Nova vest
Košarka

Petak, 13.09.2019.

09:45

Krah Australije, Španija posle dva produžetka ide u finale!

Košarkaši Španije plasirali su se u finale Svetskog kupa pobedom nad Australijom rezultatom 95:88 posle dva produžetka!

Izvor: SV

Autor: SV

Krah Australije, Španija posle dva produžetka ide u finale!
Foto: FIBA

Utakmica je rešena tek posle dodatnih deset minuta igre, iako je Australija praktično tokom 40 minuta meča imala sigurnu prednost, a Peti Mils je promašio slobodno bacanje na četiri sekunde do kraja četvrte četvrtine, da bi potom Riki Rubio umalo pogodio koš sa više od pola terena.

Regularni deo meča je završen rezultatom 71:71, posle prvog produžetka je bilo 80:80, pošto je Metju Delavedova promašio šut za pobedu, a u novih pet minuta igre Španija je ubacila nekoliko šuteva i na kraju stekla sedam poena viška, pošto su i košarkaši Australije ostali bez energije u finišu.

Najefikasniji u pobedničkom timu je bio Mark Gasol sa 33 poena, a dodao je 6 skokova i 4 asistencije.

Veliku podršku je imao u Rikiju Rubiju (19 poena, 12 asistencija, 7 skokova, 4 ukradene lopte), dok je Serhio Ljulj upisao 17 poena uz 6 uspešnih dodavanja.

Na drugoj strani je bolji od ostalih bio Peti Mils, na terenu je proveo više od 45 minuta, upisao je 34 poena, 3 skoka i 2 asistencije.

Fantastičnu partiju je pružio Nik Kej sa 16 poena i 11 skokova, od čega čak 7 u napadu, Endru Bogut je ubacio 12 poena i imao 9 skokova, dok je Džo Ingls upisao samo 4 poena, ali je imao 10 uhvaćenih lopti i 7 asistencija.

Iako je Španija otvorila utakmicu sa pet uzastopnih poena, Australija je uspela da uhvati priključak i povede do polovine prve četvrtine, posle trojke Delavedove.

Igra koš za koš je nastavljena do kraja deonice, a konačnu prednost posle prvih deset minuta Španiji je doneo Ljulj, trojkom u poslednjoj sekundi.

Izabranici selektora Andreja Lemanisa su uspeli da stignu do vođstva u nastavku, imali su i osam poena prednosti, a na veliki odmor su otišli sa viškom od pet poena.

Treća deonica je pripala Španiji, ali je ipak Australija sa četiri poena prednosti ušla u poslednju četvrtinu.

To vođstvo je duplirano za tri minuta igre u četvrtom kvartalu, ali su trojka Paua Ribasa i polaganje Ljulja vratili ekipu Serđa Skariola u igru na nešto manje od četiri minuta do kraja.

U konfuznom finišu četvrte četvrtine su se bolje snašli Španci, Gasol je sa linije slobodnih bacanja na osam sekundi do finiša doneo poen prednosti, ali je zatim Klaver faulirao Milsa.

Iznenađujuće, plejmejker San Antonija je pogodio samo jedno, a za četiri sekunde je Rubio uspeo da pretrči dobar deo polovine svoje ekipe i da lansira loptu ka košu, ali je za malo promašio.

U produžetku se igralo koš za koš, obe ekipe su burno reagovale zbog pojedinih sudijskih odluka, a poslednji napad u tom periodu nije iskoristio Delavedova, pa se moralo u novih pet minuta igre.

Iako je Bogut postigao prve poene za Australiju, usledila je serija Španije od 10:0, pa je na 126 sekundi do kraja bilo 90:82 za evropsku reprezentaciju.

Košarkaše Australije je u tim trenucima stigao umor, Delavedova je čak zatražio izmenu zbog grčeva, a Španija je nastavila u svom ritmu i na kraju je košem Gasola na 23 sekunde do kraja stavljena tačka na utakmicu.

Španija će se boriti za svetsko zlato u nedelju, od 14.00, a protivnik će biti pobednik duela između Argentine i Francuske.

Tok meča pratite na našem sajtu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

212 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve