Formula 1 58

Nedelja, 09.09.2012.

13:57

Hamilton pokorio legendarnu "Moncu"

Vozač Meklarena Luis Hamilton trijumfovao je na 13. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velikoj nagradi Italije.

Hamilton pokorio legendarnu "Moncu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Lerby

pre 11 godina

Što se tiče jučerašnje trke - svaka čast Hamilton-u i Pérez-u pre svih, dobri i Alonso (80. podijum), Massa, Kimi, Schumacher. Šteta za Button-a i Vettel-a. Red Bull posle 33 uyastopne trke prvi put bez bodova (duži niz imali su samo Ferrari, McLaren i BMW Sauber). Ovo je bila 350. pobeda u F1 vozača sa pol pozicije na 871 trci, ili 40,18% svih trka. Koga interesuje, evo kako to izgleda:
1. - 350 pobeda
2. - 204
3. - 109
4. - 57
5. - 44
6. - 34
7. - 20
8. - 16
9. - 4
10. - 8
11. - 5
12. - 4
13. - 3
14. - 5
15. - 1
16. - 2
17. - 2
18. - 1
19. - 1
22. - 1

Lerby

pre 11 godina

Čim Alonso "zakmeči" preko timskog radija a di Montezemolo pred trku po ko zna koji put zapreti da bi Ferrari mogao da napusti F1, nešto mora da "snađe" konkurenciju. Dobro je da je jedan od komentatora stavio snimak njihovog gotovo identičnog prošlogodišnjeg duela samo sa obrnutim ulogama, u istoj krivini (Curva Grande). Tada je Alonso rekao da mu nije palo na pamet da olakša Vettel-u preticanje a danas je valjda Sebastian, po njemu i sudijama, trebalo da "glumi" Massa-u. To su ti dvostruki standardi u izjavama i ponašanju Španca i odlukama sudija. Posle trke je izjavio, nakon što su ga novinari podsetili na prošlogodišnji duel, da "tada nije bilo kazne a danas jeste i da je to velika razlika za ljude koji se razumeju". Vettel je, s druge strane, izjavio da je "možda trebalo da se žalim prošle godine kao što je on (Alonso) ove, ali nisam i neću ni ubuduće".
Ne navijam ni za jednog vozača ali Alonso i FIA prosto "traže" da se "navija" protiv Španca. Jeste najviše pokazao do sada, zasluženo vodi u šampionatu ali neke stvari, kada je u pitanju ovaj vozač, bar u mom slučaju, je nemoguće ignorisati i zaboraviti. Zato, kao i pre 2 godine, neka se, što se mene tiče, ovogodišnji prvak zove Lewis, Vettel, Kimi, nije važno, samo ne Alonso. Mada, imaće vraški težak posao. O "sreći" i "nesreći" (i tako na 20 trka u sezoni!) i o timskim naredbama koje su sada dozvoljene je bespredmetno polemisati...

nekerozberg

pre 11 godina

@znam ponesto
"apsolutno se slažem da je tokom karijere Kimija, možda više nego ostale vozače izdao auto. Dva puta je sezonu završavao kao vice šampion (u doba kad je Ferari sa Šumaherom dominirao), i to uvek sa bodom-dva zaostatka"
Ljudi, ne dajte da vas lazu i nemojte vise lagati sami sebe. KIMI U 2005. GODINI VEC POSLE 3 TRKE ZAOSTAJE ZA ALONSOM VISE BODOVA NEGO STO JE U ZAOSTATKU DANAS! RAZLIKA IZMEDJU NJEGA I ALONSA TE GODINE SKORO DA JE NAJMANJA BILA NA KRAJU - U BODOVIMA VISE OD DVE POBEDE, A ALONSO JE TITULU OSVOJIO DVE TRKE PRE KRAJA! Kakav bod-dva zaostatka? Proverite na formula1.com!
Maleri? Pa to je potpuno razjasnjena stvar i nije u pitanju sreca ili nesreca ili visa sila. Motori u F1 vrteli su se na oko 20000 ili 21000 obrtaja. Kada u krivinu udjete preko sikane i zadnji tocak izgubi podlogu NEMA te elektronike koja moze da to predvidi i tako brzo uspori motor da se ne prevrti preko 22000 i eksplodira. Jedina stvar koja moze da se ucini je da se vozacu kaze da ne vozi tako. I zato je 2005. bila poznata prica o petom levom cilindru koji Mercedes nikako nije umeo da popravi. U ostalom za ceste kvarove motora tih godina (secamo ih se) nadjeno je resenje - od pre par godina limitiran je broj obrtaja motora i sada je odustajanje zbog kvara motora retkost.

ALONSO

pre 11 godina

Daj ljudi sta je s' vama? Pa ne kalkulise Alonso, nego Ferrari, a sve u interesu da Alonso bude sampion. Ako cemo tako koji vozac ne kalkulise, reci te mi? Alonso je trenutno najbolji vozac i budite sigurni da ce biti sampion.

znam ponesto

pre 11 godina

@vts apsolutno se slažem da je tokom karijere Kimija, možda više nego ostale vozače izdao auto. Dva puta je sezonu završavao kao vice šampion (u doba kad je Ferari sa Šumaherom dominirao), i to uvek sa bodom-dva zaostatka. Ali ne slažem sa time što smatraš da Alonso nije borben i što je samo "pustio" Pereza. Msm, ako si pratio trku znaš koliko je sekundi po krugu Serhio nadoknađivao. Dečko je leteo i da je imao možda dva kruga više borio bi se za pobedničko postolje. Nije to zahvaljujući tome što Zauber ima strašno brz bolid, nego zato što su imali dobru strategiju, koja se razlikovala od strategije drugih timova. Zašto bi Alonso rizikovao sigurno 3. mesto i trošio (ionako već istrošene) pneumatike da se borio sa bolidom koji je brži jer ima svežije pneumatike? Da bi završio kao Kimi u Kini? Ili da bi ponovio scenario iz Kanade? Baš da vidim koliko vas, koji ga optužujete za "kalkulisanje", bi se upustilo u takav duel. A što se tiče propuštanja, msm da je iz aviona jasno da Masa više nije isti vozač kakav je bio i Alonso bi ga prestigao - pre ili kasnije. Tako da, zašto ne bi učinio kolegi koji se bori za šampionat u kojem on nema nikakve šanse? A da, i poređenje Vebera i Fetela sa njima je besmisleno. I Veber i Fetel su u igri za titulu, zašto bi za ime sveta, Red Bull ijednom rekao da se skloni drugome? I što se tiče Fetelovog izguravanja i "slične situacije" od prošle godine, ko je gledao prenos preko Sky sport-a, odmah su posle trke pravili poređenje između te dve situacije i na slow-motion se lepo vidi da je Alonso ostavio sasvim dovoljno prostora da Fetel prođe. Više nego što je Fetel ostavio sad.

Djox

pre 11 godina

@vts
Ne ocekuj od mene da pravim statistiku,neka je pravi onaj ko tvrdi da postoji "sreca" u statistici.
"Sreca" ne postoji niti u jednoj formuli,ali ocigledno postoji u sujevernim glavama.

vts

pre 11 godina

@Djox
ajde da napravimo tu statistiku pa cemo videti da je zbog otpadanja tockova, eksplozija motora, otpadanja zadnjeg krila i raznih drugih kvarova Kimi izgubio bar 4 puta vise bodova od Alonsa.

Alonsko je vrhunski vozac, sto je i dokazao na ovoj trci i u celoj katrijeri. ali ipak ga ne gotivim zato sto previse kalkulise, apsolutno se nije ni trudio da se odbrani od Pereza, jer mu je bilo suvise rizicno a i verovatno se nadao da se ako ga pusti Perez lakse stici Hamiltona. cim ga je fetel izgurao odmah je morao da urgira da se nesto uradi povodom toga. kad ste videli da je veber propustio fetela? Na ovoj trci ne vazi prica da je ferari los a Alonso pravi cuda, po masinom tempu se vidi da je ferari verovatno imao i najbolju formulu ovaj za ovaj vikend.
i jos nesto potrazite malo po internrtu o tome kakvu je sve nedozvoljenu elektroniku imao Alonsov sampionski reno.

Djox

pre 11 godina

@Denko
Razumem da se nekome Alonso ne svidja kao licnost i o tome necu da raspravljam.
Alonso je dva puta izgubio titulu u zadnjoj trci,koliko danasnjih vozaca je imalo slicnu srecu?Koliko drugih vozaca je dozivelo da im nekoliko puta otpadaju tockovi dok se bore za titulu u jednoj sezoni?Ako cemo da tvdimo da neko "ima srece" onda se mora napraviti ozbiljna statistika o tome koliko je puta kome otkazao motor/menjac/pukla guma/greske boksa i slicno.Kada bi neko to napravio je video bi da svim vozacima sleduje slicna doza "srece" i "nesrece",sto je zapravo i jedino moguce.

nekerozberg 3

pre 11 godina

Alonso vozic? Neagresivan? Cetvoricu u prvom krugu (i Kimija naravno)! Zalonso? Zalio se na Fetela preko veze ali ga ladno i obiso pre kazne za Fetela! Masa ga propustio po naredbi, da! Ali pre nego sto je obisao Masu, Alonso je bio 14 sekundi iza Luisa, a nakon 4-5 kruga i obilaska Mase, 12 sekundi!

