Nova vest
Košarka

Subota, 17.08.2019.

23:43

Litvanija – uvek favorit za medalju

Košarkaška nacija od svega 2,8 miliona stanovnika sa velikim ambicijama pristupa Mundobasketu u Kini i pokušaće da osvoje drugu medalju na Svetskim prvenstvima.

Izvor: SN

Autor: SN

Litvanija – uvek favorit za medalju
Foto: FIBA

Litvanci dolaze u punom sastavu, predvođeni Jonasom Valančiunasom, aktuelnim članom Memfis Grizlisa i naravno Domantasom Sabonisom, sinom čuvenog litvanskog košarkaša Arvidasa Sabonisa.

Litvanija nikada nije bila svetski šampion, a jedinu medalju su osvojili 2010. godine na Mundobasketu u Turskoj kada su pobedili Srbiju i tada nisu krili oduševljenje zbog osvojenog odličja.

Njihov selektor je četrdesetpetogodišnji Dainius Adomaitis, koji nakon bogate igračke karijere ima interesantnu trenersku karijeru i trenutno predvodi ekipu Ritasa od 2018. godine.

Istorija na SP

Litvanci su od 1950. do 1990. godine nastupali kao Sovjetski Savez, a prvi put kao samostalna država igrali su 1998. godine u Atini i tada su zauzeli osmu poziciju sa 5 pobeda iz 9 odigranih mečeva.

Četiri godine kasnije se nisu kvalifikovali, da bi u Japanu 2006. godine bili sedmi, kao i ’98 u Atini. Najbolji plasman je već spomenut, a to je bronza 2010. godine, kada je sjajan turnir imao Linas Kleiza, koji je Srbiji ubacio 33 poena u toj borbi za bronzu.

Litvanci su u Španiji 2014. godine bili poraženi od Francuza u utakmici za treće mesto.

Put do Kine

Litvanija je imala sjajan kvalifikacioni ciklus, pošto su u grupi J imali svega jedan poraz u nimalo naivnoj grupi sa Italijom, Poljskom, Mađarskom, Hrvatskom i Holandijom.

Bendžijus i Kuzminskas su šokirali Hrvatsku u Osijku u prvom kolu, da bi nadljudski napori Mantasa Kalnietisa bili neophodni kako bi se posle produžetaka pobedila Holandija i onda ih je pobedila Italija u trećem kolu, da bi Litvanci bez većih problema pobedili sve do kraja.

Ključni igrači

Jonas Valančiunas je sjajni centar sa velikim NBA iskustvom i biće sigurno ključ Litvanije. Uz sebe će imati veoma talentovanog Domantasa Sabonisa, kao i Edgarasa Ulanovasa, Mariusa Grigonisa i Mantasa Kalnijetisa, koji je inače kapiten tima.

Iskusni Paulijus Jankunas, kao i Mindaugas Kuzminskas, Jonas Mačiulis, Renaldas Seibutis, Lukas Lekavičijus, Ejmantas Bendžijus, Rokas Gidraitis su ljudi na koje Adomaitis može da računa.

Njegova desna ruka biće svojevremeno veliki evroligaški košarkaš i kapiten CSKA iz Moskve, Ramunas Šiškauskas, ali i Benas Matkevičijus.

Forma uoči SP

Litvanci se uveliko spremaju za Svetsko prvenstvo i odigrali su veliki broj pripremnih utakmica. Prvi meč je bio protiv Španije koja je bila bolja osam poena.

Potom su pobedili Finsku, da bi zabeležili dva tesna poraza od Srbije jedan na manji, a drugi na veći broj poena u Beogradu i Kaunasu.

Potom su slavili u još dva susreta ponovo nad Finskom i jednom nad Rusijom i hvataju zalet za Kinu u veoma dobroj formi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve