Fudbal 45

Petak, 30.05.2014.

13:48

Sto mu gromova

Sto mu gromova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Hvala!

pre 10 godina

Samo cu da iskopiram deo jednog prethodnog komentara, nemam ništa da dodam:
"Da mogu da kliknem 1000 pluseva da pohvalim clanak to bih I uradio."

Prorok

pre 10 godina

Hvala Bogu i na Mister No serijalu stripa;Boneli je ziv i kroz ovog junaka nasih mladosti.Pomocu i ovog stripa starije generacije,a i ove danas,lakse prolaze kroz teskoce svih zivotnih dzungli.

Olga

pre 10 godina

Eh, koliko bi se samo danas Mister No protivio onome što je postao savremeni fudbal, i tome kako brazilske vlasti tretiraju siromašne pod izgovorom sređivanja gradova za svetsko prvenstvo. Zbog beskrupuloznog prodora kapitala i promena koje je doneo Manausu je i seo u avion u poslednjoj epizodi i otišao na neko zabačenije mesto, gde ne mora da gleda kako svet koji voli nestaje zauvek tom brzinom.

Branislav

pre 10 godina

Имам 15 година и редовно купујем Мистер Но-а... Фали ми неких 9 до 10 стрипова да би сакупио свих 50 бројева... Хвала новинару на овом страва тексту, стварно ме је изненадио... Само наставите тако... :D

Bivsi Balkanac

pre 10 godina

To mi je sljedeca i poslednja "velika" destinacija - Manaus mozda vec na jesen, fudbal me ne zanima pa nece biti u toku svjetskog prvenstva.

sErGiO

pre 10 godina

Sto mu gromova, jelenskih mu rogova, svih mi dabrova sa Ontarija, karamba i karambita, tako mi čukundede vrača i bubnjeva Darkvuda!

Tiberije

pre 10 godina

Prvi junak dnevnika koga sam kompletirao. I dan danas imam kolekciju koji sam proširio izdanjima Strip Agenta i Veselog Cetvrtka.

pomorac

pre 10 godina

Kao i autor teksta, i ja na pomen Manausa uvek prvo pomislim na Mister No-a, i uvek sam imao zelju da ga posetim zbog tog magicnoog realizma kakvim je opisan u stripu.Pretpostavljam da takvo mesto pocetkom 21. veka ne postoji, ali jako bi zeleo da ipak nije sve otislo u novi vek, da se moze negde dublje u Amazonu jos uvek naci neko mesto slicno Manausu iz stripa. Zbog toga cu i otici tamo jednog dana.Bio sam sa zapadne, peruanske i ekvadorske strane,i tamo Manaus nisam nasao.

boolewar

pre 10 godina

Sjajno!
I hvala za tekst!
Samo mala korekcija, Manaus nije baš "oslikan je kao prašnjavo mestašce u srcu Amazonske prašume". U jednom od prvih brojeva Manaus je oslikan kao nekadašnji centar svetske trgovine kaučukom. Grad koji je na svom vrhuncu imao i pozorište i operu i luksuzne hotele i prelepe građevine poput onih u evropskim prstonicama, ali je sve to krenulo da propada prestankom eksploatacije kaučuka.

Rasha

pre 10 godina

Jako lepo napisan tekst, jako emotivni komentari. Bez doleme jedan od najlepsih utisaka iz detinjstva. Neko je već prokomentarisao gore nesto slično, ali se i meni čini da sam dobrim delom postao pilot zbog njega. I napustio avijaciju. I odselio se. Do duse u malo civizovaniji Novi Zeland nego Manaus 60ih... Sa sobom sam poneo samo skenirane primerke koje s'vremena na vreme prelistam. Originali, kako to biva, u kartonskoj kutiji od TVa čuvaju uspomene iz detinjstva na tavanu...

JByO

pre 10 godina

Eh,da.Return to innocence,kada sam kao petogodišnji klinac sa babom čuvao ovce i goveda i čitao joj Zagora.Ona gleda naslovnu stranu neke epizode i kaže:"Čudan je Zagor."Čudan je njoj značio lep. :-) Moralu su me,koliko i roditelji,naučili Bonellijevi junaci,Zagor i Mister No.

oldschool

pre 10 godina

Daaa... najviše sam volio ovaj strip a čitao sam ga kao klinac na moru skupa sa ostalim junacima toga vremena. Imao sam punu kutiju stripova i sječam se razmjena. Kada bi došao kod prijatelja i vidio punu kutiju stripova sa nekim starim i novim brojevima koje nisam pročitao a oči mi se zacakle od sreće. Još ako bi bio neki nastavak koji mi je falio to bi bio jackpot. Zanimljivo ja sam stripove čitao samo preko ljeta na moru. U Zagrebu skoro nikada. Po najvećoj žegi u hladu borova, sam sa stripom i cvrčcima.

Nevidljivi crnogorac

pre 10 godina

"U stvarnom svetu Manaus je razvijeni grad koji se prostire na oko 11 hiljada kvadratnih kilometara," ???
U stvarnom svetu to je skoro pa povrsina Crne Gore, sto je jos jedan dokaz da je Mister No djetic jer leti kao sivi soko :-)

Ivan

pre 10 godina

Kakav sjajan tekst, očigledan primer da su stripovi oplemenjivali ljude i navodili ih da u životu budu znatiželjni i maštoviti.
Neki od stripova iz tog vremena su bili zabavnija verzija lektire :)

Dragan

pre 10 godina

Omiljeni i najbolji strip. Kao klinac sam zamisliao da sam Mister No, sve me je privlacilo...
"problem" sto sam i danas u tom fazonu, tako zivim i uzivam u zivotu inspirisan ovim stripom.

P.S. Text je savrsen, molimo vas vise ovakvih novinara...

prvenac

pre 10 godina

Kakav bi to filmski serijala bio.....mešavina Indijana Džonsa, Pobesnelog Maksa i Han Soloa.....i sve to u Manausu..... Zamišljam sebe u glavnoj ulozi ;)

Skywalker

pre 10 godina

Ne znam bas kome je ovaj tekst namenjen. Jer, realno generacije koje su rodjene posle 80-te nisu citale stripove. Cak i uzrecica "sto mu gromova" bas i nije vezana za Mister Noa, nego pre za Komandanta Marka i Bleka. Ali, uprkos tome, autor se potrudio oko teksta, prilicno je iscrpan, ali tesko da ce neko ko nije citao stripove znati o kome se radi, a oni koji jesu, oni svejedno znaju i mnogo vise.

Mairosu

pre 10 godina

Moj najbolji drug iz osnovne, srednje, sa fakulteta, sa posla i generalno u zivotu.

Uvek sam cenio mister Noa, jer je imao pravedno resenje za sve stvari. I nije bilo ni po babu, ni po stricevima, nego onako kako treba. Pokojni gospodin SB je u svog omiljenog junaka usadio tu istu Texo-Zagorovsku crtu pravde i humanizma, samo sto je kod Mister Noa resenje cesto umelo da bude i na njegovu stetu, ma koliko pravedno. Nesretni je Jerry dobio batina i batina...para nikad nije bilo, takodje. Antiheroj koji resava stvari svojim putem, pije, pusi, svalerise se, dobija batine i nikad nema para - kakvo cudo sto je popularan medju Srbima koji su rasli krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih !

Kada je Jerry pesnicio bitange diljem juzne Amerike, svi smo navijali za njega. Kada je bezao u Afriku, svi smo strepeli. Plasili se za njega kad mu je Ananga skocio za vrat. Radovali se kad su, posle rata, poceli da nam krisom, na mala vrata, stizu hrvatski stripovi.

Oni koji su u zivotu sretali Engleze i zapamtili sludjeni pogled kada su im rekli da zele da posete Peckham, mogu da zamisle kako izgleda neki Carioca kome kazete da vam je san da odete u Manaus. A sve postaje ludje kad mu opisete i arhitekturu Manausa, i zgradu opere.

Puxa vida, meu irmao...udarile emocije. Za kraj, ko nije video, neka izgugla "mister Bo", mali strip od jedne table Fabia Celonija, kojim se oprostio od Sergia Bonellija. Ko ne zaplace, zvanicno nema dusu.

stoper4

pre 10 godina

Odličan tekst. Jeste Mister No bio malo ozbiljniji od ostalih junaka, ali ja sam ga čitao u isto vreme kad i ostale, nije mi smetalo ni najmanje.
Jedan od mojih omiljenih ako ne i najdraži junak.

onako usput

pre 10 godina

Mr. No. Heroj mog detinjstva. Sve sto je izlazilo u SFRJ smo burazer I ja procitali. Moj brat je upravo zahvaljujuci tom stripu postao pilot I dan danas prica da kada jednog dana zavrsi karijeru ide u Manuas da prevozi turiste. Da mogu da kliknem 1000 pluseva da pohvalim clanak to bih I uradio. Nasim generacijama iz `80 masta je radila 200 na sat I zamisljali zivot nasih junaka, bilo da je to Mister No ili neko iz Gunisa. Danas deca zive zivot 200 na sat a zivot samo prodje pored njih.

blabojzna

pre 10 godina

Prosto je neverovatno kako nema filmova sa Mr.No tematikom. Bilo bi barem deset dobrih nastavaka ako bi se projekat ozbiljno shvatio.

Borinquen

pre 10 godina

Joooooj,
Kakav clanak...
Pa neko je savrseno opisao Idola moje mladosti...
Zbog MisterNo-a i dan danas kada razgovaram sa decom Manaua je mesto o kome mastam da vidim...

Željko

pre 10 godina

Sjajan strip i tekst. Mister No je zaista zaoukruživao priču sa stripovima. Sam izbor mjesta radnje u beskonačnosti Amazonije je pravi pandam narativnom prostoru Divljeg zapada sa sasvim originalnim avanturističkim nabojem. Dok leti avionom iznad džungle napeto se čeka i gleda svaki crtež gdje će se Pajper pokvariti. Obožavao sam ga čitati. Pozdrav autoru, a lekturi B92 napomena da nikada nije postojala zemlja koja je se zvala Bivša Jugoslavija ili Ex SFRJ. Ne kaže se u "u bivšoj Austrougarskoj" ili "u ex-SSSR" pa tako ni "u bivšoj Jugoslaviji" niti "u ex - SFRJ". Ne date mi da se prisjetim djetinstva a da me ne zakači kuka zvana "ex" ili "bivša" i to gramatički potpuno neispravno. Još kad me neko ispravi sa "nije svo nego nego se kaže sve vreme", jerbo je tako rekao profesor Klajn pa ja sada imam puno pravo da se pravim pametan i ipsravljam te, hoće nešto da mi bude. Izraz "bivša" se doduše ne može pokazati kod Klajna u čuvenoj antistrip ediciji Jezičkih nedoumica, ali se zato može čuti od svih nesretnih stranih politčara koji nas uzimaju usta, ali je to nama autoritativno sasvim svejdno jer isto tako otklanja tu jezičko-političku-identifikacionu nedoumicu zvana Jugoslavija.

Kratkovidi magarac

pre 10 godina

Hvala na tekstu,ulepsao mi je ovaj tmurni ponedeljak.Moj kum i ja smo imali svojevremeno oko 300 stripova sa ovim nasim omiljenim junakom.Bila su to lepa vremena...

Zorica

pre 10 godina

Drago mi je da je neko počeo ozbiljno da piše o stripu a pri tome to nije Marvel, kao da su to jedini stripovi koji postoje. Evropa je imala i ima veliki broj talentovanih autora stripova. Južna Amerika takođe. Hvala.

onako usput

pre 10 godina

Mr. No. Heroj mog detinjstva. Sve sto je izlazilo u SFRJ smo burazer I ja procitali. Moj brat je upravo zahvaljujuci tom stripu postao pilot I dan danas prica da kada jednog dana zavrsi karijeru ide u Manuas da prevozi turiste. Da mogu da kliknem 1000 pluseva da pohvalim clanak to bih I uradio. Nasim generacijama iz `80 masta je radila 200 na sat I zamisljali zivot nasih junaka, bilo da je to Mister No ili neko iz Gunisa. Danas deca zive zivot 200 na sat a zivot samo prodje pored njih.

prvenac

pre 10 godina

Kakav bi to filmski serijala bio.....mešavina Indijana Džonsa, Pobesnelog Maksa i Han Soloa.....i sve to u Manausu..... Zamišljam sebe u glavnoj ulozi ;)

Dragan

pre 10 godina

Omiljeni i najbolji strip. Kao klinac sam zamisliao da sam Mister No, sve me je privlacilo...
"problem" sto sam i danas u tom fazonu, tako zivim i uzivam u zivotu inspirisan ovim stripom.

P.S. Text je savrsen, molimo vas vise ovakvih novinara...

Kratkovidi magarac

pre 10 godina

Hvala na tekstu,ulepsao mi je ovaj tmurni ponedeljak.Moj kum i ja smo imali svojevremeno oko 300 stripova sa ovim nasim omiljenim junakom.Bila su to lepa vremena...

