Fudbal 63

Sreda, 03.09.2003.

16:18

In memoriam: Dragan Mance (1962 - 1985)

In memoriam: Dragan Mance (1962 - 1985) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

www22

pre 20 godina

Kad bude zavrsen jedan od najljepsih stadiona na Svijetu,mislim da je najbolja ideja da se juzna tribina zove Dragan Mance.Cio stadion,tj.Svaka tribina ce biti na tri nivoa,kakav ce tek onda biti jug do nebesa!!!

f2004

pre 20 godina

Neka ti je vjecna slava i hvala.Od cijele Crne Gore obojene crno bjelo.Kod nas u Crnoj Gori skoro da i nema zvezdasa.I ti si jedan od zasluznih za to.

milan

pre 20 godina

Dubok naklon sjenima fudbalske legende. Dragane, imao sam samo sest godina kada si poginuo, ali cu te pamtiti dok sam ziv. Zbog Tebe sam poceo da navijam za Partizan. Hvala Ti za nezaborav. Nisi umro, za Tebe kucaju sva crno-bijela srca.

savic dalibor

pre 20 godina

OTISO SI DRAGANE OSTALA JE TUGA UVEK CE TE VOLETI GROBARI SA JUGA!!!!!!VOZIO SI PREBRZO NISI IMAO SRECE NIKO TVOJU 9 VISE NOSIT NECE!
VECNA TI SLAVA

gravedigger

pre 20 godina

za stadion "Dragan Mance" ...
ako mozemo bar toliko da ucinimo za njega kao sto je on ucinio za jedan mladi zivot ...
bio sportista ili ne ... igrac partizana ili zvezde ... covek sa takvim srcem zasluzuje najvise pocasti ...
Neka ti je vecna slava Legendo !!!

VDj

pre 20 godina

Ne bih zeleo da budem pogresno shvacen, u pitanju je moja poslednja utakmica koju sam gledao za njegovog zivota (imao sam tada 14 godina)
Proverom sam ustanovio da je moj kolega, brat, grobar- S. Gudzevic u pravu, ali SVE ONO STO SAM NAPISAO O NJEMU JE ISTINA KOJU NIKO NE MOZE PORECI !!!

S. Gudzevic

pre 20 godina

Dragi VDj, Manceova posljednja utakmica za Partizan bila je protiv BUDUCNOSTI iz Titograda, a ne protiv DINAMA iz Vinkovaca. Posljednji gol za Partizan dao je na toj utakmici iz penala, dva dana prije no što će poginuti u Zemunu, na novosadskom putu vozeći se sam svojim malim Peugeotom na trening. Ja sam ga tada, sticajem životnih okolnosti (živio sam tada u Zemunu i u času nesreće bio sam na stotinjak metara od električnog stuba u koji je udario) vidio mrtvoga. Eto tako, hvala na uvrštenju. S. Gudzevic

VDj

pre 20 godina

I dan danas mogu da se setim NJEGOVE poslednje tekme na nasem stadionu, protiv Dinama iz Vinkovaca, koju smo dobili sa 2:1. Postigao je gol i krenuo ka nama na jug. U svom poznatom stilu je proslavio fenomenalan pogodak.
To se ne zaboravlja.
Dragan Mance se ne zaboravlja.
Svi posle njega, i kod nas i kod onih izopacenih (citaj fk cz), su samo "prolazni talenti" i nista vise.
Zato je Mance igrao u Partizanu. To jedini klub iz kojeg se ide u vecnost.
Slava ti MAJSTORE !!!

Milek

pre 20 godina

Ja sam zvezdaš, ali mi je iskreno bilo žao tog mladog čoveka. I sada ga se dobro sećam. Naročito karakterističnih proslava posle datog gola. Neka mu je slava i mir.

oki

pre 20 godina

Vecita mu slava! Ja sam Delija, zivim vec dugo godina u Amsterdamu, ali ga se secam, bio je fenomenalan! Partizanov stadion se mora zvati po njemu!

GORAN

pre 20 godina

I ako nisam navijac Partizana predlazem da se stadionu da ime DRAGAN MANCE .ZASLUZIO JE.GROBARI BUDITE SLOZNI,POZDRAV ZVEZDAS IZ KANADE.

GILE NS

pre 20 godina

Večna ti je slava GROBARU stadionu tvoje ime zvanično mogli bi bar legendu da poštuju ako već nepoštuju svoje verne GROBARE ovi iz uprave prava prilika da to demantuju je da ispoštuju ovu našu želju, za kraj ajmo svi

Otiso si Dragane, ostala je tuga
Uvek ce te voleti GROBARI sa JUGA

Na kolenima klizi po travi
Podize ruke, golove slavi
On sam jurisa, sam stvara sanse
Reci mi ko to? Nas DRAGAN MANCE.

Nas DRAGAN MANCE, zemunska skola
Publiku dize kod svakog gola
Njegova dusa lebdi nad JUGOM
Sa nadovezom najboljim drugom.
HVALA TI ŠTO SI POSTOJAO
A MI TE NE ZABORAVLJAMO GROBARU!!!!!!

h

pre 20 godina

Nikada necu zaboraviti taj derbi, mislim da je bio 85` - Klincarski razvukao cigansku odbranu - centarsut - Mance ga tura glavom Ivkovicu kroz usi sa nekih 12 m !!! Partizan dobija 2:1
Vecna slava jednom i jedinom Draganu Manceu !

Zoran

pre 20 godina

Pocast velikom Manceu, i ja predlazem transparente sa njegovim imenom na narednim utakmicama, sve dok se stadion ne nazove po njemu

Grobar

pre 20 godina

posto sam ja iz mladje ekipe grobara - 86, nisam imao prilike da na delu vidim Mancea.
Ali to sto se na jugu i danas peva njegovo ime mi govori o kakvom igracu je rec.
Zato bih zamolio TV B92 DA NAPRAVI NEKU EMISIJU O MANCEU, DA AKO NISTA DRUGO MAKAR VIDIM GOLOVE. Ne vidim nijedno drugo ime za stadion, pa bih dao glas Mancetu.

rossi-bgd-pfc-nl

pre 20 godina

DRAGAN MANCE. VECNA MU SLAVA.
Stadion mora da se zove DRAGAN MANCE, ako ne, Partizan onda i ne zasluzuje novi stadion. Svaki klub ima svoje legende, PFC ih ima mnogo ali MANCE je najveca. U nl istari i novi stadion se zove Abe Lenstra po njihovom igracu koji je mlad umro. Da je MANCE igrao jos koju sezonu ceo svet bi pricao o njemu a ne o nekom van bastenu.

