Tenis 125

Nedelja, 28.11.2010.

20:24

Federer briljantno do trofeja!

Drugi teniser sveta Rodžer Federer pobednik je Masters kupa u Londonu, pošto je pobedio svog najvećeg rivala Rafaela Nadala sa 6:3, 3:6, 6:1.

Federer briljantno do trofeja! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

125 Komentari

Sortiraj po:

Saša

pre 13 godina

Ma kakav masters turnir, kakvi bakrači! Vreme je uvek na strani mlađeg, pod uslovom da ga ne omete neka ozbiljnija povreda Španac će na kraju da pregazi Švajcarca kao plitak potok u ukupnom međusobnom skoru 1000%

Sale Ars

pre 13 godina

Jelena i ako sam naveo da necu vise odgovarati, prosto moram.

Prvo neverovatno je da ste shvatili da je deo o omalovazavanju Nadala upucen vama, posto nije (i nije mi jasno kako ste izvukli takav zakljucak). Moj post je odgovor delom vama, delom Vladi, a delom navodim sta su gotovo svi govorili nakon Nadalovog osvajanja sva 4 GS-a, za vrlo kratko vreme nakon Federera (koji da je Nadal bio zdrav ne bi ni uspeo to da ostvari). Nadal je to uradio i pored njega ali nebitno. Obojica su VEC SAD velikani, cim ih mnogi porede, ne samo vi ili ja, znaci da su najbolji. To sto je Rafa naveo i navodno priznao da je Fed ispred je sportski i verovatno tako i misli trenutno jer je broj titula na strani istog. Da li je Federer imao ovoliko Slemova ili Mastersa u Nadalovim godinama, da li je imao makar pribliznog konkurenta kao sto je on Nadalu?

Dalje kad su ti konkurenti ostvarili te uspehe koje navodite? Koliko su toga uzeli pre, a koliko za vreme Federerove vladavine? Da li je i jedan blizu nivoa Nadala ili Federera, njihovog najboljeg tenisa? Ono sto ocito ne razumete jeste da govorim o vremenu kad su Nad i Fed nizali svoje uspehe. Federer ima 16 GS-a, od toga je 12 GS-a do 2007 kad Nadal postaje ozbijan protivnik svuda, od tad 4 GS-a, da li uocavate razliku? Ispade kao da ranije nije ni imao protivnike (i nije osim Rafe na RG-u). Danasnji teniseri imaju za protivnike obojicu i nije ni priblizno isto uzeti neki GS sa njima kao protivnicima ili bez njih, tako da poredjenje onoga sto su ostvarili tadasnji Federerovi nazovimo konkurenti i ovo sto ostavruju Djokovic, Marej ili neko treci nije merivo (ako hocete objektivno da gledate).

Objektivni kruterijumi jesu titule ali vama ocito nije vazno kad ih ko osvaja?! Pokusacu sa kosarkom posto je najbolje poznajem. Jedna titula u vreme ere Majkla Dzordana bi vredela vise od pet titula sad (nadam se da znate ko je MJ). Problem je u tome sto se u vreme njegove vladavine nije nasao niko da ga skine sa trona, a bilo je istinskih genijalaca kosarkaske igre u to vreme za razliku od vecine danasnjih. Nadal jeste Federera skinuo sa trona u direktnom okrsaju (Dzordan je Medzika ali to je druga tema). Preuzeo je prvo mesto, ima veci broj medjusobnih pobeda, uzeo je Olimpijsko zlato na podlozi koja mu najmanje odgovara (sto Federer nije). Ili mislite da zlato sa Olimpijade za svoju zemlju nekome nije bitno, a mozda je zavrsni Masters bitniji od Olimpijskog zlata (ne bi znao to reci, ko zna)? I na kraju, poslednje ali ne i najmanje bitno, nabio mu evidentan kompleks.

Da ne bi duzili evo nekih podataka - sa Wikija - koji govore u svoje ime, vise od reci;

Head-to-head tallies (direktan duel za titulu)...

The following is a breakdown of their head-to-head results:

* All matches: Nadal 14–8
* All finals: Nadal 12–6
* Grand Slams: Nadal 6–2
* Grand Slam finals: Nadal 5–2
* Best of five sets: Nadal 8–3
* ATP World Tour Finals: Federer 3–0
* Masters Series: Nadal 7–3
* Masters Series finals: Nadal 6–3

Results on each court surface:

* Clay courts: Nadal 10–2
* Hard courts: Federer 4–3
* Grass courts: Federer 2–1

Da li vam ovo govori nesto? Nadal ima 8 pobeda vise na sljaci, podloga koja njemu vise odgovara. Federer ima 3 vise na podlogama koje njemu vise odgovaraju radi boljeg servisa. Sto ce reci da je Rafa blizi Federeru na podlogama koje ovom vise odgovaraju, nego sto je najbolji Nadalu na sljaci. Ili mozda to nije istina? Mozemo ovako do sutra. Vama je merilo samo titula, ne i vreme kad je neko nesto postigao. Pod vreme mislim ko mu je bio ozbiljan konkurent, svi nabrojani nisu ni blizu Federeru, niti Nadalu po broju titula. Oni su jedan drugom najveci konkurenti, Nadal jer tu evidentno bolji (tabela iznad sve lepo govori). Pa u celoj ovoj racunici "najbolji" ima prednost samo u jednoj kategoriji. Te price sljaku ne racunamo (ne mislim na vas direktno), pa najbolje da ne racunamo nista sto je rafa uzeo (opet se ne odnosi na vas Jelena). Ako je sljaka nize klase, zasto je taj "najveci" plakao kao malo dete kada je osvojio RG, ostace zagonetka (ni sad se ne odnosi na vas)?

Jelena

pre 13 godina

@Sale Ars

Posto ste se ponovo referirali na moj komentar, evo i mog odgovora. Poslednjeg, jer zaista ne vidim svrhu dalje rasprave.

Izvinite, ali nemojte mi pripisivati ono sto nisam napisala. Spadam u osobe koje vrlo vode racuna da sto preciznije formulisu ono sto zele da kazu/napisu. Da ponovim ono sto sam vec napisala: Rafa je izuzetan (mogla sam da napisem sjajan ili vanserijski, jer to takodje mislim) igrac i vec sada je BEZ SUMNJE (da napisem sad i velikim slovima, da bude uocljivije) medju VELIKANIMA tenisa. Gde Vi u ovome vidite osporavanje Rafe?

Ono oko cega se u misljenjima razilazimo je: da li je Rafa vec SADA i jedan od NAJBOLJIH MEDJU VELIKANIMA (da opet podvucem). Vase je misljenje da jeste i zasnivate ga na porjekciji Rafinih rezultata iz ove sezone na naredne sezone. Moje misljenje je da SADA JOS NIJE, ali da ima realnu SANSU DA BUDE. Da li ce tu sansu uspeti da pretoci u rezultate u narednim godinama, ne mozemo znati ni Vi ni ja. Ja sam upravo i napisala da treba sacekati da Rafa svoj potencijal, koji NESPORNO ima (da i ovo sad podvucem) realizuje, pa tek onda konstatovati da li je jedan od NAJBOLJIH u istoriji tenisa.

Prvenstveni razlog za moje komentare Vama su kriterijumi koje ste koristili da potkrepite Vasu tvrdnju da je Rafa bolji teniser od Feda.
Vi ste kao argument naveli slabu konkurenciju u periodu 2001-05 a jaku konkrenciju poslednjih par godina. Ja sam kao argument da konkurencija tada nije bila slabija navela da ondasnja konkurencija ima za sada jos uvek bolje rezultate od ove danasnje. Imate li vi objektivne pokazatelje (GS titule, ukupan br. titula, br. nedelja i zavrsenih sezona na 1. mestu i sl.) da potkrepite Vase misljenje da je bilo ko od ternutnih top 10 (osim Feda i Rafe) za sada bolji od Safina, Lejtona i Moje? Imate li objektivne pokazatelje da potkrepite miljenje da su Sod i ostalih top 10 ispod njega po rangu za sada bolji od Nalbija i Blejka? Umesto sto navodite konstantnost koja je problem bila i kod ondasnje i kod sadasnje konkurencije. I sto Safinovu mentalnu nestabilnost generalizujete na sve ostale ondasnje top 10 igrace, iako ona kod njih nije postojala.
Takodje ste kao argument naveli h2h koji Rafa i Fed imaju. Ja ponavljam prethodni argument: u tenisu su merilo uspesnosti titule (GS, masters finala, ukupno) i 1. pozicija (sezone zavrsene kao br. 1; nedelje kao br. 1), te ostali rekordi; a h2h nije merilo, vec detalj.
Sad kao novi kriterijum uvodite ko je do odredjene godine ostvario koje rezultate. Razliciti teniseri svoju igracku kulminaciju imaju u razlicitoj starosnoj dobi. Lejton je vrhunac karijere imao sa 20-21 godinom zivota. Sod je u period koji je vrhunac njegove karijere usao prosle godine u 25. godini zivota. A npr. Ljodra svoj vrhunac ima sad u 30. godini zivota. Fed je kao igrac sazrevao sporo, a Rafa brzo i koju starosnu dob u toj situaciji predlazete kao tacku poredjenja? I na osnovu kog objektivnog, a ne proizvoljnog i po sopstvenoj volji odredjenog, kriterijuma?

I sta Vam znaci to da bi Rafa imao 15 GS i 25 mastersa i h2h sa Fedom 21:1 da ima bolji servis? To je "argument" jednako besmislen kao i "argument" da bi Fed imao npr. 15:7 h2h sa Rafom i npr. 3 titule na RG da ima igru koja vise odgovara za sljaku. Obojica NEMAJU to sto bi im bilo potrebno i svaka diskusija na nivou sbbkbb je potpuno iracionalna projekcija zelja navijaca. Isto kao sto je i projekcija navijackih zelja kad se "prorokuje" da ce Rafa za 2-3 godine imati vise od 16 GS; ili da ce Fed do kraja karijere imati 20 GS. Niko od nas ne zna sta ce se u narednim sezonama izdesavati, pa su diskusije tipa sta ce biti ako bude potpuno besmislene.

Sustina svih mojih argumenata se moze svesti na jedno pitanje: Zasto je potrebno koristiti kriterijume koji se baziraju na subjektivnim procenama i na zeljama, kad u tenisu postoje objektivni kriterijumi za merenje uspesnosti rezultata?

Rafa je na pitanja novinara nakon USO (dakle, nakon sto je osvojio svojo 9. GS titulu i realizovao GS karijere) da li je bolji od Feda rekao (a evo i linka za ceo tekst na BBC sajtu; nadam se da kredibilnost izvora necete dovoditi u pitanje: http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/8996093.stm): Asked about Federer's tally of 16 Slams, he said: "It's very far. For me, it's too far to think about that."... "I think talk about if I am better or worse than Roger is stupid."... "The titles say he's much better than me, so that's true at the moment,"... "I think it will be true all my life."... "Being better than Roger - I don't think it's the right moment to talk about that because I don't think that."

Potpuno sam saglasna sa Rafom. U ovom trenutku je rano raspravljati na tu temu. Za par godina, kad obojica, nakon realizacije svog igrackog potencijala, budu zavrsili karijere, tek tada ce se njihovi rezultati moci porediti na osnovu kompletnih i objektivnih parametara.

Milos

pre 13 godina

@Sale Ars ... Ne bih se slozio s tobom u medjusobnom skoru Nadala i Federera jel velika vecina tih meceva je odigrana na sljaci, Rafinoj najomiljenioj podlozi, gde je on ubedljivo najbolji teniser svih vremena.Pitam se koji bi skor bio da su i na drugim podlogama igrali kolko i na sljaci.

Sale Ars

pre 13 godina

(Jelena, 30. novembar 2010 i Vlada),

E ovako lepo argumentovano je vec druga prica. Jelena mogu sa mnogo toga da se slozim. I najbolje jeste da sacekamo kraj karijera ali mozemo meriti i koliko je ko postigao do svoje odredjene godine. Ono sto se ne slazem, a sto necete da vidite jeste da Federer nije imao Nadala u naponu snage od pocetka svoje vladavine i u vremenu kad se najvise naosvajao turnira, a Nadal za sve svoje vreme ima Federera pored sebe koji je nesporno indirektno zasluzan za napredak Nadala na ostalim podlogama jer ga je terao da radi vise. Nadal je dostigao vrhunski nivo zadnjih par godina, Federer je sve vreme tu ali to Ndala nije omelo da uzme sve Slemove i ako se do juce govorilo da ce se to dogoditi NIKAD. Tacno je da je Federer duze na najvisem nivou, to niko ne moze da ospori ali Nadalov nivo u tih kako Vlada rece 7-8 meseci je najvisi kod ijednog tenisera, a to nije samo moje misljenje.

Za link ne mogu da vam pomognem posto nemam iste bookmarkovane ali kao sto rekoh devojka je teniski fanatik i citali smo mnoge izjave po netu od raznih strucnjaka (nisam izmislio ako to mislite). Tacno je i da mnogi tvrde da je Fed najbolji (isto kao Maradona vs Pele uvek ce biti dilema). Vlado kad kazem u svom vremenu, mislim na vreme gde mu je konkurent Nadal, na zadnjih par godina. Pre toga jeste bio dominantan i to niko ne spori, tad jeste bio najbolji. Par igraca koji su mu mogli parirati, imali su problema - Hjuit sa zdravstvenih, Safin psihickih - Agasi je bio premator. Zato tvrdim i stojim iza toga da iz raznih razloga Federer do pojave Nadala nije imao konkurenta ravnog sebi. Tu ne mislim na Nadala cim se pojavio, ven poslednjih par godina (mada ga je na sljaci odma pobedjivao). Mene u sustini i ne znaima ko je najbolji ali me nervira, a to cete oboje priznati, osporavnje svih uspeha koje postigne Nadal (cim ih postigne).

Te nikad nece uzeti Vimbldon, pa ga je uzeo i to dvaput, odma su poceli kako je imao srece, kako igra samo na snagu, a pobedio je federera na podlozi na kojoj ovaj igra najbolje, to Fedrer jos nije ostvario protiv Nadala (sta god vi rekli, na finala Slemova se odnosi). Pa je onda receno nece uspeti na betonu, krajnji domet ce mu biti polu finale (i to da peva). Decko uze i AO. I onda nakraju NIKAD nece uzeti sva 4 Slema, sta bi. A najjadnije od svega, posle toga niko nije ni pomenuo taj uspeh i izvinio se za gresku, nego su bukvalno svi poceli da pricaju o dopingu, samo da omalovaze sta je Rafa postigao. Priznacete da je to tuzno i jadno. Ne bi se dalje nastavljao oko ovoga, rekao sam sta imam. Jelena i Vlado svakop dobro, svi mi imamo pravo da mislimo kako hocemo. Znam da vi mene necete ubediti u suprotno od ovoga sto mislim, niti cu ja vas (tako da je sve besmisleno).

psiholog

pre 13 godina

Apeliram moderatoru da malo više pripazi prilikom objavljivanja komentara.Jedan "komentator" jasno u svojim rečenicama koristi riječi "osvetiti", "poniziti" i sl. Iznosi čitav niz neistina ama u baš svakom svom komentaru. Evo ovom prilikom je napisao da je Roddick vodio Nadala u 2. setu 5-2 što je čista laž. Roddick je imao break,ali je bilo samo 2-1. Ovo je samo jedan banalan primjer,a ima ih na stotine.Komentari u kojima se spominje "osveta" i "poniženje" i u kojima se iznose samo laži su jako opasni. Također ne bi trebali objavljivati komentare u kojima ima mržnje.Komentari "komentatora" odišu nevjerovatnom količinom mržnje pa mi stvarno nije jasno kako se može objaviti tako opasan komentar.I sasvim je očito da sjajan sportaš Rafael Nadal ni kriv ni dužan "komentatoru" oštećuje zdravlje. Radi "njegovog" zdravlja, molim vas da objavite komentar s nadom da će "doprijeti" do njega i molim vas da pripazite kada objavljujete njegove komentare jer su neki zaista opasni.Ja mu istinski želim pomoći da pobjegne iz svijeta mržnje i da konačno progleda,a nadam se i vi.

Sale Ars

pre 13 godina

Sto vise radim, to vise imam srece!

Ja, kod tebe su argumenti "prva liga" ali si istim upravo pokazao, ne da je Federer druga dimenzija, nego da mu konkurencija nije bila nikakva jer da jeste kakav god da je bio ne bi igrao uzastopno toliko polufinala, niti toliko finala. Vlado tog Agasija kog pominjes (inace moj najomiljeniji igrac u tenisu) "najbolji" je jedva pobedio u mecu u kom je Agasiju bilo koliko godina? Safin nije normalan, a i Federer bese takav na pocetku (po meni njegov najveci uspeh je sto je upravo to uspeo da promeni, za razliku od Safina, a ne broj Slemova)? Hjuit je vrhunski igrac i dan danas bi mogao da namuci svakog igraca da ima manje problema sa kolenom. Svi ostali koje si nabrajao su smesni (za uzimati ih kao konkurenciju za presto).

A to o pozitivnom skoru sto nabrajas, pa razumeo si ti vrlo dobro o cemu pricam. Ne o dva duela gde je neko pobedio kako se gore navodi na srecu, los dan ili zato sto prosto nekom ne lezi. Govorimo o direktnim konkurentima za tron, o vecem broju meceva, a ne dva ili tri. Tad ih niko nije ni posmatrao kao konkurente vec su upravo stalni susreti doprineli tome. I jos nesto (ne znam ko je to apomenuo), pominjete kako kazu da je Federer najbolji, a stavljate Nadala u trecu klasu, pa jel se tu misljenja strucnjaka ne racunaju? Takodje mnogi se pitaju isto kao i ja kako je moguce da neko bude najbolji igrac svih vremena kad ne moze da pobedi direktnog konkurenta u svom vremenu barem jednak broj puta?

Nela kad bi me pogadjale price o pravopisu, kad nema nekog drugog odgovora, mozda bi i trazio da mi isti kupi. Na to se svaki put igra kad nema nasta drugo, samo na tvoju zalost uopste me ne pogadja. Kad me bude interesovalo da pisem knjige, imacu kome da se obratim, ne brini. Vazno je da si ti shvatila da je Nadal bolji, valjda si makar toliko mogla da razaznas iz mog zvrljanja? Upirite se do mile volje i sa prvopisom i sa pricama sta bi bilo kad bi bilo, ne vredi vam. Lepo ja rekoh, najbolje bi bilo ukinuti sljaku. Pa beton je najgora podloga za svaki sport jer najbrze odlaze kolena i zglobovi na njemu. Neko rece da je Rodik igrao bolje tad, nego danas??? Genijalno.

Svi igraci koje ste pominjali, a Nadal se muci sa njima na betonu su bolji serveri i nista vise. To je ujedno Nadalu i najveca mana, tacnije jedina. I na tome mozete da zahvalite samo Bogu jer da ima bolji tenis ovakve diskusije ne bi bile potrebne, niti bi uopste postojale. Skor bi bio jedno 21-1, a imao bi do sad jedno 15 GS i 25 Mastersa. Izvinjavam se sto meni servis nije najbitnije merilo tenisa. Nadal je fenomen jer sa mnogo losijim srvisom postize to sto postize. Ako to necete ili ne mozete da prihvatite, zao mi vas je. Tanja lepo receno (kad obojica zavrse karijere onda cemo meriti, ako Rafu ne izdaju kolena upravo radi podloga, kao sto je beton).

Vladan R

pre 13 godina

@ sale ars

Imas neku svoju imaginarnu istinu i mislis da je nekakvim kvazi zakljuccima mozes dokazati, ali se na tvoju zalost imaginarno je u prevodu nepostojece. Intresuje me kako neko nije najbolji u svom vremenu ako ima 16 GS titula. U kom ih je vremenu osvojio,ako ne u svom. Po tebi osvojio ih je u nekom imaginarnom vremenu, pa bih voleo da me prosvetlis i mi pojasnis u kojem. Ne bih da se ponavljam ali moram. Pa ne moze medjusobni skor 8:14 imati vecu tezinu od odnosa 16:9 u GS titulama i 5:0 u masters kupovima. A sto se tice kompleksa, koji njegovi vrsnjaci imaju protiv njega, tu si u pravu da ga imaju. Ali opet ne vidis glavni razlog za to. Pa nije im to urodjena mana pa se kao nesto rodili sa tim. Jednostavno u periodu dominacije Federer je igrao toliko dobro da im je kvalitetom igre nabio komplekse, jer je delovao nepobedivo. Dalje jeste Nadal u dva maha pre i posle povrede odigrao 7-8 fantasticenih meseci tenisa. Ali je Federer na takvom nivou igrao pune tri(cetri) godine od 2005(2004) do 2007. Stoga to je jos jedna stvar u Federerovu korist. Naravno ako Nadal odigra dovoljno kvalitetno naredne dve tri godine pa osvoji jos 6 ili 7 GS titula,onda bi se moglo poceti sa diskusijom ko je najbolji svih vremena. Ovako samo na osnovu skora od 14:8, najblaze receno, naivno je tvrditi tako nesto.

diego

pre 13 godina

Nadalova izjava od pre par meseci, koju je Viskovic pomenuo na prenosu, govori sve. Tamo pre Roland Garrosa su ga pitali da li sebe smatra za najboljeg igraca svih vremena. On ih je zapitao da li se oni razumeju u tenis uopste, kako on moze biti najbolji kada ima 6 grand slam titula (tada je imao 6), dok Roger ima 16! Ova izjava najbolje govori o ova dva velikana, ne samo o tome kakvi su teniseri vec i kakve su licnosti!

Jelena

pre 13 godina

@Sale Ars
Tacno je da Safin i Nalbi nisu imali konstantnost, ali nemaju je ni teniseri koji su sada u top 10 (osim Rafe). I oni igraju promenljivo; ponekad ispadnu na pocetku znacajnih turnira, a ponekad zablistaju i budu u zavrsnici. Iako nisu imali (a nadam se da i nece) povrede i duza odsustvovanja kao pomenuta dvojica, sto je i te kako vazno za konstantnost. Uprkos svemu je Safin po rezultatima bolji od svih sadasnjih top 10, osim Rafe i Feda. A Nalbi je bolji od svih osim pomenute dvojice, te Novaka i Marija. Lejtona sam previdela u prethodnom komentaru; i on je po rezultatima bolji, i to mnogo bolji, od sadasnjih top 10, osim Rafe i Feda. Moja jeste do kraja ostao specijalista za sljaku, ali je na toj podlozi imao konstantnu igru, a po ukupnim rezultatima je za sada jos uvek bolji od svih top 10, osim Rafe i Feda. Blejk ima mozda i najtragicniju sudbinu u istoriji tenisa (slomio vrat na treningu, godinu dana proveo u bolnici prikovan za krevet i prognoze lekara su bile da ce mozda ostati paralizovan do kraja zivota); iako je njegova karijera bila definitivno uzdrmana povredom, ne moze se osporiti cinjenica da je imao sjajnu igru i da je cak i sa ovim faktorom povrede i odsustva za sada jos uvek bolji od Soda i ostalih ispod njega u top 10.
Upravo su Lejton, Nalbi i Safin igraci koji NISU u periodu 2001-05 imali problema kad su igrali sa Fedom. Nalbi je imao pozitivan n2h do 2005. i te godine ga pobedio na masters finalu. Lejton je do 2004. imao pozitivan h2h, a kasnije dosta tesnih meceva. Obojica jos uvek imaju vise pobeda protiv Feda od Novaka i ostalih top 10, osim Rafe (Mari ima jednak broj). Safin je uspeo 2005. da na AO uradi isto sto i Novak 2008. - da pobedi Feda u polu-finalu i zatim osvoji titulu; a Fed je bio u mnogo boljoj formi na AO 2005. nego 2008. Blejk je do 2006. uglavnom imao prilicno tesne meceve (dakle, nije se predao bez borbe), a uspeo je i da ga pobedi na OI 2008.
Naravno da ce Fed uvek reci da igra danas bolji tenis nego tad. Zar mislite da se nakon 13 profesionalnih sezona i preko 1000 odigranih meceva samopouzdanje i motivacija moze odrzati, a da ne misli tako? Pored toga, treba pazljivije citati njegove izjave i po mogucnosti u originalu, jer se on jasno referira na turnire/meceve kad igra u top formi i svoju igru u najboljem izdanju, a ne generalno kako ste Vi shvatili.
Imate li neki link za izjave da je danasnja konkurencija bolja od one iz perioda 2001-2005? Nisam imala priliku da procitam poredjenja ova 2 perioda. Bilo je dosta izjava da je "dvoboj" Feda i Rafe, koji je u punom sjaju poceo 2005., znatno pojacan novopridoslom konkurencijom od 2007-08, pre svega sa ustaljivanjem Novaka i Marija u top 5 (Del Potro, Sod i Tomas su za sada igraci koji zablistaju u nekom trenutku, da bi potom pali na prosek). Ali, to je nesto sasvim drugo od ovoga sto Vi tvrdite. Inace, ni jedan ozbiljan strucnjak nece periode u kojima se igra razlicit tenis tako olako porediti, jer bi to bilo neozbiljno. Mnogi "strucnjaci" tvrde i da Borg ili Sampras ne bi mogli da se nose sa danasnjom konkurencijom, jer nemaju igru koja danas u tenisu dominira. A pri tom im ne pada na pamet da bi pomenuti, da danas igraju, igrali drugaciji tenis nego sto su tada igrali, pa je samim tim takvo "strucno" misljenje potpuno besmisleno.
Rafa je izuzetan igrac i vec sada je bez sumnje medju velikanima tenisa. Ali, jos uvek nije medju najboljima od velikih. Fed vec jeste. Rafa ima ozbiljne sanse da takodje bude. Da bi to postigao, morao bi da osvoji jos bar 5-6 GS titula, da zavrsi jos bar 2-3 sezone kao br. 1, da ima bar 200 nedelja kao br. 1, da osvoji bar 2-3 masters finala, jos bar 25 titula ukupno... Jer, to su kriterijumi za uspesnost rezultata u tenisu; a ne h2h, koji je detalj za 1 recenicu. Rafa je nekoliko puta izjavio da je Fed bolji od njega, da samo treba pogledati rezultate koje imaju.
Mislim da bi sa diskusijama o tome ko je bolji Fedovi i narocito Rafini fanovi (koji ih najcesce i zapocinju) trebalo da sacekaju da Rafa u narednih par godina pokusa da potencijal da udje u krug najboljih medju velikanima, koji nesporno ima, ostvari.

Jelena (ima nas vise)

pre 13 godina

Sale Ars,
izvini prijatelju, ali ti si puk'o. Koliko nas ovde treba da udari u klin da bi ti promenio plocu? Lepo ti je VLADAN R. (Hvala Vlado) sve objasnio.

Tanja

pre 13 godina

Kao prvo, pitanje: da li su subjektivni komentari zabranjeni? Kao drugo: pokazite mi jednog navijaca nekog sportskog kluba ili pojedinca koji nije subjektivan kada sunjegovi "sportski miljenici" u pitanju". Kao trece: ovde vidim sve sam teniski strucnjak do strucnjaka komentarise, sve sami doktori tenisa. Ajte bre molim vas :))) I komentari Fedovih fanova su podjednako subjektivni, velicate ga do zvezda. Ja rekoh, kada je reci o tenisu - obojica su vrhunski igraci, a skor cemo moci da pravimo tek kada i jedan i drugi zavrse karijeru, po meni to je logicno. Sve dok obojica igraju, gubice i dobijace, to je normalno u sportu.

Sto se tice licnosti, odnosno onoga sto se kao licnost pokazuje na terenu, dopadljiviji mi je Nadal, deluje strastvenije, borbenije, posvecenije, energicnije, emotivnije. I da vise mi se dopada Nadal i navijam za njega uvek, to je subjektivno, pa sta s tim?!

Nemanjikus

pre 13 godina

Kako mozete gledati taj izvestaceni sport, sa jos boljom "vatrenom" publikom? A sudije ce jos malo poceti smoking nositi. Kakva jadara od sporta.
P.S. skup snobova, drtina, retardirane publike, burzuja AKA tenis

Milos

pre 13 godina

@Vladan R Samo da se nadovezem na komentar na to sto je Nadal u blagoj prednosti na mastersima,sta bi bilo da se kojim slucajem igra godisnje 3 mastersa na travi,koliko bi onda titula imao Roger?

Otac Jevrosim

pre 13 godina

Arse, "preko" jedanaest godina zabavljaš se sa devojkom a još se nisi oženio. Nemoj da se igraš, jednog dana uzeće ti je jaran najbolji. Ja ću da vas venčam.

ja

pre 13 godina

Stvarno ste smesni sa tim medjusobnim skorom.
Jeste taj skor 14:8 za Nadala , ali na koji nacin?
Na sljaci Nadal vodi sa 10:2 u pobedama.
Na travi je 2:1 za Federera i na betonu 4:3 za Federera.
Cinjenica je da je Nadal jako los na betonu pa retko kada uopste i stigne do susreta sa Federerom.
Da nije tako i da su odigrali 15 meceva na betonu umesto na sljaci, sada bi taj skor bio 20:5 za Federera.
Nadal protiv Djokovica na betonu ima negativan skor (7:5). I protiv Mareja u poslednjih 6 meceva ima 4 poraza i 2 pobede.
Protiv Davidenka na betonu ima 5 poraza i jednu pobedu.
Protiv Del Potra ima 3 poraza i 2 pobede.
Cak i protiv jednog Juznog ima 4 pobede i 4 poraza.
Sa Soderlingom je odigrao jedan mec na betonu i taj mec izgubio.
Protiv Rodika ima 4 pobede i 4 poraza.
Kao sto vidite ne postoji ni jedan ozbiljniji teniser protiv kojeg Nadal na betonu ima pozitivan skor.
Ove godine je sve do ovog zavrsnog mastersa na betonu imao samo jednu jedinu pobedu protiv top ten tenisera (onu protiv Djokovica na US Openu).
Ne zaboravimo kako je i na ovom zavrsnom mastersu pravio pobede.
U prvom mecu protiv Rodika vec je bio pred porazom. Izgubio je prvi set, Rodik vodio 5:2 u drugom i na kraju se nekako izvukao kroz tai brejk drugog seta.
Protiv Djokovica da se ne lazemo ne bi imao nikakvih sansi da Novak nije imao onih problema sa socivima.
I protiv Mareja se izvukao bukvalno na jedan poen.
U mecu sa Federerom je napravio citavih 10 vinera u 3 seta.
Zar neko normalan misli da on moze sa 10 vinera da pobedi Federera na betonu???
Pa pravo je cudo kako je uopste osvojio i onaj drugi set.
Rafa je bio i ostao obican sljaker, koji s vremena na vreme uspe da napravi nesto i na drugim podlogama, ali 90% toga sto napravi je bukvalno na srecu, a ne na neko znanje i dobru igru.

Pominjete njegovih 12000 bodova, a niko se ne seti da pogleda na koji je nacin Nadal osvojio tih 12000 bodova.
Osvojio je 3 mastersa i 3 gren slema za redom i tih 6 turnira nosi 9000 bodova od ovih 12000.
Sva 3 mastersa su bila na sljaci, podlozi na kojoj jedino dobro igra. Osim toga na ta 3 mastersa je odigrao samo jedan jedini mec protiv nekog tenisera iz prvih 10.
Na RG je stigao u finale a da nije imao ni jednog protivnika iz prvih 20.
Na US Openu je u polufinalu igrao sa Juznim i u finalu pobedio Djokovica (jedina pobeda vredna pomena).
Na Vimbldonu je uz mnogo srece stigao do finala.
Zaboravili ste kako je uz pomoc mreze spasao set loptu protiv Mareja u drugom setu i umesto da bude 1:1 bilo je 2:0 za njega.
Da je izgubio taj drugi set, garantujem vam da bi izgubio i ceo mec i da bi Marej umesto njega bio u finalu.
Vrhunac svega je bilo finale protiv Berdiha (tada 13. igraca na listi).
Kad malo bolje sve ovo pogledamo dolazimo do proste konstatacije da Je Rafa skupio ove bodove i dosao na prvo mesto uz svega 5 pobeda nad top ten teniserima, od cega je bar 3 pobede napravio uz nevidjenu srecu.