Nevidljivi crnogorac

pre 10 godina

"U stvarnom svetu Manaus je razvijeni grad koji se prostire na oko 11 hiljada kvadratnih kilometara," ???
U stvarnom svetu to je skoro pa povrsina Crne Gore, sto je jos jedan dokaz da je Mister No djetic jer leti kao sivi soko :-)

Zorica

pre 10 godina

Drago mi je da je neko počeo ozbiljno da piše o stripu a pri tome to nije Marvel, kao da su to jedini stripovi koji postoje. Evropa je imala i ima veliki broj talentovanih autora stripova. Južna Amerika takođe. Hvala.

Mairosu

pre 10 godina

Moj najbolji drug iz osnovne, srednje, sa fakulteta, sa posla i generalno u zivotu.

Uvek sam cenio mister Noa, jer je imao pravedno resenje za sve stvari. I nije bilo ni po babu, ni po stricevima, nego onako kako treba. Pokojni gospodin SB je u svog omiljenog junaka usadio tu istu Texo-Zagorovsku crtu pravde i humanizma, samo sto je kod Mister Noa resenje cesto umelo da bude i na njegovu stetu, ma koliko pravedno. Nesretni je Jerry dobio batina i batina...para nikad nije bilo, takodje. Antiheroj koji resava stvari svojim putem, pije, pusi, svalerise se, dobija batine i nikad nema para - kakvo cudo sto je popularan medju Srbima koji su rasli krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih !

Kada je Jerry pesnicio bitange diljem juzne Amerike, svi smo navijali za njega. Kada je bezao u Afriku, svi smo strepeli. Plasili se za njega kad mu je Ananga skocio za vrat. Radovali se kad su, posle rata, poceli da nam krisom, na mala vrata, stizu hrvatski stripovi.

Oni koji su u zivotu sretali Engleze i zapamtili sludjeni pogled kada su im rekli da zele da posete Peckham, mogu da zamisle kako izgleda neki Carioca kome kazete da vam je san da odete u Manaus. A sve postaje ludje kad mu opisete i arhitekturu Manausa, i zgradu opere.

Puxa vida, meu irmao...udarile emocije. Za kraj, ko nije video, neka izgugla "mister Bo", mali strip od jedne table Fabia Celonija, kojim se oprostio od Sergia Bonellija. Ko ne zaplace, zvanicno nema dusu.

stoper4

pre 10 godina

Odličan tekst. Jeste Mister No bio malo ozbiljniji od ostalih junaka, ali ja sam ga čitao u isto vreme kad i ostale, nije mi smetalo ni najmanje.
Jedan od mojih omiljenih ako ne i najdraži junak.

blabojzna

pre 10 godina

Prosto je neverovatno kako nema filmova sa Mr.No tematikom. Bilo bi barem deset dobrih nastavaka ako bi se projekat ozbiljno shvatio.

Željko

pre 10 godina

Sjajan strip i tekst. Mister No je zaista zaoukruživao priču sa stripovima. Sam izbor mjesta radnje u beskonačnosti Amazonije je pravi pandam narativnom prostoru Divljeg zapada sa sasvim originalnim avanturističkim nabojem. Dok leti avionom iznad džungle napeto se čeka i gleda svaki crtež gdje će se Pajper pokvariti. Obožavao sam ga čitati. Pozdrav autoru, a lekturi B92 napomena da nikada nije postojala zemlja koja je se zvala Bivša Jugoslavija ili Ex SFRJ. Ne kaže se u "u bivšoj Austrougarskoj" ili "u ex-SSSR" pa tako ni "u bivšoj Jugoslaviji" niti "u ex - SFRJ". Ne date mi da se prisjetim djetinstva a da me ne zakači kuka zvana "ex" ili "bivša" i to gramatički potpuno neispravno. Još kad me neko ispravi sa "nije svo nego nego se kaže sve vreme", jerbo je tako rekao profesor Klajn pa ja sada imam puno pravo da se pravim pametan i ipsravljam te, hoće nešto da mi bude. Izraz "bivša" se doduše ne može pokazati kod Klajna u čuvenoj antistrip ediciji Jezičkih nedoumica, ali se zato može čuti od svih nesretnih stranih politčara koji nas uzimaju usta, ali je to nama autoritativno sasvim svejdno jer isto tako otklanja tu jezičko-političku-identifikacionu nedoumicu zvana Jugoslavija.

