Formula 1 76

Nedelja, 03.07.2016.

13:40

Kontakt Mercedesa u finišu, pobeda Hamiltona!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je na Velikoj nagradi Austrije u dramatičnom finišu u kojem je izbacio Nika Rozberga u poslednjem krugu.

Kontakt Mercedesa u finišu, pobeda Hamiltona! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Lerby

pre 7 godina

Piquet u drugoj i njihovoj poslednjoj zajedničkoj sezoni u Williams-u jedva da je komunicirao sa nekoliko članova tima i na kraju sezone, osvojivši titulu, napustio tim. Senna i Prost? Tu je tek zanimljiva priča. Senna je već godinu dana pre odlaska u McLaren sarađivao i uspostavio prisnu vezu sa inženjerima Honda-e u Lotus-u i nastavio '88 i u McLaren-u, i kada je Prost na jednoj večeri, pred njihovu drugu zajedničku sezonu '89 pitao jednog od šefova japanske kompanije Nobuhiko-a Kawamoto-a zašto favorizuju Ayrton-a, odgovor je bio: "Želite da znate zašto favorizujemo Senna-u? To je nova i mlada ekipa inženjera koji rade na motorima i koji su naklonjeni Senna-i zato što im on više liči na samuraja a Vi na kompjuter". Jedan član McLaren-ovog tima je to rekao ovako: "Ja sam opsluživao Prost-a kao McLaren-ovog vozača sa Honda-inim motorom, a Senna-u kao Honda-inog vozača sa McLaren-ovom šasijom". Šta je bilo važnije proceni sam. Motor je ipak srce bolida. Te godine, recimo u Monza-i, Senna ima na raspolaganju dva bolida i ekipu od 20-ak ljudi, Prost jedan bolid i 4-5 ljudi. Na treninzima čak 2 sekunde brži od Prost-a, međutim, Senna je odustao na trci i Prost je ostvario još jednu "profesorsku" pobedu. Ponekad ni Kawamoto nije dovoljan. Posle tog saznanja Francuz najavljuje odlazak iz ekipe, dok Senna insistira na njegovom momentalnom otpuštanju iz McLaren-a, kako ne bi sa Prost-om, navodno, otišle i neke tajne u Ferrari. Prost, iako osvaja titulu, razočaran, napušta ekipu...

Lerby

pre 7 godina

@Хумска БГ
Dobro je da se slažemo oko šefova i inženjera jer Mercedes kao i svi F1 timovi "pršti" u svom sastavu od Britanaca i tako je u F1 decenijama unazad. Apsolutna tehnološka dominacija Ostrvljana a i mnogim nebritanskim timovima u prošlosti i danas baza je na Ostrvu (Mercedes, Red Bull, Force India, delom Haas, čak je i Renault-u odeljenje za šasiju tamo). I u svakom timu ćeš naći najviše glavnih dizajnera i inženjera iz Britanije, čak i u Ferrari-ju i Haas-u. U Mercedes-u nije samo Lowe. Bili su ili su još uvek tu Brawn, Willis, Elliot, Owen, Stevens, Dear, Ellis, Vowles koga je Lewis u nedelju prskao šampanjcem na podijumu itd. Ko zna koliko još njih. Ima i "nesvrstanih" (Aldo Costa). To je možda i najmanje nacionalno homogen sport kada je sastav timova u pitanju. I sponzori se nešto pitaju a negativan imidž nikome ne donosi korist. Tvoj komentar o mehaničarima ima osnova jer me vraća 3 decenije u prošlost kada je Mansell u Williams-u često bio nešto "brži" u box-u od "mog" Piquet-a ali nisam smatrao da je to bilo presudno u njihovoj borbi za titulu. Mada, za vozača i njegove navijače može da bude iritirajuće i ti si to priznao u poslednjoj rečenici. Doduše, bio je Nigel često brži i na stazi ali izgleda da nije znao za čuveno F1 pravilo: "Da bi završio prvi, prvo moraš da završiš!" Njegova slaba tehnička potkovanost i "taktika" gas do daske pa šta bude koštale su ga nekoliko titula i tu ni mala "pomoć prijatelja" nije vredela. Završavam u sledećem komentaru.

Хумска БГ

pre 7 godina

Други део...
Једноставно, не мислим да Волф и Лауда, а Лоу поготово, форсирају Розберга.Педи Лоу је дошао заједно са Хамилтоном из Мекларена у Мерцедес, нема шансе да ће саботирати свог возача.Више мислим да то ради неко из гараже – за то је довољан један механичар што си отприлике и сам навео, може од 200 људи њих 199 да одради све како треба, џабе ако он један мења гуму четири секунде, сасвим довољно да измени трку и цео шампионат.Е сад, Хамилтон већ има две титуле са Мечком, да неко гура Розберга ваљда би то до сада већ дало резултата па ми опет некако тешко да верујем у завере, ипак мислим да је то исувише озбиљна екипа да ради тако нешто, можда то неко моје мишљење да му мало помажу не би ли "закували" ствари, пошто знају да Луису помоћ није потребна, може се ту гомила теорија сада навести.Чињеница је да Хамилтонова страна гараже из неког разлога не ради свој посао како би требало, био он већ шампион или не, али ако није намера него незнање шта онда ти људи раде у екипи? Подели лепо отказе, доведи способније људе и решен проблем.
Може бити и све случајност.Имао је Хамилтон сличне ситуације и у прошлости, рецимо 2012. у Мекларену, али знајући његову везу са Меклареном у то време дефинитивно отписујем могућност саботаже и у то никада нисам ни сумњао.У Мерцедесу је већ нешто другачије, шта се дешава не знам, намерно или случајно ни то не знам али знам да ми као Луисовом навијачу све то јако иде на живце :)

Хумска БГ

pre 7 godina

Lerby Сувим пребројавањем одустајања тешко да ћеш доћи до неког закључка.Ако Розберг има два квара у току сезоне а Луис један, што је прошле године био случај, ту нема места никаквим сумњама.Рецимо Розбергово одустајање у Монци више мислим да је последица префорсирања мотора с обзиром да је јурио за Фетелом из све снаге, некако ме не чуди да му два круга пре краја откаже мотор.Упореди то са ситуацијом када Хамилтону гори мотор у Мађарској током круга за загревање у Q1, то сигурно није грешка возача.Али ако један возач има 4-5 кварова, мало у квалификацијама, мало у трци а други један или ниједан, ту нешто није у реду зар не? Луис је већ неколико пута стартовао или са зачеља или око 10-ог места а Розберг ниједном ван Q3 за ове две и по године.Ајмо даље – заиста се не сећам да је Розберг имао неки пит-стоп који је трајао преко четири секунде, ако и јесте сигурно не на неколико трка узастопно или више таквих у току једне трке а са Луисом је то био случај, пре две године рецимо,у Кини,Шпанији,Канади,Аустрији,Силверстону и ево баш јуче поново.А о тактичким грешкама да не причам,подсетићу те на Монако и Абу Даби прошле године.Што се тиче наредби, било их је и раније али у супротном смеру – ево опет Мађарска 2014.Ове године у Монаку, па после дебакла у Шпанији можда је унутар екипе постигнут неки договор да се уведу наредбе како би се такви инциденти убудуће избегавали, ми то не знамо али не би ме чудило да је тако.
Други део...

Lerby

pre 7 godina

@Bosanac
Nije lako porediti vozače iz različitih epoha ali da bi se izvela koliko-toliko pristojna "jednačina" potrebno je ubaciti malo više "(ne)poznatih" u istu a to nisu samo godine starosti i broj pobeda. Hamilton je za razliku od Senna-e (i ne samo njega kada govorimo o ranijim vremenima) ušao nešto ranije u "najbrži cirkus", vozio od sâmog početka isključivo konkurentne (za titulu ili makar GP pobede) bolide itd. Pogledaj kakve je sve bolide vozio Button dok nije postao šampion, Alonso počeo u Minardi-ju i takvi primeri su u većini. Hamilton je do sada dolazio "na gotovo" što mu, naravno, ne treba zameriti ali treba biti realan i to reći. Da ne širim priču jer nemam nameru da umanjujem Lewis-u vozačke kvalitete ali "mozaik" za bilo kakvu komparaciju vozača i epoha je mnogo komplikovaniji i sastavljen od bezbroj kockica a ti bi da uzmeš samo par njih koji idu u prilog tvojoj tezi. U nečemu bih se složio sa tobom. Senna jeste bio veliki vozač ali se slažem da ga je tragična sudbina učinila većim nego što je bio. I to nije samo priča o njemu već i o mnogim drugim slavnim ličnostima koji su doživeli sličnu sudbinu ali to je već socio-psihološki fenomen i druga tema. Pamti se samo ono lepo, potiskuje sve ostalo itd. Pronašao sam se u delu tvoje poslednje rečenice i ja sam taj Balkanac koji često navija za autsajdere (poslednji primer su Vels i Island) ali ne mrzim najbolje, naprotiv, poštujem ih a nekada sam i navijao za jednog od njih.
P.S.
I Prost je ispred Hamilton-a.

Lerby

pre 7 godina

@Хумска БГ
Mislim da preteruješ iako ti i ne zameram puno jer gledaš iz navijačkog ugla. Ne navijam ni za jednog od njih dvojice iako Hamilton-a smatram boljim vozačem a i ljude uglavnom ne ostavlja ravnodušnim - bilo vožnjama bilo nekim "gafovima" i često nepotrebnim (da ne upotrebim neku težu reč) izjavama. Rosberg nema čak ni to - vozač bez harizme koji uglavnom "izaziva" ravnodušnost. E sad - Mercedes. Neću da se bavim treninzima i kvalifikacijama (bilo je i tu mehaničkih problema za obojicu, startova sa začelja, kazni koje izriče FIA a ne tim) već trkama od '13 kada voze zajedno: Rosberg 7 odustajanja zbog kvara (Australija, Kina i Mađarska 2013., Britanija, Singapur 2014., Italija, Rusija 2015.), Hamilton 5 (Japan 2013., Australija, Kanada, Belgija 2014., Singapur 2015.). Ne znam da li ti je zasmetala instrukcija za propuštanjem u Monte-Carlo-u ove godine. Iskreno, meni nije ali mi je zasmetao Rosberg koji je poslušao instrukcije:) Summa summarum, ako neki tim želi da sabotira jednog od vozača da ne bi osvojio titulu, može to lako i suptilno u tako kompleksnom tehničkom sportu kao što je F1 a da ti i ja uopšte i ne primetimo i ne polemišemo o tome. I prethodnih par sezona kad bi Hamilton vezao par trka bez rezultata javljali su se "teoretičari zavere" a na kraju sezone se nisu ni sećali svojih komentara. Lewis je duže povezan sa Mercedes-om od Rosberg-a koga je pre iznedrio BMW a "usvojile" "Srebrne strele". Videćemo šta će reći naredne trke...

Steinbrecher

pre 7 godina

Zasto naslo Hamilton dosao do pobede posto je izbacio sa state arozberga e Gospodo ja sam gkedao trku odpocetka pod jedan Hamiltona su pozvali u box sto nije ni trebo da ide imao bi pobedu drugo dali su mu sporije gume trece Rozberga posle toga pozvali i dali mu brze gume to jest pneumatike i zadnih deset krugova se Rozber spasavo prilikom stizanja drgih bolida inace bi ga Hamilton preso pre zadnjeg kruga a sto se tice zadnjeg kruga Hamilton je poceo preticanje sa spoljnje strane a Rozberg je video da ga Hamilton prelazi skrenuo je direktno u Hamiltona i sam je sebe ostetio i ovo mu nije prvi put da pokusava da udari Hamiltona i u Belgiju ga je izbacio i plus su u Box- su na atrani Rozberga kao da vise vole da Rozberg osvoji ali zato je danas Hamilton pokatao svoju mentalnu snagu i zasluzeno pobedio toliko pozdrav
(Emko, 03. jul 2016 19:24)

Mnogo lakše bi te razumeli da si komantar kucao Morzeovom azbukom.

torca_le

pre 7 godina

Molim Hadalje koji ne poznaju F1 da ne momentarishu i lupetaju.
Samo slijep chovjek ne vidi rezhiju Mercedesa protiv Hamiltona. Al neda se Champ.
HAMER NO.1.

neko tamo

pre 7 godina

sacuvaj boze je ovaj f1, ima dosta dobrih vozaca.. al sistem je haos, postoji mercedes pa dosta praznog prostora pa ferari i red bul pa opet prazan prostor i onda ostali.. i u tim timovima stvarno mogu da se vide jako veliki potencijali. zato je moto gp na mnogo mnogo visem nivou..

mikele

pre 7 godina

nemacki vozac u nemackoj masini..to je jedina teorija u svemu ovom cirkusu sto svabe rade..vec dve godine shabana miniraju.sto sporijim mehanicarima ..sto smicalicama i danas sa gumama..i on je i dalje brzi od rozberga. ..zamislite osecaj gadjenja i gorcine koji shaban ima posle svega ali zna da ni jedan drugi tim nema bolid za sampionat.prvom prilikom kad neki tim sastavi masinu za pobede broj 44 ide iz mecke..ovako je vezan ugovornom obavezom i obavezom cutanja ali biti ce zanimljivo sta ce reci jednog dana o svim smicalicama u mercedesu..setite se npr barikela koji je morao predavati pobede sumaheru..sprdnja od trkanja!

