Košarka 85

Utorak, 06.07.2021.

09:38

Rađa o debaklu: Borba Zvezde i Partizana ko ima više para – to je veći problem

Legendarni hrvatski košarkaš Dino Rađa dao je burnu izjavu u svojoj zemlji.

Raða o debaklu: Borba Zvezde i Partizana ko ima više para – to je veæi problem IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

Chubby Checker

pre 2 godine

Obradovic je postao bog i batina Evropske kosarke tako sto je osvojio Evroligu sa ekipom gde su glavni igraci bili klinci Djordjevic i Danilovic. A sad se vratio u Partizan i doveo 6 stranaca. E to je problem. A nije da nemamo talentovane klince i sada. E sad kako i zasto to smeta Hrvatskoj kosarci da se razvija to ne znam. Ali generalno to sto i nama i njima treba je juniorska ABA liga ili ABA liga bez stranaca.

Mark

pre 2 godine

Plan aba/regije bija je da razvijemo mlade igrače u kvalitenom oktuženje, koja je briga npr CZ/Par ili Cib/Zd do finals sve dobiju 50 razlike.. Na Kraju ispalo daZvezda, Part, Budućnost, Ced-Olimp, Zadar/Cib/St imaju između 3 ili 4 stranca u prvim petorkama... Kako to pomaže naciobalnim ligama, repkama, klunovima i na kraju nama gledateljima..Kakav mi je to klub koji svake godine promini 10 od 12 igrača, od toga 8 stranaca.... Mislim da ne zabude zabune, Rađa već 10godina kroz kk St što kroz Hrv, vuče reprezentaciju prema dnu, ali čemu ABA sa 80% stranaca

Zvezda

pre 2 godine

poslednjih 20ak I više godina zvezda ima mnogo više para od Partizana. Jasan pokazatelj toga je da Partizan dok je bio na vrhuncu nije mogao da priušti evroligaske igrače koje zvezda proteklih sezona dovodi! O projektu evropska zvezda, dovodjenju možda najskupljeg trenera u Evropi u tom trenutku Svetislava Pesica i otpisivanju 15 miliona evra duga neću ni da pricam
(Ziveo Partizan i majka Srbija!, 06. jul 2021 13:51)

Ko te slagao. Zvanično dokazano da je Partizan imao uvek više para u košarci od Zvezde.

z’brda

pre 2 godine

rekao bih da su NBA i Evro liga daleko veći problem od ABA lige što se tiče odziva reprezentativaca. Moderna košarka se bazira na jakim klupskim takmičenjima. OI su drugorazredne.

Srbija

pre 2 godine

To nije problem samo Aba lige već danasnke kosarke...Srbija jeste napravila ogroman neuspeh ali računajući da od 12 igraca iz kvalifikacije turnira,maksimalno ni na igre otisli njih cetvorica..glavu gore,bice to sve dobro

Popitzki

pre 2 godine

@gole su lutke sa naslovnih strana

Nisam ni rekao da je Vujosevic kriv za 6. mesto. Izbacili su nas u 1/4f Litvanci koji su i uzeli titulu. U tom momentu nije ni moglo bolje. Bez Bodiroge to je bilo sasvim ocekivano.

Ziveo Partizan i majka Srbija!

pre 2 godine

U poslednjih 20ak I više godina zvezda ima mnogo više para od Partizana. Jasan pokazatelj toga je da Partizan dok je bio na vrhuncu nije mogao da priušti evroligaske igrače koje zvezda proteklih sezona dovodi! O projektu evropska zvezda, dovodjenju možda najskupljeg trenera u Evropi u tom trenutku Svetislava Pesica i otpisivanju 15 miliona evra duga neću ni da pricam

Mladen

pre 2 godine

Suludo je kriviti regionalnu ligu za propast nacionalnih selekcija. Regionalna liga je podigla kvalitet klupske kosarke drasticno i to se jasno vidi kroz evro takmicenja gde su regionalni timovi daleko konkurentniji nego pre 20 godina. Nacionalne lige ne bi resile problem iz par razloga koji su bili vidljivi i pre 20 godina. Prvi'veliki' timovi bi 'kantali' ekipe iz provincije sa 30+ uglavnom i to bi vise licilo na revijalnu nego na takmicarsku kosarku, odvlacili bi talene ili kod sebe ili u svoje filijale i ta razlika ne bi mogla da se smanji jer je trziste malo u svakoj od bivsih sfrj republika. Svako ko misli da bi Zdravlje Leskovac moglo da napravi tim i zadrzi kostur 5 sezona zivi u zabludi. Druga stvar novac, lakse ga je obezbediti u regionalnoj ligi koja predstavlja daleko vece trziste od nacionalnih liga za koja sponzor i tv kuce svakako ne bi imali ni priblizan interes. Trece, zainteresovanost klinaca za kosarku - 90ih je bila pomama, svi su igrali basket. Veca baza, vece sanse da neko uspe. Sada je baza manja, radi se traljavo, svaka prilika da se 'pobegne' negde se koristi. Primer Smajlagic, Pokusevski, sada Petrusev. Mi imamo daleko vece probleme od kosarke i zaista ne vidim kako bi u Srbiji mogao da se organizuje sistem gde se s klincima radi kroz sve faze razvoja i gde ti klinci imaju jasnu sliku sta i kako dalje.

Gradjanin Kejn

pre 2 godine

ABA liga i stranci su problem? Pa zar u italijanskog ligi ne igraju stranci!? Ili im se klubovi ne takmice da dovedu sto bolje strane igrace? Naprotiv,problem je sto su budzeti nasih klubova sve manji u odnosu na strane pa tako iole ozbiljnijeg domaceg igraca nema sanse da zadrze duze od godinu-dve a dovode se i jeftini stranci, pa nema ni ozbiljnijih uspeha u Evropi pa se tako smanjuje i popularnost kosarke kod klinaca. Evo Petruseva, vec gleda da se dokopa NBA lige. I sta tu moze da mu se zameri? Da mogu Zvezda i Partizan da ga plate 2-3 miliona verovatno bi ostao. Sto Radja nije ostao u Jugoplastici od trenutka kad je mogao u inostranstvo? Treba li da uvodimo zakon da domaci igraci ne mogu u inostranstvo pre 27-me? Ili je mozda bolje resenje da domace klubove uvedemo u svet trzisnog poslovanja? Prodati ih pa nek se snalaze.Navijaci nek kupuju godisnje karte i placaju clanarinu ako vole klub. A upravo su igraci iz ABA lige bili najbolji i vukli reprezentaciju u ovoj katasrofi od kvalifikacija.Dobric i Petrusev. Podbacili su najiskusniji, Bjelica,Marjanovic,Teodosic,Micic... Ovo sto prica Radja je samo jeftin populizam.

Sone

pre 2 godine

Radja prica gluposti, pravi sebi alibi pricu. Pa sto taj njegov Split nije izbacio mlade igrace, niko im ne brani, problem je sto ih nema i bice ih sve manje, ne samo na Balkanu nego u citavoj Evropi, pa mi smo ko klinci cekali po sat vremena na basketu da odigra jednu tri na tri i ako izgubi cekas opet sat vremena, zato sto je bilo krcato, danas mozes citav dan sutirati nema nikog.

WillyWonka

pre 2 godine

"Kako će klubovi izbaciti mladog igrača kad nema talenata više. Ne treba živjeti u prošlosti, djeca već dugo ne igraju košarku na ulicama, a tu se stvaraju osnove igre i ljubav prema sportu. Zato i imamo samo visoke igrače a bekovi su katastrofa.
(Topnik, 6. jul 2021 09:47)"

Kako nema talenata, pišeš stvarno nebuloze. Pogledaj ko su kadetski ili juniorski prvaci Evrope u zadnjih 10 godina, pa onda komentariši. Znači, talenata ima, itekako. Ali nema mjesta za njih kad postaju seniori, jer je sve prebukirano polovnim strancima, kako bi se odmah ostvario rezultat. Jedino Mega (naravno, iz interesa), radi na razvoju mladih igrača i daje im šansu. Ali ne može Mega podmiriti potrebe svih ovih država u regionu. Najveći krivci, jer imaju dovoljno para, Zvezda i Partizan, mada ni drugi ne zaostaju i ponašali bi se isto da imaju priliku.
Čuj njega, nema talenata. E svašta.

gole su lutke sa naslovnih strana

pre 2 godine

Losa ti je analiza kao i obicno a i protkana lazima (nije 11. mesto nego 6.).
Propast je pocela 2002 u Indijanapolisu. Pesic je to video pa je pobegao a ne bas mudri Vujosevic se prihvatio posla. Kari je ostao legenda a Vujosevic ispao glup.
Ne znam sto se ti brines za medalju kad ti srebra koja je doneo Djordjevic nisu bila dobra.
(Popitzki, 6. jul 2021 10:51)

Tad kad je Dule 2003. vodio reprezentaciju pola igraca se nije odazvalo, sto zbog povreda sto zbog drugih razloga, to je bio recimo drugi nas tim. Neuspesi su bili 2000. na OI u Australiji i na OI u Atini 2004. i na EP 2005. kad smo bili sa najjacim timovima, a tad je selektor bio Obradovic.

prosto i jednostavno

pre 2 godine

(Gradjanin Kejn, 6. jul 2021 12:08)

Sve potpisujem osim ideje o prodaji klubova.

Klubove treba davati u franšizu onima koji bi to vodili svojim novcem,
jer na taj način klub i dalje predstavlja obeležje i simbol sredine u kojoj postoji i funkcioniše.

Ako nema interesenata, treba ih ugasiti.

Privatizacija je pljačka, pa stoga,
ko želi da bude vlasnik sportskog kluba,
neka ga pravi od sopstvenog novca,
kao što je to red i običaj u kapitalizmu.

bla

pre 2 godine

U pravu je lik 100%. To je zato što Zvezda i Partizan su nenormalno sponzorisani od strane države. Ova vlast se sada uplašila Partizana pred izbore zbog skandiranju ba jednoj utakmici i odlučila da sad njima da novac a ne kao do sada uglavnom Zvezdi. Oba kluba su zlo koje služi vlasti da manipuliše narodom i skreće pažnju sa bitnijih problema. I to sve iz džepa gradjana Srbije. Zvezdu i Partizan treba privatizovati ili ukinuti jer ovakvo njihovo postojanje nema nikakvog smisla.
(Aron, 6. jul 2021 09:43)


Skandira se jer je partizan unisten od strane drzave pa mu sada fol pomazu. Partizan i zvezda ne mogu da se stave u znak jednakosti jer je partizan ziveo od prodaje igraca i transfera. I u kosarci i u fudbalu imao je sjajnu omladinsku školu i sistem rada. Dok je zvezdi davan novac da bi mogla da funkcionise i prezivi a sada se pumpa parama da bi dominirala.
(MarkoPFC, 6. jul 2021 10:58)

covek ti lepo napise ali ti i dalje istu praznu pricu pricas. partizan je od devedesetih daleko vise finansiran i vestacki guran bez proizvodnje igraca i bez sanse mladim igracima. koliko su samo igraca oteli i koliko su ih potom unazadili ili unistili karijere? ponor kosarke je poceo dominacijom i mesetarenjem partizana i jos se nismo oporavili. u ovom trenutku zvezda samo nastavlja trend koji je veliki mag zapoceo. ja sam za to da se zaustavi finansiranje od drzave u potpunosti, ali nijednoj vlasti to nije u interesu, posto onda ne bi mogli da manipulisu takve kao sto si ti.

nigde logike

pre 2 godine

Rađa se dobro ispromašivao sa konstatacijama,
a ima vrlo mnogo istomišljenika koji su u istoj zabludi.

Najveći broj reprezentativaca uopšte ne igra ni ABA ligu ni nacionalne lige,

već igraju u NBA, u Evroligi, Evrokupu, ...

... Čak su i nacionalna takmičenja po Španiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Litvaniji, Nemačkoj, ...

potpuno sporedna, trećerazredna takmičenja.


I gde je tu onda istina o značaju nacionalnih takmičenja?

Draussen

pre 2 godine

Hajde pametnjakovicu, objasni kako ces jednog talentovanog, Radju, Divca, Petrovica da zadrzis u toj tvojoj hrvatskoj, bosanskoj ili srpskoj ligi, kad deca sa 15 godina odlaze u jace lige, roditelji ih vode sto dalje od tih i takvih liga.
ABA liga je solidnog kvaliteta, a stranci dolze jer domaci igraci koji nesto vrede su preskupi.
Ps
Reprezentacije suvsastavljene od NBA igraca nisu to iz ABA pa sad ABA kriva, hajd ugasite ivto malo kosarke sto valja saovih prostora, fudbal, vaterpolo, rukomet ste vec ugasili.

Jedini evropski trofej

pre 2 godine

Problem je što ima sve manje talenata na ovim prostorima... Oćete fenseraj i sport? Ne ide to zajedno, stranci u klubovima su samo nužno zlo!
(komentator, 06. jul 2021 10:45)

Talenta ima, ali je uputno koji treneri rade sa njima...

marko992

pre 2 godine

Odavno sam o ovome pisao,sta su nam doneli ovi silni crnci,po neku titulu u domacim ligama i (najcesce) sramocenje u EL.
Trka za uspehom preko noci je unistila svaku mogucnost stvaranja igraca.
Sve sto smo postigli sa reprezentacijom u poslednjih 10 godina je plod rada od pre 20-ak godina,dok smo imali prave trenere a samim tim i mnogo vecu bazu mladih igraca.
Nama je sada JEDINA baza menadzerska agencija zvana Mega.
Sunovrat tek sledi.

Istina

pre 2 godine

zvezda je ugašena, ovo je fmp.
čisto istine radi koliko država pomaže klubovima ali jedan klub je ipak miljenik države naročito desničara.

War Inside My Head

pre 2 godine

Ranije je bilo uspjeha na reprezentativnom i klupskom nivou,pa brdo klinaca nakon uspjeha izleti na betonske basket terene,i to bez ili sa pocijepanom mrežicom na košu,pa nek trojica nastave s treniranjem uspjeh je.Manji gradovi su finansirali sport preko opštinskih organa,ali svi su imali neku fabriku spremnu da izdvoji novac.Neko nije shvatio da su se vremena promijenila,tranzicija nije obuhvatila privatizaciju klubova,novca ima za odabrane,stručni kadar automatski upitan,NBA liga dostupna svima za gledanje,samim tim i želja za igranje u njoj!Košarka,sport generalno,mora da se igra iz ljubavi,a danas menadžeri oblijeću svakog iole talenta?!

Darko

pre 2 godine

Uz pretpostavku zakljucavanja eurolige buducnost ABAe je samo da igraju domaci igraci do 25g... Ostalo nema smisla

Radja ima interes da ABA ne postoji, ali ima pravo kad kaze da mi-hrvati nemamo sto trazit u toj ligi kad moramo igrati po drugim pravilima
Opet ko je nama kriv sto ne igramo modernu kosarku na svakoj razini... Savez tu ima utjecaja, ali lakse blato samo po drugima

Mariborcan1970

pre 2 godine

Radja je svakako u pravu. ABA nije ni bila osnovana i zamišljena da u njoj gledamo strance (prije svega Amerikance), nego da se razvijaju lokalni talenti. Trebalo bi ograničiti broj "stranaca" na jednog igrača izvan regije. Ni ovo pumpanje para (državni projekti: Zvazda, Partizan, Budućnost, Igokea) ne vodi napretku košarke u regiji. Ako se to nastavi onda je najbolje da se ukine ABA, jer neće imati nikakvog smisla!

Srki

pre 2 godine

@drvobradi

То што си написао значи да су држави битнији успеси клубова него репрезентације. Не знам што се онда бунимо. Треба да уживамо у Евролиги и Еурокупу и да нас баш брига за репрезентацију.

Djordje

pre 2 godine

Rađa je upravu. Ako Partizan i CZ žele da se takmiče sa najboljim klubovima Evrope onda neka siđu sa državnih sponzora i upumpavanja para jer to nije državni interes. Ako država ulaže onda bi trebalo da klubovi prave igrače za reprezentaciju i na uštrb rezultata u Evropi i omasovljuju škole košarke Kad sam bio klinac čekao sam red sa drugarima ispred koša da stariji završe pa da mi ubacujemo. Sad su koševi prazni. Deca koja i treniraju roditelji ih vode kao projekte koji će doneti dobru lovu. Ako mali nije Džordan u povoju, šibnu ga ispred kompa da drnda igrice. Gde je beton liga koja se igra iz ljubavi?