vlado

pre 20 godina

Nije cudno sto navijaci Partizana i posle svih ovih godina pamte i vole Dragana Mancea. Njegov stil igre i odnos prema navijacima bili su sve ono sto su grobari trazili od svojih ljubimaca: kada gubis moras budes ponosan, da das sve od sebe i da se borise do 90. minuta, a kada pobedjujes da svoju radost podelis sa grobarima. Takav je bio Mance i zato ga jos uvek pamtimo i volimo.
vlado

Cacanin

pre 20 godina

Prenecu samo ono sto jenapisao jedan grobar.
Vecna slava Manceu!
bilo je predloga kada je poginuo da vise ne bude dresa sa brojem 9 u klubu, njemu u spomen..na moju zalost to se nikad nije ostvarilo, a mozda i zato nemamo takvog centarfora od kad je Dragan otisao.
oj Dragane, Dragane, ti si nase cvece,
nijedan te grobar Mance zaboravit' nece!
P.S. Stadion bi trebao da se zove Dragan Mance, jer je Partizan voleo vise od sebe.
Dragane nikada od nas otici neces !!!

Mario Jardel

pre 20 godina

Moje uspomene su maglovite, imao sam 10 godina i secam se da sam se pre polaska u skolu sit isplakao nad sportskom stranom Politike u kojoj je nasiroko pisalo o pogibiji Mancea. Kao grobar od malih nogu, najvise ga pamtim po jednom od dva gola u Londonu protiv QPR-a, volejcina sa 25 metara koja se od precke odbija na gol-liniju a onda u mrezu... bruka, taj gol je u rangu sa onim Van Bastena iz finala EP 1988. protiv SSSR. Hvala ovom coveku Iggyju sto me je podsetio na pobedu od 4:3 u Zagrebu, i onih 2:2, ta tekma se valjda igrala na Marakani zbog 25. maja? To su bila vremena kad su se slusali radio prenosi a da ne trepnes 90 minuta...
Jos jedan jak dozivljaj, prva subota posle Manceove sahrane, utakmica na JNA Partizan - Pristina. Svi sjebani do krajnjih granica, igraju, muce se i valjda Radanovic ili Zivkovic ga zabadaju u 90. minutu za pobedu od 1:0! Kao klinac sam obicno isao sa nekim od mojih matorih na Istok, ali tu tekmu sam gledao sa juga - kakvo je bilo ludilo u tom trenutku, koliko emocija! Neponovljivo!
Sto se tice imena novog stadiona, jos jedan glas "za"! RIP.

Ja

pre 20 godina

I ja se sjecam Dragana Mancea i slazem se sa svima koji su misljenja da stadion Partizana treba da se nazove po legendarnom Manceu. Znaci, jos jedna glas iz Crne Gore za Mancea.

Delija

pre 20 godina

Prvo da odam pocast Manceu, i da bi bio red to za stadion. Mada, sta ce da kaze vrhovni generalstab Jugoslovenske Narodne Armije?

solomon

pre 20 godina

Na zalost, nekad se zivot zaista poigrava sa nama...
Dragan je bio igracina. Svako ko dolazi na stadion Partizana zna koliko ga cene navijaci i koliko pesama je upuceno njemu. To je dokaz da njegova velicina nije umanjena njegovim odlaskom.
Jos jedan veliki glas da ime novog stadiona bude "Dragan Mance"

ZVEZDAS

pre 20 godina

PREDLAZEM DA CITAV STADION ISPISETE S NJEGOVIM IMENOM PA IAKO UPRAVU ZABOLE ZA VASE MOLBE BAR CE SVI VIDETI DA SE STADION TAKO ZOVE A ONI NEKA GA ZOVU KAKO HOCE!!! MORAM PRIZNATI DA TUPAVO ZVUCI STADION PARTIZANA A TOLIKO JE VELIKANA PROSLO KROZ KLUB!!!

deki-pariz

pre 20 godina

secam se one legendarne utakmice koju smo igrali na stadionu "petokrake" protiv dinama... kada je dao gol dotrcao je do juga koji je bio u transu posle njegovog gola i uklizao na kolenima sa rukama podignutim prema nebu... neka te na tom nebu Dragane andjeli cuvaju. hvala ti za sve one trenutke kad si me tvojim golovima kao klinca ucinio sretnim. pocivaj u miru...
ljudi umiru samo onda kad umre secanje na njih...ti jos zivis u nama.

milivoje

pre 20 godina

Iako samo 23 godine jedna od najvećih legendi Partizana.Imao sam 14 godina, plakao kao kiša i danas mi naviru suze na oči.Ali on i dalje živi u srcima navijača.Zbog njega je i Milko Đurovski prešao kasnije iz Zvijezde u Partizan.

Ivica_swe

pre 20 godina

Ovom prilikom zelim da odam pocast jednom od nasih najboljih fudbalera....cesto sam prolazio pored mesta gde je Dragan poginuo kad sam dolazio iz svedske za yu....i uvek isti osecaj, neizmerna tuga i secanje na najboljeg....NEK TI JE VECNA SLAVA I HVALA! ZIVELI!!

igor

pre 20 godina

KAO DA JE JUCE BILO...SEPTEMBAR 1984.GODINE,STADION FK IMT NA NOVOM BEOGRADU,I PRIJATELJSKA UTAKMICA,A GOST VELIKI PARTIZAN...REZULTAT I NIJE BITAN(10-1),ONO STO CU PAMTITI CEO ZIVOT JE MOMENAT KADA ME JE OTAC DOVEO DO LEGENDE DRAGANA MANCEA I UPOZNAO ME SA NJIM! DOBIO SAM POTPIS NA MAJICI,I ISKRENI SMESAK - ZA DECAKA OD 11 GODINA JE TO BIO CEO SVET NA DLANU...!I POSLE TOLIKO GODINA,JEDINI IGRAC KOME SKANDIRAJU I ONI KOJI GA I NE PAMTE!
UZ SECANJE NA MAJSTORA...POCIVAJ U MIRU!!!