Najzad Mclaren i Ferrari brzi od Redbulla. Ono sto ne volim kod Redbula to je ovaj dogovor oko kvarova. Uvek nekako predvide kvar 5 kruga unapred a onda ili pobede jer kvara nije ni bilo ili se parkiraju da kao ustede neki motor.
I dalje najvise strepim od Fetela (realno Alonso ce od poslednjih 7 trka zavrsiti i to u dobrom plasmanu bar 6, a Hamilton em zaostaje 37 boda em ce mu se nesto desiti bar u 2 trke).
DAO BIH ALONSOVU RAZLIKU U ODNOSU NA HAMILTONA POD USLOVOM DA SAMO NJIH DVOJICA BUDU U KONKURENCIJI ZA TITULU. NEKA BUDU NJIH DVOJICA IZJEDNACENI I NEKA SE SAMO ONI BORE, ALONSO PROTIV HAMILTONA, FERARI PROTIV MCLARENA I DA UZIVAMO. Objektivno uskraceni smo za taj dvoboj od 2007.

Alex PB

pre 11 godina

Dobra trka! Navijam za Meklaren i Hamiltona i drago mi je sto je pobedio, naravno! Steta za Batona, Perez-odlicna taktika! Sto se tice Alonsa, svakako je klasa vozac, ne navijam za njega, ali treba se setiti da i on ponekad nije imao srece, narocito 2010. godine kada se borio za sampionat, cini mi se da je ta godina. Imao je sedam bodova prednosti uoci zadnje trke, ali je zbog katastrofalne taktike tima, ostao bez titule zaglavivsi se iza Kubice.
Ono sto me nervira kod Ferarija, je ta timska naredba, mada znam da su nazalost od ove sezone dozvoljene.Ta pojava je prisutna i kod drugih timova, ali u znatno manjoj meri.
Posle Hamiltona, najvise gotivim Kimija i voleo bih da dodje do jedne pobede do kraja sampionata! Danas je dobro vozio, sa obzirom da Lotus nikako da instalise taj svoj DDRS!
Veliki pozdrav za sve ljubitelje F1!

huistory

pre 11 godina

1) ko si ti da kazes ko ima najbolji bolid?
2) od koga je Maasa brzi, pa su morali da ga mole da propusti Alonsa i zaostane 10 sekundi u 15 krugova...
3) Weber zna, pa onda malo zaboravi da vozi, pa se ponekad seti, pa pred kraj sezone ne zna da podesi auto....
4) Ferari je tu i kada je najbolji, ali i kada ne pobedjuje. Ne povlaci se u misju rupu kada podje nizbrdo. Ne boji se loseg marketinga kao ostali poizvodjaci. Ferari mnogo vise gubi kada ne pobedjuje nego npr Tojota kada je na zacelju.....ali je uvek tu. Gde su trkaci Porsche, Jaguar, Aston, BMW...

Denko

pre 11 godina

Djox,
Odgovor na tvoje pitanje u vezi Alonsa: Nisam njegov fan niti ga mrzim, znaci odgovor ce bili realan. Alonso je klasa vozac, jedan od najboljih u prosle 10 godine, tu nema dileme. Ali imam utisak da je malo arogantan i da uvek optuzuje svoje kolege za vreve trke. Sto se tice srece, Alonso je ima najvise. 2005 postao sampion zato sto Kimijev Mercedes u kljucnim trenucima nije izdrzao do kraja. Da Schumijev Ferari nije crknuo za VG Japana 2006 pitanje je dali bi Alonso postao sampion po drugi put. Ima jos mnogo primera kad je Alonso srecno pobedjivao, pogotovo kad se vratio u Beneton. Sreca je potreba svakome ali je Alonso ima vise nego bilo koga u F1. Ne dovodi se u pitanje njegov vozacki kvalitet i veliku snalazlivost za vreme trke ali moramo priznati da ga i sreca prati. Pozdrav

Nando1

pre 11 godina

Uvek ciram ove komentare i uvek se iznwrviram i pitam se zasto ih uopste i citam. Tolaka doza neznanja, ne objektivnosti i bezrazlozne pakosti na jednom mestu me uvek iznervira. Ok, svako od nas ima nekog za koga navija i svoje razloge zasto je to tako ali ljudi...preterujete! Sve su to vrhunski vozaci i svi zasluzuju u najmanju ruku postovanje. Navijam za Alonsa od kad je u f1 i cinjenica je da on iz trke u trku pokazuje zasto je trenutno najbolji, i kad ima bolid i kad nema, on je danas prestigao fetela pre kazne, normalno je da ce masa da ga pusti kada nista drugo nije u stanju da uradi za tim... Ne vidim zasto je bilo sta od toga diskutabilno. A ka vidim komentare tipa "lako je njemu kad ima brz bolid" mogu samo da se nasmejem, taj isti "krs" koji vozi Kimi je skoro celu sezonu brzi od ferarija tako da...sigurno bi fetel na prosloj trci bio drugi da se nije desilo sve sto se desilo, kako da ne...malo objektivnosti ne bi skodilo...

Urkegp

pre 11 godina

Bravo Djox. Sve si objasnio. Alonso je trenutno najbolji vozac u F1 prema ocenama vecine vozaca F1 kako bivsih tako i sadasnjih. A sto se tice pojma srece citirao bih najboljeg skijasa svih vremena Ingemara Stenmarka: "Ja ne znam nista o sreci, znam samo da sto vise treniram imam sve vise srece".

darker

pre 11 godina

Alonso i Kimi su jedini koji ove godine zasluzuju titulu,u svakoj utrci su pri vrhu cak i ako njihovom bolidu ne odgovara staza ili vremenski uvjeti dok su svi ostali imali velikih padova ove godine,naravno Kimi ako zeli osvojiti ovo mora upisati neku pobjedu do kraja sezone.

Djox

pre 11 godina

Moze li neko od ovde potpisanih komentatora da prizna,ko je tvorac genijalne misli da neko dobro vozi zato sto ima srece?Ovo se nikada nije desilo u istoriji sporta,da se optuzi najbolji da ima srece!?Istine,u svetu niko Alonsa nece optuziti za slican zlocin,toga ima samo kod nas.

de la hoya

pre 11 godina

Lotus na brzim stazama nema nikakve sanse protiv Meklarena i Ferarija.Srecom po njih sada idu nesto sporije staze.Mozda Kimi i ima sansu za titulu.

nikola

pre 11 godina

Imate prenose trke f1 na ATV.Ja imam OPEN IPTV i imam taj program i preko njega gledam trke. Doduse nema prenosa kvalifikacija ali kad nema kise dobar je i led.

vlada

pre 11 godina

Matori Schumaher da ima malo bolji bolid, ne bi se "tamo neki Hamilton" (da se razumemo, respect za hamiltona) sepurio na prvom mestu!!!

Stvarno je veliki sampion i dalje i to pokazuje iz trke u trku. Kada se vratio u F1 nije mi se dopadala ta ideja ali sada bogami, sam vrlo srecan sto je u cirkusu!

andrija

pre 11 godina

nisu mi jasni ljudi koji kazu da alonso je sreckovic i da nezna da vozi i da mu se sve namesta!!do ove trke su imali slabiji bolid od konkurencije,ako nezna da vozi kako to da je decko prvi,kako to da sumaher o kome ne treba trositi reci kaze da je najkompletniji vozac danasnjice??i zar mislite da masu ne bi uspio preteci do kraja trke i da ga nije propustio??i fetela je obisao na stazi ne kroz kaznu koju je dobio kasnije..svaka cast perezu na voznji i odlicnoj strategiji,hamilton rutinski do pobede i bez prave borbe za prvo mesto..

Nikola

pre 11 godina

Ne razumem kako mozete da hvalite toliko Alonsa, kazete startovao 10 zavrsio 3, nista novo, Sumi, Kimi pa i Hemilton ( kog uopste ne volim ) prethodnih godina su startovali sa poslednjih pozicija pa su zavrsavali na postolju. Stoji to da je Alonso sjajan vozac, ali on tokom cele sezone ima i jedan od najboljih bolida, mene vise odusevljava Kimi koji vozi prsli Lotus, a 3 je u generalnom plasmanu.

sreća,sreća-vozić

pre 11 godina

Izgleda da u Ferariju i sponzorskom pulu oko njega nisu čuli da kad biraju vozača moraju prvo da se uvere da ima sreće.
Idu pogrešnim putem plaćajući najviše miliona evra u F1 za čoveka za koga misle da ume da vozi,pobedjuje i da im uloženo vrati.
Odstranjuju jednog Rajkonena iz tima da bi napravili mesta običnom srećkoviću koji osvoji 20+ pobeda i 80-tak podijuma na štekanje,kalkulantsvo, vozić i da ne zaboravim-sreću.
Džaba studiraše tolike fakultete kad je sreća presudna, a još kad traje čitavu deceniju onda nema argumenta protiv.
Biće da nemaju pojma i to im se to sada obija o glavu prvim mestom u plasmanu vozača i u najvećem broju slučajeva borbom za titulu(od 2010 do 2012).