oldschool

pre 10 godina

Daaa... najviše sam volio ovaj strip a čitao sam ga kao klinac na moru skupa sa ostalim junacima toga vremena. Imao sam punu kutiju stripova i sječam se razmjena. Kada bi došao kod prijatelja i vidio punu kutiju stripova sa nekim starim i novim brojevima koje nisam pročitao a oči mi se zacakle od sreće. Još ako bi bio neki nastavak koji mi je falio to bi bio jackpot. Zanimljivo ja sam stripove čitao samo preko ljeta na moru. U Zagrebu skoro nikada. Po najvećoj žegi u hladu borova, sam sa stripom i cvrčcima.

Ivan

pre 10 godina

Kakav sjajan tekst, očigledan primer da su stripovi oplemenjivali ljude i navodili ih da u životu budu znatiželjni i maštoviti.
Neki od stripova iz tog vremena su bili zabavnija verzija lektire :)

Borinquen

pre 10 godina

Joooooj,
Kakav clanak...
Pa neko je savrseno opisao Idola moje mladosti...
Zbog MisterNo-a i dan danas kada razgovaram sa decom Manaua je mesto o kome mastam da vidim...

JByO

pre 10 godina

Eh,da.Return to innocence,kada sam kao petogodišnji klinac sa babom čuvao ovce i goveda i čitao joj Zagora.Ona gleda naslovnu stranu neke epizode i kaže:"Čudan je Zagor."Čudan je njoj značio lep. :-) Moralu su me,koliko i roditelji,naučili Bonellijevi junaci,Zagor i Mister No.

boolewar

pre 10 godina

Sjajno!
I hvala za tekst!
Samo mala korekcija, Manaus nije baš "oslikan je kao prašnjavo mestašce u srcu Amazonske prašume". U jednom od prvih brojeva Manaus je oslikan kao nekadašnji centar svetske trgovine kaučukom. Grad koji je na svom vrhuncu imao i pozorište i operu i luksuzne hotele i prelepe građevine poput onih u evropskim prstonicama, ali je sve to krenulo da propada prestankom eksploatacije kaučuka.

Rasha

pre 10 godina

Jako lepo napisan tekst, jako emotivni komentari. Bez doleme jedan od najlepsih utisaka iz detinjstva. Neko je već prokomentarisao gore nesto slično, ali se i meni čini da sam dobrim delom postao pilot zbog njega. I napustio avijaciju. I odselio se. Do duse u malo civizovaniji Novi Zeland nego Manaus 60ih... Sa sobom sam poneo samo skenirane primerke koje s'vremena na vreme prelistam. Originali, kako to biva, u kartonskoj kutiji od TVa čuvaju uspomene iz detinjstva na tavanu...

Branislav

pre 10 godina

Имам 15 година и редовно купујем Мистер Но-а... Фали ми неких 9 до 10 стрипова да би сакупио свих 50 бројева... Хвала новинару на овом страва тексту, стварно ме је изненадио... Само наставите тако... :D

sErGiO

pre 10 godina

Sto mu gromova, jelenskih mu rogova, svih mi dabrova sa Ontarija, karamba i karambita, tako mi čukundede vrača i bubnjeva Darkvuda!

pomorac

pre 10 godina

Kao i autor teksta, i ja na pomen Manausa uvek prvo pomislim na Mister No-a, i uvek sam imao zelju da ga posetim zbog tog magicnoog realizma kakvim je opisan u stripu.Pretpostavljam da takvo mesto pocetkom 21. veka ne postoji, ali jako bi zeleo da ipak nije sve otislo u novi vek, da se moze negde dublje u Amazonu jos uvek naci neko mesto slicno Manausu iz stripa. Zbog toga cu i otici tamo jednog dana.Bio sam sa zapadne, peruanske i ekvadorske strane,i tamo Manaus nisam nasao.

Olga

pre 10 godina

Eh, koliko bi se samo danas Mister No protivio onome što je postao savremeni fudbal, i tome kako brazilske vlasti tretiraju siromašne pod izgovorom sređivanja gradova za svetsko prvenstvo. Zbog beskrupuloznog prodora kapitala i promena koje je doneo Manausu je i seo u avion u poslednjoj epizodi i otišao na neko zabačenije mesto, gde ne mora da gleda kako svet koji voli nestaje zauvek tom brzinom.