Ok, ove godine mu se posrecilo, ali ne verujem da se sledece godine ovako nesto moze ponoviti.
Osvojice mozda nesto na sljaci i to ce biti sve. Ali uz ovako losu igru na brzim podlogama ne verujem da ce kraj sledece godine sacekati ni medju prvih 5.
Vise ni na sljaci nije dobar koliko je nekada bio.
Ove godine je malo falilo da i na toj podlozi izgubi neke meceve od tenisera kao sto su Gulbis, Almagro...
Sta mislite kako ce sledece godine prolaziti na sljaci ako bude morao igrati sa Djokovicem, Federerom, Soderlingom i jos nekim teniserima?
O ostalim podlogama da i ne pricam.
Na US Openu i Vimbldonu ce i polufinale za njega biti veliki uspeh.

Realno postoji samo jedan najbolji teniser a to je Federer.
Drugu kategoriju cine teniseri poput Djokovia, Mareja i jos par njih, A Rafa po meni spada tek u trecu kategoriju.
To sto je on na prvom mestu, sto ima toliki broj bodova je samo stvar matematike i srecnih okolnosti koje su ga pratile.
Ja samo gledam njegove meceve i kad ga vidim kako lose igra uvek se zapitam, kako se uopste taj covek nalazi i medju prvih 10 sa tako losom igrom.
Da nije tih turnira na sljaci nikada on ne bi ni zavirio medju 10 najboljih tenisera.

Nela

pre 13 godina

@Sale Ars
Tvoj tekst je jedna duga konfuzija. Deluje dadaistički, a to znači nerazumljivo. Dadaizam je književni pravac, osnivač Tristan Cara, francuski pesnik rumunskog porekla, koji je dao definiciju dadaizma: "Dada je ništa, ništa, ništa." I tvoj tekst je ništa, ništa, ništa. I vrlo je nepismen. Katastrofa. Neka ti devojka za rođendan kupi pravopis, bez njega ćeš na sajtu propasti. Ne znam zašto je čekala deset godina. A što si toliko zapeo da dokažeš nedokazivo - da je Nadal bolji. Svet kaže da je Fed najbolji u istoriji i Sampras to kaže. On nije dadaista, pripada realističkom pravcu u literaturi i tenisu.

Sale Ars

pre 13 godina

Da Jelena kako god vi kazete. Sa devojkom sam preko jedanest godina, a ona beli sport prati jos par godina pre pocetka naseg zabavljanja. Tako da i ako sam nikad nisam bio ljubitalj te igre (moja su kosarka i vaterpolo), radi nje znam na vasu zalost za sve njih. Igraca na prvom mestu cini psiha, a Safin je olicenje iste u smislu stabilnosti kao sto je i njegova mladja sestra danas. A kad vec mene ispravljate, mogli bi ste da proverite sta danas misle o konkurenciji u odnosu na tadasnje vreme mnogi, sto strucnjaci, sto teniseri. Nalbandijan je i dan danas odlican ali igra kako mu dune, a to nije stalan kvalitet, tako da se ne moze uzeti ni kao konkurencija. O Blejku ne bih trosio reci, mada je i on dobar ali mi pricamo o igracima koji su po nesto i osvojili. Moja ni blizu nije dobar igrac bio na podlogama koje nisu sljaka. Ni jedan od njih nije imao konstantnost (iz razlicitih razloga). Cudo je da niste pomenuli mozda najboljeg iz tog vremena, Hjuita ali dobro, zaboravili ste.

Najveci problem je sto su skoro svi igraci imali problem kad igraju protiv vaseg ljubimca. Nadal nije od samog starta, a Federer sa takvima ima problem. To sto su oni bili odlicni teniseri ne znaci nista jer su protiv njega gubili meceve na startu, jos pre pocetka. Danas ga se neplasi ni Marej, vise ni Djokovic, Nadal nikad i nije, zato i brise terene sa njim. Dodajmo i Del Potra u pricu. Kad se sve sabere, mozda po kvalitetu danasnji i nisu toliko bolji od ondasnjih igraca koji igraju protiv Federera ali ga se definitivno manje plase. Sam Federer je izjavljivao kako danas igra bolji tenis nego tad, a broj titula mu je kud i kamo manji nego tih godina (pametnom dosta). Ali vi svi imate pravo da mislite sta vam je volja. Federer ce biti najbolji onog trenutka kad bude najbolji u svom vremenu, a na vasu zalost od kako je Nadal popravio igru na tvrdim podlogama i zapusio usta svima, ovaj to nije. Bice najbolji kad bude imao pozitivan skor protiv najveceg protivnika. Bice najbolji kad bude uspevao da pobedi Nadala kad ovaj igra na najvisem nivou mec, a to se cini nemogucim. A vi samo lupajte minuse, istina je istina.

Delboj

pre 13 godina

(Sale Ars, 29. novembar 2010 13:31)
ccc. Marat Safin, Gustavo Kuerten, Lleyton Hewitt, Yevgeny Kafelnikov, Carlos Moyá, Patrick Rafter, David Nalbandian... E pa Sale moj, sad za sad svi ovi igraci koje sam nabrojao su bolji od Djokovica ili Mareja.
Makar dok ovi ne dokazu suprotno i uzmu po par Gren slemova (Djokovic jos jedan).
Poodavno je postavljeno pravilo u tenisu, najbolji teniser na svijetu je onaj koji osvoji najvise gren slemova. Zato, Nadal ako hoce da bude bolji od Federera mora da osvoji 17, jos malo vise od pola.
Necemo sad da pisemo o pretpostavkama koliki bi skor bio izmedju Nadala i Federera da Nadal ima 30 godina a Federer 23.

Vladan R

pre 13 godina

@ sale ars

Ti naravno kao svi navijaci Nadala gledas samo jedan ili dva pokazatelja, mada su i oni krajnje problematicni. Sto se medjusobnog odnosa tice dva pitanja, pod jedan gde je Nadal bio u finalima US 2005, tj AO i USO 2006 i 2007. Onda pitanje da li zaista mislis da bi odnos pobeda bio toliko povoljan za Nadala, da je uspeo da se nekako dovuce do tih finala. I sam znas da ne bi. Nemoj samo da mi pricas kako Nadal tada nije bio formiran igrac jer je tokom tih godina osvojio 3 RG i igrao dva F na W. Taj argument da je Nadal bolji jer ne gubi finala, vise govori i o tome da je Nadal igrao na mahove ili pre svega samo na jednoj podlozi, ali najbolji su oni koji imaju kontinutete igara na svim podlogama kao sto je recimo: 23 uzastopna GS polufinala Federera ili 10 uzastopnih finala od W 2005 do FM 2007 uz 8 titula (od tih 10 finala Rafe nije bilo u vec pomenutih 6), odnosno 8 uzastopnih finala od RG 2008 do AO 2010. O GS trofejima sve je receno, ali sta cemo sa brojem nedelja na prvom mestu, odnosno sa uzastopnim brojem nedelja na mestu br 1? Na mastersima Nadal jeste za nijansu bolji, ali sta cemo sa odnosom 5:0 u osvojenim zavrsnim mastersima gde igra osam najboljih, i pod pitanje gde je Nadal bio u prethodna cetiri finala zavrsnih mastersa. Sa onih 6 vec dva puta pomenutih GS finala u peiodu 2005-2007 to je 10 finala u kojima Nadal zbog poraza od raznoraznih i koje kakvih nije bio sa druge strane mreze, a u kojima bi tesko uspeo da ostvari makar i jednu pobedu, sto jos vise dezavuise njihov medjusobni skor. Dakle u uslovima kada jedan igrac za razliku od najveceg rivala, godinu za godinom, na pola turnira tokom jedne godine kiksira u ranoj fazi, a na drugih pola ostvari 60tak % pobeda u direktinim duelima, onda ti medjusobni dueli ne da nisu pokazatelj da je sve ukupno bolji nego je upravo suprotno. I za kraj molim te pusti me te price da je Federeru konkurencija bila losa, jer Nalblandijan, Safin pa cak i Rodik odnosno Huit, kao i Agasi iako na zalasku karijere u to doba to nisu. Konkurenciju je samo izgledala losa, posto ju je on unistio i oducio od tenisa tokom godina apsolutne dominacije. Usput evo i nekoliko primera koliko medjusobnio skor ne kazuje prakticno nista. Burhera ima medjusobni skor bolji i od Federera i Sampras pa niko normalan ne tvrdi da je bolji od njih. CZ ima poztivan skor u mecevima sa LFC, dva meca dve pobede po 2:1. Ipak slozices se da odnos osvojenih KES odnosno LS od 5:1 ima veci znacaj. Slicno je i Hajduk bolji od CZ u medjusobnim susretima, ali to opet ni na koji nacin ne znaci, da je uspesniji kao klub. Dalje titule u individualnom sportu su mnogo merodavnije za proglasavanje najboljeg nego sto je to slucaj u ekipnim sportovima, pa poredjenje sa Dzordanom Maradonom itd ne stoji. I na kraju najbolji vozac svih vremena nije ni Fandjo a jos manje Sena, vec Sumaher bez obzira da li jeste njegov navijac ili niste. Da naglasim da sam ja u onoj drugoj grupi.

Maja

pre 13 godina

Tanja, Federer ne pokazuje emocije!?More biti da sam ja plakala na AO 2009, na Wimbldonu 2003, pa AO jel bese 2004...
ah da, nije on emotivan, jok robot je, verovatno stavi luk u oci da mu krenu suze...

MajaK

pre 13 godina

@MajaS
Sjajno ste govorili o zaljubljenosti u čoveka koga ne poznajete (ja sam tu videla finu ironiju), ali ste lepo opisali njegovu živahnost na terenu. Zanose se Ljovisne, inače Gaćan je zaista veliki igrač. Navijam za Federera, imponuju mi njegova umetnička igra i gospodstveno ponašanje. Vaše zamerke Fedu više su svesno traženje ravnoteže u pisanju, nego što imaju osnova; ipak je on Švajcarac i sin bivšeg direktore "Cibe" u Bazelu (čuvena svetska hemijska i farmaceutska firma). Nisam ni prosto ni složeno zaljubljena u njega, jer ga ne poznajem. Čao (talijanski).

Marija

pre 13 godina

Posto u B92 tekstu to ne stoji, a ipak je vazan podatak: Rodzeru je ovo 5. titula na ATP masters finalu, cime je izjednacio rekord Lendla i Samprasa. Pored toga, od 1990. samo su 3 igraca uspela da osvoje turnir bez izgubljenog meca: po jednom Stih (1993) i Hjuit (2001), te Rodzer 4 puta (2003, 2004, 2006 i 2010).

Inace, Rodzer je ovako igrao u periodu 2003-07, pa je pre rec o povratku igre a ne o novoj igri. Anakon je u nekoliko intervjua rekao da Rodzer ima kompletan arsenal udaraca, kao i raznovrsnost igre (all-court, koja kombinuje baseline, serve & volley i chip & charge). Osnovna greska je bila to sto Rodzer nije dovoljno miksovao igru i sto nije igrao dovoljno ofanzivano (dakle, isuvise fokusa na baseline i defanzivnoj igri).
Roger ima fizuzetno dobru tehniku kod izvodjenja svih udaraca i kod nacina na koji se krece po terenu (specificno kretanje je razultat dugogodisnjeg rada sa Pierom Paganinijem kao fitnes trenerom). Mnogi velikani tenisa i teniski eksperti su imali izjave da on ima najsavrseniju tehniku igre. Imate na YouTube gomilu klipova sa analizama njegovh udaraca i kretanja, neki od klipova su iz teniskih akademija (najvise Boletijerijeve i Muratogluove), gde se njegova igra uzima za primer u radu sa mladim teniserima. Ta sjajna tehnika je podloga za lakocu i harmonicnost koju on u igri ima i koja izaziva divljenje kod mnogih ljubitelja tenisa.

@Babola
Ako volite all-court i ofanzivnu igru u kojoj je miksovano sve od baseline do serve & volley, mislim da biste uzivali u igri Lejvera i Rousevala, a u kasnijem periodu Mekinroa, Edberga, i Samprasa (ali u prvoj polovini karijere, kasnije je servis postao isuvise dominantan i poeni cesto bas kratki). Kod zena svakako Margaret Kort Smit (zenski GOAT za 24 GS titule), Bili Dzin King i Ivon Gulagong (odlicna teniserka koja je nepravedno zapostavljana, verovatno jer je bila Aboridzinka a u to vreme je bilo jako tesko sa bekgraundom iz potpuno marginalizovane grupe biti priznat kao top sportista), a kasnije Navratilova. Imate na YouTube vrlo lepih klipova za sve navedene; za najstariju generaciju uglavnom sa mecevima na Wimbledonu.

Jelena

pre 13 godina

@Sale Ars
Ocigledno tenis pratite tek poslednjih par godina, kad jedino Rodika mozete da navedete kao konkurenciju Rodzeru u prvoj polovini 2000tih. I verovatno niste ni gledali Rodikove meceve u periodu do 2006. Da jeste, tesko da bi Vam promaklo da je daleko bolje igrao nego u poslednje 3 godine. Za Safina, ocigledno, niste ni culi, a rec je o izuzetno talentovanom teniseru koji je u periodu 2001-2005 igrao bolji tenis nego sto ce Novak, Mari, Robin, Tomas i mnogi drugi ikada igrati. Isto vazi i za Nalbandijanovu igru u tom periodu (a i danas je, nakon silnih povreda i operacija, i te kako nezgodan protivnik i Rafaelu i Rodzeru). Blejk je za Vas verovatno tamo neki tenisercic, a covek je u to vreme igrao fenomenalan tenis i vazio za vecu nadu od Rodika, dok povreda kicme nije poptuno izmenila njegovu karijeru a i zivot. A ni Moju niste gledali npr. u periodu 2001-2003, kad je imao igru na kojoj bi vecina trenutnih top 10 igraca mogla da mu pozavidi.
Kad ste vec propustili da tenis pratite u ovom periodu, bilo bi dobro da se pre komentarisanja o konkurenciji na netu informisete o tome ko je sve i koliko dobro igrao tenis tih godina.

Snijeg se topi

pre 13 godina

Znači tako: polupismeni Srdjan jurne na mene agresivno jer sam pomenuo Nadalovog lekara i njegovo upozorenje da čuva kolena, pitao sam ga ko mu daje pravo da bude nevaspitan i nasilnički nastrojen, niste objavili. Kako možete tako da postupate? I kad sam mu naveo primere njegove nepismenosti, ni to niste objavili. Vidim, objavili ste nečiji komentar u kome mu se savetuje da "poradi na gramatici". Što da mene od nepismenoga brani neko drugi, a moje pravo vi zakidate!? Nemojte molim vas, to jednostavno nema smisla!

MajaS

pre 13 godina

Draga Tanja, ja sam prosto zaljubljena u Nadala, ali sta on to ljudsko i emotivno pokazuje na terenu? Skupljene obrve i iskrivljena usta? Izvlacenje gaca i popravljanje kosice koja se nije niti izvukla? Covek se osmehne tek kad je dobio mec i to je to. Nije Federer bolji, nego vrhunski igraci, oni najbolji od najboljih, zaista retko pokazuju neke emocije dok igraju i u tome je deo njihove moci. Oni sto stalno nesto praskaju i koketiraju sa publikom trose dragocenu koncentraciju.

Ivana

pre 13 godina

@Srdjan
Izgleda da ne znate da su i Rafael i Novak u ovoj sezoni (a i u prethodnim) takodje igrali turnire serije 250: Rafael 3 (Doha, Queens, Bankok), Novak 2 (Beograd i Queens). I ocigledno ne znate da teniserima od vajkada ovi turniri sluze za uigravanje i podizanje forme za GS i masters 1000 turnire.
Takodje, sva 4 GS turnira su jednako rangirana i na sva 4 se osvaja isti broj bodova. Razlike postoje u tradiciji i prestizu koji imaju. Tu je Wimbledon bez premca, kao najstariji GS turnir (od 1877.), kao jedini GS koji se igra na travi a trava je podloga na kojoj je tenis kao igra i nastao, i kao GS za koji ce ogromna vecina tenisera i teniserki reci da im je cilj da ga osvoje. Ostala 3 GS turnira, ukljucujuci i RG, imaju manju auru od Wimbledona i ne postoje neke razlike u prestizu. Inace, za Vasu informaciju, USO je stariji turnir (od 1881.) od RG (od 1891.); AO je "najmladji" (od 1905.).
Mars i Australiju kao bazu USA ne bih komentarisala, jer nemaju veze ni sa tenisom a ni sa racionalnom argumentacijom. Konacno, ne bi bilo na odmet da poradite malo na gramatici.

King.C

pre 13 godina

Evo i Federerovih navijaca,uspeli su da dodju na red i njihovih 5 minuta.Napokon da i Federer dobije Nadala u nekom velikom finalu,i ako ovo nije grand slam,feliko finale je i ovo nema sta.Zadnje veliko finale koje je Federer dobijo je Wimbledon 2007 i to jedva,posle toga su igrali 7 finala i 6 je dobijo Nadal.Tri Grand Slama i tri Mastersa,da bi Federer uspeo da ga dobije juce u Finalu Masers kupa.Svaka cast,ali tek cu da mu skinem kapu ako ponovo uspe da pobedi Nadala u Finalu Grand Slama,ovako to mu se i nevazi puno,ali jos jednom svaka cast.

Golexxx

pre 13 godina

Želudac mi se podigne čitajući komentare tipa ROBOT KADA IGRA NAJBOLJI TENIS...pobedi li Nole tog robota na US openu...ponizi li ga...DA,DA i DA,a robot se pušio...i tako,za Novaka nema opravdanja nikada za sve ostale ima.

Krle

pre 13 godina

@Vamos Nole
Federer nije pravi sportista, a Nadal jeste. Vamos Nole, ne lupaj gluposti, ako imaš mozaik. Koliko je nagrada dobio za fer-plej, malo je igrača koji ga ne cene, godinama je predsednik njihovog udruženja. Vamos Nole, ne lupetaj. Ove su španske serije toliko uticale na ljude u Srbiji, da mi je muka kad vidim da "većinska Srbija" navija za Špance u svim sportovima. Po čemu su to oni nama bliski i dragi? Samo španske serije, nema druge. I naša se lepa Ljovisna prvo zaljubila u "Verdaskoa". Užasavam se španske groznice.

Braca

pre 13 godina

@Vamos Nole
Bodriš Novaka, a veličaš Nadala. Ti si, prema pseudonimu, srpski Španac. Ima ih u Srbiji mnogo. Tačno je da je Nadal trenutno broj jedan (na listi, zapamti), a Federer je broj jedan u istoriji tenisa. Šta srpski Španci imaju na ovo da kažu?

Babola

pre 13 godina

@Aleksandar
Gledam tenis dugo i pamtim mnoge Samprasove mečeve. Bio je vrlo jak, ali je teško igrao. Jednom se onosvestio i da ne pričam dalje. Nije bio ni bolji tehničar od Agasija. I Bekera sam radije gledao nego Samprasa. Sampras je umeo da igra dosadno, kao i Lendl, mada je Lendl zaista bio dosadni defanzivac. Dakle, ti nikada Samprasa nisi gledao, a znaš da je najbolji svih vremena. Jeste, ali posle Feda. Stariji mi kažu da Lejver bio veliki teniser (Arena "Lejver" u Melburnu). Kako je igrao Lejver, što nam to ne opišeš, pošto ga ja nisam gledao a svi kažu da je bio feniomenalan. Ako se ceo ozbiuljan teniski svet, na čelu sa Samprasom, slaže da je Federer najbiolji teniser svih vremena, ne misle oni samo na titule nego pre svega na ovu fenomenalnu igru i šta ti tu imaš da mutiš. Ćuti i slušaj starije i pozvanije od sebe. I uči se od njih. Nemoj mene da slušaš, ja sam rekreativac, slušaj Samprasa, koji se s tobom ne slaže.

Tanja

pre 13 godina

@Danica: Gospodjo, ne da vas se tice, ali imam 37 godina i smatram sebe vrlo odraslom.

Ne dopadaju mi se sportisti koji ne pokazuju emocije. Tacka.
Federera je lepo posmatrati, ali isto tako je lepo posmatrati i lutku u izlogu. Dosadan je. Ne samo Nadal, nego i svi drugi jaci teniseri pokazuju nesto ljudsko kad igraju i meni je to interesanto. Federer je dosadan. Sta ima da mi se kaze "kad porastem"?! Cemu tako snishodljiv komentar? Svako ima pravo na svoje misljenje. "Gospodin covek" treba da bude u restoranu, pozoristu, na izlozbi, a ne na sportskoj utakmici. Taj njegov manir u sportu deluje izvestaceno.

Jelena

pre 13 godina

Draga moja Tanja
nisu sve zene iste.
Meni licno Nadal izgleda k'o pokisli mish.
Pricam ovde trenutno samo o fizickom izgledu.
Al zato Rodji ne bih oprostila.

Srdjan

pre 13 godina

@ Snijeg se topi.
Ajde bre ne prodaj maglu ovde na forumu.Ta kolena se vuku ovde 4 godine a unistio je sve svoje protivnike ove godine.Ako neznas enciklopediju u ruke i citaj.Dva najjaca rangirana GS-lemova na svetu su Wimbledon i RG.Toliko o tvom znanju.Ameri ce izmisliti i igru na marsu samo da kazu da su oni nesto izmislili.AO je isto baza Amerike i ako shvatas nesto shvatas ako ne tvoj problem.E sad sto je Rafa car RG,MC,Rima pa sad pocinje da nize i travu pa i beton to je zato da bi takvi kao ti mogli da pisete nesto.Cuvajte vase zdravlje a za njegova kolena ima ko da brine.Ja znam da ti nisi niciji fan nego osoba koja voli da bude zlobna cim pominjes necije zdravlje.Za razliku od tebe zelim svim sportistima i svim ljudima puno zdravlja i radosti u zivotu a za rekorde ce se vec pobrinuti Rafa i Novak.Zamisli samo paradoks najbolji teniser sveta Rodzer igra na turniru serije 250.Bruka i ti nam solis pamet ko je zdrav, ko ce sta da osvoji i ko ce koliko dugo da igra.Vec je sada veci rivalitet izmedju Rafe i Novaka neko doticnog dekicu Rodzera.A kakvog cemo se tek lepog tenisa nagledati od ovih dva momaka.Kada Rodzer nije par godina imao ni priblizno nekog rivala na prvom medjusobnom duelu 19-ogodisnji Rafa ga je odrao na betonu.Toliko da se zna.
Rafa i Novak buduci takmaci na presto.Zelim im bezbroj finala zasluzili su to.

Vladan R

pre 13 godina

Federer je juce dokazao nesto sto odavno tvrdima a to je da kada on igra svoj najbolji tenis, rival koliko god kvalitetno da odigra nema sansi, osim naravno Nadala na sljaci. Istina je da trenutno Nadal ima preko 3000 bodova prednosti i da je gledajuci celu 2010 vise nego zasluzeno prvi, ali da je recima samo samo na RG odnosno W, Federer postigao ocekivane rezultate, finale, odnosno osvajanje turnira, razlika danas bi bila svega 25 bodova. Slicno je recimo i sa razlikom izmedju Federera i Novaka, koliko god da je ona na izgled ogromna u korist Federera. Da su recimo samo imali obrnute rezultate na AO, i pozicije na ATP listi bi im bile zamenjene. Parkticno kiksevi na GS turnirima prave razliku, a tu je ove godine Federer za svoje standarde dobrano zabrljao i to je glavni razlog za ovoliku razliku izmedju njega i Nadala. Da ne budem pogresno shvacen, prvo mesto Nadal je zasluzio svojim igrama i rezultatima i nicim drugim, ali razlika u bodovima je ovoliko velika zbog jako lose odigranog sredisnjeg dela sezone od IW u martu zkljucno sa W u julu, gde je Federer od 9000 potencijalnih bodova racunajuci M i GS osvojio, za njega katastrofalnih 1465(tek nesto vise od F na W). Upravo to je razlog sto sam, da ako Federer odbrani AO, uveren u smenu na prvom mestu sredinom 2011. Tim pre sto Nadal u tom periodu brani 7720 bodova i skoro da nema mogucnosti da uveca broj bodova.

Sale Ars

pre 13 godina

Malo radosti i za navijace "Fedexa". Nego da oni premeste sve turnire u zatvoreno pa da naduvanko stigne sljakarosa jer mu ovako nesto ne ide. Na tri poraza dodje i pobeda ali kako to kad je on najbolji. Cekajte najbolji, a nije najbolji ni u svom vremenu jer u direktnom okrsaju ima duplo manje pobeda, cudno!? Tuzno je sto ne vidite da Federer mora da ima prvi servis oko 90%, a Nadal oko 60% da bi ga dobio. "Vamos Rafa" kako ga neki zovu kad igra na najvisem nivou, Roze ima oko celih 10% sanse da ga dobije, a jos ako je na tri seta, procenat se jos smanjuje, na celih 5%. Pa cekajte kako kada je ovaj najbolji ili nije, sad sam se zbunio?

To sto mnogi pricaju za doticnog da je najbolji, bilo bi isto kada bi za MJ-a govorili da je najbolji. Pa cekajte MJ to i jeste ali u vreme vladavine nije gubio najvaznije meceve, a kamoli finala, ni od koga, a kamoli najvecih protivnika (skor je 6-0, a bio bi i veci da se nije povlacio). Ako neko zeli da pomene Pistonse, tacno ali niko nije od same pojave zaseo na presto, govorimo od momenta pocetka vladavine. A taj vas ustogljeni ima negativan skor sa sljakrosem od samog starta. Izvinte sto se tenis igra i na sljaci (meni je npr. tu najbolji, ne radi Nadala, posto je tako bilo dok jos nisam ni znao za njega). Nego da date predlog da se ista ukine, mozda Federer i odrzi ovaj odnos pobeda i poraza, ovako bogami tesko, sad ce opet par poraza u nizu.

A da samo titule govore ko je najbolji, pa onda ni Maradona, Pele ili Krojf (kako ko vise voli) ne bi bili najbolji, MJ, Medzik ili Dr-J ne bi bili najbolji, Sena ili Fandjo ne bi bili najbolji, a da izvinte Tenis je individualni sport. Nego sta bese ono pre uvodjenja Sokolovog oka? Ko se bunio jedini iz vrha, pitam se zasto? Zasto ako je najbolji? Najtrofejniji i najbolji nije uvek, cak sta vise, retko je povezano. Da je Federer imao ozbiljnu konkurenciju koju danas ima Nadal, imao bi trofeja maksimalno koliko ima i Nadal danas, a verovatno i manje. Onaj ko smatra da je Rodik bio neka konkurencija, taj o tenisu nema blage veze. A o tome sta bi bilo da je Rafa imao servis s pocetka kao danas ili jos gore u klasi nekih servera, pa tu ne bi ni bilo takmicenja. Zato radujte se dok mozete u tako retkim trenutcima, nemojte likovati.

I za kraj najbitnije, koliko finala su odigrali medjusobno i koji je skor u njima? To je najveci pokazatelj. Najveci ne gube u finalima od bilo koga, posebno ne sa tolikom razlikom. Ali ima nas raznih, cak i takvih kojima konkurencija nije bitan faktor u velicanju necijih uspeha. Pa ima cak i onih kojima je Kobi bolji od Majkla, ma stvarno nas ima svakakvih. Nego mora da ni Borg onda nije valjao nista. Ma ko izmisli sljaku uopste?

Ljiljana

pre 13 godina

Ne secam se da je Federer bio u ovako briljantnoj formi. Teniski genije kakav jeste, u ovakvom izdanju je nedodirljiv. Rafa definitivno nije prikazao svoju najbolju igru i to je presudilo. Bravo za obojicu! Nas Nole mora mnogo vise da radi na svojoj igri ako hoce da im parira, nego na "dramaturgiji" svojih
meceva. Definitivno je preterao sa glumatanjem, izigravanjem "bad boy-a", gledanjem u nebo i ostalim poboznim izlivima, namenjenim
pre svega srpskim navijacima.
Setite se kakvo je gospodsko ponasanje imao na terenu 2008., kada su ga zbog istog prozvali princem. Nole, manje se krsti, vise treniraj, pa ce ti i Bog vise pomoci!

Ana

pre 13 godina

Sta ce,morao je da pobedi,cele godine je zabusavao.A ima i jaku zenu u pravom smislu te reci.Gde sme kuci bez koverte,A ide Bozic i Nova godina.

Radek

pre 13 godina

@Nina
Tebe su ovi koji ne znaju da se u tenisu računaju samo "grend slem" titule pogrešno usmerili na listu i bodove. Nije baš lepo da jedna devojčica pravi neuspele viceve na račun "čika Federera". Nije on tebi nikakav čika, jer ga ne poznaješ i nikad ga u životu nećeš videti, osim ako ne odeš na neki turnir kad bude igrao. Evo, Melburn će za mesec i po. Taj Federer je četiri godine neprekidno bio prvi na listi, ali to niko ne pominje, govorimo samo o njegovoj igri i velikim trofejima, kojih ima ubedljivo najviše. Nadal je ženski teniser. To sad vidim. Javljaju se šiparice, iz španskih serija. Vidim da su tužne.

Nela

pre 13 godina

Pokušaću još jednom o ozbiljnom, pošto moj prvi komentar nije objavljen. Čuvan je prostor za ove devojke što vole Nadalovo stenjanje, njegovu živahnost na terenu, verujići da je takav i u životu i da stenje (verovatno) i u..., dok Fed sve radi nečujno. Gluposti. Ovu godinu Nadal je uzeo zato što se Fed malo umorio od tenisa a i rođenje dece odvuklo mu je pažnju od ljubavai prema tenisu. Iako je u tridesetoj, igra opet kao nekada, jer je očigledno emotivno smiren i više trenira. Može neko od njega da bude jači, može Nadal da ga pobedi na šljaci, ali teško da će za sledeće dve godine Rodžer ostati bez ijednog "grend slema". Nije Federer samo juče bio fenomenalan, ceo je turnir tako odigrao, to je i Nadal pomenuo u pozdravnom govoru na kraju meča, za razliku od Nadala koji je čudom dobio izgubljeni meč protiv Mareja. Posle osvojenog Melburna, Federer je nastavio slabije da igra, a formu je popravio na kraju sezone, uzevši Sinsinati, Bazel, Stokholm, London (i još nešto manje). Završni je bio važan, jer je u pet mečeva protiv najboljih izugubio samo jedan set protiv Nadala. Pobede protiv Sederlinga, Mareja, Novaka, Nadala... došle su posle fenomenalne igre. Neko mora biti čovek posebnog kova, neki premudri Srbin (recimo), pa da sve to ne vidi.

Nina

pre 13 godina

Nadal 12.450 poena,Federer 9.145 poena.Mala razlika,nema sta.Cikice Rodzeru,dok Rafa pobedjuje cele godine ,ti uzmi neki turnir na kraju.Cisto da te Mirka ne prebije.

Nebojsha Antonijevic

pre 13 godina

Kako olako otpisujete naseg Novaka kao da je on niko i nista
jer ga ono dvoje prvih vise cene
nego vi.! Rafu dobio 7 puta, i Rogera 7 puta malo li je?

Snijeg se topi

pre 13 godina

@Pada snijeg
Nema Nadal 10, nego devet "grend slemova". A ko kaže da ovakvom igrom, koja je bolja i jača od Nadalove, neće Fed uzeti jo neki "grend slem". Nema Nadal 6, nego 5 RG. Od devet GS, pet su šljaka. To je važan podatak, s obzirom da se tri turnira igraju na brzim podlogama, a samo jedan na šljaci. Sampras i Beker nemaju nijednu "grend slem" titulu na šljaci, a svoje poslednje "grend slemove" uzeli su na betonu u 31. godini (AO, USO). Na betonu i travi Fed ima 15, Nadal 4 titule. Marej je u subotu bio bolji od Vamos Rafe. Nije njemu ništa unapred sigurno, a posebno to što ne verujem da će on u tridesetoj osvajati "grend slemove", mislim da tada neće više ni igrati. Tenis na šljaci tenis je drugog reda. Na šljaci se nekad igrala i košarka, pa i rukomet i odbojka, ali to je danas prošlost. Zato Nadal ne može biti bolji od Feda, jer je šljakaroš, pre svega. Ima 5 GS na šljaci i 4 na brzoj podlozi, iako je takvih "grend slemova" triput više. Podatak koji je paradoksalan. To je Vamos Rafa. A Ko kaže da Federer neće uzeti još jedan ili dva GS, ovakvom igrom? I kako ga onda neko može prestići, pored poznate činjenice, koju ne kriju ni njegovi lekari, da Vamos Rafa ima "načeta" kolena. On mnogo trči i mnogo se troši. Zato je treći set izgubio sa 6:1, jer nije imao više snage. Svu snagu iscrpeo je u drugom setu. Imam utisak da je Fed na to i išao. "Klecaju kolena" - napisao je neko ovih dana.

Ana

pre 13 godina

Pa Federer je svajcarski robot,a roboti ne stenju.Eto i on osvoji turnir,a gde su gren slemovi ove godine?Nadal je praznik za oci,a igru koju on ima drugi mogu samo da prizeljkuju.

Tanja

pre 13 godina

Rafin sam fan, ali mora se priznati da je sinoc bio nadigran u svim segmentima. You win some you lose some. Igra se svakako nastavlja, i tek kad obojica budu prestali da igraju tenis, znacemo ko je realno bio bolji igrac.

Apropo elegancije, neznojenja, neispustanja glasova...meni je bas to odbojno kod Federera. Kao osoba koja dok se seksa ne pusta glas od sebe, cuva svoj kameni izraz lica i odradjuje pokrete "tehnicki savrsene", ali bez emocije. Odaje utisak hladnog coveka koji na terenu pokazuje mehaniku i tehniku, ali "zero emotion".
Generalno zene vise vole Rafu bas zato sto je zivotan i strastven na terenu, a verovatno i van njega.

Darko

pre 13 godina

Rodžer Federer je najbolii svih vremena iz vise razloga: Ima sve udarce dobre, a neke izuzetno dobre (forhend, servis, volej, poluvolej sa osnovne linije...), moze izuzetno dobro da igra pozadi i na mrezi. Najkompletniji igrac svih vremena!!! U ostalom pokreti su mu elegantni da cak pomislite da bi ste to mogli i ,vi da uradite. On je Majkl Džordan tenisa. Jednostavno, najbolji. Darko

stefan

pre 13 godina

nadal je posle poraza izjavio da je federer bio bolji i cestitao mu...
novak djokovic uvek trazi izgovore,lekarsku pomoc,pominje astmu,sociva,neravan teren,vetar u kosi...to valjda dovoljno govori o njemu i o kulturi...britanci su napravili statistiku novakovih meceva i dosli do rezultata- u 70 % poraza koje je doziveo novak,lekarska ekipa je izlazila na teren ili se djokovic nakon meca zalio na povredu- neverovatno.
da je posle svakog poraza priznao da je protivnik bio bolji i da mu preostaje samo da radi jos vise i jace- danas bi bio broj 1...
ali sto se krivo rodi...
uci ce u istoriju kao najbolje plasirani teniser koji je bio teski hronicni bolesnik.

MajaS

pre 13 godina

Najlepse u ovoj prvoklasnoj pobedi je sto je Federer pokazao da jos uvek radi na svojoj igri i ume da pokaze nesto novo. Covek je rizikovao onolikim bekhendima i isplatilo mu se. Nadal je igrao tradicionalno izbegavajuci forhend stranu ali nista nije pomoglo. Potpuno impresivna pobeda.

vukR

pre 13 godina

Sad je kao Federer objasnio,a sto ne pogledate godinu u nazad? 3 grand slam-a,mislim da ne treba da se dovodi u pitanje ko je najbolji igrac na planeti trenutno, ali u svakom slucaju mislim da je ovo najvece rivalstvo u istoriji tenisa,svaka cast i Nadalu i Federeru.

Goga

pre 13 godina

Od srca čestitke Rodžeru na zasluženoj pobedi,Rafi na fantastičnoj sezoni i postavljenim rekordima..ipak su oni,svaki na svoj način,posebni..bravo za obojicu!

Kosta@Toronto

pre 13 godina

Ljudi,cemu pominjanje skora Nadal-Federer,,to nije realna slika njihovog kvaliteta!10 meceva je Nadal dobio na sljaci,,a tenis se igra na jos dve podloge zvanicno,uz manje ili vece nianse u njihovoj razlicitosti...stvar je u tome da je Roger uvek bio dobar i na sljaci posle Nadala najbolji i stizao do finala gde je gubio!Dok je Nadal tek zadnje godine napredovao na betonu,on je obicno ranije ispadao na tvrdoj podlozi,tako da nisu imali priliku da igraju tako cesto....inace bi skor bio drugaciji!

marconio

pre 13 godina

Ovo sto je Fed prikazao ove nedelje je ubedljivo njegov najbolji tenis u zivotu koji igra u svojoj 30-oj godini.
Cinjenica da je Rafa odigrao danasnji mec ispod svog proseka iscrplen duelom sa Marejem.
Rafa je ove sezone dokazao da je bolji teniser osvojivsi 3 od 4 GS titule na razlicitim podlogama i tu nista nije sporno.
Takodje ono sto je cinjenica je da ce za 3 godine ako povrede zaobidje realno imati preko 16 GS titula to takodje nije sporno.
Federer mozda iga najelegantniji i najlepsi tenis za gledanje ali u teniskoj istoriji bice iza Rafe sto je isto tako vredan rezultat.
Nole uzmi DK i jos jedan GS i ti si moja ocekivanja ispunio.

Vamos Nole

pre 13 godina

Mozda i jeste najbolji svih vremena,sa najvise titula,"najelegantniji","gospodin",ali Nadal je trenutno br.1. I to nema veze sa Rogerovim godinama,nezalaganjem,ili socivima,vec je jednostavno bo bolji u ovoj godini. Da ne pricamo o tome sto je Rafa pravi sportista,sto kao neki ne place kada izgubi,zato sto je pravi gospodin (pitanje da li bi Roger trazio celendz za zadnji poen,da je bilo obrnuto,a Rafa nije ni pomislio na to),i na kraju,u Nadalovim godinama,Roger je imao 6 GS titula,a Nadal vec 9. Vreme ce pokazati ko je stvarno (naj)bolji. Trenutno po titulama Roger,ali.......
Ceracemo se u 2011.
Vamos

Pada snijeg

pre 13 godina

Sa uvažavanjem i respektom cijeli teniski svijet je odao priznanje Federeru kao jednom od najslavnijih igrača koga je ova igra ikada imala.Međutim da li Nadal može da ga prevaziđe po broju osvojenih trofeja,činjenica je da može.Federer sa ovom ima ukupno 66 osvojenih titula,od toga 16 grend slemova(6x Vimbldon,5x US open,4x Australijen open, i 1x Rolan Garos),24 titule iz masters serije i 16 iz serije 500 i 250,a sve to u svojoj 29 godini zivota,a 12 godini profesionalnog ATP teniskog staža.
Sa druge strane Nadal ima 43 osvojene titule,a od toga 10 gren slemova(6x Rolan Garos,2x Vimbldon,1x US open i 1x Australijen open),18 titula masters serije i 15 titula iz serije 500 i 250.Sve to u svojoj 24 godini,a 9 godini profesionalnog ATP staža.
Međusobni dueli između Nadala i Federera su 14 : 8 na strani Nadala.
Uzevši ovu statistiku u obzir i uporedivši njihove godine i osvojene trofeje apsolutno je jasno da Rafael Nadal ima šansu da u perspektivi prevaziđe i Federera po broju osvojenih ne samo ukupnih titula nego apsolutno kategorijski gledano od onih najvećih do onih najmanjih.
Uzevši ovu statistiku u obzir možda i nalazimo motive Federerovog i daljnjeg kontinuuma u današnjem tenisu,jer je u jednu ruku i sam Rafael Nadal svojim brojem titula na neki način motivisao i Federera da još traje i istrajava u osvajanju još velikih trofeja.
Prema tome činjenica je da je Federer najveći,ali ne i nedostožan,bez obzira dopadao se nekom ili ne tenis koji prezentira Nadal.

Zoran

pre 13 godina

Veliki sam Fedov fan.

Cestitke na sjajno odigranom turniru i pobedi. Jos uzeti finale preko Rafe...

Ipak, ne mogu se oteti utisku da Nadal iz nekog razloga nije bio 100% u mecu. Njegov govor tela je od prvog gema bio cudan - spor, bez uobicajene gipkosti, a igra bez agresivnosti. Nije jurio za nekim loptama kako inace uvek radi. Umoran od onog sa Marijem? Verovatno, ali to njemu ne smeta puno (finale AO 2009). Covek je zbog necega bio delimicno odsutan.

Roger je, s druge strane, valjda naucio da mu treba kvalitetan trener. Ovaj Anacon mu je pomogao da igra puno raznovrsnije i sto je najvaznije - ofanzivnije. Prvi set na svom servisu je bio cista RF rapsodija i poezija tenisa. Savrseno, kao iz udzbenika tenisa. Nisam odavno video da Roger tako dobro napada bekendom - sinoc protiv Novaka a pogotovo veceras je imao nekoliko spektakularnih vinera.

Ako odrzi ovakvu formu i killer instinkt, eto ga na leto opet na vrhu... Ovaj covek se s 29 i frtalj godina tako dobro krece, mozer taj do 35 ostati u top 5 bez ikakvih problema.

Treba mu jos jedan Rolland Garos naslov, ali protiv Rafe u finalu, treba mu jos dva-tri od ostalih kako bi dostigao tih 20 GS, jos ako moze i singl zlato na OI puna kapa. Mislim da ce tada mirne duse na tron teniske istorije...

Cecilija

pre 13 godina

Zaista, imali smo fantasticnu priliku da uzivamo u londoskom teniskom spektaklu izmedju Nadala i Federera.
FEDERER je pokazao, osim sto je najbolji, da ima vrhusku tehniku koja ulazi u sve skole tenisa.Osim toga to je najelegantniji teniser svih vremena.Njegova sportska oprema posle svakog meca izgleda kao da je tek sisao sa modne piste.Njegovo ponasanje i gestikulacija su do te mere odmereni i kontrolisani do savrsenstva kao i njegov izgled.Naravno da je Federer LEGENDA!
Ali Federer ne bio tako veliki da nije Rafaela Nadala, koji je zaista zasluzio svakim poenom to sto je sada broj jedan.
Bilo bi zaista nemoguce da postoje Rafael Nadal I Rodzer Federer, da nije naseg Novaka Djokovica i svih drugih tenisera u prvih dvadeset.Bez njih ova dvojica genijalaca ne bi ni postojala, u odnosu na koga bi bili genijalci!
A sto se tice Novaka, sve cestitke sto je dospeo u vrh ovakvih velikana teniskog sporta, i mora se priznati i da ih pobedjivao vrlo ubedljivo.
Novak sa vise fizicke spremnosti i psiholoske stabilnosti mogao bi jos vise da parira prvoj dvojici.
Ali cestitajmo Novaku ,sve je sam postigao i sam investirao u sebe.Nemamo mi nikakve zasluge za njegov svetski uspeh, a zahvaljujuci njemu pominje se ova jadna i propala zemlja u boljem svetlu! Malo li je od Novaka!!!
SVE POSTOVANJE za Novaka, Anu i Jelenu. SVE SU SAMI URADILI I ZA SVOJ USPEH I ZA OVU ZEMLJU. Budimo srecni sto ih ima ova zemlja, mada nicim to nije zaluzila.
Mi zaista moramo da se naucimo da postujemo tudje uspehe.

Max Payne

pre 13 godina

Ako maestro u ovakvoj formi dođe na Australian Open, ostatak može da se dogovara samo o tome ko će da uzme srebrnu medalju! Čestitke i Nadalu na odličnoj sezoni. Iako osporavan i od mnogih na ovom mestu vređan bez ikakvog razloga, čoveku se ne može osporiti teniska posebnost.

Djoksa

pre 13 godina

Odlican mec.Ipak,ne fantastican kao sto sam se nadao.Za to je"kriv"Nadal.Naporna sezona je ostavila traga na njemu.Potez meca je svakako onaj Federerov bekhend stop volej na mrezi.Fantazija!:) Sad je vec pravilo da Fed posle fantasticnog 1 seta stekce u 2.

Srdjan

pre 13 godina

@Lignjoslav
Ne bih da trosim reci na tvom karakteru i osobinama koje ti na zalost nemas ni jednu jer ako to uradim moderator nece objaviti komentar.
Jeste zamisljam sad i ja da je Nadal jedna velika nula ali kako.Nula je okrugla kao zemaljska kugla. A u toj nuli pistoji 1 teniser i jedan momak,a to je broj 1 i to je Rafa.E taj broj 1 je u tvojoj zamisljenoj nuli citaj (zemlji)Rafa koji ti zlobom ne mozes da vidis.Lignjoslave izbaci 'nj' a dodaj 'j'savrseno ce ti stajati nick name.

Antonio

pre 13 godina

Sjajan mec,u kome je pobedio tenis.Rodzer je potpuno nadigrao Nadala,a sto je zanimljivo Nadal uopste nije igrao lose.Statisticki podaci Federera su bili zastrasujuci.Obratite samo paznju na zvuk loptice posle njegovog udarca-zvuk otvaranja boce sampanjca.Jednostavno prelepo.Ako ovako bude igrao i sledece godine moze da se vrati na prvo mesto,ali naravno pita se i Nadal.Sta ce biti tada,ostsje da se vidi

Goran

pre 13 godina

Svaka cast Federeru na savrsenoj igri prelepi forhendi a bogami umeo je veceras da raspali behend voleji perfektni samo jos da poradi na servisu i to je to.

nikol dž.femija

pre 13 godina

Čestitke Federeru!

Igra lep tenis i uvek je takav i igrao, uvek je puno razmišljao i to se kod njega uvek videlo.

Ono što je zanimljivo je da - ovoga puta Nadal nije bio u vrhunskoj formi a ni Novak, pa ni Soderling kao peti. Marej je bio najbolje spremljen od ovih i steta sto nije bio u finalu, mislila sam da ce imati jos jedan mec protiv Feda. Naravno dobro je zbog Novaka sto ga je dobio Rafa.

Sada možemo reći i to - da je Rafa bio u svom najboljem izdanju i da je Novak bio u svom najboljem izdanju NE BI FED osvojio trofej, ali uvek je tako, nikada nisu svi u istoj formi. Zanimljivo je da i Fed od nekoga gubi 10 i veše puta - od Rafe 14 poraza, zvuči nestvarno, ali eto moguće je.

Naravno, BRAVO za Feda, svaka čast, svi mu mogu samo čestitati, to je sve posao, ljubav nema veze s tim.

fan

pre 13 godina

Nadal je imao odlicnu sezonu, steta sto nije uzeo i ovaj trofej. Federer za sada jeste najbolji po broju osvojenih titula, ali Nadal je mladji, u odlicnoj je formi i ima vremena da ga prestigne.

mateja019

pre 13 godina

To je ta prepoznatljiva forma iz 2006. i 2007. Razbio ga je onim servisima i bekhendima nije znao gde je...NA Kraju poruka Nadalu: Brate nije Federer kriv sto je tolko dobar...Fedex car!!!

jedino je skor relevantan

pre 13 godina

I nemojte vise o medjusobnom skoru,pa i Marej ima bolji skor,pa ne smatramo da je bolji od Feda? I Hrbati ima bolji skor. Koliko god Federer bio sjajan na ovom turniru,svi znamo da to nije onaj igrac iz 2004/05/06/07,sto je normalno jer je sve stariji. Odatle taj skor...

Jova

pre 13 godina

Morat cu se ponavljati. Posle Novakove pobjede nad Rodikom napisala sam da Rodzer igra strasan tenis. Ako nam je za utjehu, Novak i Nadal bar nisu izgledali toliko nemocni protim njega kao Soderling i Mari ( Ferera ne bih da pominjem, s duznim postovanjem, ali on ipak nije ta klasa ). Ako nastavi ovako, sledeca sezona ima da bude jako zanimljiva. Do tada ipak ima vremena ali je cinjenica da je svim teniserima bacio rukavicu.
Istinski ljubitelji tenisa imamo par dana odmora a onda cemo ponovo doci na svoj racun. Nenadova i Novakova igra i forma obecavaju, nadam se da su Viktor i Janko spremni i da ce biti izabrana prava taktika za francuze.

Do tada, pozdrav...

vlada

pre 13 godina

Mozda nekad neko osvoji vise GS od Federera ali nikad niko nece imati taku lakocu i lepotu u igri kao on. Covek igra savrseno I NIKADA ALI NIKADAAAA NE STENJE kao drugi

Miroslav93

pre 13 godina

stvarno je vise suvisno pricati ko je najbolji i tome slicnom...pobedio je 3 svoja najveca rivala i dokazao da je opet oznad svih i da ostali teniseri moraju jos mnogo, mnogo da nauce da bi dostigli njegov nivo igre!FEDERER THE KING!

Djole

pre 13 godina

Ne pada mi na pamet da nesto pricam protiv Nadala,covek je legenda ovog sporta,svaka mu cast na svemu sto pokazuje,nije dzabe prvi teniser sveta,ne radja se takav igrac cesto,ali mi nije jasno sta jos Federer mora da uradi da bi bio najbolji svih vremena? Da osvoji Roterdam?

alan ford

pre 13 godina

kada mu ukinu strica i zatvore apoteku, razlika u klasi je ocigledna. Posto je to na zalost i veliki biznis, mora se Fedeksu napraviti rival posto pravog nema. Sve ostalo je pricam ti pricu. Dakle nema vise leteceg Nadala, stizanja svega i svacega moguceg i nemoguceg. Nema jer to bez praska ne postoji.

Alexandar-Nis

pre 13 godina

Sada bih rekao da je Federer najbolji igrac svih vremena. Ali to svi vec znamo odavno. Nego je Tata morao skepticima da objasni neke stvari ( ponovo ).

mirko

pre 13 godina

Roger je neprevazidjeni teniski kralj za sva vremena,ne samo zbog najvise slemova i drugih rekorda!!Dovoljno je pogledati poen iz Bazela 2002 protiv Rodika i 2 kroz noge protiv naseg Novaka i Dabula!To niko nemoze izvesti na planeti kao sto rece gdin reporter!!Ovako dobiti nadmocno Nadala je fascinantno!!Kako covjek igra poene za koje se misli da se mogu lako vratiti!!GENIJE !!

Milinko Pantic

pre 13 godina

Jednom recju KRALJ...uzivam da ga gledam.Smiren, kulturan nije sklon foliranju sa povredama kad gubi kao neki...odlican igrac i pravi fer plej sportista

Ivan

pre 13 godina

Posle svega vidjenog veceras, ja se pitam da li i dalje postoji budala koja ce na konstataciju I matematicku cinjenicu da je Federer najbolji svih vremena, ikada od svih koji su reket uzimali u ruke,kliknuti na “ne preporucujem”… Ako takvih I dalje ima, ja svoj komentar na ovom sajtu a na ovu temu vise nikada necu ostaviti…

xxx

pre 13 godina

Najveći svih vremena je Fedex definitivno.Poslije izgubljenog Wimbledona većina ga je otpisala,ali vratio se jači i bolji nego ikad.Potpuno je razvalio Nadala u svakom smislu.Svaka čast majstore!!!

stoka17

pre 13 godina

najbolji koji je ikad držao reket u ruci. elegancija i lakoća kojom igra je zadivljujuća. iz zgloba poteže nevjerojatne winnere, a beckhand i forhand su mu najrazorniji koje sam vidio.

toliko o federeru.

naš novak je u igračkom smislu ispod njega, ali naš novak mu i tu može parirati, a posjeduje i neke druge kvalitete koje se ne mogu mjeriti, brojati, ni uspoređivati kao što se mogu osvojeni trofeje ili tjedni na prvom mjestu.

godina nije nešto, davis cup bi ju učinio nezaboravnom i bio bi odličan poticaj da se iduće sezone napokon napravi igrački iskorak, osvoji se neki od grand slamova, i napadne se možda čak i prvo mjesto. zašto ne?

sretno novaku :)

bane

pre 13 godina

Federer je objasnio neke stvari....dobio mareja,djokovica,nadala,....jel nekom nesto nije jasno?Federer najbolji teniser svih vremena.Dovidjenja,prijatno.

xsky

pre 13 godina

Nadal ne moze da dise? Nadal ne igra srcem? Nadal je umoran? Nadalu smetaju sociva? Nadal igra nemotivisano? Ma jok samo je ovaj RF mashina, majstor, najbolji igrac svih vremena. Svaka cast Novaku za trece mesto, sa ovakvim ludacima u vrhu... :)

MM2

pre 13 godina

Cak i da ostavimo trofeje po strani, po kvalitetu prikazanog tenisa, Federer je definitivno najbolji igrac svih vremena.
Inace, interesantno je da je Federer ove godine osvojio tacno po jedan turnir iz serije 250, 500, 1000, 1500, i 2000.

Predo

pre 13 godina

Prije neki dan napisah da ce Nole tesko do vrha. Nadam se da posle ovog finala svi mislite tako! Svijetlosne godine dijele finaliste i naseg igraca. Sad je najbitnije odrzati to 3 mijesto, jer su Marej i Soderling za petama!

bravo

pre 13 godina

Federer je najveci IKAD, ovaj ratoborani i svadljivi spanjolac mi je presmjesan sa svojim trckaranjem, vracanjem i cekanjem greski protivnika :)

bjørn

pre 13 godina

ovaj , sto po vama treba u penziju, nanizao prvu petoricu(ne racunajuci Federera)... a mozda se Nadal cuvao za Australian Open,Marej za Wimbledon i Nole za DK...

Djoksa

pre 13 godina

Brijlantna pobeda Feda. Sjajan mec. Nazalost moramo priznati da je Novak veoma, veoma daleko od obojice i tesko da ih moze sustici! Pa veteran Federer se poigrava s njim, a on u najboljim godinama. Komentarisao sam da ce Novak uskoro na mesto broj 1, ali posle ovog turnira povlacim rec. Najverovatnije nikada nece biti najbolji!

gradjanka

pre 13 godina

best of the best!
well done!

malo prerano otpisan!
stvarno, uživanje je gledati ih obojicu kako igraju.
ali fed je fed.

neko reče neki dan da ćemo doživeti još prijatnih iznenađenja od rodžera.

ja ovo ne smatram iznenađenjem.
bilo je očekivano posle cele nedlje koju smo gledali!

p.s. nestor & zimonjić & fed su mi ulepšali nedlju.

bane

pre 13 godina

Federer je objasnio neke stvari....dobio mareja,djokovica,nadala,....jel nekom nesto nije jasno?Federer najbolji teniser svih vremena.Dovidjenja,prijatno.

Ivan

pre 13 godina

Posle svega vidjenog veceras, ja se pitam da li i dalje postoji budala koja ce na konstataciju I matematicku cinjenicu da je Federer najbolji svih vremena, ikada od svih koji su reket uzimali u ruke,kliknuti na “ne preporucujem”… Ako takvih I dalje ima, ja svoj komentar na ovom sajtu a na ovu temu vise nikada necu ostaviti…

vlada

pre 13 godina

Mozda nekad neko osvoji vise GS od Federera ali nikad niko nece imati taku lakocu i lepotu u igri kao on. Covek igra savrseno I NIKADA ALI NIKADAAAA NE STENJE kao drugi

bravo

pre 13 godina

Federer je najveci IKAD, ovaj ratoborani i svadljivi spanjolac mi je presmjesan sa svojim trckaranjem, vracanjem i cekanjem greski protivnika :)

bjørn

pre 13 godina

ovaj , sto po vama treba u penziju, nanizao prvu petoricu(ne racunajuci Federera)... a mozda se Nadal cuvao za Australian Open,Marej za Wimbledon i Nole za DK...

MM2

pre 13 godina

Cak i da ostavimo trofeje po strani, po kvalitetu prikazanog tenisa, Federer je definitivno najbolji igrac svih vremena.
Inace, interesantno je da je Federer ove godine osvojio tacno po jedan turnir iz serije 250, 500, 1000, 1500, i 2000.

Alexandar-Nis

pre 13 godina

Sada bih rekao da je Federer najbolji igrac svih vremena. Ali to svi vec znamo odavno. Nego je Tata morao skepticima da objasni neke stvari ( ponovo ).

Djole

pre 13 godina

Ne pada mi na pamet da nesto pricam protiv Nadala,covek je legenda ovog sporta,svaka mu cast na svemu sto pokazuje,nije dzabe prvi teniser sveta,ne radja se takav igrac cesto,ali mi nije jasno sta jos Federer mora da uradi da bi bio najbolji svih vremena? Da osvoji Roterdam?

xsky

pre 13 godina

Nadal ne moze da dise? Nadal ne igra srcem? Nadal je umoran? Nadalu smetaju sociva? Nadal igra nemotivisano? Ma jok samo je ovaj RF mashina, majstor, najbolji igrac svih vremena. Svaka cast Novaku za trece mesto, sa ovakvim ludacima u vrhu... :)

mateja019

pre 13 godina

To je ta prepoznatljiva forma iz 2006. i 2007. Razbio ga je onim servisima i bekhendima nije znao gde je...NA Kraju poruka Nadalu: Brate nije Federer kriv sto je tolko dobar...Fedex car!!!

Milinko Pantic

pre 13 godina

Jednom recju KRALJ...uzivam da ga gledam.Smiren, kulturan nije sklon foliranju sa povredama kad gubi kao neki...odlican igrac i pravi fer plej sportista

xxx

pre 13 godina

Najveći svih vremena je Fedex definitivno.Poslije izgubljenog Wimbledona većina ga je otpisala,ali vratio se jači i bolji nego ikad.Potpuno je razvalio Nadala u svakom smislu.Svaka čast majstore!!!

gradjanka

pre 13 godina

best of the best!
well done!

malo prerano otpisan!
stvarno, uživanje je gledati ih obojicu kako igraju.
ali fed je fed.

neko reče neki dan da ćemo doživeti još prijatnih iznenađenja od rodžera.

ja ovo ne smatram iznenađenjem.
bilo je očekivano posle cele nedlje koju smo gledali!

p.s. nestor & zimonjić & fed su mi ulepšali nedlju.

Miroslav93

pre 13 godina

stvarno je vise suvisno pricati ko je najbolji i tome slicnom...pobedio je 3 svoja najveca rivala i dokazao da je opet oznad svih i da ostali teniseri moraju jos mnogo, mnogo da nauce da bi dostigli njegov nivo igre!FEDERER THE KING!

alan ford

pre 13 godina

kada mu ukinu strica i zatvore apoteku, razlika u klasi je ocigledna. Posto je to na zalost i veliki biznis, mora se Fedeksu napraviti rival posto pravog nema. Sve ostalo je pricam ti pricu. Dakle nema vise leteceg Nadala, stizanja svega i svacega moguceg i nemoguceg. Nema jer to bez praska ne postoji.

mirko

pre 13 godina

Roger je neprevazidjeni teniski kralj za sva vremena,ne samo zbog najvise slemova i drugih rekorda!!Dovoljno je pogledati poen iz Bazela 2002 protiv Rodika i 2 kroz noge protiv naseg Novaka i Dabula!To niko nemoze izvesti na planeti kao sto rece gdin reporter!!Ovako dobiti nadmocno Nadala je fascinantno!!Kako covjek igra poene za koje se misli da se mogu lako vratiti!!GENIJE !!

Antonio

pre 13 godina

Sjajan mec,u kome je pobedio tenis.Rodzer je potpuno nadigrao Nadala,a sto je zanimljivo Nadal uopste nije igrao lose.Statisticki podaci Federera su bili zastrasujuci.Obratite samo paznju na zvuk loptice posle njegovog udarca-zvuk otvaranja boce sampanjca.Jednostavno prelepo.Ako ovako bude igrao i sledece godine moze da se vrati na prvo mesto,ali naravno pita se i Nadal.Sta ce biti tada,ostsje da se vidi

Darko

pre 13 godina

Rodžer Federer je najbolii svih vremena iz vise razloga: Ima sve udarce dobre, a neke izuzetno dobre (forhend, servis, volej, poluvolej sa osnovne linije...), moze izuzetno dobro da igra pozadi i na mrezi. Najkompletniji igrac svih vremena!!! U ostalom pokreti su mu elegantni da cak pomislite da bi ste to mogli i ,vi da uradite. On je Majkl Džordan tenisa. Jednostavno, najbolji. Darko

stoka17

pre 13 godina

najbolji koji je ikad držao reket u ruci. elegancija i lakoća kojom igra je zadivljujuća. iz zgloba poteže nevjerojatne winnere, a beckhand i forhand su mu najrazorniji koje sam vidio.

toliko o federeru.

naš novak je u igračkom smislu ispod njega, ali naš novak mu i tu može parirati, a posjeduje i neke druge kvalitete koje se ne mogu mjeriti, brojati, ni uspoređivati kao što se mogu osvojeni trofeje ili tjedni na prvom mjestu.

godina nije nešto, davis cup bi ju učinio nezaboravnom i bio bi odličan poticaj da se iduće sezone napokon napravi igrački iskorak, osvoji se neki od grand slamova, i napadne se možda čak i prvo mjesto. zašto ne?

sretno novaku :)

Zoran

pre 13 godina

Veliki sam Fedov fan.

Cestitke na sjajno odigranom turniru i pobedi. Jos uzeti finale preko Rafe...

Ipak, ne mogu se oteti utisku da Nadal iz nekog razloga nije bio 100% u mecu. Njegov govor tela je od prvog gema bio cudan - spor, bez uobicajene gipkosti, a igra bez agresivnosti. Nije jurio za nekim loptama kako inace uvek radi. Umoran od onog sa Marijem? Verovatno, ali to njemu ne smeta puno (finale AO 2009). Covek je zbog necega bio delimicno odsutan.

Roger je, s druge strane, valjda naucio da mu treba kvalitetan trener. Ovaj Anacon mu je pomogao da igra puno raznovrsnije i sto je najvaznije - ofanzivnije. Prvi set na svom servisu je bio cista RF rapsodija i poezija tenisa. Savrseno, kao iz udzbenika tenisa. Nisam odavno video da Roger tako dobro napada bekendom - sinoc protiv Novaka a pogotovo veceras je imao nekoliko spektakularnih vinera.

Ako odrzi ovakvu formu i killer instinkt, eto ga na leto opet na vrhu... Ovaj covek se s 29 i frtalj godina tako dobro krece, mozer taj do 35 ostati u top 5 bez ikakvih problema.

Treba mu jos jedan Rolland Garos naslov, ali protiv Rafe u finalu, treba mu jos dva-tri od ostalih kako bi dostigao tih 20 GS, jos ako moze i singl zlato na OI puna kapa. Mislim da ce tada mirne duse na tron teniske istorije...

Kosta@Toronto

pre 13 godina

Ljudi,cemu pominjanje skora Nadal-Federer,,to nije realna slika njihovog kvaliteta!10 meceva je Nadal dobio na sljaci,,a tenis se igra na jos dve podloge zvanicno,uz manje ili vece nianse u njihovoj razlicitosti...stvar je u tome da je Roger uvek bio dobar i na sljaci posle Nadala najbolji i stizao do finala gde je gubio!Dok je Nadal tek zadnje godine napredovao na betonu,on je obicno ranije ispadao na tvrdoj podlozi,tako da nisu imali priliku da igraju tako cesto....inace bi skor bio drugaciji!

Djoksa

pre 13 godina

Brijlantna pobeda Feda. Sjajan mec. Nazalost moramo priznati da je Novak veoma, veoma daleko od obojice i tesko da ih moze sustici! Pa veteran Federer se poigrava s njim, a on u najboljim godinama. Komentarisao sam da ce Novak uskoro na mesto broj 1, ali posle ovog turnira povlacim rec. Najverovatnije nikada nece biti najbolji!

jedino je skor relevantan

pre 13 godina

I nemojte vise o medjusobnom skoru,pa i Marej ima bolji skor,pa ne smatramo da je bolji od Feda? I Hrbati ima bolji skor. Koliko god Federer bio sjajan na ovom turniru,svi znamo da to nije onaj igrac iz 2004/05/06/07,sto je normalno jer je sve stariji. Odatle taj skor...

Jova

pre 13 godina

Morat cu se ponavljati. Posle Novakove pobjede nad Rodikom napisala sam da Rodzer igra strasan tenis. Ako nam je za utjehu, Novak i Nadal bar nisu izgledali toliko nemocni protim njega kao Soderling i Mari ( Ferera ne bih da pominjem, s duznim postovanjem, ali on ipak nije ta klasa ). Ako nastavi ovako, sledeca sezona ima da bude jako zanimljiva. Do tada ipak ima vremena ali je cinjenica da je svim teniserima bacio rukavicu.
Istinski ljubitelji tenisa imamo par dana odmora a onda cemo ponovo doci na svoj racun. Nenadova i Novakova igra i forma obecavaju, nadam se da su Viktor i Janko spremni i da ce biti izabrana prava taktika za francuze.

Do tada, pozdrav...

Snijeg se topi

pre 13 godina

@Pada snijeg
Nema Nadal 10, nego devet "grend slemova". A ko kaže da ovakvom igrom, koja je bolja i jača od Nadalove, neće Fed uzeti jo neki "grend slem". Nema Nadal 6, nego 5 RG. Od devet GS, pet su šljaka. To je važan podatak, s obzirom da se tri turnira igraju na brzim podlogama, a samo jedan na šljaci. Sampras i Beker nemaju nijednu "grend slem" titulu na šljaci, a svoje poslednje "grend slemove" uzeli su na betonu u 31. godini (AO, USO). Na betonu i travi Fed ima 15, Nadal 4 titule. Marej je u subotu bio bolji od Vamos Rafe. Nije njemu ništa unapred sigurno, a posebno to što ne verujem da će on u tridesetoj osvajati "grend slemove", mislim da tada neće više ni igrati. Tenis na šljaci tenis je drugog reda. Na šljaci se nekad igrala i košarka, pa i rukomet i odbojka, ali to je danas prošlost. Zato Nadal ne može biti bolji od Feda, jer je šljakaroš, pre svega. Ima 5 GS na šljaci i 4 na brzoj podlozi, iako je takvih "grend slemova" triput više. Podatak koji je paradoksalan. To je Vamos Rafa. A Ko kaže da Federer neće uzeti još jedan ili dva GS, ovakvom igrom? I kako ga onda neko može prestići, pored poznate činjenice, koju ne kriju ni njegovi lekari, da Vamos Rafa ima "načeta" kolena. On mnogo trči i mnogo se troši. Zato je treći set izgubio sa 6:1, jer nije imao više snage. Svu snagu iscrpeo je u drugom setu. Imam utisak da je Fed na to i išao. "Klecaju kolena" - napisao je neko ovih dana.

Max Payne

pre 13 godina

Ako maestro u ovakvoj formi dođe na Australian Open, ostatak može da se dogovara samo o tome ko će da uzme srebrnu medalju! Čestitke i Nadalu na odličnoj sezoni. Iako osporavan i od mnogih na ovom mestu vređan bez ikakvog razloga, čoveku se ne može osporiti teniska posebnost.

Cecilija

pre 13 godina

Zaista, imali smo fantasticnu priliku da uzivamo u londoskom teniskom spektaklu izmedju Nadala i Federera.
FEDERER je pokazao, osim sto je najbolji, da ima vrhusku tehniku koja ulazi u sve skole tenisa.Osim toga to je najelegantniji teniser svih vremena.Njegova sportska oprema posle svakog meca izgleda kao da je tek sisao sa modne piste.Njegovo ponasanje i gestikulacija su do te mere odmereni i kontrolisani do savrsenstva kao i njegov izgled.Naravno da je Federer LEGENDA!
Ali Federer ne bio tako veliki da nije Rafaela Nadala, koji je zaista zasluzio svakim poenom to sto je sada broj jedan.
Bilo bi zaista nemoguce da postoje Rafael Nadal I Rodzer Federer, da nije naseg Novaka Djokovica i svih drugih tenisera u prvih dvadeset.Bez njih ova dvojica genijalaca ne bi ni postojala, u odnosu na koga bi bili genijalci!
A sto se tice Novaka, sve cestitke sto je dospeo u vrh ovakvih velikana teniskog sporta, i mora se priznati i da ih pobedjivao vrlo ubedljivo.
Novak sa vise fizicke spremnosti i psiholoske stabilnosti mogao bi jos vise da parira prvoj dvojici.
Ali cestitajmo Novaku ,sve je sam postigao i sam investirao u sebe.Nemamo mi nikakve zasluge za njegov svetski uspeh, a zahvaljujuci njemu pominje se ova jadna i propala zemlja u boljem svetlu! Malo li je od Novaka!!!
SVE POSTOVANJE za Novaka, Anu i Jelenu. SVE SU SAMI URADILI I ZA SVOJ USPEH I ZA OVU ZEMLJU. Budimo srecni sto ih ima ova zemlja, mada nicim to nije zaluzila.
Mi zaista moramo da se naucimo da postujemo tudje uspehe.

Predo

pre 13 godina

Prije neki dan napisah da ce Nole tesko do vrha. Nadam se da posle ovog finala svi mislite tako! Svijetlosne godine dijele finaliste i naseg igraca. Sad je najbitnije odrzati to 3 mijesto, jer su Marej i Soderling za petama!

MajaS

pre 13 godina

Najlepse u ovoj prvoklasnoj pobedi je sto je Federer pokazao da jos uvek radi na svojoj igri i ume da pokaze nesto novo. Covek je rizikovao onolikim bekhendima i isplatilo mu se. Nadal je igrao tradicionalno izbegavajuci forhend stranu ali nista nije pomoglo. Potpuno impresivna pobeda.

Nela

pre 13 godina

Pokušaću još jednom o ozbiljnom, pošto moj prvi komentar nije objavljen. Čuvan je prostor za ove devojke što vole Nadalovo stenjanje, njegovu živahnost na terenu, verujići da je takav i u životu i da stenje (verovatno) i u..., dok Fed sve radi nečujno. Gluposti. Ovu godinu Nadal je uzeo zato što se Fed malo umorio od tenisa a i rođenje dece odvuklo mu je pažnju od ljubavai prema tenisu. Iako je u tridesetoj, igra opet kao nekada, jer je očigledno emotivno smiren i više trenira. Može neko od njega da bude jači, može Nadal da ga pobedi na šljaci, ali teško da će za sledeće dve godine Rodžer ostati bez ijednog "grend slema". Nije Federer samo juče bio fenomenalan, ceo je turnir tako odigrao, to je i Nadal pomenuo u pozdravnom govoru na kraju meča, za razliku od Nadala koji je čudom dobio izgubljeni meč protiv Mareja. Posle osvojenog Melburna, Federer je nastavio slabije da igra, a formu je popravio na kraju sezone, uzevši Sinsinati, Bazel, Stokholm, London (i još nešto manje). Završni je bio važan, jer je u pet mečeva protiv najboljih izugubio samo jedan set protiv Nadala. Pobede protiv Sederlinga, Mareja, Novaka, Nadala... došle su posle fenomenalne igre. Neko mora biti čovek posebnog kova, neki premudri Srbin (recimo), pa da sve to ne vidi.

Goga

pre 13 godina

Od srca čestitke Rodžeru na zasluženoj pobedi,Rafi na fantastičnoj sezoni i postavljenim rekordima..ipak su oni,svaki na svoj način,posebni..bravo za obojicu!

Radek

pre 13 godina

@Nina
Tebe su ovi koji ne znaju da se u tenisu računaju samo "grend slem" titule pogrešno usmerili na listu i bodove. Nije baš lepo da jedna devojčica pravi neuspele viceve na račun "čika Federera". Nije on tebi nikakav čika, jer ga ne poznaješ i nikad ga u životu nećeš videti, osim ako ne odeš na neki turnir kad bude igrao. Evo, Melburn će za mesec i po. Taj Federer je četiri godine neprekidno bio prvi na listi, ali to niko ne pominje, govorimo samo o njegovoj igri i velikim trofejima, kojih ima ubedljivo najviše. Nadal je ženski teniser. To sad vidim. Javljaju se šiparice, iz španskih serija. Vidim da su tužne.

Jelena

pre 13 godina

Draga moja Tanja
nisu sve zene iste.
Meni licno Nadal izgleda k'o pokisli mish.
Pricam ovde trenutno samo o fizickom izgledu.
Al zato Rodji ne bih oprostila.

psiholog

pre 13 godina

Apeliram moderatoru da malo više pripazi prilikom objavljivanja komentara.Jedan "komentator" jasno u svojim rečenicama koristi riječi "osvetiti", "poniziti" i sl. Iznosi čitav niz neistina ama u baš svakom svom komentaru. Evo ovom prilikom je napisao da je Roddick vodio Nadala u 2. setu 5-2 što je čista laž. Roddick je imao break,ali je bilo samo 2-1. Ovo je samo jedan banalan primjer,a ima ih na stotine.Komentari u kojima se spominje "osveta" i "poniženje" i u kojima se iznose samo laži su jako opasni. Također ne bi trebali objavljivati komentare u kojima ima mržnje.Komentari "komentatora" odišu nevjerovatnom količinom mržnje pa mi stvarno nije jasno kako se može objaviti tako opasan komentar.I sasvim je očito da sjajan sportaš Rafael Nadal ni kriv ni dužan "komentatoru" oštećuje zdravlje. Radi "njegovog" zdravlja, molim vas da objavite komentar s nadom da će "doprijeti" do njega i molim vas da pripazite kada objavljujete njegove komentare jer su neki zaista opasni.Ja mu istinski želim pomoći da pobjegne iz svijeta mržnje i da konačno progleda,a nadam se i vi.

stefan

pre 13 godina

nadal je posle poraza izjavio da je federer bio bolji i cestitao mu...
novak djokovic uvek trazi izgovore,lekarsku pomoc,pominje astmu,sociva,neravan teren,vetar u kosi...to valjda dovoljno govori o njemu i o kulturi...britanci su napravili statistiku novakovih meceva i dosli do rezultata- u 70 % poraza koje je doziveo novak,lekarska ekipa je izlazila na teren ili se djokovic nakon meca zalio na povredu- neverovatno.
da je posle svakog poraza priznao da je protivnik bio bolji i da mu preostaje samo da radi jos vise i jace- danas bi bio broj 1...
ali sto se krivo rodi...
uci ce u istoriju kao najbolje plasirani teniser koji je bio teski hronicni bolesnik.

Goran

pre 13 godina

Svaka cast Federeru na savrsenoj igri prelepi forhendi a bogami umeo je veceras da raspali behend voleji perfektni samo jos da poradi na servisu i to je to.

Ljiljana

pre 13 godina

Ne secam se da je Federer bio u ovako briljantnoj formi. Teniski genije kakav jeste, u ovakvom izdanju je nedodirljiv. Rafa definitivno nije prikazao svoju najbolju igru i to je presudilo. Bravo za obojicu! Nas Nole mora mnogo vise da radi na svojoj igri ako hoce da im parira, nego na "dramaturgiji" svojih
meceva. Definitivno je preterao sa glumatanjem, izigravanjem "bad boy-a", gledanjem u nebo i ostalim poboznim izlivima, namenjenim
pre svega srpskim navijacima.
Setite se kakvo je gospodsko ponasanje imao na terenu 2008., kada su ga zbog istog prozvali princem. Nole, manje se krsti, vise treniraj, pa ce ti i Bog vise pomoci!

fan

pre 13 godina

Nadal je imao odlicnu sezonu, steta sto nije uzeo i ovaj trofej. Federer za sada jeste najbolji po broju osvojenih titula, ali Nadal je mladji, u odlicnoj je formi i ima vremena da ga prestigne.

Vladan R

pre 13 godina

Federer je juce dokazao nesto sto odavno tvrdima a to je da kada on igra svoj najbolji tenis, rival koliko god kvalitetno da odigra nema sansi, osim naravno Nadala na sljaci. Istina je da trenutno Nadal ima preko 3000 bodova prednosti i da je gledajuci celu 2010 vise nego zasluzeno prvi, ali da je recima samo samo na RG odnosno W, Federer postigao ocekivane rezultate, finale, odnosno osvajanje turnira, razlika danas bi bila svega 25 bodova. Slicno je recimo i sa razlikom izmedju Federera i Novaka, koliko god da je ona na izgled ogromna u korist Federera. Da su recimo samo imali obrnute rezultate na AO, i pozicije na ATP listi bi im bile zamenjene. Parkticno kiksevi na GS turnirima prave razliku, a tu je ove godine Federer za svoje standarde dobrano zabrljao i to je glavni razlog za ovoliku razliku izmedju njega i Nadala. Da ne budem pogresno shvacen, prvo mesto Nadal je zasluzio svojim igrama i rezultatima i nicim drugim, ali razlika u bodovima je ovoliko velika zbog jako lose odigranog sredisnjeg dela sezone od IW u martu zkljucno sa W u julu, gde je Federer od 9000 potencijalnih bodova racunajuci M i GS osvojio, za njega katastrofalnih 1465(tek nesto vise od F na W). Upravo to je razlog sto sam, da ako Federer odbrani AO, uveren u smenu na prvom mestu sredinom 2011. Tim pre sto Nadal u tom periodu brani 7720 bodova i skoro da nema mogucnosti da uveca broj bodova.

Babola

pre 13 godina

@Aleksandar
Gledam tenis dugo i pamtim mnoge Samprasove mečeve. Bio je vrlo jak, ali je teško igrao. Jednom se onosvestio i da ne pričam dalje. Nije bio ni bolji tehničar od Agasija. I Bekera sam radije gledao nego Samprasa. Sampras je umeo da igra dosadno, kao i Lendl, mada je Lendl zaista bio dosadni defanzivac. Dakle, ti nikada Samprasa nisi gledao, a znaš da je najbolji svih vremena. Jeste, ali posle Feda. Stariji mi kažu da Lejver bio veliki teniser (Arena "Lejver" u Melburnu). Kako je igrao Lejver, što nam to ne opišeš, pošto ga ja nisam gledao a svi kažu da je bio feniomenalan. Ako se ceo ozbiuljan teniski svet, na čelu sa Samprasom, slaže da je Federer najbiolji teniser svih vremena, ne misle oni samo na titule nego pre svega na ovu fenomenalnu igru i šta ti tu imaš da mutiš. Ćuti i slušaj starije i pozvanije od sebe. I uči se od njih. Nemoj mene da slušaš, ja sam rekreativac, slušaj Samprasa, koji se s tobom ne slaže.

Djoksa

pre 13 godina

Odlican mec.Ipak,ne fantastican kao sto sam se nadao.Za to je"kriv"Nadal.Naporna sezona je ostavila traga na njemu.Potez meca je svakako onaj Federerov bekhend stop volej na mrezi.Fantazija!:) Sad je vec pravilo da Fed posle fantasticnog 1 seta stekce u 2.

Marija

pre 13 godina

Posto u B92 tekstu to ne stoji, a ipak je vazan podatak: Rodzeru je ovo 5. titula na ATP masters finalu, cime je izjednacio rekord Lendla i Samprasa. Pored toga, od 1990. samo su 3 igraca uspela da osvoje turnir bez izgubljenog meca: po jednom Stih (1993) i Hjuit (2001), te Rodzer 4 puta (2003, 2004, 2006 i 2010).

Inace, Rodzer je ovako igrao u periodu 2003-07, pa je pre rec o povratku igre a ne o novoj igri. Anakon je u nekoliko intervjua rekao da Rodzer ima kompletan arsenal udaraca, kao i raznovrsnost igre (all-court, koja kombinuje baseline, serve & volley i chip & charge). Osnovna greska je bila to sto Rodzer nije dovoljno miksovao igru i sto nije igrao dovoljno ofanzivano (dakle, isuvise fokusa na baseline i defanzivnoj igri).
Roger ima fizuzetno dobru tehniku kod izvodjenja svih udaraca i kod nacina na koji se krece po terenu (specificno kretanje je razultat dugogodisnjeg rada sa Pierom Paganinijem kao fitnes trenerom). Mnogi velikani tenisa i teniski eksperti su imali izjave da on ima najsavrseniju tehniku igre. Imate na YouTube gomilu klipova sa analizama njegovh udaraca i kretanja, neki od klipova su iz teniskih akademija (najvise Boletijerijeve i Muratogluove), gde se njegova igra uzima za primer u radu sa mladim teniserima. Ta sjajna tehnika je podloga za lakocu i harmonicnost koju on u igri ima i koja izaziva divljenje kod mnogih ljubitelja tenisa.

@Babola
Ako volite all-court i ofanzivnu igru u kojoj je miksovano sve od baseline do serve & volley, mislim da biste uzivali u igri Lejvera i Rousevala, a u kasnijem periodu Mekinroa, Edberga, i Samprasa (ali u prvoj polovini karijere, kasnije je servis postao isuvise dominantan i poeni cesto bas kratki). Kod zena svakako Margaret Kort Smit (zenski GOAT za 24 GS titule), Bili Dzin King i Ivon Gulagong (odlicna teniserka koja je nepravedno zapostavljana, verovatno jer je bila Aboridzinka a u to vreme je bilo jako tesko sa bekgraundom iz potpuno marginalizovane grupe biti priznat kao top sportista), a kasnije Navratilova. Imate na YouTube vrlo lepih klipova za sve navedene; za najstariju generaciju uglavnom sa mecevima na Wimbledonu.

Braca

pre 13 godina

@Vamos Nole
Bodriš Novaka, a veličaš Nadala. Ti si, prema pseudonimu, srpski Španac. Ima ih u Srbiji mnogo. Tačno je da je Nadal trenutno broj jedan (na listi, zapamti), a Federer je broj jedan u istoriji tenisa. Šta srpski Španci imaju na ovo da kažu?

MajaS

pre 13 godina

Draga Tanja, ja sam prosto zaljubljena u Nadala, ali sta on to ljudsko i emotivno pokazuje na terenu? Skupljene obrve i iskrivljena usta? Izvlacenje gaca i popravljanje kosice koja se nije niti izvukla? Covek se osmehne tek kad je dobio mec i to je to. Nije Federer bolji, nego vrhunski igraci, oni najbolji od najboljih, zaista retko pokazuju neke emocije dok igraju i u tome je deo njihove moci. Oni sto stalno nesto praskaju i koketiraju sa publikom trose dragocenu koncentraciju.

Vamos Nole

pre 13 godina

Mozda i jeste najbolji svih vremena,sa najvise titula,"najelegantniji","gospodin",ali Nadal je trenutno br.1. I to nema veze sa Rogerovim godinama,nezalaganjem,ili socivima,vec je jednostavno bo bolji u ovoj godini. Da ne pricamo o tome sto je Rafa pravi sportista,sto kao neki ne place kada izgubi,zato sto je pravi gospodin (pitanje da li bi Roger trazio celendz za zadnji poen,da je bilo obrnuto,a Rafa nije ni pomislio na to),i na kraju,u Nadalovim godinama,Roger je imao 6 GS titula,a Nadal vec 9. Vreme ce pokazati ko je stvarno (naj)bolji. Trenutno po titulama Roger,ali.......
Ceracemo se u 2011.
Vamos

Tanja

pre 13 godina

Rafin sam fan, ali mora se priznati da je sinoc bio nadigran u svim segmentima. You win some you lose some. Igra se svakako nastavlja, i tek kad obojica budu prestali da igraju tenis, znacemo ko je realno bio bolji igrac.

Apropo elegancije, neznojenja, neispustanja glasova...meni je bas to odbojno kod Federera. Kao osoba koja dok se seksa ne pusta glas od sebe, cuva svoj kameni izraz lica i odradjuje pokrete "tehnicki savrsene", ali bez emocije. Odaje utisak hladnog coveka koji na terenu pokazuje mehaniku i tehniku, ali "zero emotion".
Generalno zene vise vole Rafu bas zato sto je zivotan i strastven na terenu, a verovatno i van njega.

Jelena

pre 13 godina

@Sale Ars
Ocigledno tenis pratite tek poslednjih par godina, kad jedino Rodika mozete da navedete kao konkurenciju Rodzeru u prvoj polovini 2000tih. I verovatno niste ni gledali Rodikove meceve u periodu do 2006. Da jeste, tesko da bi Vam promaklo da je daleko bolje igrao nego u poslednje 3 godine. Za Safina, ocigledno, niste ni culi, a rec je o izuzetno talentovanom teniseru koji je u periodu 2001-2005 igrao bolji tenis nego sto ce Novak, Mari, Robin, Tomas i mnogi drugi ikada igrati. Isto vazi i za Nalbandijanovu igru u tom periodu (a i danas je, nakon silnih povreda i operacija, i te kako nezgodan protivnik i Rafaelu i Rodzeru). Blejk je za Vas verovatno tamo neki tenisercic, a covek je u to vreme igrao fenomenalan tenis i vazio za vecu nadu od Rodika, dok povreda kicme nije poptuno izmenila njegovu karijeru a i zivot. A ni Moju niste gledali npr. u periodu 2001-2003, kad je imao igru na kojoj bi vecina trenutnih top 10 igraca mogla da mu pozavidi.
Kad ste vec propustili da tenis pratite u ovom periodu, bilo bi dobro da se pre komentarisanja o konkurenciji na netu informisete o tome ko je sve i koliko dobro igrao tenis tih godina.

Jelena

pre 13 godina

@Sale Ars

Posto ste se ponovo referirali na moj komentar, evo i mog odgovora. Poslednjeg, jer zaista ne vidim svrhu dalje rasprave.

Izvinite, ali nemojte mi pripisivati ono sto nisam napisala. Spadam u osobe koje vrlo vode racuna da sto preciznije formulisu ono sto zele da kazu/napisu. Da ponovim ono sto sam vec napisala: Rafa je izuzetan (mogla sam da napisem sjajan ili vanserijski, jer to takodje mislim) igrac i vec sada je BEZ SUMNJE (da napisem sad i velikim slovima, da bude uocljivije) medju VELIKANIMA tenisa. Gde Vi u ovome vidite osporavanje Rafe?

Ono oko cega se u misljenjima razilazimo je: da li je Rafa vec SADA i jedan od NAJBOLJIH MEDJU VELIKANIMA (da opet podvucem). Vase je misljenje da jeste i zasnivate ga na porjekciji Rafinih rezultata iz ove sezone na naredne sezone. Moje misljenje je da SADA JOS NIJE, ali da ima realnu SANSU DA BUDE. Da li ce tu sansu uspeti da pretoci u rezultate u narednim godinama, ne mozemo znati ni Vi ni ja. Ja sam upravo i napisala da treba sacekati da Rafa svoj potencijal, koji NESPORNO ima (da i ovo sad podvucem) realizuje, pa tek onda konstatovati da li je jedan od NAJBOLJIH u istoriji tenisa.

Prvenstveni razlog za moje komentare Vama su kriterijumi koje ste koristili da potkrepite Vasu tvrdnju da je Rafa bolji teniser od Feda.
Vi ste kao argument naveli slabu konkurenciju u periodu 2001-05 a jaku konkrenciju poslednjih par godina. Ja sam kao argument da konkurencija tada nije bila slabija navela da ondasnja konkurencija ima za sada jos uvek bolje rezultate od ove danasnje. Imate li vi objektivne pokazatelje (GS titule, ukupan br. titula, br. nedelja i zavrsenih sezona na 1. mestu i sl.) da potkrepite Vase misljenje da je bilo ko od ternutnih top 10 (osim Feda i Rafe) za sada bolji od Safina, Lejtona i Moje? Imate li objektivne pokazatelje da potkrepite miljenje da su Sod i ostalih top 10 ispod njega po rangu za sada bolji od Nalbija i Blejka? Umesto sto navodite konstantnost koja je problem bila i kod ondasnje i kod sadasnje konkurencije. I sto Safinovu mentalnu nestabilnost generalizujete na sve ostale ondasnje top 10 igrace, iako ona kod njih nije postojala.
Takodje ste kao argument naveli h2h koji Rafa i Fed imaju. Ja ponavljam prethodni argument: u tenisu su merilo uspesnosti titule (GS, masters finala, ukupno) i 1. pozicija (sezone zavrsene kao br. 1; nedelje kao br. 1), te ostali rekordi; a h2h nije merilo, vec detalj.
Sad kao novi kriterijum uvodite ko je do odredjene godine ostvario koje rezultate. Razliciti teniseri svoju igracku kulminaciju imaju u razlicitoj starosnoj dobi. Lejton je vrhunac karijere imao sa 20-21 godinom zivota. Sod je u period koji je vrhunac njegove karijere usao prosle godine u 25. godini zivota. A npr. Ljodra svoj vrhunac ima sad u 30. godini zivota. Fed je kao igrac sazrevao sporo, a Rafa brzo i koju starosnu dob u toj situaciji predlazete kao tacku poredjenja? I na osnovu kog objektivnog, a ne proizvoljnog i po sopstvenoj volji odredjenog, kriterijuma?

I sta Vam znaci to da bi Rafa imao 15 GS i 25 mastersa i h2h sa Fedom 21:1 da ima bolji servis? To je "argument" jednako besmislen kao i "argument" da bi Fed imao npr. 15:7 h2h sa Rafom i npr. 3 titule na RG da ima igru koja vise odgovara za sljaku. Obojica NEMAJU to sto bi im bilo potrebno i svaka diskusija na nivou sbbkbb je potpuno iracionalna projekcija zelja navijaca. Isto kao sto je i projekcija navijackih zelja kad se "prorokuje" da ce Rafa za 2-3 godine imati vise od 16 GS; ili da ce Fed do kraja karijere imati 20 GS. Niko od nas ne zna sta ce se u narednim sezonama izdesavati, pa su diskusije tipa sta ce biti ako bude potpuno besmislene.

Sustina svih mojih argumenata se moze svesti na jedno pitanje: Zasto je potrebno koristiti kriterijume koji se baziraju na subjektivnim procenama i na zeljama, kad u tenisu postoje objektivni kriterijumi za merenje uspesnosti rezultata?

Rafa je na pitanja novinara nakon USO (dakle, nakon sto je osvojio svojo 9. GS titulu i realizovao GS karijere) da li je bolji od Feda rekao (a evo i linka za ceo tekst na BBC sajtu; nadam se da kredibilnost izvora necete dovoditi u pitanje: http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/8996093.stm): Asked about Federer's tally of 16 Slams, he said: "It's very far. For me, it's too far to think about that."... "I think talk about if I am better or worse than Roger is stupid."... "The titles say he's much better than me, so that's true at the moment,"... "I think it will be true all my life."... "Being better than Roger - I don't think it's the right moment to talk about that because I don't think that."

Potpuno sam saglasna sa Rafom. U ovom trenutku je rano raspravljati na tu temu. Za par godina, kad obojica, nakon realizacije svog igrackog potencijala, budu zavrsili karijere, tek tada ce se njihovi rezultati moci porediti na osnovu kompletnih i objektivnih parametara.

Krle

pre 13 godina

@Vamos Nole
Federer nije pravi sportista, a Nadal jeste. Vamos Nole, ne lupaj gluposti, ako imaš mozaik. Koliko je nagrada dobio za fer-plej, malo je igrača koji ga ne cene, godinama je predsednik njihovog udruženja. Vamos Nole, ne lupetaj. Ove su španske serije toliko uticale na ljude u Srbiji, da mi je muka kad vidim da "većinska Srbija" navija za Špance u svim sportovima. Po čemu su to oni nama bliski i dragi? Samo španske serije, nema druge. I naša se lepa Ljovisna prvo zaljubila u "Verdaskoa". Užasavam se španske groznice.

Maja

pre 13 godina

Tanja, Federer ne pokazuje emocije!?More biti da sam ja plakala na AO 2009, na Wimbldonu 2003, pa AO jel bese 2004...
ah da, nije on emotivan, jok robot je, verovatno stavi luk u oci da mu krenu suze...

Vladan R

pre 13 godina

@ sale ars

Ti naravno kao svi navijaci Nadala gledas samo jedan ili dva pokazatelja, mada su i oni krajnje problematicni. Sto se medjusobnog odnosa tice dva pitanja, pod jedan gde je Nadal bio u finalima US 2005, tj AO i USO 2006 i 2007. Onda pitanje da li zaista mislis da bi odnos pobeda bio toliko povoljan za Nadala, da je uspeo da se nekako dovuce do tih finala. I sam znas da ne bi. Nemoj samo da mi pricas kako Nadal tada nije bio formiran igrac jer je tokom tih godina osvojio 3 RG i igrao dva F na W. Taj argument da je Nadal bolji jer ne gubi finala, vise govori i o tome da je Nadal igrao na mahove ili pre svega samo na jednoj podlozi, ali najbolji su oni koji imaju kontinutete igara na svim podlogama kao sto je recimo: 23 uzastopna GS polufinala Federera ili 10 uzastopnih finala od W 2005 do FM 2007 uz 8 titula (od tih 10 finala Rafe nije bilo u vec pomenutih 6), odnosno 8 uzastopnih finala od RG 2008 do AO 2010. O GS trofejima sve je receno, ali sta cemo sa brojem nedelja na prvom mestu, odnosno sa uzastopnim brojem nedelja na mestu br 1? Na mastersima Nadal jeste za nijansu bolji, ali sta cemo sa odnosom 5:0 u osvojenim zavrsnim mastersima gde igra osam najboljih, i pod pitanje gde je Nadal bio u prethodna cetiri finala zavrsnih mastersa. Sa onih 6 vec dva puta pomenutih GS finala u peiodu 2005-2007 to je 10 finala u kojima Nadal zbog poraza od raznoraznih i koje kakvih nije bio sa druge strane mreze, a u kojima bi tesko uspeo da ostvari makar i jednu pobedu, sto jos vise dezavuise njihov medjusobni skor. Dakle u uslovima kada jedan igrac za razliku od najveceg rivala, godinu za godinom, na pola turnira tokom jedne godine kiksira u ranoj fazi, a na drugih pola ostvari 60tak % pobeda u direktinim duelima, onda ti medjusobni dueli ne da nisu pokazatelj da je sve ukupno bolji nego je upravo suprotno. I za kraj molim te pusti me te price da je Federeru konkurencija bila losa, jer Nalblandijan, Safin pa cak i Rodik odnosno Huit, kao i Agasi iako na zalasku karijere u to doba to nisu. Konkurenciju je samo izgledala losa, posto ju je on unistio i oducio od tenisa tokom godina apsolutne dominacije. Usput evo i nekoliko primera koliko medjusobnio skor ne kazuje prakticno nista. Burhera ima medjusobni skor bolji i od Federera i Sampras pa niko normalan ne tvrdi da je bolji od njih. CZ ima poztivan skor u mecevima sa LFC, dva meca dve pobede po 2:1. Ipak slozices se da odnos osvojenih KES odnosno LS od 5:1 ima veci znacaj. Slicno je i Hajduk bolji od CZ u medjusobnim susretima, ali to opet ni na koji nacin ne znaci, da je uspesniji kao klub. Dalje titule u individualnom sportu su mnogo merodavnije za proglasavanje najboljeg nego sto je to slucaj u ekipnim sportovima, pa poredjenje sa Dzordanom Maradonom itd ne stoji. I na kraju najbolji vozac svih vremena nije ni Fandjo a jos manje Sena, vec Sumaher bez obzira da li jeste njegov navijac ili niste. Da naglasim da sam ja u onoj drugoj grupi.

ja

pre 13 godina

Stvarno ste smesni sa tim medjusobnim skorom.
Jeste taj skor 14:8 za Nadala , ali na koji nacin?
Na sljaci Nadal vodi sa 10:2 u pobedama.
Na travi je 2:1 za Federera i na betonu 4:3 za Federera.
Cinjenica je da je Nadal jako los na betonu pa retko kada uopste i stigne do susreta sa Federerom.
Da nije tako i da su odigrali 15 meceva na betonu umesto na sljaci, sada bi taj skor bio 20:5 za Federera.
Nadal protiv Djokovica na betonu ima negativan skor (7:5). I protiv Mareja u poslednjih 6 meceva ima 4 poraza i 2 pobede.
Protiv Davidenka na betonu ima 5 poraza i jednu pobedu.
Protiv Del Potra ima 3 poraza i 2 pobede.
Cak i protiv jednog Juznog ima 4 pobede i 4 poraza.
Sa Soderlingom je odigrao jedan mec na betonu i taj mec izgubio.
Protiv Rodika ima 4 pobede i 4 poraza.
Kao sto vidite ne postoji ni jedan ozbiljniji teniser protiv kojeg Nadal na betonu ima pozitivan skor.
Ove godine je sve do ovog zavrsnog mastersa na betonu imao samo jednu jedinu pobedu protiv top ten tenisera (onu protiv Djokovica na US Openu).
Ne zaboravimo kako je i na ovom zavrsnom mastersu pravio pobede.
U prvom mecu protiv Rodika vec je bio pred porazom. Izgubio je prvi set, Rodik vodio 5:2 u drugom i na kraju se nekako izvukao kroz tai brejk drugog seta.
Protiv Djokovica da se ne lazemo ne bi imao nikakvih sansi da Novak nije imao onih problema sa socivima.
I protiv Mareja se izvukao bukvalno na jedan poen.
U mecu sa Federerom je napravio citavih 10 vinera u 3 seta.
Zar neko normalan misli da on moze sa 10 vinera da pobedi Federera na betonu???
Pa pravo je cudo kako je uopste osvojio i onaj drugi set.
Rafa je bio i ostao obican sljaker, koji s vremena na vreme uspe da napravi nesto i na drugim podlogama, ali 90% toga sto napravi je bukvalno na srecu, a ne na neko znanje i dobru igru.

