Nova vest
Košarka

Nedelja, 18.08.2019.

02:30

Francuska – žele do prvog zlata u istoriji

Popularni “trikolori“ nalaze se na trećem mestu FIBA rang liste pred početak Svetskog prvenstva.

Izvor: PT

Autor: PT

Francuska – žele do prvog zlata u istoriji
Foto: FIBA

Francuska traži tek drugo odličje na Mundobasketima u Kini, a ujedno i drugo zaredom, pošto su u Španiji bili bronzani.

U Kinu dolaze kao favoriti za medalju, predvođeni su mnogim NBA košarkašima, a najviše će zavisiti od Rudija Gobera.

Istorija na SP

Rast francuske košarke dešava se pojavljivanjem Tonija Parkera. Prethodno su “trikolori“ imali dobre rezultate, ali tek od 2000. kreće uspon.

Na Olimpijskim igrama u Sidneju osvojili su srebro, beležili su dobre učinke i na Evrobasketima, ali na Mundobasketu ih nikako nije htelo.

To se promenilo pre pet godina kada je Francuska osvojila bronzanu medalju. “Trikolori“ su u polufinalu poraženi od Srbije u onoj “ludoj“ utakmici Nika Batuma.

Ovoga puta imaju još iskusniji sastav i želeće da naprave korak više u odnosu na Španiju.

Put do Kine

Francuska je rutinski odradila kvalifikacije za Mundobasket. U prvoj fazi ostvarili su svih šest pobeda i s maksimalnim učinkom dočekali su odlučujuću rundu.

Tamo su sebi mogli da dopuste i koji poraz, ali sve u svemu su pružili odlične partije.

Trener Vensan Kole reprezentaciju vodi već duži niz godina, dobro su uigrani i to su pokazali ponovo u kvalifikacijama, kada najbolji igrači nisu mogli da igraju.

Na kraju su završili sa dva poraza i kao prvoplasirana ekipa plasirali su se u Kinu.

Ključni igrači

Mnogo je kvalitetnih košarkaša u sastavu Francuske, ali sigurno im igra najviše zavisi od Rubija Gobera. Ne utiče centar Jute mnogo na napad, već na odbranu.

Zvanično najbolji defanzivac sveta biće noćna mora mnogim centrima u Kini.

Pored Gobera, tu su bekovi i krila NBA kalibra – Nikola Batum, Evan Furnije i Nando de Kolo. Tolika gužva znala je da smeta u prošlosti, ali ovoga puta svi se nadaju da će kliknuti.

Pored njih trojice, tu su još Frenk Nilikna, Endru Albisi, Vensan Poarije, Timoti Luvavu... Veoma su talentovan sastav i s razlogom jedan od glavnih kandidata.

Forma uoči SP

Francuska igra veoma dobro u pripremnim mečevima. Dozvolili su samo Turskoj u prvom susretu da ih savlada, a potom su ostvarili četiri rutinske pobede.

Tunis i Argentinu dobili su sa velikom razlikom, Brazil je dobije s 14 poena, dok je najveći otpor pružila Crna Gora, koja je izgubila 80:72.

Vensan Kole može da bude veoma zadovoljan učinjenim na pripremama. Jedina loša stvar, koja im se desila, je povreda Adrijena Moermana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

7 d