Lepa Lukić

pre 2 godine

ogranici klub na 2 stranca i ukini dodeljivanje drzavljanstva.
(basketas, 06. jul 2021 10:15)

Osnovni problem je mnogo širi. Stranci nisu problem. Najveći faktor su promene u društvu i isticanje vrednosti novca kao jedini ideal. Evo dokaza o strancima. Grčka, turska, nemačka, francuska a još ranije i španska i italijanska košarka, uzdigla se isključivo zbog stranaca. Pogledajte koje godine su grčki timovi (Panatinaikos) prvi put osvojili EL, kada su turski (Efes), nemački (Alba) i francuski (Limož) uzeli prvi evropski trofej. To isto važi i za njihove reprezentacije. Do početka '90. oni nisu postojali na košarkaškoj mapi Evrope. Pre njih, isto se desilo Špancima i Italijanima. U to vreme, evropskom košarkom su vladale istočnoevropske zemlje i njihovi klubovi. ČSSR, SSSR, Bugarska, Yugoslavija...
Tada su Španci i Italijani uložili novac, doveli američke košarkaše i njihovi klubovi su počeli da osvajaju trofeje. To se odrazilo i na domaće igrače koji su imali od koga da uče, pa su i reprezentacije napredovale. Zatim je to uradila Grčka, pa Francuska i Turska, krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Grci su počeli da dovode naše trenere i igrače i vrhunske Amere. Dakle, stranci DA! Problem je što se uglavnom dovode bezvezni stranci, koji ne odskaču kvalitetom. Opet, uzrok tome je prerani odlazak naših igrača preko, jer oni su skuplji od prosečnih stranaca. Sve je to začarani krug, a najviše štete je donelo "Bosmanovo pravilo", pa su onda mogli otići u inostranstvo pre 28. godine. Trka za novcem je upropastila sport. Nisu stranci.

marko992

pre 2 godine

STalno slušam kako Zvezda "ne izbacuje" domaće igrače, a Dobrić i Davidovac su stigli do A tima? Čak je Dobrić imao i nešto veću ulogu. A za Lazića pričajte šta hoćete, ali voleo bih da sam ga video na terenu protiv Italije
(Goblin, 06. jul 2021 09:53)

U pravu si ,ali samo za Dobrica,Davidovac sigurno nije ni medju 20 da su svi bili spremni.
Problem je sto je i Dobric vec u godinama kada je trebao biti mnogo vise od dobrog kosarkasa,daleko od nekog nosioca ili bitnog faktora.

Goran Ratkovic

pre 2 godine

Preko 100 kosarkasa iz Srbije u raznim ligama svijeta , a kod nas igraju trecerazredni stranci . Menadzeri odredjuju sistem ,ligu, reprezentaciju .Jaka nacionalna liga bez stranaca i doci ce za koju godinu i uspjeh klubova u evropskim takmicenjima i u reprezentaciji .Svi klubovi sa ovih prostora svake godine mijenjaju kompletnu ekipu ocekujuci uspjeh preko noci , a i djeca znaju da je to nemoguce .Na zalost igrom u utakmici protiv Italije nasi klubovi su "izgubili"dva fenomenalna igraca , Dobrica i Petruseva ,,, Momci su sebi digli cijenu , a mi cemo gledati neke Dzonsone koji svaki jaci basketas sakrije u dzep...

serbissimo

pre 2 godine

@komentator delimicno si u pravu. Drugs strana te price je da klubovi u jurnjavi za opstankom, a to podraxumeva igranje evrolige ili bar evrokupa, nemaju vremena da prave igrace. Uz to, srpsku kosarku zahvatio je fudbalsli sindrom robovanja imenima.

Дух са секиром

pre 2 godine

Човек јесте у праву али да се позабавимо нашим двориштем. У ери Дулета В. од 2003 г. на овамо ККП је избацио пуно талената који и данас играју у НБА или јаким клубовима Европе. Врхунац његове тренерске каријере је био Ф4 2010 . са буџетом 3 мил € и играчима који до тада нису били велика имена. Да ли ККЦЗ може да се похвали неким кошаркашким талентом које је створила за ових 8 год. владавине?...колики је просечан буџет био ККЦЗ уназад?...имате ли неког Богдановића, Бертранса у НБА а погледајте евролигу, тешко је наћи клуб без иједног играча који је стасао у ККП. Погледајте фудбал, ког играча је Звезда продала за веће паре а јавно се хвале да САМО ЗА ПЛАТЕ играчима дају 20 мил € по сезони..

dnodna

pre 2 godine

2003 krece sunovrat dolaskom djenerala bez rominga. 2004 se sunovrat produbljuje dolaskom Obradovic. Svi su zaboravili to 11 mesto kad je vodio Djuru Ostojića... Cim sam na tribinama video te mračne likove znao sam da cemo puci. Šalju ponude Bjelici uoči najvažnije utakmice reprezentacije? Nađite mi na svetu takav primer. Ti ljudi se najvise kunu u patriotizam, a onda ovo urade. Sad krece opet partizanski lobi dame i gospodo, medalju necemo uzeti do 2030. Oterali su Jokica, sada ce i Kokoskova. Sledece god Dulo selektor, Novica igra 4, Kosta Perović 5 i tako...
(Neki veliki dr, 6. jul 2021 09:40)

Da krenuo sunovrat tako sto imamo 4 srebra sa velikih takmicenja i jedno cetvrto mesto sve dok su reprezentaciju vodili Duda Ivkovic i Sasa Djordjevic, a pre 2003 su reprezentaciju takodje unistavali Duda Ivkovic i Zeljko Obradovic i Partizanovi igraci u njoj pa smo osvojili 2-3 evropska zlata, ep bronzu, srebro na OI... Pre neki dan neko pise kako je pola sadasnjih igraca igralo u zvezdi, i evo rezultata. Doduse zvezda nije unistila samo seniorsku rep, vec i mladje kategorije uzimajuci pod prtitisicma gotovo sve sto valja i gotovo sve od toga je unistila.

Alisa iza ogledala

pre 2 godine

Ova vlast se sada uplašila Partizana pred izbore zbog skandiranju ba jednoj utakmici i odlučila da sad njima da novac a ne kao do sada uglavnom Zvezdi. Oba kluba su zlo koje služi vlasti da manipuliše narodom i skreće pažnju sa bitnijih problema. I to sve iz džepa gradjana Srbije. Zvezdu i Partizan treba privatizovati ili ukinuti jer ovakvo njihovo postojanje nema nikakvog smisla.
(Aron, 06. jul 2021 09:43)

U pravu si samo jedna ispravka. Vlast
je u nekoliko navrata priznala da je više para davala Partizanu u košarci a Zvezdi u fudbalu. Sada se jeste uplašila pred izbore pa je to "više" preraslo u suludo mnogo para za KKP. Ostalo stoji što si napisao.

komentator

pre 2 godine

Totalno kontradiktorna izjava! Ako hrvatsku klubovi nemaju para za skupe strance, ko im brani da od domaćih igrača naprave dobre igrače za reprezentaciju? Njima je upravo prednost da pored jakih i "skupih" ekipa uigravaju domaće igrače! Dakle, ili jaki klubovi sa strancima ili jaka reprezentacija, ne može i jedno i drugo! Problem je što ima sve manje talenata na ovim prostorima, klinci se zaluđuju video igricama a sve manje se bave sportom! Nema entuzijazma za sport, to je greška sistema u državi i roditelja koji klincima kupuju skupe mobitele, računarsku opremu, skutere i patike samo za gledanje i nadmetanje cenom istih a ne za sport! Nekada mi nije bilo važno koje patike nosim i koliko koštaju, samo da se iza zgrade igra basket sa društvom! Oćete fenseraj i sport? Ne ide to zajedno, stranci u klubovima su samo nužno zlo!

Nenad

pre 2 godine

... jer sve to kosta, a u dobra stara vremena je sve bilo besplatno...itd
(blu, 06. jul 2021 09:54)

E tu je najveći problem, npr Jokić je svaki svoj trening platio, svake patike, majice, dresove, putovanja na utakmice. Od prvog ugovora je dobio siću, pa je tek onda postao igrač i zaradio svojim trudom i znojem. Ne oseća nikakvu dužnost prema nikome... A taj njegov prvi trener je morao da mu naplati članarinu jer od toga živi verovatno. Platite trenere iz budžeta, dajte deci hale besplatno, takmičenje organizujte besplatno, pa onda možete tražiti nešto za uzvrat.

PERA

pre 2 godine

Nije sve bas tako, domaceg dobrog igraca ne mogu da plate ni Zvezda ni Partizan,niti bilo koji klub u regionu.Odatle toliko stranaca koji ma je ovo odskocna daska za jake ugovore u vrhunskim klubovima.Druga stvar je sto se sa mladjim selekcijama radi vrlo lose, pa su tako i talenti koji se mogu izboriti za prvi tim vrlo retki.Pratio sam igre omladinske lige,tu nema dva igraca koja ce nesto napraviti u buducnosti.Ja kada sam trenirao bili smo zeljni igre,odem na trening pa uvece na basket,mogao sam po ceo dan da visim na terenu,sada klinci sa manjkom rada i talenta misle da ce biti Jokic.Pogledajte oko svojih zgrada kakav se basket igra i da li se uopste igra,sve pocinje od kosa ispred zgrade a sve manje dece je zainteresovano za sport.

drvobradi

pre 2 godine

@Srki
E moj Srki, kako naivno razmisljanje. Iza Partizana, Zvezde i Buducnosti stoji drzava, koja manipulise ligom. Ti ogranicis broj stranaca, oni posle 6m srede drzavljanstvo bilo kome. Primera koliko hoces, poslednji je Kevin Panter, bivsi igrac Zvezde (dobio pasos nakon 2,5 meseca), sadasnji Partizana, igra kao domaci igrac.

Popitzki

pre 2 godine

@Neki veliki dr

Losa ti je analiza kao i obicno a i protkana lazima (nije 11. mesto nego 6.).
Propast je pocela 2002 u Indijanapolisu. Pesic je to video pa je pobegao a ne bas mudri Vujosevic se prihvatio posla. Kari je ostao legenda a Vujosevic ispao glup.
Ne znam sto se ti brines za medalju kad ti srebra koja je doneo Djordjevic nisu bila dobra.

Nenad

pre 2 godine

Pa sto "najbolji trener Evrope" kako kazu ne napravi nekog igrača sta ce mu budzet od 14 miliona evra?
(Samo se pitam, 06. jul 2021 09:54)
Obradović je izbrusio za NBA ligu Bogdana, Gudurića, Bjelicu, od Kalinica napravio top igrača, malo li je? E sad što oni nisu igrali to nije njegov problem

DukiNS

pre 2 godine

E moj Dino. Šta tek mi da kažemo za upropaštavanje naše košarke? Pri tom govorim o gašenju svih drugih košarkaških centara u Srbiji van Beograda. U tim sredinama su kroz jake utakmice izlazili budući asovi. Tada kada smo pristali na onu i onakvu ABA ligu zakucali smo prvi ekser u kovčeg naše košarke. Neki će reći bila je to neminovnost, ne bih rekao. Igrali bi i Partizan i Zvezda u Evropi i bez ABA lige, ali bi jedni Čačak, Šabac, Kraljevo, Subotica imali i dalje jake košarkaške klubove. Proći ćemo uskoro kao što nam završavaju rukomet i vaterpolo. Lepo je to što mi imamo MVP igrača u dve najjače lige na svetu, ali da li smo na kraju na OI? Ne, nismo. I opet niko u KSSu neće ni odgovarati, ni podneti ostavku. Ali to je naša generalna karakteristika, zasluge pojedinačne a odgovornost kolektivna.

Privatizacija

pre 2 godine

Privatizuju vodu, naftu, telekom, rudna bogatstva, daju pola Beograda arapima u zakup na 100 godina. Al zato klubovi ne smeju da se diraju, to je nacionalno blago, gde to da prodas.

SUNĐER BOB

pre 2 godine

Nije istina..ako Hrvataki kosarkasi kakvi god da su igraju protiv boljih igraca i timova samo mogu napredovati i nauciti nesto, bez obzira da li su igrači iz Srbije, SAD, Gvineje, da li su crni ili beli..to je veci problem za Srpsku kosarku gde ne igraju domaci igraci..

Goxy

pre 2 godine

U pravu je lik 100%. To je zato što Zvezda i Partizan su nenormalno sponzorisani od strane države. Ova vlast se sada uplašila Partizana pred izbore zbog skandiranju ba jednoj utakmici i odlučila da sad njima da novac a ne kao do sada uglavnom Zvezdi. Oba kluba su zlo koje služi vlasti da manipuliše narodom i skreće pažnju sa bitnijih problema. I to sve iz džepa gradjana Srbije. Zvezdu i Partizan treba privatizovati ili ukinuti jer ovakvo njihovo postojanje nema nikakvog smisla.
(Aron, 06. jul 2021 09:43)

Uglavnom zvezdi kazes? pa ako je do sada zvezda imala 6 miliona a partizan 5, sada će Partizan imati 14 a zvezda 6, a racunaj da Partizan igra igra Evrokup, da li je to realno I fer?

jedan od pametnjakovića

pre 2 godine

1) Smanjiti broj stranaca po klubovima na 1 ili ni jednog (eventualno ne računati u strance igrače sa prostora Zapadnog Balkana (kako sad iskompleksirani svi zovemo bivšu Jugoslaviju);
2) Prestati reklamiranje kojekakvih menadžera na nacionalnim televizijama i njihovih poslovnih uspeha (igrača koje su plasirali u NBA i najskupljim klubovima evrope, sve sa količinama para);
3) Ako ima iole pravne podloge razjuriti tu bagru kojoj je samo novac i lično dobro, na uštrb svih pa i rođene zemlje, jedino merilo uspešnosti.
4) Vratiti u osnovne škole, pa i u srednje fizičko obrazovanje sa bar 3 časa nedeljno. Izgraditi (obnoviti) pre toga školske sportske terene.
Sačekati 10-12 godina ...

sve je relativno

pre 2 godine

E moj Dino. Šta tek mi da kažemo za upropaštavanje naše košarke? Pri tom govorim o gašenju svih drugih košarkaških centara u Srbiji van Beograda. U tim sredinama su kroz jake utakmice izlazili budući asovi. Tada kada smo pristali na onu i onakvu ABA ligu zakucali smo prvi ekser u kovčeg naše košarke. Neki će reći bila je to neminovnost, ne bih rekao. Igrali bi i Partizan i Zvezda u Evropi i bez ABA lige, ali bi jedni Čačak, Šabac, Kraljevo, Subotica imali i dalje jake košarkaške klubove. Proći ćemo uskoro kao što nam završavaju rukomet i vaterpolo. Lepo je to što mi imamo MVP igrača u dve najjače lige na svetu, ali da li smo na kraju na OI? Ne, nismo. I opet niko u KSSu neće ni odgovarati, ni podneti ostavku. Ali to je naša generalna karakteristika, zasluge pojedinačne a odgovornost kolektivna.
(DukiNS, 06. jul 2021 10:02)

Ljudi, zanosite se bez ikakve osnove. Mali klubovi su bili jaki dok su radile jake firme u svakom od manjih gradova i sponzorisali ih. Šta briga strance, vlasnike Zdravlja, Zorke, Hemofarma za košarku i klubove u Srbiji.
Rukomet i vaterpolo, odbojka muška, a sada i košarka propadaju jer nema dovoljne baze. Ne može se proizvesti kvalitetan igrač kad ne žele deca da treniraju te sportove ili sportove uopšte. Možda bi se i našlo još talentovanih klinaca, da mesečna članarina ne košta 4-5000, plus pripreme i sve ostalo, a onda moraju talentovani da dele minute sa manje talentovanim jer će ovi drugi odustati od treninga i nema članarine. Da ne pričamo kako u kadetima i juniorima igraju tatini sinovi, koji kupuju mesto u prvim postavama, a i juri se rezultat bez ikakvog značaja za te kategorije. I treneri su postali biznis varijanta, rade za male pare i onda trče u više klubova i selekcija, protežiraju decu od čijih roditelja će imati koristi.
Odbojka, ne postoji pionirska liga tj. nije postojala pre nekoliko godina u Beogradu, jer nema dovoljno klubova da je igraju, a odbojkaši još uvek donesu neku medalju. Sa rukometom je jasno, deca se identifikuju sa uspešnim i kako nema uspeha, manje deca ga trenira. U manjim sredinama se i održava nekako, postoji tradicija, ali nema dovoljno kvaliteta i talenta. Deca od malih nogu sport posmatraju kao posao, završi trening i to je to, ne rade dovoljno na usavršavanju. Ovo posebno važi u sportovima sa loptom, gde su potencijalni ugovori visoki, a roditelji i deca maštaju o bogatstvu.

posmatrač

pre 2 godine

Kratko, i sve jasno.
Treba naravno tu dodati i ono čuveno, ali već hiljadu puta dokazano "hleba i igara", verovatno i tamo, a ovde pogotovo.
Jedino onaj ko nikada ne odraste, to ne vidi (ili neće sebi da prizna). Odavno "to" nema veze sa sportom (ako je nekada i imalo). To su sada samo ne baš obične državne firme, već više poput onih posebnijih (namenska i sl), pa se u skladu sa tim i bira njihov menadžment. I onda oni fino "rade" i zarađuju (za nekog), a mi svi to plaćamo.
Ali dobro, pa ipak su to naši dragi "velikani", i verovatno treba da se plaćaju i dalje. Je li tako?

hteli ste liberalni kapitalizam, a tu je novac pokretač svega

pre 2 godine

Potpuno netačno.

Od kada je problem konkurencija?

Mnogo talenata je propalo 80-tih godina prošlog veka u Košarkaškoj ligi
Ex-yu, upravo zbog jake konkurencije, koja nema veze sa strancima. Koliko njih nije ni stiglo do reprezentacije Jugoslavije.
Jedan Sale Đorđević nije imao mesta.

Šta je sa Litvanijom, zemljom košarke? I tamo ima stranaca, pa niko ne tvrdi da su stranci krivi za poraz od Slovenije.

Igrači mogu da se razvijaju u manjim klubovima, u nacionalnim ligama, u nižim ligama, niko im to ne brani. Imaju i ABA 2 ligu, šta njoj fali? Ništa.

Problem je novac kao motiv za igranje košarke.

Tačnije rečeno problem je u glavama roditelja, menadžera.

Ono gde je Rađa u pravu, to je tvrdnja da se nekada igralo i ljubavi, a danas ne.

Sve ostalo je pogrešno protumačio.

Bozza

pre 2 godine

Sto se tice te borbe, Partizan samo trenutno ima para jer se blize izbori!
Tako je bilo i za prosle kada je doveden Trinkijeri, posle izbora sledi ponovo kanal! Za one koji stavljaju u isti kos oba kluba kao drzavne mezimice podsetio bi ih da je proslu sezonu Partizan bio 7-mi u ABA ligi i da mu se tim raspao i polovina igraca je otislo zbog ne isplacenih zarada, jer godina nije bila izborna! Ovo je sad samo mazanje ociju navijacima Partizana!

Jason Statham

pre 2 godine

Evo meni kao Grobaru su smešni pojedini grobarski šarlatani od novinara koji tvrde da će Partizan biti ugašen.

Pobogu ljudi, Titovi blizanci služe za manipulaciju masama i ostvarivanje raznih poslovnih interesa. Svakoj vlasti je cilj održavanje i opstanak na vlasti i zato ubacuje svoje ljude u oba kluba.

Što se tiče dovođenja Žoca, to je svojevrsni inženjering nad javnim mnjenjem po više osnova, pomera se pažnja javnosti potpuno na sportske teme i dobro je da se kaže kako se "uspešni ljudi u svojim oblastima vraćaju u zemlju".

MarkoPFC

pre 2 godine

U pravu je lik 100%. To je zato što Zvezda i Partizan su nenormalno sponzorisani od strane države. Ova vlast se sada uplašila Partizana pred izbore zbog skandiranju ba jednoj utakmici i odlučila da sad njima da novac a ne kao do sada uglavnom Zvezdi. Oba kluba su zlo koje služi vlasti da manipuliše narodom i skreće pažnju sa bitnijih problema. I to sve iz džepa gradjana Srbije. Zvezdu i Partizan treba privatizovati ili ukinuti jer ovakvo njihovo postojanje nema nikakvog smisla.
(Aron, 6. jul 2021 09:43)


Skandira se jer je partizan unisten od strane drzave pa mu sada fol pomazu. Partizan i zvezda ne mogu da se stave u znak jednakosti jer je partizan ziveo od prodaje igraca i transfera. I u kosarci i u fudbalu imao je sjajnu omladinsku školu i sistem rada. Dok je zvezdi davan novac da bi mogla da funkcionise i prezivi a sada se pumpa parama da bi dominirala.

my way

pre 2 godine

У праву је Рађа, само што је ствар по српску кошарку вишеструко погубнија, поготово што ми за разлику од Хрвата јединствену националну лигу и немамо. Није то проблем објаснити само Цибони, Сплиту и Задру него и клинцима наложеним на ту глупост звану АБА лига. Онима који лопту у руке узели нису, који на кошеве у крају не иду ни кад је идеално време, појма немају шта су тренинзи, утакмице и како се постаје кошаркаш, али зато терају једног Салета Ђорђевића који је вратио репрезентацију у врх, траже спас од "мага" Кокошкова од Америке, трубе о АБА 2 и сл. Но, џаба понављати. База играча је уништена, а оно што је потребно учинити да би почели да се опорављамо, а то је ОБНОВА НАЦИОНАЛНОГ ПРВЕНСТВА као темеља нико нема намеру да учини јер се штити овај погубан монополски систем.

chupavi

pre 2 godine

@ Aron, 6. jul 2021 09:43

Komentar je samo polovicno tacan, jer nije istina da je drzava davala mnogo vise para Zvezdi. Pogledaj strance u zadnjih nekoliko sezona i videces da su kroz oba kluba prosli mnogo polovnih Amera sumnjivog kvaliteta, i dok je Zvezda imala bar neke rezultate i igrala Evroligu Partizan se prosle sezone brukao na svim parketima sirom regiona.

lal

pre 2 godine

sta se dina tiče
poraz Srbije
(kalcokera I Croasano jaguar, 06. jul 2021 10:00)
covek je zaljubljenik u kosarku, naravno da ga se tice...
i mene se tice sto su ispali litvanci... da se razumemo, nemam nista protiv sto slovenija ide, ali oni su aktuelni evropski prvaci, suludo je sto su uopste morali da igraju kvalifikacije...

ktm

pre 2 godine

u pravu je. aba je imala smisla dok su je igrali domoroci jer su tako reprezentacije uvezbavale bazu. plod abe je otprilike sazreo pod dudom ivkovicem. kako se prelaze na sve vise stranaca, tako ce i reprezentacije slabiti, sto bazno, sto i na znacaju igracima jer oni odlaze mladi van, be sazrevaju okruzeni svojim jezikom, navijackom pesmom, zastavom pred plej of, devojkom koju zele da izvedu na rucak…

joy

pre 2 godine

Ma ljudi i čemu pričate, kakvi stranci problem.....kod nas je problem odnos unutar reprezentacije i kss.

Jokić
Bogdanović
Marjanović
Bjelica
Micić
Teodosić
Lučić
Gudurić

Verovatno sam nekoga ispustio, svi prošli kroz ABA, Zvezdu, Partizan i Megu.

Kokoškov osvojio sa Slovenijom EP upravo protiv Srbije, bio trener u NBA, trenutno trener Fenera.

Hoće neko da mi kaže da smo slabi? Ne valja trener, igrači??

Samo odnosi gospodo..... to dok se ne sredi, zaboravite na rezultate.
Odnosi koje stvara vrh kss je problem....čisto da se razumemo.

Radonja osvajač

pre 2 godine

Problem je sledeći: sve je bilo pre besplatno i igralo se po ceo dan basket nismo ulazili u kuću do 21:00 a sad prođite pored terena nema nikog ili tek poneki zalutali klinac a nekad čekaš po pola sata na red
Drugi problem klinac moj 12 god 175 visine trenira odbojku ali mora da se plati 3000 mesečno pa nemaju svi toliko da daju za treniranje odbojka-košarka zašto to nije besplatno??? Mnogo talenata odustane

Topnik

pre 2 godine

Kako će klubovi izbaciti mladog igrača kad nema talenata više. Ne treba živjeti u prošlosti, djeca već dugo ne igraju košarku na ulicama, a tu se stvaraju osnove igre i ljubav prema sportu. Zato i imamo samo visoke igrače a bekovi su katastrofa.

веверица

pre 2 godine

сплит и цибона заједно немају буџет колико је партизан платио пантера.

Goblin

pre 2 godine

STalno slušam kako Zvezda "ne izbacuje" domaće igrače, a Dobrić i Davidovac su stigli do A tima? Čak je Dobrić imao i nešto veću ulogu. A za Lazića pričajte šta hoćete, ali voleo bih da sam ga video na terenu protiv Italije

Srki

pre 2 godine

Сви се жалимо на исти проблем а решење је изгледа јако просто. Смањити број странаца у клубовима.

POPE

pre 2 godine

Radja kao i uvek pravo u Centar. Ja bi samo dodao da bi najveca pomoc kosarci u Srbiji bila kada EL ne bi vise dala ABA ligi prohodnost u EL.

Milan11

pre 2 godine

Delomicno tacno, ganjanje instant rezultata i kupovina skupih stranica za 1 godinu jesu problem. Ali bez ABA lige ta domaca prvenstva ce biti toliko losa da niko od mladih talenta nece ostajati u zemlji, vec ce sa 15-16 godina odlaziti u europske klubove. Jer koliko ozbiljnih utakmica sa jakim protivnicima igraju recimo Zvezda i Partizan u sezoni u Srbiji? Mozda 4 + finale kupa i plej-offa... A i sponzori nece biti bas zainteresirani za takve lokalne lige, pa opet dođemo do prepucavanja 2 kluba u koje se pumpaju pare državnih produzeca.

Neki veliki dr

pre 2 godine

2003 krece sunovrat dolaskom djenerala bez rominga. 2004 se sunovrat produbljuje dolaskom Obradovic. Svi su zaboravili to 11 mesto kad je vodio Djuru Ostojića... Cim sam na tribinama video te mračne likove znao sam da cemo puci. Šalju ponude Bjelici uoči najvažnije utakmice reprezentacije? Nađite mi na svetu takav primer. Ti ljudi se najvise kunu u patriotizam, a onda ovo urade. Sad krece opet partizanski lobi dame i gospodo, medalju necemo uzeti do 2030. Oterali su Jokica, sada ce i Kokoskova. Sledece god Dulo selektor, Novica igra 4, Kosta Perović 5 i tako...

Aron

pre 2 godine

U pravu je lik 100%. To je zato što Zvezda i Partizan su nenormalno sponzorisani od strane države. Ova vlast se sada uplašila Partizana pred izbore zbog skandiranju ba jednoj utakmici i odlučila da sad njima da novac a ne kao do sada uglavnom Zvezdi. Oba kluba su zlo koje služi vlasti da manipuliše narodom i skreće pažnju sa bitnijih problema. I to sve iz džepa gradjana Srbije. Zvezdu i Partizan treba privatizovati ili ukinuti jer ovakvo njihovo postojanje nema nikakvog smisla.

blu

pre 2 godine

Eto, bas taj Zadar, Split ili Cibona nemaju ili imaju minimalno stranaca, pa ne vidim da je to pomoglo da se izbaci neki dobar mladi igrac,a nije da ne forsiraju mlade igrace, koji imaju priliku redovno da igraju sa cetiri tima navedena u textu koji imaju solidan kvalitet i nisu optereceni rezultatom, pa opet ne izbacuju dobre mlade igrace. Mislim da je problem malo dublji i da nema veze ni sa klubovima ni sa ligom, jednostavno drustvo se promenilo, danas se drugacije zivi, a samim tim i deca imaju druge navike i sve manje ih je zainteresovano za sport i za odricanje koje on donosi, a ni svi oni koji su zainteresovani nemaju mogucnost da treniraju jer sve to kosta, a u dobra stara vremena je sve bilo besplatno...itd

Sasa

pre 2 godine

Pa valjda je i malom detetu jasno da Partizan ima najmanje para. Sami se borimo i samo nase legende kao Zoc, Kica, Pekmen...pomazu i zele pomoci klub koji vlast SISTEMSKI unistava godinama.

Lak1

pre 2 godine

Cu ovog brata.Pa dok je bio ovaj pre tebe hrvatski klubovi su makar igrali evrokup i bili u plufinalu/finalu ABA lige.Kad si ti dosao ni jedan cro klub evropskim takmicenjima i bkrba za opstanak u ABA.Zapitaj se sta pogresno radis.

Destro

pre 2 godine

Сви се жалимо на исти проблем а решење је изгледа јако просто. Смањити број странаца у клубовима.
(Srki, 6. jul 2021 09:49)

Zbog čega?

Aron

pre 2 godine

U pravu je lik 100%. To je zato što Zvezda i Partizan su nenormalno sponzorisani od strane države. Ova vlast se sada uplašila Partizana pred izbore zbog skandiranju ba jednoj utakmici i odlučila da sad njima da novac a ne kao do sada uglavnom Zvezdi. Oba kluba su zlo koje služi vlasti da manipuliše narodom i skreće pažnju sa bitnijih problema. I to sve iz džepa gradjana Srbije. Zvezdu i Partizan treba privatizovati ili ukinuti jer ovakvo njihovo postojanje nema nikakvog smisla.

Srki

pre 2 godine

Сви се жалимо на исти проблем а решење је изгледа јако просто. Смањити број странаца у клубовима.

Topnik

pre 2 godine

Kako će klubovi izbaciti mladog igrača kad nema talenata više. Ne treba živjeti u prošlosti, djeca već dugo ne igraju košarku na ulicama, a tu se stvaraju osnove igre i ljubav prema sportu. Zato i imamo samo visoke igrače a bekovi su katastrofa.

Neki veliki dr

pre 2 godine

2003 krece sunovrat dolaskom djenerala bez rominga. 2004 se sunovrat produbljuje dolaskom Obradovic. Svi su zaboravili to 11 mesto kad je vodio Djuru Ostojića... Cim sam na tribinama video te mračne likove znao sam da cemo puci. Šalju ponude Bjelici uoči najvažnije utakmice reprezentacije? Nađite mi na svetu takav primer. Ti ljudi se najvise kunu u patriotizam, a onda ovo urade. Sad krece opet partizanski lobi dame i gospodo, medalju necemo uzeti do 2030. Oterali su Jokica, sada ce i Kokoskova. Sledece god Dulo selektor, Novica igra 4, Kosta Perović 5 i tako...

Privatizacija

pre 2 godine

Privatizuju vodu, naftu, telekom, rudna bogatstva, daju pola Beograda arapima u zakup na 100 godina. Al zato klubovi ne smeju da se diraju, to je nacionalno blago, gde to da prodas.

DukiNS

pre 2 godine

E moj Dino. Šta tek mi da kažemo za upropaštavanje naše košarke? Pri tom govorim o gašenju svih drugih košarkaških centara u Srbiji van Beograda. U tim sredinama su kroz jake utakmice izlazili budući asovi. Tada kada smo pristali na onu i onakvu ABA ligu zakucali smo prvi ekser u kovčeg naše košarke. Neki će reći bila je to neminovnost, ne bih rekao. Igrali bi i Partizan i Zvezda u Evropi i bez ABA lige, ali bi jedni Čačak, Šabac, Kraljevo, Subotica imali i dalje jake košarkaške klubove. Proći ćemo uskoro kao što nam završavaju rukomet i vaterpolo. Lepo je to što mi imamo MVP igrača u dve najjače lige na svetu, ali da li smo na kraju na OI? Ne, nismo. I opet niko u KSSu neće ni odgovarati, ni podneti ostavku. Ali to je naša generalna karakteristika, zasluge pojedinačne a odgovornost kolektivna.

веверица

pre 2 godine

сплит и цибона заједно немају буџет колико је партизан платио пантера.

blu

pre 2 godine

Eto, bas taj Zadar, Split ili Cibona nemaju ili imaju minimalno stranaca, pa ne vidim da je to pomoglo da se izbaci neki dobar mladi igrac,a nije da ne forsiraju mlade igrace, koji imaju priliku redovno da igraju sa cetiri tima navedena u textu koji imaju solidan kvalitet i nisu optereceni rezultatom, pa opet ne izbacuju dobre mlade igrace. Mislim da je problem malo dublji i da nema veze ni sa klubovima ni sa ligom, jednostavno drustvo se promenilo, danas se drugacije zivi, a samim tim i deca imaju druge navike i sve manje ih je zainteresovano za sport i za odricanje koje on donosi, a ni svi oni koji su zainteresovani nemaju mogucnost da treniraju jer sve to kosta, a u dobra stara vremena je sve bilo besplatno...itd

Milan11

pre 2 godine

Delomicno tacno, ganjanje instant rezultata i kupovina skupih stranica za 1 godinu jesu problem. Ali bez ABA lige ta domaca prvenstva ce biti toliko losa da niko od mladih talenta nece ostajati u zemlji, vec ce sa 15-16 godina odlaziti u europske klubove. Jer koliko ozbiljnih utakmica sa jakim protivnicima igraju recimo Zvezda i Partizan u sezoni u Srbiji? Mozda 4 + finale kupa i plej-offa... A i sponzori nece biti bas zainteresirani za takve lokalne lige, pa opet dođemo do prepucavanja 2 kluba u koje se pumpaju pare državnih produzeca.

POPE

pre 2 godine

Radja kao i uvek pravo u Centar. Ja bi samo dodao da bi najveca pomoc kosarci u Srbiji bila kada EL ne bi vise dala ABA ligi prohodnost u EL.

joy

pre 2 godine

Ma ljudi i čemu pričate, kakvi stranci problem.....kod nas je problem odnos unutar reprezentacije i kss.

Jokić
Bogdanović
Marjanović
Bjelica
Micić
Teodosić
Lučić
Gudurić

Verovatno sam nekoga ispustio, svi prošli kroz ABA, Zvezdu, Partizan i Megu.

Kokoškov osvojio sa Slovenijom EP upravo protiv Srbije, bio trener u NBA, trenutno trener Fenera.

Hoće neko da mi kaže da smo slabi? Ne valja trener, igrači??