Tiberije

pre 10 godina

Prvi junak dnevnika koga sam kompletirao. I dan danas imam kolekciju koji sam proširio izdanjima Strip Agenta i Veselog Cetvrtka.

Bivsi Balkanac

pre 10 godina

To mi je sljedeca i poslednja "velika" destinacija - Manaus mozda vec na jesen, fudbal me ne zanima pa nece biti u toku svjetskog prvenstva.

Prorok

pre 10 godina

Hvala Bogu i na Mister No serijalu stripa;Boneli je ziv i kroz ovog junaka nasih mladosti.Pomocu i ovog stripa starije generacije,a i ove danas,lakse prolaze kroz teskoce svih zivotnih dzungli.

Hvala!

pre 10 godina

Samo cu da iskopiram deo jednog prethodnog komentara, nemam ništa da dodam:
"Da mogu da kliknem 1000 pluseva da pohvalim clanak to bih I uradio."

Skywalker

pre 10 godina

Ne znam bas kome je ovaj tekst namenjen. Jer, realno generacije koje su rodjene posle 80-te nisu citale stripove. Cak i uzrecica "sto mu gromova" bas i nije vezana za Mister Noa, nego pre za Komandanta Marka i Bleka. Ali, uprkos tome, autor se potrudio oko teksta, prilicno je iscrpan, ali tesko da ce neko ko nije citao stripove znati o kome se radi, a oni koji jesu, oni svejedno znaju i mnogo vise.

Skywalker

pre 10 godina

Ne znam bas kome je ovaj tekst namenjen. Jer, realno generacije koje su rodjene posle 80-te nisu citale stripove. Cak i uzrecica "sto mu gromova" bas i nije vezana za Mister Noa, nego pre za Komandanta Marka i Bleka. Ali, uprkos tome, autor se potrudio oko teksta, prilicno je iscrpan, ali tesko da ce neko ko nije citao stripove znati o kome se radi, a oni koji jesu, oni svejedno znaju i mnogo vise.

Nevidljivi crnogorac

pre 10 godina

"U stvarnom svetu Manaus je razvijeni grad koji se prostire na oko 11 hiljada kvadratnih kilometara," ???
U stvarnom svetu to je skoro pa povrsina Crne Gore, sto je jos jedan dokaz da je Mister No djetic jer leti kao sivi soko :-)

Željko

pre 10 godina

Sjajan strip i tekst. Mister No je zaista zaoukruživao priču sa stripovima. Sam izbor mjesta radnje u beskonačnosti Amazonije je pravi pandam narativnom prostoru Divljeg zapada sa sasvim originalnim avanturističkim nabojem. Dok leti avionom iznad džungle napeto se čeka i gleda svaki crtež gdje će se Pajper pokvariti. Obožavao sam ga čitati. Pozdrav autoru, a lekturi B92 napomena da nikada nije postojala zemlja koja je se zvala Bivša Jugoslavija ili Ex SFRJ. Ne kaže se u "u bivšoj Austrougarskoj" ili "u ex-SSSR" pa tako ni "u bivšoj Jugoslaviji" niti "u ex - SFRJ". Ne date mi da se prisjetim djetinstva a da me ne zakači kuka zvana "ex" ili "bivša" i to gramatički potpuno neispravno. Još kad me neko ispravi sa "nije svo nego nego se kaže sve vreme", jerbo je tako rekao profesor Klajn pa ja sada imam puno pravo da se pravim pametan i ipsravljam te, hoće nešto da mi bude. Izraz "bivša" se doduše ne može pokazati kod Klajna u čuvenoj antistrip ediciji Jezičkih nedoumica, ali se zato može čuti od svih nesretnih stranih politčara koji nas uzimaju usta, ali je to nama autoritativno sasvim svejdno jer isto tako otklanja tu jezičko-političku-identifikacionu nedoumicu zvana Jugoslavija.

prvenac

pre 10 godina

Kakav bi to filmski serijala bio.....mešavina Indijana Džonsa, Pobesnelog Maksa i Han Soloa.....i sve to u Manausu..... Zamišljam sebe u glavnoj ulozi ;)

Mairosu

pre 10 godina

Moj najbolji drug iz osnovne, srednje, sa fakulteta, sa posla i generalno u zivotu.