Boki

pre 11 godina

Svaka cast Schummiju i Raikkonenu, izvukli su maximum iz bolida. Da su imali jos koji krug vise verovatno bi Raikkonen obisao Massu a Schummi obojicu

dragan

pre 11 godina

Trka kao trka nista posebno.Cestitam hamiltonu perezu i alonsu.Fetel bi trebao da nauci da gubi,a Alonso da malo prestane da se tuzaka jer bilo je situacija slicnim ovoj danas,a da da pomenuti nije kaznjen.Ali boze moj vozilo se u Italiji.

Pavle Stankovic

pre 11 godina

Svaka cast za Hamiltona,a Perez je pokazao da moze da se nosi sa iskusnijim vozicaima.Steta za Batona,sampionat je mogao biti neizvesniji...

sarlo

pre 11 godina

Ne znam zbog cega dramite oko pustanja Alonsa da bude ispred Mase. Pa od ove sezone (ili od prosle) je to dozvoljeno. Timski rad, sta vam nije jasno?

Nelson Piquet

pre 11 godina

Ne razumem sve koji se hvataju za prolaz Alonsa pored Mase, a pritom odlicnu voznju Spanca stavljaju po strani. A kako bi po vama Tim trebao da reguje u sezoni gde ce bod odluciti sampiona, a drugi vozac nema nikakvih sansi da bude No1? Da kaze koljite se, izbacite jedan drugog? Smesno, postoji Tim i njegov interes, ma koliko vristali oni koji ne razumeju.

Mr. X

pre 11 godina

Све честитке победнику! Не желим да омаловажавам, али са прве стартне позиције завршити на првој, хмммммм..... Наравно треба и освојити прву стартну позицију. Штета због Батона. Прљав потез Фетела, прљав, као да му је деда Шумахер био учитељ. Али једна ствар стоји! Са 13 стартне позиције и са 10 стартне позиције, завршити трку на 2 и 3 месту, то могу само врхунски возачи, нико други!!!! Браво Перез, браво Алонсо! БРАВО!!!! Немам речи!!!!
(Александар 3105, 09. septembar 2012 15:54)
Alonsu je jedna pozicija poklonjena, Baton odustao itd... Jedino bravo za Pereza i taktiku Saubera.

Milider

pre 11 godina

Sramota! Opet pobeda McLarena-a. Šta radi FIA? Gde su kazne, gde je oduzimanje pobeda i bodova ili već imaju zatvoreno sve do kraja za Ferrari?

Crnogorac

pre 11 godina

Ja samo ne znam sto ce tebi komentar ovakve vrste.Dobro si od cijelog F1 vikenda uspio to da izvuces.Hamiltone gazi ovog sreckovica Alonsa!

optimus

pre 11 godina

to sto se zvizdalo himni crne gore u areni je bruka,ali cisto eto da nas balkance ne smatraju divljacima,pomenucu zvizdanje engleske himne ili velike britanije(ne znam tacno),danas na formuli 1 od strane italijanskih navijaca,ferarija naravno....ja sam crnogorac,ali mrzim kad prozivaju balkance za sve najgore sto se desava...

SQI

pre 11 godina

Nando majstorski! Obišao je sve od kojih ima daleko jači bolid, Vettela i Buttona je dobio odustajanjem i kaznama, a šlag na tortu je fantastični prolazak pored Masse. Za to što ga je Perez prošao ima opravdanje - nije ni video Meksikanca koji je samo proleteo pored njega.

Denko

pre 11 godina

Prosle godine smo videli nesto slicno (da ne kazem isto) ali uloge su bile obrnute. Tada je Fetel zavrsio pored staze a Fernadno nije dobio kaznu.

Fernando sampion

pre 11 godina

Steta za Alonsa sto nije uspeo da sacuva drugo mesto ali svaka mu cast lik je krenuo sa desetog i zavrsio na podijumu,tokom celog vikenda je imao probleme na kraju mu se i vratilo za onaj baksuzluk na prosloj trci u vidu odustajanja Fetela,a sta tek reci za Pereza covek me odusevio u zadnjih 10-15 krugova kao da je leteo svaka mu cast.

pgf

pre 11 godina

cudo je voziti za ferrari,to najbolje znaju oni koji su ga vozili.kad navijas za ferrari moras se pomiriti sa sudbinom ko ga vozi!meksikanac postaje ljubimac navijaca i kud ces vecu preporuku od ove danas,pa montezemalo zar treba razmisljati mnogo!vrati on dug zalonsu za maleziju,ovaj gore sve vidi.dali je vetel zasluzio kaznu .dvostrukog sampiona sa spoljne strane i to u sauberu ,cudo sto ga ne kaznise!hamilton muski svaka cast. kimi i sumi vise nego planirano.zalonsu bolje lezi kamera u ruci nego volan,onaj svenk mu je bolji nego motanje u krivini askari!voljeli to ili ne sreckovic je vise nego sto zna.

Александар 3105

pre 11 godina

Све честитке победнику! Не желим да омаловажавам, али са прве стартне позиције завршити на првој, хмммммм..... Наравно треба и освојити прву стартну позицију. Штета због Батона. Прљав потез Фетела, прљав, као да му је деда Шумахер био учитељ. Али једна ствар стоји! Са 13 стартне позиције и са 10 стартне позиције, завршити трку на 2 и 3 месту, то могу само врхунски возачи, нико други!!!! Браво Перез, браво Алонсо! БРАВО!!!! Немам речи!!!!

Mrki

pre 11 godina

Nebi komentarisao previše utrku jer i nije bila nešto posebna,ali veličina se vidi U Kimiju koji je sa bolidom koji je danas bio katastrofalan uzeo peto mesto.Fantastično.Za mene ubedljivo najbolji vozač koji izvlači maksimalno iz ovog Lotusa.

znam ponesto

pre 11 godina

Jao, Red Bull bez bodova, Baton odustao, Nando na postolju, Kimi treći u šampionatu (uprkos traljavom Lotusu). Pa, ne znam, trka skoro iz snova. :)

KIMI NS

pre 11 godina

Otkud bas u Italiji da se najmanji incident u kome je kukavac ugrozen,ekspresno kazni konkurencija.Nema sta,zabari su zabari.Nemoj da cujem da je kukavni srecko vozac.

tegeltija

pre 11 godina

O Alonsu više ni reč. Ovo što je Vetel uradio pri brzini od 300 km, pravom šampionu ne bi palo ni na pamet! Dosta više ovih instant šampiona.

znam ponesto

pre 11 godina

Jao, Red Bull bez bodova, Baton odustao, Nando na postolju, Kimi treći u šampionatu (uprkos traljavom Lotusu). Pa, ne znam, trka skoro iz snova. :)

KIMI NS

pre 11 godina

Otkud bas u Italiji da se najmanji incident u kome je kukavac ugrozen,ekspresno kazni konkurencija.Nema sta,zabari su zabari.Nemoj da cujem da je kukavni srecko vozac.

Fernando sampion

pre 11 godina

Steta za Alonsa sto nije uspeo da sacuva drugo mesto ali svaka mu cast lik je krenuo sa desetog i zavrsio na podijumu,tokom celog vikenda je imao probleme na kraju mu se i vratilo za onaj baksuzluk na prosloj trci u vidu odustajanja Fetela,a sta tek reci za Pereza covek me odusevio u zadnjih 10-15 krugova kao da je leteo svaka mu cast.

tegeltija

pre 11 godina

O Alonsu više ni reč. Ovo što je Vetel uradio pri brzini od 300 km, pravom šampionu ne bi palo ni na pamet! Dosta više ovih instant šampiona.

Nelson Piquet

pre 11 godina

Ne razumem sve koji se hvataju za prolaz Alonsa pored Mase, a pritom odlicnu voznju Spanca stavljaju po strani. A kako bi po vama Tim trebao da reguje u sezoni gde ce bod odluciti sampiona, a drugi vozac nema nikakvih sansi da bude No1? Da kaze koljite se, izbacite jedan drugog? Smesno, postoji Tim i njegov interes, ma koliko vristali oni koji ne razumeju.

optimus

pre 11 godina

to sto se zvizdalo himni crne gore u areni je bruka,ali cisto eto da nas balkance ne smatraju divljacima,pomenucu zvizdanje engleske himne ili velike britanije(ne znam tacno),danas na formuli 1 od strane italijanskih navijaca,ferarija naravno....ja sam crnogorac,ali mrzim kad prozivaju balkance za sve najgore sto se desava...

Mrki

pre 11 godina

Nebi komentarisao previše utrku jer i nije bila nešto posebna,ali veličina se vidi U Kimiju koji je sa bolidom koji je danas bio katastrofalan uzeo peto mesto.Fantastično.Za mene ubedljivo najbolji vozač koji izvlači maksimalno iz ovog Lotusa.

sarlo

pre 11 godina

Ne znam zbog cega dramite oko pustanja Alonsa da bude ispred Mase. Pa od ove sezone (ili od prosle) je to dozvoljeno. Timski rad, sta vam nije jasno?

Denko

pre 11 godina

Prosle godine smo videli nesto slicno (da ne kazem isto) ali uloge su bile obrnute. Tada je Fetel zavrsio pored staze a Fernadno nije dobio kaznu.

dragan

pre 11 godina

Trka kao trka nista posebno.Cestitam hamiltonu perezu i alonsu.Fetel bi trebao da nauci da gubi,a Alonso da malo prestane da se tuzaka jer bilo je situacija slicnim ovoj danas,a da da pomenuti nije kaznjen.Ali boze moj vozilo se u Italiji.