Samo odnosi gospodo..... to dok se ne sredi, zaboravite na rezultate.
Odnosi koje stvara vrh kss je problem....čisto da se razumemo.

Radonja osvajač

pre 2 godine

Problem je sledeći: sve je bilo pre besplatno i igralo se po ceo dan basket nismo ulazili u kuću do 21:00 a sad prođite pored terena nema nikog ili tek poneki zalutali klinac a nekad čekaš po pola sata na red
Drugi problem klinac moj 12 god 175 visine trenira odbojku ali mora da se plati 3000 mesečno pa nemaju svi toliko da daju za treniranje odbojka-košarka zašto to nije besplatno??? Mnogo talenata odustane

Djordje

pre 2 godine

Rađa je upravu. Ako Partizan i CZ žele da se takmiče sa najboljim klubovima Evrope onda neka siđu sa državnih sponzora i upumpavanja para jer to nije državni interes. Ako država ulaže onda bi trebalo da klubovi prave igrače za reprezentaciju i na uštrb rezultata u Evropi i omasovljuju škole košarke Kad sam bio klinac čekao sam red sa drugarima ispred koša da stariji završe pa da mi ubacujemo. Sad su koševi prazni. Deca koja i treniraju roditelji ih vode kao projekte koji će doneti dobru lovu. Ako mali nije Džordan u povoju, šibnu ga ispred kompa da drnda igrice. Gde je beton liga koja se igra iz ljubavi?

dnodna

pre 2 godine

2003 krece sunovrat dolaskom djenerala bez rominga. 2004 se sunovrat produbljuje dolaskom Obradovic. Svi su zaboravili to 11 mesto kad je vodio Djuru Ostojića... Cim sam na tribinama video te mračne likove znao sam da cemo puci. Šalju ponude Bjelici uoči najvažnije utakmice reprezentacije? Nađite mi na svetu takav primer. Ti ljudi se najvise kunu u patriotizam, a onda ovo urade. Sad krece opet partizanski lobi dame i gospodo, medalju necemo uzeti do 2030. Oterali su Jokica, sada ce i Kokoskova. Sledece god Dulo selektor, Novica igra 4, Kosta Perović 5 i tako...
(Neki veliki dr, 6. jul 2021 09:40)

Da krenuo sunovrat tako sto imamo 4 srebra sa velikih takmicenja i jedno cetvrto mesto sve dok su reprezentaciju vodili Duda Ivkovic i Sasa Djordjevic, a pre 2003 su reprezentaciju takodje unistavali Duda Ivkovic i Zeljko Obradovic i Partizanovi igraci u njoj pa smo osvojili 2-3 evropska zlata, ep bronzu, srebro na OI... Pre neki dan neko pise kako je pola sadasnjih igraca igralo u zvezdi, i evo rezultata. Doduse zvezda nije unistila samo seniorsku rep, vec i mladje kategorije uzimajuci pod prtitisicma gotovo sve sto valja i gotovo sve od toga je unistila.

drvobradi

pre 2 godine

@Srki
E moj Srki, kako naivno razmisljanje. Iza Partizana, Zvezde i Buducnosti stoji drzava, koja manipulise ligom. Ti ogranicis broj stranaca, oni posle 6m srede drzavljanstvo bilo kome. Primera koliko hoces, poslednji je Kevin Panter, bivsi igrac Zvezde (dobio pasos nakon 2,5 meseca), sadasnji Partizana, igra kao domaci igrac.

Jason Statham

pre 2 godine

Evo meni kao Grobaru su smešni pojedini grobarski šarlatani od novinara koji tvrde da će Partizan biti ugašen.

Pobogu ljudi, Titovi blizanci služe za manipulaciju masama i ostvarivanje raznih poslovnih interesa. Svakoj vlasti je cilj održavanje i opstanak na vlasti i zato ubacuje svoje ljude u oba kluba.

Što se tiče dovođenja Žoca, to je svojevrsni inženjering nad javnim mnjenjem po više osnova, pomera se pažnja javnosti potpuno na sportske teme i dobro je da se kaže kako se "uspešni ljudi u svojim oblastima vraćaju u zemlju".

marko992

pre 2 godine

STalno slušam kako Zvezda "ne izbacuje" domaće igrače, a Dobrić i Davidovac su stigli do A tima? Čak je Dobrić imao i nešto veću ulogu. A za Lazića pričajte šta hoćete, ali voleo bih da sam ga video na terenu protiv Italije
(Goblin, 06. jul 2021 09:53)

U pravu si ,ali samo za Dobrica,Davidovac sigurno nije ni medju 20 da su svi bili spremni.
Problem je sto je i Dobric vec u godinama kada je trebao biti mnogo vise od dobrog kosarkasa,daleko od nekog nosioca ili bitnog faktora.

Nenad

pre 2 godine

... jer sve to kosta, a u dobra stara vremena je sve bilo besplatno...itd
(blu, 06. jul 2021 09:54)

E tu je najveći problem, npr Jokić je svaki svoj trening platio, svake patike, majice, dresove, putovanja na utakmice. Od prvog ugovora je dobio siću, pa je tek onda postao igrač i zaradio svojim trudom i znojem. Ne oseća nikakvu dužnost prema nikome... A taj njegov prvi trener je morao da mu naplati članarinu jer od toga živi verovatno. Platite trenere iz budžeta, dajte deci hale besplatno, takmičenje organizujte besplatno, pa onda možete tražiti nešto za uzvrat.

Goblin

pre 2 godine

STalno slušam kako Zvezda "ne izbacuje" domaće igrače, a Dobrić i Davidovac su stigli do A tima? Čak je Dobrić imao i nešto veću ulogu. A za Lazića pričajte šta hoćete, ali voleo bih da sam ga video na terenu protiv Italije

sve je relativno

pre 2 godine

E moj Dino. Šta tek mi da kažemo za upropaštavanje naše košarke? Pri tom govorim o gašenju svih drugih košarkaških centara u Srbiji van Beograda. U tim sredinama su kroz jake utakmice izlazili budući asovi. Tada kada smo pristali na onu i onakvu ABA ligu zakucali smo prvi ekser u kovčeg naše košarke. Neki će reći bila je to neminovnost, ne bih rekao. Igrali bi i Partizan i Zvezda u Evropi i bez ABA lige, ali bi jedni Čačak, Šabac, Kraljevo, Subotica imali i dalje jake košarkaške klubove. Proći ćemo uskoro kao što nam završavaju rukomet i vaterpolo. Lepo je to što mi imamo MVP igrača u dve najjače lige na svetu, ali da li smo na kraju na OI? Ne, nismo. I opet niko u KSSu neće ni odgovarati, ni podneti ostavku. Ali to je naša generalna karakteristika, zasluge pojedinačne a odgovornost kolektivna.
(DukiNS, 06. jul 2021 10:02)

Ljudi, zanosite se bez ikakve osnove. Mali klubovi su bili jaki dok su radile jake firme u svakom od manjih gradova i sponzorisali ih. Šta briga strance, vlasnike Zdravlja, Zorke, Hemofarma za košarku i klubove u Srbiji.
Rukomet i vaterpolo, odbojka muška, a sada i košarka propadaju jer nema dovoljne baze. Ne može se proizvesti kvalitetan igrač kad ne žele deca da treniraju te sportove ili sportove uopšte. Možda bi se i našlo još talentovanih klinaca, da mesečna članarina ne košta 4-5000, plus pripreme i sve ostalo, a onda moraju talentovani da dele minute sa manje talentovanim jer će ovi drugi odustati od treninga i nema članarine. Da ne pričamo kako u kadetima i juniorima igraju tatini sinovi, koji kupuju mesto u prvim postavama, a i juri se rezultat bez ikakvog značaja za te kategorije. I treneri su postali biznis varijanta, rade za male pare i onda trče u više klubova i selekcija, protežiraju decu od čijih roditelja će imati koristi.
Odbojka, ne postoji pionirska liga tj. nije postojala pre nekoliko godina u Beogradu, jer nema dovoljno klubova da je igraju, a odbojkaši još uvek donesu neku medalju. Sa rukometom je jasno, deca se identifikuju sa uspešnim i kako nema uspeha, manje deca ga trenira. U manjim sredinama se i održava nekako, postoji tradicija, ali nema dovoljno kvaliteta i talenta. Deca od malih nogu sport posmatraju kao posao, završi trening i to je to, ne rade dovoljno na usavršavanju. Ovo posebno važi u sportovima sa loptom, gde su potencijalni ugovori visoki, a roditelji i deca maštaju o bogatstvu.

lal

pre 2 godine

sta se dina tiče
poraz Srbije
(kalcokera I Croasano jaguar, 06. jul 2021 10:00)
covek je zaljubljenik u kosarku, naravno da ga se tice...
i mene se tice sto su ispali litvanci... da se razumemo, nemam nista protiv sto slovenija ide, ali oni su aktuelni evropski prvaci, suludo je sto su uopste morali da igraju kvalifikacije...

komentator

pre 2 godine

Totalno kontradiktorna izjava! Ako hrvatsku klubovi nemaju para za skupe strance, ko im brani da od domaćih igrača naprave dobre igrače za reprezentaciju? Njima je upravo prednost da pored jakih i "skupih" ekipa uigravaju domaće igrače! Dakle, ili jaki klubovi sa strancima ili jaka reprezentacija, ne može i jedno i drugo! Problem je što ima sve manje talenata na ovim prostorima, klinci se zaluđuju video igricama a sve manje se bave sportom! Nema entuzijazma za sport, to je greška sistema u državi i roditelja koji klincima kupuju skupe mobitele, računarsku opremu, skutere i patike samo za gledanje i nadmetanje cenom istih a ne za sport! Nekada mi nije bilo važno koje patike nosim i koliko koštaju, samo da se iza zgrade igra basket sa društvom! Oćete fenseraj i sport? Ne ide to zajedno, stranci u klubovima su samo nužno zlo!

Lak1

pre 2 godine

Cu ovog brata.Pa dok je bio ovaj pre tebe hrvatski klubovi su makar igrali evrokup i bili u plufinalu/finalu ABA lige.Kad si ti dosao ni jedan cro klub evropskim takmicenjima i bkrba za opstanak u ABA.Zapitaj se sta pogresno radis.

MarkoPFC

pre 2 godine

U pravu je lik 100%. To je zato što Zvezda i Partizan su nenormalno sponzorisani od strane države. Ova vlast se sada uplašila Partizana pred izbore zbog skandiranju ba jednoj utakmici i odlučila da sad njima da novac a ne kao do sada uglavnom Zvezdi. Oba kluba su zlo koje služi vlasti da manipuliše narodom i skreće pažnju sa bitnijih problema. I to sve iz džepa gradjana Srbije. Zvezdu i Partizan treba privatizovati ili ukinuti jer ovakvo njihovo postojanje nema nikakvog smisla.
(Aron, 6. jul 2021 09:43)


Skandira se jer je partizan unisten od strane drzave pa mu sada fol pomazu. Partizan i zvezda ne mogu da se stave u znak jednakosti jer je partizan ziveo od prodaje igraca i transfera. I u kosarci i u fudbalu imao je sjajnu omladinsku školu i sistem rada. Dok je zvezdi davan novac da bi mogla da funkcionise i prezivi a sada se pumpa parama da bi dominirala.

bla

pre 2 godine

U pravu je lik 100%. To je zato što Zvezda i Partizan su nenormalno sponzorisani od strane države. Ova vlast se sada uplašila Partizana pred izbore zbog skandiranju ba jednoj utakmici i odlučila da sad njima da novac a ne kao do sada uglavnom Zvezdi. Oba kluba su zlo koje služi vlasti da manipuliše narodom i skreće pažnju sa bitnijih problema. I to sve iz džepa gradjana Srbije. Zvezdu i Partizan treba privatizovati ili ukinuti jer ovakvo njihovo postojanje nema nikakvog smisla.
(Aron, 6. jul 2021 09:43)


Skandira se jer je partizan unisten od strane drzave pa mu sada fol pomazu. Partizan i zvezda ne mogu da se stave u znak jednakosti jer je partizan ziveo od prodaje igraca i transfera. I u kosarci i u fudbalu imao je sjajnu omladinsku školu i sistem rada. Dok je zvezdi davan novac da bi mogla da funkcionise i prezivi a sada se pumpa parama da bi dominirala.
(MarkoPFC, 6. jul 2021 10:58)

covek ti lepo napise ali ti i dalje istu praznu pricu pricas. partizan je od devedesetih daleko vise finansiran i vestacki guran bez proizvodnje igraca i bez sanse mladim igracima. koliko su samo igraca oteli i koliko su ih potom unazadili ili unistili karijere? ponor kosarke je poceo dominacijom i mesetarenjem partizana i jos se nismo oporavili. u ovom trenutku zvezda samo nastavlja trend koji je veliki mag zapoceo. ja sam za to da se zaustavi finansiranje od drzave u potpunosti, ali nijednoj vlasti to nije u interesu, posto onda ne bi mogli da manipulisu takve kao sto si ti.

Lepa Lukić

pre 2 godine

ogranici klub na 2 stranca i ukini dodeljivanje drzavljanstva.
(basketas, 06. jul 2021 10:15)

Osnovni problem je mnogo širi. Stranci nisu problem. Najveći faktor su promene u društvu i isticanje vrednosti novca kao jedini ideal. Evo dokaza o strancima. Grčka, turska, nemačka, francuska a još ranije i španska i italijanska košarka, uzdigla se isključivo zbog stranaca. Pogledajte koje godine su grčki timovi (Panatinaikos) prvi put osvojili EL, kada su turski (Efes), nemački (Alba) i francuski (Limož) uzeli prvi evropski trofej. To isto važi i za njihove reprezentacije. Do početka '90. oni nisu postojali na košarkaškoj mapi Evrope. Pre njih, isto se desilo Špancima i Italijanima. U to vreme, evropskom košarkom su vladale istočnoevropske zemlje i njihovi klubovi. ČSSR, SSSR, Bugarska, Yugoslavija...
Tada su Španci i Italijani uložili novac, doveli američke košarkaše i njihovi klubovi su počeli da osvajaju trofeje. To se odrazilo i na domaće igrače koji su imali od koga da uče, pa su i reprezentacije napredovale. Zatim je to uradila Grčka, pa Francuska i Turska, krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Grci su počeli da dovode naše trenere i igrače i vrhunske Amere. Dakle, stranci DA! Problem je što se uglavnom dovode bezvezni stranci, koji ne odskaču kvalitetom. Opet, uzrok tome je prerani odlazak naših igrača preko, jer oni su skuplji od prosečnih stranaca. Sve je to začarani krug, a najviše štete je donelo "Bosmanovo pravilo", pa su onda mogli otići u inostranstvo pre 28. godine. Trka za novcem je upropastila sport. Nisu stranci.

Sone

pre 2 godine

Radja prica gluposti, pravi sebi alibi pricu. Pa sto taj njegov Split nije izbacio mlade igrace, niko im ne brani, problem je sto ih nema i bice ih sve manje, ne samo na Balkanu nego u citavoj Evropi, pa mi smo ko klinci cekali po sat vremena na basketu da odigra jednu tri na tri i ako izgubi cekas opet sat vremena, zato sto je bilo krcato, danas mozes citav dan sutirati nema nikog.

War Inside My Head

pre 2 godine

Ranije je bilo uspjeha na reprezentativnom i klupskom nivou,pa brdo klinaca nakon uspjeha izleti na betonske basket terene,i to bez ili sa pocijepanom mrežicom na košu,pa nek trojica nastave s treniranjem uspjeh je.Manji gradovi su finansirali sport preko opštinskih organa,ali svi su imali neku fabriku spremnu da izdvoji novac.Neko nije shvatio da su se vremena promijenila,tranzicija nije obuhvatila privatizaciju klubova,novca ima za odabrane,stručni kadar automatski upitan,NBA liga dostupna svima za gledanje,samim tim i želja za igranje u njoj!Košarka,sport generalno,mora da se igra iz ljubavi,a danas menadžeri oblijeću svakog iole talenta?!

Mariborcan1970

pre 2 godine

Radja je svakako u pravu. ABA nije ni bila osnovana i zamišljena da u njoj gledamo strance (prije svega Amerikance), nego da se razvijaju lokalni talenti. Trebalo bi ograničiti broj "stranaca" na jednog igrača izvan regije. Ni ovo pumpanje para (državni projekti: Zvazda, Partizan, Budućnost, Igokea) ne vodi napretku košarke u regiji. Ako se to nastavi onda je najbolje da se ukine ABA, jer neće imati nikakvog smisla!

Alisa iza ogledala

pre 2 godine

Ova vlast se sada uplašila Partizana pred izbore zbog skandiranju ba jednoj utakmici i odlučila da sad njima da novac a ne kao do sada uglavnom Zvezdi. Oba kluba su zlo koje služi vlasti da manipuliše narodom i skreće pažnju sa bitnijih problema. I to sve iz džepa gradjana Srbije. Zvezdu i Partizan treba privatizovati ili ukinuti jer ovakvo njihovo postojanje nema nikakvog smisla.
(Aron, 06. jul 2021 09:43)

U pravu si samo jedna ispravka. Vlast
je u nekoliko navrata priznala da je više para davala Partizanu u košarci a Zvezdi u fudbalu. Sada se jeste uplašila pred izbore pa je to "više" preraslo u suludo mnogo para za KKP. Ostalo stoji što si napisao.