Pominjete njegovih 12000 bodova, a niko se ne seti da pogleda na koji je nacin Nadal osvojio tih 12000 bodova.
Osvojio je 3 mastersa i 3 gren slema za redom i tih 6 turnira nosi 9000 bodova od ovih 12000.
Sva 3 mastersa su bila na sljaci, podlozi na kojoj jedino dobro igra. Osim toga na ta 3 mastersa je odigrao samo jedan jedini mec protiv nekog tenisera iz prvih 10.
Na RG je stigao u finale a da nije imao ni jednog protivnika iz prvih 20.
Na US Openu je u polufinalu igrao sa Juznim i u finalu pobedio Djokovica (jedina pobeda vredna pomena).
Na Vimbldonu je uz mnogo srece stigao do finala.
Zaboravili ste kako je uz pomoc mreze spasao set loptu protiv Mareja u drugom setu i umesto da bude 1:1 bilo je 2:0 za njega.
Da je izgubio taj drugi set, garantujem vam da bi izgubio i ceo mec i da bi Marej umesto njega bio u finalu.
Vrhunac svega je bilo finale protiv Berdiha (tada 13. igraca na listi).
Kad malo bolje sve ovo pogledamo dolazimo do proste konstatacije da Je Rafa skupio ove bodove i dosao na prvo mesto uz svega 5 pobeda nad top ten teniserima, od cega je bar 3 pobede napravio uz nevidjenu srecu.

Ok, ove godine mu se posrecilo, ali ne verujem da se sledece godine ovako nesto moze ponoviti.
Osvojice mozda nesto na sljaci i to ce biti sve. Ali uz ovako losu igru na brzim podlogama ne verujem da ce kraj sledece godine sacekati ni medju prvih 5.
Vise ni na sljaci nije dobar koliko je nekada bio.
Ove godine je malo falilo da i na toj podlozi izgubi neke meceve od tenisera kao sto su Gulbis, Almagro...
Sta mislite kako ce sledece godine prolaziti na sljaci ako bude morao igrati sa Djokovicem, Federerom, Soderlingom i jos nekim teniserima?
O ostalim podlogama da i ne pricam.
Na US Openu i Vimbldonu ce i polufinale za njega biti veliki uspeh.

Realno postoji samo jedan najbolji teniser a to je Federer.
Drugu kategoriju cine teniseri poput Djokovia, Mareja i jos par njih, A Rafa po meni spada tek u trecu kategoriju.
To sto je on na prvom mestu, sto ima toliki broj bodova je samo stvar matematike i srecnih okolnosti koje su ga pratile.
Ja samo gledam njegove meceve i kad ga vidim kako lose igra uvek se zapitam, kako se uopste taj covek nalazi i medju prvih 10 sa tako losom igrom.
Da nije tih turnira na sljaci nikada on ne bi ni zavirio medju 10 najboljih tenisera.

Milos

pre 13 godina

@Sale Ars ... Ne bih se slozio s tobom u medjusobnom skoru Nadala i Federera jel velika vecina tih meceva je odigrana na sljaci, Rafinoj najomiljenioj podlozi, gde je on ubedljivo najbolji teniser svih vremena.Pitam se koji bi skor bio da su i na drugim podlogama igrali kolko i na sljaci.

Nina

pre 13 godina

Nadal 12.450 poena,Federer 9.145 poena.Mala razlika,nema sta.Cikice Rodzeru,dok Rafa pobedjuje cele godine ,ti uzmi neki turnir na kraju.Cisto da te Mirka ne prebije.

MajaK

pre 13 godina

@MajaS
Sjajno ste govorili o zaljubljenosti u čoveka koga ne poznajete (ja sam tu videla finu ironiju), ali ste lepo opisali njegovu živahnost na terenu. Zanose se Ljovisne, inače Gaćan je zaista veliki igrač. Navijam za Federera, imponuju mi njegova umetnička igra i gospodstveno ponašanje. Vaše zamerke Fedu više su svesno traženje ravnoteže u pisanju, nego što imaju osnova; ipak je on Švajcarac i sin bivšeg direktore "Cibe" u Bazelu (čuvena svetska hemijska i farmaceutska firma). Nisam ni prosto ni složeno zaljubljena u njega, jer ga ne poznajem. Čao (talijanski).

diego

pre 13 godina

Nadalova izjava od pre par meseci, koju je Viskovic pomenuo na prenosu, govori sve. Tamo pre Roland Garrosa su ga pitali da li sebe smatra za najboljeg igraca svih vremena. On ih je zapitao da li se oni razumeju u tenis uopste, kako on moze biti najbolji kada ima 6 grand slam titula (tada je imao 6), dok Roger ima 16! Ova izjava najbolje govori o ova dva velikana, ne samo o tome kakvi su teniseri vec i kakve su licnosti!

Jelena

pre 13 godina

@Sale Ars
Tacno je da Safin i Nalbi nisu imali konstantnost, ali nemaju je ni teniseri koji su sada u top 10 (osim Rafe). I oni igraju promenljivo; ponekad ispadnu na pocetku znacajnih turnira, a ponekad zablistaju i budu u zavrsnici. Iako nisu imali (a nadam se da i nece) povrede i duza odsustvovanja kao pomenuta dvojica, sto je i te kako vazno za konstantnost. Uprkos svemu je Safin po rezultatima bolji od svih sadasnjih top 10, osim Rafe i Feda. A Nalbi je bolji od svih osim pomenute dvojice, te Novaka i Marija. Lejtona sam previdela u prethodnom komentaru; i on je po rezultatima bolji, i to mnogo bolji, od sadasnjih top 10, osim Rafe i Feda. Moja jeste do kraja ostao specijalista za sljaku, ali je na toj podlozi imao konstantnu igru, a po ukupnim rezultatima je za sada jos uvek bolji od svih top 10, osim Rafe i Feda. Blejk ima mozda i najtragicniju sudbinu u istoriji tenisa (slomio vrat na treningu, godinu dana proveo u bolnici prikovan za krevet i prognoze lekara su bile da ce mozda ostati paralizovan do kraja zivota); iako je njegova karijera bila definitivno uzdrmana povredom, ne moze se osporiti cinjenica da je imao sjajnu igru i da je cak i sa ovim faktorom povrede i odsustva za sada jos uvek bolji od Soda i ostalih ispod njega u top 10.
Upravo su Lejton, Nalbi i Safin igraci koji NISU u periodu 2001-05 imali problema kad su igrali sa Fedom. Nalbi je imao pozitivan n2h do 2005. i te godine ga pobedio na masters finalu. Lejton je do 2004. imao pozitivan h2h, a kasnije dosta tesnih meceva. Obojica jos uvek imaju vise pobeda protiv Feda od Novaka i ostalih top 10, osim Rafe (Mari ima jednak broj). Safin je uspeo 2005. da na AO uradi isto sto i Novak 2008. - da pobedi Feda u polu-finalu i zatim osvoji titulu; a Fed je bio u mnogo boljoj formi na AO 2005. nego 2008. Blejk je do 2006. uglavnom imao prilicno tesne meceve (dakle, nije se predao bez borbe), a uspeo je i da ga pobedi na OI 2008.
Naravno da ce Fed uvek reci da igra danas bolji tenis nego tad. Zar mislite da se nakon 13 profesionalnih sezona i preko 1000 odigranih meceva samopouzdanje i motivacija moze odrzati, a da ne misli tako? Pored toga, treba pazljivije citati njegove izjave i po mogucnosti u originalu, jer se on jasno referira na turnire/meceve kad igra u top formi i svoju igru u najboljem izdanju, a ne generalno kako ste Vi shvatili.
Imate li neki link za izjave da je danasnja konkurencija bolja od one iz perioda 2001-2005? Nisam imala priliku da procitam poredjenja ova 2 perioda. Bilo je dosta izjava da je "dvoboj" Feda i Rafe, koji je u punom sjaju poceo 2005., znatno pojacan novopridoslom konkurencijom od 2007-08, pre svega sa ustaljivanjem Novaka i Marija u top 5 (Del Potro, Sod i Tomas su za sada igraci koji zablistaju u nekom trenutku, da bi potom pali na prosek). Ali, to je nesto sasvim drugo od ovoga sto Vi tvrdite. Inace, ni jedan ozbiljan strucnjak nece periode u kojima se igra razlicit tenis tako olako porediti, jer bi to bilo neozbiljno. Mnogi "strucnjaci" tvrde i da Borg ili Sampras ne bi mogli da se nose sa danasnjom konkurencijom, jer nemaju igru koja danas u tenisu dominira. A pri tom im ne pada na pamet da bi pomenuti, da danas igraju, igrali drugaciji tenis nego sto su tada igrali, pa je samim tim takvo "strucno" misljenje potpuno besmisleno.
Rafa je izuzetan igrac i vec sada je bez sumnje medju velikanima tenisa. Ali, jos uvek nije medju najboljima od velikih. Fed vec jeste. Rafa ima ozbiljne sanse da takodje bude. Da bi to postigao, morao bi da osvoji jos bar 5-6 GS titula, da zavrsi jos bar 2-3 sezone kao br. 1, da ima bar 200 nedelja kao br. 1, da osvoji bar 2-3 masters finala, jos bar 25 titula ukupno... Jer, to su kriterijumi za uspesnost rezultata u tenisu; a ne h2h, koji je detalj za 1 recenicu. Rafa je nekoliko puta izjavio da je Fed bolji od njega, da samo treba pogledati rezultate koje imaju.
Mislim da bi sa diskusijama o tome ko je bolji Fedovi i narocito Rafini fanovi (koji ih najcesce i zapocinju) trebalo da sacekaju da Rafa u narednih par godina pokusa da potencijal da udje u krug najboljih medju velikanima, koji nesporno ima, ostvari.

marconio

pre 13 godina

Ovo sto je Fed prikazao ove nedelje je ubedljivo njegov najbolji tenis u zivotu koji igra u svojoj 30-oj godini.
Cinjenica da je Rafa odigrao danasnji mec ispod svog proseka iscrplen duelom sa Marejem.
Rafa je ove sezone dokazao da je bolji teniser osvojivsi 3 od 4 GS titule na razlicitim podlogama i tu nista nije sporno.
Takodje ono sto je cinjenica je da ce za 3 godine ako povrede zaobidje realno imati preko 16 GS titula to takodje nije sporno.
Federer mozda iga najelegantniji i najlepsi tenis za gledanje ali u teniskoj istoriji bice iza Rafe sto je isto tako vredan rezultat.
Nole uzmi DK i jos jedan GS i ti si moja ocekivanja ispunio.

Ivana

pre 13 godina

@Srdjan
Izgleda da ne znate da su i Rafael i Novak u ovoj sezoni (a i u prethodnim) takodje igrali turnire serije 250: Rafael 3 (Doha, Queens, Bankok), Novak 2 (Beograd i Queens). I ocigledno ne znate da teniserima od vajkada ovi turniri sluze za uigravanje i podizanje forme za GS i masters 1000 turnire.
Takodje, sva 4 GS turnira su jednako rangirana i na sva 4 se osvaja isti broj bodova. Razlike postoje u tradiciji i prestizu koji imaju. Tu je Wimbledon bez premca, kao najstariji GS turnir (od 1877.), kao jedini GS koji se igra na travi a trava je podloga na kojoj je tenis kao igra i nastao, i kao GS za koji ce ogromna vecina tenisera i teniserki reci da im je cilj da ga osvoje. Ostala 3 GS turnira, ukljucujuci i RG, imaju manju auru od Wimbledona i ne postoje neke razlike u prestizu. Inace, za Vasu informaciju, USO je stariji turnir (od 1881.) od RG (od 1891.); AO je "najmladji" (od 1905.).
Mars i Australiju kao bazu USA ne bih komentarisala, jer nemaju veze ni sa tenisom a ni sa racionalnom argumentacijom. Konacno, ne bi bilo na odmet da poradite malo na gramatici.

Vladan R

pre 13 godina

@ sale ars

Imas neku svoju imaginarnu istinu i mislis da je nekakvim kvazi zakljuccima mozes dokazati, ali se na tvoju zalost imaginarno je u prevodu nepostojece. Intresuje me kako neko nije najbolji u svom vremenu ako ima 16 GS titula. U kom ih je vremenu osvojio,ako ne u svom. Po tebi osvojio ih je u nekom imaginarnom vremenu, pa bih voleo da me prosvetlis i mi pojasnis u kojem. Ne bih da se ponavljam ali moram. Pa ne moze medjusobni skor 8:14 imati vecu tezinu od odnosa 16:9 u GS titulama i 5:0 u masters kupovima. A sto se tice kompleksa, koji njegovi vrsnjaci imaju protiv njega, tu si u pravu da ga imaju. Ali opet ne vidis glavni razlog za to. Pa nije im to urodjena mana pa se kao nesto rodili sa tim. Jednostavno u periodu dominacije Federer je igrao toliko dobro da im je kvalitetom igre nabio komplekse, jer je delovao nepobedivo. Dalje jeste Nadal u dva maha pre i posle povrede odigrao 7-8 fantasticenih meseci tenisa. Ali je Federer na takvom nivou igrao pune tri(cetri) godine od 2005(2004) do 2007. Stoga to je jos jedna stvar u Federerovu korist. Naravno ako Nadal odigra dovoljno kvalitetno naredne dve tri godine pa osvoji jos 6 ili 7 GS titula,onda bi se moglo poceti sa diskusijom ko je najbolji svih vremena. Ovako samo na osnovu skora od 14:8, najblaze receno, naivno je tvrditi tako nesto.

Nela

pre 13 godina

@Sale Ars
Tvoj tekst je jedna duga konfuzija. Deluje dadaistički, a to znači nerazumljivo. Dadaizam je književni pravac, osnivač Tristan Cara, francuski pesnik rumunskog porekla, koji je dao definiciju dadaizma: "Dada je ništa, ništa, ništa." I tvoj tekst je ništa, ništa, ništa. I vrlo je nepismen. Katastrofa. Neka ti devojka za rođendan kupi pravopis, bez njega ćeš na sajtu propasti. Ne znam zašto je čekala deset godina. A što si toliko zapeo da dokažeš nedokazivo - da je Nadal bolji. Svet kaže da je Fed najbolji u istoriji i Sampras to kaže. On nije dadaista, pripada realističkom pravcu u literaturi i tenisu.

nikol dž.femija

pre 13 godina

Čestitke Federeru!

Igra lep tenis i uvek je takav i igrao, uvek je puno razmišljao i to se kod njega uvek videlo.

Ono što je zanimljivo je da - ovoga puta Nadal nije bio u vrhunskoj formi a ni Novak, pa ni Soderling kao peti. Marej je bio najbolje spremljen od ovih i steta sto nije bio u finalu, mislila sam da ce imati jos jedan mec protiv Feda. Naravno dobro je zbog Novaka sto ga je dobio Rafa.

Sada možemo reći i to - da je Rafa bio u svom najboljem izdanju i da je Novak bio u svom najboljem izdanju NE BI FED osvojio trofej, ali uvek je tako, nikada nisu svi u istoj formi. Zanimljivo je da i Fed od nekoga gubi 10 i veše puta - od Rafe 14 poraza, zvuči nestvarno, ali eto moguće je.

Naravno, BRAVO za Feda, svaka čast, svi mu mogu samo čestitati, to je sve posao, ljubav nema veze s tim.

Ana

pre 13 godina

Pa Federer je svajcarski robot,a roboti ne stenju.Eto i on osvoji turnir,a gde su gren slemovi ove godine?Nadal je praznik za oci,a igru koju on ima drugi mogu samo da prizeljkuju.

Otac Jevrosim

pre 13 godina

Arse, "preko" jedanaest godina zabavljaš se sa devojkom a još se nisi oženio. Nemoj da se igraš, jednog dana uzeće ti je jaran najbolji. Ja ću da vas venčam.

Nebojsha Antonijevic

pre 13 godina

Kako olako otpisujete naseg Novaka kao da je on niko i nista
jer ga ono dvoje prvih vise cene
nego vi.! Rafu dobio 7 puta, i Rogera 7 puta malo li je?

Saša

pre 13 godina

Ma kakav masters turnir, kakvi bakrači! Vreme je uvek na strani mlađeg, pod uslovom da ga ne omete neka ozbiljnija povreda Španac će na kraju da pregazi Švajcarca kao plitak potok u ukupnom međusobnom skoru 1000%

vukR

pre 13 godina

Sad je kao Federer objasnio,a sto ne pogledate godinu u nazad? 3 grand slam-a,mislim da ne treba da se dovodi u pitanje ko je najbolji igrac na planeti trenutno, ali u svakom slucaju mislim da je ovo najvece rivalstvo u istoriji tenisa,svaka cast i Nadalu i Federeru.

Delboj

pre 13 godina

(Sale Ars, 29. novembar 2010 13:31)
ccc. Marat Safin, Gustavo Kuerten, Lleyton Hewitt, Yevgeny Kafelnikov, Carlos Moyá, Patrick Rafter, David Nalbandian... E pa Sale moj, sad za sad svi ovi igraci koje sam nabrojao su bolji od Djokovica ili Mareja.
Makar dok ovi ne dokazu suprotno i uzmu po par Gren slemova (Djokovic jos jedan).
Poodavno je postavljeno pravilo u tenisu, najbolji teniser na svijetu je onaj koji osvoji najvise gren slemova. Zato, Nadal ako hoce da bude bolji od Federera mora da osvoji 17, jos malo vise od pola.
Necemo sad da pisemo o pretpostavkama koliki bi skor bio izmedju Nadala i Federera da Nadal ima 30 godina a Federer 23.

Srdjan

pre 13 godina

@Lignjoslav
Ne bih da trosim reci na tvom karakteru i osobinama koje ti na zalost nemas ni jednu jer ako to uradim moderator nece objaviti komentar.
Jeste zamisljam sad i ja da je Nadal jedna velika nula ali kako.Nula je okrugla kao zemaljska kugla. A u toj nuli pistoji 1 teniser i jedan momak,a to je broj 1 i to je Rafa.E taj broj 1 je u tvojoj zamisljenoj nuli citaj (zemlji)Rafa koji ti zlobom ne mozes da vidis.Lignjoslave izbaci 'nj' a dodaj 'j'savrseno ce ti stajati nick name.

Tanja

pre 13 godina

@Danica: Gospodjo, ne da vas se tice, ali imam 37 godina i smatram sebe vrlo odraslom.

Ne dopadaju mi se sportisti koji ne pokazuju emocije. Tacka.
Federera je lepo posmatrati, ali isto tako je lepo posmatrati i lutku u izlogu. Dosadan je. Ne samo Nadal, nego i svi drugi jaci teniseri pokazuju nesto ljudsko kad igraju i meni je to interesanto. Federer je dosadan. Sta ima da mi se kaze "kad porastem"?! Cemu tako snishodljiv komentar? Svako ima pravo na svoje misljenje. "Gospodin covek" treba da bude u restoranu, pozoristu, na izlozbi, a ne na sportskoj utakmici. Taj njegov manir u sportu deluje izvestaceno.

Milos

pre 13 godina

@Vladan R Samo da se nadovezem na komentar na to sto je Nadal u blagoj prednosti na mastersima,sta bi bilo da se kojim slucajem igra godisnje 3 mastersa na travi,koliko bi onda titula imao Roger?

Sale Ars

pre 13 godina

Malo radosti i za navijace "Fedexa". Nego da oni premeste sve turnire u zatvoreno pa da naduvanko stigne sljakarosa jer mu ovako nesto ne ide. Na tri poraza dodje i pobeda ali kako to kad je on najbolji. Cekajte najbolji, a nije najbolji ni u svom vremenu jer u direktnom okrsaju ima duplo manje pobeda, cudno!? Tuzno je sto ne vidite da Federer mora da ima prvi servis oko 90%, a Nadal oko 60% da bi ga dobio. "Vamos Rafa" kako ga neki zovu kad igra na najvisem nivou, Roze ima oko celih 10% sanse da ga dobije, a jos ako je na tri seta, procenat se jos smanjuje, na celih 5%. Pa cekajte kako kada je ovaj najbolji ili nije, sad sam se zbunio?

To sto mnogi pricaju za doticnog da je najbolji, bilo bi isto kada bi za MJ-a govorili da je najbolji. Pa cekajte MJ to i jeste ali u vreme vladavine nije gubio najvaznije meceve, a kamoli finala, ni od koga, a kamoli najvecih protivnika (skor je 6-0, a bio bi i veci da se nije povlacio). Ako neko zeli da pomene Pistonse, tacno ali niko nije od same pojave zaseo na presto, govorimo od momenta pocetka vladavine. A taj vas ustogljeni ima negativan skor sa sljakrosem od samog starta. Izvinte sto se tenis igra i na sljaci (meni je npr. tu najbolji, ne radi Nadala, posto je tako bilo dok jos nisam ni znao za njega). Nego da date predlog da se ista ukine, mozda Federer i odrzi ovaj odnos pobeda i poraza, ovako bogami tesko, sad ce opet par poraza u nizu.

A da samo titule govore ko je najbolji, pa onda ni Maradona, Pele ili Krojf (kako ko vise voli) ne bi bili najbolji, MJ, Medzik ili Dr-J ne bi bili najbolji, Sena ili Fandjo ne bi bili najbolji, a da izvinte Tenis je individualni sport. Nego sta bese ono pre uvodjenja Sokolovog oka? Ko se bunio jedini iz vrha, pitam se zasto? Zasto ako je najbolji? Najtrofejniji i najbolji nije uvek, cak sta vise, retko je povezano. Da je Federer imao ozbiljnu konkurenciju koju danas ima Nadal, imao bi trofeja maksimalno koliko ima i Nadal danas, a verovatno i manje. Onaj ko smatra da je Rodik bio neka konkurencija, taj o tenisu nema blage veze. A o tome sta bi bilo da je Rafa imao servis s pocetka kao danas ili jos gore u klasi nekih servera, pa tu ne bi ni bilo takmicenja. Zato radujte se dok mozete u tako retkim trenutcima, nemojte likovati.

I za kraj najbitnije, koliko finala su odigrali medjusobno i koji je skor u njima? To je najveci pokazatelj. Najveci ne gube u finalima od bilo koga, posebno ne sa tolikom razlikom. Ali ima nas raznih, cak i takvih kojima konkurencija nije bitan faktor u velicanju necijih uspeha. Pa ima cak i onih kojima je Kobi bolji od Majkla, ma stvarno nas ima svakakvih. Nego mora da ni Borg onda nije valjao nista. Ma ko izmisli sljaku uopste?

Snijeg se topi

pre 13 godina

Znači tako: polupismeni Srdjan jurne na mene agresivno jer sam pomenuo Nadalovog lekara i njegovo upozorenje da čuva kolena, pitao sam ga ko mu daje pravo da bude nevaspitan i nasilnički nastrojen, niste objavili. Kako možete tako da postupate? I kad sam mu naveo primere njegove nepismenosti, ni to niste objavili. Vidim, objavili ste nečiji komentar u kome mu se savetuje da "poradi na gramatici". Što da mene od nepismenoga brani neko drugi, a moje pravo vi zakidate!? Nemojte molim vas, to jednostavno nema smisla!

Tanja

pre 13 godina

Kao prvo, pitanje: da li su subjektivni komentari zabranjeni? Kao drugo: pokazite mi jednog navijaca nekog sportskog kluba ili pojedinca koji nije subjektivan kada sunjegovi "sportski miljenici" u pitanju". Kao trece: ovde vidim sve sam teniski strucnjak do strucnjaka komentarise, sve sami doktori tenisa. Ajte bre molim vas :))) I komentari Fedovih fanova su podjednako subjektivni, velicate ga do zvezda. Ja rekoh, kada je reci o tenisu - obojica su vrhunski igraci, a skor cemo moci da pravimo tek kada i jedan i drugi zavrse karijeru, po meni to je logicno. Sve dok obojica igraju, gubice i dobijace, to je normalno u sportu.

Sto se tice licnosti, odnosno onoga sto se kao licnost pokazuje na terenu, dopadljiviji mi je Nadal, deluje strastvenije, borbenije, posvecenije, energicnije, emotivnije. I da vise mi se dopada Nadal i navijam za njega uvek, to je subjektivno, pa sta s tim?!

Pada snijeg

pre 13 godina

Sa uvažavanjem i respektom cijeli teniski svijet je odao priznanje Federeru kao jednom od najslavnijih igrača koga je ova igra ikada imala.Međutim da li Nadal može da ga prevaziđe po broju osvojenih trofeja,činjenica je da može.Federer sa ovom ima ukupno 66 osvojenih titula,od toga 16 grend slemova(6x Vimbldon,5x US open,4x Australijen open, i 1x Rolan Garos),24 titule iz masters serije i 16 iz serije 500 i 250,a sve to u svojoj 29 godini zivota,a 12 godini profesionalnog ATP teniskog staža.
Sa druge strane Nadal ima 43 osvojene titule,a od toga 10 gren slemova(6x Rolan Garos,2x Vimbldon,1x US open i 1x Australijen open),18 titula masters serije i 15 titula iz serije 500 i 250.Sve to u svojoj 24 godini,a 9 godini profesionalnog ATP staža.
Međusobni dueli između Nadala i Federera su 14 : 8 na strani Nadala.
Uzevši ovu statistiku u obzir i uporedivši njihove godine i osvojene trofeje apsolutno je jasno da Rafael Nadal ima šansu da u perspektivi prevaziđe i Federera po broju osvojenih ne samo ukupnih titula nego apsolutno kategorijski gledano od onih najvećih do onih najmanjih.
Uzevši ovu statistiku u obzir možda i nalazimo motive Federerovog i daljnjeg kontinuuma u današnjem tenisu,jer je u jednu ruku i sam Rafael Nadal svojim brojem titula na neki način motivisao i Federera da još traje i istrajava u osvajanju još velikih trofeja.
Prema tome činjenica je da je Federer najveći,ali ne i nedostožan,bez obzira dopadao se nekom ili ne tenis koji prezentira Nadal.

Jelena (ima nas vise)

pre 13 godina

Sale Ars,
izvini prijatelju, ali ti si puk'o. Koliko nas ovde treba da udari u klin da bi ti promenio plocu? Lepo ti je VLADAN R. (Hvala Vlado) sve objasnio.

Sale Ars

pre 13 godina

Da Jelena kako god vi kazete. Sa devojkom sam preko jedanest godina, a ona beli sport prati jos par godina pre pocetka naseg zabavljanja. Tako da i ako sam nikad nisam bio ljubitalj te igre (moja su kosarka i vaterpolo), radi nje znam na vasu zalost za sve njih. Igraca na prvom mestu cini psiha, a Safin je olicenje iste u smislu stabilnosti kao sto je i njegova mladja sestra danas. A kad vec mene ispravljate, mogli bi ste da proverite sta danas misle o konkurenciji u odnosu na tadasnje vreme mnogi, sto strucnjaci, sto teniseri. Nalbandijan je i dan danas odlican ali igra kako mu dune, a to nije stalan kvalitet, tako da se ne moze uzeti ni kao konkurencija. O Blejku ne bih trosio reci, mada je i on dobar ali mi pricamo o igracima koji su po nesto i osvojili. Moja ni blizu nije dobar igrac bio na podlogama koje nisu sljaka. Ni jedan od njih nije imao konstantnost (iz razlicitih razloga). Cudo je da niste pomenuli mozda najboljeg iz tog vremena, Hjuita ali dobro, zaboravili ste.

Najveci problem je sto su skoro svi igraci imali problem kad igraju protiv vaseg ljubimca. Nadal nije od samog starta, a Federer sa takvima ima problem. To sto su oni bili odlicni teniseri ne znaci nista jer su protiv njega gubili meceve na startu, jos pre pocetka. Danas ga se neplasi ni Marej, vise ni Djokovic, Nadal nikad i nije, zato i brise terene sa njim. Dodajmo i Del Potra u pricu. Kad se sve sabere, mozda po kvalitetu danasnji i nisu toliko bolji od ondasnjih igraca koji igraju protiv Federera ali ga se definitivno manje plase. Sam Federer je izjavljivao kako danas igra bolji tenis nego tad, a broj titula mu je kud i kamo manji nego tih godina (pametnom dosta). Ali vi svi imate pravo da mislite sta vam je volja. Federer ce biti najbolji onog trenutka kad bude najbolji u svom vremenu, a na vasu zalost od kako je Nadal popravio igru na tvrdim podlogama i zapusio usta svima, ovaj to nije. Bice najbolji kad bude imao pozitivan skor protiv najveceg protivnika. Bice najbolji kad bude uspevao da pobedi Nadala kad ovaj igra na najvisem nivou mec, a to se cini nemogucim. A vi samo lupajte minuse, istina je istina.

Sale Ars

pre 13 godina

Jelena i ako sam naveo da necu vise odgovarati, prosto moram.

Prvo neverovatno je da ste shvatili da je deo o omalovazavanju Nadala upucen vama, posto nije (i nije mi jasno kako ste izvukli takav zakljucak). Moj post je odgovor delom vama, delom Vladi, a delom navodim sta su gotovo svi govorili nakon Nadalovog osvajanja sva 4 GS-a, za vrlo kratko vreme nakon Federera (koji da je Nadal bio zdrav ne bi ni uspeo to da ostvari). Nadal je to uradio i pored njega ali nebitno. Obojica su VEC SAD velikani, cim ih mnogi porede, ne samo vi ili ja, znaci da su najbolji. To sto je Rafa naveo i navodno priznao da je Fed ispred je sportski i verovatno tako i misli trenutno jer je broj titula na strani istog. Da li je Federer imao ovoliko Slemova ili Mastersa u Nadalovim godinama, da li je imao makar pribliznog konkurenta kao sto je on Nadalu?

Dalje kad su ti konkurenti ostvarili te uspehe koje navodite? Koliko su toga uzeli pre, a koliko za vreme Federerove vladavine? Da li je i jedan blizu nivoa Nadala ili Federera, njihovog najboljeg tenisa? Ono sto ocito ne razumete jeste da govorim o vremenu kad su Nad i Fed nizali svoje uspehe. Federer ima 16 GS-a, od toga je 12 GS-a do 2007 kad Nadal postaje ozbijan protivnik svuda, od tad 4 GS-a, da li uocavate razliku? Ispade kao da ranije nije ni imao protivnike (i nije osim Rafe na RG-u). Danasnji teniseri imaju za protivnike obojicu i nije ni priblizno isto uzeti neki GS sa njima kao protivnicima ili bez njih, tako da poredjenje onoga sto su ostvarili tadasnji Federerovi nazovimo konkurenti i ovo sto ostavruju Djokovic, Marej ili neko treci nije merivo (ako hocete objektivno da gledate).

Objektivni kruterijumi jesu titule ali vama ocito nije vazno kad ih ko osvaja?! Pokusacu sa kosarkom posto je najbolje poznajem. Jedna titula u vreme ere Majkla Dzordana bi vredela vise od pet titula sad (nadam se da znate ko je MJ). Problem je u tome sto se u vreme njegove vladavine nije nasao niko da ga skine sa trona, a bilo je istinskih genijalaca kosarkaske igre u to vreme za razliku od vecine danasnjih. Nadal jeste Federera skinuo sa trona u direktnom okrsaju (Dzordan je Medzika ali to je druga tema). Preuzeo je prvo mesto, ima veci broj medjusobnih pobeda, uzeo je Olimpijsko zlato na podlozi koja mu najmanje odgovara (sto Federer nije). Ili mislite da zlato sa Olimpijade za svoju zemlju nekome nije bitno, a mozda je zavrsni Masters bitniji od Olimpijskog zlata (ne bi znao to reci, ko zna)? I na kraju, poslednje ali ne i najmanje bitno, nabio mu evidentan kompleks.

Da ne bi duzili evo nekih podataka - sa Wikija - koji govore u svoje ime, vise od reci;

Head-to-head tallies (direktan duel za titulu)...