SQI

pre 11 godina

Nando majstorski! Obišao je sve od kojih ima daleko jači bolid, Vettela i Buttona je dobio odustajanjem i kaznama, a šlag na tortu je fantastični prolazak pored Masse. Za to što ga je Perez prošao ima opravdanje - nije ni video Meksikanca koji je samo proleteo pored njega.

andrija

pre 11 godina

nisu mi jasni ljudi koji kazu da alonso je sreckovic i da nezna da vozi i da mu se sve namesta!!do ove trke su imali slabiji bolid od konkurencije,ako nezna da vozi kako to da je decko prvi,kako to da sumaher o kome ne treba trositi reci kaze da je najkompletniji vozac danasnjice??i zar mislite da masu ne bi uspio preteci do kraja trke i da ga nije propustio??i fetela je obisao na stazi ne kroz kaznu koju je dobio kasnije..svaka cast perezu na voznji i odlicnoj strategiji,hamilton rutinski do pobede i bez prave borbe za prvo mesto..

Boki

pre 11 godina

Svaka cast Schummiju i Raikkonenu, izvukli su maximum iz bolida. Da su imali jos koji krug vise verovatno bi Raikkonen obisao Massu a Schummi obojicu

Nikola

pre 11 godina

Ne razumem kako mozete da hvalite toliko Alonsa, kazete startovao 10 zavrsio 3, nista novo, Sumi, Kimi pa i Hemilton ( kog uopste ne volim ) prethodnih godina su startovali sa poslednjih pozicija pa su zavrsavali na postolju. Stoji to da je Alonso sjajan vozac, ali on tokom cele sezone ima i jedan od najboljih bolida, mene vise odusevljava Kimi koji vozi prsli Lotus, a 3 je u generalnom plasmanu.

Djox

pre 11 godina

Moze li neko od ovde potpisanih komentatora da prizna,ko je tvorac genijalne misli da neko dobro vozi zato sto ima srece?Ovo se nikada nije desilo u istoriji sporta,da se optuzi najbolji da ima srece!?Istine,u svetu niko Alonsa nece optuziti za slican zlocin,toga ima samo kod nas.

Crnogorac

pre 11 godina

Ja samo ne znam sto ce tebi komentar ovakve vrste.Dobro si od cijelog F1 vikenda uspio to da izvuces.Hamiltone gazi ovog sreckovica Alonsa!

Pavle Stankovic

pre 11 godina

Svaka cast za Hamiltona,a Perez je pokazao da moze da se nosi sa iskusnijim vozicaima.Steta za Batona,sampionat je mogao biti neizvesniji...

Urkegp

pre 11 godina

Bravo Djox. Sve si objasnio. Alonso je trenutno najbolji vozac u F1 prema ocenama vecine vozaca F1 kako bivsih tako i sadasnjih. A sto se tice pojma srece citirao bih najboljeg skijasa svih vremena Ingemara Stenmarka: "Ja ne znam nista o sreci, znam samo da sto vise treniram imam sve vise srece".

Александар 3105

pre 11 godina

Све честитке победнику! Не желим да омаловажавам, али са прве стартне позиције завршити на првој, хмммммм..... Наравно треба и освојити прву стартну позицију. Штета због Батона. Прљав потез Фетела, прљав, као да му је деда Шумахер био учитељ. Али једна ствар стоји! Са 13 стартне позиције и са 10 стартне позиције, завршити трку на 2 и 3 месту, то могу само врхунски возачи, нико други!!!! Браво Перез, браво Алонсо! БРАВО!!!! Немам речи!!!!

vlada

pre 11 godina

Matori Schumaher da ima malo bolji bolid, ne bi se "tamo neki Hamilton" (da se razumemo, respect za hamiltona) sepurio na prvom mestu!!!

Stvarno je veliki sampion i dalje i to pokazuje iz trke u trku. Kada se vratio u F1 nije mi se dopadala ta ideja ali sada bogami, sam vrlo srecan sto je u cirkusu!

darker

pre 11 godina

Alonso i Kimi su jedini koji ove godine zasluzuju titulu,u svakoj utrci su pri vrhu cak i ako njihovom bolidu ne odgovara staza ili vremenski uvjeti dok su svi ostali imali velikih padova ove godine,naravno Kimi ako zeli osvojiti ovo mora upisati neku pobjedu do kraja sezone.

Milider

pre 11 godina

Sramota! Opet pobeda McLarena-a. Šta radi FIA? Gde su kazne, gde je oduzimanje pobeda i bodova ili već imaju zatvoreno sve do kraja za Ferrari?

Nando1

pre 11 godina

Uvek ciram ove komentare i uvek se iznwrviram i pitam se zasto ih uopste i citam. Tolaka doza neznanja, ne objektivnosti i bezrazlozne pakosti na jednom mestu me uvek iznervira. Ok, svako od nas ima nekog za koga navija i svoje razloge zasto je to tako ali ljudi...preterujete! Sve su to vrhunski vozaci i svi zasluzuju u najmanju ruku postovanje. Navijam za Alonsa od kad je u f1 i cinjenica je da on iz trke u trku pokazuje zasto je trenutno najbolji, i kad ima bolid i kad nema, on je danas prestigao fetela pre kazne, normalno je da ce masa da ga pusti kada nista drugo nije u stanju da uradi za tim... Ne vidim zasto je bilo sta od toga diskutabilno. A ka vidim komentare tipa "lako je njemu kad ima brz bolid" mogu samo da se nasmejem, taj isti "krs" koji vozi Kimi je skoro celu sezonu brzi od ferarija tako da...sigurno bi fetel na prosloj trci bio drugi da se nije desilo sve sto se desilo, kako da ne...malo objektivnosti ne bi skodilo...

Denko

pre 11 godina

Djox,
Odgovor na tvoje pitanje u vezi Alonsa: Nisam njegov fan niti ga mrzim, znaci odgovor ce bili realan. Alonso je klasa vozac, jedan od najboljih u prosle 10 godine, tu nema dileme. Ali imam utisak da je malo arogantan i da uvek optuzuje svoje kolege za vreve trke. Sto se tice srece, Alonso je ima najvise. 2005 postao sampion zato sto Kimijev Mercedes u kljucnim trenucima nije izdrzao do kraja. Da Schumijev Ferari nije crknuo za VG Japana 2006 pitanje je dali bi Alonso postao sampion po drugi put. Ima jos mnogo primera kad je Alonso srecno pobedjivao, pogotovo kad se vratio u Beneton. Sreca je potreba svakome ali je Alonso ima vise nego bilo koga u F1. Ne dovodi se u pitanje njegov vozacki kvalitet i veliku snalazlivost za vreme trke ali moramo priznati da ga i sreca prati. Pozdrav

de la hoya

pre 11 godina

Lotus na brzim stazama nema nikakve sanse protiv Meklarena i Ferarija.Srecom po njih sada idu nesto sporije staze.Mozda Kimi i ima sansu za titulu.

pgf

pre 11 godina

cudo je voziti za ferrari,to najbolje znaju oni koji su ga vozili.kad navijas za ferrari moras se pomiriti sa sudbinom ko ga vozi!meksikanac postaje ljubimac navijaca i kud ces vecu preporuku od ove danas,pa montezemalo zar treba razmisljati mnogo!vrati on dug zalonsu za maleziju,ovaj gore sve vidi.dali je vetel zasluzio kaznu .dvostrukog sampiona sa spoljne strane i to u sauberu ,cudo sto ga ne kaznise!hamilton muski svaka cast. kimi i sumi vise nego planirano.zalonsu bolje lezi kamera u ruci nego volan,onaj svenk mu je bolji nego motanje u krivini askari!voljeli to ili ne sreckovic je vise nego sto zna.

Mr. X

pre 11 godina

Све честитке победнику! Не желим да омаловажавам, али са прве стартне позиције завршити на првој, хмммммм..... Наравно треба и освојити прву стартну позицију. Штета због Батона. Прљав потез Фетела, прљав, као да му је деда Шумахер био учитељ. Али једна ствар стоји! Са 13 стартне позиције и са 10 стартне позиције, завршити трку на 2 и 3 месту, то могу само врхунски возачи, нико други!!!! Браво Перез, браво Алонсо! БРАВО!!!! Немам речи!!!!
(Александар 3105, 09. septembar 2012 15:54)
Alonsu je jedna pozicija poklonjena, Baton odustao itd... Jedino bravo za Pereza i taktiku Saubera.

sreća,sreća-vozić

pre 11 godina

Izgleda da u Ferariju i sponzorskom pulu oko njega nisu čuli da kad biraju vozača moraju prvo da se uvere da ima sreće.
Idu pogrešnim putem plaćajući najviše miliona evra u F1 za čoveka za koga misle da ume da vozi,pobedjuje i da im uloženo vrati.
Odstranjuju jednog Rajkonena iz tima da bi napravili mesta običnom srećkoviću koji osvoji 20+ pobeda i 80-tak podijuma na štekanje,kalkulantsvo, vozić i da ne zaboravim-sreću.
Džaba studiraše tolike fakultete kad je sreća presudna, a još kad traje čitavu deceniju onda nema argumenta protiv.
Biće da nemaju pojma i to im se to sada obija o glavu prvim mestom u plasmanu vozača i u najvećem broju slučajeva borbom za titulu(od 2010 do 2012).