Gradjanin Kejn

pre 2 godine

ABA liga i stranci su problem? Pa zar u italijanskog ligi ne igraju stranci!? Ili im se klubovi ne takmice da dovedu sto bolje strane igrace? Naprotiv,problem je sto su budzeti nasih klubova sve manji u odnosu na strane pa tako iole ozbiljnijeg domaceg igraca nema sanse da zadrze duze od godinu-dve a dovode se i jeftini stranci, pa nema ni ozbiljnijih uspeha u Evropi pa se tako smanjuje i popularnost kosarke kod klinaca. Evo Petruseva, vec gleda da se dokopa NBA lige. I sta tu moze da mu se zameri? Da mogu Zvezda i Partizan da ga plate 2-3 miliona verovatno bi ostao. Sto Radja nije ostao u Jugoplastici od trenutka kad je mogao u inostranstvo? Treba li da uvodimo zakon da domaci igraci ne mogu u inostranstvo pre 27-me? Ili je mozda bolje resenje da domace klubove uvedemo u svet trzisnog poslovanja? Prodati ih pa nek se snalaze.Navijaci nek kupuju godisnje karte i placaju clanarinu ako vole klub. A upravo su igraci iz ABA lige bili najbolji i vukli reprezentaciju u ovoj katasrofi od kvalifikacija.Dobric i Petrusev. Podbacili su najiskusniji, Bjelica,Marjanovic,Teodosic,Micic... Ovo sto prica Radja je samo jeftin populizam.

PERA

pre 2 godine

Nije sve bas tako, domaceg dobrog igraca ne mogu da plate ni Zvezda ni Partizan,niti bilo koji klub u regionu.Odatle toliko stranaca koji ma je ovo odskocna daska za jake ugovore u vrhunskim klubovima.Druga stvar je sto se sa mladjim selekcijama radi vrlo lose, pa su tako i talenti koji se mogu izboriti za prvi tim vrlo retki.Pratio sam igre omladinske lige,tu nema dva igraca koja ce nesto napraviti u buducnosti.Ja kada sam trenirao bili smo zeljni igre,odem na trening pa uvece na basket,mogao sam po ceo dan da visim na terenu,sada klinci sa manjkom rada i talenta misle da ce biti Jokic.Pogledajte oko svojih zgrada kakav se basket igra i da li se uopste igra,sve pocinje od kosa ispred zgrade a sve manje dece je zainteresovano za sport.

Bozza

pre 2 godine

Sto se tice te borbe, Partizan samo trenutno ima para jer se blize izbori!
Tako je bilo i za prosle kada je doveden Trinkijeri, posle izbora sledi ponovo kanal! Za one koji stavljaju u isti kos oba kluba kao drzavne mezimice podsetio bi ih da je proslu sezonu Partizan bio 7-mi u ABA ligi i da mu se tim raspao i polovina igraca je otislo zbog ne isplacenih zarada, jer godina nije bila izborna! Ovo je sad samo mazanje ociju navijacima Partizana!

Mladen

pre 2 godine

Suludo je kriviti regionalnu ligu za propast nacionalnih selekcija. Regionalna liga je podigla kvalitet klupske kosarke drasticno i to se jasno vidi kroz evro takmicenja gde su regionalni timovi daleko konkurentniji nego pre 20 godina. Nacionalne lige ne bi resile problem iz par razloga koji su bili vidljivi i pre 20 godina. Prvi'veliki' timovi bi 'kantali' ekipe iz provincije sa 30+ uglavnom i to bi vise licilo na revijalnu nego na takmicarsku kosarku, odvlacili bi talene ili kod sebe ili u svoje filijale i ta razlika ne bi mogla da se smanji jer je trziste malo u svakoj od bivsih sfrj republika. Svako ko misli da bi Zdravlje Leskovac moglo da napravi tim i zadrzi kostur 5 sezona zivi u zabludi. Druga stvar novac, lakse ga je obezbediti u regionalnoj ligi koja predstavlja daleko vece trziste od nacionalnih liga za koja sponzor i tv kuce svakako ne bi imali ni priblizan interes. Trece, zainteresovanost klinaca za kosarku - 90ih je bila pomama, svi su igrali basket. Veca baza, vece sanse da neko uspe. Sada je baza manja, radi se traljavo, svaka prilika da se 'pobegne' negde se koristi. Primer Smajlagic, Pokusevski, sada Petrusev. Mi imamo daleko vece probleme od kosarke i zaista ne vidim kako bi u Srbiji mogao da se organizuje sistem gde se s klincima radi kroz sve faze razvoja i gde ti klinci imaju jasnu sliku sta i kako dalje.

Goran Ratkovic

pre 2 godine

Preko 100 kosarkasa iz Srbije u raznim ligama svijeta , a kod nas igraju trecerazredni stranci . Menadzeri odredjuju sistem ,ligu, reprezentaciju .Jaka nacionalna liga bez stranaca i doci ce za koju godinu i uspjeh klubova u evropskim takmicenjima i u reprezentaciji .Svi klubovi sa ovih prostora svake godine mijenjaju kompletnu ekipu ocekujuci uspjeh preko noci , a i djeca znaju da je to nemoguce .Na zalost igrom u utakmici protiv Italije nasi klubovi su "izgubili"dva fenomenalna igraca , Dobrica i Petruseva ,,, Momci su sebi digli cijenu , a mi cemo gledati neke Dzonsone koji svaki jaci basketas sakrije u dzep...

Дух са секиром

pre 2 godine

Човек јесте у праву али да се позабавимо нашим двориштем. У ери Дулета В. од 2003 г. на овамо ККП је избацио пуно талената који и данас играју у НБА или јаким клубовима Европе. Врхунац његове тренерске каријере је био Ф4 2010 . са буџетом 3 мил € и играчима који до тада нису били велика имена. Да ли ККЦЗ може да се похвали неким кошаркашким талентом које је створила за ових 8 год. владавине?...колики је просечан буџет био ККЦЗ уназад?...имате ли неког Богдановића, Бертранса у НБА а погледајте евролигу, тешко је наћи клуб без иједног играча који је стасао у ККП. Погледајте фудбал, ког играча је Звезда продала за веће паре а јавно се хвале да САМО ЗА ПЛАТЕ играчима дају 20 мил € по сезони..

gole su lutke sa naslovnih strana

pre 2 godine

Losa ti je analiza kao i obicno a i protkana lazima (nije 11. mesto nego 6.).
Propast je pocela 2002 u Indijanapolisu. Pesic je to video pa je pobegao a ne bas mudri Vujosevic se prihvatio posla. Kari je ostao legenda a Vujosevic ispao glup.
Ne znam sto se ti brines za medalju kad ti srebra koja je doneo Djordjevic nisu bila dobra.
(Popitzki, 6. jul 2021 10:51)

Tad kad je Dule 2003. vodio reprezentaciju pola igraca se nije odazvalo, sto zbog povreda sto zbog drugih razloga, to je bio recimo drugi nas tim. Neuspesi su bili 2000. na OI u Australiji i na OI u Atini 2004. i na EP 2005. kad smo bili sa najjacim timovima, a tad je selektor bio Obradovic.

Mark

pre 2 godine

Plan aba/regije bija je da razvijemo mlade igrače u kvalitenom oktuženje, koja je briga npr CZ/Par ili Cib/Zd do finals sve dobiju 50 razlike.. Na Kraju ispalo daZvezda, Part, Budućnost, Ced-Olimp, Zadar/Cib/St imaju između 3 ili 4 stranca u prvim petorkama... Kako to pomaže naciobalnim ligama, repkama, klunovima i na kraju nama gledateljima..Kakav mi je to klub koji svake godine promini 10 od 12 igrača, od toga 8 stranaca.... Mislim da ne zabude zabune, Rađa već 10godina kroz kk St što kroz Hrv, vuče reprezentaciju prema dnu, ali čemu ABA sa 80% stranaca

hteli ste liberalni kapitalizam, a tu je novac pokretač svega

pre 2 godine

Potpuno netačno.

Od kada je problem konkurencija?

Mnogo talenata je propalo 80-tih godina prošlog veka u Košarkaškoj ligi
Ex-yu, upravo zbog jake konkurencije, koja nema veze sa strancima. Koliko njih nije ni stiglo do reprezentacije Jugoslavije.
Jedan Sale Đorđević nije imao mesta.

Šta je sa Litvanijom, zemljom košarke? I tamo ima stranaca, pa niko ne tvrdi da su stranci krivi za poraz od Slovenije.

Igrači mogu da se razvijaju u manjim klubovima, u nacionalnim ligama, u nižim ligama, niko im to ne brani. Imaju i ABA 2 ligu, šta njoj fali? Ništa.

Problem je novac kao motiv za igranje košarke.

Tačnije rečeno problem je u glavama roditelja, menadžera.

Ono gde je Rađa u pravu, to je tvrdnja da se nekada igralo i ljubavi, a danas ne.

Sve ostalo je pogrešno protumačio.

Nenad

pre 2 godine

Pa sto "najbolji trener Evrope" kako kazu ne napravi nekog igrača sta ce mu budzet od 14 miliona evra?
(Samo se pitam, 06. jul 2021 09:54)
Obradović je izbrusio za NBA ligu Bogdana, Gudurića, Bjelicu, od Kalinica napravio top igrača, malo li je? E sad što oni nisu igrali to nije njegov problem

marko992

pre 2 godine

Odavno sam o ovome pisao,sta su nam doneli ovi silni crnci,po neku titulu u domacim ligama i (najcesce) sramocenje u EL.
Trka za uspehom preko noci je unistila svaku mogucnost stvaranja igraca.
Sve sto smo postigli sa reprezentacijom u poslednjih 10 godina je plod rada od pre 20-ak godina,dok smo imali prave trenere a samim tim i mnogo vecu bazu mladih igraca.
Nama je sada JEDINA baza menadzerska agencija zvana Mega.
Sunovrat tek sledi.

Zvezda

pre 2 godine

poslednjih 20ak I više godina zvezda ima mnogo više para od Partizana. Jasan pokazatelj toga je da Partizan dok je bio na vrhuncu nije mogao da priušti evroligaske igrače koje zvezda proteklih sezona dovodi! O projektu evropska zvezda, dovodjenju možda najskupljeg trenera u Evropi u tom trenutku Svetislava Pesica i otpisivanju 15 miliona evra duga neću ni da pricam
(Ziveo Partizan i majka Srbija!, 06. jul 2021 13:51)

Ko te slagao. Zvanično dokazano da je Partizan imao uvek više para u košarci od Zvezde.

Popitzki

pre 2 godine

@Neki veliki dr

Losa ti je analiza kao i obicno a i protkana lazima (nije 11. mesto nego 6.).
Propast je pocela 2002 u Indijanapolisu. Pesic je to video pa je pobegao a ne bas mudri Vujosevic se prihvatio posla. Kari je ostao legenda a Vujosevic ispao glup.
Ne znam sto se ti brines za medalju kad ti srebra koja je doneo Djordjevic nisu bila dobra.

Sasa

pre 2 godine

Pa valjda je i malom detetu jasno da Partizan ima najmanje para. Sami se borimo i samo nase legende kao Zoc, Kica, Pekmen...pomazu i zele pomoci klub koji vlast SISTEMSKI unistava godinama.

Ziveo Partizan i majka Srbija!

pre 2 godine

U poslednjih 20ak I više godina zvezda ima mnogo više para od Partizana. Jasan pokazatelj toga je da Partizan dok je bio na vrhuncu nije mogao da priušti evroligaske igrače koje zvezda proteklih sezona dovodi! O projektu evropska zvezda, dovodjenju možda najskupljeg trenera u Evropi u tom trenutku Svetislava Pesica i otpisivanju 15 miliona evra duga neću ni da pricam

Goxy

pre 2 godine

U pravu je lik 100%. To je zato što Zvezda i Partizan su nenormalno sponzorisani od strane države. Ova vlast se sada uplašila Partizana pred izbore zbog skandiranju ba jednoj utakmici i odlučila da sad njima da novac a ne kao do sada uglavnom Zvezdi. Oba kluba su zlo koje služi vlasti da manipuliše narodom i skreće pažnju sa bitnijih problema. I to sve iz džepa gradjana Srbije. Zvezdu i Partizan treba privatizovati ili ukinuti jer ovakvo njihovo postojanje nema nikakvog smisla.
(Aron, 06. jul 2021 09:43)

Uglavnom zvezdi kazes? pa ako je do sada zvezda imala 6 miliona a partizan 5, sada će Partizan imati 14 a zvezda 6, a racunaj da Partizan igra igra Evrokup, da li je to realno I fer?

chupavi

pre 2 godine

@ Aron, 6. jul 2021 09:43

Komentar je samo polovicno tacan, jer nije istina da je drzava davala mnogo vise para Zvezdi. Pogledaj strance u zadnjih nekoliko sezona i videces da su kroz oba kluba prosli mnogo polovnih Amera sumnjivog kvaliteta, i dok je Zvezda imala bar neke rezultate i igrala Evroligu Partizan se prosle sezone brukao na svim parketima sirom regiona.

jedan od pametnjakovića

pre 2 godine

1) Smanjiti broj stranaca po klubovima na 1 ili ni jednog (eventualno ne računati u strance igrače sa prostora Zapadnog Balkana (kako sad iskompleksirani svi zovemo bivšu Jugoslaviju);
2) Prestati reklamiranje kojekakvih menadžera na nacionalnim televizijama i njihovih poslovnih uspeha (igrača koje su plasirali u NBA i najskupljim klubovima evrope, sve sa količinama para);
3) Ako ima iole pravne podloge razjuriti tu bagru kojoj je samo novac i lično dobro, na uštrb svih pa i rođene zemlje, jedino merilo uspešnosti.
4) Vratiti u osnovne škole, pa i u srednje fizičko obrazovanje sa bar 3 časa nedeljno. Izgraditi (obnoviti) pre toga školske sportske terene.
Sačekati 10-12 godina ...

WillyWonka

pre 2 godine

"Kako će klubovi izbaciti mladog igrača kad nema talenata više. Ne treba živjeti u prošlosti, djeca već dugo ne igraju košarku na ulicama, a tu se stvaraju osnove igre i ljubav prema sportu. Zato i imamo samo visoke igrače a bekovi su katastrofa.
(Topnik, 6. jul 2021 09:47)"

Kako nema talenata, pišeš stvarno nebuloze. Pogledaj ko su kadetski ili juniorski prvaci Evrope u zadnjih 10 godina, pa onda komentariši. Znači, talenata ima, itekako. Ali nema mjesta za njih kad postaju seniori, jer je sve prebukirano polovnim strancima, kako bi se odmah ostvario rezultat. Jedino Mega (naravno, iz interesa), radi na razvoju mladih igrača i daje im šansu. Ali ne može Mega podmiriti potrebe svih ovih država u regionu. Najveći krivci, jer imaju dovoljno para, Zvezda i Partizan, mada ni drugi ne zaostaju i ponašali bi se isto da imaju priliku.
Čuj njega, nema talenata. E svašta.

Srki

pre 2 godine

@drvobradi

То што си написао значи да су држави битнији успеси клубова него репрезентације. Не знам што се онда бунимо. Треба да уживамо у Евролиги и Еурокупу и да нас баш брига за репрезентацију.

SUNĐER BOB

pre 2 godine

Nije istina..ako Hrvataki kosarkasi kakvi god da su igraju protiv boljih igraca i timova samo mogu napredovati i nauciti nesto, bez obzira da li su igrači iz Srbije, SAD, Gvineje, da li su crni ili beli..to je veci problem za Srpsku kosarku gde ne igraju domaci igraci..

Draussen

pre 2 godine

Hajde pametnjakovicu, objasni kako ces jednog talentovanog, Radju, Divca, Petrovica da zadrzis u toj tvojoj hrvatskoj, bosanskoj ili srpskoj ligi, kad deca sa 15 godina odlaze u jace lige, roditelji ih vode sto dalje od tih i takvih liga.
ABA liga je solidnog kvaliteta, a stranci dolze jer domaci igraci koji nesto vrede su preskupi.
Ps
Reprezentacije suvsastavljene od NBA igraca nisu to iz ABA pa sad ABA kriva, hajd ugasite ivto malo kosarke sto valja saovih prostora, fudbal, vaterpolo, rukomet ste vec ugasili.