DDD

pre 7 godina

Ceo svet osudjuje i zvizdi Hamiltonu,samo srbende znaju pravu istinu.
(Ne znam, 03. jul 2016 16:55)

Zvizdala je nemacka publika u Austriji. Rosberg je pod istragom zbog sudara. Ko zna pravila zna da Hamilton nije kriv. Postoje pravila o kretanju u duelu, ako ih procitas shvatices. Inace ne volim Hamiltona.

Aca S

pre 7 godina

Aman, molim vas da vise ne poredite Hamiltona sa Senom, nijedan od ovih danasnjih vozaca nije ni prineti Seni (iako nisam za njega navijao, Alen Prost i Ferari oduvek). Postoje dva tipa vozaca oduvek, jedni koji voze srcem i jedni koji voze glavom. Sena je vozio srcem, Prost je vozio glavom, jedini koji je vozio i srcem i glavom je sad u komi, ili ko zna gde... Hamilton vozi srcem, ali je u klasi, recimo Montoje, Seni nije ni prineti. Ima talenta, srcan je, ali pravi neverovatne gluposti na stazi. Vetel jedini ima potencijala da nasledi Sumahera, Alonso je nalik Prostu, i on vozi glavom, Kimi prica za sebe. U svemu, imace i ova generacija svoje heroje, ali jos mnogo guma ima da pocepaju da bi dostigli slavu prethodne generacije

tora takagi

pre 7 godina

Rozberga ne mogu da smislim jer je odvratni plačljivko a uz to i prosečan vozač u jakom bolidu, Hamilton je bog za njega... Kad već Fetel ne može do titule onda nek je uzme pravi trkač što Luis i jeste a Rozberg je obična šoferčina

XEROX

pre 7 godina

Neutralan sam skroz odmah da kazem na pocetku...
Ja ne mogu da razumem samo ove ljude koji tvrde da je hamilton heroj dana??? Pa covek je startovao sa pol pozicije i sad zato sto je izgubio prvu poziciju i vratio je u poslednjem krugu on je heroj???

Teorije zavere su glupe jer se to isto moglo reci mada se i pominjalo kada je hamilton uzimao titule a Rosberg gubio...

Incident kao incident ako pogledate obojca su krivi , a tvrdja komponenta je hamiltonu i donela pobedu...

Jašim

pre 7 godina

Zašto nisam rođen kao Nemac pa da se ni kriv ni dužan borim za titulu u F1? Mnogo jadno je ovo očigledno navlačenje za najveću prevaru F1- Rozberga. Svaka čast Luisu, bori se i protiv svog i protiv ostalih timova. Zaslužio je pobedu.

DredastDron

pre 7 godina

Zasto naslo Hamilton dosao do pobede posto je izbacio sa state arozberga e Gospodo ja sam gkedao trku odpocetka pod jedan Hamiltona su pozvali u box sto nije ni trebo da ide imao bi pobedu drugo dali su mu sporije gume trece Rozberga posle toga pozvali i dali mu brze gume to jest pneumatike i zadnih deset krugova se Rozber spasavo prilikom stizanja drgih bolida inace bi ga Hamilton preso pre zadnjeg kruga a sto se tice zadnjeg kruga Hamilton je poceo preticanje sa spoljnje strane a Rozberg je video da ga Hamilton prelazi skrenuo je direktno u Hamiltona i sam je sebe ostetio i ovo mu nije prvi put da pokusava da udari Hamiltona i u Belgiju ga je izbacio i plus su u Box- su na atrani Rozberga kao da vise vole da Rozberg osvoji ali zato je danas Hamilton pokatao svoju mentalnu snagu i zasluzeno pobedio toliko pozdrav
(Emko, 03. jul 2016 19:24)

Komentar koji ne trpi interpukcijske znakove.

zigot

pre 7 godina

ja gotivim rosberg-a iako zna da bude primadona (u principu svi su takvi) i navijam za njega... ali polako pocinjem da verujem u teorije zavere protiv hamiltona (koji je uzgred, velikim delom svojom zaslugom, magnet za sr*nja)

AcA

pre 7 godina

Hamilton jeste veliki vozac ali i vozi dominantan bolid tri godine vec.
Zamislite da Alonso ili Fetel imaju ovakav bolid, vec bi prvenstvo bilo reseno.
Uostalom, Fetel je sa onom arlaudzom od Red Bula pokazao sa 4 uzastopne titulem, a Alonso se borio tih sezona sa dosta slabijim Ferarijom.
Hamiltonu das bolid i on osvoji pol i izdominira..u svim drugim uslovima poprilicno ispadne pogubljen i indisponiran .

Uvek Zvezda

pre 7 godina

@asd
Vidi, sada mogu da kazu sta hoce pa cak i da su mali zeleni ljudi usli u bolid i preuzeli kontrolu, a mi nikada necemo znati sta se zaista dogodilo. Sumnjivo je je ovo objasnjenje sa kocnicama ali dobro... Mene mnogo vise zanima odluka da Hamiltona zovu u boks kada za to realno nema potrebe i jos povrh toga mu daju tvrdje gume.. Objasnjenje je tek smesno...

Marlboro

pre 7 godina

Niko da spomene sjajnog mladog Nemca Paskala Verlajna u Manoru koji je osvojio po drugi put u istoriji ove ekipe istorijski bod za ovaj slabasni tim u usponu. Zil Bjanki je sigurno ponosan na njega.

Emko

pre 7 godina

Zasto naslo Hamilton dosao do pobede posto je izbacio sa state arozberga e Gospodo ja sam gkedao trku odpocetka pod jedan Hamiltona su pozvali u box sto nije ni trebo da ide imao bi pobedu drugo dali su mu sporije gume trece Rozberga posle toga pozvali i dali mu brze gume to jest pneumatike i zadnih deset krugova se Rozber spasavo prilikom stizanja drgih bolida inace bi ga Hamilton preso pre zadnjeg kruga a sto se tice zadnjeg kruga Hamilton je poceo preticanje sa spoljnje strane a Rozberg je video da ga Hamilton prelazi skrenuo je direktno u Hamiltona i sam je sebe ostetio i ovo mu nije prvi put da pokusava da udari Hamiltona i u Belgiju ga je izbacio i plus su u Box- su na atrani Rozberga kao da vise vole da Rozberg osvoji ali zato je danas Hamilton pokatao svoju mentalnu snagu i zasluzeno pobedio toliko pozdrav

asd

pre 7 godina

Kao i uvek "uzavreli" komentari vezano za Rosberg-a i Hamilton-a, ali kao i više puta do sada se pokazalo da treva malo sačekati sa komemtarima da bi se dobile dodatne informacije. Toto Wolf je posle izjavio da je Rosberg ostao bez "brake by wire" sistema odnosno da su zadnje kočnice otišle skroz ali da je Hamilton imao problema sa kočnicama ali ne toliko kao Rosberg. Inače za sve ljubitelje F1 imate solidan sajt gptoday.com na kome sve to možete da pronađete. Inače da nije bilo eksplozije pneumatika kod Vettel-a, trka bi bila fantastična po pitanju taktike.

menjam Prizren za Dzenkinsa

pre 7 godina

Rothmans@: I Kimi je isao samo jednom u boks, imao je istu taktiku kao i Max. Samo sto je Kimi gume zamenio 6 kruga kasnije.

Pariz

pre 7 godina

Možda jedna od najboljih trka u zadnje vreme i nekako na pravičan način završena. Rozberg je imao očitu nameru potpuno izbaciti Hamiltona potpuno sa staze i te fore o diktiranju prednosti u krivini su sramotne za jednog sportistu jer u trenutku kad gubiš trku jer je neko bolji od tebe ništa ti ne daje za pravo da ga pokušaš potpuno izbaciti iz trke.Govorim neutralno,ali da je najbolji vozač današnjice i definitivno vozač sa najvećim srcem.Prijatno sam iznenađen i sa mojim McLarenom danas iako je vidljivo pomanjkanje snage tog motora.Očito je šasija McLarena zaista odlična kad uprkos velikoj razlici u snazi motora u odnosu na konkurenciju može tu istu donekle pratiti.Ako u sledećim nedeljama nađu način da pojačaju snagu motora i potroše koji token mogli bi dobiti i McLaren visoko do kraja sezone.
POZ

Хумска БГ

pre 7 godina

Због оваквих потеза као што је Розбергов (а није му први пут, исто је урадио и у Белгији пре две године) многи су замрзели Шумахера за сва времена.Судара је било и биће, имали су судар и у Шпанији где су један другог избацили али овако намерно ићи у ривала је сасвим друга прича.Сад као чујем да је имао проблем са кочницама, па ако и јесте онда треба да кочи раније а не да исправља кривину идући директно у Луиса.У овој кривини се скреће много раније него што је то Розберг учинио осим ако не желите да изазовете инцидент.Тако Розберг брани своју велику предност у пласману, по цену да избаци обојицу из трке.Шта је тражио то је и добио, а додао бих да је још и добро прошао.О пит-стоповима и њиховом трајању тужно је било шта рећи, нагледали смо се тога и 2014.О томе како је могуће да један болид има шест кварова у току сезоне(мењач у Кини, мотор у Кини, мотор у Русији два пута, мотор у Монаку и мотор у Азербејџану) а други ниједан (иако после сваког квара на Луисовом болиду слушамо да је Нико увек некако имао "идентичан проблем" али ето опет некако тај проблем не постоји и нико га не примећује сем челника Мерцедеса) такође је тешко ишта рећи, мада кад се сетим прошле сезоне, када нема никаквих кварова на Мерцедесима како изгледа сезона кад Хамилтон обезбеди титулу до Канаде или Силверстона можда је све ово и добро, бар ће бити "неизвесно" до последње трке или бар до Мексика или Бразила.

Sok i neverica

pre 7 godina

@Bosanac
Prijetelju, molim te nemoj Sennu da stavljas u istu recenicu ili na bilo koji nacin da ga poredis sa ovim manekencicima.
Da ne pisem dalje sta mislim o toj tvojoj izjavi....

Zastava AMG Petronas

pre 7 godina

Samo jos da se osvrnem na duel Nika i Luisa. Po mom misljenju cist trkacki incident. Ne treba da se bunimo, hteli smo trkanje bez timskih naredbi to smo i dobili. Monte Karlo je izuzetak i odluka da Niko pusti Luisa je bila logicna jer su tako dosli do pobede. Ne gotivim preterano ni jednog ni drugog ali publika je preterala sa zvizdanjem. Idemo dalje!

Драган

pre 7 godina

Штете што нису обојица одустала због инцидента. Мерцедес показује како је неозбиљна екипа. Допустили су да се ризикује успех екипе због нечијих сујета и сувише темперамента. У већини других екипа ово је незамисливо

Rothmans

pre 7 godina

Ljudi ali meni jedan drugi podatak bode oci a to je da je Verstappen jedini celu trku odvezao otisavsi samo jednom u box u 15 krugu, dakle 18-godisnjak sa samo dve godine iskustva u F1 odvezao 56 krugova na soft gumama i da zadrzi Kimija iza sebe. Neverovatan potencijal.

Lerby

pre 7 godina

Poslednji krug je poprilično pojačao utiske o trci koja je do tada bila solidna ali ništa spektakularno. Hülkenberg potonuo već posle prva 2-3 kruga. Što se tiče Vettel-a i Ferrari-ja to je danas manje ličilo na kockanje i taktiku a mnogo više na taktičku alhemiju. Krug-dva pre eksplozije zadnjeg desnog pneumatika režiser prenosa je prikazao očajan prednji desni koji je "najavljivao" katastrofu a očigledno da i ostali nisu bili u mnogo boljem stanju. Ovo je više ličilo na potez očajnika nego na racionalnu odluku jer mi smo imali samo vizuelnu informaciju koja je opet dosta toga govorila a na pit-wall-u Ferrari-ja i merne indikatore o pritisku, stepenu degradacije itd. Ali, lako je sad kritikovati i biti pametan. Šteta za Pérez-a u poslednjem krugu ali izgleda da je bila njegova greška. Ako ima krivice za udes onda je ona Rosberg-ova. Nepromišljenost ga je koštala 6 bodova (da se pomirio sa 2. mestom) kojih bi mogao da se priseti na kraju sezone. Ali, kad radi adrenalin teško je pomiriti se sa gubitkom pobede u poslednjem krugu. Sve u svemu, junaci trke (možda ne ovim redom) Hamilton, Verstappen, Button, Grosjean i Wehrlein. Kvyat-u je ova sezona, posle nekih nepromišljenosti i brojnih pehova možda i izlazna a izgledalo je da tu ima materijala za solidnu karijeru. Videćemo šta će na kraju sezone odlučiti Toro Rosso ili bolje reći Red Bull. Za nedelju dana još jedan F1 klasik - Silverstone...

