Tenis 114

Utorak, 25.06.2013.

22:57

Mekinro: Nadal najbolji u istoriji

Jedan od najboljih tenisera sveta svih vremena Džon Mekinro proglasio je Rafaela Nadala najboljim igračem u istoriji.

Mekinro: Nadal najbolji u istoriji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

114 Komentari

Sortiraj po:

mastilo

pre 10 godina

to kaze mekinro... a pounato je da ga nesto spec ne cene ni djokovoc ni marej ni fex... fex je za klasu iznad djokovica i nadala...

Milan

pre 10 godina

Nadal je osvojio 47 titula...
Pa kako on može da bude najbolji teniser svih vremena?
U ovom trenutku Federer ima više osvojenih turnira!
A kao što reče neko ovde,zar oni mogu da se porede sa Lendlom koji je osvojio čak 146 turnira ili Konorsom koji takođe ima preko 140 osvojenih turnira?!
Pa i žene kao što su Navratilova i Štefi Graf imaju više osvojenih turnira nego on!
Pre nego što napišete neku glupost,proverite činjenice!

Putar

pre 10 godina

Umesto da se piše o velikom turniru koji je u toku, odjednom iskoči tema : ko je najbolji teniser u eri?
Kad je Nadal prd… u čabar u Londonu i pitanje je šta će uraditi do kraja godine, kad Federer polako posustaje a Nole je u naletu sa izgledom da će to trajati još dovoljno dugo, priča o najboljem teniseru svih vremena dobija na značaju jer u svakom trenutku se traži način kako Novaka destabilizovati!

Novak nije njihov, nikada ga nisu prihvatili niti će ikada, ponekad ga pohvale jer ne može drugačuje,a i da ne bude suviše očigledno.

Novak je Srbin i njima u inat, a na radost svojih zemljaka, to uvek potencira a to ih još više iritira.
Kada god mogu, nekad očigledno, nekad koristeći svoje lobije i pretnje a najčešće perfidno vodeći "hladni rat" poturaju mu nogu i žele da ga zaustave. Nikada mu neće oprostiti što se umešao i pomrsio im računice - A NIJE NJIHOV.
Samo napred, ali pre toga neka nauče nešto o srpskim osobinama koje odlikuju najuspešnije SRbe.
P.S. Oglasio se i Blejk, lobira za federera, ali i čika Nik nešto reče - on je dosta hleba pojeo sa Noletom. Hvala mu.
Srećno Novače, zdravlje čuvaj i korak po korak. Odavno su oni postali tvoje mušterije.

Vladan R

pre 10 godina

Medjusobno skor je definitivno poslednji kriterijum koji moze da odredjuje ko je bolji u nekom duzem peiodu. Broj osvojenih GS, broj nedelja na prvom mestu, broj ukupno osvojenih turnira su neuporedivo vaznije kategorije. Taj skor jedino mozda moze da ukaze da neki igrac ne lezi drugom igracu. Nije Federer kriv sto Nadal godinama, dok je bio br 2, nije mogao doci do finala nekog turnira na betonu gde bi verovatno bio porazen pa bi i skor bio znacajno promenjen. Te neostvarene pobede moguce je da bi promenile i kolicinu samopouzdanja i jednog i drugog u medjusobnim susretima. Ne moze se reci da je neko bolji igrac ako je u duzem periodu recimo osvojio 3 znacajna turnira iz 4 finala uz dosta kikseva u ranoj fazi tj pre 1/2f a njegov rival 5 iz 9 finala, a prakticno bez kikseva i ranih ispadanja, cak i da je medjusobni skor 3:1. Uostalom koliko je medjusobni odnos besmislen pokazuje i to sto recimo Marej ima pozitivan skor sa Federerom a od istog je izgubio prakticno sve bitne meceve, ukupan odnos u GS titulam 1:17, pa i odnos od trenutka kada je Marej postao pretnja je sigurno bar 1:6 ako nije i losiji. Uz primedbu da Federer nije imao konkurencije, mogla bi se primetiti i to da je trava zadnjih godina sporija, da nema nijednog mastersa na travi, da se do sredine osamdesetih AO igrao na travi, da danasnji reketi znacajno pomazu defanzivu.Tako bi se moglo naci milion razloga kojima bi se pobijalo ovo ili dokazivalo ono. Stoga su GS titule i nedelje kao br1 naj kriterijumi.

Ja

pre 10 godina

Nadal je 5 puta igrao finale Vimbldona, skoro kao Djokovic GS titula...manite se omalovazavanja Nadala, posle Samprasa i Federera niko nije igrao toliko finala u Londonu. [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 26. jun 2013 09:25) A Borg (5 titula u 6 finala), Konors (2 titule u 6 finala), Beker (3 titule u 6 finala), Mekenro (3 titule u 5 finala),... Znam da su oni igrali pre nego što si se rodio ali ajde malo proveri svoje tvrdnje pre nego što odvališ tako neku glupost makar u znak poštovanja prema nama starijima koji smo pratili tenis i u prošlom veku, hvala.
(Dulex, 26. jun 2013 10:59)

Dulex, gledao sam ja Mekinroa...glupo je nekome koga ne znas pripisivati broj godina da bi ispao pametan...dobro znas da sam mislio na aktuelne tenisere...

Sanja

pre 10 godina

Ha,ha,on najbolji!
Pa ,od njega su bolje i Navratilova sa 176 osvojenih turnira ili Štefi Graf sa 107 turnira!
A o Konorsu ili Lendlu da ne govorim...

Rafa dunster

pre 10 godina

@Werewolf

Da li sam ja u svom komentaru izneo ijedan pogresan podatak?
Kakve veze ima to sto je poceo da igra profesionaln sa 15 godina?

Pa i da ne igra 13 godina, da igra samo 5 godina tih 15 titla van sljake bi bilo MALO, ponavljam MALO da ga bilo ko normalan proglasava najboljim.
Covek je obican sljakas i nista drugo.
Pa i sam si u 2 recenice napisao sve sto je on u svojoj karijeri uradio van sljake.

Jeste na sljaci verovatno najbolji svih vremena.
Ali van sljake on nije ni medju prvih 20 u open eri.

18 tenisera u Open eri ima na betonu vise titula od Nadala.
Takodje 18 tenisera ima i na travi vise titula od Nadala.
Cak ni na sljaci nije prvi po broju titula, jer Giljermo Viljas ima 4 titule na sljaci vise od Rafe.

I sad treba da mi dodje neki pametnjakovic poput tebe i kaze kako je Rafa najbolji svih vremena?
Pa da li si ti stvarno toliko slep?

LI

pre 10 godina

Nijedan teniser jos nije sve osvojio, a Nadal nije cak osvojio ni zavrsni turnir, sto je po meni jedan veliki minus, jer tu igraju najboljih 8 tenisera u toj godini i nema lakih protivnika. Tu je Federer neprikosnoven, a i Novak je zavrsni turnir prosle godine zaista impresivno osvojio bez i jednog poraza i protiv jako dobrih tenisera. Iako je Nadal osvojiio najvise mastersa, ne verujem da ce ih sve osvojiti i cini mi se da jedino Novak moze i to da ostvari i to vec ove godine, pa da udje u istoriju kao prvi teniser sa svim mastersima. Verujem da ce pre ili kasnije osvojiti i Rolan Garos i onda mu samo ostaje zlato sa Olimpijade, a i za to ima sansu. Po osvojenim trofejima, Novak nije najbolji i mozda nikad nece osvojiti toliko koliko ih ima Federer, pa cak i Nadal, ali jeste najkompletniji teniser, sa najmanje slabosti u igri, a jos uvek napreduje i ima najvise sanse da osvoji sve sto se u tenisu moze osvojiti, bas zato sto je nakompletniji i dobar na svim podlogama. Ko je najbolji teniser svih vremena se ne moze meriti po osvojenim titulama, jer nisu svi igrali u isto vreme i pod istim uslovima, ali ko je najkompletniji teniser se moze reci vec sada, a to je nas Novak.

Maroko

pre 10 godina

Nesto pametno i ovde da procitam.. Uz Federera je definitivno najbolji svih vremena a da bi ga prestigao fali jos koja GS titula.. Ali ima vremena.. Volim te kralju, hvala ti jos 1 za RG

Werewolf

pre 10 godina

@Rafa dunster(ili realno,ja...)
Jedini dunster ovde si ti.Prekini da vices da igra 13 godina jer to sto je neko postao profesionalac sa 15 ne znaci nista.Po tebi,da je postao profesionalac sa 17,18 god.bio bi prihvatljiviji njegov br.titula.A na hardu je osvojio 2GS,6MS,1 OI,3 ATP 500,a ima jos 2GS,6MS i finale ZT!
A to sto je konstanto bio 2.teniser,A OD 19 GODINE JE CUDO!
Svako ko nije dunster zna da postoji proces sazrevanja,pa i Marej je igrao 1.GS finale u 21.godini,prvo finale GS na travi sa 25,Djokovic sa 24,A RAFA SA 20!
Ali,posto si ti dunster,koji nije cuo za varijable kao sto su zenit i sazrevanje i analiziras bez dublje analize podataka.
Igrao je svoje prvo finale turnira na hardu sa 17.godina,Djokovic sa 19!
Prvi je naneo poraz Federeru kao broju1,SA 17 GODINA NA HARDU!
Na hardu je i 2.puta osvajao masters,Indian Vels,jednom pobedivsi 1.dubl sveta Nestora i Zimonjica,a ima i 2 titule u Dohi u dublu.
Vec 5 godina ovde spinujes sa glupostima i izvrnutim cinjenicama,koji ti je dozak potreban da si jednostavno pglu?
Po svim anketama novinara,komentatora,listama,Rafa je medju 4.najbolja tenisera u istoriji.
Tu ga svrstavaju i Sampras,Agasi,Edberg,Vilander,Lejver,Konors,Beker,a Mekinro ga je proglasio za najboljeg u istoriji.
Sta ti jos treba?Sta se ti posle svih njih djilitas ovde na sajtu?
Znas nesto sto legende tenisa ne znaju?!?!?!
Ti bre ne znas de si supalj.

mrmlj

pre 10 godina

Najbolji teniser u istoriji je Novak. Imam i objašnjenje,ali dugo mi je pisati,a Nole će svejedno to vremenom i statistički pokazati.
(kio B.L., 26. jun 2013 06:59)

sacekaj da to pokaze pa onda kazi.
do tada, nije najbolji teniser u istoriji, ma koliko mi voleli da to jednog dana postane ;)

riječanin

pre 10 godina

Roger,Rafa,Sampras i još neki su najbolji igrači svih vremena a za jednog igrača to reči je djetinjasto.NOVAKOV turbo tenis je revolucija igre i po tome je NOLE specifičan u svijetu tenisa.Za mene osobno NOVAK igra najbolji tenis što sam u životu vidio i dere na svim podlogama a već sada se može reći da nema sreće na RG ali jedan trofej će i tu doći.

Daniel

pre 10 godina

Daleko je Nadal od te titule. Izgleda da je McEnroe zaboravio na vrhunske tenisere poput Beckera, Edberga, Lendla, Connorsa i mnoge druge. Sto se mene tice Roger Federer je ubedljivo najbolji teniser svih vremena, niko nikad nije igrao tako lep tenis i osvojio toliko koliko je svajcarac. Nemoj te me pogresno svatiti ja volim i navijam za Noleta ali on je jos mlad i jos se nemoze porediti s Federerom niti ima isti stil. Prosto neverujem da iko moze onako da dominira jednu utakmicu kao sto je mogao Federer kad je bio na vrhuncu svoje karijere. Kakav bre Rafa o njemu necu ni trositi reci.

Dulex

pre 10 godina

Znači Džon ga je urekao svojom izjavom odnosno izmalerisao mu Vimbldon ;-) Pitam se da li je nakon ispadanja Nadala (druga godina za redom u prva dva kola) ukapirao kakvu je glupost izvalio? Jeste Rafa među najboljima ali da bi bio najbolji mora da bude malo svestraniji. A Džon nek odbije duele na šljaci pa će videti kako onda izgledaju međusobni dueli Nadala sa ostalom trojicom iz velike četvorke! To bi bilo kao kada bi najboljim proglasili košarkaša koji nema neki dribling niti prodor ka košu a u odbrani je katastrofa ali zato otkida trojke i nabije preko 30 poena po utakmici šutirajuči trojke ;-)

Dulex

pre 10 godina

Nadal je 5 puta igrao finale Vimbldona, skoro kao Djokovic GS titula...manite se omalovazavanja Nadala, posle Samprasa i Federera niko nije igrao toliko finala u Londonu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 26. jun 2013 09:25)

A Borg (5 titula u 6 finala), Konors (2 titule u 6 finala), Beker (3 titule u 6 finala), Mekenro (3 titule u 5 finala),... Znam da su oni igrali pre nego što si se rodio ali ajde malo proveri svoje tvrdnje pre nego što odvališ tako neku glupost makar u znak poštovanja prema nama starijima koji smo pratili tenis i u prošlom veku, hvala.

Rafa dunster

pre 10 godina

"@Nadal je osvojio sve sto se moze osvojiti
(mungos, 26. jun 2013 09:28)"

E stvarno mi je muka kada ovako nesto procitam.

Pa genije Nadal jeste na sljaci osvojio sve sto se moze osvojiti.
Ali van sljake nije osvojio NISTA.

Covek igra 13 godina, van sljake je odigrao 115 turnira i osvojio citavih 15 titula za 13 godina igranja.

Znas li da je 4 godine konstantno bio 2. teniser sveta, a na gren slemovima na betonu nije mogao da dodje ni do finala a kamoli do titule?
Dosao je na drugo mesto na listi u Julu 2005., a prvo finale nekog gren slema na betonu je odigrao u Januaru 2009.

Taj pozitivan skor ima samo zahvaljujuci sljaci.
Kad se odbiju mecevi na sljaci on ima negativan skor ne samo protiv prve trojice nego i protiv svih tenisera iz prvih 10.
Na betonu protiv top 10 tenisera ima 38 pobeda i 42 poraza.
Uz to ima jos 43 poraza od tenisera koji nisu bili ni u prvih 10 u tom trenutku.

I polovinu od tih 15 titula van sljake je osvojio samo zahvaljujuci ludackoj sreci.
Na skoro svakom od tih 15 turnira je spasavao mec lopte u ranim fazama turnira i cupao se iz mrtvih.
Nadal je u muskom tenisu isto sto i Karolina Voznjecki u zneskom.

Poslednje 3 godine nije mogao da osvoji neku titulu van sljake.
Ove godine mu se posrecilo u Indian Welsu i verovatno naredne 3 godine opet nece osvojiti nista.

Covek jeste najbolji na sljaci, ali van te sljake je jedna obicna NULA.
Stvarno treba biti slep i ne videti nista od toga pa njega proglasiti najboljim.

Werewolf

pre 10 godina

Можда би се однос победа и пораза између Новака и Надала одавно променио у Новакову корист да Надал мање киксира на осталим подлогама у односу на шљаку.

...Neko napisa.Izvini,ali zaboravljas da Rafa ima pozitivan skor sa Novakom i na travi-tu je 2-1 za Rafu.Dakle,na 2 od 3 podloge Nadal vodi.A ko kisira na ostalim podlogama...pa,ne znam da li je Novak kiksirao protiv Berdiha u 1/2 Vimbldona 2010 ili Rafa...Da je prosao Berdiha sada bi bilo na travi 3-1 za Rafu,posto je Rafa tada bio u zivotnoj formi,kao Novak 2011.Ja bih pre rekao da Novak ima prihvatljiv skor sa Rafom na travi jer je ON SAM KIKSIRAO,za beton nema polemike,tu je Novak mnogo bolji.

paranoja

pre 10 godina

@Razvigorac
Ja ovakvo lupetanje nisam procitao odavno. Jedno reci da Federer igra elegantnije od drugih, ali reci da je jednorucni bekhend bolji i znak boljeg igraca, pa to je ortodoksna glupost. Igraci biraju sami da li ce igrati jednorucni ili dvorucni, a sve zavisi od toga da li im je bitnija snaga udarca, ugao pod kojim udarac ide, kontrola... Kada igrac pravi svoj profil, bira i svoje udarce. Nadal sa razlogom igra mnogo vise forhend spinova nego ravnih udaraca, a Pecner koji igra jednorucni bekhend u 90 posto slucajeva igra samo slajs na bekhend... A sa druge strane i Florijan Majer igra dista slajseva, DVORUCNIH, na bekhend. Zato takve generalizavije kao sto si iznalupao nemaju smisla i ne stoje.

men

pre 10 godina

Mekinro je ovo izjavio pre ispadanja Nadala i još mu je u glavi bila sezona šljake i trofej u Parizu. Te izjave se daju uvek pod utiskom zadnjeg turnira i čim dodje do kiksa odmah se igrač osporava bez obzira na prethodne igre. Ne verujem da Mekinro odjutros misli isto.
Shvatite da su Nadal, Federer i Marej felerični igrači koji dobro funkcionišu samo pod odredjenim uslovima. Nadalu treba pod nogama šljaka da bi bio najveći, Federer je sijao kad nije bilo prave konkurencije a Marej je opasan samo na teritoriji V. Britanije. Jedini igrač koji blista u svim uslovima je Novak Djoković. On je jedini pravi olraunder. Zato je svejedno da li proglašavaju za najboljeg ikada Nadala ili Federera, Novak je bolji od obojice.

ILIJA

pre 10 godina

Da Novak se nije upecao na mrezi vjerovatno bi pobijedio Nadala i uzeo RG, sad bi o njemu pricali u superlativima i smatrali bi kako ce on postati mozda najbolji teniser svih vremena.Da skratim,kad god se zavrsi neki GS turnir o pobjedniku se prica u superlativima sjetite se samo posle AO za Novaka su rekli da ce vladati dugo kao Federer,sad je u zenitu Nadal.Kad se zavrsi WIM. opet ce biti hvaljen Novak ili Fed ili Endi ili neko drugi ako pobijedi i tako u krug.

Suva pita od kokosovog brasna

pre 10 godina

Nisam neki veliki zaljubljenik u Nadalovu igru, postujem Federera, ali evo zasto mislim da danas Johnove tvrdnje nisu tako nerealne (a bile bi pre, recimo, tri godine). Federer ima negativan skor protiv svojih najvecih rivala: 9:11 protiv Mareja i 10:20 protiv Nadala. Vodi protiv Djokovica 16:13, ali svako ko makar malo poznaje tenis zna da se to vrlo lako moze promeniti u Novakovu korist ako Federer odluci da igra jos jedno godinu dana (s obzirom na to da protiv Djokovica ima sanse jedino na travi, koja traje mesec dana). Znaci vrlo je moguce da Federer zavrsi karijeru sa negativnim skorom protiv svoja TRI najveca rivala (ne 1, ne 2). To bi bio interesantan podatak za navodno najboljeg igraca svih vremena - za razmisljanje. A sto se tice Nadala i sljake, mislim da ljudi mesaju "jednostranost" sa "dominacijom". Pa covek ima sva cetiri Gran Slama (za razliku od mnogih, kao sto su Sampras, Beker i Edberg koji nemaju RG) i sigurno je najbolji svih vremena na sljaci. Ima 8 titula na RG-u, ali i Federer im 7 na Vimbldon-u - to sad odjednom nije jednostranost? (I setite se njegovog jedinog RGa)

Kada bi danas prestali da igraju Federer bi bio bolji (nema sumnje). Ali to se vrlo lako moze promeniti za par godina ako bi Nadal stigao Federera po broju osvojenih titula - i sve te titule bi bile osvojene u periodu kada su Federer, Djokovic i Marej bili aktivni, za razliku od nekih Federerovih titula koje su bile osvojene u vreme kada su mu najveci protivnici bili Bagdatis i Gonzales.

Doktor

pre 10 godina

Mislio sam da je prosao prvi april, niko nikad kao Federer!
(fedex1, 25. jun 2013 23:57)

Svaki tvoj komentar je kao prvoaprilska šala.

Zkr

pre 10 godina

Možemo mi sada ovde da seirimo i prepucavamo se do ujutro.

Činjenica je da odavno, a tenis sam počeo da gledam zbog onog Bobe Živojinovića, nisi imao prva četiri tako dobra igrača.

Istina je da je Federer iskoristio manjak kvaliteta i napravio barem 150+ nedelja kao broj jedan a da nije udario bekhend.

A sada, prvu četvoricu bih gledao kako se međusobno dave svaki dan ;) I ne bih se izjašnjavao ko je najbolji svih vremena. Može se desiti da i Novak i Endi prestignu Federera i Nadala po titulama u budućnosti veoma lako. A možda i ne ;)

mungos

pre 10 godina

covek je u pravu!Nadal je osvojio sve sto se moze osvojiti a protiv ove trojice ima vise nego pozitivan skor pogotovo protiv Mareja i Federera(ubedljiva)protiv Djokovica moze se reci tesno jer skor 20-15 za Nadala je dostizan.Jedino protiv Davidenka Nadal ima negativan skor 3-4.I sve sto je pobedjivao je bilo na sljaci dok Nikolaj na betonu.

Ja

pre 10 godina

Nadal je 5 puta igrao finale Vimbldona, skoro kao Djokovic GS titula...manite se omalovazavanja Nadala, posle Samprasa i Federera niko nije igrao toliko finala u Londonu.

basket majstor NS

pre 10 godina

dobar profesor (pedagog) svoje omiljene učenike uvek kritikuje (kada ima konstruktivnog razloga) a ne diže u nebesa ("mega-care, ljudska veličino...").
ovim J-Mac 'motiviše' sebi 2 omiljena tenisera da budu bolji, jedan od njih još ima šanse da stigne (i prestigne) Nadala.

ŠTA REĆI

pre 10 godina

Čemu price šta će Nole osvojiti za koju godinu, radi se o najboljem teniseru u istoriji, a ne u budućnosti.Druga stvar je šta su za koga kriterijumi za rangiranje.Konors recimo ima 109 titula(8 GS)I čini mi se 17 god među prvih 10 u najjačoj mogućoj konkurenciji. Verovatno da je naj teniser svih vremena ipak Martina Navratilova.

milos

pre 10 godina

Nadal je 5 puta igrao finale Vimbldona, skoro kao Djokovic GS titula...manite se omalovazavanja Nadala, posle Samprasa i Federera niko nije igrao toliko finala u Londonu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 26. jun 2013 09:25)

Kazes niko nikad sem Federera i Samprasa nije igrao toliko finala Vimbldona? A kako je Borg osvojio 5 Vimbldona? Na lepe oci? I vidim sad na ovaj tvoj komentar 3 preporucena i 0 nepreporucenih. Sto bi znacilo da ovde ima nekih koji veruju u neistine.

Dobro

pre 10 godina

You can NOT be serious!!! :-)

Da, najbolji u istoriji. Da,da..
Mozda je najbolji u istoriji... Spanije... Majorke... tako necega.

Iz zemlje lala, uvek Vas

Lukas Darcis

pre 10 godina

Ocigledno je da mu je poraz sredinom osamdesetih od Bobe Zivojinovica u Australiji tesko pao, Mekinro se svadja sa sudijom, a Boba jede sendvic. Boba je nastavio da jede i jede, a Mekinro i dalje igra tenis, svadja se sa sudijama i lupa gluposti.

steva

pre 10 godina

Rafa je vrhonski igrac i niko ne moze da kaze :"On samo trci"!Rafa ima verovatno najbolju kontru ikad,ali to lupetanje ko je najbolji svih vremena,kao i u fudbalu je nezahvalno!
Svaki igrac ima svoje prednosti koje iskazuje,i svoje mane koje sakriva ili pokusava da popravi-sto je u Nadalovom slucaju sve sem sljake!
I moje licno misljenje je da se ovakva trojka(mozda i cetvorka) nece pojaviti duzi niz godina-MOZDA I GRESIM!

alen

pre 10 godina

pit sampras je najbolji ikada samo mu je falio RG a evo i argumenata igrao je u konkurenciji kad su najbolji teniseri igrali i bio je najduze boj jedan od njih i uzeo je najvise GS a protiv koga je sve igrao...beker,agasi,muster,kurijer,ivanisevic,edberg,krajceg,hewitt,kafenikov,kuerten,safin,ceng,rafter,korda,lendl pri kraju karijere ali je dobro igrao,moja,martin,costa,brugera...takva konkurencija koju je imao sampras nikada nece biti vise...

Ruža

pre 10 godina

Zašto toliko mrzite i podcijenjujete Nadala ?? On je samo sportaš a ne državni neprijatelj..

Želim podsijetiti da je Nadal jedini aktivni igrač koji je u istoj kalendarskoj godini osvojio GS na sve tri podloge (2010.g RG,W,UO).

Zanimljivo, pobjednik je i zadnjeg Mastersa na tvrdoj podlozi (IW 2013).

ShomyRedDevil

pre 10 godina

Najbolji na svetu svih vremena je promenljiva stvar.Primera radi kada bi Djokovic osvojio sve bitne turnire do kraja godine i uzeo sva cetiri gren slema sledece(sto je samo pretpostavka) onda bi svi pricali da je on najbolji tako da to nije ni bitno....Bitno je samo da na vimbldonu bude do kraja IIDDEEEMOOOO!!!!!

Razvigorac

pre 10 godina

@novak
Naajjači igrač danas jeste Novak Đoković. Ali, moraš imati na umu da Federer ima 32 a Đoković 26 godina. Kad se završe karijere, Novak neće biti ni blizu svega što je osvojio Rodžer, niti će ikada igrati lepši tenis. Novakovi dvoručni bekhendi ne deluju mnogo elegantno. Kako to da nikada nije naučio jednoručni, a Žistin jeste. I Frančeska. I Južni i Rodik znali su to, ima ih još, ne mogu sada da se setim. U doba Lejvera i Borga bilo je nezamislivo da se reket drži sa dve ruke. Tu "modu" uvela je bartoli, ona i forhend udara lopatom, a ponekad i servira sa dve ruke. Na prvom mestu jesu rezultati, ali ni lepota igre nije za potcenjivanje kad se govori o najboljima. Neka Izner i Berdih posluže kao primer, bez obzira na rezultate. Kako je igrao lendl a kako Mekinro? Zato se Lendl, bez obzira na titule, retko pominje. Bio je dosadan na terenu i nikad nije osvojio Vimbldon. Ko će se po igri, posle 20 godina, sećati Mareja, defanzivca?

gargamel

pre 10 godina

čim netko kaže da je nadal najbolji u povijesti svi mu lupaju minuse, netko kaže da je federer najbolji što i je po rezultatima ponovo mu svi lupaju minuse. pa ko je po vama najbolji, možda đoković, nemojte me nasmijavati čovjek je osvojio 6 grand slama, dok je federer 17, a nadal 12. ne može se đoković s njima mjeriti.

Noce Moscata

pre 10 godina

Ja bih rekao da je ovo casus specialis (poseban slučaj), jer kako god da gledam, meni se čini da sva trojica imaju svoje prednosti koje ih kandiduju za prvog. Takođe i nedostatke koje kandidaturu stavljaju pod upitnik.
Pošto to svi zanmo, ostaje samo da se sačeka kraj njihovih karijera, pa da se podvuče crta. Dotle, neka svako vredno radi da skupi argumente za GOAT.

Mislim da će Andy Murray ponajviše raditi. Trenutno mi izgleda najbliže jednom odličnom sportskom periodu, jde potpuno može sustići rivale.

U svakom slučaju, blistva era tenisa.
Uživajmo, ne samo u našem favoritu, uživajmo u tenisu.

I, zaboga, ne skačite na Džona, čovek ima pravo na mišljenje, baš kao svako drugi.

kio B.L.

pre 10 godina

Najbolji teniser u istoriji je Novak. Imam i objašnjenje,ali dugo mi je pisati,a Nole će svejedno to vremenom i statistički pokazati.

Иван-Ниш

pre 10 godina

И Новак освојио Дејвис куп са репрезентацијом која има мањи избор добрих играча. Можда би се однос победа и пораза између Новака и Надала одавно променио у Новакову корист да Надал мање киксира на осталим подлогама у односу на шљаку. Највише играли на шљаци, зато и такав однос. Рођа, Рафа и Ноле ће на крају каријера сигурно у многим категоријама бити међу првих 5 свих времена. Надал као неприкосновени владалац шљаке, Рођа по броју победа и титула. Новак има велики низ победа из 2011. недостаје му само још Ролан Гарос и Синсинати да комплетира титуле са свих највећих турнира. Има најдужи низ узастопних полуфинала са Грен слемова. Само нека чува здравље, константност има бољу и од Федерера. За 3-4 године можда Џо тада буде причао како је Новак најбољи свих времена :)

PSL

pre 10 godina

Nikako se ne slažem sa tim najbolji u istoriji. Prvo skor koji ima protiv Mareja i Djokovića je trenutni ni jedan još nije završio karijeru pa ni Federer. prema tome još će mo videti šta će biti. Drugo najbolji na šljaci to da ali s obzirom na stanje njegovih kolena lako se može desiti da on prvi završi karijeru, pošto se toliko troši sve sama snaga, suprotno od njega Federer igra sa takvom lakoćom da je to neverovatno zato toliko traje i sigurno će još dosta da igra. Prema tome ko je najbolji svih vremena treba pričati kad sva četvorica okače rekete o klin. Još da dodam i Novak ima Salataru ima medalju sa olimpijade a ne znači da do kraja karijere neće osvojiti i zlato na olimpijadu pa Novak ima 26 godina i može još dugo da igra.

pero

pre 10 godina

covek ne zna sta prica,nadal nikad nece imati igru kao federer.rodjer i novak su za klasu bolji teniseri kada je tehnika u pitanju,nadal nikad nece imati bekhend kao djokovic a ni forhend kakav ima federer a o kretanju na terenu da i ne govorim.a sto se medjusebnog skora tice to nema nikakve veze.znate da davidenko jedno vreme je imao skor protiv nadala 6-1,a sad je jos uvek u prednosti davidenko sa 6-5.tako da mislim da ovom izjavom john skreta sebi paznju radi publiciteta...

onokao

pre 10 godina

Na ovom Vimbldonu se jasno videlo da bi Nadal, da ne postoji sljaka kao podloga, bio samo prosecan igrac, i nista vise. Mogu neki da se slazu ili ne, ali to je cinjenica, kojoj u prilog govori i statistika.
Ja sam veliki navijac Djokovica, i voleo bih iz sveg srca kad bi Djokovic postao najbolji u istoriji ovog sporta, u ovom trenutku je to po brojkama Federer, voleli ga mi ili ne, ali je isto tako cinjenica da je Svajcarcu u ovom trenutku verovatno jedini konkurent u tome Djokovic, i iskreno se nadam da ce u bliskoj buducnosti, ukoliko ne bude imao vecih povreda, Djokovic uspeti da stigne i prestigne Federera! Napred Nole!

viscaelbarca

pre 10 godina

ako osvoji jos 5,6 gs titula moze se reci da je najbolji...ali za sada se moze reci da je najbolji igrac u istoriji poslije federera...

realno

pre 10 godina

Ma Mekinro se malo sali ili je prolupao pod stare dane.
Pre ce biti da je Nadal najgori broj jedan u istoriji tenisa.
Na Vimbldonu vec nekoliko puta ispada od tenisera koji nisu ni u prvih 100.
Svojevremeno je oborio rekord tako sto je na jednom turniru u Stokholmu kao drugi teniser sveta izgubio mec od tenisera koji je bio 690. na listi.
Izvinite ali to bi bilo kao da u fudbalu Barselona izgubi od Cukarickog.
Kako neko takvu smejuriju od tenisera moze proglasavati najboljim u istoriji?
Kakav crni medjusobni skor?
Pa on kad se odbiju mecevi na sljaci ima negativan skor sa skoro svim teniserima iz prvih 20.
Da nije sljake niko nikada ne bi ni cuo za Rafaela Nadala.
Bio bi teniser u rangu jednog Granoljersa ili slicnih.

Da nije bilo sljake nikada ne bi usao ni u prvih 50, a sa zrebovima kakve imaju teniseri van prvih 50, na travi i betonu ne bi video ni jedno jedino polufinale u karijeri.

gasol

pre 10 godina

Pa stvar je u tome sto Nadal ima bolji skor od Federera ali sta ce Federer kad Sa Nadalom igra samo na sljaci a on je tu stvarno najbolji a na ove druge turnire ga nema pojavi se po neki 125 na ATP listi odnese ga sa terena i sad ovaj nema sansu da dodje u egal sa Nadalom mislim to i nije neki argument da neko bude najbolji u istoriji tenisa

Antuntun

pre 10 godina

Vrlo verovatno da je tako,trebalo je to samo neko da kaze,niko drugi,Mekinro...
Rodja jeste bio najbolji,dok se Rafa nije pojavio.Nijedan veliki mec Roger nije dobio od 2007.protiv Rafaela Nadala,mnogo brate,i vise od toga,kad to kazem racunam Grand Slemove i to je cinjenica.
Koga je to Federer imao u konkurenciji u svojo generaciji,sparusenog Rodika i raspalog Hewita.. jel to bilo ozbiljno rivalstvo?!Nadal ima 11 Grend Slemova 6 manje od Rodje ali i 6 godina manje ne zaboravite!U kakvoj je konkurenciji on osvajao je prosto neuporedivo,uz to u medjusobnom duelu je duplo boli 20:10!U mecevima pojedinacno niko Federera tako nije ponizavao na terenu kao neverovatni Spanac,bilo je tu i setova sa krompirom i to u finalima...bilo je strasno,bilo je silovito...Jednostavno ga rastavio na proste cinioce,Rodja posle pada na Wimbldonu 2008 nikad vise nije bio isti,ako je i dotad postojala dilema ko je bolji,Rafa je bio jednostavno nezaustavljiv i tu Boga nema...Od samog pocetka je bilo jasno ko je suveren vladar svih sljakastih terena,bilo je samo pitanje kad ce i na travi All Englad Club-a postati glavni...usput je zavladao i na najprestiznjim betonima AO i USO. Nijedan Federer to nije mogao da zaustavi..usao mu je u glavu, rasklopio ga,ostalo je istorija..To skoro isto je Djokovic uradio Rafi posle 7 veznih pobeda u finalima,3 GS finala...ali Nadal se vratio,nije umro psiholoski,zato je on jaci,zato je najveci!Najvise volim Noleta,ali Rafa je najbolji bez dleme...za sad...:)

N0L1

pre 10 godina

I to sve reci kada je medju svima njima Nole br. 1?
Za dve tri godine to nece biti tako. Nole ce imati zlato u Riu, jos jedan Davis Cup, vise nedelja na prvom mestu, bolji u medjusobnim susretima sa Nadalom, najmanje 3 osvojena Masters turnira na kraju godine itd, itd. A i godinu mladji. A i nikada na GS nije u prvom kolu izgubio u 3 seta. Ha, ha, ha.

branko

pre 10 godina

Hello Johnny Mac-
Na slaci se lazem, Medjutim ako realno trazimo "all around" najboljeg ima puno kandidata: Federer, Sampras itd. Uh umalo da zaboravim...Nole je tek poceo da pise istoriju.
Branko (Teniser) iz Amerike

Noleee!!!

pre 10 godina

Jeste najbolji...na sljaci. A razlog zasto vodi u medjusobnom skoru sa najboljim teniserima je cinjenica da je najveci broj meceva sa njima odigrao bas na sljaci...

Doktor

pre 10 godina

Ne bih se slozio... Nadal jeste najbolji na sljaci, niko ne moze da kaze suprotno... Ali, na toj sljaci, dugo godina je Federer broj 2, pobedjuje sve protivnike osim Nadala (tu je Nadal i izgradio ovaj skor), dok je na betonu i travi Rafa cesto daleko od broja 2, tako da ne moze ni da dodje do meceva sa Federerom, koje bi izgubio... 36 uzastopnih Gren Slem 1/4 finala pokazuje ko je konstantniji teniser... A ako pogledate, od 12 GS Rafinih titula, 8 su na RG. Isto je i sa Mastersima. Roger: 7W, 6USO, 3AO, 1RG

sr4

pre 10 godina

covek je u pravu
nadal je stariji samo godinu dana od djokovica a ima duplo vise trofeja i vise pobeda
od federera ima vise mastersa,i vise pobeda u medjusobnim duelima
osvojio sve gs
vise od pola karijere nije igro zbog povreda,a nekad je i povredjen osvajo,pa zamislite sta bi jos trofeja uzeo da nije povreda
ima najbolji forend na svetu,sa spinovima,jedan od slabijih servisa a slabo ih gubi,pa zamislite o kakvom se igracu radi,RAFA KRALJ
zato tisina,niste vi pametniji od mekinroa,zna covek sta prica...

sasha

pre 10 godina

Ne smarajte vise, Nadal je dokazao da moze da igra na svim podlogama. Osvojio je sva 4 GS, 5 puta igrao finale Vimbldona. Iaoko navijam za Djokovica, cinjenica je da samo Nadal moze da obori Federerov rekord po broju osvojenih GS. Samo godinu dana je stariji od Djokovica , a ima duplo vise GS titula.

Само опуштено и без нервозу

pre 10 godina

Љубавни критеријуми се мењају с годинама.
Да сачекамо још неко време, можда налети још неко име...

teniska loptica

pre 10 godina

Slazem se. Federera i Mureya mlati kad god i gde god stigne. Bolji je u medjusobnim duelima i od Djokovica. Znaci najbolji je od najboljih u takozvanoj eri cetiri velikana.

Bata Raka

pre 10 godina

Kad se kaže košarka – kaže se Džordan, kad se kaže fudbal – kaže se El Pibe, kad se kaže boks – kaže se Ali, kad se kaže golf – kaže se Woods, kad se kaže autotrke – kaže se Šumaher a kad se kaže tenis, naravno, kaže se – Mirka!!! (Za ove, za koje istorija tenisa počinje sa pojavom Novaka Đokovića, progugljte malo Federera od pre 5-6 godina, uzmite kokice – I GLEDAJTE UMETNOST BEZ DA IDETE NA IZLOŽBU!)

Petar1983

pre 10 godina

Pošašavio matorac malo.
Kralj šljake Da,ali najbolji u istorji Ne.Ima dejvis Kup? Pa i Novak ima to a ima šansu i za OI da osvoji,ogromnu šansu da popravi međusobni skor sa Nadalom a na sve to je podjednako dobar na sve tri površine.
Kako bre neko može biti najbolji svih vremena sa šljakom u dzepovima?
Koliko ima GSlemova na betonu i travi? Evo Đoković već ove godine ako uspe da osvoji London imaće isti broj trofeja na travi kao Nadal,a gde su narednih 5,6 godina još.
Pa i na toj šljaci mu se opasno primakao.Na betonu može da sanja španac još neki GSlem pored Novaka do kraja karijere. Da sanja! isto kao lek za ćelavost.
Tako da ili je bio cirke ovaj deka,ili se sažalio što je ovaj najbolji svih vremena ispao u 1 kolu,ali najbolji nije. Za sad je to Federer,i to bez premca u odnosu na Nadala, a đoković do kraja karijere ima ogromne šanse da skine rodzera sa trona. Španac će biti trći najboji svih vremena,to je to,jer čovek ume samo na toj šljaci, a ako je tenis samo šljaka onda i USOpen i Australia i Wimbldon treba na šljaci da se igraju, ma i mastersi svi isto,šljaka,šljaka i samo šljaka, za španskog bikčića.
AS druge strane kad kažete najbolji svih vremena mnogo toga treba da se gleda. Jedna od tih stvari je i ponašanje tenisera. Tenis je beli sport,oduvek je bio sport dzentlmena i tu Rodzer i Novak beže od španca.
Nadal barata jedva i španski Nole priča 10 jezika. Nadal nije sportmen kao Nole,nije ni federer,i na kraju,rano je još pričati ko je najj svih vremena.

Mojne Znojne

pre 10 godina

Oj Mekinro Dzone, prekookeanski Brankovicu Vuce. Kako ces sada protiv besa onlajn komentatora Srbskijeh. A tako smo te voleli do juce. Smrc. Steta sto nam se ljubav ne zasniva na necijem objektivnom umecu, zivotnim dostignucima ili znanju, nego na tome koliko mislimo da oni nas zaboga vole ili mrze (izmedju nema). I ovo pisem dok vest jos uvek ima 0 komentara...ne zadugo naravno.
(shazam, 25. jun 2013 23:25)

A ti mu dođeš isti takav kompleksaš...

kum

pre 10 godina

i ja sam isto razmisljao kao mekinro (za federera) sve do finala wimbledon-a 2008. a onda isto tako poceo da favorizujem rafu.
aj u 100 marke da ce za par godina, sa puno gs argumenata, da kaze da je djokovic ipak najbolji?

>>> 2

pre 10 godina

>>> Dakle, za "kralja trave" samo jedna jedina sansa u toku godine da pobedi Nadala!? Zar ne mislite da je to "malo" malo?! Pogotovo ako se setite koliko je Federer vladao Vimbldonom,punih 5 godina za redom,isto toliko i Haleom! Dakle,da je Federer imao iste uslove kao i "kralj sljake",znaci jos 3 mastersa na travi,sta mislite ko bi to osvajao u Federerovim najboljim godinama od 2004-2007,a budimo realni i posle toga?!ATP je prakticno na tacni omogucio Nadalu da "napumpa" ovoliki pozitivan skor protiv Federera a i protiv Djokovica i Mareja,jer najveci broj tih pobeda je ostvario na omiljenoj sljaci!Naravno da je Nadal odlican teniser i da je pobedljivao i na betonu i na Vimbldonu,ali to nije bila dominacija,to je bilo na snagu,na upornost!SAMO 2 Vimbdldona, 1 UO i 1 AO!Premalo da biste rekli da je bolji od Federera koji je "kiksirao" samo na RG i osvojio 1 titulu ali zato ima 7 Vimblodna, 5 UO, 4 AO! Pritom taj "los" skor na sljaci je mnogo ubedljiviji nego Nadal na travi!Pored jedne titule na RG,ima jos 6 finala,nekoliko polufinala,ima nekoliko Mastersa na sljaci(u Madridu I Hamburgu upravo pobedjivao Nadala) Dakle,FEDERER je izdominirao na 2/3 podloga,drzi sve moguce rekorde,ima odlicne rezultate na sljaci s obzirom na Nadalovu dominaciju na toj podlozi.Sa druge strane za Nadala se moze reci da je samo na sljaci dominantan, nikada nije bio na betonu a na travi jos manje…A o lepoti igre da ne pricamo, prosto je smesno govoriti o tome ko od njih dvojice igra lepsi tenis…

>>> 1

pre 10 godina

Zaista su smesni svi oni koji pokusavaju da umanje Federerov uspeh kojekakvim glupim izjavama i nerelevantnim poredjenjima! Da stavimo naseg Noleta po strani(za koga navijamo i nadamo se da ce uspeti da nadoknadi to sto je za nijansu kasnije dostigao vrhunac nego ova dvojica), ali je zaista nepobitna cinjenica da je Federer najbolji ikada. Kao glavni reper gledaju se GS titule a Rodzer ih ima 17 i ko zna, mozda osvoji jos neki do kraja karijere koja ce trajati bar jos 3, 4 godine. Nadal ima 12GS. To je ozbiljna brojka ako se uzme u obzir da je Nadal mladji 5 godina. Ali i dalje je to ogroman zaostatak, da ne govorimo o broju nedelja na prvoj poziciji, 23 uzastopna GS polufinala, 9 uzastopnih GS finala i ko zna koliko jos rekorda koje drzi Federer, govori u prilog tome ko je najbolji. Mozda ce Nadal imati jos koju godinu vise, nakon sto se Federer povuce, da proba da obori neki rekord ali ako se uzme u obzir njegov problem sa kolenima, zaista deluje nemoguce. Osim silnih rekorda, hajde da se uocimo jos jednu zanimljivu stvar - ''kralj BETONA'' ne postoji, ima mnogo dobrih igraca na betonu i svako svakog moze dobiti. Ali zato se oduvek prica o ''kralju sljake'' i ''kralju trave''. Znamo ko su oni. Pritom, strasno me bode u oci to sto na sljaci imamo jedan GS (Roland Garos), 3 Mastersa (Rim, Monte Karlo, Madrid), serija 500 - Barselona i ko zna koliko jos turnira na sljaci. A trava?! Samo Vimbldon! Kao pripremu, Federer igra Hale a Nadal igra Kvins pa se ne mogu sastati! >>>>>>>

Milos

pre 10 godina

13 od 20 nadalovih pobeda protiv Federera je doslo na sljaci.I to zato sto je Nadal,nesporno,najbolji igrac na sljaci,dok je Federer redovno dolazio do zavrsnica turnira na sljaci jer je bio drugi najbolji.Na travi i betonu Nadal nema pozitivan skor sa Federerom.Kao sto nema pozitivan skor sa Djokovicem na betonu.Mene samo zanima sta bi bilo da sezona na travi traje kao na sljaci recimo,skoro tri meseca, a ne samo tr,cetiri nedelje.Pa da tu budu prvo turniri serije 250,pa 500,pa onda tri mastersa pa Vimbldon.Bas bih onda voleo da vidim Nadala i taj skor sa Federerom.

Tolle

pre 10 godina

Nadal nije ni blizu najboljih igraca u istoriji.On je otprilike ono sto je bio Sakil O'Nil - Dominantan u odredjenom periodu zahvaljujuci abnormalnim fizickim predispozicijama, iako je svima jasno da im fali mnogo toga da bi bili najbolji u istoriji.Podignite mrezu za 15 santimetara (kao sto bi i trebalo, jer su dimenzije terena/mreze pravljene u vreme kad je prosecna visina muskaraca iznosila oko 175cm) i Nadal i Serena Vilijams nece nikome iz prvih 10 uzeti set.

Nebojša

pre 10 godina

Teško da je Nadal najbolji ali je jedan od najprilagodljivijih tenisera umeo je na svim podlogama da pobedjuje svakog ima skoro sve trofeje za razliku od Federera kome fali olimpijada i dejvis kup iako Federer jeste kvalitetniji ali ni on za mene nije najbolji jer nikad nije uspeo da nadje rešenje za Nadala čak ni na travi na kojoj jedva vodi sa 2-1.

veliki strumf

pre 10 godina

Jeste Mekinro luckast, ali ovde je u pravu. Kakav vam je to argument sto se dosta meceva igra na sljaci? Rafa je uzeo sva 4 GS, pobedjivao je Feda i u finalu Wimbledona i u finalu AO (secamo se svi plakanja). Rafa ima duplo vise pobeda nad Federerom 20-10, na betonu je 6-6, na travi 2-1 za Federera a na sljaci 13-2 (ukupan broj osvojenih setova 58-38). Dakle, nije tacno da Rafa ZNA da igra samo na sljaci, vec Federer NE ZNA da igra na sljaci. Zato i ne moze biti najbolji, plus se non stop izvlaci na forhend zbog uzasnog bekhenda. Slab u reliju, servis ga spasio milion puta, a ne igra u poenu. Bolji jos jedino na mrezi. Titule? Rafa ima 6 GS manje, i 20 titula manje, a mladji je 5 godina (ove godine uzeo vec 7). Uz to je dugo bio povredjen. Rafa ima pozitivan skor protiv svih aktivnih tenisera na turu. Plus, ima Olimpijadu i par Davis cupa. Kazite mi onda zasto je Federer bolji? Elegantniji da, bolji sigurno ne.

tarapana

pre 10 godina

To je sad diskutabilno ko je najbolji... Za par godina ce biti sve mnogo jasnije... Federer ima najvise Gren Slemova i bio najduze broj 1, ali sve to jer nije imao konkurenciju, zamislite 2 teniser sveta mu bilo drvo Rodik... To tada ne moze se poredi sa ovim sada rivalstvom koje imaju Novak i Rafa i tu je jos i Marej uz Federera... Kazem dosta toga cemo znati za 2-3 godine kada vidimo koliko ce Gren Slemova osvojiti Novak i Rafa...

mrmot

pre 10 godina

Ovo je bilo pre pocetka meca sa belgijancem.To je prvo.Drugo,voleo bih da cujem misljenje da li mu je Nadal i dalje najbolji u istoriji posle one blamaze.Trece,ona trojica samo sto nisu popili patos kad su culi sta je lupio,pa ostao ziv.Cetvrto,Federer najbolji teniser u istoriji.To su rekli Sampras,Agasi,Borg,Lejver,Konors,Lendl,uostalom i sam Nadal,jer je i njemu jasno da ne moze Federeru ni da prismrdi na travi i betonu.Nema dalje.

Aleksandar

pre 10 godina

Za one koji imaju puno godina, kao sto ih imam ja i koji se secaju vremena, kada je igrao i Mekinro, mogu da kazem da je najbolji teniser svih vremena Bjorn Borg. Za ove mladje, mogu da pogledaju rezultate na wikipedii. Zasto je najbolji? Zato sto je osvojio 5 uzastopnih titula na Vimbldonu i 6 na Roland Garosu, a takodje i Devis kup. U to vreme tenis nije bio Olimpijski sport. Karijeru je zavrsio u 27 godini. Osvojiti taj broj titula na drasticno razlicitim podlogama u tako kratkoj vremenskoj razlici od mesec dana ga cini boljim i od Federera i od Nadala. Da nije bilo Soderlinga, Federer verovatno nikad ne bi zbog Nadala osvojio RG. Nadal sa druge strane nema igru za brze podloge i, za razliku od njega, Borg nikada na WB i RG nije ispadao od anonimusa, kao sto su Rosol i Darsis, ucinili Nadalu. U vreme Borga, Austraila Open i US Open su imali mnogo manji znacaj. Borg je je uvek govorio da ne moze da osvoji "Njujork" zbog nekulture tamosnjih navijaca i buke aviona. A bio je u 4 finala. A na Australija Open je ucestvovao samo jednom. Zasto? Pa u to vreme se GS titule nisu ni brojale. Osvojiti najtezu kombinaciju (Roland Garos i Wimbldon) GS turnira i to 3 godine uzastopno ga postavlja, kao najboljeg ikada. Ovu kombinaciju su uspeli da ostvare jos samo Nadal, dva puta i Roger Federer jednom. Prema tome Rafael Nadal mozda ima sanse da bude najbolji ikada.

>>> 3

pre 10 godina

>>> i samo jos da dodam za ove koji citaju moje romane od komentara - Nije Federer kriv sto Nadal nije uspevao da stigne do vecine finala na betonu i travi, u vremenu dok su bili br1 i br2 na listi! Nadal je bio taj koji nije uspevao da pobedjuje Bagdatisa, Gonzalesa, Djokovica, Mareja i ko zna koga sve, pa samim tim Nadal nije ni pruzao sansu Federeru u najboljim danima da poveca svoj bilans u medjusobnim duelima... Sa druge strane Federer je i na sljaci bio bolji od svih, sem od Nadala, uvek je stizao do finala pa je samim tim i pruzao sansu Nadalu da ga pobedjuje, otuda ovaj negativan skor koji potice uglavnom sa sljake! Da mu nije ovoliko turnira na sljaci, Nadal bi verovatno bio odavno iza Novaka na trecem mestu, a ne ovako kako je trenutno, da Novak ima duplo manje GS titula od Nadala i cak 3 puta manje od Federara...

drago

pre 10 godina

Nadal i Djokovic su rodjeni u razmaku od godinu dana, imaju isto nastupa na Slamovima a Nadal ima duplo vise titula. Ne vidim tu logiku da ga Djokovic moze stici. Usput da je Rafa bio cijelo vrijeme zdrav kao ostali sad bi vec bio na 14-15 Slamova. A s obzirom da je tek napunio 27 mogao bi prestici Federera. Ako ga i ne prestigne bit ce blizu a sa Olimpijskim zlatom i DC-om, pozitivnim omjerima, moci ce ga se smatrati najvecim.

PS Ne zaboravite da je Rafa skoro morao prestati sa tenisom sa 15 godina.

shazam

pre 10 godina

Oj Mekinro Dzone, prekookeanski Brankovicu Vuce. Kako ces sada protiv besa onlajn komentatora Srbskijeh. A tako smo te voleli do juce. Smrc. Steta sto nam se ljubav ne zasniva na necijem objektivnom umecu, zivotnim dostignucima ili znanju, nego na tome koliko mislimo da oni nas zaboga vole ili mrze (izmedju nema). I ovo pisem dok vest jos uvek ima 0 komentara...ne zadugo naravno.

ketman

pre 10 godina

paa, dobro...Mi smo skromni i vrlo srećni što će naš Nole i treću godinu završiti na ATP listi ispred "istorijskih" Nadala i Federera.

max

pre 10 godina

Nešto sam gotivio ovog Menikroa,ali sada ,ne baš..U krajnjem slučaju Rodžer Federer je daleko kompletniji igrač od Rafebolji je na 3 OD 4 Gren slema,i zaboga, Džone , saberi se u matematici, nikad 3 nije bilo manje od 1!!

danilo

pre 10 godina

Medju nama i poverljivo, meni je najlepši tenis igrao baš Mekinro jer je imao ruku genija. Da nije bilo njegovog temperamenta rok- gitariste ( imao je svoj bend) ubedjen sam da danas ne bismo raspravljali o tome ko je najbolji.
Inače, slažem se da je Rafa najbolji jer ako "navodno" najboljeg "dere" na GS bez milosti i gubi samo dva puta a osvaja dva Vimbldona baš preko njega, dok Fedex na šljaci samo može da plače.
Nole ima svoju šansu al' mora da dobije bar dva Rolan G. i deset ostalih što sada zvuči mnogo, ali 26 godina nije tako mnogo. A talenat je najveći; ima onaj dokaz sa najmladjim igračem u istoriji koji je igrao 4 uzastopna polufinala GS.

velikoslovog

pre 10 godina

Ajoj... Da li je moguce da je kao primer naveo medjusobni skor sa Federerom? Pa sad smo OPET videli da je problem u tome sto Nadal teze stize do polufinala/finala turnira na betonu/travi nego sto Federer stize do zavrsnice turnira na sljaci, inace bi bio blizi medjusobni skor. Sto se tice Olimpijskih Igara, da li je zlato u singlu impresivnije od zlata u dublu i srebra u singlu? Nisam bas siguran. Ok, ajde Davis Cup, ali opet i tu pomaze cinjenica da Spanija ima mnogo jaci tim od Svajcarske bez Nadala, odnosno Federera. Sta ostaje? 24 mastersa prema 21? Ok, ali Federer ima 5 slemova vise, 200 nedelja kao no.1 vise, 6 zavrsnih turnira vise... Cudi me ova izjava Mekinroa, iskreno.

Djole

pre 10 godina

A skor sa Djokovicem je 20-15, a od toga 13-3 na sljaci. Od toga je prvih 10-ak duela Novak bio bas mlad, a Nadal vec u punoj snazi iako samo godinu stariji, jer je ranije stasao. Pa sad je Nole kriv sto Nadal ispada na startu Vimbldona, sto godinama ne moze da dodje do zavrsnica turnira na betonu posle US opena... U suprotnom Novak bi imao bolji H2H. Ali polako, samo da Nadala posluze kolena, na kraju ce ga Nole prestici.

expert

pre 10 godina

Bio i ostao budala. Evo ja imam argumente. Ne moze biti najbolji igrac svih vremena neko ko igra samo na jednoj podlozi i ko ima samo jedan vrhunski udarac. Federer ima vise GS i duze je bio broj jedan. Da su polovinu duela igrali na travi, kakav bi bio medjusobni skor?

ivke

pre 10 godina

Realno jeste najbolji igrac svih vremena ali samo na sljaci, tu je gotovo nepobediv i svaka mu cast, ali je limitiran na tu podlogu i on ne moze biti nikada najbolji teniser svih vremena. Juce je to i potvrdio kada ga je pocistio onaj anonimus.

sasa jokic

pre 10 godina

Ok to je njegovo misljenje, svako ima pravo na to.
Znaci Mari je isto bolji od Federera, obzirom da ima pozitivan h2h sa njim?
Isuvise je sumnji oko njegove karijere, da bi ga neko proglasio najboljim u istoriji. Bojim se da ce njegov slucaj zvrsiti kao Amstrongov.

novak

pre 10 godina

Kakav je to najbolji igrac, koji na najvecem turniru na svetu ispada u prvom kolu? Sta je bilo prosle godine sa ceskim teniserom Rosolom? Ne moze se porediti tenis sada i pre 10,20 godina. Najbolji igrac na svetu, trenutno, je Nole! I to je cinjenica,a sve ostalo je relativno! A to, izgleda mnogima smeta!

THE GOAT

pre 10 godina

danilo, a kad to nadal osvoji 2 puta preko federera? ja se secam samo jednom 2008 koji je na jedvite jade dobio, drugi je uzeo protiv berdiha, informisi se malo pa komentarisi

zoa

pre 10 godina

Nadal je najbolji igrac svih vremena na sljaci... Cinjenica je da se najveci broj medjusobnih meceva igrao na sljaci, jer Nadal uvek stize do zavrsnice, dok na betonu dosta redje igra sa najboljim igracima... Toliko...

zoa

pre 10 godina

Nadal je najbolji igrac svih vremena na sljaci... Cinjenica je da se najveci broj medjusobnih meceva igrao na sljaci, jer Nadal uvek stize do zavrsnice, dok na betonu dosta redje igra sa najboljim igracima... Toliko...

expert

pre 10 godina

Bio i ostao budala. Evo ja imam argumente. Ne moze biti najbolji igrac svih vremena neko ko igra samo na jednoj podlozi i ko ima samo jedan vrhunski udarac. Federer ima vise GS i duze je bio broj jedan. Da su polovinu duela igrali na travi, kakav bi bio medjusobni skor?

Djole

pre 10 godina

A skor sa Djokovicem je 20-15, a od toga 13-3 na sljaci. Od toga je prvih 10-ak duela Novak bio bas mlad, a Nadal vec u punoj snazi iako samo godinu stariji, jer je ranije stasao. Pa sad je Nole kriv sto Nadal ispada na startu Vimbldona, sto godinama ne moze da dodje do zavrsnica turnira na betonu posle US opena... U suprotnom Novak bi imao bolji H2H. Ali polako, samo da Nadala posluze kolena, na kraju ce ga Nole prestici.

sasa jokic

pre 10 godina

Ok to je njegovo misljenje, svako ima pravo na to.
Znaci Mari je isto bolji od Federera, obzirom da ima pozitivan h2h sa njim?
Isuvise je sumnji oko njegove karijere, da bi ga neko proglasio najboljim u istoriji. Bojim se da ce njegov slucaj zvrsiti kao Amstrongov.

ketman

pre 10 godina

paa, dobro...Mi smo skromni i vrlo srećni što će naš Nole i treću godinu završiti na ATP listi ispred "istorijskih" Nadala i Federera.

ivke

pre 10 godina

Realno jeste najbolji igrac svih vremena ali samo na sljaci, tu je gotovo nepobediv i svaka mu cast, ali je limitiran na tu podlogu i on ne moze biti nikada najbolji teniser svih vremena. Juce je to i potvrdio kada ga je pocistio onaj anonimus.

velikoslovog

pre 10 godina

Ajoj... Da li je moguce da je kao primer naveo medjusobni skor sa Federerom? Pa sad smo OPET videli da je problem u tome sto Nadal teze stize do polufinala/finala turnira na betonu/travi nego sto Federer stize do zavrsnice turnira na sljaci, inace bi bio blizi medjusobni skor. Sto se tice Olimpijskih Igara, da li je zlato u singlu impresivnije od zlata u dublu i srebra u singlu? Nisam bas siguran. Ok, ajde Davis Cup, ali opet i tu pomaze cinjenica da Spanija ima mnogo jaci tim od Svajcarske bez Nadala, odnosno Federera. Sta ostaje? 24 mastersa prema 21? Ok, ali Federer ima 5 slemova vise, 200 nedelja kao no.1 vise, 6 zavrsnih turnira vise... Cudi me ova izjava Mekinroa, iskreno.

novak

pre 10 godina

Kakav je to najbolji igrac, koji na najvecem turniru na svetu ispada u prvom kolu? Sta je bilo prosle godine sa ceskim teniserom Rosolom? Ne moze se porediti tenis sada i pre 10,20 godina. Najbolji igrac na svetu, trenutno, je Nole! I to je cinjenica,a sve ostalo je relativno! A to, izgleda mnogima smeta!

max

pre 10 godina

Nešto sam gotivio ovog Menikroa,ali sada ,ne baš..U krajnjem slučaju Rodžer Federer je daleko kompletniji igrač od Rafebolji je na 3 OD 4 Gren slema,i zaboga, Džone , saberi se u matematici, nikad 3 nije bilo manje od 1!!

danilo

pre 10 godina

Medju nama i poverljivo, meni je najlepši tenis igrao baš Mekinro jer je imao ruku genija. Da nije bilo njegovog temperamenta rok- gitariste ( imao je svoj bend) ubedjen sam da danas ne bismo raspravljali o tome ko je najbolji.
Inače, slažem se da je Rafa najbolji jer ako "navodno" najboljeg "dere" na GS bez milosti i gubi samo dva puta a osvaja dva Vimbldona baš preko njega, dok Fedex na šljaci samo može da plače.
Nole ima svoju šansu al' mora da dobije bar dva Rolan G. i deset ostalih što sada zvuči mnogo, ali 26 godina nije tako mnogo. A talenat je najveći; ima onaj dokaz sa najmladjim igračem u istoriji koji je igrao 4 uzastopna polufinala GS.

THE GOAT

pre 10 godina

danilo, a kad to nadal osvoji 2 puta preko federera? ja se secam samo jednom 2008 koji je na jedvite jade dobio, drugi je uzeo protiv berdiha, informisi se malo pa komentarisi

shazam

pre 10 godina

Oj Mekinro Dzone, prekookeanski Brankovicu Vuce. Kako ces sada protiv besa onlajn komentatora Srbskijeh. A tako smo te voleli do juce. Smrc. Steta sto nam se ljubav ne zasniva na necijem objektivnom umecu, zivotnim dostignucima ili znanju, nego na tome koliko mislimo da oni nas zaboga vole ili mrze (izmedju nema). I ovo pisem dok vest jos uvek ima 0 komentara...ne zadugo naravno.

Dobro

pre 10 godina

You can NOT be serious!!! :-)

Da, najbolji u istoriji. Da,da..
Mozda je najbolji u istoriji... Spanije... Majorke... tako necega.

Iz zemlje lala, uvek Vas

Rafa dunster

pre 10 godina

"@Nadal je osvojio sve sto se moze osvojiti
(mungos, 26. jun 2013 09:28)"

E stvarno mi je muka kada ovako nesto procitam.

Pa genije Nadal jeste na sljaci osvojio sve sto se moze osvojiti.
Ali van sljake nije osvojio NISTA.

Covek igra 13 godina, van sljake je odigrao 115 turnira i osvojio citavih 15 titula za 13 godina igranja.

Znas li da je 4 godine konstantno bio 2. teniser sveta, a na gren slemovima na betonu nije mogao da dodje ni do finala a kamoli do titule?
Dosao je na drugo mesto na listi u Julu 2005., a prvo finale nekog gren slema na betonu je odigrao u Januaru 2009.

Taj pozitivan skor ima samo zahvaljujuci sljaci.
Kad se odbiju mecevi na sljaci on ima negativan skor ne samo protiv prve trojice nego i protiv svih tenisera iz prvih 10.
Na betonu protiv top 10 tenisera ima 38 pobeda i 42 poraza.
Uz to ima jos 43 poraza od tenisera koji nisu bili ni u prvih 10 u tom trenutku.

I polovinu od tih 15 titula van sljake je osvojio samo zahvaljujuci ludackoj sreci.
Na skoro svakom od tih 15 turnira je spasavao mec lopte u ranim fazama turnira i cupao se iz mrtvih.
Nadal je u muskom tenisu isto sto i Karolina Voznjecki u zneskom.

Poslednje 3 godine nije mogao da osvoji neku titulu van sljake.
Ove godine mu se posrecilo u Indian Welsu i verovatno naredne 3 godine opet nece osvojiti nista.

Covek jeste najbolji na sljaci, ali van te sljake je jedna obicna NULA.
Stvarno treba biti slep i ne videti nista od toga pa njega proglasiti najboljim.

Lukas Darcis

pre 10 godina

Ocigledno je da mu je poraz sredinom osamdesetih od Bobe Zivojinovica u Australiji tesko pao, Mekinro se svadja sa sudijom, a Boba jede sendvic. Boba je nastavio da jede i jede, a Mekinro i dalje igra tenis, svadja se sa sudijama i lupa gluposti.

ShomyRedDevil

pre 10 godina

Najbolji na svetu svih vremena je promenljiva stvar.Primera radi kada bi Djokovic osvojio sve bitne turnire do kraja godine i uzeo sva cetiri gren slema sledece(sto je samo pretpostavka) onda bi svi pricali da je on najbolji tako da to nije ni bitno....Bitno je samo da na vimbldonu bude do kraja IIDDEEEMOOOO!!!!!

kio B.L.

pre 10 godina

Najbolji teniser u istoriji je Novak. Imam i objašnjenje,ali dugo mi je pisati,a Nole će svejedno to vremenom i statistički pokazati.

milos

pre 10 godina

Nadal je 5 puta igrao finale Vimbldona, skoro kao Djokovic GS titula...manite se omalovazavanja Nadala, posle Samprasa i Federera niko nije igrao toliko finala u Londonu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 26. jun 2013 09:25)

Kazes niko nikad sem Federera i Samprasa nije igrao toliko finala Vimbldona? A kako je Borg osvojio 5 Vimbldona? Na lepe oci? I vidim sad na ovaj tvoj komentar 3 preporucena i 0 nepreporucenih. Sto bi znacilo da ovde ima nekih koji veruju u neistine.

Milos

pre 10 godina

13 od 20 nadalovih pobeda protiv Federera je doslo na sljaci.I to zato sto je Nadal,nesporno,najbolji igrac na sljaci,dok je Federer redovno dolazio do zavrsnica turnira na sljaci jer je bio drugi najbolji.Na travi i betonu Nadal nema pozitivan skor sa Federerom.Kao sto nema pozitivan skor sa Djokovicem na betonu.Mene samo zanima sta bi bilo da sezona na travi traje kao na sljaci recimo,skoro tri meseca, a ne samo tr,cetiri nedelje.Pa da tu budu prvo turniri serije 250,pa 500,pa onda tri mastersa pa Vimbldon.Bas bih onda voleo da vidim Nadala i taj skor sa Federerom.

realno

pre 10 godina

Ma Mekinro se malo sali ili je prolupao pod stare dane.
Pre ce biti da je Nadal najgori broj jedan u istoriji tenisa.
Na Vimbldonu vec nekoliko puta ispada od tenisera koji nisu ni u prvih 100.
Svojevremeno je oborio rekord tako sto je na jednom turniru u Stokholmu kao drugi teniser sveta izgubio mec od tenisera koji je bio 690. na listi.
Izvinite ali to bi bilo kao da u fudbalu Barselona izgubi od Cukarickog.
Kako neko takvu smejuriju od tenisera moze proglasavati najboljim u istoriji?
Kakav crni medjusobni skor?
Pa on kad se odbiju mecevi na sljaci ima negativan skor sa skoro svim teniserima iz prvih 20.
Da nije sljake niko nikada ne bi ni cuo za Rafaela Nadala.
Bio bi teniser u rangu jednog Granoljersa ili slicnih.

Da nije bilo sljake nikada ne bi usao ni u prvih 50, a sa zrebovima kakve imaju teniseri van prvih 50, na travi i betonu ne bi video ni jedno jedino polufinale u karijeri.

basket majstor NS

pre 10 godina

dobar profesor (pedagog) svoje omiljene učenike uvek kritikuje (kada ima konstruktivnog razloga) a ne diže u nebesa ("mega-care, ljudska veličino...").
ovim J-Mac 'motiviše' sebi 2 omiljena tenisera da budu bolji, jedan od njih još ima šanse da stigne (i prestigne) Nadala.

>>> 2

pre 10 godina

>>> Dakle, za "kralja trave" samo jedna jedina sansa u toku godine da pobedi Nadala!? Zar ne mislite da je to "malo" malo?! Pogotovo ako se setite koliko je Federer vladao Vimbldonom,punih 5 godina za redom,isto toliko i Haleom! Dakle,da je Federer imao iste uslove kao i "kralj sljake",znaci jos 3 mastersa na travi,sta mislite ko bi to osvajao u Federerovim najboljim godinama od 2004-2007,a budimo realni i posle toga?!ATP je prakticno na tacni omogucio Nadalu da "napumpa" ovoliki pozitivan skor protiv Federera a i protiv Djokovica i Mareja,jer najveci broj tih pobeda je ostvario na omiljenoj sljaci!Naravno da je Nadal odlican teniser i da je pobedljivao i na betonu i na Vimbldonu,ali to nije bila dominacija,to je bilo na snagu,na upornost!SAMO 2 Vimbdldona, 1 UO i 1 AO!Premalo da biste rekli da je bolji od Federera koji je "kiksirao" samo na RG i osvojio 1 titulu ali zato ima 7 Vimblodna, 5 UO, 4 AO! Pritom taj "los" skor na sljaci je mnogo ubedljiviji nego Nadal na travi!Pored jedne titule na RG,ima jos 6 finala,nekoliko polufinala,ima nekoliko Mastersa na sljaci(u Madridu I Hamburgu upravo pobedjivao Nadala) Dakle,FEDERER je izdominirao na 2/3 podloga,drzi sve moguce rekorde,ima odlicne rezultate na sljaci s obzirom na Nadalovu dominaciju na toj podlozi.Sa druge strane za Nadala se moze reci da je samo na sljaci dominantan, nikada nije bio na betonu a na travi jos manje…A o lepoti igre da ne pricamo, prosto je smesno govoriti o tome ko od njih dvojice igra lepsi tenis…

onokao

pre 10 godina

Na ovom Vimbldonu se jasno videlo da bi Nadal, da ne postoji sljaka kao podloga, bio samo prosecan igrac, i nista vise. Mogu neki da se slazu ili ne, ali to je cinjenica, kojoj u prilog govori i statistika.
Ja sam veliki navijac Djokovica, i voleo bih iz sveg srca kad bi Djokovic postao najbolji u istoriji ovog sporta, u ovom trenutku je to po brojkama Federer, voleli ga mi ili ne, ali je isto tako cinjenica da je Svajcarcu u ovom trenutku verovatno jedini konkurent u tome Djokovic, i iskreno se nadam da ce u bliskoj buducnosti, ukoliko ne bude imao vecih povreda, Djokovic uspeti da stigne i prestigne Federera! Napred Nole!

men

pre 10 godina

Mekinro je ovo izjavio pre ispadanja Nadala i još mu je u glavi bila sezona šljake i trofej u Parizu. Te izjave se daju uvek pod utiskom zadnjeg turnira i čim dodje do kiksa odmah se igrač osporava bez obzira na prethodne igre. Ne verujem da Mekinro odjutros misli isto.
Shvatite da su Nadal, Federer i Marej felerični igrači koji dobro funkcionišu samo pod odredjenim uslovima. Nadalu treba pod nogama šljaka da bi bio najveći, Federer je sijao kad nije bilo prave konkurencije a Marej je opasan samo na teritoriji V. Britanije. Jedini igrač koji blista u svim uslovima je Novak Djoković. On je jedini pravi olraunder. Zato je svejedno da li proglašavaju za najboljeg ikada Nadala ili Federera, Novak je bolji od obojice.

Daniel

pre 10 godina

Daleko je Nadal od te titule. Izgleda da je McEnroe zaboravio na vrhunske tenisere poput Beckera, Edberga, Lendla, Connorsa i mnoge druge. Sto se mene tice Roger Federer je ubedljivo najbolji teniser svih vremena, niko nikad nije igrao tako lep tenis i osvojio toliko koliko je svajcarac. Nemoj te me pogresno svatiti ja volim i navijam za Noleta ali on je jos mlad i jos se nemoze porediti s Federerom niti ima isti stil. Prosto neverujem da iko moze onako da dominira jednu utakmicu kao sto je mogao Federer kad je bio na vrhuncu svoje karijere. Kakav bre Rafa o njemu necu ni trositi reci.

Doktor

pre 10 godina

Mislio sam da je prosao prvi april, niko nikad kao Federer!
(fedex1, 25. jun 2013 23:57)

Svaki tvoj komentar je kao prvoaprilska šala.

Suva pita od kokosovog brasna

pre 10 godina

Nisam neki veliki zaljubljenik u Nadalovu igru, postujem Federera, ali evo zasto mislim da danas Johnove tvrdnje nisu tako nerealne (a bile bi pre, recimo, tri godine). Federer ima negativan skor protiv svojih najvecih rivala: 9:11 protiv Mareja i 10:20 protiv Nadala. Vodi protiv Djokovica 16:13, ali svako ko makar malo poznaje tenis zna da se to vrlo lako moze promeniti u Novakovu korist ako Federer odluci da igra jos jedno godinu dana (s obzirom na to da protiv Djokovica ima sanse jedino na travi, koja traje mesec dana). Znaci vrlo je moguce da Federer zavrsi karijeru sa negativnim skorom protiv svoja TRI najveca rivala (ne 1, ne 2). To bi bio interesantan podatak za navodno najboljeg igraca svih vremena - za razmisljanje. A sto se tice Nadala i sljake, mislim da ljudi mesaju "jednostranost" sa "dominacijom". Pa covek ima sva cetiri Gran Slama (za razliku od mnogih, kao sto su Sampras, Beker i Edberg koji nemaju RG) i sigurno je najbolji svih vremena na sljaci. Ima 8 titula na RG-u, ali i Federer im 7 na Vimbldon-u - to sad odjednom nije jednostranost? (I setite se njegovog jedinog RGa)

Kada bi danas prestali da igraju Federer bi bio bolji (nema sumnje). Ali to se vrlo lako moze promeniti za par godina ako bi Nadal stigao Federera po broju osvojenih titula - i sve te titule bi bile osvojene u periodu kada su Federer, Djokovic i Marej bili aktivni, za razliku od nekih Federerovih titula koje su bile osvojene u vreme kada su mu najveci protivnici bili Bagdatis i Gonzales.

>>> 1

pre 10 godina

Zaista su smesni svi oni koji pokusavaju da umanje Federerov uspeh kojekakvim glupim izjavama i nerelevantnim poredjenjima! Da stavimo naseg Noleta po strani(za koga navijamo i nadamo se da ce uspeti da nadoknadi to sto je za nijansu kasnije dostigao vrhunac nego ova dvojica), ali je zaista nepobitna cinjenica da je Federer najbolji ikada. Kao glavni reper gledaju se GS titule a Rodzer ih ima 17 i ko zna, mozda osvoji jos neki do kraja karijere koja ce trajati bar jos 3, 4 godine. Nadal ima 12GS. To je ozbiljna brojka ako se uzme u obzir da je Nadal mladji 5 godina. Ali i dalje je to ogroman zaostatak, da ne govorimo o broju nedelja na prvoj poziciji, 23 uzastopna GS polufinala, 9 uzastopnih GS finala i ko zna koliko jos rekorda koje drzi Federer, govori u prilog tome ko je najbolji. Mozda ce Nadal imati jos koju godinu vise, nakon sto se Federer povuce, da proba da obori neki rekord ali ako se uzme u obzir njegov problem sa kolenima, zaista deluje nemoguce. Osim silnih rekorda, hajde da se uocimo jos jednu zanimljivu stvar - ''kralj BETONA'' ne postoji, ima mnogo dobrih igraca na betonu i svako svakog moze dobiti. Ali zato se oduvek prica o ''kralju sljake'' i ''kralju trave''. Znamo ko su oni. Pritom, strasno me bode u oci to sto na sljaci imamo jedan GS (Roland Garos), 3 Mastersa (Rim, Monte Karlo, Madrid), serija 500 - Barselona i ko zna koliko jos turnira na sljaci. A trava?! Samo Vimbldon! Kao pripremu, Federer igra Hale a Nadal igra Kvins pa se ne mogu sastati! >>>>>>>

mrmot

pre 10 godina

Ovo je bilo pre pocetka meca sa belgijancem.To je prvo.Drugo,voleo bih da cujem misljenje da li mu je Nadal i dalje najbolji u istoriji posle one blamaze.Trece,ona trojica samo sto nisu popili patos kad su culi sta je lupio,pa ostao ziv.Cetvrto,Federer najbolji teniser u istoriji.To su rekli Sampras,Agasi,Borg,Lejver,Konors,Lendl,uostalom i sam Nadal,jer je i njemu jasno da ne moze Federeru ni da prismrdi na travi i betonu.Nema dalje.

>>> 3

pre 10 godina

>>> i samo jos da dodam za ove koji citaju moje romane od komentara - Nije Federer kriv sto Nadal nije uspevao da stigne do vecine finala na betonu i travi, u vremenu dok su bili br1 i br2 na listi! Nadal je bio taj koji nije uspevao da pobedjuje Bagdatisa, Gonzalesa, Djokovica, Mareja i ko zna koga sve, pa samim tim Nadal nije ni pruzao sansu Federeru u najboljim danima da poveca svoj bilans u medjusobnim duelima... Sa druge strane Federer je i na sljaci bio bolji od svih, sem od Nadala, uvek je stizao do finala pa je samim tim i pruzao sansu Nadalu da ga pobedjuje, otuda ovaj negativan skor koji potice uglavnom sa sljake! Da mu nije ovoliko turnira na sljaci, Nadal bi verovatno bio odavno iza Novaka na trecem mestu, a ne ovako kako je trenutno, da Novak ima duplo manje GS titula od Nadala i cak 3 puta manje od Federara...

Dulex

pre 10 godina

Znači Džon ga je urekao svojom izjavom odnosno izmalerisao mu Vimbldon ;-) Pitam se da li je nakon ispadanja Nadala (druga godina za redom u prva dva kola) ukapirao kakvu je glupost izvalio? Jeste Rafa među najboljima ali da bi bio najbolji mora da bude malo svestraniji. A Džon nek odbije duele na šljaci pa će videti kako onda izgledaju međusobni dueli Nadala sa ostalom trojicom iz velike četvorke! To bi bilo kao kada bi najboljim proglasili košarkaša koji nema neki dribling niti prodor ka košu a u odbrani je katastrofa ali zato otkida trojke i nabije preko 30 poena po utakmici šutirajuči trojke ;-)

pero

pre 10 godina

covek ne zna sta prica,nadal nikad nece imati igru kao federer.rodjer i novak su za klasu bolji teniseri kada je tehnika u pitanju,nadal nikad nece imati bekhend kao djokovic a ni forhend kakav ima federer a o kretanju na terenu da i ne govorim.a sto se medjusebnog skora tice to nema nikakve veze.znate da davidenko jedno vreme je imao skor protiv nadala 6-1,a sad je jos uvek u prednosti davidenko sa 6-5.tako da mislim da ovom izjavom john skreta sebi paznju radi publiciteta...

steva

pre 10 godina

Rafa je vrhonski igrac i niko ne moze da kaze :"On samo trci"!Rafa ima verovatno najbolju kontru ikad,ali to lupetanje ko je najbolji svih vremena,kao i u fudbalu je nezahvalno!
Svaki igrac ima svoje prednosti koje iskazuje,i svoje mane koje sakriva ili pokusava da popravi-sto je u Nadalovom slucaju sve sem sljake!
I moje licno misljenje je da se ovakva trojka(mozda i cetvorka) nece pojaviti duzi niz godina-MOZDA I GRESIM!

mungos

pre 10 godina

covek je u pravu!Nadal je osvojio sve sto se moze osvojiti a protiv ove trojice ima vise nego pozitivan skor pogotovo protiv Mareja i Federera(ubedljiva)protiv Djokovica moze se reci tesno jer skor 20-15 za Nadala je dostizan.Jedino protiv Davidenka Nadal ima negativan skor 3-4.I sve sto je pobedjivao je bilo na sljaci dok Nikolaj na betonu.

Noleee!!!

pre 10 godina

Jeste najbolji...na sljaci. A razlog zasto vodi u medjusobnom skoru sa najboljim teniserima je cinjenica da je najveci broj meceva sa njima odigrao bas na sljaci...

Doktor

pre 10 godina

Ne bih se slozio... Nadal jeste najbolji na sljaci, niko ne moze da kaze suprotno... Ali, na toj sljaci, dugo godina je Federer broj 2, pobedjuje sve protivnike osim Nadala (tu je Nadal i izgradio ovaj skor), dok je na betonu i travi Rafa cesto daleko od broja 2, tako da ne moze ni da dodje do meceva sa Federerom, koje bi izgubio... 36 uzastopnih Gren Slem 1/4 finala pokazuje ko je konstantniji teniser... A ako pogledate, od 12 GS Rafinih titula, 8 su na RG. Isto je i sa Mastersima. Roger: 7W, 6USO, 3AO, 1RG

Иван-Ниш

pre 10 godina

И Новак освојио Дејвис куп са репрезентацијом која има мањи избор добрих играча. Можда би се однос победа и пораза између Новака и Надала одавно променио у Новакову корист да Надал мање киксира на осталим подлогама у односу на шљаку. Највише играли на шљаци, зато и такав однос. Рођа, Рафа и Ноле ће на крају каријера сигурно у многим категоријама бити међу првих 5 свих времена. Надал као неприкосновени владалац шљаке, Рођа по броју победа и титула. Новак има велики низ победа из 2011. недостаје му само још Ролан Гарос и Синсинати да комплетира титуле са свих највећих турнира. Има најдужи низ узастопних полуфинала са Грен слемова. Само нека чува здравље, константност има бољу и од Федерера. За 3-4 године можда Џо тада буде причао како је Новак најбољи свих времена :)

PSL

pre 10 godina

Nikako se ne slažem sa tim najbolji u istoriji. Prvo skor koji ima protiv Mareja i Djokovića je trenutni ni jedan još nije završio karijeru pa ni Federer. prema tome još će mo videti šta će biti. Drugo najbolji na šljaci to da ali s obzirom na stanje njegovih kolena lako se može desiti da on prvi završi karijeru, pošto se toliko troši sve sama snaga, suprotno od njega Federer igra sa takvom lakoćom da je to neverovatno zato toliko traje i sigurno će još dosta da igra. Prema tome ko je najbolji svih vremena treba pričati kad sva četvorica okače rekete o klin. Još da dodam i Novak ima Salataru ima medalju sa olimpijade a ne znači da do kraja karijere neće osvojiti i zlato na olimpijadu pa Novak ima 26 godina i može još dugo da igra.

alen

pre 10 godina

pit sampras je najbolji ikada samo mu je falio RG a evo i argumenata igrao je u konkurenciji kad su najbolji teniseri igrali i bio je najduze boj jedan od njih i uzeo je najvise GS a protiv koga je sve igrao...beker,agasi,muster,kurijer,ivanisevic,edberg,krajceg,hewitt,kafenikov,kuerten,safin,ceng,rafter,korda,lendl pri kraju karijere ali je dobro igrao,moja,martin,costa,brugera...takva konkurencija koju je imao sampras nikada nece biti vise...

riječanin

pre 10 godina

Roger,Rafa,Sampras i još neki su najbolji igrači svih vremena a za jednog igrača to reči je djetinjasto.NOVAKOV turbo tenis je revolucija igre i po tome je NOLE specifičan u svijetu tenisa.Za mene osobno NOVAK igra najbolji tenis što sam u životu vidio i dere na svim podlogama a već sada se može reći da nema sreće na RG ali jedan trofej će i tu doći.

gargamel

pre 10 godina

čim netko kaže da je nadal najbolji u povijesti svi mu lupaju minuse, netko kaže da je federer najbolji što i je po rezultatima ponovo mu svi lupaju minuse. pa ko je po vama najbolji, možda đoković, nemojte me nasmijavati čovjek je osvojio 6 grand slama, dok je federer 17, a nadal 12. ne može se đoković s njima mjeriti.

Razvigorac

pre 10 godina

@novak
Naajjači igrač danas jeste Novak Đoković. Ali, moraš imati na umu da Federer ima 32 a Đoković 26 godina. Kad se završe karijere, Novak neće biti ni blizu svega što je osvojio Rodžer, niti će ikada igrati lepši tenis. Novakovi dvoručni bekhendi ne deluju mnogo elegantno. Kako to da nikada nije naučio jednoručni, a Žistin jeste. I Frančeska. I Južni i Rodik znali su to, ima ih još, ne mogu sada da se setim. U doba Lejvera i Borga bilo je nezamislivo da se reket drži sa dve ruke. Tu "modu" uvela je bartoli, ona i forhend udara lopatom, a ponekad i servira sa dve ruke. Na prvom mestu jesu rezultati, ali ni lepota igre nije za potcenjivanje kad se govori o najboljima. Neka Izner i Berdih posluže kao primer, bez obzira na rezultate. Kako je igrao lendl a kako Mekinro? Zato se Lendl, bez obzira na titule, retko pominje. Bio je dosadan na terenu i nikad nije osvojio Vimbldon. Ko će se po igri, posle 20 godina, sećati Mareja, defanzivca?

ILIJA

pre 10 godina

Da Novak se nije upecao na mrezi vjerovatno bi pobijedio Nadala i uzeo RG, sad bi o njemu pricali u superlativima i smatrali bi kako ce on postati mozda najbolji teniser svih vremena.Da skratim,kad god se zavrsi neki GS turnir o pobjedniku se prica u superlativima sjetite se samo posle AO za Novaka su rekli da ce vladati dugo kao Federer,sad je u zenitu Nadal.Kad se zavrsi WIM. opet ce biti hvaljen Novak ili Fed ili Endi ili neko drugi ako pobijedi i tako u krug.

gasol

pre 10 godina

Pa stvar je u tome sto Nadal ima bolji skor od Federera ali sta ce Federer kad Sa Nadalom igra samo na sljaci a on je tu stvarno najbolji a na ove druge turnire ga nema pojavi se po neki 125 na ATP listi odnese ga sa terena i sad ovaj nema sansu da dodje u egal sa Nadalom mislim to i nije neki argument da neko bude najbolji u istoriji tenisa

Noce Moscata

pre 10 godina

Ja bih rekao da je ovo casus specialis (poseban slučaj), jer kako god da gledam, meni se čini da sva trojica imaju svoje prednosti koje ih kandiduju za prvog. Takođe i nedostatke koje kandidaturu stavljaju pod upitnik.
Pošto to svi zanmo, ostaje samo da se sačeka kraj njihovih karijera, pa da se podvuče crta. Dotle, neka svako vredno radi da skupi argumente za GOAT.

Mislim da će Andy Murray ponajviše raditi. Trenutno mi izgleda najbliže jednom odličnom sportskom periodu, jde potpuno može sustići rivale.

U svakom slučaju, blistva era tenisa.
Uživajmo, ne samo u našem favoritu, uživajmo u tenisu.

I, zaboga, ne skačite na Džona, čovek ima pravo na mišljenje, baš kao svako drugi.

Aleksandar

pre 10 godina

Za one koji imaju puno godina, kao sto ih imam ja i koji se secaju vremena, kada je igrao i Mekinro, mogu da kazem da je najbolji teniser svih vremena Bjorn Borg. Za ove mladje, mogu da pogledaju rezultate na wikipedii. Zasto je najbolji? Zato sto je osvojio 5 uzastopnih titula na Vimbldonu i 6 na Roland Garosu, a takodje i Devis kup. U to vreme tenis nije bio Olimpijski sport. Karijeru je zavrsio u 27 godini. Osvojiti taj broj titula na drasticno razlicitim podlogama u tako kratkoj vremenskoj razlici od mesec dana ga cini boljim i od Federera i od Nadala. Da nije bilo Soderlinga, Federer verovatno nikad ne bi zbog Nadala osvojio RG. Nadal sa druge strane nema igru za brze podloge i, za razliku od njega, Borg nikada na WB i RG nije ispadao od anonimusa, kao sto su Rosol i Darsis, ucinili Nadalu. U vreme Borga, Austraila Open i US Open su imali mnogo manji znacaj. Borg je je uvek govorio da ne moze da osvoji "Njujork" zbog nekulture tamosnjih navijaca i buke aviona. A bio je u 4 finala. A na Australija Open je ucestvovao samo jednom. Zasto? Pa u to vreme se GS titule nisu ni brojale. Osvojiti najtezu kombinaciju (Roland Garos i Wimbldon) GS turnira i to 3 godine uzastopno ga postavlja, kao najboljeg ikada. Ovu kombinaciju su uspeli da ostvare jos samo Nadal, dva puta i Roger Federer jednom. Prema tome Rafael Nadal mozda ima sanse da bude najbolji ikada.

N0L1

pre 10 godina

I to sve reci kada je medju svima njima Nole br. 1?
Za dve tri godine to nece biti tako. Nole ce imati zlato u Riu, jos jedan Davis Cup, vise nedelja na prvom mestu, bolji u medjusobnim susretima sa Nadalom, najmanje 3 osvojena Masters turnira na kraju godine itd, itd. A i godinu mladji. A i nikada na GS nije u prvom kolu izgubio u 3 seta. Ha, ha, ha.

viscaelbarca

pre 10 godina

ako osvoji jos 5,6 gs titula moze se reci da je najbolji...ali za sada se moze reci da je najbolji igrac u istoriji poslije federera...

Ruža

pre 10 godina

Zašto toliko mrzite i podcijenjujete Nadala ?? On je samo sportaš a ne državni neprijatelj..

Želim podsijetiti da je Nadal jedini aktivni igrač koji je u istoj kalendarskoj godini osvojio GS na sve tri podloge (2010.g RG,W,UO).

Zanimljivo, pobjednik je i zadnjeg Mastersa na tvrdoj podlozi (IW 2013).

ŠTA REĆI

pre 10 godina

Čemu price šta će Nole osvojiti za koju godinu, radi se o najboljem teniseru u istoriji, a ne u budućnosti.Druga stvar je šta su za koga kriterijumi za rangiranje.Konors recimo ima 109 titula(8 GS)I čini mi se 17 god među prvih 10 u najjačoj mogućoj konkurenciji. Verovatno da je naj teniser svih vremena ipak Martina Navratilova.

Werewolf

pre 10 godina

@Rafa dunster(ili realno,ja...)
Jedini dunster ovde si ti.Prekini da vices da igra 13 godina jer to sto je neko postao profesionalac sa 15 ne znaci nista.Po tebi,da je postao profesionalac sa 17,18 god.bio bi prihvatljiviji njegov br.titula.A na hardu je osvojio 2GS,6MS,1 OI,3 ATP 500,a ima jos 2GS,6MS i finale ZT!
A to sto je konstanto bio 2.teniser,A OD 19 GODINE JE CUDO!
Svako ko nije dunster zna da postoji proces sazrevanja,pa i Marej je igrao 1.GS finale u 21.godini,prvo finale GS na travi sa 25,Djokovic sa 24,A RAFA SA 20!
Ali,posto si ti dunster,koji nije cuo za varijable kao sto su zenit i sazrevanje i analiziras bez dublje analize podataka.
Igrao je svoje prvo finale turnira na hardu sa 17.godina,Djokovic sa 19!
Prvi je naneo poraz Federeru kao broju1,SA 17 GODINA NA HARDU!
Na hardu je i 2.puta osvajao masters,Indian Vels,jednom pobedivsi 1.dubl sveta Nestora i Zimonjica,a ima i 2 titule u Dohi u dublu.
Vec 5 godina ovde spinujes sa glupostima i izvrnutim cinjenicama,koji ti je dozak potreban da si jednostavno pglu?
Po svim anketama novinara,komentatora,listama,Rafa je medju 4.najbolja tenisera u istoriji.
Tu ga svrstavaju i Sampras,Agasi,Edberg,Vilander,Lejver,Konors,Beker,a Mekinro ga je proglasio za najboljeg u istoriji.
Sta ti jos treba?Sta se ti posle svih njih djilitas ovde na sajtu?
Znas nesto sto legende tenisa ne znaju?!?!?!
Ti bre ne znas de si supalj.

Petar1983

pre 10 godina

Pošašavio matorac malo.
Kralj šljake Da,ali najbolji u istorji Ne.Ima dejvis Kup? Pa i Novak ima to a ima šansu i za OI da osvoji,ogromnu šansu da popravi međusobni skor sa Nadalom a na sve to je podjednako dobar na sve tri površine.
Kako bre neko može biti najbolji svih vremena sa šljakom u dzepovima?
Koliko ima GSlemova na betonu i travi? Evo Đoković već ove godine ako uspe da osvoji London imaće isti broj trofeja na travi kao Nadal,a gde su narednih 5,6 godina još.
Pa i na toj šljaci mu se opasno primakao.Na betonu može da sanja španac još neki GSlem pored Novaka do kraja karijere. Da sanja! isto kao lek za ćelavost.
Tako da ili je bio cirke ovaj deka,ili se sažalio što je ovaj najbolji svih vremena ispao u 1 kolu,ali najbolji nije. Za sad je to Federer,i to bez premca u odnosu na Nadala, a đoković do kraja karijere ima ogromne šanse da skine rodzera sa trona. Španac će biti trći najboji svih vremena,to je to,jer čovek ume samo na toj šljaci, a ako je tenis samo šljaka onda i USOpen i Australia i Wimbldon treba na šljaci da se igraju, ma i mastersi svi isto,šljaka,šljaka i samo šljaka, za španskog bikčića.
AS druge strane kad kažete najbolji svih vremena mnogo toga treba da se gleda. Jedna od tih stvari je i ponašanje tenisera. Tenis je beli sport,oduvek je bio sport dzentlmena i tu Rodzer i Novak beže od španca.
Nadal barata jedva i španski Nole priča 10 jezika. Nadal nije sportmen kao Nole,nije ni federer,i na kraju,rano je još pričati ko je najj svih vremena.

Ja

pre 10 godina

Nadal je 5 puta igrao finale Vimbldona, skoro kao Djokovic GS titula...manite se omalovazavanja Nadala, posle Samprasa i Federera niko nije igrao toliko finala u Londonu.

Zkr

pre 10 godina

Možemo mi sada ovde da seirimo i prepucavamo se do ujutro.

Činjenica je da odavno, a tenis sam počeo da gledam zbog onog Bobe Živojinovića, nisi imao prva četiri tako dobra igrača.

Istina je da je Federer iskoristio manjak kvaliteta i napravio barem 150+ nedelja kao broj jedan a da nije udario bekhend.

A sada, prvu četvoricu bih gledao kako se međusobno dave svaki dan ;) I ne bih se izjašnjavao ko je najbolji svih vremena. Može se desiti da i Novak i Endi prestignu Federera i Nadala po titulama u budućnosti veoma lako. A možda i ne ;)

Vladan R

pre 10 godina

Medjusobno skor je definitivno poslednji kriterijum koji moze da odredjuje ko je bolji u nekom duzem peiodu. Broj osvojenih GS, broj nedelja na prvom mestu, broj ukupno osvojenih turnira su neuporedivo vaznije kategorije. Taj skor jedino mozda moze da ukaze da neki igrac ne lezi drugom igracu. Nije Federer kriv sto Nadal godinama, dok je bio br 2, nije mogao doci do finala nekog turnira na betonu gde bi verovatno bio porazen pa bi i skor bio znacajno promenjen. Te neostvarene pobede moguce je da bi promenile i kolicinu samopouzdanja i jednog i drugog u medjusobnim susretima. Ne moze se reci da je neko bolji igrac ako je u duzem periodu recimo osvojio 3 znacajna turnira iz 4 finala uz dosta kikseva u ranoj fazi tj pre 1/2f a njegov rival 5 iz 9 finala, a prakticno bez kikseva i ranih ispadanja, cak i da je medjusobni skor 3:1. Uostalom koliko je medjusobni odnos besmislen pokazuje i to sto recimo Marej ima pozitivan skor sa Federerom a od istog je izgubio prakticno sve bitne meceve, ukupan odnos u GS titulam 1:17, pa i odnos od trenutka kada je Marej postao pretnja je sigurno bar 1:6 ako nije i losiji. Uz primedbu da Federer nije imao konkurencije, mogla bi se primetiti i to da je trava zadnjih godina sporija, da nema nijednog mastersa na travi, da se do sredine osamdesetih AO igrao na travi, da danasnji reketi znacajno pomazu defanzivu.Tako bi se moglo naci milion razloga kojima bi se pobijalo ovo ili dokazivalo ono. Stoga su GS titule i nedelje kao br1 naj kriterijumi.

Bata Raka

pre 10 godina

Kad se kaže košarka – kaže se Džordan, kad se kaže fudbal – kaže se El Pibe, kad se kaže boks – kaže se Ali, kad se kaže golf – kaže se Woods, kad se kaže autotrke – kaže se Šumaher a kad se kaže tenis, naravno, kaže se – Mirka!!! (Za ove, za koje istorija tenisa počinje sa pojavom Novaka Đokovića, progugljte malo Federera od pre 5-6 godina, uzmite kokice – I GLEDAJTE UMETNOST BEZ DA IDETE NA IZLOŽBU!)

Само опуштено и без нервозу

pre 10 godina

Љубавни критеријуми се мењају с годинама.
Да сачекамо још неко време, можда налети још неко име...

LI

pre 10 godina

Nijedan teniser jos nije sve osvojio, a Nadal nije cak osvojio ni zavrsni turnir, sto je po meni jedan veliki minus, jer tu igraju najboljih 8 tenisera u toj godini i nema lakih protivnika. Tu je Federer neprikosnoven, a i Novak je zavrsni turnir prosle godine zaista impresivno osvojio bez i jednog poraza i protiv jako dobrih tenisera. Iako je Nadal osvojiio najvise mastersa, ne verujem da ce ih sve osvojiti i cini mi se da jedino Novak moze i to da ostvari i to vec ove godine, pa da udje u istoriju kao prvi teniser sa svim mastersima. Verujem da ce pre ili kasnije osvojiti i Rolan Garos i onda mu samo ostaje zlato sa Olimpijade, a i za to ima sansu. Po osvojenim trofejima, Novak nije najbolji i mozda nikad nece osvojiti toliko koliko ih ima Federer, pa cak i Nadal, ali jeste najkompletniji teniser, sa najmanje slabosti u igri, a jos uvek napreduje i ima najvise sanse da osvoji sve sto se u tenisu moze osvojiti, bas zato sto je nakompletniji i dobar na svim podlogama. Ko je najbolji teniser svih vremena se ne moze meriti po osvojenim titulama, jer nisu svi igrali u isto vreme i pod istim uslovima, ali ko je najkompletniji teniser se moze reci vec sada, a to je nas Novak.

sr4

pre 10 godina

covek je u pravu
nadal je stariji samo godinu dana od djokovica a ima duplo vise trofeja i vise pobeda
od federera ima vise mastersa,i vise pobeda u medjusobnim duelima
osvojio sve gs
vise od pola karijere nije igro zbog povreda,a nekad je i povredjen osvajo,pa zamislite sta bi jos trofeja uzeo da nije povreda
ima najbolji forend na svetu,sa spinovima,jedan od slabijih servisa a slabo ih gubi,pa zamislite o kakvom se igracu radi,RAFA KRALJ
zato tisina,niste vi pametniji od mekinroa,zna covek sta prica...

branko

pre 10 godina

Hello Johnny Mac-
Na slaci se lazem, Medjutim ako realno trazimo "all around" najboljeg ima puno kandidata: Federer, Sampras itd. Uh umalo da zaboravim...Nole je tek poceo da pise istoriju.
Branko (Teniser) iz Amerike

Rafa dunster

pre 10 godina

@Werewolf

Da li sam ja u svom komentaru izneo ijedan pogresan podatak?
Kakve veze ima to sto je poceo da igra profesionaln sa 15 godina?

Pa i da ne igra 13 godina, da igra samo 5 godina tih 15 titla van sljake bi bilo MALO, ponavljam MALO da ga bilo ko normalan proglasava najboljim.
Covek je obican sljakas i nista drugo.
Pa i sam si u 2 recenice napisao sve sto je on u svojoj karijeri uradio van sljake.

Jeste na sljaci verovatno najbolji svih vremena.
Ali van sljake on nije ni medju prvih 20 u open eri.

18 tenisera u Open eri ima na betonu vise titula od Nadala.
Takodje 18 tenisera ima i na travi vise titula od Nadala.
Cak ni na sljaci nije prvi po broju titula, jer Giljermo Viljas ima 4 titule na sljaci vise od Rafe.

I sad treba da mi dodje neki pametnjakovic poput tebe i kaze kako je Rafa najbolji svih vremena?
Pa da li si ti stvarno toliko slep?

tarapana

pre 10 godina

To je sad diskutabilno ko je najbolji... Za par godina ce biti sve mnogo jasnije... Federer ima najvise Gren Slemova i bio najduze broj 1, ali sve to jer nije imao konkurenciju, zamislite 2 teniser sveta mu bilo drvo Rodik... To tada ne moze se poredi sa ovim sada rivalstvom koje imaju Novak i Rafa i tu je jos i Marej uz Federera... Kazem dosta toga cemo znati za 2-3 godine kada vidimo koliko ce Gren Slemova osvojiti Novak i Rafa...

kum

pre 10 godina

i ja sam isto razmisljao kao mekinro (za federera) sve do finala wimbledon-a 2008. a onda isto tako poceo da favorizujem rafu.
aj u 100 marke da ce za par godina, sa puno gs argumenata, da kaze da je djokovic ipak najbolji?

Tolle

pre 10 godina

Nadal nije ni blizu najboljih igraca u istoriji.On je otprilike ono sto je bio Sakil O'Nil - Dominantan u odredjenom periodu zahvaljujuci abnormalnim fizickim predispozicijama, iako je svima jasno da im fali mnogo toga da bi bili najbolji u istoriji.Podignite mrezu za 15 santimetara (kao sto bi i trebalo, jer su dimenzije terena/mreze pravljene u vreme kad je prosecna visina muskaraca iznosila oko 175cm) i Nadal i Serena Vilijams nece nikome iz prvih 10 uzeti set.

Mojne Znojne

pre 10 godina

Oj Mekinro Dzone, prekookeanski Brankovicu Vuce. Kako ces sada protiv besa onlajn komentatora Srbskijeh. A tako smo te voleli do juce. Smrc. Steta sto nam se ljubav ne zasniva na necijem objektivnom umecu, zivotnim dostignucima ili znanju, nego na tome koliko mislimo da oni nas zaboga vole ili mrze (izmedju nema). I ovo pisem dok vest jos uvek ima 0 komentara...ne zadugo naravno.
(shazam, 25. jun 2013 23:25)

A ti mu dođeš isti takav kompleksaš...

Werewolf

pre 10 godina

Можда би се однос победа и пораза између Новака и Надала одавно променио у Новакову корист да Надал мање киксира на осталим подлогама у односу на шљаку.

...Neko napisa.Izvini,ali zaboravljas da Rafa ima pozitivan skor sa Novakom i na travi-tu je 2-1 za Rafu.Dakle,na 2 od 3 podloge Nadal vodi.A ko kisira na ostalim podlogama...pa,ne znam da li je Novak kiksirao protiv Berdiha u 1/2 Vimbldona 2010 ili Rafa...Da je prosao Berdiha sada bi bilo na travi 3-1 za Rafu,posto je Rafa tada bio u zivotnoj formi,kao Novak 2011.Ja bih pre rekao da Novak ima prihvatljiv skor sa Rafom na travi jer je ON SAM KIKSIRAO,za beton nema polemike,tu je Novak mnogo bolji.

Dulex

pre 10 godina

Nadal je 5 puta igrao finale Vimbldona, skoro kao Djokovic GS titula...manite se omalovazavanja Nadala, posle Samprasa i Federera niko nije igrao toliko finala u Londonu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 26. jun 2013 09:25)

A Borg (5 titula u 6 finala), Konors (2 titule u 6 finala), Beker (3 titule u 6 finala), Mekenro (3 titule u 5 finala),... Znam da su oni igrali pre nego što si se rodio ali ajde malo proveri svoje tvrdnje pre nego što odvališ tako neku glupost makar u znak poštovanja prema nama starijima koji smo pratili tenis i u prošlom veku, hvala.

Milan

pre 10 godina

Nadal je osvojio 47 titula...
Pa kako on može da bude najbolji teniser svih vremena?
U ovom trenutku Federer ima više osvojenih turnira!
A kao što reče neko ovde,zar oni mogu da se porede sa Lendlom koji je osvojio čak 146 turnira ili Konorsom koji takođe ima preko 140 osvojenih turnira?!
Pa i žene kao što su Navratilova i Štefi Graf imaju više osvojenih turnira nego on!
Pre nego što napišete neku glupost,proverite činjenice!

Putar

pre 10 godina

Umesto da se piše o velikom turniru koji je u toku, odjednom iskoči tema : ko je najbolji teniser u eri?
Kad je Nadal prd… u čabar u Londonu i pitanje je šta će uraditi do kraja godine, kad Federer polako posustaje a Nole je u naletu sa izgledom da će to trajati još dovoljno dugo, priča o najboljem teniseru svih vremena dobija na značaju jer u svakom trenutku se traži način kako Novaka destabilizovati!

Novak nije njihov, nikada ga nisu prihvatili niti će ikada, ponekad ga pohvale jer ne može drugačuje,a i da ne bude suviše očigledno.

Novak je Srbin i njima u inat, a na radost svojih zemljaka, to uvek potencira a to ih još više iritira.
Kada god mogu, nekad očigledno, nekad koristeći svoje lobije i pretnje a najčešće perfidno vodeći "hladni rat" poturaju mu nogu i žele da ga zaustave. Nikada mu neće oprostiti što se umešao i pomrsio im računice - A NIJE NJIHOV.
Samo napred, ali pre toga neka nauče nešto o srpskim osobinama koje odlikuju najuspešnije SRbe.
P.S. Oglasio se i Blejk, lobira za federera, ali i čika Nik nešto reče - on je dosta hleba pojeo sa Noletom. Hvala mu.
Srećno Novače, zdravlje čuvaj i korak po korak. Odavno su oni postali tvoje mušterije.

veliki strumf

pre 10 godina

Jeste Mekinro luckast, ali ovde je u pravu. Kakav vam je to argument sto se dosta meceva igra na sljaci? Rafa je uzeo sva 4 GS, pobedjivao je Feda i u finalu Wimbledona i u finalu AO (secamo se svi plakanja). Rafa ima duplo vise pobeda nad Federerom 20-10, na betonu je 6-6, na travi 2-1 za Federera a na sljaci 13-2 (ukupan broj osvojenih setova 58-38). Dakle, nije tacno da Rafa ZNA da igra samo na sljaci, vec Federer NE ZNA da igra na sljaci. Zato i ne moze biti najbolji, plus se non stop izvlaci na forhend zbog uzasnog bekhenda. Slab u reliju, servis ga spasio milion puta, a ne igra u poenu. Bolji jos jedino na mrezi. Titule? Rafa ima 6 GS manje, i 20 titula manje, a mladji je 5 godina (ove godine uzeo vec 7). Uz to je dugo bio povredjen. Rafa ima pozitivan skor protiv svih aktivnih tenisera na turu. Plus, ima Olimpijadu i par Davis cupa. Kazite mi onda zasto je Federer bolji? Elegantniji da, bolji sigurno ne.

Antuntun

pre 10 godina

Vrlo verovatno da je tako,trebalo je to samo neko da kaze,niko drugi,Mekinro...
Rodja jeste bio najbolji,dok se Rafa nije pojavio.Nijedan veliki mec Roger nije dobio od 2007.protiv Rafaela Nadala,mnogo brate,i vise od toga,kad to kazem racunam Grand Slemove i to je cinjenica.
Koga je to Federer imao u konkurenciji u svojo generaciji,sparusenog Rodika i raspalog Hewita.. jel to bilo ozbiljno rivalstvo?!Nadal ima 11 Grend Slemova 6 manje od Rodje ali i 6 godina manje ne zaboravite!U kakvoj je konkurenciji on osvajao je prosto neuporedivo,uz to u medjusobnom duelu je duplo boli 20:10!U mecevima pojedinacno niko Federera tako nije ponizavao na terenu kao neverovatni Spanac,bilo je tu i setova sa krompirom i to u finalima...bilo je strasno,bilo je silovito...Jednostavno ga rastavio na proste cinioce,Rodja posle pada na Wimbldonu 2008 nikad vise nije bio isti,ako je i dotad postojala dilema ko je bolji,Rafa je bio jednostavno nezaustavljiv i tu Boga nema...Od samog pocetka je bilo jasno ko je suveren vladar svih sljakastih terena,bilo je samo pitanje kad ce i na travi All Englad Club-a postati glavni...usput je zavladao i na najprestiznjim betonima AO i USO. Nijedan Federer to nije mogao da zaustavi..usao mu je u glavu, rasklopio ga,ostalo je istorija..To skoro isto je Djokovic uradio Rafi posle 7 veznih pobeda u finalima,3 GS finala...ali Nadal se vratio,nije umro psiholoski,zato je on jaci,zato je najveci!Najvise volim Noleta,ali Rafa je najbolji bez dleme...za sad...:)

mrmlj

pre 10 godina

Najbolji teniser u istoriji je Novak. Imam i objašnjenje,ali dugo mi je pisati,a Nole će svejedno to vremenom i statistički pokazati.
(kio B.L., 26. jun 2013 06:59)

sacekaj da to pokaze pa onda kazi.
do tada, nije najbolji teniser u istoriji, ma koliko mi voleli da to jednog dana postane ;)

Sanja

pre 10 godina

Ha,ha,on najbolji!
Pa ,od njega su bolje i Navratilova sa 176 osvojenih turnira ili Štefi Graf sa 107 turnira!
A o Konorsu ili Lendlu da ne govorim...

sasha

pre 10 godina

Ne smarajte vise, Nadal je dokazao da moze da igra na svim podlogama. Osvojio je sva 4 GS, 5 puta igrao finale Vimbldona. Iaoko navijam za Djokovica, cinjenica je da samo Nadal moze da obori Federerov rekord po broju osvojenih GS. Samo godinu dana je stariji od Djokovica , a ima duplo vise GS titula.

drago

pre 10 godina

Nadal i Djokovic su rodjeni u razmaku od godinu dana, imaju isto nastupa na Slamovima a Nadal ima duplo vise titula. Ne vidim tu logiku da ga Djokovic moze stici. Usput da je Rafa bio cijelo vrijeme zdrav kao ostali sad bi vec bio na 14-15 Slamova. A s obzirom da je tek napunio 27 mogao bi prestici Federera. Ako ga i ne prestigne bit ce blizu a sa Olimpijskim zlatom i DC-om, pozitivnim omjerima, moci ce ga se smatrati najvecim.

PS Ne zaboravite da je Rafa skoro morao prestati sa tenisom sa 15 godina.

mastilo

pre 10 godina

to kaze mekinro... a pounato je da ga nesto spec ne cene ni djokovoc ni marej ni fex... fex je za klasu iznad djokovica i nadala...

Nebojša

pre 10 godina

Teško da je Nadal najbolji ali je jedan od najprilagodljivijih tenisera umeo je na svim podlogama da pobedjuje svakog ima skoro sve trofeje za razliku od Federera kome fali olimpijada i dejvis kup iako Federer jeste kvalitetniji ali ni on za mene nije najbolji jer nikad nije uspeo da nadje rešenje za Nadala čak ni na travi na kojoj jedva vodi sa 2-1.

teniska loptica

pre 10 godina

Slazem se. Federera i Mureya mlati kad god i gde god stigne. Bolji je u medjusobnim duelima i od Djokovica. Znaci najbolji je od najboljih u takozvanoj eri cetiri velikana.

paranoja

pre 10 godina

@Razvigorac
Ja ovakvo lupetanje nisam procitao odavno. Jedno reci da Federer igra elegantnije od drugih, ali reci da je jednorucni bekhend bolji i znak boljeg igraca, pa to je ortodoksna glupost. Igraci biraju sami da li ce igrati jednorucni ili dvorucni, a sve zavisi od toga da li im je bitnija snaga udarca, ugao pod kojim udarac ide, kontrola... Kada igrac pravi svoj profil, bira i svoje udarce. Nadal sa razlogom igra mnogo vise forhend spinova nego ravnih udaraca, a Pecner koji igra jednorucni bekhend u 90 posto slucajeva igra samo slajs na bekhend... A sa druge strane i Florijan Majer igra dista slajseva, DVORUCNIH, na bekhend. Zato takve generalizavije kao sto si iznalupao nemaju smisla i ne stoje.

Maroko

pre 10 godina

Nesto pametno i ovde da procitam.. Uz Federera je definitivno najbolji svih vremena a da bi ga prestigao fali jos koja GS titula.. Ali ima vremena.. Volim te kralju, hvala ti jos 1 za RG

Ja

pre 10 godina

Nadal je 5 puta igrao finale Vimbldona, skoro kao Djokovic GS titula...manite se omalovazavanja Nadala, posle Samprasa i Federera niko nije igrao toliko finala u Londonu. [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 26. jun 2013 09:25) A Borg (5 titula u 6 finala), Konors (2 titule u 6 finala), Beker (3 titule u 6 finala), Mekenro (3 titule u 5 finala),... Znam da su oni igrali pre nego što si se rodio ali ajde malo proveri svoje tvrdnje pre nego što odvališ tako neku glupost makar u znak poštovanja prema nama starijima koji smo pratili tenis i u prošlom veku, hvala.
(Dulex, 26. jun 2013 10:59)

Dulex, gledao sam ja Mekinroa...glupo je nekome koga ne znas pripisivati broj godina da bi ispao pametan...dobro znas da sam mislio na aktuelne tenisere...

shazam

pre 10 godina

Oj Mekinro Dzone, prekookeanski Brankovicu Vuce. Kako ces sada protiv besa onlajn komentatora Srbskijeh. A tako smo te voleli do juce. Smrc. Steta sto nam se ljubav ne zasniva na necijem objektivnom umecu, zivotnim dostignucima ili znanju, nego na tome koliko mislimo da oni nas zaboga vole ili mrze (izmedju nema). I ovo pisem dok vest jos uvek ima 0 komentara...ne zadugo naravno.

danilo

pre 10 godina

Medju nama i poverljivo, meni je najlepši tenis igrao baš Mekinro jer je imao ruku genija. Da nije bilo njegovog temperamenta rok- gitariste ( imao je svoj bend) ubedjen sam da danas ne bismo raspravljali o tome ko je najbolji.
Inače, slažem se da je Rafa najbolji jer ako "navodno" najboljeg "dere" na GS bez milosti i gubi samo dva puta a osvaja dva Vimbldona baš preko njega, dok Fedex na šljaci samo može da plače.
Nole ima svoju šansu al' mora da dobije bar dva Rolan G. i deset ostalih što sada zvuči mnogo, ali 26 godina nije tako mnogo. A talenat je najveći; ima onaj dokaz sa najmladjim igračem u istoriji koji je igrao 4 uzastopna polufinala GS.

expert

pre 10 godina

Bio i ostao budala. Evo ja imam argumente. Ne moze biti najbolji igrac svih vremena neko ko igra samo na jednoj podlozi i ko ima samo jedan vrhunski udarac. Federer ima vise GS i duze je bio broj jedan. Da su polovinu duela igrali na travi, kakav bi bio medjusobni skor?

Razvigorac

pre 10 godina

@novak
Naajjači igrač danas jeste Novak Đoković. Ali, moraš imati na umu da Federer ima 32 a Đoković 26 godina. Kad se završe karijere, Novak neće biti ni blizu svega što je osvojio Rodžer, niti će ikada igrati lepši tenis. Novakovi dvoručni bekhendi ne deluju mnogo elegantno. Kako to da nikada nije naučio jednoručni, a Žistin jeste. I Frančeska. I Južni i Rodik znali su to, ima ih još, ne mogu sada da se setim. U doba Lejvera i Borga bilo je nezamislivo da se reket drži sa dve ruke. Tu "modu" uvela je bartoli, ona i forhend udara lopatom, a ponekad i servira sa dve ruke. Na prvom mestu jesu rezultati, ali ni lepota igre nije za potcenjivanje kad se govori o najboljima. Neka Izner i Berdih posluže kao primer, bez obzira na rezultate. Kako je igrao lendl a kako Mekinro? Zato se Lendl, bez obzira na titule, retko pominje. Bio je dosadan na terenu i nikad nije osvojio Vimbldon. Ko će se po igri, posle 20 godina, sećati Mareja, defanzivca?

sasa jokic

pre 10 godina

Ok to je njegovo misljenje, svako ima pravo na to.
Znaci Mari je isto bolji od Federera, obzirom da ima pozitivan h2h sa njim?
Isuvise je sumnji oko njegove karijere, da bi ga neko proglasio najboljim u istoriji. Bojim se da ce njegov slucaj zvrsiti kao Amstrongov.

Djole

pre 10 godina

A skor sa Djokovicem je 20-15, a od toga 13-3 na sljaci. Od toga je prvih 10-ak duela Novak bio bas mlad, a Nadal vec u punoj snazi iako samo godinu stariji, jer je ranije stasao. Pa sad je Nole kriv sto Nadal ispada na startu Vimbldona, sto godinama ne moze da dodje do zavrsnica turnira na betonu posle US opena... U suprotnom Novak bi imao bolji H2H. Ali polako, samo da Nadala posluze kolena, na kraju ce ga Nole prestici.

novak

pre 10 godina

Kakav je to najbolji igrac, koji na najvecem turniru na svetu ispada u prvom kolu? Sta je bilo prosle godine sa ceskim teniserom Rosolom? Ne moze se porediti tenis sada i pre 10,20 godina. Najbolji igrac na svetu, trenutno, je Nole! I to je cinjenica,a sve ostalo je relativno! A to, izgleda mnogima smeta!

Ruža

pre 10 godina

Zašto toliko mrzite i podcijenjujete Nadala ?? On je samo sportaš a ne državni neprijatelj..

Želim podsijetiti da je Nadal jedini aktivni igrač koji je u istoj kalendarskoj godini osvojio GS na sve tri podloge (2010.g RG,W,UO).

Zanimljivo, pobjednik je i zadnjeg Mastersa na tvrdoj podlozi (IW 2013).

ketman

pre 10 godina

paa, dobro...Mi smo skromni i vrlo srećni što će naš Nole i treću godinu završiti na ATP listi ispred "istorijskih" Nadala i Federera.

gargamel

pre 10 godina

čim netko kaže da je nadal najbolji u povijesti svi mu lupaju minuse, netko kaže da je federer najbolji što i je po rezultatima ponovo mu svi lupaju minuse. pa ko je po vama najbolji, možda đoković, nemojte me nasmijavati čovjek je osvojio 6 grand slama, dok je federer 17, a nadal 12. ne može se đoković s njima mjeriti.

zoa

pre 10 godina

Nadal je najbolji igrac svih vremena na sljaci... Cinjenica je da se najveci broj medjusobnih meceva igrao na sljaci, jer Nadal uvek stize do zavrsnice, dok na betonu dosta redje igra sa najboljim igracima... Toliko...

drago

pre 10 godina

Nadal i Djokovic su rodjeni u razmaku od godinu dana, imaju isto nastupa na Slamovima a Nadal ima duplo vise titula. Ne vidim tu logiku da ga Djokovic moze stici. Usput da je Rafa bio cijelo vrijeme zdrav kao ostali sad bi vec bio na 14-15 Slamova. A s obzirom da je tek napunio 27 mogao bi prestici Federera. Ako ga i ne prestigne bit ce blizu a sa Olimpijskim zlatom i DC-om, pozitivnim omjerima, moci ce ga se smatrati najvecim.

PS Ne zaboravite da je Rafa skoro morao prestati sa tenisom sa 15 godina.

sr4

pre 10 godina

covek je u pravu
nadal je stariji samo godinu dana od djokovica a ima duplo vise trofeja i vise pobeda
od federera ima vise mastersa,i vise pobeda u medjusobnim duelima
osvojio sve gs
vise od pola karijere nije igro zbog povreda,a nekad je i povredjen osvajo,pa zamislite sta bi jos trofeja uzeo da nije povreda
ima najbolji forend na svetu,sa spinovima,jedan od slabijih servisa a slabo ih gubi,pa zamislite o kakvom se igracu radi,RAFA KRALJ
zato tisina,niste vi pametniji od mekinroa,zna covek sta prica...

Ja

pre 10 godina

Nadal je 5 puta igrao finale Vimbldona, skoro kao Djokovic GS titula...manite se omalovazavanja Nadala, posle Samprasa i Federera niko nije igrao toliko finala u Londonu.

max

pre 10 godina

Nešto sam gotivio ovog Menikroa,ali sada ,ne baš..U krajnjem slučaju Rodžer Federer je daleko kompletniji igrač od Rafebolji je na 3 OD 4 Gren slema,i zaboga, Džone , saberi se u matematici, nikad 3 nije bilo manje od 1!!

veliki strumf

pre 10 godina

Jeste Mekinro luckast, ali ovde je u pravu. Kakav vam je to argument sto se dosta meceva igra na sljaci? Rafa je uzeo sva 4 GS, pobedjivao je Feda i u finalu Wimbledona i u finalu AO (secamo se svi plakanja). Rafa ima duplo vise pobeda nad Federerom 20-10, na betonu je 6-6, na travi 2-1 za Federera a na sljaci 13-2 (ukupan broj osvojenih setova 58-38). Dakle, nije tacno da Rafa ZNA da igra samo na sljaci, vec Federer NE ZNA da igra na sljaci. Zato i ne moze biti najbolji, plus se non stop izvlaci na forhend zbog uzasnog bekhenda. Slab u reliju, servis ga spasio milion puta, a ne igra u poenu. Bolji jos jedino na mrezi. Titule? Rafa ima 6 GS manje, i 20 titula manje, a mladji je 5 godina (ove godine uzeo vec 7). Uz to je dugo bio povredjen. Rafa ima pozitivan skor protiv svih aktivnih tenisera na turu. Plus, ima Olimpijadu i par Davis cupa. Kazite mi onda zasto je Federer bolji? Elegantniji da, bolji sigurno ne.

ivke

pre 10 godina

Realno jeste najbolji igrac svih vremena ali samo na sljaci, tu je gotovo nepobediv i svaka mu cast, ali je limitiran na tu podlogu i on ne moze biti nikada najbolji teniser svih vremena. Juce je to i potvrdio kada ga je pocistio onaj anonimus.

kio B.L.

pre 10 godina

Najbolji teniser u istoriji je Novak. Imam i objašnjenje,ali dugo mi je pisati,a Nole će svejedno to vremenom i statistički pokazati.

THE GOAT

pre 10 godina

danilo, a kad to nadal osvoji 2 puta preko federera? ja se secam samo jednom 2008 koji je na jedvite jade dobio, drugi je uzeo protiv berdiha, informisi se malo pa komentarisi

Antuntun

pre 10 godina

Vrlo verovatno da je tako,trebalo je to samo neko da kaze,niko drugi,Mekinro...
Rodja jeste bio najbolji,dok se Rafa nije pojavio.Nijedan veliki mec Roger nije dobio od 2007.protiv Rafaela Nadala,mnogo brate,i vise od toga,kad to kazem racunam Grand Slemove i to je cinjenica.
Koga je to Federer imao u konkurenciji u svojo generaciji,sparusenog Rodika i raspalog Hewita.. jel to bilo ozbiljno rivalstvo?!Nadal ima 11 Grend Slemova 6 manje od Rodje ali i 6 godina manje ne zaboravite!U kakvoj je konkurenciji on osvajao je prosto neuporedivo,uz to u medjusobnom duelu je duplo boli 20:10!U mecevima pojedinacno niko Federera tako nije ponizavao na terenu kao neverovatni Spanac,bilo je tu i setova sa krompirom i to u finalima...bilo je strasno,bilo je silovito...Jednostavno ga rastavio na proste cinioce,Rodja posle pada na Wimbldonu 2008 nikad vise nije bio isti,ako je i dotad postojala dilema ko je bolji,Rafa je bio jednostavno nezaustavljiv i tu Boga nema...Od samog pocetka je bilo jasno ko je suveren vladar svih sljakastih terena,bilo je samo pitanje kad ce i na travi All Englad Club-a postati glavni...usput je zavladao i na najprestiznjim betonima AO i USO. Nijedan Federer to nije mogao da zaustavi..usao mu je u glavu, rasklopio ga,ostalo je istorija..To skoro isto je Djokovic uradio Rafi posle 7 veznih pobeda u finalima,3 GS finala...ali Nadal se vratio,nije umro psiholoski,zato je on jaci,zato je najveci!Najvise volim Noleta,ali Rafa je najbolji bez dleme...za sad...:)

teniska loptica

pre 10 godina

Slazem se. Federera i Mureya mlati kad god i gde god stigne. Bolji je u medjusobnim duelima i od Djokovica. Znaci najbolji je od najboljih u takozvanoj eri cetiri velikana.

alen

pre 10 godina

pit sampras je najbolji ikada samo mu je falio RG a evo i argumenata igrao je u konkurenciji kad su najbolji teniseri igrali i bio je najduze boj jedan od njih i uzeo je najvise GS a protiv koga je sve igrao...beker,agasi,muster,kurijer,ivanisevic,edberg,krajceg,hewitt,kafenikov,kuerten,safin,ceng,rafter,korda,lendl pri kraju karijere ali je dobro igrao,moja,martin,costa,brugera...takva konkurencija koju je imao sampras nikada nece biti vise...

mungos

pre 10 godina

covek je u pravu!Nadal je osvojio sve sto se moze osvojiti a protiv ove trojice ima vise nego pozitivan skor pogotovo protiv Mareja i Federera(ubedljiva)protiv Djokovica moze se reci tesno jer skor 20-15 za Nadala je dostizan.Jedino protiv Davidenka Nadal ima negativan skor 3-4.I sve sto je pobedjivao je bilo na sljaci dok Nikolaj na betonu.

Rafa dunster

pre 10 godina

"@Nadal je osvojio sve sto se moze osvojiti
(mungos, 26. jun 2013 09:28)"

E stvarno mi je muka kada ovako nesto procitam.

Pa genije Nadal jeste na sljaci osvojio sve sto se moze osvojiti.
Ali van sljake nije osvojio NISTA.

Covek igra 13 godina, van sljake je odigrao 115 turnira i osvojio citavih 15 titula za 13 godina igranja.

Znas li da je 4 godine konstantno bio 2. teniser sveta, a na gren slemovima na betonu nije mogao da dodje ni do finala a kamoli do titule?
Dosao je na drugo mesto na listi u Julu 2005., a prvo finale nekog gren slema na betonu je odigrao u Januaru 2009.

Taj pozitivan skor ima samo zahvaljujuci sljaci.
Kad se odbiju mecevi na sljaci on ima negativan skor ne samo protiv prve trojice nego i protiv svih tenisera iz prvih 10.
Na betonu protiv top 10 tenisera ima 38 pobeda i 42 poraza.
Uz to ima jos 43 poraza od tenisera koji nisu bili ni u prvih 10 u tom trenutku.

I polovinu od tih 15 titula van sljake je osvojio samo zahvaljujuci ludackoj sreci.
Na skoro svakom od tih 15 turnira je spasavao mec lopte u ranim fazama turnira i cupao se iz mrtvih.
Nadal je u muskom tenisu isto sto i Karolina Voznjecki u zneskom.

Poslednje 3 godine nije mogao da osvoji neku titulu van sljake.
Ove godine mu se posrecilo u Indian Welsu i verovatno naredne 3 godine opet nece osvojiti nista.

Covek jeste najbolji na sljaci, ali van te sljake je jedna obicna NULA.
Stvarno treba biti slep i ne videti nista od toga pa njega proglasiti najboljim.

Werewolf

pre 10 godina

Можда би се однос победа и пораза између Новака и Надала одавно променио у Новакову корист да Надал мање киксира на осталим подлогама у односу на шљаку.

...Neko napisa.Izvini,ali zaboravljas da Rafa ima pozitivan skor sa Novakom i na travi-tu je 2-1 za Rafu.Dakle,na 2 od 3 podloge Nadal vodi.A ko kisira na ostalim podlogama...pa,ne znam da li je Novak kiksirao protiv Berdiha u 1/2 Vimbldona 2010 ili Rafa...Da je prosao Berdiha sada bi bilo na travi 3-1 za Rafu,posto je Rafa tada bio u zivotnoj formi,kao Novak 2011.Ja bih pre rekao da Novak ima prihvatljiv skor sa Rafom na travi jer je ON SAM KIKSIRAO,za beton nema polemike,tu je Novak mnogo bolji.

Maroko

pre 10 godina

Nesto pametno i ovde da procitam.. Uz Federera je definitivno najbolji svih vremena a da bi ga prestigao fali jos koja GS titula.. Ali ima vremena.. Volim te kralju, hvala ti jos 1 za RG

velikoslovog

pre 10 godina

Ajoj... Da li je moguce da je kao primer naveo medjusobni skor sa Federerom? Pa sad smo OPET videli da je problem u tome sto Nadal teze stize do polufinala/finala turnira na betonu/travi nego sto Federer stize do zavrsnice turnira na sljaci, inace bi bio blizi medjusobni skor. Sto se tice Olimpijskih Igara, da li je zlato u singlu impresivnije od zlata u dublu i srebra u singlu? Nisam bas siguran. Ok, ajde Davis Cup, ali opet i tu pomaze cinjenica da Spanija ima mnogo jaci tim od Svajcarske bez Nadala, odnosno Federera. Sta ostaje? 24 mastersa prema 21? Ok, ali Federer ima 5 slemova vise, 200 nedelja kao no.1 vise, 6 zavrsnih turnira vise... Cudi me ova izjava Mekinroa, iskreno.

sasha

pre 10 godina

Ne smarajte vise, Nadal je dokazao da moze da igra na svim podlogama. Osvojio je sva 4 GS, 5 puta igrao finale Vimbldona. Iaoko navijam za Djokovica, cinjenica je da samo Nadal moze da obori Federerov rekord po broju osvojenih GS. Samo godinu dana je stariji od Djokovica , a ima duplo vise GS titula.

Bata Raka

pre 10 godina

Kad se kaže košarka – kaže se Džordan, kad se kaže fudbal – kaže se El Pibe, kad se kaže boks – kaže se Ali, kad se kaže golf – kaže se Woods, kad se kaže autotrke – kaže se Šumaher a kad se kaže tenis, naravno, kaže se – Mirka!!! (Za ove, za koje istorija tenisa počinje sa pojavom Novaka Đokovića, progugljte malo Federera od pre 5-6 godina, uzmite kokice – I GLEDAJTE UMETNOST BEZ DA IDETE NA IZLOŽBU!)

realno

pre 10 godina

Ma Mekinro se malo sali ili je prolupao pod stare dane.
Pre ce biti da je Nadal najgori broj jedan u istoriji tenisa.
Na Vimbldonu vec nekoliko puta ispada od tenisera koji nisu ni u prvih 100.
Svojevremeno je oborio rekord tako sto je na jednom turniru u Stokholmu kao drugi teniser sveta izgubio mec od tenisera koji je bio 690. na listi.
Izvinite ali to bi bilo kao da u fudbalu Barselona izgubi od Cukarickog.
Kako neko takvu smejuriju od tenisera moze proglasavati najboljim u istoriji?
Kakav crni medjusobni skor?
Pa on kad se odbiju mecevi na sljaci ima negativan skor sa skoro svim teniserima iz prvih 20.
Da nije sljake niko nikada ne bi ni cuo za Rafaela Nadala.
Bio bi teniser u rangu jednog Granoljersa ili slicnih.

Da nije bilo sljake nikada ne bi usao ni u prvih 50, a sa zrebovima kakve imaju teniseri van prvih 50, na travi i betonu ne bi video ni jedno jedino polufinale u karijeri.

Suva pita od kokosovog brasna

pre 10 godina

Nisam neki veliki zaljubljenik u Nadalovu igru, postujem Federera, ali evo zasto mislim da danas Johnove tvrdnje nisu tako nerealne (a bile bi pre, recimo, tri godine). Federer ima negativan skor protiv svojih najvecih rivala: 9:11 protiv Mareja i 10:20 protiv Nadala. Vodi protiv Djokovica 16:13, ali svako ko makar malo poznaje tenis zna da se to vrlo lako moze promeniti u Novakovu korist ako Federer odluci da igra jos jedno godinu dana (s obzirom na to da protiv Djokovica ima sanse jedino na travi, koja traje mesec dana). Znaci vrlo je moguce da Federer zavrsi karijeru sa negativnim skorom protiv svoja TRI najveca rivala (ne 1, ne 2). To bi bio interesantan podatak za navodno najboljeg igraca svih vremena - za razmisljanje. A sto se tice Nadala i sljake, mislim da ljudi mesaju "jednostranost" sa "dominacijom". Pa covek ima sva cetiri Gran Slama (za razliku od mnogih, kao sto su Sampras, Beker i Edberg koji nemaju RG) i sigurno je najbolji svih vremena na sljaci. Ima 8 titula na RG-u, ali i Federer im 7 na Vimbldon-u - to sad odjednom nije jednostranost? (I setite se njegovog jedinog RGa)

Kada bi danas prestali da igraju Federer bi bio bolji (nema sumnje). Ali to se vrlo lako moze promeniti za par godina ako bi Nadal stigao Federera po broju osvojenih titula - i sve te titule bi bile osvojene u periodu kada su Federer, Djokovic i Marej bili aktivni, za razliku od nekih Federerovih titula koje su bile osvojene u vreme kada su mu najveci protivnici bili Bagdatis i Gonzales.

Nebojša

pre 10 godina

Teško da je Nadal najbolji ali je jedan od najprilagodljivijih tenisera umeo je na svim podlogama da pobedjuje svakog ima skoro sve trofeje za razliku od Federera kome fali olimpijada i dejvis kup iako Federer jeste kvalitetniji ali ni on za mene nije najbolji jer nikad nije uspeo da nadje rešenje za Nadala čak ni na travi na kojoj jedva vodi sa 2-1.

onokao

pre 10 godina

Na ovom Vimbldonu se jasno videlo da bi Nadal, da ne postoji sljaka kao podloga, bio samo prosecan igrac, i nista vise. Mogu neki da se slazu ili ne, ali to je cinjenica, kojoj u prilog govori i statistika.
Ja sam veliki navijac Djokovica, i voleo bih iz sveg srca kad bi Djokovic postao najbolji u istoriji ovog sporta, u ovom trenutku je to po brojkama Federer, voleli ga mi ili ne, ali je isto tako cinjenica da je Svajcarcu u ovom trenutku verovatno jedini konkurent u tome Djokovic, i iskreno se nadam da ce u bliskoj buducnosti, ukoliko ne bude imao vecih povreda, Djokovic uspeti da stigne i prestigne Federera! Napred Nole!

Doktor

pre 10 godina

Mislio sam da je prosao prvi april, niko nikad kao Federer!
(fedex1, 25. jun 2013 23:57)

Svaki tvoj komentar je kao prvoaprilska šala.

Werewolf

pre 10 godina

@Rafa dunster(ili realno,ja...)
Jedini dunster ovde si ti.Prekini da vices da igra 13 godina jer to sto je neko postao profesionalac sa 15 ne znaci nista.Po tebi,da je postao profesionalac sa 17,18 god.bio bi prihvatljiviji njegov br.titula.A na hardu je osvojio 2GS,6MS,1 OI,3 ATP 500,a ima jos 2GS,6MS i finale ZT!
A to sto je konstanto bio 2.teniser,A OD 19 GODINE JE CUDO!
Svako ko nije dunster zna da postoji proces sazrevanja,pa i Marej je igrao 1.GS finale u 21.godini,prvo finale GS na travi sa 25,Djokovic sa 24,A RAFA SA 20!
Ali,posto si ti dunster,koji nije cuo za varijable kao sto su zenit i sazrevanje i analiziras bez dublje analize podataka.
Igrao je svoje prvo finale turnira na hardu sa 17.godina,Djokovic sa 19!
Prvi je naneo poraz Federeru kao broju1,SA 17 GODINA NA HARDU!
Na hardu je i 2.puta osvajao masters,Indian Vels,jednom pobedivsi 1.dubl sveta Nestora i Zimonjica,a ima i 2 titule u Dohi u dublu.
Vec 5 godina ovde spinujes sa glupostima i izvrnutim cinjenicama,koji ti je dozak potreban da si jednostavno pglu?
Po svim anketama novinara,komentatora,listama,Rafa je medju 4.najbolja tenisera u istoriji.
Tu ga svrstavaju i Sampras,Agasi,Edberg,Vilander,Lejver,Konors,Beker,a Mekinro ga je proglasio za najboljeg u istoriji.
Sta ti jos treba?Sta se ti posle svih njih djilitas ovde na sajtu?
Znas nesto sto legende tenisa ne znaju?!?!?!
Ti bre ne znas de si supalj.

Dobro

pre 10 godina

You can NOT be serious!!! :-)

Da, najbolji u istoriji. Da,da..
Mozda je najbolji u istoriji... Spanije... Majorke... tako necega.

Iz zemlje lala, uvek Vas

men

pre 10 godina

Mekinro je ovo izjavio pre ispadanja Nadala i još mu je u glavi bila sezona šljake i trofej u Parizu. Te izjave se daju uvek pod utiskom zadnjeg turnira i čim dodje do kiksa odmah se igrač osporava bez obzira na prethodne igre. Ne verujem da Mekinro odjutros misli isto.
Shvatite da su Nadal, Federer i Marej felerični igrači koji dobro funkcionišu samo pod odredjenim uslovima. Nadalu treba pod nogama šljaka da bi bio najveći, Federer je sijao kad nije bilo prave konkurencije a Marej je opasan samo na teritoriji V. Britanije. Jedini igrač koji blista u svim uslovima je Novak Djoković. On je jedini pravi olraunder. Zato je svejedno da li proglašavaju za najboljeg ikada Nadala ili Federera, Novak je bolji od obojice.

mrmlj

pre 10 godina

Najbolji teniser u istoriji je Novak. Imam i objašnjenje,ali dugo mi je pisati,a Nole će svejedno to vremenom i statistički pokazati.
(kio B.L., 26. jun 2013 06:59)

sacekaj da to pokaze pa onda kazi.
do tada, nije najbolji teniser u istoriji, ma koliko mi voleli da to jednog dana postane ;)

LI

pre 10 godina

Nijedan teniser jos nije sve osvojio, a Nadal nije cak osvojio ni zavrsni turnir, sto je po meni jedan veliki minus, jer tu igraju najboljih 8 tenisera u toj godini i nema lakih protivnika. Tu je Federer neprikosnoven, a i Novak je zavrsni turnir prosle godine zaista impresivno osvojio bez i jednog poraza i protiv jako dobrih tenisera. Iako je Nadal osvojiio najvise mastersa, ne verujem da ce ih sve osvojiti i cini mi se da jedino Novak moze i to da ostvari i to vec ove godine, pa da udje u istoriju kao prvi teniser sa svim mastersima. Verujem da ce pre ili kasnije osvojiti i Rolan Garos i onda mu samo ostaje zlato sa Olimpijade, a i za to ima sansu. Po osvojenim trofejima, Novak nije najbolji i mozda nikad nece osvojiti toliko koliko ih ima Federer, pa cak i Nadal, ali jeste najkompletniji teniser, sa najmanje slabosti u igri, a jos uvek napreduje i ima najvise sanse da osvoji sve sto se u tenisu moze osvojiti, bas zato sto je nakompletniji i dobar na svim podlogama. Ko je najbolji teniser svih vremena se ne moze meriti po osvojenim titulama, jer nisu svi igrali u isto vreme i pod istim uslovima, ali ko je najkompletniji teniser se moze reci vec sada, a to je nas Novak.

mastilo

pre 10 godina

to kaze mekinro... a pounato je da ga nesto spec ne cene ni djokovoc ni marej ni fex... fex je za klasu iznad djokovica i nadala...

pero

pre 10 godina

covek ne zna sta prica,nadal nikad nece imati igru kao federer.rodjer i novak su za klasu bolji teniseri kada je tehnika u pitanju,nadal nikad nece imati bekhend kao djokovic a ni forhend kakav ima federer a o kretanju na terenu da i ne govorim.a sto se medjusebnog skora tice to nema nikakve veze.znate da davidenko jedno vreme je imao skor protiv nadala 6-1,a sad je jos uvek u prednosti davidenko sa 6-5.tako da mislim da ovom izjavom john skreta sebi paznju radi publiciteta...

ShomyRedDevil

pre 10 godina

Najbolji na svetu svih vremena je promenljiva stvar.Primera radi kada bi Djokovic osvojio sve bitne turnire do kraja godine i uzeo sva cetiri gren slema sledece(sto je samo pretpostavka) onda bi svi pricali da je on najbolji tako da to nije ni bitno....Bitno je samo da na vimbldonu bude do kraja IIDDEEEMOOOO!!!!!

Petar1983

pre 10 godina

Pošašavio matorac malo.
Kralj šljake Da,ali najbolji u istorji Ne.Ima dejvis Kup? Pa i Novak ima to a ima šansu i za OI da osvoji,ogromnu šansu da popravi međusobni skor sa Nadalom a na sve to je podjednako dobar na sve tri površine.
Kako bre neko može biti najbolji svih vremena sa šljakom u dzepovima?
Koliko ima GSlemova na betonu i travi? Evo Đoković već ove godine ako uspe da osvoji London imaće isti broj trofeja na travi kao Nadal,a gde su narednih 5,6 godina još.
Pa i na toj šljaci mu se opasno primakao.Na betonu može da sanja španac još neki GSlem pored Novaka do kraja karijere. Da sanja! isto kao lek za ćelavost.
Tako da ili je bio cirke ovaj deka,ili se sažalio što je ovaj najbolji svih vremena ispao u 1 kolu,ali najbolji nije. Za sad je to Federer,i to bez premca u odnosu na Nadala, a đoković do kraja karijere ima ogromne šanse da skine rodzera sa trona. Španac će biti trći najboji svih vremena,to je to,jer čovek ume samo na toj šljaci, a ako je tenis samo šljaka onda i USOpen i Australia i Wimbldon treba na šljaci da se igraju, ma i mastersi svi isto,šljaka,šljaka i samo šljaka, za španskog bikčića.
AS druge strane kad kažete najbolji svih vremena mnogo toga treba da se gleda. Jedna od tih stvari je i ponašanje tenisera. Tenis je beli sport,oduvek je bio sport dzentlmena i tu Rodzer i Novak beže od španca.
Nadal barata jedva i španski Nole priča 10 jezika. Nadal nije sportmen kao Nole,nije ni federer,i na kraju,rano je još pričati ko je najj svih vremena.

N0L1

pre 10 godina

I to sve reci kada je medju svima njima Nole br. 1?
Za dve tri godine to nece biti tako. Nole ce imati zlato u Riu, jos jedan Davis Cup, vise nedelja na prvom mestu, bolji u medjusobnim susretima sa Nadalom, najmanje 3 osvojena Masters turnira na kraju godine itd, itd. A i godinu mladji. A i nikada na GS nije u prvom kolu izgubio u 3 seta. Ha, ha, ha.

viscaelbarca

pre 10 godina

ako osvoji jos 5,6 gs titula moze se reci da je najbolji...ali za sada se moze reci da je najbolji igrac u istoriji poslije federera...

Zkr

pre 10 godina

Možemo mi sada ovde da seirimo i prepucavamo se do ujutro.

Činjenica je da odavno, a tenis sam počeo da gledam zbog onog Bobe Živojinovića, nisi imao prva četiri tako dobra igrača.

Istina je da je Federer iskoristio manjak kvaliteta i napravio barem 150+ nedelja kao broj jedan a da nije udario bekhend.

A sada, prvu četvoricu bih gledao kako se međusobno dave svaki dan ;) I ne bih se izjašnjavao ko je najbolji svih vremena. Može se desiti da i Novak i Endi prestignu Federera i Nadala po titulama u budućnosti veoma lako. A možda i ne ;)

tarapana

pre 10 godina

To je sad diskutabilno ko je najbolji... Za par godina ce biti sve mnogo jasnije... Federer ima najvise Gren Slemova i bio najduze broj 1, ali sve to jer nije imao konkurenciju, zamislite 2 teniser sveta mu bilo drvo Rodik... To tada ne moze se poredi sa ovim sada rivalstvom koje imaju Novak i Rafa i tu je jos i Marej uz Federera... Kazem dosta toga cemo znati za 2-3 godine kada vidimo koliko ce Gren Slemova osvojiti Novak i Rafa...

kum

pre 10 godina

i ja sam isto razmisljao kao mekinro (za federera) sve do finala wimbledon-a 2008. a onda isto tako poceo da favorizujem rafu.
aj u 100 marke da ce za par godina, sa puno gs argumenata, da kaze da je djokovic ipak najbolji?

Само опуштено и без нервозу

pre 10 godina

Љубавни критеријуми се мењају с годинама.
Да сачекамо још неко време, можда налети још неко име...

Mojne Znojne

pre 10 godina

Oj Mekinro Dzone, prekookeanski Brankovicu Vuce. Kako ces sada protiv besa onlajn komentatora Srbskijeh. A tako smo te voleli do juce. Smrc. Steta sto nam se ljubav ne zasniva na necijem objektivnom umecu, zivotnim dostignucima ili znanju, nego na tome koliko mislimo da oni nas zaboga vole ili mrze (izmedju nema). I ovo pisem dok vest jos uvek ima 0 komentara...ne zadugo naravno.
(shazam, 25. jun 2013 23:25)

A ti mu dođeš isti takav kompleksaš...

branko

pre 10 godina

Hello Johnny Mac-
Na slaci se lazem, Medjutim ako realno trazimo "all around" najboljeg ima puno kandidata: Federer, Sampras itd. Uh umalo da zaboravim...Nole je tek poceo da pise istoriju.
Branko (Teniser) iz Amerike

Noce Moscata

pre 10 godina

Ja bih rekao da je ovo casus specialis (poseban slučaj), jer kako god da gledam, meni se čini da sva trojica imaju svoje prednosti koje ih kandiduju za prvog. Takođe i nedostatke koje kandidaturu stavljaju pod upitnik.
Pošto to svi zanmo, ostaje samo da se sačeka kraj njihovih karijera, pa da se podvuče crta. Dotle, neka svako vredno radi da skupi argumente za GOAT.

Mislim da će Andy Murray ponajviše raditi. Trenutno mi izgleda najbliže jednom odličnom sportskom periodu, jde potpuno može sustići rivale.

U svakom slučaju, blistva era tenisa.
Uživajmo, ne samo u našem favoritu, uživajmo u tenisu.

I, zaboga, ne skačite na Džona, čovek ima pravo na mišljenje, baš kao svako drugi.

PSL

pre 10 godina

Nikako se ne slažem sa tim najbolji u istoriji. Prvo skor koji ima protiv Mareja i Djokovića je trenutni ni jedan još nije završio karijeru pa ni Federer. prema tome još će mo videti šta će biti. Drugo najbolji na šljaci to da ali s obzirom na stanje njegovih kolena lako se može desiti da on prvi završi karijeru, pošto se toliko troši sve sama snaga, suprotno od njega Federer igra sa takvom lakoćom da je to neverovatno zato toliko traje i sigurno će još dosta da igra. Prema tome ko je najbolji svih vremena treba pričati kad sva četvorica okače rekete o klin. Još da dodam i Novak ima Salataru ima medalju sa olimpijade a ne znači da do kraja karijere neće osvojiti i zlato na olimpijadu pa Novak ima 26 godina i može još dugo da igra.

Sanja

pre 10 godina

Ha,ha,on najbolji!
Pa ,od njega su bolje i Navratilova sa 176 osvojenih turnira ili Štefi Graf sa 107 turnira!
A o Konorsu ili Lendlu da ne govorim...

Aleksandar

pre 10 godina

Za one koji imaju puno godina, kao sto ih imam ja i koji se secaju vremena, kada je igrao i Mekinro, mogu da kazem da je najbolji teniser svih vremena Bjorn Borg. Za ove mladje, mogu da pogledaju rezultate na wikipedii. Zasto je najbolji? Zato sto je osvojio 5 uzastopnih titula na Vimbldonu i 6 na Roland Garosu, a takodje i Devis kup. U to vreme tenis nije bio Olimpijski sport. Karijeru je zavrsio u 27 godini. Osvojiti taj broj titula na drasticno razlicitim podlogama u tako kratkoj vremenskoj razlici od mesec dana ga cini boljim i od Federera i od Nadala. Da nije bilo Soderlinga, Federer verovatno nikad ne bi zbog Nadala osvojio RG. Nadal sa druge strane nema igru za brze podloge i, za razliku od njega, Borg nikada na WB i RG nije ispadao od anonimusa, kao sto su Rosol i Darsis, ucinili Nadalu. U vreme Borga, Austraila Open i US Open su imali mnogo manji znacaj. Borg je je uvek govorio da ne moze da osvoji "Njujork" zbog nekulture tamosnjih navijaca i buke aviona. A bio je u 4 finala. A na Australija Open je ucestvovao samo jednom. Zasto? Pa u to vreme se GS titule nisu ni brojale. Osvojiti najtezu kombinaciju (Roland Garos i Wimbldon) GS turnira i to 3 godine uzastopno ga postavlja, kao najboljeg ikada. Ovu kombinaciju su uspeli da ostvare jos samo Nadal, dva puta i Roger Federer jednom. Prema tome Rafael Nadal mozda ima sanse da bude najbolji ikada.

gasol

pre 10 godina

Pa stvar je u tome sto Nadal ima bolji skor od Federera ali sta ce Federer kad Sa Nadalom igra samo na sljaci a on je tu stvarno najbolji a na ove druge turnire ga nema pojavi se po neki 125 na ATP listi odnese ga sa terena i sad ovaj nema sansu da dodje u egal sa Nadalom mislim to i nije neki argument da neko bude najbolji u istoriji tenisa

Иван-Ниш

pre 10 godina

И Новак освојио Дејвис куп са репрезентацијом која има мањи избор добрих играча. Можда би се однос победа и пораза између Новака и Надала одавно променио у Новакову корист да Надал мање киксира на осталим подлогама у односу на шљаку. Највише играли на шљаци, зато и такав однос. Рођа, Рафа и Ноле ће на крају каријера сигурно у многим категоријама бити међу првих 5 свих времена. Надал као неприкосновени владалац шљаке, Рођа по броју победа и титула. Новак има велики низ победа из 2011. недостаје му само још Ролан Гарос и Синсинати да комплетира титуле са свих највећих турнира. Има најдужи низ узастопних полуфинала са Грен слемова. Само нека чува здравље, константност има бољу и од Федерера. За 3-4 године можда Џо тада буде причао како је Новак најбољи свих времена :)

Lukas Darcis

pre 10 godina

Ocigledno je da mu je poraz sredinom osamdesetih od Bobe Zivojinovica u Australiji tesko pao, Mekinro se svadja sa sudijom, a Boba jede sendvic. Boba je nastavio da jede i jede, a Mekinro i dalje igra tenis, svadja se sa sudijama i lupa gluposti.

riječanin

pre 10 godina

Roger,Rafa,Sampras i još neki su najbolji igrači svih vremena a za jednog igrača to reči je djetinjasto.NOVAKOV turbo tenis je revolucija igre i po tome je NOLE specifičan u svijetu tenisa.Za mene osobno NOVAK igra najbolji tenis što sam u životu vidio i dere na svim podlogama a već sada se može reći da nema sreće na RG ali jedan trofej će i tu doći.

Rafa dunster

pre 10 godina

@Werewolf

Da li sam ja u svom komentaru izneo ijedan pogresan podatak?
Kakve veze ima to sto je poceo da igra profesionaln sa 15 godina?

Pa i da ne igra 13 godina, da igra samo 5 godina tih 15 titla van sljake bi bilo MALO, ponavljam MALO da ga bilo ko normalan proglasava najboljim.
Covek je obican sljakas i nista drugo.
Pa i sam si u 2 recenice napisao sve sto je on u svojoj karijeri uradio van sljake.

Jeste na sljaci verovatno najbolji svih vremena.
Ali van sljake on nije ni medju prvih 20 u open eri.

18 tenisera u Open eri ima na betonu vise titula od Nadala.
Takodje 18 tenisera ima i na travi vise titula od Nadala.
Cak ni na sljaci nije prvi po broju titula, jer Giljermo Viljas ima 4 titule na sljaci vise od Rafe.

I sad treba da mi dodje neki pametnjakovic poput tebe i kaze kako je Rafa najbolji svih vremena?
Pa da li si ti stvarno toliko slep?

Vladan R

pre 10 godina

Medjusobno skor je definitivno poslednji kriterijum koji moze da odredjuje ko je bolji u nekom duzem peiodu. Broj osvojenih GS, broj nedelja na prvom mestu, broj ukupno osvojenih turnira su neuporedivo vaznije kategorije. Taj skor jedino mozda moze da ukaze da neki igrac ne lezi drugom igracu. Nije Federer kriv sto Nadal godinama, dok je bio br 2, nije mogao doci do finala nekog turnira na betonu gde bi verovatno bio porazen pa bi i skor bio znacajno promenjen. Te neostvarene pobede moguce je da bi promenile i kolicinu samopouzdanja i jednog i drugog u medjusobnim susretima. Ne moze se reci da je neko bolji igrac ako je u duzem periodu recimo osvojio 3 znacajna turnira iz 4 finala uz dosta kikseva u ranoj fazi tj pre 1/2f a njegov rival 5 iz 9 finala, a prakticno bez kikseva i ranih ispadanja, cak i da je medjusobni skor 3:1. Uostalom koliko je medjusobni odnos besmislen pokazuje i to sto recimo Marej ima pozitivan skor sa Federerom a od istog je izgubio prakticno sve bitne meceve, ukupan odnos u GS titulam 1:17, pa i odnos od trenutka kada je Marej postao pretnja je sigurno bar 1:6 ako nije i losiji. Uz primedbu da Federer nije imao konkurencije, mogla bi se primetiti i to da je trava zadnjih godina sporija, da nema nijednog mastersa na travi, da se do sredine osamdesetih AO igrao na travi, da danasnji reketi znacajno pomazu defanzivu.Tako bi se moglo naci milion razloga kojima bi se pobijalo ovo ili dokazivalo ono. Stoga su GS titule i nedelje kao br1 naj kriterijumi.

Ja

pre 10 godina

Nadal je 5 puta igrao finale Vimbldona, skoro kao Djokovic GS titula...manite se omalovazavanja Nadala, posle Samprasa i Federera niko nije igrao toliko finala u Londonu. [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 26. jun 2013 09:25) A Borg (5 titula u 6 finala), Konors (2 titule u 6 finala), Beker (3 titule u 6 finala), Mekenro (3 titule u 5 finala),... Znam da su oni igrali pre nego što si se rodio ali ajde malo proveri svoje tvrdnje pre nego što odvališ tako neku glupost makar u znak poštovanja prema nama starijima koji smo pratili tenis i u prošlom veku, hvala.
(Dulex, 26. jun 2013 10:59)

Dulex, gledao sam ja Mekinroa...glupo je nekome koga ne znas pripisivati broj godina da bi ispao pametan...dobro znas da sam mislio na aktuelne tenisere...

Tolle

pre 10 godina

Nadal nije ni blizu najboljih igraca u istoriji.On je otprilike ono sto je bio Sakil O'Nil - Dominantan u odredjenom periodu zahvaljujuci abnormalnim fizickim predispozicijama, iako je svima jasno da im fali mnogo toga da bi bili najbolji u istoriji.Podignite mrezu za 15 santimetara (kao sto bi i trebalo, jer su dimenzije terena/mreze pravljene u vreme kad je prosecna visina muskaraca iznosila oko 175cm) i Nadal i Serena Vilijams nece nikome iz prvih 10 uzeti set.

Noleee!!!

pre 10 godina

Jeste najbolji...na sljaci. A razlog zasto vodi u medjusobnom skoru sa najboljim teniserima je cinjenica da je najveci broj meceva sa njima odigrao bas na sljaci...

Doktor

pre 10 godina

Ne bih se slozio... Nadal jeste najbolji na sljaci, niko ne moze da kaze suprotno... Ali, na toj sljaci, dugo godina je Federer broj 2, pobedjuje sve protivnike osim Nadala (tu je Nadal i izgradio ovaj skor), dok je na betonu i travi Rafa cesto daleko od broja 2, tako da ne moze ni da dodje do meceva sa Federerom, koje bi izgubio... 36 uzastopnih Gren Slem 1/4 finala pokazuje ko je konstantniji teniser... A ako pogledate, od 12 GS Rafinih titula, 8 su na RG. Isto je i sa Mastersima. Roger: 7W, 6USO, 3AO, 1RG

ILIJA

pre 10 godina

Da Novak se nije upecao na mrezi vjerovatno bi pobijedio Nadala i uzeo RG, sad bi o njemu pricali u superlativima i smatrali bi kako ce on postati mozda najbolji teniser svih vremena.Da skratim,kad god se zavrsi neki GS turnir o pobjedniku se prica u superlativima sjetite se samo posle AO za Novaka su rekli da ce vladati dugo kao Federer,sad je u zenitu Nadal.Kad se zavrsi WIM. opet ce biti hvaljen Novak ili Fed ili Endi ili neko drugi ako pobijedi i tako u krug.

Dulex

pre 10 godina

Nadal je 5 puta igrao finale Vimbldona, skoro kao Djokovic GS titula...manite se omalovazavanja Nadala, posle Samprasa i Federera niko nije igrao toliko finala u Londonu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 26. jun 2013 09:25)

A Borg (5 titula u 6 finala), Konors (2 titule u 6 finala), Beker (3 titule u 6 finala), Mekenro (3 titule u 5 finala),... Znam da su oni igrali pre nego što si se rodio ali ajde malo proveri svoje tvrdnje pre nego što odvališ tako neku glupost makar u znak poštovanja prema nama starijima koji smo pratili tenis i u prošlom veku, hvala.

>>> 2

pre 10 godina

>>> Dakle, za "kralja trave" samo jedna jedina sansa u toku godine da pobedi Nadala!? Zar ne mislite da je to "malo" malo?! Pogotovo ako se setite koliko je Federer vladao Vimbldonom,punih 5 godina za redom,isto toliko i Haleom! Dakle,da je Federer imao iste uslove kao i "kralj sljake",znaci jos 3 mastersa na travi,sta mislite ko bi to osvajao u Federerovim najboljim godinama od 2004-2007,a budimo realni i posle toga?!ATP je prakticno na tacni omogucio Nadalu da "napumpa" ovoliki pozitivan skor protiv Federera a i protiv Djokovica i Mareja,jer najveci broj tih pobeda je ostvario na omiljenoj sljaci!Naravno da je Nadal odlican teniser i da je pobedljivao i na betonu i na Vimbldonu,ali to nije bila dominacija,to je bilo na snagu,na upornost!SAMO 2 Vimbdldona, 1 UO i 1 AO!Premalo da biste rekli da je bolji od Federera koji je "kiksirao" samo na RG i osvojio 1 titulu ali zato ima 7 Vimblodna, 5 UO, 4 AO! Pritom taj "los" skor na sljaci je mnogo ubedljiviji nego Nadal na travi!Pored jedne titule na RG,ima jos 6 finala,nekoliko polufinala,ima nekoliko Mastersa na sljaci(u Madridu I Hamburgu upravo pobedjivao Nadala) Dakle,FEDERER je izdominirao na 2/3 podloga,drzi sve moguce rekorde,ima odlicne rezultate na sljaci s obzirom na Nadalovu dominaciju na toj podlozi.Sa druge strane za Nadala se moze reci da je samo na sljaci dominantan, nikada nije bio na betonu a na travi jos manje…A o lepoti igre da ne pricamo, prosto je smesno govoriti o tome ko od njih dvojice igra lepsi tenis…

steva

pre 10 godina

Rafa je vrhonski igrac i niko ne moze da kaze :"On samo trci"!Rafa ima verovatno najbolju kontru ikad,ali to lupetanje ko je najbolji svih vremena,kao i u fudbalu je nezahvalno!
Svaki igrac ima svoje prednosti koje iskazuje,i svoje mane koje sakriva ili pokusava da popravi-sto je u Nadalovom slucaju sve sem sljake!
I moje licno misljenje je da se ovakva trojka(mozda i cetvorka) nece pojaviti duzi niz godina-MOZDA I GRESIM!

basket majstor NS

pre 10 godina

dobar profesor (pedagog) svoje omiljene učenike uvek kritikuje (kada ima konstruktivnog razloga) a ne diže u nebesa ("mega-care, ljudska veličino...").
ovim J-Mac 'motiviše' sebi 2 omiljena tenisera da budu bolji, jedan od njih još ima šanse da stigne (i prestigne) Nadala.

ŠTA REĆI

pre 10 godina

Čemu price šta će Nole osvojiti za koju godinu, radi se o najboljem teniseru u istoriji, a ne u budućnosti.Druga stvar je šta su za koga kriterijumi za rangiranje.Konors recimo ima 109 titula(8 GS)I čini mi se 17 god među prvih 10 u najjačoj mogućoj konkurenciji. Verovatno da je naj teniser svih vremena ipak Martina Navratilova.

Dulex

pre 10 godina

Znači Džon ga je urekao svojom izjavom odnosno izmalerisao mu Vimbldon ;-) Pitam se da li je nakon ispadanja Nadala (druga godina za redom u prva dva kola) ukapirao kakvu je glupost izvalio? Jeste Rafa među najboljima ali da bi bio najbolji mora da bude malo svestraniji. A Džon nek odbije duele na šljaci pa će videti kako onda izgledaju međusobni dueli Nadala sa ostalom trojicom iz velike četvorke! To bi bilo kao kada bi najboljim proglasili košarkaša koji nema neki dribling niti prodor ka košu a u odbrani je katastrofa ali zato otkida trojke i nabije preko 30 poena po utakmici šutirajuči trojke ;-)

Daniel

pre 10 godina

Daleko je Nadal od te titule. Izgleda da je McEnroe zaboravio na vrhunske tenisere poput Beckera, Edberga, Lendla, Connorsa i mnoge druge. Sto se mene tice Roger Federer je ubedljivo najbolji teniser svih vremena, niko nikad nije igrao tako lep tenis i osvojio toliko koliko je svajcarac. Nemoj te me pogresno svatiti ja volim i navijam za Noleta ali on je jos mlad i jos se nemoze porediti s Federerom niti ima isti stil. Prosto neverujem da iko moze onako da dominira jednu utakmicu kao sto je mogao Federer kad je bio na vrhuncu svoje karijere. Kakav bre Rafa o njemu necu ni trositi reci.

Putar

pre 10 godina

Umesto da se piše o velikom turniru koji je u toku, odjednom iskoči tema : ko je najbolji teniser u eri?
Kad je Nadal prd… u čabar u Londonu i pitanje je šta će uraditi do kraja godine, kad Federer polako posustaje a Nole je u naletu sa izgledom da će to trajati još dovoljno dugo, priča o najboljem teniseru svih vremena dobija na značaju jer u svakom trenutku se traži način kako Novaka destabilizovati!

Novak nije njihov, nikada ga nisu prihvatili niti će ikada, ponekad ga pohvale jer ne može drugačuje,a i da ne bude suviše očigledno.

Novak je Srbin i njima u inat, a na radost svojih zemljaka, to uvek potencira a to ih još više iritira.
Kada god mogu, nekad očigledno, nekad koristeći svoje lobije i pretnje a najčešće perfidno vodeći "hladni rat" poturaju mu nogu i žele da ga zaustave. Nikada mu neće oprostiti što se umešao i pomrsio im računice - A NIJE NJIHOV.
Samo napred, ali pre toga neka nauče nešto o srpskim osobinama koje odlikuju najuspešnije SRbe.
P.S. Oglasio se i Blejk, lobira za federera, ali i čika Nik nešto reče - on je dosta hleba pojeo sa Noletom. Hvala mu.
Srećno Novače, zdravlje čuvaj i korak po korak. Odavno su oni postali tvoje mušterije.

paranoja

pre 10 godina

@Razvigorac
Ja ovakvo lupetanje nisam procitao odavno. Jedno reci da Federer igra elegantnije od drugih, ali reci da je jednorucni bekhend bolji i znak boljeg igraca, pa to je ortodoksna glupost. Igraci biraju sami da li ce igrati jednorucni ili dvorucni, a sve zavisi od toga da li im je bitnija snaga udarca, ugao pod kojim udarac ide, kontrola... Kada igrac pravi svoj profil, bira i svoje udarce. Nadal sa razlogom igra mnogo vise forhend spinova nego ravnih udaraca, a Pecner koji igra jednorucni bekhend u 90 posto slucajeva igra samo slajs na bekhend... A sa druge strane i Florijan Majer igra dista slajseva, DVORUCNIH, na bekhend. Zato takve generalizavije kao sto si iznalupao nemaju smisla i ne stoje.

Milan

pre 10 godina

Nadal je osvojio 47 titula...
Pa kako on može da bude najbolji teniser svih vremena?
U ovom trenutku Federer ima više osvojenih turnira!
A kao što reče neko ovde,zar oni mogu da se porede sa Lendlom koji je osvojio čak 146 turnira ili Konorsom koji takođe ima preko 140 osvojenih turnira?!
Pa i žene kao što su Navratilova i Štefi Graf imaju više osvojenih turnira nego on!
Pre nego što napišete neku glupost,proverite činjenice!

>>> 1

pre 10 godina

Zaista su smesni svi oni koji pokusavaju da umanje Federerov uspeh kojekakvim glupim izjavama i nerelevantnim poredjenjima! Da stavimo naseg Noleta po strani(za koga navijamo i nadamo se da ce uspeti da nadoknadi to sto je za nijansu kasnije dostigao vrhunac nego ova dvojica), ali je zaista nepobitna cinjenica da je Federer najbolji ikada. Kao glavni reper gledaju se GS titule a Rodzer ih ima 17 i ko zna, mozda osvoji jos neki do kraja karijere koja ce trajati bar jos 3, 4 godine. Nadal ima 12GS. To je ozbiljna brojka ako se uzme u obzir da je Nadal mladji 5 godina. Ali i dalje je to ogroman zaostatak, da ne govorimo o broju nedelja na prvoj poziciji, 23 uzastopna GS polufinala, 9 uzastopnih GS finala i ko zna koliko jos rekorda koje drzi Federer, govori u prilog tome ko je najbolji. Mozda ce Nadal imati jos koju godinu vise, nakon sto se Federer povuce, da proba da obori neki rekord ali ako se uzme u obzir njegov problem sa kolenima, zaista deluje nemoguce. Osim silnih rekorda, hajde da se uocimo jos jednu zanimljivu stvar - ''kralj BETONA'' ne postoji, ima mnogo dobrih igraca na betonu i svako svakog moze dobiti. Ali zato se oduvek prica o ''kralju sljake'' i ''kralju trave''. Znamo ko su oni. Pritom, strasno me bode u oci to sto na sljaci imamo jedan GS (Roland Garos), 3 Mastersa (Rim, Monte Karlo, Madrid), serija 500 - Barselona i ko zna koliko jos turnira na sljaci. A trava?! Samo Vimbldon! Kao pripremu, Federer igra Hale a Nadal igra Kvins pa se ne mogu sastati! >>>>>>>

mrmot

pre 10 godina

Ovo je bilo pre pocetka meca sa belgijancem.To je prvo.Drugo,voleo bih da cujem misljenje da li mu je Nadal i dalje najbolji u istoriji posle one blamaze.Trece,ona trojica samo sto nisu popili patos kad su culi sta je lupio,pa ostao ziv.Cetvrto,Federer najbolji teniser u istoriji.To su rekli Sampras,Agasi,Borg,Lejver,Konors,Lendl,uostalom i sam Nadal,jer je i njemu jasno da ne moze Federeru ni da prismrdi na travi i betonu.Nema dalje.

>>> 3

pre 10 godina

>>> i samo jos da dodam za ove koji citaju moje romane od komentara - Nije Federer kriv sto Nadal nije uspevao da stigne do vecine finala na betonu i travi, u vremenu dok su bili br1 i br2 na listi! Nadal je bio taj koji nije uspevao da pobedjuje Bagdatisa, Gonzalesa, Djokovica, Mareja i ko zna koga sve, pa samim tim Nadal nije ni pruzao sansu Federeru u najboljim danima da poveca svoj bilans u medjusobnim duelima... Sa druge strane Federer je i na sljaci bio bolji od svih, sem od Nadala, uvek je stizao do finala pa je samim tim i pruzao sansu Nadalu da ga pobedjuje, otuda ovaj negativan skor koji potice uglavnom sa sljake! Da mu nije ovoliko turnira na sljaci, Nadal bi verovatno bio odavno iza Novaka na trecem mestu, a ne ovako kako je trenutno, da Novak ima duplo manje GS titula od Nadala i cak 3 puta manje od Federara...

Milos

pre 10 godina

13 od 20 nadalovih pobeda protiv Federera je doslo na sljaci.I to zato sto je Nadal,nesporno,najbolji igrac na sljaci,dok je Federer redovno dolazio do zavrsnica turnira na sljaci jer je bio drugi najbolji.Na travi i betonu Nadal nema pozitivan skor sa Federerom.Kao sto nema pozitivan skor sa Djokovicem na betonu.Mene samo zanima sta bi bilo da sezona na travi traje kao na sljaci recimo,skoro tri meseca, a ne samo tr,cetiri nedelje.Pa da tu budu prvo turniri serije 250,pa 500,pa onda tri mastersa pa Vimbldon.Bas bih onda voleo da vidim Nadala i taj skor sa Federerom.

milos

pre 10 godina

Nadal je 5 puta igrao finale Vimbldona, skoro kao Djokovic GS titula...manite se omalovazavanja Nadala, posle Samprasa i Federera niko nije igrao toliko finala u Londonu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ja, 26. jun 2013 09:25)

Kazes niko nikad sem Federera i Samprasa nije igrao toliko finala Vimbldona? A kako je Borg osvojio 5 Vimbldona? Na lepe oci? I vidim sad na ovaj tvoj komentar 3 preporucena i 0 nepreporucenih. Sto bi znacilo da ovde ima nekih koji veruju u neistine.