iggy

pre 20 godina

JEDAN JE MANCE
Plakao sam kad si poginuo a i sad me jeza uhvatila kad sam ovo procitao.
Nikada necu zaboraviti utakmice protiv Dinama u Zagrebu 4:3 (dao si dva gola).
Ja klinac sa rodjakom koji navija za Dinamo, medju njihovim navijacima derem se ko lud
gggggooooooooolllllllll
a oni me gledaju i ne mogu da vjeruju.
Druga utakmica je isto protiv zagrepcana ovaj put u Beogradu 2:2.
Prvo poluvrijeme 0:2.
A u drugom kod rezultata 1:2 u 82 minuti korner sa desne strane.
Ti skaces nebu pod oblake i glavom zakucavas loptu u mrezu Vlaka (mislim da je Vlak branio).
Onda ono po cemu te svi pamtimo. Trk prema jugu. Prema kornerskoj zastavici i klizanje na koljenima sa rukama prema nebu.
Sad imam 37 godina i nisam vise klinac i nisam vise napaljen na fudbal ali kod pomena tvog imena uvjek se sjetim svih onih lijepih trenutaka kad si mi bio idol.
Stvarno bi stadion trebao da se zove po tebi jer ti si legenda a oni koji odlucuju o imenu su prolazni i to bi trebali da shvate i uslise nase zelje.

vladimir knezevic

pre 20 godina

Zvezdas sam, saecanje na Dragana Mancea budi u meni posebno postovanje prema sporistima ma u kom klubu igrali i predlazem da se stadion Partizana zove "Dragan Mance"

reda

pre 20 godina

Kakav je to CAR bio!!!
Kada ce nas divni stadion poneti njegovo ime?
Mislim da je makar to zasluzio obzirom sta je sve dao nasem klubu!
...JUZNI FRONT za ste ce da gine...

shadow

pre 20 godina

mnogi ce doci i proci ali legenda ostaje, ostaje u nasim srcima i nasim glavama i to sjecanje na tebe nam niko nemoze uzeti! zato hvala ti Dragane na svemu onome sto si dao za nas klub, a dao si mnogo, a mi cemo se uvjek tebe sjecati i nositi te u nasim srcima!
podrzao bih predlog Grobara da nesto uradimo, pokrenemo neku akciju kojom bi nasem stadionu dali ime Dragan Mance, ja vec nekoliko godina o tome razmisljam i svaki Grobar koga sam pitao sta misli o takvom predlogu se odmah slozio! mislim da bi to bio najljepsi gest koji bi mogli uraditi i tako bi sigurno sjecanje na legendu ostalo za vijek vjekova! Neka ti je vjecna slava i hvala Dragane! Zato bih bio dovoljno slobodan i da zamolim redakciju sajta B92 da da anketu na kojioj bi se izjasnili da li smo ili pak nismo za davanje imena nasem stadionu `Dragan Mance`! unaprijed Hvala!

ilija

pre 20 godina

Bio si i ostao neponovljivi majstor. Legenda od coveka sportiste i golgetera koji i danas zivi u srcima navijaca partizana. Hvala ti za sve nezaboravne trenutke koji si podario svojim grobarima. Pocivaj u miru.

Grobar

pre 20 godina

OTIS'O SI DRAGANE
OSTALA JE TUGA
UVEK CE TE VOLETI
GROBARI SA JUGA!

Molim sve navijace Partizana da POKRENEMO akciju po kojoj ce novoizgradjeni stadion naseg kluba nositi ime nase najvece legende nesrecno preminulog golgetera DRAGANA MANCEA!

grobar

pre 20 godina

Nas Dragan Mance Zemunska skola publiku dize kod svakog gola,sam jurisa,sam stvara sanse reci mi ko to????
NAS DRAGAN MANCE...

Legendo nikada te necemo zaboraviti.
Tvoji verni grobari

S. Gudžević

pre 20 godina

U času kad je Mance svojim Peugeotom udario u stub ispod željezničkog mosta u Novom Gradu u Zemunu, bio sam na stotinjak metara od mjesta nesreće. Čini mi se da je bio utorak, svakako prije podne. Dva dana prije toga dao je gol iz penala za pobjedu od 2:1 nad Buducnošću iz Titograda. Neću nikada zaboraviti trenutak kad je došao Partizanov tim na mjesto nesreće. Kako je samo plakao trener Šoškić, pa tužni otac Ferdinand. Nezaboravni Mance: ona njegova radost poslije gola, ono klizanje na koljenima. Pozdrav svima iz Zagreba. S Gudzevic

S. Gudžević

pre 20 godina

U času kad je Mance svojim Peugeotom udario u stub ispod željezničkog mosta u Novom Gradu u Zemunu, bio sam na stotinjak metara od mjesta nesreće. Čini mi se da je bio utorak, svakako prije podne. Dva dana prije toga dao je gol iz penala za pobjedu od 2:1 nad Buducnošću iz Titograda. Neću nikada zaboraviti trenutak kad je došao Partizanov tim na mjesto nesreće. Kako je samo plakao trener Šoškić, pa tužni otac Ferdinand. Nezaboravni Mance: ona njegova radost poslije gola, ono klizanje na koljenima. Pozdrav svima iz Zagreba. S Gudzevic

ilija

pre 20 godina

Bio si i ostao neponovljivi majstor. Legenda od coveka sportiste i golgetera koji i danas zivi u srcima navijaca partizana. Hvala ti za sve nezaboravne trenutke koji si podario svojim grobarima. Pocivaj u miru.

grobar

pre 20 godina

Nas Dragan Mance Zemunska skola publiku dize kod svakog gola,sam jurisa,sam stvara sanse reci mi ko to????
NAS DRAGAN MANCE...

Legendo nikada te necemo zaboraviti.
Tvoji verni grobari

Grobar

pre 20 godina

OTIS'O SI DRAGANE
OSTALA JE TUGA
UVEK CE TE VOLETI
GROBARI SA JUGA!

