eto ti boljeg dugorocnijeg prosperiteta za male pare, klunbovi postaju konkurentni i zaradjuju kao i ostali na trzistu...
arapi rasipni? njihovi djedovi se secaju pustinje i kamiljeg mleka za veceru, sav onaj raskos po dubaima je za buduci turizam i poslovno cvoriste, za vreme kad svetu nece toliko trebati njihova nafta... boje se da ne ispadnu iz ferarija nazad na kamilu, ali to ne zele da pokazu. zato ovoliko trose :)

p.s. na kraju krajeva, arapskim investitorima je idealno da kupe francuske klubove, u francuskoj odavno zive milioni arapskih emigranata, gde ce naci bolju i vecu bazu navijaca? ;)

neutralni felsh

pre 6 godina

@neutralni felsh 
I da si napisao "Jorgancevic",ne bi se proslavio.
(Dag Kristi, 07. septembar 2017 00:27)


hahaha kako god okrenes, jorgan je uvek otpozadi :)

inter45

pre 6 godina

koliko sam ja razumeo oni su mu dali pare da otkupi ugovor i tako da je slobodan igrac ....a za mbape ce dati pare tek sledece godine tako da je ffp pokriven ...e sad to su te rupe u ffp i morace to da poprave inace ffp je onda totalna glupost...

igor

pre 6 godina

kakav bre ffp,to nikad nije ni postojalo pa cekaj real je 2009 potrosio 250 mil,i nikom nista oni su platili ronalda 95 mil a bejla 100 mil, barca nejmara 85, suareza 82 mil,hhaha barsa i real se kriju iza to boze spanske lige koja se brine da sve bude po ffp, da se brinu toliko nebi igraci betisa strajkovali prve dve godine jel im se ne ispacuju plate,pa messi i ronaldo imaju godisnje vece plate nego 70 posto klubova u spanije budzete,toliko o ffp u spaniji ,gde dve ekipe uzmu 60 posto novca od odkupa tv prava a ovi 18 ekipa dele 40 posto,hahhaha ajde i to da se shvati nego jos i sudijsku pomoc imaju i to sve po ffp hahah da nije smesno bilo bi zalosno