Darko

pre 2 godine

Uz pretpostavku zakljucavanja eurolige buducnost ABAe je samo da igraju domaci igraci do 25g... Ostalo nema smisla

Radja ima interes da ABA ne postoji, ali ima pravo kad kaze da mi-hrvati nemamo sto trazit u toj ligi kad moramo igrati po drugim pravilima
Opet ko je nama kriv sto ne igramo modernu kosarku na svakoj razini... Savez tu ima utjecaja, ali lakse blato samo po drugima

posmatrač

pre 2 godine

Kratko, i sve jasno.
Treba naravno tu dodati i ono čuveno, ali već hiljadu puta dokazano "hleba i igara", verovatno i tamo, a ovde pogotovo.
Jedino onaj ko nikada ne odraste, to ne vidi (ili neće sebi da prizna). Odavno "to" nema veze sa sportom (ako je nekada i imalo). To su sada samo ne baš obične državne firme, već više poput onih posebnijih (namenska i sl), pa se u skladu sa tim i bira njihov menadžment. I onda oni fino "rade" i zarađuju (za nekog), a mi svi to plaćamo.
Ali dobro, pa ipak su to naši dragi "velikani", i verovatno treba da se plaćaju i dalje. Je li tako?

my way

pre 2 godine

У праву је Рађа, само што је ствар по српску кошарку вишеструко погубнија, поготово што ми за разлику од Хрвата јединствену националну лигу и немамо. Није то проблем објаснити само Цибони, Сплиту и Задру него и клинцима наложеним на ту глупост звану АБА лига. Онима који лопту у руке узели нису, који на кошеве у крају не иду ни кад је идеално време, појма немају шта су тренинзи, утакмице и како се постаје кошаркаш, али зато терају једног Салета Ђорђевића који је вратио репрезентацију у врх, траже спас од "мага" Кокошкова од Америке, трубе о АБА 2 и сл. Но, џаба понављати. База играча је уништена, а оно што је потребно учинити да би почели да се опорављамо, а то је ОБНОВА НАЦИОНАЛНОГ ПРВЕНСТВА као темеља нико нема намеру да учини јер се штити овај погубан монополски систем.

Istina

pre 2 godine

zvezda je ugašena, ovo je fmp.
čisto istine radi koliko država pomaže klubovima ali jedan klub je ipak miljenik države naročito desničara.

Popitzki

pre 2 godine

@gole su lutke sa naslovnih strana

Nisam ni rekao da je Vujosevic kriv za 6. mesto. Izbacili su nas u 1/4f Litvanci koji su i uzeli titulu. U tom momentu nije ni moglo bolje. Bez Bodiroge to je bilo sasvim ocekivano.

serbissimo

pre 2 godine

@komentator delimicno si u pravu. Drugs strana te price je da klubovi u jurnjavi za opstankom, a to podraxumeva igranje evrolige ili bar evrokupa, nemaju vremena da prave igrace. Uz to, srpsku kosarku zahvatio je fudbalsli sindrom robovanja imenima.

Jedini evropski trofej

pre 2 godine

Problem je što ima sve manje talenata na ovim prostorima... Oćete fenseraj i sport? Ne ide to zajedno, stranci u klubovima su samo nužno zlo!
(komentator, 06. jul 2021 10:45)

Talenta ima, ali je uputno koji treneri rade sa njima...

prosto i jednostavno

pre 2 godine

(Gradjanin Kejn, 6. jul 2021 12:08)

Sve potpisujem osim ideje o prodaji klubova.

Klubove treba davati u franšizu onima koji bi to vodili svojim novcem,
jer na taj način klub i dalje predstavlja obeležje i simbol sredine u kojoj postoji i funkcioniše.

Ako nema interesenata, treba ih ugasiti.

Privatizacija je pljačka, pa stoga,
ko želi da bude vlasnik sportskog kluba,
neka ga pravi od sopstvenog novca,
kao što je to red i običaj u kapitalizmu.

nigde logike

pre 2 godine

Rađa se dobro ispromašivao sa konstatacijama,
a ima vrlo mnogo istomišljenika koji su u istoj zabludi.

Najveći broj reprezentativaca uopšte ne igra ni ABA ligu ni nacionalne lige,

već igraju u NBA, u Evroligi, Evrokupu, ...

... Čak su i nacionalna takmičenja po Španiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Litvaniji, Nemačkoj, ...

potpuno sporedna, trećerazredna takmičenja.


I gde je tu onda istina o značaju nacionalnih takmičenja?

Srbija

pre 2 godine

To nije problem samo Aba lige već danasnke kosarke...Srbija jeste napravila ogroman neuspeh ali računajući da od 12 igraca iz kvalifikacije turnira,maksimalno ni na igre otisli njih cetvorica..glavu gore,bice to sve dobro

Destro

pre 2 godine

Сви се жалимо на исти проблем а решење је изгледа јако просто. Смањити број странаца у клубовима.
(Srki, 6. jul 2021 09:49)

Zbog čega?

z’brda

pre 2 godine

rekao bih da su NBA i Evro liga daleko veći problem od ABA lige što se tiče odziva reprezentativaca. Moderna košarka se bazira na jakim klupskim takmičenjima. OI su drugorazredne.

ktm

pre 2 godine

u pravu je. aba je imala smisla dok su je igrali domoroci jer su tako reprezentacije uvezbavale bazu. plod abe je otprilike sazreo pod dudom ivkovicem. kako se prelaze na sve vise stranaca, tako ce i reprezentacije slabiti, sto bazno, sto i na znacaju igracima jer oni odlaze mladi van, be sazrevaju okruzeni svojim jezikom, navijackom pesmom, zastavom pred plej of, devojkom koju zele da izvedu na rucak…

Chubby Checker

pre 2 godine

Obradovic je postao bog i batina Evropske kosarke tako sto je osvojio Evroligu sa ekipom gde su glavni igraci bili klinci Djordjevic i Danilovic. A sad se vratio u Partizan i doveo 6 stranaca. E to je problem. A nije da nemamo talentovane klince i sada. E sad kako i zasto to smeta Hrvatskoj kosarci da se razvija to ne znam. Ali generalno to sto i nama i njima treba je juniorska ABA liga ili ABA liga bez stranaca.

Neki veliki dr

pre 2 godine

2003 krece sunovrat dolaskom djenerala bez rominga. 2004 se sunovrat produbljuje dolaskom Obradovic. Svi su zaboravili to 11 mesto kad je vodio Djuru Ostojića... Cim sam na tribinama video te mračne likove znao sam da cemo puci. Šalju ponude Bjelici uoči najvažnije utakmice reprezentacije? Nađite mi na svetu takav primer. Ti ljudi se najvise kunu u patriotizam, a onda ovo urade. Sad krece opet partizanski lobi dame i gospodo, medalju necemo uzeti do 2030. Oterali su Jokica, sada ce i Kokoskova. Sledece god Dulo selektor, Novica igra 4, Kosta Perović 5 i tako...

Lak1

pre 2 godine

Cu ovog brata.Pa dok je bio ovaj pre tebe hrvatski klubovi su makar igrali evrokup i bili u plufinalu/finalu ABA lige.Kad si ti dosao ni jedan cro klub evropskim takmicenjima i bkrba za opstanak u ABA.Zapitaj se sta pogresno radis.

Aron

pre 2 godine

U pravu je lik 100%. To je zato što Zvezda i Partizan su nenormalno sponzorisani od strane države. Ova vlast se sada uplašila Partizana pred izbore zbog skandiranju ba jednoj utakmici i odlučila da sad njima da novac a ne kao do sada uglavnom Zvezdi. Oba kluba su zlo koje služi vlasti da manipuliše narodom i skreće pažnju sa bitnijih problema. I to sve iz džepa gradjana Srbije. Zvezdu i Partizan treba privatizovati ili ukinuti jer ovakvo njihovo postojanje nema nikakvog smisla.

Sasa

pre 2 godine

Pa valjda je i malom detetu jasno da Partizan ima najmanje para. Sami se borimo i samo nase legende kao Zoc, Kica, Pekmen...pomazu i zele pomoci klub koji vlast SISTEMSKI unistava godinama.

MarkoPFC

pre 2 godine

U pravu je lik 100%. To je zato što Zvezda i Partizan su nenormalno sponzorisani od strane države. Ova vlast se sada uplašila Partizana pred izbore zbog skandiranju ba jednoj utakmici i odlučila da sad njima da novac a ne kao do sada uglavnom Zvezdi. Oba kluba su zlo koje služi vlasti da manipuliše narodom i skreće pažnju sa bitnijih problema. I to sve iz džepa gradjana Srbije. Zvezdu i Partizan treba privatizovati ili ukinuti jer ovakvo njihovo postojanje nema nikakvog smisla.
(Aron, 6. jul 2021 09:43)


Skandira se jer je partizan unisten od strane drzave pa mu sada fol pomazu. Partizan i zvezda ne mogu da se stave u znak jednakosti jer je partizan ziveo od prodaje igraca i transfera. I u kosarci i u fudbalu imao je sjajnu omladinsku školu i sistem rada. Dok je zvezdi davan novac da bi mogla da funkcionise i prezivi a sada se pumpa parama da bi dominirala.

Goblin

pre 2 godine

STalno slušam kako Zvezda "ne izbacuje" domaće igrače, a Dobrić i Davidovac su stigli do A tima? Čak je Dobrić imao i nešto veću ulogu. A za Lazića pričajte šta hoćete, ali voleo bih da sam ga video na terenu protiv Italije

Destro

pre 2 godine

Сви се жалимо на исти проблем а решење је изгледа јако просто. Смањити број странаца у клубовима.
(Srki, 6. jul 2021 09:49)

Zbog čega?

Topnik

pre 2 godine

Kako će klubovi izbaciti mladog igrača kad nema talenata više. Ne treba živjeti u prošlosti, djeca već dugo ne igraju košarku na ulicama, a tu se stvaraju osnove igre i ljubav prema sportu. Zato i imamo samo visoke igrače a bekovi su katastrofa.

Ziveo Partizan i majka Srbija!

pre 2 godine

U poslednjih 20ak I više godina zvezda ima mnogo više para od Partizana. Jasan pokazatelj toga je da Partizan dok je bio na vrhuncu nije mogao da priušti evroligaske igrače koje zvezda proteklih sezona dovodi! O projektu evropska zvezda, dovodjenju možda najskupljeg trenera u Evropi u tom trenutku Svetislava Pesica i otpisivanju 15 miliona evra duga neću ni da pricam

Goxy

pre 2 godine

U pravu je lik 100%. To je zato što Zvezda i Partizan su nenormalno sponzorisani od strane države. Ova vlast se sada uplašila Partizana pred izbore zbog skandiranju ba jednoj utakmici i odlučila da sad njima da novac a ne kao do sada uglavnom Zvezdi. Oba kluba su zlo koje služi vlasti da manipuliše narodom i skreće pažnju sa bitnijih problema. I to sve iz džepa gradjana Srbije. Zvezdu i Partizan treba privatizovati ili ukinuti jer ovakvo njihovo postojanje nema nikakvog smisla.
(Aron, 06. jul 2021 09:43)

Uglavnom zvezdi kazes? pa ako je do sada zvezda imala 6 miliona a partizan 5, sada će Partizan imati 14 a zvezda 6, a racunaj da Partizan igra igra Evrokup, da li je to realno I fer?

Дух са секиром

pre 2 godine

Човек јесте у праву али да се позабавимо нашим двориштем. У ери Дулета В. од 2003 г. на овамо ККП је избацио пуно талената који и данас играју у НБА или јаким клубовима Европе. Врхунац његове тренерске каријере је био Ф4 2010 . са буџетом 3 мил € и играчима који до тада нису били велика имена. Да ли ККЦЗ може да се похвали неким кошаркашким талентом које је створила за ових 8 год. владавине?...колики је просечан буџет био ККЦЗ уназад?...имате ли неког Богдановића, Бертранса у НБА а погледајте евролигу, тешко је наћи клуб без иједног играча који је стасао у ККП. Погледајте фудбал, ког играча је Звезда продала за веће паре а јавно се хвале да САМО ЗА ПЛАТЕ играчима дају 20 мил € по сезони..

dnodna

pre 2 godine

2003 krece sunovrat dolaskom djenerala bez rominga. 2004 se sunovrat produbljuje dolaskom Obradovic. Svi su zaboravili to 11 mesto kad je vodio Djuru Ostojića... Cim sam na tribinama video te mračne likove znao sam da cemo puci. Šalju ponude Bjelici uoči najvažnije utakmice reprezentacije? Nađite mi na svetu takav primer. Ti ljudi se najvise kunu u patriotizam, a onda ovo urade. Sad krece opet partizanski lobi dame i gospodo, medalju necemo uzeti do 2030. Oterali su Jokica, sada ce i Kokoskova. Sledece god Dulo selektor, Novica igra 4, Kosta Perović 5 i tako...
(Neki veliki dr, 6. jul 2021 09:40)

Da krenuo sunovrat tako sto imamo 4 srebra sa velikih takmicenja i jedno cetvrto mesto sve dok su reprezentaciju vodili Duda Ivkovic i Sasa Djordjevic, a pre 2003 su reprezentaciju takodje unistavali Duda Ivkovic i Zeljko Obradovic i Partizanovi igraci u njoj pa smo osvojili 2-3 evropska zlata, ep bronzu, srebro na OI... Pre neki dan neko pise kako je pola sadasnjih igraca igralo u zvezdi, i evo rezultata. Doduse zvezda nije unistila samo seniorsku rep, vec i mladje kategorije uzimajuci pod prtitisicma gotovo sve sto valja i gotovo sve od toga je unistila.

веверица

pre 2 godine

сплит и цибона заједно немају буџет колико је партизан платио пантера.

bla

pre 2 godine

U pravu je lik 100%. To je zato što Zvezda i Partizan su nenormalno sponzorisani od strane države. Ova vlast se sada uplašila Partizana pred izbore zbog skandiranju ba jednoj utakmici i odlučila da sad njima da novac a ne kao do sada uglavnom Zvezdi. Oba kluba su zlo koje služi vlasti da manipuliše narodom i skreće pažnju sa bitnijih problema. I to sve iz džepa gradjana Srbije. Zvezdu i Partizan treba privatizovati ili ukinuti jer ovakvo njihovo postojanje nema nikakvog smisla.
(Aron, 6. jul 2021 09:43)


Skandira se jer je partizan unisten od strane drzave pa mu sada fol pomazu. Partizan i zvezda ne mogu da se stave u znak jednakosti jer je partizan ziveo od prodaje igraca i transfera. I u kosarci i u fudbalu imao je sjajnu omladinsku školu i sistem rada. Dok je zvezdi davan novac da bi mogla da funkcionise i prezivi a sada se pumpa parama da bi dominirala.
(MarkoPFC, 6. jul 2021 10:58)

covek ti lepo napise ali ti i dalje istu praznu pricu pricas. partizan je od devedesetih daleko vise finansiran i vestacki guran bez proizvodnje igraca i bez sanse mladim igracima. koliko su samo igraca oteli i koliko su ih potom unazadili ili unistili karijere? ponor kosarke je poceo dominacijom i mesetarenjem partizana i jos se nismo oporavili. u ovom trenutku zvezda samo nastavlja trend koji je veliki mag zapoceo. ja sam za to da se zaustavi finansiranje od drzave u potpunosti, ali nijednoj vlasti to nije u interesu, posto onda ne bi mogli da manipulisu takve kao sto si ti.

Nenad

pre 2 godine

Pa sto "najbolji trener Evrope" kako kazu ne napravi nekog igrača sta ce mu budzet od 14 miliona evra?
(Samo se pitam, 06. jul 2021 09:54)
Obradović je izbrusio za NBA ligu Bogdana, Gudurića, Bjelicu, od Kalinica napravio top igrača, malo li je? E sad što oni nisu igrali to nije njegov problem

chupavi

pre 2 godine

@ Aron, 6. jul 2021 09:43

Komentar je samo polovicno tacan, jer nije istina da je drzava davala mnogo vise para Zvezdi. Pogledaj strance u zadnjih nekoliko sezona i videces da su kroz oba kluba prosli mnogo polovnih Amera sumnjivog kvaliteta, i dok je Zvezda imala bar neke rezultate i igrala Evroligu Partizan se prosle sezone brukao na svim parketima sirom regiona.

Zvezda

pre 2 godine

poslednjih 20ak I više godina zvezda ima mnogo više para od Partizana. Jasan pokazatelj toga je da Partizan dok je bio na vrhuncu nije mogao da priušti evroligaske igrače koje zvezda proteklih sezona dovodi! O projektu evropska zvezda, dovodjenju možda najskupljeg trenera u Evropi u tom trenutku Svetislava Pesica i otpisivanju 15 miliona evra duga neću ni da pricam
(Ziveo Partizan i majka Srbija!, 06. jul 2021 13:51)

Ko te slagao. Zvanično dokazano da je Partizan imao uvek više para u košarci od Zvezde.

Srki

pre 2 godine

Сви се жалимо на исти проблем а решење је изгледа јако просто. Смањити број странаца у клубовима.