The following is a breakdown of their head-to-head results:

* All matches: Nadal 14–8
* All finals: Nadal 12–6
* Grand Slams: Nadal 6–2
* Grand Slam finals: Nadal 5–2
* Best of five sets: Nadal 8–3
* ATP World Tour Finals: Federer 3–0
* Masters Series: Nadal 7–3
* Masters Series finals: Nadal 6–3

Results on each court surface:

* Clay courts: Nadal 10–2
* Hard courts: Federer 4–3
* Grass courts: Federer 2–1

Da li vam ovo govori nesto? Nadal ima 8 pobeda vise na sljaci, podloga koja njemu vise odgovara. Federer ima 3 vise na podlogama koje njemu vise odgovaraju radi boljeg servisa. Sto ce reci da je Rafa blizi Federeru na podlogama koje ovom vise odgovaraju, nego sto je najbolji Nadalu na sljaci. Ili mozda to nije istina? Mozemo ovako do sutra. Vama je merilo samo titula, ne i vreme kad je neko nesto postigao. Pod vreme mislim ko mu je bio ozbiljan konkurent, svi nabrojani nisu ni blizu Federeru, niti Nadalu po broju titula. Oni su jedan drugom najveci konkurenti, Nadal jer tu evidentno bolji (tabela iznad sve lepo govori). Pa u celoj ovoj racunici "najbolji" ima prednost samo u jednoj kategoriji. Te price sljaku ne racunamo (ne mislim na vas direktno), pa najbolje da ne racunamo nista sto je rafa uzeo (opet se ne odnosi na vas Jelena). Ako je sljaka nize klase, zasto je taj "najveci" plakao kao malo dete kada je osvojio RG, ostace zagonetka (ni sad se ne odnosi na vas)?

Golexxx

pre 13 godina

Želudac mi se podigne čitajući komentare tipa ROBOT KADA IGRA NAJBOLJI TENIS...pobedi li Nole tog robota na US openu...ponizi li ga...DA,DA i DA,a robot se pušio...i tako,za Novaka nema opravdanja nikada za sve ostale ima.

Ana

pre 13 godina

Sta ce,morao je da pobedi,cele godine je zabusavao.A ima i jaku zenu u pravom smislu te reci.Gde sme kuci bez koverte,A ide Bozic i Nova godina.

Srdjan

pre 13 godina

@ Snijeg se topi.
Ajde bre ne prodaj maglu ovde na forumu.Ta kolena se vuku ovde 4 godine a unistio je sve svoje protivnike ove godine.Ako neznas enciklopediju u ruke i citaj.Dva najjaca rangirana GS-lemova na svetu su Wimbledon i RG.Toliko o tvom znanju.Ameri ce izmisliti i igru na marsu samo da kazu da su oni nesto izmislili.AO je isto baza Amerike i ako shvatas nesto shvatas ako ne tvoj problem.E sad sto je Rafa car RG,MC,Rima pa sad pocinje da nize i travu pa i beton to je zato da bi takvi kao ti mogli da pisete nesto.Cuvajte vase zdravlje a za njegova kolena ima ko da brine.Ja znam da ti nisi niciji fan nego osoba koja voli da bude zlobna cim pominjes necije zdravlje.Za razliku od tebe zelim svim sportistima i svim ljudima puno zdravlja i radosti u zivotu a za rekorde ce se vec pobrinuti Rafa i Novak.Zamisli samo paradoks najbolji teniser sveta Rodzer igra na turniru serije 250.Bruka i ti nam solis pamet ko je zdrav, ko ce sta da osvoji i ko ce koliko dugo da igra.Vec je sada veci rivalitet izmedju Rafe i Novaka neko doticnog dekicu Rodzera.A kakvog cemo se tek lepog tenisa nagledati od ovih dva momaka.Kada Rodzer nije par godina imao ni priblizno nekog rivala na prvom medjusobnom duelu 19-ogodisnji Rafa ga je odrao na betonu.Toliko da se zna.
Rafa i Novak buduci takmaci na presto.Zelim im bezbroj finala zasluzili su to.

Sale Ars

pre 13 godina

Sto vise radim, to vise imam srece!

Ja, kod tebe su argumenti "prva liga" ali si istim upravo pokazao, ne da je Federer druga dimenzija, nego da mu konkurencija nije bila nikakva jer da jeste kakav god da je bio ne bi igrao uzastopno toliko polufinala, niti toliko finala. Vlado tog Agasija kog pominjes (inace moj najomiljeniji igrac u tenisu) "najbolji" je jedva pobedio u mecu u kom je Agasiju bilo koliko godina? Safin nije normalan, a i Federer bese takav na pocetku (po meni njegov najveci uspeh je sto je upravo to uspeo da promeni, za razliku od Safina, a ne broj Slemova)? Hjuit je vrhunski igrac i dan danas bi mogao da namuci svakog igraca da ima manje problema sa kolenom. Svi ostali koje si nabrajao su smesni (za uzimati ih kao konkurenciju za presto).

A to o pozitivnom skoru sto nabrajas, pa razumeo si ti vrlo dobro o cemu pricam. Ne o dva duela gde je neko pobedio kako se gore navodi na srecu, los dan ili zato sto prosto nekom ne lezi. Govorimo o direktnim konkurentima za tron, o vecem broju meceva, a ne dva ili tri. Tad ih niko nije ni posmatrao kao konkurente vec su upravo stalni susreti doprineli tome. I jos nesto (ne znam ko je to apomenuo), pominjete kako kazu da je Federer najbolji, a stavljate Nadala u trecu klasu, pa jel se tu misljenja strucnjaka ne racunaju? Takodje mnogi se pitaju isto kao i ja kako je moguce da neko bude najbolji igrac svih vremena kad ne moze da pobedi direktnog konkurenta u svom vremenu barem jednak broj puta?

Nela kad bi me pogadjale price o pravopisu, kad nema nekog drugog odgovora, mozda bi i trazio da mi isti kupi. Na to se svaki put igra kad nema nasta drugo, samo na tvoju zalost uopste me ne pogadja. Kad me bude interesovalo da pisem knjige, imacu kome da se obratim, ne brini. Vazno je da si ti shvatila da je Nadal bolji, valjda si makar toliko mogla da razaznas iz mog zvrljanja? Upirite se do mile volje i sa prvopisom i sa pricama sta bi bilo kad bi bilo, ne vredi vam. Lepo ja rekoh, najbolje bi bilo ukinuti sljaku. Pa beton je najgora podloga za svaki sport jer najbrze odlaze kolena i zglobovi na njemu. Neko rece da je Rodik igrao bolje tad, nego danas??? Genijalno.

Svi igraci koje ste pominjali, a Nadal se muci sa njima na betonu su bolji serveri i nista vise. To je ujedno Nadalu i najveca mana, tacnije jedina. I na tome mozete da zahvalite samo Bogu jer da ima bolji tenis ovakve diskusije ne bi bile potrebne, niti bi uopste postojale. Skor bi bio jedno 21-1, a imao bi do sad jedno 15 GS i 25 Mastersa. Izvinjavam se sto meni servis nije najbitnije merilo tenisa. Nadal je fenomen jer sa mnogo losijim srvisom postize to sto postize. Ako to necete ili ne mozete da prihvatite, zao mi vas je. Tanja lepo receno (kad obojica zavrse karijere onda cemo meriti, ako Rafu ne izdaju kolena upravo radi podloga, kao sto je beton).

Sale Ars

pre 13 godina

(Jelena, 30. novembar 2010 i Vlada),

E ovako lepo argumentovano je vec druga prica. Jelena mogu sa mnogo toga da se slozim. I najbolje jeste da sacekamo kraj karijera ali mozemo meriti i koliko je ko postigao do svoje odredjene godine. Ono sto se ne slazem, a sto necete da vidite jeste da Federer nije imao Nadala u naponu snage od pocetka svoje vladavine i u vremenu kad se najvise naosvajao turnira, a Nadal za sve svoje vreme ima Federera pored sebe koji je nesporno indirektno zasluzan za napredak Nadala na ostalim podlogama jer ga je terao da radi vise. Nadal je dostigao vrhunski nivo zadnjih par godina, Federer je sve vreme tu ali to Ndala nije omelo da uzme sve Slemove i ako se do juce govorilo da ce se to dogoditi NIKAD. Tacno je da je Federer duze na najvisem nivou, to niko ne moze da ospori ali Nadalov nivo u tih kako Vlada rece 7-8 meseci je najvisi kod ijednog tenisera, a to nije samo moje misljenje.

Za link ne mogu da vam pomognem posto nemam iste bookmarkovane ali kao sto rekoh devojka je teniski fanatik i citali smo mnoge izjave po netu od raznih strucnjaka (nisam izmislio ako to mislite). Tacno je i da mnogi tvrde da je Fed najbolji (isto kao Maradona vs Pele uvek ce biti dilema). Vlado kad kazem u svom vremenu, mislim na vreme gde mu je konkurent Nadal, na zadnjih par godina. Pre toga jeste bio dominantan i to niko ne spori, tad jeste bio najbolji. Par igraca koji su mu mogli parirati, imali su problema - Hjuit sa zdravstvenih, Safin psihickih - Agasi je bio premator. Zato tvrdim i stojim iza toga da iz raznih razloga Federer do pojave Nadala nije imao konkurenta ravnog sebi. Tu ne mislim na Nadala cim se pojavio, ven poslednjih par godina (mada ga je na sljaci odma pobedjivao). Mene u sustini i ne znaima ko je najbolji ali me nervira, a to cete oboje priznati, osporavnje svih uspeha koje postigne Nadal (cim ih postigne).

Te nikad nece uzeti Vimbldon, pa ga je uzeo i to dvaput, odma su poceli kako je imao srece, kako igra samo na snagu, a pobedio je federera na podlozi na kojoj ovaj igra najbolje, to Fedrer jos nije ostvario protiv Nadala (sta god vi rekli, na finala Slemova se odnosi). Pa je onda receno nece uspeti na betonu, krajnji domet ce mu biti polu finale (i to da peva). Decko uze i AO. I onda nakraju NIKAD nece uzeti sva 4 Slema, sta bi. A najjadnije od svega, posle toga niko nije ni pomenuo taj uspeh i izvinio se za gresku, nego su bukvalno svi poceli da pricaju o dopingu, samo da omalovaze sta je Rafa postigao. Priznacete da je to tuzno i jadno. Ne bi se dalje nastavljao oko ovoga, rekao sam sta imam. Jelena i Vlado svakop dobro, svi mi imamo pravo da mislimo kako hocemo. Znam da vi mene necete ubediti u suprotno od ovoga sto mislim, niti cu ja vas (tako da je sve besmisleno).

King.C

pre 13 godina

Evo i Federerovih navijaca,uspeli su da dodju na red i njihovih 5 minuta.Napokon da i Federer dobije Nadala u nekom velikom finalu,i ako ovo nije grand slam,feliko finale je i ovo nema sta.Zadnje veliko finale koje je Federer dobijo je Wimbledon 2007 i to jedva,posle toga su igrali 7 finala i 6 je dobijo Nadal.Tri Grand Slama i tri Mastersa,da bi Federer uspeo da ga dobije juce u Finalu Masers kupa.Svaka cast,ali tek cu da mu skinem kapu ako ponovo uspe da pobedi Nadala u Finalu Grand Slama,ovako to mu se i nevazi puno,ali jos jednom svaka cast.

Nemanjikus

pre 13 godina

Kako mozete gledati taj izvestaceni sport, sa jos boljom "vatrenom" publikom? A sudije ce jos malo poceti smoking nositi. Kakva jadara od sporta.
P.S. skup snobova, drtina, retardirane publike, burzuja AKA tenis

Ivan

pre 13 godina

Posle svega vidjenog veceras, ja se pitam da li i dalje postoji budala koja ce na konstataciju I matematicku cinjenicu da je Federer najbolji svih vremena, ikada od svih koji su reket uzimali u ruke,kliknuti na “ne preporucujem”… Ako takvih I dalje ima, ja svoj komentar na ovom sajtu a na ovu temu vise nikada necu ostaviti…

fan

pre 13 godina

Nadal je imao odlicnu sezonu, steta sto nije uzeo i ovaj trofej. Federer za sada jeste najbolji po broju osvojenih titula, ali Nadal je mladji, u odlicnoj je formi i ima vremena da ga prestigne.

bravo

pre 13 godina

Federer je najveci IKAD, ovaj ratoborani i svadljivi spanjolac mi je presmjesan sa svojim trckaranjem, vracanjem i cekanjem greski protivnika :)

Nina

pre 13 godina

Nadal 12.450 poena,Federer 9.145 poena.Mala razlika,nema sta.Cikice Rodzeru,dok Rafa pobedjuje cele godine ,ti uzmi neki turnir na kraju.Cisto da te Mirka ne prebije.

bane

pre 13 godina

Federer je objasnio neke stvari....dobio mareja,djokovica,nadala,....jel nekom nesto nije jasno?Federer najbolji teniser svih vremena.Dovidjenja,prijatno.

Ana

pre 13 godina

Pa Federer je svajcarski robot,a roboti ne stenju.Eto i on osvoji turnir,a gde su gren slemovi ove godine?Nadal je praznik za oci,a igru koju on ima drugi mogu samo da prizeljkuju.

Vamos Nole

pre 13 godina

Mozda i jeste najbolji svih vremena,sa najvise titula,"najelegantniji","gospodin",ali Nadal je trenutno br.1. I to nema veze sa Rogerovim godinama,nezalaganjem,ili socivima,vec je jednostavno bo bolji u ovoj godini. Da ne pricamo o tome sto je Rafa pravi sportista,sto kao neki ne place kada izgubi,zato sto je pravi gospodin (pitanje da li bi Roger trazio celendz za zadnji poen,da je bilo obrnuto,a Rafa nije ni pomislio na to),i na kraju,u Nadalovim godinama,Roger je imao 6 GS titula,a Nadal vec 9. Vreme ce pokazati ko je stvarno (naj)bolji. Trenutno po titulama Roger,ali.......
Ceracemo se u 2011.
Vamos

Tanja

pre 13 godina

Rafin sam fan, ali mora se priznati da je sinoc bio nadigran u svim segmentima. You win some you lose some. Igra se svakako nastavlja, i tek kad obojica budu prestali da igraju tenis, znacemo ko je realno bio bolji igrac.

Apropo elegancije, neznojenja, neispustanja glasova...meni je bas to odbojno kod Federera. Kao osoba koja dok se seksa ne pusta glas od sebe, cuva svoj kameni izraz lica i odradjuje pokrete "tehnicki savrsene", ali bez emocije. Odaje utisak hladnog coveka koji na terenu pokazuje mehaniku i tehniku, ali "zero emotion".
Generalno zene vise vole Rafu bas zato sto je zivotan i strastven na terenu, a verovatno i van njega.

Sale Ars

pre 13 godina

Malo radosti i za navijace "Fedexa". Nego da oni premeste sve turnire u zatvoreno pa da naduvanko stigne sljakarosa jer mu ovako nesto ne ide. Na tri poraza dodje i pobeda ali kako to kad je on najbolji. Cekajte najbolji, a nije najbolji ni u svom vremenu jer u direktnom okrsaju ima duplo manje pobeda, cudno!? Tuzno je sto ne vidite da Federer mora da ima prvi servis oko 90%, a Nadal oko 60% da bi ga dobio. "Vamos Rafa" kako ga neki zovu kad igra na najvisem nivou, Roze ima oko celih 10% sanse da ga dobije, a jos ako je na tri seta, procenat se jos smanjuje, na celih 5%. Pa cekajte kako kada je ovaj najbolji ili nije, sad sam se zbunio?

To sto mnogi pricaju za doticnog da je najbolji, bilo bi isto kada bi za MJ-a govorili da je najbolji. Pa cekajte MJ to i jeste ali u vreme vladavine nije gubio najvaznije meceve, a kamoli finala, ni od koga, a kamoli najvecih protivnika (skor je 6-0, a bio bi i veci da se nije povlacio). Ako neko zeli da pomene Pistonse, tacno ali niko nije od same pojave zaseo na presto, govorimo od momenta pocetka vladavine. A taj vas ustogljeni ima negativan skor sa sljakrosem od samog starta. Izvinte sto se tenis igra i na sljaci (meni je npr. tu najbolji, ne radi Nadala, posto je tako bilo dok jos nisam ni znao za njega). Nego da date predlog da se ista ukine, mozda Federer i odrzi ovaj odnos pobeda i poraza, ovako bogami tesko, sad ce opet par poraza u nizu.

A da samo titule govore ko je najbolji, pa onda ni Maradona, Pele ili Krojf (kako ko vise voli) ne bi bili najbolji, MJ, Medzik ili Dr-J ne bi bili najbolji, Sena ili Fandjo ne bi bili najbolji, a da izvinte Tenis je individualni sport. Nego sta bese ono pre uvodjenja Sokolovog oka? Ko se bunio jedini iz vrha, pitam se zasto? Zasto ako je najbolji? Najtrofejniji i najbolji nije uvek, cak sta vise, retko je povezano. Da je Federer imao ozbiljnu konkurenciju koju danas ima Nadal, imao bi trofeja maksimalno koliko ima i Nadal danas, a verovatno i manje. Onaj ko smatra da je Rodik bio neka konkurencija, taj o tenisu nema blage veze. A o tome sta bi bilo da je Rafa imao servis s pocetka kao danas ili jos gore u klasi nekih servera, pa tu ne bi ni bilo takmicenja. Zato radujte se dok mozete u tako retkim trenutcima, nemojte likovati.

I za kraj najbitnije, koliko finala su odigrali medjusobno i koji je skor u njima? To je najveci pokazatelj. Najveci ne gube u finalima od bilo koga, posebno ne sa tolikom razlikom. Ali ima nas raznih, cak i takvih kojima konkurencija nije bitan faktor u velicanju necijih uspeha. Pa ima cak i onih kojima je Kobi bolji od Majkla, ma stvarno nas ima svakakvih. Nego mora da ni Borg onda nije valjao nista. Ma ko izmisli sljaku uopste?

marconio

pre 13 godina

Ovo sto je Fed prikazao ove nedelje je ubedljivo njegov najbolji tenis u zivotu koji igra u svojoj 30-oj godini.
Cinjenica da je Rafa odigrao danasnji mec ispod svog proseka iscrplen duelom sa Marejem.
Rafa je ove sezone dokazao da je bolji teniser osvojivsi 3 od 4 GS titule na razlicitim podlogama i tu nista nije sporno.
Takodje ono sto je cinjenica je da ce za 3 godine ako povrede zaobidje realno imati preko 16 GS titula to takodje nije sporno.
Federer mozda iga najelegantniji i najlepsi tenis za gledanje ali u teniskoj istoriji bice iza Rafe sto je isto tako vredan rezultat.
Nole uzmi DK i jos jedan GS i ti si moja ocekivanja ispunio.

Srdjan

pre 13 godina

@ Snijeg se topi.
Ajde bre ne prodaj maglu ovde na forumu.Ta kolena se vuku ovde 4 godine a unistio je sve svoje protivnike ove godine.Ako neznas enciklopediju u ruke i citaj.Dva najjaca rangirana GS-lemova na svetu su Wimbledon i RG.Toliko o tvom znanju.Ameri ce izmisliti i igru na marsu samo da kazu da su oni nesto izmislili.AO je isto baza Amerike i ako shvatas nesto shvatas ako ne tvoj problem.E sad sto je Rafa car RG,MC,Rima pa sad pocinje da nize i travu pa i beton to je zato da bi takvi kao ti mogli da pisete nesto.Cuvajte vase zdravlje a za njegova kolena ima ko da brine.Ja znam da ti nisi niciji fan nego osoba koja voli da bude zlobna cim pominjes necije zdravlje.Za razliku od tebe zelim svim sportistima i svim ljudima puno zdravlja i radosti u zivotu a za rekorde ce se vec pobrinuti Rafa i Novak.Zamisli samo paradoks najbolji teniser sveta Rodzer igra na turniru serije 250.Bruka i ti nam solis pamet ko je zdrav, ko ce sta da osvoji i ko ce koliko dugo da igra.Vec je sada veci rivalitet izmedju Rafe i Novaka neko doticnog dekicu Rodzera.A kakvog cemo se tek lepog tenisa nagledati od ovih dva momaka.Kada Rodzer nije par godina imao ni priblizno nekog rivala na prvom medjusobnom duelu 19-ogodisnji Rafa ga je odrao na betonu.Toliko da se zna.
Rafa i Novak buduci takmaci na presto.Zelim im bezbroj finala zasluzili su to.

Tanja

pre 13 godina

@Danica: Gospodjo, ne da vas se tice, ali imam 37 godina i smatram sebe vrlo odraslom.

Ne dopadaju mi se sportisti koji ne pokazuju emocije. Tacka.
Federera je lepo posmatrati, ali isto tako je lepo posmatrati i lutku u izlogu. Dosadan je. Ne samo Nadal, nego i svi drugi jaci teniseri pokazuju nesto ljudsko kad igraju i meni je to interesanto. Federer je dosadan. Sta ima da mi se kaze "kad porastem"?! Cemu tako snishodljiv komentar? Svako ima pravo na svoje misljenje. "Gospodin covek" treba da bude u restoranu, pozoristu, na izlozbi, a ne na sportskoj utakmici. Taj njegov manir u sportu deluje izvestaceno.

nikol dž.femija

pre 13 godina

Čestitke Federeru!

Igra lep tenis i uvek je takav i igrao, uvek je puno razmišljao i to se kod njega uvek videlo.

Ono što je zanimljivo je da - ovoga puta Nadal nije bio u vrhunskoj formi a ni Novak, pa ni Soderling kao peti. Marej je bio najbolje spremljen od ovih i steta sto nije bio u finalu, mislila sam da ce imati jos jedan mec protiv Feda. Naravno dobro je zbog Novaka sto ga je dobio Rafa.

Sada možemo reći i to - da je Rafa bio u svom najboljem izdanju i da je Novak bio u svom najboljem izdanju NE BI FED osvojio trofej, ali uvek je tako, nikada nisu svi u istoj formi. Zanimljivo je da i Fed od nekoga gubi 10 i veše puta - od Rafe 14 poraza, zvuči nestvarno, ali eto moguće je.

Naravno, BRAVO za Feda, svaka čast, svi mu mogu samo čestitati, to je sve posao, ljubav nema veze s tim.

ja

pre 13 godina

Stvarno ste smesni sa tim medjusobnim skorom.
Jeste taj skor 14:8 za Nadala , ali na koji nacin?
Na sljaci Nadal vodi sa 10:2 u pobedama.
Na travi je 2:1 za Federera i na betonu 4:3 za Federera.
Cinjenica je da je Nadal jako los na betonu pa retko kada uopste i stigne do susreta sa Federerom.
Da nije tako i da su odigrali 15 meceva na betonu umesto na sljaci, sada bi taj skor bio 20:5 za Federera.
Nadal protiv Djokovica na betonu ima negativan skor (7:5). I protiv Mareja u poslednjih 6 meceva ima 4 poraza i 2 pobede.
Protiv Davidenka na betonu ima 5 poraza i jednu pobedu.
Protiv Del Potra ima 3 poraza i 2 pobede.
Cak i protiv jednog Juznog ima 4 pobede i 4 poraza.
Sa Soderlingom je odigrao jedan mec na betonu i taj mec izgubio.
Protiv Rodika ima 4 pobede i 4 poraza.
Kao sto vidite ne postoji ni jedan ozbiljniji teniser protiv kojeg Nadal na betonu ima pozitivan skor.
Ove godine je sve do ovog zavrsnog mastersa na betonu imao samo jednu jedinu pobedu protiv top ten tenisera (onu protiv Djokovica na US Openu).
Ne zaboravimo kako je i na ovom zavrsnom mastersu pravio pobede.
U prvom mecu protiv Rodika vec je bio pred porazom. Izgubio je prvi set, Rodik vodio 5:2 u drugom i na kraju se nekako izvukao kroz tai brejk drugog seta.
Protiv Djokovica da se ne lazemo ne bi imao nikakvih sansi da Novak nije imao onih problema sa socivima.
I protiv Mareja se izvukao bukvalno na jedan poen.
U mecu sa Federerom je napravio citavih 10 vinera u 3 seta.
Zar neko normalan misli da on moze sa 10 vinera da pobedi Federera na betonu???
Pa pravo je cudo kako je uopste osvojio i onaj drugi set.
Rafa je bio i ostao obican sljaker, koji s vremena na vreme uspe da napravi nesto i na drugim podlogama, ali 90% toga sto napravi je bukvalno na srecu, a ne na neko znanje i dobru igru.

Pominjete njegovih 12000 bodova, a niko se ne seti da pogleda na koji je nacin Nadal osvojio tih 12000 bodova.
Osvojio je 3 mastersa i 3 gren slema za redom i tih 6 turnira nosi 9000 bodova od ovih 12000.
Sva 3 mastersa su bila na sljaci, podlozi na kojoj jedino dobro igra. Osim toga na ta 3 mastersa je odigrao samo jedan jedini mec protiv nekog tenisera iz prvih 10.
Na RG je stigao u finale a da nije imao ni jednog protivnika iz prvih 20.
Na US Openu je u polufinalu igrao sa Juznim i u finalu pobedio Djokovica (jedina pobeda vredna pomena).
Na Vimbldonu je uz mnogo srece stigao do finala.
Zaboravili ste kako je uz pomoc mreze spasao set loptu protiv Mareja u drugom setu i umesto da bude 1:1 bilo je 2:0 za njega.
Da je izgubio taj drugi set, garantujem vam da bi izgubio i ceo mec i da bi Marej umesto njega bio u finalu.
Vrhunac svega je bilo finale protiv Berdiha (tada 13. igraca na listi).
Kad malo bolje sve ovo pogledamo dolazimo do proste konstatacije da Je Rafa skupio ove bodove i dosao na prvo mesto uz svega 5 pobeda nad top ten teniserima, od cega je bar 3 pobede napravio uz nevidjenu srecu.

Ok, ove godine mu se posrecilo, ali ne verujem da se sledece godine ovako nesto moze ponoviti.
Osvojice mozda nesto na sljaci i to ce biti sve. Ali uz ovako losu igru na brzim podlogama ne verujem da ce kraj sledece godine sacekati ni medju prvih 5.
Vise ni na sljaci nije dobar koliko je nekada bio.
Ove godine je malo falilo da i na toj podlozi izgubi neke meceve od tenisera kao sto su Gulbis, Almagro...
Sta mislite kako ce sledece godine prolaziti na sljaci ako bude morao igrati sa Djokovicem, Federerom, Soderlingom i jos nekim teniserima?
O ostalim podlogama da i ne pricam.
Na US Openu i Vimbldonu ce i polufinale za njega biti veliki uspeh.

Realno postoji samo jedan najbolji teniser a to je Federer.
Drugu kategoriju cine teniseri poput Djokovia, Mareja i jos par njih, A Rafa po meni spada tek u trecu kategoriju.
To sto je on na prvom mestu, sto ima toliki broj bodova je samo stvar matematike i srecnih okolnosti koje su ga pratile.
Ja samo gledam njegove meceve i kad ga vidim kako lose igra uvek se zapitam, kako se uopste taj covek nalazi i medju prvih 10 sa tako losom igrom.
Da nije tih turnira na sljaci nikada on ne bi ni zavirio medju 10 najboljih tenisera.

Pada snijeg

pre 13 godina

Sa uvažavanjem i respektom cijeli teniski svijet je odao priznanje Federeru kao jednom od najslavnijih igrača koga je ova igra ikada imala.Međutim da li Nadal može da ga prevaziđe po broju osvojenih trofeja,činjenica je da može.Federer sa ovom ima ukupno 66 osvojenih titula,od toga 16 grend slemova(6x Vimbldon,5x US open,4x Australijen open, i 1x Rolan Garos),24 titule iz masters serije i 16 iz serije 500 i 250,a sve to u svojoj 29 godini zivota,a 12 godini profesionalnog ATP teniskog staža.
Sa druge strane Nadal ima 43 osvojene titule,a od toga 10 gren slemova(6x Rolan Garos,2x Vimbldon,1x US open i 1x Australijen open),18 titula masters serije i 15 titula iz serije 500 i 250.Sve to u svojoj 24 godini,a 9 godini profesionalnog ATP staža.
Međusobni dueli između Nadala i Federera su 14 : 8 na strani Nadala.
Uzevši ovu statistiku u obzir i uporedivši njihove godine i osvojene trofeje apsolutno je jasno da Rafael Nadal ima šansu da u perspektivi prevaziđe i Federera po broju osvojenih ne samo ukupnih titula nego apsolutno kategorijski gledano od onih najvećih do onih najmanjih.
Uzevši ovu statistiku u obzir možda i nalazimo motive Federerovog i daljnjeg kontinuuma u današnjem tenisu,jer je u jednu ruku i sam Rafael Nadal svojim brojem titula na neki način motivisao i Federera da još traje i istrajava u osvajanju još velikih trofeja.
Prema tome činjenica je da je Federer najveći,ali ne i nedostožan,bez obzira dopadao se nekom ili ne tenis koji prezentira Nadal.

stefan

pre 13 godina

nadal je posle poraza izjavio da je federer bio bolji i cestitao mu...
novak djokovic uvek trazi izgovore,lekarsku pomoc,pominje astmu,sociva,neravan teren,vetar u kosi...to valjda dovoljno govori o njemu i o kulturi...britanci su napravili statistiku novakovih meceva i dosli do rezultata- u 70 % poraza koje je doziveo novak,lekarska ekipa je izlazila na teren ili se djokovic nakon meca zalio na povredu- neverovatno.
da je posle svakog poraza priznao da je protivnik bio bolji i da mu preostaje samo da radi jos vise i jace- danas bi bio broj 1...
ali sto se krivo rodi...
uci ce u istoriju kao najbolje plasirani teniser koji je bio teski hronicni bolesnik.

Srdjan

pre 13 godina

@Lignjoslav
Ne bih da trosim reci na tvom karakteru i osobinama koje ti na zalost nemas ni jednu jer ako to uradim moderator nece objaviti komentar.
Jeste zamisljam sad i ja da je Nadal jedna velika nula ali kako.Nula je okrugla kao zemaljska kugla. A u toj nuli pistoji 1 teniser i jedan momak,a to je broj 1 i to je Rafa.E taj broj 1 je u tvojoj zamisljenoj nuli citaj (zemlji)Rafa koji ti zlobom ne mozes da vidis.Lignjoslave izbaci 'nj' a dodaj 'j'savrseno ce ti stajati nick name.

vukR

pre 13 godina

Sad je kao Federer objasnio,a sto ne pogledate godinu u nazad? 3 grand slam-a,mislim da ne treba da se dovodi u pitanje ko je najbolji igrac na planeti trenutno, ali u svakom slucaju mislim da je ovo najvece rivalstvo u istoriji tenisa,svaka cast i Nadalu i Federeru.

Ana

pre 13 godina

Sta ce,morao je da pobedi,cele godine je zabusavao.A ima i jaku zenu u pravom smislu te reci.Gde sme kuci bez koverte,A ide Bozic i Nova godina.

alan ford

pre 13 godina

kada mu ukinu strica i zatvore apoteku, razlika u klasi je ocigledna. Posto je to na zalost i veliki biznis, mora se Fedeksu napraviti rival posto pravog nema. Sve ostalo je pricam ti pricu. Dakle nema vise leteceg Nadala, stizanja svega i svacega moguceg i nemoguceg. Nema jer to bez praska ne postoji.

King.C

pre 13 godina

Evo i Federerovih navijaca,uspeli su da dodju na red i njihovih 5 minuta.Napokon da i Federer dobije Nadala u nekom velikom finalu,i ako ovo nije grand slam,feliko finale je i ovo nema sta.Zadnje veliko finale koje je Federer dobijo je Wimbledon 2007 i to jedva,posle toga su igrali 7 finala i 6 je dobijo Nadal.Tri Grand Slama i tri Mastersa,da bi Federer uspeo da ga dobije juce u Finalu Masers kupa.Svaka cast,ali tek cu da mu skinem kapu ako ponovo uspe da pobedi Nadala u Finalu Grand Slama,ovako to mu se i nevazi puno,ali jos jednom svaka cast.

Sale Ars

pre 13 godina

Da Jelena kako god vi kazete. Sa devojkom sam preko jedanest godina, a ona beli sport prati jos par godina pre pocetka naseg zabavljanja. Tako da i ako sam nikad nisam bio ljubitalj te igre (moja su kosarka i vaterpolo), radi nje znam na vasu zalost za sve njih. Igraca na prvom mestu cini psiha, a Safin je olicenje iste u smislu stabilnosti kao sto je i njegova mladja sestra danas. A kad vec mene ispravljate, mogli bi ste da proverite sta danas misle o konkurenciji u odnosu na tadasnje vreme mnogi, sto strucnjaci, sto teniseri. Nalbandijan je i dan danas odlican ali igra kako mu dune, a to nije stalan kvalitet, tako da se ne moze uzeti ni kao konkurencija. O Blejku ne bih trosio reci, mada je i on dobar ali mi pricamo o igracima koji su po nesto i osvojili. Moja ni blizu nije dobar igrac bio na podlogama koje nisu sljaka. Ni jedan od njih nije imao konstantnost (iz razlicitih razloga). Cudo je da niste pomenuli mozda najboljeg iz tog vremena, Hjuita ali dobro, zaboravili ste.