Tennisman

pre 7 godina

Znaimljivo je da kada bi Ferrari bio jaci, Fetel bi osvojio titulu,a posto je Mercedes jaci, borba je zanimljiva, sto ne odgovara celnicima tima.Sledece godine,dobro pazite sta kazem,Fetel sa Ferrarijem osvaja titulu.

Veberoni

pre 7 godina

Napokon trka sa mnogo preticanja, jedna od uzbudljivijih ove sezone.

Kimi je u laganom usponu, eh da ima malo bolji bolid...

I dalje je najveća faca među svim vozačima!

Beli

pre 7 godina

Obojca iz mercedesa su pogresili.Nico je pogresio pri ulazu u krivinu,dok se Hamilton na ne bezbedan nacin vratio na stazu.Za ove glupane sto govore da mercedes forsira Nica setite se Monaca gde je Nico dao pobedu Hamiltonu,a Hamilton je imao 3 puta pol poziciju i Nico ga je obilazio uvek.
Kimi ostani u Ferrariju

milan

pre 7 godina

Ocigledno je da je Hamilton izbacio Rosberga na pokvaren nacin.A za one sto gledaju F 1 kroz prizmu neke nepravde i pravde njima pomoci nema. Ako je ovo nacin da se pobedi,onda ovaj sport dozivljava crne dane.

aleksandar

pre 7 godina

@brufen od 400

Tatin sinčić hahahaha, šta bude kad deca od deset godina imaju pravo da komentarišu. Trebalo bi da stojiš iz poštovanja kad pominješ Keke Roseberga, neznalice.

Zastava AMG Petronas

pre 7 godina

Najzad sjajna trka od pocetka do kraja. Imali smo dramu za svaku poziciju od 1-10. Nika i Luisa necu da komentarisem, sve ste objasnili. Vozac dana definitivno Verlejn i Baton malo iza njega.

menjam Prizren za Dzenkinsa

pre 7 godina

Mislim da je Rozber svesno isao da pokusa da izbaci Hamiltona u krivini. To mu je jedina sansa bila za pobedu, ali na kraju dobro je izvukao i ovo 4 mesto. Ferari opet tanak sa taktikom. Mislim da su Kimija trebali da povuku bar 3 kruga ranije u box. Red bul je to sjajno odradio sa Maxom i opet ih pobedili. Nisu smeli da dozvole da ostave Kimija cak 6 kruga duze na stazu u odnosu na Maxa i red bul.

Denko

pre 7 godina

Rosberg ima vecu krivicu kako kaze Lauda ali zbog problema sa kocnice, dok je Toto Volf uglavnom cutao, rekavsi da nece javno nista da kaze nego iza zatvorenih vrata, sto samo govori kakav je arogantan i sebican ovaj F1-svet. Pa da nije javnost i publika vi bi se trkali za zvake, sa nekim primitivnim autima.

Bojan krstic

pre 7 godina

Rozberg pokusao da izbaci Hamiltona,kakvo smece od coveka!!
Hamilton se trka sam protiv svih,cak i protiv svoje ekipe,svaka cast jedino je on Trkac a ostali su samo vozaci.
Proradio mu inat kao da je Srbin,bravo jos jebnom!!

miki

pre 7 godina

U istoriji Formule 1 nije postojao prljaviji vozac od Hamiltona. On se Boga ne boji.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milan, 3. jul 2016 15:35)
Mislis, nije se rodio hrabriji vozac!Pitam se sta si ti uopste gledao, jer Rozberg je pod istragom, a ne HAmilton, on je kriv sto je sam sebe "izbacio" iz borbe za 3 prva mjesta, posto bi ga i onako veliki HAmilton pretekao, kao i inace sto radi.

Dragan

pre 7 godina

Luis je kralj...mogu da mu pljunu pod prozor oni koji ga ne vole..jedino pravi ljubitelji formule mogu da kazu kakav je vozac..rozberg?..nula od vozaca..nema petlju a ni mu.a

Bosanac

pre 7 godina

Koliko Njemacki Mercedem svim silama pokusava da "namjesti" titulu Njemcu Rozbergu, pa to je vise nego ocito.
HAmilton je sigurno jedan od najboljih vozaca svih vremena, sto je i danas potvrdio, sa manjim brojem godina je ostvario nekoliko pobjeda vise od pokojnog Senne, koji se dize u nebesa zbog prerane smrti, pa je HAmilton i drugi vozac svih vremena, po broju pobjeda, iza Sumahera.

Mi Balkanci uvijek najvise "mrzimo" one najbolje i najvece i navijamo za slabije, cime lijecimo svoje komplekse, ali treba gledati istini u oci, bravo Luis:)

MSquared

pre 7 godina

Ne gotivim Hamiltona uopste ali ovaj Rozberg je jos vece govedo i drago mi je sto se ona nasa "ko drugome jamu kopa..." ovog puta njemu obila o glavu.

ja

pre 7 godina

@rrmx, 3. jul 2016 14:49
Moje misljenje je da ce se agonija sa Fetelom nastaviti zauvek, odnosno do kraja njegovog boravka u Ferariju.
Ukoliko poznajete mentalitet italijanske ekipe, zakljucicete i zasto.
Fetel je vec cetvorostruki sampion i nema vise taj zar osim da samo zadovolji svoj ego i ispuni ono sto mu je jedino i preostalo a to je da vozi za slavnu ekipu.
Kad to saberete sa italijanskim mentalitetom i odnosom prema radu pa uporedite sa mentalitetom jednog disciplinovanog nemaca koji je sedmostruki svetski sampion,shvaticete lako koliko su Fetel i Ferari zajedno, blizu titule u obe konkurencije.
Stariji koji prate duze formulu i povremeno komentarisu ovde, cesto pominju ovo.
Inace, sto se trke tice, cini mi se da Rozberg pokazuje neku vrstu besa na stazi a da ekipa Mercedesa, prikriveno zeli Hamiltona za sampiona, to govorim u svetlu izbora guma na oba bolida prilikom poslednjeg pit-stopa. Hamilton vise trosi gume i sasvim je bilo logicno sto su njemu dali tvrdju komponentu iako je naizgled ona sporija, mogao je da ih trosi i da sustize Rozberga bez bojazni da ce ostati bez materijala.
Takodje, steta koliko malo ljudi dolazi da prati formulu i to je svake godine sve veci problem, nekada nisi mogao da pridjes autodromu a sad maltene da nema ljudi oko staze.

brufen_od_400

pre 7 godina

Kako ih je poklopio Hamilton,i tatinog sinčića Rozberga i Mercedes koji gura tatinog sinčića da bude prvak.Al neće moći ove noći.

rrmx

pre 7 godina

Ne volim Hamiltona nikako, ali je apsolutno zasluzio.
Rozberg, kome zelim titulu jer Hamiltona ne mogu ocima da vidim, je napravio spektakularnu glupost.

Pri tome je na super mekim gumama.

Verlein i Baton heroji dana.
Posebno Verlein.

Boki

pre 7 godina

Bravo Luise! Ocigledno navlacenje mercedesa na stranu rosberga nije uspelo! Preko 3 sekunde ukradene na zameni guma i stavljanje tvrdjih guma,nisu sprecile sampiona da pokaze i dokaze da je bolji vozac i covek od Rosberga i Toto Wolfa. E sad Fia da kazni rosberga za pokusaj izbacivanja Hamiltona sa staze u zadnjem krugu,jer su mercedes i on zasluzili dodatnu kaznu!

mik

pre 7 godina

Bravo za Luisa,zaslužena pobeda. A baš bih voleo da čujem od ljudi u Mercedesu razlog zašto je otišao u boks,a bio je na istoj taktici kao Max i Kimi koji su bez problema stigli do kraja. Ne kažem da se Niko forsira,ali mi neki potezi Mercedesa nisu jasni kada je Luis u pitanju. A nije prvi put,setimo se samo Monte Karla.

Deer Beer

pre 7 godina

Nije Hamilton izbacio Nika, već obrnuto. Pokvaren i opasan pokušaj Rosberga da odbrani poziciju, završio se loše po njega. Luis kao špricer! Zasluženo!

rrmx

pre 7 godina

Bolji je Mercedes, ali bice Ferari pravi.

I kad je Sumaher dosao, bilo je tesko i mucno i delovalo je da se nema srece.
Sreca se zasluzuje, nema sanse da se ova agonija s Fetelom nastavi u nedogled.

Ovakva desavanja me podsecaju na Raikonena u Meklarenu one uklete sezone kada je Alonso osvojio titulu.

Bice Fetel sampion u Ferariju i docekace Ferari svoju konstruktorsku titulu. Neka probaju sve, ja cu se hvatati za glavu, ali kad vidim sampiona u crvenom bice vredno.

Sad cekam kraj trke da vidim moze li Ferstapen ili Fors Indija da napravi sou.

brufen_od_400

pre 7 godina

Kako ih je poklopio Hamilton,i tatinog sinčića Rozberga i Mercedes koji gura tatinog sinčića da bude prvak.Al neće moći ove noći.

MSquared

pre 7 godina

Ne gotivim Hamiltona uopste ali ovaj Rozberg je jos vece govedo i drago mi je sto se ona nasa "ko drugome jamu kopa..." ovog puta njemu obila o glavu.

mik

pre 7 godina

Bravo za Luisa,zaslužena pobeda. A baš bih voleo da čujem od ljudi u Mercedesu razlog zašto je otišao u boks,a bio je na istoj taktici kao Max i Kimi koji su bez problema stigli do kraja. Ne kažem da se Niko forsira,ali mi neki potezi Mercedesa nisu jasni kada je Luis u pitanju. A nije prvi put,setimo se samo Monte Karla.

Dragan

pre 7 godina

Luis je kralj...mogu da mu pljunu pod prozor oni koji ga ne vole..jedino pravi ljubitelji formule mogu da kazu kakav je vozac..rozberg?..nula od vozaca..nema petlju a ni mu.a

Veberoni

pre 7 godina

Napokon trka sa mnogo preticanja, jedna od uzbudljivijih ove sezone.

Kimi je u laganom usponu, eh da ima malo bolji bolid...

I dalje je najveća faca među svim vozačima!

Bosanac

pre 7 godina

Koliko Njemacki Mercedem svim silama pokusava da "namjesti" titulu Njemcu Rozbergu, pa to je vise nego ocito.
HAmilton je sigurno jedan od najboljih vozaca svih vremena, sto je i danas potvrdio, sa manjim brojem godina je ostvario nekoliko pobjeda vise od pokojnog Senne, koji se dize u nebesa zbog prerane smrti, pa je HAmilton i drugi vozac svih vremena, po broju pobjeda, iza Sumahera.

Mi Balkanci uvijek najvise "mrzimo" one najbolje i najvece i navijamo za slabije, cime lijecimo svoje komplekse, ali treba gledati istini u oci, bravo Luis:)

miki

pre 7 godina

U istoriji Formule 1 nije postojao prljaviji vozac od Hamiltona. On se Boga ne boji.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milan, 3. jul 2016 15:35)
Mislis, nije se rodio hrabriji vozac!Pitam se sta si ti uopste gledao, jer Rozberg je pod istragom, a ne HAmilton, on je kriv sto je sam sebe "izbacio" iz borbe za 3 prva mjesta, posto bi ga i onako veliki HAmilton pretekao, kao i inace sto radi.

Deer Beer

pre 7 godina

Nije Hamilton izbacio Nika, već obrnuto. Pokvaren i opasan pokušaj Rosberga da odbrani poziciju, završio se loše po njega. Luis kao špricer! Zasluženo!

Boki

pre 7 godina

Bravo Luise! Ocigledno navlacenje mercedesa na stranu rosberga nije uspelo! Preko 3 sekunde ukradene na zameni guma i stavljanje tvrdjih guma,nisu sprecile sampiona da pokaze i dokaze da je bolji vozac i covek od Rosberga i Toto Wolfa. E sad Fia da kazni rosberga za pokusaj izbacivanja Hamiltona sa staze u zadnjem krugu,jer su mercedes i on zasluzili dodatnu kaznu!

rrmx

pre 7 godina

Ne volim Hamiltona nikako, ali je apsolutno zasluzio.
Rozberg, kome zelim titulu jer Hamiltona ne mogu ocima da vidim, je napravio spektakularnu glupost.

Pri tome je na super mekim gumama.

Verlein i Baton heroji dana.
Posebno Verlein.

menjam Prizren za Dzenkinsa

pre 7 godina

Mislim da je Rozber svesno isao da pokusa da izbaci Hamiltona u krivini. To mu je jedina sansa bila za pobedu, ali na kraju dobro je izvukao i ovo 4 mesto. Ferari opet tanak sa taktikom. Mislim da su Kimija trebali da povuku bar 3 kruga ranije u box. Red bul je to sjajno odradio sa Maxom i opet ih pobedili. Nisu smeli da dozvole da ostave Kimija cak 6 kruga duze na stazu u odnosu na Maxa i red bul.

Beli

pre 7 godina

Obojca iz mercedesa su pogresili.Nico je pogresio pri ulazu u krivinu,dok se Hamilton na ne bezbedan nacin vratio na stazu.Za ove glupane sto govore da mercedes forsira Nica setite se Monaca gde je Nico dao pobedu Hamiltonu,a Hamilton je imao 3 puta pol poziciju i Nico ga je obilazio uvek.
Kimi ostani u Ferrariju

Bojan krstic

pre 7 godina

Rozberg pokusao da izbaci Hamiltona,kakvo smece od coveka!!
Hamilton se trka sam protiv svih,cak i protiv svoje ekipe,svaka cast jedino je on Trkac a ostali su samo vozaci.
Proradio mu inat kao da je Srbin,bravo jos jebnom!!

Rothmans

pre 7 godina

Ljudi ali meni jedan drugi podatak bode oci a to je da je Verstappen jedini celu trku odvezao otisavsi samo jednom u box u 15 krugu, dakle 18-godisnjak sa samo dve godine iskustva u F1 odvezao 56 krugova na soft gumama i da zadrzi Kimija iza sebe. Neverovatan potencijal.

Хумска БГ

pre 7 godina

Због оваквих потеза као што је Розбергов (а није му први пут, исто је урадио и у Белгији пре две године) многи су замрзели Шумахера за сва времена.Судара је било и биће, имали су судар и у Шпанији где су један другог избацили али овако намерно ићи у ривала је сасвим друга прича.Сад као чујем да је имао проблем са кочницама, па ако и јесте онда треба да кочи раније а не да исправља кривину идући директно у Луиса.У овој кривини се скреће много раније него што је то Розберг учинио осим ако не желите да изазовете инцидент.Тако Розберг брани своју велику предност у пласману, по цену да избаци обојицу из трке.Шта је тражио то је и добио, а додао бих да је још и добро прошао.О пит-стоповима и њиховом трајању тужно је било шта рећи, нагледали смо се тога и 2014.О томе како је могуће да један болид има шест кварова у току сезоне(мењач у Кини, мотор у Кини, мотор у Русији два пута, мотор у Монаку и мотор у Азербејџану) а други ниједан (иако после сваког квара на Луисовом болиду слушамо да је Нико увек некако имао "идентичан проблем" али ето опет некако тај проблем не постоји и нико га не примећује сем челника Мерцедеса) такође је тешко ишта рећи, мада кад се сетим прошле сезоне, када нема никаквих кварова на Мерцедесима како изгледа сезона кад Хамилтон обезбеди титулу до Канаде или Силверстона можда је све ово и добро, бар ће бити "неизвесно" до последње трке или бар до Мексика или Бразила.

Marlboro

pre 7 godina

Niko da spomene sjajnog mladog Nemca Paskala Verlajna u Manoru koji je osvojio po drugi put u istoriji ove ekipe istorijski bod za ovaj slabasni tim u usponu. Zil Bjanki je sigurno ponosan na njega.

rrmx

pre 7 godina

Bolji je Mercedes, ali bice Ferari pravi.

I kad je Sumaher dosao, bilo je tesko i mucno i delovalo je da se nema srece.
Sreca se zasluzuje, nema sanse da se ova agonija s Fetelom nastavi u nedogled.

Ovakva desavanja me podsecaju na Raikonena u Meklarenu one uklete sezone kada je Alonso osvojio titulu.

Bice Fetel sampion u Ferariju i docekace Ferari svoju konstruktorsku titulu. Neka probaju sve, ja cu se hvatati za glavu, ali kad vidim sampiona u crvenom bice vredno.

Sad cekam kraj trke da vidim moze li Ferstapen ili Fors Indija da napravi sou.

Zastava AMG Petronas

pre 7 godina

Najzad sjajna trka od pocetka do kraja. Imali smo dramu za svaku poziciju od 1-10. Nika i Luisa necu da komentarisem, sve ste objasnili. Vozac dana definitivno Verlejn i Baton malo iza njega.

Uvek Zvezda

pre 7 godina

@asd
Vidi, sada mogu da kazu sta hoce pa cak i da su mali zeleni ljudi usli u bolid i preuzeli kontrolu, a mi nikada necemo znati sta se zaista dogodilo. Sumnjivo je je ovo objasnjenje sa kocnicama ali dobro... Mene mnogo vise zanima odluka da Hamiltona zovu u boks kada za to realno nema potrebe i jos povrh toga mu daju tvrdje gume.. Objasnjenje je tek smesno...

DDD

pre 7 godina

Ceo svet osudjuje i zvizdi Hamiltonu,samo srbende znaju pravu istinu.
(Ne znam, 03. jul 2016 16:55)

Zvizdala je nemacka publika u Austriji. Rosberg je pod istragom zbog sudara. Ko zna pravila zna da Hamilton nije kriv. Postoje pravila o kretanju u duelu, ako ih procitas shvatices. Inace ne volim Hamiltona.

Sok i neverica

pre 7 godina

@Bosanac
Prijetelju, molim te nemoj Sennu da stavljas u istu recenicu ili na bilo koji nacin da ga poredis sa ovim manekencicima.
Da ne pisem dalje sta mislim o toj tvojoj izjavi....

Emko

pre 7 godina

Zasto naslo Hamilton dosao do pobede posto je izbacio sa state arozberga e Gospodo ja sam gkedao trku odpocetka pod jedan Hamiltona su pozvali u box sto nije ni trebo da ide imao bi pobedu drugo dali su mu sporije gume trece Rozberga posle toga pozvali i dali mu brze gume to jest pneumatike i zadnih deset krugova se Rozber spasavo prilikom stizanja drgih bolida inace bi ga Hamilton preso pre zadnjeg kruga a sto se tice zadnjeg kruga Hamilton je poceo preticanje sa spoljnje strane a Rozberg je video da ga Hamilton prelazi skrenuo je direktno u Hamiltona i sam je sebe ostetio i ovo mu nije prvi put da pokusava da udari Hamiltona i u Belgiju ga je izbacio i plus su u Box- su na atrani Rozberga kao da vise vole da Rozberg osvoji ali zato je danas Hamilton pokatao svoju mentalnu snagu i zasluzeno pobedio toliko pozdrav

Jašim

pre 7 godina

Zašto nisam rođen kao Nemac pa da se ni kriv ni dužan borim za titulu u F1? Mnogo jadno je ovo očigledno navlačenje za najveću prevaru F1- Rozberga. Svaka čast Luisu, bori se i protiv svog i protiv ostalih timova. Zaslužio je pobedu.

zigot

pre 7 godina

ja gotivim rosberg-a iako zna da bude primadona (u principu svi su takvi) i navijam za njega... ali polako pocinjem da verujem u teorije zavere protiv hamiltona (koji je uzgred, velikim delom svojom zaslugom, magnet za sr*nja)

tora takagi

pre 7 godina

Rozberga ne mogu da smislim jer je odvratni plačljivko a uz to i prosečan vozač u jakom bolidu, Hamilton je bog za njega... Kad već Fetel ne može do titule onda nek je uzme pravi trkač što Luis i jeste a Rozberg je obična šoferčina

asd

pre 7 godina

Kao i uvek "uzavreli" komentari vezano za Rosberg-a i Hamilton-a, ali kao i više puta do sada se pokazalo da treva malo sačekati sa komemtarima da bi se dobile dodatne informacije. Toto Wolf je posle izjavio da je Rosberg ostao bez "brake by wire" sistema odnosno da su zadnje kočnice otišle skroz ali da je Hamilton imao problema sa kočnicama ali ne toliko kao Rosberg. Inače za sve ljubitelje F1 imate solidan sajt gptoday.com na kome sve to možete da pronađete. Inače da nije bilo eksplozije pneumatika kod Vettel-a, trka bi bila fantastična po pitanju taktike.

DredastDron

pre 7 godina

Zasto naslo Hamilton dosao do pobede posto je izbacio sa state arozberga e Gospodo ja sam gkedao trku odpocetka pod jedan Hamiltona su pozvali u box sto nije ni trebo da ide imao bi pobedu drugo dali su mu sporije gume trece Rozberga posle toga pozvali i dali mu brze gume to jest pneumatike i zadnih deset krugova se Rozber spasavo prilikom stizanja drgih bolida inace bi ga Hamilton preso pre zadnjeg kruga a sto se tice zadnjeg kruga Hamilton je poceo preticanje sa spoljnje strane a Rozberg je video da ga Hamilton prelazi skrenuo je direktno u Hamiltona i sam je sebe ostetio i ovo mu nije prvi put da pokusava da udari Hamiltona i u Belgiju ga je izbacio i plus su u Box- su na atrani Rozberga kao da vise vole da Rozberg osvoji ali zato je danas Hamilton pokatao svoju mentalnu snagu i zasluzeno pobedio toliko pozdrav
(Emko, 03. jul 2016 19:24)

Komentar koji ne trpi interpukcijske znakove.

Pariz

pre 7 godina

Možda jedna od najboljih trka u zadnje vreme i nekako na pravičan način završena. Rozberg je imao očitu nameru potpuno izbaciti Hamiltona potpuno sa staze i te fore o diktiranju prednosti u krivini su sramotne za jednog sportistu jer u trenutku kad gubiš trku jer je neko bolji od tebe ništa ti ne daje za pravo da ga pokušaš potpuno izbaciti iz trke.Govorim neutralno,ali da je najbolji vozač današnjice i definitivno vozač sa najvećim srcem.Prijatno sam iznenađen i sa mojim McLarenom danas iako je vidljivo pomanjkanje snage tog motora.Očito je šasija McLarena zaista odlična kad uprkos velikoj razlici u snazi motora u odnosu na konkurenciju može tu istu donekle pratiti.Ako u sledećim nedeljama nađu način da pojačaju snagu motora i potroše koji token mogli bi dobiti i McLaren visoko do kraja sezone.
POZ

Zastava AMG Petronas

pre 7 godina

Samo jos da se osvrnem na duel Nika i Luisa. Po mom misljenju cist trkacki incident. Ne treba da se bunimo, hteli smo trkanje bez timskih naredbi to smo i dobili. Monte Karlo je izuzetak i odluka da Niko pusti Luisa je bila logicna jer su tako dosli do pobede. Ne gotivim preterano ni jednog ni drugog ali publika je preterala sa zvizdanjem. Idemo dalje!

menjam Prizren za Dzenkinsa

pre 7 godina

Rothmans@: I Kimi je isao samo jednom u boks, imao je istu taktiku kao i Max. Samo sto je Kimi gume zamenio 6 kruga kasnije.

Aca S

pre 7 godina

Aman, molim vas da vise ne poredite Hamiltona sa Senom, nijedan od ovih danasnjih vozaca nije ni prineti Seni (iako nisam za njega navijao, Alen Prost i Ferari oduvek). Postoje dva tipa vozaca oduvek, jedni koji voze srcem i jedni koji voze glavom. Sena je vozio srcem, Prost je vozio glavom, jedini koji je vozio i srcem i glavom je sad u komi, ili ko zna gde... Hamilton vozi srcem, ali je u klasi, recimo Montoje, Seni nije ni prineti. Ima talenta, srcan je, ali pravi neverovatne gluposti na stazi. Vetel jedini ima potencijala da nasledi Sumahera, Alonso je nalik Prostu, i on vozi glavom, Kimi prica za sebe. U svemu, imace i ova generacija svoje heroje, ali jos mnogo guma ima da pocepaju da bi dostigli slavu prethodne generacije

mikele

pre 7 godina

nemacki vozac u nemackoj masini..to je jedina teorija u svemu ovom cirkusu sto svabe rade..vec dve godine shabana miniraju.sto sporijim mehanicarima ..sto smicalicama i danas sa gumama..i on je i dalje brzi od rozberga. ..zamislite osecaj gadjenja i gorcine koji shaban ima posle svega ali zna da ni jedan drugi tim nema bolid za sampionat.prvom prilikom kad neki tim sastavi masinu za pobede broj 44 ide iz mecke..ovako je vezan ugovornom obavezom i obavezom cutanja ali biti ce zanimljivo sta ce reci jednog dana o svim smicalicama u mercedesu..setite se npr barikela koji je morao predavati pobede sumaheru..sprdnja od trkanja!

Denko

pre 7 godina

Rosberg ima vecu krivicu kako kaze Lauda ali zbog problema sa kocnice, dok je Toto Volf uglavnom cutao, rekavsi da nece javno nista da kaze nego iza zatvorenih vrata, sto samo govori kakav je arogantan i sebican ovaj F1-svet. Pa da nije javnost i publika vi bi se trkali za zvake, sa nekim primitivnim autima.

Lerby

pre 7 godina

Poslednji krug je poprilično pojačao utiske o trci koja je do tada bila solidna ali ništa spektakularno. Hülkenberg potonuo već posle prva 2-3 kruga. Što se tiče Vettel-a i Ferrari-ja to je danas manje ličilo na kockanje i taktiku a mnogo više na taktičku alhemiju. Krug-dva pre eksplozije zadnjeg desnog pneumatika režiser prenosa je prikazao očajan prednji desni koji je "najavljivao" katastrofu a očigledno da i ostali nisu bili u mnogo boljem stanju. Ovo je više ličilo na potez očajnika nego na racionalnu odluku jer mi smo imali samo vizuelnu informaciju koja je opet dosta toga govorila a na pit-wall-u Ferrari-ja i merne indikatore o pritisku, stepenu degradacije itd. Ali, lako je sad kritikovati i biti pametan. Šteta za Pérez-a u poslednjem krugu ali izgleda da je bila njegova greška. Ako ima krivice za udes onda je ona Rosberg-ova. Nepromišljenost ga je koštala 6 bodova (da se pomirio sa 2. mestom) kojih bi mogao da se priseti na kraju sezone. Ali, kad radi adrenalin teško je pomiriti se sa gubitkom pobede u poslednjem krugu. Sve u svemu, junaci trke (možda ne ovim redom) Hamilton, Verstappen, Button, Grosjean i Wehrlein. Kvyat-u je ova sezona, posle nekih nepromišljenosti i brojnih pehova možda i izlazna a izgledalo je da tu ima materijala za solidnu karijeru. Videćemo šta će na kraju sezone odlučiti Toro Rosso ili bolje reći Red Bull. Za nedelju dana još jedan F1 klasik - Silverstone...

ja

pre 7 godina

@rrmx, 3. jul 2016 14:49
Moje misljenje je da ce se agonija sa Fetelom nastaviti zauvek, odnosno do kraja njegovog boravka u Ferariju.
Ukoliko poznajete mentalitet italijanske ekipe, zakljucicete i zasto.
Fetel je vec cetvorostruki sampion i nema vise taj zar osim da samo zadovolji svoj ego i ispuni ono sto mu je jedino i preostalo a to je da vozi za slavnu ekipu.
Kad to saberete sa italijanskim mentalitetom i odnosom prema radu pa uporedite sa mentalitetom jednog disciplinovanog nemaca koji je sedmostruki svetski sampion,shvaticete lako koliko su Fetel i Ferari zajedno, blizu titule u obe konkurencije.
Stariji koji prate duze formulu i povremeno komentarisu ovde, cesto pominju ovo.
Inace, sto se trke tice, cini mi se da Rozberg pokazuje neku vrstu besa na stazi a da ekipa Mercedesa, prikriveno zeli Hamiltona za sampiona, to govorim u svetlu izbora guma na oba bolida prilikom poslednjeg pit-stopa. Hamilton vise trosi gume i sasvim je bilo logicno sto su njemu dali tvrdju komponentu iako je naizgled ona sporija, mogao je da ih trosi i da sustize Rozberga bez bojazni da ce ostati bez materijala.
Takodje, steta koliko malo ljudi dolazi da prati formulu i to je svake godine sve veci problem, nekada nisi mogao da pridjes autodromu a sad maltene da nema ljudi oko staze.

aleksandar

pre 7 godina

@brufen od 400

Tatin sinčić hahahaha, šta bude kad deca od deset godina imaju pravo da komentarišu. Trebalo bi da stojiš iz poštovanja kad pominješ Keke Roseberga, neznalice.

AcA

pre 7 godina

Hamilton jeste veliki vozac ali i vozi dominantan bolid tri godine vec.
Zamislite da Alonso ili Fetel imaju ovakav bolid, vec bi prvenstvo bilo reseno.
Uostalom, Fetel je sa onom arlaudzom od Red Bula pokazao sa 4 uzastopne titulem, a Alonso se borio tih sezona sa dosta slabijim Ferarijom.
Hamiltonu das bolid i on osvoji pol i izdominira..u svim drugim uslovima poprilicno ispadne pogubljen i indisponiran .

Steinbrecher

pre 7 godina

Zasto naslo Hamilton dosao do pobede posto je izbacio sa state arozberga e Gospodo ja sam gkedao trku odpocetka pod jedan Hamiltona su pozvali u box sto nije ni trebo da ide imao bi pobedu drugo dali su mu sporije gume trece Rozberga posle toga pozvali i dali mu brze gume to jest pneumatike i zadnih deset krugova se Rozber spasavo prilikom stizanja drgih bolida inace bi ga Hamilton preso pre zadnjeg kruga a sto se tice zadnjeg kruga Hamilton je poceo preticanje sa spoljnje strane a Rozberg je video da ga Hamilton prelazi skrenuo je direktno u Hamiltona i sam je sebe ostetio i ovo mu nije prvi put da pokusava da udari Hamiltona i u Belgiju ga je izbacio i plus su u Box- su na atrani Rozberga kao da vise vole da Rozberg osvoji ali zato je danas Hamilton pokatao svoju mentalnu snagu i zasluzeno pobedio toliko pozdrav
(Emko, 03. jul 2016 19:24)

Mnogo lakše bi te razumeli da si komantar kucao Morzeovom azbukom.

Драган

pre 7 godina

Штете што нису обојица одустала због инцидента. Мерцедес показује како је неозбиљна екипа. Допустили су да се ризикује успех екипе због нечијих сујета и сувише темперамента. У већини других екипа ово је незамисливо

Tennisman

pre 7 godina

Znaimljivo je da kada bi Ferrari bio jaci, Fetel bi osvojio titulu,a posto je Mercedes jaci, borba je zanimljiva, sto ne odgovara celnicima tima.Sledece godine,dobro pazite sta kazem,Fetel sa Ferrarijem osvaja titulu.

milan

pre 7 godina

Ocigledno je da je Hamilton izbacio Rosberga na pokvaren nacin.A za one sto gledaju F 1 kroz prizmu neke nepravde i pravde njima pomoci nema. Ako je ovo nacin da se pobedi,onda ovaj sport dozivljava crne dane.

XEROX

pre 7 godina

Neutralan sam skroz odmah da kazem na pocetku...
Ja ne mogu da razumem samo ove ljude koji tvrde da je hamilton heroj dana??? Pa covek je startovao sa pol pozicije i sad zato sto je izgubio prvu poziciju i vratio je u poslednjem krugu on je heroj???

Teorije zavere su glupe jer se to isto moglo reci mada se i pominjalo kada je hamilton uzimao titule a Rosberg gubio...

Incident kao incident ako pogledate obojca su krivi , a tvrdja komponenta je hamiltonu i donela pobedu...

neko tamo

pre 7 godina

sacuvaj boze je ovaj f1, ima dosta dobrih vozaca.. al sistem je haos, postoji mercedes pa dosta praznog prostora pa ferari i red bul pa opet prazan prostor i onda ostali.. i u tim timovima stvarno mogu da se vide jako veliki potencijali. zato je moto gp na mnogo mnogo visem nivou..

torca_le

pre 7 godina

Molim Hadalje koji ne poznaju F1 da ne momentarishu i lupetaju.
Samo slijep chovjek ne vidi rezhiju Mercedesa protiv Hamiltona. Al neda se Champ.
HAMER NO.1.

Lerby

pre 7 godina

@Bosanac
Nije lako porediti vozače iz različitih epoha ali da bi se izvela koliko-toliko pristojna "jednačina" potrebno je ubaciti malo više "(ne)poznatih" u istu a to nisu samo godine starosti i broj pobeda. Hamilton je za razliku od Senna-e (i ne samo njega kada govorimo o ranijim vremenima) ušao nešto ranije u "najbrži cirkus", vozio od sâmog početka isključivo konkurentne (za titulu ili makar GP pobede) bolide itd. Pogledaj kakve je sve bolide vozio Button dok nije postao šampion, Alonso počeo u Minardi-ju i takvi primeri su u većini. Hamilton je do sada dolazio "na gotovo" što mu, naravno, ne treba zameriti ali treba biti realan i to reći. Da ne širim priču jer nemam nameru da umanjujem Lewis-u vozačke kvalitete ali "mozaik" za bilo kakvu komparaciju vozača i epoha je mnogo komplikovaniji i sastavljen od bezbroj kockica a ti bi da uzmeš samo par njih koji idu u prilog tvojoj tezi. U nečemu bih se složio sa tobom. Senna jeste bio veliki vozač ali se slažem da ga je tragična sudbina učinila većim nego što je bio. I to nije samo priča o njemu već i o mnogim drugim slavnim ličnostima koji su doživeli sličnu sudbinu ali to je već socio-psihološki fenomen i druga tema. Pamti se samo ono lepo, potiskuje sve ostalo itd. Pronašao sam se u delu tvoje poslednje rečenice i ja sam taj Balkanac koji često navija za autsajdere (poslednji primer su Vels i Island) ali ne mrzim najbolje, naprotiv, poštujem ih a nekada sam i navijao za jednog od njih.
P.S.
I Prost je ispred Hamilton-a.

Lerby

pre 7 godina

@Хумска БГ
Mislim da preteruješ iako ti i ne zameram puno jer gledaš iz navijačkog ugla. Ne navijam ni za jednog od njih dvojice iako Hamilton-a smatram boljim vozačem a i ljude uglavnom ne ostavlja ravnodušnim - bilo vožnjama bilo nekim "gafovima" i često nepotrebnim (da ne upotrebim neku težu reč) izjavama. Rosberg nema čak ni to - vozač bez harizme koji uglavnom "izaziva" ravnodušnost. E sad - Mercedes. Neću da se bavim treninzima i kvalifikacijama (bilo je i tu mehaničkih problema za obojicu, startova sa začelja, kazni koje izriče FIA a ne tim) već trkama od '13 kada voze zajedno: Rosberg 7 odustajanja zbog kvara (Australija, Kina i Mađarska 2013., Britanija, Singapur 2014., Italija, Rusija 2015.), Hamilton 5 (Japan 2013., Australija, Kanada, Belgija 2014., Singapur 2015.). Ne znam da li ti je zasmetala instrukcija za propuštanjem u Monte-Carlo-u ove godine. Iskreno, meni nije ali mi je zasmetao Rosberg koji je poslušao instrukcije:) Summa summarum, ako neki tim želi da sabotira jednog od vozača da ne bi osvojio titulu, može to lako i suptilno u tako kompleksnom tehničkom sportu kao što je F1 a da ti i ja uopšte i ne primetimo i ne polemišemo o tome. I prethodnih par sezona kad bi Hamilton vezao par trka bez rezultata javljali su se "teoretičari zavere" a na kraju sezone se nisu ni sećali svojih komentara. Lewis je duže povezan sa Mercedes-om od Rosberg-a koga je pre iznedrio BMW a "usvojile" "Srebrne strele". Videćemo šta će reći naredne trke...

Хумска БГ

pre 7 godina

Други део...
Једноставно, не мислим да Волф и Лауда, а Лоу поготово, форсирају Розберга.Педи Лоу је дошао заједно са Хамилтоном из Мекларена у Мерцедес, нема шансе да ће саботирати свог возача.Више мислим да то ради неко из гараже – за то је довољан један механичар што си отприлике и сам навео, може од 200 људи њих 199 да одради све како треба, џабе ако он један мења гуму четири секунде, сасвим довољно да измени трку и цео шампионат.Е сад, Хамилтон већ има две титуле са Мечком, да неко гура Розберга ваљда би то до сада већ дало резултата па ми опет некако тешко да верујем у завере, ипак мислим да је то исувише озбиљна екипа да ради тако нешто, можда то неко моје мишљење да му мало помажу не би ли "закували" ствари, пошто знају да Луису помоћ није потребна, може се ту гомила теорија сада навести.Чињеница је да Хамилтонова страна гараже из неког разлога не ради свој посао како би требало, био он већ шампион или не, али ако није намера него незнање шта онда ти људи раде у екипи? Подели лепо отказе, доведи способније људе и решен проблем.
Може бити и све случајност.Имао је Хамилтон сличне ситуације и у прошлости, рецимо 2012. у Мекларену, али знајући његову везу са Меклареном у то време дефинитивно отписујем могућност саботаже и у то никада нисам ни сумњао.У Мерцедесу је већ нешто другачије, шта се дешава не знам, намерно или случајно ни то не знам али знам да ми као Луисовом навијачу све то јако иде на живце :)

Хумска БГ

pre 7 godina

Lerby Сувим пребројавањем одустајања тешко да ћеш доћи до неког закључка.Ако Розберг има два квара у току сезоне а Луис један, што је прошле године био случај, ту нема места никаквим сумњама.Рецимо Розбергово одустајање у Монци више мислим да је последица префорсирања мотора с обзиром да је јурио за Фетелом из све снаге, некако ме не чуди да му два круга пре краја откаже мотор.Упореди то са ситуацијом када Хамилтону гори мотор у Мађарској током круга за загревање у Q1, то сигурно није грешка возача.Али ако један возач има 4-5 кварова, мало у квалификацијама, мало у трци а други један или ниједан, ту нешто није у реду зар не? Луис је већ неколико пута стартовао или са зачеља или око 10-ог места а Розберг ниједном ван Q3 за ове две и по године.Ајмо даље – заиста се не сећам да је Розберг имао неки пит-стоп који је трајао преко четири секунде, ако и јесте сигурно не на неколико трка узастопно или више таквих у току једне трке а са Луисом је то био случај, пре две године рецимо,у Кини,Шпанији,Канади,Аустрији,Силверстону и ево баш јуче поново.А о тактичким грешкама да не причам,подсетићу те на Монако и Абу Даби прошле године.Што се тиче наредби, било их је и раније али у супротном смеру – ево опет Мађарска 2014.Ове године у Монаку, па после дебакла у Шпанији можда је унутар екипе постигнут неки договор да се уведу наредбе како би се такви инциденти убудуће избегавали, ми то не знамо али не би ме чудило да је тако.
Други део...