Molim sve navijace Partizana da POKRENEMO akciju po kojoj ce novoizgradjeni stadion naseg kluba nositi ime nase najvece legende nesrecno preminulog golgetera DRAGANA MANCEA!

reda

pre 20 godina

Kakav je to CAR bio!!!
Kada ce nas divni stadion poneti njegovo ime?
Mislim da je makar to zasluzio obzirom sta je sve dao nasem klubu!
...JUZNI FRONT za ste ce da gine...

iggy

pre 20 godina

JEDAN JE MANCE
Plakao sam kad si poginuo a i sad me jeza uhvatila kad sam ovo procitao.
Nikada necu zaboraviti utakmice protiv Dinama u Zagrebu 4:3 (dao si dva gola).
Ja klinac sa rodjakom koji navija za Dinamo, medju njihovim navijacima derem se ko lud
gggggooooooooolllllllll
a oni me gledaju i ne mogu da vjeruju.
Druga utakmica je isto protiv zagrepcana ovaj put u Beogradu 2:2.
Prvo poluvrijeme 0:2.
A u drugom kod rezultata 1:2 u 82 minuti korner sa desne strane.
Ti skaces nebu pod oblake i glavom zakucavas loptu u mrezu Vlaka (mislim da je Vlak branio).
Onda ono po cemu te svi pamtimo. Trk prema jugu. Prema kornerskoj zastavici i klizanje na koljenima sa rukama prema nebu.
Sad imam 37 godina i nisam vise klinac i nisam vise napaljen na fudbal ali kod pomena tvog imena uvjek se sjetim svih onih lijepih trenutaka kad si mi bio idol.
Stvarno bi stadion trebao da se zove po tebi jer ti si legenda a oni koji odlucuju o imenu su prolazni i to bi trebali da shvate i uslise nase zelje.

vladimir knezevic

pre 20 godina

Zvezdas sam, saecanje na Dragana Mancea budi u meni posebno postovanje prema sporistima ma u kom klubu igrali i predlazem da se stadion Partizana zove "Dragan Mance"

shadow

pre 20 godina

mnogi ce doci i proci ali legenda ostaje, ostaje u nasim srcima i nasim glavama i to sjecanje na tebe nam niko nemoze uzeti! zato hvala ti Dragane na svemu onome sto si dao za nas klub, a dao si mnogo, a mi cemo se uvjek tebe sjecati i nositi te u nasim srcima!
podrzao bih predlog Grobara da nesto uradimo, pokrenemo neku akciju kojom bi nasem stadionu dali ime Dragan Mance, ja vec nekoliko godina o tome razmisljam i svaki Grobar koga sam pitao sta misli o takvom predlogu se odmah slozio! mislim da bi to bio najljepsi gest koji bi mogli uraditi i tako bi sigurno sjecanje na legendu ostalo za vijek vjekova! Neka ti je vjecna slava i hvala Dragane! Zato bih bio dovoljno slobodan i da zamolim redakciju sajta B92 da da anketu na kojioj bi se izjasnili da li smo ili pak nismo za davanje imena nasem stadionu `Dragan Mance`! unaprijed Hvala!

Ivica_swe

pre 20 godina

Ovom prilikom zelim da odam pocast jednom od nasih najboljih fudbalera....cesto sam prolazio pored mesta gde je Dragan poginuo kad sam dolazio iz svedske za yu....i uvek isti osecaj, neizmerna tuga i secanje na najboljeg....NEK TI JE VECNA SLAVA I HVALA! ZIVELI!!

igor

pre 20 godina

KAO DA JE JUCE BILO...SEPTEMBAR 1984.GODINE,STADION FK IMT NA NOVOM BEOGRADU,I PRIJATELJSKA UTAKMICA,A GOST VELIKI PARTIZAN...REZULTAT I NIJE BITAN(10-1),ONO STO CU PAMTITI CEO ZIVOT JE MOMENAT KADA ME JE OTAC DOVEO DO LEGENDE DRAGANA MANCEA I UPOZNAO ME SA NJIM! DOBIO SAM POTPIS NA MAJICI,I ISKRENI SMESAK - ZA DECAKA OD 11 GODINA JE TO BIO CEO SVET NA DLANU...!I POSLE TOLIKO GODINA,JEDINI IGRAC KOME SKANDIRAJU I ONI KOJI GA I NE PAMTE!
UZ SECANJE NA MAJSTORA...POCIVAJ U MIRU!!!

milivoje

pre 20 godina

Iako samo 23 godine jedna od najvećih legendi Partizana.Imao sam 14 godina, plakao kao kiša i danas mi naviru suze na oči.Ali on i dalje živi u srcima navijača.Zbog njega je i Milko Đurovski prešao kasnije iz Zvijezde u Partizan.

ZVEZDAS

pre 20 godina

PREDLAZEM DA CITAV STADION ISPISETE S NJEGOVIM IMENOM PA IAKO UPRAVU ZABOLE ZA VASE MOLBE BAR CE SVI VIDETI DA SE STADION TAKO ZOVE A ONI NEKA GA ZOVU KAKO HOCE!!! MORAM PRIZNATI DA TUPAVO ZVUCI STADION PARTIZANA A TOLIKO JE VELIKANA PROSLO KROZ KLUB!!!

solomon

pre 20 godina

Na zalost, nekad se zivot zaista poigrava sa nama...
Dragan je bio igracina. Svako ko dolazi na stadion Partizana zna koliko ga cene navijaci i koliko pesama je upuceno njemu. To je dokaz da njegova velicina nije umanjena njegovim odlaskom.
Jos jedan veliki glas da ime novog stadiona bude "Dragan Mance"

deki-pariz

pre 20 godina

secam se one legendarne utakmice koju smo igrali na stadionu "petokrake" protiv dinama... kada je dao gol dotrcao je do juga koji je bio u transu posle njegovog gola i uklizao na kolenima sa rukama podignutim prema nebu... neka te na tom nebu Dragane andjeli cuvaju. hvala ti za sve one trenutke kad si me tvojim golovima kao klinca ucinio sretnim. pocivaj u miru...
ljudi umiru samo onda kad umre secanje na njih...ti jos zivis u nama.

Ja

pre 20 godina

I ja se sjecam Dragana Mancea i slazem se sa svima koji su misljenja da stadion Partizana treba da se nazove po legendarnom Manceu. Znaci, jos jedna glas iz Crne Gore za Mancea.