Najveci problem je sto su skoro svi igraci imali problem kad igraju protiv vaseg ljubimca. Nadal nije od samog starta, a Federer sa takvima ima problem. To sto su oni bili odlicni teniseri ne znaci nista jer su protiv njega gubili meceve na startu, jos pre pocetka. Danas ga se neplasi ni Marej, vise ni Djokovic, Nadal nikad i nije, zato i brise terene sa njim. Dodajmo i Del Potra u pricu. Kad se sve sabere, mozda po kvalitetu danasnji i nisu toliko bolji od ondasnjih igraca koji igraju protiv Federera ali ga se definitivno manje plase. Sam Federer je izjavljivao kako danas igra bolji tenis nego tad, a broj titula mu je kud i kamo manji nego tih godina (pametnom dosta). Ali vi svi imate pravo da mislite sta vam je volja. Federer ce biti najbolji onog trenutka kad bude najbolji u svom vremenu, a na vasu zalost od kako je Nadal popravio igru na tvrdim podlogama i zapusio usta svima, ovaj to nije. Bice najbolji kad bude imao pozitivan skor protiv najveceg protivnika. Bice najbolji kad bude uspevao da pobedi Nadala kad ovaj igra na najvisem nivou mec, a to se cini nemogucim. A vi samo lupajte minuse, istina je istina.

Nebojsha Antonijevic

pre 13 godina

Kako olako otpisujete naseg Novaka kao da je on niko i nista
jer ga ono dvoje prvih vise cene
nego vi.! Rafu dobio 7 puta, i Rogera 7 puta malo li je?

Sale Ars

pre 13 godina

Jelena i ako sam naveo da necu vise odgovarati, prosto moram.

Prvo neverovatno je da ste shvatili da je deo o omalovazavanju Nadala upucen vama, posto nije (i nije mi jasno kako ste izvukli takav zakljucak). Moj post je odgovor delom vama, delom Vladi, a delom navodim sta su gotovo svi govorili nakon Nadalovog osvajanja sva 4 GS-a, za vrlo kratko vreme nakon Federera (koji da je Nadal bio zdrav ne bi ni uspeo to da ostvari). Nadal je to uradio i pored njega ali nebitno. Obojica su VEC SAD velikani, cim ih mnogi porede, ne samo vi ili ja, znaci da su najbolji. To sto je Rafa naveo i navodno priznao da je Fed ispred je sportski i verovatno tako i misli trenutno jer je broj titula na strani istog. Da li je Federer imao ovoliko Slemova ili Mastersa u Nadalovim godinama, da li je imao makar pribliznog konkurenta kao sto je on Nadalu?

Dalje kad su ti konkurenti ostvarili te uspehe koje navodite? Koliko su toga uzeli pre, a koliko za vreme Federerove vladavine? Da li je i jedan blizu nivoa Nadala ili Federera, njihovog najboljeg tenisa? Ono sto ocito ne razumete jeste da govorim o vremenu kad su Nad i Fed nizali svoje uspehe. Federer ima 16 GS-a, od toga je 12 GS-a do 2007 kad Nadal postaje ozbijan protivnik svuda, od tad 4 GS-a, da li uocavate razliku? Ispade kao da ranije nije ni imao protivnike (i nije osim Rafe na RG-u). Danasnji teniseri imaju za protivnike obojicu i nije ni priblizno isto uzeti neki GS sa njima kao protivnicima ili bez njih, tako da poredjenje onoga sto su ostvarili tadasnji Federerovi nazovimo konkurenti i ovo sto ostavruju Djokovic, Marej ili neko treci nije merivo (ako hocete objektivno da gledate).

Objektivni kruterijumi jesu titule ali vama ocito nije vazno kad ih ko osvaja?! Pokusacu sa kosarkom posto je najbolje poznajem. Jedna titula u vreme ere Majkla Dzordana bi vredela vise od pet titula sad (nadam se da znate ko je MJ). Problem je u tome sto se u vreme njegove vladavine nije nasao niko da ga skine sa trona, a bilo je istinskih genijalaca kosarkaske igre u to vreme za razliku od vecine danasnjih. Nadal jeste Federera skinuo sa trona u direktnom okrsaju (Dzordan je Medzika ali to je druga tema). Preuzeo je prvo mesto, ima veci broj medjusobnih pobeda, uzeo je Olimpijsko zlato na podlozi koja mu najmanje odgovara (sto Federer nije). Ili mislite da zlato sa Olimpijade za svoju zemlju nekome nije bitno, a mozda je zavrsni Masters bitniji od Olimpijskog zlata (ne bi znao to reci, ko zna)? I na kraju, poslednje ali ne i najmanje bitno, nabio mu evidentan kompleks.

Da ne bi duzili evo nekih podataka - sa Wikija - koji govore u svoje ime, vise od reci;

Head-to-head tallies (direktan duel za titulu)...

The following is a breakdown of their head-to-head results:

* All matches: Nadal 14–8
* All finals: Nadal 12–6
* Grand Slams: Nadal 6–2
* Grand Slam finals: Nadal 5–2
* Best of five sets: Nadal 8–3
* ATP World Tour Finals: Federer 3–0
* Masters Series: Nadal 7–3
* Masters Series finals: Nadal 6–3

Results on each court surface:

* Clay courts: Nadal 10–2
* Hard courts: Federer 4–3
* Grass courts: Federer 2–1

Da li vam ovo govori nesto? Nadal ima 8 pobeda vise na sljaci, podloga koja njemu vise odgovara. Federer ima 3 vise na podlogama koje njemu vise odgovaraju radi boljeg servisa. Sto ce reci da je Rafa blizi Federeru na podlogama koje ovom vise odgovaraju, nego sto je najbolji Nadalu na sljaci. Ili mozda to nije istina? Mozemo ovako do sutra. Vama je merilo samo titula, ne i vreme kad je neko nesto postigao. Pod vreme mislim ko mu je bio ozbiljan konkurent, svi nabrojani nisu ni blizu Federeru, niti Nadalu po broju titula. Oni su jedan drugom najveci konkurenti, Nadal jer tu evidentno bolji (tabela iznad sve lepo govori). Pa u celoj ovoj racunici "najbolji" ima prednost samo u jednoj kategoriji. Te price sljaku ne racunamo (ne mislim na vas direktno), pa najbolje da ne racunamo nista sto je rafa uzeo (opet se ne odnosi na vas Jelena). Ako je sljaka nize klase, zasto je taj "najveci" plakao kao malo dete kada je osvojio RG, ostace zagonetka (ni sad se ne odnosi na vas)?

Saša

pre 13 godina

Ma kakav masters turnir, kakvi bakrači! Vreme je uvek na strani mlađeg, pod uslovom da ga ne omete neka ozbiljnija povreda Španac će na kraju da pregazi Švajcarca kao plitak potok u ukupnom međusobnom skoru 1000%

Sale Ars

pre 13 godina

(Jelena, 30. novembar 2010 i Vlada),

E ovako lepo argumentovano je vec druga prica. Jelena mogu sa mnogo toga da se slozim. I najbolje jeste da sacekamo kraj karijera ali mozemo meriti i koliko je ko postigao do svoje odredjene godine. Ono sto se ne slazem, a sto necete da vidite jeste da Federer nije imao Nadala u naponu snage od pocetka svoje vladavine i u vremenu kad se najvise naosvajao turnira, a Nadal za sve svoje vreme ima Federera pored sebe koji je nesporno indirektno zasluzan za napredak Nadala na ostalim podlogama jer ga je terao da radi vise. Nadal je dostigao vrhunski nivo zadnjih par godina, Federer je sve vreme tu ali to Ndala nije omelo da uzme sve Slemove i ako se do juce govorilo da ce se to dogoditi NIKAD. Tacno je da je Federer duze na najvisem nivou, to niko ne moze da ospori ali Nadalov nivo u tih kako Vlada rece 7-8 meseci je najvisi kod ijednog tenisera, a to nije samo moje misljenje.

Za link ne mogu da vam pomognem posto nemam iste bookmarkovane ali kao sto rekoh devojka je teniski fanatik i citali smo mnoge izjave po netu od raznih strucnjaka (nisam izmislio ako to mislite). Tacno je i da mnogi tvrde da je Fed najbolji (isto kao Maradona vs Pele uvek ce biti dilema). Vlado kad kazem u svom vremenu, mislim na vreme gde mu je konkurent Nadal, na zadnjih par godina. Pre toga jeste bio dominantan i to niko ne spori, tad jeste bio najbolji. Par igraca koji su mu mogli parirati, imali su problema - Hjuit sa zdravstvenih, Safin psihickih - Agasi je bio premator. Zato tvrdim i stojim iza toga da iz raznih razloga Federer do pojave Nadala nije imao konkurenta ravnog sebi. Tu ne mislim na Nadala cim se pojavio, ven poslednjih par godina (mada ga je na sljaci odma pobedjivao). Mene u sustini i ne znaima ko je najbolji ali me nervira, a to cete oboje priznati, osporavnje svih uspeha koje postigne Nadal (cim ih postigne).

Te nikad nece uzeti Vimbldon, pa ga je uzeo i to dvaput, odma su poceli kako je imao srece, kako igra samo na snagu, a pobedio je federera na podlozi na kojoj ovaj igra najbolje, to Fedrer jos nije ostvario protiv Nadala (sta god vi rekli, na finala Slemova se odnosi). Pa je onda receno nece uspeti na betonu, krajnji domet ce mu biti polu finale (i to da peva). Decko uze i AO. I onda nakraju NIKAD nece uzeti sva 4 Slema, sta bi. A najjadnije od svega, posle toga niko nije ni pomenuo taj uspeh i izvinio se za gresku, nego su bukvalno svi poceli da pricaju o dopingu, samo da omalovaze sta je Rafa postigao. Priznacete da je to tuzno i jadno. Ne bi se dalje nastavljao oko ovoga, rekao sam sta imam. Jelena i Vlado svakop dobro, svi mi imamo pravo da mislimo kako hocemo. Znam da vi mene necete ubediti u suprotno od ovoga sto mislim, niti cu ja vas (tako da je sve besmisleno).

vlada

pre 13 godina

Mozda nekad neko osvoji vise GS od Federera ali nikad niko nece imati taku lakocu i lepotu u igri kao on. Covek igra savrseno I NIKADA ALI NIKADAAAA NE STENJE kao drugi

Nemanjikus

pre 13 godina

Kako mozete gledati taj izvestaceni sport, sa jos boljom "vatrenom" publikom? A sudije ce jos malo poceti smoking nositi. Kakva jadara od sporta.
P.S. skup snobova, drtina, retardirane publike, burzuja AKA tenis

Milinko Pantic

pre 13 godina

Jednom recju KRALJ...uzivam da ga gledam.Smiren, kulturan nije sklon foliranju sa povredama kad gubi kao neki...odlican igrac i pravi fer plej sportista

Djoksa

pre 13 godina

Brijlantna pobeda Feda. Sjajan mec. Nazalost moramo priznati da je Novak veoma, veoma daleko od obojice i tesko da ih moze sustici! Pa veteran Federer se poigrava s njim, a on u najboljim godinama. Komentarisao sam da ce Novak uskoro na mesto broj 1, ali posle ovog turnira povlacim rec. Najverovatnije nikada nece biti najbolji!

Sale Ars

pre 13 godina

Sto vise radim, to vise imam srece!

Ja, kod tebe su argumenti "prva liga" ali si istim upravo pokazao, ne da je Federer druga dimenzija, nego da mu konkurencija nije bila nikakva jer da jeste kakav god da je bio ne bi igrao uzastopno toliko polufinala, niti toliko finala. Vlado tog Agasija kog pominjes (inace moj najomiljeniji igrac u tenisu) "najbolji" je jedva pobedio u mecu u kom je Agasiju bilo koliko godina? Safin nije normalan, a i Federer bese takav na pocetku (po meni njegov najveci uspeh je sto je upravo to uspeo da promeni, za razliku od Safina, a ne broj Slemova)? Hjuit je vrhunski igrac i dan danas bi mogao da namuci svakog igraca da ima manje problema sa kolenom. Svi ostali koje si nabrajao su smesni (za uzimati ih kao konkurenciju za presto).

A to o pozitivnom skoru sto nabrajas, pa razumeo si ti vrlo dobro o cemu pricam. Ne o dva duela gde je neko pobedio kako se gore navodi na srecu, los dan ili zato sto prosto nekom ne lezi. Govorimo o direktnim konkurentima za tron, o vecem broju meceva, a ne dva ili tri. Tad ih niko nije ni posmatrao kao konkurente vec su upravo stalni susreti doprineli tome. I jos nesto (ne znam ko je to apomenuo), pominjete kako kazu da je Federer najbolji, a stavljate Nadala u trecu klasu, pa jel se tu misljenja strucnjaka ne racunaju? Takodje mnogi se pitaju isto kao i ja kako je moguce da neko bude najbolji igrac svih vremena kad ne moze da pobedi direktnog konkurenta u svom vremenu barem jednak broj puta?

Nela kad bi me pogadjale price o pravopisu, kad nema nekog drugog odgovora, mozda bi i trazio da mi isti kupi. Na to se svaki put igra kad nema nasta drugo, samo na tvoju zalost uopste me ne pogadja. Kad me bude interesovalo da pisem knjige, imacu kome da se obratim, ne brini. Vazno je da si ti shvatila da je Nadal bolji, valjda si makar toliko mogla da razaznas iz mog zvrljanja? Upirite se do mile volje i sa prvopisom i sa pricama sta bi bilo kad bi bilo, ne vredi vam. Lepo ja rekoh, najbolje bi bilo ukinuti sljaku. Pa beton je najgora podloga za svaki sport jer najbrze odlaze kolena i zglobovi na njemu. Neko rece da je Rodik igrao bolje tad, nego danas??? Genijalno.

Svi igraci koje ste pominjali, a Nadal se muci sa njima na betonu su bolji serveri i nista vise. To je ujedno Nadalu i najveca mana, tacnije jedina. I na tome mozete da zahvalite samo Bogu jer da ima bolji tenis ovakve diskusije ne bi bile potrebne, niti bi uopste postojale. Skor bi bio jedno 21-1, a imao bi do sad jedno 15 GS i 25 Mastersa. Izvinjavam se sto meni servis nije najbitnije merilo tenisa. Nadal je fenomen jer sa mnogo losijim srvisom postize to sto postize. Ako to necete ili ne mozete da prihvatite, zao mi vas je. Tanja lepo receno (kad obojica zavrse karijere onda cemo meriti, ako Rafu ne izdaju kolena upravo radi podloga, kao sto je beton).

xxx

pre 13 godina

Najveći svih vremena je Fedex definitivno.Poslije izgubljenog Wimbledona većina ga je otpisala,ali vratio se jači i bolji nego ikad.Potpuno je razvalio Nadala u svakom smislu.Svaka čast majstore!!!

Alexandar-Nis

pre 13 godina

Sada bih rekao da je Federer najbolji igrac svih vremena. Ali to svi vec znamo odavno. Nego je Tata morao skepticima da objasni neke stvari ( ponovo ).

Predo

pre 13 godina

Prije neki dan napisah da ce Nole tesko do vrha. Nadam se da posle ovog finala svi mislite tako! Svijetlosne godine dijele finaliste i naseg igraca. Sad je najbitnije odrzati to 3 mijesto, jer su Marej i Soderling za petama!

Snijeg se topi

pre 13 godina

@Pada snijeg
Nema Nadal 10, nego devet "grend slemova". A ko kaže da ovakvom igrom, koja je bolja i jača od Nadalove, neće Fed uzeti jo neki "grend slem". Nema Nadal 6, nego 5 RG. Od devet GS, pet su šljaka. To je važan podatak, s obzirom da se tri turnira igraju na brzim podlogama, a samo jedan na šljaci. Sampras i Beker nemaju nijednu "grend slem" titulu na šljaci, a svoje poslednje "grend slemove" uzeli su na betonu u 31. godini (AO, USO). Na betonu i travi Fed ima 15, Nadal 4 titule. Marej je u subotu bio bolji od Vamos Rafe. Nije njemu ništa unapred sigurno, a posebno to što ne verujem da će on u tridesetoj osvajati "grend slemove", mislim da tada neće više ni igrati. Tenis na šljaci tenis je drugog reda. Na šljaci se nekad igrala i košarka, pa i rukomet i odbojka, ali to je danas prošlost. Zato Nadal ne može biti bolji od Feda, jer je šljakaroš, pre svega. Ima 5 GS na šljaci i 4 na brzoj podlozi, iako je takvih "grend slemova" triput više. Podatak koji je paradoksalan. To je Vamos Rafa. A Ko kaže da Federer neće uzeti još jedan ili dva GS, ovakvom igrom? I kako ga onda neko može prestići, pored poznate činjenice, koju ne kriju ni njegovi lekari, da Vamos Rafa ima "načeta" kolena. On mnogo trči i mnogo se troši. Zato je treći set izgubio sa 6:1, jer nije imao više snage. Svu snagu iscrpeo je u drugom setu. Imam utisak da je Fed na to i išao. "Klecaju kolena" - napisao je neko ovih dana.

mateja019

pre 13 godina

To je ta prepoznatljiva forma iz 2006. i 2007. Razbio ga je onim servisima i bekhendima nije znao gde je...NA Kraju poruka Nadalu: Brate nije Federer kriv sto je tolko dobar...Fedex car!!!

Golexxx

pre 13 godina

Želudac mi se podigne čitajući komentare tipa ROBOT KADA IGRA NAJBOLJI TENIS...pobedi li Nole tog robota na US openu...ponizi li ga...DA,DA i DA,a robot se pušio...i tako,za Novaka nema opravdanja nikada za sve ostale ima.

Miroslav93

pre 13 godina

stvarno je vise suvisno pricati ko je najbolji i tome slicnom...pobedio je 3 svoja najveca rivala i dokazao da je opet oznad svih i da ostali teniseri moraju jos mnogo, mnogo da nauce da bi dostigli njegov nivo igre!FEDERER THE KING!

Nela

pre 13 godina

Pokušaću još jednom o ozbiljnom, pošto moj prvi komentar nije objavljen. Čuvan je prostor za ove devojke što vole Nadalovo stenjanje, njegovu živahnost na terenu, verujići da je takav i u životu i da stenje (verovatno) i u..., dok Fed sve radi nečujno. Gluposti. Ovu godinu Nadal je uzeo zato što se Fed malo umorio od tenisa a i rođenje dece odvuklo mu je pažnju od ljubavai prema tenisu. Iako je u tridesetoj, igra opet kao nekada, jer je očigledno emotivno smiren i više trenira. Može neko od njega da bude jači, može Nadal da ga pobedi na šljaci, ali teško da će za sledeće dve godine Rodžer ostati bez ijednog "grend slema". Nije Federer samo juče bio fenomenalan, ceo je turnir tako odigrao, to je i Nadal pomenuo u pozdravnom govoru na kraju meča, za razliku od Nadala koji je čudom dobio izgubljeni meč protiv Mareja. Posle osvojenog Melburna, Federer je nastavio slabije da igra, a formu je popravio na kraju sezone, uzevši Sinsinati, Bazel, Stokholm, London (i još nešto manje). Završni je bio važan, jer je u pet mečeva protiv najboljih izugubio samo jedan set protiv Nadala. Pobede protiv Sederlinga, Mareja, Novaka, Nadala... došle su posle fenomenalne igre. Neko mora biti čovek posebnog kova, neki premudri Srbin (recimo), pa da sve to ne vidi.

Darko

pre 13 godina

Rodžer Federer je najbolii svih vremena iz vise razloga: Ima sve udarce dobre, a neke izuzetno dobre (forhend, servis, volej, poluvolej sa osnovne linije...), moze izuzetno dobro da igra pozadi i na mrezi. Najkompletniji igrac svih vremena!!! U ostalom pokreti su mu elegantni da cak pomislite da bi ste to mogli i ,vi da uradite. On je Majkl Džordan tenisa. Jednostavno, najbolji. Darko

Radek

pre 13 godina

@Nina
Tebe su ovi koji ne znaju da se u tenisu računaju samo "grend slem" titule pogrešno usmerili na listu i bodove. Nije baš lepo da jedna devojčica pravi neuspele viceve na račun "čika Federera". Nije on tebi nikakav čika, jer ga ne poznaješ i nikad ga u životu nećeš videti, osim ako ne odeš na neki turnir kad bude igrao. Evo, Melburn će za mesec i po. Taj Federer je četiri godine neprekidno bio prvi na listi, ali to niko ne pominje, govorimo samo o njegovoj igri i velikim trofejima, kojih ima ubedljivo najviše. Nadal je ženski teniser. To sad vidim. Javljaju se šiparice, iz španskih serija. Vidim da su tužne.

bjørn

pre 13 godina

ovaj , sto po vama treba u penziju, nanizao prvu petoricu(ne racunajuci Federera)... a mozda se Nadal cuvao za Australian Open,Marej za Wimbledon i Nole za DK...

mirko

pre 13 godina

Roger je neprevazidjeni teniski kralj za sva vremena,ne samo zbog najvise slemova i drugih rekorda!!Dovoljno je pogledati poen iz Bazela 2002 protiv Rodika i 2 kroz noge protiv naseg Novaka i Dabula!To niko nemoze izvesti na planeti kao sto rece gdin reporter!!Ovako dobiti nadmocno Nadala je fascinantno!!Kako covjek igra poene za koje se misli da se mogu lako vratiti!!GENIJE !!

Djole

pre 13 godina

Ne pada mi na pamet da nesto pricam protiv Nadala,covek je legenda ovog sporta,svaka mu cast na svemu sto pokazuje,nije dzabe prvi teniser sveta,ne radja se takav igrac cesto,ali mi nije jasno sta jos Federer mora da uradi da bi bio najbolji svih vremena? Da osvoji Roterdam?

xsky

pre 13 godina

Nadal ne moze da dise? Nadal ne igra srcem? Nadal je umoran? Nadalu smetaju sociva? Nadal igra nemotivisano? Ma jok samo je ovaj RF mashina, majstor, najbolji igrac svih vremena. Svaka cast Novaku za trece mesto, sa ovakvim ludacima u vrhu... :)

Kosta@Toronto

pre 13 godina

Ljudi,cemu pominjanje skora Nadal-Federer,,to nije realna slika njihovog kvaliteta!10 meceva je Nadal dobio na sljaci,,a tenis se igra na jos dve podloge zvanicno,uz manje ili vece nianse u njihovoj razlicitosti...stvar je u tome da je Roger uvek bio dobar i na sljaci posle Nadala najbolji i stizao do finala gde je gubio!Dok je Nadal tek zadnje godine napredovao na betonu,on je obicno ranije ispadao na tvrdoj podlozi,tako da nisu imali priliku da igraju tako cesto....inace bi skor bio drugaciji!

Jelena

pre 13 godina

Draga moja Tanja
nisu sve zene iste.
Meni licno Nadal izgleda k'o pokisli mish.
Pricam ovde trenutno samo o fizickom izgledu.
Al zato Rodji ne bih oprostila.

jedino je skor relevantan

pre 13 godina

I nemojte vise o medjusobnom skoru,pa i Marej ima bolji skor,pa ne smatramo da je bolji od Feda? I Hrbati ima bolji skor. Koliko god Federer bio sjajan na ovom turniru,svi znamo da to nije onaj igrac iz 2004/05/06/07,sto je normalno jer je sve stariji. Odatle taj skor...

Braca

pre 13 godina

@Vamos Nole
Bodriš Novaka, a veličaš Nadala. Ti si, prema pseudonimu, srpski Španac. Ima ih u Srbiji mnogo. Tačno je da je Nadal trenutno broj jedan (na listi, zapamti), a Federer je broj jedan u istoriji tenisa. Šta srpski Španci imaju na ovo da kažu?

stoka17

pre 13 godina

najbolji koji je ikad držao reket u ruci. elegancija i lakoća kojom igra je zadivljujuća. iz zgloba poteže nevjerojatne winnere, a beckhand i forhand su mu najrazorniji koje sam vidio.

toliko o federeru.

naš novak je u igračkom smislu ispod njega, ali naš novak mu i tu može parirati, a posjeduje i neke druge kvalitete koje se ne mogu mjeriti, brojati, ni uspoređivati kao što se mogu osvojeni trofeje ili tjedni na prvom mjestu.

godina nije nešto, davis cup bi ju učinio nezaboravnom i bio bi odličan poticaj da se iduće sezone napokon napravi igrački iskorak, osvoji se neki od grand slamova, i napadne se možda čak i prvo mjesto. zašto ne?

sretno novaku :)

Vladan R

pre 13 godina

@ sale ars

Ti naravno kao svi navijaci Nadala gledas samo jedan ili dva pokazatelja, mada su i oni krajnje problematicni. Sto se medjusobnog odnosa tice dva pitanja, pod jedan gde je Nadal bio u finalima US 2005, tj AO i USO 2006 i 2007. Onda pitanje da li zaista mislis da bi odnos pobeda bio toliko povoljan za Nadala, da je uspeo da se nekako dovuce do tih finala. I sam znas da ne bi. Nemoj samo da mi pricas kako Nadal tada nije bio formiran igrac jer je tokom tih godina osvojio 3 RG i igrao dva F na W. Taj argument da je Nadal bolji jer ne gubi finala, vise govori i o tome da je Nadal igrao na mahove ili pre svega samo na jednoj podlozi, ali najbolji su oni koji imaju kontinutete igara na svim podlogama kao sto je recimo: 23 uzastopna GS polufinala Federera ili 10 uzastopnih finala od W 2005 do FM 2007 uz 8 titula (od tih 10 finala Rafe nije bilo u vec pomenutih 6), odnosno 8 uzastopnih finala od RG 2008 do AO 2010. O GS trofejima sve je receno, ali sta cemo sa brojem nedelja na prvom mestu, odnosno sa uzastopnim brojem nedelja na mestu br 1? Na mastersima Nadal jeste za nijansu bolji, ali sta cemo sa odnosom 5:0 u osvojenim zavrsnim mastersima gde igra osam najboljih, i pod pitanje gde je Nadal bio u prethodna cetiri finala zavrsnih mastersa. Sa onih 6 vec dva puta pomenutih GS finala u peiodu 2005-2007 to je 10 finala u kojima Nadal zbog poraza od raznoraznih i koje kakvih nije bio sa druge strane mreze, a u kojima bi tesko uspeo da ostvari makar i jednu pobedu, sto jos vise dezavuise njihov medjusobni skor. Dakle u uslovima kada jedan igrac za razliku od najveceg rivala, godinu za godinom, na pola turnira tokom jedne godine kiksira u ranoj fazi, a na drugih pola ostvari 60tak % pobeda u direktinim duelima, onda ti medjusobni dueli ne da nisu pokazatelj da je sve ukupno bolji nego je upravo suprotno. I za kraj molim te pusti me te price da je Federeru konkurencija bila losa, jer Nalblandijan, Safin pa cak i Rodik odnosno Huit, kao i Agasi iako na zalasku karijere u to doba to nisu. Konkurenciju je samo izgledala losa, posto ju je on unistio i oducio od tenisa tokom godina apsolutne dominacije. Usput evo i nekoliko primera koliko medjusobnio skor ne kazuje prakticno nista. Burhera ima medjusobni skor bolji i od Federera i Sampras pa niko normalan ne tvrdi da je bolji od njih. CZ ima poztivan skor u mecevima sa LFC, dva meca dve pobede po 2:1. Ipak slozices se da odnos osvojenih KES odnosno LS od 5:1 ima veci znacaj. Slicno je i Hajduk bolji od CZ u medjusobnim susretima, ali to opet ni na koji nacin ne znaci, da je uspesniji kao klub. Dalje titule u individualnom sportu su mnogo merodavnije za proglasavanje najboljeg nego sto je to slucaj u ekipnim sportovima, pa poredjenje sa Dzordanom Maradonom itd ne stoji. I na kraju najbolji vozac svih vremena nije ni Fandjo a jos manje Sena, vec Sumaher bez obzira da li jeste njegov navijac ili niste. Da naglasim da sam ja u onoj drugoj grupi.

Vladan R

pre 13 godina

Federer je juce dokazao nesto sto odavno tvrdima a to je da kada on igra svoj najbolji tenis, rival koliko god kvalitetno da odigra nema sansi, osim naravno Nadala na sljaci. Istina je da trenutno Nadal ima preko 3000 bodova prednosti i da je gledajuci celu 2010 vise nego zasluzeno prvi, ali da je recima samo samo na RG odnosno W, Federer postigao ocekivane rezultate, finale, odnosno osvajanje turnira, razlika danas bi bila svega 25 bodova. Slicno je recimo i sa razlikom izmedju Federera i Novaka, koliko god da je ona na izgled ogromna u korist Federera. Da su recimo samo imali obrnute rezultate na AO, i pozicije na ATP listi bi im bile zamenjene. Parkticno kiksevi na GS turnirima prave razliku, a tu je ove godine Federer za svoje standarde dobrano zabrljao i to je glavni razlog za ovoliku razliku izmedju njega i Nadala. Da ne budem pogresno shvacen, prvo mesto Nadal je zasluzio svojim igrama i rezultatima i nicim drugim, ali razlika u bodovima je ovoliko velika zbog jako lose odigranog sredisnjeg dela sezone od IW u martu zkljucno sa W u julu, gde je Federer od 9000 potencijalnih bodova racunajuci M i GS osvojio, za njega katastrofalnih 1465(tek nesto vise od F na W). Upravo to je razlog sto sam, da ako Federer odbrani AO, uveren u smenu na prvom mestu sredinom 2011. Tim pre sto Nadal u tom periodu brani 7720 bodova i skoro da nema mogucnosti da uveca broj bodova.

Babola

pre 13 godina

@Aleksandar
Gledam tenis dugo i pamtim mnoge Samprasove mečeve. Bio je vrlo jak, ali je teško igrao. Jednom se onosvestio i da ne pričam dalje. Nije bio ni bolji tehničar od Agasija. I Bekera sam radije gledao nego Samprasa. Sampras je umeo da igra dosadno, kao i Lendl, mada je Lendl zaista bio dosadni defanzivac. Dakle, ti nikada Samprasa nisi gledao, a znaš da je najbolji svih vremena. Jeste, ali posle Feda. Stariji mi kažu da Lejver bio veliki teniser (Arena "Lejver" u Melburnu). Kako je igrao Lejver, što nam to ne opišeš, pošto ga ja nisam gledao a svi kažu da je bio feniomenalan. Ako se ceo ozbiuljan teniski svet, na čelu sa Samprasom, slaže da je Federer najbiolji teniser svih vremena, ne misle oni samo na titule nego pre svega na ovu fenomenalnu igru i šta ti tu imaš da mutiš. Ćuti i slušaj starije i pozvanije od sebe. I uči se od njih. Nemoj mene da slušaš, ja sam rekreativac, slušaj Samprasa, koji se s tobom ne slaže.

Nela

pre 13 godina

@Sale Ars
Tvoj tekst je jedna duga konfuzija. Deluje dadaistički, a to znači nerazumljivo. Dadaizam je književni pravac, osnivač Tristan Cara, francuski pesnik rumunskog porekla, koji je dao definiciju dadaizma: "Dada je ništa, ništa, ništa." I tvoj tekst je ništa, ništa, ništa. I vrlo je nepismen. Katastrofa. Neka ti devojka za rođendan kupi pravopis, bez njega ćeš na sajtu propasti. Ne znam zašto je čekala deset godina. A što si toliko zapeo da dokažeš nedokazivo - da je Nadal bolji. Svet kaže da je Fed najbolji u istoriji i Sampras to kaže. On nije dadaista, pripada realističkom pravcu u literaturi i tenisu.