Lerby

pre 7 godina

@Хумска БГ
Dobro je da se slažemo oko šefova i inženjera jer Mercedes kao i svi F1 timovi "pršti" u svom sastavu od Britanaca i tako je u F1 decenijama unazad. Apsolutna tehnološka dominacija Ostrvljana a i mnogim nebritanskim timovima u prošlosti i danas baza je na Ostrvu (Mercedes, Red Bull, Force India, delom Haas, čak je i Renault-u odeljenje za šasiju tamo). I u svakom timu ćeš naći najviše glavnih dizajnera i inženjera iz Britanije, čak i u Ferrari-ju i Haas-u. U Mercedes-u nije samo Lowe. Bili su ili su još uvek tu Brawn, Willis, Elliot, Owen, Stevens, Dear, Ellis, Vowles koga je Lewis u nedelju prskao šampanjcem na podijumu itd. Ko zna koliko još njih. Ima i "nesvrstanih" (Aldo Costa). To je možda i najmanje nacionalno homogen sport kada je sastav timova u pitanju. I sponzori se nešto pitaju a negativan imidž nikome ne donosi korist. Tvoj komentar o mehaničarima ima osnova jer me vraća 3 decenije u prošlost kada je Mansell u Williams-u često bio nešto "brži" u box-u od "mog" Piquet-a ali nisam smatrao da je to bilo presudno u njihovoj borbi za titulu. Mada, za vozača i njegove navijače može da bude iritirajuće i ti si to priznao u poslednjoj rečenici. Doduše, bio je Nigel često brži i na stazi ali izgleda da nije znao za čuveno F1 pravilo: "Da bi završio prvi, prvo moraš da završiš!" Njegova slaba tehnička potkovanost i "taktika" gas do daske pa šta bude koštale su ga nekoliko titula i tu ni mala "pomoć prijatelja" nije vredela. Završavam u sledećem komentaru.

Lerby

pre 7 godina

Piquet u drugoj i njihovoj poslednjoj zajedničkoj sezoni u Williams-u jedva da je komunicirao sa nekoliko članova tima i na kraju sezone, osvojivši titulu, napustio tim. Senna i Prost? Tu je tek zanimljiva priča. Senna je već godinu dana pre odlaska u McLaren sarađivao i uspostavio prisnu vezu sa inženjerima Honda-e u Lotus-u i nastavio '88 i u McLaren-u, i kada je Prost na jednoj večeri, pred njihovu drugu zajedničku sezonu '89 pitao jednog od šefova japanske kompanije Nobuhiko-a Kawamoto-a zašto favorizuju Ayrton-a, odgovor je bio: "Želite da znate zašto favorizujemo Senna-u? To je nova i mlada ekipa inženjera koji rade na motorima i koji su naklonjeni Senna-i zato što im on više liči na samuraja a Vi na kompjuter". Jedan član McLaren-ovog tima je to rekao ovako: "Ja sam opsluživao Prost-a kao McLaren-ovog vozača sa Honda-inim motorom, a Senna-u kao Honda-inog vozača sa McLaren-ovom šasijom". Šta je bilo važnije proceni sam. Motor je ipak srce bolida. Te godine, recimo u Monza-i, Senna ima na raspolaganju dva bolida i ekipu od 20-ak ljudi, Prost jedan bolid i 4-5 ljudi. Na treninzima čak 2 sekunde brži od Prost-a, međutim, Senna je odustao na trci i Prost je ostvario još jednu "profesorsku" pobedu. Ponekad ni Kawamoto nije dovoljan. Posle tog saznanja Francuz najavljuje odlazak iz ekipe, dok Senna insistira na njegovom momentalnom otpuštanju iz McLaren-a, kako ne bi sa Prost-om, navodno, otišle i neke tajne u Ferrari. Prost, iako osvaja titulu, razočaran, napušta ekipu...

milan

pre 7 godina

Ocigledno je da je Hamilton izbacio Rosberga na pokvaren nacin.A za one sto gledaju F 1 kroz prizmu neke nepravde i pravde njima pomoci nema. Ako je ovo nacin da se pobedi,onda ovaj sport dozivljava crne dane.

Bosanac

pre 7 godina

Koliko Njemacki Mercedem svim silama pokusava da "namjesti" titulu Njemcu Rozbergu, pa to je vise nego ocito.
HAmilton je sigurno jedan od najboljih vozaca svih vremena, sto je i danas potvrdio, sa manjim brojem godina je ostvario nekoliko pobjeda vise od pokojnog Senne, koji se dize u nebesa zbog prerane smrti, pa je HAmilton i drugi vozac svih vremena, po broju pobjeda, iza Sumahera.

Mi Balkanci uvijek najvise "mrzimo" one najbolje i najvece i navijamo za slabije, cime lijecimo svoje komplekse, ali treba gledati istini u oci, bravo Luis:)

ja

pre 7 godina

@rrmx, 3. jul 2016 14:49
Moje misljenje je da ce se agonija sa Fetelom nastaviti zauvek, odnosno do kraja njegovog boravka u Ferariju.
Ukoliko poznajete mentalitet italijanske ekipe, zakljucicete i zasto.
Fetel je vec cetvorostruki sampion i nema vise taj zar osim da samo zadovolji svoj ego i ispuni ono sto mu je jedino i preostalo a to je da vozi za slavnu ekipu.
Kad to saberete sa italijanskim mentalitetom i odnosom prema radu pa uporedite sa mentalitetom jednog disciplinovanog nemaca koji je sedmostruki svetski sampion,shvaticete lako koliko su Fetel i Ferari zajedno, blizu titule u obe konkurencije.
Stariji koji prate duze formulu i povremeno komentarisu ovde, cesto pominju ovo.
Inace, sto se trke tice, cini mi se da Rozberg pokazuje neku vrstu besa na stazi a da ekipa Mercedesa, prikriveno zeli Hamiltona za sampiona, to govorim u svetlu izbora guma na oba bolida prilikom poslednjeg pit-stopa. Hamilton vise trosi gume i sasvim je bilo logicno sto su njemu dali tvrdju komponentu iako je naizgled ona sporija, mogao je da ih trosi i da sustize Rozberga bez bojazni da ce ostati bez materijala.
Takodje, steta koliko malo ljudi dolazi da prati formulu i to je svake godine sve veci problem, nekada nisi mogao da pridjes autodromu a sad maltene da nema ljudi oko staze.

Dragan

pre 7 godina

Luis je kralj...mogu da mu pljunu pod prozor oni koji ga ne vole..jedino pravi ljubitelji formule mogu da kazu kakav je vozac..rozberg?..nula od vozaca..nema petlju a ni mu.a

AcA

pre 7 godina

Hamilton jeste veliki vozac ali i vozi dominantan bolid tri godine vec.
Zamislite da Alonso ili Fetel imaju ovakav bolid, vec bi prvenstvo bilo reseno.
Uostalom, Fetel je sa onom arlaudzom od Red Bula pokazao sa 4 uzastopne titulem, a Alonso se borio tih sezona sa dosta slabijim Ferarijom.
Hamiltonu das bolid i on osvoji pol i izdominira..u svim drugim uslovima poprilicno ispadne pogubljen i indisponiran .

Beli

pre 7 godina

Obojca iz mercedesa su pogresili.Nico je pogresio pri ulazu u krivinu,dok se Hamilton na ne bezbedan nacin vratio na stazu.Za ove glupane sto govore da mercedes forsira Nica setite se Monaca gde je Nico dao pobedu Hamiltonu,a Hamilton je imao 3 puta pol poziciju i Nico ga je obilazio uvek.
Kimi ostani u Ferrariju

miki

pre 7 godina

U istoriji Formule 1 nije postojao prljaviji vozac od Hamiltona. On se Boga ne boji.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milan, 3. jul 2016 15:35)
Mislis, nije se rodio hrabriji vozac!Pitam se sta si ti uopste gledao, jer Rozberg je pod istragom, a ne HAmilton, on je kriv sto je sam sebe "izbacio" iz borbe za 3 prva mjesta, posto bi ga i onako veliki HAmilton pretekao, kao i inace sto radi.

rrmx

pre 7 godina

Bolji je Mercedes, ali bice Ferari pravi.

I kad je Sumaher dosao, bilo je tesko i mucno i delovalo je da se nema srece.
Sreca se zasluzuje, nema sanse da se ova agonija s Fetelom nastavi u nedogled.

Ovakva desavanja me podsecaju na Raikonena u Meklarenu one uklete sezone kada je Alonso osvojio titulu.

Bice Fetel sampion u Ferariju i docekace Ferari svoju konstruktorsku titulu. Neka probaju sve, ja cu se hvatati za glavu, ali kad vidim sampiona u crvenom bice vredno.

Sad cekam kraj trke da vidim moze li Ferstapen ili Fors Indija da napravi sou.

brufen_od_400

pre 7 godina

Kako ih je poklopio Hamilton,i tatinog sinčića Rozberga i Mercedes koji gura tatinog sinčića da bude prvak.Al neće moći ove noći.

XEROX

pre 7 godina

Neutralan sam skroz odmah da kazem na pocetku...
Ja ne mogu da razumem samo ove ljude koji tvrde da je hamilton heroj dana??? Pa covek je startovao sa pol pozicije i sad zato sto je izgubio prvu poziciju i vratio je u poslednjem krugu on je heroj???

Teorije zavere su glupe jer se to isto moglo reci mada se i pominjalo kada je hamilton uzimao titule a Rosberg gubio...

Incident kao incident ako pogledate obojca su krivi , a tvrdja komponenta je hamiltonu i donela pobedu...

Boki

pre 7 godina

Bravo Luise! Ocigledno navlacenje mercedesa na stranu rosberga nije uspelo! Preko 3 sekunde ukradene na zameni guma i stavljanje tvrdjih guma,nisu sprecile sampiona da pokaze i dokaze da je bolji vozac i covek od Rosberga i Toto Wolfa. E sad Fia da kazni rosberga za pokusaj izbacivanja Hamiltona sa staze u zadnjem krugu,jer su mercedes i on zasluzili dodatnu kaznu!

Драган

pre 7 godina

Штете што нису обојица одустала због инцидента. Мерцедес показује како је неозбиљна екипа. Допустили су да се ризикује успех екипе због нечијих сујета и сувише темперамента. У већини других екипа ово је незамисливо

Tennisman

pre 7 godina

Znaimljivo je da kada bi Ferrari bio jaci, Fetel bi osvojio titulu,a posto je Mercedes jaci, borba je zanimljiva, sto ne odgovara celnicima tima.Sledece godine,dobro pazite sta kazem,Fetel sa Ferrarijem osvaja titulu.

Sok i neverica

pre 7 godina

@Bosanac
Prijetelju, molim te nemoj Sennu da stavljas u istu recenicu ili na bilo koji nacin da ga poredis sa ovim manekencicima.
Da ne pisem dalje sta mislim o toj tvojoj izjavi....

Bojan krstic

pre 7 godina

Rozberg pokusao da izbaci Hamiltona,kakvo smece od coveka!!
Hamilton se trka sam protiv svih,cak i protiv svoje ekipe,svaka cast jedino je on Trkac a ostali su samo vozaci.
Proradio mu inat kao da je Srbin,bravo jos jebnom!!

Aca S

pre 7 godina

Aman, molim vas da vise ne poredite Hamiltona sa Senom, nijedan od ovih danasnjih vozaca nije ni prineti Seni (iako nisam za njega navijao, Alen Prost i Ferari oduvek). Postoje dva tipa vozaca oduvek, jedni koji voze srcem i jedni koji voze glavom. Sena je vozio srcem, Prost je vozio glavom, jedini koji je vozio i srcem i glavom je sad u komi, ili ko zna gde... Hamilton vozi srcem, ali je u klasi, recimo Montoje, Seni nije ni prineti. Ima talenta, srcan je, ali pravi neverovatne gluposti na stazi. Vetel jedini ima potencijala da nasledi Sumahera, Alonso je nalik Prostu, i on vozi glavom, Kimi prica za sebe. U svemu, imace i ova generacija svoje heroje, ali jos mnogo guma ima da pocepaju da bi dostigli slavu prethodne generacije

aleksandar

pre 7 godina

@brufen od 400

Tatin sinčić hahahaha, šta bude kad deca od deset godina imaju pravo da komentarišu. Trebalo bi da stojiš iz poštovanja kad pominješ Keke Roseberga, neznalice.