Mario Jardel

pre 20 godina

Moje uspomene su maglovite, imao sam 10 godina i secam se da sam se pre polaska u skolu sit isplakao nad sportskom stranom Politike u kojoj je nasiroko pisalo o pogibiji Mancea. Kao grobar od malih nogu, najvise ga pamtim po jednom od dva gola u Londonu protiv QPR-a, volejcina sa 25 metara koja se od precke odbija na gol-liniju a onda u mrezu... bruka, taj gol je u rangu sa onim Van Bastena iz finala EP 1988. protiv SSSR. Hvala ovom coveku Iggyju sto me je podsetio na pobedu od 4:3 u Zagrebu, i onih 2:2, ta tekma se valjda igrala na Marakani zbog 25. maja? To su bila vremena kad su se slusali radio prenosi a da ne trepnes 90 minuta...
Jos jedan jak dozivljaj, prva subota posle Manceove sahrane, utakmica na JNA Partizan - Pristina. Svi sjebani do krajnjih granica, igraju, muce se i valjda Radanovic ili Zivkovic ga zabadaju u 90. minutu za pobedu od 1:0! Kao klinac sam obicno isao sa nekim od mojih matorih na Istok, ali tu tekmu sam gledao sa juga - kakvo je bilo ludilo u tom trenutku, koliko emocija! Neponovljivo!
Sto se tice imena novog stadiona, jos jedan glas "za"! RIP.

Cacanin

pre 20 godina

Prenecu samo ono sto jenapisao jedan grobar.
Vecna slava Manceu!
bilo je predloga kada je poginuo da vise ne bude dresa sa brojem 9 u klubu, njemu u spomen..na moju zalost to se nikad nije ostvarilo, a mozda i zato nemamo takvog centarfora od kad je Dragan otisao.
oj Dragane, Dragane, ti si nase cvece,
nijedan te grobar Mance zaboravit' nece!
P.S. Stadion bi trebao da se zove Dragan Mance, jer je Partizan voleo vise od sebe.
Dragane nikada od nas otici neces !!!

Delija

pre 20 godina

Prvo da odam pocast Manceu, i da bi bio red to za stadion. Mada, sta ce da kaze vrhovni generalstab Jugoslovenske Narodne Armije?

vlado

pre 20 godina

Nije cudno sto navijaci Partizana i posle svih ovih godina pamte i vole Dragana Mancea. Njegov stil igre i odnos prema navijacima bili su sve ono sto su grobari trazili od svojih ljubimaca: kada gubis moras budes ponosan, da das sve od sebe i da se borise do 90. minuta, a kada pobedjujes da svoju radost podelis sa grobarima. Takav je bio Mance i zato ga jos uvek pamtimo i volimo.
vlado

Grobar

pre 20 godina

posto sam ja iz mladje ekipe grobara - 86, nisam imao prilike da na delu vidim Mancea.
Ali to sto se na jugu i danas peva njegovo ime mi govori o kakvom igracu je rec.
Zato bih zamolio TV B92 DA NAPRAVI NEKU EMISIJU O MANCEU, DA AKO NISTA DRUGO MAKAR VIDIM GOLOVE. Ne vidim nijedno drugo ime za stadion, pa bih dao glas Mancetu.

rossi-bgd-pfc-nl

pre 20 godina

DRAGAN MANCE. VECNA MU SLAVA.
Stadion mora da se zove DRAGAN MANCE, ako ne, Partizan onda i ne zasluzuje novi stadion. Svaki klub ima svoje legende, PFC ih ima mnogo ali MANCE je najveca. U nl istari i novi stadion se zove Abe Lenstra po njihovom igracu koji je mlad umro. Da je MANCE igrao jos koju sezonu ceo svet bi pricao o njemu a ne o nekom van bastenu.

Zoran

pre 20 godina

Pocast velikom Manceu, i ja predlazem transparente sa njegovim imenom na narednim utakmicama, sve dok se stadion ne nazove po njemu

h

pre 20 godina

Nikada necu zaboraviti taj derbi, mislim da je bio 85` - Klincarski razvukao cigansku odbranu - centarsut - Mance ga tura glavom Ivkovicu kroz usi sa nekih 12 m !!! Partizan dobija 2:1
Vecna slava jednom i jedinom Draganu Manceu !

GILE NS

pre 20 godina

Večna ti je slava GROBARU stadionu tvoje ime zvanično mogli bi bar legendu da poštuju ako već nepoštuju svoje verne GROBARE ovi iz uprave prava prilika da to demantuju je da ispoštuju ovu našu želju, za kraj ajmo svi

Otiso si Dragane, ostala je tuga
Uvek ce te voleti GROBARI sa JUGA

Na kolenima klizi po travi
Podize ruke, golove slavi
On sam jurisa, sam stvara sanse
Reci mi ko to? Nas DRAGAN MANCE.

Nas DRAGAN MANCE, zemunska skola
Publiku dize kod svakog gola
Njegova dusa lebdi nad JUGOM
Sa nadovezom najboljim drugom.
HVALA TI ŠTO SI POSTOJAO
A MI TE NE ZABORAVLJAMO GROBARU!!!!!!

GORAN

pre 20 godina

I ako nisam navijac Partizana predlazem da se stadionu da ime DRAGAN MANCE .ZASLUZIO JE.GROBARI BUDITE SLOZNI,POZDRAV ZVEZDAS IZ KANADE.

Milek

pre 20 godina

Ja sam zvezdaš, ali mi je iskreno bilo žao tog mladog čoveka. I sada ga se dobro sećam. Naročito karakterističnih proslava posle datog gola. Neka mu je slava i mir.

oki

pre 20 godina

Vecita mu slava! Ja sam Delija, zivim vec dugo godina u Amsterdamu, ali ga se secam, bio je fenomenalan! Partizanov stadion se mora zvati po njemu!

VDj

pre 20 godina

I dan danas mogu da se setim NJEGOVE poslednje tekme na nasem stadionu, protiv Dinama iz Vinkovaca, koju smo dobili sa 2:1. Postigao je gol i krenuo ka nama na jug. U svom poznatom stilu je proslavio fenomenalan pogodak.
To se ne zaboravlja.
Dragan Mance se ne zaboravlja.
Svi posle njega, i kod nas i kod onih izopacenih (citaj fk cz), su samo "prolazni talenti" i nista vise.
Zato je Mance igrao u Partizanu. To jedini klub iz kojeg se ide u vecnost.
Slava ti MAJSTORE !!!