Gradjanin Kejn

pre 2 godine

ABA liga i stranci su problem? Pa zar u italijanskog ligi ne igraju stranci!? Ili im se klubovi ne takmice da dovedu sto bolje strane igrace? Naprotiv,problem je sto su budzeti nasih klubova sve manji u odnosu na strane pa tako iole ozbiljnijeg domaceg igraca nema sanse da zadrze duze od godinu-dve a dovode se i jeftini stranci, pa nema ni ozbiljnijih uspeha u Evropi pa se tako smanjuje i popularnost kosarke kod klinaca. Evo Petruseva, vec gleda da se dokopa NBA lige. I sta tu moze da mu se zameri? Da mogu Zvezda i Partizan da ga plate 2-3 miliona verovatno bi ostao. Sto Radja nije ostao u Jugoplastici od trenutka kad je mogao u inostranstvo? Treba li da uvodimo zakon da domaci igraci ne mogu u inostranstvo pre 27-me? Ili je mozda bolje resenje da domace klubove uvedemo u svet trzisnog poslovanja? Prodati ih pa nek se snalaze.Navijaci nek kupuju godisnje karte i placaju clanarinu ako vole klub. A upravo su igraci iz ABA lige bili najbolji i vukli reprezentaciju u ovoj katasrofi od kvalifikacija.Dobric i Petrusev. Podbacili su najiskusniji, Bjelica,Marjanovic,Teodosic,Micic... Ovo sto prica Radja je samo jeftin populizam.

Alisa iza ogledala

pre 2 godine

Ova vlast se sada uplašila Partizana pred izbore zbog skandiranju ba jednoj utakmici i odlučila da sad njima da novac a ne kao do sada uglavnom Zvezdi. Oba kluba su zlo koje služi vlasti da manipuliše narodom i skreće pažnju sa bitnijih problema. I to sve iz džepa gradjana Srbije. Zvezdu i Partizan treba privatizovati ili ukinuti jer ovakvo njihovo postojanje nema nikakvog smisla.
(Aron, 06. jul 2021 09:43)

U pravu si samo jedna ispravka. Vlast
je u nekoliko navrata priznala da je više para davala Partizanu u košarci a Zvezdi u fudbalu. Sada se jeste uplašila pred izbore pa je to "više" preraslo u suludo mnogo para za KKP. Ostalo stoji što si napisao.

Istina

pre 2 godine

zvezda je ugašena, ovo je fmp.
čisto istine radi koliko država pomaže klubovima ali jedan klub je ipak miljenik države naročito desničara.

my way

pre 2 godine

У праву је Рађа, само што је ствар по српску кошарку вишеструко погубнија, поготово што ми за разлику од Хрвата јединствену националну лигу и немамо. Није то проблем објаснити само Цибони, Сплиту и Задру него и клинцима наложеним на ту глупост звану АБА лига. Онима који лопту у руке узели нису, који на кошеве у крају не иду ни кад је идеално време, појма немају шта су тренинзи, утакмице и како се постаје кошаркаш, али зато терају једног Салета Ђорђевића који је вратио репрезентацију у врх, траже спас од "мага" Кокошкова од Америке, трубе о АБА 2 и сл. Но, џаба понављати. База играча је уништена, а оно што је потребно учинити да би почели да се опорављамо, а то је ОБНОВА НАЦИОНАЛНОГ ПРВЕНСТВА као темеља нико нема намеру да учини јер се штити овај погубан монополски систем.

Bozza

pre 2 godine

Sto se tice te borbe, Partizan samo trenutno ima para jer se blize izbori!
Tako je bilo i za prosle kada je doveden Trinkijeri, posle izbora sledi ponovo kanal! Za one koji stavljaju u isti kos oba kluba kao drzavne mezimice podsetio bi ih da je proslu sezonu Partizan bio 7-mi u ABA ligi i da mu se tim raspao i polovina igraca je otislo zbog ne isplacenih zarada, jer godina nije bila izborna! Ovo je sad samo mazanje ociju navijacima Partizana!

nigde logike

pre 2 godine

Rađa se dobro ispromašivao sa konstatacijama,
a ima vrlo mnogo istomišljenika koji su u istoj zabludi.

Najveći broj reprezentativaca uopšte ne igra ni ABA ligu ni nacionalne lige,

već igraju u NBA, u Evroligi, Evrokupu, ...

... Čak su i nacionalna takmičenja po Španiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Litvaniji, Nemačkoj, ...

potpuno sporedna, trećerazredna takmičenja.


I gde je tu onda istina o značaju nacionalnih takmičenja?

WillyWonka

pre 2 godine

"Kako će klubovi izbaciti mladog igrača kad nema talenata više. Ne treba živjeti u prošlosti, djeca već dugo ne igraju košarku na ulicama, a tu se stvaraju osnove igre i ljubav prema sportu. Zato i imamo samo visoke igrače a bekovi su katastrofa.
(Topnik, 6. jul 2021 09:47)"

Kako nema talenata, pišeš stvarno nebuloze. Pogledaj ko su kadetski ili juniorski prvaci Evrope u zadnjih 10 godina, pa onda komentariši. Znači, talenata ima, itekako. Ali nema mjesta za njih kad postaju seniori, jer je sve prebukirano polovnim strancima, kako bi se odmah ostvario rezultat. Jedino Mega (naravno, iz interesa), radi na razvoju mladih igrača i daje im šansu. Ali ne može Mega podmiriti potrebe svih ovih država u regionu. Najveći krivci, jer imaju dovoljno para, Zvezda i Partizan, mada ni drugi ne zaostaju i ponašali bi se isto da imaju priliku.
Čuj njega, nema talenata. E svašta.

DukiNS

pre 2 godine

E moj Dino. Šta tek mi da kažemo za upropaštavanje naše košarke? Pri tom govorim o gašenju svih drugih košarkaških centara u Srbiji van Beograda. U tim sredinama su kroz jake utakmice izlazili budući asovi. Tada kada smo pristali na onu i onakvu ABA ligu zakucali smo prvi ekser u kovčeg naše košarke. Neki će reći bila je to neminovnost, ne bih rekao. Igrali bi i Partizan i Zvezda u Evropi i bez ABA lige, ali bi jedni Čačak, Šabac, Kraljevo, Subotica imali i dalje jake košarkaške klubove. Proći ćemo uskoro kao što nam završavaju rukomet i vaterpolo. Lepo je to što mi imamo MVP igrača u dve najjače lige na svetu, ali da li smo na kraju na OI? Ne, nismo. I opet niko u KSSu neće ni odgovarati, ni podneti ostavku. Ali to je naša generalna karakteristika, zasluge pojedinačne a odgovornost kolektivna.

Popitzki

pre 2 godine

@Neki veliki dr

Losa ti je analiza kao i obicno a i protkana lazima (nije 11. mesto nego 6.).
Propast je pocela 2002 u Indijanapolisu. Pesic je to video pa je pobegao a ne bas mudri Vujosevic se prihvatio posla. Kari je ostao legenda a Vujosevic ispao glup.
Ne znam sto se ti brines za medalju kad ti srebra koja je doneo Djordjevic nisu bila dobra.

marko992

pre 2 godine

STalno slušam kako Zvezda "ne izbacuje" domaće igrače, a Dobrić i Davidovac su stigli do A tima? Čak je Dobrić imao i nešto veću ulogu. A za Lazića pričajte šta hoćete, ali voleo bih da sam ga video na terenu protiv Italije
(Goblin, 06. jul 2021 09:53)

U pravu si ,ali samo za Dobrica,Davidovac sigurno nije ni medju 20 da su svi bili spremni.
Problem je sto je i Dobric vec u godinama kada je trebao biti mnogo vise od dobrog kosarkasa,daleko od nekog nosioca ili bitnog faktora.

POPE

pre 2 godine

Radja kao i uvek pravo u Centar. Ja bi samo dodao da bi najveca pomoc kosarci u Srbiji bila kada EL ne bi vise dala ABA ligi prohodnost u EL.

hteli ste liberalni kapitalizam, a tu je novac pokretač svega

pre 2 godine

Potpuno netačno.

Od kada je problem konkurencija?

Mnogo talenata je propalo 80-tih godina prošlog veka u Košarkaškoj ligi
Ex-yu, upravo zbog jake konkurencije, koja nema veze sa strancima. Koliko njih nije ni stiglo do reprezentacije Jugoslavije.
Jedan Sale Đorđević nije imao mesta.

Šta je sa Litvanijom, zemljom košarke? I tamo ima stranaca, pa niko ne tvrdi da su stranci krivi za poraz od Slovenije.

Igrači mogu da se razvijaju u manjim klubovima, u nacionalnim ligama, u nižim ligama, niko im to ne brani. Imaju i ABA 2 ligu, šta njoj fali? Ništa.

Problem je novac kao motiv za igranje košarke.

Tačnije rečeno problem je u glavama roditelja, menadžera.

Ono gde je Rađa u pravu, to je tvrdnja da se nekada igralo i ljubavi, a danas ne.

Sve ostalo je pogrešno protumačio.

Mariborcan1970

pre 2 godine

Radja je svakako u pravu. ABA nije ni bila osnovana i zamišljena da u njoj gledamo strance (prije svega Amerikance), nego da se razvijaju lokalni talenti. Trebalo bi ograničiti broj "stranaca" na jednog igrača izvan regije. Ni ovo pumpanje para (državni projekti: Zvazda, Partizan, Budućnost, Igokea) ne vodi napretku košarke u regiji. Ako se to nastavi onda je najbolje da se ukine ABA, jer neće imati nikakvog smisla!

SUNĐER BOB

pre 2 godine

Nije istina..ako Hrvataki kosarkasi kakvi god da su igraju protiv boljih igraca i timova samo mogu napredovati i nauciti nesto, bez obzira da li su igrači iz Srbije, SAD, Gvineje, da li su crni ili beli..to je veci problem za Srpsku kosarku gde ne igraju domaci igraci..

joy

pre 2 godine

Ma ljudi i čemu pričate, kakvi stranci problem.....kod nas je problem odnos unutar reprezentacije i kss.

Jokić
Bogdanović
Marjanović
Bjelica
Micić
Teodosić
Lučić
Gudurić

Verovatno sam nekoga ispustio, svi prošli kroz ABA, Zvezdu, Partizan i Megu.

Kokoškov osvojio sa Slovenijom EP upravo protiv Srbije, bio trener u NBA, trenutno trener Fenera.

Hoće neko da mi kaže da smo slabi? Ne valja trener, igrači??

Samo odnosi gospodo..... to dok se ne sredi, zaboravite na rezultate.
Odnosi koje stvara vrh kss je problem....čisto da se razumemo.

Draussen

pre 2 godine

Hajde pametnjakovicu, objasni kako ces jednog talentovanog, Radju, Divca, Petrovica da zadrzis u toj tvojoj hrvatskoj, bosanskoj ili srpskoj ligi, kad deca sa 15 godina odlaze u jace lige, roditelji ih vode sto dalje od tih i takvih liga.
ABA liga je solidnog kvaliteta, a stranci dolze jer domaci igraci koji nesto vrede su preskupi.
Ps
Reprezentacije suvsastavljene od NBA igraca nisu to iz ABA pa sad ABA kriva, hajd ugasite ivto malo kosarke sto valja saovih prostora, fudbal, vaterpolo, rukomet ste vec ugasili.

blu

pre 2 godine

Eto, bas taj Zadar, Split ili Cibona nemaju ili imaju minimalno stranaca, pa ne vidim da je to pomoglo da se izbaci neki dobar mladi igrac,a nije da ne forsiraju mlade igrace, koji imaju priliku redovno da igraju sa cetiri tima navedena u textu koji imaju solidan kvalitet i nisu optereceni rezultatom, pa opet ne izbacuju dobre mlade igrace. Mislim da je problem malo dublji i da nema veze ni sa klubovima ni sa ligom, jednostavno drustvo se promenilo, danas se drugacije zivi, a samim tim i deca imaju druge navike i sve manje ih je zainteresovano za sport i za odricanje koje on donosi, a ni svi oni koji su zainteresovani nemaju mogucnost da treniraju jer sve to kosta, a u dobra stara vremena je sve bilo besplatno...itd

ktm

pre 2 godine

u pravu je. aba je imala smisla dok su je igrali domoroci jer su tako reprezentacije uvezbavale bazu. plod abe je otprilike sazreo pod dudom ivkovicem. kako se prelaze na sve vise stranaca, tako ce i reprezentacije slabiti, sto bazno, sto i na znacaju igracima jer oni odlaze mladi van, be sazrevaju okruzeni svojim jezikom, navijackom pesmom, zastavom pred plej of, devojkom koju zele da izvedu na rucak…

jedan od pametnjakovića

pre 2 godine

1) Smanjiti broj stranaca po klubovima na 1 ili ni jednog (eventualno ne računati u strance igrače sa prostora Zapadnog Balkana (kako sad iskompleksirani svi zovemo bivšu Jugoslaviju);
2) Prestati reklamiranje kojekakvih menadžera na nacionalnim televizijama i njihovih poslovnih uspeha (igrača koje su plasirali u NBA i najskupljim klubovima evrope, sve sa količinama para);
3) Ako ima iole pravne podloge razjuriti tu bagru kojoj je samo novac i lično dobro, na uštrb svih pa i rođene zemlje, jedino merilo uspešnosti.
4) Vratiti u osnovne škole, pa i u srednje fizičko obrazovanje sa bar 3 časa nedeljno. Izgraditi (obnoviti) pre toga školske sportske terene.
Sačekati 10-12 godina ...

Nenad

pre 2 godine

... jer sve to kosta, a u dobra stara vremena je sve bilo besplatno...itd
(blu, 06. jul 2021 09:54)

E tu je najveći problem, npr Jokić je svaki svoj trening platio, svake patike, majice, dresove, putovanja na utakmice. Od prvog ugovora je dobio siću, pa je tek onda postao igrač i zaradio svojim trudom i znojem. Ne oseća nikakvu dužnost prema nikome... A taj njegov prvi trener je morao da mu naplati članarinu jer od toga živi verovatno. Platite trenere iz budžeta, dajte deci hale besplatno, takmičenje organizujte besplatno, pa onda možete tražiti nešto za uzvrat.

komentator

pre 2 godine

Totalno kontradiktorna izjava! Ako hrvatsku klubovi nemaju para za skupe strance, ko im brani da od domaćih igrača naprave dobre igrače za reprezentaciju? Njima je upravo prednost da pored jakih i "skupih" ekipa uigravaju domaće igrače! Dakle, ili jaki klubovi sa strancima ili jaka reprezentacija, ne može i jedno i drugo! Problem je što ima sve manje talenata na ovim prostorima, klinci se zaluđuju video igricama a sve manje se bave sportom! Nema entuzijazma za sport, to je greška sistema u državi i roditelja koji klincima kupuju skupe mobitele, računarsku opremu, skutere i patike samo za gledanje i nadmetanje cenom istih a ne za sport! Nekada mi nije bilo važno koje patike nosim i koliko koštaju, samo da se iza zgrade igra basket sa društvom! Oćete fenseraj i sport? Ne ide to zajedno, stranci u klubovima su samo nužno zlo!

Mladen

pre 2 godine

Suludo je kriviti regionalnu ligu za propast nacionalnih selekcija. Regionalna liga je podigla kvalitet klupske kosarke drasticno i to se jasno vidi kroz evro takmicenja gde su regionalni timovi daleko konkurentniji nego pre 20 godina. Nacionalne lige ne bi resile problem iz par razloga koji su bili vidljivi i pre 20 godina. Prvi'veliki' timovi bi 'kantali' ekipe iz provincije sa 30+ uglavnom i to bi vise licilo na revijalnu nego na takmicarsku kosarku, odvlacili bi talene ili kod sebe ili u svoje filijale i ta razlika ne bi mogla da se smanji jer je trziste malo u svakoj od bivsih sfrj republika. Svako ko misli da bi Zdravlje Leskovac moglo da napravi tim i zadrzi kostur 5 sezona zivi u zabludi. Druga stvar novac, lakse ga je obezbediti u regionalnoj ligi koja predstavlja daleko vece trziste od nacionalnih liga za koja sponzor i tv kuce svakako ne bi imali ni priblizan interes. Trece, zainteresovanost klinaca za kosarku - 90ih je bila pomama, svi su igrali basket. Veca baza, vece sanse da neko uspe. Sada je baza manja, radi se traljavo, svaka prilika da se 'pobegne' negde se koristi. Primer Smajlagic, Pokusevski, sada Petrusev. Mi imamo daleko vece probleme od kosarke i zaista ne vidim kako bi u Srbiji mogao da se organizuje sistem gde se s klincima radi kroz sve faze razvoja i gde ti klinci imaju jasnu sliku sta i kako dalje.

Milan11

pre 2 godine

Delomicno tacno, ganjanje instant rezultata i kupovina skupih stranica za 1 godinu jesu problem. Ali bez ABA lige ta domaca prvenstva ce biti toliko losa da niko od mladih talenta nece ostajati u zemlji, vec ce sa 15-16 godina odlaziti u europske klubove. Jer koliko ozbiljnih utakmica sa jakim protivnicima igraju recimo Zvezda i Partizan u sezoni u Srbiji? Mozda 4 + finale kupa i plej-offa... A i sponzori nece biti bas zainteresirani za takve lokalne lige, pa opet dođemo do prepucavanja 2 kluba u koje se pumpaju pare državnih produzeca.

Sone

pre 2 godine

Radja prica gluposti, pravi sebi alibi pricu. Pa sto taj njegov Split nije izbacio mlade igrace, niko im ne brani, problem je sto ih nema i bice ih sve manje, ne samo na Balkanu nego u citavoj Evropi, pa mi smo ko klinci cekali po sat vremena na basketu da odigra jednu tri na tri i ako izgubi cekas opet sat vremena, zato sto je bilo krcato, danas mozes citav dan sutirati nema nikog.

z’brda

pre 2 godine

rekao bih da su NBA i Evro liga daleko veći problem od ABA lige što se tiče odziva reprezentativaca. Moderna košarka se bazira na jakim klupskim takmičenjima. OI su drugorazredne.

Jedini evropski trofej

pre 2 godine

Problem je što ima sve manje talenata na ovim prostorima... Oćete fenseraj i sport? Ne ide to zajedno, stranci u klubovima su samo nužno zlo!
(komentator, 06. jul 2021 10:45)

Talenta ima, ali je uputno koji treneri rade sa njima...

Lepa Lukić

pre 2 godine

ogranici klub na 2 stranca i ukini dodeljivanje drzavljanstva.
(basketas, 06. jul 2021 10:15)

Osnovni problem je mnogo širi. Stranci nisu problem. Najveći faktor su promene u društvu i isticanje vrednosti novca kao jedini ideal. Evo dokaza o strancima. Grčka, turska, nemačka, francuska a još ranije i španska i italijanska košarka, uzdigla se isključivo zbog stranaca. Pogledajte koje godine su grčki timovi (Panatinaikos) prvi put osvojili EL, kada su turski (Efes), nemački (Alba) i francuski (Limož) uzeli prvi evropski trofej. To isto važi i za njihove reprezentacije. Do početka '90. oni nisu postojali na košarkaškoj mapi Evrope. Pre njih, isto se desilo Špancima i Italijanima. U to vreme, evropskom košarkom su vladale istočnoevropske zemlje i njihovi klubovi. ČSSR, SSSR, Bugarska, Yugoslavija...
Tada su Španci i Italijani uložili novac, doveli američke košarkaše i njihovi klubovi su počeli da osvajaju trofeje. To se odrazilo i na domaće igrače koji su imali od koga da uče, pa su i reprezentacije napredovale. Zatim je to uradila Grčka, pa Francuska i Turska, krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Grci su počeli da dovode naše trenere i igrače i vrhunske Amere. Dakle, stranci DA! Problem je što se uglavnom dovode bezvezni stranci, koji ne odskaču kvalitetom. Opet, uzrok tome je prerani odlazak naših igrača preko, jer oni su skuplji od prosečnih stranaca. Sve je to začarani krug, a najviše štete je donelo "Bosmanovo pravilo", pa su onda mogli otići u inostranstvo pre 28. godine. Trka za novcem je upropastila sport. Nisu stranci.

PERA

pre 2 godine

Nije sve bas tako, domaceg dobrog igraca ne mogu da plate ni Zvezda ni Partizan,niti bilo koji klub u regionu.Odatle toliko stranaca koji ma je ovo odskocna daska za jake ugovore u vrhunskim klubovima.Druga stvar je sto se sa mladjim selekcijama radi vrlo lose, pa su tako i talenti koji se mogu izboriti za prvi tim vrlo retki.Pratio sam igre omladinske lige,tu nema dva igraca koja ce nesto napraviti u buducnosti.Ja kada sam trenirao bili smo zeljni igre,odem na trening pa uvece na basket,mogao sam po ceo dan da visim na terenu,sada klinci sa manjkom rada i talenta misle da ce biti Jokic.Pogledajte oko svojih zgrada kakav se basket igra i da li se uopste igra,sve pocinje od kosa ispred zgrade a sve manje dece je zainteresovano za sport.

Jason Statham

pre 2 godine

Evo meni kao Grobaru su smešni pojedini grobarski šarlatani od novinara koji tvrde da će Partizan biti ugašen.

Pobogu ljudi, Titovi blizanci služe za manipulaciju masama i ostvarivanje raznih poslovnih interesa. Svakoj vlasti je cilj održavanje i opstanak na vlasti i zato ubacuje svoje ljude u oba kluba.

Što se tiče dovođenja Žoca, to je svojevrsni inženjering nad javnim mnjenjem po više osnova, pomera se pažnja javnosti potpuno na sportske teme i dobro je da se kaže kako se "uspešni ljudi u svojim oblastima vraćaju u zemlju".

sve je relativno

pre 2 godine

E moj Dino. Šta tek mi da kažemo za upropaštavanje naše košarke? Pri tom govorim o gašenju svih drugih košarkaških centara u Srbiji van Beograda. U tim sredinama su kroz jake utakmice izlazili budući asovi. Tada kada smo pristali na onu i onakvu ABA ligu zakucali smo prvi ekser u kovčeg naše košarke. Neki će reći bila je to neminovnost, ne bih rekao. Igrali bi i Partizan i Zvezda u Evropi i bez ABA lige, ali bi jedni Čačak, Šabac, Kraljevo, Subotica imali i dalje jake košarkaške klubove. Proći ćemo uskoro kao što nam završavaju rukomet i vaterpolo. Lepo je to što mi imamo MVP igrača u dve najjače lige na svetu, ali da li smo na kraju na OI? Ne, nismo. I opet niko u KSSu neće ni odgovarati, ni podneti ostavku. Ali to je naša generalna karakteristika, zasluge pojedinačne a odgovornost kolektivna.
(DukiNS, 06. jul 2021 10:02)

Ljudi, zanosite se bez ikakve osnove. Mali klubovi su bili jaki dok su radile jake firme u svakom od manjih gradova i sponzorisali ih. Šta briga strance, vlasnike Zdravlja, Zorke, Hemofarma za košarku i klubove u Srbiji.
Rukomet i vaterpolo, odbojka muška, a sada i košarka propadaju jer nema dovoljne baze. Ne može se proizvesti kvalitetan igrač kad ne žele deca da treniraju te sportove ili sportove uopšte. Možda bi se i našlo još talentovanih klinaca, da mesečna članarina ne košta 4-5000, plus pripreme i sve ostalo, a onda moraju talentovani da dele minute sa manje talentovanim jer će ovi drugi odustati od treninga i nema članarine. Da ne pričamo kako u kadetima i juniorima igraju tatini sinovi, koji kupuju mesto u prvim postavama, a i juri se rezultat bez ikakvog značaja za te kategorije. I treneri su postali biznis varijanta, rade za male pare i onda trče u više klubova i selekcija, protežiraju decu od čijih roditelja će imati koristi.
Odbojka, ne postoji pionirska liga tj. nije postojala pre nekoliko godina u Beogradu, jer nema dovoljno klubova da je igraju, a odbojkaši još uvek donesu neku medalju. Sa rukometom je jasno, deca se identifikuju sa uspešnim i kako nema uspeha, manje deca ga trenira. U manjim sredinama se i održava nekako, postoji tradicija, ali nema dovoljno kvaliteta i talenta. Deca od malih nogu sport posmatraju kao posao, završi trening i to je to, ne rade dovoljno na usavršavanju. Ovo posebno važi u sportovima sa loptom, gde su potencijalni ugovori visoki, a roditelji i deca maštaju o bogatstvu.

marko992

pre 2 godine

Odavno sam o ovome pisao,sta su nam doneli ovi silni crnci,po neku titulu u domacim ligama i (najcesce) sramocenje u EL.
Trka za uspehom preko noci je unistila svaku mogucnost stvaranja igraca.
Sve sto smo postigli sa reprezentacijom u poslednjih 10 godina je plod rada od pre 20-ak godina,dok smo imali prave trenere a samim tim i mnogo vecu bazu mladih igraca.
Nama je sada JEDINA baza menadzerska agencija zvana Mega.
Sunovrat tek sledi.

Goran Ratkovic

pre 2 godine

Preko 100 kosarkasa iz Srbije u raznim ligama svijeta , a kod nas igraju trecerazredni stranci . Menadzeri odredjuju sistem ,ligu, reprezentaciju .Jaka nacionalna liga bez stranaca i doci ce za koju godinu i uspjeh klubova u evropskim takmicenjima i u reprezentaciji .Svi klubovi sa ovih prostora svake godine mijenjaju kompletnu ekipu ocekujuci uspjeh preko noci , a i djeca znaju da je to nemoguce .Na zalost igrom u utakmici protiv Italije nasi klubovi su "izgubili"dva fenomenalna igraca , Dobrica i Petruseva ,,, Momci su sebi digli cijenu , a mi cemo gledati neke Dzonsone koji svaki jaci basketas sakrije u dzep...

War Inside My Head

pre 2 godine

Ranije je bilo uspjeha na reprezentativnom i klupskom nivou,pa brdo klinaca nakon uspjeha izleti na betonske basket terene,i to bez ili sa pocijepanom mrežicom na košu,pa nek trojica nastave s treniranjem uspjeh je.Manji gradovi su finansirali sport preko opštinskih organa,ali svi su imali neku fabriku spremnu da izdvoji novac.Neko nije shvatio da su se vremena promijenila,tranzicija nije obuhvatila privatizaciju klubova,novca ima za odabrane,stručni kadar automatski upitan,NBA liga dostupna svima za gledanje,samim tim i želja za igranje u njoj!Košarka,sport generalno,mora da se igra iz ljubavi,a danas menadžeri oblijeću svakog iole talenta?!

Srbija

pre 2 godine

To nije problem samo Aba lige već danasnke kosarke...Srbija jeste napravila ogroman neuspeh ali računajući da od 12 igraca iz kvalifikacije turnira,maksimalno ni na igre otisli njih cetvorica..glavu gore,bice to sve dobro

Privatizacija

pre 2 godine

Privatizuju vodu, naftu, telekom, rudna bogatstva, daju pola Beograda arapima u zakup na 100 godina. Al zato klubovi ne smeju da se diraju, to je nacionalno blago, gde to da prodas.

Djordje

pre 2 godine

Rađa je upravu. Ako Partizan i CZ žele da se takmiče sa najboljim klubovima Evrope onda neka siđu sa državnih sponzora i upumpavanja para jer to nije državni interes. Ako država ulaže onda bi trebalo da klubovi prave igrače za reprezentaciju i na uštrb rezultata u Evropi i omasovljuju škole košarke Kad sam bio klinac čekao sam red sa drugarima ispred koša da stariji završe pa da mi ubacujemo. Sad su koševi prazni. Deca koja i treniraju roditelji ih vode kao projekte koji će doneti dobru lovu. Ako mali nije Džordan u povoju, šibnu ga ispred kompa da drnda igrice. Gde je beton liga koja se igra iz ljubavi?

Srki

pre 2 godine

@drvobradi

То што си написао значи да су држави битнији успеси клубова него репрезентације. Не знам што се онда бунимо. Треба да уживамо у Евролиги и Еурокупу и да нас баш брига за репрезентацију.

gole su lutke sa naslovnih strana

pre 2 godine

Losa ti je analiza kao i obicno a i protkana lazima (nije 11. mesto nego 6.).
Propast je pocela 2002 u Indijanapolisu. Pesic je to video pa je pobegao a ne bas mudri Vujosevic se prihvatio posla. Kari je ostao legenda a Vujosevic ispao glup.
Ne znam sto se ti brines za medalju kad ti srebra koja je doneo Djordjevic nisu bila dobra.
(Popitzki, 6. jul 2021 10:51)

Tad kad je Dule 2003. vodio reprezentaciju pola igraca se nije odazvalo, sto zbog povreda sto zbog drugih razloga, to je bio recimo drugi nas tim. Neuspesi su bili 2000. na OI u Australiji i na OI u Atini 2004. i na EP 2005. kad smo bili sa najjacim timovima, a tad je selektor bio Obradovic.

Popitzki

pre 2 godine

@gole su lutke sa naslovnih strana

Nisam ni rekao da je Vujosevic kriv za 6. mesto. Izbacili su nas u 1/4f Litvanci koji su i uzeli titulu. U tom momentu nije ni moglo bolje. Bez Bodiroge to je bilo sasvim ocekivano.

Mark

pre 2 godine

Plan aba/regije bija je da razvijemo mlade igrače u kvalitenom oktuženje, koja je briga npr CZ/Par ili Cib/Zd do finals sve dobiju 50 razlike.. Na Kraju ispalo daZvezda, Part, Budućnost, Ced-Olimp, Zadar/Cib/St imaju između 3 ili 4 stranca u prvim petorkama... Kako to pomaže naciobalnim ligama, repkama, klunovima i na kraju nama gledateljima..Kakav mi je to klub koji svake godine promini 10 od 12 igrača, od toga 8 stranaca.... Mislim da ne zabude zabune, Rađa već 10godina kroz kk St što kroz Hrv, vuče reprezentaciju prema dnu, ali čemu ABA sa 80% stranaca

posmatrač

pre 2 godine

Kratko, i sve jasno.
Treba naravno tu dodati i ono čuveno, ali već hiljadu puta dokazano "hleba i igara", verovatno i tamo, a ovde pogotovo.
Jedino onaj ko nikada ne odraste, to ne vidi (ili neće sebi da prizna). Odavno "to" nema veze sa sportom (ako je nekada i imalo). To su sada samo ne baš obične državne firme, već više poput onih posebnijih (namenska i sl), pa se u skladu sa tim i bira njihov menadžment. I onda oni fino "rade" i zarađuju (za nekog), a mi svi to plaćamo.
Ali dobro, pa ipak su to naši dragi "velikani", i verovatno treba da se plaćaju i dalje. Je li tako?

drvobradi

pre 2 godine

@Srki
E moj Srki, kako naivno razmisljanje. Iza Partizana, Zvezde i Buducnosti stoji drzava, koja manipulise ligom. Ti ogranicis broj stranaca, oni posle 6m srede drzavljanstvo bilo kome. Primera koliko hoces, poslednji je Kevin Panter, bivsi igrac Zvezde (dobio pasos nakon 2,5 meseca), sadasnji Partizana, igra kao domaci igrac.

Radonja osvajač

pre 2 godine

Problem je sledeći: sve je bilo pre besplatno i igralo se po ceo dan basket nismo ulazili u kuću do 21:00 a sad prođite pored terena nema nikog ili tek poneki zalutali klinac a nekad čekaš po pola sata na red
Drugi problem klinac moj 12 god 175 visine trenira odbojku ali mora da se plati 3000 mesečno pa nemaju svi toliko da daju za treniranje odbojka-košarka zašto to nije besplatno??? Mnogo talenata odustane

serbissimo

pre 2 godine

@komentator delimicno si u pravu. Drugs strana te price je da klubovi u jurnjavi za opstankom, a to podraxumeva igranje evrolige ili bar evrokupa, nemaju vremena da prave igrace. Uz to, srpsku kosarku zahvatio je fudbalsli sindrom robovanja imenima.

Darko

pre 2 godine

Uz pretpostavku zakljucavanja eurolige buducnost ABAe je samo da igraju domaci igraci do 25g... Ostalo nema smisla

Radja ima interes da ABA ne postoji, ali ima pravo kad kaze da mi-hrvati nemamo sto trazit u toj ligi kad moramo igrati po drugim pravilima
Opet ko je nama kriv sto ne igramo modernu kosarku na svakoj razini... Savez tu ima utjecaja, ali lakse blato samo po drugima

prosto i jednostavno

pre 2 godine

(Gradjanin Kejn, 6. jul 2021 12:08)

Sve potpisujem osim ideje o prodaji klubova.

Klubove treba davati u franšizu onima koji bi to vodili svojim novcem,
jer na taj način klub i dalje predstavlja obeležje i simbol sredine u kojoj postoji i funkcioniše.

Ako nema interesenata, treba ih ugasiti.

Privatizacija je pljačka, pa stoga,
ko želi da bude vlasnik sportskog kluba,
neka ga pravi od sopstvenog novca,
kao što je to red i običaj u kapitalizmu.

lal

pre 2 godine

sta se dina tiče
poraz Srbije
(kalcokera I Croasano jaguar, 06. jul 2021 10:00)
covek je zaljubljenik u kosarku, naravno da ga se tice...
i mene se tice sto su ispali litvanci... da se razumemo, nemam nista protiv sto slovenija ide, ali oni su aktuelni evropski prvaci, suludo je sto su uopste morali da igraju kvalifikacije...

Chubby Checker

pre 2 godine

Obradovic je postao bog i batina Evropske kosarke tako sto je osvojio Evroligu sa ekipom gde su glavni igraci bili klinci Djordjevic i Danilovic. A sad se vratio u Partizan i doveo 6 stranaca. E to je problem. A nije da nemamo talentovane klince i sada. E sad kako i zasto to smeta Hrvatskoj kosarci da se razvija to ne znam. Ali generalno to sto i nama i njima treba je juniorska ABA liga ili ABA liga bez stranaca.