Deer Beer

pre 7 godina

Nije Hamilton izbacio Nika, već obrnuto. Pokvaren i opasan pokušaj Rosberga da odbrani poziciju, završio se loše po njega. Luis kao špricer! Zasluženo!

mik

pre 7 godina

Bravo za Luisa,zaslužena pobeda. A baš bih voleo da čujem od ljudi u Mercedesu razlog zašto je otišao u boks,a bio je na istoj taktici kao Max i Kimi koji su bez problema stigli do kraja. Ne kažem da se Niko forsira,ali mi neki potezi Mercedesa nisu jasni kada je Luis u pitanju. A nije prvi put,setimo se samo Monte Karla.

Хумска БГ

pre 7 godina

Због оваквих потеза као што је Розбергов (а није му први пут, исто је урадио и у Белгији пре две године) многи су замрзели Шумахера за сва времена.Судара је било и биће, имали су судар и у Шпанији где су један другог избацили али овако намерно ићи у ривала је сасвим друга прича.Сад као чујем да је имао проблем са кочницама, па ако и јесте онда треба да кочи раније а не да исправља кривину идући директно у Луиса.У овој кривини се скреће много раније него што је то Розберг учинио осим ако не желите да изазовете инцидент.Тако Розберг брани своју велику предност у пласману, по цену да избаци обојицу из трке.Шта је тражио то је и добио, а додао бих да је још и добро прошао.О пит-стоповима и њиховом трајању тужно је било шта рећи, нагледали смо се тога и 2014.О томе како је могуће да један болид има шест кварова у току сезоне(мењач у Кини, мотор у Кини, мотор у Русији два пута, мотор у Монаку и мотор у Азербејџану) а други ниједан (иако после сваког квара на Луисовом болиду слушамо да је Нико увек некако имао "идентичан проблем" али ето опет некако тај проблем не постоји и нико га не примећује сем челника Мерцедеса) такође је тешко ишта рећи, мада кад се сетим прошле сезоне, када нема никаквих кварова на Мерцедесима како изгледа сезона кад Хамилтон обезбеди титулу до Канаде или Силверстона можда је све ово и добро, бар ће бити "неизвесно" до последње трке или бар до Мексика или Бразила.

Emko

pre 7 godina

Zasto naslo Hamilton dosao do pobede posto je izbacio sa state arozberga e Gospodo ja sam gkedao trku odpocetka pod jedan Hamiltona su pozvali u box sto nije ni trebo da ide imao bi pobedu drugo dali su mu sporije gume trece Rozberga posle toga pozvali i dali mu brze gume to jest pneumatike i zadnih deset krugova se Rozber spasavo prilikom stizanja drgih bolida inace bi ga Hamilton preso pre zadnjeg kruga a sto se tice zadnjeg kruga Hamilton je poceo preticanje sa spoljnje strane a Rozberg je video da ga Hamilton prelazi skrenuo je direktno u Hamiltona i sam je sebe ostetio i ovo mu nije prvi put da pokusava da udari Hamiltona i u Belgiju ga je izbacio i plus su u Box- su na atrani Rozberga kao da vise vole da Rozberg osvoji ali zato je danas Hamilton pokatao svoju mentalnu snagu i zasluzeno pobedio toliko pozdrav

Veberoni

pre 7 godina

Napokon trka sa mnogo preticanja, jedna od uzbudljivijih ove sezone.

Kimi je u laganom usponu, eh da ima malo bolji bolid...

I dalje je najveća faca među svim vozačima!

MSquared

pre 7 godina

Ne gotivim Hamiltona uopste ali ovaj Rozberg je jos vece govedo i drago mi je sto se ona nasa "ko drugome jamu kopa..." ovog puta njemu obila o glavu.

mikele

pre 7 godina

nemacki vozac u nemackoj masini..to je jedina teorija u svemu ovom cirkusu sto svabe rade..vec dve godine shabana miniraju.sto sporijim mehanicarima ..sto smicalicama i danas sa gumama..i on je i dalje brzi od rozberga. ..zamislite osecaj gadjenja i gorcine koji shaban ima posle svega ali zna da ni jedan drugi tim nema bolid za sampionat.prvom prilikom kad neki tim sastavi masinu za pobede broj 44 ide iz mecke..ovako je vezan ugovornom obavezom i obavezom cutanja ali biti ce zanimljivo sta ce reci jednog dana o svim smicalicama u mercedesu..setite se npr barikela koji je morao predavati pobede sumaheru..sprdnja od trkanja!

Rothmans

pre 7 godina

Ljudi ali meni jedan drugi podatak bode oci a to je da je Verstappen jedini celu trku odvezao otisavsi samo jednom u box u 15 krugu, dakle 18-godisnjak sa samo dve godine iskustva u F1 odvezao 56 krugova na soft gumama i da zadrzi Kimija iza sebe. Neverovatan potencijal.

torca_le

pre 7 godina

Molim Hadalje koji ne poznaju F1 da ne momentarishu i lupetaju.
Samo slijep chovjek ne vidi rezhiju Mercedesa protiv Hamiltona. Al neda se Champ.
HAMER NO.1.

menjam Prizren za Dzenkinsa

pre 7 godina

Mislim da je Rozber svesno isao da pokusa da izbaci Hamiltona u krivini. To mu je jedina sansa bila za pobedu, ali na kraju dobro je izvukao i ovo 4 mesto. Ferari opet tanak sa taktikom. Mislim da su Kimija trebali da povuku bar 3 kruga ranije u box. Red bul je to sjajno odradio sa Maxom i opet ih pobedili. Nisu smeli da dozvole da ostave Kimija cak 6 kruga duze na stazu u odnosu na Maxa i red bul.

asd

pre 7 godina

Kao i uvek "uzavreli" komentari vezano za Rosberg-a i Hamilton-a, ali kao i više puta do sada se pokazalo da treva malo sačekati sa komemtarima da bi se dobile dodatne informacije. Toto Wolf je posle izjavio da je Rosberg ostao bez "brake by wire" sistema odnosno da su zadnje kočnice otišle skroz ali da je Hamilton imao problema sa kočnicama ali ne toliko kao Rosberg. Inače za sve ljubitelje F1 imate solidan sajt gptoday.com na kome sve to možete da pronađete. Inače da nije bilo eksplozije pneumatika kod Vettel-a, trka bi bila fantastična po pitanju taktike.

Zastava AMG Petronas

pre 7 godina

Samo jos da se osvrnem na duel Nika i Luisa. Po mom misljenju cist trkacki incident. Ne treba da se bunimo, hteli smo trkanje bez timskih naredbi to smo i dobili. Monte Karlo je izuzetak i odluka da Niko pusti Luisa je bila logicna jer su tako dosli do pobede. Ne gotivim preterano ni jednog ni drugog ali publika je preterala sa zvizdanjem. Idemo dalje!

zigot

pre 7 godina

ja gotivim rosberg-a iako zna da bude primadona (u principu svi su takvi) i navijam za njega... ali polako pocinjem da verujem u teorije zavere protiv hamiltona (koji je uzgred, velikim delom svojom zaslugom, magnet za sr*nja)

Jašim

pre 7 godina

Zašto nisam rođen kao Nemac pa da se ni kriv ni dužan borim za titulu u F1? Mnogo jadno je ovo očigledno navlačenje za najveću prevaru F1- Rozberga. Svaka čast Luisu, bori se i protiv svog i protiv ostalih timova. Zaslužio je pobedu.

rrmx

pre 7 godina

Ne volim Hamiltona nikako, ali je apsolutno zasluzio.
Rozberg, kome zelim titulu jer Hamiltona ne mogu ocima da vidim, je napravio spektakularnu glupost.

Pri tome je na super mekim gumama.

Verlein i Baton heroji dana.
Posebno Verlein.

Lerby

pre 7 godina

Poslednji krug je poprilično pojačao utiske o trci koja je do tada bila solidna ali ništa spektakularno. Hülkenberg potonuo već posle prva 2-3 kruga. Što se tiče Vettel-a i Ferrari-ja to je danas manje ličilo na kockanje i taktiku a mnogo više na taktičku alhemiju. Krug-dva pre eksplozije zadnjeg desnog pneumatika režiser prenosa je prikazao očajan prednji desni koji je "najavljivao" katastrofu a očigledno da i ostali nisu bili u mnogo boljem stanju. Ovo je više ličilo na potez očajnika nego na racionalnu odluku jer mi smo imali samo vizuelnu informaciju koja je opet dosta toga govorila a na pit-wall-u Ferrari-ja i merne indikatore o pritisku, stepenu degradacije itd. Ali, lako je sad kritikovati i biti pametan. Šteta za Pérez-a u poslednjem krugu ali izgleda da je bila njegova greška. Ako ima krivice za udes onda je ona Rosberg-ova. Nepromišljenost ga je koštala 6 bodova (da se pomirio sa 2. mestom) kojih bi mogao da se priseti na kraju sezone. Ali, kad radi adrenalin teško je pomiriti se sa gubitkom pobede u poslednjem krugu. Sve u svemu, junaci trke (možda ne ovim redom) Hamilton, Verstappen, Button, Grosjean i Wehrlein. Kvyat-u je ova sezona, posle nekih nepromišljenosti i brojnih pehova možda i izlazna a izgledalo je da tu ima materijala za solidnu karijeru. Videćemo šta će na kraju sezone odlučiti Toro Rosso ili bolje reći Red Bull. Za nedelju dana još jedan F1 klasik - Silverstone...

Marlboro

pre 7 godina

Niko da spomene sjajnog mladog Nemca Paskala Verlajna u Manoru koji je osvojio po drugi put u istoriji ove ekipe istorijski bod za ovaj slabasni tim u usponu. Zil Bjanki je sigurno ponosan na njega.

tora takagi

pre 7 godina

Rozberga ne mogu da smislim jer je odvratni plačljivko a uz to i prosečan vozač u jakom bolidu, Hamilton je bog za njega... Kad već Fetel ne može do titule onda nek je uzme pravi trkač što Luis i jeste a Rozberg je obična šoferčina

DredastDron

pre 7 godina

Zasto naslo Hamilton dosao do pobede posto je izbacio sa state arozberga e Gospodo ja sam gkedao trku odpocetka pod jedan Hamiltona su pozvali u box sto nije ni trebo da ide imao bi pobedu drugo dali su mu sporije gume trece Rozberga posle toga pozvali i dali mu brze gume to jest pneumatike i zadnih deset krugova se Rozber spasavo prilikom stizanja drgih bolida inace bi ga Hamilton preso pre zadnjeg kruga a sto se tice zadnjeg kruga Hamilton je poceo preticanje sa spoljnje strane a Rozberg je video da ga Hamilton prelazi skrenuo je direktno u Hamiltona i sam je sebe ostetio i ovo mu nije prvi put da pokusava da udari Hamiltona i u Belgiju ga je izbacio i plus su u Box- su na atrani Rozberga kao da vise vole da Rozberg osvoji ali zato je danas Hamilton pokatao svoju mentalnu snagu i zasluzeno pobedio toliko pozdrav
(Emko, 03. jul 2016 19:24)

Komentar koji ne trpi interpukcijske znakove.

Denko

pre 7 godina

Rosberg ima vecu krivicu kako kaze Lauda ali zbog problema sa kocnice, dok je Toto Volf uglavnom cutao, rekavsi da nece javno nista da kaze nego iza zatvorenih vrata, sto samo govori kakav je arogantan i sebican ovaj F1-svet. Pa da nije javnost i publika vi bi se trkali za zvake, sa nekim primitivnim autima.

Pariz

pre 7 godina

Možda jedna od najboljih trka u zadnje vreme i nekako na pravičan način završena. Rozberg je imao očitu nameru potpuno izbaciti Hamiltona potpuno sa staze i te fore o diktiranju prednosti u krivini su sramotne za jednog sportistu jer u trenutku kad gubiš trku jer je neko bolji od tebe ništa ti ne daje za pravo da ga pokušaš potpuno izbaciti iz trke.Govorim neutralno,ali da je najbolji vozač današnjice i definitivno vozač sa najvećim srcem.Prijatno sam iznenađen i sa mojim McLarenom danas iako je vidljivo pomanjkanje snage tog motora.Očito je šasija McLarena zaista odlična kad uprkos velikoj razlici u snazi motora u odnosu na konkurenciju može tu istu donekle pratiti.Ako u sledećim nedeljama nađu način da pojačaju snagu motora i potroše koji token mogli bi dobiti i McLaren visoko do kraja sezone.
POZ

Uvek Zvezda

pre 7 godina

@asd
Vidi, sada mogu da kazu sta hoce pa cak i da su mali zeleni ljudi usli u bolid i preuzeli kontrolu, a mi nikada necemo znati sta se zaista dogodilo. Sumnjivo je je ovo objasnjenje sa kocnicama ali dobro... Mene mnogo vise zanima odluka da Hamiltona zovu u boks kada za to realno nema potrebe i jos povrh toga mu daju tvrdje gume.. Objasnjenje je tek smesno...