S. Gudzevic

pre 20 godina

Dragi VDj, Manceova posljednja utakmica za Partizan bila je protiv BUDUCNOSTI iz Titograda, a ne protiv DINAMA iz Vinkovaca. Posljednji gol za Partizan dao je na toj utakmici iz penala, dva dana prije no što će poginuti u Zemunu, na novosadskom putu vozeći se sam svojim malim Peugeotom na trening. Ja sam ga tada, sticajem životnih okolnosti (živio sam tada u Zemunu i u času nesreće bio sam na stotinjak metara od električnog stuba u koji je udario) vidio mrtvoga. Eto tako, hvala na uvrštenju. S. Gudzevic

VDj

pre 20 godina

Ne bih zeleo da budem pogresno shvacen, u pitanju je moja poslednja utakmica koju sam gledao za njegovog zivota (imao sam tada 14 godina)
Proverom sam ustanovio da je moj kolega, brat, grobar- S. Gudzevic u pravu, ali SVE ONO STO SAM NAPISAO O NJEMU JE ISTINA KOJU NIKO NE MOZE PORECI !!!

savic dalibor

pre 20 godina

OTISO SI DRAGANE OSTALA JE TUGA UVEK CE TE VOLETI GROBARI SA JUGA!!!!!!VOZIO SI PREBRZO NISI IMAO SRECE NIKO TVOJU 9 VISE NOSIT NECE!
VECNA TI SLAVA

gravedigger

pre 20 godina

za stadion "Dragan Mance" ...
ako mozemo bar toliko da ucinimo za njega kao sto je on ucinio za jedan mladi zivot ...
bio sportista ili ne ... igrac partizana ili zvezde ... covek sa takvim srcem zasluzuje najvise pocasti ...
Neka ti je vecna slava Legendo !!!

milan

pre 20 godina

Dubok naklon sjenima fudbalske legende. Dragane, imao sam samo sest godina kada si poginuo, ali cu te pamtiti dok sam ziv. Zbog Tebe sam poceo da navijam za Partizan. Hvala Ti za nezaborav. Nisi umro, za Tebe kucaju sva crno-bijela srca.

f2004

pre 20 godina

Neka ti je vjecna slava i hvala.Od cijele Crne Gore obojene crno bjelo.Kod nas u Crnoj Gori skoro da i nema zvezdasa.I ti si jedan od zasluznih za to.

www22

pre 20 godina

Kad bude zavrsen jedan od najljepsih stadiona na Svijetu,mislim da je najbolja ideja da se juzna tribina zove Dragan Mance.Cio stadion,tj.Svaka tribina ce biti na tri nivoa,kakav ce tek onda biti jug do nebesa!!!

S. Gudžević

pre 20 godina

U času kad je Mance svojim Peugeotom udario u stub ispod željezničkog mosta u Novom Gradu u Zemunu, bio sam na stotinjak metara od mjesta nesreće. Čini mi se da je bio utorak, svakako prije podne. Dva dana prije toga dao je gol iz penala za pobjedu od 2:1 nad Buducnošću iz Titograda. Neću nikada zaboraviti trenutak kad je došao Partizanov tim na mjesto nesreće. Kako je samo plakao trener Šoškić, pa tužni otac Ferdinand. Nezaboravni Mance: ona njegova radost poslije gola, ono klizanje na koljenima. Pozdrav svima iz Zagreba. S Gudzevic

ilija

pre 20 godina

Bio si i ostao neponovljivi majstor. Legenda od coveka sportiste i golgetera koji i danas zivi u srcima navijaca partizana. Hvala ti za sve nezaboravne trenutke koji si podario svojim grobarima. Pocivaj u miru.

grobar

pre 20 godina

Nas Dragan Mance Zemunska skola publiku dize kod svakog gola,sam jurisa,sam stvara sanse reci mi ko to????
NAS DRAGAN MANCE...

Legendo nikada te necemo zaboraviti.
Tvoji verni grobari

Grobar

pre 20 godina

OTIS'O SI DRAGANE
OSTALA JE TUGA
UVEK CE TE VOLETI
GROBARI SA JUGA!

Molim sve navijace Partizana da POKRENEMO akciju po kojoj ce novoizgradjeni stadion naseg kluba nositi ime nase najvece legende nesrecno preminulog golgetera DRAGANA MANCEA!

reda

pre 20 godina

Kakav je to CAR bio!!!
Kada ce nas divni stadion poneti njegovo ime?
Mislim da je makar to zasluzio obzirom sta je sve dao nasem klubu!
...JUZNI FRONT za ste ce da gine...

iggy

pre 20 godina

JEDAN JE MANCE
Plakao sam kad si poginuo a i sad me jeza uhvatila kad sam ovo procitao.
Nikada necu zaboraviti utakmice protiv Dinama u Zagrebu 4:3 (dao si dva gola).
Ja klinac sa rodjakom koji navija za Dinamo, medju njihovim navijacima derem se ko lud
gggggooooooooolllllllll
a oni me gledaju i ne mogu da vjeruju.
Druga utakmica je isto protiv zagrepcana ovaj put u Beogradu 2:2.
Prvo poluvrijeme 0:2.
A u drugom kod rezultata 1:2 u 82 minuti korner sa desne strane.
Ti skaces nebu pod oblake i glavom zakucavas loptu u mrezu Vlaka (mislim da je Vlak branio).
Onda ono po cemu te svi pamtimo. Trk prema jugu. Prema kornerskoj zastavici i klizanje na koljenima sa rukama prema nebu.
Sad imam 37 godina i nisam vise klinac i nisam vise napaljen na fudbal ali kod pomena tvog imena uvjek se sjetim svih onih lijepih trenutaka kad si mi bio idol.
Stvarno bi stadion trebao da se zove po tebi jer ti si legenda a oni koji odlucuju o imenu su prolazni i to bi trebali da shvate i uslise nase zelje.

vladimir knezevic

pre 20 godina

Zvezdas sam, saecanje na Dragana Mancea budi u meni posebno postovanje prema sporistima ma u kom klubu igrali i predlazem da se stadion Partizana zove "Dragan Mance"

shadow

pre 20 godina

mnogi ce doci i proci ali legenda ostaje, ostaje u nasim srcima i nasim glavama i to sjecanje na tebe nam niko nemoze uzeti! zato hvala ti Dragane na svemu onome sto si dao za nas klub, a dao si mnogo, a mi cemo se uvjek tebe sjecati i nositi te u nasim srcima!
podrzao bih predlog Grobara da nesto uradimo, pokrenemo neku akciju kojom bi nasem stadionu dali ime Dragan Mance, ja vec nekoliko godina o tome razmisljam i svaki Grobar koga sam pitao sta misli o takvom predlogu se odmah slozio! mislim da bi to bio najljepsi gest koji bi mogli uraditi i tako bi sigurno sjecanje na legendu ostalo za vijek vjekova! Neka ti je vjecna slava i hvala Dragane! Zato bih bio dovoljno slobodan i da zamolim redakciju sajta B92 da da anketu na kojioj bi se izjasnili da li smo ili pak nismo za davanje imena nasem stadionu `Dragan Mance`! unaprijed Hvala!