Uvek sam cenio mister Noa, jer je imao pravedno resenje za sve stvari. I nije bilo ni po babu, ni po stricevima, nego onako kako treba. Pokojni gospodin SB je u svog omiljenog junaka usadio tu istu Texo-Zagorovsku crtu pravde i humanizma, samo sto je kod Mister Noa resenje cesto umelo da bude i na njegovu stetu, ma koliko pravedno. Nesretni je Jerry dobio batina i batina...para nikad nije bilo, takodje. Antiheroj koji resava stvari svojim putem, pije, pusi, svalerise se, dobija batine i nikad nema para - kakvo cudo sto je popularan medju Srbima koji su rasli krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih !

Kada je Jerry pesnicio bitange diljem juzne Amerike, svi smo navijali za njega. Kada je bezao u Afriku, svi smo strepeli. Plasili se za njega kad mu je Ananga skocio za vrat. Radovali se kad su, posle rata, poceli da nam krisom, na mala vrata, stizu hrvatski stripovi.

Oni koji su u zivotu sretali Engleze i zapamtili sludjeni pogled kada su im rekli da zele da posete Peckham, mogu da zamisle kako izgleda neki Carioca kome kazete da vam je san da odete u Manaus. A sve postaje ludje kad mu opisete i arhitekturu Manausa, i zgradu opere.

Puxa vida, meu irmao...udarile emocije. Za kraj, ko nije video, neka izgugla "mister Bo", mali strip od jedne table Fabia Celonija, kojim se oprostio od Sergia Bonellija. Ko ne zaplace, zvanicno nema dusu.

blabojzna

pre 10 godina

Prosto je neverovatno kako nema filmova sa Mr.No tematikom. Bilo bi barem deset dobrih nastavaka ako bi se projekat ozbiljno shvatio.

Rasha

pre 10 godina

Jako lepo napisan tekst, jako emotivni komentari. Bez doleme jedan od najlepsih utisaka iz detinjstva. Neko je već prokomentarisao gore nesto slično, ali se i meni čini da sam dobrim delom postao pilot zbog njega. I napustio avijaciju. I odselio se. Do duse u malo civizovaniji Novi Zeland nego Manaus 60ih... Sa sobom sam poneo samo skenirane primerke koje s'vremena na vreme prelistam. Originali, kako to biva, u kartonskoj kutiji od TVa čuvaju uspomene iz detinjstva na tavanu...

pomorac

pre 10 godina

Kao i autor teksta, i ja na pomen Manausa uvek prvo pomislim na Mister No-a, i uvek sam imao zelju da ga posetim zbog tog magicnoog realizma kakvim je opisan u stripu.Pretpostavljam da takvo mesto pocetkom 21. veka ne postoji, ali jako bi zeleo da ipak nije sve otislo u novi vek, da se moze negde dublje u Amazonu jos uvek naci neko mesto slicno Manausu iz stripa. Zbog toga cu i otici tamo jednog dana.Bio sam sa zapadne, peruanske i ekvadorske strane,i tamo Manaus nisam nasao.

Kratkovidi magarac

pre 10 godina

Hvala na tekstu,ulepsao mi je ovaj tmurni ponedeljak.Moj kum i ja smo imali svojevremeno oko 300 stripova sa ovim nasim omiljenim junakom.Bila su to lepa vremena...

oldschool

pre 10 godina

Daaa... najviše sam volio ovaj strip a čitao sam ga kao klinac na moru skupa sa ostalim junacima toga vremena. Imao sam punu kutiju stripova i sječam se razmjena. Kada bi došao kod prijatelja i vidio punu kutiju stripova sa nekim starim i novim brojevima koje nisam pročitao a oči mi se zacakle od sreće. Još ako bi bio neki nastavak koji mi je falio to bi bio jackpot. Zanimljivo ja sam stripove čitao samo preko ljeta na moru. U Zagrebu skoro nikada. Po najvećoj žegi u hladu borova, sam sa stripom i cvrčcima.