DDD

pre 7 godina

Ceo svet osudjuje i zvizdi Hamiltonu,samo srbende znaju pravu istinu.
(Ne znam, 03. jul 2016 16:55)

Zvizdala je nemacka publika u Austriji. Rosberg je pod istragom zbog sudara. Ko zna pravila zna da Hamilton nije kriv. Postoje pravila o kretanju u duelu, ako ih procitas shvatices. Inace ne volim Hamiltona.

menjam Prizren za Dzenkinsa

pre 7 godina

Rothmans@: I Kimi je isao samo jednom u boks, imao je istu taktiku kao i Max. Samo sto je Kimi gume zamenio 6 kruga kasnije.

Zastava AMG Petronas

pre 7 godina

Najzad sjajna trka od pocetka do kraja. Imali smo dramu za svaku poziciju od 1-10. Nika i Luisa necu da komentarisem, sve ste objasnili. Vozac dana definitivno Verlejn i Baton malo iza njega.

neko tamo

pre 7 godina

sacuvaj boze je ovaj f1, ima dosta dobrih vozaca.. al sistem je haos, postoji mercedes pa dosta praznog prostora pa ferari i red bul pa opet prazan prostor i onda ostali.. i u tim timovima stvarno mogu da se vide jako veliki potencijali. zato je moto gp na mnogo mnogo visem nivou..

Lerby

pre 7 godina

@Bosanac
Nije lako porediti vozače iz različitih epoha ali da bi se izvela koliko-toliko pristojna "jednačina" potrebno je ubaciti malo više "(ne)poznatih" u istu a to nisu samo godine starosti i broj pobeda. Hamilton je za razliku od Senna-e (i ne samo njega kada govorimo o ranijim vremenima) ušao nešto ranije u "najbrži cirkus", vozio od sâmog početka isključivo konkurentne (za titulu ili makar GP pobede) bolide itd. Pogledaj kakve je sve bolide vozio Button dok nije postao šampion, Alonso počeo u Minardi-ju i takvi primeri su u većini. Hamilton je do sada dolazio "na gotovo" što mu, naravno, ne treba zameriti ali treba biti realan i to reći. Da ne širim priču jer nemam nameru da umanjujem Lewis-u vozačke kvalitete ali "mozaik" za bilo kakvu komparaciju vozača i epoha je mnogo komplikovaniji i sastavljen od bezbroj kockica a ti bi da uzmeš samo par njih koji idu u prilog tvojoj tezi. U nečemu bih se složio sa tobom. Senna jeste bio veliki vozač ali se slažem da ga je tragična sudbina učinila većim nego što je bio. I to nije samo priča o njemu već i o mnogim drugim slavnim ličnostima koji su doživeli sličnu sudbinu ali to je već socio-psihološki fenomen i druga tema. Pamti se samo ono lepo, potiskuje sve ostalo itd. Pronašao sam se u delu tvoje poslednje rečenice i ja sam taj Balkanac koji često navija za autsajdere (poslednji primer su Vels i Island) ali ne mrzim najbolje, naprotiv, poštujem ih a nekada sam i navijao za jednog od njih.
P.S.
I Prost je ispred Hamilton-a.

Хумска БГ

pre 7 godina

Други део...
Једноставно, не мислим да Волф и Лауда, а Лоу поготово, форсирају Розберга.Педи Лоу је дошао заједно са Хамилтоном из Мекларена у Мерцедес, нема шансе да ће саботирати свог возача.Више мислим да то ради неко из гараже – за то је довољан један механичар што си отприлике и сам навео, може од 200 људи њих 199 да одради све како треба, џабе ако он један мења гуму четири секунде, сасвим довољно да измени трку и цео шампионат.Е сад, Хамилтон већ има две титуле са Мечком, да неко гура Розберга ваљда би то до сада већ дало резултата па ми опет некако тешко да верујем у завере, ипак мислим да је то исувише озбиљна екипа да ради тако нешто, можда то неко моје мишљење да му мало помажу не би ли "закували" ствари, пошто знају да Луису помоћ није потребна, може се ту гомила теорија сада навести.Чињеница је да Хамилтонова страна гараже из неког разлога не ради свој посао како би требало, био он већ шампион или не, али ако није намера него незнање шта онда ти људи раде у екипи? Подели лепо отказе, доведи способније људе и решен проблем.
Може бити и све случајност.Имао је Хамилтон сличне ситуације и у прошлости, рецимо 2012. у Мекларену, али знајући његову везу са Меклареном у то време дефинитивно отписујем могућност саботаже и у то никада нисам ни сумњао.У Мерцедесу је већ нешто другачије, шта се дешава не знам, намерно или случајно ни то не знам али знам да ми као Луисовом навијачу све то јако иде на живце :)

Steinbrecher

pre 7 godina

Zasto naslo Hamilton dosao do pobede posto je izbacio sa state arozberga e Gospodo ja sam gkedao trku odpocetka pod jedan Hamiltona su pozvali u box sto nije ni trebo da ide imao bi pobedu drugo dali su mu sporije gume trece Rozberga posle toga pozvali i dali mu brze gume to jest pneumatike i zadnih deset krugova se Rozber spasavo prilikom stizanja drgih bolida inace bi ga Hamilton preso pre zadnjeg kruga a sto se tice zadnjeg kruga Hamilton je poceo preticanje sa spoljnje strane a Rozberg je video da ga Hamilton prelazi skrenuo je direktno u Hamiltona i sam je sebe ostetio i ovo mu nije prvi put da pokusava da udari Hamiltona i u Belgiju ga je izbacio i plus su u Box- su na atrani Rozberga kao da vise vole da Rozberg osvoji ali zato je danas Hamilton pokatao svoju mentalnu snagu i zasluzeno pobedio toliko pozdrav
(Emko, 03. jul 2016 19:24)

Mnogo lakše bi te razumeli da si komantar kucao Morzeovom azbukom.

Lerby

pre 7 godina

@Хумска БГ
Mislim da preteruješ iako ti i ne zameram puno jer gledaš iz navijačkog ugla. Ne navijam ni za jednog od njih dvojice iako Hamilton-a smatram boljim vozačem a i ljude uglavnom ne ostavlja ravnodušnim - bilo vožnjama bilo nekim "gafovima" i često nepotrebnim (da ne upotrebim neku težu reč) izjavama. Rosberg nema čak ni to - vozač bez harizme koji uglavnom "izaziva" ravnodušnost. E sad - Mercedes. Neću da se bavim treninzima i kvalifikacijama (bilo je i tu mehaničkih problema za obojicu, startova sa začelja, kazni koje izriče FIA a ne tim) već trkama od '13 kada voze zajedno: Rosberg 7 odustajanja zbog kvara (Australija, Kina i Mađarska 2013., Britanija, Singapur 2014., Italija, Rusija 2015.), Hamilton 5 (Japan 2013., Australija, Kanada, Belgija 2014., Singapur 2015.). Ne znam da li ti je zasmetala instrukcija za propuštanjem u Monte-Carlo-u ove godine. Iskreno, meni nije ali mi je zasmetao Rosberg koji je poslušao instrukcije:) Summa summarum, ako neki tim želi da sabotira jednog od vozača da ne bi osvojio titulu, može to lako i suptilno u tako kompleksnom tehničkom sportu kao što je F1 a da ti i ja uopšte i ne primetimo i ne polemišemo o tome. I prethodnih par sezona kad bi Hamilton vezao par trka bez rezultata javljali su se "teoretičari zavere" a na kraju sezone se nisu ni sećali svojih komentara. Lewis je duže povezan sa Mercedes-om od Rosberg-a koga je pre iznedrio BMW a "usvojile" "Srebrne strele". Videćemo šta će reći naredne trke...

Хумска БГ

pre 7 godina

Lerby Сувим пребројавањем одустајања тешко да ћеш доћи до неког закључка.Ако Розберг има два квара у току сезоне а Луис један, што је прошле године био случај, ту нема места никаквим сумњама.Рецимо Розбергово одустајање у Монци више мислим да је последица префорсирања мотора с обзиром да је јурио за Фетелом из све снаге, некако ме не чуди да му два круга пре краја откаже мотор.Упореди то са ситуацијом када Хамилтону гори мотор у Мађарској током круга за загревање у Q1, то сигурно није грешка возача.Али ако један возач има 4-5 кварова, мало у квалификацијама, мало у трци а други један или ниједан, ту нешто није у реду зар не? Луис је већ неколико пута стартовао или са зачеља или око 10-ог места а Розберг ниједном ван Q3 за ове две и по године.Ајмо даље – заиста се не сећам да је Розберг имао неки пит-стоп који је трајао преко четири секунде, ако и јесте сигурно не на неколико трка узастопно или више таквих у току једне трке а са Луисом је то био случај, пре две године рецимо,у Кини,Шпанији,Канади,Аустрији,Силверстону и ево баш јуче поново.А о тактичким грешкама да не причам,подсетићу те на Монако и Абу Даби прошле године.Што се тиче наредби, било их је и раније али у супротном смеру – ево опет Мађарска 2014.Ове године у Монаку, па после дебакла у Шпанији можда је унутар екипе постигнут неки договор да се уведу наредбе како би се такви инциденти убудуће избегавали, ми то не знамо али не би ме чудило да је тако.
Други део...

Lerby

pre 7 godina

@Хумска БГ
Dobro je da se slažemo oko šefova i inženjera jer Mercedes kao i svi F1 timovi "pršti" u svom sastavu od Britanaca i tako je u F1 decenijama unazad. Apsolutna tehnološka dominacija Ostrvljana a i mnogim nebritanskim timovima u prošlosti i danas baza je na Ostrvu (Mercedes, Red Bull, Force India, delom Haas, čak je i Renault-u odeljenje za šasiju tamo). I u svakom timu ćeš naći najviše glavnih dizajnera i inženjera iz Britanije, čak i u Ferrari-ju i Haas-u. U Mercedes-u nije samo Lowe. Bili su ili su još uvek tu Brawn, Willis, Elliot, Owen, Stevens, Dear, Ellis, Vowles koga je Lewis u nedelju prskao šampanjcem na podijumu itd. Ko zna koliko još njih. Ima i "nesvrstanih" (Aldo Costa). To je možda i najmanje nacionalno homogen sport kada je sastav timova u pitanju. I sponzori se nešto pitaju a negativan imidž nikome ne donosi korist. Tvoj komentar o mehaničarima ima osnova jer me vraća 3 decenije u prošlost kada je Mansell u Williams-u često bio nešto "brži" u box-u od "mog" Piquet-a ali nisam smatrao da je to bilo presudno u njihovoj borbi za titulu. Mada, za vozača i njegove navijače može da bude iritirajuće i ti si to priznao u poslednjoj rečenici. Doduše, bio je Nigel često brži i na stazi ali izgleda da nije znao za čuveno F1 pravilo: "Da bi završio prvi, prvo moraš da završiš!" Njegova slaba tehnička potkovanost i "taktika" gas do daske pa šta bude koštale su ga nekoliko titula i tu ni mala "pomoć prijatelja" nije vredela. Završavam u sledećem komentaru.

Lerby

pre 7 godina

Piquet u drugoj i njihovoj poslednjoj zajedničkoj sezoni u Williams-u jedva da je komunicirao sa nekoliko članova tima i na kraju sezone, osvojivši titulu, napustio tim. Senna i Prost? Tu je tek zanimljiva priča. Senna je već godinu dana pre odlaska u McLaren sarađivao i uspostavio prisnu vezu sa inženjerima Honda-e u Lotus-u i nastavio '88 i u McLaren-u, i kada je Prost na jednoj večeri, pred njihovu drugu zajedničku sezonu '89 pitao jednog od šefova japanske kompanije Nobuhiko-a Kawamoto-a zašto favorizuju Ayrton-a, odgovor je bio: "Želite da znate zašto favorizujemo Senna-u? To je nova i mlada ekipa inženjera koji rade na motorima i koji su naklonjeni Senna-i zato što im on više liči na samuraja a Vi na kompjuter". Jedan član McLaren-ovog tima je to rekao ovako: "Ja sam opsluživao Prost-a kao McLaren-ovog vozača sa Honda-inim motorom, a Senna-u kao Honda-inog vozača sa McLaren-ovom šasijom". Šta je bilo važnije proceni sam. Motor je ipak srce bolida. Te godine, recimo u Monza-i, Senna ima na raspolaganju dva bolida i ekipu od 20-ak ljudi, Prost jedan bolid i 4-5 ljudi. Na treninzima čak 2 sekunde brži od Prost-a, međutim, Senna je odustao na trci i Prost je ostvario još jednu "profesorsku" pobedu. Ponekad ni Kawamoto nije dovoljan. Posle tog saznanja Francuz najavljuje odlazak iz ekipe, dok Senna insistira na njegovom momentalnom otpuštanju iz McLaren-a, kako ne bi sa Prost-om, navodno, otišle i neke tajne u Ferrari. Prost, iako osvaja titulu, razočaran, napušta ekipu...