Ivica_swe

pre 20 godina

Ovom prilikom zelim da odam pocast jednom od nasih najboljih fudbalera....cesto sam prolazio pored mesta gde je Dragan poginuo kad sam dolazio iz svedske za yu....i uvek isti osecaj, neizmerna tuga i secanje na najboljeg....NEK TI JE VECNA SLAVA I HVALA! ZIVELI!!

igor

pre 20 godina

KAO DA JE JUCE BILO...SEPTEMBAR 1984.GODINE,STADION FK IMT NA NOVOM BEOGRADU,I PRIJATELJSKA UTAKMICA,A GOST VELIKI PARTIZAN...REZULTAT I NIJE BITAN(10-1),ONO STO CU PAMTITI CEO ZIVOT JE MOMENAT KADA ME JE OTAC DOVEO DO LEGENDE DRAGANA MANCEA I UPOZNAO ME SA NJIM! DOBIO SAM POTPIS NA MAJICI,I ISKRENI SMESAK - ZA DECAKA OD 11 GODINA JE TO BIO CEO SVET NA DLANU...!I POSLE TOLIKO GODINA,JEDINI IGRAC KOME SKANDIRAJU I ONI KOJI GA I NE PAMTE!
UZ SECANJE NA MAJSTORA...POCIVAJ U MIRU!!!

milivoje

pre 20 godina

Iako samo 23 godine jedna od najvećih legendi Partizana.Imao sam 14 godina, plakao kao kiša i danas mi naviru suze na oči.Ali on i dalje živi u srcima navijača.Zbog njega je i Milko Đurovski prešao kasnije iz Zvijezde u Partizan.

ZVEZDAS

pre 20 godina

PREDLAZEM DA CITAV STADION ISPISETE S NJEGOVIM IMENOM PA IAKO UPRAVU ZABOLE ZA VASE MOLBE BAR CE SVI VIDETI DA SE STADION TAKO ZOVE A ONI NEKA GA ZOVU KAKO HOCE!!! MORAM PRIZNATI DA TUPAVO ZVUCI STADION PARTIZANA A TOLIKO JE VELIKANA PROSLO KROZ KLUB!!!

solomon

pre 20 godina

Na zalost, nekad se zivot zaista poigrava sa nama...
Dragan je bio igracina. Svako ko dolazi na stadion Partizana zna koliko ga cene navijaci i koliko pesama je upuceno njemu. To je dokaz da njegova velicina nije umanjena njegovim odlaskom.
Jos jedan veliki glas da ime novog stadiona bude "Dragan Mance"

deki-pariz

pre 20 godina

secam se one legendarne utakmice koju smo igrali na stadionu "petokrake" protiv dinama... kada je dao gol dotrcao je do juga koji je bio u transu posle njegovog gola i uklizao na kolenima sa rukama podignutim prema nebu... neka te na tom nebu Dragane andjeli cuvaju. hvala ti za sve one trenutke kad si me tvojim golovima kao klinca ucinio sretnim. pocivaj u miru...
ljudi umiru samo onda kad umre secanje na njih...ti jos zivis u nama.

Ja

pre 20 godina

I ja se sjecam Dragana Mancea i slazem se sa svima koji su misljenja da stadion Partizana treba da se nazove po legendarnom Manceu. Znaci, jos jedna glas iz Crne Gore za Mancea.

Mario Jardel

pre 20 godina

Moje uspomene su maglovite, imao sam 10 godina i secam se da sam se pre polaska u skolu sit isplakao nad sportskom stranom Politike u kojoj je nasiroko pisalo o pogibiji Mancea. Kao grobar od malih nogu, najvise ga pamtim po jednom od dva gola u Londonu protiv QPR-a, volejcina sa 25 metara koja se od precke odbija na gol-liniju a onda u mrezu... bruka, taj gol je u rangu sa onim Van Bastena iz finala EP 1988. protiv SSSR. Hvala ovom coveku Iggyju sto me je podsetio na pobedu od 4:3 u Zagrebu, i onih 2:2, ta tekma se valjda igrala na Marakani zbog 25. maja? To su bila vremena kad su se slusali radio prenosi a da ne trepnes 90 minuta...
Jos jedan jak dozivljaj, prva subota posle Manceove sahrane, utakmica na JNA Partizan - Pristina. Svi sjebani do krajnjih granica, igraju, muce se i valjda Radanovic ili Zivkovic ga zabadaju u 90. minutu za pobedu od 1:0! Kao klinac sam obicno isao sa nekim od mojih matorih na Istok, ali tu tekmu sam gledao sa juga - kakvo je bilo ludilo u tom trenutku, koliko emocija! Neponovljivo!
Sto se tice imena novog stadiona, jos jedan glas "za"! RIP.

Cacanin

pre 20 godina

Prenecu samo ono sto jenapisao jedan grobar.
Vecna slava Manceu!
bilo je predloga kada je poginuo da vise ne bude dresa sa brojem 9 u klubu, njemu u spomen..na moju zalost to se nikad nije ostvarilo, a mozda i zato nemamo takvog centarfora od kad je Dragan otisao.
oj Dragane, Dragane, ti si nase cvece,
nijedan te grobar Mance zaboravit' nece!
P.S. Stadion bi trebao da se zove Dragan Mance, jer je Partizan voleo vise od sebe.
Dragane nikada od nas otici neces !!!