Zorica

pre 10 godina

Drago mi je da je neko počeo ozbiljno da piše o stripu a pri tome to nije Marvel, kao da su to jedini stripovi koji postoje. Evropa je imala i ima veliki broj talentovanih autora stripova. Južna Amerika takođe. Hvala.

onako usput

pre 10 godina

Mr. No. Heroj mog detinjstva. Sve sto je izlazilo u SFRJ smo burazer I ja procitali. Moj brat je upravo zahvaljujuci tom stripu postao pilot I dan danas prica da kada jednog dana zavrsi karijeru ide u Manuas da prevozi turiste. Da mogu da kliknem 1000 pluseva da pohvalim clanak to bih I uradio. Nasim generacijama iz `80 masta je radila 200 na sat I zamisljali zivot nasih junaka, bilo da je to Mister No ili neko iz Gunisa. Danas deca zive zivot 200 na sat a zivot samo prodje pored njih.

stoper4

pre 10 godina

Odličan tekst. Jeste Mister No bio malo ozbiljniji od ostalih junaka, ali ja sam ga čitao u isto vreme kad i ostale, nije mi smetalo ni najmanje.
Jedan od mojih omiljenih ako ne i najdraži junak.

Borinquen

pre 10 godina

Joooooj,
Kakav clanak...
Pa neko je savrseno opisao Idola moje mladosti...
Zbog MisterNo-a i dan danas kada razgovaram sa decom Manaua je mesto o kome mastam da vidim...

Dragan

pre 10 godina

Omiljeni i najbolji strip. Kao klinac sam zamisliao da sam Mister No, sve me je privlacilo...
"problem" sto sam i danas u tom fazonu, tako zivim i uzivam u zivotu inspirisan ovim stripom.

P.S. Text je savrsen, molimo vas vise ovakvih novinara...

Ivan

pre 10 godina

Kakav sjajan tekst, očigledan primer da su stripovi oplemenjivali ljude i navodili ih da u životu budu znatiželjni i maštoviti.
Neki od stripova iz tog vremena su bili zabavnija verzija lektire :)

JByO

pre 10 godina

Eh,da.Return to innocence,kada sam kao petogodišnji klinac sa babom čuvao ovce i goveda i čitao joj Zagora.Ona gleda naslovnu stranu neke epizode i kaže:"Čudan je Zagor."Čudan je njoj značio lep. :-) Moralu su me,koliko i roditelji,naučili Bonellijevi junaci,Zagor i Mister No.

boolewar

pre 10 godina

Sjajno!
I hvala za tekst!
Samo mala korekcija, Manaus nije baš "oslikan je kao prašnjavo mestašce u srcu Amazonske prašume". U jednom od prvih brojeva Manaus je oslikan kao nekadašnji centar svetske trgovine kaučukom. Grad koji je na svom vrhuncu imao i pozorište i operu i luksuzne hotele i prelepe građevine poput onih u evropskim prstonicama, ali je sve to krenulo da propada prestankom eksploatacije kaučuka.

sErGiO

pre 10 godina

Sto mu gromova, jelenskih mu rogova, svih mi dabrova sa Ontarija, karamba i karambita, tako mi čukundede vrača i bubnjeva Darkvuda!

Bivsi Balkanac

pre 10 godina

To mi je sljedeca i poslednja "velika" destinacija - Manaus mozda vec na jesen, fudbal me ne zanima pa nece biti u toku svjetskog prvenstva.

Tiberije

pre 10 godina

Prvi junak dnevnika koga sam kompletirao. I dan danas imam kolekciju koji sam proširio izdanjima Strip Agenta i Veselog Cetvrtka.

Branislav

pre 10 godina

Имам 15 година и редовно купујем Мистер Но-а... Фали ми неких 9 до 10 стрипова да би сакупио свих 50 бројева... Хвала новинару на овом страва тексту, стварно ме је изненадио... Само наставите тако... :D

Olga

pre 10 godina

Eh, koliko bi se samo danas Mister No protivio onome što je postao savremeni fudbal, i tome kako brazilske vlasti tretiraju siromašne pod izgovorom sređivanja gradova za svetsko prvenstvo. Zbog beskrupuloznog prodora kapitala i promena koje je doneo Manausu je i seo u avion u poslednjoj epizodi i otišao na neko zabačenije mesto, gde ne mora da gleda kako svet koji voli nestaje zauvek tom brzinom.

Prorok

pre 10 godina

Hvala Bogu i na Mister No serijalu stripa;Boneli je ziv i kroz ovog junaka nasih mladosti.Pomocu i ovog stripa starije generacije,a i ove danas,lakse prolaze kroz teskoce svih zivotnih dzungli.

Hvala!

pre 10 godina

Samo cu da iskopiram deo jednog prethodnog komentara, nemam ništa da dodam:
"Da mogu da kliknem 1000 pluseva da pohvalim clanak to bih I uradio."