Lerby

pre 11 godina

Čim Alonso "zakmeči" preko timskog radija a di Montezemolo pred trku po ko zna koji put zapreti da bi Ferrari mogao da napusti F1, nešto mora da "snađe" konkurenciju. Dobro je da je jedan od komentatora stavio snimak njihovog gotovo identičnog prošlogodišnjeg duela samo sa obrnutim ulogama, u istoj krivini (Curva Grande). Tada je Alonso rekao da mu nije palo na pamet da olakša Vettel-u preticanje a danas je valjda Sebastian, po njemu i sudijama, trebalo da "glumi" Massa-u. To su ti dvostruki standardi u izjavama i ponašanju Španca i odlukama sudija. Posle trke je izjavio, nakon što su ga novinari podsetili na prošlogodišnji duel, da "tada nije bilo kazne a danas jeste i da je to velika razlika za ljude koji se razumeju". Vettel je, s druge strane, izjavio da je "možda trebalo da se žalim prošle godine kao što je on (Alonso) ove, ali nisam i neću ni ubuduće".
Ne navijam ni za jednog vozača ali Alonso i FIA prosto "traže" da se "navija" protiv Španca. Jeste najviše pokazao do sada, zasluženo vodi u šampionatu ali neke stvari, kada je u pitanju ovaj vozač, bar u mom slučaju, je nemoguće ignorisati i zaboraviti. Zato, kao i pre 2 godine, neka se, što se mene tiče, ovogodišnji prvak zove Lewis, Vettel, Kimi, nije važno, samo ne Alonso. Mada, imaće vraški težak posao. O "sreći" i "nesreći" (i tako na 20 trka u sezoni!) i o timskim naredbama koje su sada dozvoljene je bespredmetno polemisati...

nekerozberg 3

pre 11 godina

Alonso vozic? Neagresivan? Cetvoricu u prvom krugu (i Kimija naravno)! Zalonso? Zalio se na Fetela preko veze ali ga ladno i obiso pre kazne za Fetela! Masa ga propustio po naredbi, da! Ali pre nego sto je obisao Masu, Alonso je bio 14 sekundi iza Luisa, a nakon 4-5 kruga i obilaska Mase, 12 sekundi!

Najzad Mclaren i Ferrari brzi od Redbulla. Ono sto ne volim kod Redbula to je ovaj dogovor oko kvarova. Uvek nekako predvide kvar 5 kruga unapred a onda ili pobede jer kvara nije ni bilo ili se parkiraju da kao ustede neki motor.
I dalje najvise strepim od Fetela (realno Alonso ce od poslednjih 7 trka zavrsiti i to u dobrom plasmanu bar 6, a Hamilton em zaostaje 37 boda em ce mu se nesto desiti bar u 2 trke).
DAO BIH ALONSOVU RAZLIKU U ODNOSU NA HAMILTONA POD USLOVOM DA SAMO NJIH DVOJICA BUDU U KONKURENCIJI ZA TITULU. NEKA BUDU NJIH DVOJICA IZJEDNACENI I NEKA SE SAMO ONI BORE, ALONSO PROTIV HAMILTONA, FERARI PROTIV MCLARENA I DA UZIVAMO. Objektivno uskraceni smo za taj dvoboj od 2007.

Alex PB

pre 11 godina

Dobra trka! Navijam za Meklaren i Hamiltona i drago mi je sto je pobedio, naravno! Steta za Batona, Perez-odlicna taktika! Sto se tice Alonsa, svakako je klasa vozac, ne navijam za njega, ali treba se setiti da i on ponekad nije imao srece, narocito 2010. godine kada se borio za sampionat, cini mi se da je ta godina. Imao je sedam bodova prednosti uoci zadnje trke, ali je zbog katastrofalne taktike tima, ostao bez titule zaglavivsi se iza Kubice.
Ono sto me nervira kod Ferarija, je ta timska naredba, mada znam da su nazalost od ove sezone dozvoljene.Ta pojava je prisutna i kod drugih timova, ali u znatno manjoj meri.
Posle Hamiltona, najvise gotivim Kimija i voleo bih da dodje do jedne pobede do kraja sampionata! Danas je dobro vozio, sa obzirom da Lotus nikako da instalise taj svoj DDRS!
Veliki pozdrav za sve ljubitelje F1!

Djox

pre 11 godina

@vts
Ne ocekuj od mene da pravim statistiku,neka je pravi onaj ko tvrdi da postoji "sreca" u statistici.
"Sreca" ne postoji niti u jednoj formuli,ali ocigledno postoji u sujevernim glavama.

huistory

pre 11 godina

1) ko si ti da kazes ko ima najbolji bolid?
2) od koga je Maasa brzi, pa su morali da ga mole da propusti Alonsa i zaostane 10 sekundi u 15 krugova...
3) Weber zna, pa onda malo zaboravi da vozi, pa se ponekad seti, pa pred kraj sezone ne zna da podesi auto....
4) Ferari je tu i kada je najbolji, ali i kada ne pobedjuje. Ne povlaci se u misju rupu kada podje nizbrdo. Ne boji se loseg marketinga kao ostali poizvodjaci. Ferari mnogo vise gubi kada ne pobedjuje nego npr Tojota kada je na zacelju.....ali je uvek tu. Gde su trkaci Porsche, Jaguar, Aston, BMW...

Djox

pre 11 godina

@Denko
Razumem da se nekome Alonso ne svidja kao licnost i o tome necu da raspravljam.
Alonso je dva puta izgubio titulu u zadnjoj trci,koliko danasnjih vozaca je imalo slicnu srecu?Koliko drugih vozaca je dozivelo da im nekoliko puta otpadaju tockovi dok se bore za titulu u jednoj sezoni?Ako cemo da tvdimo da neko "ima srece" onda se mora napraviti ozbiljna statistika o tome koliko je puta kome otkazao motor/menjac/pukla guma/greske boksa i slicno.Kada bi neko to napravio je video bi da svim vozacima sleduje slicna doza "srece" i "nesrece",sto je zapravo i jedino moguce.

znam ponesto

pre 11 godina

@vts apsolutno se slažem da je tokom karijere Kimija, možda više nego ostale vozače izdao auto. Dva puta je sezonu završavao kao vice šampion (u doba kad je Ferari sa Šumaherom dominirao), i to uvek sa bodom-dva zaostatka. Ali ne slažem sa time što smatraš da Alonso nije borben i što je samo "pustio" Pereza. Msm, ako si pratio trku znaš koliko je sekundi po krugu Serhio nadoknađivao. Dečko je leteo i da je imao možda dva kruga više borio bi se za pobedničko postolje. Nije to zahvaljujući tome što Zauber ima strašno brz bolid, nego zato što su imali dobru strategiju, koja se razlikovala od strategije drugih timova. Zašto bi Alonso rizikovao sigurno 3. mesto i trošio (ionako već istrošene) pneumatike da se borio sa bolidom koji je brži jer ima svežije pneumatike? Da bi završio kao Kimi u Kini? Ili da bi ponovio scenario iz Kanade? Baš da vidim koliko vas, koji ga optužujete za "kalkulisanje", bi se upustilo u takav duel. A što se tiče propuštanja, msm da je iz aviona jasno da Masa više nije isti vozač kakav je bio i Alonso bi ga prestigao - pre ili kasnije. Tako da, zašto ne bi učinio kolegi koji se bori za šampionat u kojem on nema nikakve šanse? A da, i poređenje Vebera i Fetela sa njima je besmisleno. I Veber i Fetel su u igri za titulu, zašto bi za ime sveta, Red Bull ijednom rekao da se skloni drugome? I što se tiče Fetelovog izguravanja i "slične situacije" od prošle godine, ko je gledao prenos preko Sky sport-a, odmah su posle trke pravili poređenje između te dve situacije i na slow-motion se lepo vidi da je Alonso ostavio sasvim dovoljno prostora da Fetel prođe. Više nego što je Fetel ostavio sad.

nikola

pre 11 godina

Imate prenose trke f1 na ATV.Ja imam OPEN IPTV i imam taj program i preko njega gledam trke. Doduse nema prenosa kvalifikacija ali kad nema kise dobar je i led.

ALONSO

pre 11 godina

Daj ljudi sta je s' vama? Pa ne kalkulise Alonso, nego Ferrari, a sve u interesu da Alonso bude sampion. Ako cemo tako koji vozac ne kalkulise, reci te mi? Alonso je trenutno najbolji vozac i budite sigurni da ce biti sampion.

vts

pre 11 godina

@Djox
ajde da napravimo tu statistiku pa cemo videti da je zbog otpadanja tockova, eksplozija motora, otpadanja zadnjeg krila i raznih drugih kvarova Kimi izgubio bar 4 puta vise bodova od Alonsa.

Alonsko je vrhunski vozac, sto je i dokazao na ovoj trci i u celoj katrijeri. ali ipak ga ne gotivim zato sto previse kalkulise, apsolutno se nije ni trudio da se odbrani od Pereza, jer mu je bilo suvise rizicno a i verovatno se nadao da se ako ga pusti Perez lakse stici Hamiltona. cim ga je fetel izgurao odmah je morao da urgira da se nesto uradi povodom toga. kad ste videli da je veber propustio fetela? Na ovoj trci ne vazi prica da je ferari los a Alonso pravi cuda, po masinom tempu se vidi da je ferari verovatno imao i najbolju formulu ovaj za ovaj vikend.
i jos nesto potrazite malo po internrtu o tome kakvu je sve nedozvoljenu elektroniku imao Alonsov sampionski reno.

Lerby

pre 11 godina

Što se tiče jučerašnje trke - svaka čast Hamilton-u i Pérez-u pre svih, dobri i Alonso (80. podijum), Massa, Kimi, Schumacher. Šteta za Button-a i Vettel-a. Red Bull posle 33 uyastopne trke prvi put bez bodova (duži niz imali su samo Ferrari, McLaren i BMW Sauber). Ovo je bila 350. pobeda u F1 vozača sa pol pozicije na 871 trci, ili 40,18% svih trka. Koga interesuje, evo kako to izgleda:
1. - 350 pobeda
2. - 204
3. - 109
4. - 57
5. - 44
6. - 34
7. - 20
8. - 16
9. - 4
10. - 8
11. - 5
12. - 4
13. - 3
14. - 5
15. - 1
16. - 2
17. - 2
18. - 1
19. - 1
22. - 1

nekerozberg

pre 11 godina

@znam ponesto
"apsolutno se slažem da je tokom karijere Kimija, možda više nego ostale vozače izdao auto. Dva puta je sezonu završavao kao vice šampion (u doba kad je Ferari sa Šumaherom dominirao), i to uvek sa bodom-dva zaostatka"
Ljudi, ne dajte da vas lazu i nemojte vise lagati sami sebe. KIMI U 2005. GODINI VEC POSLE 3 TRKE ZAOSTAJE ZA ALONSOM VISE BODOVA NEGO STO JE U ZAOSTATKU DANAS! RAZLIKA IZMEDJU NJEGA I ALONSA TE GODINE SKORO DA JE NAJMANJA BILA NA KRAJU - U BODOVIMA VISE OD DVE POBEDE, A ALONSO JE TITULU OSVOJIO DVE TRKE PRE KRAJA! Kakav bod-dva zaostatka? Proverite na formula1.com!
Maleri? Pa to je potpuno razjasnjena stvar i nije u pitanju sreca ili nesreca ili visa sila. Motori u F1 vrteli su se na oko 20000 ili 21000 obrtaja. Kada u krivinu udjete preko sikane i zadnji tocak izgubi podlogu NEMA te elektronike koja moze da to predvidi i tako brzo uspori motor da se ne prevrti preko 22000 i eksplodira. Jedina stvar koja moze da se ucini je da se vozacu kaze da ne vozi tako. I zato je 2005. bila poznata prica o petom levom cilindru koji Mercedes nikako nije umeo da popravi. U ostalom za ceste kvarove motora tih godina (secamo ih se) nadjeno je resenje - od pre par godina limitiran je broj obrtaja motora i sada je odustajanje zbog kvara motora retkost.

KIMI NS

pre 11 godina

Otkud bas u Italiji da se najmanji incident u kome je kukavac ugrozen,ekspresno kazni konkurencija.Nema sta,zabari su zabari.Nemoj da cujem da je kukavni srecko vozac.

pgf

pre 11 godina

cudo je voziti za ferrari,to najbolje znaju oni koji su ga vozili.kad navijas za ferrari moras se pomiriti sa sudbinom ko ga vozi!meksikanac postaje ljubimac navijaca i kud ces vecu preporuku od ove danas,pa montezemalo zar treba razmisljati mnogo!vrati on dug zalonsu za maleziju,ovaj gore sve vidi.dali je vetel zasluzio kaznu .dvostrukog sampiona sa spoljne strane i to u sauberu ,cudo sto ga ne kaznise!hamilton muski svaka cast. kimi i sumi vise nego planirano.zalonsu bolje lezi kamera u ruci nego volan,onaj svenk mu je bolji nego motanje u krivini askari!voljeli to ili ne sreckovic je vise nego sto zna.

sreća,sreća-vozić

pre 11 godina

Izgleda da u Ferariju i sponzorskom pulu oko njega nisu čuli da kad biraju vozača moraju prvo da se uvere da ima sreće.
Idu pogrešnim putem plaćajući najviše miliona evra u F1 za čoveka za koga misle da ume da vozi,pobedjuje i da im uloženo vrati.
Odstranjuju jednog Rajkonena iz tima da bi napravili mesta običnom srećkoviću koji osvoji 20+ pobeda i 80-tak podijuma na štekanje,kalkulantsvo, vozić i da ne zaboravim-sreću.
Džaba studiraše tolike fakultete kad je sreća presudna, a još kad traje čitavu deceniju onda nema argumenta protiv.
Biće da nemaju pojma i to im se to sada obija o glavu prvim mestom u plasmanu vozača i u najvećem broju slučajeva borbom za titulu(od 2010 do 2012).

Milider

pre 11 godina

Sramota! Opet pobeda McLarena-a. Šta radi FIA? Gde su kazne, gde je oduzimanje pobeda i bodova ili već imaju zatvoreno sve do kraja za Ferrari?

Александар 3105

pre 11 godina

Све честитке победнику! Не желим да омаловажавам, али са прве стартне позиције завршити на првој, хмммммм..... Наравно треба и освојити прву стартну позицију. Штета због Батона. Прљав потез Фетела, прљав, као да му је деда Шумахер био учитељ. Али једна ствар стоји! Са 13 стартне позиције и са 10 стартне позиције, завршити трку на 2 и 3 месту, то могу само врхунски возачи, нико други!!!! Браво Перез, браво Алонсо! БРАВО!!!! Немам речи!!!!

tegeltija

pre 11 godina

O Alonsu više ni reč. Ovo što je Vetel uradio pri brzini od 300 km, pravom šampionu ne bi palo ni na pamet! Dosta više ovih instant šampiona.

Nikola

pre 11 godina

Ne razumem kako mozete da hvalite toliko Alonsa, kazete startovao 10 zavrsio 3, nista novo, Sumi, Kimi pa i Hemilton ( kog uopste ne volim ) prethodnih godina su startovali sa poslednjih pozicija pa su zavrsavali na postolju. Stoji to da je Alonso sjajan vozac, ali on tokom cele sezone ima i jedan od najboljih bolida, mene vise odusevljava Kimi koji vozi prsli Lotus, a 3 je u generalnom plasmanu.

SQI

pre 11 godina

Nando majstorski! Obišao je sve od kojih ima daleko jači bolid, Vettela i Buttona je dobio odustajanjem i kaznama, a šlag na tortu je fantastični prolazak pored Masse. Za to što ga je Perez prošao ima opravdanje - nije ni video Meksikanca koji je samo proleteo pored njega.

Crnogorac

pre 11 godina

Ja samo ne znam sto ce tebi komentar ovakve vrste.Dobro si od cijelog F1 vikenda uspio to da izvuces.Hamiltone gazi ovog sreckovica Alonsa!

Fernando sampion

pre 11 godina

Steta za Alonsa sto nije uspeo da sacuva drugo mesto ali svaka mu cast lik je krenuo sa desetog i zavrsio na podijumu,tokom celog vikenda je imao probleme na kraju mu se i vratilo za onaj baksuzluk na prosloj trci u vidu odustajanja Fetela,a sta tek reci za Pereza covek me odusevio u zadnjih 10-15 krugova kao da je leteo svaka mu cast.

Nelson Piquet

pre 11 godina

Ne razumem sve koji se hvataju za prolaz Alonsa pored Mase, a pritom odlicnu voznju Spanca stavljaju po strani. A kako bi po vama Tim trebao da reguje u sezoni gde ce bod odluciti sampiona, a drugi vozac nema nikakvih sansi da bude No1? Da kaze koljite se, izbacite jedan drugog? Smesno, postoji Tim i njegov interes, ma koliko vristali oni koji ne razumeju.

Mr. X

pre 11 godina

Све честитке победнику! Не желим да омаловажавам, али са прве стартне позиције завршити на првој, хмммммм..... Наравно треба и освојити прву стартну позицију. Штета због Батона. Прљав потез Фетела, прљав, као да му је деда Шумахер био учитељ. Али једна ствар стоји! Са 13 стартне позиције и са 10 стартне позиције, завршити трку на 2 и 3 месту, то могу само врхунски возачи, нико други!!!! Браво Перез, браво Алонсо! БРАВО!!!! Немам речи!!!!
(Александар 3105, 09. septembar 2012 15:54)
Alonsu je jedna pozicija poklonjena, Baton odustao itd... Jedino bravo za Pereza i taktiku Saubera.

Mrki

pre 11 godina

Nebi komentarisao previše utrku jer i nije bila nešto posebna,ali veličina se vidi U Kimiju koji je sa bolidom koji je danas bio katastrofalan uzeo peto mesto.Fantastično.Za mene ubedljivo najbolji vozač koji izvlači maksimalno iz ovog Lotusa.

sarlo

pre 11 godina

Ne znam zbog cega dramite oko pustanja Alonsa da bude ispred Mase. Pa od ove sezone (ili od prosle) je to dozvoljeno. Timski rad, sta vam nije jasno?

vlada

pre 11 godina

Matori Schumaher da ima malo bolji bolid, ne bi se "tamo neki Hamilton" (da se razumemo, respect za hamiltona) sepurio na prvom mestu!!!

Stvarno je veliki sampion i dalje i to pokazuje iz trke u trku. Kada se vratio u F1 nije mi se dopadala ta ideja ali sada bogami, sam vrlo srecan sto je u cirkusu!

Denko

pre 11 godina

Prosle godine smo videli nesto slicno (da ne kazem isto) ali uloge su bile obrnute. Tada je Fetel zavrsio pored staze a Fernadno nije dobio kaznu.

znam ponesto

pre 11 godina

Jao, Red Bull bez bodova, Baton odustao, Nando na postolju, Kimi treći u šampionatu (uprkos traljavom Lotusu). Pa, ne znam, trka skoro iz snova. :)

darker

pre 11 godina

Alonso i Kimi su jedini koji ove godine zasluzuju titulu,u svakoj utrci su pri vrhu cak i ako njihovom bolidu ne odgovara staza ili vremenski uvjeti dok su svi ostali imali velikih padova ove godine,naravno Kimi ako zeli osvojiti ovo mora upisati neku pobjedu do kraja sezone.

Lerby

pre 11 godina

Čim Alonso "zakmeči" preko timskog radija a di Montezemolo pred trku po ko zna koji put zapreti da bi Ferrari mogao da napusti F1, nešto mora da "snađe" konkurenciju. Dobro je da je jedan od komentatora stavio snimak njihovog gotovo identičnog prošlogodišnjeg duela samo sa obrnutim ulogama, u istoj krivini (Curva Grande). Tada je Alonso rekao da mu nije palo na pamet da olakša Vettel-u preticanje a danas je valjda Sebastian, po njemu i sudijama, trebalo da "glumi" Massa-u. To su ti dvostruki standardi u izjavama i ponašanju Španca i odlukama sudija. Posle trke je izjavio, nakon što su ga novinari podsetili na prošlogodišnji duel, da "tada nije bilo kazne a danas jeste i da je to velika razlika za ljude koji se razumeju". Vettel je, s druge strane, izjavio da je "možda trebalo da se žalim prošle godine kao što je on (Alonso) ove, ali nisam i neću ni ubuduće".
Ne navijam ni za jednog vozača ali Alonso i FIA prosto "traže" da se "navija" protiv Španca. Jeste najviše pokazao do sada, zasluženo vodi u šampionatu ali neke stvari, kada je u pitanju ovaj vozač, bar u mom slučaju, je nemoguće ignorisati i zaboraviti. Zato, kao i pre 2 godine, neka se, što se mene tiče, ovogodišnji prvak zove Lewis, Vettel, Kimi, nije važno, samo ne Alonso. Mada, imaće vraški težak posao. O "sreći" i "nesreći" (i tako na 20 trka u sezoni!) i o timskim naredbama koje su sada dozvoljene je bespredmetno polemisati...

ALONSO

pre 11 godina

Daj ljudi sta je s' vama? Pa ne kalkulise Alonso, nego Ferrari, a sve u interesu da Alonso bude sampion. Ako cemo tako koji vozac ne kalkulise, reci te mi? Alonso je trenutno najbolji vozac i budite sigurni da ce biti sampion.

Denko

pre 11 godina

Djox,
Odgovor na tvoje pitanje u vezi Alonsa: Nisam njegov fan niti ga mrzim, znaci odgovor ce bili realan. Alonso je klasa vozac, jedan od najboljih u prosle 10 godine, tu nema dileme. Ali imam utisak da je malo arogantan i da uvek optuzuje svoje kolege za vreve trke. Sto se tice srece, Alonso je ima najvise. 2005 postao sampion zato sto Kimijev Mercedes u kljucnim trenucima nije izdrzao do kraja. Da Schumijev Ferari nije crknuo za VG Japana 2006 pitanje je dali bi Alonso postao sampion po drugi put. Ima jos mnogo primera kad je Alonso srecno pobedjivao, pogotovo kad se vratio u Beneton. Sreca je potreba svakome ali je Alonso ima vise nego bilo koga u F1. Ne dovodi se u pitanje njegov vozacki kvalitet i veliku snalazlivost za vreme trke ali moramo priznati da ga i sreca prati. Pozdrav

huistory

pre 11 godina

1) ko si ti da kazes ko ima najbolji bolid?
2) od koga je Maasa brzi, pa su morali da ga mole da propusti Alonsa i zaostane 10 sekundi u 15 krugova...
3) Weber zna, pa onda malo zaboravi da vozi, pa se ponekad seti, pa pred kraj sezone ne zna da podesi auto....
4) Ferari je tu i kada je najbolji, ali i kada ne pobedjuje. Ne povlaci se u misju rupu kada podje nizbrdo. Ne boji se loseg marketinga kao ostali poizvodjaci. Ferari mnogo vise gubi kada ne pobedjuje nego npr Tojota kada je na zacelju.....ali je uvek tu. Gde su trkaci Porsche, Jaguar, Aston, BMW...

Boki

pre 11 godina

Svaka cast Schummiju i Raikkonenu, izvukli su maximum iz bolida. Da su imali jos koji krug vise verovatno bi Raikkonen obisao Massu a Schummi obojicu

andrija

pre 11 godina

nisu mi jasni ljudi koji kazu da alonso je sreckovic i da nezna da vozi i da mu se sve namesta!!do ove trke su imali slabiji bolid od konkurencije,ako nezna da vozi kako to da je decko prvi,kako to da sumaher o kome ne treba trositi reci kaze da je najkompletniji vozac danasnjice??i zar mislite da masu ne bi uspio preteci do kraja trke i da ga nije propustio??i fetela je obisao na stazi ne kroz kaznu koju je dobio kasnije..svaka cast perezu na voznji i odlicnoj strategiji,hamilton rutinski do pobede i bez prave borbe za prvo mesto..

de la hoya

pre 11 godina

Lotus na brzim stazama nema nikakve sanse protiv Meklarena i Ferarija.Srecom po njih sada idu nesto sporije staze.Mozda Kimi i ima sansu za titulu.

Nando1

pre 11 godina

Uvek ciram ove komentare i uvek se iznwrviram i pitam se zasto ih uopste i citam. Tolaka doza neznanja, ne objektivnosti i bezrazlozne pakosti na jednom mestu me uvek iznervira. Ok, svako od nas ima nekog za koga navija i svoje razloge zasto je to tako ali ljudi...preterujete! Sve su to vrhunski vozaci i svi zasluzuju u najmanju ruku postovanje. Navijam za Alonsa od kad je u f1 i cinjenica je da on iz trke u trku pokazuje zasto je trenutno najbolji, i kad ima bolid i kad nema, on je danas prestigao fetela pre kazne, normalno je da ce masa da ga pusti kada nista drugo nije u stanju da uradi za tim... Ne vidim zasto je bilo sta od toga diskutabilno. A ka vidim komentare tipa "lako je njemu kad ima brz bolid" mogu samo da se nasmejem, taj isti "krs" koji vozi Kimi je skoro celu sezonu brzi od ferarija tako da...sigurno bi fetel na prosloj trci bio drugi da se nije desilo sve sto se desilo, kako da ne...malo objektivnosti ne bi skodilo...

Djox

pre 11 godina

Moze li neko od ovde potpisanih komentatora da prizna,ko je tvorac genijalne misli da neko dobro vozi zato sto ima srece?Ovo se nikada nije desilo u istoriji sporta,da se optuzi najbolji da ima srece!?Istine,u svetu niko Alonsa nece optuziti za slican zlocin,toga ima samo kod nas.

Urkegp

pre 11 godina

Bravo Djox. Sve si objasnio. Alonso je trenutno najbolji vozac u F1 prema ocenama vecine vozaca F1 kako bivsih tako i sadasnjih. A sto se tice pojma srece citirao bih najboljeg skijasa svih vremena Ingemara Stenmarka: "Ja ne znam nista o sreci, znam samo da sto vise treniram imam sve vise srece".

vts

pre 11 godina

@Djox
ajde da napravimo tu statistiku pa cemo videti da je zbog otpadanja tockova, eksplozija motora, otpadanja zadnjeg krila i raznih drugih kvarova Kimi izgubio bar 4 puta vise bodova od Alonsa.

Alonsko je vrhunski vozac, sto je i dokazao na ovoj trci i u celoj katrijeri. ali ipak ga ne gotivim zato sto previse kalkulise, apsolutno se nije ni trudio da se odbrani od Pereza, jer mu je bilo suvise rizicno a i verovatno se nadao da se ako ga pusti Perez lakse stici Hamiltona. cim ga je fetel izgurao odmah je morao da urgira da se nesto uradi povodom toga. kad ste videli da je veber propustio fetela? Na ovoj trci ne vazi prica da je ferari los a Alonso pravi cuda, po masinom tempu se vidi da je ferari verovatno imao i najbolju formulu ovaj za ovaj vikend.
i jos nesto potrazite malo po internrtu o tome kakvu je sve nedozvoljenu elektroniku imao Alonsov sampionski reno.

dragan

pre 11 godina

Trka kao trka nista posebno.Cestitam hamiltonu perezu i alonsu.Fetel bi trebao da nauci da gubi,a Alonso da malo prestane da se tuzaka jer bilo je situacija slicnim ovoj danas,a da da pomenuti nije kaznjen.Ali boze moj vozilo se u Italiji.

nekerozberg 3

pre 11 godina

Alonso vozic? Neagresivan? Cetvoricu u prvom krugu (i Kimija naravno)! Zalonso? Zalio se na Fetela preko veze ali ga ladno i obiso pre kazne za Fetela! Masa ga propustio po naredbi, da! Ali pre nego sto je obisao Masu, Alonso je bio 14 sekundi iza Luisa, a nakon 4-5 kruga i obilaska Mase, 12 sekundi!

Najzad Mclaren i Ferrari brzi od Redbulla. Ono sto ne volim kod Redbula to je ovaj dogovor oko kvarova. Uvek nekako predvide kvar 5 kruga unapred a onda ili pobede jer kvara nije ni bilo ili se parkiraju da kao ustede neki motor.
I dalje najvise strepim od Fetela (realno Alonso ce od poslednjih 7 trka zavrsiti i to u dobrom plasmanu bar 6, a Hamilton em zaostaje 37 boda em ce mu se nesto desiti bar u 2 trke).
DAO BIH ALONSOVU RAZLIKU U ODNOSU NA HAMILTONA POD USLOVOM DA SAMO NJIH DVOJICA BUDU U KONKURENCIJI ZA TITULU. NEKA BUDU NJIH DVOJICA IZJEDNACENI I NEKA SE SAMO ONI BORE, ALONSO PROTIV HAMILTONA, FERARI PROTIV MCLARENA I DA UZIVAMO. Objektivno uskraceni smo za taj dvoboj od 2007.

nekerozberg

pre 11 godina

@znam ponesto
"apsolutno se slažem da je tokom karijere Kimija, možda više nego ostale vozače izdao auto. Dva puta je sezonu završavao kao vice šampion (u doba kad je Ferari sa Šumaherom dominirao), i to uvek sa bodom-dva zaostatka"
Ljudi, ne dajte da vas lazu i nemojte vise lagati sami sebe. KIMI U 2005. GODINI VEC POSLE 3 TRKE ZAOSTAJE ZA ALONSOM VISE BODOVA NEGO STO JE U ZAOSTATKU DANAS! RAZLIKA IZMEDJU NJEGA I ALONSA TE GODINE SKORO DA JE NAJMANJA BILA NA KRAJU - U BODOVIMA VISE OD DVE POBEDE, A ALONSO JE TITULU OSVOJIO DVE TRKE PRE KRAJA! Kakav bod-dva zaostatka? Proverite na formula1.com!
Maleri? Pa to je potpuno razjasnjena stvar i nije u pitanju sreca ili nesreca ili visa sila. Motori u F1 vrteli su se na oko 20000 ili 21000 obrtaja. Kada u krivinu udjete preko sikane i zadnji tocak izgubi podlogu NEMA te elektronike koja moze da to predvidi i tako brzo uspori motor da se ne prevrti preko 22000 i eksplodira. Jedina stvar koja moze da se ucini je da se vozacu kaze da ne vozi tako. I zato je 2005. bila poznata prica o petom levom cilindru koji Mercedes nikako nije umeo da popravi. U ostalom za ceste kvarove motora tih godina (secamo ih se) nadjeno je resenje - od pre par godina limitiran je broj obrtaja motora i sada je odustajanje zbog kvara motora retkost.

Djox

pre 11 godina

@Denko
Razumem da se nekome Alonso ne svidja kao licnost i o tome necu da raspravljam.
Alonso je dva puta izgubio titulu u zadnjoj trci,koliko danasnjih vozaca je imalo slicnu srecu?Koliko drugih vozaca je dozivelo da im nekoliko puta otpadaju tockovi dok se bore za titulu u jednoj sezoni?Ako cemo da tvdimo da neko "ima srece" onda se mora napraviti ozbiljna statistika o tome koliko je puta kome otkazao motor/menjac/pukla guma/greske boksa i slicno.Kada bi neko to napravio je video bi da svim vozacima sleduje slicna doza "srece" i "nesrece",sto je zapravo i jedino moguce.

optimus

pre 11 godina

to sto se zvizdalo himni crne gore u areni je bruka,ali cisto eto da nas balkance ne smatraju divljacima,pomenucu zvizdanje engleske himne ili velike britanije(ne znam tacno),danas na formuli 1 od strane italijanskih navijaca,ferarija naravno....ja sam crnogorac,ali mrzim kad prozivaju balkance za sve najgore sto se desava...

Pavle Stankovic

pre 11 godina

Svaka cast za Hamiltona,a Perez je pokazao da moze da se nosi sa iskusnijim vozicaima.Steta za Batona,sampionat je mogao biti neizvesniji...

znam ponesto

pre 11 godina

@vts apsolutno se slažem da je tokom karijere Kimija, možda više nego ostale vozače izdao auto. Dva puta je sezonu završavao kao vice šampion (u doba kad je Ferari sa Šumaherom dominirao), i to uvek sa bodom-dva zaostatka. Ali ne slažem sa time što smatraš da Alonso nije borben i što je samo "pustio" Pereza. Msm, ako si pratio trku znaš koliko je sekundi po krugu Serhio nadoknađivao. Dečko je leteo i da je imao možda dva kruga više borio bi se za pobedničko postolje. Nije to zahvaljujući tome što Zauber ima strašno brz bolid, nego zato što su imali dobru strategiju, koja se razlikovala od strategije drugih timova. Zašto bi Alonso rizikovao sigurno 3. mesto i trošio (ionako već istrošene) pneumatike da se borio sa bolidom koji je brži jer ima svežije pneumatike? Da bi završio kao Kimi u Kini? Ili da bi ponovio scenario iz Kanade? Baš da vidim koliko vas, koji ga optužujete za "kalkulisanje", bi se upustilo u takav duel. A što se tiče propuštanja, msm da je iz aviona jasno da Masa više nije isti vozač kakav je bio i Alonso bi ga prestigao - pre ili kasnije. Tako da, zašto ne bi učinio kolegi koji se bori za šampionat u kojem on nema nikakve šanse? A da, i poređenje Vebera i Fetela sa njima je besmisleno. I Veber i Fetel su u igri za titulu, zašto bi za ime sveta, Red Bull ijednom rekao da se skloni drugome? I što se tiče Fetelovog izguravanja i "slične situacije" od prošle godine, ko je gledao prenos preko Sky sport-a, odmah su posle trke pravili poređenje između te dve situacije i na slow-motion se lepo vidi da je Alonso ostavio sasvim dovoljno prostora da Fetel prođe. Više nego što je Fetel ostavio sad.

nikola

pre 11 godina

Imate prenose trke f1 na ATV.Ja imam OPEN IPTV i imam taj program i preko njega gledam trke. Doduse nema prenosa kvalifikacija ali kad nema kise dobar je i led.

Djox

pre 11 godina

@vts
Ne ocekuj od mene da pravim statistiku,neka je pravi onaj ko tvrdi da postoji "sreca" u statistici.
"Sreca" ne postoji niti u jednoj formuli,ali ocigledno postoji u sujevernim glavama.

Alex PB

pre 11 godina

Dobra trka! Navijam za Meklaren i Hamiltona i drago mi je sto je pobedio, naravno! Steta za Batona, Perez-odlicna taktika! Sto se tice Alonsa, svakako je klasa vozac, ne navijam za njega, ali treba se setiti da i on ponekad nije imao srece, narocito 2010. godine kada se borio za sampionat, cini mi se da je ta godina. Imao je sedam bodova prednosti uoci zadnje trke, ali je zbog katastrofalne taktike tima, ostao bez titule zaglavivsi se iza Kubice.
Ono sto me nervira kod Ferarija, je ta timska naredba, mada znam da su nazalost od ove sezone dozvoljene.Ta pojava je prisutna i kod drugih timova, ali u znatno manjoj meri.
Posle Hamiltona, najvise gotivim Kimija i voleo bih da dodje do jedne pobede do kraja sampionata! Danas je dobro vozio, sa obzirom da Lotus nikako da instalise taj svoj DDRS!
Veliki pozdrav za sve ljubitelje F1!

Lerby

pre 11 godina

Što se tiče jučerašnje trke - svaka čast Hamilton-u i Pérez-u pre svih, dobri i Alonso (80. podijum), Massa, Kimi, Schumacher. Šteta za Button-a i Vettel-a. Red Bull posle 33 uyastopne trke prvi put bez bodova (duži niz imali su samo Ferrari, McLaren i BMW Sauber). Ovo je bila 350. pobeda u F1 vozača sa pol pozicije na 871 trci, ili 40,18% svih trka. Koga interesuje, evo kako to izgleda:
1. - 350 pobeda
2. - 204
3. - 109
4. - 57
5. - 44
6. - 34
7. - 20
8. - 16
9. - 4
10. - 8
11. - 5
12. - 4
13. - 3
14. - 5
15. - 1
16. - 2
17. - 2
18. - 1
19. - 1
22. - 1