Delija

pre 20 godina

Prvo da odam pocast Manceu, i da bi bio red to za stadion. Mada, sta ce da kaze vrhovni generalstab Jugoslovenske Narodne Armije?

vlado

pre 20 godina

Nije cudno sto navijaci Partizana i posle svih ovih godina pamte i vole Dragana Mancea. Njegov stil igre i odnos prema navijacima bili su sve ono sto su grobari trazili od svojih ljubimaca: kada gubis moras budes ponosan, da das sve od sebe i da se borise do 90. minuta, a kada pobedjujes da svoju radost podelis sa grobarima. Takav je bio Mance i zato ga jos uvek pamtimo i volimo.
vlado

Grobar

pre 20 godina

posto sam ja iz mladje ekipe grobara - 86, nisam imao prilike da na delu vidim Mancea.
Ali to sto se na jugu i danas peva njegovo ime mi govori o kakvom igracu je rec.
Zato bih zamolio TV B92 DA NAPRAVI NEKU EMISIJU O MANCEU, DA AKO NISTA DRUGO MAKAR VIDIM GOLOVE. Ne vidim nijedno drugo ime za stadion, pa bih dao glas Mancetu.

rossi-bgd-pfc-nl

pre 20 godina

DRAGAN MANCE. VECNA MU SLAVA.
Stadion mora da se zove DRAGAN MANCE, ako ne, Partizan onda i ne zasluzuje novi stadion. Svaki klub ima svoje legende, PFC ih ima mnogo ali MANCE je najveca. U nl istari i novi stadion se zove Abe Lenstra po njihovom igracu koji je mlad umro. Da je MANCE igrao jos koju sezonu ceo svet bi pricao o njemu a ne o nekom van bastenu.

Zoran

pre 20 godina

Pocast velikom Manceu, i ja predlazem transparente sa njegovim imenom na narednim utakmicama, sve dok se stadion ne nazove po njemu

h

pre 20 godina

Nikada necu zaboraviti taj derbi, mislim da je bio 85` - Klincarski razvukao cigansku odbranu - centarsut - Mance ga tura glavom Ivkovicu kroz usi sa nekih 12 m !!! Partizan dobija 2:1
Vecna slava jednom i jedinom Draganu Manceu !

GILE NS

pre 20 godina

Večna ti je slava GROBARU stadionu tvoje ime zvanično mogli bi bar legendu da poštuju ako već nepoštuju svoje verne GROBARE ovi iz uprave prava prilika da to demantuju je da ispoštuju ovu našu želju, za kraj ajmo svi

Otiso si Dragane, ostala je tuga
Uvek ce te voleti GROBARI sa JUGA

Na kolenima klizi po travi
Podize ruke, golove slavi
On sam jurisa, sam stvara sanse
Reci mi ko to? Nas DRAGAN MANCE.

Nas DRAGAN MANCE, zemunska skola
Publiku dize kod svakog gola
Njegova dusa lebdi nad JUGOM
Sa nadovezom najboljim drugom.
HVALA TI ŠTO SI POSTOJAO
A MI TE NE ZABORAVLJAMO GROBARU!!!!!!

GORAN

pre 20 godina

I ako nisam navijac Partizana predlazem da se stadionu da ime DRAGAN MANCE .ZASLUZIO JE.GROBARI BUDITE SLOZNI,POZDRAV ZVEZDAS IZ KANADE.

Milek

pre 20 godina

Ja sam zvezdaš, ali mi je iskreno bilo žao tog mladog čoveka. I sada ga se dobro sećam. Naročito karakterističnih proslava posle datog gola. Neka mu je slava i mir.

oki

pre 20 godina

Vecita mu slava! Ja sam Delija, zivim vec dugo godina u Amsterdamu, ali ga se secam, bio je fenomenalan! Partizanov stadion se mora zvati po njemu!

VDj

pre 20 godina

I dan danas mogu da se setim NJEGOVE poslednje tekme na nasem stadionu, protiv Dinama iz Vinkovaca, koju smo dobili sa 2:1. Postigao je gol i krenuo ka nama na jug. U svom poznatom stilu je proslavio fenomenalan pogodak.
To se ne zaboravlja.
Dragan Mance se ne zaboravlja.
Svi posle njega, i kod nas i kod onih izopacenih (citaj fk cz), su samo "prolazni talenti" i nista vise.
Zato je Mance igrao u Partizanu. To jedini klub iz kojeg se ide u vecnost.
Slava ti MAJSTORE !!!

S. Gudzevic

pre 20 godina

Dragi VDj, Manceova posljednja utakmica za Partizan bila je protiv BUDUCNOSTI iz Titograda, a ne protiv DINAMA iz Vinkovaca. Posljednji gol za Partizan dao je na toj utakmici iz penala, dva dana prije no što će poginuti u Zemunu, na novosadskom putu vozeći se sam svojim malim Peugeotom na trening. Ja sam ga tada, sticajem životnih okolnosti (živio sam tada u Zemunu i u času nesreće bio sam na stotinjak metara od električnog stuba u koji je udario) vidio mrtvoga. Eto tako, hvala na uvrštenju. S. Gudzevic

VDj

pre 20 godina

Ne bih zeleo da budem pogresno shvacen, u pitanju je moja poslednja utakmica koju sam gledao za njegovog zivota (imao sam tada 14 godina)
Proverom sam ustanovio da je moj kolega, brat, grobar- S. Gudzevic u pravu, ali SVE ONO STO SAM NAPISAO O NJEMU JE ISTINA KOJU NIKO NE MOZE PORECI !!!

savic dalibor

pre 20 godina

OTISO SI DRAGANE OSTALA JE TUGA UVEK CE TE VOLETI GROBARI SA JUGA!!!!!!VOZIO SI PREBRZO NISI IMAO SRECE NIKO TVOJU 9 VISE NOSIT NECE!
VECNA TI SLAVA

gravedigger

pre 20 godina

za stadion "Dragan Mance" ...
ako mozemo bar toliko da ucinimo za njega kao sto je on ucinio za jedan mladi zivot ...
bio sportista ili ne ... igrac partizana ili zvezde ... covek sa takvim srcem zasluzuje najvise pocasti ...
Neka ti je vecna slava Legendo !!!

milan

pre 20 godina

Dubok naklon sjenima fudbalske legende. Dragane, imao sam samo sest godina kada si poginuo, ali cu te pamtiti dok sam ziv. Zbog Tebe sam poceo da navijam za Partizan. Hvala Ti za nezaborav. Nisi umro, za Tebe kucaju sva crno-bijela srca.

f2004

pre 20 godina

Neka ti je vjecna slava i hvala.Od cijele Crne Gore obojene crno bjelo.Kod nas u Crnoj Gori skoro da i nema zvezdasa.I ti si jedan od zasluznih za to.

www22

pre 20 godina

Kad bude zavrsen jedan od najljepsih stadiona na Svijetu,mislim da je najbolja ideja da se juzna tribina zove Dragan Mance.Cio stadion,tj.Svaka tribina ce biti na tri nivoa,kakav ce tek onda biti jug do nebesa!!!