Nova vest
Košarka

Subota, 17.08.2019.

23:38

Australija – mnogi ih vide u završnici šampionata

Reprezentacija Australije dolazi na Mundobasket kao jedan od favorita iz senke, a igraće u veoma teškoj grupi sa Kanadom, Litvanijom i Senegalom.

Izvor: SN

Autor: SN

Australija – mnogi ih vide u završnici šampionata
Foto: FIBA

Oni nikada nisu osvojili medalju na Mundobasketu, ali su zato na Olimpijskim Igrama u Riju 2016. godine završili na četvrtoj poziciji.

Najveća zvezda Australije Ben Simons neposredno pred početak šampionata je odlučio da odustane od Svetskog prvenstva i da dodatno radi na svom telu kako bi se spremao za novu NBA sezonu, objavio je njegov agent Rič Pol.

Na FIBA šampionatu Okeanije, Australija ima 21 nastup i 19 zlatnih medalja i 2 srebrne.

Istorija na SP

Od 14 odigranih turnira Mundobasketa, popularni Kenguri su najbolji turnir imali 1994. godine u Kanadi kada su završili na petom mestu, a u Španiji pre 5 godina bili su 12. reprezentacija planete.

Put do Kine

Australija je u kvalifikacijama bila ispred Japana, Irana, Filipina i Katara i imali su skor od 10 pobeda i 2 poraza i ostao je zabeležen ubedjliv trijumf nad Katarom 110:58, kada je Džejson Robert Kedi ubacio 21 poen u Melburnu.

Mič Krik, Džejson Robert Kedi i Ajzak Hamfris bili su glavni igrači „Kengura“ u kvalifikacijama, uspeli su da bez većih problema pomognu svom nacionalnom timu kako bi se plasirao na Mundobasket kao prvoplasirana reprezentacija.

Ključni igrači

Kao i obično, Andrej Lemanis će se oslanjati na NBA zvezde Erona Bejnsa, Džoa Inglsa, Petija Milsa i Metjua Delavedovu. Tu su još Endru Bogut, Mič Krik, Nejt Sobi, Kris Gulding, ali i nekadašnji asovi FMP-a i Partizana, Džona Bolden i Džok Lendejl.

Zanimljivo je i to da je u stručnom štabu Kengura i nekadašnji NBA košarkaš i saigrač Majkla Džordana, Skotija Pipena, Stiva Kera i ostalih – trostruki šampion Luk Longli.

Forma uoči SP

Australijanci su odigrali dva pripremna susreta pred početak Mundobasketa i to oba protiv Kanade, a učinak im je bio polovičan.

U prvom susretu su bili ubedljivo poraženi sa 90:70, a sutradan su uspeli da se revanširaju rezultatom 81:73.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d