Cecilija

pre 13 godina

Zaista, imali smo fantasticnu priliku da uzivamo u londoskom teniskom spektaklu izmedju Nadala i Federera.
FEDERER je pokazao, osim sto je najbolji, da ima vrhusku tehniku koja ulazi u sve skole tenisa.Osim toga to je najelegantniji teniser svih vremena.Njegova sportska oprema posle svakog meca izgleda kao da je tek sisao sa modne piste.Njegovo ponasanje i gestikulacija su do te mere odmereni i kontrolisani do savrsenstva kao i njegov izgled.Naravno da je Federer LEGENDA!
Ali Federer ne bio tako veliki da nije Rafaela Nadala, koji je zaista zasluzio svakim poenom to sto je sada broj jedan.
Bilo bi zaista nemoguce da postoje Rafael Nadal I Rodzer Federer, da nije naseg Novaka Djokovica i svih drugih tenisera u prvih dvadeset.Bez njih ova dvojica genijalaca ne bi ni postojala, u odnosu na koga bi bili genijalci!
A sto se tice Novaka, sve cestitke sto je dospeo u vrh ovakvih velikana teniskog sporta, i mora se priznati i da ih pobedjivao vrlo ubedljivo.
Novak sa vise fizicke spremnosti i psiholoske stabilnosti mogao bi jos vise da parira prvoj dvojici.
Ali cestitajmo Novaku ,sve je sam postigao i sam investirao u sebe.Nemamo mi nikakve zasluge za njegov svetski uspeh, a zahvaljujuci njemu pominje se ova jadna i propala zemlja u boljem svetlu! Malo li je od Novaka!!!
SVE POSTOVANJE za Novaka, Anu i Jelenu. SVE SU SAMI URADILI I ZA SVOJ USPEH I ZA OVU ZEMLJU. Budimo srecni sto ih ima ova zemlja, mada nicim to nije zaluzila.
Mi zaista moramo da se naucimo da postujemo tudje uspehe.

Krle

pre 13 godina

@Vamos Nole
Federer nije pravi sportista, a Nadal jeste. Vamos Nole, ne lupaj gluposti, ako imaš mozaik. Koliko je nagrada dobio za fer-plej, malo je igrača koji ga ne cene, godinama je predsednik njihovog udruženja. Vamos Nole, ne lupetaj. Ove su španske serije toliko uticale na ljude u Srbiji, da mi je muka kad vidim da "većinska Srbija" navija za Špance u svim sportovima. Po čemu su to oni nama bliski i dragi? Samo španske serije, nema druge. I naša se lepa Ljovisna prvo zaljubila u "Verdaskoa". Užasavam se španske groznice.

Tanja

pre 13 godina

Kao prvo, pitanje: da li su subjektivni komentari zabranjeni? Kao drugo: pokazite mi jednog navijaca nekog sportskog kluba ili pojedinca koji nije subjektivan kada sunjegovi "sportski miljenici" u pitanju". Kao trece: ovde vidim sve sam teniski strucnjak do strucnjaka komentarise, sve sami doktori tenisa. Ajte bre molim vas :))) I komentari Fedovih fanova su podjednako subjektivni, velicate ga do zvezda. Ja rekoh, kada je reci o tenisu - obojica su vrhunski igraci, a skor cemo moci da pravimo tek kada i jedan i drugi zavrse karijeru, po meni to je logicno. Sve dok obojica igraju, gubice i dobijace, to je normalno u sportu.

Sto se tice licnosti, odnosno onoga sto se kao licnost pokazuje na terenu, dopadljiviji mi je Nadal, deluje strastvenije, borbenije, posvecenije, energicnije, emotivnije. I da vise mi se dopada Nadal i navijam za njega uvek, to je subjektivno, pa sta s tim?!

Goran

pre 13 godina

Svaka cast Federeru na savrsenoj igri prelepi forhendi a bogami umeo je veceras da raspali behend voleji perfektni samo jos da poradi na servisu i to je to.

MM2

pre 13 godina

Cak i da ostavimo trofeje po strani, po kvalitetu prikazanog tenisa, Federer je definitivno najbolji igrac svih vremena.
Inace, interesantno je da je Federer ove godine osvojio tacno po jedan turnir iz serije 250, 500, 1000, 1500, i 2000.

Max Payne

pre 13 godina

Ako maestro u ovakvoj formi dođe na Australian Open, ostatak može da se dogovara samo o tome ko će da uzme srebrnu medalju! Čestitke i Nadalu na odličnoj sezoni. Iako osporavan i od mnogih na ovom mestu vređan bez ikakvog razloga, čoveku se ne može osporiti teniska posebnost.

Djoksa

pre 13 godina

Odlican mec.Ipak,ne fantastican kao sto sam se nadao.Za to je"kriv"Nadal.Naporna sezona je ostavila traga na njemu.Potez meca je svakako onaj Federerov bekhend stop volej na mrezi.Fantazija!:) Sad je vec pravilo da Fed posle fantasticnog 1 seta stekce u 2.

Jelena (ima nas vise)

pre 13 godina

Sale Ars,
izvini prijatelju, ali ti si puk'o. Koliko nas ovde treba da udari u klin da bi ti promenio plocu? Lepo ti je VLADAN R. (Hvala Vlado) sve objasnio.

Vladan R

pre 13 godina

@ sale ars

Imas neku svoju imaginarnu istinu i mislis da je nekakvim kvazi zakljuccima mozes dokazati, ali se na tvoju zalost imaginarno je u prevodu nepostojece. Intresuje me kako neko nije najbolji u svom vremenu ako ima 16 GS titula. U kom ih je vremenu osvojio,ako ne u svom. Po tebi osvojio ih je u nekom imaginarnom vremenu, pa bih voleo da me prosvetlis i mi pojasnis u kojem. Ne bih da se ponavljam ali moram. Pa ne moze medjusobni skor 8:14 imati vecu tezinu od odnosa 16:9 u GS titulama i 5:0 u masters kupovima. A sto se tice kompleksa, koji njegovi vrsnjaci imaju protiv njega, tu si u pravu da ga imaju. Ali opet ne vidis glavni razlog za to. Pa nije im to urodjena mana pa se kao nesto rodili sa tim. Jednostavno u periodu dominacije Federer je igrao toliko dobro da im je kvalitetom igre nabio komplekse, jer je delovao nepobedivo. Dalje jeste Nadal u dva maha pre i posle povrede odigrao 7-8 fantasticenih meseci tenisa. Ali je Federer na takvom nivou igrao pune tri(cetri) godine od 2005(2004) do 2007. Stoga to je jos jedna stvar u Federerovu korist. Naravno ako Nadal odigra dovoljno kvalitetno naredne dve tri godine pa osvoji jos 6 ili 7 GS titula,onda bi se moglo poceti sa diskusijom ko je najbolji svih vremena. Ovako samo na osnovu skora od 14:8, najblaze receno, naivno je tvrditi tako nesto.

Milos

pre 13 godina

@Sale Ars ... Ne bih se slozio s tobom u medjusobnom skoru Nadala i Federera jel velika vecina tih meceva je odigrana na sljaci, Rafinoj najomiljenioj podlozi, gde je on ubedljivo najbolji teniser svih vremena.Pitam se koji bi skor bio da su i na drugim podlogama igrali kolko i na sljaci.

Jova

pre 13 godina

Morat cu se ponavljati. Posle Novakove pobjede nad Rodikom napisala sam da Rodzer igra strasan tenis. Ako nam je za utjehu, Novak i Nadal bar nisu izgledali toliko nemocni protim njega kao Soderling i Mari ( Ferera ne bih da pominjem, s duznim postovanjem, ali on ipak nije ta klasa ). Ako nastavi ovako, sledeca sezona ima da bude jako zanimljiva. Do tada ipak ima vremena ali je cinjenica da je svim teniserima bacio rukavicu.
Istinski ljubitelji tenisa imamo par dana odmora a onda cemo ponovo doci na svoj racun. Nenadova i Novakova igra i forma obecavaju, nadam se da su Viktor i Janko spremni i da ce biti izabrana prava taktika za francuze.

Do tada, pozdrav...

MajaS

pre 13 godina

Najlepse u ovoj prvoklasnoj pobedi je sto je Federer pokazao da jos uvek radi na svojoj igri i ume da pokaze nesto novo. Covek je rizikovao onolikim bekhendima i isplatilo mu se. Nadal je igrao tradicionalno izbegavajuci forhend stranu ali nista nije pomoglo. Potpuno impresivna pobeda.

MajaS

pre 13 godina

Draga Tanja, ja sam prosto zaljubljena u Nadala, ali sta on to ljudsko i emotivno pokazuje na terenu? Skupljene obrve i iskrivljena usta? Izvlacenje gaca i popravljanje kosice koja se nije niti izvukla? Covek se osmehne tek kad je dobio mec i to je to. Nije Federer bolji, nego vrhunski igraci, oni najbolji od najboljih, zaista retko pokazuju neke emocije dok igraju i u tome je deo njihove moci. Oni sto stalno nesto praskaju i koketiraju sa publikom trose dragocenu koncentraciju.

Maja

pre 13 godina

Tanja, Federer ne pokazuje emocije!?More biti da sam ja plakala na AO 2009, na Wimbldonu 2003, pa AO jel bese 2004...
ah da, nije on emotivan, jok robot je, verovatno stavi luk u oci da mu krenu suze...

Antonio

pre 13 godina

Sjajan mec,u kome je pobedio tenis.Rodzer je potpuno nadigrao Nadala,a sto je zanimljivo Nadal uopste nije igrao lose.Statisticki podaci Federera su bili zastrasujuci.Obratite samo paznju na zvuk loptice posle njegovog udarca-zvuk otvaranja boce sampanjca.Jednostavno prelepo.Ako ovako bude igrao i sledece godine moze da se vrati na prvo mesto,ali naravno pita se i Nadal.Sta ce biti tada,ostsje da se vidi

Zoran

pre 13 godina

Veliki sam Fedov fan.

Cestitke na sjajno odigranom turniru i pobedi. Jos uzeti finale preko Rafe...

Ipak, ne mogu se oteti utisku da Nadal iz nekog razloga nije bio 100% u mecu. Njegov govor tela je od prvog gema bio cudan - spor, bez uobicajene gipkosti, a igra bez agresivnosti. Nije jurio za nekim loptama kako inace uvek radi. Umoran od onog sa Marijem? Verovatno, ali to njemu ne smeta puno (finale AO 2009). Covek je zbog necega bio delimicno odsutan.

Roger je, s druge strane, valjda naucio da mu treba kvalitetan trener. Ovaj Anacon mu je pomogao da igra puno raznovrsnije i sto je najvaznije - ofanzivnije. Prvi set na svom servisu je bio cista RF rapsodija i poezija tenisa. Savrseno, kao iz udzbenika tenisa. Nisam odavno video da Roger tako dobro napada bekendom - sinoc protiv Novaka a pogotovo veceras je imao nekoliko spektakularnih vinera.

Ako odrzi ovakvu formu i killer instinkt, eto ga na leto opet na vrhu... Ovaj covek se s 29 i frtalj godina tako dobro krece, mozer taj do 35 ostati u top 5 bez ikakvih problema.

Treba mu jos jedan Rolland Garos naslov, ali protiv Rafe u finalu, treba mu jos dva-tri od ostalih kako bi dostigao tih 20 GS, jos ako moze i singl zlato na OI puna kapa. Mislim da ce tada mirne duse na tron teniske istorije...

Goga

pre 13 godina

Od srca čestitke Rodžeru na zasluženoj pobedi,Rafi na fantastičnoj sezoni i postavljenim rekordima..ipak su oni,svaki na svoj način,posebni..bravo za obojicu!

Ivana

pre 13 godina

@Srdjan
Izgleda da ne znate da su i Rafael i Novak u ovoj sezoni (a i u prethodnim) takodje igrali turnire serije 250: Rafael 3 (Doha, Queens, Bankok), Novak 2 (Beograd i Queens). I ocigledno ne znate da teniserima od vajkada ovi turniri sluze za uigravanje i podizanje forme za GS i masters 1000 turnire.
Takodje, sva 4 GS turnira su jednako rangirana i na sva 4 se osvaja isti broj bodova. Razlike postoje u tradiciji i prestizu koji imaju. Tu je Wimbledon bez premca, kao najstariji GS turnir (od 1877.), kao jedini GS koji se igra na travi a trava je podloga na kojoj je tenis kao igra i nastao, i kao GS za koji ce ogromna vecina tenisera i teniserki reci da im je cilj da ga osvoje. Ostala 3 GS turnira, ukljucujuci i RG, imaju manju auru od Wimbledona i ne postoje neke razlike u prestizu. Inace, za Vasu informaciju, USO je stariji turnir (od 1881.) od RG (od 1891.); AO je "najmladji" (od 1905.).
Mars i Australiju kao bazu USA ne bih komentarisala, jer nemaju veze ni sa tenisom a ni sa racionalnom argumentacijom. Konacno, ne bi bilo na odmet da poradite malo na gramatici.

Snijeg se topi

pre 13 godina

Znači tako: polupismeni Srdjan jurne na mene agresivno jer sam pomenuo Nadalovog lekara i njegovo upozorenje da čuva kolena, pitao sam ga ko mu daje pravo da bude nevaspitan i nasilnički nastrojen, niste objavili. Kako možete tako da postupate? I kad sam mu naveo primere njegove nepismenosti, ni to niste objavili. Vidim, objavili ste nečiji komentar u kome mu se savetuje da "poradi na gramatici". Što da mene od nepismenoga brani neko drugi, a moje pravo vi zakidate!? Nemojte molim vas, to jednostavno nema smisla!

MajaK

pre 13 godina

@MajaS
Sjajno ste govorili o zaljubljenosti u čoveka koga ne poznajete (ja sam tu videla finu ironiju), ali ste lepo opisali njegovu živahnost na terenu. Zanose se Ljovisne, inače Gaćan je zaista veliki igrač. Navijam za Federera, imponuju mi njegova umetnička igra i gospodstveno ponašanje. Vaše zamerke Fedu više su svesno traženje ravnoteže u pisanju, nego što imaju osnova; ipak je on Švajcarac i sin bivšeg direktore "Cibe" u Bazelu (čuvena svetska hemijska i farmaceutska firma). Nisam ni prosto ni složeno zaljubljena u njega, jer ga ne poznajem. Čao (talijanski).

Delboj

pre 13 godina

(Sale Ars, 29. novembar 2010 13:31)
ccc. Marat Safin, Gustavo Kuerten, Lleyton Hewitt, Yevgeny Kafelnikov, Carlos Moyá, Patrick Rafter, David Nalbandian... E pa Sale moj, sad za sad svi ovi igraci koje sam nabrojao su bolji od Djokovica ili Mareja.
Makar dok ovi ne dokazu suprotno i uzmu po par Gren slemova (Djokovic jos jedan).
Poodavno je postavljeno pravilo u tenisu, najbolji teniser na svijetu je onaj koji osvoji najvise gren slemova. Zato, Nadal ako hoce da bude bolji od Federera mora da osvoji 17, jos malo vise od pola.
Necemo sad da pisemo o pretpostavkama koliki bi skor bio izmedju Nadala i Federera da Nadal ima 30 godina a Federer 23.

gradjanka

pre 13 godina

best of the best!
well done!

malo prerano otpisan!
stvarno, uživanje je gledati ih obojicu kako igraju.
ali fed je fed.

neko reče neki dan da ćemo doživeti još prijatnih iznenađenja od rodžera.

ja ovo ne smatram iznenađenjem.
bilo je očekivano posle cele nedlje koju smo gledali!

p.s. nestor & zimonjić & fed su mi ulepšali nedlju.

Ljiljana

pre 13 godina

Ne secam se da je Federer bio u ovako briljantnoj formi. Teniski genije kakav jeste, u ovakvom izdanju je nedodirljiv. Rafa definitivno nije prikazao svoju najbolju igru i to je presudilo. Bravo za obojicu! Nas Nole mora mnogo vise da radi na svojoj igri ako hoce da im parira, nego na "dramaturgiji" svojih
meceva. Definitivno je preterao sa glumatanjem, izigravanjem "bad boy-a", gledanjem u nebo i ostalim poboznim izlivima, namenjenim
pre svega srpskim navijacima.
Setite se kakvo je gospodsko ponasanje imao na terenu 2008., kada su ga zbog istog prozvali princem. Nole, manje se krsti, vise treniraj, pa ce ti i Bog vise pomoci!

Milos

pre 13 godina

@Vladan R Samo da se nadovezem na komentar na to sto je Nadal u blagoj prednosti na mastersima,sta bi bilo da se kojim slucajem igra godisnje 3 mastersa na travi,koliko bi onda titula imao Roger?

Otac Jevrosim

pre 13 godina

Arse, "preko" jedanaest godina zabavljaš se sa devojkom a još se nisi oženio. Nemoj da se igraš, jednog dana uzeće ti je jaran najbolji. Ja ću da vas venčam.

Jelena

pre 13 godina

@Sale Ars
Tacno je da Safin i Nalbi nisu imali konstantnost, ali nemaju je ni teniseri koji su sada u top 10 (osim Rafe). I oni igraju promenljivo; ponekad ispadnu na pocetku znacajnih turnira, a ponekad zablistaju i budu u zavrsnici. Iako nisu imali (a nadam se da i nece) povrede i duza odsustvovanja kao pomenuta dvojica, sto je i te kako vazno za konstantnost. Uprkos svemu je Safin po rezultatima bolji od svih sadasnjih top 10, osim Rafe i Feda. A Nalbi je bolji od svih osim pomenute dvojice, te Novaka i Marija. Lejtona sam previdela u prethodnom komentaru; i on je po rezultatima bolji, i to mnogo bolji, od sadasnjih top 10, osim Rafe i Feda. Moja jeste do kraja ostao specijalista za sljaku, ali je na toj podlozi imao konstantnu igru, a po ukupnim rezultatima je za sada jos uvek bolji od svih top 10, osim Rafe i Feda. Blejk ima mozda i najtragicniju sudbinu u istoriji tenisa (slomio vrat na treningu, godinu dana proveo u bolnici prikovan za krevet i prognoze lekara su bile da ce mozda ostati paralizovan do kraja zivota); iako je njegova karijera bila definitivno uzdrmana povredom, ne moze se osporiti cinjenica da je imao sjajnu igru i da je cak i sa ovim faktorom povrede i odsustva za sada jos uvek bolji od Soda i ostalih ispod njega u top 10.
Upravo su Lejton, Nalbi i Safin igraci koji NISU u periodu 2001-05 imali problema kad su igrali sa Fedom. Nalbi je imao pozitivan n2h do 2005. i te godine ga pobedio na masters finalu. Lejton je do 2004. imao pozitivan h2h, a kasnije dosta tesnih meceva. Obojica jos uvek imaju vise pobeda protiv Feda od Novaka i ostalih top 10, osim Rafe (Mari ima jednak broj). Safin je uspeo 2005. da na AO uradi isto sto i Novak 2008. - da pobedi Feda u polu-finalu i zatim osvoji titulu; a Fed je bio u mnogo boljoj formi na AO 2005. nego 2008. Blejk je do 2006. uglavnom imao prilicno tesne meceve (dakle, nije se predao bez borbe), a uspeo je i da ga pobedi na OI 2008.
Naravno da ce Fed uvek reci da igra danas bolji tenis nego tad. Zar mislite da se nakon 13 profesionalnih sezona i preko 1000 odigranih meceva samopouzdanje i motivacija moze odrzati, a da ne misli tako? Pored toga, treba pazljivije citati njegove izjave i po mogucnosti u originalu, jer se on jasno referira na turnire/meceve kad igra u top formi i svoju igru u najboljem izdanju, a ne generalno kako ste Vi shvatili.
Imate li neki link za izjave da je danasnja konkurencija bolja od one iz perioda 2001-2005? Nisam imala priliku da procitam poredjenja ova 2 perioda. Bilo je dosta izjava da je "dvoboj" Feda i Rafe, koji je u punom sjaju poceo 2005., znatno pojacan novopridoslom konkurencijom od 2007-08, pre svega sa ustaljivanjem Novaka i Marija u top 5 (Del Potro, Sod i Tomas su za sada igraci koji zablistaju u nekom trenutku, da bi potom pali na prosek). Ali, to je nesto sasvim drugo od ovoga sto Vi tvrdite. Inace, ni jedan ozbiljan strucnjak nece periode u kojima se igra razlicit tenis tako olako porediti, jer bi to bilo neozbiljno. Mnogi "strucnjaci" tvrde i da Borg ili Sampras ne bi mogli da se nose sa danasnjom konkurencijom, jer nemaju igru koja danas u tenisu dominira. A pri tom im ne pada na pamet da bi pomenuti, da danas igraju, igrali drugaciji tenis nego sto su tada igrali, pa je samim tim takvo "strucno" misljenje potpuno besmisleno.
Rafa je izuzetan igrac i vec sada je bez sumnje medju velikanima tenisa. Ali, jos uvek nije medju najboljima od velikih. Fed vec jeste. Rafa ima ozbiljne sanse da takodje bude. Da bi to postigao, morao bi da osvoji jos bar 5-6 GS titula, da zavrsi jos bar 2-3 sezone kao br. 1, da ima bar 200 nedelja kao br. 1, da osvoji bar 2-3 masters finala, jos bar 25 titula ukupno... Jer, to su kriterijumi za uspesnost rezultata u tenisu; a ne h2h, koji je detalj za 1 recenicu. Rafa je nekoliko puta izjavio da je Fed bolji od njega, da samo treba pogledati rezultate koje imaju.
Mislim da bi sa diskusijama o tome ko je bolji Fedovi i narocito Rafini fanovi (koji ih najcesce i zapocinju) trebalo da sacekaju da Rafa u narednih par godina pokusa da potencijal da udje u krug najboljih medju velikanima, koji nesporno ima, ostvari.

Jelena

pre 13 godina

@Sale Ars
Ocigledno tenis pratite tek poslednjih par godina, kad jedino Rodika mozete da navedete kao konkurenciju Rodzeru u prvoj polovini 2000tih. I verovatno niste ni gledali Rodikove meceve u periodu do 2006. Da jeste, tesko da bi Vam promaklo da je daleko bolje igrao nego u poslednje 3 godine. Za Safina, ocigledno, niste ni culi, a rec je o izuzetno talentovanom teniseru koji je u periodu 2001-2005 igrao bolji tenis nego sto ce Novak, Mari, Robin, Tomas i mnogi drugi ikada igrati. Isto vazi i za Nalbandijanovu igru u tom periodu (a i danas je, nakon silnih povreda i operacija, i te kako nezgodan protivnik i Rafaelu i Rodzeru). Blejk je za Vas verovatno tamo neki tenisercic, a covek je u to vreme igrao fenomenalan tenis i vazio za vecu nadu od Rodika, dok povreda kicme nije poptuno izmenila njegovu karijeru a i zivot. A ni Moju niste gledali npr. u periodu 2001-2003, kad je imao igru na kojoj bi vecina trenutnih top 10 igraca mogla da mu pozavidi.
Kad ste vec propustili da tenis pratite u ovom periodu, bilo bi dobro da se pre komentarisanja o konkurenciji na netu informisete o tome ko je sve i koliko dobro igrao tenis tih godina.

Jelena

pre 13 godina

@Sale Ars

Posto ste se ponovo referirali na moj komentar, evo i mog odgovora. Poslednjeg, jer zaista ne vidim svrhu dalje rasprave.

Izvinite, ali nemojte mi pripisivati ono sto nisam napisala. Spadam u osobe koje vrlo vode racuna da sto preciznije formulisu ono sto zele da kazu/napisu. Da ponovim ono sto sam vec napisala: Rafa je izuzetan (mogla sam da napisem sjajan ili vanserijski, jer to takodje mislim) igrac i vec sada je BEZ SUMNJE (da napisem sad i velikim slovima, da bude uocljivije) medju VELIKANIMA tenisa. Gde Vi u ovome vidite osporavanje Rafe?

Ono oko cega se u misljenjima razilazimo je: da li je Rafa vec SADA i jedan od NAJBOLJIH MEDJU VELIKANIMA (da opet podvucem). Vase je misljenje da jeste i zasnivate ga na porjekciji Rafinih rezultata iz ove sezone na naredne sezone. Moje misljenje je da SADA JOS NIJE, ali da ima realnu SANSU DA BUDE. Da li ce tu sansu uspeti da pretoci u rezultate u narednim godinama, ne mozemo znati ni Vi ni ja. Ja sam upravo i napisala da treba sacekati da Rafa svoj potencijal, koji NESPORNO ima (da i ovo sad podvucem) realizuje, pa tek onda konstatovati da li je jedan od NAJBOLJIH u istoriji tenisa.

Prvenstveni razlog za moje komentare Vama su kriterijumi koje ste koristili da potkrepite Vasu tvrdnju da je Rafa bolji teniser od Feda.
Vi ste kao argument naveli slabu konkurenciju u periodu 2001-05 a jaku konkrenciju poslednjih par godina. Ja sam kao argument da konkurencija tada nije bila slabija navela da ondasnja konkurencija ima za sada jos uvek bolje rezultate od ove danasnje. Imate li vi objektivne pokazatelje (GS titule, ukupan br. titula, br. nedelja i zavrsenih sezona na 1. mestu i sl.) da potkrepite Vase misljenje da je bilo ko od ternutnih top 10 (osim Feda i Rafe) za sada bolji od Safina, Lejtona i Moje? Imate li objektivne pokazatelje da potkrepite miljenje da su Sod i ostalih top 10 ispod njega po rangu za sada bolji od Nalbija i Blejka? Umesto sto navodite konstantnost koja je problem bila i kod ondasnje i kod sadasnje konkurencije. I sto Safinovu mentalnu nestabilnost generalizujete na sve ostale ondasnje top 10 igrace, iako ona kod njih nije postojala.
Takodje ste kao argument naveli h2h koji Rafa i Fed imaju. Ja ponavljam prethodni argument: u tenisu su merilo uspesnosti titule (GS, masters finala, ukupno) i 1. pozicija (sezone zavrsene kao br. 1; nedelje kao br. 1), te ostali rekordi; a h2h nije merilo, vec detalj.
Sad kao novi kriterijum uvodite ko je do odredjene godine ostvario koje rezultate. Razliciti teniseri svoju igracku kulminaciju imaju u razlicitoj starosnoj dobi. Lejton je vrhunac karijere imao sa 20-21 godinom zivota. Sod je u period koji je vrhunac njegove karijere usao prosle godine u 25. godini zivota. A npr. Ljodra svoj vrhunac ima sad u 30. godini zivota. Fed je kao igrac sazrevao sporo, a Rafa brzo i koju starosnu dob u toj situaciji predlazete kao tacku poredjenja? I na osnovu kog objektivnog, a ne proizvoljnog i po sopstvenoj volji odredjenog, kriterijuma?

I sta Vam znaci to da bi Rafa imao 15 GS i 25 mastersa i h2h sa Fedom 21:1 da ima bolji servis? To je "argument" jednako besmislen kao i "argument" da bi Fed imao npr. 15:7 h2h sa Rafom i npr. 3 titule na RG da ima igru koja vise odgovara za sljaku. Obojica NEMAJU to sto bi im bilo potrebno i svaka diskusija na nivou sbbkbb je potpuno iracionalna projekcija zelja navijaca. Isto kao sto je i projekcija navijackih zelja kad se "prorokuje" da ce Rafa za 2-3 godine imati vise od 16 GS; ili da ce Fed do kraja karijere imati 20 GS. Niko od nas ne zna sta ce se u narednim sezonama izdesavati, pa su diskusije tipa sta ce biti ako bude potpuno besmislene.

Sustina svih mojih argumenata se moze svesti na jedno pitanje: Zasto je potrebno koristiti kriterijume koji se baziraju na subjektivnim procenama i na zeljama, kad u tenisu postoje objektivni kriterijumi za merenje uspesnosti rezultata?

Rafa je na pitanja novinara nakon USO (dakle, nakon sto je osvojio svojo 9. GS titulu i realizovao GS karijere) da li je bolji od Feda rekao (a evo i linka za ceo tekst na BBC sajtu; nadam se da kredibilnost izvora necete dovoditi u pitanje: http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/8996093.stm): Asked about Federer's tally of 16 Slams, he said: "It's very far. For me, it's too far to think about that."... "I think talk about if I am better or worse than Roger is stupid."... "The titles say he's much better than me, so that's true at the moment,"... "I think it will be true all my life."... "Being better than Roger - I don't think it's the right moment to talk about that because I don't think that."

Potpuno sam saglasna sa Rafom. U ovom trenutku je rano raspravljati na tu temu. Za par godina, kad obojica, nakon realizacije svog igrackog potencijala, budu zavrsili karijere, tek tada ce se njihovi rezultati moci porediti na osnovu kompletnih i objektivnih parametara.

diego

pre 13 godina

Nadalova izjava od pre par meseci, koju je Viskovic pomenuo na prenosu, govori sve. Tamo pre Roland Garrosa su ga pitali da li sebe smatra za najboljeg igraca svih vremena. On ih je zapitao da li se oni razumeju u tenis uopste, kako on moze biti najbolji kada ima 6 grand slam titula (tada je imao 6), dok Roger ima 16! Ova izjava najbolje govori o ova dva velikana, ne samo o tome kakvi su teniseri vec i kakve su licnosti!

psiholog

pre 13 godina

Apeliram moderatoru da malo više pripazi prilikom objavljivanja komentara.Jedan "komentator" jasno u svojim rečenicama koristi riječi "osvetiti", "poniziti" i sl. Iznosi čitav niz neistina ama u baš svakom svom komentaru. Evo ovom prilikom je napisao da je Roddick vodio Nadala u 2. setu 5-2 što je čista laž. Roddick je imao break,ali je bilo samo 2-1. Ovo je samo jedan banalan primjer,a ima ih na stotine.Komentari u kojima se spominje "osveta" i "poniženje" i u kojima se iznose samo laži su jako opasni. Također ne bi trebali objavljivati komentare u kojima ima mržnje.Komentari "komentatora" odišu nevjerovatnom količinom mržnje pa mi stvarno nije jasno kako se može objaviti tako opasan komentar.I sasvim je očito da sjajan sportaš Rafael Nadal ni kriv ni dužan "komentatoru" oštećuje zdravlje. Radi "njegovog" zdravlja, molim vas da objavite komentar s nadom da će "doprijeti" do njega i molim vas da pripazite kada objavljujete njegove komentare jer su neki zaista opasni.Ja mu istinski želim pomoći da pobjegne iz svijeta mržnje i da konačno progleda,a nadam se i vi.

Marija

pre 13 godina

Posto u B92 tekstu to ne stoji, a ipak je vazan podatak: Rodzeru je ovo 5. titula na ATP masters finalu, cime je izjednacio rekord Lendla i Samprasa. Pored toga, od 1990. samo su 3 igraca uspela da osvoje turnir bez izgubljenog meca: po jednom Stih (1993) i Hjuit (2001), te Rodzer 4 puta (2003, 2004, 2006 i 2010).

Inace, Rodzer je ovako igrao u periodu 2003-07, pa je pre rec o povratku igre a ne o novoj igri. Anakon je u nekoliko intervjua rekao da Rodzer ima kompletan arsenal udaraca, kao i raznovrsnost igre (all-court, koja kombinuje baseline, serve & volley i chip & charge). Osnovna greska je bila to sto Rodzer nije dovoljno miksovao igru i sto nije igrao dovoljno ofanzivano (dakle, isuvise fokusa na baseline i defanzivnoj igri).
Roger ima fizuzetno dobru tehniku kod izvodjenja svih udaraca i kod nacina na koji se krece po terenu (specificno kretanje je razultat dugogodisnjeg rada sa Pierom Paganinijem kao fitnes trenerom). Mnogi velikani tenisa i teniski eksperti su imali izjave da on ima najsavrseniju tehniku igre. Imate na YouTube gomilu klipova sa analizama njegovh udaraca i kretanja, neki od klipova su iz teniskih akademija (najvise Boletijerijeve i Muratogluove), gde se njegova igra uzima za primer u radu sa mladim teniserima. Ta sjajna tehnika je podloga za lakocu i harmonicnost koju on u igri ima i koja izaziva divljenje kod mnogih ljubitelja tenisa.

@Babola
Ako volite all-court i ofanzivnu igru u kojoj je miksovano sve od baseline do serve & volley, mislim da biste uzivali u igri Lejvera i Rousevala, a u kasnijem periodu Mekinroa, Edberga, i Samprasa (ali u prvoj polovini karijere, kasnije je servis postao isuvise dominantan i poeni cesto bas kratki). Kod zena svakako Margaret Kort Smit (zenski GOAT za 24 GS titule), Bili Dzin King i Ivon Gulagong (odlicna teniserka koja je nepravedno zapostavljana, verovatno jer je bila Aboridzinka a u to vreme je bilo jako tesko sa bekgraundom iz potpuno marginalizovane grupe biti priznat kao top sportista), a kasnije Navratilova. Imate na YouTube vrlo lepih klipova za sve navedene; za najstariju generaciju uglavnom sa mecevima na Wimbledonu.